Page 14

14

• υγεία •τεχνολογία • ελεύθερος χρόνος

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 www.kosmoslarissa.gr

-93,2 βαθμοί στην καρδιά του Αυγούστου!

Το αυστηρό ωράριο ύπνου διευκολύνει το αδυνάτισμα 10%

ΛΙΓΟΤ ΕΡΕΣ

ΠΙ-

10%

ΛΙΓΟΤ ΕΡΕΣ

ΠΙ-

Εάν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά, δεν αρκεί να κοιμάστε αρκετά: πρέπει να τηρείτε και ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 300 νεαρές γυναίκες, ηλικίας 17 έως 26 ετών, διαπίστωσαν πως όσες κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σχεδόν τις ίδιες ώρες κάθε μέρα (και τα Σαββατοκύριακα), είχαν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους απ’ ό,τι όσες είχαν ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου. Όπως έγραψαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προαγωγής της Υγείας» (AJHP), το μεγαλύτερο όφελος στο σωματικό λίπος παρατηρήθηκε σε όσες ξυπνούσαν αυστηρά την ίδια ώρα κάθε πρωί και έμπαιναν για ύπνο σχεδόν την ίδια ώρα (με απόκλιση έως 60 λεπτά)

κάθε βράδυ. Αντιθέτως, οι εθελόντριες με αποκλίσεις στο ωράριο ύπνου πάνω από 90 λεπτά κάθε βράδυ, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο ύπνος που διαρκούσε κάτω από 6,5 ώρες και πάνω από 8,5 ώρες κάθε βράδυ, σχετιζόταν με το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους. Με το χαμηλότερο σωματικό λίπος συσχετίσθηκε ο ύπνος που διαρκούσε από 8 έως 8,5 ώρες. Η σύσταση του σώματος φάνηκε επίσης να συσχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου: ο ανήσυχος ύπνος συνοδευόταν από αυξημένο σωματικό λίπος. Όλες οι εθελόντριες ήταν φοιτήτριες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις σύστασης του σώματος και συμπλή-

ρωναν επί επτά ημέρες αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και τις ημερήσιες δραστηριότητές τους (συμπεριλαμβανομένου του ύπνου). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπρους Μπέιλι, καθηγητή Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο BrighamYoung, στην Γιούτα, εκτιμούν ότι το ωράριο του ύπνου επηρεάζει την σύσταση του σώματος, επιδρώντας στα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού. «Το βιολογικό ρολόι χρειάζεται την ρουτίνα για να λειτουργεί ομαλά και οτιδήποτε την διαταράσσει έχει συνέπειες στην φυσιολογία του οργανισμού», δήλωσε ο δρ Μπέιλι. «Είναι πιθανό το ακατάστατο ωράριο ύπνου να επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας και έτσι να οδηγεί σε συσσώρευση σωματικού λίπους».

Το πιο κρύο σημείο του πλανήτη μας εντόπισαν οι δορυφόροι. Βρίσκεται στην Ανταρκτική και έχει θερμοκρασία -93,2 βαθμούς Κελσίου, η οποία καταγράφηκε στις 10 Αυγούστου 2010, δηλαδή στην καρδιά του χειμώνα στον Νότιο Πόλο. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας είχε καταγραφεί επίσης στην παγωμένη Ανταρκτική, στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου 1983, και ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου. Οπως μετέδωσε το BBC, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τεντ Σκάμπος του Κέντρου ∆εδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, ανέφεραν πως η καταγραφή της συγκεκριμένης θερμοκρασίας έγινε στις 10 Αυγούστου 2010 και πως πρόκειται ακόμα για προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ δεν απέκλεισαν η τελική θερμοκρασία να είναι ακόμα χαμηλότερη! Το ρεκόρ του 1983 αφορούσε τον αέρα λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια, ενώ το νέο ρεκόρ αφορά εκτίμηση της θερμοκρασίας στο έδαφος. «Τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι πραγματικά δύσκολο ακόμα και να τις φανταστεί κανείς» δήλωσε ο Σκάμπος. Οι θερμοκρασίες αυτές ρεκόρ της Ανταρκτικής είναι περίπου 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα ή τη Σιβηρία και 30 βαθμούς χαμηλότερες από το πιο βόρειο σημείο της Γροιλανδίας. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη νότια παγωμένη ήπειρο συμβαίνουν στη διάρκεια των πολύμηνων σκοτεινών χειμώνων, σε μεγάλα υψόμετρα, όταν ο υπερβολικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει πολύ αποτελεσματικά στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα. Τα πιο κρύα σημεία στην Ανταρκτική σχηματίζουν μια νοητή «αλυσίδα» υπερυψωμένων σημείων, που εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου. Το νέο σημείο ρεκόρ των -93,2 βαθμών καταγράφηκε σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων. Όμως, δεν θα περάσει στα επίσημα βιβλία, επειδή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανιασμός αναγνωρίζει μόνο θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Όπως, εξάλλου, είπε ο Τεντ Σκάμπος, «θα συμβούλευα τον οργανισμό Γκίνες να μην συμπεριλάβει ακόμα τη νέα μέτρηση στο βιβλίο με τα ρεκόρ του, επειδή νομίζω ότι οι αριθμοί θα αλλάξουν κάπως μέσα στο 2014. Ωστόσο, ξέρουμε με βεβαιότητα πού βρίσκονται τα πιο κρύα σημεία στη Γη και γιατί βρίσκονται εκεί.» Συγκριτικά, το πιο ζεστό σημείο στον πλανήτη μας, που έχει καταγραφεί επίσης με δορυφόρο, είναι στην έρημο Νταστ-ε Λουτ του νοτίου Ιράν, όπου η θερμοκρασία έφθασε τους 70,7 βαθμούς Κελσίου το 2005.

Κόσμος  

12-12-2013

Advertisement