Page 4

POGOVOR Z GOSPO SELMO GRADIŠEK / VABILO

Glasba je najlepši akord življenja Avtorica članka: Katarina Kragelj Selma Gradišek je bila rojena v glasbeni družini v Litiji. Njen oče je bil glasbenik, saksofonist, ravnatelj litijske glasbene šole, kapelnik litijskega pihalnega orkestra. Z glasbo je odraščala in že zelo zgodaj, pri osmih letih, se je začela učiti klavir. Uspešna je bila na tekmovanjih in njena ljubezen do glasbe jo je spremljala še na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, kjer je končala študij klavirja pri profesorici Jelki Suhadolnik. Ob delu je potem nadaljevala študij na Pedagoški akademiji v Ljubljani in postala učiteljica glasbe in zborovodkinja.

Kdaj in kje se je začela tvoja poklicna pot v glasbi? Zaradi pomanjkanja učiteljev sem začela poučevati klavir v litijski glasbeni šoli že pri šestnajstih letih. Potem sem se pri devetnajstih letih redno zaposlila. Vsako leto sem pripravljala koncerte. Poleg internih koncertov sem s svojimi učenci imela tudi samostojne klavirske koncerte. Med mnogimi mojimi, zelo nadarjenimi učenci so bili tudi Urška Meglič, Veronika Hauptman, Daša Gradišek, Nina Slabe, Eva Šekli, Ksenija Šarbek, Sanja Šešok, Urška Vidic, Andreja Palatinus. Nekaj izmed njih se sedaj profesionalno ukvarja z glasbo. Kdaj si potem začela poučevati v osnovni šoli? Zaradi zdravstvenih težav sem se podala na drugačno pot. Od individualnega poučevanja sem odšla v razred in dobila še pevski zbor. Prva leta sem poučevala na osnovni šoli v Litiji, od leta 2001 pa sedaj do upokojitve sem bila učiteljica na Osnovni šoli Šmartno.

Kar nekaj let sva bili kolegici na šmarski šoli, zato poznam tvoje uspešno vodenje zborov. Vedno sem bila vesela in hkrati presenečena nad obiskom vseh tvojih zborov. Na šoli sta pod mojim vodstvom delovala dva zbora, otroški in mladinski. V obeh zborih so prepevali učenci od 3. do 9. razreda. Vsako leto smo se udeležili občinske revije, medobmočne revije, kjer smo bili velikokrat izbrani za državno tekmovanje. Prejeli smo zlato, srebrno priznanje. Z otroškim zborom smo se udeležili tudi mednarodnega tekmovanja v Olomoucu na Češkem in prejeli bronasto priznanje. Poleg poučevanja glasbe in vodenja zborov si bila dolga leta tudi razredničarka. Kako si doživljala te vrste poslanstvo? Razredničarka sem bila skoraj 25 let. Z učenci in njihovimi starši sem stkala globoke vezi. Imeli smo lep odnos, bila sem jim predana in v polni meri so mi vračali mojo pozitivno energijo. Ali je tvoja poklicna pot povezana tudi s kulturno dejavnostjo v Litiji in Šmartnem? Dolga leta sem uspešno vodila učiteljski zbor Litus v Litiji, nadaljevala sem z vodenjem pevskega zbora zaposlenih v Domu Tisje. Poleg tega sem sodelovala pri kulturnih prireditvah na naši šoli. Na nastopih sem vedno čutila tvojo povezanost z učenci in tvojo radost ob njihovem prepevanju. Vem, da si učence mladinskega zbora vsako leto peljala na pevski vikend. Kako pomembna je bila ta vrsta druženja zate in za učence? Na teh vikendih smo se povezali, učenci so se socializirali. Med seboj smo stkali posebne vezi. Prepevali smo po osem ur na dan, poleg prepevanja smo pripravili še animacijo, družabne igre in krst novincev. Bilo je res nepozabno. Čutila sem veliko odgovornost, a sem zaupala učencem. Mislim, da, če spoštuješ učence in jim to pokažeš, ti

September 2019

Selma Gradišek

tudi oni to spoštovanje v polni meri vračajo. Tvoji vsakoletni pomladni koncerti so bili nekaj posebnega. Tudi letošnji, na katerem so se tvoji kolegi in učenci pevskih zborov poslovili od tebe ob tvojem odhodu v pokoj. Kako si ga doživljala ti? Če imaš v srcu ljubezen, si dober do ljudi, umirjen, čuteč, potem ti nobena stvar ni pretežka. Moj oče in moja mami sta mi bila vzor, mojega očeta bom vedno pogrešala. Zahvalila bi se svoji družini, ki mi je vedno stala ob strani. Hvala tudi mojim kolegom, učencem in njihovim staršem za njihovo potrpežljivost in pomoč na moji poklicni poti. Tega ne bom pozabila. In kot je dejal Pavlenko: »Življenje niso dnevi, ki so minili, temveč dnevi, ki smo si jih zapomnili.« In jaz se zahvaljujem tebi Selma, ker si se bila pripravljena pogovarjati z menoj. Na tvoji novi poti ti želim zdravja, veliko prijetnih trenutkov v krogu družine, posebno pa s svojima vnučkoma.

e l e ž e d e k s r a m š Dobrote Javni zavod Bogenšperk bo v soboto, 12. oktobra 2019, organiziral sejemsko prireditev, ki bo potekala v središču Šmartnega pri Litiji, na trgu pred cerkvijo. Na sejmu se bodo predstavili različni ponudniki, pripravili bomo tudi bogat spremljevalni program. Vabljeni! 4

Krajevne novice - september 2019 (letnik 4, št. 6)  

Krajevne novice - september 2019 (letnik 4, št. 6)  

Advertisement