Page 1

Belgique-België P.P.- P.B. Afgiftekantoor HAMME BC 21293 P908039

AN NELISSEN GELUKMONOLOOG zaterdag 7 OKTOBER

de krant van Jan gratis nieuwsbrief van CC Jan Tervaert en Bibliotheek Hamme afzender: CC Jan Tervaert - Kaaiplein 34 - 9220 Hamme september + oktober 2017


CC Jan Tervaert

de krant van Jan Wenst U de krant van Jan gratis thuis te ontvangen? Dat kan op eenvoudig verzoek via telefoon 052 / 48 09 48 of via e-mail: info@jantervaert.be. Er bestaat ook een mogelijkheid om de krant digitaal te ontvangen.

Vrijetijdssite Kaaiplein / Kaaiplein 34 9220 Hamme  052 / 48 09 48  info@jantervaert.be  www.jantervaert.be facebook/CC Jan Tervaert

Openingsuren ticketbalie ma

-

-

di

9u - 12u30

13u30 - 16u

wo

-

13u30 - 16u

do

9u - 12u30

13u30 - 16u

vr

9u - 12u30

13u30 - 16u

Ticketreservatie Met de gewaardeerde medewerking van

 052 / 48 09 48  ticket@jantervaert.be webshop: www.jantervaert.be bankrekening: BE 97 0682 1294 6349 - BIC: GKCCBEBB

Bibliotheek Hamme Achterthof 94 - 9220 Hamme  052 / 47 92 20  052 / 48 40 66  bibliotheek@hamme.be  www.hamme.be

Openingsuren Hamme

Moerzeke

14u - 20u

di

14u - 20u

-

V.U.: Frans Van Gaeveren, Durmebrug 5,

wo

14u - 20u

14u - 17u

9220 Hamme

do

14u - 20u

18u - 20u

redactie en layout: CC Jan Tervaert

vr

10u - 12u / 14u - 17u

-

za

9u30 - 12u30

9u30 - 12u30

grafische vormgeving: Fles in Zee

2

-

ma

de krant van jan - september + oktober 2017

-


Compagnie Cecilia/Arne Sierens - Zingarate

THEATER

Compagnie Cecilia staat garant voor herkenbaar, puur, lijfelijk, speels, eigenzinnig en confronterend theater dat recht naar het hart gaat.

Vrijdag 15 september 2017 - 20u Zaterdag 16 september 2017 - 20u Desso site - Kerkstraat 77-79 Waasmunster i.s.m. de centra uit de accenten-regio

Met ‘Zingarate’ brengt Compagnie Cecilia een buitengewoon middeleeuws ‘vracht-wagenspel’. Je reist mee in een kleurrijk avontuur van goedhartige maar heftige ‘smeerlappen’ uit ‘een stad van alle tijden’ waar geweld, religie en liefde zich onontwarbaar verstrengelen. Afstotelijk maar opwindend authentiek. Zo kun je deze getormenteerde stedelingen nog het best omschrijven. Doordrenkt van gevloek en frustraties, maar toch altijd enorm eerlijk en grappig. Ze trekken je mee in bad om samen met hen te ontdooien en zo al die nijpende en ongemakkelijke frustraties uit te zweten. ‘Zingarate’ klinkt als een woeste ode aan de Italiaanse opera ‘Rigoletto’ en de Italiaanse film uit de jaren 70. Of bekijk het als een Vlaamse mix van zingen en karate. €15 – €15 (-26 • 65+ • abo • groep) – €15 (OK-pas)

Film Fest Gent On Tour - Un beau soleil intérieur

FILM

Met Film Fest Gent On Tour brengen we een avant-première van een markante film naar CC Jan Tervaert. Voor deze editie werd gekozen voor ‘Un beau soleil intérieur’ van Claire Denis. Isabelle (Juliette Binoche), moeder van een dochter die ze amper ziet, gaat na haar scheiding op zoek naar ware liefde. ‘Un beau soleil intérieur’ volgt de Parijse artieste in al haar romantische en minder romantische escapades. De film werd geïnspireerd door het boek ‘Fragments d’un discours amoureux’ van Roland Barthes. Dinsdag 19 september 2017 - 20u15

Duur 93 min

cc jan tervaert

€6 – €5 (-26 • 65+ • abo • groep) – €3 (OK-pas)

cc jan tervaert

3


De Smurfen en het verloren dorp (3D)

KIDS&CO

Smurfin en haar broers ondernemen een wilde reis vol actie, gevaar en ontdekking, die hen leidt naar het grootste mysterie in de geschiedenis van de Smurfen! De Smurfin heeft de indruk dat iedereen in het dorp een functie heeft – Grote Smurf leidt, Bakkersmurf bakt, zelfs Moppersmurf die moppert – behalve zij. Wat zou het enige meisje in het dorp moeten doen? Op zoek gaan naar haar eigen doel, natuurlijk! Als ze toevallig de weg van een mysterieus wezen kruist, volgt ze het in het Verboden Bos. Duur 1u29

Woensdag 20 september 2017 - 15u cc jan tervaert

www.vliegjemee.be

€7 – €6 (-26 • 65+ • abo • groep) – €3,5 (OK-pas)

Manchester by the sea

FILM

Ontroerend Oscardrama met Casey Affleck en Michelle Williams over een man die terugkeert naar zijn geboortedorp om zich over zijn neefje te ontfermen. Na het plotse overlijden van zijn oudere broer Joe krijgt Lee Chandler tot zijn grote verbazing het hoederecht over zijn neefje, Patrick. Schoorvoetend neemt hij vrij van zijn werk om terug te keren naar Manchester-by-the-Sea om er voor de 15-jarige Patrick te zorgen. De terugkeer naar zijn geboortestreek weekt bij Lee heel wat onverwerkt verleden los, onder meer de scheiding van zijn vrouw Randi.

Vrijdag 22 september 2017 - 20u15 cc jan tervaert

“Deze film is een mokerslag die je je niet mag ontzeggen.” -DE MORGEN ***** “Het ingetogen drama van het magistraal vertolkte ‘Manchester by the Sea’ zal u tot op het bot ontroeren.” - HUMO **** Duur: 2u17 €6 – €5 (-26 • 65+ • abo • groep) – €3 (OK-pas)

4

de krant van jan - september + oktober 2017


Henk Rijckaert - Technostress

Zaterdag 23 september 2017 - 20u15

HUMOR

Toen de oermens het vuur ontdekte en zo een grote sprong voor de mensheid maakte, ontstond er een nieuwe angst. Telkens wanneer de holbewoner zijn grot verliet, was er die ene dwangmatige gedachte: “Shit, heb ik het vuur wel uitgezet?” Grotten werden huizen, grote rollende stenen werden deuren met sloten en een nieuwe soort paniek was geboren… Henk Rijckaert geeft zijn visie op de moderne maatschappij en wat dat allemaal bij de mens teweegbrengt en in het bijzonder de stress die pratende auto’s, smartphones en andere nieuwe technologieën veroorzaken. Henk Rijckaert beleefde zijn grote doorbraak bij het Vlaamse publiek met het humoristische tv-programma ‘Zonde van de zendtijd’ waarin hij met zijn handlanger Bert Gabriëls gedurfde sketches en parodieën op de kijker afvuurde.

cc jan tervaert

€16 – €13 (-26 • 65+ • abo • groep) – €8 (OK-pas)

Jelle Cleymans en Sam Verhoeven - De Lassies

Donderdag 28 september 2017 - 14u cc jan tervaert

MATINEE

De Lassies doen alles zelf! Ze zingen, musiceren, lachen, laten lachen, goochelen en dansen. Hoewel ze dat laatste best niet zouden doen. Met de klasse van Wim Sonneveld en de allure van Bobbejaan Schoepen verschijnen ze ten tonele en geven het beste van zichzelf. En van elkaar. En ze dromen. Ze dromen over lang vervlogen tijden. Toen de wereld enkel in technicolor te zien was. En in de cafés de mooiste liedjes nog uit volle borst werden meegezongen. Over een tijd waarin de jukebox en de brillantine keizerlijk regeerden over het land. Over een tijd dat zangers nog bij de Revue wilden. De Lassies willen voor even terug naar toen. Liedjes van Louis Neefs, Toon Hermans, La Esterella, Willy Alberti, Jo Leemans en zo vele anderen passeren de revue. Als jonge honden zullen ze de zaal laten daveren. Maar heb geen schrik, want zingende honden bijten niet.

€16 – €13 (-26 • 65+ • abo • groep) – €8 (OK-pas)

cc jan tervaert

5


Sabien Tiels - Mannelijk Schoon

MUZIEK

Twintig jaar geleden ontpopte Sabien Tiels zich als singersongwriter en scheerde ze hoge toppen met haar eerste album ‘Hou je morgen nog van mij’ waaruit ‘Trein’ beslist haar grootste hit werd. Het vervolg is gekend. Trouw aan haar eigen muziekstijl baande ze zichzelf een weg doorheen het Nederlandstalige muzieklandschap waarin ze nu als ‘vaste waarde’ wordt gezien.

Zaterdag 30 september 2017 - 20u15 cc jan tervaert

Voor haar zevende full-album ‘Mannelijk Schoon’ en gelijknamige theatervoorstelling wist Sabien heel wat charismatisch mannelijk schoon te strikken. Ze schreef - gedreven door de muze - 10 fonkelnieuwe songs met niemand minder dan Stef Bos, Nol Havens (VOF de Kunst), Rocco Granata, Johan Verminnen, Berlaen, Guido Belcanto, Stoomboot, Hans de Booij, Wigbert en Marcel de Groot. Het duet ‘Is het dit nu’ met Marcel de Groot werd al een regelrechte radiohit, en de nieuwe single, ‘De reis’ met Stef Bos, gaat dezelfde weg op! €20 – €16 (-26 • 65+ • abo • groep) – €10 (OK-pas)

Zannemie en de bende - Muziek uit de speelgoedkast 3+

KIDS&CO

Zannemie en Veston brengen een heerlijk live concert vol gekke moves, interactieve onnozeliteiten en steengoeie muziek.

Zondag 1 oktober 2017 - 15u cc jan tervaert

Een swingend, speels muziekfeest voor kinderen (van alle leeftijden!) over monsters onder het bed, Boegaloe de koe, mama’s kwijtraken en de Koekeloerepoezewoef vinden. Om vooral niet op je stoel te blijven zitten, maar met je billen te schudden en je knieën te wiebelen! Vanaf kleuters tot lagere schoolkids en alle oma’s, opa’s, mama’s en papa’s erbij. Tijdens het concert kunnen de kids naar hartelust dansen en zingen en is de bar open voor een lekker drankje: FEEST. vanaf 14u: Het huis-, tuin- en keukenorkest! Tijdens dit knutselatelier gaan we aan de slag met recuperatiemateriaal en maken daarmee de mooiste, leukste en coolste muziekinstrumenten!

www.vliegjemee.be

6

€9 – €7 (-26 • 65+ • abo • groep) – €4,5 (OK-pas)

de krant van jan - september + oktober 2017


Lady Macbeth

FILM Kostuumdrama van de bovenste plank over een dame die toenadering zoekt tot de stalknecht. Katherine is een jong meisje dat leeft in het Engeland van de 19de eeuw. Op een dag wordt ze uitgehuwelijkt aan een man van middelbare leeftijd. Het huwelijk is geen succes en Katherine blijft zitten met een hoop frustraties. Alles verandert wanneer de man des huizes een aantal weken op zakenreis vertrekt. Katherine profiteert van zijn afwezigheid en zoekt haar toevlucht tot Sebastian, een arbeider op het domein van haar man. Zo kan ze meer en meer zichzelf zijn en rebelleert ze tegen haar echtgenoot.

Woensdag 4 oktober 2017 - 20u15 cc jan tervaert

“Heerlijk om nog eens een kostuumdrama te zien waar geen halve meter stof op ligt.” - De Morgen “Deze film laat je niet los.” - De Standaard Duur 1u29 €6 – €5 (-26 • 65+ • abo • groep) – €3 (OK-pas)

Gluren bij de buren - Leren van burgers in Nederland

Donderdag 5 oktober 2017 - 19u30

TE GAST

In Friesland koopt een dorp een eigen windmolen, in Arnhem en Rotterdam telen stadsboeren groenten en in Helmond gebruiken inwoners een lokale munt. Stefaan Segaert sprong op zijn fiets en ging gluren bij onze noorderburen. Wat kunnen we leren van duurzame en sociale projecten van Nederlandse burgers? Tussendoor zingen cursisten en koorleden van de Sint-Jozefcantorij Nederlandse kleinkunstnummers; en dat onder deskundige begeleiding van Kris De Ruysscher. www.glurenbijdeburen.org. INSCHRIJVEN TOT 25/9 bij Vormingplus Waas-en-Dender via www.vormingplus.be/waas-en-dender (03 775 44 84) PRIJS € 5.00, (€ 2.50 - Met korting) I.S.M. Vormingplus Waas-en-Dender, CC Jan Tervaert Begeleiding: Stefaan Segaert

cc jan tervaert

€5 – €2,5 (korting)

cc jan tervaert

7


An Nelissen - Gelukmonoloog

HUMOR

Voor haar laatste voorstelling vroeg An aan 100 mannen & vrouwen waar ze het meest naar verlangen in het leven.

2 en 3 mei 2015 in diverse locaties Zaterdag 7 oktober 2017 te Sint-Anna - 20u15

93 van hen antwoordden eenvoudigweg: ‘Geluk’. Maar blijkbaar bedoelen ze daar ook allemaal iets anders mee. Voor de één is het een gezellige namiddag met de familie, voor de ander véél geld, voor weer een ander staat het gelijk aan ‘eeuwige jeugd’ of aan een goede partner. Voor haar ultieme solovoorstelling gaat An Nelissen het gevecht aan met al die waanbeelden over ‘het geluk’ en tegelijkertijd vraagt ze zich af of er eigenlijk nog redenen zijn om gelukkig te zijn. Sinds 1997 bouwde An een trouw en bijzonder breed publiek op. Op herkenbare situaties bouwt zij rake observaties en biedt de mensen in de zaal ook troost voor de problemen waar ze zelf mee te maken hebben.

cc jan tervaert

€16 – €13 (-26 • 65+ • abo • groep) – €8 (OK-pas)

Film Fest Gent On Tour - Borg vs. McEnroe

FILM

Zweedse film van Janus Metz Pedersen met Shia Labeouf over de rivaliteit van deze 2 tennislegendes.

Dinsdag 17 oktober 2017 - 20u15 cc jan tervaert

Het is 1980 wanneer het tennisduel van het jaar in zicht is. De Zweed Björn Borg, nummer één op de wereldranglijst van het herentennis, gaat het duel aan met het nieuwe Amerikaanse talent John McEnroe. De ingetogen en vriendelijke Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen. De excentrieke McEnroe staat ondanks zijn sportprestaties vooral bekend om zijn temperament op de tennisbaan. Beide mannen trainen ijverig ter voorbereiding op de finale, voor geen van beiden is verliezen een optie. Hoewel ze meer met elkaar gemeen hebben dan men op het eerste gezicht zou verwachten, ontwikkelt de rivaliteit zich steeds verder en lopen de spanningen hoog op tot het langverwachte moment daar eindelijk is. Terwijl de hele wereld meekijkt naar de finale tussen twee legendes, spelen Borg en McEnroe een wedstrijd die de tenniswereld voorgoed zal veranderen. €6 – €5 (-26 • 65+ • abo • groep) – €3 (OK-pas)

8

de krant van jan - september + oktober 2017


Verschrikkelijke Ikke 3 (3D)

KIDS&CO

Gru, Lucy, hun schattige dochters Margo, Edith en Agnes en de Minions zijn terug in een nieuwe avontuur! Zo ontmoet Gru zijn tweelingbroer Dru en neemt het team het op tegen de Balthazar Bratt, een voormalig kindersterretje uit de jaren 80. Sinds hij begon te puberen en zijn show Evil Bratt werd gecanceld is hij woedend op de wereld. Zijn doel: de wereld veroveren. Duur 1u30

Woensdag 18 oktober 2017 - 15u cc jan tervaert

www.vliegjemee.be

€7 – €6 (-26 • 65+ • abo • groep) – €3,5 (OK-pas)

Connie Neefs en Micha Marah

MATINEE

Een vintage programma van Connie Neefs en Micha Marah over alles wat er in het leven te vieren is: van 1 tot 100 jaar, verjaardagen, huwelijk, zilveren en gouden jubilea. Connie en Micha zingen bekende liedjes uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 in het Nederlands, solo, in duet of samen met het publiek, over jong zijn, vertrouwen op je ouders, zoeken naar je eigen weg, verliefd zijn, trouwen, kinderen en kleinkinderen en ouder worden.

Donderdag 26 oktober 2017 - 14u cc jan tervaert

€16 – €13 (-26 • 65+ • abo • groep) – €8 (OK-pas)

cc jan tervaert

9


The Zookeeper’s wife

FILM

Johan Heldenbergh is de directeur van de dierentuin van Warschau die samen met zijn vrouw Antonina (Jessica Chastain) tijdens WOII de levens redde van honderden Joden door ze te verbergen in de hokken van de weggevoerde dieren. Aanvankelijk zou de zoo moeten sluiten, maar met een list overtuigen de Zabinski’s de Duitsers om ze toch open te houden. Je na Spielbergs Schindler’s List en The Pianist van Roman Polanski nog aan een Holocaust-film wagen, is durven. Toch slaagt Whale Rider-regisseuse Niki Caro erin om een andere blik te werpen op deze pikdonkere periode. Al was het maar omdat alles dit keer vanuit vrouwelijk perspectief weergegeven wordt. 2Vrijdag en 3 mei 27 2015 oktober in diverse 2017 - 20u15 locaties cc te janSint-Anna tervaert

€6 – €5 (-26 • 65+ • abo • groep) – €3 (OK-pas)

Expo Kunstbende Waasland Duur 1u37

Dinsdag 17 okt - zondag 5 nov 2017

EXPO

De Wase voorronde van de 18de editie van Kunstbende, dé expeditie in kunst voor jongeren tussen 13 en 19 jaar, vond dit jaar plaats in CC Lokeren op zondag 12 februari 2017. De laureaten in de categorieën BEELDEND, FOTO en TXT wonnen een wildcard: ze exposeren tijdens seizoen 2017-2018 in de cultuur- en gemeenschapscentra van Beveren, Hamme, Lokeren, Sint-Niklaas, Waasmunster en Zwijndrecht. Deze reizende expo strijkt neer in CC Jan Tervaert

cc jan tervaert

Van dinsdag 17 oktober tot en met zondag 5 november 2017. Je kan er het werk bewonderen van Gilles Poilvet, Marte Verhaegen en Jolien Cerpentier (beeldend), Lisa Van Raemdonck, Zinke Neyrinck en Viola Claeys (foto) en Aline Verbeke, Axel Van Impe en Alec Lamberts (TXT). De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het CC en telkens 1 uur voor aanvang van een avondvoorstelling. I.s.m. de accenten-centra.

10

de krant van jan - september + oktober 2017


Het nieuwe seizoen... September kondigt alweer een spannende en veelbelovende start aan van een nieuw bibliotheekseizoen. Noteer alvast in je agenda dat Nonkel Sus, de schaakklas, de scrabbleclub en de creaclub opnieuw van start gaan in september en oktober. - Nonkel Sus komt op 4 oktober van 15u tot 16u voorlezen in de bib Hamme aan kinderen van de eerste kleuterklas tot het eerste leerjaar. In oktober leest hij over multimedia n.a.v. de digitale week die van start gaat op 20 oktober. Na het voorlezen is er ook altijd gelegenheid tot knutselen of spelletjes spelen. Neem a.u.b. contact op met de bib als je met je kindje(s) wil komen: bibliotheek@ hamme.be of 052/47.92.20. - Ook voor schaaklessen kan je weer in de bib terecht op woensdag 13, 20 en 27 september en op 11, 18 en 25 oktober. Opnieuw zal een ervaren schaker je aan de hand van oefeningen en oefenpartijtjes (beter) leren schaken. Inschrijven is niet noodzakelijk en er staat geen leeftijd op deelname. Voorkennis is evenmin vereist. De schaaklessen vinden plaats op de eerste verdieping in de bib en vangen aan om 14u00. - Maar de bib is ook de thuishaven voor een groepje creatievelingen die maandelijks gezellig samen komen knutselen in de bib: de creaclub. In september organiseren ze op maandag 11 september een breicafĂŠ waar je sokken leert breien met 5 priemen! Op maandag 9 oktober maken ze dromenvangers. Je bent welkom om eens mee te komen doen, maar geef ons a.u.b. eerst een seintje (052/47.92.20 of bibliotheek@hamme.be). De creaclub komt samen om 19u en rondt af tegen 21u15. - En op de laatste donderdag van de maand kan je vanaf september ook weer gezellig komen scrabbelen in de bib vanaf 14u00.

Lotje in de bib Op 5 november brengt Jeugdtheater Ondersteboven Lotje, de musical in CC Jan Tervaert op de planken. Deze prachtige voorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar is gebaseerd op de beroemde kinderboeken van Lieve Baeten. Daarom zal Nonkel Sus op woensdag 8 november op zijn voorleesuurtje aan de kinderen voorlezen uit de boeken van Lotje en zal het voorlezen gevolgd worden door leuke heksen-spelletjes! Je kan alvast inschrijven voor deze Lotje-namiddag in de bib via telefoon (052/47.92.20) of e-mail (bibliotheek@hamme.be). Tickets voor de musical kan je bestellen via CC Jan Tervaert (tel: 052 48 09 48 of e-mail: info@jantervaert.be).

cc jan tervaert

11


Statusupdate: workshops poëzie voor 1e graad Secundair Onderwijs

In de aanloop naar het inmiddels bekende Hamse Boekenweekend in CC Jan Tervaert kunnen klassen van de eerste graad van het secundair onderwijs in Hamme voor een workshop poëzie inschrijven via de bib. Deze workshops worden georganiseerd van 18 september tot en met 2 oktober en worden begeleid door docente en schrijfster Hilde Van Cauteren. De bedoeling is jongeren op een unieke, eigenwijze en eigentijdse manier in contact te brengen met de poëzie. Via social media delen we ontzettend veel met elkaar. We hebben een account op WhatsApp, Facebook, twitter... Meestal 2 enSnapchat, 3 mei 2015 inInstagram, diverse locaties plaatsen we foto’s met een kort onderschrift of 2 en 3 mei 2015 in diverse te locaties Sint-Anna enkele hashtags erbij. Maar wat als je nu eens geen te Sint-Anna foto’s meer zouden kunnen maken? Als je het voor je statusupdate enkel met woorden zouden moeten doen? Dan kan de poëzie een hulp zijn! Een geweldig feestje beleefd? Verliefd tot over je oren? Een groot geheim? Of gewoon een nieuwe jas die je geweldig zit? In deze poëzieworkshop leer je hoe je in precies tien regels een poëtische statusupdate kan schrijven. (En een gedicht van tien regels past toevallig mooi in een vierkant. Dat kan zo op Instagram...) Samen met dichter en jeugdauteur Hilde Van Cauteren werk je met poëzie aan je statusupdate. De workshop ‘Statusupdate’ duurt anderhalf uur en aan het eind ervan heb je minstens een eerste versie van een tien-regelig gedicht. Aan deze workshopreeks is een wedstrijd gekoppeld die ook openstaat voor jongeren van 12 tot 14 jaar die niet aan de workshops hebben deelgenomen. Je kan jouw PRECIES TIEN REGELS LANGE gedicht via e-mail insturen naar de bib (bibliotheek@hamme.be). Jouw poëtische statusupdate komt dan op een ‘wall’ tijdens het boekenweekend, en je maakt kans op een mooie (boeken)prijs! Ben je leerkracht in het Secundair Onderwijs en wil je met je klas deelnemen aan deze workshop, neem dan snel contact op met de bib om een datum af te spreken. Het aantal plaatsen is beperkt!!! Bib Hamme: 052/47.92.20 of bibliotheek@hamme.be Het Boekenweekend vindt dit jaar plaats in CC Jan Tervaert op 21 en 22 oktober.

12

de krant van jan - september + oktober 2017


Digitale week in de bib Sinds vorig jaar zet de bib Hamme jaarlijks de deuren open voor moderne technologie tijdens de digitale week. Dit najaar organiseert de bib opnieuw een dag vol demonstraties en workshops rond de nieuwste uitvindingen binnen en buiten de bib op zaterdag 21 oktober van 9u30 tot 12u30. Wat staat er op het programma? In Moerzeke kan je aan een workshop ‘Stopmotion filmpjes maken’ meedoen. Hoe gaat dat in zijn werk? Met een tablet trek je foto’s die je aan de hand van een speciale app aan elkaar rijgt zodat je je object of personage kan laten bewegen. Bovendien kan je ook met allerlei effecten en achtergronden leren werken om het filmpje nog leuker en mooier te maken. Deze workshop vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Vrede, Vredestraat 3, vlakbij de bib van Moerzeke van 9u30 tot 12u30. De workshop is gratis en je hoeft geen eigen materiaal mee te brengen, maar je moet wel inschrijven vóór 6 oktober. In Hamme wordt een heel programma uitgewerkt met allerlei technologische wonderen! Tussen 9u30 en 12u30 in de bib Hamme (Achterthof 94) worden de mogelijkheden van verschillende uitvindingen gedemonstreerd aan alle bezoekers van de bib. Je kan ook kennis maken met de mogelijkheden van video’s maken met green screens en digitale technologie die de bib zelf gebruikt en ontleent. Deze demonstraties zijn ook gratis en inschrijven is niet noodzakelijk. Bovendien maken we het in onze jarenlange verwendag-traditie weer gezellig in de bib en kan je ook komen snuffelen in onze jaarlijkse uitverkoop van boeken, cd’s en dvd’s die uit de collectie gehaald werden. Deze uitverkoop wordt zowel op zaterdag 21 oktober als zaterdag 28 oktober georganiseerd van 9u30 tot 12u30. Ook in de andere Leesdijk-bibliotheken (regio rond Dendermonde) vinden demonstraties en workshops rond digitale technologie plaats, zoals coderdojo, drones, 3D-pen, digispray, augmented reality, enz. Bekijk het volledige programma op de website en de Facebook-pagina van De Leesdijk. Digitale dag: zaterdag 21 oktober 2017 van 9u30 tot 12u30 Demonstratie Virtual Reality in de bib Hamme Workshop Stopmotion filmpjes maken in Ontmoetingscentrum De Vrede (inschrijven!)

bibliotheek hamme

13


Informatie Cultuurdienst M/V/X gezocht met artistiek talent! Een krak in acteren? Een muzikant in wording? Of doe je niet liever dan schilderen en wil je dit laten zien aan het grote publiek? Of kun je een locatie rond de Meulenbroeksite ter beschikking stellen? Dan zoeken wij jou! Op zaterdag 5 en zondag 6 mei 2018 organiseert de cultuurdienst en de cultuurraad de tiende editie van de Week van de Amateurkunsten in Hamme. Een voorbereidingsvergadering hiervoor gaat door op maandag 2 oktober om 20u00 in het cultuurcafé van CC Jan Tervaert (naast het sportcafé boven sporthal Meulenbroek). Meer informatie: Cultuurdienst, 052257067, sdw@hamme.be Open Monumentendag: ontdek historisch Hamme op zondag 10 september! Enerzijds krijgen jullie de kans om Klooster van de zusters Heilige Vincentius a Paulo en museum Priester Edward Poppe een bezoekje te brengen. Beide gebouwen bepalen al enkele decennia het beeld van Moerzeke en zijn gekend voor heel wat bewoners. Tijdens Open Monumentendag krijg je de kans om hun prachtige kapel, tuin en musea van dichtbij te bewonderen. Het klooster is open van 10u00 tot 18u00 en vrij te bezoeken. Om 11u00 is er een concert van het Meulenbroekkoor en nadien een gegidste rondleiding. Deze rondleiding wordt herhaald om 14u00 en 16u00. Daarnaast lichten we het landschappelijk, cultureel en funerair erfgoed van Zogge toe. Dit jaar is het Europees thema ‘Erfgoed en natuur’ en willen we dit graag achterhalen in Zogge. We vertrekken onze wandeling aan de kerk waar we jullie mee op ontdekking nemen in de bouwgeschiedenis van de Kerk en het verhaal van de stijfkoppen. Nadien bezoeken we het kerkhof en wandelen we langsheen de Moeren om terug af te sluiten aan de Kerk. Een korte trip die ons heel wat zal leren over Zogge en zijn dorpskern. We verzamelen voor deze gegidste wandeling aan de kerk. De gegidste wandelingen starten om 11u00, 14u00 en 16u00 (indien de groepen te groot worden, starten er ook al eerder wandelingen). Om 14u00 is er een fietstocht langsheen enkele mooie plekjes in Zogge. Met medewerking van heemkring Osschaert!

14

de krant van jan - september + oktober 2017


VormingPlus: weer heel wat fijne activiteiten! Samen Nederlandse evergreens zingen - Repetities in Hamme In het najaar presenteert Stefaan Segaert zijn fietsreis Gluren bij de buren door Nederland. We willen een aantal van die momenten met cursisten en leden van de Sint-Jozefcantorij inkleden. We kiezen uit het uitgebreide repertoire van Nederlandse muzikale goden zoals Frank Boeijen, Boudewijn de Groot of Bram Vermeulen. Muziekkennis is niet nodig, goesting wel! Wie deze repetities volgt, verwachten we ook op de voorstelling van 5 oktober in CC Jan Tervaert. Een reeks van 2 donderdagen op 14/9 en 28/9 van 19u30 tot 21u00 GOC Ter Munken, Scheldestraat 39, Moerzeke INSCHRIJVEN TOT 4/9 bij Vormingplus Waas-en-Dender via www.vormingplus. be/waas-en-dender of 03 775 44 84 - PRIJS Gratis BEGELEIDING Kris De Ruysscher, dirigent koor Gluren bij de buren, aan de slag in Hamme Op 5 oktober hebben we in Hamme twaalf sterke burgerinitiatieven uit Nederland gepresenteerd. Vanavond gaan we een stapje verder: wat hebben we geleerd? Wat is inspirerend en bruikbaar voor Hamme? Hoe kunnen we onze toekomst realiseren? dinsdag 17/10 van 19u30 tot 22u00 / CC Jan Tervaert, Kaaiplein 34, Hamme INSCHRIJVEN TOT 7/10 bij Vormingplus Waas-en-Dender via www.vormingplus. be/waas-en-dender of 03 775 44 84 - PRIJS Gratis Snoeien van struiken en kleinfruit in theorie en praktijk Kleinfruit en struiken snoeien gebeurt om verschillende redenen. Vormingssnoei begeleidt jonge planten tot volwassen planten. Een infoavond over techniek, tijdstip en methode. Drie dagen later verwachten we je in een tuin in de buurt om de theorie toe te passen in de praktijk. Meebrengen: snoeischaar en tuinhandschoenen. Een reeks woensdag 27/9 van 19u30 tot 22u en zaterdag 30/9 van 14u tot 16u30 CC Jan Tervaert, Kaaiplein 34, Hamme INSCHRIJVEN TOT 17/9 bij Vormingplus Waas-en-Dender via www.vormingplus. be/waas-en-dender of 03 775 44 84 - PRIJS € 17.00, (€ 8.50 - Met korting) BETALEN na bevestiging van inschrijving op het reknr. BE33 8916 7404 6946 BEGELEIDING Jan Van Bogaert, tuinier en beheerder Hof ter Saksen Demonstratie internetbankieren in de bib i.s.m. Vormingplus Waas-en-Dender Kom op dinsdag 10 oktober naar de bib voor een leerzame demonstratie van alle mogelijkheden die internetbankieren vandaag biedt. Je hoeft zelf geen smartphone of tablet mee te brengen. De demonstratie start om 14u00 en duurt 2 uur. BEGELEIDING: Jan Holvoet, docent informatica SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN! Dat kan tot 30 september bij Vormingplus Waasen-Dender via www.vormingplus.be/waas-en-dender of telefonisch via het nummer 03 775 44 84. - PRIJS € 4.00, (€ 2.00 - Met korting) BETALEN na bevestiging van inschrijving op het reknr. BE33 8916 7404 6946

cultuurdienst hamme

15


woensdag 6 september maandag 11 september woensdag 13 september woensdag 13 september

Nonkel Sus voorleesuurtje thema dromen Creaclub in de bib om 19u tot 21u15: breicafé Schaakles in de bib vanaf 14u Leesgroep Het Gezegde leest ‘Tot ziens daarboven’ om 20u

vrijdag 15 september zaterdag 16 september dinsdag 19 septemeber woensdag 20 september

Zingarate - Desso Waasmunster Zingarate - Desso Waasmunster FilmFest Gent On Tour - Un beau soleil intérieur Film - De Smurfen en het verloren dorp

woensdag 20 september

Schaakles in de bib vanaf 14u

vrijdag 22 september zaterdag 23 september

Film - Manchester by the sea Henk Rijckaert - Technostress

woensdag 27 september donderdag 28 september

Schaakles in de bib vanaf 14u Scrabble in de bib vanaf 14u

donderdag 28 september zaterdag 30 september zondag 1 oktober woensdag 4 oktober

Jelle Cleymans en Sam Verhoeven - De Lassies Sabien Tiels en Marcel de Groot - Mannelijk schoon Zannemie en de bende - Muziek uit de speelgoedkast 3+ Film - Lady Macbeth

woensdag 4 oktober

Nonkel Sus voorleesuurtje thema multimedia

donderdag 5 oktober zaterdag 7 oktober

Te Gast - Gluren bij de buren An Nelissen - Gelukmonoloog

maandag 9 oktober dinsdag 10 oktober woensdag 11 oktober woensdag 18 oktober

Creaclub in de bib om 19u tot 21u15: dromenvangers maken Demonstratie internetbankieren in de bib van 14u tot 16u Schaakles in de bib vanaf 14u Schaakles in de bib vanaf 14u

dinsdag 17 oktober woensdag 18 oktober

FilmFest Gent On Tour - Borg vs. McEnroe Film - Verschrikkelijke Ikke 3

zaterdag 21 oktober zat 21 en zon 22 okt woensdag 25 oktober donderdag 26 oktober

Digitale verwendag met workshops en demo’s digitale technologie van 9u30 tot 12u30 Hams Boekenweekend in CC Jan Tervaert Schaakles in de bib vanaf 14u Scrabble in de bib vanaf 14u

donderdag 26 oktober vrijdag 27 oktober zondag 5 november

Connie Neefs en Micha Marah - Lang zullen we leven Film - The Zookeeper’s wife Lotje (FUN in de herfstvakantie)

woensdag 8 november

Nonkel Sus voorleesuurtje over Lotje (nav musical in CC)

de krant van jan - september + oktober 2017

Krant van jan sept-okt  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you