Page 27

Afrikka – monien mahdollisuuksien manner Seminaarissa puhuneen KPMG:n Global Africa -praktiikan COO Anthony Thunstromin mukaan myös Afrikan markkinat tarjoavat nyt mittavia liiketoiminta- ja kasvumahdollisuuksia.

YHDYSVALLAT 9 372 180 km2

INTIA 3 166 830 km2 ARGENTIINA 2 766 899 km2

AFRIKKA

LÄNTINEN EUROOPPA 4 939 927 km2

30 301 596 km2

KIINA 9 597 000 km2

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kuusi maailman kymmenestä nopeimmin kasvavasta taloudesta on sijainnut Afrikassa. Monet kasvutaloudet erityisesti Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, kuten Gabon, Namibia, Angola, Nigeria, Ghana ja Sambia ovat olleet yli 6 prosentin kasvuvauhdissa viime vuosina. – Pohjois-Afrikassa taloudellinen tilanne on arabikevään jälkeen ollut vaikea, mutta se on saanut monet mantereen hallituksista tajuamaan, että heidän on tehtävä enemmän töitä kansalaisten hyväksi, Thunstrom sanoo. Thunstromin mukaan erityisesti terveydenhuollossa ja koulutuksessa on herätty muutoksen tarpeeseen. – Pohjoismaiden terveydenhuolto on maailman parhaita. Suomalaisyritysten kannattaa rohkeasti miettiä, mitä tarjottavaa heillä voisi alalla olla. Afrikan valtavat luonnonvarat ja monin paikoin vielä kehittymätön infrastruktuuri houkuttelevat osaavia yrittäjiä. Infrastruktuurihankkeita Thunstrom pitää Afrikan suurimpana yksittäisenä mahdollisuutena investoijille. Lisäksi hän nostaa esille kuumimmista teollisuuden aloista mobiiliteknologian ja kehottaakin esimerkiksi mobiilimaksupalveluja tarjoavia yrityksiä tarttumaan tilaisuuteen nopeasti. – Myös luksustuotteiden kysyntä on kasvanut. Esimerkiksi Keniassa ja Mosambikissa Louis Vuittonin kaltaisille merkeille on paljon kiinnostusta, Thunstrom kertoo. Seminaarissa esiintyneet suomalaiset asiantuntijat toimitusjohtaja Harri Koponen sekä Fortumin johtaja ja PKC Groupin hallituksen puheenjohtaja Matti Ruotsala peräänkuuluttivat suomalaisyrityksiä etabloitumaan rohkeasti niin Afrikan kuin Latinalaisen Amerikan kasvutalouksiin.

Lataa itsellesi ilmainen Africa Business Guide -applikaatio Oletko suunnitellut investointia Afrikkaan? KPMG:n Africa Business Guide -sovellus tarjoaa kattavasti tietoa Afrikan eri maiden talouden tilasta, erityispiirteistä sekä muista investoijan kannalta tärkeistä teemoista. Applikaatio toimii sekä iPadissä että Android-tableteissa. Lisätietoja www.kpmg.com

Thunstromin mukaan intialaiset ja kiinalaiset ovat investoineet jo mittavasti Afrikan markkinoihin, sillä he näkevät itsensä ja menneisyytensä Afrikan nykytilanteessa. – Monessa Afrikan maassa ei tällä hetkellä ole käytännössä lainkaan kilpailua. Jos nyt lähdet esimerkiksi Tansaniaan ja aloitat liiketoiminnan, tulet käytännössä ”omistamaan” markkinan. Viiden vuoden päästä tilanne tulee olemaan jo toinen ja markkina huomattavasti kilpaillumpi.

1/14 VIEW 27

Asiakaslehti VIEW 1/2014  

VIEW 1/2014 numerossa digimurros ja data-analytiikka ovat vahvasti esillä. Lisäksi lehdessä esitellään uusi KPMG-talo Töölönlahdella.

Asiakaslehti VIEW 1/2014  

VIEW 1/2014 numerossa digimurros ja data-analytiikka ovat vahvasti esillä. Lisäksi lehdessä esitellään uusi KPMG-talo Töölönlahdella.

Advertisement