Page 1

YSTÄVÄLEHTI 4/16 Tässä numerossa Maailmaa muuttavat lahjat Sisäänpäin kääntyvä kirkko Keski-Pohjanmaan Ev. Lut. Kansanlähetys

Uusi Kansanlähetyskoti


YSTÄVÄLEHTI mauris But tristique odio lectus ac velit. Aliquam elementum magna a erat. Duis urna erat, consectetuer nec lobortis non blandit non, est. Curabitur porta lacinia mi. Sed nec nisl nec urna consequat commodo.

Ystävälehti on KeskiPohjanmaan Ev. Lut. Kansanlähetyksen 4 kertaa vuodessa ilmestyvä lehti, joka postitetaan jäsenille ja lehden tilanneille.

Yhteystiedot

Piirihallitus

Piirihallitus

c/o Erkki Hihnala Vattajantie 34 68230 Lohtaja

Erkki Hihnala, pj. Lohtaja 050 324 5954 erkki.hihnala@kotinet.com

Matti Viitamaa Alavieska 08 432 942 matti.viitamaa@gmail.com

Risto Nikula, vpj. Kalajoki 040 777 0410 risto.nikula@kotinet.com

Johannes Paasikivi Kokkola johannes.paasikivi@gmail.com

Toimitilat: Pitkänsillankatu 24 B3 67100 Kokkola 044 090 0289 k-pohjanmaankl@sekl.fi Pankkiyhteys: Kokkolan OP 523744-21145 IBAN FI29 5237 4420 0112 45 OKOYFIHH Poliisihallituksen myöntämä lupa (POL-2014-12543) on voimassa 26.3.2015-31.12.2016 Oulun- ja Pohjanmaan poliisilaitosten alueella.

Toimitus ja taitto: Tuisku ja Annukka Winter

Työntekijät:

Painopaikka: Painotalo Forsberg, Pietarsaari

Piirijiohtaja Tuisku Winter 044 567 8857 tuisku.winter@sekl.fi

Valokuvien oikeudet: Philippe Guiessaz, Tuisku Winter, Juhani Rauhala, Lamin Virnes

Merja Pikkarainen Kälviä 050 4665 822 merja4pikkarainen@gmail.com Margetta Sarkkinen Kokkola 050 550 7282 margetta.sarkkinen@gmail.com

Lähetysrenkaat

Matti Tiala Kokkola 040 061 8893 tialamatti@gmail.com

Lähetysvastaava Anna Koivisto, 040 5506067

Juhani Koivisto Kokkola 040 537 7178 juhani.koivisto@anvianet.fi

Lontoo: Tiina Karhulahti, 040 732 4117 tiina.karhulahti@evl.fi

Itä-Aasia: Pirkko Hihnala, Juniori- ja nuorisotyöntekijä 045 112 8461 Lamin Virnes Juhani Rauhala Nunc nobis videntur parum clari. Gothica quam nunc putamus parum claram 044 022 1289 Kokkola Kypros: Liisa Antola, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula. Clari fiant sollemnes in futurum. lamin.virnes@sekl.fi 050 358 7710 antolaliisa@gmail.com Qui sequitur mutationem consuetudium lectorum Mirum est notare quam littera. juhani.vuokko@gmail.com Sollemnes in futurum. Decima et quinta decima Eodem modo typi qui nunc nobis videntur parum clari. Parum claram anteposuerit litterarum formas humanitatis per Eodem modo typi qui nunc nobis videntur parum clari fiant sollemnes in futurum. Notare


PÄÄKIRJOITUS

Pimeässä loistavat valoryppäät

Tuisku Winter piirijohtaja

Olin erään kerran kävelemässä pimeällä kun koin, että Jumala halusi sanoa jotain. Kiipesin rannalla olevaan torniin useita kymmeniä rappusia ja katsoin ympärilleni. Aluksi kaikki näytti pimeältä. Mutta tarkemmin maisemaa katsoessani huomasin näkeväni erilaisia valoja vastarannalla. Siellä oli pienempiä ja suurempia valoja. Jotkut valot olivat lähekkäin vain muutaman kanssa ja osa valoista oli taas suuremmissa joukoissa. Koin, että Jumala puhui ajastamme. Eri puolella Suomea ja myös Keski-Pohjanmaata on ryhmiä kristittyjä, jotka elävät luottaen Jumalaan tämän ajan keskellä. Nämä ryhmät eivät edes tiedä kaikki toisistaan. Valot loistavat pimeässä ja tämä todistus on tärkeä ajassamme. Ne ovat samalla kuin satamia, joihin ihminen voi kiinnittyä ja pelastua. Ymmärsin, että Jumala puhui siitä kuinka tärkeää on, että näitä eri ryhmiä varustetaan ja rohkaistaan Raamatun Sanalla ja että ne saavat rohkaisua keskinäisestä yhteydestä. Koin tämän myös olevan se, mihin Jumala myös kutsuu minua. Nopeasti vilkaistuna saattaa näyttää siltä, että pimeys syvenee entisestään ympärillämme. Saatamme alkaa katsella ympärillemme ja masentua koska katsomme inhimillisin silmin. Näin kävi Elialle, joka ajatteli olevansa ainoa, joka ei ollut kumartunut Baalin edessä. Tosin Herra sanoi, että oli 7000 miestä.

Kun saamme katsella ympäröivää todellisuutta Jumalan lupausten ja Sanan kautta, ymmärrämme, että Jumala tulee pitämään huolen omistaan. Myös täällä Suomessa.

”Onko pienellä ryhmällä, joka kokoontuu Jumalan Sanan äärelle merkitystä?” Kun Abraham kävi neuvottelua Sodomasta ja Gomorrasta niin hän lähti keskustelussa liikkeelle viidestäkymmenestä vanhurskaasta ja lopulta Jumala lupasi säästää kaupungin jos siellä olisi edes kymmenen vanhurskasta. Kymmenellä vanhurskaalla eli kymmenellä, jotka ovat valkaisseet vaatteensa Karitsan veressä ja saaneet syntinsä anteeksi, on paikkakunnalle suurempi merkitys kuin ehkä ymmärrämme. Jumala ei jätä omaansa. Matteuksen evankeliumissa sanotaan ”Niin loistakoon teidänkin valonne ihmisten edessä, että he näkisivät hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa” (Matt. 5:16). Tätä ennen Jeesus on sanonut, että me olemme maailman valo. Aivan kuten Hän itse on. Se on Jeesuksen valo meissä, jonka tulisi loistaa. Ja se valo tulee vääjäämättä näkyviin eläessämme Jeesuksen kanssa.


PÄÄKIRJOITUS Ylhäällä vuorella olevaa kaupunkia ei saa kätköön vaan se näkyy pitkälle. Ollaan tämän pimenevän ajan keskellä valoja, jotka loistavat Jeesuksen rakkautta. Onko Jeesuksen valon loistaminen poliittista vääntöä, riitoja julkisessa tilassa tai eri kokoontumisissa? Ei ole.

”On selvä, että ajottain tulee ottaa kantaa. Mutta ennen kaikkea tulee elää todistajana.” Valona ja suolana maailmassa. Sielunvihollisen selvä juoni on saada kristityt keskittämään energiansa toissijaiseen eli näihin vääntöihin ja riitoihin. Valo himmenee kun käymme väärin asein taisteluun.

Keskeistä evankeliumin etenemiselle on se, että Keski-Pohjanmaan alueelle ja koko Suomeen saa syntyä ryhmiä, jotka pysyvät uskollisina Jumalan Sanalle. Ja että nämä ryhmät, jotka syntyvät tai ovat jo olemassa, saavat rohkaisua Sanasta ja keskinäisestä yhteydestä. Jos ja kun tämä toteutuu, tulee meillä Suomessa olemaan paikkoja, joissa ihmiset saavat oppia tuntemaan Vapahtajan Jeesuksen henkilökohtaisesti ja saavat syventyä Jumalan Sanaan. Saamme rukoilla Jumalaa antamaa herätyksen ajan ja saamme etsiä uusia tapoja tavoittaa alueemme ihmisiä evankeliumilla. On selvää, että ihmiset näkevät valon pimeän keskellä. Tällöin saamme olla toteuttamassa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä. Jumala haluaa pelastaa ihmiset pimeästä. Ja vaikka aika näyttäisi pimenevän entisestään ei kuitenkaan Jumala ole hylännyt kansaansa. Meitä kutsutaan rakentamaan yhdessä ja uskollisena omalla paikallamme.

SEURAA ILMOITTELUA!


KANSANLÄHETYKSEN OHJELMA

Seurakunta Tuisku Winter ”Ristinkuolemallaan, ylösnousemuksellaan ja Pyhän Hengen vuodattamisella Jeesus Kristus perusti seurakunnan. Seurakunta on Kristuksen ruumis, jonka pää on Kristus. Jokainen uskova on Kristuksen ruumiin jäsen. Ruumis on yksi, mutta siinä on erilaisia jäseniä. Kirkon ykseys on siis olemassa oleva tosiasia ja lähtökohta. Syntisyytemme tähden kirkkoa hajottavat jatkuvasti harhaopit ja ristiriidat.

”Siksi on tarpeen jatkuvasti toimia ykseyden ja yhteyden saavuttamiseksi.”

Tällä palstalla tarkastellaan Kansanlähetyksen ohjelmaa, niin sen teologista kuin toiminnallistakin puolta.

Ykseys ja yhteys saavutetaan ja toteutuu yksimielisyydessä evankeliumista ja sakramenteista. Kristus, seurakunnan pää ja Herra, kokoaa maailmasta itselleen seurakunnan ja hoitaa omiaan tässä uskovien yhteydessä. ”Niin kuin meillä jokaisella on yksi ruumis ja siinä monta jäsentä, joilla on eri tehtävänsä, samoin me kaikki olemme Kristuksessa yksi ruumis mutta olemme kukin toistemme jäseniä.” (Room. 12:4-5). Seurakunta on kaikkien Jeesukseen Kristukseen uskovien yhteisö, jossa evankeliumi julistetaan puhtaasti ja sakramentit toimitetaan oikein. Ylösnoussut Kristus toimii maailmassa seurakuntansa välityksellä. Seurakunnassa hän tekee työtään

armonvälineitten, Raamatun sanan ja sakramenttien, eli näkyvän sanan välityksellä. Niiden kautta Pyhä Henki kutsuu ihmisiä armon osallisuuteen, synnyttää uskon sekä varjelee ja vahvistaa sitä. Pyhä yhteinen seurakunta on uskovista koostuva yhteisö, todellinen seurakunta. Se tulee näkyväksi muun muassa kokoontuessaan yhteiseen jumalanpalvelukseen kuulemaan Jumalan sanaa ja vastaanottamaan sakramentit. Ulkonaisessa kirkossa on todellisen seurakunnan lisäksi nimellinen seurakunta. Tässä ajassa ei ole mahdollista muodostaa yksinomaan uskovien seurakuntaa. Jako uskovien ja epäuskoisten välillä tapahtuu vasta viimeisellä tuomiolla. Seurakunnan ja sen jäsenten tehtävänä on ojentautua opissa ja elämässä Jumalan sanan mukaan ja harjoittaa keskuudessaan raamatullista kirkkokuria (Matt. 18:15- 18). Ulkonaista kirkkoa sen enempää kuin mitään kristillistä järjestöä ei voi samaistaa Kristuksen seurakuntaan. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä seurakunnan elämässä ja toiminnassa, koska Pyhä Henki käyttää niitä seurakunnan rakentamiseksi. Seurakunta on Jumalan pelastussuunnitelman väline ihmisten saattamiseksi Kristuksen lunastustyön yhteyteen. Sillä on maailmassa Kristuksen antama tehtävä. Se on uskosta


KANSANLÄHETYKSEN OHJELMA vieraantuneita tavoittava ja lähetystyötä tekevä yhteisö, jonka kautta ja johon Kristus kokoaa uusia ihmisiä. Samalla seurakunta on jäseniään hoitava yhteisö, Jumalan perheväki, jonka yhteydessä usko säilyy ja kasvaa. Seurakunnan tehtävänä on suorittaa rakkauden palvelua maailmassa Jeesuksen esikuvan mukaan. Maailmassa Kristuksen seurakunta on taisteleva ja perillä riemuitseva Jumalan kansa. Takaisin tullessaan Kristus kokoaa kaikkien aikakausien ja kansallisuuksien uskovat luokseen iankaikkiseen elämään.” Lainaus päättyy tähän.

”Miten tämän voisi ymmärtää?” Raamatusta nouseva kreikankielen sana, joka käännetään seurakunnaksi tarkoittaa sanana ”ulos kutsuttuja tai huudettuja”. Sanaa käytettiin alunperin tarkoittamaan sitä kun kylän tai kaupungin läpi kulki ihminen, joka kutsui ihmisiä yhteiseen kokoontumiseen torille. Ovia kolkuteltiin ja jonkinlainen merkkiääni varmasti oli käytössä. Seurakunta on näin ollen Jumalan kutsuma perheväki, joka edelleen elää maailmassa muttei maailmasta. Seurakunta on kutsuttu elämään ennen kaikkea Jumalan valtakunnasta käsin. Seurakunta ei siis ensisijaisesti ole rakennus tai logo vaan se on Kristuksen ruumis. Muuttuneen ajan ja yhtenäisyyskulttuurin murtumisen myötä perinteiset seurakuntien rajat eivät aina enää vastaa nykytilannetta. Tarvitsetko seurakuntayhteyttä? On selvä, että tarvitset. Ollessamme Kristuksen ruumis emme voi sanoa kädelle, ettemme tarvitse kättä tai jalalle, että se on turha. Meitä kutsutaan rakentumaan yhdessä ja kutsumaan muita mukaan tähän yhteyteen. Kirkkokuri on nykyään vieraampi käsitys mutta meidät on kutsuttu myös ojentamaan toinen toistamme jos

näemme jonkun lankeavan, jottei hän lopulta hylkäisi uskoaan.

”Perinteisesti on nähty, että näkyvä kirkko ja todellinen kirkko eivät aina ole yksi ja sama asia.” Näkyvän kirkon piirissä on myös ihmisiä, jotka eivät todellisuudessa elä syntien anteeksiantamuksesta käsin ja Jeesukseen luottaen. Tämä aiheuttaa myös ajottain haasteita. Puhumattakaan kaikista harhaopeista, jotka pyrkivät hämmentämään. Eri aikoina on myös tarvittu herätysliikkeitä pitämään esillä Jumalan Sanan totuutta ja kokoamaan Jumalan kansaa. Tästä on hyvänä esimerkkinä konventikkeliplakaatti, joka astui voimaan Suomessa 1726. Tämä laki kielsi herätysliikeväen kokoontumisen yhteen rangaistuksen uhalla. On selvä, että kielto kokoontua yhteen Sanan äärelle ei ollut sellainen, jota olisi tullut seurata. Jumala antoi herätyksen ajan vaikka useat papit kirkon virassa eivät kokoontumisia hyväksyneet ja saivat viranomaiset myös langettamaan rangaistuksia. Tämä esimerkki osoittaa, ettei näkyvän ja näkymättömän kirkon raja aina ole niin selkeä vaikka toisin toivoisimme. Pääasia on se, että kokoonnumme yhteen ja elämme Kristuksen ruumiina ja syvennymme Raamatun Sanaan. Myös sakramentit on annettu meille uskon syventymiseksi. Lopulta saamme olla yhdessä Taivaan juhlassa ja juhlaaterialla.


KIRJOITUS

Uusi Kansanlähetyskoti Tuisku Winter Piirihallitus on päättänyt selvittää mahdollisuutta vuokrata uusi Kansanlähetyskoti Kokkolan keskustasta Rantakadulta. Piirihallituksen kanssa kävimme katsomassa tilat ja ne nähtiin sopiviksi toimintaa ajatellen. Suurin kysymys tällä hetkellä ovat ne muutostyöt, joita tilassa tulisi tehdä. Löytyykö joukostamme riittävästi varoja ja talkoolaisia näiden muutosten tekemiseen? Tiloissa tulisi rakentaa ja purkaa muutama seinä sekä tehdä keittiö. Tietysti myös sisustuksella on merkityksensä tilan viihtyvyyttä ajatellen. Jo aiemmin piirihallitus on päättänyt avata tilin uutta Kansanlähetyskotia ajatellen. Olisitko valmis antamaan ylimääräisen lahjan tälle tilille mahdollisuuksiesi mukaan? Tällöin voisimme edetä projektissa ja tietäisimme, mihin meillä olisi taloudellisesti mahdollisuus. Ota myös yhteyttä, jos olet valmis tulemaan talkoolaiseksi. Jätän tämän myös rukousaiheeksi, että jos juuri tämä kyseinen tila on meitä varten saisivat kaikki yksityiskohdat loksahtaa paikoilleen.


KIRJOITUS

Syksyn Yhteyspäivä Annukka Winter Piirin syyskauden Yhteyspäivää vietettiin marraskuussa Luodossa Inremissionshemmetillä. Päivän puhujavieraaksi oli saatu lähetysjohtaja Mika Tuovinen, joka piti selkeän raamattuluennon Ilmetyskirjan sanomasta 7 seurakunnalle. Hän pohti opetuksessaan hyvin sitä, miten tätä sanomaa voisi soveltaa nykyaikana. Tästä myös piirin jäsenet saivat varmasti ajateltavaa; mitä kirkkomme ja jopa oma kansanlähetyspiirimme voisivat oppia näistä kirjeistä? Lisäksi lähetysjohtaja herätteli ajatuksia aiheella ”Herätyskristitty tänään”. Tämän alustuksen lopuksi käytiin keskustelua ajankohtaisista aiheista.

yhteisten asioiden puolesta maakunnasta tulleen runsaan ystäväjoukon johdolla. Jatkossa Yhteyspäiviin toivoisi yhä useamman piirin muussa toiminnassa mukana olevan myös tulevan.

Lapsille oli päivän ajan omaa ohjelmaa junnutyöntekijä Laminin johdolla. Lapsille tuntui erityisesti mieleen jääneen se, miten piti syöttää toinen toiselleen pitkän lusikan päästä karkkeja kun itselleen niitä ei pitkästä lusikastaan saanut otettua; toinen toistaan auttaen asia sujui!

”Päivä yhdessä ruokaillen, rukoillen ja opetusta kuunnellen hioo erilaisia ihmisiä hyvin yhteen!”

Päivän aikana oli myös syyskokous, jossa painotus oli ensi vuoden budjetissa. Heti kokouksen jälkeen vietettiin ehtoollista; tässä yhteydessä myös rukoiltiin piirin ja muiden

Jokainen voisikin pohtia, miten päivästä tulisi omalla kohdalla houkuttelevampi; ideioita Yhteyspäiviin liittyen voi antaa piirijohtajalle!

Lähetysjohtaja Mika Tuovinen ja piirijohtaja Tuisku Winter jakoivat ehtoollista Markku Sarkkinen säestäessä yhteyslaulua.


KIRJOITUS

Maailmaa muuttavat lahjat Salla Kurppa-Silva Olen ollut usein jouluisin järjestämässä juhlia ja lahjoja vähävaraisille lapsille. Olen haastanut varakkaampia tuttavia ostamaan ja paketoimaan kymmeniä lahjoja lapsille. On sydäntä lämmittävää saada ilahduttaa lasta jouluna ja olla antamassa hänelle sitä ainoaa lahjaa, minkä hän jouluna saa. Mutta eihän joulun pitäisi olla materiaalinen eikä pyöriä lahjojen ympärillä, eihän? Moni meistä kaipaisi mahdollisuutta unohtaa väsyttävä lahjarumba, viettää tunnelmallista ja rauhallista joulua läheisten kanssa, nauttia ja keskittyä joulun sanomaan.

”Todellinen joulun sisältö kuitenkin on lahjakeskeinen; meille on annettu suurin ja kallein lahja, Jeesus.” Siksi juhlimme ja annamme lahjoja. Kristittyinä haluamme pitää esillä joulun sanomaa. Kotiemme joulunvietossa varmasti näkyy ja kuuluu se, että joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Kuinka voisimme ilmaista sitä myös kodin ulkopuolella - muutenkin kuin seimikuvalla joulukortissa? Voimme jakaa joulun todellista sanomaa lahjojen ja antamisen kautta. Joulun sanoma kirkastuu sekä meille itsellemme, että muille, kun annamme eteenpäin sen lahjan, jonka olemme itse saaneet. Jeesus kehoittaa meitä: “lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa” (Matt. 10:8).

Oppisimmeko antamaan muille lahjan, joka tuo toivon, elämän ja pelastuksen? Evankeliumin kertominen ihmiselle, joka ei sitä ole aikaisemmin kuullut tai ymmärtänyt on paras lahja, josta vastaanottaja on usein ikuisesti kiitollinen. Ketkä ovat ympärilläsi ne ihmiset, työkaverit, sukulaiset, joille voit kertoa Jumalan rakkaudesta ja pelastuksesta Jeesuksessa juuri nyt? Entä voisimmeko antaa muille, koska olemme itse saaneet paljon? Antaisimmeko omastamme, koska haluamme kadonneiden löytävän rakastavan Isän luo? Uskalias lahja on jakaa joulumme, ruokamme ja aikamme erilaisten, vieraiden ihmisten kanssa. Jumalan perheen jäseninä voimme tehdä kotiimme ja juhlaamme tilaa yksinäiselle, maahanmuuttajalle tai vaikkapa lapsen koulukaverille. Olisiko sydämissämme rohkeutta tähän? Toisaalta voimme antaa lahjan järjestön ja lähetystyöntekijöiden kautta, jotka vievät evankeliumia niille, jotka eivät ole vielä kuulleet. Antaminen kantaa suurta hedelmää, kun rahallisen lahjan hedelmänä lapsi PapuaUudella-Guinealla saa mahdollisuuden lukea Raamatusta omalla kielellään sanoman kalleimmasta lahjasta tai kun lähetystyöntekijä saa Japanissa kertoa evankeliumin japanilaiselle vanhukselle, joka ei ole ikinä kuullut Jeesuksesta. Mahdollisuuksia on monia. Lahja Jumalan valtakunnan levittämiseksi ei ikinä mene hukkaan. Annetaan lahja lähimmäisillemme sekä parhaan lahjan antajalle – tehdään Isän sydän iloiseksi!


KIRJOITUS

Sisäänpäin kääntyvä kirkko Teijo Peltola Syksyn aikana olemme Kansanlähetyksen kotimaisen työn johdon kesken kiertäneet Kansanlähetyksen piirejä ja työstäneet liikkeemme tulevaisuutta. Tammikuuhun mennessä työskentelemme 17 kotimaanpiirimme ja Ruotsin Kansanlähetyksen piirihallitusten, työyhteisöjen ja vastuunkantajien kanssa. Katsomme liikettämme 18 eri kulmasta – jokaisen Kansanlähetyspiirin näkökulmasta. Käynnissä on herätys- ja lähetysliikkemme strategiatyöskentely, jossa määrittelemme Kansanlähetyksen tulevaisuuden suuntaa. Teemme tätä työtä rukoillen yhdessä liikkeemme ystävien kanssa ja Jumalan Sanan ohjausta kysyen. Olemme monien isojen kysymysten edessä. Ymmärrämme oman rajallisuutemme ja sen, että emme näe kovin kauas tulevaan. Tällä tiellä meille ei luvata, halogeenia, joka valaisee eteemme tulevaisuuden maiseman. Meille luvataan riittävä valo, askel kerrallaan ja hyvä seura: ”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani.”119:105 Piiriemme tilanteet vaihtelevat suuresti. Kaikkialla tapaamme uskollisia vastuunkantajia, jotka ovat palvelleet paikallaan jopa vuosikymmenien ajan. On myös sortuvia muureja ja huolta tulevasta. Kaikkialla rukoillaan Suomen ja lähetystyön puolesta ja halutaan pysyä uskollisena Jumalan Sanalle.

”Kansanlähetyksen vastuunkantajia kuunnellessa eri puolella Suomea esiin nousee yhteisiä unelmia tulevasta.” Haluamme, että Kansanlähetyspiirimme ovat yhteisöjen verkosto, jossa paikallinen Kansanlähetys on hengellinen koti, johon kutsua

uusia ihmisiä. Haluamme rakentaa yhteisöjä, jotka varustavat kristittyjä mielekkäisiin palvelutehtäviin ja löytämään armolahjansa. Raamatunopetus on yhteisöjemme kivijalka. Haluamme olla useamman sukupolven liike, jossa kokemus ja nuoruus lyövät yläfemman. Haluamme suuntautua ulospäin, olla missionaarinen liike Suomessa ja ulkomailla ja nuorille aikuisille keskeinen kanava löytää paikkansa Jumalan valtakunnan työssä ja kristittynä maailmassa. Haluamme jatkossakin olla kirkkomme herätysliike ja lähetysjärjestö. Vastuunkantajamme ovat paikallisseurakuntien luottamushenkilöitä ja vapaaehtoistyöntekijöitä. Monissa paikallisseurakunnissa tila käy ahtaaksi, mutta emme halua lähteä pois. Lähetysjärjestönä kannamme huolta siitä, että mukautumalla yhteiskuntamme arvoihin kirkkomme kääntyy sisäänpäin ja sulkee itsensä ekumeenisten yhteyksien ulkopuolelle. Herätysliikkeenä kritiikkimme kärki suuntautuu helposti yhteiskuntaan ja sen arvoja mukailevaan kirkkoon.

”Tunnistamme liikkeen johdossa myös omaan toimintaamme muutostilanteessa liittyvät riskit. Uusia yhteisöjä syntyy kirkkomme sisälle, liepeille ja ulkopuolelle.” Moni tunnustava kristitty eroaa kirkosta ja etsii paikkansa uusista jumalanpalvelusyhteisöistä – tai jää ilman hengellistä kotia. Uusien yhteisöjen rakentamisesta on meillä Suomen kirkossa lyhyt historia. Liikumme karikkoisilla vesillä, jossa


VASTUUNKANTAJA

Marianne Brandt ...on Keski-Pohjanmaan Ev Lut Kansanlähetyksen aktiivinen jäsen. Miten päädyit Keski-Pohjanmaan Ev Lut Kansanlähetyksen työyhteyteen? Etsin hengellistä kotia muutamia vuosia uskoontulon jälkeen ja kävin useammassa seurakunnassa tutustelemassa. Tunsin ihmisiä, jotka kävivät Yhteysilloissa ja Kipinä-kuoron kautta tutustuin useampaan ihmiseen. Kun sitten aloin käydä Yhteysilloissa kokeeksi, huomasin, että niissä oli paitsi hyvää opetusta myös mukava perheenomainen ilmapiiri. Mikä on sinulle tärkeää toimiessasi vapaaehtoisena vastuunkantajana? On ollut tärkeää löytää paikka, missä saa turvallisesti kasvaa ja myös oma palvelupaikka.

”Haluan ottaa vastuuta ja tehdä osani tässä tärkeässä työssä.” Kun on saanut omakohtaisesti kokea Jumalan armon, niin on palo evankelioimiseen. Koen tärkeäksi lasten parissa tehtävän työn ja osallistun siihen omien voimavarojen mukaan. Miten olet löytänyt palvelutehtäviisi? Olen kokenutkin sen, että Jumala varustaa meidät niihin tehtäviin, mihin kutsuu. Täytyy vaan uskaltaa ottaa se askel, että lähtee mukaan. Tällä hetkellä olen mukana lapsityössä ja musiikkijutuissa. Olen antanut Jumalalle käyttöön kaksi tyhjää kättä. Saa nähdä, mihin Hän minua johtaa.

Jatkoa edelliseltä sivulta historiattomuus ja henkilökeskeisyys vahvistavat kristinuskon sirpaloitumista ja loputonta hajaannuksen kierrettä. Myös uudet yhteisöt, jotka tarjoavat kirkkoon pettyneille turvapaikan, voivat kääntyä sisäänpäin. Edellä kuvatussa tilanteessa haluamme olla rakentamassa kirkkoamme säilyttäen kansalaisjärjestöluonteemme. Niin tehdessämme tahdomme lähetys- ja herätysliikkeenä olla uskollisia lähetyksen Herralle ja jatkossakin palvella kirkkoamme ja olla mukana Jumalan lähetyksessä.


JUNIORI- JA NUORISOTYÖN KUULUMISIA

Hyviä vai huonoja esimerkkejä? Donkkiksen syysleirillä oli mukana uusia lapsia ja ohjaajia. Ruonan leirikeskukselle lähdettiin yhteiskyydillä Kokkolasta. Leirille lähti kaikkiaan 32 leiriläistä ja ohjaajaa. Ohjelmaa oli kehitelty pidemmän aikaa ja siitä saatiinkin hyvä. Seikkailuradalla lapsiryhmät pääsivät kokeilemaan ryhmätyöskentelyä, päättelykyvyntaitojaan ja aistejaan. Valitsemassa pajassaan lapset tekivät hurjia videoita, maistuvia muffineja ja pitsoja, sykähdyttäviä urheilusuorituksia, tai näppäriä askarteluja. Jokainen ohjaaja pääsi hyödyntämään taitojaan ja kaikille lapsille löytyi mieluista tekemistä. Toivottavasti yhteisestä ajasta on jäänyt heille hyvä kuva mieleen. Ainakin useita lapsista on näkynyt mukana ohjelmassa leirin jälkeen, joten eiköhän me tavata taas seuraavalla kerralla. Marraskuun junnutyön koulutuksessa kävimme läpi pyhäkoulutyötä. Niina KultalahtiNikamaan johdolla pureuduimme raamattuopetuksen sekä rukouksen vetämiseen ja pyhäkoulun merkitykseen. Tärkeänä pointtina Niina toi esille seuraavia asioita: Lapsien tullessa seurakuntaan, eli pyhäkouluun he tulevat erityisellä tavalla Herran läsnäolon paikkaan. Se on paikka, joissa Jumala voi puhutella lasta ja lapsi voi kohdata Jumalan. Kuten pieni Samuel tarvitsi pappi Eelin apua huomatakseen, että Jumala puhui hänelle. Tarvitsevat tämän päivän lapset hengellisen äidin/isosiskon

tai isän/isoveljen. Me voimme olla esimerkkejä Jeesuksen seuraajasta, selittäjinä ja kysymyksiin vastaajina sekä auttaa ja ohjata lapsia henkilökohtaiseen suhteeseen Jumalan kanssa. Näillä ja monilla muilla koulutuksesta saaduilla vinkeillä ja oppimisella on hyvä lähteä vetämään tulevia yhteysiltojen lastenohjelmia. On ollut hienoa nähdä lasten määrän kasvavan pyhäkoulussa ja alakoululaisten Donkki-kerhossa. Kasvavan väkimäärän vuoksi myös vetäjiä tarvitaan enemmän kuin aikaisemmin.

”Kevään yhteysiltojen pyhäkouluihin haetaan nyt ohjaajia, joten ilmoittaudu minulle ja tule olemaan esimerkkinä, auttajana ja ohjaajana.” Saimme marraskuussa KeskiPohjanmaalle kuusi harjoittelijaa Ryttylän Kansanlähetysopistolta. Opiskelijat Raamattu-, apologia- ja kansanväliseltälinjalta olivat lähteneet treenaamaan evankeliointia. Ensimmäisenä linjalaiset toteuttivat nuorten Pointti-illan, jossa kisattiin, laulettiin ja kuultiin opetusta Pyhästä Hengestä. Meno oli antoisaa ja hilpeä naurunremakka kaikui pienellä Kansanlähetyskodilla.

Lamin Virnes Lapsi- ja junioirityöntekijä

Pointti-illat Facebookissa (Kokkolan Pointti) ja Instagramissa (kpklnuorisotyo)


JUNIORI- JA NUORISOTYÖN KUULUMISIA

Tuohon aikaan oli flunssaa liikkeellä ja aikanaan se tavoitti meidätkin. Harmiksemme yksi linjalaisista joutui sairastumisen vuoksi lähtemään ennen harjoittelun päättymistä. Vetelin seurakunnan nuorisotyöntekijä Jaana Niininen oli saanut meille paikan kouluvierailulle. Menimme aikaisin aamusta Vetelin alakoululle, jossa iloiset lapset leikkivät talven ensilumilla. Vedin aamuhartauden koulun ruokalassa, jonne jokainen lapsi toi oman virsikirjansa. Linjalaisten valmistelemassa ohjelmassa käsiteltiin vanhempien kunnioittamista ja itsetuntoa. Näytelmät, leikit, puheet ja kisat olivat mahtavia! Päällimmäisenä mieleeni jäi linjalaisen omakohtainen kertomus kiusatuksi tulemisesta ja jokaisen toistaessa innokkaasti sanat ”Minä olen ihme! Sinä olet ihme!” Kokonaisuus toimi niin hyvin, että Jaanan kanssa oli puhetta jo seuraavan vuoden käynnistä. Nuortenillan ja kouluvierailun lisäksi linjalaiset osallistuivat Donkkis Big Night- illan (DBN) toteutukseen. DBN-toiminta on tavoittanut ihmisiä KeskiPohjanmaalla vauvasta vaariin. Lohtajalla oli kaikenikäisiä mukaan kutsuva perheiden Donkkis Big Night. Kälviällä taas tavoitettiin yllättävän suuri määrä lapsia. Kolmenkymmenen ohjaajan voimin luotsattiin 150 lapsen DBN. Suuresta ohjaajien joukosta suurin osa on tullut mukaan seurakunnan isoskoulutuksesta. Heistäkin moni on ollut ennen illoissa osallistujina, jonka jälkeen he päättivät tulla mukaan ohjaajiksi. Olen opettanut

monella paikkakunnalla profeetta Joonasta, joka ei totellut Jumalaa. Eri tapahtumien kautta Joona totteli lopulta ja kertoi Niiniven kaupungille Jumalan ilmoituksen. Myös jokainen kristitty on kutsuttu kertomaan evankeliumia. DBN-illoissa se on mahdollista viedä lapsille mielenkiintoisella ja tavoittavalla tavalla. Eräältä lapselta sain huippupalautetta, kun kysyn ”mikä tässä Donkkiksessa oli parasta?”, johon poika vastasi iloisena ”se kun sain oman Raamatun” ja rutisti sylissään uutta Raamattuaan. Syyskauden DBN- illat alkavat tulla pikkuhiljaa päätökseensä. Onneksi vielä muutamalle paikkakunnalla kuitenkin järjestetään näitä iltoja ja keväällä on taas uudet. Ajankohdat löydät tapahtumakalenterista. Nuorten illat jäävät tauolle 14.12 pikkujoulujen jälkeen. Uudelleen päästään viettämään yhteisiä iltoja, herkkujen ja Raamatun äärellä lauantaina 7.1. Armonkappelilla. Toimintaa järjestetään yhteistyössä Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley:n) kanssa. Katso tarkemmin nuorisotyön menoja nettisivuiltamme.


NOKELAISET

... on Kyproksella SAT7 -työyhteydessä.

... ovat Etu-Aasiassa seurankuntatyössä ja hallinnollisissa tehtävissä.

Ystävälehti

LÄHETYKSEN RUKOUSAIHEET

SAKARI

- Rukoillaan viisautta työtehtävien hoitoon. - Muistetaan Sakarin asuntoasioita, jotta oma koti vihdoin järjestyisi. - Muistetaan edelleen Sakarin sopeutumista uuteen kotimaahan, rukoillaan myös selvää oman paikan ja tehtävän löytymistä. - Siunataan SAT 7 -työtä, jolla tavoitetaan vaikeasti tavoitettavia kansoja 10/40-ikkunan arabialueilla. - Rukoillaan, että moni saisi oppia tuntemaan elävän Jumalan näiden ohjelmien kautta.

-- Rukoillaan seurakunnan kastekurssilaisten puolesta. Myös joitakin teologian opiskelijoita osallistuu aktiivisesti seurakunnan toimintaan, muistetaan heitäkin rukouksin. - Kiitetään seurakunnan uudesta yhteistyömahdollisuudesta kristillisen mediajärjestön kanssa. Kirkon koulutusseminaarit voidaan todennäköisesti jatkossa videoida. Internetistä löytyvät videot tulisivat olemaan miljoonien ihmisten ulottuvilla. - Muistetaan edelleen rukouksin käynnissä olevaa oikeusprosessia kirkon kavallettujen rahojen takaisinperimiseksi. - Rukoillaan viisautta eri työtehtäviin. - Rukoillaan perheen turvallisuuden ja terveyden puolesta. Perheeseen odotetaan neljättä lasta, siunataan sekä äitiä että pienokaista. - Perheen koululaiset ovat ensimmäisellä ja kolmannella luokalla. Kiitetään hyvin alkaneesta lukuvuodesta ja lasten koulukavereista.

2009


JOHANNA PERHEINEEN

...on Lontoossa tavoittavassa katu- ja juutalaistyössä.

... on Itä-Aasiassa opiskelemassa kohdemaan kieltä ja raamatunkäännöstyössä.

- Evankelioivassa katutyössä ja seurakunnan kahvilatoiminnassa on viime aikoina tapahtunut selvää avautumista evankeliumille, etenkin juutalaisten keskuudessa. Myös kirjallisuutta on otettu runsaammin vastaan. Kiitetään tästä! - Rukoillaan syksyyn ja talveen hyviä säitä, jotta pääasiassa ulkona tapahtuva evankelointityö voisi toteutua. - Rukoillaan New Age festivaaleilla kohdattujen ihmisten puolesta.

- Perhe on parhaillaan lyhyellä kotimaankaudella. Rukoillaan perheelle lepoa ja virkistystä. Rukoillaan myös viisautta ajankäyttöön ja johdatusta Aasiaan paluuta koskeviin suunnitelmiin. - Kiitetään lasten viihtymisestä Vaasan kristillisessä koulussa. Kiitos hyvistä ystävistä ja mukavista harrastuksista. Kiitetään myös kuopuksen hyvästä kasvusta.

- Rukoillaan ihmiskaupan vastaisen työn puolesta.

- Kiitetään Johannan löytämästä äiti-lapsipiiristä, jossa käy myös aasialaisia äitejä. Rukoillaan heidän puolestaan.

- Muistetaan rukouksin Maija Leenan kirjallisia töitä. Pyydetään viisautta ja taitoa niiden hoitamiseen. Tietokoneen ja nettiyhteyden toiminnassa on ollut ongelmia viime aikoina; rukoillaan myös tämän asian puolesta.

- Muistetaan rukouksin käännöstyötä. Rukoillaan että työ saisi edistyä nopeasti. Pyydetään kääntäjille iloa ja voimia työhön sekä viisautta ja kykyä löytää tarkkoja ja osuvia käännösratkaisuja. - Rukoillaan vähemmistökansalle sanan nälkää.

LÄHETYKSEN RUKOUSAIHEET

MAIJA-LEENA


TAPAHTUMIA Tällä sivulla ilmoitetaan ajankohtaisista toiminnoista ja tapahtumista. Tarkemmat tiedot löydät Uusi Tie -lehdestä ja paikallislehtien kirkollisista uutisista sekä KPKL:n Facebookryhmästä ja www.kpkl.fi.

KOKKOLA

YLIVIESKA

Lauantaina 11.3. Yhteyspäivä

Kohtaamispaikka parillisella viikolla. Seuraa tarkemmin nettiä ja paikallisia ilmoituksia.

Yhteysillat Kokkolan seurakuntakeskuksessa parittoman viikon sunnuntaisin klo 17 alkaen. Sunnuntaina 8.1. tammikuuta kevään ensimmäinen ilta.

VARAA JO NYT: KANSANLÄHETYS 50 VUOTTA 22.4. KLO 18.00 KOKKOLAN KIRKOSSA.

KAUSTINEN Yhteysillat jatkuvat keväällä. Seuraa tarkempaa tiedotusta.

HAAPAJÄRVI Raamattupiiri maanantaisin klo 18.00. PYHÄJÄRVI Sanan -ja rukouksen illat Pyhön Annan kirkossa 15.1 klo 15.00 19.2 klo 15.00 24.4. klo 18.00 15.5 klo 18.00

Miestenpäivä 6.5. Vetelin Aittaniemessä KANSANLÄHETYKSEN KIRKKOPYHIEN OSALTA SEURAA PAIKALLISLEHDET / UT / NETTI

Kevätkauden raamattupäivät 19.3 jumalanpalvelus ja raamattutunti klo 15.00 ja 12.3 klo 18.00


16000 14000 12000 10000

PIIRIHALLITUS TIEDOTTAA

8000

Tulot

6000

Menot

4000 2000

ka ku u

Lo

Sy ys ku u

El

ok uu

ku u

äk uu He in

Ke sä

uk ok uu To

h4

ku u

Hu

aa

lis

ku u

u M

He lm iku

Ta

m m iku

u

0

Keski-Pohjanmaan Ev. lut. Kansanlähetys r.y:n syyskokous pidettiin la 19.11.2016 Inremissionshemmetillä Larsmossa ja päätettiin mm. seuraavaa: Piirihallitukseen erovuorossa on vuosittain kolme jäsentä. Erovuoroisten tilalle piirihallitukseen valittiin vv. 2017-2019 Johannes Paasikivi, Kokkola (uudelleen valinta); Merja Pikkarainen, Kälviä (uudelleen valinta) ja Matti Viitamaa, Alavieska (uudelleen valinta). Hyväksyttiin talousarvio ensi vuodelle, menojen osalta loppusumma 135.538,00 euroa ja tulojen osalta loppusumma 135.500 euroa. Jäsenmaksun suuruudeksi vuodelle 2017 päätettiin 20 euroa/henkilö. Kiitoksia esirukouksista ja taloudellisesta tuesta. Hyvää Joulua ja Siunattua Uutta Vuotta!

Viitenumerot työn tukemiseen: Yleinen lähetystyö

Piirin-/kotimaantyö

29007 Sakari Heinonen 20310 Maija Leena 22907 Itä-Aasian raamattuprojekti 22457 Nokelaiset 22538

4064 Kansanlähetyskoti 6020 Piirijohtaja 6017 Nuoriso- ja juniorityö 6033 Jäsenmaksu 62307 Ystävälehti 90007

Keräyslupa (POL-2014-12543). Lupa on voimassa 26.3.2015-31.12.2016.

Kirja- ja muu Radio Dein työ piirin kautta 48648 Mihin eniten tarvitaan 89005

myyntityö 49003


KYLLÄ, KIITOS! Haluan tilata Ystävälehden. Haluan liittyä KPKL:N jäseneksi ja saan silloin Ystävälehden. Haluan liittyä lähetysrenkaaseen (ympyröi): Heinonen/ Lontoo/ Itä-Aasia/ Etu-Aasia.

Haluan ilmoittaa osoitteenmuutoksesta (täytä uusi osoite allaoleviin yhteystietoihin). EI, KIITOS! En enää halua saada Ystävälehteä.

Ystävälehti

YHTEYSTIETONI Nimi: ________________________________________________________________________ Osoite:_______________________________________________________________________ Puhelinnumero/s-postiosoite:______________________________________________________

PALAUTUSOSOITE: KESKI-POHJANMAAN EV. LUT. KANSANLÄHETYS PITKÄNSILLANKATU 24 B 3 67100 KOKKOLA

Ystävälehti 4/16  
Ystävälehti 4/16  
Advertisement