Page 8

08

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

ΔΗΜΑΡ ΛΑΡΙΣΑΣ

Επιστολή στην «Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» «H συγκρότηση αυτού του πολιτικού χώρου είναι αναγκαία για τον τόπο κι έχει διατυπωθεί αυτό σ’ όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής», τονίζει η ∆ΗΜΑΡ Λάρισας σε επιστολή της προς την «Πρωτοβουλία για την ∆ημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», αναφέροντας τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή: «Ο πολιτικός αυτός χώρος θα πρέπει να στοχεύει να συμπεριλάβει όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες που κινούνται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και αντιμάχονται τον παλαιοκομματισμό, τον συντηρητισμό και το λαϊκισμό. Η συγκρότηση του χώρου αυτού δεν μπορεί να γίνει με φθαρμένα υλικά, με πρόσωπα που συνέπραξαν, ώστε να δημιουργηθεί το μεταπολιτευτικό, πελατειακό κράτος, φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κρίση και η παρουσία τους είναι εμβληματική της πολιτικής φθοράς και της αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου. Ο πολιτικός αυτός πόλος πρέπει να διακηρύξει ευθαρσώς τις θέσεις του: - Ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες και βαθειές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή. Και στο όνομα των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη παρέκκλιση, που πολλαπλασιάζει τις οικονομικές ανισότητες και οδηγεί στην κατάρρευση των κοινωνικών κατακτήσεων. - Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οδηγηθεί με ταχύτερους ρυθμούς στην οικονομική και πολιτική της ολοκλήρωση, επιδιώκοντας το ριζικό μετασχηματισμό των τρόπων παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης, και στοχεύοντας σε μια μεταεθνική Ευρώπη».

«Διαχείριση απορριμμάτων» Η δημοτική κίνηση Πράσινη Πόλη σε συνεργασία με το Πράσινο Ινστιτούτο, διοργανώνουν την ημερίδα για την «∆ιαχείριση απορριμμάτων». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 ∆εκεμβρίου 2013 και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου - Περιφερειακό τμήμα Θεσσαλίας Παπαναστασίου 21, (Αρχαίο Θέατρο).Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση: «Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί σήμερα ένα δήμο είναι η επιλογή μεθόδων επεξεργασίας αλλά και η χωροθέτηση του χώρου για τα υπολείμματα. Σήμερα υπάρχει ανάγκη προώθησης της διαλογής στην πηγή και της κομποστοποίησης σε σπίτια και επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο όγκος των υπολειμμάτων προς διάθεση στο πλαίσιο της στρατηγικής “μηδενικών αποβλήτων”. Η συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στην επίλυση του προβλήματος - με την ανάληψη των ευθυνών του καθενός - και η δημιουργία κοινωνικών συμμετοχικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν υπηρεσίες επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ευαισθητοποίησης, είναι οι σύγχρονοι μέθοδοι διεθνώς για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση κι ανακύκλωση».

Τοπικά

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013�2014

Σύσκεψη για αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό Με αντικείμενο την «Ετοιμότητα φορέων που εμπλέκονται στην από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό χειμερινής περιόδου 2013 – 2014» συνεδρίασε χθες το πρωί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού ∆ημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου ∆ένδια, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Γενικού Γραμματέα ∆ημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου. Στη σύσκεψη εξετάσθηκε η ετοιμότητα και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των κίνδυνων από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σ

τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κα. Έφη Μπέκου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος , ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Γιάννης Σγουρός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Θεοδοσίου, ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παναγιώτης Ευσταθίου και ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) κ. Νικόλαος Κωστόπουλος. Την Ένωση Περιφερειών εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων ο υπουργός ∆ημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος ∆ένδιας υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία και καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό που καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους με περιορισμένους πόρους και μέσα. Η θέση των Περιφερειών, όπως εκφράστηκε από τον κ. Σγουρό είναι ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού ειδικά στο κρίσιμο τομέα των χειριστών μηχανημάτων είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημείωσε επίσης ότι παρότι οι Περιφέρειες δεν έχουν πάρει από την Κυβέρνηση τους πόρους που θα έπρεπε για την συντήρηση του οδικού δικτύου αλλά και την Πολιτική Προστασία, εντούτοις καλούνται να κάνουν ότι χρειάζεται, ώστε τις δύσκολες μέρες να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και κυρίως να μην υπάρξουν γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Χ. Καλομπάτσιος από την πλευρά του υποστήριξε ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι υπηρεσίες των Περιφερειών συντονίζονται σε διαρκή βάση με τους ∆ήμους, την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Υπουργείο, ώστε με σωστό προγραμματισμό και κυρίως πρόληψη να παρέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί. Επίσης έθεσε το ζήτημα ότι σε πολλές Περιφέρειες, εκτός από το οικονομικό πρόβλημα οι Περιφερειάρχες αγωνίζονται να δώσουν λύση και στις ελλείψεις χειριστών των μηχανημάτων, που χρησιμοποιούνται για τον αποχιονισμό. Τόνισε παράλληλα

την σημαντική υποστήριξη ενός δικτύου εθελοντών που βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει όταν χρειαστεί. Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και του ΠΣ, εκπρόσωποι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.), της Γενικής Γραμματείας ∆ημοσίων Έργων, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Περιφερειών ΕΝ.ΠΕ., της Κεντρικής Ένωσης ∆ήμων Ελλάδας Κ.Ε.∆.Ε., της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Ειδικής Γραμματείας ∆ασών, της ∆Ε∆∆ΗΕ Α.Ε. της Α∆ΜΗΕ Α.Ε., του Ο.Σ.Ε. Α.Ε., του Ο.Α.Σ.Α., καθώς και των παραχωρησιούχων εταιριών των αυτοκινητοδρόμων «Εγνατία Οδός», «Αττικές ∆ιαδρομές», « Ολυμπία Οδός Λειτουργία», «Μορέας», «Νέα Οδός/Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας» και « Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Κόσμος  

12-12-2013

Κόσμος  

12-12-2013

Advertisement