Page 1

.info .info is een uitgave van KPN Lokale Overheid en brengt nieuws, opinies en achtergronden over elektronische communicatie in de publieke sector.

19e jaargang | september 2013

Lokale Overheid

GovUnited enthousiast over Generieke Berichten Platform Veilig en eenvoudig berichten uitwisselen met elkaar. Met het Generieke Berichten Platform van KPN Lokale Overheid kunnen overheden dat. Een brede marktoriëntatie van Logius maakt duidelijk dat deze oplossing goed scoort op alle aspecten en financieel een aantrekkelijke optie is. Ook GovUnited is positief. GovUnited, het samenwerkingsverband van en voor gemeenten op het gebied van e-overheid, wordt momenteel aangesloten op het Generieke Berichten Platform (GBP). “Hiermee bieden we onze gemeenten een nieuwe bouwsteen op weg naar realisatie van de iNUP-doelstellingen”, zegt Arjen Hof. Interessant aan het GBP is volgens hem dat het aan alle standaarden van Digikoppeling voldoet en zo een stevige basis vormt voor uitwisseling met Landelijke Voorzieningen. “Het is bij uitstek geschikt voor het uitwisselen van gevoelige informatie. Digikoppeling omvat namelijk alle logistieke standaarden om berichten juist te adresseren en veilig en betrouwbaar te kunnen verzenden.” .Kant-en-klaar Communiceren op basis van de standaarden van Digikoppeling wordt op termijn een vereiste voor alle gemeenten. “We raden onze leden daarom aan nu al goed na te denken over mogelijke oplossingen. Het GBP is wat ons betreft een goede

keuze”, zegt Hof. Hij benadrukt wel dat, ondanks de voordelen, uiteindelijk de gemeenten zélf beslissen of zij de dienst wel of niet afnemen. “Wij doen hen een aanbod, maar zij beslissen.”

“GBP is bij uitstek geschikt voor het uitwisselen van gevoelige informatie” KPN Lokale Overheid biedt de dienst aan op basis van Software as a Service (SaaS). Dat maakt het een aantrekkelijke oplossing voor GovUnited, omdat gebruikers geen hard- en software hoeven aan te schaffen. “Het past in onze visie, want de huidige front- en

midofficesuite die GovUnitedgemeenten gebruiken wordt ook volledig als SaaS-oplossing aangeboden.” .Geen omkijken Over de samenwerking met KPN Lokale Overheid is GovUnited te spreken. Hof: “Gemeenten hebben behoefte aan continuïteit en zekerheid. KPN Lokale Overheid kan ze die bieden. Aansluiten kan simpel via de veilige Gemnet Verbinding. Bovendien neemt deze partner ons het beheer en de hosting uit handen. Dat biedt meerwaarde. Met GBP garandeert KPN Lokale Overheid dat overheden zonder zorgen informatie kunnen uitwisselen. Uniform en dus verstaanbaar voor iedereen.” Meer weten? Op onze website kpnlokaleoverheid.nl staat meer informatie over het Generieke Berichten Platform. Of neem contact op met uw account­ manager.

.info

Lokale Overheid 1


Nieuwe mobiele revolutie bij gemeenten met

4G is de nieuwe generatie mobiele communicatie. Sneller internet, een beter bereik en HD-kwaliteit. “We geven ons mobiele netwerk met nieuwe veelbelovende technologie een flinke upgrade”, zegt Geert Hansen, productmanager 4G bij KPN.

Lokale overheden die gebruikmaken van het 4G-netwerk kunnen tot tien keer sneller internetten. Downloaden en uploaden van data gaat net zo snel als via het vaste net of zelfs sneller. “Dat maakt 4G bij uitstek geschikt voor gemeenten die veel werken in de cloud”, aldus Hansen.

Geert Hansen, productmanager 4G bij KPN

“Wie samen aan een project werkt of zelfs realtime collaboratief aan een PowerPoint of document zit te sleutelen, moet snel kunnen schakelen met andere deelnemers. Met 4G kan dat. Ook kunnen gebruikers altijd online bij hun 2 .info

Lokale Overheid

e-mail, zakelijke toepassingen en documenten, ongeacht waar ze zijn.” Een ander voorbeeld: medewerkers kunnen via hun laptop of tablet eenvoudig videovergaderen. “En omdat de reactiesnelheid van toestellen en apparaten verbetert, behoren vertraging op de lijn en haperende beelden tot het verleden.” Ook verbetert volgens de productmanager het bereik. Dit betekent dat mobiele data beter toegankelijk zijn in huizen en kantoren. Tenslotte is het 4G-netwerk stabieler en minder storingsgevoelig. .Nog veiliger Begin dit jaar is KPN begonnen met het aanbieden van diensten via het 4G-netwerk. Hieraan ging een periode van voorbereiding vooraf die startte met de modernisering van de bestaande 2G- en 3G-netwerken. Hansen: “Bij ongeveer vierduizend basisstations en op andere plaatsen in het netwerk worden tot medio 2014

aanpassingen gedaan en masten bijgebouwd.” Ook is het netwerk nóg veiliger geworden door toepassing van nieuwe beveiligingstechnieken. De uitrol van het 4G-netwerk loopt voorspoedig. “We zitten nu op de helft, aan het eind van het jaar moet 80 procent van Nederland zijn voorzien. Gepland is om in het eerste kwartaal van 2014 deze uitrol af te ronden. .Positieve reacties “Iedereen volgt met enorm veel interesse de markt. De reacties van de eerste gebruikers zijn in ieder geval erg positief.” Uit diverse tests blijkt dat 4G - behalve snel - ook zeer stabiel is. Met name voor ambtenaren ‘in het veld’ die veel gebruik maken van mobiele data zijn de voordelen navenant. De BOA’s, ambtenaren op huisbezoek en inspecteurs kunnen met 4G sneller en betrouwbaarder hun werk doen. “Dat geeft mensen meer vertrouwen in hun werk.


Stabiliteit 24/7 2x minder kwestbaar · Sterk verruimde capaciteit · Van 7 naar 14 beheerstations · Netwerk blijft online bij stroomuitval

Bereik tot 3x beter · Betere ontvangst binnenshuis · Merkbaar beter verstaanbaar · Overal waar je bent beter bereik

Snelheid

tot 10x sneller · Tot tien sneller data-streamen · Download snelheid tot 50Mb/s · Upload snelheid tot 25Mb/s

Alleen daarom al kiezen steeds meer organisaties zonder meer voor 4G. Zij zien het als een investering in de kwaliteit van hun dienstverlening.” Hansen verwijst naar andere landen, zoals Amerika, Zweden en Denemarken, waar 4G zich inmiddels bewezen heeft. “Ik ben ervan overtuigd dat het in Nederland net zo’n groot succes wordt.” .Mobiel kantoor De komst van 4G betekent niet direct het einde van 2G en 3G. “Veel mensen maken nog steeds gebruik van deze netwerken en zullen niet direct hun oude toestel inwisselen”, aldus Hansen. “Voorlopig blijven 2G en 3G dus gewoon naast ons 4G-netwerk bestaan.” Dat geldt overigens ook voor WiFi thuis. “Wel zullen internet thuis en onderweg veel meer in elkaar gaan grijpen. Nu al kunnen we onze klanten mobiele en vaste diensten geïntegreerd

aanbieden. Hoe dat werkt? Wie nu zijn smartphone of tablet pakt, krijgt waar hij ook is altijd het beste KPN-netwerk. Of dat nou 4G, 3G, 2G of een hotspot is. Ook kunnen klanten bij ons terecht voor mobiele WiFi-routers met een 4G-abonnement, waarmee zij tot tien mobiele apparaten tegelijk kunnen aansluiten op een draadloos netwerk. Zo heb je altijd je eigen mobiele kantoortje bij de hand.” .Trotse wethouder Om nog beter aan te sluiten bij de wensen van klanten, laat KPN 4G door diverse organisaties testen. Op het zakelijke blog van KPN, KPN&Co, zijn de reacties te vinden.

“Stuk voor stuk enthousiast. Mensen vinden het snel, betrouwbaar en stabiel.”

wethouder Korrie Louwes lovende woorden over het nieuwe netwerk. “Ik ben trots en verheugd met 4G. Het is belangrijk voor ondernemers, zorginstellingen en de gemeente zelf. We hebben als gemeente veel geïnvesteerd in een goede ICT-infrastructuur. Het is nu aan anderen om die handschoen op te pakken. KPN doet dat.”

Meer weten? KPN levert al smartphones en tablets die geschikt zijn voor 4G. Loopt uw zakelijk abonnement binnenkort af? Neem dan contact op met uw accountmanager. Gemeenten die twijfelen kunnen ook tijdelijk 4G uitproberen. Lees de ervaringen van andere gebruikers op forum.kpn.com.

Niet zo vreemd dus dat grote steden die 4G-dekking krijgen, dit feestelijk vieren. Tijdens de lancering van 4G in Rotterdam eerder dit jaar sprak .info

Lokale Overheid 3


Gemeente Lochem: mobiel waar het kan, vast waar het moet Mobiel bellen waar het kan, en vast waar het moet. De gemeente Lochem maakt er serieus werk van, met de dienst VastMobiel in 1 van KPN. Daarin gaan mobiel bellen, vaste telefonie en internet volledig samen. Medewerkers van de gemeente zijn nu makkelijker bereikbaar en klanten worden sneller bediend. Remko Gelmers van de afdeling Informatisering en Automatisering leidde een ingrijpende transitie.

.Vrijwel alles mobiel Het aantal vaste toestellen bij de gemeente Lochem is sinds eind vorig jaar op één hand te tellen: het zijn er 4, op het Klant Contact Centrum. Voor de rest gaat alles mobiel. Een hele verandering ten opzichte van het verleden, waarin ambtenaren een vaste telefoon hadden, aan een vast bureau. Nu hebben ze één mobiel toestel, met een vaste en mobiele lijn en bellen daarmee vanaf flexibele werkplekken of waar ze op dat moment ook maar zijn. De gemeente Lochem brengt de dienstverlening zo op een hoger plan.

.Klantvriendelijk Lochem probeert de meeste vragen die binnenkomen in het call center af te handelen. Voor zaken met een langere looptijd kan een klant of bedrijf direct terecht bij de betreffende ambtenaar. “Die kan de vraag sneller afhandelen, of hij nu achter zijn bureau zit of thuiswerkt. Met VastMobiel in 1 zijn wij in staat om flexibel werken technisch beter mogelijk te maken. Op die manier wordt de klant beter bediend. En daar is het ons om te doen”, vertelt Remko Gelmers, hoofd I&A.

Lokale Overheid

KPN richt zich met VastMobiel in 1 op grootzakelijke klanten en omvat een totaaloplossing voor mobiele en vaste telefonie en mobiel internet. Klanten kunnen rekenen op één vaste prijs op maat, één vast aanspreekpunt, één service-ingang, en één telefoonnummer. Daarnaast hebben ze toegang tot een online omgeving, waarin ze eenvoudig inzicht krijgen in de kosten. Het systeem draait om eenvoud en overzichtelijke telecommunicatie. Dat draagt bij aan een efficiënte bedrijfsvoering.

.Integraal systeem “Het systeem werkt als een zonnetje”, aldus Gelmers. “KPN draagt over een breed front zorg voor het telefoonverkeer binnen de gemeente: vanaf het glasvezelnet tot aan de smartphones en de voicemail van gemeenteambtenaren. Het is volledig geïntegreerd.” 4 .info

Totaaloplossing


Juiste partners: gebundelde kracht en ruimte voor oplossingen ‘Samenwerking’ is het sleutel­ woord bij de overstap van de Omgevings­dienst ZuidoostBrabant naar mobiele telefonie van KPN. De omgevingsdienst maakt die overstap namelijk met een flink aantal andere gemeenten samen. ICT-manager Remco Rinzema: “En ook de samenwerking met KPN Lokale Overheid verloopt heel goed.” De aanleiding om samen met andere gemeenten aan te besteden was eenvoudig: “Onze contracten liepen af. We zijn verplicht aan te besteden, maar dat is vaak ontzettend veel werk. Bovendien creëerden we zo massa. Je telt in de telefoniemarkt pas mee bij duizend aansluitingen.” De omgevingsdienst trok op met vijf gemeenten in de Kempen, de gemeenten Veldhoven en Uden en het Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant, die het voortouw nam. .Optimale dekking De partijen stelden de eisen op waaraan de dienstverlening moest gaan voldoen. Rinzema: “Goede dekking bijvoorbeeld. Niet vanzelfsprekend, want het gebied grenst in de hoeken aan België. Bovendien werkt een deel van onze medewerkers in de bossen en velden. We snappen dat je niet overal dekking kunt hebben, maar we wilden graag afspreken dat bij echte problemen met bereik de mogelijkheid bestaat die aan te pakken. Dat kan bij KPN.”

“KPN heeft van oudsher een sterke band heeft met de overheidsmarkt.” .Juiste kennis Een ander voordeel vindt Rinzema dat KPN alles uit handen neemt. “KPN levert ook de hardware en passende simkaarten. En er is een handige portal beschikbaar waarmee we gemakkelijk kunnen rapporteren, gespecificeerd per afdeling. Ook is het ideaal dat KPN van oudsher

een sterke band heeft met de overheidsmarkt. Ze hebben veel kennis van het gemeentelijke netwerk waardoor ze specifieke vragen daarover snel kunnen beantwoorden.” .Meedenken In oktober vindt de echte overstap plaats. “Spannend, er kan veel misgaan. Maar ik heb er alle vertrouwen in.” Een klein voorproefje is er namelijk al. “We zijn als organisatie vernieuwd waardoor er nieuwe collega’s zijn bijgekomen. Die konden alvast aan de slag met een mobiel abonnement van KPN. Alleen al het feit dat dat kon – een uitstapje buiten het mastercontract – vind ik een groot pluspunt. KPN denkt echt mee.” .Krachten bundelen Volgende stap wordt de aansluiting op Mobile Device Management, waarmee de mobiele apparaten op afstand bediend kunnen worden. Ze kunnen dan bijvoorbeeld worden geblokkeerd bij diefstal. Rinzema is tevreden. “Het is fijn dat we krachten kunnen bundelen, de inkoopsamenwerking met alle andere partijen kan ik echt aanbevelen. Ook voor andere aanbestedingen. Op de lange termijn levert het veel op.” Het contract met KPN is er nu voor drie jaar. “Op dit moment kan ik geen zaken noemen die beter kunnen. Het verloopt allemaal super.”

.info

Lokale Overheid 5


COLUMN

Heimen Visser Directeur KPN Lokale Overheid

Bén je klant Ambtenaren zijn lui. Ze vergaderen de hele dag en smijten met geld. En als de klok vijf slaat is het gemeentehuis uitgestorven. Zomaar wat hardnekkige vooroordelen over ambtenaren. Maar het tegenovergestelde is waar. Ambtenaren zijn enthousiast, werken keihard en zijn doordrongen van hun opdracht aan de burger. Hoe ik dat zo zeker weet? Omdat ik deze zomer zélf een dag ambtenaar ben geweest en aan den lijve heb ondervonden hoe bevlogen, energiek en loyaal de gemiddelde ambtsdrager is. .Snuffelen Het begon als een ludiek idee: Henny Spelbos, hoofd van het Automatisering Bedrijf Utrecht, en ik zouden een dag van baan ruilen. Om elkaar beter te begrijpen en – vooruit – ook door nieuwsgierigheid gedreven, wisselden we begin juli van bureau. We spraken met elkaars collega’s, schoven aan bij vergaderingen en snuffelden ons zo een slag in de rondte. Resultaat: boeiende

6 .info

Lokale Overheid

gesprekken, verrassende ontmoetingen en een uitermate leerzame dag. Wat dat betreft spreekt de sms van Henny die ik tijdens de lunch kreeg – ‘ik kom niet meer terug’ – boekdelen. .Kloof We merkten beiden dat onze organisaties – hoe verschillend het oogpunt ook is – meer op elkaar lijken dan we soms denken. Uiteindelijk willen we allemaal een excellente dienstverlener zijn, met gemotiveerde werknemers en tevreden klanten. En dus leek díe bewuste dag in de zomer de kloof even iets minder groot. Om die reden kan ik het iedereen aanraden. Neem af en toe een kijkje bij de ander. Het verbreedt je gezichtsveld en beslecht grenzen. Behalve ‘Ken je klant’ betekent dat ook ‘Bén je klant’. Al is het maar voor één dag.


KPN Lokale Overheid en Matchcare investeren in sociale zekerheid Ken je bestand, bemiddel je klant. Onder die noemer helpt Matchcare onder andere gemeenten met het in beeld brengen van bestanden met uitkeringsgerechtigden en de begeleiding van werkzoekenden. Voor wie wil, ook via het veilige Gemnet netwerk.

Het inzicht in het bestand van werkzoekenden is bij gemeenten vaak niet optimaal. Veel informatie is ongestructureerd, dossiers zijn niet actueel of bestanden zijn incompleet. “Maar een goed inzicht is nodig om iedereen aan passend werk te helpen of om het juiste traject in te zetten”, zegt Martin Rothengatter van HR-softwareontwikkelaar Matchcare. “We analyseren de mogelijkheden van klanten en zetten die af tegen de kansen op de arbeidsmarkt. Zo helpen we organisaties hun doelstellingen op het gebied van uitstroom te realiseren”. .Analyse Een beproefde methode om het bestand inzichtelijk te maken, is de bestandsanalyse. “We lichten het totale bestand van de gemeente door”, aldus Rothengatter. “Zo weet een gemeente snel wie de kansrijke klanten zijn en wie extra begelei-

ding nodig heeft bij zijn of haar re-integratie.” Tijdens de analyse wordt niet alleen gekeken naar genoten opleiding en vaardigheden, maar ook naar belemmerende factoren, zoals schulden of medische beperkingen. “Resultaat is een onderbouwde match tussen cliënt, best passend traject of vacature.” .Loopbaanprofiel Vervolgens kunnen gemeenten met de applicatie SZeebra een cliënt snel bemiddelen naar een nieuwe baan. Rothengatter: “Een cliënt vult thuis een vragenlijst in. Tijdens een vervolggesprek met de consulent wordt bepaald in welk loopbaanprofiel de cliënt past en welke begeleiding iemand nodig heeft.” Een groot voordeel van deze aanpak is de tijdswinst. “Het scheelt de consulent zeker de helft van de tijd. Ook is de cliënt veel meer bij het proces betrokken. Hij heeft steeds

inzage in zijn eigen dossier en kan zelf een uitgebreid cv uploaden. Werkgevers kunnen ook toegang krijgen tot het platform, zodat bemiddeling nog beter ondersteund wordt.” .Samenwerking Inmiddels maken al tientallen gemeenten gebruik van de diensten van Matchcare, die ook via het Gemnet netwerk worden aangeboden. “Wij zorgen ervoor dat klanten op het hoogst mogelijke niveau beveiligd worden. Gemeenten die dat willen, kunnen kiezen voor de veilige verbinding van KPN Lokale Overheid.” De organisaties creëren op deze manier met elkaar meerwaarde voor de klant. “De samenwerking is nog pril, maar we staan allebei voor dezelfde waarden: een professionele aanpak en optimale ondersteuning van onze klanten.”

.info

Lokale Overheid 7


EVENTKALENDER KPN Lokale Overheid Operatie NUP Regiodagen September en oktober, diverse steden Operatie NUP organiseert regiodagen voor gemeenten. De dagen staan in het teken van Digikoppeling, MijnOverheid, Zaakgericht Werken, Digilevering, Digimelding en Binnengemeentelijk gebruik van basisregistraties. KPN Lokale Overheid is aanwezig met informatie over eenvoudig aansluiten op Digikoppeling. Meer informatie en aanmelden op kinggemeenten.nl

Let’s Talk Business 25 september 2013, Utrecht Het jaarlijkse event Let’s Talk Business staat dit jaar in het teken van Bereikbaarheid & Samenwerking en Cloud als onderdeel van ICT-as-a-Service. Frits Huffnagel leidt een open discussie met prominente tafelgasten, waaronder internetondernemer en oud-minister Willem Vermeend. Voor inhoudelijke verdieping kunnen bezoekers terecht bij verschillende sessies, onder meer over Mobile Device Management en M2M. Het uitgebreide programma staat op kpnletstalkbusiness.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden.

Waterschapssessie 26 september 2013, Almere Tijdens deze eerste bijeenkomst voor vertegenwoordigers van waterschappen staat digitale veiligheid centraal. Praktische diensten en actuele ontwikkelingen zijn onderwerp van gesprek. De bijeenkomst vindt plaats in het KPN CyberCenter en is alleen toegankelijk op persoonlijke uitnodiging.

FAMO najaarsbijeenkomst; Rijksbezuinigingen en decentralisaties 27 september, Utrecht Hoe ziet het financiële beeld eruit voor 2014? Op die vraag geven vertegenwoordigers van het ministerie van BZK en de VNG antwoord. Blijft het eerder geschetste positieve beeld voor het komende jaar overeind? Maar vooral: wat gaan de jaren

daarna brengen voor lokale overheden? KPN Lokale Overheid is met een stand aanwezig. Kijk voor meer informatie op famo.org

VIAG Congres 7 oktober 2013, Van der Valk Hotel Schiphol A4 Het kan slimmer: dat is dit jaar het thema van het VIAG Congres. Naast een plenaire sessie worden in 28 parallelsessies de ‘good’ en ‘bad’ practices besproken. Edgar van Boven van KPN Lokale Overheid spreekt tijdens een van deze sessies over Smarter Cities. Op de beursvloer presenteren bedrijven en instellingen zich. Meer informatie of aanmelden via viag.nl

Digikoppeling informatiesessies 9 oktober, Nuth Wat betekent Digikoppeling voor gemeenten? Welke stappen moet u nemen om te voldoen aan deze standaard. Tijdens een speciale bijeenkomst bij de gemeente Nuth wordt u bijgepraat over deze ontwikkeling. KPN Lokale Overheid informeert u welke oplossingen voorhanden zijn. Geïnteresseerd in een sessie in uw buurt? Laat het ons weten via info. lokaleoverheid@kpn.com

FAMO mini-congres; Regiegemeente 10 oktober 2013, Amersfoort Regie over informatieketens: hoe pakken gemeenten dat op een goede manier aan? Tijdens het FAMO mini-congres gaan deelnemers hierop in tijdens een plenair deel en verschillende workshops. KPN Lokale Overheid verzorgt een sessie over werken in de cloud. Onderwerp van gesprek is onder meer het Generieke Berichten Platform, waarmee gemeenten eenvoudig, vertrouwd en veilig gegevens kunnen uitwisselen volgens de standaarden van Digikoppeling. Meer informatie staat op famo.org

Digitale Agenda 30 oktober 2013, Eindhoven Het eSociety Platform organiseert in

Lokale Overheid

samenwerking met de Provincie NoordBrabant, de Digitale Steden Agenda en de Gemeente Eindhoven het Digitale Agenda Congres 2013 in het Evoluon te Eindhoven. Het Digitale Agenda Congres 2013 heeft als thema ‘Connect & Share’. Dit thema is zeer toepasselijk aangezien er gestreefd wordt naar een maatschappij waarin bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke sectoren en de technologiesector gezamenlijk, de digitalisering in Nederland stimuleren en verder vormgeven. KPN Lokale Overheid geeft daar een presentatie met het voorlopige thema “Integrated Access Provider”

Congres De Klantgerichte Overheid 26 november 2013, Den Bosch Veel interactieve elementen en workshops over de onderwerpen ‘Contact met de burger’, ‘Lean’, ‘KCC’ en ‘Mens en cultuur’: dat is het programma van de negende editie van het congres De Klantgerichte Overheid. KPN Lokale Overheid is aanwezig met een stand. De gemeente Oisterwijk presenteert hier haar bevindingen over TelefonieOnline van KPN Lokale Overheid. Aanmelden kan via klantgerichteoverheid.nl.

Strategie Platform Midsized Gemeenten 27 en 28 november 2013, Dalfsen KPN Lokale Overheid is aanwezig tijdens het exclusieve evenement Strategie Platform Midsized Gemeenten. Sprekers zijn onder meer afdelingshoofden en gemeentesecretarissen. De bijeenkomst is bedoeld voor beslissers binnen de lokale overheid.

Klantsessies 2013 Eind 2013, diverse steden KPN Lokale Overheid organiseert dit najaar twee bijeenkomsten in Nederland over actuele ontwikkelingen. Aan bod komen thema’s als digitale veiligheid, Het Nieuwe Samenwerken en het verbeteren van de dienstverlening. Ook andere ontwikkelingen binnen de lokale overheid passeren de revue. Houd voor meer informatie de website van KPN Lokale Overheid in de gaten.

Volg ons ook via

COLOFON Uitgave: KPN Lokale Overheid, Maanplein 110, 2516 CK Den Haag | Telefoon (070) 343 69 00 | Voor reacties en redactionele bijdragen: info.lokaleoverheid@kpn.com | Vormgeving, illustraties & beeld: Hoogteyling BNO, Schiedam.

8 .info

Lokale Overheid

Kpn lokale overheid info september 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you