Valtakunnalliset kotiseutupäivät 2019 Tuusulassa

Page 1

i r u u Kulttttaa liiku Valtakunnalliset kotiseutupäivät 8.–11.8.2019 | Tuusula


VALTAKUNNALLISET KOTISEUTUPÄIVÄT TUUSULASSA 2019

SISÄLLYSLUETTELO

Tapahtuman suojelija Erkki Tuomioja

4

YHTEYSTIEDOT

Tuusulan pormestari Arto Lindberg

8

Suomen Kotiseutuliitto, Kalevankatu 13 A, 00100 Helsinki

Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen

10

puh. 09 612 6320, 045 614 0464, toimisto@kotiseutuliitto.fi

Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna

12

Koordinaattori Riikka Noreila, puh. 040 513 2200,

Tuusula-Seuran tervehdys ja Tuusulasta lyhyesti

14

riikka.noreila@kotiseutuliitto.fi Mediayhteydet viestintäpäällikkö Anna-Maija Halme, puh. 050 440 9411, anna-maija.halme@kotiseutuliitto.fi. Päivystävä numero Kotiseutupäivien aikana 045 614 0464 Nettisivut: www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019/ Facebook: www.facebook.com/kotiseutupäivät Twitter: @Kotiseutuliitto Instagram:

www.instagram.com/kotiseutuliitto

Ulkoasu ja taitto: Minna-Kaisa Kuosmanen Kuvat: Tuusulan kunta, Kari Kohvakka, Antti Kallio, kannen kuva Maarit Kytöharju/Meidän festivaali Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy, 2019 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Esitteen tiedot on koottu tammikuussa 2019. Ajantasainen ohjelma löytyy osoitteesta:

TERVEHDYKSET

Kotiseutupäivät – koko ohjelma

16

Torstai 8.8.

20

Perjantai 9.8.

21

Lauantai 10.8.

22

Sunnuntai 11.8.

22

Tapahtumapaikkojen kartat

18

Ilmoittautuminen, hinnat ja maksaminen

42

Kotiseuturetket

24

Tapahtumia, näyttelyitä ja ostospaikkoja

30

Taiteen perusopetus Tuusulassa

38

Hotellit ja ravintolat Tuusulassa ja lähialueella

44

Museonäyttelyt Tuusulassa ja lähialueella

32

Kotiseutuliitto pähkinänkuoressa

48

Järjestelytoimikunta

52

www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019/

2

3


ERKKI TUOMIOJA

ERKKI TUOMIOJA

Kotiseutuni oi, sulle hiljainen laulu soi. Kunnaitas, laaksojas unohtaa en voi. Luonas juureni on, siellä ystävä verraton. Myös sydän ainiaan se on siellä vaan.

KULKUMIEHELLÄKIN ON KOTISEUTU(JA)

Vaikka käyn kauas pois ennättäyn, aatoksin riennän taas takaisin. Kerran kun näit sä syntyvän mun, kerran pääsen kai helmaasi sun. (levyttänyt Veikko Tuomi)

Valtaosa suomalaisista samastuu edelleen Veikko Tuomen ikuistamaan kotiseutu käsitteeseen jossa se on sama kuin synnyinseutu, ehkä sitä tiiviimmin mitä useampi suomalainen nykyisin on Sami Saaren Papa was a rolling stone

Papa was a rolling stone Wherever he laid his hat was his home (Isä oli kulkumies, suomeksi levyttänyt Sami Saari)

-klassikon suomalaisversion mukainen kulkumies.

Kun maailma koko ajan kasvaa yhteen, myös ihmisten liikkuvuus

lisääntyy. Synnyinseutu on yhä harvemman ihmisen kotiseutu ja monet voivat vaihtaa asuinpaikkaansa useamman kerran elämänsä aikana. Tämä itse asiassa korostaa niin synnyinseudun kuin kotiseudun merkitystä ihmisille.

Olen itsekin pienen mittakaavan kulkumies. Olen syntyperäinen helsinki-

läinen ja siellä jo puolen vuosisadan ajan Töölöön juurtunut, jolla on lapsuusajalta siteitä myös Lontooseen ja Geneveen. Sukujuurien kautta olen tutustunut lisäksi virolaisuuteen ja kantahämäläisyyteen, puolisoni kautta myös pohjoissatakuntalaisuuteen.

5


ERKKI TUOMIOJA

Tuusulalaisuus on myös syvälle identiteettiini juurtunut. Jo vanhemmillani ja isovanhemmillani on ollut vahvoja siteitä Tuusulaan ja pidän itseäni hyvinkin puolituusulalaisena, joka nauttii samoista Tuusulan luontoon, asukkaisiin ja historiaan liittyvistä kokemuksista kuin kunnan vakituiset asukkaat.

En koe etten olisi mistään kotoisin, vaan on paremminkin niin, että

minun on ollut mahdollista solmia kotiseutusuhteita moniin erilaisiin ympäristöihin, paikkoihin ja ihmisiin, jotka ovat kasvattaneet ymmärrystäni ja rikastuttaneet elämääni.

On tärkeää, että kaikilla ihmisillä on heidän aiemmasta taustastaan

riippumatta mahdollisuus elää turvallisessa ja tutussa ympäristössä ja tuntea se kotiseudukseen. Suomalaisille luonnonympäristö on usein ensin mainittu kotiseudun ominaisuus Maamme-laulusta alkaen. Ihmiset ja se miten he osaavat ja onnistuvat keskinäisen kanssakäymisensä järjestämään, on kuitenkin kotiseudun tärkein tekijä.

Kolmas kotiseudun ja kotiseututyön tärkeä ulottuvuus on historia.

Jollemme tiedä miten ja mistä olemme tulleet siihen yhteiskuntaan, jossa tänään elämme, ja miten paikallinen historia nivoutuu laajempaan ja viime kädessä maailmanlaajuiseen historiaan, emme myöskään voi nähdä tulevaisuuteen ja ottaa sitä haltuumme.

Ajattele maailmanlaajuisesti ja toimi paikallisesti on tarpeellinen ohje, jos

mielimme vielä maailmanlaajuisesti päästä kestävän kehityksen uralle siinä lyhyessä ajassa, joka meillä on siihen käytettävissä.

Erkki Tuomioja VALTAKUNNALLISTEN KOTISEUTUPÄIVIEN 2019 SUOJELIJA

6


TERVETULOA TUUSULAAN

TERVETULOA TUUSULAAN

Tänä kesänä toimimme valtakunnallisten kotiseutupäivien isäntänä. Kesällä 2020 Tuusulassa puolestaan järjestetään asuntomessut. Tulevat asuntomessumme ovat jo kolmannet kuntamme historiassa. Jos et Kotiseutupäivien yhteydessä ehdi tutustua kaikkeen Tuusulan tarjontaan, tervetuloa asuntomessujen yhteydessä uudestaan! Kaikki nämä tapahtumat monien muiden muassa kertovat osaltaan siitä, että emme elä pelkästään historiassa; Olemme vahvasti kiinni tässä päivässä ja tulevaisuudessa. Tuusula on paikkakunta, jolla on tarjottavaa sekä kulttuurin nälkään että elämän janoon. Vielä kerran lämpimästi tervetuloa viihtymään kulttuurin Tuusulaan!

TUUSULA – KULTTUURIN NÄLKÄÄN, ELÄMÄN JANOON

Arto Lindberg PORMESTARI

arto.lindberg@tuusula.fi Kotiseutupäivät Tuusulassa tarjoaa monia mahdollisuuksia tutustua paikkakuntamme rikkaaseen kulttuurihistoriaan. Luvassa on retkiä Tuusulanjärven ympäristöön ja sen kulttuurikohteisiin – on esimerkiksi Poutapilviä Tuusulan-

www.tuusula.fi

järven yllä ja Taiteilijakoteja ja taiteilijaelämää eri tavoin.

www.visittuusulanjarvi.fi -sivustolta

Olemme valinneet vuoden 2019 kotiseutupäivien teemaksi ”Kulttuuri

voi katsoa teemallisia reittiehdotuksia

liikuttaa”. Kulttuuri on vahvasti osa tuusulalaista perimää. Kulttuurikohteemme ja kulttuurihistorialliset maisemamme liikuttavat fyysisesti ihmisiä. Tuusulanjärven ympäri pyöräillään, järven jäällä retkiluistellaan ja hiihdetään, kallioilla ja metsissä liikutaan luonnon rauhassa. Kulttuuri liikuttaa myös

vaikka tulevalle kesälle. Mobiilisovellus Tuusulanjärven ympäripyöräilyyn on ladattavissa osoitteessa https://app.citynomadi.com

monin tavoin sisäisesti.

5

8

9


UUDENMAAN LIITON TERVEHDYS

UUDENMAAN LIITON TERVEHDYS

TERVETULOA TUTUSTUMAAN MEIHIN UUSMAALAISIIN! Suomen veturiksi kutsutun maakuntamme juna höyryää rikasta kulttuuria,

Suomen siskosarjassa on nuorin Uusimaa

hyvin suunniteltuja ympäristöjä, vahvaa koulutusta sekä innovaatioita. Nyt

Vaikka Uudellamaalla on vanhaa asutusta, unohtuu helposti, että maakunnista

Suomen hallinnollisessa historiassa on kääntymässä uusi lehti maakuntauudis-

olemme nuorin. Yhteiskunnallisten muutosten ristiaallokoissa on hyvä muistaa,

tuksen myötä. Uudellamaalla kulttuuri, yhteisöllisyys ja luovuus tuovat uudis-

ettemme kilpaile muun Suomen kanssa. Kansallisen hyvinvoinnin edellytyksenä

tuksen rakenteisiin tarvittavaa liimaa.

on luottamuksellinen vuorovaikutus maakuntien kesken.

Täällä maat on mainioimmat, vetreämmät veet

Uudenmaan liitto koordinoi maakunnallista kulttuuriyhteistyötä. Olemme iloi-

Elinvoimainen, monipuolinen kulttuuriympäristömme ja vaihtelevat maas-

sia voidessamme olla mukana kotiseutuliikkeen yhteistyössä ja Valtakunnallisilla

tomme tulevat erinomaisesti esiin juuri Tuusulan arvokohteissa. Alueellinen,

kotiseutupäivillä Tuusulassa.

seudullinen ja paikallinen vetovoima koostuu vahvasta omintakeisuudesta, joka näkyvät niin kaupan, koulutuksen, harrastamisen ja liikkumisen käytännöissä kuin ympäristöratkaisuissakin. ’’

Tervetuloa Uudellemaalle!

Ajan aallokossa seisoo uusmaalainen kansa Uusmaalaisuutta ei vieläkään tunnisteta riittävästi, vaikka sillä muuttoilmiöineenkin on vuosisataiset perinteet. Filosofian tohtori Reijo Solantie on tutkinut alueen historiallisia elinolosuhteita kirjassaan ”Mikä on Uusimaa”. Hän kuvaa uusmaalaisia sitkeiksi, monikulttuurisiksi, kielitaitoisiksi ja tilanteisiin nopeasti

OSSI SAVOILAINEN, MAAKUNTAJOHTAJA

tarttuviksi.

10

11


SUOMEN KOTISEUTULIITON TERVEHDYS

SUOMEN KOTISEUTULIITON TERVEHDYS

muutosta kaivata. Luontoon oli nautintaoikeus, muttei omistusoikeutta. Yksityinen maanomistus oli niissä aivan järjetön käsite – miten ajallinen ihminen voisi maata omistaa! Lineaarisessa ajassa, jota mekin elämme, aika ”etenee” ja menneisyys korvaantuu joka hetki nykyisyydellä ja edessä on tulevaisuus. Tällaisia kulttuureja leimaa tehokkuus ja ahneus. Luonto nähdään ihmiselle alisteisena, ehtymättömänä raaka-ainevarastona. Keksimämme kulttuuriesineet liikuttavat meitä uutta etsien maalla, vesillä, ilmassa ja avaruudessa. Onneksi henkisen kulttuurin tuotteet eli tieteet ja taiteet, kuten kirjallisuus, musiikki, kuvataide ja esittävät taiteet, eivät pelkästään nosta tunteitamme pintaan, vaan ne haastavat meidät myös ajattelemaan. Niinpä on ymmärretty maapallomme resurssien rajallisuus ja elonkehämme haavoittuvuus. Siksi

KOTISEUTULIITON TERVEHDYS

on aika ottaa uusia suuntia ja toteuttaa todella 1970-luvun aatetta: Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti.

Kotiseutupäivien teemana on ”Kulttuuri liikuttaa”. Kulttuuri on hankala käsite siksi, että se on niin laaja. Sitä on yritetty määritellä tieteellisesti, mutta kattavaa määritelmää ei ole saatu aikaan ja tuskin saadaankaan. Kaikki aineeton ja aineellinen, mitä me ihmiset olemme perineet ja tuottaneet yhteisöjen jäseninä, olipa se hyvää tai pahaa, on kulttuuria. Sanan eteen voi laittaa lähes minkä tahansa substantiivin ja yhdyssana toimii: ruokakulttuuri, ruukkilaiskulttuuri, yrityskulttuuri, alakulttuuri, maitolaiturikulttuuri, kotiseutukulttuuri jne... Kulttuurit ovat kokeneet ajan karkeasti kahdella tavalla eli syklisesti ja lineaarisesti. Ensiksi mainittu tarkoittaa, että vuoden työt ja toimet toistuvat vuodesta toiseen. Suotuisissa luonnonoloissa tällainen kulttuuri liikuttaa vain vuoden-

Tämä vuosi on Suomen Kotiseutuliiton 70-vuotisuuden juhlavuosi. Liiton toiminnan ytimessä on paremman elämän edistäminen, ja missäpä se paremmin onnistuu kuin omilla kotiseuduillamme!

Janne Vilkuna SUOMEN KOTISEUTULIITON VALTUUSTON PUHEENJOHTAJA

kierrossa, sillä olosuhteet ovat parhaimmillaan niin edulliset, ettei mitään

12

13


TUUSULA-SEURA

TUUSULASTA LYHYESTI

Tuusula-Seura ry on vuonna 1946 perustettu kotiseutuyhdistys, jonka tarkoi-

Meitä tuusulalaisia on noin 39 000. Melko laajassa kunnassamme (225 km2)

tuksena on toimia kotiseudun ja siellä asuvien hyväksi. Kuluneina vuosikymme-

on kolme päätaajamaa: Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. Niistä jokaisella on oma

ninä seuran jäsenistö, nyt liki 500, lienee pariin kertaan vaihtunut, mutta ovat

vahva identiteettinsä ja historiansa. Hyrylä on kasvanut maantieliikenteen sol-

perustajajäsenetkin vielä monelle tuttuja, muistoissamme. Seura on julkaissut

mukohtana ja varuskuntapaikkana, Kellokoski syntyi kartanon ja ruukin ym-

kolmenkymmenen vuoden aikana Tuusula-Seuran Aikakirjoja, joiden sivuilla

pärille, Jokelasta kehittyi rautatien ja tiiliteollisuuden myötä eläväinen teolli-

on kerrottu kotiseudun ihmisistä ja heidän tekemisistään, kylistä ja kouluista,

suustaajama.

tiilitehtaista ja sorakuopista, metsistä ja pelloista, töistä ja harrastuksista, historiasta ja tulevaisuudesta. Aikakirja on edelleenkin seuran menestystuote ja suurin ponnistus. Julkaistuja sivuja on 3000 ja myytyjä kirjoja 15000 kappaletta.

Seuran arki ei ole pelkkää aikakirjaa, tänä vuonna laskiaisena paistamme

räiskäleitä ja pyöritämme napakelkkaa Ilmatorjuntamuseolla, keväällä ja syksyllä käymme teatterissa, järjestämme yleisöluentoja, heinäkuussa vietämme

Olemme ylpeitä Tuusulanjärvestä ja Rusutjärvestä. Näissä maisemissa myös monet Suomen kultakauden taiteilijat viihtyivät aikoinaan. Tänä päivänä Tuusula on vireä kunta, joka tarjoaa mahdollisuuden mukavaan elämään. Sijainti pääkaupunkiseudulla avaa meille ovet koko Suomen laajimpaan tarjontaan työn, opiskelun ja palveluiden suhteen.

Tuusula-päivää, elokuussa tapaamme Teitä, kotiseutupäivien vieraita. Syksyllä

Kotikuntamme tarjoaa paljon mahdollisuuksia hienoihin elämyksiin. Niitä

on ohjelmassa yleisöluentoja, ehkäpä matka itäiseen Viroon. Lokakuussa muis-

saamme muun muassa kulttuuritapahtumissa ja museoissa, Tuusulanjärvellä

tamme Aleksis Kiveä, marraskuussa julkaisemme uuden Aikakirjan, Tuomaan

ja muissa luontokohteissa sekä vilkkaassa yhdistys- ja urheilutoiminnassa.

päivänä jakelemme puuroa Tuomaasta Nuuttiin -tilaisuudessa. Olemme mo-

Mukava, että voimme yhden kesäisen viikonlopun ajan tarjota kaikkea tätä

nessa mukana, emme yksin, yhdessä saamme enemmän aikaan, kiitos kunnal-

myös kotiseutupäivien osallistujille.

le, seurakunnalle, museoille ja muille kumppaneille.

Sakari Heikkilä TUUSULA-SEURAN PUHEENJOHTAJA

TUUSULA – KULTTUURIN NÄLKÄÄN, ELÄMÄN JANOON.

14

15


YLEISOHJELMA

YLEISOHJELMA

Torstai 8. 8.

Perjantai 9. 8.

Lauantai 10. 8.

Sunnuntai 11. 8.

AVAJAISET, SEMINAARI, KUNNAN

KAMMARIT, KOTISEUTULIITON VUOSI-

RETKIPÄIVÄ JA GAALAILTA

VASTAANOTTO, KOTISEUTUKLUBI

KOKOUS, TUUSULAN TAITEIDEN YÖ

12.00 –17.30 Ilmoittautuminen Tuusulan seurakuntakeskus, aula, Rykmentintie 34

Bussit hotelleilta seurakuntakeskukselle klo 8.15 lähtien. Tarkemmat aikataulut nähtävillä hotellien vastaanotossa ja osallistujakassissa.

9.00 –12.00 Kotiseuturetket (kts. tarkempi ohjelma s. 24-28)

KANSANLAULUKIRKKO, PUUTARHAOPASTUKSET, TRÄHUS KARNEVALEN – PUUTALOKARNEVAALI

10.00 –11.00 Museo-opastus Lottamuseo, Rantatie 39

8.30 –16.00 Info ja ilmoittautuminen Seurakuntakeskus, aula

13.00 –14.00 Avajaiset Seurakuntakeskus, juhlasali Tuusulan pormestari Arto Lindberg 14.00 –15.00 Kotiseutuliiton 70-vuotisjuhlakahvit Seurakuntakeskus, juhlasali

9.00 –11.30 Keskustelukammarit Seurakuntakeskus, kokoushuoneet ja auditorio. Aiheina mm. kuntien uusi kulttuuritoimintalaki, Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelma, kaupunkien kotiseututyö ja evästystä Kotiseutuliiton tulevaisuuteen

15.00 –17.30 Kulttuuri liikuttaa 11.30 –13.30 Lounas ja kranssipullakahvit -seminaari Seurakuntakeskus, pihapiiri Seurakuntakeskus, auditorio Tervetulosanat Sampo Suihko. 13.30 –15.30 Suomen Kotiseutuliiton Puheita kulttuurista ja sen vuosikokous Seurakuntakeskus, juhlasali liikuttavuudesta: Bussikuljetus hotelleille Erkki Tuomioja, Jaana Kosken ranta, Anna Kortelainen, Paleface, 16.00 –17.00 Museo-opastus Leena Marsio, Jorma Uotinen. Lottamuseo, Rantatie 39 Tilaisuuden juontaa Inari Tilli. 17.30 – Tuusulan Taiteiden Yön 18.30 –20.30 Tuusulan kunnan alkupamaus ja Valtakunnallisten tervetulovastaanotto kotiseutupäivien alkusoitto Hotelli Gustavelund, Hyrylän torilla. Tuusulan Kirkkotie 36. Tuusulan apulaispormestari Jussi Salonen. pormestari Arto Lindberg. Bussit seurakuntakeskuksesta 18.00 – 02.00 Tuusulan Taiteiden Yö klo 17.45 ja tilaisuuden jälkeen Kirkkotien ja Rantatien maisemissa muille hotelleille klo 21. 20.30 alk.

Kotiseutuklubin illanvietto Hotelli Gustavelund, juhlateltta Kotiseutuklubin jäsenille vapaa pääsy, muilta 20 €. Tarjoilua.

Anna Kortelainen

13.00 –16.00 Kotiseuturetket (kts. tarkempi ohjelma s. 24-28) 10.00 –16.00 Kotiseutumarkkinat Hyrylän torilla Tuusulalaiset yhdistykset ja toimijat esittäytyvät, käsitöitä sekä herkkuja lähialueilta

Bussit aamulla hotelleilta kirkkoon, puutarhaopastuksille ja takaisin hotelleille. Tarkemmat aikataulut nähtävillä hotellien vastaanotossa ja osallistujakassissa.

10.00 –12.00 Kansanlaulukirkko Tuusulan kirkko Kirkkovenesoutu, Tuusulan Lions Club, kirkkokahvit, seppeleenlasku 19.00 – 22.00 Gaala 10.00 –17.00 Trähus Karnevalen Rykmentinpuiston Ruokala, – Puutalokarnevaali Rykmentintie, rakennus 48. Krapin pihapiiri, Rantatie 2 Bussikuljetukset hotelleilta noin klo 18.15 lähtien ja paluubussit 11.00 –12.45 Puutarhaopastukset hotelleille klo 22 lähtien. 11.00 –11.45 Lottamuseo Tarkemmat aikataulut nähtävillä 12.00 –12.45 Ainola hotellien vastaanotossa ja osallistuja- kassissa. 12.00 –14.15 Tutustutaan Tuusulan kolmeen asuntomessu alueeseen.

Jorma Uotinen

Paleface

Oppaana museoamanuenssi Jaana Koskenranta ja Asunto- messut 2020 edustaja. Lähtö Tuusulan kirkolta.


TAPAHTUMAPAIKKOJEN KARTAT

TAPAHTUMAPAIKKOJEN KARTAT

18

19


PÄIVÄOHJELMA | Torstai 8. 8.

PÄIVÄOHJELMA | Perjantai 9. 8.

Avajaiset, Kulttuuri liikuttaa -seminaari, kunnan vastaanotto, Kotiseutuklubi

Bussikuljetus hotelleilta seurakuntakeskukseen erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

12.00 –17.30 Ilmoittautuminen Tuusulan seurakuntakeskus, aula, Rykmentintie 34 10.00 –11.00 Museo-opastus Lottamuseo, Rantatie 39 13.00 –14.00 Avajaiset ja infotilaisuus Seurakuntakeskus, juhlasali, Rykmentintie 34 Avajaisiin ovat kaikki tervetulleita. Kotiseutupäivät avaa Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Sampo Suihko ja ohjelmassa on mm. Keski-Uudenmaan Musiikkiopiston sello-opettajan Heikki Kulon sekä oppilaista koostuvan jousikvartetin esitys. Tuusulan kunnan edustajana pormestari Arto Lindberg. 14.00 –15.00 Kotiseutuliiton 70-vuotiskakkukahvit Tuusulan seurakuntakeskus, Rykmentintie 34 Inari Tilli

15.00 –17.30 Kulttuuri liikuttaa -seminaari Seurakuntakeskus, auditorio. Seminaarin juontaa Ylen kulttuuritoimittaja Inari Tilli. Tervetulosanat: Kulttuuri liikuttaa Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Sampo Suihko Myös kulttuurissa on ajateltava maailmanlaajuisesti ja toimittava paikallisesti Kotiseutupäivien suojelija Erkki Tuomioja Nostalgiaa ja uskoa tulevaisuuteen – kulttuurihistoria työsarkana Tuusulan kunnan museon amanuenssi Jaana Koskenranta Taidehistoria saa kulttuurikohteet elämään, Siviilien mielialatiedustelun kokous Tuusulassa lokakuussa 1940: taide ja kulttuuri mielialatekijöinä taidehistorioitsija, kirjailija Anna Kortelainen Yhteiskunta on yhteist’ unta Rap-artisti, yhteiskuntavaikuttaja Paleface Elävä perintö – keppihevosesta hevimusiikkiin Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio Kulttuuria etsimässä Taiteilija Jorma Uotinen Musiikkiesitys Siiri Närhinen ja Severi Pfeiffenberger 18.30 – 20.30 Tuusulan kunnan vastaanotto Hotelli Gustavelund, Kirkkotie 36

Leena Marsio

20.30 Kotiseutuklubin illanvietto Hotelli Gustavelund, juhlateltta Kotiseutuklubin jäsenille vapaa pääsy, muilta 20 €. Tarjoilua.

8.30 –16.00 Info ja ilmoittautuminen Tuusulan seurakuntakeskus, aula, Rykmentintie 34 9.00 –11.30 Keskustelukammarit 1. Kulttuuriperintötyö kunnan kulttuuritoiminnan tavoitteena ja käytäntönä Asiantuntijoiden alustuksia ja keskustelua kulttuuriperintötyön roolista uuden kuntien kulttuuritoimintalain valossa. Keskustelua vetää Kokkolan kulttuuritoimenjohtaja ja Kotiseutuliiton hallituksen varapuheenjohtaja Sampo Purontaus. 2. Lapsille kotiseutu tutuksi Lapset, nuoret ja ikäihmiset kohtasivat Mestarit ja kisällit -hankkeessa Sodankylässä ja Turun Varissuolla. Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelma antaa kaikille lapsille samat eväät kulttuurin ja kotiseudun tuntemukseen. Kuullaan kokemuksista ja keskustellaan uusista ideoista. Keskustelua vetää Sodankylän Aleksanteri Kenan koulun rehtori ja Kotiseutuliiton varapuheenjohtaja Irja-Kaisa Lakkala. 3. Visioita ja eväitä 70-vuotiaan Kotiseutuliiton tulevaisuuteen – sana on vapaa Keskustelua vetävät Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna ja hallituksen puheenjohtaja Sampo Suihko. 4. Kaupunkipaahtimo: aktivistit voimavaraksi ja tulevaisuuden toimijoiksi Millaista kotiseututyötä kaupungeissa ja kaupunginosissa tulevaisuudessa tehdään ja kenen voimin? Miten, mihin ja miksi asukas haluaa osallistua vuonna 2025? Mikä on sitoutumisen ja osallistumisen suhde tai ero? Kuka saa tai haluaa tehdä päätöksiä yhdistyksissä vuonna 2025?

Erkki Tuomioja

Tuttu yhdistysmuoto ei kaikille toimi, vaan uusi aika vaatii muutosta myös vapaaehtoisuuteen ja yhdistystoimintaan: tarvitaan lisää vapaaehtoistoimijan omiin kiinnostuksen kohteisiin liittyviä tehtäviä ja tietysti panostusta yhdistykselle tärkeisiin sisältöihin. Yhdistyksen hallinnointitehtävät eivät ole enää keskiössä. Keskusteluihin johdattelee Kotiseutuliiton kaupunkijaoston puheenjohtaja ja itsekin sekä kaupunkiettä yhdistysaktiivi Tuula Salo. Lisäksi ohjelmassa kaupunginosayhdistysten ja muiden kaupunkiaktivistien keskustelupaneeli ja kyselytunti – eli kaupunkipaahtimo! Mukana paneelissa mm. dosentti, tutkija, aktivisti Emilia Palonen. 10.00 –13.30 Vuosikokousedustajien valtakirjojen tarkastus Seurakuntakeskus, yläaula 11.30 –13.30 Lounas ja kranssipullakahvit Seurakuntakeskus, pihapiiri 13.30 –15.30 Kotiseutuliiton vuosikokous Seurakuntakeskus, juhlasali Bussikuljetus hotelleille. 17.30 – 24.00 Tuusulan Taiteiden Yö Taiteiden Yön avaus sekä kotiseutupäivien alkupamaus suurelle yleisölle Hyrylän torilla. Tuusulan Taiteiden Yö levittäytyy Kirkkotielle ja Rantatien maisemiin. Tuusulan Taiteiden Yön teemana tänä vuonna Monet kasvot. Ohjelmaa kaiken ikäisille sisällä ja ulkona, pihoilla ja puutarhoissa, museoissa sekä tien varsilla.


PÄIVÄOHJELMA Lauantai 10. 8.

PÄIVÄOHJELMA Sunnuntai 11. 8.

9.00 –12.00 Kotiseuturetket

Bussikuljetus kirkkoon. Tarkempi aikataulu hotellien vastaanotoista ja osallistujakassista.

(kts. sivut 24 – 28) Opastettuja kierroksia kulttuurikohteisiin Tuusulassa ja lähialueilla (kts. tapahtumat, sivu 30 –) 13.00 –16.00 Kotiseuturetket (kts. sivut 24 –28) 11.00 –15.00 Kotiseutumarkkinat Hyrylän torilla Ruokaa, käsitöitä, yhdistysesittelyjä ym. 19.00 – 22.00 Gaala Rykmentinpuiston Ruokala, Rykmentintie, rakennus 48. Gaalassa esiintyy blues-legenda Pepe Ahlqvist sekä maamme eturivin harpputaiteilija LilyMarleene Puusepp. Kuulemme myös oopperalaulaja Taina Piiran johtaman Tuusulan Mieslaulajien esityksen. Illan juontaa Ylen kulttuuritoimittaja Inari Tilli. Ohjelmassa myös • Illallinen, josta vastaa tuusulalainen palkittu ja arvostettu catering-yritys pH7 • Tuusulan kunnan tervehdys, kasvatus- ja sivis- tystoimenjohtaja Virpi Lehmusvaara • Puhe kotiseudulle, Suomen Kotiseutuliiton puheenjohtaja professori Janne Vilkuna • Kotiseututyön ansiomitalien jako Bussikuljetukset hotelleilta ja tilaisuuden jälkeen hotelleille sekä Keravan asemalle.

Lily-Marleene Puusepp

10.00 –12.00 Kansanlaulukirkko Tuusulan kirkko, Kirkkotie Kirkkovenesoutu Tuusulan Lions-klubi, seppeleenlasku ja kirkkokahvit 11.00 –12.45 Puutarhaopastukset Ei ennakkoilmoittautumisia, mukaan mahtuu 25 ensimmäistä. Kohteissa on mahdollisuus tutustua myös museoon (erillismaksu, osallistujapassilla 2€/hlö).

11.00 –11.45 Lottamuseo, Rantatie 39, Tuusula

12.00 –12.45 Ainola, Ainolankatu, Järvenpää

10.00 –17.00 Trähus Karnevalen – Puutalokarnevaali Krapin pihapiiri, Rantatie 2, Tuusula Trähus Karnevalen eli Puutalokarnevaali on kaikille puurakentamisesta, vanhojen talojen kunnostamisesta sekä terveellisestä asumisesta kiinnostuneille suunnattu maksuton koko perheen tapahtuma Krapihovin pihapiirissä ja Krapin Pajassa. Kestävän ja terveellisen rakentamisen uusista tuulista käydään keskusteluja Paja-tilassa, ja alueelle sijoittuvat työpajat, työnäytökset ja neuvontapisteet toimivat nonstop -periaatteella koko päivän. 12.00 –14.15 Tutustutaan Tuusulan kolmeen asuntomessualueeseen

Oppaana museoamanuenssi Jaana Koskenranta ja Asuntomessut 2020 edustaja. Lähtö Tuusulan

kirkolta.

Pepe Ahlqvist

15 5


Kotiseuturetket Retkille ilmoittaudutaan ennakkoon Kotiseutupäivien ilmoittautumisen yhteydessä. Ylimääräisiä retkipaikkoja tarjotaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen kaikille retkistä kiinnostuneille, joten varaathan paikkasi hyvissä ajoin. Retkibussit lähtevät hotelleilta myöhemmin ilmoitettavan aikataulun mukaisesti. Retkieväänä vesipullo ja pieni makupala. Mikäli haluat kahdelle perättäiselle retkelle, bussit tuovat sinut välillä Kotiseutumarkkinoille, jossa on mahdollisuus ruokailla. Iltapäiväretket lähtevät myös markkinoilta (hotellien lisäksi). Tarkemmat aikataulut lähetetään sähköpostitse osallistujille. Aikataulut ovat myös hotellien vastaanotossa ja osallistujakassissa.

Tuusulan seudun museot

AAMURETKET LA 10.8. Retki 1

Retki 2

Musiikkia ja arkkitehtuuria

Poutapilviä Tuusulanjärven yllä

Oppaana Ulla Kinnunen, Tuusulan kulttuurija museotoimenjohtaja.

Oppaana Satu Säilä, Tuusula-Seura ja Keski-Uudenmaan Opaskerho ry

9.20 Villa Kokkonen Tutustuminen akateemikko Joonas Kokkosen kotiin, joka on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema, pieni musiikkihetki, pianisti Elina Viitaila ja laulaja Antti A. Pesonen 10.30 Ainola Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen kotiseutumuseo 11.20 Rantatien taiteilijakodit ja tarinat linja-auton ikkunasta – reitillä pysäh- dytään tarvittaessa Onnelan, Krapin ja Gustavelundin pysäkeillä. (Järvenpäähän pääsee mm. Visit Tuusulanjärvi -bussilla) 12.00 Hyrylän tori, kotiseutumarkkinat Hinta 30 €

9.30 Halosenniemi Taidemaalari Pekka Halosen ateljee koti Halosenniemi toimii nykyisin taidemuseona. Kesän näyttelynä ”Naisia tupa täynnä – maalauksia naisilta kuin naisistakin”. 10.30 Järvenpään Taidemuseo, jossa meteorologi Seija Paasosen kuratoima näyttely ”Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin” 12.00 Retki päättyy Hyrylän Torille, jossa Kotiseutumarkkinat (Scandiciin halua- vat voivat kävellä Järvenpään taidemu- seosta hotelliin, matkalla tarvittaessa pysähdykset Onnelan, Krapin ja Gustavelundin pysäkeillä.) Hinta 30 €

Taiteilijakoti Erkkola, Klaavolan talo, Halosenniemi ja Aleksis Kiven kuolinmökki, Järvenpään kaupungin Taidemuseo, Keravan Sinkka sekä Ainola ja Lottamuseo ovat avoinna kotiseutupäivien ajan museoiden omien aukioloaikojen mukaan. Sisäänpääsy kotiseutupäivien osallistujapassilla lastenlipun hintaan 2€. Tutustu mielenkiintoisiin ja ainutlaatuisiin museoihin omalla ajallasi, mikäli et kotiseuturetkillä ehdi joka paikkaan! 24

25


AAMURETKET LA 10.8. Retki 3

Retki 4

Taiteilijakoteja ja taiteilijaelämää

Kirjailijakohtaloita Oppaana näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä Tuusulan taidemuseosta

Oppaana Leena Jäntti, Martta Wendelinseuran pj., Keski-Uudenmaan Opasseura

9.20 Erkkola – runoilija J. H. Erkon taiteilijakoti ja Erkon 170-vuotis- näyttely 10.00 Aleksis Kiven kuolinmökki 10.45 Ahola 11.25 Järvenpää (halukkaat voivat jäädä Scandic-hotelliin), ajetaan Tuusu- lanjärven länsipuolta Hyrylään, jossa klo 12 kotiseutumarkkinoilla. Hinta 30 €

9.15 Ahola Kirjailija Juhani Ahon ja kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldt´in entinen kotitalo, museo. 10.10 Halosenniemi Taidemaalari Pekka Halosen ateljee koti Halosenniemi toimii nykyisin taidemuseona. Kesän näyttelynä ”Naisia tupa täynnä – maalauksia naisilta kuin naisistakin”. 11.00 Taiteilijakoti Erkkola Runoilija J.H.Erkon taiteilijakoti ja J.H.Erkon 170-vuotisnäyttely 12.00 Retki päättyy Hyrylän torille, jossa kotiseutumarkkinat (Onnelassa ja Krapilla majoittuvat voivat kävellä halutessaan Erkkolas- ta majapaikkaan, Gustavelundin pysäkillä pysähdytään tarvittaessa ja Scandiciin pääsee Hyrylästä mm. Hop on – hop off Visit Tuusulanjärvi -linja-autolla) Hinta 30 €

ILTAPÄIVÄRETKET LA 10.8. Retki 5

Retki 7

Tiiltä ja rautaa – Tuusulan teollisuushistoriaa – linjaautokierros

Taiteilijoiden taivaat Oppaana Heidi Koponen Tuusulan museosta 13.00 Hyrylän linja-autoasema (Kotiseutu- torin välittömässä läheisyydessä) Käydään Sarvikalliolla, joka oli aikoinaan taiteilijaperheiden ja mui denkin tuusulalaisten suosima ret keilypaikka. Eero Järnefelt kutsui paikkaa Pikku-Koliksi. 14.15 Järvenpään Taidemuseo, jossa meteorologi Seija Paasosen kuratoima näyttely ”Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin”. 15.15 Halosenniemi 16.00 Hyrylän linja-autoasema (matkalla mahdollista jäädä pois Onnelan, Krapin ja Gustavelundin pysäkeillä) Hinta 30 €

Oppaana museoamanuenssi Jaana Koskenranta Tuusulan museosta 13.00 Hyrylän linja-autoasema (Kotiseutu- markkinat on torilla) Ajetaan Tuusulanjärven länsipuolelta 13.35 Jokelan tiilitehdas Käynti tiilitehdasalueella ja tiiliuunissa, joka ainoa säilynyt rengasuuni Suo messa, Jokelan teollisuustaajaman historiaa 14.30 Kellokosken ruukin alue ja ruukin museo Kellokosken ruukinalueella on mahdollista vierailla ruukin museossa ja/tai Ruosteinen Kuu -käsityömyy mälässä 15.30 Lähtö paluumatkalle pysähdys Scan dicissa, Onnelan, Krapin pysäkeillä. Gustavelundissa viim. klo 16.10. Hinta 30 €

Retki 6

Samassa veneessä – kirkkoveneellä Halosenniemeen Opas Gustavelundista 13.00 14.00 15.00

Lähtö hotelli Gustavelundin rannasta Halosenniemi – tutustuminen taloon ja taidenäyttelyyn Paluusoutu alkaa

Hinta 30 € 26

5

27


ILTAPÄIVÄRETKET LA 10.8. Retki 8

Retki 10

Maistiaisia kulttuurikasvatussuunnitelman kotiseuturetkestä

Kävelykierros Hyrylän varuskunnan historiaan Oppaana kotiseutuharrastaja Heikki Simola

Oppaana yleisötyön amanuenssi Harri Nyman

13.00 Kokoontuminen Ilmatorjuntamuseolla (museoon pääsee hotelleilta mm. Visit Lake Tuusula -linja-autolla). Retkeen sisältyy ihanat munkkikahvit.

13.00 Lähtö Hyrylän linja-autoasemalta. Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelman mukaan kaikki neljäsluokkalaiset pääsevät tutustumaan kotiseutuun ensin koulussa tutustumalla museon henkilökunnan vetämällä oppitunnilla Tuusulan tunnusesineisiin ja sitten retkellä. Sen aikana tutustutaan riemukkaalla tavalla vanhaan ja uuteen Tuusulaan. Tule mukaan halaamaan puita ja laulamaan marssilauluja. Museokohteina Ilmatorjuntamuseo ja museokeskus Sinkka Keravalla.

Kävelyretkellä kuljetaan parin kilometrin matka, mutta pitkä pätkä Tuusulan sotilashistoriaa Ruotsinvallan aikaisesta sotilasvirkatalosta venäläisen varuskuntahistorian kautta 2000-luvun puolustusvoimiin. Retki päättyy Hyrylän torille ja Kotiseutumarkkinoille. Hinta 30 €

Asuntomessuretki Oma tupa – oma lupa – Tuusulan kolme asuntomessualuetta 1970, 2000, 2020. Su 11.8. klo 12.00 – 14.15 Oppaana museoamanuenssi Jaana Koskenranta ja Asuntomessut 2020 edustaja Hyvä asuminen on tuusulalaisille tärkeä asia. Siksi myös asuntomessut ja asumisen trendit kiinnostavat. Tuusulassa on järjestetty Suomen ensimmäiset asuntomessut vuonna 1970 Lahelanrinteessä ja vuoden 2000 asuntomessut Nummenharjussa. Vuonna 2020 asuntomessut palaavat 50-vuotisjuhliensa kunniaksi juurilleen, kun vietetään Tuusulan kolmannet asuntomessut Rykmen-tinpuistossa. Retkellä tutustumme eri aikojen messualueisiin myös kävellen ja pohdimme niitä ajatuksia ja ihanteita, jotka kulloinkin vaikuttivat alueiden ja ko-tien suunnittelun taustalla. Lähtö Tuusulan kirkon edestä klo 12.00, Hyrylän linja-autoasemalta 12.10. Paluumatkalla poiketaan tarvittaessa Keravan rautatieasemalla (noin klo 14.00) ja palataan kirkon kautta Hyrylän linja-autoasemalle. Ilmoittautuminen retkelle: https://www.lyyti.in/asuntomessuretki

16.00 Paluumatka ajetaan hotelleille.

Retken järjestävät Asuntomessut Tuusulassa 2020 -toimisto ja Tuusulan kunta. Osallistujat min 20, max 50.

Hinta 30 €

Retki 9

Maata suojellen ja rakentaen Bussiopas Keski-Uudenmaan matkailuoppaista. Hotelleilta kuljetus myöhemmin ilmoitettevan aikataulun mukaisesti. 13.00 Lähtö Hyrylän linja-autoasemalta 13.10 Ilmatorjuntamuseo 14.10 Lottamuseo 15.10 Työläiskotimuseo Paluukuljetus hotelleille. Hinta 30 € 28

5

29


Tapahtumia ja näyttelyitä

Ostospaikkoja kotiseutuhenkisille

Juuret Suomessa -konsertti Ilmatorjuntamuseolla Lauantaina, 10.8. klo 14.00

shop & cafe

Suomalaista tunnemaisemaa on kautta vuosikymmenien muokannut musiikki. Iskelmässä on suomalaisten salainen muisti. Laulut nostavat sielun sopukoista esiin tapahtumat elämän ketjussa hajuineen, makuineen, surun ja ilon hetkineen. Tarinaa ja säveliä menneiltä vuosikymmeniltä kansallisen yhteisen musiikkimuistimme tiimoilta. Esiintyjinä koko kansan tuntemat muusikot, pianisti Seppo Hovi, laulaja Hannu Lehtonen sekä kultaisen harmonikan Jarno Kuusisto.

ma-pe 10-18, la 10-15 Nappulakatu 1 . 04300 Tuusula somialiving.fi . Tervetuloa!

Seppo Hovi

Ilmoittautumiset ja konserttiliput: Ilmatorjuntamuseo, Klaavolantie 2 p. 040 314 3470 itmuseo@ilmatorjuntamuseo.fi

Marin putiikki

Somia Living

Rantatie 110 B, Tuusula

Nappulakatu 1, Tuusula

Memories Marin Putiikki on tunnelmallinen puoti vanhassa navetassa – täynnä ihania tavaroita kotiin ja lahjaksi.

Somia Living on herkullinen lifestylemyymälä Tuusulassa. Valikoimastamme löydät tunnettuja kansainvälisiä ja kotimaisia sisustusbrändejä. Vaatteissa ja koruissa suosimme ainoastaan kotimaisten suunnittelijoiden laadukkaita tuotteita. Myymälässämme on myös pieni kahvila, jossa voit rentoutua ja nauttia kauniista miljööstä.

Kotiseututori Hannu Lehtonen

Jarno Kuusisto

Kotiseututori on Hyrylän torilla lauantaina 10.8. klo 10 –16

Tervetuloa tutustumaan!

Kellokosken ruukin tehdasmuseo

Lentävä lapanen Postikatu 10, Järvenpää p. 050 434 2374 www.lentavalapanen.fi

Vanha Valtatie 190, Kellokoski Torvisoittoa ja kovaa teetä -näyttely Näyttely esittelee kellokoskelaista musiikin historiaa, erityisesti Kellokosken tehtaan VPK:n torvisoittokuntaa sekä kylän kahviloiden ja ravintoloiden värikästä menneisyyttä. Museon perusnäyttelyssä on lisäksi tehtaalla valmistettuja metallituotteita sekä tietoa ruukin ja sitä ympäröivän kylän kehityksestä.

Lentävä Lapanen on neulojien ja virkkaajien yhteinen olohuone, lankakauppa ja kahvila. Meillä voit hetkeksi hengähtää suunnittelemaan, ideoimaan ja neulomaan kahvikupin äärelle. Se on kohtaamispaikka kaikille neulomisesta tai käsitöistä kiinnostuneille. Neulominen, kuten kaikki käsillä tekeminen, tekee onnelliseksi, kehittää muistia ja auttaa rauhoittumaan.

Kuva Konsta Linkola

Näyttely on esillä touko-elokuun 2019. 30

31


Museoita ja nähtävyyksiä

Museoita ja nähtävyyksiä

Halosenniemi

Taiteilijakoti Erkkola

Aleksis Kiven kuolinmökki

Lottamuseo

Halosenniementie 4 − 6, Tuusula puh. 040 314 3466 halosenniemi@tuusula.fi www.halosenniemi.fi Avoinna ma − su klo 11−18

Rantatie 25, Tuusula, puh. 040 314 3471 erkkola@tuusula.fi www.erkkola.fi Avoinna ti − su klo 11−18

Rantatie, Tuusula puh. 040 314 3471 www.tuusula.fi/aleksiskivenkuolinmokki Avoinna ti − su klo 11−18

Rantatie 39, Tuusula puh. 09 274 1077, info@lottamuseo.fi www.lottamuseo.fi Avoinna toukokuu − syyskuu ma − su 9 − 18

Taidemaalari Pekka Halosen kansallisromanttinen, hirsinen ateljeekoti valmistui Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902. Taiteilijakotimuseon autenttisessa ympäristössä järjestetään taidenäyttelyitä Pekka Halosen ja Suomen taiteen kultakauden hengessä. Talossa on myös konsertteja, teatteria ja esitelmätilaisuuksia. Museokauppa.

Runoilija J. H. Erkko oli monipuolinen kulttuurivaikuttaja. Hän rakennutti oman taiteilijakotinsa Tuusulaan vuonna 1902. Talo on Pekka Halosen ja tämän veljen Antti Halosen suunnittelema. Nykyisin Erkkola on näyttelyja kulttuuritila. Sydänten mies 170 vuotta J. H. Erkon syntymästä 28.5.−22.9.2019 J. H. Erkko oli noussut köyhän kansan parista opiskelun avulla sivistyneeseen keskiluokkaan. Erkko toimi monin tavoin kansanvalistuksen hyväksi ja tunnusti työväestön sekä naisten oikeudet. Lauluiksi sävellettyinä monet hänen runonsa ovat edelleen suomalaisille rakkaita. Näyttelyssä juhlitaan runoilijaa taideteosten, valokuvien ja arkistoaineiston avulla

Naisia tupa täynnä – Maalauksia naisilta kuin naisistakin 14.5.−8.9.2019 Kesällä Halosenniemi täyttyy naisista muuttuvissa rooleissa. He ovat loistavia taiteilijoita, malleja, innoittavia muusia, rakkaita vaimoja, lapsia – joskus myös viettelijättäriä. Pekka Halosen lisäksi näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Elin Danielson-Gambogi, Maria Wiik, Helene Schjerfbeck, Anna Sahlstedt, Amelie Lundahl, Fanny Churberg, Ellen Thesleff, Venny Soldan-Brofeldt, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka.

32

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi (1834− 1872) vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä perheen hoivissa Tuusulassa. Pienestä mökistä on Kiven elämäntyön kautta tullut suuri kan-sallinen muistomerkki. Mökki kertoo myös maaseudun käsityöläisten elämänpiiristä 1800-luvulla. Paikoitusalueelta kannattaa poiketa myös kauniille Fjällbon puistoalueelle.

Lokakuu − huhtikuu ti − su 10 − 17 Lottamuseo kertoo Lottajärjestön historiasta ja tuo esiin lottien tarinoita sekä kokemuksia. Erikoisnäyttely Harmaat sisaret – lääkintälottien tarina kertoo lääkintäjaostossa työskennelleiden lottien koulutuksesta ja käytännön työstä sekä tehtäviin liittyvistä iloista ja suruista. Museokävijöitä palvelee Lottakanttiini sekä museomyymälä.

Klaavolan talo Klaavolantie 3, Tuusula, p 040 314 3460 www.tuusula.fi Avoinna 30.7.−11.8. ti − su 11−17

Tuusulan työläiskotimuseo Kirkkotie 21, Tuusula, puh. 0400 955 255 www.tuusulantyolaiskotimuseo.fi 1900-luvun alun suutarin verstas ja kirvesmiehen koti suntion entisessä talossa vastapäätä Tuusulan kirkkoa. Mäellä on myös sepänpaja ja Tuusulan käsityöläisperinteeseen liittyviä teemanäyttelyitä ja työnäytöksiä tervanpoltosta kyläsepän arkiaskareisiin.

Klaavolassa pääsee kurkistamaan vauraan sukutilan arkeen Suomen itsenäisyyden alkuaikoina. Päärakennus on vanhimmilta osiltaan 1700-luvun lopulta. Pihapiirissä myös muun muassa sauna, vilja-aitta ja maitohuone.

33


Museoita ja nähtävyyksiä Tuusulan kirkko

Ilmatorjuntamuseo

Kirkkotie 34, Tuusula, puh. 09 875 960 www.tuusulanseurakunta.fi

Klaavolantie 2, Tuusula, puh. 040 314 3470 www.ilmatorjuntamuseo.fi Avoinna ti − su 11 − 17

Tuusulan kaunis ristikirkko valmistui vuonna 1734. Kirkon rakennusmestarina toimi tuusulalainen, Aleksis Kiven äidin isoisän isä Erik Eskilinpoika Hannula. Yksinkertaisesti sisustettuun kirkkoon luovat harrasta tunnelmaa lasimaalaukset sekä Johan Asplundin 1850-luvulla maalaama alttaritaulu. Kirkkopuistoon on haudattu mm. Aleksis Kivi ja Pekka Halonen.

Museo esittelee laajan kattauksen ilmatorjunnan koulutuksen ja kaluston historiaa näyttelyhalleissa ja ulkoalueella. Ilmatorjunnan rooli sotavuosina 1939–1945 ja erityisesti Helsingin suurpommituksissa helmikuussa 1944 saatu torjuntavoitto on osa yhteistä suomalaista historiaa. Alkuperäisellä paikallaan oleva Kapteenin puustelli on 1700-luvun sotilasvirkatalo, jonka näyttely esittelee Suomen sotilasperinteitä ja sotahistorian käännekohtia. Kahvio, museokauppa.

Museoita ja nähtävyyksiä Kellokosken ruukin tehdasmuseo

Tuusulan Automuseo

Vanha Valtatie 190, Kellokoski puh. 040 773 1889 Avoinna 30.7. − 11.8. ti − su 11 − 17

Raimo ja Kirsti Stenvallin autokokoelman kautta esille tulevat myös Tuusulan vahvat ammattiautoiluun liittyvät perinteet 1930-luvulta alkaen.

Tuusulan Autotalo, ovi 3, Huoltotie 1, Tuusula

Ruukin ja kylän historiaa aidossa vanhassa tehdasmiljöössä. Kesän näyttelyssä ”Torvisoittoa ja kovaa teetä” kerrotaan Kellokosken tehtaan VPK:n torvisoittokunnan sekä kylän kahviloiden ja ravintoloiden värikkäästä menneisyydestä. Museon yhteydessä on Maijan kammari, jossa kotimaisia neuleita ja lahjatavaroita.

Kellokosken sairaalamuseo Vanha valtatie 198, Kellokoski www.tuusula.fi/museot Museo esittelee länsimaisen mielisairaanhoidon historiaa. Museossa kohtaat mielen oikkuja heijastelevat esinekeräelmät ja mm. Prinsessan kirjontatyöt. Sairaalan perustamisesta 1915 karttunut kokoelma toimii yhä alan opetuskokoelmana.

Kellokosken ruukki on museo- ja kulttuurikohde Keravanjoen kosken rannalla. Vuonna 1795 perustetun ruukin alue eri-ikäisine rakennuksineen on viehättävä kokonaisuus. Nykyisin alueella on sekä teollista toimintaa että erilaisia palveluita kahvilasta kuntosaliin ja käsityöpuodista kirpputoriin.

Tuusulan Rantatie on noin neljä kilometriä pitkä museotie. Se on osa vanhaa Helsingistä Heinolaan johtanutta päätietä, joka noudattelee Tuusulanjärven itärantaa. 1800–1900- lukujen vaihteessa alueelle syntyi Suomen oloissa vertaansa vailla oleva taiteilijayhteisö, kun monet Suomen taiteen kultakauden mestarit perheineen asettuivat tälle seudulle asumaan. Taiteilijayhteisön jäsenet ovat vaikuttaneet merkittävästi Suomen kulttuurihistoriaan.

Virtuaali-Tuusula (www.virtuaalituusula.fi) on Tuusulan museo verkossa. Sieltä löytyy polkuja Tuusulan historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen. Suosittelemme tutustumaan muun muassa Jokelan värikkääseen menneisyyteen ”Jokelan teollisuushistoria” -polulla. 34

35


Museot Järvenpäässä ja Keravalla Taide- ja museokeskus Sinkka

Järvenpään Taidemuseo Kirjastokatu 8, Järvenpää, p. 040 315 3881 www.jarvenpaa.fi/taidemuseo Avoinna ti − su 11 − 18

Kultasepänkatu 2, Kerava, p. 040 318 4300 Avoinna ti, to, pe 11 − 18, ke 12 − 19, la − su 11 − 17 ”ORNO – valo ja muoto” -näyttely (18.5.–25.8.2019) yhdistää vanhaa ja uutta valaisinmuotoilua. Keravalla sijainnut Orno on tunnettu designvalaisimistaan. Niiden inspiroimana Aalto-yliopiston opiskelijat ovat suunnitelleet uusia prototyyppejä yleisvaloksi ja lukuvaloksi.

Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän 2019 näyttely on ”Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin”. Näyttely pohjaa meteorologi Seija Paasosen keväällä 2018 julkaisemaan kirjaan ”Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin”.

Ainola

Suvirannankatu, Järvenpää, p. 040 727 2535 vierailuvaraukset ja info puh. 040 315 3881, suviranta@jarvenpaa.fi

Uusimaa

– Suomen helmi kirkkahin Uusimaa on valtakunnallisesti vahva elinkeinoelämän, kulttuurin ja korkean osaamisen keskus. Tänä päivänä Uusimaa on myös vahvasti kansainvälinen maakunta.

Monimuotoisuus on seutumme rikkaus. Meiltä löytyy niin urbaania sykettä kuin saariston karua kauneutta ja maaseudun rauhaa. Tervetuloa Uudellemaalle!

Suviranta

Ainolankatu, Järvenpää, p.09 287 322 www.ainola.fi Avoinna ti − su klo 10 − 17

Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakodissa voi edelleen aistia 1900-luvun alun tunnelman. Rakennusta ympäröi vaikuttava englantilaistyylinen puutarha. Opastetut kierrokset ateljeekodissa vain ennakkovarauksesta ti, to ja su klo 11–15. Suvirannan alueella ei voi vierailla ilman ennakkovarausta tai muina aikoina, sillä alue on edelleen myös yksityiskäytössä.

Säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti valmistui vuonna 1904. Lars Sonckin suunnittelemassa talossa ja sen puutarhassa näkyy edelleen Aino Sibeliuksen kädenjälki. Museokauppa ja kahvila ovat arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnittelemassa rakennuksessa sisääntuloportin vieressä.

Taiteilijakoti Villa Kokkonen

Ahola

Tuulimyllyntie 5, Järvenpää vierailuvaraukset ja info www.villakokkonen.fi

Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää, p. 040 315 2113 www.jarvenpaa.fi/ahola Avoinna ti − su 11 − 18

26 kuntaa

1,7 miljoonaa asukasta,

Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa, Vihti

joka on noin 30 % Suomen väestöstä.

Säveltäjä Joonas Kokkosen koti valmistui vuonna 1969. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema talo on Tuusulan taiteilijakodeista nuorin.

Ahola on taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen kotitalo Tuusulanjärven rannalla. Kirjailijan ja kuvataiteilijan elämäntyöhön voi tutustua näyttelyssä ”Minkä mitäkin Aholasta”.

Visit Tuusulanjärvi -sivustolle on koottu Tuusulan ja Järvenpään alueen tietoja museoista, nähtävyyksistä, majoituksesta, ostos- ja ruokapaikoista sekä ajankohtaisista tapahtumista. Sivustoa ylläpitää Tuusulanjärven matkailu ry. www.visittuusulanjarvi.fi 36

www.uudenmaanliitto.fi @Uudenmaanliitto 12


Taiteen perusopetus Tuusulassa

Tuusulassa taiteen perusopetusta järjestävät tällä hetkellä Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto sekä TAITO käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomi. Kaikissa Tuusulassa toimivissa taiteen perusopetuksen oppilaitoksissa annetaan laajan oppimäärän mukaista opetusta. Laajan oppimäärän tavoitteena on luoda edellytyksiä elinikäiselle taiteen harjoittamiselle ja aktiiviselle kulttuuriselle osallisuudelle. Opetus tarjoaa mahdollisuuden kehittää kunkin taiteenalan itseilmaisun osaamista monipuolisesti ja antaa valmiuksia alan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen.

Kotiseutu-matto

Taito käsityö- ja muotoilukoulun Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken lasten- ja nuorten oppilasryhmät kutovat yhdessä Kotiseutu-maton Tuusulan kotiseutu-

stö on mukana Suomen Pelastusalan Keskusjärje mukana ö on rjest usjä Kesk upä alan stus seut Pela koti lla llisi Suomen mukä:ana nna onivill ö aku Valt usjärjest alan Kesk Pelastusnalli : Suomen villä upäi seut koti silla Valtakun silla kotiseutu päivillä: Valtakunnalli • Kyläturvallisuus uus allis turvallis Kyläturv •Kylä ahtuman esittely uus -tap alla • Päivä Palo•asem alla -tapahtuman esittely

päiville. Jokainen oppilas kutoo mattoon ihanimman ajatuksensa kotiseudustaan. Aivan kuten perinteinen räsymattokin on tarinoita täynnä, niin myös Kotiseutu-mattomme on tarinoita Tuusulasta.

asemalla -tapahtuman esittely Paloasem Päivää Palo •• Päiv

Meidän Tuusulamme -näyttely

us #ky suus vallilisu äturrval #kyllätu suus valli #kylätur

iväpaloasemalla

#päiväpaloa alla sem alla #pä iväpaloasem #pä

Meidän TUUSULAmme -näyttelyssä on esillä Tuusulan kuvataidekoulun oppilaiden piirtämiä ja maalaamia muotokuvia nykyhetken tuusulalaisista sekä muis Näyttely on esillä Tuusulan kunnantalon Aulagalleriassa 8. − 23.8.2019. 38

SPEK Suomen SPEK Suomen SPEK Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Pelastusalan Keskusjärjestö Pelastusalan Keskusjärjestö

spek_ry spek_ry spek_ry

tiinpanoja kuvataidekoulun oppilaiden lempipaikoista kotiseudullaan. Turvallinen_kyla.indd Turvallinen_kyla.indd 1 11 Turvallinen_kyla.indd

30.1.2019 12:10:17 30.1.2019 12:10:17 30.1.2019 12:10:17

39


Kirjastopyörä liikuttaa kirjaston ihmisten luokse! Tuusulan kirjaston kirjastopyörän voi nähdä viilettävän kotiseutupäivien aikaan ympäri Tuusulaa. Kotiseutupäivillä pyörän kätköistä paljastuu Kotimaisen kirjallisuuden salakapakka, josta jaetaan kirjallisia drinkkivinkkejä. Salakapakassa voi kokeilla millainen cocktail on Tuusula Libre tai Ison miehen erikoinen. Lisäksi Tuusulan pääkirjastolta löytyy Kotiseutupäivien infopiste. Tuusulan kirjastopyörällä viedään kirjasto sinne missä ihmisetkin ovat: uimarannalle, torille, palvelutaloon ja erilaisiin tapahtumiin. Kirjavinkkari kuljettaa pyörällä kirjakassit kevyesti koululle ja päiväkoteihin. Pyörällä pääsee isoa kirjastoautoa näppärämmin moniin paikkoihin. Kirjastopyörällä voi ajaa kesällä ja talvella ja sähkö antaa lisävauhtia, jos polkijalla alkaa puhti loppua.

40

35


ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen tapahtuu pääsääntöisesti verkkolomakkeella osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019/ilmoittautuminen tai Kotiseutuliiton toimistosta saatavalla paperilomakkeella. Kotiseutuliiton jäsenille paperilomake on toimitettu myös tämän käsiohjelman välissä. Kotiseutupäiviä vietetään torstaista sunnuntaihin 8. − 11.8. Voit osallistua koko ajaksi tai tulla vain osaksi aikaa. Ilmoittautumisvaihtoehdot on esitelty viereisellä sivulla, valitse itsellesi parhaiten sopiva osallistumispaketti. Huom! Hintoihin tulee 10% korotus 1.6. jälkeen ilmoittautuville.

HINNAT Täyspaketti (to–su 8.–11.8.) 135 €

Hintaan sisältyy: osallistujakassi, kaikki kotiseutupäivien ohjelmat, kuljetukset ja tarjoilut sekä yksi kotiseuturetki kuljetuksineen, opastuksineen, pääsymaksuineen ja eväineen. Eli: Kotiseutuliiton 70-vuotiskakkukahvit, lounas, kranssipullakahvit, kirkkokahvit ja kahvileivät, kunnan iltavastaanotto ruoka- ja juomatarjoiluineen, gaalailta ohjelmineen, kuljetuksineen sekä gaalan kolmen ruokalajin illallinen juomineen. Voit halutessasi ostaa 30 eurolla myös toisen retken, päivän ohjelmaan mahtuu kaksi retkeä. Kotiseutuklubin tilaisuus sisältyy hintaan vain Klubin jäsenillä, muilta 20 € lisämaksu, joka on samalla Klubin loppuvuoden jäsenmaksu.

Retketön täyspaketti (to–su 8.–11.8.) 110 €

Hintaan sisältyy: osallistujakassi, kaikki ohjelmat, kuljetukset ja tarjoilut, ei retkeä. Eli: Kotiseutuliiton 70-vuotiskakkukahvit, lounas, kranssipullakahvit, kirkkokahvit ja kahvileivät, kunnan iltavastaanotto ruoka- ja juomatarjoiluineen, gaalailta ohjelmineen, kuljetuksineen sekä gaalan kolmen ruokalajin illallinen juomineen. Kotiseutuklubin tilaisuus sisältyy hintaan vain Klubin jäsenillä, muilta 20 € lisämaksu, joka on samalla Klubin loppuvuoden jäsenmaksu.

Arkipaketti (to–pe 8.–9.8.) 65 €

MAKSUTAVAT 1. Sähköpostilasku: Lasku lähetetään sähköpostin liitteenä annettuun sähköpostiosoitteeseen. Ei erillistä laskutuspalkkiota.

2. Lasku postitse: Lasku lähetetään annettuun osoitteeseen ja laskuun lisätään laskutuspalkkio 10 €. Mikäli joudumme tekemään uuden laskun ilmoittautumisen yhteydessä annettujen puutteellisten tietojen vuoksi, laskutamme jokaisesta uudesta laskusta erikseen oman laskutuspalkkion. 3. Yhteislasku: Neuvoteltava erikseen, lisälaskutuspalkkio 30 €.

42

Hintaan sisältyy: osallistujakassi, kaikki torstain ja perjantain ohjelmat, kuljetukset ja tarjoilut. Eli Kotiseutuliiton 70-vuotiskakkukahvit, lounas, kranssipullakahvit, kunnan iltavastaanotto ruoka- ja juomatarjoiluineen. Kotiseutuklubin tilaisuus sisältyy hintaan vain Klubin jäsenillä, muilta 20 € lisämaksu, joka on samalla Klubin loppuvuoden jäsenmaksu.

Viikonloppupaketti (la–su 10.–11.8.) 105 €

Hintaan sisältyy: osallistujakassi, kaikki viikonlopun ohjelmat ja kuljetukset, yksi vapaavalintainen kotiseuturetki kuljetuksineen, opastuksineen, pääsymaksuineen ja eväineen, juhlallinen gaalailta ohjelmineen ja kuljetuksineen sekä gaalan kolmen ruokalajin illallinen juomineen sekä kirkkokahvit ja kahvileipä. Voit halutessasi ostaa 30 eurolla myös toisen retken, päivän ohjelmaan mahtuu kaksi retkeä.

Kotiseutugaala 70 € Myydään mikäli tilaa jäljellä 1.6.2019 alkaen (ensisijalla paketin ostavat). Hintaan sisältyy gaalan korkeatasoinen kulttuuriohjelma ja kolmen ruokalajin illallinen ruokajuomineen sekä kuljetukset.

Kotiseuturetket Tuusulan kulttuurikohteisiin, á 30 € Myydään mikäli tilaa jäljellä 1.6.2019 alkaen (ensisijalla paketin ostavat). Hintaan sisältyy opastukset, pääsymaksut, kuljetukset, vesipullo ja eväät. 43


HOTELLIT JA RAVINTOLAT TUUSULAASSA JA LÄHIALUEELLA

HOTELLIT JA RAVINTOLAT TUUSULAASSA JA LÄHIALUEELLA

HOTELLIT JA RAVINTOLAT

Hotelli Gustavelund

Kaikki kotiseutupäivien osallistujat varaavat itse majoituksensa. Osallistujille on

Kirkkotie 36 (Kartta s. 18, kohde 10). Varaustunnus: Kotiseutuliitto

neuvoteltu sopimushinnat useista Tuusulan hotelleista sekä yhdestä järvenpää-

Perheyritys hotelli Gustavelund palvelee asiakkaitaan Tuusulanjärven rannalla ainutlaatuisen puistomiljöön syleilyssä. Hotellissamme on 105 huonetta, joissa vieraamme nukkuvat hyvin ja rauhallisesti. Vintage design -hotelli Gustavelundissa asiakkaiden käytössä on lisäksi yli 20 erilaista kokoontumistilaa. Noin tuhat ravintolapaikkaamme, auditoriomme ja kaikki kokoustilamme ovat valoisia sekä avaria. Kabinetit ja takkahuoneet täydentävät tilavalikoimaamme. Pysäköintitilat ovat veloituksetta asiakkaidemme käytössä. Majoitusvaraukset suoraan kotisivuiltamme https://www.gustavelund.fi/fi sekä vastaanotostamme puh. 09-273751.

läisestä hotellista. Erikoishintaisia huoneita on rajoitettu määrä, suosittelemme varaamaan majoituksen hyvissä ajoin.

Hinnat:

90 € / standard yhden hengen huone/vrk 115 €/ standard kahden hengen huone/vrk

Scandic Järvenpää Asema-aukio, Järvenpää (Kartta s. 18, kohde 1). Varaustunnus: BSUO080819 Mukava hotelli Järvenpään keskustassa. Maksuton pysäköinti ja erinomaiset kulkuyhteydet Helsingin keskustaan ja lentoasemalle. Viihtyisän ravintolan ja baarin lisäksi hotellissa on saunaosasto uima-altaineen. Jokainen varaa huoneensa itse Scandicin nettisivujen kautta www.scandichotels.fi tai suoraan hotellista varaustunnusta BSUO080819 käyttämällä 25.7.2019 mennessä, johon saakka hintatarjous on voimassa.

Hinnat:

110 €/standard yhden hengen huone/vrk 130 €/standard kahden hengen huone/vrk Hinnat sisältävät runsaan aamiaisen sekä kuntosalin ja saunojen käytön.

44

45


HOTELLIT JA RAVINTOLAT TUUSULAASSA JA LÄHIALUEELLA

LIIKUTAMME SINUA <3 Majatalo Onnela Rantatie 34, (Kartta s. 18, kohde 7). Varaustunnus: Kotiseutupäivät Majatalo Onnela – Suurille ajatuksille Tuusulanjärven rannalla. www.onnela.com

Jo 90 vuotta

Hinnat:

130 €/kahden hengen Comfort-huone/vrk 170 €/kahden hengen Superior-huone/vrk Hinnat sisältävät asukassaunan ja runsaan aamiaisen noutopöydästä.

Hotelli Krapi Rantatie 2 , 04310 Tuusula (Kartta s. 18, kohde 10) puh. 09-274841 / hotelli@krapi.fi. Varaustunnus: Kotiseutupäivät Hotelli Krapi sijaitsee aivan golfkentän laidalla keskellä Krapin puistoa, missä ravintolat, kesäterassi ja aitat muodostavat viihtyisän pihapiirin. Vanhan tiilinavetan jyhkeiden seinien sisään rakennetun hotellin tunnelma on maanläheisen rauhallinen. Krapin tilalla on pitkä historia, tarinan löydät www.krapi.fi. Kotiseutupäivien aikana hotellin Krapissa majoittujille tarjoamme ennakkoon varautuista lounaista torstai ja lauantaipäiville ravintola Krapihovin pitopöydässä 10% alennuksen. Tee varaus lounaille majoitusvarauksen yhteydessä.

Hinnat: 138 € (1-henk.), 148 € (2-henk.) Standard-huone 158 € (1-henk.), 168 € (2-henk.) Comfort-huone 168 € (1-henk.), 178 € (2-henk.) Superior Deluxe Hintaan sisältyy runsas aamiaispöytä.

46

47


SUOMEN KOTISEUTULIITTO

SUOMEN KOTISEUTULIITTO – PAIKALLISUUDEN KUULUVA ÄÄNI

Lottamuseo ja museokahvila Lottakanttiini Lottamuseo on valtakunnallisesti merkittävä erikoismuseo, joka tallentaa Lottajärjestön historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä. Lottamuseon päänäyttely Lotan tarina – Vaadi aina enin itseltäsi kertoo Lottajärjestön historiasta ja järjestön monimuotoisen toiminnan vaikutuksista suomalaiseen yhteiskuntaan. Erikoisnäyttely Harmaat sisaret – lääkintälottien tarina perehtyy Lottajärjestön lääkintäjaoston toimintaan. Lottamuseon yhteydessä toimii museo-

• Kotiseutuliitto on kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö ja Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö • Suomen Kotiseutuliitto on perustettu Tammelassa vuonna 1949 ensimmäisillä Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä • Kotiseutuliitolla on 860 yhteisöjäsentä ja 220 kannattajajäsentä Jäsenistössä on mm. kotiseutu-, kulttuuri-, kaupunginosa- ja kyläyh- distykset, 100 kuntaa ja kaupunkia sekä kaikki 18 maakuntien liittoa • Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 kulttuuritietoista kansalaista • Kotiseutuliitto jakaa valtionavustusta seurantalojen korjauksiin noin 1,7 miljoonaa euroa vuosittain • Toiminnanjohtaja vuodesta 2013 on FT Riitta Vanhatalo

kahvila Lottakanttiini, jonka valikoimasta löytyy laadukkaat suolaiset ja makeat kahvilatuotteet sekä edullinen lounas. Kotiseutupäivien osallistujille -10% alennusta museokahvila Lottakanttiinista kotiseutupäivien osallistumislipukkeella. Meiltä myös museovierailut, opastukset ja kahvilapalvelut ryhmille. Kysy tarjous info@lottamuseo.fi tai p. 09 274 1077

Avoinna: Toukokuu − syyskuu ma − su 9 − 18 Lokakuu − huhtikuu ti − su 10 − 17 Tervetuloa viihtymään! Rantatie 39, Tuusula | www.lottamuseo.fi

48


YHTEISTYÖKUMPPANIT

Kiitokset ja halaukset Kiitän lämpimästi kaikkia niitä lukuisia henkilöitä ja yhteisöjä, jotka työllään ja innostuneella asenteellaan ovat tehneet näiden kotiseutupäivien järjestelyt mahdollisiksi! Kiitän myös kaikkia vapaaehtoisia, jotka sekä ennen kotiseutupäiviä että niiden aikana mahdollistavat asioiden sujumisen mallikkaasti. Erityisesti haluaisin kiittää järjestelytoimikuntaa, viestintätoimikuntaa sekä päätoimikuntaa iloisesta ja aikaansaavasta yhteistyöstä! Erikoiskiitos myös Tuusulan seurakunnalle, kirkkoherra Ulla Rosenqvist joukkoineen, seurakuntakeskuksen antamisesta kotiseutupäivien käyttöön! Vielä lämmin rutistus ja kiitos Tuusulan kulttuuri- ja museopalveluille, erityisesti museoamanuenssi Jaana Koskenrannalle kiinnostavien retkien suunnittelusta, museovirkailija Tarja Kärkkäiselle museo- ja näyttelytietojen sekä kuvien keräämisestä, kulttuurituottaja Sanna Hokkaselle Kotiseutumarkkinoiden koordinoinnista, Tuusulan seurakunnan johtavalle kanttorille Tuula Saarensolalle kansanlaulukirkon organisoinnista, Rykmentinpuiston ruokalan henkilökunnalle joustavasta ja ystävällisestä yhteistyöstä, graafikko Minna-Kaisa Kuosmaselle kärsivällisestä käsiohjelman taitosta sekä ihan jokaiselle, joka on auttanut, neuvonut ja ollut mukana suunnittelemassa

Onnittele Kotiseutuliittoa – lahjoita Kotiseudulle-keräykseen www.kotiseudulle.fi

ja toteuttamassa Valtakunnallisia kotiseutupäiviä 2019! Kiitos Tuusulan kunta henkilökuntineen, Tuusula-Seura ja Suomen Kotiseutuliiton toimiston väki sekä yhteistyökumppanimme, ilman teitä näitä kotiseutupäiviä ei olisi! Tervetuloa Tuusulaan 8. − 11.8.2019

Keräystili: Nordea FI27 1555 3000 1204 29 (BIC: NDEAFIHH) Saaja: Suomen Kotiseutuliitto  •  Viestikenttään lahjoittajan nimi ja lahjoitussumma.

Riikka Noreila

Rahankeräyslupa RA/2018/213  •  Luvan saaja: Suomen Kotiseutuliitto ry  •  Luvan myöntäjä: Poliisihallitus Toimeenpanoaika ja -alue: 1.4.2018–31.3.2020 koko Suomi Ahvenanmaata lukuunottamatta

KOORDINAATTORI

50

51


Valtakunnallisten kotiseutupäivien järjestelytoimikunta Pj. Sampo Suihko, Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Varapj. Virpi Lehmusvaara, Tuusulan kasvatus- ja sivistystoimen johtaja Riikka Noreila, Valtakunnallisten kotiseutupäivien koordinaattori, Suomen Kotiseutuliitto Jari Anttalainen, Tuusula-Seuran varapuheenjohtaja Anna-Maija Halme, Suomen Kotiseutuliiton viestintäpäällikkö Sakari Heikkilä, Tuusula-Seuran puheenjohtaja (2019) Jorma Hämäläinen, Tuusula-Seuran puheenjohtaja (2018) Ulla Kinnunen, Tuusulan kulttuuri- ja museotoimen johtaja Paula Kylä-Harakka, Tuusulan viestintäpäällikkö Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Minna Mäkitalo, Tuusulan johdon assistentti Tuula Salo, Suomen Kotiseutuliiton hallituksen jäsen Riitta Vanhatalo, Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019 AIHETUNNISTEET #kotiseutuliitto70 #kulttuuriliikuttaa #kotiseutupäivät #tuusula