Page 33

VITIA VITIA DHE FSHATRAT E SAJ RRETHUESE JANË NJË MOZAIK I KOMUNITETEVE SERBE, KROATE DHE SHQIPTARE, ME RELIGJIONE DHE KULTURA GËRSHETUESE. NDIKIMI KATOLIK NË KËTË ZONË ËSHTË I DUKSHËM. LETNICA, NJË FSHAT PRANË KUFIRIT ME MAQEDONINË, ËSHTË VENDNDODHJE E STATUJËS SË ZONJËS SË BEKUAR. AJO JOSH PELEGRINË NGA MBARË RAJONI, SEPSE STATUJA BESOHET SE SJELL MREKULLI.

TULLA NGA 1846 Fshati i Stubllës, në një shpat të rrëpirët duke shkuar për në Letnicë, është vendndodhje e shumë katolikëve shqiptarë. Shtëpitë e gurit karakterizojnë brigjet, ku shumë mure të moçme krijojnë një pamje të ngjashme me Italinë apo Francën rurale. Arben Gjoni, katolik i devotshëm shqiptar nga Stublla, tregon se si kisha e 1846-ës dhe muzeu i vogël aty afër i ishin kushtuar Don Mikel Tarabuluzit, një prifti dhe shkrimtari. Tarabuluzi kishte ndikuar në zhvillimin e dialektit gegë të gjuhës shqipe. Ai ishte mbrojtës i fshatarëve shqiptarë, të cilët kishin ardhur në Kosovë nga Mirëdita e Shqipërisë, për t’iu shmangur konvertimit të detyruar në fenë islame gjatë sundimit otoman të shekullit 19-të.

SHKUARJA ATJE (nga Prishtina) ME VETURË: Dilni nga qyteti te rrethrrotullimi i madh, dhe shkoni përpjetë drejt Prizrenit. Pas Ferizajt, kthehuni në të majtë drejt Vitisë. Rruga është me asfalt të cilësisë së dobët, prandaj vozisni me kujdes.

PASTRIMI I BANORËVE Kisha është pjesë e rëndësishme e jetës së fshatit, dhe ajo po planifikon të ndihmojë në rindërtimin e ndërtesave të djegura në sheshin kryesor. Vajzat e reja japin kontributin e tyre për kishën duke e mbajtur atë të pastër.

34

ME AUTOBUS: Autobusët për në Ferizaj nisen çdo 15 minuta, duke filluar nga ora 6:15 e mëngjesit, e deri në orën 8:30 të pasdites. Nga Ferizaj vazhdoni me autobusë të tjerë që shkojnë drejt në Viti. Ata nisen në orën 7:00 të mëngjesit, 9:00 të mëngjesit, 11:50 të mëngjesit, 2:00 të pasdites, 2:15 të pasdites dhe 7:00 të pasdites.

KOSOVO 2.0

PELEGRINAZHI Një herë në vit, më 14 dhe 15 gusht, 30 000 deri në 40 000 pelegrinë e vizitojnë kishën e Letnicës për statujën 400-vjeçare të Zonjës së Bekuar që besohet të ketë një fuqi të mbinatyrshme për të shëruar të sëmurët. Pelegrinazhi është i rëndësishëm për ekonominë e asaj ane, thotë prifti Don Kristë Gjergji.

Kosovo 2.0 Corruption Issue, Albanian  

Fall/Winter 2011/2012

Advertisement