Page 1

kraftuttrykk NYTT FRA NEAS – NR. 2 2009

Tahitifestivalen fyller 10 år - og feirer med The Blacksheeps side 4-5

Mer fart på nettet med NEAS side 8-9

Sommer på hjemmebane? Vi har tipsene. side 10


KNUTS STRØMSKOLE 2009 Knut Hansen har vært daglig leder i NEAS siden 2002. Han kan mye om strøm. Om hvordan den produseres og hva som bestemmer prisen. Kraftuttrykk har bedt han om å skrive noen enkle forklaringer på spørsmål som vi ofte får alt for lange svar på.

Knuts strømskole

2

Nye nettsider og nyhetsbrev

3

Tahitifestivalen fyller 10 år

4-5

NEAS Sommerskiskole

6

NEAS-ansatte sikter mot Toppidrettsveka

6

Moderniseres og forsterkes

7

Mer fart på nettet med NEAS

8-9

Sommer på hjemmebane? Vi har tipsene.

10

Jevn temperatur og bedre inneklima

11

Fotballtalentene finslipes

12-13

Strømavtaler fra NEAS

14

Strøm på billigsalg?

15

Barnas konkurranse

16

Hva er fornybar energi – og hvorfor er vi så opptatt av det? Fornybar energi kommer fra kilder som ikke er avhengig av ressurser som en gang vil ta slutt. Olje, gass og kull (fossilt brensel) er slike begrensede ressurser. Energi fra fornybare kilder, som vind – vann – sol - biomasse, vil være tilgjengelig i uoverskuelig tid. Fornybar energi er ren, mens energi fra fossilt brensel forurenser miljøet. Energiforbruket i verden øker kraftig, og er i hovedsak basert på fossilt brensel. Verden tåler ikke en fortsatt økning i bruk av miljøforurensende energi, så forbruket vårt må raskt over på fornybare energikilder. Du som får strøm fra NEAS er garantert 100 % fornybar energi. Nå tenker du kanskje at det må være lett å garantere, for i Norge lager vi stort sett strøm ved hjelp av vannkraft. Men vi importerer også energi fra utlandet, der fossilt brensel er mye mer utbredt – og denne energien sendes også inn til strømkontaktene hjemme hos deg. Garantien til NEAS sier altså ikke at all strøm man får i kontakten er fornybar. Det den garanterer, er at vi produser og kjøper like mye fornybar strøm som vi selger til våre kunder. Garantien sikrer at hver krone man betaler går til kjøp av fornybar energi. Pengene går med andre ord til å oppmuntre fornybar kraftproduksjon. Jo flere som velger dette strømproduktet, desto større drivkraft til å produsere fornybart. NEAS kunder støtter med andre ord opp om fornybar energi. Det er grønn kundemakt i praksis – og det gir økonomiske signaler til markedet om at strømkundene foretrekker fornybare energikilder.

Børsprisen på kraft i 2009 – sammenliknet med årene 2006-2008 (priser inkl. mva.).

kraftuttrykk nr. 2-2009

Børspris på kraft 2006-2009:

Ansvarlig redaktør: Knut Hansen Redaksjonskomite: Bård Munkhaug, Ole Jonny Rugset, Hege Bjørvik, Tor Henrik Eide og Annicken Hjelle

70,00 60,00 50,00 Øre/Kwh

Tekst, utforming og produksjon: I&M Kommunikasjon Forsidefoto: TS Partner Trykk: Norsik AS

80,00

40,00 30,00 20,00 10,00

2

kraftuttrykk 2-2009

Uke 2006

2007

2008

2009

51

49

47

45

43

41

39

37

35

33

31

29

27

25

23

21

19

17

15

13

9

11

7

5

3

0,00 1

Utgiver: Nordmøre Energiverk AS 6504 Kristiansund Tlf: 71 56 55 00. Faks: 71 58 15 21 E-post: neas@neas.mr.no Web: www.neas.mr.no


Oversiktlig, med enklere Månedlige nyhetsbrev bestillingsfunksjoner på e-post NEAS har fornyet seg på internett. De har blitt mer oversiktlige og lettere å bruke. Ikke minst gjelder dette bestillingsfunksjonene.

Har du fått e-post med nyhetsbrev fra NEAS? Hvis ikke, kan du gå inn på NEAS´ hjemmeside og bestille denne tjenesten; da trenger vi e-postadressen din. De månedlige nyhetsbrevene går både til privatkunder og bedrifter. Næringslivskundene får ”tyngre”, kraftrelaterte markedsrapporter, og man kan klikke seg videre fra kortvarianter til mer utfyllende artikler. – Bedriftskundene etterspør mer informasjon, og dette er ett av våre svar, sier Bjarte Nekstad Maroni, bedriftskonsulent i NEAS: Hvert brev tar opp fire temaer, både nyheter og generell informasjon.

– Stadig flere bestiller strøm, bredbånd, kabel-TV og andre produkter via internett, forteller Hege Bjørvik, kommunikasjonskonsulent i NEAS: Vi har fått innspill til forbedringer både fra brukere og vårt eget kundesenter, og tilbakemeldingene på de nye hjemmesidene har vært udelt positive.

– Jeg syns det er positivt med slike nyhetsbrev, sier Anita Håholm, daglig leder hos Addici i Kristiansund, et kundesenter med tunge oppdragsgivere som Netcom, Statens Lånekasse og Manpower. Senteret har nærmere hundre medarbeidere som håndterer mellom 800 000 og én million telefonanrop i året. Alle kommer nok ikke til å lese alt i nyhetsbrevene, jeg vil neppe printe ut markedsrapportene og lese dem på senga. Men noe vil alltids fenge min interesse. Som leder av et kundesenter har jeg øye for god informasjon og god service. Og jeg syns NEAS har en skikkelig kundefilosofi, med flere kontaktpunkter: Både et godt kundesenter – og gode nettsider.

Min Side, kundenes individuelle nett-tjeneste, er imidlertid omtrent som før; her kan kundene logge seg inn og taste måleravlesninger, få prøveavregning på neste strømfaktura, sammenligne forbruket med tidligere perioder, søke fakturaforklaringer osv. På NEAS sine hjemmesider finner du også generell informasjon og driftsmeldinger. Et nytt innslag som kommer ganske snart, er NEAS-varianten av ”YouTube”. Det blir filmsnutter med innslag fra ulike aktiviteter der NEAS er inne på sponsorsiden. Blir du med på Tahiti Barnefestival, NEAS Sommerskiskole eller Barnas Festuker er det store sjanser for at du også dukker opp på PC-skjermen.

Anita Håholm, daglig leder hos Addici i Kristiansund.

NEAS kutter KIDsiffer

KID-nummeret på fakturaen fra NEAS er kuttet fra 20 til 13 siffer. Dermed har vi, i hvert fall et stykke på vei, fjernet ett av hverdagens små irritasjonsmomenter; inntastingen av lange KID-nummer hver gang regningen skal betales via nettbank.

Den nye KID´n med 13 siffer består av deler av kundenummeret og deler av fakturanummeret, samt et kontrollsiffer. Det er ikke praktisk mulig å komme ned på enda færre siffer. KID-nummer ble innført på 70-tallet,

for å gjøre det lettere for mottakeren å registrere hva betalingen gjelder – og hvor den kommer fra. Maksimal tillatt lengde på KID-nummer er 25 siffer. Til å begynne med ble KID avlest optisk i bankene, og det spilte ingen rolle om

numrene var lange. I dag er KID en kilde til irritasjon og feiltasting. Det enkleste – og tryggeste – er å bruke Efaktura eller Avtalegiro. Da slipper du å taste KID-nummer i det hele tatt.

kraftuttrykk 2-2009

3


TAHITIFESTIVALEN 2009:

Fra sprengt blandabaill til sorte får – Tahitifestivalen fyller ti år. Det startet med en vill idé, om å berge en forfallen bydel. Så har det bare baillet på seg. Jeg trodde aldri at jeg skulle bli festivalarrangør, sier Frode Alnæs, Tahitifestivalens åndelige overhode.

– Nå tror jeg ikke festivalen skal bli større; 20.000 besøkende er et slags tak. Vi har ikke plass til flere, da må vi dytte folk på sjøen. Nå skal vi ta vare på intimiteten, mangfoldet og trivselen. Tahiti tåler 2.500 tilskuere på én konsert. Det er rammen – så får vi heller leve med at noen av konsertene blir tidlig utsolgt. – Høydepunktene, i de ti årene dere har holdt på? – Vi har hatt besøk av mange gode artister – veldig trivelige folk, også bak scenen. Men høydepunktet for meg er faktisk miljøet rundt festivalen, venneforeningen, dugnadsgjengen, alle som står på for å lose festivalen i havn. Vi har hatt det mye artig; det er ikke alle festivaler som kjører konsert med Saab semidiesel og sprengt blandabaill!

4

kraftuttrykk 2-2009

– Artister du ønsker deg til framtidige Tahitifestivaler, men som dere ennå ikke har greid å booke? – The Kinks. Det skal godt gjøres å få hentet hele gruppa, men jeg håper på frontfiguren, Ray Davies. Det hadde vært stort. I år kommer vinnerne av MGP jr., The BlackSheeps, til Tahiti Barnefestival. Søndag 28. juni setter de purunge punkrockerne fra Nesseby punktum for en festival som også byr på storheter som Status Quo, Åge Aleksandersen & Sambandet og Bo Kaspers orkester – bare for å nevne noen. Selve jubileumskonserten lørdag 27. juni blir med sjefen sjøl, Frode Alnæs og Dance With a Stranger – inkludert et helt kobbel av gjestemusikere, deriblant sju blåsere, Terje Rypdal, Knut Reiersrud og Maria Haukaas Storeng.

– Musikere ringer og maser seg med, flirer Frode. På Barnefestivalen blir det også frislepp på scenen, lover Ola Thingvold; ungene får showe selv. Det blir både barnekor, miming av nyheter på samisk – og møte med Dodraugen. Andre forteller vitser. Det pleier å bli kø foran scenekanten av unger som vil opptre. Ungdommelige popband får også prøve seg, men de bør melde fra på forhånd, slik at vi får rigget instrumenter og lyd. Ellers blir det selvfølgelig seilas med sjørøverskuta Anne Margrete. For øvrig er Barnefestivalen, inkludert konserten med The BlackSheeps, gratis for alle. NEAS sponser både Barnefestivalen og utdelingen av Tahiti barne- og ungdomspris, som går til en person eller organisasjon som gjør et godt arbeid blant de unge.


Hvem skal få Tahiti barne- og ungdomspris? Hver sommer deler NEAS ut en pris til noen som har gjort noe viktig og riktig for barn og unge på Nordmøre. Hvem syns du fortjener prisen i år? Vi vil veldig gjerne ha forslag til prisvinnere.

The BlackSheeps – det største som har kommet fra Nord-Norge siden Pussycats, mener mange. Frode Alnæs er langt på vei enig; en utrolig tøff låt, og en ung vokalist med personlighet og utstråling! (Foto: TS Partner)

Fullt hus og stor stemning under fjorårets Tahiti Barnefestival. (Foto: Ken Alvin Jenssen)

Det kan være en organisasjon eller forening, eller det kan være en enkeltperson som vinner. Det viktigst er at prisen går til noen som virkelig har gjort noe bra for barn. I fjor gikk prisen til Idrettsskolen i Braatthallen. Prisen deles ut på den store utescenen rett før den store barnefestivalkonserten. Send inn forslag til prisvinnere innen 30. mai på e-post: bm@neas.mr.no

Tøft å stå på scenen – sammen med Frode Alnæs.(Foto: Ken Alvin Jenssen)

Ola Thingvold; det blir frislepp på scenen!

kraftuttrykk 2-2009

5


Klart for en ny runde med NEAS Sommerskiskole.

NEAS Sommerskiskole Årets Sommerskiskole går over fire dager, 9.-12. august, på Aure. Den er for aldersgruppen 9-16 år, og deltakerne deles i tre grupper etter alder/årsklasser. Deltakerne innkvarteres på Aure barne- og ungdomsskole. De får full forpleining, og blant instruktørene er toppløpere som Therese Johaug, Marit Bjørgen, Eldar Rønning og Tor Arne Hetland. Hovedtrener er, i år som i fjor, Bård Jørgen Elden. Sommerskiskolen er både for aktive og nybegynnere, og den byr på mye mer enn rulleski-løping. Blant aktivitetene er fotball, kajakk, fisking, bading og bueskyting.

NEAS Sommerskiskole er en del av Toppidrettsveka, som både samler verdenseliten av skiløpere og inviterer andre aktive idrettsfolk og mosjonister til gateløp og offroadritt. I år er det også store muligheter for å havne på TV-skjermen. TV2, med Davy Wathne som programleder, har nemlig halvtimes sendinger fra begivenhetene torsdag 6. og fredag 7. august (Aure), samt lørdag 8. og søndag 9. august (Kristiansund). Programmene går i beste sendetid, tidlig på kvelden.

For påmelding, se www.toppidrettsveka.no

NEAS-ansatte sikter mot Toppidrettsveka: Sanker poeng på spinning og rumpetrim

• TUR MED BIKKJA: Halv time/5 poeng. • JOGGING TIL KVERNBERGET: 1 time/10 poeng. • SPINNING OG TREDEMØLLE: 2 timer/20 poeng. • EN TIME RUMPETRIM på stranda i Puerto Rico; 10 poeng. NEAS-ansatte trimmer og teller poeng. Innsatsen loggføres på bedriftens intranett, slik at alle kan kikke kollegene i kortene. Sprekingene scorer godt over hundre poeng i løpet av uka. For her 6

kraftuttrykk 2-2009

handler det om å vise lagånd, må vite. Avdeling konkurrerer mot avdeling. Og det store målet er selvfølgelig gateløpet (3 km) og offroadrittet (35 km) under Toppidrettsveka i august. Da gjelder det å stille fulltallig; Norway Events skal kåre bedriften med størst andel deltakere, målt i forhold til bedriftens størrelse. – Entusiasmen er stor, rapporterer Hege Bjørvik og Therese Eikrem, som har dratt i gang trimaksjonen hos NEAS: Vi har egne NEAS-timer på Treningssentret Kristiansund, vi arrangerer fellesturer i skog og mark, og sykkelgruppa har 21

NEAS-ansatte trimmer, anført av Hege Bjørvik.

spreke deltagere. Ellers er oppfinnsomheten stor. Det rapporteres jevnlig om både karatetrening og magedans! Trimaksjonen er knyttet til samarbeidet med Norway Events/Toppidrettsveka – hvor NEAS er inne som generalsponsor for Sommerskiskolen og hovedsponsor for Toppidrettsveka og VM. Til gjengjeld får de NEAS-ansatte idrettsfaglig oppbacking og treningsråd av bl.a. Bård Jørgen Elden.


KRAFTFORSYNINGSNETTET I KRISTIANSUND:

Moderniseres og forsterkes

Flere transformatorstasjoner skal bygges om – eller fjernes. Denne, som står på Nordlandet, er snart en saga blott.

NEAS skal, over en periode på tre år, bruke 150 millioner kroner på oppgradering og utskiftninger i kraftforsyningsnettet. Mye av nettet skriver seg fra 1950-årene, og selv om det fungerer bra i dag, må man sikre stabil strømforsyning også i de neste femti årene. – Dette er noe av det nettleien brukes til, sier Tor H. Eide, Divisjonssjef Nett i NEAS. – Arbeidene krever konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat, og med normal behandlingstid på søknaden regner vi med oppstart til neste vår. – Hvordan vil folk flest merke arbeidene? – To gamle transformatorstasjoner i Kristiansund blir nedlagt og revet, mens en ny transformatorstasjon for hele Kristiansund by skal bygges nært inntil dagens Nordlandet transformatorstasjon. De to 132 kV-luftlinjene som i dag kommer inn til den gamle Kristiansund transformatorstasjon, planlegges videreført til Nordlandet transformatorstasjon i samme trasé som dagens to 66kV-

linjer. Strømførende linjer og master blir trolig noe kraftigere enn dagens. Mellom Kristiansund- og Rensvik transformatorstasjoner kan begge 66 kV-linjene rives når de nye står ferdig. I tillegg blir det nødvendig å skifte ut og forsterke en del 11 kV jordkabler ulike steder i byen. På Freiøya skal en ny transformatorstasjon bygges inntil dagens stasjon på Rensvik, mens Bjerkestrand transformatorstasjon legges ned. Det skal dessuten etableres en ny 22 kV-forbindelse mellom Rensvik og sørsida av Freiøya. Den nye kraftlinjen følger stort sett gammel trasé.

eksisterende består. Folk flest vil merke at det blir mye kabelgraving i bynettet. Her tar man sikte på å samordne kabelgravingen med annen infrastruktur, som fiber og evt. fjernvarme. Fornyingsprosjektet er en stor og spennende utfordring for NEAS. Mye av arbeidet settes bort til entreprenører, det gjelder blant annet bygging av nye transformatorstasjoner og linjer. Men planlegging og logistikk står vi for selv – og montørene våre blir mye involvert i for eksempel kabellegging og skjøting.

Utfordringen for montørene ligger i å bygge nye linjer mens dagens

kraftuttrykk 2-2009

7


Bilder fra NEAS' nye reklamekampanje. Modellene er ansatt på kundesenteret, og gir deg svar på spørsmål om blant annet ADSL, kabel og fiber.

NEAS setter full fart på nettet

Nyhet! + MAX ADSL 2

Har du bredbånd fra før – eller ønsker du å knytte deg til? NEAS er i full gang med oppgradering av nettet, og utbygging til nye områder. NEAS-kunder med ADSL-tilknytning kan nå oppgradere abonnementet, og få en langt raskere og enda bedre forbindelse, uten at oppgraderingen koster noe ekstra. Tvert imot; månedsprisen blir faktisk lavere, og du får dessuten tilbud på trådløst modem. ADSL 2+ MAX Bredbånd MAX leveres over ADSL2+. Med hastighet inntil 20 Mps kan familien ha flere PC´er på nett samtidig, og tunge filer lastes ned på et blunk. Prisen er 349 kroner i måneden. Nå kan NEAS også tilby ADSL2+ MAX i Aure, Smøla og Tustna. For å få ADSL2+ må du ha telefonlinje til huset. Men du trenger ikke fasttelefon (da må du imidlertid betale 60 kr i linjeleie per måned). Er du tilknyttet en av følgende sentraler, ligger alt til rette for ADSL2+ og produktet MAX: • Aure: Mjosundet, Aure sentrum, Tennhaugen • Smøla: Hopen/Sætran, Dyrnes, Nordvika, Innsmøla/Straumen • Tustna: Tømmervåg, Leira, Gullstein

8

kraftuttrykk 2-2009

To sentraler er utbygd for ADSL2+ i Kristiansund: • Nordlandet og Kristiansund sentral Har du ADSL fra en annen leverandør, ordner NEAS det praktiske – det er bare å ta kontakt med Kundesenteret på tlf. 71 56 55 25. Kundesenteret kan også fortelle hvilke muligheter som finnes der du bor – og alternative løsninger, for eksempel bredbånd via radiolink og kabel-/fibertilknytning. Kabel/fiber opp til 50Mb! NEAS er også i full gang med å oppgradere internettkapasiteten i kabelnettet, slik at det kan tilbys hastigheter opp til 50 Mb. Med høyhastighets bredbånd matcher NEAS framtidas internettbruk, der det kjøres stadig mer datatrafikk både inn og ut fra hjemmet. NEAS gjør med dette et kvantesprang med overgang til ny standard (Docsis 3.0), som gir en kraftig økning av kapasiteten i kabelnettet. Fiber til stadig flere hjem Stadig nye områder får fibertilknytning (”Fiber to


the home”), der digital-TV, høyhastighets internett og bredbåndstelefon føres helt fram til huset i en og samme fiberkabel. Kvalvåg/Ørnvika-områdene på Frei er nå under utbygging, etter god respons fra beboerne (det går selvfølgelig fortsatt an å bestille), mens Omsundet og Kvalvika på Frei, samt Draget på Dale, står for tur. Kårvåg/ Utheim, samt Sveggen-området, er høyaktuelle områder på Averøy.

Mer HD-TV i grunnpakken NEAS´ grunnpakke får flere nye HDkanaler (høyoppløselig billedkvalitet). HDTV blir etterspurt etter hvert som stadig flere skaffer seg HD-dekoder, og NEAS har utvidet tilbudet, uten å øke prisen på grunnpakken.

I Ørnvika/Kvalvåg var interessen så stor at ”fibertilhengere” blant beboerne laget egen Facebook-gruppe for å dra med naboene, og sikre gjennomføring av prosjektet. Med fiber fra NEAS er du sikret en infrastruktur som kan levere framtidens tjenester, og gjør livet enklere ved å samle alle tjenestene hos en leverandør du kjenner. Tilbudet vil etter hvert gis mange boligområder i distriktet, da NEAS allerede har tilrettelagt med fiber ut til en rekke områder.

Per dato er det lagt ut 10 HD-kanaler. TV 1000 HD og Viasat Sport HD er to av de mest populære HD-kanalene i dag, og HD kommer etter hvert på en rekke andre kanaler innenfor dokumentar-, natur-, sport- og filmsegmentet.

Et godt tilbud på trådløst modem følger med abonnementet.

Straumsnes Idrettslag, Friidrett

Tustna/Ervågøya IL

Dahle IL

Tustna IL Bueskyttergruppe

Kvernes Skytterlag

Ungdomslag Breidablikk Aure

Frei Hornmusikk UL Havsus

Skarsøya Skolekorps

IL Havørn

Musikkorpset Tempo Frelsesarmeens Fritidsklubb Bremsnes og Bruvoll Musikkorps

Unge Tahiti

Løvetann 4h

U.L. \"Prøven\"

Hvem fikk støtte i år

Tustna Skolemusikk

Elevrådet ved Nordlandet barneskole

Kristiansund Svømme og Livredningsklubb

IL Norodd Friidrett

Frei Idrettslag

Kristiansund Atletklubb

Bådalen Henda Utheim skolekorps

kraftuttrykk 2-2009

9


EN SALT SMAK AV SOMMER:

Kajakk-cruise eller en bytur i småbåt?

– Du skal ikke kimse av Nordmøre. Jeg har jobbet med reiseliv både i Lofoten, Vesterålen og på Svalbard. Men etter et par år i Kristiansund er jeg helfrelst. Her finnes alt; hav, fjorder og fjell. Reiselivspotensialet er enormt, vi må bare få presentert oss!

Hege Eilertsen er markedsansvarlig hos Destinasjon Kristiansund og Nordmøre. Hun er fra Leknes i Lofoten, og er vant til storslått natur. Men da hun kom til Kristiansund på jobbintervju, en forblåst og regnfylt januardag i 2007, falt hun pladask; – Byen er så vakker, med den lille sundbåten som pilte fram og tilbake, havna med sjøhusene og piren. Byen er akkurat passe stor. Og passe liten. Som en slags oppkjøring til reiselivsjobben, trålet jeg Nordmøre på kryss og tvers; kjørte 250 mil på rappen. Nå har jeg sett det meste. Men slett ikke alt.

arrangeres det havfisketurer i ordentlige fiskebåter – og du kan overnatte i Haugjegla fyr. I slutten av august er det småbåtfestival. Og ønsker du å gå mer i dybden, arrangerer Nekton Diving dykkerkurs og utflukter under vann. (Se Veidholmen.com, Veyen.com og Nektondiving.no).

Prøv Fjordruta! – Noen gode tips til nordmøringer som vil feriere på hjemmebane? – ”Fjordruta”, ei perle av ei vandrerløype, 14 hytter på 14 dager. Den går fra flyplassen på Kvernberget, over Tustna og Ertvågsøya, via Aure og Vinjeøra til Halsa. Du overnatter på selvbetjente turisthytter, og ruta legges like gjerne langs flomålet som over tinderekka. Du kan gå hele veien, eller ta en etappe

Nordmøre er et eldorado for kajakk-entusiaster (Foto: Fjordkajakk.no/Halsa)

10

kraftuttrykk 2-2009

eller to som helgatur. Det er flere gjestehavner underveis, så på ”Fjordruta” kan du kombinere bading og båtliv med en fjelltur. Havkajakk med overnatting på Imarbu anbefales. Sjekk turistforeningens hjemmeside på internett; kntur.no for mer informasjon. Seks tusen holmer Rundt Smøla er det seks tusen holmer og skjær – her vil du garantert finne din egen, uforstyrrede holme. SørvestSmøla er et eventyr for padlere, og i Valsøyfjord kan du kjøpe ”padlepakke” med ”kulturskvulp” og historisk påfyll – gjerne kombinert med fottur til en av hyttene langs Fjordruta. For ungene arrangeres det sommercamp med båtliv, myrfotball og låvedisco. (Sjekk fjordkajakk.no og hopenaktivitetsgard.no). Halsafjordene er naturskjønne; nordmørslandskapet ligger som silke innover. Her er det også mange fine båtplasser og gjestehavner. Trekkes du mot storhavet, foreslår jeg Veidholmen. Her

Bryggedans Kyststripen langs Aure er også et eldorado for småbåtfolket. Sommerstid arrangeres det bryggedans, et eller annet sted, omtrent hver helg. Eidestranda er veldig populært, med en flott marina og en trivelig pub. Og fra bygdafestene kan du jo dra på bytur i småbåt. – Bytur? – Ja, Kristiansund er et trekkplaster for båtfolket. Gjestehavna fylles hver helg sommerstid. Har kan du faktisk parkere båten i sentrum – og tilbringe ei helg i byen. Sjansen er dessuten stor for at du dumper borti en eller annen festival også!

På topptur i Halsa (Foto: Ragnhild G. Tunheim/Halsa kommune)


Jevn temperatur og bedre inneklima med Toshiba varmepumpe

Installere varmepumpe nå, når sommeren er like rundt hjørnet? Ikke så dumt, egentlig. For det første fungerer varmepumpa fint som luftrenser. For det andre er det greit å ha alt klart i god tid før høstføyka setter inn. Dessuten kan varmepumpen brukes som aircondition på de heteste dagene.

– Før var varmepumper en teknisk greie for mannfolkene, nå er det gjerne damene som bestiller. Varmepumpene har blitt som et møbel, en del av interiøret, forteller Eva Bårdseth, kundekonsulent hos NEAS.

GODE GRUNNER TIL Å INSTALLERE VARMEPUMPE: Strømsparing; opptil 60% på forbruket til oppvarming av boligen. Et gjennomsnittlig bolighus med et totalt strømforbruk på 25.000 kWh, kan spare ca. 6.300 kroner i året. Investeringen er ”betalt” i løpet av 3-4 år. Levetiden på en Toshiba varmepumpe er normalt 15-20 år. Du kan ”få ut” opptil fem ganger mer enn du putter inn, målt i varmeeffekt. Bedre klimakomfort inne i huset, jevnere varme. Totalkunder hos NEAS får 1000 kroner i rabatt ved kjøp av varmepumpe nå – alternativt et gratis pumpehus i tre (verdi kr 2.500 ). Det kan males i husets farge og gjøres diskrét. Priseksempel: Toshiba RAS 10 Daiseikai Polar (6,1 kW): kr 23.990 (Totalkunde: kr 22.990). Toshiba RAS 13 SAV-E Suzumi (5 kW): kr 17.990 (Totalkunde: kr 16.990) Komplett produktpakke: Prisene inkluderer montering med inntil 3 meter rørstrekk. Montør fra Bademiljø Øyvind Lystad AS er behjelpelig med forslag til plassering av inne- og utedel. Vi kan også bestille elektriker hos West Elektro. (Det trengs en jordet stikkontakt og 16A sikring). Gunstig finansiering: 0% rente ved nedbetaling over 1 år. Velger du 2 eller 3 års nedbetalingstid, får du også blant markedets beste betalingsbetingelser.

– Vi startet levering av Toshiba varmepumper i november. Selv har jeg toppmodellen Super Daiseikai Polar, den har høy varmeeffekt – også ved lave utetemperaturer, og elektrostatisk filter som renser innelufta for pollen, bakterier og virus. Daiseikai-modellene anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund.

Ta kontakt på tlf. 71 56 55 25, for en nærmere prat. Du finner også mer info på www.neas.mr.no

Hardbakkhytta i fullmåne. Hytta, som eies av Kristiansund og Nordmøre Turistforening, ligger i den sørlige Fjordrute-traseen. Den ligger høyt og fritt ved et lite tjern, med en fantastisk utsikt i alle retninger.

Haugjegla fyr (Foto: Wigdis Wollan/Hopen Aktivitetsgård)

kraftuttrykk 2-2009

11


REGIONPROSJEKTET:

Fotballtalentene finslipes For noen år siden presenterte Kristiansund Ballklubb (KBK) sin visjon: Plass i førstedivisjon (Adecco-ligaen) innen 2009. Og eliteseriefotball innen 2014. Det første målet glapp. Det andre lever ennå – i alle fall blant de største entusiastene. Nå finpusses fotballtalentene på Nordmøre, gjennom det såkalte Regionprosjektet.

– I første omgang sikter vi mot Adecco-ligaen, sier Finn-Tore Pettersen, spillerutvikler i KBK og sportslig leder for Regionprosjektet: Men vi bør nok passe oss for å tidfeste opprykket. I 2006, da KBK rykket opp til 2.divisjon, kom vi på 8. plass. Neste år ble vi nr. 5, og i 2008 nr. 4. Så vi nærmer oss. Men nåløyet er trangt; bare ett lag rykker opp. Dessuten må vi tåle et opprykk. Mangler vi den sportslige og økonomiske grunnmuren, risikerer vi bare å bli nedgradert til 2. divisjon igjen – ti millioner kroner fattigere. 141 guttespillere Regionprosjektet startet i 2007. Siden er det videreutviklet, og i dag deltar 141 spillere fra lokale klubber på hele Nordmøre. Vi har fire treningsgrupper, hvorav de to yngste er breddegrupper hvor klubbene melder på spillere, mens de to eldste gruppene har spillere som er tatt ut til å delta basert på ferdigheter og treningsvilje. Vi jobber også med riktige holdninger; guttene trener på det å trene. Vi satser på keepertrening, dette kan være vanskelig å få til i mindre lag. Ved å samle dem får vi etablert en gruppe, og det blir lettere å skape et

12

kraftuttrykk 2-2009

utviklende keepermiljø. I år har vi hatt med tjue keepere, og vi bruker KBKs keepertrener og KBKs keepere som instruktører. De fleste samlingene er lagt til Kristiansund, men det har også vært samlinger i Tingvoll, Surnadal og Sunndal – og til høsten går turen til Smøla. Sponses av NEAS Deltagelsen i Regionprosjektet er gratis både for spillerne og klubbene deres. Prosjektet finansieres av sponsorinntekter – med NEAS som den største bidragsyteren. Men det blir selvfølgelig mye reising, spesielt for spillerne som kommer fra Smøla og Indre Nordmøre. Jeg er imponert over hvordan foreldrene stiller opp; de får, bokstavelig talt, kjørt seg. – Er målet, i bunn og grunn, å trekke de største fotballtalentene til Kristiansund? – Nei. Målet er å utvikle flest mulig gode spillere på Nordmøre, da det vil komme alle lagene til gode. Flere lag i 2. divisjon vil gjøre det lettere å rykke opp med ett lag – og holde laget i Adecco-ligaen. KBK har tatt opp fire spillere fra Frei, som ikke hadde flere utviklingsmuligheter i egen klubb, og de har allerede fått spille A-kamper. Vi

Fotball er artig. Og det er enda artigere for den som blir virkelig dyktig.(Foto: Hege Bjørvik)

må likevel huske at spillerne i regionprosjektet er veldig unge, og det er viktig å finne riktig utviklingsarena for dem. Vi har startet prosesser også i de lokale klubbene, med gratis trenerkurs og trenerkvelder, og vi bistår ved klubbarrangementer, som for eksempel Campus Tingvoll, sommerfotballskolen. Fotballfaglig pensum Regionprosjektet har langt på vei funnet sin form. Vi har også laget en ”utviklingsplan” over fire år, et fotballfaglig pensum som leder de eldste guttene mot et A-lags nivå på sitt hjemsted. Og underveis kan de strekke seg mot en plass på sonelag, bylag, krets- og fylkeslag. En av deltagerne, Joakim Bjerkås, fikk til og med en tur til Tyrkia med Norges G15-landslag. – Hva med jentene? – Foreløpig har vi ikke økonomi og trenerkapasitet til å satse på jentefotballen. Det blir mer enn vi kan takle. pennende mål Men det kan være et spennende on å inkludere og en naturlig progresjon jentene, om klubbene på Nordmøre ønsker det.


Finn-Tore Pettersen er sportslig leder for Regionprosjektet. Han jobber som politi til daglig, men har bakgrunn som aktiv spiller i KFK, Lyn og Ullern. Han har også trent junior/guttelag i Vålerenga, Jardars kvinnelag i Eliteserien – og vært kamp- og spillerobservatør i Lyn.

Sindre satser

På G15-landslaget

Sindre Lillehaug (15) fra Smøla har vært med på Regionprosjektet i to år – sammen med den yngre broren Martin – og da er det bra at faren, Magne, er fotballentusiast og gladelig tar de 25-30 turene til Kristiansund og sesongens samlinger: – Vi har et godt fotballmiljø på Smøla også, men det er fint å møte andre spillere og trenere, og få nye kamerater. Nå skal jeg spille for Dale, jeg flytter nemlig til Kristiansund for å begynne på Videregående. Det blir idrettslinja, med fotball som valgfag, selvfølgelig. Jeg liker å trene. Da jeg var mindre drømte jeg om å bli proff i England. Nå er jeg mer realistisk; kanskje jeg blir så god at jeg får spille i Eliteserien?

Joakim Bjerkås (16) – her sammen med forbildet Ole Gunnar Solskjær – har allerede debutert på KBKs A-lag. Sist høst ble han også tatt ut til det norske G15-landslagets tropp mot Tyrkia. Han er fra Frei, og spilte for Frei fram til januar, da han meldte overgang til KBK: – Målet er å bli proff, og kunne leve av å spille fotball, gjerne her i Norge. Til høsten begynner jeg på idrettsgymnaset i Kristiansund. Jeg fikk tilbud fra Molde om prøvespill og plass på idrettsgymnaset der. Men jeg syns det er best å bli i Kristiansund. Nå er jeg veldig spent på årets sesong. Jeg har fått prøve meg i treningskamper mot Molde og Ålesund, og håper på mer. KBK er jo flinke til å ta inn ungdommer på laget.

kraftuttrykk 2-2009

13


Strømavtaler fra NEAS Våre strømkunder har ulike behov, og vi har derfor fire ulike strømavtaler å tilby. Ta gjerne kontakt med oss hvis du vil ha råd om hvilken avtale som passer best for deg, eller om du er usikker på om den avtalen du har i dag er den riktige. Telefonnummeret til kundesenteret er 71 56 55 25.

Innkjøpspris Du betaler det vi kjøper strømmen for på den nordiske kraftbørsen NordPool (spotpris NO2) + kr 49,- per måned

+ –

Historisk sett en gunstig avtale. Følger markedssvingningene Uforutsigbare priser. Er som regel dyreste alternativ når markedet har pristopper

Basispris Din pris følger markedsprisen i etapper. Prisendringene varsles i lokalmedia 14 dager før de trer i kraft.

+ –

Prisen er den vi betaler for å kjøpe inn strøm for lengre perioder. Avtalen innebærer at du betaler samme strømpris gjennom hele perioden.

Prisen er en kombinasjon av InnkjøpsPris og FastPris (50/50). Dette for å vanne ut risikoen ved å kombinere fordelene i fast- og markedspris.

14

FASTPRIS

Gir forutsigbarhet – en forsikring mot høyere priser Kan risikere å gå glipp av de lavere prisene, bindingstid

Kombipris + –

BASIS

Lønner seg i stabile tider Sjelden det aller gunstigste produktet

Fastpris + –

INNKJØPSPRIS

Du får Fast- og InnkjøpsPris i ett Du får ikke glede av de aller laveste strømprisene

kraftuttrykk 2-2009

KOMBI


Strøm på billigsalg? Tro det den som vil... Har du hatt en telefonselger på tråden – med tilbud om strøm til ”gule” priser, ”topp 10-garanti”, og tusenvis av kroner å spare på strømregningen? Interessant nok; for når norske strømkunder skifter leverandør, er det i 9 av 10 tilfeller på grunnlag av pris. Desto viktigere er det å sjekke tallene bak tilbudene. Hvor mye sparer du – egentlig? Hvilke sammenlikninger blir foretatt? Og hva er ”topp 10-garantien” verdt? Handler på samme børs; NordPool Alle norske strømleverandører – inkludert dem som gir inntrykk av å selge noe ”annet” og billigere – handler strømmen på den felles, nordiske råvarebørsen, NordPool. Skillet mellom leverandørene dreier seg om et beskjedent påslag, noen få prosent av strømprisen. Det gis ikke rom for røverpriser, og det er derfor ganske begrenset hva du kan spare på å bytte leverandør. Når enkelte leverandører lover deg besparelser på flere tusen kroner i løpet av året, skal du ta det med en solid klype salt; når gjorde de sammenlikningen – var det kanskje i en kort, flatterende periode da tilbyderen kom ekstra gunstig ut på prisbarometeret?

Tilbydere av ”billig” strøm krever gjerne forskuddsbetaling – ut fra et stipulert forbruk. Endelig avregning gjøres så i etterkant av perioden. Da er det lett å miste oversikten for strømkunden, og det kan komme ubehagelige økonomiske overraskelser. Forskuddsbetaling er lite lønnsomt, og det gjør ikke saken bedre når det kreves AvtaleGiro eller eFaktura; hvis ikke, påløper det et ekstra gebyr. Forbrukermyndighetene anbefaler heller ikke slik forskuddsbetaling; strømleverandøren kan gå konkurs og påføre kundene betydelige tap på strøm som er betalt, men ikke blir levert. Det har man sett flere eksempler på. Hva er så ”topp 10-garantien” verdt? Ikke all verden, ettersom det ikke finnes mer enn 17 landsdekkende strømleverandører på listen. Forskjellene dreier seg uansett om noen få øre per kWh. Størsteparten av strømfakturaen – nesten to tredjedeler – består av nettleie og offentlige avgifter som reguleres av

det offentlige. Kun den siste tredjedelen av fakturaen er altså det som måles opp mot topp ti-garantien. Da sier det seg selv at effekten av en liten differanse i kraftprisen ikke vil få så store konsekvenser på fakturasummen som man skulle tro. En gjennomsnittlig privatkunde med årsforbruk på 15 000 kWh vil, med utgangspunkt i dagens priser, ha denne fordelingen: Strøm: kr 6.317,Nettleie: kr 5.270,Offentlige avgifter: kr 5.114,Nettleien dekker kostnader forbundet med transport av elektrisk kraft. Myndighetene (NVE) regulerer nettleien – hvor stor den kan være i de ulike områder. NEAS sin nettleie er i gjennomsnitt 30,3 øre/kWh for en privatkunde med et årsforbruk på 20.000 kWh. Nettleieprisen har i år etter år ligget på gjennomsnittet i fylket. De offentlige avgiftene kreves inn på vegne av Staten – dette er forbruksavgift, merverdiavgift og bidrag til det statlige energifondet Enova. Satsene er de samme, uansett strømleverandør.

NEAS tilbyr innkjøpspris og flere nye produkter Vi har nå et nytt produkt å tilby våre kunder; Strøm til innkjøpspris. Du betaler det NEAS kjøper strømmen for på den nordiske kraftbørsen NordPool (spotpris) + et påslag på kr 49,- per måned. Denne strømavtalen har vist seg å være mest gunstig over tid, men man må kunne tåle større variasjon på strømregningen enn ved for eksempel basispris-produktet. Innkjøpspris erstatter det tidligere produktet børspris (gjelder husholdningskunder). Ta kontakt med NEAS Kundesenter på telefon 71 56 55 25 eller få mer informasjon om produkter og priser på www.neas.mr.no

Lav strømpris teller kanskje mest, men det finnes flere gode grunner til å velge en lokal strømleverandør: Du får én faktura for strøm og nettleie. Alt på samme termin gir bedre kontroll. Du betaler strømmen etter at du har brukt den, og det er ingen krav om AvtaleGiro eller eFaktura for å oppnå gunstige priser. Du forholder deg til en lokal leverandør med et lokalt Kundesenter. Du får totalkunde-fordeler hos NEAS – for eksempel kr 1.000 i rabatt ved kjøp av varmepumpe. NEAS garanterer at strømmen kommer fra 100% fornybare energikilder. Dette er ingen selvfølge; andelen fornybar energi synker i Norge, det importeres stadig mer strøm fra utenlandske kull- og atomkraftverk. Kjøpte du kraft fra en leverandør uten opprinnelsesgaranti i fjor, kom bare 71% av forbruket fra fornybare energikilder (NVE). NEAS sitt overskudd havner ikke i Oslo-gryta, men går til de lokale eierne (kommunene). Det investeres i lokal infrastruktur (bl.a. bredbånd) – og sponsormidler øremerkes idretts- og kulturaktiviteter blant barn og unge på Nordmøre.

kraftuttrykk 2-2009

15


Barnas konkurranse:

Vinn gavekort fra AMFI Hva ser du på bildene? Fyll inn de riktige ordene og sett sammen de første bokstavene til ett ord. Klipp så ut siden og send løsningen til oss i NEAS. Vi trekker ut to vinnere som hver får et gavekort på kr 500 til fri bruk på alle AMFI-sentrene i Norge. Svarfristen er 1. juni. Lykke til! Din løsning sendes til: Nordmøre Energiverk AS 6504 Kristiansund Merk konvolutten: “Konkurranse i Kraftuttrykk 0209”.

De held ige v forrige innerne av numm konkur ranse v ers ar Johns en, Sm Berit øla og Bente Iren M yran, Av e r ø y .

Løsningsord:

Navn…………………………………………………………………………Tlf…………............ Adresse…………………………………………………………………………………………… Postnr………………………………………… Poststed…………………………………………

Kraftuttrykk  

NEAS sitt kundemagasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you