a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

NDKLUBBSMEDLEMMA

! st hö

ASIN FÖR K-RAUTA KU

g rli

ETT INSPIRATIONSMAG

SISU MAGASIN R • 4-2016

REDA

ORD-& NING Förstklassig förvaring – SÅ GÖR DU!

LÅNGLIVAT TAK

med rätt underhåll Bänkskivan präglar köket

STORT, SMÅTT ELLER MITTEMELLAN?

Fixa badrummet på ditt sätt! BRITA HAHNE:

”Övning ger färdighet, så efter hand kommer det gå lätt att hålla hemmet välordnat.”


IDO Gloss Färdigmonterat möbelpaket, tillverkat i fukttrög MDF. Mjukstängande lådor. Spegel med belysning. WC-stol med dubbelspolning 2/4 liter. Med mjuksits

Tvättställ i porslin


SISU MAGASIN Fullspäckad höst. Många bra erbjudanden för dig som är Sisu-medlem. • 2 klubbdagar om året med rejäl rabatt. • Badrumshelg 16-18/9. 20% på badrum och tillbehör. • 20-års jubileum, 20 bra erbjudanden i 20 dagar. Start 11 oktober. Plus en massa andra förmåner, erbjudanden och aktiviteter för dig som är eller blir medlem i vår kundklubb.

Äntligen höst! på sommaren, jag hade inte haft något emot om årets ljuva värme hade stannat ett litet tag till. Samtidigt är det något speciellt med hösten, något med hemtrivsel och nystart… kanske är det engelska ordet ”cocooning” ett bra sätt att beskriva det, att man njuter i sin egen kokong?

NEJ, DET ÄR INGET FEL

har det ju i alla fall blivit för många helt enkelt genom att skolorna har dragit igång med full fart på nytt. Något som brukar märkas i form en viss oreda i framför allt hallen, när gympapåsar, skolväskor, skor och regnkläder ska samsas på ett hanterligt sätt. Läs experternas tips på hur du får ordning och reda i hemmet – det är lättare än du tror. NYSTART

I DET HÄR NUMRET tar vi också en ordentlig titt på vilka möjligheter det finns att fixa badrummet, oavsett om du vill göra något snabbt och enkelt eller satsa på en grundlig helrenovering. Läs och fundera – och kom sedan in och diskutera lösningarna med de kunniga medarbetarna på ditt närmsta varuhus.

K-rauta är välsorterade på både maskiner och tillbehör från:

STORT SORTIMENT AV KOMPLETTA SYSTEM OCH TILLBEHÖR

Installeras när du bygger nytt eller renoverar och även i befintliga hus utan större ingrepp!

Trevlig läsning!

Camilla Silfverberg CRM-ansvarig, K-rauta Sverige

Camilla tipsar:

ning ✔✔Lys upp hösten med trevlig belys både ute och inne. Enligt mig det viktigaste elementet för att få till myset. Kolla in våra tips för trädgården i detta nummer. å ✔✔Nya kuddar, plädar och ljus är ocks dra förän lt enke att kort rt säke ett hemmet och öka trivseln. Själv har jag gjort viss uppdatering. ndel ✔✔Vill även rekommendera vår e-ha för r varo 000 10 än mer har nu som hemleverans. Beställ allt till höstens projekt utan att lämna soffan.

Hämta broschyr en ”Installatio nstips för befintli ga hus” i närmaste K-rauta varuhus

SISU MAGASIN www.allaway.se

Sisu Magasin är producerat av Roxx Communication Group, www.roxx.se. Redaktör: Peter Wiklund. Omslagsbild: Johnér/Anne Nyblaeus Tryck: V-TAB i Vimmerby 2016. Citera oss gärna men glöm inte att ange källan. Alla priser i tidningen gäller med reservation för slutförsäljning, ändringar samt korrektur- och tryckfel.

K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  3


l i nda b | vi f örenk l a r b yggan d et

Komplett och flexibelt Lindabs system för takavvattning är marknadens mest omfattande och beprövade takavvattningsprogram. Det monteras snabbt och enkelt utan fogmassa eller specialverktyg.

4  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016


SISU MAGASIN

NYTT & NOTERAT TEXT: PETER WIKLUND

Fler tjänster ger rätt till avdrag Den 1 augusti 2016 trädde nya regler kring rut-avdrag i kraft, så att fler trädgårdstjänster samt vissa flytt- och it-tjänster ingår i förmånen. Sedan tidigare ger häck- och gräsklippning, krattning och ogräsrensning rätt till rutavdrag.

Nu har dessa trädgårdstjänster tillkommit: • Beskärning, fällning och borttagande av träd och buskar. • Röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning. • Kompostering och ihopsamling av trädgårdsavfall inför bortforsling. • Återställande av mark efter att träd och buskar tagits bort.

De här kringtjänsterna ger dock inte rätt till rutavdrag: • Bortforsling och hantering av trädgårdsavfall utanför tomten. • Plantering av nya växter och träd. • Rådgivningstjänster som till exempel trädstatusbedömning och trädgårdsdesign. • Kostnader för maskiner som till exempel traktor och skylift.

På kroken Känns det svårt att hålla ordning på slangar och förlängningskablar i förrådet? Hämta inspiration från inredningsbloggaren Jannice Wistrand, som löser problemet med rejäla krokar och kedjor – enkelt och funktionellt!

Fullständiga villkor för rut- och rot-avdrag hittar du på Skatteverket.se.

Se fler av hennes tips och idéer på: blogg.skonahem.com/addsimplicity/

Egensinniga växthus

Smarta tips för

stopp i avloppet

Los Angeles-konstnären Jedediah Corwyn Voltz arbetar ibland med att göra rekvisita för film och tv, och använder spillbitar från jobbet till att göra bokstavligen sagolika konstruktioner i krukväxter. Som barn byggde han hus åt sina plastkrigsgubbar i trädgården, en hobby som han alltså nu som vuxen har förfinat…

1. Blanda bikarbonat med lite salt och häll ned i avloppet. 2. Häll på ättika och se hur det börjar bubbla och fräsa. Det är dock bara ofarlig koldioxid! 3. Låt det verka en stund. 3. Häll på kokande vatten och det kommer bubbla ytterligare. 4. Nu ska avloppet vara rensat. Gör annars om proceduren. KÄLLA: EXPRESSEN LEVA&BO

EchoDry Sorptionsavfuktare Avsedd för lägre temperaturer 0 - 20°C • • • • Annons 186x59_2

1

Låg ljudnivå Lätt att flytta (6,5 kg) Ställbar fuktnivå Automatisk återstart

• Kontinuerlig dränering • Utökad garanti (3 år) • Värme på köpet

SORPTIONSAVFUKTARE

www.echodry.se 15-09-02, 09.13

K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  5


SISU MAGASIN

NYTT & NOTERAT TEXT: PETER WIKLUND

Hallå

där...

i trädgården

du exempelvis är sugen på att njuta av tulpaner, påskliljor, pärlhyacint och krokus på vårkanten så ska lökarna gärna planteras redan i september eftersom de behöver hinna rota sig innan vintern för att de ska må bra och bli vackra.

FOTO: HEDVIG ISING

Trots att årets varmaste period obönhörligen har tagit slut finns det en hel del pyssel att ägna sig åt i trädgården – om man vill. ■ Om

Det är också dags att höstgödsla innan löven börjar falla från träden. Gödseln hjälper fleråriga växter att klara vintern och gör att de får fler blomknoppar nästa år. Innan frosten kommer är det bra att skydda ömtåliga växter. Täck dem med torra, luftiga löv och grankvistar och lägg skydd mot vintervätan över växter som vill ha det torrt.

…LISA ISING, författare och journalist,

som är aktuell med boken Trädgårdslegender. Vad utmärker en ”trädgårdsmänniska”? – Att odla gör en ödmjuk. Allt blir inte precis som man själv har tänkt, man behöver lyssna in, vara öppen och nyfiken. Lars Krantz uttrycker det fint i boken: ”Man odlar en känslighet och den kan komma annat till nytta. På det viset blir trädgården som en skolningsväg.” I din bok får vi möta tio trädgårdslegender – och dessutom ta del av massor med praktiska tips! Har du själv haft nytta av tipsen? – Absolut! Redan innan boken var tryckt började jag själv använda den. När jag förbättrade en rabatt i våras hade jag glädje av listan över Hannu Sarenströms lundväxter. På lantställets äng har vi följt några av Ingegerd Råmans råd. Men boken tipsar även om den lilla trädgården, historiska eller sydländska trädgårdar, krukodlat, snitt-

blommor, träd… Nu i skördetid inspireras jag av Simon Irvines berömda mix av grönsaker och blommor från Läckö slott. Det här med att dela med sig, är det också något typiskt för trädgårdsmänniskor? – Ja, verkligen. De här tio har varit väldigt generösa, men det känner jag också igen från andra trädgårdssammanhang. Man delar plantor och erfarenheter, det finns ingen anledning att hålla på hemligheter. Var det något som du överraskades av i dessa möten? – Hur intimt natur och trädgård hänger i hop. Nästan samtliga av profilerna tar in det omgivande landskapet i sina trädgårdar. Det ger spänning och dynamik och dessa trädgårdar är inga isolerade världar innanför staket. Nu under hösten, vad ägnar du dig själv åt i trädgården? – Då är vi hemma i Lund, där vi har en klassisk 20-talsträdgård. Jag sysslar mycket med äpplen och har fyra sorters äppelträd som mognar vid olika tider. En hel del av skörden låter jag göra must och cider av.

Dessutom kan du passa på att minimera risken för att trädgården blir invaderad av sniglar nästa år. Se till att inte lämna brädor eller lösa plattor liggande i trädgården, för där under kan sniglarna övervintra gott och lägga ägg. Ta död på så många du bara kan nu under hösten. ppLäs fler tips på www.k-rauta.se/inspiration/trädgårdsskötsel

Hej! Vad ska du handla i dag? Möt några av kunderna på K-rautas varuhus i Eskilstuna!

6  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016

DANIEL OCH LINA STÅLBERG MED SONEN BILL – En utelampa att sätta vid källardörren. Vi är ute efter en som tänds automatiskt när det är mörkt så att man inte snubblar. Dessutom ser man om någon kommer.

LEIF LUNDBORG – Jag ska köpa skruv för att montera solfångare. Det är 40 paneler som ska upp, och de kommer att kunna leverera totalt uppemot 10 000 kWh per år.

MIKLOS PETÖ MED DOTTERN EMMA PETÖ – Ett bra hänglås till skåpet och datorförvaringen i skolan. Jag har börjat första året på naturvetenskapsprogrammet på Rinmangymnasiet, säger Emma.


Prisvärd kvalitetsfärg från Beckers Takfärg som ger en vacker helmatt yta Väggfärg med mycket bra täckförmåga Grundfärg som ger en fyllig och jämn yta

EL

IC ECOLAB RD

NO

• • •


låg kostnad

och som du rätt snabbt kan

genomföra på egen hand.

Dags att göra om i badrummet? Här får du några smarta tips och användbara råd, oavsett om du har tänkt att enbart fräscha upp den befintliga inredningen eller att göra om allt från grunden. TEXT: PETER WIKLUND

Börja med att gå runt i badrummet och fundera på vad som skulle behöva en uppfräschning respektive vad som kan bytas ut. Skriv en ”önskelista” över förändringarna. Fotografera ur många olika vinklar inne i badrummet. Bilderna blir bra underlag när ni planerar vidare vid datorn eller surfplattan; dessutom är det alltid fantastiskt kul att kunna se ”före” och ”efter”!

BILDER: HAFA

Badrum på nytt

3sätt

– på

ETT OTRIVSAMT BADRUM gör att vilket boende som helst känns en aning mindre hemtrevligt. Tack och lov är det i många fall relativt lätt att göra väsentliga förbättringar av exempelvis ett badrum med sliten utrustning och en murrig känsla. Sedan kan du, steg för steg, göra allt mer avancerade renoveringsinsatser – som ger en allt bättre känsla och ökad trivsel i badrummet. Som vanligt i renoveringssammanhang är det bra att utgå från kreativa idéer och inspiration från olika källor – men extra viktigt att även ha regleringar och risker i beräkningen under badrumsfixandet. I Sverige är samhällets kostnad för vattenskador fem miljarder kronor per år, vilket motsvarar närmast ofattbara 100 miljoner kronor i veckan – undvik att ditt badrum blir en del av den dystra statistiken!

8  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016

SMALL

MEDIUM LARGE

Byta blandare kan du också göra på egen hand, så länge det finns möjlighet att stänga av vattnet under tvättstället – i annat fall bör en rörmokare först montera kulventiler på vattenledningarna. Här är det inte enbart en estetisk fråga – även om det kan bli väldigt mycket snyggare med en helt ny blandare – eftersom vår vattenförbrukning ökar hela tiden, och det finns anledning att se över möjligheter att spara på vattnet. Till exempel med en modern vattensnål blandare. Skåp och andra snickerier faller ofta inom den kategori som behöver åtgärdas. Många gånger räcker det med att måla om dem för att få dem att kännas helt nya, i alla fall om du samtidigt byter beslag på skåp och eventuella lådor. Badkar har en begränsad livslängd och kommer till slut att behöva bytas ut. Men innan det gamla åker ut kanske det räcker med att emaljera om det för att få det att vara fräscht en aning längre? En större spegel gör också att rummet upplevs rymligare. Tänk på: använd rätt typ av fyllnadsmassa för att täta de gamla hålen. Även tvättställ finns i en rad olika varianter, och ett byte till en helt ny modell kan göra mycket för badrummet. Kanske är det aktuellt att välja en mer modern, grundare variant för att snåla på utrymmet i badrummet? På listan över förändringar ska du också lägga in byte av mattor och duschdraperi – något som du i och för sig lätt byter ut med jämna mellanrum, och därmed åstadkommer regelbundna ansiktslyftningar av badrummet med ytterst enkla medel! Ett vanligt problem i badrum, speciellt om de har några decennier på nacken, är att de känns trånga och murriga. Vilket inte är så konstigt, för badrummet är sällan ett rum som präglas av öppna ytor – istället är det planerat för maximal funktion på ett begränsat utrymme med endast en liten fönsteröppning. En enkel åtgärd för att få det att kännas ljusare är att måla om taket. Tänk på: täck väggar, möbler och golv noga, med plast respektive papp, innan du målar. Något annat som kan vara aktuellt att byta ut är toalettlocket, eftersom det många gånger har hunnit bli slitet och ofräscht. Välj gärna en modell med ”soft close”-lock (mjukstängning).

SMALL

1

När du är sugen på en effektiv förnyelse till förhållandevis

BADRUM


2

BADRUM

investera lite mer snyggare och mer funktionellt.

för att få badrummet att bli

MEDIUM

När du kan tänka dig att

Här börjar du som i ”small-varianten”, men med skillnaden att din önskelista kanske kommer att leda till att du ska göra en skiss över de förändringar som du har tänkt dig. Genom att byta ut skåp och hyllor kan du få ett badrum som är både väsentligt trevligare och mycket mer praktiskt än tidigare. Nu har du chans att välja en stil som bryter av mot det som du har haft tidigare, och då kan du antingen gå åt det mer udda hållet eller göra ett mer klassiskt och diskret val av material och färger. Båda alternativen har sina fördelar; du får antingen ett badrum som är mer personligt och intressant eller ett som kan ha lång ”livslängd” (och bli ett snäpp mer individuellt genom valet av handdukar, mattor, duschdraperi, gardiner etc).

oa Satsa på t lning o med snålsp med och dusch ng. la antitwist -s

Duschdraperiet är kanske i och för sig något som ska kastas ut i samband med din uppgradering av badrummet? Många har problem med att draperiet inte fyller sin funktion, eftersom badrumsgolvet får oönskade pölar i samband med duschar. En svängbar glasduschvägg över badkarskanten är en både praktisk och snygg lösning på problemet. Istället för att byta toalettlocket kan du faktiskt – antagligen på egen hand – byta ut hela toalettstolen för att ge badrummet ett lyft. Självklart har din nya toalettstol en funktion för snålspolning.

Själva duschen kan också mycket väl vara i behov av en översyn: den som har provat en takdusch vet att det kan ge en rätt speciell duschupplevelse. Det är en lyx som går att få hemma i badrummet genom att byta armatur, vilket inte är någon märkvärdig åtgärd. Se till att välja en armatur med antitwist-funktion så att du slipper irritera dig på en snurrad duschslang. Det blir oundvikligen en hel del rör som ska dras till och från delar av badrummet. Ett sätt att öka trivseln är att dölja rören genom att bygga in dem i en måttanpassad låda av standardskivor. Kanske ger du dig även på att göra något åt ytmaterialen i din ”medium-förnyelse” av badrummet? Då kan du till exempel måla om väggar och golv med specialfärg eller täcka över gamla bårder med en snygg klisterdekor.

K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  9


LARGE

BADRUM

När det är dags för

3

helrenovering från grunden – med hjälp av hantverkare.

Nu är det ytterst väsentligt att göra en skiss över hur du har tänkt att det nya badrummet ska se ut. Det kan vara mycket värt att ta hjälp för att få skissen gjord på rätt sätt; badrummet är ett ytterst viktigt och känsligt utrymme av bostaden. Eftersom det är ett våtutrymme krävs också fackmannamässiga kunskaper för att exempelvis säkerställa att fuktspärren är korrekt utförd och helt tät överallt.

Några detaljer att fundera igenom inför planeringen av det nya rummet: Hur används badrummet i er familj – är det till exempel ofta flera personer samtidigt som vill använda tvättstället under morgontimmarna? I så fall kan det vara vettigt att satsa på att ha två tvättställ eller ett avlångt tvättställ med två blandare. Finns det utrymme för en sittplats i badrummet? Det är en funktion som är både praktisk och trivselhöjande. Sugen på att ha ett massagebadkar i badrummet? Välj då gärna en modell som har bra vibrationsdämpning, både för att minska belastningen på underlaget och för att minska ljudet från ”bubblandet”. Utgå från placering av golvbrunnen och var i badrummet vattentillförseln sker när du planerar badkar och annan vattenberoende inredning – det kan annars bli onödigt komplicerat (och dyrt!) att få till fungerande lösningar. Samma sak gäller avloppet – går det via golv eller vägg? Utgå från de möjligheter som är närmast tillhands för att se om det går att göra något som är fullgott med de givna förutsättningarna. Vad är det för material i badrumsväggarna? Kontrollera stabiliteten så att du inte riskerar att välja inredning som är alltför tung. Det finns säkert ett fönster i badrummet; se då till att inte planera för ett tvättställ direkt under fönstret, för det mest praktiska är att ha en spegel ovanför tvättstället. Det är inte

Se till att s ör arbetet utf afackmann mässigt !

10  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016

heller lämpligt med ett badkar under fönstret, eftersom det kan bli drag som gör det kyligt i badet och dessutom blir det onödigt svårt att nå fönstret. När du går vidare med planeringen av utrymmet ska du först tänka igenom förvaringsbehovet. Det varierar nämligen oerhört mycket, beroende på familjekonstellationen och hur gamla barnen är. Men förvaringen ska i alla fall vara vägghängd så långt det går (läs fler förvaringstips för badrum och tvättstuga på sid 16). När det gäller risken att få problem i badrummet är det den kvardröjande fukten som är den stora boven i sammanhanget. Det vatten som rinner längs väggarna i badrummet är mindre påfrestande. Ett vettigt sätt att hålla den skadliga fukten borta är att installera en utsugningsfläkt, gärna då en som är fuktstyrd så att du slipper fundera på om den ska dras igång (och så småningom stängas av; det är lätt att missa). Tänk på: ny luft måste komma in i badrummet i samma utsträckning, till exempel genom en springa i dörren. En helrenovering av ett badrum är många gånger ett omfattande projekt, som omfattar både egna arbetsinsatser och att hantverkare anlitas för åtminstone vissa kritiska moment. Till exempel bör en rörmokare ta hand om VVS-arbetet, både för att det ska bli utfört på ett sätt som säkerställer hållbarheten och för att försäkringsbolaget kräver att arbetet ska vara fackmannamässigt gjort om oturen är framme och det behövs ersättning via försäkringen.


BADRUM

Var passar st ä badkaret b os hemma h dig?

En del vitala delar i ett VVS-system i badrummet anses ha en livslängd på omkring 20 år, så i samband med en renovering kan det kanske vara dags att se över och låta rörmokaren byta ut en större del av konstruktionen. Kakel och klinker går att montera själv, med vissa KOLL PÅ REGLERNA grundkunskaper, noggrannByggkeramikrådet har samlat all het och en rejäl dos tålamod. information du behöver för badrumsMen det är antagligen en bra renovering på sin mycket användarinvestering att anlita en bevänliga webbplats: www.bkr.se hörig plattsättare för att göra jobbet åt dig i badrummet. Minsta felaktighet som kan ge upphov till sprickor i tätskiktet kan leda till allvarliga problem med fukt. En annan viktig del av det nya badrummet är belysningen. Här gäller det att välja både en bra allmänbelysning och en starkare belysning vid spegeln. Allmänbelysningen kan med fördel ha olika lägen; ett mjukare ljus till vardags respektive ett starkare ljus som passar vid städningen. Var placeras strömbrytarna bäst? Om till exempel spegeln är en bit från dörröppningen kanske det är bättre att kunna reglera det ljuset separat? Installationen av belysningen i badrummet ska givetvis utföras av en behörig elektriker. Elektrikern får mer att göra: ett värmegolv är nämligen en vital del av ett trivsamt badrum! Låt även elektrikern installera en bra handdukstork i samma veva, det lär du knappast ångra framöver.

PERSONLIG PLANERINGSHJÄLP Ta hjälp inför badrumsrenoveringen – utan att det kostar en krona! Om du bokar tid med en Personal Shopper i K-rautas varuhus, kan du till att börja med få inspiration och erfaren vägledning om hur du ska planera din renovering. Han eller hon har dessutom tillgång till ett ritprogram som gör att du – oavsett om du är hemmafixare eller proffsbyggare – kan få en detaljerad 3D-ritning av ditt nya badrum. Samtidigt räknar programmet ut materialåtgången, så att du får en god överblick över vad som behöver köpas in. Det går också enkelt och snabbt att ta fram flera alternativa lösningar och prisalternativ på ett förnyat badrum.

ppLäs mer och boka en Personal Shopper: www.k-rauta.se (Tjänster/Personal Shopper) ppFörbered badrumsrenoveringen genom att gå igenom checklistan på K-rauta.se: www.k-rauta.se (Inspiration/Badrum/ Checklista för badrum) K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  11


Mer info: www.k-rauta.se

Vinylgolv Maxwear Home är ett nytt klickgolv med vinylyta. Det är slitstarkt och tåligt med en varm och komfortabel yta att gå på. Finns som lagervara i två mönster. Ytan är präglad förstärker mönstrets ådring och ger en behaglig och naturnära känsla. Maxwear Home har 5G-klick som gör det extra lättlagt med bästa precision.

299:-/m

2

Ord. pris 399:-

20% på hela sortimentet Gäller 1/9 - 16/10 2016.

Home Måttanpassade badrum och tvättstugor tillverkade med finsk sisu! Temal är ett finskt familjeföretag med anor från 1920. Våra möbler för badrum och tvättstuga kännetecknas av en modern, innovativ design, som skräddarsys med 5 cm intervall för att passa ditt liv, ditt hem – oberoende av dess storlek, form eller behov. www.temal.fi


SNABBA TIPS

Rätt skiva! Bänkskivan är en viktig del av köksinredningen. Det finns olika material, varav trä och laminat är de vanligaste – välj den stil som passar dig och ditt hem! TEXT: PETER WIKLUND FOTO: LG COLLECTION

Bilder? Laminat Ett slitstarkt material som är lätt att rengöra och kräver minimalt med underhåll. Laminat­ skivan består till stor del av impregnerat kraft­ papper. Du kan välja mellan många olika färger och mönster, inklusive trä- och stendekorer. Med en trevlig kantlist eller kantprofil i trä blir din laminatskiva ännu snyggare. Kan kapas med vanliga handverktyg. PRIS: Från cirka 900 kr/st (längd 302 cm)

Massivt trä

TÄNK PÅ! Bänkskivan är en investering för ett hållbart kök – både estetiskt och vad gäller slitage. Känn och titta på de olika varianterna i ditt varuhus, och diskutera igenom alternativen med någon av experterna på plats.

Bidrar till ett varmt och hemtrevligt utseende i köket. Det går att välja olika nyanser och träslag, som dessutom kan förändras genom valet av ytbehandling. Enkelt att bearbeta. Inte lika tåligt mot vatten och repor som laminat – men det är relativt lätt att åtgärda repor och mindre hack i träytan. Kräver ett visst underhåll, antingen med vanlig linolja (ett par gånger per år) eller hårdvaxolja (en gång vartannat år). PRIS: fr ca 1 000 kr/st (längd 302 cm)

K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  13


FÖRVARING

REDA

ORD-& NING

Christine Dahlman, förvaringsexpert på Elfa.

förvaring Förstklassig

Att skapa bra förvaringslösningar är ingen större konst – men det kräver att man tänker till och tar utmaningen på allvar. TEXT: PETER WIKLUND

att skapa förvaring som håller i längden är inte så märkvärdig: det gäller att först rensa och därefter göra en logisk struktur för prylarna som är kvar. – Börja dock alltid med att rannsaka dig själv och rensa bort det du inte behöver. Finns det prylar, kläder och skor som kan kastas eller skänkas? Våga göra dig av med saker. För mycket prylar blir övermäktigt, även om du har en väl tilltagen förvaring, säger Christine Dahlman, förvaringsexpert på Elfa. Steget därefter, att göra en logisk struktur för förvaringen, handlar om att tänka till och planera så att sakerna förvaras på ett sätt så att du enkelt och snabbt hittar det du söker. Utgångspunkten är att ägna minimal tid och energi åt att leta efter saker. – Var sak på sin plats – det är regel nummer ett! Nycklar, solglasögon, gympapåsar, skateboard, shoppingbagen – allt skall ha sin plats. Om man verkligen ser till att alltid lägga tillTEORIN BAKOM

14  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016

baka prylarna där man har bestämt att just den prylen, kläderna eller skorna ska vara behöver man inte stressa och bli irriterad för att man inte hittar sina saker. Ett vanligt misstag när det gäller att förbättra förvaringen är att man tar sig an alla högar och problemområden samtidigt, berättar Christine Dahlman. – Du måste inte göra allt på en gång, det kommer att kännas övermäktigt. Sätt upp delmål och bocka av ett i taget, säger hon. En förvaringstrend som har hängt med några år är att satsa på en genomtänkt garderobslösning, konstaterar hon. – Trenden med ett eget rum för dina kläder och skor, en lyxig frizon, sitter i och det är fortfarande mycket fokus på dressing room med väggarna tapetserade med flexibel och smart förvaring. Förr gjorde man om utflyttade barns rum till sovrum, hobbyrum, kontor eller gästrum – nu gör man ett dressing room!


FOTO: ELFA INTERNATIONAL

FÖRVARING HALL

Härlig ordning i hallen

FOTO: ELFA INTERNATIONAL

Var sak s! på sin plat

FOTO: ELFA INTERNATIONAL

Utnyttja dörrytan för hallens småplock!

Utmaningarna i hallen brukar ofta vara att det är ett långt och smalt utrymme – i kombination med att det är hemmets ”sambandscentral”, vilket innebär att det är många människor som passerar och lätt dumpar saker där. Det är viktigt att tänka igenom vad som bör förvaras i hallen, och vad som inte hör dit, tipsar Christine Dahlman. – Och det som man bestämmer ska förvaras i hallen ska få sina egna platser och utrymmen. Den förhållandevis lilla åtgärden kommer många gånger göra stor skillnad. Elfa har gjort en undersökning för att kartlägga nordbornas vanor och attityder kring användning och förvaring av kläder och skor. Då visade det sig att svensken har i genomsnitt elva par skor, men bara använder sex par regelbundet. – Ett vanligt irritationsmoment är att det står skor över hela hallgolvet, och lösningen är förstås att skaffa funktionella ställ så att alla skor och stövlar kommer bort från golvet. Då behöver man inte snubbla på vägen in, och det går lätt att städa i hallen.

Förvaringsdrottningen tipsar Paulina Draganja driver bloggen Forvaringsdrottningen.com och har skrivit boken ”Förvara smart – organisera ditt hem”. ✔✔Nycklar och andra småsaker som används dagligen bör ha en lättåtkomlig plats (som bara ska användas för just de sakerna). ✔✔Häng upp så mycket som möjligt på väggarna och håll golvet fritt. ✔✔Satsa på stängda hyllor och skåp istället för öppna, om du vill ha ett enhetligt intryck. ✔✔Vinn plats i skohyllan genom att ställa varannan sko med tån utåt och varannan med tån inåt. ✔✔Sätt upp några extra krokar på väggen för de tillfällen då du har mycket gäster. ✔✔Obs: glöm inte att byta sommar- och vinterkläder så att de inte behöver trängas med varann i hallen. K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  15


FÖRVARING HEMMAKONTOR

ndEn bra grur det struktur gö lla lätt att hå ordning.

Kontorsyta där det finns plats Den bästa placeringen för ett hemmakontor är helt enkelt där det finns plats, menar Christine Dahlman. – Det finns små väggstumpar och hörnor lite varstans hemma som man inte tänker på, men som mycket väl kan användas till en fullt funktionell arbetsplats. Och inte bara arbetsplats för den delen – utrymmet kanske kan ha flera funktioner?

FOTO: ELFA INTERNATIONAL

FOTO: ELFA INTERNATIONAL

TVÄTTSTUGA/BADRUM

Smarta lösningar för tvätt & bad

Förvaringsdrottningen tipsar

Tvättstugan blir lätt en avstjälpningsplats för allt möjligt, och trivselfaktorn där prioriteras säkert ner på grund av att många inte tycker att tvättandet är någon särskilt rolig syssla, tror Christine Dahlman. – Skaffa ett backstativ att sortera tvätten i, märk upp backarna med vitt, kulört och så vidare. Uppmuntra familjen att lägga smutsiga kläder på rätt ställe, så när backen är full är det bara att tömma den i tvättmaskinen. Hon tipsar också om att ha arbetsytor runt tvättmaskin och torktumlare för att göra det enkelt att sortera och vika tvätten. – Hyllor ovanför maskinerna är ett bra sätt att skapa lättåtkomligt utrymme för tvättmedel och annat som hör tvättstugan till.

✔✔I badrummet ska du helst bara ha det som används dagligen. Förvara dubbletter och påfyllning på annat ställe. ✔✔Håll golvytan så fri som möjligt. Satsa på vägghängd förvaring, som underlättar städning och ger ett luftigare intryck. ✔✔Om du har öppna hyllor är det bra att samla badrumsartiklar i korgar eller annan sorts behållare, sorterade efter användare eller kategori. ✔✔Använd insidan av dörren till att hänga saker på, till exempel morgonrocken.

FOTO: ELFA INTERNATIONAL

16  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016

Förvaringsdrottningen tipsar ✔✔Det finns många sätt att organisera papper. Välj en enkel metod, annars kan det bli svårt att upprätthålla ordningen. ✔✔Använd hängmappar för den information som regelbundet byts ut. ✔✔Sätt in i pärmar om du vill ha överblick eller papperen i en viss ordning. ✔✔Boxar och lådor är bra, så länge du inte behöver ha papperen sorterade. ✔✔Använd en brevkorg för de papper som används just för stunden. ✔✔Märk upp laddare direkt när du öppnat förpackningen. Då slipper du den stora härvan med svåridentifierade laddare som finns i många hem. ✔✔Laddare och kablar som du använder ofta kan hänga på plats vid skrivbordskanten med hjälp av små sladdhållare.


JÖNÅKER POLAR – hållbarhet i naturlig färgskala. Polar har en unik ytbehandling som gör att färgen håller upp till 30 % längre än på betongpannor med vanlig ytbehandling. Polar har dessutom en värmereflekterande yta som ger ett behagligare inomhusklimat sommartid. Sänk temperaturen på övervåning och sov gott om natten – välj Jönåker Polar. För mer information besök www.monier.se Part of BRAAS MONIER BUILDING GROUP

BADA UTE HELA ÅRET RUNT NER TILL –30 GRADER! Kampanjpris:

8995:-

Alla kunder köper till kanonpriser!

Ord: 12 995:-

Kampanjpris:

6995:Ord: 10 995:-

amaro MSpa Super C m m M-051 Pre iu rs

1200 liter, 4-6 pe

MSpa Camaro M-031 Premiu m 800 liter, 2-4 pers

Köp i K-rautas varuhus eller på www.k-rauta.se Begränsat antal först till kvarn. Priserna gäller så långt lagret räcker.


FOTO: LINDAB AB

Slarva inte med säkerheten! Enligt undersökningen Säkerhetsbarometern från Skanska har fler än var femte svensk, 22 procent, har utfört takarbeten utan säkerhetslina. Det är alltså uppenbart att det är många som underskattar faran med att arbeta på flera meters höjd. Sele och säkerhetslina med en noggrant kontrollerad förankring ska du alltid ha på dig när du är uppe på taket, även om det bara handlar om att det är något litet som ska fixas.

Se över den fasta säkerhetsutrustningen på taket så att inte den riskerar att ge upphov till någon olycka framöver. En annan del av taksäkerheten aktualiseras först på vintern – så se till att ha ett högkvalitativt snörasskydd som hindrar snön från att falla ner över de ställen där människor rör sig, som entréer och gångvägar.

RÄTT SKÖTSEL GER HÅLLBART TAK I förra numret av Sisu magasin gick vi igenom takets konstruktion, och nu tittar vi lite närmare på lämplig skötsel och översyn för att ge taket en maximal livslängd. TEXT: PETER WIKLUND

TAK

R MÅR DU? HALL Å TAKET! HU

FEM STEG: SÅ VÅRDAR DU DITT TAK

TAK

att blicka passar det perfekt Under sommaren solstolen genom att ligga i uppåt, bland annat genom att himlen. Men även och titta upp mot är i behov för att se om det ta en titt på taket, Pannspik, höst och vinter. inför ad stormclips eller av lite omvårdn BILD & ILLUSTRATION: TEXT: PETER WIKLUND.

MONIER

i det nordtuff uppgift att sköta ska klara kraftiga regn, iska klimatet. Det hårda stormvindar tunga snömassor och huset minsta. Att skydda utan att ge vika det kräver en rejäl konfrån väder och vind material. struktion och tåliga är många som har – Jag märker att det hur taket är konstruen förenklad bild av som ska finnas på erat. Det är rätt mycket att det ska vara tåligt plats, på rätt sätt, för Niclas Olsson på Olsson, Key Niclas säger koll länge, och hålla Monier har full på Monier. på tak. Account Manager – oftast av bygger på att ett undertak Grundkonstruktionen som hindrar vatten från att tränga material trä – täcks med ett in, vanligtvis takpapp. är en asfaltsbaserad produkt som med – Traditionell takpapp lätt kan spricka eller skadas. Och därmed undertaket från åren blir spröd och sin förmåga att skydda då förlorar den förstås ar som är diffuvatten och fukt. varianter av underlagsdukinsidan samtidigt Det finns moderna fukt från ut släpper de säga – ungefär som de sionsöppna, det vill som kommer utifrån på som de stoppar fukten ett sådant material som ”andas”. Med sko- och klädmaterial risken för fuktskador. taket minimerar man det finnas möjlighet vid taknocken måste – Inte minst uppe vara helt tätt. Där behövs ut, där får det inte säger Niclas Olsson. för luft att komma som ventilerar inifrån, av bär- och det ett bra nockband t ligger en konstruktion Ovanpå underlagstake kan vila på. vara ströläkt som takpannorna och ibland kan det det man ser utifrån, har små – Takpannorna är skäl. Betongpannor estetiska rent av aktuellt att byta tak man inte håller efter bli mosspåväxt om som kräver mindre porer där det lätt kan Vill man ha ett tak och rengör regelbundet. längre ska man välja tegelpannor istälhåller underhåll och som lite mer än betong. let, som förvisso kostar

Självdragshuv

Takbrygga

Vinkelränna Vinkelränna

Livlinefäste

Nockspik eller nockklammer

Valmnockpanna början

Ändnockpanna Gavelpanna

Nocktätning

tegelkrok

Skorstensbeslagssats

TAKET HAR EN

2.

3.

och mögelangrepp.

Frånluftshuv

Taklucka

Genomföringspanna med gummidamask

Vindskivebeslag Bärläktsstegg Bärläktsste

att och takytorna. Kolla Undersök nocken ligger rätt. Om någon pannor och plåtar eller skadats, granska panna har flyttats innan du lägger underlag och tätningar tillbaks den. kan och vindskivor. De Kontrollera gavlar och dessutom åldras skadas av hård vind, än takpannorna. plåt och trä snabbare ventilationsge­ Rensa och kontrollera Om och hängrännor. vinklar nomgångar, kan det orsaka fukt ventilationen hindras

1.

Nockpanna

Takpanna

Grennockpanna

Genomföringspanna

alger skräp. Mossa och Ta bort växter och leda i sig, men det kan är inget problem eller g på vintern. Borsta till frostsprängnin spola av taket försiktigt.

4.

stningen. Kontrollera säkerhetsutru måste vara bryggor Stegar, räcken och Om du känner intakta och helt tillförlitliga.kontakta en bör du dig minsta tveksam MONIER takläggare för inspektion.

5.

KÄLLA:

Bär- och ströläkt Underlagstak

Glidskydd Glidskydd

Fågellist

är många som ”Jag märker att det av hur taket är har en förenklad bild rätt mycket som ska konstruerat. Det är rätt sätt, för att det finnas på plats, på hålla länge.” ska vara tåligt och

+ vitt Trend: gråtti gråa kulörer som Den trend med takpannor år sedan lever vidare, startade för sju-åtta Olsson på konstaterar Niclas Monier. intresset – Vi ser tydligt att av ljus- och för olika nyanser i sig. Det mellangrått håller ett nybyggt allra vanligaste på väljer hus idag är att man gråa vit fasad, grått tak, i trädelar och metalldetaljer silver, säger han.

3-2016 K-RAUTA SISU MAGASIN

9

2016-06-17 13:18

8

3-2016 K-RAUTA SISU MAGASIN

M8838-8 K-Rauta

SISU Magasin 3-2016.indd

8

2016-06-17 13:18

M8838-8 K-Rauta

SISU Magasin 3-2016.indd

9

Ur Sisu magasin 3-2016.

18  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016

FÖR ATT TAKET ska kunna klara av sin viktiga uppgift – att skydda huset – krävs det först och främst att det är rätt konstruerat, men även att de olika delarna kontrolleras och tas om hand regelbundet. När vintern kommer utsätts taket för stora påfrestningar, så det är viktigt att göra en inspektion under hösten. Det finns sällan behov av att ta in en hantverkare för att ta hand om det löpande takunderhållet, i alla fall inte vad gäller den tekniska svårighetsgraden. Det är som regel rätt enkla åtgärder som behövs, även om de blir mer utmanande i och med att de ska utföras

på hög höjd. Ha alltid största respekt för risken att skada dig i samband med arbete på taket – se till att använda rätt säkerhetsutrustning under hela tiden som du befinner dig där uppe. (Läs mer i rutan här ovanför.) Börja med rengöring Vad som behöver göras varierar i viss mån beroende på vilket material ditt tak består av – till exempel tegel, betong eller plåt – även om mycket är gemensamt för de olika typerna. Grundinriktningen på takskötseln är att minimera risken för att fukt tar sig in i konstruktionen. Det innebär till att börja med att taket ska rengöras ordentligt, så att löv, kvistar, barr, mossa och annat skräp försvinner. Allt sådant samlar på sig regnvatten och kommer så småningom bli som stoppklossar när snön ska glida av taket.


TAK

Dags för nytt tak? Mycket av det löpande takunderhållet kan du alltså åtgärda enkelt, men det finns också tecken som tyder på att ett takbyte närmar sig. Under höstinspektionen av taket bör du lyfta på några av pannorna för att se att underlaget ser bra ut. För om det är skadat är dessvärre inte fuktproblemen långt borta. Det är alltid bättre att göra ett takbyte innan skadan är skedd. Men vilken typ av tak ska du välja om du ska lägga ett nytt? En enkel jämförelse mellan de vanliga varianterna:

Det gäller att undvika att ha kvar fukt på taket, eftersom den annars lätt letar sig in via små sprickor. När vintern kommer kan minsta lilla spricka i pannan visa sig vara förödande, eftersom den fukt som har samlats där riskerar att frysa på och expandera – vilket kan göra att hela pannan går sönder. Plastnät fångar löv Även hängrännor och stuprör måste rensas så att vattnet kan rinna helt fritt. Fuktansamlingar vid löv och kvistar bidrar till att luckra upp färgskiktet på rännorna, vilket i sin tur ökar risken för att de rostar sönder och börjar läcka. En enkel åtgärd för att underlätta den delen av underhållet är att klämma fast en lövstoppare – ett plastnät som fångar upp löv och skräp – längs hängrännorna. Vi vill förstås inte heller ha något som kan samla på sig fukt i skorstenen eller ventilationskanalerna. Där kan det ju finnas gamla fågelbon som täpper till och behöver plockas bort. Passa på att göra det när fåglarna har flyttat ut efter sommaren. Undersök lister och skivor Kontrollera också att den fågellist som löper under och längs med den nedersta raden av takpannor inte har blivit skadad sedan sist. Listen består av ett antal plastpinnar på ett band som sitter fast på takfoten och ska hindra att fåglar eller andra djur tar sig in under pannorna för att bygga bo. Längs sidorna av huset löper vindskivorna som ska skydda takkonstruktionen från att det blåser in regn och yrsnö. Även de måste undersökas, för att se att de verkligen kan utföra sin uppgift. För att undvika att de börjar suga fukt – som sedan kan ta sig in under taket – bör de som regel målas om med fyrafem års mellanrum. Ovanpå vindskivorna ligger vattbrädorna,

som kan behöva målas om redan efter tre år eftersom de är ännu mer utsatta för väder och vind.

Så tar du hand om… TEGEL- & BETONGTAK Rengör och rensa bort skräp, men var försiktig: Gamla pannor kan vara spruckna och gå sönder helt om du blåser på med högtryckstvätt. Börja med att borsta med en kvast och spola sedan med vanlig vattenslang. Finns det ändå smuts kvar kan du ta fram högtryckstvätten – men se till att vrida ner trycket rejält. Rätta till de pannor som har hamnat lite på snedden, så att inte regn och snö letar sig in under dem. Byt ut trasiga pannor, även om det bara är små sprickor.

TEGEL Fördelar + Hållbart; det varken bleknar, rostar eller tappar färg – utan blir snarare vackrare med åren. + L ätt att byta enstaka pannor som har spruckit. +M iljövänlig naturprodukt, och de trasiga pannorna kan återvinnas som kross. Nackdelar – Relativt tungt material. – Begränsat urval av färger. – Mossa får lätt fäste. – Moderna takpannor kräver minst 14 graders lutning på taket medan ofalsade takpannor kräver en taklutning med minst 22 graders lutning. BETONG Fördelar +H ållbart, tätt och frosttåligt. +E tt naturligt material som består av sand, vatten, cement, järnoxidpigment och vattenbaserad färg. +D et finns många färger och utföranden att välja mellan. + L ätt att byta enstaka pannor som har spruckit. +M ossa får inte fäste så lätt. +A ningen billigare än tegel. +K an läggas på tak med ned till 14 graders lutning. Nackdelar – Tyngre än tegel (både mer svårarbetat och ställer högre krav på takkonstruktionen). – Bleks med tiden och åldras inte särskilt snyggt. – Ytbehandling kan göra att snö lätt rasar ner under vintern, vilket kräver snöskydd. PLÅT Fördelar + L åg vikt, vilket gör det lätt att hantera och transportera. +S midigt att lägga, med få skarvar. +B illigare än tegel och betong.

PLÅTTAK Rensa bort skräp. Skrapa bort färg som flagnar och måla på direkt innan det börjar rosta.

Nackdelar – Det låter när det regnar på taket (vilket går att åtgärda med isolering). – Blir snabbt fult när det slits. – Inte lika lång hållbarhet som tegel och betong. K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  19


En tryggare vardag med hemlarm Som medlem i K-rautas Sisu-klubb får du ett startpaket inkl. installation för 0 kr och betalar endast 379 kr/mån för larmtjänsten (rek. pris 3490 kr och 394 kr/mån). Ring oss redan idag på 0771-80 95 30 eller lämna ditt intresse på www.sectoralarm.se/krauta

A438

Sluta leta www.yale.se

Med Yale Doorman slipper du tänka på nycklarna. Öppna enkelt med en kod istället. Du kan även använda mobilen för att styra ditt Yale Doorman och hålla koll på ditt hem. Du ser när barnen kommer hem från skolan och kan släppa in besökare på distans. Yale Doorman är godkänt av SSF, Stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen. Yale Doorman – det digitala låset

An ASSA ABLOY Group brand


UTEBELYSNING

Tänt

var det här! Skapa en välkomnande stämning och nya rum i trädgården med hjälp av smart belysning på olika ställen runt huset. TEXT: PETER WIKLUND. FOTO: ANNA KARLBERG & NORDLUX

K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  21


UTEBELYSNING FOTO: NORDLUX

Anna Karlberg, landskapsarkitekt

Annas lysande tips! Träd & buskar. Många gånger är det tacksamt att rikta belysningen uppåt i träd, till exempel i ett gammalt äppelträd med ett vackert växtsätt. Man kan även låta en ljusslinga sitta i hela året, och låta den vara tänd periodvis – till exempel när trädet blommar eller när det får höstfärger. Till buskar passar ofta spotlights bra, och det finns olika spridningsradie på ljuset att välja mellan.

Ökad trygghet

Gångvägar. Först och främst: tänk på att absolut inte ha några armaturer som bländar! Dessutom gäller det att kontrollera ljusspridningen ordentligt så att lamporna inte blir för glesa med alltför långa mörka partier i mellanrummen.

Utebelysningen kan även bidra till att bostaden blir tryggare på olika sätt: dels minskar risken att snubbla på väg till och från huset om gångvägen är ordentligt upplyst. Dessutom är god belysning något som fungerar avskräckande på inbrottstjuvar, som förstås vill arbeta i mörker för att undvika att bli upptäckta. I SVERIGE är vi vana vid långa perioder med mörker under stora delar av dagen. Väl planerad utebelysning kan därför göra stor nytta – redan under sensommarkvällarna. Anna Karlberg arbetar som landskapsarkitekt, både på Stadsbyggnadskontoret i Helsingborg och med egna uppdrag. Hon är mycket intresserad av möjligheterna med olika slags belysning i och runt trädgården. – Genom att placera ut ljuskällor så styr man blicken i trädgården. Det är väldigt tacksamt att göra olika ”rum” utomhus genom att belysa vissa utvalda partier eller detaljer, säger hon. Anna Karlberg är förtjust i att blanda olika typer av armaturer, så att exempelvis en del lyser nedåt och ljussätter en gångväg medan andra riktas uppåt längs ett träd för att framhäva strukturen i stammen. – Jag har några spotlights som sitter på spett; de kan man dra upp och flytta runt för att lyfta fram det som är finast för stunden i trädgården.

Gör nytta inomhus Utebelysningen kan man även ha stor glädje av när man är inomhus, konstaterar hon. 22  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016

– På vintern sitter vi till exempel gärna framför brasan, och då har vi sett till att lysa upp det som vi ser från fönstren när vi sitter där. De har satsat på att låta belysningen styras av solljuset, så att den slås på när det blir mörkt. Vilket på vintern innebär att den tänds redan på eftermiddagen. – Vi har delat in belysningen i två olika grupper som går igång vid olika tidpunkter; den ”nödvändiga” belysningen tänds tidigare än den som har en ”mysfunktion”. Det är väldigt praktiskt med en sådan uppdelning, det kan jag rekommendera! Satsa på kvalitet En annan rekommendation är att satsa på kvalitetsarmaturer, i alla fall till de fasta belysningspunkterna där funktionen är extra viktig. – Som i gångvägarna till entrén, längs uppfarten och vid förrådet. Det är typiska ställen där man verkligen inte vill att det ska vara halvdant ljus som inte riktigt går att lita på. Undvik de billigaste lösningarna där, det kommer bara att resultera i att du blir missnöjd.

Fasaden. Fasadens färg och husets stil får styra vilken typ av belysning det ska vara; det måste vara en sammanhållen stil för att inte se konstigt ut. Många gånger passar det bäst att ha lampor som lyser nedåt längs fasaden, speciellt om trädgården i övrigt har många armaturer som lyser uppåt. Men har man till exempel en vacker växt längs fasaden kan det passa bra med en uppåtriktad belysning. Skuggor & mörker. Vackra skuggor kan fungera som vackra och spännande delar av utemiljön – fundera på hur och var du kan åstadkomma skuggor när du planerar din utebelysning. Se också till att planera in mörka partier – det är mörkret mellan ljuskällorna som skapar upplevelsen! Fler tips och tankar kring belysning i trädgården och runt huset hittar du på Anna Karlbergs blogg: www.arkitektenstradgard.se och via hennes Instagramkonto @arkitektenstradgard.

Tänk på att… … alla installationer och åtgärder som rör fast installerad utebelysning måste utföras av en elektriker! Läs om vad du själv får göra på www.elsakerhetsverket.se.


T2BLÅ - SVERIGES MEST SÅLDA GOLVVÄRMEKABEL T2Blå värmekabel tillsammans med T2Isolecta isolerskivor sparar på allt utom komforten.

Ring våra experter på

020-210 100

Vardagar 6–20/Helger 9–18

WWW.PENTAIRTHERMAL.SE

THERMAL BUILDING SOLUTIONS

Konstsmide_90x124 mm.indd 1

2016-07-07 08:25

VERKLIGHETEN GÅR INTE ATT PHOTOSHOPPA.

En målad yta med perfekt finish, utan vare sig isättningsmärken eller borstsläpp. Du känner dig så klart lite extra nöjd och stolt när du gjort det själv. Särskilt om dina sociala kompisar besöker dig i verkligheten. Anzas penslar och rollers hjälper dig att nå dit. Med unik borst och lugg, överlägsen precision och skönt grepp får du ett slutresultat att gilla – även på nära håll.

K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  23


!

SISU MAGASIN

NYTT & NOTERAT

TEXT: PETER WIKLUND

LOPPISFYNDAT?

Kolla elen! Fick du med dig några nya loppis- eller auktionsfynd i somras? Kul, men tänk på att gammal elektronik kan vara riktigt farlig. ✔✔Leta efter CE-märkning! Är det en riktigt gammal pryl så kanske det inte finns något CE-märke, men då ska ett Smärke finnas. Det garanterar att elprodukten är anpassad för svensk standard. ✔✔Kontrollera att sladden inte har sprickor och andra tecken på slitage. Låt en elfirma byta ut den om så är fallet. ✔✔Stickproppen är viktig. Den kan vara helt ojordad och inte passa i dagens uttag. Om den är fastgjuten på sladden bör den slängas om sladden är trasig. Det är farligt att bara byta sladd eller stickpropp då. ✔✔Är den avsedd för 230 V som är svensk standard? Om inte, är produkten antagligen köpt utomlands och kanske farlig att använda i Sverige. KÄLLA: ELSÄKERHETSVERKET

Trotsa zonerna!

Vilket kök är du? Ingen köksdröm är den andra lik. Vårt utbud av färg, form, stil och funktion är mycket brett. Vi på Hagaköket brukar säga att vi har ett kök för alla! Köken är av hög kvalitet med fabriksmonterade stommar, bra priser och generösa garantier! Vi lagerför också kök som är färdiga att skickas inom en vecka. Hagaköket är en trygg och pålitlig partner.

Fråga efter oss på ditt lokala K-rauta!

Det är inte nödvändigt att slaviskt följa zonindelningen av landet när du Kökslösningar för både proffs och hemmafix ska välja växter plantera. Det Viattlagerför kök som är färdiga att skickas inom en konstaterar trädgårdsprofilen Peter Englander, känd för sina medelhavsodlingar i Skåne: “Alla kan med en ganska liten insats göra sin trädgård snäppet varmare. Det som krävs är bra och väldränerad jord, lä och någon form av vintertäckning för de allra känsligaste växtrötterna. Ofta finns en lite soligare och varmare plats i trädgården där snön smälter tidigast på våren. I en sådan ’värmeö’ kan ett vindskydd i form av en manshög tegelmur eller en vintergrön häck göra underverk. Då skapas ett mikroklimat som kan vara fullt tillräckligt för att åtminstone odla växter som normalt skulle kräva ett par zoner varmare odlingsklimat.” KÄLLA: SVD.SE

Se mer om våra produkter på vår hemsida www.hagakoket.se 24  K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016


Ä N N U

E N

L Ö S N I N G

I

G L A S U L L

F R Å N

I S O V E R

det mesta: l il t g li p m Lä -skiva 35 I N U R E V ISO

För träreglar med centrumavstånd 600/1200 mm

Därför ska du isolera med glasull Det finns många anledningar till varför många väljer vår glasullsisolering för både nybyggnation och renovering. Att reglera värme och kyla inuti en byggnad är en vanlig anledning. Upplevelsen av god inomhuskomfort är viktig. Att en gång för alla sänka energianvändningen och uppvärmningskostnaderna är ett annat tungt vägande skäl.

Glasullens fördelar: • Minskar energianvändningen • Långsiktig investering • Ofarligt och miljöanpassat material

På ISOVER har vi över 80 års erfarenhet av glasullstillverkning. Vi är den enda isolerleverantören i Sverige som kan erbjuda ett komplett sortiment inom kategorin mineralull.

• Obrännbar = Brandsäker

Med vår effektiva glasull skapar du hälsosamma och trygga byggkonstruktioner. Till höger ser du fler goda argument.

• Lätt att hantera Ga ra

n vu

net glas

www.isover.se/glasull

70% återv

• Spar tid och plats

net glas

Läs mer här!

at 70%

åte er r • Förpackas med hög nt komprimering

un

Gå in på vår hemsida och läs mer om glasullens fantastiska egenskaper eller kontakta din K-rautarepresentant i butiken.

• Tillverkas av återvunnet glas


Takskivor

Bygga nytt eller renovera? Välj produkter från vårt breda sortiment av takskivor som du köper i din närmaste byggmaterialbutik. Våra tak, Brilliant, Plankett och Symfoni passar husets samtliga rum. inkl. badrum/dusch och andra våtutrymmen. Huntonit är en färdigmålad träfiberskiva som är enkel att montera, skruvfast, ljuddämpande och tvättbar.

www.huntonit.se

Rekommenderad av norska astma- och allergiförbundet

Dags att byta garageport? NYHE T 2016!

Nu kan du köpa vår t breda sor timent av garageportar hos K-rauta!

Låt experten göra jobbet!

Köp till montaget från Garageportexperten. Du får 3 års försäkring på köpet!


Brita Hahne är utbildad kock och HR-specialist, men numera arbetar hon som expert på ordning och enkelhet. I höst är hon aktuellt med en bok om hur du skapar ordning i hemmet.. TEXT: PETER WIKLUND. FOTO: TOMMY JANSSON

Okej, hur ska man göra för att angripa röran därhemma? – Utgångspunkten är rätt enkel: hitta en plats för varje sak och se till att lägga tillbaks den där. Om det är svårt att hitta passande platser till allt så ger det en tydlig signal om att du har för mycket saker. Det gäller ju också att göra sig av med lika mycket som man för in i hemmet… Vilka ställen brukar ofta bli mest röriga? – Det är som regel platser där man antingen är väldigt ofta eller väldigt sällan. Hallen är en vanlig problemhärd i svenska hem, vilket bland annat beror på att det är ett utrymme som vi passerar ofta. Vad ska man tänka på om man vill få till en bra garderobslösning? – Till att börja med ska man ha hyllor och stänger som sitter fast ordentligt, så att inte

Hon vet hur

du slipper ett rörigt hem BRITA HAHN E

er. ag eg åde ara

PROFILEN

BRITA HAHN E

ORDNING HEMMA SMAR TA TIPS FÖR EN ENKL

ARE VARD AG

32, 0 73, 0, CMYK: 73, 0,CMYK:

47, 0, 15, 0 15, 0 47, 0, 15, 0 CMYK: CMYK: 47, 0,CMYK:

0 3, 0, CMYK: CMYK: 3, 0, 48,

met, bok

32, 0 CMYK: 73, 0, 32, 0

48, 0 CMYK: 3, 0, 48, 0

5, 0 5, 35, CMYK: 5, 35,CMYK:

ORDN ING HEMM A ORGAN ISERA DITT LIV PENGA R SPARA TID, ENERG I OCH DU PLANE RAR DIN FLYTT BONUS KAPITE L OM HUR

PA G I N A F Ö R L A G

5, 0 CMYK: 5, 35, 5, 0

Brita Hahne Ålder: 38 år. Bor: Bromma, Stockholm. Gör: Ordningsexpert och enkelhetskonsult hos Smpl – Organiserad enkelhet. Motto: ”Omge dig med saker, personer och arbetsuppgifter som gör dig lycklig.”

ppLäs mer på www.keepit.smpl.nu

förvaringen rasar ihop med jämna mellanrum. Dessutom gäller det förstås att inte försöka trycka in alltför mycket i garderoben, utan att antingen rensa ut eller placera vissa saker på andra ställen. Det kanske finns oanvänt utrymme högst upp i garderoben – ett bra ställe för exempelvis täcken – eller möjlighet att ha en låda som skjuts in under sängen. Men hur gör man för att få ordningen varaktig? – Lägg in en markering för uppföljning av ordningen i kalendern. Ju oftare du är där och justerar, desto mindre blir risken för att det ska bli kaos. Övning ger sedan färdighet, så efter hand kommer det gå lätt att hålla det lätthanterligt och välordnat. K-RAUTA SISU MAGASIN 4-2016  27


SISU- EN KLUBB .

k. Mer rabatt

Mindre snac

Lojalitet lönar sig Vi jobbar ständigt med att förbättra villkoren och värdet för dig som medlem i Sisu-klubben.

Bra erbjudanden! Vi har en händelserik höst framför oss med många bra erbjudanden till dig som Sisu-medlem. För att du inte ska gå miste om dina erbjudanden behöver du se till att dina köp registreras i kassan samt att vi har din e-postadress och ditt mobilnummer. Det finns många anledningar till att vara Sisu-medlem. Bland annat får du: Kampanjprodukter med oslagbara priser. Ett noga utvalt bassortiment med klubbpriser. Rejäla projektrabatter (bygger du som ett proffs ska du ha rabatt som ett proffs). Förhandsinformation om rea och kampanjer. Kundklubbsaktiviteter med inspiration, kunskap och ännu bättre priser.

Prisgaranti! När du handlar hos oss på K-rauta så ska du känna dig säker på att du alltid får bra och kvalitativa varor till rätt pris. Därför har vi nyligen infört 30 dagars prisgaranti, 60 dagars öppet köp och 90 dagars bytesrätt i alla våra varuhus. Skulle det vara så att du inom 30 dagar hittar samma vara till ett lägre pris någon annanstans så betalar vi tillbaka mellanskillnaden. Kort sagt – en garanti av det rätta virket, från ett byggvaruhus av det rätta virket. Läs mer: www.k-rauta.se/tjänster/prisgaranti

Hemleverans från ­e -handeln! Handla enkelt och effektivt från K-rautas e-handel med 20 000 produkter. Nu har vi ett vasst urval på mer än 10 000 produkter för hemleverans när du handlar hos oss på nätet. Du kan givetvis välja att hämta din vara i något av våra 20 varuhus, när det passar dig. Steget från soffan till färdigt projekt har aldrig varit kortare. Håll utkik efter lastbilssymbolen. Läs mer: www.k-rauta.se/tjänster/hemtransport

Är du inte medlem än? Ännu inte medlem eller saknar vi dina kontaktuppgifter? Detta åtgärdar du enkelt i varuhusens kundtjänst eller i kassan. Du kan även besöka vår ­hemsida www.k-rauta.se/ ­byggvaruhus/sisu-klubben eller kontakta kundtjanst@k-rauta.se. Välkommen till Sisu-klubben!

Gratis lånesläp! Nu kan du som Sisu-medlem låna släp gratis hos oss i 3 timmar. Tidigare har denna förmån gällt samtliga kunder hos K-rauta men nu vill vi ge dig som Sisu-medlem den extra förmånen. Du bokar släpet enkelt på vår hemsida eller i varuhus. Läs mer: www.k-rauta.se/tjänster/lånesläp om tjänsten, villkor och för att boka.

Besök k-rauta.se för mer ­inspiration och erbjudanden!

Profile for K-Rauta Sverige

K-rauta - Sisu Magasin - 4 - 2016 - Sisu-klubben  

Sisu Magasin nummer 4, 2016. Nu är det dags att börja titta på nya projekt inne i hushållen. I det fjärde numret av Sisu Magasin från K-rau...

K-rauta - Sisu Magasin - 4 - 2016 - Sisu-klubben  

Sisu Magasin nummer 4, 2016. Nu är det dags att börja titta på nya projekt inne i hushållen. I det fjärde numret av Sisu Magasin från K-rau...