Page 19

Groene stad

Beslist geen eendagsvlieg

C 19

‘Oranje’ stad Tilburg biedt meer dan alleen textiel Tekst: Yvonne Koop | Fotografie: J. Ligtvoet, F. v. Beek, S. Polakova, DaanArt, M. v.d. Heyden, D. Cantrijn, Stadsbos013, J. Stads en M. Minderhoud

Het was weer een perfecte Koningsdag, 27 april in Tilburg, met een stralend oranjezonnetje en tal van activiteiten waar je door de grote toestroom van het publiek letterlijk niet omheen kon. Tilburg was tot dan toe hooguit bekend als (voormalige) textielstad, maar heeft veel meer in zijn mars. De in inwonertal zesde stad van Nederland blijkt naast (tijdelijk) wat oranje, ook heel veel groene zaken te herbergen.

Zeker als textielstad moet je nooit je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Dat dit misschien wat stoffig imago - veel van de voormalige textielindustrie is namelijk al lang verdwenen - nog best was op te poetsen, bleek uit het onlangs in het kader van Koningsdag gepresenteerde initiatief Denim 013, een stof die voor 50 procent is gemaakt van gerecyclede Tilburgse spijkerbroeken en voor 50 procent van biologisch katoengaren uit India. Voor de eerste productie werden spijkerbroeken ingezameld in de stad zelf. Vervolgens werd de gebruikte spijkerstof door textielbedrijf Wolkat in Marokko gerecycled tot denimgaren. Het Indiase katoen was afkomstig van lokale katoenboeren die zo een betere prijs kregen voor hun katoen. De twee garens werden door Wolkat in Marokko samengeweven tot een nieuwe, duurzame textielstof. Studenten van ROC Tilburg, School voor Mode en de Tilburgse kunstenaar Joris van Spaendonck gebruikten de stof als basis voor diverse producten en kunstwerken die op Koningsdag aan de stad werden gepresenteerd. Over Koningsdag gesproken: de koning en zijn gevolg kregen een uitgebreide rondleiding door de stad. En dit keer nu eens niet alleen door al helemaal affe en schoongepoetste gebieden, maar juist langs de rafelrand van de stad: de spoorzone. Dit 75 hectare grote en nu nog vrij kale gebied aan het spoor belooft dankzij een burgerinitiatief in de komende jaren ontwikkeld te worden tot een spannende plek vol leuke activiteiten zoals een urban sports area, een klimtoren, beachvolleybalterrein, horeca, stadscamping en nog veel meer.

Cultuur bijlage Krant van de Aarde Juni/Juli 2017  
Cultuur bijlage Krant van de Aarde Juni/Juli 2017  
Advertisement