Page 8

teksti Jukka Behm / kuvat Mainostoimisto Selekti ja Alisa Ranta-Aho

Taidetta kartanossa ja asuntomessuilla Moision Taidekesä esittelee 10 kuvataiteilijaa. Taiteilija Johanna Oraksen kädenjälki näkyy myös asuntomessujen Taide-talossa, jonka Moision Taide- ja Pitokartanon johtaja Anne Hasu on rakennuttanut puolisonsa kanssa. MOISION TAIDEKESÄN 10 taiteilijan töitä on esillä kartanon Moision Taide- ja Pitokartanon päärakennuksessa. Lisäksi viereisessä Kulttuurimajassa on 12 taiteilijan näyttely. “Asuntomessukesänä taiteilijoilla on ollut kovaa kiinnostusta tulla Moisioon. Valituista taiteilijoista suuri osa on taidepiireissä tunnettuja tekijöitä”, sanoo yrittäjä Anne Hasu. Hasu liittyy myös Kouvolan asuntomessuihin, sillä hänen ja puolisonsa Paavo Hakkaraisen koti – kohde nimeltä Taide-talo – nousee messualueelle. MESSUTALON SISUSTUKSESSA näkyy taiteilijan Johanna Oraksen tuotanto. Hasu on teettänyt Oraksen taulujen aiheista tapetteja, tyynynpäällisiä ja muita tekstiilejä sekä lasioven koristepinnan. Ruokapöytä on katettu Oraksen valkomustalla designastiastiastolla. “Talomme sisustuksen teemana on “rakkauden pyörteissä”. Nimi tule Oraksen työstä, jossa on kallankukkia”, Hasu sanoo. Johanna Oraksen tuotantoa on esillä myös Moision Taidekesässä. “Voimakkaita, pikkutarkkoja töitä, joissa on rauhallinen värimaailma”, Hasu määrittelee. UUSKLASSIMIA EDUSTAVA Moision kartano on arkkitehti C.L. Engelin varhaisia töitä ja tutustumisen arvoinen itsessään. “Moisio on harvinainen toiminnassa oleva kartano, ja asuntomessujen aikana sen aukioloaikaa on pidennetty. Taide-talon kuistilla on jaossa pääsylippuja sekä esitteitä kartanosta.”

TOSI-TV-TÄHDESTÄ TAITEILIJAKSI Viidakon tähtösistä ja Suomen täydellisistä venäläisnaisista tuttu Alisa Ranta-Aho on käynnistänyt uransa taiteilijana. Millaisia teoksia tuot Moision Taidekesään? “Töilleni ominaista on runsas värien kirjo. Tyyliltään ne voi jakaa kahteen eri luokkaan, siveltimellä maalattuihin ja “kaato-tekniikalla” luotuihin alkydimaalitöihin. Kumpiakin nähdään Moisiossa. Useat töistä ovat suurikokoisia, joten katsomme ripustusvaiheessa kuinka monta mahtuu esille.” Kuinka päädyit taiteilijaksi? “Työskentelin ensin kampaajana ja yrittäjänä. Tradenomiksi valmistuttuani ymmärsin, ettei ala ole minua varten. Kaipasin elämääni sisältöä, ostin maalaustarvikkeet ja aloin luoda. Se vei mennessään. Taide on ollut aina läsnä elämässäni. Äitini oli lahjakas taiteilija. Ihailin ja katselin vierestä hänen työskentelyään.”

Ensi vuonna on Moision kartanon 200-vuotisjuhlavuosi.

Millaisessa vaiheessa taiteilijan urasi on tällä hetkellä? Olen maalannut nelisen vuotta ja näyttelyjä on takana neljä, joista kaksi on omia ja kaksi ryhmänäyttelyjä. Tänä keväänä on kolme näyttelyä. Haaveilen siitä, että jonain päivänä voin lopettaa päivätyön ja keskittyä taiteeseen. Rakkaus siihen ei lopu koskaan.” Mitä Kouvola sinulle merkitsee? “Päädyin Helsinkiin Siperian, Alajärven, Seinäjoen ja Kouvolan kautta. Kouvolassa vietin nuoruuteni. Kouvola on ollut aina minulle sydämellinen, joten olen onnellinen saadessani tuoda näyttelyn arvostettuun Moision Taidekesään.” Moision Taidekesän (5.5.–31.8.) muut taiteilijat ovat Susanna Eskola, Laura Huhtakallio, Pauli Luoma, Elena Maijala, Hanna Marno, Johanna Oras, Tapani Piirto, Terho Peltoniemi ja Anu Pensola. 8

www.moisionkartano.fi

Profile for Kouvolan kaupunki

Kouvola kesätapahtumat 2019  

Kouvola kesätapahtumat 2019