Page 1

.info .info is een uitgave van KPN Lokale Overheid en brengt nieuws, opinies en achtergronden over elektronische communicatie in de publieke sector.

20e jaargang | maart 2014

Lokale Overheid

Snelle dienstverlening gemeenten met nieuwe glasvezel 5 gemeenten in West-Friesland zijn bezig hun ICT-taken samen te voegen. Onlangs werd een belangrijke mijlpaal bereikt, met de aanleg van een razendsnelle glasvezelverbinding van KPN Lokale Overheid. “Met deze verbinding kunnen we burgers en bedrijven in de toekomst optimaal bedienen”, zegt projectleider John Nijholt.

De glasvezel vormt een verbinding tussen de gemeentehuizen van Drechterland, Enkhuizen, Stede Broec, Opmeer en Medemblik (samen de DeSom-gemeenten). Zij zijn bezig een gezamenlijke digitale infrastructuur op te zetten. De komende tijd wordt het netwerk verder gereed gemaakt voor gebruik. Ook de gemeente Koggenland die zich binnenkort bij de samenwerking aansluit, is inmiddels aan het netwerk verbonden.

.Efficiency “Deze aanpak biedt op meerdere fronten voordelen”, legt Nijholt uit. “Gemeenten gebruiken steeds meer ICT in hun werk. Bovendien krijgen ze er steeds meer taken bij. Dat betekent dat ze hun ICT-infrastructuur en organisatie daarop moeten afstemmen. Dat is heel duur.

Bovendien is het ingewikkeld en stelt het steeds zwaardere eisen aan de continuïteit en beschikbaarheid van de ICT-voorzieningen en het ICT-personeel. Samenwerken ligt dus voor de hand. Het is efficiënter en het scheelt in de kosten. De ICT’ers uit de DeSomgemeenten zitten nu al samen op één locatie.” Uiteindelijk moet het er toe leiden dat bedrijven en burgers steeds meer zaken zelf digitaal regelen. Ook de lokale overheden zelf hebben er baat bij. Ze moeten meer samenwerken op het terrein als jeugdzorg, welzijn, reïntegratie en inkomen. Daarnaast komt de glasvezel ook van pas bij de ambtelijke fusie volgend jaar van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec, zegt Nijholt. “Met deze verbinding kunnen ze bijvoorbeeld direct gebruik gaan maken van een gezamenlijke telefooncentrale.”

.Altijd contact Nijholt is erg blij met de nieuwe verbinding, die keurig op tijd klaar was. “Doordat het zacht weer was, liep het graafwerk geen vertraging op.” Over de betrouwbaarheid maakt hij zich geen enkele zorgen. “Uitval is eigenlijk onmogelijk. In alle gemeentehuizen komt de glasvezel aan twee kanten binnen. Mocht er ergens een breuk ontstaan, dan blijft de verbinding toch in tact en kan iedereen gewoon door­werken.” Volgens Nijholt heeft het netwerk nog meer voordelen, ook voor KPN zelf. “De verbinding betekent in feite een verbetering van de digitale infrastructuur die er al lag. Dat is aantrekkelijk voor bijvoorbeeld bedrijven die zich hier vestigen. Er is dus ook een maatschappelijk rendement. Kortom: een win-winsituatie.”

.info

Lokale Overheid 1


Rotterdam

vertrouwt op datacenter KPN Een datacenter verhuizen, hoe doe je dat eigenlijk? “Stukje bij beetje”, luidt het antwoordt Peter van Hout, Hoofd Technisch Beheer van de gemeente Rotterdam. De komende maanden verhuist Rotterdam de apparatuur van haar ‘Datacenter B’ in de Galvanistraat, naar het nieuwe state-of-the-art datacenter van KPN in de Waalhaven. De operatie is onderdeel van een achtjarige overeenkomst tussen KPN en de gemeente Rotterdam.

“Organisatorisch zou het natuurlijk eenvoudiger zijn om alles in één keer te verhuizen”, zeg Van Hout. “Maar dat zou een te groot risico geven voor de continuïteit van de gemeentelijke dienstverlening.” De gemeente Rotterdam beschikt over twee datacenters, die essentieel zijn voor het functioneren van de ICT-accounts en VoIP-aansluitingen voor 12.000 ambtenaren, maar ook voor bijvoorbeeld het E-loket voor burgers.

”Het is een complex project. Ambtenaren die met onze systemen werken, merken hier als het goed is verder niets van.” Peter van Hout, Hoofd Technisch Beheer van de gemeente Rotterdam

“Om het risico op storing en uitval te minimaliseren, verhuizen we de servers en componenten één voor één, waarbij het tweede gemeentelijke datacenter als back-up functioneert. Dit gebeurt veelal ’s nachts en in het weekend, zodat zo 2 .info

Lokale Overheid

min mogelijk mensen er last van hebben. Dit vraagt zeer nauwe afstemming tussen de betrokken gemeentelijke afdelingen en KPN.” .Nieuwbouw of uitbesteden? Aanleiding voor de deal was de verhuizing van de Galvanistraat naar het nieuwe gebouw De Rotterdam op de Kop van Zuid. “In het nieuwe pand was geen ruimte voor een datacenter”, legt Van Hout uit. “Dat stelde ons voor de keus: gaan we zelf een nieuw datacenter bouwen of gaan we dit uitbesteden?” Na een voortraject waarin verschillende scenario’s werden uitgewerkt, werd besloten om in de zomer van 2013 een Europese aanbesteding uit te schrijven. Uitgangspunt hierbij was dat gespecialiseerde aanbieders van datacenters tegen lagere kosten een infrastructuur kunnen leveren die aan alle eisen van de gemeente voldoet. .Hoge eisen De opdracht werd gegund aan KPN Lokale Overheid. De kwaliteit en prijs waren belangrijke gunfactoren, maar ook de bedrijfsbrede invulling van maatschappelijk ondernemen telde mee in de eindscore. Het is een zogeheten IAAS (Infrastructure As A

Service) overeenkomst. “Wij huren de infrastructuur van KPN en plaatsen daar onze eigen servers en componenten. Die hoeven we dus niet nieuw aan te schaffen”, zegt Van Hout. Daarbij had de gemeente Rotterdam een aantal specifieke technische eisen. “We hebben om efficiencyredenen gekozen voor een compacte plaatsing van de apparatuur, met veel apparaten per vierkante meter vloeroppervlak. Dit betekent dat ons datacenter een relatief hoog verbruiksvermogen heeft, tot 12 kW per uur. Lang niet iedere dienstverlener kan zulke vermogens aan”, aldus Van Hout. .Veilig en beschikbaar Het datacenter van KPN voldoet aan de hoogste beschikbaarheidseisen (minimaal Tier 3 standaard, oftewel een gegarandeerde beschikbaarheid voor 99.982% van de tijd) en wordt 24 uur per dag bewaakt. “De data blijft in Nederland omdat het voor veel klanten belangrijk is dat de data onder Nederlandse wetgeving vallen”, legt accountmanager Dennis Ammeraal van KPN uit. Ook voldoen de datacenters aan de strenge eisen die aan SAP-omgevingen worden gesteld. “De ICT-oplossingen zijn bijvoorbeeld disaster proof.


Het nieuwe state-of-the-art KPN-datacenter in de Waalhaven, Rotterdam

”De ICT-oplossingen zijn disaster proof. Daardoor behoren dataverliezen en downtime tot het verleden.” Dennis Ammeraal, accountmanager van KPN

Daardoor behoren dataverliezen en downtime tot het verleden.” Volgens Ammeraal zal de vraag naar datacenters de komende jaren sterk toenemen. “Regionale datacenters vormen een belangrijk deel van onze groeistrategie. Binnen de regio Rotterdam hebben we enkele jaren geleden zelfs twee speciale gebouwen laten neerzetten in de Waalhaven. De overeenkomst met de gemeente Rotterdam is een prachtige stap naar verdere groei in deze sector.”

.Live in maart Het contract werd in januari 2014 getekend en in maart moet het gemeentelijke datacenter in de Waalhaven operationeel zijn. “Het is een complex project. Voor we een component in de Galvanistraat kunnen loskoppelen en verplaatsen, moet de functie daarvan eerst geheel worden overgenomen door ons tweede datacenter. Dat moet je dus telkens weer nauwkeurig afstemmen en testen. De ambtenaren die met onze systemen werken, merken hier als het goed is verder niets van. Gelukkig liggen we op schema, mede dankzij de goede samenwerking met KPN”, besluit Van Hout.

Het datacenter van KPN voldoet aan de hoogste beschik­baar­heids­ eisen —minimaal Tier 3 standaard, oftewel een gegarandeerde beschikbaarheid voor 99.982% van de tijd— en wordt 24 uur per dag bewaakt.

Meer informatie Uw dienstverlening ook via een KPN Datacenter of geïnteresseerd wat KPN Lokale Overheid voor u kan betekenen? Neem contact op met uw accountmanager.

.info

Lokale Overheid 3


Snel internet bij evenementen dankzij Gemnet Verbinding

De Gemnet Verbinding faciliteert in iedere gemeente de dagelijkse werkzaamheden, maar kan ook worden ingezet bij grote evenementen. Zoals het WK Veldrijden, dat begin februari 2014 plaatsvond in de gemeente Woensdrecht. Daar richtte KPN Event een compleet perscentrum in, voorzien van onder meer snel internet. Door slim gebruik te maken van de beschikbare middelen.

Net als vijf jaar geleden vond het WK Veldrijden van 2014 in Hoogerheide, gemeente Woensdrecht, plaats. En ook dit jaar faciliteerde KPN Event de ICT-voorzieningen. Door onder meer een perscentrum in te richten met 250 werkplekken, meubilair, computers én een snelle internetverbinding. .Extra capaciteit benutten “We kijken bij dergelijke tijdelijke locaties altijd goed naar de beschikbare verbindingen”, vertelt Rini Valkenet van KPN Event. Ook in Woensdrecht werd overcapaciteit van het gemeentelijk netwerk onderzocht. “De 100 MB corporate verbinding gaf voldoende extra capaciteit om de 250 werkplekken in het perscentrum en de organisatie van het WK Veldrijden van internet te voorzien. Zonder dat de gemeente daar hinder van ondervond.” De bestaande Gemnet Verbinding in Woensdrecht leverde nog een groot voordeel op. “Omdat de verbinding feitelijk onderdeel is van KPN, was speciale toestemming om van deze lijn gebruik te maken niet nodig. Dat scheelt enorm veel tijd”, aldus Valkenet. “Bovendien is de beveiliging daardoor gegarandeerd.” .Op de kaart Volgens Valkenet biedt de Gemnet Verbinding ook in andere gemeenten mogelijkheden om evenementen te voorzien van snel internet en zichzelf daarmee op de 4 .info

Lokale Overheid

Gemnet Verbinding: ook in andere gemeenten mogelijk­ heden om evenementen te voorzien van snel internet en zichzelf daarmee op de kaart te zetten.

kaart te zetten. “Maar ook bij conferenties of calamiteiten als een grote brand, bieden we snel een infrastructurele oplossing. De capaciteit van een glasvezelverbinding is in theorie 1 Gigabyte. In bijna alle voorkomende gevallen is dat meer dan genoeg. Zo hebben we ook een draaiboek klaarliggen voor de Elfstedentocht. Mocht die er ooit nog komen.” In Woensdrecht werd de Tsjech Zdenek Stybar uiteindelijk wereldkampioen bij de mannen. Marianne Vos kwam, net als in 2009, bij de vrouwen als eerste over de streep. En dat nieuws kon via het perscentrum razendsnel de wereld over.


Overheid & ICT 2014

Burgers en bedrijven in the picture U spant zich als lokale overheid in om uw dienst­verlening te verbeteren. Maar met het groeiende takenpakket en alle resultaatverplichtingen is het best lastig de wensen van uw klanten – burgers en bedrijven – scherp voor ogen te houden. Wilt u weten wat u in huis moet hebben om een excellent gastheer te kunnen zijn? Wij vertellen het u graag op de beurs Overheid & ICT.

Hoe kunt u als gemeente of waterschap betrokken zijn bij uw burgers? Met die vraag worstelen veel lokale overheden. U digitaliseert uw dienstverlening en zorgt dat u goed bereikbaar bent, zowel offline als online. Maar het kan altijd beter. Tijdens Overheid & ICT laten we u graag zien welke stappen u kunt zetten om uw dienstverlening te verbeteren. Zodat u altijd het beste van uzelf kunt laten zien. Achter de balie, aan de telefoon, bij afdelingen en op straat. .Snel bijgepraat KPN Lokale Overheid helpt u graag te voldoen aan alle verplichtingen. Met het betrouwbare Gemnet netwerk als stevige basis. En met allerlei innovatieve ICT-diensten. Wilt u zich bijvoorbeeld eens oriënteren op het gebied van e-dienstverlening? Of op de hoogte blijven van specifieke ontwikkeling binnen de publieke sector? Onze experts op de beurs vertellen u er graag alles over. Ook kunt u bij ons

Bezoek onze stand (01D080) op 9 en 10 april 2014 in de Jaarbeurs Utrecht

terecht voor presentaties en demo’s van het Generieke Berichten Platform, TelefonieOnline en eHerkenningsmakelaar. Stuk voor stuk diensten uit de Gemeentecloud die u ondersteunen en het u makkelijker maken. .Fotograaf Ken uw klant, is het devies. Daarvoor moet u eerst een goed beeld van uzelf en uw organisatie hebben. Daarom nodigen wij u in onze stand uit om zélf eens in de spotlight te gaan staan. Letterlijk. Een professio-

neel fotograaf staat klaar om u en uw collega’s met bijpassende attributen op de gevoelige plaat vast te leggen. Een leuk aandenken aan uw bezoek. Bovendien krijgt het team dat het meest treffend op de foto staat een cursus indoor skydiven voor 5 personen cadeau. Meer informatie Toegang tot de beurs is gratis. Wel dient u zich van tevoren aan te melden. Dit kan via onze website kpnlokaleoverheid.nl.

.info

Lokale Overheid 5


COLUMN

Heimen Visser Directeur KPN Lokale Overheid

Anders “We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.” Dit citaat is niet van mij, maar van Albert Einstein. Ik moest hieraan denken toen ik een paar weken terug een nieuwsitem hoorde over de RET. De Rotterdamse vervoerder heeft een probleem dat al jaren speelt: geldgebrek. Door maatregelen om zwartrijden tegen te gaan, lopen de kosten sterk op. Tot nu toe kon de RET alleen rijden dankzij miljoenensteun van de Stadsregio Rotterdam, het samenwerkingsverband van gemeenten in Rijnmond. Maar dat gaat veranderen! Dankzij een andere aanpak – geen controleurs maar toegangspoortjes – kan het bedrijf nu steeds efficiënter werken. Zelfs zo efficiënt dat er vanaf 2017 helemáál geen subsidie meer nodig is! Dit soort nieuwe oplossingen zijn niet voorbehouden aan het bedrijfsleven. Ook bij de overheid kan het, bijvoorbeeld in het sociale domein. Natuurlijk kunnen we daar uren over

6 .info

Lokale Overheid

praten en brainstormen, maar daar is geen tijd en geld voor. En dus is een ándere aanpak nodig. Een aanpak waarbij efficiency en hergebruik de sleutelwoorden zijn. De 5 Living Labs in Nederland laten dat mooi zien. Door productinnovatie in de échte wereld gaat geen kostbare tijd verloren en – heel belangrijk – kunnen andere gemeenten innovatieve ideeën direct aftappen. Dit soort slimmigheden zijn nodig en ze zijn ook mogelijk. Bedenk waar je goed in bent, en zoek voor de rest zo veel mogelijk aansluiting bij andere partijen. Op die manier blijft de focus scherp en het levert ook meer op. En dat is precies wat Einstein bedoelde: een probleem op het ene vlak kan soms alleen opgelost worden op een ander vlak. Efficiënter werken betekent niet per se meer door minder. Soms is het ook gewoon meer door anders.


Handige wizard Impactive

Direct uitsluitsel bij aanvragen bijstandsuitkering

Achter de computer een bijstandsuitkering aanvragen en direct weten waar je aan toe bent. Dat kan binnenkort in Nijmegen, dankzij een handige wizard. Het gaat om een product van Impactive, dat gemeentelijke regels en wetten toegankelijk maakt voor de consument. “Deze toepassing is een uitkomst voor zowel gemeente als aanvrager”, zegt Impactive-directeur Joël van der Meer.

01

De wizard kan op een veilige manier gegevens binnenhalen uit het Digitale Klantdossier (DKD). Die informatie is nodig om te beoordelen of iemand voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt. De wizard is ook geschikt voor het aanvragen van bijzondere bijstand, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een koelkast. Van der Meer: “Dankzij de verbinding met het DKD hoeft een aanvrager

een hoop gegevens over naam, adres, inkomen en vermogen niet zelf in te vullen. Dit gebeurt al automatisch. Wie bijzondere bijstand aanvraagt weet in de meeste gevallen ook gelijk of hij die krijgt of niet. En mocht hij niet direct uitsluitsel krijgen, dan kan de gemeente veel sneller beslissen dan voorheen.” .Privacy-gevoelig Voor iemand die achter de computer een uitkering aanvraagt, ziet de toepassing er heel eenvoudig uit. Maar aan de achterkant gaat een hoop techniek schuil. “In het DKD zit privacy-gevoelige informatie. Door gebruik te maken van het Gemnetnetwerk kan die toch op een veilige manier worden binnengehaald.” Van der Meer voegt eraan toe hij ‘dit hoge niveau van beveiligen’ nog niet eerder was tegengekomen. Hij hoopt dat nog meer gemeenten gebruik gaan maken van de wizard. “We weten nu wat er bij komt kijken en

hoe we zulke processen in de toekomst samen goed moeten vormgeven.” .Volautomatisch De Wizards “Bijzondere Bijstand” en “Aanvraag Uitkering” kan men via het internet gebruiken. De gemeente Nijmegen stond samen met Impactive aan de basis van deze oplossing. Nijmegen kan hiermee haar klanten een nog betere digitale dienstverlening aanbieden en efficiencyvoordelen behalen in haar werkprocessen. Van der Meer: “Jaarlijks vragen 2500 tot 3000 mensen in de stad een bijstandsuitkering aan. Vroeger gebeurde dat achter het loket, nu gaat het bijna volautomatisch. Voor de aanvrager zelf is het veel prettiger. Hij kan nu gewoon thuis alles doen.” De wizard is ook toegankelijk voor Nijmegenaren die bijzondere bijstand aanvragen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een koelkast. Dat zijn ruim 25.000 aanvragen per jaar.

.info

Lokale Overheid 7


EVENEMENTEN KPN Lokale Overheid gehouden. Het evenement vindt plaats op Golfbaan Stippelberg in Gemert-Bakel. Gemeentesecretarissen kunnen zich aanmelden via de website kpnevents.com/golf.

Partnerevent 2014 26 maart 2014, Roosendaal Het jaarlijkse partnerevent van KPN Lokale Overheid staat dit jaar in het teken van de cloud. Actuele ontwikkelingen, uitdagingen en kansen binnen de decentrale overheid zijn onderwerp van gesprek. De bijeenkomst vindt plaats in het indoor skydive center in Roosendaal en is alleen toegankelijk op persoonlijke uitnodiging.

Overheid & ICT 2014 9 en 10 april, Utrecht

Lees ook pagina 5

Lokale overheden spannen zich in om hun dienstverlening te verbeteren. Maar hebben zij daarbij altijd het belang van hun klanten – burgers en bedrijven – scherp voor ogen? Onze experts laten u tijdens Overheid & ICT graag zien waar de focus moet liggen. Bij onze stand kunt u terecht voor demo’s, presentaties en klantervaringen. Toegang tot de beurs is gratis. Wel dient u zich van tevoren aan te melden. Dit kan via onze website kpnlokaleoverheid.nl.

FAMO studiereis 14 mei, Londen FAMO organiseert voor haar bestuursleden jaarlijks een studiereis om inspiratie in het buitenland op te doen. Dit jaar verblijven de deelnemers in Londen. Deelnemers brengen o.a. een bezoek aan het experience center van Polycom, partner van KPN en hebben inspirerende sessies over Smart Cities en slim samenwerken.

Sec-cup 2014 16 mei, Gemert-Bakel Speciaal voor gemeentesecretarissen organiseert KPN Lokale Overheid de Sec-cup. Dit golfevent wordt wegens groot succes dit jaar voor de tweede keer

Lokale Overheid

Strategie Platform Gemeenten 21 en 22 mei, Dalfsen KPN Lokale Overheid is aanwezig tijdens het exclusieve evenement Strategie Platform Gemeenten. Sprekers zijn onder meer afdelingshoofden en gemeentesecretarissen. De bijeenkomst is bedoeld voor senior beslissers binnen de lokale overheid. Bezoekers kunnen kiezen uit meer dan 10 presentaties. Ook vindt de uitreiking van de Influencer of the Year award plaats.

VIAG themadag 21 mei Informatieveiligheid is een hot item op veel gemeentelijke agenda’s. Het gaat hierbij niet langer alleen maar over toegang en wachtwoorden, maar juist ook over hoe overheden veilig met (persoons)gegevens omgaan en hoe zij hun verantwoordelijkheid kunnen oppakken. Tijdens de VIAG themadag zijn lezingen en wisselen bezoekers ervaringen uit. Meer informatie via viag.nl.

FAMO jaarcongres ‘Er kan meer dan je denkt’ 12 juni, Utrecht Hoe blijf je bij uitdagende ontwikkelingen zoals krimp, overheveling van verantwoordelijkheden en decentralisatie denken in mogelijkheden? Tijdens lezingen en inspiratiesessies zoeken deelnemers aan het FAMO jaarcongres samen het antwoord op deze vraag. Sprekers zijn o.a. professor Jan Rotmans, Tweede kamerlid Carola Schouten en cultureel antropoloog Arjan Erkel. Meer informatie of aanmelden via famo.org.

Volg ons ook via

COLOFON Uitgave: KPN Lokale Overheid, Maanplein 110, 2516 CK Den Haag | Telefoon (070) 343 69 00 | Voor reacties en redactionele bijdragen: info.lokaleoverheid@kpn.com | Vormgeving, illustraties & beeld: Hoogteyling BNO, Schiedam.

8 .info

Lokale Overheid

KPN Lokale Overheid info maart 2014  
KPN Lokale Overheid info maart 2014  

Onderwerpen die in deze uitgave o.a. aan bod komen zijn: • Snelle dienstverlening met nieuwe glasvezel bij DeSom gemeenten • Rotterdam vert...

Advertisement