Page 1

Kotiin. ASUNTOMESSUT KOUVOLASSA 2019 / TONTIT & RAKENTAMINEN

35

X

UNELMA TONTTI

Luo tarinasi Pioneeripuistoon

OLETKO

BIONEERI?

PIONEERIPUISTO KUTSUU MODERNIN AJAN PIONEEREJA ELI BIONEEREJA s. 7

KIINNOSTAAKO

OMA AIKA? PIONEERIPUISTO ON AIKAIHMISTEN PAIKKA s. 6

TEKEVIÄ VAILLE VALMIS.

Tonttihaku 1.3.–31.8.2017 www.asuntomessut.fi/kouvola

KAUNIISTI IKÄÄNTYVÄ ARVOSTATKO

HISTORIAA JA ESTEETTISTÄ KULTTUURIMILJÖÖTÄ? s. 5


Pioneeripuisto /2019

IHMISEN MENTÄVÄ. Mitä muuta ihminen voi itselleen haluta kuin parhaat mahdolliset puitteet olla onnellinen – omalla tavallaan? No tietenkin, että ne onnen kehykset olisivat oikeasti tavoitettavissa. Pioneeripuiston asuntomessualueelle rakentaminen on saavutettavissa oleva unelma. Historiallinen varuskuntamiljöö on ainutlaatuinen asuinpaikka, jossa sijainti, elämisen monimuotoisuus, luonnon läheisyys ja asumisen edullisuus yhdistyvät. Kymijoki, Pioneeripuiston virkistysalue reitteineen, hyvät liikenneyhteydet ja lähipalvelut ovat aineksia, joista rakentuu viihtyisä ja korkeatasoinen asuinalue. Valitse Pioneeripuisto – jotta onni ja oma koti olisivat omannäköisiä.

Pioneeripuisto /2019

3 X upea: 1

luonto Upea Kymijoki ja metsäalue tarjoavat virkistäviä hetkiä luonnon äärellä.

2

tarinat Alueen rikas historia on ainutlaatuinen voimavara.

3

miljöö Puistomainen miljöö antaa energiaa monenlaiseen tekemiseen.

Tervetuloa tutustumaan Kouvolan vuoden 2019 Asuntomessuihin ja Pioneeripuistoon. Tästä lehdestä löytyy tietoa Kouvolan asunto­messuprojektista, Pioneeripuistosta ja tulevasta messualueesta sekä alueen tarjolla olevista tonteista. Tonttihaun materiaalit ja muut lisätiedot löytyvät osoitteesta www.asuntomessut.fi/kouvola Liittymällä postituslistallemme saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiisi. Kouvolan asuntomessutoimisto on käytettävissänne kaikissa asuntomessuihin ja tonttihakuun liittyvissä kysymyksissä. Yhteystiedot löytyvät sivulta 15.

2

VALTAKUNNALLISESTI MERKITTÄVÄ RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ.

1910

On aika kirjoittaa uusi luku Pioneeripuiston yli satavuotiseen historiaan. Asuntomessujen myötä ainutlaatuiseen miljööseen rakentuu monta uutta tarinaa. Aloita luomaan omaa tarinaasi hakemalla tonttia.

www.asuntomessut.fi/kouvola TONTTIHAKU ALKAA 1.3.2017

Kesällä 1910 Kouvolan ja Korian alueelle saapui venäläisiä huvilatonttien ostelijoita. Pian kuitenkin paljastui, ettei ollut seurueella huvilat mielessä. He suunnittelivat varuskuntia Helsinki-Pietari rautatien suojaksi. Korian sillan varmentamiseen sopivin paikka oli viereinen Kymijoen ranta-alue. Varsinaiset rakennustyöt alkoivat kesällä 1911, ja vuoteen 1915 mennessä varuskuntaan valmistui 12 punatiilistä rakennusta. Pioneerit ottivat varuskunnan omakseen joulukuussa 1920, kun Pioniiripataljoona 1­ siirtyi Viipurista Korialle. Nykymuotoisen nimen pioneeripataljoona sai vuonna 1927. Alueen merkittävimmät suomalaisten käsialaa olevat rakennukset ovat Valkoinen talo vuodelta 1928, Pioneerikoulu vuodelta 1936 ja Elsi Borgin suunnittelema Sotilaskoti vuodelta 1938. Kun Kymen Pioneeripataljoona siirtyi Korialta Vekaranjärvelle osaksi Karjalan Prikaatia vuonna 1994, avautui vanha varuskunta-alue yleiseen käyttöön. Pioneerien vaikutus näkyy alueen ilmeessä vielä nykyäänkin. Talliojan yli vievät edelleen pioneerien harjoitussiltoinaan käyttämät Kiviniemestä tuodut sotasaalissillat. Pioneerihistoria säilyy myös alueen nimistössä.

3


3

X

TEEMASTA TOIMEEN Messuteemat ovat olennainen osa asuntomessuja. Teemojen tarkoitus on antaa ideoita ja esimerkkejä rakennusten ja pihojen suunnitteluun, rakentamiseen ja sisustamiseen. Pioneeripuiston asuntomessualueen rakentamisen teemat ovat kauniisti ikääntyvä, oma aika ja bioneeri. Tonttihakemuksessa rakentajien tulee perustella, miten ja mitä teemoja talon ja pihan suunnittelussa ja toteutuksessa ilmennetään.

ELÄ KUIN ELÄT Tutustu teemoihin huolella ja valitse omaa elämäntapaasi parhaiten­tukevat osaksi unelmiesi kotia.

Ajan pussaama.

Teemat /2019

MILJÖÖ Esteettisten ratkaisuiden, sosiaalisen lähipiirin ja luonnonläheisyyden tärkeys.

HUOLETON Kauniisti ikääntyvien, huoltovapaiden, esteettömien ja kestävien ratkaisuiden arvostus.

HISTORIA Alueen historian, tarinoiden ja pioneerien perinteiden kunnioitus.

TEEMA: KAUNIISTI IKÄÄNTYVÄ Asuntomessuteemana kauniisti ikääntyvä tarkoittaa tukea ja kannustusta heille, jotka ammentavat voimaa kauniista miljööstä ja suurien tarinoiden läheisyydestä. Kauniisti ikääntyvää kunnioittavat ovat tässä hetkessä eläviä, historiaa ja tarinoita arvostavia esteetikkoja, joiden elämäntapaan kuuluu seurustelu ja ystävät. He arvostavat sitä, että nyt rakennetaan siltaa historiasta tulevaan ja toimitaan edelläkävijöinä asumisen uusimpien ratkaisujen hyödyntämisessä tarinoita ja perinteitä kunnioittaen. Rakentamisessa he arvostavat tarinoita ja yksilöllistä laadukkuutta. He arvostavat kauniisti ikääntyviä, huoltovapaita ja kestäviä ratkaisuja. Heille esteettömyys ja sukupolvien välinen kanssakäyminen ovat itsestään selvää ja arkisen tarpeellista. Avainsanat: tarinat / historiallinen miljöö / Kymijoen historia / sukupolvien välinen yhdessäolo / sosiaalisuus / luonnon arvostus / kunnioitus / kauniisti ikääntyvät materiaalit / esteettömyys

4

5


Teemat /2019

Teemat /2019

Outo kun poikkeaa.

Aikaihmisten paikka. KESTÄVÄ Valmis näkemään vaivaa kestävän kehityksen mukaiseen elämään sitoutumisessa.

ETÄTYÖ Työn tekemisen vapauden, etätyömahdollisuuksien ja sujuvuuden arvostus.

6

AIKA

ACTION

ÄLYKOTI

Ympärivuotisen aktiivisen elämäntavan ja ulkoilmaharrastamisen tärkeys.

Yhdistetään ekologinen ajattelu moderniin digitaalisen tekniikkaan ja uusiin ilmiöihin.

Arjen helppouden, liikkumisen vapauden, oman ajan ja ajankäytön arvostus.

OMANLAINEN Etsii uusio- ja kierrätysratkaisuja osana modernia uutta asumista.

TEEMA: OMA AIKA

TEEMA: BIONEERI

Asuntomessuteemana oma aika tarkoittaa tukea ja kannustusta heille, jotka nauttivat aktiivisesta elämästä ja työn tekemisen vapaudesta. Oman ajan arvostajat ovat ihmisiä, joiden elämäntapaan voi kuulua eri vuodenaikojen mukaisia harrastuksia tai heidän kiinnostuksen kohteensa näkyvät muuten asumisen ratkaisuissa. Rakentamisessa he arvostavat kestäviä rakenteita ja materiaaleja. Työtä he tekevät sitoutumatta aikaan tai paikkaan. He arvostavat liikkumisen vapautta ja hyviä etätyömahdollisuuksia. Heille aika on kultaa.

Asuntomessuteemana bioneeri tarkoittaa tukea ja kannustusta heille, jotka ovat kestävän kehityksen ja asumisen innovaatioiden edelläkävijöitä. Bioneerit ovat modernin ajan tienraivaajia, jotka pioneerien hengessä tuovat kestävän kehityksen edelläkävijyyttä asumiseen. Bioneereille ei ole ongelma yhdistää ekologista ajattelua ja vanhoja hyviksi todettuja rakentamisen ratkaisuja digitaaliseen tekniikkaan ja uusiin ilmiöihin. He ovat valmiita etsimään uusio- ja kierrätysratkaisuja osana modernia, uutta asumista.

Avainsanat: aktiivinen elämä / etätyö / pendelöinti / harrastukset / liikunta- ja harrastusvälineiden säilytys ja huolto /

Avainsanat: kestävä kehitys / täydennysrakentaminen / kiertotalousratkaisut / hiilineutraalius / luonnon- ja kierrätysmateriaalit

työtilaratkaisut / Kymijoki / Repovesi / jokamiehenoikeudet / jakamistalous / luonnon arvostus / oman ajan arvostus

/ uusiutuva energia / älykotiratkaisut / älykkäät asumisen tuotteet ja palvelut / digiratkaisut / hyvä sisäilma ja turvalliset raken-

/ asumisen huoltovapaus

teet / suomalaiset perinteet / hyötypuutarha / kustannustehokkuus 7


VIISI UPEAA KORTTELIA

Korttelit /2019

RANTAKORTTELI → 4 tonttia Rantakorttelin viuhkamaisesti sijoittuvien talojen kattoterasseilta avautuu näkymä Kymijoelle. Vaaleat julkisivut ovat puuta tai rapattuja. Harjan suunta on tontin pituussuunnassa. Suurin sallittu kerrosluku on 2 ½ kerrosta.

TALLIPUISTO → 11 tonttia

Tallitien suuntainen ja talojen kattomuodoissa huomioidaan aurinkoenergian hyödyntämismahdollisuus. Suurin sallittu kerros­

VALITSE NÄKÖISESI →

luku on kaksi kerrosta.

IIV AR IN K UJ

PIONEERITIE → 5 tonttia

E

Värikkäät julkisivut ovat puuta tai rapattuja. Harjan suunta on

Tilaisuus ryhmärakentajille tai urakoitsijalle

FR ED IN K UJ A

LL I TI

RANTAKORTTELI

AL

TA

Tallipuiston kodeista avautuu avoin näkymä Talliojan maisemaan. Tontteja rajaavat pensasaidat, joista kadunpuoleiset ovat leikattuja.

A

PIONEE RITIE

Pioneeritien puistomaisilta tonteilta on avoimet TALLIPUISTO

rajalle luo selkeän katutilan.

717-10 717-9

717-8 717-7

Vaaleat julkisivut ovat puuta tai rapattuja. Harjan suunta on Pioneeritien suuntainen. Suurin sallittu kerrosluku on

PAJA-A

UKIO

kaksi kerrosta.

RUOKALA NRAITT I

OM ÄE NT IE

PAJA-AUKIO → 11 tonttia

PIONEERITIE

PAJA-AUKIO

kirppisten ja muiden yhteisöllisten tapahtumien KALLIORINNEKORTTELI

helpon järjestämisen. Värikkäät tiilijulkisivut ja Paja-aukion pitkittäissuuntaiset harja­

MU SE

Paja-aukion ydin on yhteiskäytössä oleva katupuisto, joka mahdollistaa lasten pallopelit, kesäjuhlien,

MUSEOTI E

sijoittuminen kadun puoleiselle rakennusalueen

MUSEOM ÄENTIE

näkymät Talliojan puistoon. Rakennusten

Paja-aukion tonteille 717-7 – 717-10 toivotaan syntyvän tiivistä kaupunki­ pientalomaista rakentamista.

katot. Pientalot voivat olla kytkettyjä. Suurin sallittu kerrosluku

Kokonaisuus sopii rakentajille, jotka haaveilevat omakoti­-

on kaksi kerrosta.

asumisesta, mutta eivät välitä suurista puutarhoista tai kaipaa maaseutumaista väljyyttä.

KALLIORINNEKORTTELI → 4 tonttia Kalliorinnekortteli tarjoaa Pioneeripuiston rinteeseen sijoittuvat tonttivaihtoehdot.

Ryhmärakentaminen vaikka kaveriporukalla mahdollistaa jatkossa arjen elämisen yhdessä yksityisyyttä unohtamatta. Paja-aukion kaavamerkintä AO mahdollistaa kytketyt ratkaisut tai vaikka rivitalo­rakentamisen. Paja-aukion tontteja 717-7 – 717-10 voi halutessaan hakea vaikka

Värikkäät julkisivut ovat puuta tai rapattuja. Harja voi olla kadun

kaikkia ja hyvällä ehdotuksella kaikki neljä tonttia voidaan

suuntainen tai katua vasten. Rakennukset porrastetaan rinteen

myöntää yhdelle hakijalle, esimerkiksi urakoitsijalle tai

mukaisesti niin, ettei alarinteen puolelle synny korkeita sokkeli-

ryhmärakennusporukalle.

pintoja. Suurin sallittu kerrosluku on kaksi kerrosta.

8

9


5

X

SUJUVAA ASKELMAA

Simppeli Simppeli prosessi prosessi 1

HAE TONTTIA 31.5.2017 MENNESSÄ – TAI IHAN VIIMEISTÄÄN 31.8.2017 Pioneeripuiston asuntomessualueen tonttien hakuaika on 1.3.–31.8.2017. Tonttivarauspäätöksiä tehdään kahdessa vaiheessa: • 31.5. mennessä jätetyt hakemukset käsitellään kesäkuussa 2017, ja • 1.6.–31.8. jätetyt hakemukset syyskuussa 2017.

JA OLET KOTONA

Tontteja voivat hakea yksityishenkilöt, talotehtaat, rakennusalan yrittäjät sekä edellä mainittujen tahojen edustajat yksin tai yhdessä. Hakijan on mahdollista hakea neljää vaihtoehtoista tonttia, joista hakemuksen alustavat suunnitelmat kohdistetaan ensisijaiselle tonttivaihtoehdolle. Tonttihakemuksessa perustellaan, miten hanke ilmentää Kouvolan Asuntomessuille valittuja teemoja. Kohteen ei edellytetä ilmentävän kaikkia teemoja. Teemojen tulee olla tunnistettavissa lopullisessa toteutuksessa. Tonttihakemukseen tulee lisäksi liittää: 1) Hankesuunnitelma, eli luonnostasoiset • asemapiirustus • pohjapiirustus • leikkauspiirustus • julkisivupiirustus 2) Tontin käyttösuunnitelma ja alustava pihasuunnitelma 3) Hankkeen alustava aikataulu ja rahoitus suunnitelma 4) Hakemukseen voi liittää havainnekuvia ja mallinnoksia. 3D-havainnemateriaalin liittäminen on toivottavaa.

Tontin hakijan on hyvä tiedostaa, että maaperäolosuhteiden vuoksi rakennukset joudutaan perustamaan pääsääntöisesti paaluilla.

10

­ aalutuksen tarve tarkennetaan rakennuskohP taisilla pohjatutkimuksilla. Hakemukset liitteineen toimitetaan sähköisen hakujärjestelmän kautta viimeistään 31.8.2017 osoitteessa

www.asuntomessut.fi/kouvola

Hakuohjeet ja -lomakkeet sekä muut hakemiseen liittyvät materiaalit löytyvät samasta osoitteesta. Viimeistään 31.5. jätetyt hakemukset käsitellään kesäkuussa ja 1.6.-31.8. jätetyt hakemukset syyskuussa 2017. Tonttihakemukset käsitellään luottamuksellisesti Osuuskunta Suomen Asuntomessujen ja Kouvolan kaupungin Laaturyhmässä sekä Asuntomessutoimikunnassa. Hakijoiden tietoja ei luovuteta ulkopuolisille. Jo jätettyjä hakemuksia voi hakuajan puitteissa täydentää. Suunnittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisin, jotta saat hyödynnettyä tontin kaikki mahdollisuudet sekä suunnittelijoiden ja ammatti-ihmisten asiantuntemuksen.

2

Rakentajien valinta

Ensimmäisessä vaiheessa valituille rakentajille ilmoitetaan valinnasta kesäkuussa 2017. Mikäli tonttihakemus on jätetty vasta hakuajan toisella puoliskolla, valinnasta ilmoitetaan syyskuussa 2017. Asuntomessutoimikunta tekee rakentajavalinnat Laaturyhmän esityksen mukaisesti. Rakentajavalinnat tehdään seuraavien kriteerien pohjalta: • Suunnitelman laatu. Suunnitelmia arvioidaan suhteessa alueen laatu- ja ympäristöohjeeseen. Laadun arviointi perustuu hakemuksen liitteenä toimitettuihin idea-/luonnostasoisiin suunnitelmiin. • Messuteemojen ilmentäminen hankkeessa. Suunnitelmia arvioidaan suhteessa Kouvolan Asuntomessuille valittuihin teemoihin, joita ovat kauniisti ikääntyvä, oma aika ja bioneeri. Kohteen ei edellytetä ilmentävän kaikkia teemoja. • Hankkeen toteuttamiskelpoisuus. Hakemuksen liitteenä toimitetaan hankkeen rahoitussuunnitelma sekä alustava aikataulu, joiden perusteella arvioidaan hankkeen toteuttamiskelpoisuutta ja uskottavuutta. Rahoitussuunnitelman yhteydessä esitetään rahoituslaitokselta saatu rahoituslupaus tai muu luotettava kuvaus hankkeen rahoittamisesta.

Tonttihaku /2019 Varsinaiset tonttivarauspäätökset tehdään Kouvolan kaupungin normaalin käytännön mukaisesti. Tontit luovutetaan vuokraamalla. Kohteen valmistuttua tontin voi lunastaa omaksi.

3

Sopimukset

Asuntomessukohteista solmitaan monikantasopimus tontin varaajan, Kouvolan kaupungin, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen sekä mahdollisen päänäytteilleasettajan kesken. Monikantasopimuksella sovitaan asuntomessualueella olevan tontin rakentamisesta ja rakennuksen käyttämisestä näyttelytarkoitukseen asuntomessujen aukioloaikana. Siinä sovitaan myös tontin rakentamisen aikataulusta. Sopimuksen allekirjoittamisella tontin varaaja sitoutuu rakentamaan tontille hyväksyttyjen rakennuslupapiirustusten mukaiset rakennukset ympäristöineen. Messukohteissa ei sallita asumista ennen messuja eikä messujen aikana, vaan muuttamaan pääsee messujen jälkeen elokuussa 2019. Monikantasopimukset allekirjoitetaan kahden kuukauden kuluessa tonttivarauspäätöksen saamisesta.

4

Rakennuslupa

Rakennuslupaa voi hakea, kun tontin vuokrasopimus ja monikantasopimus on allekirjoitettu. Asuntomessutoimisto ja erityisesti aluevalvoja auttavat rakentajia rakennuslupahakemuksen valmistelussa.

5

Rakentaminen

Kun lupa-asiat ovat kunnossa, voi rakentaminen alkaa. Pioneeripuiston Asuntomessualueen tonteille pääsee rakentamaan loppuvuodesta 2017 ja valmista tulee olla toukokuussa 2019.

11 11


Tontit /2019

Tontit /2019

Valitse tontti kodillesi 713-4

RakennusKortteli- ja Pinta-ala oikeus 2 tonttinumero m k-m2

713-5

713-3

Paalutus on Pioneeripuiston perusta

Ranta­ kortteli

713-2

ONT

IE

Tallipuisto

AIR

KIO AU ULU KO

714-1

714-2

715-2

715-6

715-5

715-3

TALLITIE

715-1

715-4

N PIO

IT EER

IE

Pioneeritie

ALFREDINKUJA

IIVARINKUJA

716-3

TIE EN MÄ

717-5

ITIE EER

SEO MU

N PIO

S MU

T EO

IE

716-2

717-4

717-3

A OK RU

717-6 717-7

717-2

KIO AU JAPA

717-11

718-4 718-3

705-1

718-2 718-1

705-2

704-1

Kallio­rinnekortteli

718-5

ÄENTIE MUSEOM

717-9 717-10

12

TI AIT

705-3

717-8

717-1

R LAN

Paja-aukio

716-1

Suurin ­sallittu kerrosluku

Hinta, €

Vuosi­ vuokra, €

713-2

908

270

II½

25 424 €

1271 €

713-3

1063

270

II½

29 764 €

1488 €

713-4

973

270

II½

29 190 €

1460 €

713-5

959

270

II½

28 770 €

1439 €

714-1

969

300

II

11 628 €

581 €

714-2

1034

300

II

10 340 €

517 €

715-1

1081

300

II

12 972 €

649 €

715-2

897

300

II

7 176 €

359 €

715-3

953

300

II

7 624 €

381 €

715-4

976

300

II

7 808 €

390 €

715-5

920

300

II

7 360 €

368 €

715-6

1035

300

II

12 420 €

621 €

716-1

1035

300

II

12 420 €

621 €

716-2

920

300

II

9 200 €

460 €

716-3

976

300

II

9 760 €

488 €

717-1

881

300

II

10 572 €

529 €

717-2

881

300

II

8 810 €

441 €

717-3

881

300

II

8 810 €

441 €

717-4

881

300

II

8 810 €

441 €

717-5

899

300

II

8 990 €

450 €

717-6

1104

300

II

8 832 €

442 €

717-7

840

200

II

6 720 €

336 €

717-8

840

200

II

6 720 €

336 €

717-9

840

200

II

6 720 €

336 €

717-10

840

200

II

6 720 €

336 €

717-11

1203

300

II

14 436 €

722 €

718-1

999

300

II

11 988 €

599 €

718-2

896

240

II

8 960 €

448 €

718-3

896

240

II

8 960 €

448 €

718-4

896

240

II

8 960 €

448 €

718-5

955

300

II

9 550 €

478 €

704-1

1672

e=0,25

II

16 720 €

836 €

705-1

1030

e=0,25

II

8 240 €

412 €

705-2

1217

e=0,25

II

9 736 €

487 €

705-3

1479

e=0,25

II

11 832 €

592 €

e = rakennustehokkuus, tontin rakennusoikeus (k-m2) on 0,25*tontinpinta-ala

Pioneeripuiston maaperäolosuhteiden vuoksi rakennukset perustetaan pääsääntöisesti paaluilla. Paalutuksella varmistetaan rakennusten painumattomuus, ja se voidaan toteuttaa kaikkina vuodenaikoina. Kaupunki on teettänyt koko aluetta koskevan rakennettavuusselvityksen sekä Rantakorttelin tarkemman tarkastelun A-Insinöörit Suunnittelu Oy:llä. Rakennettavuuteen liittyvät selvitykset ovat saatavilla osana asuntomessutonttien hakumateriaaleja osoitteessa www.asuntomessut.fi/kouvola. Rakentajien tulee tarkentaa paalutuksen tarve rakennus­ kohtaisilla pohjatutkimuksilla. Pääsääntöisesti paalutussyvyyksien arvioidaan olevan n. 20–40 m. Osassa Pioneeritien ja Paja-aukion tontteja paalutussyvyys voi olla vähäisempi n. 3–10 m. Alueella suositellaan käytettäväksi teräsbetoni- tai teräsputkipaaluja. Rantakortteliin suositellaan vähemmän tärinää aiheuttavia paalutyyppejä (esim. RR-/RD-teräsputkipaalut).

Vaimennusratkaisuja ei tarvita Rautatieliikenteestä aiheutuvan tärinän vuoksi Pioneeripuiston asemakaavassa Airontien tontit 713-2 – 713-5 sekä Alfredinkujan tontit 714-1, 714-2 ja 715-1 – 715-3 on merkattu tä-merkinnällä. Merkintä tarkoittaa, että uudet rakennukset ja mahdolliset tärinänvaimennustoimenpiteet tulee suunnitella siten, että asuinrakennuksissa saavutetaan VTT:n laatiman ohjeen (Suositus liikennetärinän mittaamisesta ja luokituksesta, VTT tiedotteita 2278) värähtelyluokka C (v,w95 < 0,30mm/s). A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n toteuttaman tärinäselvityksen mukaan myös tä-merkityillä tonteilla saavutetaan uudisrakentamisessa ­tavoiteltava tärinäluokka C ilman erillisiä tärinänvaimennusratkaisuja. Tärinäselvitys on saatavilla osana asuntomessutonttien hakumateriaaleja osoitteessa www.asuntomessut.fi/kouvola

Pilaantuneiden maiden puhdistus käynnissä Pioneeripuiston maaperän pilaantuneisuutta on tutkittu yleiskaavaprosessin yhteydessä sekä syksyllä 2016. Alueella on todettu olevan pilaantuneesta maaperästä aiheutuvaa puhdistustarvetta. Puhdistustyöt on aloitettu alkuvuodesta 2017 ja kaikki Pioneeripuiston pilaantuneet maat puhdistetaan valvotusti ennen tonttien luovuttamista. Puhdistusmenetelmänä käytetään massanvaihtoa. 13


Palvelut /2019

Asuntomessutoimisto /2019

Naapurina hyvät palvelut.

Kysy vaan!

www.asuntomessut.fi/kouvola

Kouvolan asuntomessutoimisto

Vastaamme kaikkiin

Tekniikka- ja ympäristötalo Vanha osa, 3. krs, 309V Valtakatu 33 45700 Kuusankoski

asuntomessuja ja alueen

tonttihakua koskeviin kysymyksiin.

Arjen peruspalvelut ja paljon ekstraa 1,5 km säteellä.

HELSINKIIN, n. 130 km, 1 h 30 min

LIIKUNTAKESKUS

LEHVÄTIEN PÄIVÄKOTI

PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAT

n. 57 km, 52 min

KORIAN SEISAKE

KIRJASTO HIIVURIN PÄIVÄKOTI

LAHTEEN,

LINJA-AUTOASEMA

KORIAN KOULU UIMAHALLI

PIONEERIPUISTON ASUNTOMESSUALUE KOUVOLAN KESKUSTAAN,

PESÄPALLOKENTTÄ

n. 6 km, 9 min UPSEERIN PÄIVÄKOTI METSÄALUEEN LUONTO JA REITIT

14

HELI VARTIAINEN

KEIJO SUNTIO

SANNA KAUPPI

Projektikoordinaattori 020 615 4345 heli.vartiainen@kouvola.fi

Aluevalvoja 020 615 4112 keijo.suntio@kouvola.fi

Projektipäällikkö 020 615 5073 sanna.kauppi@kouvola.fi 15


Viljapölystä kaukolämpöenergiaa Kouvolan Korialla saa bioenergialla tuotettua kaukolämpöä. Kaukolämpö tuotetaan viljan kuivatuksessa ja säilömisessä talteenotetusta viljapölystä. Viljan käsittelystä syntyvä pöly ja muut jakeet ovat energia-arvoltaan samaa luokkaa kuin puupelletti ja sopivat erinomaisesti hyödynnettäväksi bioenergiana. Suomen Viljava rakensi kesällä 2016 Korian viljavarastolle viljapölyä hyödyntävän lämpölaitoksen, jota käytetään sadonkorjuuaikana viljankuivaukseen. Kuivatuskauden ulkopuolella lämpölaitos tuottaa kaukolämpöä KSS Lämmön verkkoon. KSS Lämmön ja Suomen Viljavan yhteinen tavoite oli lisätä uusiutuvan energian käyttöä ja pienentää energiantuotannon ilmastovaikutuksia.

KSS HYVÄ OLLA

KSS Lämmön toimitusjohtaja Ilmo Penttilä on mieleissään siitä, että Korian alueen lämmöntuotantoon saatiin uusiutuvaan energiaan perustuva kaukolämpöratkaisu. ”Yhteistyö Suomen Viljavan kanssa tarjosi hienon mahdollisuuden siirtyä kotimaisiin biopolttoaineisiin Korian alueella. Samalla voimme tarjota Asuntomessu-alueelle rakentavien käyttöön innovatiivisen, ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan lämmitysratkaisun”.

ASUNTOMESSUTARJOUS:

Kaukolämpöliittymä messualueelle pientaloon nyt –30 %. Tee sopimus vuoden 2017 loppuun mennessä ja saat liittymän hintaan 1990 €. Ota yhteys: Tiina Kotiniemi, myyntipäällikkö, puh. 0400 754352 Kysy saatavuudesta myös muualle Kouvolaan.

www.kssenergia.fi KSS Lämpö Oy on osa KSS Energia -konsernia, joka tuottaa ja kehittää palveluja energiaverkkojensa asiakkaille sekä myy sähköä ja energiaosaamista myös Kouvolan seudun ulkopuolelle. KSS Energia Oy tuottaa sähköä ja kaukolämpöä sekä toimii sähköenergian vähittäismyyjänä. Kaukolämmön ja maakaasun vähittäismyynnistä vastaa KSS Lämpö Oy. Sähkön tuotannosta 95 prosenttia ja lämmön tuotannosta yli 70 prosenttia perustuu uusiutuviin energialähteisiin. 16

Asuntomessut Kouvolassa 2019 Tonttiesite  

Kouvolan Pioneeripuistossa järjestetään asuntomessut 2019. Asuntomessualueen tonttihaun opas kertoo alueesta, tonteista ja asuntomessurakent...

Asuntomessut Kouvolassa 2019 Tonttiesite  

Kouvolan Pioneeripuistossa järjestetään asuntomessut 2019. Asuntomessualueen tonttihaun opas kertoo alueesta, tonteista ja asuntomessurakent...