Page 1


Ciki, de megtörtént! Tavaly nyáron a barátnőmmel és egy haverunkkal mentünk a strandra. A büfében hamburgert kajáltunk, amikor a srác valami poént nyomott be, én meg lendítettem egyet a hambis zacskóval, hogy maradjon már nyugton. Ezzel nem is lett volna probléma, csak hogy a velem szemben ülő asztalon egy bácsi arcára telibe csapódott a majonéz. Mellette ült a lánya és a felesége, akik majd megfulladtak a röhögéstől. A srác is majonézes lett, és mivel nem látta az egészet, poénkodva törölte a gatyájáról a majonézt, abban a hitben, hogy őt nevetjük. A bácsi odajött mosolyogva, és azt mondta a srácnak hogy legközelebb okosabban, de azért szép találat. Azóta is emlegetjük. Ikeában vásároltunk a családdal. A kétéves kislányomnak pisilnie kellett, elvittem a WCre. Ha már ott vagyok, én is elmentem pisilni, persze a gyerek is benn volt a kabinban.

Felállok, felhúzom a nadrágomat. A lányom ekkor hangosan - nagyon hangosan - megszólal: - Anya, olyan szép cuncid van! - A szomszéd kabinokból hangos röhögés hallatszott pár percig. Vártam 10 percet, aztán kioldalogtam. Egyszer osztálykiránduláson voltunk Pesten. A buszról leszállva a Hősök terére vitt az utunk. Pont előttem ment a kiszemeltem, persze a legfőbb ellenségem társaságában. Erre nagyon pipa lettem és dühömben lelocsoltam a lányt forró csokival. Persze, az rögtön kiverte a balhét. Én nem hagytam magam, mire a lány ellökött, és szépen seggre ültem, a nadrágom is kiszakadt pont a fenekemen. Persze, éppen akkor a kedvenc bugyim volt rajtam, amin kis katicabogarak, meg szívecskék vannak. A fiú is és az egész osztály rajtam nevetett. Nagyon gáz volt, egész úton cikiztek.


04

Tartalom Ciki, de megtörtént Kedves Gyerekek Szleng szótár Marco Carola Fémforgács

03 04 05 06 07

Világmárkák 08 10 Danny’s Blog 11 Horoszkóp 12 Nyári menetrend 13 Mire figyelj oda 14 4-FA Viccek Idézetek Sudoku Felvételi stratégiák Képregény

impresszum

Diákjogok

15 15 16 17 18

ekek, r e y G s e v d e K Diákok!

Egy-egy új iskolaév kezdete mindig tele van várakozással, és talán némi aggodalommal is. De mindez - úgy vélem - egy olyan halmaz része, amelyet leginkább a remény fogalmával jelölhetnénk. A reménnyel, amely, mint mindig, most is beragyogja kezdet és az újrakezdés kalandját.

Milyen legyen az iskola a 2011-12-es tanévben és utána? Talán soha ilyen sokszínű nem volt a gyerektábor a családi eredetet illetően. Ezeket a gyermekeket, fiainkat és lányainkat együtt kell nevelni, de csak akkor és ott, amikor és ahol az optimális fejlődésük érdekében erre szükség van. És amikor a gyermek adottságai ezt indokolják, meg kell neki adni a sajátos út követésének lehetőségét. Meg kell érteni és éreztetni kell minden egyes fiatallal, hogy ő rendkívül fontos, s hogy ő maga érték. De érték nem csak önmaga számára, hanem mindahányunknak. Másodszor: rá kell nevelni őket az önálló gondolkodásra, kiművelni bennük a gondolkodás igényét és képességét. Kedves Gyerekek! A Ti megszólításotokkal kezdtem, az utolsó gondolat is legyen a Tiétek. Örüljetek egymásnak az új tanév kezdetén! Köszöntsétek szeretettel és tisztelettel tanáraitokat, és vegyétek komolyan a tanulást, amely a világ felfedezésének soha vissza nem térő nagy kalandja lehet, ha Ti is így akarjátok. Boldog új tanévet kívánok mindenkinek! Dr. Hoffmann Rózsa Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkár

Attila (+36 70 770 4808) ► ► Főszerkesztő: Varga i Igazgató: Kapási Pál 181) ► Kereskedelm ztina, Kris 955 cz 72 6 Rá , (+3 tya lla rot brie Do l Ga elróth Klaudia, Misch ► Szerkesztő: Wirth mm y Kft. an Sze ti, mp Lot Co g un Kin Bra bolcs, n, Szalai Csilla ► : Újságíró: Baranya Sza ► Kreatív: Sári Krisztiá ozmag.hu rina w.k Do ra ww b: Klá We roly ► Ká , ta Ring Ramóna jesztés: Magyar Pos g ügyvezetője ► Ter Felelős vezető a cé Tiszaföldvár .hu ag Cegléd, Jászberény, ►E-mail: info@kozm egjelenik: Szolnok, ►M 10. u. áry ntv s, Cso hirdetésekben ►Postacím: 7632 Péc t nem tud vállalni. A n szea kiadó felelőssége t! A jelen magazinba műsorváltozásáért, ége lőss városokban fele al váll k elmaradásáért és nem

Kiadó: Varga Média Kft.

ent programo isztaságáért a kiadó A magazinban megjel mint a tartalmak jogt hitelességéért, vala séges! megjelenő adatok írásos engedélye szük ó kiad a hez lésé köz replő tartalom tovább

1109


08) ►

ekben n sze-

r á t ó z S Szleng

makett Erősen szeplős emberekre mondják. Más néven pulykatojás

„Ha ez igaz, XY megítélésénél igencsak reveláns lehet.”

Pusztakotkodács kitalált helyettesítő településnév,ha épp nem jut eszedbe,melyikről van szó

plöm-plöm Az érdektelenség kifejezése

tajga réme Méltán elhíresült szovjet-ukrán autó, a Zaporozsec, más szóval gyufafejű Rikítóan vörös hajú. Főként férfiakra, ritkábban nőkre mondják reveláns Mérvadóan leleplező. A releváns (mérvadó) és a reveláció (leleplezés, kinyilatoztatás) tréfás összevonása.

05

Miskin herceg Jólelkűsködő. Dosztojevszkij Félkegyelmű című regényének főhőse után sparhet Tűzhely. Nagyanyáink négylábú sütővel rendelkező, vaslapos tűzhelye. Vegyes tüzelésű. mógerkert Temető, de használják majorok, ipartelepek roncstelepeire is Macilaci Marxista-Leninista Esti Egyetem


06

Marco Carola a keceli medencében

özölnapot, hogy ismét üdv Izgatottan vártuk azt a nagy egy e zen hno tec a on hessük Magyarország t. királyát, Marco Carolá áum alb és k éne ény rzem A Play it Loud! című sze n a nyár első és egyben nak bemutatója volt talá legnagyobb dobása. lyként üzemelő terüőhe fürd és nd stra A régen hellyé, és így egy ozó rak szó ták ítot lak letet áta része több tízezer tt ete leh ben ling hatalmas fee ett medencében íszít feld a k aki , vendégnek bulizhattak. az afteron g mé st mo llett me Marco a kétórás szett ék róla: atn ndh mo is mit És lt. plusz két órát rápako éjével zen és val djá smó hibátlan volt. Az előadá rt élhettünk át, ő és a sze zás uta s ato dál cso egy sz jük Marco, Téged egé zön Kös . ból oltá jóv vezők biztosan visszavárunk!


07

FÉMFORGÁCS Újra jön a HELIA! Iggy Pop már írja az új Stoogesnótákat

2011-07-20 00:00:00 Igen igaz a hír, amit a HELIÁS srácok bejelentettek a Hegyalja fesztiválon, október 21-én vis�szatérnek a Dürer nagytermébe, ráadásul 22-én nyomnak még egy bulit a Grenma-Insane-Fish turné keretein belül Veszprémben.

Részletek: Október 21. Budapest, Dürer kert - Nagyterem Október 22. Veszprém, DiákCentrum

12 év után új Misfits-lemez októberben The Devil’s Rain címmel október 4-én jelenik meg az új Misfits-album, ami a sorlemezek tekintetében az első lesz, amin Jerry Only basszusgitáros énekel, aki eddig egyedül a 2003-as Project 1950 feldolgozáslemezen szerepelt ebben a pozícióban. A Glenn Danzig nélküli Misfitsnek ez lesz a harmadik saját dalokkal teli stúdióalbuma, a legutolsó 1999ben jött ki Famous Monsters címmel. A punkzenekarban Jerry Onlyn kívül jelenleg a Black Flagből ismert Dez Cadena (gitár) és Eric „Chupacabra” Arce (dob) játszik. Érdekesség, hogy az ősszel Danzig is több, a Misfitsre fókuszáló koncertet ad majd az Egyesült Államokban, ahol Doyle Wolfgang von Frankenstein lesz a gitáros.

Jó hírünk van a Világ Legínasabb Testű Énekeséért rajongó millióknak: Iggy Pop és James Williamson gitáros nekilátott új Stooges-nótákat írni. Pop a Rolling Stone-nak árulta el, hogy már tíz új szerzeménnyel vannak készen, és ha már így belejöttek, abba sem hagyják egy ideig a dalszerzést - arról viszont nem szól a fáma, hogy amit megírnak, az megy a fiókba, vagy esetleg stúdióznak is egyet, ha már így alakult. Williamson 1970-ben csatlakozott a Stooges-hoz, ő gitározik a korszakalkotónak tartott, 1973-as Raw Power című albumon is, de 1975-ben kiszállt a zenekarból és csak Ron Asheton, a Stooges egyik alapítójának halála után tért vissza két évvel ezelőtt.


08

Világmárkák

Koppintsd le a Guccit!

1921-es alapítása óta a Gucci Ház célja mindig is osztályon felüli stílus teremtése volt. A 2011-12-es őszitéli lookbookjában megjelenő ruhapárosítások is igazodnak ehhez a filozófiához. Habár sokunknak csupán a „de jó lenne, ha” sóhajok jutnak, érdemes alaposan szemügyre venni a képeket, hiszen a stílus elleshető, és a saját lehetőségeinkhez idomítható. Kattints a képre, és böngészd végig, milyen stílust irányzott elő a Gucci a hideg hónapokra!

A kígyó bűvkörében Ha már unod a leopárd mintát, akkor itt az ideje valami egzotikus állat bőrét magadon viselni!

A nagy divatházak tervez ő i , Roberto Cavalli után megbarátkoztak a kígyóbőrrel, és egyre több őszi kollekcióban köszön vissza a piton minta. Persze mi nem bíztatunk arra, hogy igazi bőrt viselj, de ez a hidegvérű állat minket nem hagyott hidegen! Visszafogott megjelenésedet egy kis kígyó mintával pillanatok alatt fel tudod majd dobni. Egy kígyóbőr táskával pedig igazi luxus hatást érhetsz el.


kák története

n

Híres divatházak logóinak története I.

Bizonyára ti is ismeritek a nagy márkák logóit, ismeritek, melyik és milyen szimbólum képvisel egy ruhán vagy kiegészítőn egy divatházat. De vajon tudjátok-e, hogy honnan származnak ezek a logók? Ki találta ki őket? Ennek jártunk utána! Következő összeállításunk első részéből megtudhatjátok hogyan születtek meg(,) az olyan nagy márkák logói, mint a Louis Vuitton, a Chanel, vagy éppen a Givenchy. Tartsatok velünk, hiszen egyikmásik szimbólumnak igazán meglepő története van! Gucci Az olasz divatházat Guccio Gucci alapította 1921-ben, Firenzében. A logó Gucci egyik fiának nevéhez fűződik. Ő volt ugyanis, aki először kapcsolta össze apja nevének kezdőbetűit, még 1933ban. De a két G betű nemcsak a tulajdonos nevére utalt, hanem egy kengyelt próbált szimbolizálni, hiszen a divatház kezdetben a lovagláshoz is gyártott kiegészítőket. Louis Vuitton A divatház az egyik legrégebbi márka a divatvilágban, hiszen 1854-ben nyitotta meg kapuit. Meglepő módon a logója a mai napig nem változott semmit, egy stilizált japán ihletésű virágmotívum, ami egyébként a cég kezdőbetűiből épül fel. Ugye milyen érdekes? Givenchy A Givenchy divatházat az 1950-es években hozták létre. Habár manapság már nagyon sok mindent gyártanak, kezdetben egyszerű, de nagyon vonzó ruhákat készítettek csak. Így a logójuk is ezt tükrözte, vagyis négy darab G betű egymással szemben. Ez a négyes G emlékeztethet minket a kelta ékszerek egyszerű, de mégis bonyolult megjelenítésére, ami a Givenchy márkát is jellemzi. Chanel A Chanel logójához több magyarázat is kötődik. Eszerint már 1886-ban készítettek egy olyan képet, amely két egymásba fordított patkót ábrázolt,

09

amely a siker és a szerencse szimbóluma. A másik magyarázat, hogy a divatház alapítójának kezdőbetűit (Coco Chanel) használták fel a logó megalkotásához. Mindenesetre az biztos, hogy a híres egymásba fonódó C betűket először 1925-ben használták, egy Chanel # 5 parfüm üvegén. Nem sokkal később pedig már ez a logó szerepelt mindenhol, manapság is.

Láthattátok, néhol igencsak meglepő módon alakultak ki a nagy divatházak logói. Figyeljétek rovatunkat, mert nemsokára újabb márkák logóinak történeteivel ismerkedhettek meg! Mit gondoltok a most megismert logók történeteiről? Hallottatok már ilyeneket ti is?


g o l B s ’ y d Dan 10

top 10 : 01. Karányi - Dallam (Dandy and Invoice remix) - Oversized Records 02. Atnarko, Sam Mollison - Thinking of You - Lazy Days Music 03. Alli Borem - Scotch Your Mind - Desolat 04. Maetrik - Caught Between - Cocoon Recordings 05. Sezer Uysal - Important News (Peter Makto & Gregory S remix) - Oversized Records 06. Vincenzo - Seduction (Jimpster remix) - Dessous Recordings 07. Andy Newland & Oscitone - Boomerang (Peter Makto & Gregory S. remix) 08. Kevin Yost , Peter Funk - No Games - I Records 09. Moti Brothers - Let’s Groove (Peter Makto & Gregory S remix) - Ready Mix Records 10. Marek Hemmann - Pictures - Freude Am Tanzen nyári élmény : Nagyon kemény nyarat nyomtam, nem volt megállás. Július óta szinte alig voltam itthon, és a jó kis megszokott ágyikómat is alig - alig láttam. Annyira kevés itt a hely, hogy nem tudok mindent leírni, ami az agyamat nyomja. A legnagyobb élményem hazai vonatkozású, a fehérvárcsurgói tó menti open air bulihoz kötődik, ahol 5 órát játszottam, és hihetetlen volt az a támogatás, amit a közönségtől kaptam. Az ott lévők 85%-a azért jött, hogy a hosszú szettemet végig kövessék. Ami pedig nem szakmai jellegű, az az ukrán Kazantipen történt, ugyanis részese lehettem egy modern kori hippi jellegű életmódnak: a rendezvény ideje alatt, minden áldott nap több ezer ember kíséri figyelemmel a parton a naplementét. Katartikus élmény volt, nem találtam rá szavakat, rázott a hideg 40 fokban, és a sírás fojtogatott. Körülöttem jelmezekben, party maskarákban boldog emberek, a csajok többsége csak lazán bugyiban, ciciken virágocskák festve

- és minden happy volt. Közben igazi chill zene, ambient és egyéb Cafe del Mar cuccok szóltak. Az egész nyárról hamarosan készül egy kis videóblog jellegű vágás, az bőbeszédűbb lesz. Bár számomra ugyanolyan élmény volt az is, hogy a Balaton Soundon beragadtam a WC-be, úgy mentettek ki!, meg az is, hogy a buliból nagyon részegen az utolsó pillanatokban löktek ki a reptérre, szinte az egész, vagy legalább is a fél ruhatáramat, plusz az elektromos állományt - fogkefe, borotva - elhagytam. Tömören ennyit erről a nyárról, fogalmam sincs, hogy csinálják azok, akik szinte minden nap máshova repülnek, és keményen buliznak. Én most ráteszem magam a töltőre, az tuti! Lemezajánló : Eelke Kleijn - Untold Stories /szerzői album/ Továbbra is ez az, amit még a megjelenés után is sok idővel és melegen ajánlok mindenkinek, aki az elektronikus zenét szereti. Még azoknak is, akik a keményebb, szárazabb ütemeket kedvelik inkább a sötétebb világban. Eelke azon producerek egyike, aki megőrizte a lírikus és a klasszikus elemeket is a zenében, amitől igazán emberbarát minden alkotása. Ez az album a chill-től egészen a dinamikus darabokig felvonultat mindent, de végig könnyed, felemelő és érzelemgazdag. Autóban hallgatva elsőosztályú, pláne dugóban - garantáltan nem lesz ideges a sofőr, de tanuláshoz is kiváló, ezért a sulikezdésnél a füzetek mellé nem árt egy Eelke albumot is beszerezni.


Szűz ( augusztus 24.- szeptember 23. )

Váratlanul új szerelmi kapcsolat alakulhat ki a munkahelyén, vagy ismeretségi köre által, amit a 11-12-i Vénusz-Mars fényszög jelez. Ha az érzelmeire hallgat, megnyílhat a szíve, de a maximalizmusa akadály lehet, charme-ja segítségével viszont mindent elérhet.

Mérleg ( szeptember 24.- október 23. )

Ha jelenleg magányos, akkor a kapcsolat kialakításánál figyeljen a kommunikációra, az érzékelését olyan benyomás torzíthatja, amely félreérthető. Olyan ígéreteket tegyen, amit valóra is tud váltani. Ha esetleg a partner nem reagál a közeledésére, akkor vagy máshol elkötelezett, vagy saját neméhez vonzódik.

Skorpió ( október 24.- november 22. )

A hónap közepén a szerelmi élete megélénkül, függetlenül attól, hogy új vagy régi párkapcsolatban él. Lehetősége lesz megvalósítani az álmait. Tanácstalan mert egyszerre több hódolója is akad. Nehéz lesz a választás, de óvatosan adja elő a jövőről szóló terveit, nehogy a partnere megrémüljön a gyors tempótól.

Nyilas ( november 23.- december 21.

A szerelem váratlanul érkezik, megpróbál ellene küzdeni, de esélytelen. Közeli ismerős, vagy barát az, aki iránt szimpátiát, szerelmet érez. Az eszével tudja, hogy ez tilos, de a szíve ezt nem veszi figyelembe, ha kiderül, konfliktusok várhatók.

Bak ( december 22.- január 20. )

Utazások alkalmával, baráti társaságban ismerhet meg egy olyan személyt, (lehet külföldi) akivel sok közös témáról tud beszélgetni, hasonló az ízlésük, de szexuálisan is felkelti az érdeklődését. A kapcsolat kialakulása nem lesz túl gyors, de ígéretes. Vigyázzon ne akarja véleményét ráerőszakolni a párjára, ne akarjon uralkodni rajta.

Vízöntő ( január 21.- február 20. )

Közeli kapcsolataiban feszültségek, konfliktusok alakulnak ki, az elfojtott érzelmek felszínre törése miatt. A szabadság nagyon fontos az Ön számára, nehezen tűri a korlátokat, ez meghatározza a kapcsolatait is. Találkozik egy olyan személlyel, akivel mély hatást gyakorolnak egymásra, nem tudja kiverni a fejéből.

HOROSZKÓP • Szeptember • HOROSZKÓP

11

Halak ( február 21.- március 20. )

A Vénusz és a Mars fényszögei egy új románc kialakulását jelzik. Ez egy olyan szerelmet hoz, ami „villámcsapásként” éri, de ez nem lesz tartós. Ebben az időszakban érzékenyebb, nyitottabb lesz mások igényeire. Szeptember közepén megnő az önbizalma, és ez megkönnyíti társas érintkezését.

Kos ( március 21.- április 20.)

A szeptember olyan új szerelmet hoz, ami teljesen felborítja az eddigi életét és sok bonyodalmat okoz. Nem tud lemondani a lángoló szerelemről, inkább vállalja a konfliktusokat. Szeptember első hetében a párkapcsolatban élőknél, szerencsés fényszögek hatnak a szerelemi és a pénzügyi tervek megvalósítására.

Bika ( április 21.- május 20.)

Szeptemberben találkozik egy olyan személlyel, akibe beleszeret, mert sok hasonlóságot fedez fel benne, mint például az ízlése, az értékrendje és a hitrendszere. Az Ön számára fontosak a közös értékek, a másik odaadó szeretete, és az, hogy olyannak fogadja el amilyen, ne akarja megváltoztatni.

Ikrek ( május 21.- június 21.)

Az új szerelem kialakulásának akadályai vannak, ez elkeseredetté teszi, legyen türelmes, várjon egy kicsit, meglátja elrendeződnek a dolgok. Vágyai kicsit elrugaszkodtak a valóságtól, térjen vissza a hétköznapok valóságába.

Rák ( június 22.- július 22. )

Társaságban megismerkedhet valakivel, aki nem gyakorol Önre nagy hatást, de meglepi, hogy a megbízhatóságát értékeli. Új partnere csendes szeretetre, kiszámíthatóságra, megállapodásra vágyik a kapcsolatukban. A csillagok szerint ezek a napok (09.11-15) gyönyörű élményeket hoznak.

Oroszlán ( július 23.- augusztus 23. )

Ebben a hónapban nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy szeretné, több kapcsolata is megszakad, túl ideges, feszült. Úgy érzi, nem tud és nem is akar egyelőre új kapcsolatot, szeretné lerendezni magában az elmúlt időszak eseményeit. Meglévő párkapcsolatokban is nehézségeket jeleznek a csillagok.


Nyári menetrend…

Nos, nekem hivatalosan június 25-én kezdődött meg a vakáció, ugyan is ezen a napon volt az utolsó vizsgám. Ekkor még csak 2-3 hetet mertem előre tervezni, hiszen nálam általában percről- percre változik a dolgok sorrendje. Így a nyarat bulival, kerti partival kezdtem, igaz, még suliidőn belül. Majd Simonfán folytattam, a Művésztelepen. Ennek az a lényege, hogy az egyetemen nyári gyakorlaton vesznek részt a diákok egy hétig, és nincs más dolguk, csak az alkotás. Sok barátom van ezen a szakon, ezért hívnak meg mindig. Egész nap csak pihentem, és néztem, hogyan dolgoznak a művészek. Esténként közös főzés, vagy kártyázás. Eztán csupán pár napot töltöttem otthon, majd indultam Szolnokra, az Efottra. Szenzációsra sikeredett, főleg, mert ez volt az első teljes fesztiválozásom. Ezt követte egy csoportkirándulás a Balatonra. Balszerencsénkre, csak megérkezésünkkor volt jó idő: ekkor tudtunk egy kicsit pancsolni a „magyar tengerben”. Azért élveztük, hiszen emlékeztetett az osztálykirándulások hangulatára. Balaton után megint csak 1-2 napot töltöttem otthon, és már mentem is Kaposvárra, a Deseda Fesztre. Ez nem annyira sikerült, mint ahogy azt vártuk. Részletek egy másik cikkben. Hazatértem után szőlő buli, házi buli, barátokkal való találkák. A nyár vége felé az egyik legnagyobb esemény következett számomra, ami nem volt más, mint a gólyatábor, de már nem a gólya szempontjából. Immár nem gólya voltam, hanem csoportvezető, vagyis az idei gólyák pótmamája. Rájöttem, hogy ez nem csak móka és kacagás, hanem egy rendkívül hálás feladat is egyben. Rengeteg új emberrel ismerkedtem meg a nyáron, szert tettem pár új barátra is, és azt hiszem, jogosan állítom azt, hogy még soha nem volt ilyen mozgalmas nyaram, mint amilyen az idei volt. Károly Klára Dorina


liban u s a a d o ig d in m Mire figyelj Az iskola is, mind minden más társadalmi intézmény, különböző emberekből tevődik össze, akiket különböző kapcsolatok kötnek össze. Sokszor azonban megtörténik, hogy a pszichológia bezavar, és összekuszálódnak a dolgok. Hogy sikeresebbek legyetek, ezekre mindig jó odafigyelni. A számonkérés nem szívatás Egy egyetemi tanáromtól hallottam egy elméletet arról, hogy mi történne, ha nem lenne vizsgáztatás: 1. Először is megtelnének a vendéglátóipari egységek. 2. Később pedig megtelnének a könyvtárak, mert a diákok már a vendéglátóipari egységekbe járást is megunnák. Jó stratégiának tűnik, de elég hihetetlennek is. Amikor a tanár van hátrányban A diákok többsége azt hiszi, hogy a taná-

rok stírölik őket, de arról elfeledkeznek, hogy a tanárnak egy perc ideje sincs a tanítás alatt, hogy a harmincegynéhány gyereket alaposan megfigyelje. Sőt, jó, ha az osztályt féken tudja tartani. A diák számára viszont, nyugodtan üldögélve padjában, kerek 45 perc áll rendelkezésére, hogy tanára minden hibáját alaposan megfigyelje. Pygmalion effektus vagy valódi képesség A tanárok szokása, hogy egy-egy teljesítmény alapján sorolja be a diákokat a jó, vagy rossz diákok csoportjába. Nem szabad elhitetni magatokkal, hogy rossz tanulók vagytok, ha a valóságban többre vagytok képesek. Egyelőre ennyi tanács a tanévkezdéshez.


Kedves Olvasók!

4-FA

Talán a nyár vé geztével már mindenki vis szatalált a régi kerékvágásb a, és bírja a korán kelést, a bí rt folyamatos elvárásoknak va megszólalni ló megfelenem kapott leveg , lést, a figyelem fe őt, nntartását bepánikolt. Ez órákon keresztü l. De pozitíaz állapot 4-5 órán vum is akad, amennyiben keresztül tarthat. a nyári éjszakázá sok után, a serdülő ifjúság vé A 4-MEC haszn ágre kialudlatakor jellemző hatja magát … a koncentrációhiá Reméljük, keve ny, sen akadkicsit nak csak, akikn „beremeg” ek a kép és fülzú böző pszichoak a különgás tív szerek jelentkezhet, va lassabban múló lahatásait kell miféle kellemes ük, és, ha csak kih ev er nibegés állapota a legálisakat em leáll be. lítjük, azokból is akad bőven. Iga A Metilon kapc z ezek közül szá sán pedig egy mosat (no persze, a jó öreg kis ízelítő tudományos megköz alkohol kivételé elítésből, melyből ve l), hamarosan a tiltott listára ke még prezentáció is szü let hetne kémia és rülés fenyeget, biológia órára: gondolok itt pl. a 4-FA (fluoram A metilon meta fetamin), MDPV bolizmusát vizsg pirovaleron), a (m álták patkányban (intraperito 4-MEC (metiletka etiléndioxine ális adagolást metilon vegysze tinon) és a let-vizsgálatok) rekre, vagy kemi és emberben (m követő vizekáliákra, vagy nevezzük őket bá etilonfogyasztó vizelete) (Kamat rhogy. Szóval cs a és mtsai, 2006 ak a biztonság kedv ,2007). A vegyület – az MDMA-ho éért, hogy az alk kiemelném, z ha sonlóan – oxidatív naponta annyian ohol, amiben likus lépésekben metabohalnak meg kb előszőr vagy N., mint illegális kábítószerekben demetilezéssel, vagy pedig a egy év alatt, to me tilé nd vá iox zúzni vágyó felnö bbra is a bei-csoport oxida demetilénezésé tív vekvő ifjúság ren vel bomlik. A me delkezésére áll. Mértéktelenül… tiléndioxi-gyűrű felhasadásával ke let ke ző dif en ol Ijesztgetnek benn Oto vábbátalakul. A metilezéssel ünket mindenfé vizeletben fő me ul a leginkább lével, példá4-hidroxi-3-metox tabolitként a média-kacsának i-m et ka tin on tűn (ami egy kodein (HMCC) detektá ő krokodillal ható. A képződöt lalapból előállíto t metabolitok to tt iszonyatnak tűnik, ami „lerágja vább ala nak glükuronid ” a húst a haszn és /v ag y szulfát konjugá kulhatáló csontjairól), de ha valaki a A ke tumokká. tocsoport esetleg drog es redukciójából gyakran azt éri el, októl elrettenteni akar ezzel, aminoalkohol me származó hogy „semmi go tilon esetén nem nd, amíg nem krokodilt használo ható (az etilon és volt kimutatk…” a butilon oldallán Néhány szó a be esetén végbem c-homológok tilt eg ás ra y ilye vá n enzimatikus red ró szerek mindegyike serke Szóval röviden en ukció). ntő, és hatásuk né ről, melyek nyi. a régi ecstasy (M mileg hasonlít És fontos megje DMA), vagy am gyezni, hogy se fetamin hatásához: m mékeket forgalm azók, sem pedig az ilyen terA 4-FA használa nincsenek tisztá a fogyasztók takor élénkség, ba n a termékek össze beszédesség, cs ami nehezíti a fo tételével, ökkent étvágy vo jó hangulat, gy asztók által írt ps lt jellemző, de előfordult fogyás tani tünetek ért zichés és élet, álmatlanság, elmezését, valam éjszakai fogcsikorgatás is. int a központi rendőrségi labor atórium szerint az Az MDPV fogyas %-ában magába esetek kb. 60 ztó n k az elm an ondása szerint yagban, vagy a átlagos adag is tárgyról más ható egy lefoglalt nagyon parano an yag is kimutatha iddá teszi használóját („parázta tó Tehát ne sajnálju t”) k őket, és arccal volt. noid pszichotikus . Nagyon sok fogyasztó paralevegő felé. a friss hegyi állapotba került, am sürgősségi osztá Szép őszt minden lyra, vagy pszichiá i miatt akár kin ek ! triára kerültek. Aki nagyobb Dr. Szemelyácz dózist vett be, János Pszichiáter-addikt gyakran nem ológus www.indit.hu

14


Mégiscsak érthető - Egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem fütyülte ki a közönség ezt a rém unalmas darabot - mondja egy kritikus a színház előtt a másik kritikusnak. - Mondd, te tudnál egyszerre ásítani meg fütyülni is? Alfred E. Neuman Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szerek valódi citromot. A bútor ára Karotta részegen megy haza késő éjszaka, s a felesége - nem is csoda - iszonyatos perpatvart csap. - Ne kiabálj, asszony! - csitítja Karotta. - Inkább örülj, hogy lement a bútor ára! - Hol? - A torkomon. Az út szélén Egy Trabant áll az út mellett, felnyitott csomagtartóval és motorháztetővel. A kocsi mellett két ember serénykedik.

Viccek, Idézetek

Arra megy egy autós, és megkérdezi:

- Segíthetek? A két ember összenéz, végigmustrálják az autóst, majd az egyik azt mondja: - Hát, segíthet, ha jó erőben van.... Most kezdünk kapálni.

A kocsmapultnál - Látom, komám, üres a poharad. Kérsz még egyet? - Dehogy kérek... Mit csináljak két üres pohárral? Barátok Barátok: olyan emberek, akik jól ismernek, és mégis szeretnek...

profi

haladó

kezdö

Sudoku

15


Felvételi stratégiák A középiskolások többségével naponta vívunk csatákat a tankönyvekkel, az elménkkel és önmagunkkal, miközben egyetlen cél lebeg a szemünk előtt. Mindannyian győztesen szeretnénk kikerülni az egyetemi és főiskolai helyekért folyó harcból. Álmaink beteljesülését a ponthatárok gátolhatják meg. Viszont ott vannak ellenük szüleink, barátaink és tanáraink által alkotott csoportjaink. Nem cselekedhetnek helyettünk, de segítségükkel, szeretetükkel és odaadásukkal megnyerhetjük a csatákat és a háborúban is révbe érhetünk, ha kitartóan küzdünk. Hosszú és buktatókkal teli út vár ránk, melynek során könnyű elbukni. Legfőbb erényünkké a szorgalom válhat, ám ez önmagában kevés. A babérkoszorú csak akkor kerülhet a fejünkre, ha a szükséges fegyverek a rendelkezésünkre állnak. Sorsdöntő lehet, hogy van-e a birtokunkban emelt szintű érettségi vagy nyelvvizsga. Hosszú hónapok során bővítjük arzenálunkat, pluszpontokat szerezve ezzel. Az ütközet évekig is eltart, van idő tehát különböző stratégiák kidolgozására. Sokszor ez sem elég, aggodalomra azonban nincs okunk, ha van B, esetleg C tervünk is. Többször is neki lehet futni, nem szabad feladni. Előfordul, hogy időközben kitanulunk egy szakmát vagy ismét belevetjük magunkat a tankönyvek tengerébe egy következő vizsgáért. Ha nem érzünk magunkban energiát ehhez, van más lehetőség is. Felgyorsult életünk

megköveteli, hogy több nyelven boldoguljunk, az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen feltétele a végső diadalnak. Ha van bátorságunk elhagyni főhadiszállásunkat, dolgozhatunk egy másik nemzet hazájában önkéntesként. Kenyától Indiáig, Mexikótól Új-Zélandig a világ számtalan pontján szükség van segítségre, legyen szó tanításról, gyermekfelügyeletről vagy táboroztatásról. (Egyik ismerősöm fél évet töltött Kenyában bébiszitterként egy családnál. Kijutott neki a jóból, hiszen nyaralni is elvitték három hétre a Dél-afrikai Köztársaságba.) Sokan azt gondolják, ez csak időhúzás, hogy elodázzuk a mindent eldöntő pillanatot, de nincs igazuk. Miközben egy közeli vagy éppen több ezer kilométerre lévő országban próbálunk helyt állni, gyarapítjuk a szókincsünket és felvértezzük magunkat önállósággal. Nem is beszélve az új ismerősökről, akik később még segítségünkre lehetnek a következő célunk megvalósításában. Visszatérésünket követően, immáron megannyi tapasztalattal, ott folytathatjuk a küzdelmet, ahol abbahagytuk. A döntés csak rajtunk áll: merünk-e kockázatot vállalni a győzelem mámoráért vagy hagyjuk, hogy sodorjon bennünket az élet hulláma, és bízunk abban, hogy jókor leszünk jó helyen. Ne felejtsük, minden ember a saját szerencséjének kovácsa, amire végig szükségünk van! Bognár Adrienn


17

k

KÉPREGÉNY


Diákjogok és –kötelességek

A diákjogok minden diákot egyforma mértékben, mindenféle szubjektív korlátozás nélkül megilletnek. Szabályozói mindazok a jogszabályok, a jogszabály felhatalmazásán alapuló iskolai belső szabályok, amelyek a diákok személyével, vagyonával, iskolai tevékenységével kapcsolatosan rendelkeznek. Az alábbiakban a Magyarországi Diákönkormányzatok Egyesületének (MODE) a témához kapcsolódó összeállítása olvasható.

Mi a diákok kötelessége?

•vegyen részt a kötelező és a választott foglalkozásokon; •tegyen eleget – rendszeres munkával és fegyelmezett magatartással, képességeinek megfelelően – tanulmányi kötelezettségének; •életkorához és fejlettségéhez, továbbá iskolai és kollégiumi elfoglaltságához igazodva, a házirendben meghatározottak szerint közreműködjön saját környezetének rendben tartásában, a tanítási órák, rendezvények előkészítésében, lezárásában; •tartsa meg az iskolai tanórai és tanórán kívüli foglalkozások, az iskola és a kollégium helyiségei és az iskolához, kollégiumhoz tartozó területek használati rendjét; •óvja saját és társai testi épségét, egészségét; •őrizze meg, illetőleg az előírásoknak megfelelően kezelje a rábízott vagy az oktatás során használt eszközöket, óvja az iskola létesítményeit, felszereléseit; •az iskola, kollégium vezetői, tanárai, alkalmazottai, tanulótársai emberi méltóságát és jogait tartsa tiszteletben; •tartsa megaz iskolai, kollégiumi szervezeti és működési szabályzatban, továbbá a házirendben foglaltakat.

Mihez van joga a diáknak?

A tanulókat megilletik az alapvető emberi jogok, melyeket az ENSZ által 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata fektet le, és a Magyar Köztársaság Alkotmánya (1949. évi XX. törvény) is kimond. Ezek tehát minden emberre, tanulóra, pedagógusra, iskolai dolgozóra vonatkoznak. Ennek értelmében:

18

•A tanulónak joga, hogy részére a tanítás során a tájékoztatás és az ismeretek közlése, vallási és világnézeti szempontból el nem kötelezett, semleges oktatásban részesüljön. •(…), hogy nemzeti illetőleg etnikai hovatartozásának megfelelő vallási, idegen nyelvű, kéttannyelvű iskolában, kisebbségi oktatásban részesüljön. •(…), hogy személyiségét és emberi méltóságát tiszteletben tartsák. • (…), hogy véleményét szabadon, mások emberi méltóságának tiszteletben tartásával elmondhassa. •(…), hogy gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadságát tiszteletben tartsák. •(…), hogy bármilyen szervezet, csoport, kör alapításában, munkájában részt vegyen, függetlenül tanulmányi eredményétől, magatartásától. •(…), hogy jogai megsértése esetén jogorvoslatért eljárást indítson. •(…), hogy ellene kollektív büntetést ne alkalmazzanak. •(…), hogy adatvédelmi szempontból biztonságban érezze magát. •A tanulónak joga, hogy kollégiumi lakását, szobáját tiszteletben tartsák (a kollégiumi szoba magánlakásnak minősül). •(…), hogy levelezését tiszteletben tartsák. •(…), hogy az iskola falai között biztonságban és egészséges körülmények között nevelkedjen. •(…), hogy érdekét az általa megbízott személy képviselje, a jogorvoslati eljárásban a tanuló érdekét védje. •(…), hogy tanácsaival, ötleteivel szervezett formában befolyásolja az iskola működését. •(…), hogy a jogai gyakorlásához szükséges eljárásokról előre tájékoztassák. •(…), hogy az iskola eszközeit, könyvtárát, sportlétesítményeit előzetes egyeztetés és felügyelet mellett használja. •(…), hogy anyagi nehézségei esetén részletfizetési lehetőséget vagy fizetési mentességet kapjon, ill. szociális ösztöndíjban, támogatásban részesüljön. •A tanulónak joga, hogy válasszon a választható foglalkozás, szakkörök, diákkörök munkájában, és a folyó tanév végéig részt vegyen működésükben. •(…),hogy másik iskolában vendégtanuló viszonyt létesítsen bizonyos tantárgyak elsajátítására, ill. magántanuló legyen. •(…),hogy 11-13 évfolyamon megválassza a kötelező tantárgyakon felül tanulni kívánt tantárgyakat, ill. válasszon az érettségik fajtája és minősége közül. •(…),hogy tanulmányait akkor is a megszokott, adott tantervű, szakú, tagozatú évfolyamon folytathassa, ha állandó lakhelyén az ilyen oktatás megszűnik.


szolnok_kozmag_110922_teljes_web  
szolnok_kozmag_110922_teljes_web  

Felállok, felhúzom a nadrágomat. A lányom ekkor hangosan - nagyon hangosan - meg- szólal: - Anya, olyan szép cuncid van! - A szomszéd kabino...

Advertisement