__MAIN_TEXT__

Page 1


Suomi 100 Pohjanmaa

Upea kulttuuriretkikohde Somerolla

H

istoriallinen kartanokierros ja kahvitus 20-120 hengen ryhmille. Viihtyisä terassi järvimaisemalla auki kesäisin. Linja-autolla pääsee suoraan pääoven eteen ja puistosta löytyy iso parkkipaikka pitkällekin ajoneuvolle.

Härkälän kartano

– Elämyksiä ja kulttuuria vuodesta 1594 – Härkälänkuja 33, 31400 Somero www.harkalankartano.fi Tiedustelut ja tilaukset: puh. 050 570 6226 tai harkalankartano@gmail.com

Elämyksiä Laitilassa, keskellä Suomen vanhinta kulttuuriseutua.

PARHAAT HETKET, HUIPPURETKET Suomen Rockefeller, luomua ja lähiruokaa, kummituksia, kuohuviinitehdas, kirottujen sielujen saari, akrobatiaa... Runsaasti uutta, paljon tuttua, ikimuistoista ja supersuosittua ohjelmaa Naantalissa. Tutustu monipuoliseen ryhmäretkitarjontaan osoitteessa visitnaantali.com ja varaa heti puhelimitse tai sähköpostilla.

Visit Naantali, Kaivotori 2, 21100 Naantali, p. 02 435 9800, info@visitnaantali.com

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 5/2017

2


V

uosi on taas vaihtunut, suurimmat vesisateet loppuneet ja maassa vallitsee kaunis talvinen tammikuun pakkassää. Joulun ja uudenvuoden ajan pitkät vapaat ovat toivottavasti ladanneet akut täyteen vastaanottamaan alkaneen vuoden haasteet.

TÄ SSÄ NUMEROSSA

Päätoimittajalta..................................................3 Suuntana Kanta-Häme Yleistä.............................................................4-5

Päättynyt vuosi oli taloudellisesti paras pitkiin aikoihin. Tapaamani yrittäjät kertoivat yhtäpitävästi, että yrityksillä menee aiempaa paremmin. Kokouksissa ja muissa henkilökunnalle järjestettävissä tilaisuuksissa syötiin parempaa ruokaa ja pikkujoulujakin järjestettiin enemmän kuin edellisinä vuosina. Ja nyt alkaneelle vuodellekin ekonomistit ennustavat talouskasvua.

Hämeenlinnan sk..........................................6-27 Riihimäen sk...............................................28-35 Forssan sk....................................................36-54 Museot ja näyttelyt.....................................55-58

Matkailu kotimaassa.fi -lehti toimitus@kotimaassa.fi www.kotimaassa.fi 10. vuosikerta Päätoimittaja: Ahti Oksman puh. 0500 439 857 ahti.oksman@kotimaassa.fi

Tämän vuoden aikana nykyinen valmismatkalaki korvataan uusilla laeilla, joita ovat Laki matkapalveluyhdistelmistä ja Laki matkapalveluyhdistelmien tarjoajista. Lainmuutoksen taustalla on EU:n matkapakettidirektiivi, joka on laitettava lakiin tammikuusta alkaen, ja lakia on noudatettava vuoden 2018 heinäkuusta lähtien.

Mediamyynti, tilaukset ja osoitteenmuutokset:

Uudessa laissa on määritelty kuluttajalle korvaus niin sanotusta lomanautinnon menetyksestä, josta matkailualan yrityksissä puhutaan ”mielipahakorvauksena”. Matkustajan on uuden lain mukaan mahdollista saada korvausta lomanautinnon menetyksestä, jos matkanjärjestäjä on tehnyt merkittävän virheen.

Toimitussihteeri: Eeva Oksman puh. 044 702 1212 eeva.oksman@kotimaassa.fi Toimittajat: Matleena Ikonen puh. 0400 302 066 matleena.ikonen@kotimaassa.fi Saana Jaakkola puh. 044 328 2113 saana.jaakkola@kotimaassa.fi Mirka Kallio puh. 040 774 0354 mirka.kallio@kotimaassa.fi

Tällä hetkellä tuskin kukaan tietää miten uutta lakia tullaan tulkitsemaan. Se kuitenkin tiedetään jo nyt, että uudet lait tulevat koskemaan huomattavasti suurempaa joukkoa yrityksiä kuin aiemmin.

p. 044 702 1212

myynti@kotimaassa.fi www.kotimaassa.fi/tilaus

Huhtikuussa Tampereella järjestetään Supermessut Kotimaan matkailumessuineen jo 10. kerran. Messuilla on esillä kotimaan parhaat lomaideat ja kiinnostavimmat matkailukohteet Suomen saaristosta aina Pohjois-Lapin tuntureille. Esillä on kaupunkien ja kuntien erilaiset matkailumahdollisuudet, teatterit, hotellit ja muut nähtävyydet. Kohteet esittäytyvät näyttävästi myös näytteilleasettajien tuottamalla ohjelmalla. Messut ovat vahvasti esillä seuraavassa numerossamme.

Tilaushinnat (5 nroa) -määräaikaistilaus 30 € -kestotilaus 27 € -irtonumero 6,80 € (sis. alv 10%)

Taitto: Mainostoimisto Penbox puh. 044 375 3254 www.penbox.fi

ISSN 1798-0445 (painettu lehti) ISSN 1798-0453 (verkkojulkaisu)

Painopaikka: Eura-Print Oy www.euraprint.fi

Kansi: Purjelennolla Räyskälän Ilmailukeskuksesta. Kuva: Räyskälä-Säätiö, Loppi

Hyvää alkanutta vuotta 2018.

Internet-sivut ja verkkolehti: webmaster@kotimaassa.fi

Ahti Oksman

Julkaisija: Menuetti Group Oy asiakaspalvelu@menuetti.fi www.menuetti.fi

3

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Hämäläinen maaseutu on elinvoimainen ja sen luonto rikas ja monimuotoinen. Hämeessä on yli 4000 hehtaaria rauhoitettuja luonnonsuojelualueita. Rikasta kulttuurimaisemaa hallitsevat harjujonot, joille vaihtelua tuovat hiekkanummet, järvet ja pienet vesistöt sekä erilaiset metsät ja suot.

M

atkailu kotimaassa.fi -lehden kymmenes toimintavuosi alkaa tutustumisella Kanta-Hämeeseen. Edellisen kerran Kanta-Häme on ollut alueena esillä lehdessämme kahdeksan vuotta sitten.

Kolme seutukuntaa Hämeenlinnan seutukuntaan kuuluu kolme kuntaa, eli Hämeenlinnan kaupunki sekä Hattulan ja Janakkalan kunnat. Asukasluvultaan Hämeenlinnan seutukunta on Kanta-Hämeen maakunnan suurin. Sen 94 100 asukkaasta 67 850 asuu maakuntakeskuksessa Hämeenlinnassa, joka sijaitsee Suomen väestöllisessä keskipisteessä.

Eeva Oksman

Hämeeseen on helppo tulla, sillä se on noin tunnin juna- tai ajomatkan päässä Helsingistä ja muista Etelä-Suomen suurimmista kaupungeista. Asukkaita KantaHämeessä on yli 174 000 ja väkiluku on kasvussa. Kanta-Häme koostuu pienistä ja keskisuurista kaupungeista sekä kuntien taajamista. Siellä sijaitsevat suomalaisen sisämaa-asutuksen vanhimmat alueet. Maakunnassa on pitkät perinteet lasituotannon ja tekstiilinvalmistuksen aloilla.

Hattula tunnetaan erityisesti Hattulan Pyhän Ristin kirkosta, joka oli merkittävä pyhiinvaelluskohde jo keskiajalla, sekä pitkästä historiastaan merkittävänä varuskuntapaikkakuntana. Janakkalan Tervakoski on rakentunut Suomen vanhimman edelleen toimivan paperitehtaan ympärille, ja nykyään se tuo mieleen Puuhamaan, joka on yksi lapsiperheiden kesän suosikkikohteista. Janakkalan päätaajama Turenki on niin ikään teollisuuden, sokeri- ja jäätelötehtaiden sekä rautatien kasvattama. Riihimäen seutukunta pitää sisällään Riihimäen kaupungin lisäksi Hausjärven ja Lopen kunnat. Rautatien lisäksi Riihimäki tunnetaan varuskunnastaan ja lasista. Lopella on runsaasti mielenkiintoisia kohteita, upeita luontoreittejä sekä kesätapahtumia.

Suuntana

Kanta-Häme

enlinna. Vanajanlinna, Häme

Forssan Hevossillan pihapiirin vanhaa maalaismaisemaa.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Forssa.

4


Forssan seutukunta koostuu Tammelan, Jokioisten, Ypäjän ja Humppilan kunnista sekä Forssan kaupungista. Seutukunnan alueella voi tutustua muun muassa kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin, maaseutu- ja kotieläinpuistoon, museorautatiehen, hevosharrastuksiin sekä teollisuuskaupungin monipuoliseen tarjontaan.

Antoisaa lukumatkaa Kanta-Hämeeseen, ja toivottavasti lehti inspiroi käymään myös paikan päällä!

KANTA-HÄME

Tämänkertainen tutustumiskierroksemme alkaa Hattulasta, josta etenemme myötäpäivään länttä kohti, kiertäen ensin Forssan länsipuolelle, josta palaamme lopuksi kaupungin monipuolisen tarjonnan pariin.

2 Hämeenlinna

1 Hattula

9 Humppila

10 Forssa

3 Janakkala

7 8 Ypäjä

Jokioinen

ESITTELYSSÄ OLEVAT KOHTEET:

6

Hausjärvi

Tammela

4

5

Riihimäki

Loppi

KANTA-HÄME

5

1. Hattula Hattulan Pyhän Ristin kirkko Lepaan Matkailu Petäys Resort Panssarimuseo Inkalan Kartano 2. Hämeenlinna Wetterhoffin talo Museo Militaria Hämeenlinnan Teatteri Vekka Tours Vanajanlinna Hahkialan Kartano Hahkialan Uiskola Ilosen Puutyö Myllyn kuppi & kakku 3. Janakkala Kiipula 4. Riihimäki Riihimäen Teatteri Scandic Riihimäki Suomen lasimuseo Suomen Metsästysmuseo 5. Loppi Räyskälän Ilmailukeskus Lopen Pehtoori Evon Luonto Marskin Maja 6. Tammela Eerikkilä 7. Jokioinen Elonkierto ja Wendlan puutarha 8. Ypäjä Paijan Maatilamajoitus Loimijoki Golf Suomen Hevosopisto 9. Humppila Urpolan Kartano 10. Forssa Vesihelmi Forssan Teatteri Scandic Forssa Hevossilta Forssan museot

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

L

Mierolan laivalaituri.

uonnonkauniissa maisemissa sijaitseva Hattulan kunta on yksi Kanta-Hämeen helmistä.

Mirka Kallio

Hattulan kunta

lumoaa monipuolisuudellaan Hattula

– Hattulasta löytyy yllättävän paljon kaikenlaista, erityisesti kun pintaa vähän raaputtaa, kuvailee kunnan yhteyspäällikkö Launo Haapamäki tuntojaan vehreästä ja järvien keskellä sijaitsevasta Hattulasta. Kunnan kokoon nähden Hattulasta löytyykin runsaasti matkailijaa kiinnostavaa, golf-kentistä keskiaikaiseen kirkkoon ja viinitilasta unohtumattomaan risteilyelämykseen Vanajavedellä, persoonallisia majoitusratkaisuja unohtamatta.

Historiallisten kohteiden aatelia Hattula tunnetaan erityisesti pitkästä historiastaan varuskuntapaikkakuntana. Jo moottoritiellä ajaessaan voi bongata panssareita tien vieressä. Hattulassa sijaitseva Panssarimuseo on yksi kunnan suosituimmista käyntikohteista houkutellen vierailijoita ympäri maailman.

Hattula-Päivät.

Tänä vuonna Hattulan kunta täyttää 150 vuotta. Luvassa on juhlia läpi vuoden, ja erityismaininnan ansaitsee yhteistyössä Lepaan viinitilan kanssa kehitetty 150-vuotisviini, jolla juhlistetaan merkkivuotta persoonallisella tavalla.

– Tämä on ollut hauska yhteinen projekti, Launo Haapamäki toteaa. Yksi vuoden päätapahtumista on kesäkuussa järjestettävä koko perheelle suunnattu Hattula-Päivät.

Hattulan uusi monitoimitalo, innovatiivinen Juteinikeskus.

Hattulassa sijaitsee historiallisen Hämeen vanhin kirkkorakennus, Hattulan Pyhän Ristin kirkko. Se toimi jo keskiajalla merkittävänä pyhiinvaelluskohteena ja on edelleen matkailijoiden suosiossa, erityisesti kuuluisien kirkkomaalauksiensa ansiosta.

Lepaalla sielu lepää Lepaan kylä on yksi Hattulan vetovoimaisista kohteista. Historiallinen Lepaan kartano upeine puisto- ja puutarha-alueineen kutsuu matkailijoita rentoutumaan, kokoustamaan, illastamaan, majoittumaan tai yksinkertaisesti vain nauttimaan päivästä. Lähistöllä sijaitsee myös Lepaan viinitila myymälöineen sekä Puutarhamuseo. Toinen suosittu vapaa-ajankeskus on omassa rauhaisassa niemenkärjessään, Vanajaveden äärellä sijaitseva Petäys Resort, jossa matkailijat voivat nauttia monipuolisista palveluista sekä idyllisistä maisemista. Kohde sopii aktiviteeteista nauttiville, mutta yhtä hyvin myös rauhaa rakastaville. www.hattula.fi www.lepaanmatkailu.fi

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

6


Hattulan Pyhän Ristin kirkko.

H

attulan Pyhän Ristin kirkko on yksi kolmesta Hattulan seurakunnan käytössä olevasta kirkosta. Se on samalla Hämeen vanhin kirkko, joka oli jo keskiajalla kansainvälisesti tunnettu pyhiinvaelluskohde. Mirka Kallio

Hattulan seurakunta

riittää kesällä elämää

Hämeen vanhimmassa kirkossa

Suomen vanhinta tiiliarkkitehtuuria edustava Hattulan Pyhän Ristin kirkko on rakennettu 1400-luvulla. Tyylillisesti kirkko edustaa täysgotiikkaa.

Hattulan Madonna.

Kirkossa on nähtävillä poikkeuksellisen paljon historian aarteita. Upeat, 1500-luvulla seccotekniikalla tehdyt kalkkimaalaukset kuuluvat Suomen laajimpiin ja alkuperäisimpiin. Maalaukset kuvaavat Raamatun tapahtumia sekä pyhimyksiä. Kirkossa on myös paljon puuveistoksia, jopa 1300-luvulta.

Historia ja ainutlaatuisuus vetävät kirkkoon vierailijoita ympäri maailman.

Kirkkosali.

– Viime kaudella kirkossa vieraili noin 4000 ihmistä, joista noin neljännes oli kansainvälisiä matkailijoita, kertoo Hattulan seurakunnan kirkkoherra Virpi Järvinen.

Matkailijoita kiehtoo ainutlaatuisuus

Kesäisin jumalanpalveluselämän keskus

Kirkko on pääasiallisesti käytössä toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, sillä tiloja ei lämmitetä. Kirkko aukeaa myös matkailijoille vuosittain toukokuussa.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on muutakin kuin turistikohde. Se on kesäaikaan tärkeä osa seurakunnan elämää. Myös jouluna järjestetään tilaisuuksia ja pääsiäisenä pääsiäisyön messu. Lisäksi kirkko palvelee läpi kesän toimituskirkkona.

Sisäänpääsy kirkkoon on maksuton, opastetusta kierroksesta peritään pieni maksu. Opastuksen voi tilata etukäteen, mutta sen voi pyytää myös paikan päällä, kirkkoa vastapäätä sijaitsevan vanhan viljamakasiinin alakerrasta.

– Seurakunnan pääjumalanpalvelus vietetään Pyhän Ristin kirkossa sunnuntaisin kymmeneltä, juhannuksesta aina elokuun loppuun saakka, Virpi Järvinen selittää

7

Poikkeuksia ovat toinen juhannuspäivä sekä heinäkuun toinen sunnuntai, jolloin vietetään Tyrvännön kirkkopyhää. Heinä-elokuussa kirkossa on iltatilaisuus joka torstai kello 19. Ohjelmassa on esimerkiksi konsertteja, luentoja sekä toivevirsiiltoja. Kesän aikana järjestetään resurssien mukaan myös iltoja, joissa hiljennytään kirkon maalauksien teemojen äärelle. Yksi kesän mielenkiintoisista tapahtumapäivistä on 18.8., jolloin kirkossa esiintyy Lauluyhtye Versio, vuonna 2003 perustettu vanhaan musiikkiin keskittyvä kokoonpano. www.hattulanseurakunta.fi

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Kokous- ja majoituskapasiteetti kasvuun

L

empeästi lipuvan Lepaanvirran rannalla hiljaiseloa viettänyt Lepaan kartano on puhjennut uuteen kukoistukseen. Saana Jaakkola

Grön haluaa tuoda ainutlaatuiset kartanoelämykset asiakkaiden koettaviksi ja kosketeltaviksi. Viime kesänä hihansa käärineen Lepaan Matkailun pääkohderyhmänä ovat yritys- ja matkailijaryhmät sekä juhlavieraat, mutta palvelut yksittäisille matkailijoille lisääntyvät jatkuvasti. Kevään aikana Lepaan kartanon tiloihin on valmistumassa lisää kokous- ja majoitustiloja.

Lepaan kartano

– Kuin kotiinsa olisi tullut, Lepaan Matkailun toimitusjohtaja ja yrittäjä Sanna Grön toteaa empiretyyliä edustavan kartanon äärellä.

– Kartanon kauniin sviitin ja Toimelarakennuksen kodinomaisten huoneiden rinnalle Lepaanvirran rannalla sijaitsevaan Rantala-rakennukseen valmistuu niin yrityksille, ryhmille kuin yksityisille soveltuvia huoneita. Tulossa on myös boutique hostel -tason majoitusta. Toukokuusta alkaen kartanon ympärivuotinen majoituskapasiteetti nousee noin 60 henkeen, Grön kertoo.

Hämäläiset kartanot ovat tulleet kokeneelle matkailualan ammattilaiselle tutuiksi uran aikana. Kun eteen avautui mahdollisuus yrittäjyydestä historiallisen Lepaan kartanon kehittämiseksi, oli tarjouksesta mahdoton kieltäytyä. Lepaan Matkailun, Hämeen ammattiinstituutin (HAMI) ylläpitämän Lepaan viini- ja puutarhatilan sekä Lepaa Golfin yhteistyöllä hiljaisuudessa pitkään elänyt kartano on herännyt uuteen aikakauteen.

HAMKin opiskelijoiden lomaillessa on vehreän puutarhaidyllin keskeltä varattavissa myös perinteistä hostellimajoitusta.

Lepaan kartano on taas

täynnä elämää

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

8


Herkuttele kartanoravintolan antimilla Kokousasiakkaille kartano tarjoaa tilat tunnelmallisista takkatuvista 138 hengen auditorioon. Kartanon saunan lisäksi asiakkaiden käytössä on suuren terassin täydentämä Rantasauna sekä aito Savusauna ulkopaljuineen. Kartanokeittiön herkulliset saunamenut katetaan takkatupaan tilauksesta – saunomista ei siis tarvitse lopettaa nälänkään iskiessä. Tilausravintolana toimiva kartanon ravintola hyödyntää annoksissa oman puutarhan ja viinitilan tuotteita sekä muiden paikallisten tuottajien raaka-aineita. Sininen sali. – Hyvä, paikallinen ja itse valmistettu ruoka sekä romanttinen kartanomiljöö kulkevat käsi kädessä. Lepaalla viljellään erityisesti tomaattia, salaatteja, vadelmia ja omenoita, joista jälkimmäisiä käytetään myös viinien raaka-aineena, Grön kertoo. Herkkusuiden kannattaakin seurata Lepaan Matkailun somekanavia, sillä tilausruokailujen yhteydessä jää pöytäpaikkoja Savusauna. usein myös yksittäisten vieraiden varattavaksi. Myös äitien- ja isänpäivän kattauksilla, maaliskuussa alkavilla sunnuntaibuffeteilla sekä erilaisten tapahtumien, kuten Kartanoteatteri-iltojen yhteydessä on jokaisella mahdollisuus päästä maistelemaan kartanoravintolan herkkuja.

Kesällä kartanoon myös vesiteitse Vanajaveden kapein kohta Lepaanvirta on kesäisin vilkasliikenteinen väylä. Kesällä kartanoon pääsee vesiteitse joko Hopealinjan reittiliikenteellä tai omalla veneellä. Vieraat voivat jättää oman veneensä Lepaan vierasvenelaituriin maksutta myös yötä vasten ja viivähtää vaikka pidempäänkin. Viihdyttävän ja monipuolisen ohjelman ansiosta Lepaalla voi vierailla useamman kerran kesässä ja silti kokea joka kerta jotakin uutta. Historiaan ja talon tarinoihin pureutuvan kartanokierroksen lisäksi vieraiden suosikkeja ovat olut- ja viinitastingit sekä drinkkikoulutukset, kartanon näkymättömästä asukkaasta kertova Lepaan Annan arvoitus sekä retki pienen kävelymatkan päässä sijaitsevalle Lepaan Savipajalle, jossa voi taiteilla omin käsin askarrellun matkamuiston. www.lepaanmatkailu.fi

a. Rantasaun

Kesällä kartanoon pääsee vesiteitse joko Hopealinjan reittiliikenteellä tai omalla veneellä.

9

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Petäys Resort

V

iehättävän hämäläisen maalaistien päässä, luonnonkauniin kansallismaiseman keskellä, sijaitsee Petäyksen hyvän olon niemi. Mirka Kallio

Petäys Resort

Vanajaveden rannalla sijaitseva Petäyksen lomakeskus tarjoaa rentoutumisen ja levollisten yöunien lisäksi aktiviteetteja sekä herkullista ruokaa. Näissä maisemissa helppo irtautua arjen huolista, sillä auringonlaskua järven rannalla ihaillessa tai terassilla aamiaista nauttiessa mieli lepää. Jopa neljä miljoonaa suomalaista asuu 200 kilometrin säteellä yksityiseen niemenkärkeen rakennetusta Petäyksestä. Helsingistä ja Lahdesta on reilun tunnin ajomatka, Tampereelta vielä lyhyempi. Häme on tekemistä täynnä Petäyksen keskeinen sijainti mahdollistaa monenlaiset päiväretket.

– juuret järvessä ja sydän palvelussa Särkänniemeen ajaa alle tunnissa, ja lähistöllä on toinenkin lapsiperheiden kestosuosikki, Tervakosken Puuhamaa. Myös Petäyksessä riittää tekemistä. Puuhaniemessä on yli 20 erilaista aktiviteettia, kuten veneily, minigolf ja polkupyöräily. Nämä ovat hotellin asukkaille ilmaisia. Petäys on suosittu kalastuspaikka, ja lisäksi Vanajavesi yksi Suomen parhaista rapujärvistä.

Kansallismaiseman äärellä Petäykseen ovat tervetulleita niin lähiseudun asukkaat kuin kaukaisemmatkin vieraat – joko pidemmäksi aikaa tai vaikka hetkeksi nauttimaan luonnon rauhasta. Petäyksen ravintolat tarjoilevat herkullisia makuelämyksiä niin yksityishenkilöille kuin ryhmillekin.

– Alueella on valtava määrä näkemistä ja kokemista, kertoo Petäyksen omistajayrittäjä Juha-Pekka Tuominen. Lähellä on esimerkiksi Iittalan Lasimäki, Sibeliuksen syntymäkoti ja kävelymatkan päässä Tyrvännön järvikalastusmuseo. Lähikaupungin, Hämeenlinnan, ympäristössä on kuusi golfkenttää sekä monipuolista kulttuuritarjontaa teatterista erilaisiin tapahtumiin. Tampereen

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

10

Lomakeskuksessa on mahdollisuus pitää esimerkiksi kokouksia, juhlia tai virkistyspäiviä. Isommille ryhmille voidaan järjestää myös risteilyjä Vanajavedellä. – Autamme tarvittaessa ohjelman järjestämisessä. Meillä on ryhmille valmiita ohjelmia ja käyntikohteita, Juha-Pekka Tuominen toteaa. Järvimaiseman äärellä pääsee nauttimaan perinteisen suomalaisesta saunakulttuurista. Hotellisaunojen lisäksi lomakeskuksessa on savusauna, kaksi rantasaunaa jacuzzeineen sekä traktorin peräkärryn päälle rakennettu Zetor-sauna, joka on unohtumaton elämys vaikkapa polttariporukoille tai muille ryhmille. www.petays.fi


P

arolassa, E3-tien tutumassa sijaitseva Panssarimuseo on vuodesta 1961 lähtien toiminut sotahistoriallinen, Panssarimuseosäätiön ylläpitämä erikoismuseo.

Mirka Kallio

Panssarimuseo

Panssarimuseossa

viihtyy koko perhe Panssarimuseo esittelee ja vaalii suomalaisten panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen historiaa ja perinteitä.

na- ja panssariautokalustoon sekä panssarintorjunnan kehitykseen Suomessa 1960-luvulle saakka.

Tapahtumia koko perheelle

– Museo on kunnianosoitus suomalaisille sotilaille, toteaa museoamanuenssi Jari Saurio.

Museolla tapahtuu kesällä paljon. Kesäkauden starttaa 1.5. järjestettävä Kevätsawutus. Perinteinen, koko perheen Perhepäivä järjestetään 7.7.2018. Tapahtumassa on monenlaista ohjelmaa ja siellä esiintyy lasten suosikki Herra Heinämäen Latoorkesteri.

Kalustoa on esillä noin sadan vuoden ajalta, alkaen ensimmäisestä, vuonna 1919 Suomeen hankitusta Renault F.T. Modèle 1917 -panssarivaunusta nykykalustoon, panssarintorjuntavälineistöä unohtamatta.

Harvinaisuudet vetävät ihmisiä kaikkialta Museossa vierailee vuosittain noin 30 000 kävijää, Suomen lisäksi erityisesti Venäjältä ja Japanista, mutta myös ympäri maailman. Harvinaiset sota-aikaiset vaunuyksilöt, joita ei muualta löydy, kiinnostavat monia. – Opastuksia on tarjolla useilla kielillä, mistä museo onkin saanut kiitosta, kertoo Jari Saurio. Matkailijoiden lisäksi vierailijoita käy myös oppilaitoksista. Lisäksi läheisen Panssariprikaatin varusmiehet käyvät historiakierroksella museolla ennen kotiutumistaan.

Uutuuksia kesäksi Ulkoalueen rinnevaunut saavat uudet, valaistut katokset kesäksi. Katetulle rinnealueelle on tulossa myös uutta, raskasta kalustoa. Yksi rinnealueen erikoisuuksista on panssarijuna, johon on koottu kaikki Suomessa säilyneet panssarijunien osat. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Vuonna 2018 tutustutaan esimerkiksi Suomessa vapaussodan aikana, keväällä 1918 käytettyyn panssariju-

11

4.8. järjestetään militariaharrastajat yhteen kokoava Hobby Day. Vuoden aikana on myös pienempiä tilaisuuksia, kuten korsulauluiltoja ja yleisöluentoja, joihin on vapaa pääsy. Pääsylippujen hinnat pyritään pitämään kohtuullisena, jotta kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus museovierailuun. Hyvin varustettu museomyymälä ja 40-paikkainen kahvio palvelevat kävijöitä ja lapsille löytyy leikkipaikka. www.panssarimuseo.fi

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

I

nkalan kartano on täyden palvelun kartano Hattulassa. Hämeen maistuvimpanakin palkittu Inkala palvelee kokousja juhlavieraita sekä matkailijaryhmiä ympäri vuoden. Matleena Ikonen

Tia Yliskylä

1800-luvulta peräisin oleva Inkalan kartano henkii ihanaa vanhanajan maalaistunnelmaa. Alajärven rannalla sijaitsevassa vehmaassa kartanomaisemassa kokoukset, perhejuhlat tai virkistyspäivät saavat arvoisensa puitteet. Kartano palvelee myös matkailijoita, joille idylliset majoitustilat rauhallisessa ympäristössä takaavat elämyksellisen vierailun.

Hämeen maistuvinta ruokaa Inkalan historia matkailukohteena juontaa 1970-luvulle, jolloin Alajärven rantaan valmistui savusauna. Saunaa alettiin vuokrata hotelli Aulangon vieraille, ja hiljalleen

Inkalan maine alkoi levitä. 80-luvulla Inkalan löysivät ryhmät, 90-luvulla kartanon suosio perhejuhlapaikkana kasvoi, ja lopulta 2000-luvulla kuvaan tulivat kokousmatkailijat. Historiallinen kartano sopiikin monipuoliseen toimintaan: modernit kokoustilat, vanhaa henkivät muut tilat ja kartanon ylpeys, maalaiskeittiössä rakkaudella valmistettu ja kiitoksia kerännyt ruoka tekevät Inkalasta houkuttelevan kohteen niin matkailuun, juhliin, kokouksiin kuin illanistujaisiin. – Matkailijat tulevat meille paitsi ympäristön myös erityisesti ruuan vuoksi, kertoo kartanon emäntä Leila Ylitalo. Inkalassa ruoka on kunnia-asia ja tavoitteena on tarjota kävijöille makuelämys, joka muistetaan pitkään. Inkalan keittiössä ruuanlaiton keskiössä on kartanon vanha reseptiikka, jota on maustettu nykyaikaisilla mauilla ja tekniikoilla ja jota täydentävät lähellä tuotetut laadukkaat raaka-aineet. Tuloksena on herkullinen ruoka, jonka EteläSuomen maa- ja kotitalousnaiset viime vuonna palkitsi Hämeen maistuvimpana ruokaelämysten tuottajana.

­Yövy, ruokaile tai kokousta

Kaikkien aikojen kartanossa

Matkailijat tulevat meille paitsi ympäristön myös erityisesti ruuan vuoksi, kertoo kartanon emäntä Leila Ylitalo.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

12

Fredrikan jalanjäljillä Inkalan kartano tunnetaan myös Wetterhoffin kotiteollisuusopiston perustaneen Fredrika Wetterhoffin lapsuudenkotina. Inkala tarjoaa yhteistyössä Hämeenlinnassa sijaitsevan Wetterhoffin talon kanssa Fredrikan jalanjäljillä -paketin, jossa yhdistyvät Fredrikan kotitalo ja elämäntyö. Inkalan osuus paketissa on tarjota retkeläisille lounas Inkalassa, jossa on aikaa myös kartanon ympäristöön tutustumiseen ja ostosten tekemiseen kartanon Pikku Puodissa. Lounaaseen on mahdollista yhdistää myös draamallinen osuus, jossa Fredrikan roolissa nähdään näyttelijä Henna-Maija Alitalo. www.inkalankartano.fi


Yli 130 vuotta

kädentaitojen asialla

Upea Wetterhoffin talo keskellä Hämeenlinnaa kantaa kivisten seiniensä sisällä yli satavuotista kädentaitojen historiaa. Fredrika Wetterhoffin elämäntyö, vähävaraisten tyttöjen kouluttaminen ammattiin, kasvoi lopulta tunnetuksi nimeksi, suomalaisen käsityötaidon ja kädentaitojen opetuksen maineikkaaksi ikoniksi. Yli sadan vuoden ajan Wetterhoffin talon seinien suojassa opetettiin, koulutettiin ja opastettiin käsityön saloihin. Nykyisin talossa toimii käsityömyymälä sekä eri luovien alojen toimijoita kolmessa kerroksessa.

F

redrika Wetterhoffin perintö elää edelleen Wetterhoffin talossa Hämeenlinnassa.

Matleena Ikonen

Wetterhoffin talo

Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen. Työpajoissa päästetään luovuus valloilleen ja saadaan ohjausta käsitöihin – valittavana on joko neule-, ryijy-, kirjansidonta- tai korutyöpaja. Työpajoissa ammattilaiset neuvovat kaikkia ryhmäläisiä kädestä pitäen ja antavat eväitä siihen, miten työtä voi jatkaa kotona.

Lankaihmisen terapiahuone Retki Wetterhoffille on retki suomalaisuuteen – päättäväisyyteen, omaan visioon uskomiseen ja yritteliäisyyteen. Talon pohjakerroksessa toimiva myymälä on tee-se-itse-ihmisen paratiisi: 120 neliötä materiaaleja, malleja ja työvälineitä – ja lankoja, lankoja kaikissa väreissä ja kaikkiin tarkoituksiin. Käsityötarvikkeiden lisäksi myymälässä on kaupan valmiita käyttö- ja koriste-esineitä, pääasiassa suomalaisilta käsityöläisiltä, mutta myös kolmansista maista eettisiä tuotteita, joiden myynnistä tuleva tuotto ohjataan suoraan tekijälle. Myymälä on avoinna maanantaista lauantaihin ja sinne voi kuka tahansa poiketa ostoksille yksin tai ryhmän kanssa.

Käsityöpuodin lisäksi Wetterhoffin talon kerroksissa toimii eri alojen yrittäjiä – koruseppiä, kirjansitoja, ompelijoita… Fredrika Wetterhoffin henki ja perintö todella elävät Hämeenlinnassa edelleen.

Onnistumisen iloa työpajoissa Fredrikan jalanjäljillä -matkailupaketti vie vierailijat matkalle. Sellaista ei ole toista – nimittäin matkalle omiin voimavaroihin ja luovuuteen. – Kun lähdetään Fredrikan jalanjäljille, lähdetään löytämään itsestä taitoja ja näkemystä, joita ei ehkä tiennyt olevankaan, selittää

13

Työpajoissa päästään kokemaan käsillä tekemisen ja onnistumisen iloa, ja sen jälkeen lähdetään lounaalle Fredrikan lapsuusmaisemiin Inkalan kartanoon. Koko päivän retken jälkeen päällimmäiseksi tunteeksi jää ylpeys meistä suomalaisista ja ajatus: minä tein sen! www.wetterhoff.fi

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Museo Militaria

täytti viisi vuotta Rukajärvellä – 14. divisioonan viestintoimintaa jatkosodassa 1941–1944.

H

ämeenlinnassa sijaitseva Museo Militaria perustettiin tammikuussa 2013 Hämeen linnan kupeeseen, historialliselle Linnanniemen kasarmialueelle. Mirka Kallio

Museo Militaria

Museo Militaria sopii käyntikohteeksi erityisesti Suomen historiasta, sotahistoriasta, sotilaselämästä, tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajeista sekä teknisistä laitteista kiinnostuneille. – Näyttelytilat ovat laajat, niissä saa päivän helposti kulumaan, kertoo tutkija Samuel Fabrin. Kolmikerroksinen museo on pääosin esteetön, joten myös liikuntarajoitteiset asiakkaat sekä lastenvaunujen kanssa liikkuvat pääsevät hyvin kulkemaan siellä. Museossa vieraileekin paljon perheitä, ja lapsien viihtyvyyteen on kiinnitetty huomiota.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

– Museon ulkonäyttelyalueella kannattaa ehdottomasti käydä myös, Samuel Fabrin toteaa. Ulkoalueella pääsee tutustumaan raskaampaan kalustoon, kuten tykkeihin ja pioneerien ajoneuvoihin. Keskiajalta nykypäivään Museo Militarian perusnäyttely esittelee Suomen sotilashistoriaa, aina keskiajalta nykypäivään saakka. Näyttely on rakennettu kulkemaan aikajärjestyksessä ja siihen sisältyy myös toiminnallisia osuuksia. Elokuvasalissa näytetään päivittäin dokumenttielokuvia, jotka syventävät museokokemusta. Museossa on lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Vuonna 2018 museossa juhlistetaan Viron 100-vuotista itsenäisyyttä. Pohjan Pojista Suomen-poikiin -näyttely kertoo suomalaisista vapaaehtoisista Viron vapaussodassa sekä virolaisista vapaaehtoisista Suomen talvi- ja jatkosodassa. Puolustusvoimien käyttämien salauslaitteiden historiaa esittelevä osio uudistetaan, ja lisäksi syksyllä avataan näyttely Viestisotaa

14

Monipuoliset palvelut Museokauppa sekä Lounasravintola Militaria ovat avoinna ympäri vuoden. Kesäkaudella asiakkaita palvelee myös terassi, josta avautuu ainutlaatuinen näkymä Hämeen linnalle ja kasarmin kentälle. Museo tarjoaa myös monipuolisia tiloja yksityistilaisuuksien ja kokouksien järjestämiseen. Moderni kokoustekniikka sekä ravintolan palvelut ovat käytettävissä. Museo Militariassa on käytössä valtakunnallinen Museokortti, jonka voi myös ostaa paikan päältä. Museokortti oikeuttaa koko vuoden ajan pääsyn 250 museokohteeseen ympäri Suomen. www.museomilitaria.fi


H

Erityisesti nuoremmille lapsille suunnattua koko perheen näytelmää esitetään Hämeenlinnassa toukokuussa tiiviisti kolmen viikon jaksolla, jolla tavoitellaan erityisesti luokkaretkeläisiä. Luokkaretkikevään jälkeen Viiru ja Pesonen lepäilevät hetken, ja muuttopuuhiin he palaavat jälleen syksyllä hämeenlinnalaisten lapsiperheiden iloksi.

ämeenlinnan Teatterin kevät tarjoaa jokaiselle jotain.

Matleena Ikonen

Hämeenlinnan Teatteri / Tapio Aulu

Hämeenlinnan Teatterin alkava näytäntökausi on hieman erilainen kuin yleensä. Teatterin ohjelmistossa nähdään tänä keväänä vain kaksi ensi-iltaa, kertoo tuottaja Reija Isosuo. – Ohjelmistossa on paljon syksyltä jatkavia suosittuja esityksiä, kuten hyvin menestynyt ja erinomaista palautetta saanut musikaali Naisia hermoromahduksen partaalla. Myös yleisömenestykseksi yltänyt farssi Puhtaana käteen jatkaa kevään, Isosuo valottaa.

Korkeatasoista kotimaista ja rakastettua ruotsalaista Kevään ensi-illoista ensimmäinen on helmikuun 10. päivä aloittava Anna Krogeruksen käsikirjoittama komedia Kuin ensimmäistä päivää. Mustaa huumoria ja arjen realismia

Rakkaudesta monin sanoin

Tähtien sota.

Farssia, mustaa huumoria

Helsingin Kaupunginteatterin, Kuopion kaupunginteatterin, Logomo-teatterin ja Riihimäen Teatterin kanssa yhteistyössä toteutetaan Eric Emmanuel Schmittin jo klassikoksi muodostunut Arvoituksellisia muunnelmia, jonka rooleissa nähdään suomalaisten rakastamat Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen. Näytelmässä ollaan suurten teemojen äärellä, kun siinä pohditaan, mitä rakkaus ja rakastaminen on. Rakkauden äärellä ollaan keväällä myös Verstasnäyttämöllä, jossa tilataan Yksi iso pitkä rakkaus Tabermannilla, kiitos. Se on näytelmä itsensä ja toisensa löytämisestä, rakkaudesta ja välittämisestä.

ja naisia hermoromahduksen partaalla

osuvasti yhdistelevä näytelmä on kuvaus ajankohtaisista ongelmista – vanhusten hoidon heikkenemisestä ja hoitotyön raskaudesta.

Hämeenlinnan mielenkiintoinen teatterivuosi jatkuu syksyllä kotimaisella kantaesityksellä, kun suurella näyttämöllä nähdään Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän kirjoittama musiikkikomedia Tahtien sota. Menestysmusikaalin Vuonna -85 tekijöiden uusin teos tulvii monipuolisesti suomalaista musiikkia ja tuo taatusti menoa ja iloa pimenevään syksyyn.

– Teksti on itse asiassa jo kymmenen vuotta vanha, mutta se on nyt ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan. Aihe on rankka, mutta sitä käsitellään huumorin keinoin – näytelmän voi kyllä katsoa ahdistumatta, Reija Isosuo lupaa.

Kuin ensimmäistä päivää antaa äänen heille, jotka tekevät joka päivä töitä kaikkien muiden eteen pitämättä itsestään suurta meteliä. Aihetta käsitellään kuitenkin inhimillisesti ja lämpimästi tavalla, joka jättää ajattelemisen aihetta vielä pitkäksi aikaa.

www.hmlteatteri.fi

Toukokuussa ensi-illassa nähtävä lastennäytelmä Viiru muuttaa tuo näyttämölle rakastetut hahmot, Viiru-kissan ja ukko Pesosen, jotka suositun lastenkirjasarjan uusimmassa osassa ovat elämänmuutoksen kourissa, kun Viiru päättää muuttaa omaan kotiin. Naisia hermoromahduksen partaalla.

15

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Vekka Tours

Uusi matkanjärjestäjä Hämeenlinnassa

H

ämeellä on paljon tarjottavanaan. Vekka Tours kokoaa yhteen alueen toimijoiden palvelut.

Mirka Kallio

Vekka Liikenne

Vuoden 2018 alussa Häme sai lisäpotkua matkailualalle. Hämeenlinnalainen perheyhtiö, Vekka Liikenne, joka on hoitanut yli 85 vuotta paikallis- ja tilausajoliikennettä, lanseerasi matkailupalveluiden tuottamiseen ja markkinointiin keskittyvän Vekka Tours -brändin.

Laadusta ei tingitä Vuoden 2017 syksyllä Vekka Toursin asiakaspäällikkönä aloittanut Virpi Juutinen näkee paljon potentiaalia Hämeen alueessa. Mitä tahansa hän ei asiakkaalle myy, vaan haluaa tarjota laatua. Vekka Tours tarjoaa valmiita ryhmämatkaja kokouspaketteja sekä toiveiden mukaan räätälöityjä ryhmämatkoja, kilpailukykyisin hinnoin. Kaikki on tehty asiakkaalle helpoksi, sillä kokonaisuus hoidetaan yhdellä laskulla, yhden yhteyshenkilön kautta.

Vekka Liikenteen busseja.

Ryhmämatkoilla käytetään useimmiten Kanta-Hämeen Oppaat ry:n asiantuntevia oppaita, jolloin kohteet avautuvat ihan uudella tavalla. Valikoimissa on ryhmämatkoja muualta Suomesta Hämeeseen tai Hämeestä muualle Suomeen.

Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

16

– Suomi on täynnä mielenkiintoisia kohteita, joihin ei aina ole syystä tai toisesta omatoimisesti helppo lähteä, pohtii Juutinen.


Hahkialan Kartano.

Hämäläistä yhteistyövoimaa Vekka Tours tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Hauholla sijaitseva Hahkialan Kartano on uniikki kulttuurihistoriallinen kohde, joka tarjoaa ryhmille kokous-, ravintola-, sauna- ja majoituspalveluita. Ruoka valmistetaan omassa keittiössä, käyttäen oman maan sekä lähituottajien raaka-aineita. Miljöö itsessään on elämys. Hämeenlinnan rikkaasta historiasta kertoo myös Hämeen linna. Paikan kiehtova menneisyys herää henkiin näyttelyiden ja opastusten kautta. Ryhmämatkailijoita palvelevat museokauppa, monimuotoiset juhla- ja kokoustilat sekä 1.5.2018 avautuva Museoravintola Hämeen linna. Niin tapahtumapaikkana kuin kokousja juhlatilanakin palvelee Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas, josta löytyy monenlaisia tiloja ainutlaatuisessa ympäristössä. Toiveiden mukaiset tarjoilut hoituvat Iso Huvila -ravintolassa.

lasinIhastuttava da So o di puhallusstu esign. Shop D

Paikallisia makuja parhaimmillaan edustaa hämeenlinnalainen ravintola Piparkakkutalo, jonka menu on klassinen, mutta samaan aikaan trendit ja sesongin huomioiva. Saman perheyrityksen omistuksessa on myös Hotelli Emilia kävelykadulla, joten yhdellä kertaa hoituvat niin majoitus-, ravintolakuin kokouspalvelutkin.

Parolan Rottink i tuo maahan ko rkealuokkaisia rotti nkihuonekaluja .

Hämeessä riittää tekemistä – Ensi kesänä kokonaan katetun katoksen saanut Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri esittää humoristisen rakkaustarinan, Kaksi Puuta, jossa kuullaan Juha Tapion kappaleita, kertoo Virpi Juutinen tulevasta kesästä. Monet yritykset järjestävät ryhmille sopivaa tekemistä. Soda Shop Design on ihastuttava lasinpuhallusstudio, jossa pääsee tekemään uniikkeja ostoksia, mutta myös kokeilemaan itse lasinpuhallusta. Toimintaa kaipaaville järjestää tekemistä Action Factory, joka tarjoaa yli 40 erilaista aktiviteettivaihtoehtoa hohtominigolfista mysteeripeleihin. Mielenkiintoinen käyntikohde on Parolan Rottinki, joka tuo maahan korkealuokkaisia rottinkihuonekaluja. Myös työhyvinvointipäivien järjestäminen onnistuu Vekka Toursin kautta. Yhteistyökumppanina toimii Slow Mondo, joiden repertuaarista löytyy niin kasvisruoka- ja mehustuskursseja, joogaa kuin muita hitaita hyvinvointipalveluita. www.vekkatours.fi

Piparkakkutalo.

17

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

K

atumajärven rannalla siintää Hämeenlinnan helmi, historiallinen kokoushotelli Vanajanlinna. Saana Jaakkola

Vanajanlinna

Kokousta

kuin kuninkaallinen Vanajanlinnan tarina alkaa vuodelta 1918, jolloin tohtori Carl Wilhelm Rosenlew osti paikalla sijainneen Äikäälän tilan. Rosenlewin haaveissa oli metsien ja vapaan metsästysoikeuden syleilemä metsästyslinna, jonka rakentaminen alkoi heti seuraavana vuonna. Yli 200 majoittujalle monipuoliset tilat tarjoava linnahotelli on palvellut yritys- ja juhlavieraita, matkailijaryhmiä sekä yksittäisiä matkailijoita vuodesta 1998. Näiden vuosien väliin mahtuu kiehtovia tarinoita Vanajanlinnan värikkäästä menneisyydestä. Viisi vuotta kestänyttä rakennusprojektia varten linnan tiluksille rakennettiin oma kapeakiskoinen rautatie, jota pitkin linnan arvokkaita rakennusmateriaaleja – tammea, marmoria, graniittia ja intialaista mahonkia – kuljetettiin paikalle.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Rosenlewin aikana Vanajanlinnassa vierailivat monet vaikuttavat suomalaiset, kuten marsalkka Mannerheim ja Fazerin suku, joille oli varattu omat huoneistonsa. Rosenlewin luopuessa metsästyslinnastaan vuonna 1941 oli Vanajanlinna vähällä päätyä presidentti Rytin kesäasunnoksi. Vaikka Vanajanlinna siirtyikin presidentin sijaan saksalaisen asetehtailijan omistukseen, muistuttaa moneksi muuntautuvana juhlatilana palveleva Ryti-sali yhä menneistä ajoista.

Uniikit tilat joka tilaisuuteen Hotelli Vanajanlinnan vaiheisiin pääsee tutustumaan historiikkikierroksilla, joita järjestetään ryhmille tilauksesta. Talon tarinat ovat läsnä linnahotellin lukuisissa juhla- ja

18

kokoustiloissa, joiden nimet saavat mielikuvituksen laukkaamaan – mitä kaikkea on saattanutkaan tapahtua Salakapakassa? Entäpä Allassalissa, johon valmistui yksi Suomen ensimmäisistä sisäuima-altaista? Eri tiloja yhdistelemällä Vanajanlinnassa voidaan järjestää jopa 1 000 hengen tilaisuuksia. Kesäaikana järvimaisemien koristama Juhlapaviljonki on suosittu juhlapaikka erityisesti häiden viettoon ja yritystapahtumiin. Elämykselliset tilaisuudet järjestyvät myös Vanajanlinnan savusaunaksi kutsutulla Metsänvartijan Tilalla, joka sijaitsee Sääjärven rannalla noin 10 kilometrin päässä hotellista. – Metsänvartijan Tila on osa Rosenlewin rakennuttamaa kokonaisuutta. Vuonna 1923


Hotelli Vanajanlinnan vaiheisiin pääsee tutustumaan historiikkikierroksilla, joita järjestetään ryhmille tilauksesta.

Hotelli herkkusuille ja harrastajille

valmistuneelle tilalle matkattiin aikoinaan riistajahtiin omaa rautatietä pitkin, hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo kertoo. Ravintola-, kokous- ja majoitustilojen lisäksi vanhalla metsästysmajalla voi nauttia aidon savusaunan lempeästä henkäyksestä sekä kirkkaan tähtitaivaan täydentämästä tunnelmasta paljun lämmössä rentoutuen.

Vanajanlinnan ravintolan Chef de Cuisine Mika Jokela vaalii luomuksissaan sesongin parhaita raaka-aineita sekä klassisia makuja modernilla otteella viimeisteltynä. Metsästyslinnan pitkiä perinteitä arvostaen riistaruoka on tärkeässä roolissa ravintolan tarjoiluissa. Kesäaikana Vanajanlinnan vieraita palvelee myös Linna Golfin Klubiravintola, jonka kehuttu menu on niin ikään Jokelan käsialaa. Täysimittaisen golfkentän lisäksi Vanajanlinnan palveluihin kuuluu Linna Golfin Klubirakennuksessa sijaitseva Day Spa hyvinvointipalveluineen sekä Sportness-kuntosali ja -liikuntatunnit. Harrastusmahdollisuuksia lisäävät linnaa ympäröivä lumoava luonto, ja löytyypä Vanajanlinnan tiloista biljardipöytäkin – joskin pelaamaan mielivän on syytä olla varuillaan. – Tarina kertoo, ettei Rosenlewin Märthavaimo milloinkaan lähtenyt linnastaan. Hyväntahtoinen haamu ilmoittelee itsestään muun muassa biljardipalloilla pelaillen, Walkamo sanoo salamyhkäisesti. www.vanajanlinna.fi

19

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Päärakennus. Kuva: Mikaela Holmberg

Historiallinen Hahkialan Kartano

elää ympäristön ehdoilla S

uomen ensimmäisen oikeuskanslerin Axel Charpentierin rakennuttama barokkikartano kohoaa keskellä hämäläistä maalaisidylliä. Hämeenlinnan Hauholla kolmen järven syleilyssä sijaitseva Hahkialan Kartano kätkee kiviseiniensä sisään vangitsevia tarinoita vuosikymmenten takaa. Saana Jaakkola

Hahkialan Kartano

Hahkialan vieraina viihtyneet presidentit Ryti, Relander, Ståhlberg, Kallio ja Svinhufvud ovat kukin saaneet kartanon päärakennuksesta nimikkomakuuhuoneensa. Niin myös säveltäjämestari Sibelius, jonka vaimo Aino oli Charpentierin vaimon serkku. On hyvä tietää, että presidenttien huoneet kiehtovat muitakin kuin majoittujia. Paha luutnantti siirtelee seinille ripustettuja tauluja ja piilottelee niitä huonekalujen taakse. Pohjimmiltaan henki on kuitenkin hyväntahtoinen, sillä erityisesti Rytin huoneessa vieraat havahtuvat keskellä yötä tuntien kuin jokin seisoisi sängyn äärellä peitellen heitä uneen.

Rikkautta luontoarvoista Vuonna 2001 nykyinen isäntä osti Hahkialan Kartanon tavoitteenaan palauttaa tila alkuperäiseen asuunsa. Omistajanvaihdos toi Hahkialaan luonnonmukaisen arvomaailman, jonka ympärille kartanon nykytoiminta rakentuu. Ensimmäinen askel oli kunnostaa puutarha-arkkitehti Paul Olssonin suunnittelema suuri barokkipuutarha entiseen loistoonsa. Lämmitys ja ilmanvaihto vaihdettiin vihreämpään, ja kartanolle rakennettiin kaksi omaa jätevedenpuhdistamoa. Nyt Hahkialassa hoidetaan kosteikkoja lintujen pesinnän turvaamiseksi, ja riistaruokinnalla halutaan varmistaa metsien asukkien monimuotoisuus. Kasvukaudella järvien ympäröimiä rantaruohikkoja hoitaa lauma Highlander-karjaa. Toimitusjohtaja Anne Pekkanen kertoo ekologisen ajattelun kantavan kartanokeittiöön asti. Raaka-aineiden puhtauden varmistaa lähituottajien sekä paikallisten kalastajan, marjastajien ja sienestäjien verkosto sekä kartanon omat yrtti- ja omenatarhat. Riistaruuistaan tunnettu tilausravintola käyttää annoksissaan vain vapaana kasvanutta riistaa. – Tilapuodista vieraat voivat ostaa muun muassa omista omenoista valmistettua mehua, chutneyta ja sinappia, Pekkanen lisää.

Highlander-karjaa. Kuva: Mikaela Holmberg

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

20


Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää. Joulukuussa 2017 Hahkialan Kartanolle myönnettiin arvostettu Wildlife Estates -status, joka kertoo kestävästä riistanhoidosta ja panostuksesta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Moderni matka menneeseen Kokousten, koulutusten ja juhlien pitopaikkana tunnettu Hahkiala kiehtoo myös matkailijaryhmiä, jotka saapuvat nauttimaan kartanobuffetin antimista. Samalla ryhmät pääsevät tutustumaan lumoavaan puutarhaan sekä kartanon tiloihin ja tarinoihin. Entisaikaa ilmentäviä huoneita koristavat alkuperäiset kakluunit sekä seinillä komeilevat trofeet ja muotokuvat.

Kuva: Imagokuva, Kippola

– Kartanokierrosten ohessa suosittu ohjelmanumero on Musiikkisalissa järjestettävä taide-elämys Sibelius-matinea, jossa pianotaiteilija Tuomas Nikkanen johdattelee “Jannen” roolissa hieman erilaisten kertomusten äärelle, Pekkanen vinkkaa.

Yleisötapahtumat kutsuvat kartanoon

nen. Tuomas Nikka Pianotaiteilija Nyt kartanoon voi tutustua Tapahtumatuotanto Voltin toteuttaman Hahkiala Experience -mobiilisuunnistuksen, avulla. Kirrinen-järven äärellä voi löylytellä Kultarannan rantasaunan tarkassa kopiossa. Ilta paljussa tähtitaivaan alla on täydellinen päätös kartanovierailulle.

Heinäkuiset Hauhon Musiikkijuhlat kartanokonsertteineen, 13. heinäkuuta vietettävä Herkkujen Yö ja Hahkialan Kartanon joulunavaus käsityömyyjäisineen 24. marraskuuta antavat myös yksittäisille vieraille mahdollisuuden tutustua historialliseen miljööseen. Hiljattain avattu Villa Hahkiala majoittaa matkailijoita rauhalliseen, kartanonäkymien kruunaamaan järvenrantamaisemaan. www.hahkiala.com www.villahahkiala.webnode.fi

Hevospatsas. Kuva: Mikaela Holmberg

Kuva: Imagokuva, Kippola

21

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

J

outsenpari pyrähtää liitoon aamu-usvan peittämän Kirrisen väreilevältä pinnalta. Pellolle kirmaava rusakko saa metsän laidalla aamiaistaan nauttivan kaurisperheen säpsähtämään. Saana Jaakkola

Uiskola

Uiskolassa yhdistyvät

hämäläisen hitauden hurmaavimmat puolet Retriitistä rentoon kokoukseen

Täällä luonnon rauhoittava harmonia on ollut läsnä koko matkan vuonna 1948 rantaharjun laelle nousseesta pensionaatti Haukkalinnasta edelleen Viittakiven opistoksi ja neljän tähden elämyskohteeksi Uiskolaksi, joksi vastarannalla sijaitsevan Hahkialan Kartanon isäntä sen restauroi vuonna 2007. – Kaipaamme paluuta luontoon ja irrottautumista hektisestä arjesta enemmän kuin koskaan. Uiskola tarjoaa siihen täydellisen miljöön – siksi täällä järjestettiin opistovuosina Suomen ensimmäiset joogakurssit, pohjustaa toimitusjohtaja Anne Pekkanen.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Jooga on yhä osa Uiskolan toimintaa. Jutta Gustafsbergin luotsaamia Mielen Päällä -retriittejä järjestetään Kirrisen rannalla säännöllisesti. Kelluvan saunan ja suuren paljun täydentämä saunamaailma, kuntosali, liikuntatila, rantalentopallokenttä, pihasta lähtevät luontopolut sekä metsän suojissa sijaitsevat laavut luovat mieleenpainuvat puitteet useamman päivän koulutuksille, kursseille ja virkistyspäiville. Kattoon asti yltävät ikkunat piirtävät valoisiin kokoustiloihin kimmeltävän järvimaiseman. Halutessaan koko päivän ohjelman voi siirtää rannalle raittiiseen ilmaan. Pieni lampi puusiltoineen ja puutarhassa kukkivat omenapuut täydentävät puistomaisen pihapiirin, josta löytyy lukuisia paikkoja hiljentymiseen. Uiskolassa luonnosta voi nauttia myös meloen, suppaillen, fatbikella tai talvella lumikenkäillen Fenix Ohjelmapalvelujen johdolla.

22

Elämäsi juhlat Uiskolassa Ihastuttava lasiveranta ja Uiskotalon tunnelmalliset salit taipuvat kaikkiin elämänkaaren tähtihetkiin. Hauhon keskiaikaiselta kivikirkolta hääparin matka juhlapaikalle taittuu romanttisesti hevoskyydillä tai klassikko-Bentleyllä. Uiskolan keittiöhenkilökunta loihtii paikallisista raaka-aineista hämäläiseen maalaisidylliin täydellisesti istuvan menun. – Tasokkaista hotellihuoneista avautuva järvimaisema luo tunteen luonnon syleilystä myös sisätiloissa, ja se onkin Uiskolan valloittavin valtti, Pekkanen maalaa. Hypnoottisen hiljaisuuden rikkoo vain illansuussa Kirrisen laineisiin laskeutuva joutsenpariskunta Haukka ja Linna, Uiskolan ainoat vakioasukkaat. www.uiskola.com


Suomalainen menestystarina

tuoksuu puulta

A

jatus omasta puusepänpajasta hiipi Jaakko Ilosen mieleen jo 15 vuoden iässä. Vuotta myöhemmin hän asteli herneiden ja porkkanoiden viljelystä ansaitsemat pennoset taskussaan puusepän jäämistön huutokauppaan ja huusi sieltä itselleen 50 pennillä vanhan härkähöylän. Saana Jaakkola

Ilosen Puutyö

Tuo samainen höylä on yhä esillä Ilosen Puutyön tehtaanmyymälässä Hämeenlinnan Hauhon kirkonkylän kupeessa. Nyt jo kolmannessa sukupolvessa pyörivä puutyöyritys on Hauhon vanhin. Kunnioitettavaan 64 vuoden ikään ehtinyt perheyritys valmistaa yhä tuotteensa mahdollisimman lähellä kasvaneesta puusta. Kotimaisuus ja tuotteiden korkea laatu ovat alusta alkaen olleet Ilosen Puutyön toiminnan kulmakiviä, ja koneistuneesta alasta huolimatta tuotteiden viimeistely tehdään Hauholla edelleen käsityönä.

Laatua, joka kelpaa kuninkaallisille Hyvin tehty huonekalu ei mene koskaan muodista. Jo vuosikymmenten ajan Ilosen Puutyön rakastetuin tuote on ollut Jaakko Ilosen itsensä suunnittelema turvatuella varustettu porrasjakkara. Ikimuistoisimman tilauksen puolestaan on tehnyt hauholaiseen sohvakalustoon ikihyviksi ihastunut Ison-Britannian kuningatar Elisabeth II. – Kuningattaren vieraillessa Suomessa vuonna 1976 hänen mukanaan Skotlannin metsästysmajalle lähti Farmset-kalustesarja. Isäni kävi henkilökohtaisesti viemässä kalusteet Britannia-laivalle ja kokosi ne siellä turvamiesten vartioimana, kertoo toimitusjohtaja Liisa Ilonen-Teivonen. Tänä päivänä tehtaan tuotannosta vastaa Ilonen-Teivosen poika, isoisänsä jalanjäljissä puusepäksi kouluttautunut Antti Teivonen.

Kotimaisten löytöjen aarreaitta Tuotantotilojen yläkerrassa sijaitseva avara tehtaanmyymälä on mielenkiintoinen kohde jopa 100 hengen matkailijaryhmille. Talon tarinat ja yrityksen monivaiheinen historia jäävät joka vieraan mieleen. Ovet avataan ryhmille sopimuksesta myös normaalin aukiolon ulkopuolella, jolloin on mahdollista päästä tutustumaan tuotantotiloihin. Omien tuotteiden lisäksi myymälässä on kattava valikoima muita kotimaisia helmiä. – Lapuan Kankurien ekologiset tekstiilituotteet, erilaiset maustesuolat ja Himalajan kristallisuola, kynttilät, saippuat ja saunatuotteet sekä paikallisten käsityöläisten ja Hauho-seuran tuotteet ovat vieraidemme suosiossa, Ilonen-Teivonen luettelee. Puujakkaroiden lisäksi oman tehtaan ylivoimaisia hittituotteita ovat kauniit ja koristeelliset laserkorut. Perheyrityksen perinteitä kunnioittaen lasertekniikalla valmistetut nikkelivapaat korut ammentavat aiheensa suomalaisesta luonnosta. www.ilonen.fi

23

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Maukas yllätys keskellä maaseutua

H

ämeenlinnan Lammilla hämäläinen maalaismaisema on parhaimmillaan. Lahti–Tamperetien varrella, avarien peltomaisemien keskellä perinteikäs viljelystila pihapiireineen piilottelee piharakennuksissaan monta mielenkiintoista yllätystä. Saana Jaakkola

Myllyn kuppi & kakku

Myllyn kuppi & kakku on kahden äidin yhteinen lapsi, joka näki päivänvalon viitisen vuotta sitten. Pitopalvelusta alkunsa saanut yritys laajensi ensin toimintaansa lähiruokalounaalla. Remontin myötä vanhaan vilja-aittaan syntyivät maalaiskahvila sekä tunnelmallinen juhlatila 50 hengen tilaisuuksiin. Lounaskahvila sai rinnalleen maalaisromantiikkaa tihkuvan lähiruoka- ja sisustuspuodin.

Maukasta ja kaunista kotimaasta Toimitusjohtaja Päivi Hasila tietää tarkkaan, mistä tilapuodin tuotteet ovat peräisin. – Kaikki myynnissä olevat ruokatuotteet ovat pientuottajien valikoimista. Maalaispalvikinkut, makkarat ja juustot kuten myös hillot, mehut ja yrtit tulevat mahdollisimman läheltä, Hasila kertoo.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Sama pätee sisustuspuotiin. Sesonkituotteita lukuun ottamatta kaikki valikoimista löytyvät pussukat, pipot ja passinkannet ovat kotimaisten käsityöläisten taidonnäytteitä. Lähellä tuotettua arvostetaan myös vanhaan sikalaan valmistuneessa suurtalouskeittiössä. Lihat, kermat, juustot ja viljat ovat takuulla kotimaista alkuperää. Lähimmät raaka-aineet saapuvat keittiöön tilan omalta perunapellolta.

Aito ja erilainen pysähdyspaikka Ulkoapäin ei uskoisi, millaisen värien ja makujen maailman vanha vilja-aitta kätkee sisäänsä. Kahvilan tilat on pyritty pitämään mahdollisimman alkuperäisessä asussaan – jopa vanha mylly seisoo yhä omalla paikallaan. Yläkerran moneksi muuntautuvan juhlatilan lisäksi alakerran kahvilassa lounastaa 15 henkeä kerrallaan. Kesällä pihamaalle pystytetään idyllisten maalaismaisemien ympäröimä terassi. Kesäisin pihassa laiduntaa lisäksi joukko eläimiä, jotka saavat niin nuorten kuin vanhempienkin vieraiden sydämet sulamaan.

24

– Kesäasukkaina on ollut lampaita, lehmiä, kanoja ja possuja. Parhaiten kahvilavieraiden mieleen on painunut herttainen Elvis-aasi muutaman vuoden takaa, Hasila muistelee. Lounas-, kahvi- ja ostostauko Myllyn kupissa & kakussa on elämys, joka ei unohdu. Matkailijaryhmille sekä juhla- ja kokousvieraille tarjoilut räätälöidään toiveen mukaan. Erinomainen sijainti Valtatie 12:n varrella ja maatilan suuri pihapiiri tekevät isonkin ryhmän vierailusta helppoa. Kokemuksen kruunaa tunnelmallinen miljöö, jossa ajan hengen voi aistia joka solulla. www.myllynkuppikakku.fi


Suomen Kesäteatteri esittää kesällä 2018 Valkeakosken kesäteatterissa

Sinullekin?

Pitkäkestoista viestintää kolmessa mediassa koko Suomeen? 1

Matkailu kotimaassa

PRINTTILEHTI

on kotimaanmatkailuun keskittynyt erikoislehti matkailuaktiiveille.

2

Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Paavilainen Esitykset 12.6.-11.8.2018 Ennakkomyynti Lippupalvelusta Ryhmämyynti ja tiedustelut: ma-pe klo 12-16 p. 0400 810 710 Lisätiedot: www.suomenkesateatteri.fi

Matkailu kotimaassa

VERKKOLEHTI

on luettavissa verkossa lehden ilmestymisen jälkeenkin. www.kotimaassa.fi

3

Suomen Kesäteatteri esittää kesällä 2018 Sappeen kesäteatterissa musikaalin Topi Sorsakosken elämästä

Matkailu kotimaassa

SOMEKANAVAT

Rooleissa: Ilkka Koivula, Mira Luoti, Susanna Laine, Jani Koskinen ja Mikko Huoviala

kertovat aktiivisesti matkailutarjonnasta kotimaassa.

Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Paavilainen Esitykset 2.7.-19.8.2018 Ennakkomyynti Lippupalvelusta Ryhmämyynti ja tiedustelut: ma-pe klo 12-16 p. 0400 810 710 Lisätiedot: www.suomenkesateatteri.fi

p. 044 702 1212 Tule Sinäkin mukaan, ja kerro palveluistasi koko Suomelle. Matkailu kotimaassa on ihan parasta! 25

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

A

rvokasta kulttuuriperintöä ilmentävä Laurinmäki sijaitsee Janakkalan keskiaikaisen kivikirkon kupeessa keskellä Tarinmaan kirkonkylää, vain pienen koukkauksen päässä Helsinki– Tampere-moottoritiestä. Saana Jaakkola

Janakkalan kunta

Janakkalan Laurinmäki

vie hämäläisen muinaishistorian lähteille

Pyhän Laurin kirkolta askeleet antavat kohti vuonna 1913 rakennettua Keltaisen talon kulttuurikahvilaa. Entinen rukoushuone tarjoaa tunnelmalliset tilat kahvihetkille, konserteille, teatteriesityksille ja juhlille ympäri vuoden.

Keltaiselta talolta matka jatkuu kohti 1800-luvun torpparielämää esittelevää torpparimuseota, jonka rakennukset ja tuulimylly on tuotu eri puolilta Janakkalaa. Ryhmät pääsevät tutustumaan muutoin kesäisin avoinna olevaan museoon tilauksesta ympäri vuoden.

Luonnonläheinen matka menneeseen Museolta alkava luontopolku johdattaa ainutlaatuisen luonnon, muinaismuistojen ja taukopaikkojen äärelle. Metsälaavun suojissa kelpaa rauhoittua ja paistaa makkaraa lähistöllä käyskenteleviä kyyttölehmiä ja lampaita seuraillen. – Alueella on ollut asutusta 700-luvulta, mistä kertovat rautakauden kalmistolöydöt, uhrikivet, Pyhän Laurin lähde sekä Hakoisten linnavuori, kunnan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi kertoo.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Muinaismuistojen ympärillä kiertävät juoksuhaudat ja maanalaiset kasarmit muistuttavat sata vuotta sitten käydystä Tarinmaan taistelusta. – Vuonna 2013 paikalliset historiaharrastajat löysivät näiltä samoilta kulmilta miekkamiehen haudan, Joutsenniemi sanoo. – Miekkojen kanssa muinaiseen kalmistoon haudatun miehen lisäksi lähistöltä löytyi Hangastenmäen linnavuori. Tunnetumpi linnavuori mahtavine maisemineen sijaitsee Kolmostien varrella Hakoisten kulttuurimaisemassa, missä ensimmäisen Hämeen linnan arvellaan sijainneen. Jos aika ei riitä linnavuoren valloittamiseen, voi luontopolulta kavuta jääkauden paljastamille Määkynmäen kallioille ihailemaan perinnemaisemaa etäämmältä.

Koe keskiaika barokkifestivaalilla Laurinmäki on estradina kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävälle vanhan musiikin festivaalille, Janakkalan Barokille. Osa konserteista soi Pyhän Laurin kirkossa, jonka

26

Laurinmäen Keltaisessa talossa toimii kulttuurikahvila, joka tarjoilee paitsi herkkuja myös konsertteja ja teatteria. urut ovat Pohjoismaiden ainoat oikeaoppiseen keskiajan musiikkiin taipuvat kirkkourut. Museoalueella soi lasten barokki ja Keltaisella talolla kansanmusiikki. Muita Laurinmäen tapahtumia ovat koko perheen ulkoilupäivä IlvesTrailRun 5. toukokuuta, 9. kesäkuuta vietettävä kesänavaus, Keltaisen talon monipuoliset kulttuuritapahtumat sekä tunnelmallinen joulunavaus marraskuun lopulla. www.janakkala.fi/laurinmaki


J

anakkalan Turengissa sijaitseva Kiipula tunnetaan parhaiten koulutus- ja kuntoutuspalveluistaan. Näiden ohessa Kiipulassa viljellään ja myydään luomuvihanneksia ja kukkia sekä palvellaan yrityksiä, ryhmiä ja matkailijoita läpi vuoden. Saana Jaakkola

Kiipulasäätiö, Tapio Aulu

Kiipulan kuntoutustoiminnan muuttuessa laitosmuotoisesta avomuotoiseksi, on tiloja avattu matkailijoiden ja muiden vieraiden käyttöön. Kiipula Guest House tarjoaa majoitusta viihtyisissä hotellitason huoneissa luonnonkauniissa ympäristössä. Guest Housessa on majoitustilaa sadalle hengelle. Opiskelijoiden asuntolat palvelevat matkailijoita loma-aikoina, jolloin Kiipulan majoituskapasiteetti nelinkertaistuu. Hämeenlinnan toimipiste Punaportti tuo lisätiloja kaupungin kesätapahtumiin saapuville. Yöpyjien viihtyvyyden takaamiseksi Guest Housen vastaanotto asiakastiloineen sai vuodenvaihteen remontin myötä uuden, entistä kutsuvamman ilmeen.

– Juhlapaikaksi soveltuu pihapiirin tunnelmallinen Kustaanhovi, jossa voidaan järjestää 50–70 hengen tilaisuuksia. Täällä on tanssittu häitä, vietetty syntymäpäiviä, kuultu konsertteja ja nautittu cocktail-tilaisuuksien puheensorinasta, myyntipäällikkö Annika Rosenberg esittelee. Maukkaat tarjoilut valmistuvat talon omassa keittiössä. Maistuisiko kodinomainen noutopöytälounas, suolaisten ja makeiden herkkujen täydentämä kahvitarjoilu tai juhlava illallismenu?

Siirrä kokous ulkoilmaan

Täyden palvelun tilaisuudet Monipuoliset tilat sopivat erilaisiin tapahtumiin urheilu- ja taideleireistä kokous- ja koulutustilaisuuksiin, kursseihin ja perhejuhliin.

Upeat ulkoilumaastot avautuvat heti Guest Housen ovelta. Virkistyä voi kauniissa harjumaisemissa maastopyöräillen, patikoiden tai frisbeegolfia pelaillen. Luonnon rauhassa

piileville kodalle ja laavulle voi järjestää makkaranpaistoretken tai vaikkapa piristävän ulkoilmakokouksen. – Talosta löytyy valtava määrä asiantuntemusta, minkä ansiosta kokouspäivän kylkeen voidaan sopia esimerkiksi työhyvinvointia tai ravintoa käsitteleviä luentoja, Rosenberg vinkkaa. Kiva päiväretkikohde on myös vanhassa kivinavetassa toimiva lähiruoka- ja kukkakauppa Miinantori, jossa on myynnissä Kiipula Gardensin viljelysten lisäksi paikallista lähiruokaa ja kädentöitä. – Miinantorin yhteydessä palvelee viihtyisä kahvila, jonka lounassalaatit ovat saaneet vierailta hurjasti kiitosta, lisää Rosenberg. www.kiipula.fi

Kiipulassa panostetaan

matkailuun

27

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme Toimintansa lopettaneista Riihimäen Lasista ja Kumelan lasitehtaasta on vielä jäljellä vanha tehdasmiljöö hyttikortteleineen. Kuva: Jouni Lahtinen

R

iihimäki on kasvava ja kehittyvä kaupunki hyvien kulkuyhteyksien päässä, kolmostien ja pääradan varrella. Monipuolisten kulttuurielämysten lisäksi kaupunki viehättää vihreydellään ja kukkaistutuksillaan. Riihimäen syntyyn vaikuttivat vahvasti Helsinki–Hämeenlinna-rautatien valmistuminen vuonna 1862 ja Riihimäki-Pietari-radan avaus vuonna 1870. Pysäkki, joka oli lähes asumattomalla Hausjärven takamaalla, sai nimekseen Riihimäki.

riittää nähtävää

Riihimäellä Ahti Oksman

Riihimäen kaupunki

Mielenkiintoisten museoiden kaupunki Riihimäellä 1900-luvulla toiminut lasiteollisuus synnytti käsitteen Riihimäen lasista. Vanhan lasitehtaan alueella toimii nykyisin Suomen lasimuseo, joka tutustuttaa lasinteon historiaan ja suomalaiseen huippumuotoiluun. Lasimuseon perusnäyttely on läpileikkaus suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotisesta perinteestä ja lasin yli 4000-vuotisesta historiasta. Lasimuseon naapurissa sijaitseva Suomen Metsästysmuseo kertoo suomalaisen metsästyksen kymmentuhatvuotisesta histo-

riasta. Mielenkiintoinen näyttely soveltuu kaikille luonnosta kiinnostuneille. Retkeilyn ja eräilyn harrastajia tuo Riihimäelle myös Kansainväliset Erämessut, jotka pidetään seuraavan kerran 7.–10.6.2018. Riihimäen kaupunginmuseon perusnäyttely esittelee elämää Riihimäen seudulla kivikaudesta nykypäivään. Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään teemanäyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Riihimäen taidemuseossa voi tutustua mm. Helene Schjerfbeckin teoksiin. Museon kokoelmaan kuuluu 1900-luvun maalaustaiteen lisäksi myös muun muassa veistoksia, antiikkiesineistöä sekä ikoneja.

Entisajan tunnelmaa voi aistia Riihimäen Wanhan Lasitehtaan alueen Hyttikorttelissa, jonka satavuotinen asuinmiljöö on säilynyt lähes ennallaan. Toinen mielenkiintoinen kävelykohde on keskusta-alueella kulkeva elämyksellinen kävelykierros Kaupungin öinen kauneus. Valoraitin varrella on pimeinä vuodenaikoina valaistu eri aikakausiin sekä nykyisyyteen liittyviä rakennuksia, patsaita, puita ja muita ympäristön kiinnekohtia. Riihimäellä voi tehdä myös mielenkiintoisen ostoskierroksen. Perinteisten käyntikohteiden, Joutsen Finlandin ja Havin tehtaanmyymälöiden lisäksi uutena on aloittanut Studio Eero Aarnion ja Melaja Oy :n uniikkien muovihuonekalujen ja -valaisimien tehtaanmyymälä. Vanhan lasitehtaan idyllisellä alueella toimii useita lasipajoja, kuten Lasismi ja Mafka&Alakoski, jotka jatkavat Riihimäen lasin perinteitä. Käynnin arvoisia on myös Riihimäen vanha kaupunki eli vanhan Maantien alue (vas.) sekä Riihimäen varuskunnan tsaarin ajan punatiilikasarmien kokonaisuus, jossa voi piipahtaa kahvilla vaikkapa sotilaskodissa. Lisää kahvi- ja lounaspaikkoja on Riihimäen keskustassa.

Vanha maantie. Kuva: Tapio Aulu Kuvanveistäjä Kalervo Kallion veistämästä Lasinpuhaltajasta (yllä) on muodostunut Riihimäen tunnus ja juhlapaikka. Kuva: Riihimäen kaupunki, Miia Heinonen

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Kävelyllä kaupungissa

28

www.riihimaki.fi


Helmikuussa ensi-iltaan tuleva Virkavalta (alla) on kunnianosoitus suomalaiselle poliisille. Kuva: Aki Loponen / Pictuner Oy 2017

Riihimäellä

teatterikäynti on kokonaisvaltainen elämys Maaliskuussa kuopiolainen Tanssiteatteri Minimi tuo vierailulle teoksen Elämä. Kuva: Petra Tiihonen

R

iihimäen Teatteri ja hotelli Scandic Riihimäki ovat jo vuosia tehneet menestyksekästä yhteistyötä. Matleena Ikonen

Riihimäellä on jo useamman vuoden tehty matkailullista yhteistyötä paikallisen teatterin ja hotellin kesken. Sijainti samassa rakennuksessa mahdollistaa palveluiden paketoimisen kuluttajalle kätevään muotoon – esimerkiksi hotellin ravintolassa tarjoillaan kulloinkin pyörivien näytelmien ympärille rakennettuja kolmen ruokalajin teemamenuja, kertoo Riihimäen Teatterin tuottaja Sanni Naukkarinen. – Olemme tarjonneet näitä teemamenuja nyt muutaman vuoden ja ne ovat olleet oikein tykättyjä. Ne tukevat esityksen tunnelmaa ja niillä on helppo lisätä elämyksellisyyttä teatterikäyntiin, Naukkarinen sanoo. Teemamenut ovat tarjolla kaikille teatterikävijöille, myös yksittäisille katsojille. Menu tilataan lippuvarauksen yhteydessä, ja syömässä voi käydä valintansa mukaan joko ennen tai jälkeen näytöksen. Pakettiin sisältyy myös väliaikakahvitus.

Pikakoulutuksella poliisiksi? Alkavalla kevään näytäntökaudella Riihimäen Teatterin ohjelmistossa on kaksi teemamenullista näytelmää. Helmikuussa ensi-iltansa saa kotimainen kantaesitys, mustaa huumoria ja purevaa aikalaisanalyysia viljelevä Virkavalta. Se on pilke silmäkulmassa kirjoitettu uhkakuva vuoden 2028 suomalaisesta yhteiskunnasta ja siitä, minkälaiseksi poliisin rooli siinä muodostuu. Mitä tapahtuu, jos julkisen sektorin rapautuminen jatkuu ja poliisin perehdytyksestä vastaavat television rikossarjat? Piia Peltolan ohjaama Virkavalta on kunnianosoitus suomalaiselle poliisille – sille vanhan hyvän ajan sivistyneelle ja korkeasti koulutetulle virkavallalle, jonka puoleen jokainen uskaltaa hädän hetkellä kääntyä. Näytelmää varten on haastateltu poliiseja, vartijoita ja virkavallan kanssa tekemisissä olleita, joten kaiken alla piilee vahva tosielämän tuntu.

Elämä on monitaiteellinen teos, jossa musiikki, kahden eri-ikäisen esiintyjän liikkeet ja dokumenttielokuvamaiset videot punoutuvat eläväksi installaatioksi. Cilla Back työryhmineen on teosta varten tehnyt yhteistyötä vanhusten hoitolaitosten kanssa Kuopiossa ja Pohjois-Italiassa ja keränneet tarinoita, liikkeitä ja kohtaamisia, jotka yhdistyvät Elämässä kokonaisvaltaiseksi teokseksi. www.riihimaenteatteri.fi https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/ riihimaki/scandic-riihimaki

Virkavalta-menu (16.2.–3.5.) Parsacapuccino, yrtticorstini Grillattua possupihviä ja chili-bernaisea sekä cajunseesampaahdettuja uunilohkoperunoita Raparperihyve, vanhanajan vaniljajäätelöä Väliajalla kahvi/tee ja donitsi

Vain elämää

Elämä-menu (16.3.–27.4.)

Maaliskuussa Riihimäellä nähdään korkeatasoista tanssiteatteria, kun kuopiolainen Tanssiteatteri Minimi tuo vierailulle Cilla Backin ohjaaman teoksen Elämä. Se kertoo iäkkään ihmisen elämäntarinan, jonka arvoa nuoruutta ihannoiva yhteiskunta ei aina muista tunnustaa.

Parsacappucino Loimulohta, varhaisperunoita, tartarkastiketta Raparperipaistosta vanilijajäätelöä Ei väliaikatarjoilua, sillä esityksessä ei ole väliaikaa.

29

Teatteripakettivaraukset p. 044 357 0300 tai info@riihimaenteatteri.fi

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Museolla järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten korkeatasoisia konsertteja sekä lasi- ja keräilytapahtumia. Kesäkuussa Suomen lasimuseo toimii Riihimäen Kesäkonserttien päänäyttämönä.

R

iihimäellä pääsee ihastelemaan lasisia mestariteoksia niin Suomesta kuin maailmaltakin. Mirka Kallio

Myymälässä on monipuolinen valikoima lasiin liittyvää kirjallisuutta sekä lasiesineitä ja koruja, jotka sopivat mainiosti tuliaisiksi tai matkamuistoksi.

Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseo on lasin valtakunnallinen erikoismuseo. Näyttely sisältää tuhansia esineitä, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta, jolloin Suomeen perustettiin ensimmäisiä lasitehtaita. Museossa voi perehtyä myös lasin yli 4000-vuotiseen historiaan. Museo ei ole erikoistunut yhden tehtaan tuotteisiin, vaan esillä on monipuolisesti tuotantoa kaikkialta Suomesta.

www.suomenlasimuseo.fi

Vuoden 2018 näyttelyt –1.4.2018 HANDMADE – Uutta Pohjoismaista lasia (Nordisk Kulturfond)

– Lasimuotoilun helmiä löytyy 1940–50-luvuilta, jolloin suomalaiset niittivät kansainvälistä mainetta lasimuotoilussa, kertoo museon intendentti Uta Laurén. Tunnetuimpiin nimiin noilta ajoilta kuuluvat Tapio Wirkkala ja Timo Sarpaneva. Vaihtuvissa näyttelyissä nähdään myös harvinaisia kansainvälisiä huippuja. Vuoden 2018 näyttelyistä huomionarvoinen on marraskuussa avattava Le forme del vetro, joka esittelee venetsialaista lasia 1900-luvin alusta. Museon teknisessä osiossa esitellään lasin valmistus- ja koristelumenetelmiä.

23.2.–1.4. Riikka

Haapasaari 23.2.–29.4. Kaj Franck Geometrian kauneus

6.4.–6.5. Andrij

Historiallinen miljöö viehättää – Museo on nähtävyys jo itsessään, sillä se toimii entisen lasitehtaan tiloissa, selittää Uta Laurén. Tapio Wirkkala suunnitteli näyttelytilat 1980-luvun alussa. Museossa voi aistia historian havinaa – esimerkiksi museokahvila toimii kauniissa entisessä hevostallissa.

Suomen lasimuseo

kokoaa huiput saman katon alle

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

30

Stasevskij ja Veera Kurvinen 18.5.–26.8. HAMKin yhteistyönäyttely 18.5.–19.8. Kerttu Nurminen

–Luontomatkalla lasin ihmemaassa 18.5.–28.10. Helena Tynell Rakkaudesta lasiin – ja valoon 7.9.–28.10. Johannes

Rantasalo 7.9.–11.11. Ella Varvio, Seikkailuja 16.11.–30.12. Artis Nimanis MOON and SUN, Latvian 100-vuotisjuhlanäyttely Suomessa

16.11.–14.4.2019 Le forme del vetro – Venetsialaista lasia 1900-luvun alusta 16.11.–30.12 Maija

Arponen


Metsästyksen historiaa Riihimäellä

ja nykyhetkeä V

uodesta 1990 lähtien Riihimäellä toiminut Suomen Metsästysmuseo on eräkulttuurin tietokeskus. Se tallentaa metsästyshistoriaa ja esittelee luontoharrastusta laajemminkin. Mirka Kallio

Suomen Metsästysmuseo

– Metsästysmuseossa on esillä historiaa tuhansien vuosien ajalta, jääkauden jälkeisistä ajoista nykypäivään saakka, kertoo museopalvelupäällikkö Perttu Matero. Vaikka metsästystä on harjoitettu kautta aikojen, metsästyskulttuuri modernisoitui Suomessa vasta 1800-luvun lopulla, jolloin metsästys alkoi järjestäytymään ja ensimmäisiä metsästysseuroja perustettiin.

Koululaisia ja luontoharrastajia Museossa on perusnäyttely, jota on uusittu vuodesta 2013 lähtien. Jahdin lumo perehdyttää metsästyksen historiaan viimeisen sadan vuoden ajalta. Jaakko Ojanperän sali esittelee 250 trofeeta sekä metsästysmuistoja eri maanosista. Asesalissa on esillä suomalaista metsästysasehistoriaa, muun muassa kolmen suuren asetehtaan aseita. Vuoden 2017 alussa valmistui perusnäyttelyn uusin, merilinnuista kertova osio. Suomen Metsästysmuseo sopii käyntikohteeksi koululuokille, sillä siellä kulttuurihistoria yhdistyy luonnonhistoriaan. Myös metsästyksestä kiinnostuneet sekä luontoharrastajat kuuluvat museon kohderyhmään. – Museokortin myötä Metsästysmuseoon ovat löytäneet monet sellaisetkin, jotka eivät muuten olisi ehkä tulleet täällä käyneeksi, toteaa Perttu Matero. Naapurissa sijaitsee Suomen lasimuseo ja samassa kaupungissa myös Riihimäen taidemuseo sekä Riihimäen kaupunginmuseo. Näin ollen esimerkiksi ryhmämatkalaisille löytyy monta kohdetta yhdelle reissulle.

Talvitapahtuma ja tarinallinen opashahmo Suomen Metsästysmuseo järjestää vuosittain myös tapahtumia, kuten koko perheen Talvikki-talviretkeilypäivän, joka kokoaa 2000-3000 henkilöä ulkoilma-aktiviteettien pariin. Museossa on myös kauppa sekä avoin tieteellinen kirjasto. Toimintaa kehitetään ja elävöitetään jatkuvasti. Esimerkiksi vuonna 2017 lanseerattiin peuranmetsästäjä-opashahmo. www.metsastysmuseo.fi

Vuoden 2018 näyttelyt: 1.2.–6.5. Tilanteita Jari Niskasen metsästysvalokuvia 17.5.–16.9. Fauna Hyvinkään Taiteilijaseura ry. 60 vuotta 5.6.–16.9. SM-palkintopuukot Suomen Puukkoseura ry. 27.9.–30.12. Elämänpeli

– saalis vs. saalistaja

Pekka Poutiaisen taidenäyttely 18.10.–30.12.

Metsästysveitsi-kilpailun satoa 9.10.–4.11.

Vuoden luontokuvat

31

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

L

oppi tarjoaa lähes loputtomasti luonto- ja kulttuurielämyksiä. Se on houkutteleva matkakohde, joka löytyy yllättävän läheltä. Matleena Ikonen

Lopen vanha kirkko ja Lopella syntyneen Sakari Pälsin muistokivi. Kuva: Kari Paukola

: Kari Paukola Poronpolku. Kuva

Kauniilla Hämeen Järviylängöllä sijaitseva Loppi tarjoaa kirkasvetisiä järviä, koskemattomia metsiä, monipuolisia käyntikohteita ja hyväntuulisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Loppi soveltuu niin pidempään lomailuun kuin pikaiseen viikonloppuvisiittiin, sillä Etelä-Hämeeseen ajaa noin tunnissa pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Turustakin. Loppi on sijoittunut paikalle, joka jo keskiajalla oli keskeinen: Hämeen historiallinen Härkätie kulkee aivan lähellä ja puikahteleepa se paikoin myös Lopen kunnan maisemissa. Järviylänkö kutsuu kulkijoita myös nykypäivänä, ja Lopen jylhät harjut ja noin 300 järveä tarjoavatkin monipuolisesti reittejä retkeilijöille, olivatpa he liikkeellä jalan, pyörällä tai kanootilla.

Loppi Tapahtumia toreilla ja teatterissa

on lähellä

Loppilaiset ovat aikaansaavaa väkeä, mistä osoituksena on jo yli kolme vuosikymmentä toiminut Lopen Teatteriyhdistys. Aktiivinen yhdistys tuottaa joka vuosi näytelmän Sajaniemen koululla toimivaan kesäteatteriin. Esitykset tehdään harrastajavoimin – vain ohjaajina on käytetty alan ammattilaisina. Vuosien varrella Sajaniemessä on nähty monenlaista teatteria, ja hyvät puitteet katettuine katsomoineen houkuttelevat yleisöön teatterinystäviä läheltä ja kaukaa.

Kävijöitä Lopelle tuo myös kesäaikana torstai-iltaisin järjestettävät kesätorit, jotka kokoavat myyjiä ja ostajia, esiintyjiä ja satunnaisia poikkeajia nauttimaan toritunnelmasta. Kaupanteon lisäksi kesätoreilla tavataan tuttuja, solmitaan uusia tuttavuuksia ja nautitaan rennosta meiningistä. Esiintyjiäkin toreilla on paikallisista harrastajista valtakunnan kuuluisuuksiin. Lopella on kasassa kaikki hyvän elämän eväät – turvallinen ja puhdas ympäristö, monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja hyvät yhteydet kaikkialle Etelä-Suomeen. Matkailijalle Loppi tarjoaa mielenkiintoisia käyntikohteita ja kiireetöntä hämäläistä tunnelmaa.

Lopen kesätori torstai-iltaisin. Kuva: Kari Paukola

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

32


Räyskälässä kuka tahansa voi päästä purje- tai moottorilentokoneen kyytiin ammattitaitoisten lentäjien hyvässä huomassa.

nttä. Räyskälän lentoke

Erilaisille ryhmille, kuten tyhy-ryhmille, kokousporukoille tai polttariseurueelle Räyskälässä on upeat puitteet ikimuistoisille tapahtumille. Yhteiseen päivään voi sisällyttää lentämistä tai erilaisia aktiviteetteja sup-lautailusta värikuulasotaan – tai vain rauhallista samoilua ympärillä levittäytyvän upean kangasmetsän helppokulkuisilla reiteillä.

Räyskälä nostaa irti maasta Suomen ja Pohjoismaiden vilkkain harrasteilmailukeskus Räyskälän Ilmailukeskus tarjoaa mahdollisuuden tutustua maailmaan täysin eri perspektiivistä – ilmasta käsin. Räyskälässä kuka tahansa voi päästä purjetai moottorilentokoneen kyytiin ammattitaitoisten lentäjien hyvässä huomassa.

Ilmailukeskuksen ilmailumotellissa on edullista yöpyä, ja majoituksen hintaan kuuluu löylyt joka ilta lämpiävässä rantasaunassa. Saunoja on kaksi ja niitä voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin. Siisteissä majoitustiloissa on 21 huonetta sekä täysin varusteltu keittiö.

Ilmailukeskuksen ilm ailumotellissa on ed ullista yöpyä ja saun oa.

33

Moniin harrasteilmailukeskuksiin verrattuna Räyskälä on poikkeuksellinen, sillä sen palvelut ovat erinomaiset: ravintola palvelee A-oikeuksin ja motellissa on hyvätasoiset kokoustilat, joissa voi järjestää tilaisuuksia suurillekin ryhmille ainutlaatuisessa ympäristössä.

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Lopen Pehtoori kokoaa yhteen paikkaan alueen lähiruokaa.

Loppi

on lähellä hieman erikoisempia tuotteita, esimerkiksi härkäpapua, tyrniä sekä fasaanin ja kyytön lihaa. Kaikkiaan Lopen Pehtoorilla on yli 20 tuottajaa paitsi Lopelta myös lähes kaikista lähialueen kunnista.

Lähiruokaa kootusti yhdeltä luukulta Lopen Launosissa kantatie 54:n varrella toimiva tavaratalo Säästö-Karit avasi viime keväänä tiloihinsa lähiruokapuoti Lopen Pehtoorin. Alun perin tarkoitus oli toimia pienimuotoisesti vain kesän ajan, mutta kysyntä oli siinä määrin suurta, että puodista päätettiin tehdä pysyvä. Lopen Pehtoori kokoaa yhteen paikkaan alueen lähiruokaa. Pehtoori tarjoaa mm. yrttejä, juureksia, leipää, leivonnaisia, jauhoja, kananmunia, lihaa ja paljon muuta satokausien mukaan. Saatavilla on myös

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Puhdas lähiruoka on nykyisin kuluttajien suosiossa, ja se näkyy myös Lopen Pehtoorissa. Säästö-Karien toimitusjohtaja Jani Väkiparta kertoo, että lähiruokapuoti on erityisesti alueen kesäasukkaiden suosiossa, mutta se on tuonut liikkeelle ympärivuotisesti myös täysin uutta asiakaskuntaa, jotka lähiruokaostostensa lomassa hankkivat tavaratalosta myös muita tuotteita. Tavoitteena onkin jatkossa laajentaa tuotevalikoimaa edelleen. – Luomu-tuotteiden osalta tavoite on kasvattaa tarjontaa. Paljon jo onkin, mutta yritämme vielä lisätä tuotevalikoimaa, Väkiparta sanoo.

34

Omaa rauhaa melkein erämaassa Evon Luonto Oy tarjoaa Lopella erähenkisiä piilopaikkoja, joissa voi nauttia luonnonrauhasta kaikilla mukavuuksilla vain noin tunnin ajomatkan päässä suurimmista kaupungeista. Lopen Erähuvila on 8-kulmaisesta hirsikodasta saneerattu hirsihuvila, joka soveltuu täysin majoituskäyttöön jopa 20 henkilön ryhmille. Puomilla suljetun tien päässä, Syvälahden rannassa ylhäisessä yksinäisyydessään sijaitseva huvila tarjoaa piilopaikan ilman eräelämän haittapuolia. Täysin varus-


Valmistuvasta Räyskälän Suuresta Huvilasta avautuu hulppea näkymä Kaartjärvelle.

teltu keittiö, ilmastointi, sisävessat, paljut ja 4G-yhteys tekevät viihtymisestä helppoa samalla, kun voi nauttia hiljaisuudesta ja luonnonrauhasta. Isommille ryhmille omaa rauhaa löytyy keväällä valmistuvasta Räyskälän Suuresta Huvilasta. Entisen kansakoulun hulppeisiin tiloihin valmistuu upouusi huvila, jonka monipuoliset tilat soveltuvat niin pienten ryhmien intiimeihin illanistujaisiin kuin yli 100 henkilön tilaisuuksiin. Huvilan korkeasta pääsalista ja sen maisemabaarista avautuu hulppeat näkymät yli viereisen Kaartjärven, ja rakennuksen industrial-henkisessä sisustuksessa näkyy paikallisten puuseppien työnjälki. Ikimuistoisen majoituksen täydentää monipuoliset harrastusmahdollisuudet Kaartjärven metsäisissä rantamaisemissa.

Rintamataidetta Marskin Majalla Kelohonkainen Markin Maja on kenties Suomen kuuluisin syntymäpäivälahja. Sen saaja oli marsalkka Mannerheim, jolle korpisoturit lahjoittivat metsästysmajan, saunan ja kalamajan 75-vuotislahjaksi vuonna 1942. Kolme vuotta myöhemmin rakennukset purettiin Lieksajärven rannalta ja upea kokonaisuus pystytettiin Lopelle Puneliajärven rannalle keväällä 1945.

Museossa on aina paikalla opas, joka kertoo majan historiasta ja käyttäjästä. Majan yhteydessä toimii tilausravintola, jota voidaan käyttää myös kokoustilana. Myös Marskin käyttämää saunaa voi vuokrata.

Maja on ollut matkailukäytössä jo vuodesta 1959. Nykyisin Marskin Majalla toimii museo, joka on kesäaikana avoinna kaikille ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.

ta. Marskin Majan taidet

Tulevana kesänä Marskin Majalle kootaan rintamataidenäyttely, jossa nähdään harvinainen kokoelma Rukajärven suunnalla jatkosodassa taistelleiden sotilaiden ja yhden lotan tekemiä taideteoksia. Näyttely toteutettiin ensimmäisen kerran viime kesänä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja se saavutti Marskin Maj a. erittäin suuren suosion. Näyttelyssä on esillä maalauksia, joiden parissa sotilaat pääsivät hetkeksi rauhoittumaan rintaman tapahtumista. www.loppi.fi/matkailu www.rayskala.fi www.saastokarit.fi www.evonluonto.fi www.marskinmaja.fi Lopen Erähuvilan piilopaikassa voi vaikka puljuilla rauhassa.

35

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Liesjärven kansallispuisto.

Tapahtumien ja upean luonnon Tammela

T

ammelan kunnan alueella on upeat ja monipuoliset puitteet luonnosta nautiskeluun. Luonnon äärelle pääsee helposti, sijaitseehan Tammela keskeisellä paikalla, hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Susanna Ketola

Luonnosta voi nauttia kuuluisissa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa sekä Saaren kansanpuistossa. Henkeäsalpaavan upeita näköalapaikkoja tarjoaa kaksi harjua, Kaukolanharju ja Kyynäränharju, joista voi ihailla komeita perinteisiä järvimaisemia. Järviä Tammelassa on yli 200.

Henri Hiisilä ja Eeva Mäkinen

Tapahtumien Tammela Tärkeimmät liikenneväylät ovat Helsingin ja Porin välinen valtatie 2, Turun ja Hämeenlinnan välinen valtatie 10, Forssan ja Riihimäen välinen kantatie 54 sekä historiallinen Hämeen Härkätie.

Tammela on aktiivinen kesäkunta, jonka tapahtumatarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Kokemisen arvoisia ovat niin pohjoismaiden suurimmat Makkaramarkkinat, Järvisählyn MM-kisat, italialaista ajoneu-

Kyynäränharjun komeita järvimaisemia.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

36

vomuotoilua esittelevä Bella Italia -tapahtuma kuin 1600-luvun hengessä järjestetty Hakkapeliitta-tapahtuma. Tapahtumapäivän voi päättää virkistävään pulahdukseen esimerkiksi Saaren kansanpuiston matalarantaisella Kuivajärvellä tai syvällä ja kirkkaalla Suujärvellä ennen kotimatkaa. Kuivajärvi houkuttelee matalalla rantavedellään erityisesti lapsiperheitä ja auringonpalvojia, kun taas Suujärvelle suuntaavat varttuneemmat ja kokeneemmat uimarit hyppytornia valloittamaan.


Retkelle Torronsuolle Torronsuon kansallispuisto on upea, aavoja maisemia tarjoava erämaa-alue ja loistava päiväretkikohde koko perheelle. Merkityillä reiteillä, joko metsäpolkuja tai pitkospuita pitkin, kulkijoita ympäröi moninainen luonto harjuineen ja metsineen sekä satakunta lintulajia, joista osa on harvinainen näky eteläisessä Suomessa. Kansallispuiston monipuolinen luonto on arvokas niin kasveille kuin eläimillekin. Alueella sijaitsee korkea luontotorni, josta voi ihailla tätä Suomen syvintä suoaluetta sekä syksyisin kurkien ja hanhien muuttoa Torronsuon puhjetessa kukkaan.

Reittejä Torronsuolta löytyy eri pituisia ja eri vaatimuksiin soveltuvia. Kohteesta löytyy helppokulkuisia polkuja, pitkostettuja suo-osuuksia sekä metsäosuuksia, jotka ovat pituudeltaan 1,5–10 km. Torronsuo tarjoaa pitkostetun polun myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuville sekä 300 m pituisen matkan metsäistä hiekkatietä pitkin. Talvisaikaan kansallispuistossa pääsee myös hiihtämään, latuja voi lumitilanteesta riippuen olla jopa 45 km.

Perinnemaisemaa Liesjärvellä Liesjärven kansallispuistossa pääsee nauttimaan hämäläisestä perinnemaisemasta sekä eläytymään entisajan metsänvartijan elämään Korteniemen perinnetilalla.

Perinnetilalla voit osallistua 1910-luvun maatilan askareisiin ja eläintenhoitoon vanhoja, perinteisiä työtapoja noudattaen. Korteniemen perinnetilan askareisiin tutustuminen ja osallistuminen on maksutonta. Liesjärven kansallispuisto tarjoaa Korteniemen perinnetilan lisäksi upeat puitteet patikointiin. Helppokulkuisia, merkittyjä reittejä löytyy yhteensä noin 30 km, pituudeltaan 1,5–5 km. Kansallispuistossa sijaitsee upea kahden järven halkova Kyynäränharju, joka on yksi kuvatuimmista kohteista Tammelassa. Reittejä pitkin kulkiessa pääsee nauttimaan rauhoittavista ja komeista järvimaisemista sekä sammaleisista metsistä ja niiden huumaavasta tuoksusta. www.tammela.fi

Kyynäränharju.

Tammela sosiaalisessa mediassa: @tammelankunta #visittammela #tammela

37

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

M

aineikas urheiluopisto on kehittynyt monipuoliseksi vapaa-ajanmatkailukohteeksi.

Tammelassa sijaitseva Eerikkilä Sport & Outdoor Resort on pitkään tunnettu korkeatasoisena jalkapallon ja salibandyn valmennuskeskuksena. Uudistuva Eerikkilä houkuttelee kuitenkin nykyisin urheilijoiden lisäksi myös vapaa-ajanmatkailijoita, ja Eerikkilä onkin varteenotettava lomakohde kaikille, jotka odottavat lomaltaan aktiviteetteja ja luonnonläheisyyttä. Tasokasta majoitusta järvimaisemissa Viime syksyn aikana Eerikkilän majoituskapasiteetti kasvoi merkittävästi, kun käyttöön saatiin upouusi lomahuoneisto- ja huvila-alue. Kaikkiaan 16 lomahuoneistoa ja seitsemän huvilaa tarjoavat korkeatasoista majoitusta Eerikkilän kauniissa järvimaisemassa. Moderneissa ja avarissa huviloissa on kaikki, mitä nykyaikainen lomailija tarvitsee, ja kaiken kruunaa koko talon korkuisen ikkunan takana avautuva luonnonkaunis järvi- ja metsämaisema.

Myös uudessa huoneistohotellirakennuksessa sijaitsevissa lomahuoneistoissa on puitteet huolettomalle lomanvietolle. Valoisia ja täysin varusteltuja huoneistoja on kahden kokoisia, molemmissa kaikki tarvittava ja nukkumapaikat neljälle. Osaan huoneistoista voi viedä lisämaksusta myös lemmikkejä. Mukavan majoittumisen takaavat lähes nurkalta avautuvat ulkoilumaastot Ruostejärven upeissa maisemissa. Parhaat puitteet aktiivilomalle Eerikkilässä on kaikki, jota monipuoliseen aktiivilomailuun tarvitaan: kuntosaleja, kenttiä monenlaisille pallopeleille sekä ympärillä upea luonto patikointireitteineen ja vesiurheilumahdollisuuksineen. Viereinen Ruostejärven virkistysalue ja luontokeskus tarjoaa puitteet luonnossa liikkumiselle omaan tahtiin: luontoa voi lähteä valloittamaan perinteisesti patikoiden, meloen tai vaikka fatbikella ajaen.

Eräoppaasta saa seuraa läheisiin Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoihin, ja liikunnanohjaajat räätälöivät eritasoisille ryhmille vaikka kuntotestausta tai muita liikunnallisia aktiviteetteja ryhmän toiveiden mukaan. Huolettoman loman kruunaa liikkuvien ihmisten tarpeet täyttävä maukas ruoka. Eerikkilän ravintolassa ruoka valmistetaan puhtaista lähialueen raaka-aineista, ja ruokakonsepti on suunniteltu yhdessä palkitun keittiömestarin Pekka Terävän kanssa. Eerikkilän ravintola tarjoaa myös cateringpalveluita, joten halutessaan ruokailun voi tilata vaikka suoraan huvilaan tai lomahuoneistoon. www.eerikkila.fi

Lomaan tai virkistyspäivään voi sisällyttää ammattitaitoisten ohjaajien vetämiä lajikokeiluja, joissa voi turvallisesti kokeilla lajeja, joiden pariin ei itse tulisi välttämättä lähdettyä.

Eerikkilä uudistuu

Matleena Ikonen

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort

Lomaan tai virkistyspäivään voi sisällyttää ammattitaitoisten ohjaajien vetämiä lajikokeiluja kuten fatbiking.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

38


Höyryjuna Minkiön asemalla.

päästelty höyryjä jo 120 vuotta

Jokioisilla on

J

oulukuussa 1898 käyttöön otettu Jokioisten rautatie oli Suomen toinen yleiselle liikenteelle avattu kapearaiteinen rautatie. Vielä 120 vuotta jälkeenpäin se on kunnan kantava voima – Jokioisten ja Humppilan välillä liikennöivissä höyryjunissa matkustaa joka vuosi yli 10 000 ihmistä. Saana Jaakkola

Jokioisten kunta

Matka Jokioisten Museorautatiellä on todellinen elämys. Höyryjunat saatetaan lähtöön lippua heilauttamalla ja pilliin viheltämällä. Junassa konduktööri leimaa piletit aivan kuten ennen vanhaan. – Resiinan vuokraaminen on hauska tapa viettää kesäpäivää. Yritykset ja ryhmät voivat varata oman junavaunun tai jopa kokonaisen höyryjunan käyttöönsä, vinkkaa kunnan kehittämispäällikkö Stiina-Liisa Pirkkamaa.

Minkiön asemalla tapahtuu Minkiön asema on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Kesällä höyryjunan liikennöidessä asemalla toimii kahvila ja kapearaidemuseo. Kesäkuun alussa Minkiön mobiilipäivä täyttää aseman vanhoista autoista, 1. heinäkuuta aseman valtaa Minkiön maalaistori ja 28.–29. heinäkuuta höyryn voimaa esitellään koko perheen Höyryfestivaalilla.

Syyskuussa höyryjuna vie matkustajia Luonnonvarakeskuksen Elonkierto-puistoon Lasten Maatalousnäyttely Mansikkiin, missä paikalliset maanviljelijät kuljettavat lapsia traktoreissaan ja puimureissaan. Tarjolla on koko päivän edestä näkemistä ja tekemistä erikoisista eläimistä aikuisiakin eksyttävään hamppulabyrinttiin.

Jokioisten vilkas kesä Jokioisten kartanon Tapulimakasiinin kesänäyttelyn, vanhassa navetassa sijaitsevan Tietotalon gallerian ja sotaveteraaninäyttelyn sekä Pappilamuseon lisäksi mielenkiintoinen vierailukohde on Birgitan paja. Idyllisessä pihapiirissä piilevä savipaja puoteineen on avoinna sopimuksesta. Ryhmille järjestetään tilauksesta räätälöityjä kursseja savitöiden parissa.

– Teehuoneen suomalais-englantilainen emäntä tuo kaiken Englannista teetä, jauhoja, astioita ja leivonnaisten reseptejä myöten, Pirkkamaa kertoo. Jokioisten aktiivinen kesäteatteritoiminta käynnistyy jo huhtikuussa Rehtilä-teatterin esityksillä. Upeassa miljöössä sijaitseva Kyläsepän teatteri pyörivine katsomoineen ja kartanon sahan vanhassa höyläämössä viihdyttävä Teatteri Tuntematon esittävät näytelmiään täysille katsomoille kesästä toiseen. www.jokioinen.fi/matkailu

Kesäsunnuntaisin keskustan yli 100-vuotiaassa puutalossa ihastuttaa aito englantilainen teehuone, jonka kello viiden tee vie aidolle makumatkalle Britteinsaarille.

39

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

L

oimijokilaakson vehreässä maaseutumaisemassa Jokioisten kartanon kupeessa Luonnonvarakeskuksen ylläpitämät Elonkiertopuisto ja Wendlan puutarha houkuttelevat matkailijoita oppimaan, tutkimaan tai ihan vaan rentoutumaan maalaisluontoa haistellen, maistellen ja kosketellen. Saana Jaakkola

Retki suomalaisen ruuan ja kasviperinnön lähteille Elonkierto on tehnyt tutuksi suomalaista maataloutta ja ruuantuotantoa Jokioisilla jo 20 vuoden ajan. Touko-kesäkuun vaihteesta syyskuun puoliväliin avoinna olevaan puistoon on vapaa pääsy. Kesäiset teemakierrokset tutustuttavat asiantuntijan johdolla ajankohtaisten aiheiden pariin. Ryhmille järjestetään tilauksesta räätälöityjä tutustumiskierroksia.

Aikamatka luonnonvarojen tutkimukseen Parin kilometrin mittainen polku esittelykohteineen avaa suomalaisen ruuantuotannon saloja historiasta tähän päivään ja vähän tulevaisuuttakin raottaen. Puiston 20-vuotisjuhlan kunniaksi luontopolun varrelle syntyy elokuussa uusi esittelykohde, jossa havainnollistetaan myös metsä-, riista- ja kalatutkimusta.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Elonkierto on myös kotieläinpuisto – Liikkeelle lähdetään perusasioista – maaperästä, kasvinravinteista ja kotimaisista viljelykasveista, joista lähes jokainen on edustettuna Elonkierrossa, suunnitteluhortonomi Anneli Nuoranne esittelee. Pian kierroksella vastaan tulevat maatalouden lieveilmiöt; ravinnepäästöt, valumavedet ja ilmastonmuutos, joiden vaikutusta ruuantuotantoon visioidaan tutkimusten turvin.

Erityisesti lapsiperheiden suosiossa ovat Elonkierto-puistossa kesäisin laiduntavat suloiset eläimet. Pihamaalla vastaan tepastelee ylväs kukko kanalaumoineen. Lehmiä, hevosia, lampaita ja sikoja voi päästä aidan viereen rapsuttamaan.

– Eniten ihmetystä aiheuttaa pellolla oleva wc-pytty. Typen esittelykohde todentaa, miten typpi kulkeutuu ruokalautasellemme ja ympäristöön. Puiston helmi on Suomalainen ruokapöytä, joka kertoo paljonko peltoalaa suomalaisen keskivertokuluttajan vuosittainen ruokapöytä vaatii eläinten laidunmaat mukaan lukien.

40

Nupukka ja Agronomi. K Suomenhevoset uva: Jari Lin deman


Opastus Wendlan puutarhassa. Kuva: Maarit Heinonen

Elonkierto-puistossa lapsiperheiden suosiossa ovat eläimet. Kuva Anneli Nuoranne

Kurkistus kasvien kulttuurihistoriaan Suomen vanhimman parsinavetan kupeessa levittyvä 10-vuotias Wendlan puutarha kutsuu puutarhakasveista ja niiden kulttuurihistoriasta kiinnostuneita kukkaloiston keskelle ympäri vuoden. Kartanon vanhojen kasvikantojen lisäksi Wendlassa voi tutustua kansallisiin kasvigeenivaroihin, kuten ilmasipuleihin, japaninruusukvitteneihin ja hapankirsikoihin. Puutarhan reunaosiin on sijoitettu puutarhamyymälöistäkin saatavilla olevia, tutkittuja FinE- tavaramerkin saaneita koriste-, hedelmä- ja marjakasveja.

Wendlan puutarhan valamonruusuja. Kuva: Merja Hartikainen.

– Täällä voi omin aistein kokea kasvien monimuotoisuuden. Kävijöitä kiinnostavatkin eniten tuttujen kasvien vieraammat sukulaislajit, kuten ilmasipuli tai kartanopuistosta siirretty ukkomansikka, kertoo tutkija Merja Hartikainen. Myös tarinat siitä, miten kasvit ovat kymmeniä vuosia sitten kulkeutuneet yksityisiin pihoihin ja niistä kerätty Wendlan puutarhaan, kiinnostavat kävijöitä. Isoäitien kasvit herättävät omia muistoja ja kokemuksia. Samalla vierailulla kannattaa tutustua kauniiseen kartanopuistoon, jossa erottuvat 1700-luvun hedelmätarha sekä 1700- ja 1800-lukujen vaihteeseen ajoittuva maisemapuutarha. Kännykän QR-koodeilla toimivan opastuksen ansiosta kartanopuistoon on helppo tutustua myös omatoimisesti. www.luke.fi/elonkierto www.luke.fi/wendlanpuutarha

Wendlan varjolilja. puutarhan nhatalo. ma Va Kuva: Em

Kesän odotetuin tapahtuma Elonkierto-puistossa on 8. syyskuuta järjestettävä Lasten Maatalousnäyttely Mansikki, jossa puiston omien eläinten lisäksi pääsee ihmettelemään muun muassa alpakoita ja erilaisia maatalouskoneita, maistelemaan maaseudun makuja ja tutustumaan paikallisten käsityöläisten tuotteisiin.

Elonkierron rantalaitumella. Kuva: Anneli Nuoranne

41

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Y

päjän matka Suomen viralliseksi hevospitäjäksi alkoi vuonna 1931, jolloin puolustuslaitoksen hevosvarikko ja ratsukoulu sijoitettiin valtion omistaman Kartanonkylän kartanon maille. Kun samalle mäelle vielä perustettiin Valtion hevossiittola, oli Ypäjän maine hevoskuntana sinetöity – ratsut olivat tulleet jäädäkseen. Saana Jaakkola

Kiitolaukkaa tai rauhallista käyntiä

Ypäjästä voi nauttia monella

Paljuilua Paijalla. Niityillä kirmailevien nelijalkaisten lisäksi kunta tunnetaan muun muassa Ypäjän Hevosopistosta ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta jokimaisemastaan. Hevosopisto tarjoaa ammatillisen koulutuksen ja leirien lisäksi runsaasti matkailupalveluja hevosten ystäville. Ratsastusvaellus Loimijokilaakson kuvankauniissa maalais- ja metsämaisemissa saa arjen huolet unohtumaan ja innostaa parhaimmillaan ihan uuden harrastuksen pariin. Kulttuurinnälkäisille Ypäjän musiikkiteatteri tarjoaa kesäisin korkeatasoisia esityksiä.

päivän kruunaa kyyti kirkolta juhlapaikalle aidolla 50-luvun Cadillacilla. Monipuolinen saunamaailma savusaunoineen ja paljuineen houkuttelee Paijan vieraita nautiskelemaan iltamyöhään asti. Rentouttavan saunaillan jälkeen kelpaakin käpertyä vällyjen väliin. Paijan Maatilamajoitus tunnetaan erinomaisesta pitopöydästään, jonka kuninkaana on omassa keittiössä loihdittu lähiruoka. ”Nauta naapurista, possu Paijan kylästä”, kuuluu tilan emännän motto.

Juhli, maistele ja majoitu maaseudulla Perinteikäs Paijan Maatilamajoitus tarjoaa niin arkisiin kuin juhlaviinkin tilaisuuksiin taipuvat tilat ja miljöön ypäjäläisen maalaisidyllin keskellä. Paijan esteettömällä Juhla-Areenalla voidaan järjestää jopa yli 200 hengen juhlia, ja se onkin suosittu paikka kesähäiden viettoon. Ikimuistoisen

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Loimijoki Golf.

42

Bed & breakfast -majoitusta tarjoava Myllykylän tila on säilynyt saman suvun omistuksessa jo 17 polven ajan. Ypäjäläiseen tapaan rusthollina eli ratsutilana alkujaan aloittaneella tilalla on vieraidenkin hevosille varattu omat tallipaikat. Ainutlaatuista majoitusta Ypäjällä tarjoaa myös Levomäen Maatilamökit. Kolme uniikkia, saunallista mökkiä sijaitsee rauhallisessa ja luonnonläheisessä Ypäjänkylässä. Metsästysmökki Roine puolestaan on omiaan omatoimisille


eo. Hevosurheilumus

tapaa matkailijoille ja tarjoaa loistavat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Ypäjän keskustasta löytyy viehättävästi remontoitu Majatalo & Ravintola Villa Emilia. Vanha kanttorila tarjoaa matkailijoille hotellitason majoitusta sekä puhtaista raakaaineista valmistettua, sesongin mukaista ruokaa viinisuosituksineen. Villa Emiliassa onnistuu myös tunnelmallisten yksityistilaisuuksien järjestäminen.

Golfaa ja sauno sydämesi kyllyydestä Jos ratsastus ei tunnu omalta lajilta, auringossa kimaltelevan Loimijoen ja monimuotoisten metsäsaarekkeiden koristama 18-reikäinen Loimijoki Golf houkuttelee niin kokeneita kuin aloittelevia golffareita harrastuksen pariin.

– Kentällä on range, jossa on mahdollisuus lyödä joko nurmelta tai matoilta. Lisäksi kentältä löytyy chippi- ja pitch-alue, harjoitusbunkkerit sekä kolme puttiviheriötä. Pian valmistuvalla “chip & putt” -radalla yhdistyvät kauniiden puistomaisemien ympäröimä PAR3-golfkenttä sekä frisbeegolfrata, kertoo toiminnanjohtaja Hanna Lilja. Loimijoki Golfin viihtyisän Klubiravintolan ja laadukkaan Pro-Shopin palvelujen lisäksi 1800-luvulta peräisin olevasta tallirakennuksesta voi varata tunnelmalliset ja saunalliset tilat kokouksiin tai muihin yksityistilaisuuksiin. www.ypaja.fi www.paija.fi www.myllykylantila.fi www.levomaentila.fi www.lomamokkiroine.fi www.villaemilia.fi www.loimijokigolf.fi

Paijan Juhla-Areena.

Ypäjän kotiseutumuseo.

43

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

Ypäjän alueella on ollut hevoskasvatusta pitkään. Kauniissa, 1700-luvulla rakennetussa viljamakasiinissa sijaitsee Suomen Hevosurheilumuseo, jossa pääsee kokemaan historiaan havinaa. Näyttelyissä on esillä ratsastusurheilun ikimuistoisia hetkiä, mutta myös Suomenhevosten kohtaloita kriisiaikoina, eläinlääkintää, Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin hevosia sekä Ypäjän Siittolanmäen historiaa ja kuninkuusraveja.

K

auniiden, vehreiden maisemien keskellä sijaitseva Ypäjä tarjoaa upeat puitteet matkailuun keskellä suomalaista perinnemaisemaa. Mirka Kallio

Suomen Hevosopisto

Hämäläisten peltojen keskellä sijaitseva Ypäjän kunta tunnetaan parhaiten hevospitäjänä.

Idyllistä maalaismaisemaa

– Pienessä, 2400 asukkaan Ypäjän kunnassa, on yhteensä 800 hevosta, kertoo Suomen Hevosopiston markkinointi- ja viestintäpäällikkö Marian Seppälä.

Hevosopisto, kuten Ypäjä muutenkin, sopii erinomaisesti käyntikohteeksi kotimaan matkailijoille. Monipuolisia majoitusvaihtoehtoja löytyy hostellista hotellitasoisiin huoneisiin. Kaikki majoittujat pääsevät nauttimaan maukasta aamiaista ravintola Ratsumestarissa.

Ypäjällä sijaitseva hevosopisto on Suomen suurin hevosalan oppilaitos. Opistolla pystyy valmentautumaan kaikissa ratsastuksen olympialajeissa sekä kouluttautumaan hevosiin liittyviin ammatteihin. Harrastajillekin riittää puuhaa.

Ypäjän hevospitäjä kutsuu kylään

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

44


Tapahtumia ympäri vuoden Opistolla järjestetään vuosittain tapahtumia yhteensä noin 200 päivänä, joten etenkin kesäaikaan on hyvä todennäköisyys päästä seuraamaan mielenkiintoista tapahtumaa. – Toukokuun lopulla tapahtuva oriiden laitumellelasku on sympaattista seurattavaa, selittää Marian Seppälä. Kesäkuun alkupuolella järjestetään Finnderby, Suomen suurin ulkona järjestettävä hevosurheilutapahtuma. Ratsastuksen lisäksi Ypäjällä riittää muutakin tekemistä. Kunnasta löytyy esimerkiksi Loimijoki Golf, 18-reikäinen golfkenttä. www.hevosopisto.fi Hevosopistolla on tarjolla myös kokoustiloja saunomismahdollisuuksineen. Kokoustaa voi myös luonnon helmassa, sillä lähistöltä löytyy laavupaikka nuotioineen. Ypäjän läpi virtaa kaunis Loimijoki, jossa kulkee myös suosittu melontareitti. Loimijokilaakson maisema hevoslaitumineen on idyllinen näky. Rantamaisemaa halkovat peltoaukeat ja metsät.

45

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

keskellä kauneinta kartanomiljöötä Sukellus viikinkiaikaan

U

rpolan Kartanon vieraanvaraisuudestaan tunnettu isäntäpariskunta Leena ja Mikko Kylämarkula tekee kaikkensa toteuttaakseen vieraidensa toiveet. Kuin vahingossa niiden pohjalta puistomaiseen pihapiiriin syntyi höyryävän houkutteleva ViikinkiSauna – saunabulevardi vailla vertaa. Saana Jaakkola

Urpolan Kartano

Humppilan maalaismaisemassa sijaitsevan juhlavan jugendkartanon tunnelmallisissa tiloissa on ruokailtu, tanssittu ja istuttu iltaa yli 30 vuoden ajan. Kaunis päärakennus valmistui vuonna 1924, mutta tilan juuret yltävät 1800-luvulle asti. Urpolan tila erotettiin aikoinaan samalle suvulle kuuluneesta Venäjän kartanosta. Vuosien saatossa Urpolan Kartano on toiminut niin yksityiskotina, kesäsiirtolana, sotaorpojen sijoituspaikkana kuin mattokutomonakin, mutta vuonna 1984 alkanut ravintolatoiminta on tullut jäädäkseen – ja saanut rinnalleen monta ainutlaatuista syytä viipyä Humppilassa pidempäänkin. Talon tarinat kartanon syntyhetkistä nykypäivään tulevat tutuiksi tilauksesta järjestettävillä esittelykierroksilla.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

– Uunijuuresten ja omalla reseptillä alusta asti valmistetun piimäjuuston lisäksi vieraillemme maistuu perinteinen ja pehmeä karjalanpaistimme, jonka maku tuo monelle mieleen lapsuuden päivällishetket perheen kesken, Leena Kylämarkula kuvaa. Makuelämyksiä maaseudulta Maanviljelyksen ja metsätalouden pitkät perinteet ovat säilyneet tähän päivään. Tilausravintola- ja majoitustoiminnan ohessa isäntä Mikko viljelee tilan mailla luomukauraa ja -ruista. Lähiruokaa pidetään kartanokeittiössä suuressa arvossa, ja Leena-emännän loihtimat herkut keräävätkin ruoka- ja kahvivierailta runsaasti kehuja ja kiitoksia.

46

Kartanoravintolan valmiita menuita räätälöidään aina asiakkaiden toiveiden mukaan, ja erityisruokavaliot huomioidaan huolella. ViikinkiSaunan illanistujaisiin on tarjolla oma suosittu menunsa, jonka tähtenä on pitkään kypsytetty viikinkipossu. – Omalla salaisella reseptillä valmistuu myös suussa sulava valkosipulilevite, jota moni on kuulemani mukaan yrittänyt jäljitellä siinä kuitenkaan onnistumatta, kartanonemäntä naurahtaa.


Urpolan kartano.

Saunamaraton viikinkiajan hengessä Luonnonsaniaisten ja yli 100-vuotiaiden mäntyjen suojiin on syntynyt viikinkihenkeen viimeistelty viiden saunan saunabulevardi tunnelmallisine takkatupineen. – Koko ajatus lähti vieraiden toistuvista tiedusteluista savusaunan perään. Mieheni lähti opiskelemaan luonnonmukaista rakentamista ja savusauna syntyi lopulta omalta maalta kaivetusta luonnonsavesta ja klapeista, Kylämarkula muistelee.

Viikinkiteema vei mennessään. Nyt saunavieraat voivat nauttia savusaunan lisäksi Viikinkilaiva Helkaan rakennetusta kuumakylvystä, 12-metrisen puulaivan sisässä sijaitsevan laivasaunan mehevistä löylyistä, pellettisaunan lempeästä lämmöstä kula esittelee Leena Kylämar äitä kankaita. ja pienen kärrysaunan kipakasta kk ri vä Tilkkutexin kuumuudesta. Upouuden maisemasaunan lauteilta voi kylmänä talvi-iltana Vilvoitusta saunailtaan tuo saunabulevardin katsella tähtitaivaan tuiketta vieressä sijaitseva lampi, johon tehdään ja jopa revontulien tanssia. talvivieraiden toiveesta myös avanto.

Käsityöharrastajan kulta-aitta Rakkaan harrastuksen innoittamana Kylämarkula perusti vuonna 1998 Tilkkutexin, kankaiden ja käsityötarvikkeiden kirjavan aarreaitan, jonne saavutaan ostoksille pitkienkin matkojen päästä. Pihapiirin vanhassa navettarakennuksessa on Tilkkutexin lisäksi tiloja niin näyttelyille, myyjäisille kuin majoittujillekin. Yhdessä tunnelmallisten hirsimökkien ja muiden majoitustilojen kanssa kartanohotelli tarjoaa yöpyjille yhteensä 45 vuodepaikkaa. www.urpolankartano.fi www.viikinkisauna.fi www.tilkkutex.fi

47

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

F

orssan juuret elävät vahvasti tekstiiliteollisuudessa. Vuonna 1847 ruotsalaissyntyinen Axel Wahren rakennutti Loimijoen rantaan puuvillakehräämön ja kutomon, missä puuvillakangasta – forssalaisittain pumpulstyykiä – ryhdyttiin painamaan ensimmäisenä Suomessa. Saana Jaakkola

Forssan kaupunki

Kansallisen kaupunkipuiston rinnalla Forssan kaupunkikuvaa hallitsevat yhä Kehräämön punatiiliset tehdasrakennukset, jotka palvelevat nykyisin kulttuuri- ja matkailukeskittymänä. Kehräämön alueella sijaitsevat muun muassa Forssan museo, Forssan luontomuseo ja Näyttelytila Vinkkeli.

Forssa – puistojen kaupunki Forssan kansallinen kaupunkipuisto kertoo rauhallisen maaseudun muutoksesta teollisuustoimintojen tyyssijaksi tarjoten elämyksellisen ympäristön niin paikallisille kuin matkailijoille.

– Yhdessä matkailuyrittäjien kanssa Forssan kaupunki on ideoinut kaupunkipuiston ympärille mielenkiintoisen palveluvalikoiman. Puistojäätelö, Herrasväen Puistokahvit, Puistopiknik sekä ryhmäretkeilijöille tarjottava Puistopiirakka ovat vain muutamia esimerkkejä, kertoo matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl. Forssassa on 110 puistoa, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 303 hehtaaria. Puistoista suurin ja kaunein on Kehräämön vieressä sijaitseva, lumoavien pitsihuviloiden ympäröimä Yhtiönpuisto. Viehättävä vierailukohde on myös kauppatorin laidalta löytyvä Ankkalamminpuisto kauniine istutuksineen.

– Piapoa nautitaan erityisestiLakeuden kesäisin Risti. pitkään piimään sekoitettuna, NoromiesWahl vinkkaa. Forssan vehreän kesän täyttävät monipuoliset tapahtumat, jotka alkavat toukokuussa Kukkamarkkinoiden, Forssa Unplugged -ilmaiskonsertin ja Kalamarkkinoiden merkeissä. Kesäkuussa juostaan Forssan Suvi-ilta -maraton, heinäkuussa soi Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaali ja elokuun alussa kajahtaa Forssan Holjat -kaupunkifestivaali, jossa esiintyvät tänä vuonna muun muassa Uriah Heep, Elias Kaskinen ja Kaija Koo. Samana viikonloppuna Pick Nick -tapahtuma kerää kaupunkiin 30 000 ajoneuvoharrastajaa. Tapahtumakesän päättää ainutlaatuiset kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit elokuun lopulla.

Vorssalaisia kesäperinteitä

www.forssanseutu.fi

Ähvättömästä murteestaan tunnettu Vorssa poikkeaa erikoisuuksillaan perinteisestä hämäläisestä ruokakulttuurista. Perinneruoka pylsy, jota kutsutaan myös kolmen sormen lihaksi, on naudan sisäelimistä keitettyä suolattua lihahakkelusta. Piapo puolestaan on forssalainen nimitys talkkunalle.

Suosittu Kehräämö i tor too alueen Eh kesätorstaisin.

Pumpulstyykin, puistojen ja

pitkien perinteiden Forssa Yhtiönpuiston suihkulähde.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

48

Pick Nick -t kerää Fors apahtuma saa ajoneuvoh n 30 000 arrastajaa .


hemmottelee

Vesihelmi lapsia ja aikuisia

V

Vesihelmestä on viime vuosina muodostunut vetovoimainen käyntikohde erilaisille matkailijaryhmille, ja kun uimalavierailuun yhdistetään muita kaupungin vierailukohteita, saadaan ryhmille koottua mielenkiintoisia retkiä. Pienessä kaupungissa kohteet ovat kätevästi lyhyiden etäisyyksien päässä toisistaan, joten aika ei huku siirtymiin, vaan päivät voidaan käyttää täysimääräisesti kohteissa.

iihdeuimala Vesihelmessä virkistyy niin keho kuin mieli.

Matleena Ikonen

Vesihelmi

Forssan keskustassa sijaitseva viihdeuimala Vesihelmi on palvellut eri-ikäisiä vesipetoja jo yli kaksi vuosikymmentä. Vesihelmen valtti on sen monipuolisuus, sillä siinä yhdistyvät uimahallin ja kylpylän elementit asiakkaita palvelevalla tavalla: altaita löytyy lähes joka lähtöön niin kuntouimareille kuin poreista nauttiville: porealtaita on kaksi ja kuusirataisessa kuntouintialtaassa on taatusti tilaa. Lapsille ja muille aktiviteettia tarjoavat yli 30-metrinen liukumäki, hyppytorni ja aaltoallas. Pulikoinnin päälle on ihanaa pujahtaa lämpimään saunaan. Viime vuosien aikana Vesihelmen saunaosastolla on tehty remonttia, jonka tuloksena höyrysaunat on saatu esteettömiksi ja käyttäjäystävällisiksi.

Rentoutusta ryhmille Vesihelmen palveluvalikoimaa täydentävät solarium, hieronta- sekä kampaamo- ja kauneushoitolapalvelut ja kolme monipuolisesti varusteltua kuntosalia, joiden käyttö sisältyy pääsylipun hintaan. Kuntosalipuolta on

viime vuosina laajennettu, sillä Vesihelmen tasokkaat tilat ovat paitsi peruskuntoilijoiden ja uimalavieraiden myös paikallisten ja lähialueiden huippu-urheilijoiden suosiossa. Ryhmäliikunnalle on uimalan yläkerrassa oma tilava ja valoisa liikuntasalinsa, joten Vesihelmi on erinomainen matkakohde ryhmille, jotka haluavat yhdistää kuntoilun ja virkistäytymisen.

49

Vesihelmi tekee yhteistyötä kaupungin muiden matkailutoimijoiden kanssa, ja retkipaketit räätälöidään aina erikseen kunkin ryhmän toiveiden mukaan. Päivän aikana voidaan esimerkiksi vierailla museossa, järjestää jumppahetki joko liikuntasalissa tai altaassa, saunoa porukalla ja lopuksi ruokailla Vesihelmen viihtyisässä ravintolassa. Uimalassa on oma keittiö, joka toteuttaa ryhmien ruokailutoiveet tarpeiden mukaan. Ryhmien on mahdollista varata käyttöönsä myös viihtyisiä kokoustiloja tai 15 hengen tilaussauna. Kokoustilojen vuokraan sisältyy aina myös allasosaston käyttö. Vesihelmessä kaikkien vieraiden viihtyvyys on ykkösasia. Valoisat ja siistit tilat, puhdas vesi ja tiloihin sijoitetut viherkasvit luovat viihtyisyyttä, joka ymmärrettävästi houkuttelee kävijöitä Vesihelmeen uudestaan ja uudestaan. www.vesihelmi.fi

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

T

änä keväänä Forssan Teatterin lavalla nähdään värejä ja vauhdikkaita tilanteita, kun estradille astelee pitkänenäinen ikisuosikki, Pinokkio.

Ohjaaja Kir si Lindholm.

Pi i

Nokk o Mirka Kallio

Forssan ammattijohtoinen harrastajateatteri on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 1980 lähtien, joten jo monta sukupolvea on päässyt nauttimaan teatterielämyksistä. Joka vuosi ohjelmistossa on mielenkiintoista seurattavaa sekä lapsille että aikuisille, jotta kaikenikäisillä olisi mahdollisuus kokea teatterin lumo. Vuoden 2018 keväällä teatterin lavalla seikkailee monille lapsuudesta tuttu Pinokkio. Pinokkio saa ensi-iltansa 17.2. ja näytökset jatkuvat 20.4. saakka.

Paljon musiikkia ja tanssia

Forssan Teatteri

Suosikkihahmo Forssan teatterin lavalla Klassikolle vauhdikas sovitus

– Luvassa on hienoja joukkokohtauksia sekä paljon musiikkia ja tanssia, iloitsee Lindholm. Näytelmä on suunnattu kaikenikäisille ja siinä on mukana esiintyjiä lapsista lähes eläkeikäisiin.

Pinokkion ohjaa pitkän linjan teatterintekijä, Kirsi Lindholm, jolle näytelmä on viides ohjaustyö. Lindholm kertoo olleensa tavalla tai toisella mukana Forssan teatterissa lähes 20 vuoden ajan. Hänet on nähty usein näyttelemässä, mutta hän on vuosien varrella ehtinyt tekemään paljon muutakin. Hän on innoissaan Pinokkiosta, jossa nähdään paljon esiintyjiä kerrallaan.

– Satuklassikko on sovitettu vauhdikkaaksi, ja Pinokkio päätyy siinä monenlaisiin seikkailuihin sekä jännittäviin tilanteisiin, Kirsi Lindholm kertoo. Pinokkion tarina alkaa, kun pitkään omaa poikaa toivonut puuseppä Geppetto päättää rakentaa itselleen pojan puusta. Yöllä keiju puhaltaa hengen nukkeen, joka alkaa puhua ja kävellä. Puisella pojalla on paljon opittavaa. Simo Sirkka yrittää toimia Pinokkion omanatuntona ja ohjata erottamaan oikean väärästä. Maailmassa on paljon houkutuksia, ja Pinokkiota kiinnostaakin enemmän hauskanpito. Seikkailuissa päädytään niin teatteriin kuin karkkimaahankin, mutta myös vaarojen keskelle. Lopulta Pinokkion on osoitettava hyväsydämisyytensä, mikäli haluaa tulla oikeaksi pojaksi. Kevään ohjelmistoa täydentää huhtikuussa komedia Kolmen kimppa. Luvassa on myös vierailuesityksiä helmikuusta alkaen, kun improvisaatioteatteri Neljäs Seinä naurattaa katsojia 10 vuotta naurun kautta - juhlashowllaan. Lisäksi huhtikuun lopulla teatterissa nähdään forssalaislähtöisen Miia Nuutilan Yhteinen sävel -vierailuesitykset.

ABC

www.forssanteatteri.fi

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

50


Räätälöityjä palveluita ja

rentoa lomailua Forssan ydinkeskustassa

S

candic Forssa on ihanteellinen paikka niin lomailuun kuin kokouksille.

Matleena Ikonen

Scandic Forssa

Forssa sijaitsee sopivasti noin tunnin ajomatkan päässä niin Helsingistä, Turusta kuin Tampereeltakin. Scandic Forssa tarjoaa oivat puitteet irtiotolle arjesta.

Viihtyisää ja kodinomaista Scandic Forssassa on 67 tilavaa ja viihtyisää huonetta. Osassa huoneista on kaupunkinäkymä, joka tarjoaa oleilijalle alati muuttuvan maisemataulun. Rauhallinen ympäristö ja mukavat sängyt suorastaan houkuttelevat lepäilyyn. Perusvarustelluissa standardhuoneissa on kaikki tarvittava, ja ilmastointi ja pimennysverhot takaavat mukavat yöunet jokaiseen makuun. Vielä hieman enemmän ylellisyyttä tarjoavat erityisvarustellut superior-huoneet sekä ylellinen sviitti, jossa on mm. oma sauna. Scandic Forssan ravintola Villa palvelee niin yöpyjiä kuin tilausravintolana erilaisissa tilaisuuksissa. Aamuisin ravintolassa on

tarjolla runsas aamiainen ja iltaisin vatsa täyttyy Villan oman á la carte -listan herkullisista annoksista. – Katutasossa sijaitseva ravintola on suosittu illastamispaikka myös paikallisten keskuudessa, ja myös sen yhteydessä sijaitsevaan viihtyisään aulabaariin voi tilata ruokaa ja juomaa ravintolan listalta, kertoo hotellipäällikkö Joni Järvi. Baarin olohuoneenomaisessa ympäristössä voi rentoutua ja viettää iltaa syöden, jutellen tai tv:tä katsellen.

Kokoukset ja perhejuhlat alusta loppuun Keskeisen sijaintinsa ansiosta Scandic Forssa on erinomainen vaihtoehto kokousten ja erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi. Hotelliin on helppo tulla, ja vieraat voi majoittaa tilaisuuden kanssa saman katon alle. Hotellin henkilökunta auttaa mielellään kaikissa järjestelyissä alusta loppuun.

51

– Asiakkaiden tarpeiden täyttäminen on Scandic Forssassa kunnia-asia, ja puitteiden lisäksi henkilökunta auttaa myös oheisohjelman, mm. bändien ja muiden esiintyjien järjestämisessä, Järvi vakuuttaa. Kokouksia varten Scandic Forssa tarjoaa erikokoisia kokoustiloja intiimeistä 10 hengen huoneesta jopa 100 henkilöä vetävään suureen tilaan. Yksi tiloista on yhdistettävissä hotellin saunaosastoon, joten kokouksen päätteeksi voi saunoa kokouspölyt pois tai pulahtaa virkistävään porekylpyyn. Suurten kaupunkien hotelleihin verrattuna Scandic Forssa on kohtuuhintainen. Pikkukaupungin mutkattomassa ilmapiirissä on helppo viihtyä, ja hotellin joustava ja asiakaslähtöinen palveluasenne tekee vierailusta nautinnollisen. https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/ forssa/scandic-forssa

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

L

uonnontilaisten suojelumetsien ympäröimässä maalaismaisemassa huokuu entisajan henki. Hevossillan tilan emäntä Raija Sundblom-Mero raottaa vanhan hirsiladon ovea toivottaen vieraat tervetulleiksi 1700- ja 1800-lukujen taitteeseen sujuvalla Vorssan murteella. Saana Jaakkola

Antti Kallio / Studio Verstas

Forssan Hevossilta kasvoi

harrastuksesta kansainväliseksi elämyskohteeksi Hevossilta on ollut Meron suvun omistuksessa vuodesta 1945 lähtien. Uuden vuosituhannen lähestyessä karjanhoito oli jäänyt vähemmälle, ja tilaa alettiin kehittää matkailukäyttöön. Nykyisen isäntäparin tarkoituksena oli rakentaa keräilyharrastusten kerryttämiin kokoelmiin pohjautuva talonpoikaismuseo, mutta projekti räjähti käsiin heti alkumetreillä – vanha navettarakennus restauroitiin idylliseksi maalaisravintolaksi ja pihapiiriin rakennettiin kuusi upouutta hirsimökkiä majoittujille. Nyt Forssan

Hevossillassa vierailee vuosittain matkailijoita yli 20 eri maasta Australiaa, Japania ja Taiwania myöten.

Autenttinen kotiseutumuseo täynnä tarinoita Kahden eri aikakauden pihapiiristä muodostuva Hevossillan tila talonpoikaismuseoineen tulvii muistoja vuosisatojen takaa. Alkuperäisten rakennusten rinnalle on tuotu

itseva Talllinvintti. Ravintolan yläkerrassa sija museorakennuksia Lounais-Hämeestä, mutta myös Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta. Hevossillan erikoisuus on yli 210-vuotias Flinkin torppa, joka on Forssan vanhin ja ainoa kokonaisena säilynyt asuinrakennus. – Tila kuului aikoinaan puuvillatehtaan omistuksessa olleelle Forssan kartanolle. Kartanon aikaisia rakennuksia seisoo yhä paikoillaan, vuonna 1895 valmistunut navettaravintolamme mukaan lukien, Sundblom-Mero kertoo.

Forssan Hevossillassa vierailee vuosittain matkailijoita jopa yli 20 eri maasta.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

52

Museopihan 20 rakennuksen kätköissä lepäilevät isäntäväen rakkaimmat aarteet – talonpoikaisantiikkia, perinnekäsitöitä, vanhoja Arabian astioita ja maataloushistoriaan liittyvää kalustoa puupyöräisistä hevoskärryistä rekiin ja pellavanvalmistusvälineisiin. Esillä on esineistöä aina 1700-luvulta 1940–50-luvuilla vallinneen pula-ajan perustarvikkeisiin.


Sarkalan pytinki.

Lähiluonnon antimet ovatkin tärkeässä roolissa tilausravintolan pitopöydässä. Villiyrttien ja muiden metsän herkkujen lisäksi Hevossillan kattauksissa maistuvat puhtaat luomuraaka-aineet, lähitilojen tuotteet sekä vapaana kasvaneet lihat ja kalat, joista loihditaan perinteistä suomalaista kotiruokaa juhlavin vivahtein. – Kiitosta keräävät erityisesti itse savustetut tervasavulohi ja savuahvenet, jääkellarilohi, luomukyytön palapaisti sekä riistaruoat, kuten hirven jääpaisti, Sundblom-Mero esittelee.

Hevossillassa kestitään erilaisia tilaisuuksia pienistä kokous- ja lounasryhmistä 150 hengen hääjuhliin. Majoitustilaa hirsimökit tarjoavat noin 40 hengelle. Tilan kahdeksasta saunasta kolme on perinteistä, vanhanaikaista savusaunaa. Suurimman savusaunan tunnelmasta mahtuu nauttimaan 15 saunojaa kerrallaan. www.hevossilta.fi

Emäntä Raija Sundblom-Mer o.

– Sarkalan pytinki palauttaa monen iäkkäämmän vieraan mieleen nostalgisia muistoja lapsuuden mummolasta, Sundblom-Mero maalailee. Miesvieraita miellyttävät tilan isännän kokoelmat, joista löytyy mielenkiintoinen kattaus vanhoja autoja, traktoreita ja työkoneita.

Puhdasta luomu- ja lähiruokaa juhlavin vivahtein Tarinoiden täydentämien museokierrosten lisäksi Hevossillan vieraille järjestetään monenlaista ohjelmaa, mikä suuntautuu usein lähiluontoon. Tilaa ympäröivät 35 hehtaarin suojelumetsät mahdollistavat elämykselliset retket marjojen, sienien ja villiyrttien ihmeelliseen maailmaan.

Lähiluonnon antimet ovatkin tärkeässä roolissa tilausravintolan pitopöydässä.

53

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme Museot ja näyttelyt

Forssan museo pukee

kangaskaupungin kuoseihin

F

orssan sydämessä Kehräämön alue punatiilisine rakennuksineen sykkii kulttuuria ja muistoja menneestä ajasta. Sen syleilyssä sijaitsee myös kaupungin vanhin kivitalo, jossa Forssan museo näyttelyineen esittelee kangaskaupungin vaiheita. Saana Jaakkola

Forssan museot

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki on raikas ja rakastettu tapa tutustua tehdaskylän tarinaan 1800-luvulta tähän päivään. Lapsiystävälliseen näyttelyyn kelpaa tutustua koko perheen voimin, sillä polvenkorkuisille museovieraille on luotu oma näyttelykierroksensa. Perusnäyttelyn lisäksi ensimmäisen kerroksen Aulagalleriassa nähdään reilu kymmenkunta vaihtuvaa taidenäyttelyä vuodessa.

– Haluamme luoda forssalaisille ja kaupungissa vieraileville matkailijoille museon tekstiilinäytteiden kokoelmaan pohjautuvan visuaalisen ilotulituksen, joka ilmentää Suomen ensimmäisen kangaskaupungin värikästä historiaa, kertoo museonjohtaja Kati Kivimäki. Ajatuksena on kätkeä kangaskuoseja ja niiden luojia esittelyineen ympäri katukuvaa lopputuloksena Finlaysonin ja sitä edeltäneen Forssa-yhtiön tarinaa juhlistava, koko kaupungin laajuinen museo, joka ei ole sidottuna tiettyyn aikaan tai paikkaan. Tulevana kesänä teoksiin voi törmätä niin linja-autoasemalla, kauppakeskuksissa kuin kaupungin puistoissakin.

Tehtaalaiselämää 1900-luvulta Forssasta kuosien kaupunki Forssan museon villinä visiona on luoda Forssasta kuosien kaupunki; taianomainen paikka, jossa kulkija löytää Forssan kuuluja kangaskuoseja mitä yllättävimmistä kohteista. Kulissien takaa tuodaan esiin Forssan pitkäaikainen tekstiiliperintö – olihan Forssa koko Suomen ensimmäinen paikkakunta, jossa puuvillakangasta ryhdyttiin painamaan vuonna 1861. Ainoana se myös pysyi yli 60 vuoden ajan.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Kehräämön nähtävyyksiin tutustuessa kannattaa piipahtaa myös Forssan luontomuseossa, joka esittelee lounaishämäläistä luontoa ja luonnonsuojelutyötä. Kesätapahtumien aikaan ja tilauksesta avoinna oleva Ronttismäen tehtaalaismuseo puolestaan on idyllinen kesäkohde Forssan kirkon läheisyydessä Kalliomäen 2. linjalla. – Ronttismäen tehtaalaismuseon rakennukset kuvaavat tehtaan työntekijöiden

54

elämää 1900-luvun alusta 60-luvulle. Yli 40 vuoden ajan museona palvellut kokonaisuus on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan tähän päivään asti, Kivimäki täydentää. Avarassa museopihassa järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia aina joogasta yhteislaulutapahtumiin ja lastenpäiviin. www.forssanmuseo.fi


Tulkkina tekniikan ja

ihan tavallisen ihmisen välillä

”M

utta kun en ymmärrä tekniikasta mitään”, sanoo moni ensikävijä Tekniikan museon ovella. Ei tarvitsekaan, sillä museo tulkitsee vaikeaksi koettuja tekniikan ilmiöitä meitä jokaista koskettavan arjen kautta. Saana Jaakkola

Tekniikan museo

– Olemme tekniikan ja teollisuuden areena, joka tallentaa menneisyyttä, tulkitsee tätä päivää ja luotaa tulevaisuutta, museonjohtaja Marjo Mikkola kiteyttää. – Tekniikka on läsnä joka päivä. Kun vastaat kännykkään, paahdat leipää tai peset pyykkiä, olet kosketuksissa sen kanssa. Teknologia on herättänyt ihmisissä pelkoa aina. Rautatie, radio ja muut uuden ajan hirviöt ovat lopulta paljastuneet elämää helpottaviksi, harmittomiksi keksinnöiksi. Aihe on aina muodissa. Nyt uhkakuvia luodaan tekoälystä, robotisaatiosta ja jokaista liikettämme seuraavista tietokoneista ja televisioista.

Houkuttelevan historiallinen miljöö Käynti museon ovista häivyttää tulevaisuudenpelon. Ulospäin vaatimattomalta vaikuttavaan rakennukseen astuessa tilan suuruus häkellyttää – kuka uskoisi pyöreän museon jatkuvan pari kerrosta maanpinnan alapuolelle? – Näissä tiloissa ryhdyttiin 1870-luvulla puhdistamaan juomavettä helsinkiläisille, Mikkola kertoo. Museon sijainti Kuninkaankartanonsaarella keskellä Vantaanjokea on muillakin tavoin merkittävä, sillä juuri tälle alueelle Kustaa Vaasa perusti Helsingin kaupungin vuonna 1550. Kuohuvat kosket, lohiportaat ja patorakennelma putouksineen tekevät puiston ympäröimästä museomiljööstä ihanteellisen päiväretkikohteen. Kesällä on mahdollisuus tutustua myös kosken toisella puolella sijaitsevaan Voimalamuseoon, missä vesilaitoksen tarvitsema sähkö tuotettiin. Pikasuodatuslaitokseen pääsee kesäisin ihmettelemään vanhoja vedensuodatusaltaita.

Uusi ja monipuolinen perusnäyttely Lokakuussa avattu perusnäyttely Tekniikan maa kerää yhteen teollisuuden ja tekniikan sekä niiden kehittämisen. Tarinallinen näyttely avaa kävijälle, kuinka läheisesti eri alat kytkeytyvät toisiinsa ja miten tekniikka on vaikuttanut Suomen ja suomalaisuuden rakentumiseen. Etäunelmia-näyttely maalaa viestintätekniikan keksintöjen kautta kuvia paikasta ja ajasta riippumattomasta yhteydenpidosta. Näyttelystä museovieraat löytävät lapsuuteen kytkeytyviä muistoja mummon vanhasta matkaradiosta 1960-luvun olohuoneeseen, jossa seurataan Neil Armstrongin ensiaskelia kuun pinnalla. – Jos tulevaisuuden teknologia pelottaa, voi museoon tulla katselemaan vaikkapa 50-luvun pesukonetta. Viimeistään silloin kävijä huokaisee tekniikan tuomasta helpotuksesta, naurahtaa Mikkola. www.tekniikanmuseo.fi

Kuninkaankartanonsaari ja Vanhankaupunginlahti Helsingissä.

55

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme Museot ja näyttelyt

T

änä vuonna Heurekassa päästään pohtimaan, miltä suomalaisten elämä näyttää 50 vuoden kuluttua. Mirka Kallio

Heureka

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka tarjoaa nähtävää, koettavaa ja oivallettavaa. Se on elämyksellinen kokonaisuus, jossa vuorovaikutteiset näyttelyt, planetaarioelokuvat, tiedeohjelmat ja tapahtumat tempaavat mukaansa niin lapset kuin aikuisetkin. Noin 300 000 vuosikävijällään Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajanviettokeskuksista, ja siellä saakin helposti kulutettua vaikka kokonaisen päivän.

Heurekassa suunna-

taan katse tulevaan Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta Heurekan ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran yhteisnäyttelyssä Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta katseet käännetään kohti tulevaisuuden Suomea. Vuorovaikutteisen ja pelillisen näyttelyn keskiössä ovat tarinat. Näyttelyn seitsemän teemaa ovat hyvinvointi, työ, terveys, ruoka, liikkuminen, asuminen ja oppiminen. – Tulevaisuusnäyttely on vahvasti visuaalinen elämys, joka haastaa ajattelemaan omaa arvomaailmaa sekä tämän päivän valintoja, joilla on vaikutus tulevaisuuteen, kertoo Heurekan viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa.

Innovaatioita ja elämyksiä Heurekan näyttelyissä pääsee tutustumaan esimerkiksi sähkön käyttöön arjessa, tarttuviin ilmiöihin yhteiskunnassa sekä älykkääseen kaupunkiin. – Kolikon tie -näyttelyssä voi valmistaa oman kolikon ja ikuistaa siihen omat kasvonsa, kertoo Heli Ainoa esimerkin näyttelystä, jossa pääsee itse tekemällä tutustumaan näyttelyyn. Planetaariossa voi kokea ainutlaatuisia visuaalisia elämyksiä. Heurekan planetaario on yksi Euroopan nykyaikaisimmista ja suurimmista digitaalisista planetaarioista, jossa esitetään esimerkiksi avaruusaiheisia elokuvia puolipallon muotoiselta kuvulta. Uudistettuun Heurekaan on rakennettu luovan ongelmanratkaisun alue, Ideaverstas. Tarjolla on materiaaleja ja työkaluja, joiden avulla voi ideoida ja työstää erilaisia omaperäisiä ratkaisuja. Oikeita tai vääriä vastauksia ei täällä tunneta. Heureka jatkaa uudistumistaan, sillä tammikuun lopussa sinne avataan Suomen ensimmäinen tiederavintola. Näin myös ravintolassa syömisestä tulee elämyksellisempää. Ravintolassa tehdään innovatiivisia ruokakokeiluja ja haastetaan maistelemaan erikoisuuksia. Tarjolla on toki lisäksi perinteisempiäkin herkkuja. www.heureka.fi

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

56


Museot ja näyttelyt

T

ampereen Särkänniemessä sijaitsevan Sara Hildénin taidemuseon näyttelyvuosi 2018 tarjoaa katsojalle erilaisia tunnetiloja. Kevään näyttely luo katsauksen Berlinde De Bruyckeren koskettaviin teoksiin. Kesänäyttelyssä sukelletaan luontoon, elämän alkulähteille. Syksyn näyttely esittelee Anj Smithin surrealismia henkiviä maalauksia. Anne Kauramäki

Sara Hildénin taidemuseo

Lohdutusta, luontonäkyjä ja

herkkiä maalauksia

Kuvanveistäjä Berlinde De Bruyckere (s. 1964) asuu ja työskentelee Gentissä, Belgiassa. Gent kuuluu Flanderin alueeseen, joka koki ensimmäisessä maailmansodassa eräät länsirintaman tuhoisimmista taisteluista. In Flanders Fields -museo tilasi De Bruyckereltä teoksen vuoden 2000 näyttelyyn, josta tuli hänen taiteellinen läpimurtonsa: kuolleet hevoset, sodan viattomat uhrit, nousivat vertauskuvaksi sodan kärsimyksen nostattamille tunteille. Sara Hildénin taidemuseossa nähdään teos No Life Lost II (2015). Teoksessa on kaksi kuollutta hevosta, joiden silmät on peitetty ja jalat sidottu. Ne on asetettu päällekkäin

lasiseen vitriiniin, joka taiteilijan mukaan rajaa tilan ja luo kunnioitusta. Taiteilija pyrkii antamaan muodon jollekin sellaiselle, jonka katsoja voi kokea parantavana tai lohduttavana. De Bruyckeren veistoksilta puuttuu usein kasvot, jotta katsoja ei keskittyisi vain niihin vaan näkisi hahmon kokonaisuutena. Ihmiseen viittaavia piirteitä saattaa nousta esiin myös esimerkiksi puun pinnassa. Sara Hildénin taidemuseossa nähtävä veistospari Embalmed – Twins (2017), eli palsamoidut kaksoset, perustuu kahteen vanhaan jalavaan, joiden pinnan taiteilija on käsitellyt muistuttamaan ihmisihoa. De Bruyckere,

joka on koulutukseltaan taidemaalari, kertoo saaneensa innoitusta esimerkiksi renessanssin maalaustaiteesta. De Bruyckeren näyttely Sara Hildénin taidemuseossa on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Koko museon kattavaan näyttelyyn tulee veistoksia ja piirustuksia pääasiassa 2000-luvulta, mutta myös 1990-luvun lopulta. Kesänäyttelyssä Apina ja vesiputous maailman syntyä ja kehitystä käsitellään nykytaiteen teosten muodostaman aikajanan kautta. Näyttely perustuu Sara Hildénin säätiön kokoelmaan, jonka esittely jatkuu syksyllä museon alakerrassa. Syksyllä museon yläkerran kattaa taidemaalari Anj Smithin (s. 1978) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttelyt 2018: Berlinde De Bruyckere 10.2.–20.5.2018 Apina ja vesiputous 9.6.–2.9.2018 Anj Smith 22.9.2018–20.1.2019 www.tampere.fi/sarahilden

Ylinnä Petri Ala-Maunus, The Great Delunge, 2016. Sara Hildénin säätiön kokoelma. Kuva: Jouko Järvinen Yllä Anj Smith, Uncurtaining the Night, 2014. Sara Hildénin säätiön kokoelma. Kuva: Jussi Koivunen Vas. Berlinde De Bruyckere, No Life Lost II, 2015. Courtesy the artist and Hauser & Wirth. Kuva: Mirjam Devriendt

57

www.kotimaassa.fi


Kanta-Häme

D

raamakierros ei ole museoissa mikään uusi ilmiö, mutta helmikuussa Serlachius-museoissa viedään opastukset täysin uudelle tasolle. Mäntässä taide sekä menneisyyden merkkihenkilöt ja tapahtumat heräävät eloon näyttämötaiteen ja yhteislaulun myötä. Saana Jaakkola

Serlachius-museot

mullistaa tutut näyttelykierrokset

Taidemuseo Gösta

Vuorineuvos Gösta Serlachius oli suuri persoona sekä paperiteollisuudessa että taidemaailmassa. – Elämyksellisen draamakierroksen avulla haluamme tuoda Göstan keskelle suurinta haavettaan, jota hän ei koskaan ehtinyt toteuttamaan, kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski kertoo.

Koskettava kurkistus Göstan elämään Näyttelijä Karoliina Blackburn sekä Tampereen Työväen Teatterin riveistä tunnetut Tommi Raitolehto ja Tuukka Huttunen dramatisoivat kohtauksia Göstan nuoruusvuosista aikaan, jolloin hän asteli avioon serkkunsa ja Mäntän ensimmäisen paperipatruunan tyttären Sissin kanssa. Estradi luo tapahtumille autenttisuutta, olihan taidekartano aikoinaan Göstan koti. – Kierroksella käsitellään vuoden 1918 tapahtumia ja miten ne jättivät jälkensä punaisten vangiksi joutuneen Göstan elämään, Viherkoski täydentää.

Kotimaan matkailun erikoislehti • Nro 1/2018

Opastuksen aikana kuljetaan läpi vaiheet Göstan astumisesta tehtaan johtoon aina kartanon rakentamiseen. Kierros voidaan päättää Göstan Paviljonkiin, puuarkkitehtuurin taidonnäytteeseen, joka valmistuttuaan moninkertaisti taidemuseon tilat. Laulava opas vie mennessään Toinen kevättalven uutuus on sing along -opastus, jossa laulavan oppaan johdolla tutustutaan museon päänäyttelyihin yhteislaulun tahtiin. – Kierroksella kuullaan tuttuja kappaleita vanhemmasta iskelmäpopista maakuntalauluihin; Kesäpäivä Kangasalla, Oravanpesä ja Daa-da daa-da mukaan lukien. Mukana laulaminen on suotavaa, mutta kierroksella voi toki keskittyä kuuntelemaan oppaan heleää ääntä.

– Tarjonnassa jatkavat tutut kestosuosikit, kuten Gustaf-museon Yhtiölle töihin!, jossa Serlachius-yhtiöiden historiaan tutustutaan tiukkapipoisen työhönottajan komennuksessa, Viherkoski vinkkaa.

Huikea näyttelytarjonta läpi vuoden Klassikkoteoksia sisältävät Niittyjä ja erämaita sekä Nautinto jatkuvat marraskuulle asti. Kesällä luvassa on muun muassa Salvador Dalín myöhäistuotannon teoksia esittelevä installaatio Dalín Gaala, belgialaisen Koen Vanmechelenin nykytaiteen näyttely It’s about time sekä Pariisin Pompidoukeskuksessa nimeä niittäneen Elina Brotheruksen Leikkikenttä-valokuvanäyttely laajempana kuin koskaan. www.serlachius.fi

Sissi ja Gösta. Kuva: Rami Marjamäki

58


7.-8.4.2018 Botniahalli, Vaasa

Pohjalaiset elämysten metsästäjät suuntaavat jälleen sankoin joukoin Suurmessuille. Olipa kohteesi lähellä tai kauem­ pana – pohjalaiset arvostavat hyvää palvelua, herkkuja ja hem­ mottelua, kulttuuria, historiaa, luontoa, liikuntaa ja seikkailuja.

Varmista paikkasi Suurmessu­ jen suositulta matkailun teema­ alueelta, verkostoidu ja varaudu kävijävirtaan!

Ota yhteyttä ja varaa! Hilkka Bodö 06 318 5140, 0400 548 990 hilkka.bodo@pohjanmaanexpo.fi www.suurmessut.fi

Seuraava LEHTI 2/18 AN! A K U M TULE MY YNTIIN SOITA 702 1212 044

ILMESTYY MAALISKUUSSA VIIKOLLA 12 Aineistopäivä to 8.3. www.kotimaassa.fi/mediakortti

59

www.kotimaassa.fi


nen a t r i V [ immo

K

Liput ja tiedustelut

KUT:n toimisto 09 2735 4000 info@kut.fi

KUT.FI LIPPU.FI

ISÄ SO I Naniel Katz U K eksti D T

SUOMEEN Ohja us

HIIH TI n

Tom mi A uv i ne

ENSI-ILTA 17.2.

ruoka & teatteri

Saman katon alla 47€

t e at t e r i pa k e t t i Hinta / henkilö (alv. 5,04 €) Sis. teatteriesityksen ja kolmen ruokalajin menun Virkavalta tai Elämä -esityksissä

Ruokailun ajankohta valintasi mukaan ennen esitystä tai sen jälkeen. Virkavalta-teatteripaketteihin sisältyy myös väliaikatarjoilu.

Riihimäen TeaTTeRin lipunmyynTi avoinna ti–ke 12–15, to–pe 15–18 p. 044 357 0300, info@riihimaenteatteri.fi, www.riihimaenteatteri.fi

PPO, A, ARI-KYÖSTI SE . ARJA KORISEV Päärooleissa mm EN ANNELI KARPPIN JOUNI INNILÄ ja

HUOM ! KYSY LIP TARJO PUUSTA RYHM ÄLLES I!

Liput 30 € / 28 € / 20 € kaupunginteatterin lippumyymälästä p. 014 266 0110 | jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri Liput Lippupisteeltä 22,50-33,50 € (+ toimitusmaksut alk. 1 €/tilaus)

Profile for Matkailu kotimaassa.fi

Matkailu kotimaassa nro 1-2018  

Kotimaanmatkailun erikoislehti, joka esittelee kotimaan matkailupalveluja ja -kohteita. Tilattava printtilehti ilmestyy viisi kertaa vuodess...

Matkailu kotimaassa nro 1-2018  

Kotimaanmatkailun erikoislehti, joka esittelee kotimaan matkailupalveluja ja -kohteita. Tilattava printtilehti ilmestyy viisi kertaa vuodess...

Advertisement