Kouvolan matkailulehti 2022

Page 1

MATKAILULEHTI 2022

Vinkkejä Repovedelle 15

Luonnon keskellä

Luksusta tarjolla

Makuja ja ostoksia

Kouvolassa luonto on lähellä, ja vastuullinen matkailija voi suosia lähikohteita.

Uusi Tykkimäki Resort tarjoaa vierailleen panoraamasaunoja ja rapujuhlia laiturilla.

Kouvolaan kannattaa suunnata herkkujen perässä.

4

27

34


Kouvolan matkailulehti 2022 4

12

7

15

Vinkkejä Repovedelle Kokenut kansallispuiston kävijä vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Kulttuurikaupunki Kouvolassa on runsas kattaus kulttuuria.

10

16

27

Luonnon keskellä Kouvolassa luonto on aina lähellä.

12 syytä ulkoilla Esittelyssä yksitoista virallista luontopolkua ja huikea Kymijoen ulkoilureitti.

Mitä tehtäis? Melontaa, fillarointia vai laskuvarjohyppy?

Veneilemään kanavan kautta Kimolan kanavan erikoisuus on venematka tunnelissa.

Puiden lumous Arboretum Mustilassa riittää nähtävää keväästä lokakuuhun.

12

19

Kahviloita Kouvolassa Esittelyssä herkkupaloja Kouvolan kahvilamaailmasta.

22

Luksusta tarjolla Uusi Tykkimäki Resort tarjoaa vierailleen panoraamasaunoja ja rapujuhlia laitureilla.

28

Muraalista maamerkki Kymin Ruukin alueen entisen hakevaraston seinää koristaa nyt muraali.

33

Kesänviettoa kulttuuripuistossa Ehdotuksemme ohjelmaksi Ankkapurhan kulttuuripuistossa.

34

Makuja ja ostoksia Kouvolaan kannattaa suunnata herkkujen perässä.

39

Kokous- ja tapahtumapaikkana Kouvola Tehdään yhdessä tapahtuma, joka muistetaan


10

10 1

Sijainti. Kouvola sijaitsee kahden metropolin välissä. Reilu tunti Helsingistä ja kaksi Pietarista.

2

vesi. Kouvolassa on 450 järveä ja vuolaana virtaava Kymijoki, jonka Kimolan kanava yhdistää Päijänteeseen. Kouvola on Suomen seitsemänneksi suurin mökkipitäjä noin 7700 mökillään.

3

22 28

pointtia Kouvolasta

4

Arkkitehtuuri. Modernin keskustan lisäksi Kouvolasta löytyy Alvar Aallon arkkitehtuuria, lukuisia kartanoita ja muita historiallisia rakennuksia. Tila. Helsinkiläisen kaksion hinnalla Kouvolasta saa omakotitalon ja mökin. Noin puolet kaupunkilaisista asuu pientaloissa.

5

Aika. Haluatko vuosiloman verran lisää vapaa-aikaa? Kouvolassa asut 10 minuutin matkan päässä kaikesta, mitä tarvitset.

6

nähtävyydet. Repoveden kansallispuisto, Arboretum Mustila, Tykkimäen huvipuisto ja UNESCOn maailmanperintökohde Verla.

7

rock. Niin Peer Günt, Viikate kuin Tuure Kilpeläinen ovat imeneet oppimehunsa Kouvolan vanhan kaupungintalon bändikämpiltä. Pato Areena on noussut keikkapaikkarankingin huipulle.

8

Kulttuuri. Muun muassa Kymi Sinfonietta, Kouvolan Teatteri ja Poikilomuseot ruokkivat kulttuurin janoisia.

9

aamukampA. Kouvola on Suomen suurin varuskuntakaupunki. Karjalan prikaati ja Utin jääkärirykmentti kouluttavat yli 4000 varusmiestä vuodessa.

10

urheilu. Penkkiurheilijoille KooKoo, Kouvot ja KPL. Yli 110 seuraa ja liikuntajärjestöä. 110 kilometriä valaistuja hiihtolatuja, 292 kilometriä pyöräteitä ja 350 kilometriä luontoreittejä.

Kouvolan matkailulehti 2022

3


Luonnon keskellä Kouvolassa luonto on aina lähellä, ja luonnossa voi virkistäytyä monin tavoin – vastuullisesti tietenkin.

4

Kouvolan matkailulehti 2022


vastuullinen luontomatkailija suosii lähikohteita ja käyttää julkisia kulkuneuvoja tai kimppakyytejä niihin siirtymiseen. Täysin päästöttömästi voi luontoon pyrkiä lihasvoimalla. Siis polkupyörällä, kanootilla, soutuveneellä, hiihtäen tai kävellen. Kouvolassa se onnistuu helposti, sillä pururatoja ja valmiita luontopolkuja on eri puolilla kaupunkia. Kauppakeskus Veturin vieressä olevalla Niivermäen luonnonsuojelualueella patikointireitti vie jylhien kallioiden laelle. Alakylän luontopolku ja Pioneerimetsän luontopolku alkavat molemmat Korian sillan kupeesta, joen vastakkaisilta rannoilta. Molemmat kulkevat rinteisessä jokimaisemassa satumaisen vanhan metsän siimeksessä. Kouvolan matkailulehti 2022

5


mitä lähempänä luontokohde sijaitsee, sen pienempiä ovat päästöt, vaikka kohteeseen menisi moottoriajoneuvolla. Kimppakyytejä, junia ja linja-autoja kannattaa harkita pitkille luontomatkoille. Repoveden kansallispuistoon pääsee kesäaikana bussilla. Sesonki kestää toukokuusta elokuuhun, ja viikonloput ovat ruuhkaisia päiväaikaan. Kansallispuistoon kannattaa saapua kesäisin arkena, jos mahdollista. Rauhallisinta Repovedellä on syksyisin ja talvisin ja alkukeväästä. Lapinsalmen sisääntulo on suosituin, mutta puistoon voi saapua myös Tervajärven ja Saarijärven kautta. Veneilijät ja melojat pääsevät kansallispuistoon Hillosensalmen vesistöportista. Puistoon tulee myös maastopyöräreittejä. Repoveden kansallispuistossa toimii useita ohjelmapalveluita tarjoavia yrittäjiä. Ne kaikki ovat sitoutuneet Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteisiin. Myös opastava luontovalvonta jatkuu ensi kesänä Repovedellä. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on yksi Suomen seitsemästä UNESCOn maailmanperintökohteesta. Sitä hallinnoivalle UPM Verlan tehdasmuseolle on myönnetty Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Kestävä kehitys huomioidaan tehdasmuseon kaikessa toiminnassa. Myös Verlassa toimivat yhteistyöyrittäjät ovat sitoutuneet kestävän kehityksen periaatteisiin. Museon vieressä vanhassa tallirakennuksessa on kesäisin käsityöläispuoteja. Myllymakasiinissa toimii Ravintola Verla. Tehdasmuseo tavoittelee mahdollisimman pientä kulutusta ja vähäisiä päästöjä. Museon lämmitysjärjestelmä käyttää uusiutuvaa puupellettiä, ja käyttösähkönä on KSS Energia Oy:n Verlan vesivoimalaitoksen vesisähkö ja kohteessa itse tuotettu aurinkovoima. Puuhiomoon ja pahvitehtaaseen voi tutustua ainoastaan oppaan johdolla. Opas elävöittää tehdasmuseota siihen liittyvillä tarinoilla. Suomenkieliset opastukset alkavat tasatunnein, muut kielet sopimuksen mukaan. Verlassa kävijöitä kannustetaan viipymään alueella, sillä maailmanperintökohteessa riittää nähtävää useaksi päiväksi. Yöpyä voi niin 1800-luvun työläismökeissä kuin puumajoituksessa tentsilessä.

LISÄTIETOA: verla.fi 6

Kouvolan matkailulehti 2022

Resepti vastuulliseen luontomatkailuun 1 1 1 2

iso repullinen reipasta retkimieltä pieni pussi mukaan roskia varten hihna jokaista koiraa kohden kenkää, joilla tallotaan vain polkuja

OHJE: Kunnioita luontoa! Suosi merkittyjä reittejä ja pidä lemmikit kytkettynä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat. Leiriydy ja tee tuli vain sallitulle paikalle. Muista tarkistaa metsä- ja ruohikkopalovaroitukset! Ethän tiskaa tai peseydy vesistössä! Kerää roskat mukaasi tai polta nuotiossa. Nauti siitä, että olet osa luontoa!


12 syytä ulkoilla Kouvolassa on yksitoista virallista luontopolkua ja huikea Kymijoen ulkoilureitti.

1

Alakylä Korian sillalta lähtevä reitti myötäilee Kymijokea vanhassa metsässä. Pitkospuita kävellessä varpaat pysyvät kuivina. Lehtomaisemassa viihtyy Kymenlaakson maakuntakukka kurjenmiekka.

4

Kalalampi

7

Känkkärä

10

Pitkospuilla kulkeva polku kirkasvetisen Kalalammen ympäri. Kulkija voi nähdä telkän, kanahaukan tai puukiipijän. Rannan hiidenkivi muistuttaa jääkaudesta.

Metsäinen luontopolku Anjalassa. Rantakallion päältä aukeaa jylhä maisema Kymijoelle ja vastarannan tehdasmiljööseen. Haastaviin nousuihin on rakennettu kaiteita ja portaita.

Pappikallio Luonnontilaisella alueella on korpipainanteita, kallioita sekä näköalapaikka sotien aikaisella louhoksella. Polku soveltuu hyvin koko perheelle.

2

Heisanharju

5

Kammarmäki

8

Myllypuro

11

Reitti kulkee jääkauden lopulla muodostuneella ”Kymenlaakson Punkaharjulla” kirkasvetisten järvien ympäröimänä. Sopii koko perheen retkeilyyn.

Erähenkinen luontopolku, jossa maasto paikoin haastavaa. Jyrkimmissä nousuissa on apuköysiä. Näköalapaikkana Vuorilammen ja Sammakkolammen välinen jäkäläkallio.

Myllypuroa myötäilevä polku kulkee pääosin luonnonsuojelualueella. Polun varrella on opastauluja, pitkospuita ja siltoja. Alueella voi nähdä hirviä, metsäkauriita, mäyriä, saukkoja ja kettuja.

Pioneerimetsä

3

Huikeinlenkki Helppokulkuinen reitti Lappalanjärven rannalla. Ei suuria korkeuseroja eikä vaikeakulkuista maastoa. Lintutornista voi nähdä kaulushaikaran ja ruskosuohaukan.

6

Kirkkovuori

9

Niivermäki

12

Polkuverkostossa on esteettömiä reittejä, mutta myös Kymijoen rantaa myötäilevä Ahkojan varteen laskeutuva metsäreitti. Joen ranta ja Ahkojan varsi kuuluvat Natura 2000 -verkostoon.

LISÄTIETOA: kouvola.fi/vapaa-aika/liikunta/ulkoilu

Haastavia nousuja ja laskuja. Ankkapurhan maisemia voi katsoa ”kuninkaanistuimesta”. Kustaa III:n sanotaan seuranneen siitä taisteluita 1700 -luvun lopulla.

Rapakivikallioilla kulkeva reitti huipentuu näkötorniin. Luonnonpuron varrella kasvaa saniaiskorpea ja komeaa kuusikkoa. Opastauluissa on lapsille suunnattu Kaarne-korpin osuus.

Kymijoen ulkoilureitti Reitti kulkee pääosin pitkospuilla jyrkässä joenpenkassa ja tarjoaa harvinaisen näkymän Kymijoelle. Myös esteettömiä osuuksia. Ulkoilureitti sai Vuoden kuntateko 2021-palkinnon.


OMISTAJAN EDUT JOPA 25% Parhaan hinn an saadakse si tarvitset va in Sja käynnin os Etukortin oitteessa:

SOKOSHOT

ELS.FI

Huikea hotelliloma Kouvolassa Park Hopper -rannekkeilla koet Tykkimäen kaikki kolme puistoa ja ikimuistoinen huvipuistoretki saa täydellisen päätöksen uudistetussa Original Sokos Hotel Vaakunassa. Todelliset huvipuistofanit painavat pään tyynyyn Vaakunan Tykkimäki-huoneissa.

tykkimaki.fi

sokoshotels.fi

- elävän musiikin iloa ja energiaa! +358 400 711 607

Konsertteja säännöllisesti Kouvolassa ja Kotkassa. Tutustu ja ihastu!

www.kymisinfonietta.fi 8

Kouvolan matkailulehti 2022


Yksi pysähdys, lähes 80 liikettä.

mille! Lomaterveiset mum

RIEMASTUTA LAHJAKORTILLA Veturin lahjakortti kattaa lähes 80 liikkeen valikoiman: arjen tarvehankintoja, muotia, kauneutta, herkkuja ja viihdettä. Osta lahjakorttisi verkkokaupasta tai kauppakeskuksen automaatista

PAJASSA HOIDAT TYÖASIAT SHOPPAILUN LOMASSA Paja-yhteistyöskentelytilassa voit uppoutua työtehtävien pariin tai piipahtaa vastaamassa sähköpostiviestiin kauppaostosten lomassa

VETURI TASKUSSASI – LATAA ILMAINEN MOBIILIAPPI Löydät parhaat tarjouksemme, lounaslistat ja muut ajankohtaiset uutiset ilmaisesta Veturimobiilisovelluksesta

Tervetuloa Veturiin – Kaakkois-Suomen suurimpaan kauppakeskukseen

Kauppakeskus Veturissa 6-tien varrella Kouvolassa pääset nauttimaan kiireettömästä vapaapäivästä, tekemään ruokaostokset matkalla mökille tai päivittämään vaatekaappia. Veturin lähes 80 liikkeen joukossa on tuttuja kansainvälisiä ketjuja ja paikallisia toimijoita, joiden valikoimasta on helppo löytää kaikki tarvittava pukeutumisesta urheiluun ja vapaa-ajasta sisustamiseen. Monipuolisen palvelutarjonnan ja mukavan vierailun viimeistelevät tavaratalot, kuten K-Citymarket ja Tokmanni, K-Rauta, elokuvateatteri, herkullinen ravintola- ja kahvilakattaus sekä monipuoliset tapahtumat ja muut palvelut niin sisällä kauppakeskuksessa kuin sen ulkoalueella. Ulkoalueen palveluihin kuuluvat esimerkiksi ilmainen pysäköinti, sähköautojen latauspiste, RINKI-ekopiste, vesipiste sekä lemmikkiparkki. Sisällä kävijöiden käytössä ovat puolestaan maksuton wifi, talletus-ottoautomaatit

KAUPPAKESKUS VETURI TERVASHARJUNKATU 1, 45720 KUUSANKOSKI

sekä lastenhoitotila ja uudistettu leikkipaikka. Kauppakeskuksen 2. kerroksesta löytyy lisäksi kokonaan uusi ja kaikille avoin työtila Paja, jossa työasioiden hoito onnistuu rauhallisessa ympäristössä. Vastuullisuus on kauppakeskukselle tärkeä arvo ja se on rakennettu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Veturille on myönnetty Breeam-ympäristösertfikaatti Excellent-arvosanoin, ja vuonna 2018 Safe Retail Destination -sertifikaatti osoituksena siitä, että keskuksessa noudatetaan kansainvälisiä turvallisuusstandardeja. Vuonna 2020 Veturi sai Covid-19-sertifikaatin toimenpiteistä koronapandemian torjumiseksi ja turvallisen asioinnin varmistamiseksi kauppakeskuksessa.

SEURAA SOMESSA @kauppakeskusveturi

Kouvolan matkailulehti 2022

WWW.KAUPPAKESKUSVETURI.FI

9


Mitä tehtäis? Tässä muutama ehdotus luonnosta nauttimiseen. FRISBEEGOLFILLE! Kouvolan frisbeegolfradoista haastavin on 18-väyläinen Käyrälampi DiscGolfPark. Jos siellä menettää uskon heittotaitoihinsa, luottamuksen saa takaisin Urheilupuiston 8-väyläisellä frisbeegolfradalla, jonka pisin väylä (58 m) on lyhyempi kuin Käyrälammen lyhyin (76 m). Harjunmäen frisbeegolfrata Valkealassa on 18-väyläinen hyvin hoidettu metsärata isoilla korkeuseroilla. Kymijoen läheisyyteen on rakennettu Myllykosken Koivusaari DiscGolfPark sekä Anjalan Ankkapurhan rata, molemmat 9-väyläisiä. Kuusankoskella on Koski-Golfin yhteydessä oleva metsärata sekä uusi 12-väyläinen Lassila Frisbee.

LISÄÄ VINKKEJÄ: visitkouvola.fi

PADELIN HURMAA Maailmalla suureen suosioon noussut mailapeli padel on rantautunut Kouvolaan. Tervaskankaan ympäristöön on noussut varsinainen padel-keskittymä. Kouvolan Padel-keskuksessa on kaksi kansainväliset mitat täyttävää sisäkenttää. Easy Padelin Padel-keskuksessa sellaisia on peräti neljä. Myös KooKoo on tullut padel-apajille uudella Teho Sport Areenallaan.

188

ASKELMAN PALOMÄEN KUNTOPORTAISSA TEHTIIN 1. VUONNA YLI 100 000 NOUSUA

3 X YLEINEN SAUNA Tykkimäen Sauna Käyrälammen rannalla oleva sauna on auki kaikkina päivinä ympäri vuoden. Talvisin pääsee avantoon, kesäksi aukeaa iso terassialue kelluvine järvisaunoineen.

Virtakiven Sauna Entinen Kymiyhtiön virkailijoiden sauna on pyritty säilyttämään alkuperäisessä asussa. Yleinen saunavuoro on kesän alusta elokuun loppuun asti.

Likolammen rantasauna Valkealan uimahallin yhteydessä oleva puulämmitteinen sauna on eksoottinen elämys talvisaikaan, jolloin perinteisen saunan löylyistä pääsee pujahtamaan avantoon. 10

Kouvolan matkailulehti 2022


MÄESTÄ ON MONEEN Kaksi maailmanmestaruutta big airista ja yhden slopestylestä voittanut lumilautailija Roope Tonteri haki oppinsa Rinnekeskus Mielakasta, joka sijaitsee lähes Kouvolan keskustassa. Kompaktissa rinnekeskuksessa on rinteitä kaiken tasoisille laskettelijoille. Lisäksi sieltä löytyy Minipark, Lastenmaa sekä Snowpark. Mielakan kodassa voi grillata makkaraa ja kodan vieressä pulkkailla. Mielakan ympärillä kulkee valaistu hiihtolatu. Kesäisin Mielakassa harrastetaan alamäkipyöräilyä, ja pyöriä on vuokrattavissa rinnekeskuksesta. Mielakan laelle kulkee maalattu 412 metrin pituinen maailman pisin räsymatto, jota pitkin voi kavuta katselemaan Kouvolaa.

MELOMALLA MINILOMALLE Kouvolan vesistöjä pitkin voi edetä Järvi-Suomeen asti. Yksi tunnetuimmista melontareiteistä on Saimaalta Kymijoelle kulkeva Väliväylä. Kymijoki on monipuolinen retkimelontakohde. Siinä on pitkiä erämaisia jokipätkiä, joissa pääsee nauttimaan villistä luonnosta ja koskimaisista virtapaikoista. Myllykosken latu ry järjestää joella melontakursseja ja retkiä sekä vuokraa kajakkeja. Seikkailuviikareilla on melontatukikohta Lapinsalmella, Kuutinlahdella ja Hillosensalmella, joista omatoimimatkailija voi vuokrata välineet. Repovedellä melontavarusteita tarjoavat myös Kuutinkolo, Eränen ja Repotassu. Repojotoksen melontakalustoa – mm. kanootit, kajakit ja SUP-laudat – kuljetellaan pitkin Kymenlaaksoa. Uusin tukikohta on Kimolassa rannalla kaupan luona.

Vuosittain 40–80 hyppyä tekevän Marja Davidssonin mukaan vapaa pudotus on puhdasta nautintoa.

Taivaalle ja alas Kouvolassa toimivan Skydive Finlandin Cessna Grand Caravan 208 -potkuriturbiinikone vie hyppääjiä Utista taivaalle maaliskuusta lokakuun loppuun. Suomen suurimmalla laskuvarjokerholla on yli 900 jäsentä. Tandemhyppy on turvallinen ja helppo tapa tutustua lajiin. Jos kiinnostuu lisää, voi tulla hyppykurssille, jossa hypätään ensin kouluttajien kanssa. Kahdeksas hyppy on ensimmäinen hyppy yksin. Korkeanpaikan kammo on putoamisen pelkoa, ja se katoaa lentokoneessa 300 metrin korkeudessa . Lisätietoa taivaalle haluaville: skydivefinland.fi

Fillari alle ja reitille! Kouvolassa pyöräteitä riittää – ja myös pyörämatkailureittejä. Pisin ja komein on 117-kilometrin mittainen Kimolan kanavan kierros, jonka alussa päästään nauttimaan Kymijoen näkymistä. KymiRingin jälkeen tie vie kohti Iitin viehättäviä maalaismaisemia. Kymenlaakson Koliksi kutsutun Iitin Hiidenvuoren korkealta laelta avautuu vaikuttava vesistömaisema. Iitistä edetään Kimolan kanavalle, jossa pyöräilijä voi seurata veneiden kulkua 12-metrisen sulun läpi. Matkan varrelle jää myös Jaalan kylä ja Verlan maailmanperintökohteen ruukkimiljöö. Pienet maalaistiet johdattavat pyöräilijän lopulta Voikkaan kautta Taideruukille. Hae lisätietoa eri reiteistä: outdooractive.com/fi/route

KOUVOLASSA VALAISTUJA KILOMETRIÄ KILOMETRIÄ

ON 110 KILOMETRIÄ HIIHTOLATUJA, 292 PYÖRÄTEITÄ JA 350 LUONTOREITTEJÄ. Kouvolan matkailulehti 2022

11


Veneilemään kanavan kautta

HYVÄT MERIMIESTAVAT KIMOLASSA

12

1.

Noudata nopeusrajoitusta 9 km/h (5 solmua). Rajoitus koskee koko 5,5 km pituista kava-aluetta ja veneiden ohella vesiskoottereita.

3.

Jos aluksia on paljon, isommat veneet kiinnittyvät turvallisuussyistä reunaan ensiksi ja pienemmät tarvittaessa kylkikiinnityksillä muihin veneisiin.

2.

Laita laitasuojat (lepuuttajat) ja kiinnitysköydet valmiiksi jo odotuslaiturissa ennen sulutusta.

4.

Aja sulkuun ja poistu sieltä aallokkoa aiheuttamatta ja ohituksia tekemättä.

5.

Älä lähde sulusta liikkeelle ennen kuin vihreä merkkivalo palaa.

Kouvolan matkailulehti 2022


Entinen puunuittokanava Kimola on avattu veneilijoille. Pitkän kanava-alueen erikoisuutena on venematka tunnelissa, jossa aikoinaan kulkivat tukit.

Kimolan kanava yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja sitä pitkin Kouvolaan pääsee jopa 400 km päästä Pielavedeltä asti. Aikaisemmin reittiä pääsivät etenemään vain tukit, mutta vuonna 2018 kanavassa aloitettiin muutostyöt veneliikennettä varten. Väylä ruopattiin ja siihen tehtiin veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Toukokuusta lokakuuhun avoinna olevan kanavan erityispiirteitä ovat ainutlaatuinen 70 metriä pitkä kalliotunneli sekä 12 metrin sulutuskorkeus. Sulkuun mahtuu enintään noin 30-metrinen alus. Kanavan yli kulkee kaksi uutta siltaa, joiden alikulkukorkeus on 4,8 metriä. Kanavan itäpään jälkeisen Kimolanlahden sillan 4 metrin alikulkukorkeus rajoittaa veneen kokoa.

LISÄTIETOA: visitkouvola.fi/kimolan-kanava

Kouvolan matkailulehti 2022

13


KOUVOLAN KESKUSTAN TAPAHTUMAT, YRITYKSET & PAIKAT:

www.kouvolansome.com @kouvolansome @kouvolanydinkeskusta

Kirjokiven

Kartano Kymenlaakson Vuohijärvellä sijaitseva 1890-luvun lopulla rakennettu Kirjokiven Kartano on paitsi kulttuurinähtävyys, myös tunnelmallinen paikka unohtumattomille elämyksille. Kirjokiven Kartano sijaitsee Repoveden Kansallispuiston kupeessa, mikä mahdollistaa ripauksen ylellisyyttä luontomatkailun yhteydessä. Kirjokiven Kartanolla vieraat majoittuvat yksilöllisissä sviiteissä tai romanttisissa Kartanon piha-aitoissa. Kartanon ravintolassa tarjoillaan herkkuja paikallisten tuottajien raaka-aineista, sekä elämyksiä laadukkaiden viinien parissa. Tutustu myös muihin kohteisiimme: woikoskifeeling.fi

Kokoukset 14

Työhyvinvointi Juhlat

Kouvolan matkailulehti 2022

Ruoka & Juoma Majoitus


Vinkkejä Repovedelle Kokenut Repoveden reissaaja Jukka Ylisuutari vastaa kansallispuistoon retkeä suunnittelevien kysymyksiin. Kuinka usein itse käyt Repovedellä retkillä, Jukka Ylisuutari?

miä. Puuhuolto toimii hyvin ympäri vuoden. Talvella klapeja tuodaan nuotiopaikoille moottorikelkalla.”

”Neljästä viiteen kertaa kesässä. Lisäksi syksyisin ja talvisin. Nuorena kaverin kanssa asuttiin siellä melkein koko kesä, kun kansallispuistoa ei vielä ollut perustettu.”

Mitä kannattaa huomioida, jos aikoo yöpyä puistossa?

Mikä on paras aika vierailla Repovedellä? ”Itse pidän eniten loppukesästä ja alkusyksystä. Silloin ei ole paljon hyttysiä, eikä ehkä vielä hirvikärpäsiä. Ei ole myöskään liian kuuma. Talvella pääsee etenemään jäitä pitkin ja näkee maisemat uudesta perspektiivistä.”

”En suosittele teltan laittamista nuotiopaikan viereen. Siinä ei ole omaa rauhaa, eikä nuotiopaikkoja ole kohteliasta omia. Repovedellä on myös mökkejä ja Valkjärven varausleirialue. Siellä saa rauhaa leiriytymiseen tai yksityisyyttä järjestämälleen tapahtumalle. Olhavanvuorella ja Kuutin kanavalla on vesipisteet, joista voi tankata pitkällä retkellä juotavaa.”

Mitä retkeläisen on hyvä muistaa? ”Muiden kunnioittaminen. Koirat kiinni, ei musiikin luukuttamista kaiuttimista. Annetaan muille tilaa tulipaikoilla, kun ruoka on tehty. Käytä vain ympäristöystävällisiä hyttysmyrkkyjä.”

Mikä puistossa voi yllättää? ”Läheiseltä Pahkajärven ampumalueelta voi kuulua ampumaharjoituksen ääniä. Aamulla saattaa herätä tykinlaukaisuun. Puolustusvoimien maat on merkitty kyllä selvästi.”

Mitä kansallispuistossa kannattaa tehdä päiväretkellä? ”Kävelyä, pyöräilyä vai kanootilla etenemistä? Vaihtoehtoja riittää. Reitti pitää miettiä oman kunnon mukaan. Sen varrelle kannattaa mahduttaa hienoja paikkoja kuten Olhava, Mustalammin vuoren näkötorni ja Ketunlenkin lossi.”

Voiko puistoon eksyä? ”Repovedellä on selkeät reitit. Siellä on vaikea päästä eksymään. Maastokarttaa ei välttämättä tarvitse, nettikartta riittää.”

Onko tulenteko sallittua? ”Vain nuotiopaikalla, joita on puistossa tiheään. Kesällä niissä saattaa olla tosin ruuhkaa. Metsäpalovaaran aikana ei tulta saa tehdä eikä käyttää edes risukeitti-

Jukka Ylisuutari koluaa Repoveden kansallispuistoa kaikkina vuodenaikoina.

Kouvolan matkailulehti 2022

15


Puiden lumous Suomen suurimmassa ja vanhimmassa puulajipuistossa Arboretum Mustilassa riittää nähtävää keväästä lokakuuhun.

Alppiruusujen kukinnan aikana touko-kesäkuun vaihteessa Mustilan parkkipaikat täyttyvät. Alppiruusulaakso on kuitenkin vain pieni osa 120 hehtaarin puulajipuistoa, jossa pääosassa ovat ikivihreät havut hemlokki-, jättituija- ja purppurapihtametsikköineen. Arboretumissa kasvaa yli 250 puulajia. Jos haluaa kokeilla uusia puulajeja omassa metsässä tai pihassa, kannattaa poiketa Mustila Puutarhan kasvi- ja siemenmyymälässä. arboretum mustilan perusti valtioneuvos A. F. Tigerstedt Mustilan kartanon länsipuolella sijaitsevalle Kotikunnaan mäelle. Ensimmäiset istutukset tehtiin 1902. Tarkoituksena oli tutkia ulkomaisten havupuiden viihtymistä metsäpuuna Suomessa. Tigerstedt oli kiinnostunut puista myös esteettisesti, ja koetoiminta laajeni nopeasti lehtipuihin ja koristepensaisiin.

16

Kouvolan matkailulehti 2022

Valtioneuvoksen apuna oli hänen poikansa C. G. Tigerstedt, joka jatkoi isänsä työtä ja perusti Arboretumiin uusia alueita kuten Alppiruusulaakson, puutarhataiteen kokeilualueen.

vuodesta 1984 lähtien Arboretum Mustilaa on hoitanut ja ylläpitänyt Mustilan kotikunnassäätiö. Säätiön aikana koetoiminta on puhjennut uuteen kukoistukseen ja Arboretum on avattu retkikohteeksi yleisölle. Puulajipuistossa vierailun yhteydessä kahvitella voi tunnelmallisessa Piika ja Renki -kesäkahvilassa ja piipahtaa lasillisella Viinituvassa. Maria Tigerstedtin luotsaaman Mustila Viinin marjaviinit ja liköörit valmistetaan puhtaista kotimaisista raaka-aineista. Niistä puolet tulee lähiseudun sopimusviljelijöiltä, loput kotipuutarhoista ja villistä luonnosta. Reseptit on peritty suvun isoäideiltä.


Tunnetta tasaisuuteen.

Lämpöä sateeseen.

Seikkailua arkiseen.

Musiikkia hiljaisuuteen.

KATSO OHJELMISTO: www.kouvolanteatteri.fi

Ajatuksia tyhjyyteen.

Komediaa ankeuteen.

Iloa haikeuteen. Draamaa tylsyyteen.

Liput helposti netistä! Lippukassa p. 05 7400 330 ti-la klo 11-15 & 3h ennen iltaes.

Luonnon ihmeitä Hyvää oloa Elämyksiä

Veneretkiä Kymijoen, Verlan & Repoveden vesillä ja patikointia poluilla Luontoruokailuja ja nuotiokahvituksia Katso lisää ja soita!

www.kymisun.fi 040 518 5225

Kouvolan matkailulehti 2022

17


Kuvassa 1930 -luvun kotimiljöö.

Kouvolan Koti- ja Radiomuseo Kotimuseo sijaitsee Kouvolan keskustassa, idyllisessä puutalokorttelissa. Museo esittelee 1920 - 1960 lukujen porvariskodin olohuoneita. Esittelyssä kuullaan myös ääninäytteitä vanhoista radio-ohjelmista sekä eri aikakausien iskelmistä. Radio- ja Sotilasradiomuseo sijaitsevat samassa pihapiirissä. Museo esittelee radion kehitystä 1920 - 1960 ja Suomen laajimman sotilasradiokokoelman. Aukioloajat löydät kotisivuiltamme: www.putkiradiomuseo.fi Tiedustelut: museo@putkiradiomuseo.fi tai puh. 020 615 6157 Pajaraitti 1, Kouvola. Museoiden vieressä kahvila.

Puotimuseo Valkealassa sijaitseva Puotimuseo kertoo elävästi eri aikakausien kauppatoiminnasta. Aittakahvila ja lapsille oma Puoti jossa tavaroilla voi leikkiä. Näyttelytilassamme vuosittain vaihtuva näyttelyosuus johon voi tutustua samalla pääsymaksulla. Museo on avoinna kesäkauden, tarkemmat tiedot:

www.valkealanmuseo.fi puh. 045 667 2505 Vanhatie 22, 45370 Valkeala

Oravasalmen Huvilat

W W W .OR AV AS ALM I .C OM

18

Kouvolan matkailulehti 2022


Saako olla kuppi kahvia? Allun torikahvila Telttakahvila Kouvolan Torilla palvelee tuoreen lihapiirakan ja munkin nälkäisiä keväästä syksyyn. facebook.com/alluntorikahvila

Café Minnan Unelma Jaalan keskustassa olevan kahvilan aurinkoisella terassilla on mukava kahvitella tai nauttia jäätelöä ja muita herkkuja. minnanunelma.fi

Esittelyssä herkkupaloja Kouvolan kahvilamaailmasta.

Café Ruukitar Aurinkoterassilla varustettu kahvipaikka Taideruukkiin tutustumisen lomassa. Tuomon Luomun tuotemyynti toimii täällä. taideruukki.fi/kahvila

Kaarnasydän Jokelanjoen rantakuohuissa sijaitseva kahvila ja sisustusmyymälä, jossa on kesäkautena valloittava maisematerassi. kaarnasydan.fi

Leipomo Koppanen Monenlaisia suolaisia ja makeita herkkuja valmistava perheyritys avasi uuden myymälän ja kahvilan keskustaan. leipomokoppanen.fi

Naapantuura Café Bar Kouvola Anniskelukahvila Kouvolan kävelykatu Manskilla. Oman leipomon leipiä, omenamunkkisarvia ja erikoiskahveja. naapantuura.fi

Papulaari Kahvila, kahviputiikki ja herkkupuoti, jossa saa artesaanikahveja niiden oikeilla valmistustavoilla. Oma paahtimo alakerrassa. papulaari.fi

Piika ja Renki Arboretum Mustilan vieressä oleva kesäkahvila tarjoaa kahvin ja leivonnaisten lisäksi taidenautintoja entisajan miljöössä. piikajarenki.fi

Torikuppi Aurinkoinen konttikahvila Kuusankosken keskustassa, josta saa itsetehtyjä leivonnaisia. facebook.com/kahvilatorikuppi Kouvolan matkailulehti 2022

19


19

18

17

16

6

20

1 Matkakeskus 2 Kauppatori 3 Kaupungintalo Kouvolan matkailulehti 2022 4 Kouvolatalo ja museokortteli

5 6 7 8

Keskuskirkko

9

Ortodoksinen kirkko Kirjasto Teatteri

10 11

Kouvolan urheilupuisto (mm. jäähalli, pesäpallostadion, uimahalli) Ravirata Jatke Areena/Mansikka-ahon palloiluhalli


14

13

10

15

11

9 8

5

3

7

2 4

1

12

12 13 14

Mielakan rinnekeskus Tykkimäen huvipuisto Käyrälammen uimaranta, Tykkimäki Aquapark ja Tykkimäki Resort

15 16 17 18 19

Tykkimäen moottorirata Taideruukki Kuusankoskitalo Kettumäen kansanpuisto Kuusankosken urheilupuisto

Kouvolan matkailulehti 2022

21


Kulttuurikaupunki Teatteria, arkkitehtuuria, konsertteja, taidetta. Kouvolassa on runsas kattaus kulttuuria.

Kouvolan Teatteri / Johanna Heimonen ja Veli-Matti Karén. Kuva: TAVATON media

LAULAJAN VIIMEINEN KESÄ

22

Koskettava musiikkinäytelmä Muistojen virta kertoo Olavi Virran ja leskirouva Hulda Simulan ystävyydestä. Näytelmä johdattaa katsojat Suomen kaikkien aikojen suosituimman laulajan muistoihin. Tarinaa vievät eteenpäin Olavi Virran tunnetuksi tekemät ja rakastetut laulut Iikka Kahrin upeina sovituksina. Käsikirjoittaja Mari Kahri myös ohjaa näytelmän, joka on kaunis kuvaus ystävyydestä, vanhenemisesta, luopumisesta ja anteeksiantamisesta. Muistojen virran kantaesitys on Kouvolan Teatterissa 29.01.2022. Päärooleissa nähdään Veli-Matti Karén Virtana ja Johanna Heimonen Huldana.

Kouvolan matkailulehti 2022


Kouvolan matkailulehti 2022

23


Lasse Lassheikki / Perka plus 2021 Kuva: Tiiu Anttinen

AALLON KOSKETUS Tervalinjan rivitalot, Tehtaanmäen asuinalue ja Tehtaanmäen koulu Inkeroisissa. Yhdeksän Puutalo Oy:n talotyyppiä, yleinen sauna- ja pesularakennus, osuuskauppa sekä pumppuasema. Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon kuuluvassa Kouvolassa näkyy maailmankuulun arkkitehdin kädenjälki. Aalto piirsi paperitehtaan virkailijoille myös kolme Arava-taloa. Kerrostaloissa on asuntoja yksiöistä suuriin perheasuntoihin, joihin kuuluu takka, parveke ja palvelijanhuone. Aallon arkkitehtitoimisto teki Inkeroisiin myös opettajien asuntolan ja tehdasalueen rakennussuunnitelman, joka toimi pohjana paperitehtaan tehdas-, varasto- ja tuotantorakennuksille. Kouvolan kaupungin julkaisemat arkkitehtuurioppaat Alvar Aalto -kohteista ja Kouvolan keskustasta, kouvola.fi/arkkitehtuuriopas

MEIJERISTÄ TAIDEKESKUKSEKSI Sippolan kartanomeijerissä keitettiin Suomen ensimmäinen emmentaljuusto vuonna 1856. Nykyisin meijerissä toimii Taidekeskus Antares, jonka residenssissä työskentelee ja asuu taiteilijoita. Kesä-elokuussa Antares avaa ovensa näyttelyvieraille ti-su 12–18. galleriaantares.fi

KULTTUURIKASVO Johanna Heimonen Näyttelijä, 48 Mistä saavuit Kouvolaan? ”Kotkasta.”

Kuva: Kouvolan Teatteri

Mitä olet ehtinyt elämässäsi tehdä? ”Näyttelijäntöitä monessa eri kaupungissa kuten Imatralla ja Helsingissä sekä työskentelyä myös muilla aloilla. Pariin kertaan on tullut kierrettyä koko Suomi musikaalikiertueilla legendaarisen Jaakko Tepon matkassa.”

24

Kouvolan matkailulehti 2022

Missä sinut voi nähdä tänä vuonna? ”Kouvolan Teatterissa muun muassa näytelmissä Muistojen virta ja Kolme iloista rosvoa.” Mitä olet oppinut Kouvolasta? ”Että kotkalainenkin voi rakastua Kouvolaan.” Minne viet vieraasi Kouvolassa? ”Tykkimäen Saunalle kylmävesiuintiin, Mimosan Aitoon lounaalle ja sieltä maailman parhaaseen Kouvolan Teatteriin.”


PIRTEÄ PIKKUMUSEO

X3

1. JUNIEN LUMOUS Pienoisrautatiemuseo Semaforo-trenoramassa voi ihastella pienoisjunien etenemistä idyllisessä maisemassa. Museon yhteydessä on kahvila Onkapannu, jossa tuoksuu vastajauhettu kahvi ja tuoreet leivokset. elisanet.fi/pienoisrautatiemuseo/semaforo

OMA OPAS KONSERTTIIN Tekisikö mieli konserttiin, mutta et saa lähdetyksi yksin? Pohditko, miten pukeutua ja missä vaiheessa voi taputtaa? Ensikertalainen voi tilata itselleen konserttioppaan Kymi Sinfoniettan konserttiopaspalvelusta. Konserttiopas ottaa sinut vastaan, ja on halutessasi koko konsertin ajan seuranasi, tutustuttaa etikettiin ja antaa taustatietoa orkesterista ja illan ohjelmasta. Maksuton konserttiopaspalvelu on myös ryhmien ja yritysten varattavissa. Nautinnollista konsertti-iltaa voi täydentää etukäteen varatuilla väliaikatarjoiluilla. kymisinfonietta.fi

2. TUNNELMAA JA ELEKTRONIIKKAA Keskustan tuntumassa sijaitseva Museokortteli on idyllinen puutalokortteli, jossa on pikkupuotien lisäksi Koti- ja Radiomuseo. Sen huoneissa tutustutaan eri vuosikymmenten sisustuksiin ja tunnelmiin sekä tietysti entisajan elektroniikkaan. putkiradiomuseo.fi 3. PUOTI KUIN KARAMELLI Alkuperäisessä Pokin kauppatalossa sijaitsevan Puotimuseon perusnäyttely kertoo eri aikakausien kauppatoiminnasta. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyjä ja kesäaikana tapahtumia. Vieressä toimii Valkealan virkeä kesäteatteri. valkealanmuseo.fi

Koko perheen näyttely Kouvolan kaupunginmuseon näyttely Koko Kouvolan Teatteri (24.11.2021–8.10.2023) juhlistaa 60-vuotiasta Kouvolan Teatteria ja tempaa aikuiset ja lapset mukaan kulissien taakse. Näyttelyyn kannattaa tutustua koko perheen voimin. Lapsille riittää puuhaa esimerkiksi XAMKin restauroinnin opiskelijoiden rakentamalla kokeilunäyttämöllä, jolla voi testata lavastusta ja valojen tekemistä. Lapsille on myös oma leikkitila, jossa saa kokeilla pukuja ja laittaa pystyyn oman teatteriesityksen. poikilo.fi

RAKKAUSPUISTOON? Salmelasta tuttu Tuomas Hoikkala isännöi myös Valkealasta Repovedelle suuntaavien reitillä olevaa Vuohijärven luonto- ja kulttuuritaloa, joka tunnetaan Rakkauspuistosta sekä vaihtuvista luontoaiheisista taidenäyttelyistä. kulttuurivuohijärvi.fi

Kouvolan matkailulehti 2022

25


ASTETTA FIINIMPI RESORT.

26

Kouvolan matkailulehti 2022

tykkimakiresort.fi


Luksusta tarjolla Uusi Tykkimäki Resort tarjoaa vierailleen luksusta kuten hyvin varusteltuja huviloita, panoraamasaunoja ja rapujuhlia laitureilla. glamping-majoitusta, perhehuviloita ja minimökkejä. Siinä uuden Tykkimäki Resortin vaihtoehtoja yöpyjille. Glamping eli glamourous camping tarkoittaa luksustelttailua. Se on hotellimaailman uusi trendi, mutta ei silti mikään uusi idea. Muinaiset kuninkaat yöpyivät hienoissa teltoissa matkoillaan. Tykkimäki Resortin etenkin pariskunnille suunnattu glamping-majoitus on vielä astetta jalostuneempi muoto luksustelttailusta. ”Meillä rakenteissa käytetään puuta ja lasia, joten majoittua voi ympäri vuoden. Sisällä on hotellihuoneen mukavuuksia kuten vessa ja pehmeät sängyt”, sanoo KSO:n toimialajohtaja Mikko Virtanen.

Alueen hyvin varustelluissa huviloissa arjen luksus saa uuden merkityksen. Esimerkiksi jokaisen huvilan pihassa on oma lämmitettävä poreamme.

SUOMEN SIISTEIN RESORT, NIIN KUIN ME TÄTÄ KUTSUMME. Minimökit ovat pieniä ja somia nukkumiseen tarkoitettuja pesiä. Kaveriporukat voivat istua iltaa ja viettää aikaa yhteisellä terassialueella, josta löytyy viihtyisä nuotiopiste.

”Leirintäalueella voi majoittua tuttuun tapaan asuntovaunussa tai omassa teltassa. Vaunupaikkoja on karavaanareille noin 50. Vieraiden käytössä ovat palvelurakennukset ja huippuluokan ulkokeittiö.” Resortin saunamaailmaan kuuluu porealtailla varusteltuja panorama-saunoja ja päivittäin lämpenevä savusauna. Laiturit ovat kaikkien alueella vierailevien käytössä. Yksittäinen laituri voidaan vuokrata vaikkapa kokousta ja rapujuhlia varten.

Vapuksi avautuvan Tykkimäki Resortin aktiviteetteihin on satsattu, joten tekeminen ei lopu vierailta kesken. Mailapeleistä lomalaisille on tarjolla tennistä, minigolfia, padelia ja sulkapalloa. Koristakin voi treenailla. Nurmikentän keskellä aktiviteettialueella on muun muassa venyttelytanko, trampoliini, jooganurmi ja petankkikenttä. Läheisellä Käyrälammen uimarannalla on 12 beach volley -kenttää, jotka ovat vapaassa käytössä. ”Aivan Tykkimäki Resortin vieressä on vesipuisto Aqua Park ja kävelysillan toisella puolella kohoavalla mäellä Tykkimäen huvipuisto. Suomen siistein Resort, niin kuin me tätä kutsumme.”


Muraalista maamerkki Kymin Ruukin alueen entisen hakevaraston seinään Kuusankoskella syntyi viime syksynä muraali kahden taiteilijan voimin. 28

Kouvolan matkailulehti 2022


Muraali osana taidekeskittymää Muraalin tilasi Kymijoen Taidepato ry. Se on Kuusankosken Kymin Ruukin alueen Taideruukissa toimiva yhdistys, joka järjestää taidenäyttelyitä, esitelmä- ja luentotilaisuuksia sekä elämyksellisiä tapahtumia Pato Klubilla ja Galleria Padossa. Niistä tunnetuin on sunnuntaiklubi, jossa esiintyy Suomen kärkiartisteja.

LISÄTIETOA: taideruukki.fi

Taiteilija Taneli Stenberg:

Muraalin ideointi alkoi helmikuussa. Pallottelimme aiheita ja toiveita Kymijoen Taidepato ry:n Vesa Parvisen kanssa. Luonnostelujen jälkeen huhtikuussa suunnitelma oli kasassa. Muraalissa käydään läpi Kymijoen historiaa arkaaiselta ajalta joen valjastukseen ja paperinvalmistukseen asti. Työnimenä oli Isiltä pojille, eikä muuta nimeä ole sen jälkeen keksitty. Tämä on neljäs iso muraalini. Olen tehnyt niitä viime vuosina yhdessä taiteilija Anetta Lukjanovan kanssa. Tyylimme ovat lähellä toisiaan. Kaverillisessa mielessä kilpailemme siitä, kumpi tekee aina mitäkin. Ensin ammuimme pohjamaalia ruiskuilla ja teimme ruostesuojauksia. Itse maalaus syntyi teloilla ja pensseleillä. Luonnostelma oli piirretty ruudukolle, ja siitä skaalasimme sen isommaksi. Muraali yhdistyy aina ympäristöönsä. Hakevaraston seinällä on ikkunoita, parveke, oviaukkoja ja vanhoja putkia. Ne täytyi saada osaksi teosta, joten muutimme vähän luonnosta.

Harjakorkeudeltaan 25-metrisen rakennuksen pidemmän sivun jaoimme neljään palkkiin. Kaksi palkkia maalasimme yhdessä ja kaksi teki Anetta. Minä tein lyhyemmän sivun maalauksen. Maalia kului noin 250 litraa. Työskentelimme seitsemänä päivänä viikossa 4–12 tuntia päivässä säästä ja omasta jaksamisesta riippuen. Aikataulu oli väljä, mutta arvioitu kuukauden aika ylittyi silti viikolla. Tulevaisuutta edustavan pojan kasvojen tekeminen vei minulta puolitoista päivää. Ihmisten mittasuhteita pitää käydä välillä tarkistelemassa kauempaa. Betonipinnassa oli joitain yllätyksiä. Yllätys oli myös 55-vuotias mies, joka tuli katselemaan työskentelyämme. Hänestä oli kuva kirjassa työuransa alussa, 18-vuotiaana paperimiehenä. Anetta käytti kuvaa mallinaan maalatessaan muraalin paperimiehen.

Kouvolan matkailulehti 2022

29


Metsä – Kaakko22/23 3.2.–24.4. Koe metsän tunnelma ja moninaisuus kaakkoissuomalaisten taiteilijoiden näyttelyssä. Näyttely liittyy Kymenlaaksossa vuonna 2022 vietettävään metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlaan.

Valokuvan aika 22.5.–28.8.

Mika Honkalinna

Kesällä taidemuseo Poikilossa juhlitaan. Kouvolan Kameraseura täyttää 70-vuotta ja Suomen Kameraseurojen liitto 90-vuotta. Mika Honkalinnalta näyttelyssä on esillä kaksi kokonaisuutta: Suomaa ja Puuteema.

Pelipoikilo 25.9.2022–8.1.2023 Astu sisään pelitaiteen maailmaan. Näyttely toimii johdantona pelitaiteeseen osoittaen pelien sisällöllisen moninaisuuden ja visuaalisen kauneuden. Ole valmis yllättymään!

Koko Kouvolan Teatteri 8.10.2023 saakka

30

Kouvolan matkailulehti 2022

Tavaton Media

Näyttely juhlistaa vuonna 1960 perustettua Kouvolan Teatteria ja tempaa koko perheen kulissien taakse. Pääset hyppäämään mukaan teatterityöhön sen moninaisten ammattilaisten matkassa. Tule ihastelemaan taidokkaita teatteripukuja ja tarpeiston esineitä sekä kokeilemaan itse lavastamista ja valojen tekemistä. Siis pue yllesi teatteripuku ja astu näyttämölle!

Kouvolatalo Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17, Liput 11/8 €, alle 18-v vapaa pääsy perjantaisin klo 17-18 vapaa pääsy

Seuraa meitä


KAIKILLE SOPIVAT VUOKRAMÖKIT KESKELTÄ KYMENLAAKSOA!

VÄÄNTÄJÄN TILALTA

VUOKRAMÖKIT & KANOOTTIVUOKRAUS

Majoitu historiallisessa järvimiljöössä AuroraHut – ekologinen ja elämyksellinen majoitus Hirsimökkejä ja B&B huoneita Aittamajoitus ja leirintäalue Tilausravintola ja kesäterassi

Herransaarentie 34, 47710 Jaala p. 05 386 164 | aurantola.fi

Monipuoliset majoituskohteet. Lomalle, viikonlopuksi, illanviettoon, kalastusmatkoille, työmatkoille.

info@kymenmokit.fi

P. 0400 525 062 VAANTAJANTILA.FI

www.kymenmokit.fi

A-oikeudet aluksen baarissa Tilausruokailut ja kahvit herkkuineen Sauna pienryhmille

RISTEILYT & YRITYSMYYNTI

Tommi Kurvinen www.riverside-events.fi p.040 740 5002 transportkurvinen@gmail.com

LAIVA

Kimolan kanavan risteilyt KESÄ 2022

mskavaljeeri@gmail.com p.045 605 0747 Ravintoalaiva Kavaljeeri II Jyväskylän satamassa sataman suurin hiiligrilli ja kylmine juomineen. Tervetuloa nauttimaan!

Kouvolan matkailulehti 2022

31


Hei sie saunoja!

KOUVOLAN MATKAILUOPPAAT RY järjestää tilauksesta opastettuja kaupunki- ja teemakierroksia, aikamatkoja roolioppaan johdolla sekä kohdeopastuksia.

to, Kolmen kirkon kierros, Oravalan kartanon ja muiden Kouvolan kartanoiden tarinoita, kierroksia Kasarminmäellä ja paljon muita.

Ankkapurhasta Alvar Aaltoon, Koskenranta - patruunoiden puis-

Kesäisin yleisiä kävelykierroksia ympäri Kouvolaa.

kouvolanmatkailuoppaat.fi facebook: kouvolan matkailuoppaat kouvolanmatkailuoppaat@gmail.com 040 187 0383

VUOHIJÄRVEN LUONTO- JA KULTTUURITALO

32

Kouvolan matkailulehti 2022

Saunaa on, terassia on, tilaa on. Tuuha kokemaan Saunaelämys Kouvolaan!

tykkimaensauna.fi


Kesänviettoa kulttuuripuistossa

Ankkapurhan kulttuuripuistossa vierähtää päivä jos toinenkin. Tässä ehdotuksemme ohjelmaksi.

1. Kävelykierros Lataa ilmainen Nomadi-sovellus sovelluskaupastasi, ja voit tutustua Ankkapurhaan milloin vain. Näet läheisyydessäsi olevat reitit ja kuulet tarinoita, joita ei kerrota matkaoppaissa!

2. Pakopeli ja taidenäyttely Anjalan kartanossa on kesäisin taidenäyttelyitä. Yläkerrassa toimii 1700-luvulle ajoittuva huonepakopeli. Kartanon tarinat -opastuskierroksia järjestetään kesäaikaan säännöllisesti.

3. Lounas kivinavetassa Ravintola Ankkapurha suosii lähellä tuotettuja raaka-aineita. Uusissa ravintolatiloissa kartanon vanhassa kivinavetassa on 170 asiakaspaikkaa.

4. Golfia ja muita pelejä

8. Grillailua ja chillailua

Ankkapurha DiscGolfPark on 9-väyläinen frisbeegolf-rata. Frisbeesetin voi vuokrata Makasiinikahvilasta, samoin muita pelivälineitä ja jopa fillarit.

Ankkapurhassa voi olla myös tekemättä mitään! Puistossa oleskelijoille on tarjolla riippumattoja ja piknik-alue grilleineen.

5. Kahville! Kartanon viljamakasiinista tunnelmalliseksi muuttunut Makasiinikahvila tarjoaa kesävieraille vastajauhettua kahvia, paikallistuottajien tuotteita ja tuoreita leivonnaisia.

6. Yöpyminen Ankkapurhassa majoitut mukavasti, tarjolla on kodikkaita 3–4 makuuhuoneen huoneistoja.

7. Joenvarsipatikointi Läheisellä Känkkäränmäellä kulkee luontopolku jylhissä jokimaisemissa. Haastavimpiin kallion kohtiin on rakennettu kaiteita ja portaita.

9. Kummitus Anjalan kartanon historiaa on elävöitetty videoilla, jotka avautuvat herätetauluista älylaitteella. Virtuaaliteknologian avulla voit kohdata Wreden suvun kummituksen, Harmaan Rouvan. Videot saat käyttöösi lataamalla SALMI AR -sovelluksen.

10. Konsertit Kesäinen alkuilta, kartanomiljöö, suomalaisen musiikkitaivaan tähtiartistit, auringossa kimmeltävä Kymijoki. Ankkapurhan puistokonsertit soivat kolmena elokuun sunnuntaina.

Kouvolan matkailulehti 2022

33


Makuja ja ostoksia Kouvolaan kannattaa suunnata kahvin, oluen, lakritsin ja muiden herkkujen perässä.

IDYLLINEN PANIMOKAHVILA Päivällä kahvittelijoita, illalla erikoisoluiden maistelijoita ja makumatkailijoita. Nostalgiaa tihkuvan kuppilan sisustus huokuu menneitä aikoja. Musiikkina soivat kuolemattomat klassikot. Panimokahvila Vanha Kauppa Kuusankoskella toimii Heinonen & Laurikainen Oy:n entisessä kaupparakennuksessa. Hanoista saa kahdeksaa omaa olutta, jotka valmistaa artesaanipanimo Panimo Hoppa.

Olutvalikoima on kattava muutenkin. Panimo perustettiin vuonna 1925 valmistuneen kauppakiinteistön takapihalla sijaisevaan TT-Fordin eli Hopan talliin. Siitä panimon nimi. Panimon edustalle avautuu kesäisin tunnelmallinen Hopan Beer Garden, jossa nautitaan toisinaan elävästä musiikista. Panimokahvilan yhteydessä toimii pieni puoti, josta saa ostettua Hopan oluita ja muita herkkuja mukaan. Lisätietoa: vanhakauppa.fi

34

Kouvolan matkailulehti 2022


Herkkuja leipomomyymälästä

LAKRITSIN PÄÄKAUPUNKI

Herkullisia ruislimppuja kaipaava suuntaa Korian Leipomon tai Risto Peltolan Leipomon leipomomyymälään tai Tuomon Luomun myymälään Cafe Ruukittareen. Leipomojätti Vaasan myy tuotteitaan omassa Vaasan-myymälässä. Monenlaisia herkkuja tekevällä Leipomo Koppasella on myymälä sekä leipomon yhteydessä että keskustassa. Kymen Wienerin kakkuja ja leivoksia saa sen omasta kahvilasta ja lounaspaikasta. Korian Leipomo, Leipurimestarintie 2. Risto Peltolan Leipomo, Alakyläntie 11. Leipomo Koppanen, Kouvolankatu 24 ja Teollisuustie 10. Tuomon Luomu, Kyminväylä 2. Vaasan-myymälä, Katajaharjunkaari 3. Kymen Wiener, Laturinkatu 2.

Kouvolan Lakritsin lakutehtailija Timo Nisula on julistanut Kouvolan maailman lakritsipääkaupungiksi. Tehtaan lakritsia saa kaikkialta Kouvolasta ja monesta paikasta Suomesta. Viedäänpä sitä myös Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan ja Kanadaan. Lakupääkaupungissa lakritsituotteita valmistaa myös Lakumesta. Myös sen lakritsit ovat tuttuja lakritsinystäville ympäri maan. Lakumestan tehtaanmyymälä palvelee Kuusankoskella (Hemmintie 3) ke-pe 9.00–14.00 Kouvolan Lakritsi avaa pian uuden tehtaan ja tehtaanmyymälän keskustaan.

KUUSANKOSKEN KERAAMIKON TEHTAANMYYMÄLÄ Keraamikko Anu Pentikin isä oli Kymi-yhtiöllä töissä ja toi perjantaisin työsuhde-etuna paperirullan kotiin, jonka tyttö piirteli täyteen kuviaan. Taiteilijan tarina alkoi Kuusankoskelta, ja sinne Posiolle asettunut taiteilija halusi myös tehtaanmyymälän. Pentik Outlet toimii matkailijoille suunnatussa Kymen Paviljongissa, joka avautui vuonna 1990 nelostien ja kuutostien leikkauskohtaan Kymijoen läheisyyteen. kymenpaviljonki.fi

VIINILLE MUSTILAAN Kartanon Vaalea, Punapaula, Päivänsäde, Karvajalka ja Mustan Everstin Kosto. Siinä muutamia vaihtoehtoja Mustila Viinin Viinituvan viini- ja liköörimaistiaisilla. Naapurista Viinipuodista voi hankkia lähiseudulla kasvaneista marjoista tehtyjen viinien lisäksi limonaadeja, hilloja ja hyytelöitä. Laajasta viinivalikoimasta Satumetsän Lumous palkittiin vuoden 2021 tilaviininä. mustilaviini.fi

Novitan tehtaanmyymälä Korian ABC-asemalla on neulojien lankataivas, joka tarjoaa monipuolisen valikoiman villalankoja ja neulontavälineitä.

Kouvolan matkailulehti 2022

35


KAHVIA OMASTA PAAHTIMOSTA KAPU Roastery on kahden kouvolalaisen perheen perustama artesaanipaahtimo. Kahveja on myynnissä lauantaisin klo 10–14 paahtimolla osoitteessa Kaupunginpuutarha 17. Myyntivalikoimassa on viisi eri kahvia – Sulo, Armas, Toivo, Voima ja Uljas. KAPU Roasteryn kahveja voi maistella Bistro Goutussa ja The Bank -ravintolassa, josta saa Pankkiirin aamukahvia. Paahtimo Papulaarin päätuotteet ovat Kouvola-kahvi ja SysiKymi. Valikoimissa on myös kolme muuta kahvia, joiden paahtamista oli käynnistämässä baristamestari Jarno Peräkylä. Paahtimo Papulaarin kahveja tarjoilevat Mimosan Aito, Gastropub Betony, Teatteriravintola Harkko sekä tietenkin Kahviputiikki Papulaari paahtimon yläkerrassa.

PALVIUUNIN HERKKUJA Palviliha Oy:n uudistunut tehtaanmyymälä sijaitsee Korian sydämessä. Vuonna 1975 perustetun jalostamon ensimmäisiä tuotteita olivat Perinteinen Palvikinkku, Palvikylki ja Palviselkä. Ne valmistetaan yhä samalla menetelmällä kuin ennenkin, leppähaloilla palviuunissa kypsentäen. Vuosien saatossa tuoteperhe on kasvanut, ja Palvilihalta saa myös erikoismakkaroita, leikkeleitä ja kausituotteita. Pääartikkeli on edelleen Perinteinen aito palvikinkku. palviliha.fi

Löytöjä kirpputoreilta Kouvolan keskustassa löytöjä voi tehdä Pelastusarmeijan ja Fidan kirpputoreilta sekä Kymppitorilta. 200 myyntipöydän Perhekirpputori Centtilä Kellomäessä on yksi kaupungin suurimmista kirppareista. Kuusankoskella toimii Kuusaan Kirppis, Myllykoskella on vierekkäin Lähetyskirpputori ja Finntori. Rönsyilevässä ja yllätyksellisessä Valkealan sisätorissa on myyntipöytien lisäksi tarjolla kaikkea mahdollista, jopa lounasta. Elimäen lähetystori on kirpputorin lisäksi kahvila. Kirpputori Kankkulankaivo Jaalassa on eksoottinen vanhan tavaran kauppa, jonka jokaisen senkin laatikko pursuaa myytävää tavaraa.

36

Kouvolan matkailulehti 2022

Polven Juustola Sippolassa valmistaa leipäjuustoa, pitojuustoa, kermaista talonpoikaisjuustoa ja emmentaleja. Mäkelän Tilajuustola Iitissä tekee tuorejuustoa, kotijuustoa, juustoleipää ja kartanojuustoja.


Ravit – parasta paikan päällä! Vuoden 2022 ravipäivät

to 6. 1. la 15.1. Valkeala-ajo ma 24.1. to 24.2. pe 4.3. to 10. 3. pe 1. 4. Nostalgia-ravit to 21.4. su 8. 5. to 19.5. pe 17.6.

la 18.6. Kymi GP to 25.8. to 15.9. su 25.9. pe 30. 9. to 20.10. Kymenlaakso-ajon karsinnat la 29.10. Kymenlaakso-ajo, Kouvola-ajo ma 7.11. to 17.11. pe 2.12. su 11.12. to 22.12.

Kesän kohokohta

Kansainvälinen KymiGrandPrix 18.6.2022

Tervetuloa nauttimaan upeiden hevosten urheilusta, viihtymään ja voittamaan!

www. kouvolanravirata.com • Tiedustelut puh. 05-320 1101 Kouvolan matkailulehti 2022

37


oa Yli-Kaitala l u t e v an Ter L aadukkaita majoitus-, ravintola-,

kokous- ja ohjelmapalveluita. Hyvin varusteltuja omarantaisia lomamökkejä vip-huvilasta mummonmökkiin sekä lasiseen igluun ympäri vuoden.

Koe vuosisadan saunaelämys Sammal-

sauna ja/tai perinteisempi Kettusauna sekä nauti ulkoporealtaan ja kuumakylpyaltaan lämmöstä.

Yli-Kaitala Resort Puh. 0500 750 612, 050 541 0976 ja 05 326 5504 • Kaitalantie 323, 47490 Mankala, Iitti info@yli-kaitala.com • www.yli-kaitala.com

ti 24.5. – to 23.6. Kuudes kohtaaminen Kirsi Autio, Minna Bengs, Anne-Mari Heiskanen, Tarja Bruun-Järvenpää, Juhani Järvinen, Kirsti Nenye, Kristiina Pellinen, Hanne Ronkainen la 4.6. – su 28.8. Meijerin metsä ympäristötaiteen näyttely la 2.7. – su 31.7. Valetaiteen näyttely kuratoitu ryhmänäyttely la 30.7. Valetaiteen karnevaali

Agita Marackovska Kuvaaja: Marleena Liikkanen

NÄYTTELYT 2022

KURSSIT 2022

Pronssivalu ti 7.6. klo 17–18.30 luento ja materiaalit ti 14.6. – su 19.6. 38h 302 € Opettaja: kuvanveistäjä Tiiu Anttinen Maalaus to 7.7. – su 10.7. 2022 28 h 255 € Opettaja: taidemaalari Mikko Sakala

38

Kouvolan matkailulehti 2022

www.galleriaantares.fi Pien-Liikkalantie 6, 46710 Sippola info@galleriaantares.fi puh. +358 44 9819506 Näyttelyt avoinna ti–su 12–18 suljettu 24.6.-1.7. Sisäänpääsy 5 €

Hotelli Sommelo Pallokentäntie 2 45700 KUUSANKOSKI Tel.+358 (0)5 740 701 sommelo@avainhotellit.fi

hotellisommelo.fi


Kokous- ja tapahtumapaikkana Kouvola Tehdään yhdessä tapahtuma, joka muistetaan!

VisitKouvolan maksuton kokous- ja tapahtumapalvelu auttaa sinua tapahtuman järjestämisessä Kouvolassa, oli kyseessä kokous, tyky- tai tyhypäivä. Koska tunnemme hyvin paikallisen verkostomme, osaamme suositella onnistuneen tapahtuman elementit. Kartoitamme sopivat kokous- ja majoitustilat, ruokailupaikat, kuljetuspalvelut sekä oheis- ja ohjelmapalvelut. Autamme tapahtuman suunnittelemisessa ja toteutuksessa alusta loppuun. Halutessanne pyydämme tarjoukset alueen toimijoilta ja kilpailutamme tarjoukset puolestasi. Tunnemme myös paikalliset markkinointikanavat ja Kouvolan kaupungin lupakäytännöt. Palvelumme säästää sinulta aikaa ja vaivaa. Ota rohkeasti yhteyttä ja anna meidän auttaa onnistumaan tapahtumasi kanssa.

Lisätietoa: matkailu@kouvola.fi Puh. 020 615 5295 tai 020 615 7518 Kouvolan matkailulehti 2022

39


HIILIN E

E UOT OT

RAALI PAIN UT

ClimateCalc CC-000084/FI PunaMusta Magazine

Julkaisija Kouvolan kaupunki / Viestintä ja VisitKouvola Päätoimittaja: Raija Sierman Tekstit: Wirke / Taitto: Mainostoimisto Sepeteus

Puh. 020 615 5295, matkailu@kouvola.fi

Painopaikka: PunaMusta, painosmäärä: suomi 18 000 kpl, englanti 6 000 kpl, venäjä 2 000 kpl

40

#visitkouvola

Kouvolan matkailulehti 2022

Muutokset mahdollisia