Page 1

KOSMORAMA TRONDHEIM INTERNASJONALE FILMFESTIVAL 8.- 13. MARS 2016

1


2

KOMMER PÅ KINO VÅREN 2016


VI SES I KINOMØRKET!


KOSMORAMA TRONDHEIM INTERNASJONALE FILMFESTIVAL NEW DIRECTORS

RAMASKRIK

ÅRETS KLASSIKERE

Kosmoramas konkurranseprogram. De tolv nominerte filmene er laget av fremadstormende og talentfulle filmskapere som vi mener vil markere seg sterkt på den internasjonale stjernehimmelen i årene framover. Kriteriet for å delta i konkurransen er at regissørene har maksimum tre spillefilmer på cv-en hittil i karrieren.

Ramaskrik tar deg med til de skrekkeligste avkrokene av verden: fra et tyrkisk helvete, via kannibaler i Amazonas, til sinnsforvirrede amerikanere, og en landevei som ikke går noen steder, før vi ender opp i et hjemsøkt hus i Sør-Odal.

I samarbeid med Cinemateket har vi valgt ut to filmklassikere som i år føles ekstra aktuelle. Som en hyllest til David Bowie viser vi hans eminente konsertfilm Ziggy Stardust and the Spiders from Mars fra 1973. I tillegg disker vi opp med Coen-brødrenes iskalde krimkomedie Fargo, som i 2016 fyller 20 år!

CINERAMA I vårt hovedprogram Cinerama får du et mangfold av ny og spennende festivalfilm fra alle verdenshjørner. Vi viser filmene folk snakker om i morgen: Kjente stjerner i nye og spennende filmer, lavmælte drama og store epos. Morsomme, tankevekkende, provoserende og engasjerende filmer som skaper varige minner og opplevelser.

4

KOSMOKIDS På årets barneprogram kan du få med deg et knippe av de beste animasjonsfilmene fra japanske Studio Ghibli. Det blir også en tur til Kina. Vi har nemlig fått Norgespremiere på Kung Fu Panda 3! Årets norske barnefilmklassiker er Lille frk Norge, en film som har satt varige spor hos mange. 13 år etter at den ble laget, er filmen like aktuell, grusom og morsom. Vi disker også opp med pandafrokost og premiere på en helt ny interaktiv app for barn!

KOSMORAMA-OPPLEVELSER Kosmorama er ikke bare film! Under årets festival kan du også oppleve festvisninger, utekino, kulinarisk kino, quiz og pitchekonkurranse.

DEBATTER OG SEMINARER I år kan vi by på en rekke interessante og stimulerende arrangementer i samarbeid med blant andre Amnesty, NTNU, Adresseavisen og Studentersamfundet.

Årets forsidebilde er fra åpningsfilmen Carol.


INNHOLD KOSMORAMA 8.- 13. MARS 2016

BILLETTINFORMASJON

6

KOSMORAMA-OPPLEVELSER 50

LIV ULLMANN

10

PITCHEKONKURRANSEN 52

KANONPRISEN 11

UTEKINO 54

ALDERSGRENSER 13

KULINARISK KINO

55

ÅPNINGSFILM 14

FILMQUIZ

56

NEW DIRECTORS

DEBATTER OG SEMINARER

57

CINERAMA 22

THE 50 YEAR ARGUMENT

57

RAMASKRIK 40

AMNESTY 59

ÅRETS KLASSIKERE

45

DETALJPROGRAM 64

KOSMOKIDS 46

KONTAKTINFO 78

16

HOVEDKATEGORIER New Directors

Årets klassikere

Cinerama

Kosmorama-opplevelser

Ramaskrik

Debatter og seminarer

KosmoKids: Barneprogram For information in English; please visit our website kosmorama.no/en/ For English print version, check out The List magazine, available at all screening locations. See thelist.is for more information. Forbehold om trykkfeil. For oppdateringer og endringer, se kosmorama.no

5


BILLETTINFORMASJON KOSMORAMA 2016

BILLETTINFORMASJON Alle ordinære filmvisninger finner sted på Nova kinosenter. Filmvisningene har ikke nummererte seter under festivalen. Ubenyttede billetter legges ut for salg ved annonsert forestillingsstart, møt derfor opp i god tid før filmvisning. Det gis ingen refusjon etter visningsstart.Vi aksepterer ledsagerbevis. Dersom du har behov for tilrettelegging av ditt kinobesøk, ta kontakt med Nova kinosenter på 73 80 88 00 eller se trondheimkino.no NB! Det kan skje endringer i programmet. For oppdatert informasjon og program, se kosmorama.no For information in English, please go to kosmorama.no/en

FESTIVALPASS/KOSMOKLUBBEN Medlemskort i Kosmoklubben fungerer som et festivalpass og gir tilgang til alle ordinære filmvisninger under Kosmorama. Det gir i tillegg andre fordeler under festivalen. Medlemskortet kjøpes på kosmorama.no eller i infoskranken på Nova kinosenter. Du må hente ut billetter til de filmene du ønsker å se. Medlemskortet er personlig og må ikke overdras. Det er ikke mulig å hente ut billetter til forestillinger som går parallelt.

FESTIVALPASS/KOSMOKLUBBEN

BILLETTPRISER

Medlemskort ordinær:

975,-

Medlemskort student/honnør:

675,-

(student-/honnørbevis må fremvises ved kjøp/henting)

ADRESSABILLETTEN 1 voksen og 1 barn (u/15 år):

6

150,-

Enkeltbilletter til ordinær filmvisning:

100,-

Klippekort, 5 klipp:

450,-

Formiddagspass:

400,-

Åpningsfilm i Liv Ullmannsalen:

150,-

Øvrige festvisninger:

150,-


KLIPPEKORT

KULINARISK KINO

Klippekortene kjøpes på Nova kinosenter og Prinsen kinosenter og Trondheim kinos utsalg på Trondheim Torg. Klippekortene er ikke personlige. Klippekortene «byttes inn» i ordinære billetter i kioskene til Trondheim kino.

(prisene inkluderer kinobillett)

FORMIDDAGSPASS Med formiddagspass kan du se alle ordinære festivalvisninger på Nova kinosenter før klokka 17.00 (gjelder ikke filmer som starter kl. 17.00). Det gjelder ikke bare for én dag, men alle dager under festivalen! Formiddagspasset er personlig og kan ikke overdras.

RUSHTICKETS Ubenyttede billetter legges ut for salg ved annonsert visningsstart. Her er det mulighet til å sikre seg billett ved å henvende seg til eget rushticket-punkt på Nova kinosenter.

Bottle Shock inkl. vin (serveres i kinosalen):

UTSALGSSTEDER 200,-

Under kirsebærtrærne og delemeny på Jossa Mat og drikke (Credo andreetasje) Liten 400,- / Stor 550,

(drikke kommer i tillegg)

BILLETTER OG KLIPPEKORT KJØPER DU I TRONDHEIM KINOS BILLETTAUTOMATER/-LUKER PÅ: NOVA KINOSENTER PRINSEN KINOSENTER TRONDHEIM TORG

INFOSKRANKEN I infoskranken kan du kjøpe billetter, hente ut festivalpass, akkrediteringskort og kataloger. Her er vi behjelpelige om det er noe du lurer på. Du finner infoskranken på Nova kinosenter.

DET ER OGSÅ MULIG Å KJØPE BILLETTER PÅ KOSMORAMA.NO OG TRONDHEIMKINO.NO FOR OPPDATERT INFORMASJON OG PROGRAM SE KOSMORAMA.NO

ÅPNINGSTIDER FOR INFOSKRANKEN Uke 9: Mandag-fredag:

17.00 – 21.00

Lørdag – søndag:

18.00 – 21.00

Uke 10 (festivaluka): Mandag

17.00 - 21.00

Tirsdag - Lørdag

09.15 - 22.00

Søndag

09.15 - 18.00

Kosmorama @kosmoramafilm

Det er ikke installert teleslynge i kinosalene. For oppdateringer og endringer, se kosmorama.no

7


Velkommen til Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival! Kosmorama er sammensatt av de greske ordene kosmos og orama, der kosmos betyr ”den ordnede verden” og orama betyr ”utsikt”. Sammen former de betydningen ”utsikt over verden” og det er nettopp det vi ønsker å gi: utsikt, innsikt og utvidede perspektiver! Årets åpningsfilm Carol – er kåret til en av de beste filmene i 2015 – og med de to gnistrende skuespillerne Cate Blanchett og Rooney Mara i hovedrollene, passer den godt når teppet for vår festival går opp på selveste kvinnedagen.

VELKOMMEN TIL KOSMORAMA TRONDHEIM INTERNASJONALE FILMFESTIVAL!

8

Denne gangen får vi gleden av å ta nyoppussede Nova kinosenter i bruk. Vi skal også sette preg på byen med blant annet utekino på Kongens gate allmenning, lørdagsmøte på Samfundet, Kanonprisen på Byscenen og flere arrangementer i det gamle hovedpostkontoret. Vi får spennende filmgjester fra innland og utland, og vi skal vise filmer fra både Trøndelag og den store, vide verden. I år ser vi ekstra fram til å kunne dele ut NTNU filmpris for første gang. Prisen går til noen som bidrar til å sette vår landsdel på filmkartet. Filmene som blir minner for livet kan du oppsummere når og hvor du så, og hvordan du følte deg rett etter at du hadde sett dem. Vi ønsker å gi publikum gode opplevelser dere vil forbinde med Kosmorama! Vi ses i kinomørket!

Silje Engeness Direktør Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival


NTNU Filmpris skal sette fokus på aktører som jobber for å fremme trøndersk filmproduksjon og ved hjelp av sine egne aktiviteter er med på å synliggjøre og utvikle det filmfaglige miljøet i Trondheim-og Trøndelagsregionen.

SKAPER KULTUR

Det er et yrende filmmiljø i regionen. Dette skal NTNU Filmpris sette fokus på, og prisen vil bli delt ut for første gang under Kosmorama 2016.

9


ET MØTE MED LIV ULLMANN TIRSDAG 5. APRIL NOVA 1 KL. 18.15 - 19.00

Liv Ullmann er Norges internasjonale filmstjerne, og i år skal hun åpne et eget troférom på Nova kinosenter som skal hete “Et rom med Liv”. Trondheim har fått donert alle Liv Ullmanns troféer og utmerkelser, og disse skal stilles ut permanent på kinoen. I dag er Liv Ullmann mest kjent som en høyt profilert film- og teaterregissør og en uredd debattant i humanitære, politiske og kulturelle sammenhenger. Født i Tokyo i 1938 og oppvokst i Canada og Trondheim representerer hun på mange måter både det lokale og det internasjonale. Etter krigen flyttet familien hjem til Trondheim hvor hun fikk sin debut som skuespiller, bare 11 år gammel. På filmlerretet debuterte hun i filmen Fjols til fjells (1957) og fortsatte både med teater og film frem til det internasjonale gjennombruddet i Utvandrarna (1971). Som filmregissør er hun mest kjent for å ha regissert Kristin Lavransdatter (1995), men listen fortsetter med filmer som Fortrolige samtaler (1996), Troløs (2000) og Frøken Julie (2014). Billetter til arrangementet får du kjøpt på kosmorama.no og trondheimkino.no

10


KANONPRISSKULPTUREN

KANONPRISEN

GI DIN STEMME:

Kanonprisen er den nasjonale filmbransjens egen pris, og Kanonshowet en av Kosmoramas stolteste tradisjoner. De beste av de beste fra det norske filmåret 2015 blir hedret, når åtte fagforbund stemmer frem sine egne kolleger til elleve ulike priser. Det er medlemmene i Norsk skuespillerforbund, Norske filmregissører, Virke Produsentforeningen, Filmforbundet, NOPA, Norsk komponistforening, Norsk filmlydforening og Norsk dramatikerforbund som stemmer fram vinnerne i de ulike kategoriene.

Publikum kan også stemme på sin favoritt i kategorien Filmwebs Kanonpris. Gå inn på filmweb.no og gi din stemme!

KOSMORAMA INVITERER DEG TIL FILMFEIRING TORSDAG 10. MARS Årets konferansier Thomas Felberg Artister Bendik, The Fjords, Blood on Wheels, Marte Eberson, Gammalgrass Sted Byscenen Dato Torsdag 10. mars Dørene åpner 20.00 Showet starter 21.00 Pris 300,-

FESTAFTEN &G PRISUTDELINEN PÅ BYSCEN

Thomas Felberg

Til Kanonprisen har Cathrine Maske utformet en skulptur i klart glass. Hun har latt seg inspirere av menneskekroppen, og samtidig laget et objekt som reflekterer omgivelsene rundt. Det transparente, massive glasset skaper optiske fenomener som gjør at omverdenen speiles og forvrenges. Som en linse kan man se gjennom kroppens hode og betrakte omgivelsene på en ny måte; i likhet med objektivet på et filmkamera. Cathrine Maske er utdannet fra kunsthøyskoler i Oslo, Sunderland og Helsinki, og har en master innen glasskunst og fotografi. Hun har deltatt på utstillinger i inn- og utland, og har gjort seg bemerket med sine særegne og unike arbeider. Maske har mottatt Norsk Forms pris til unge formgivere, og talentprisen fra Scheiblers legat. Hennes objekter er innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim, og Sørlandets kunstmuseum.

Cathrine Maske

11


12


ALDERSGRENSER

KOSMOSENTRALEN

Medietilsynet setter aldersgrense på kinofilmer basert på kriterier som omhandler blant annet grad og hyppighet av voldshandlinger, seksuelle handlinger og følelsesutbrudd. Bruk av nifse element/skrekkelement, humor og hvilken tematikk filmen tar opp, spiller også inn.

VI ØNSKER VELKOMMEN TIL KOSMOSENTRALEN! DU FINNER OSS I DET GAMLE HOVEDPOSTKONTORET, I DRONNINGENSGATE 10.

Neddempet lyd- og effektbruk, kortvarige scener med voldsomme effekter/skumle element i trygge/humoristiske rammer.

Mørke/truende enkeltscener, nifse element og milde voldsinnslag.

Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag, enkeltscener med mørk og utrygg stemning.

Opprivende tematikk knyttet til ”voksensfæren”, kortvarige/lite nærgående voldsinnslag eller skremmende element.

Dette er et hus som har vært bindeledd mellom mennesker i mange generasjoner og det vil det også være under Kosmorama. I tillegg til å være et møtested for frivillige vil Kosmosentralen også gjeste premierefester, quizer og andre arrangementer. Følg med på kosmorama.no for oppdatert program.

Store mengder actionvold, detaljerte voldsinnslag, nærgående seksuelle skildringer.

Filmer med særlig voldsomt innhold.

13


ÅPNINGSFILM KOSMORAMA 2016 TIRSDAG 8. MARS KL. 18.00 NOVA 1 ÅPNINGSSEREMONI

ÅPNINGSFILM: CAROL TIRSDAG 8. MARS KL. 18.00 NOVA 1

CAROL

118 min Tirsdag 8. mars 18.00 Nova 1 (med åpning) Onsdag 9. mars 14.30 Nova 3 Originaltittel Carol Regissør Todd Haynes Land/år Storbritannia, USA 2015 Skuespillere Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler Språk Engelsk Tekst Norsk

14

Kosmoramas åpningsfilm, Carol, har allerede høstet internasjonal anerkjennelse med seks Oscar-nominasjoner, flere kåringer som beste kinofilm i 2015 og vinner av flere kritikerpriser. Det er derfor en glede å presentere en så inspirerende film, som skildrer to modige kvinners kjærlighet til hverandre, på selveste kvinnedagen. I filmen møter vi Cate Blanchett. Hun spiller en gift overklassekvinne som forelsker seg i en yngre butikkekspeditør, spilt av Rooney Mara. Regissør Todd Haynes er blant annet kjent for sin unike tolkning av Bob Dylans liv og univers i filmen I’m not There. Carol er basert på en bok av Patricia Highsmith, som i 1952 ble publisert under pseudonym. I Haynes’ tolkning blir vi dratt inn i et univers som i detalj undersøker hva gjensidig attraksjon mellom to kvinner kan være, med en filosofisk og emosjonell tyngde uten sidestykke.


AVSLUTNINGSFILM KOSMORAMA 2016 AVSLUTNINGSFILM: EDDIE THE EAGLE

LØRDAG 12. MARS KL. 18.30 NOVA 1 AVSLUTNINGSSEREMONI

LØRDAG 12. MARS KL. 18.30 NOVA 1 - GRATIS EDDIE THE EAGLE Eddie Edwards, bedre kjent som Eddie «The Eagle», er Storbritannias første skihopper som kvalifiserte seg til OL. Med duggende brilleglass, tilnærmet null erfaring, nerdete utseende og null odds, ble han en stor hit under OL i Calgary i 1988. Eddie trente bare på å lande og da han satte utfor 90-metersbakken i Calgary, var det hans første hopp i så stor bakke. Filmen gir et hysterisk morsomt innblikk i hans hodeløse galskap og meningsløse pågangsmot, og minner oss om at det er ikke å satse som teller, men å lande. Eddie the Eagle er en strålende avslutningsfilm for Kosmorama. Sammen med distributøren inviterer vi det trønderske publikum til en gratis festaften med ville svev som lander på latterkulen.

105 min

Lørdag 12. mars 18.30 Nova 1 (med avslutning) Originaltittel Eddie the Eagle Regissør Dexter Fletcher Land/år Storbritannia, USA, Tyskland 2016 Skuespillere Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken Språk Engelsk Tekst Norsk

15


NEW DIRECTORS AWARD KOSMORAMAS KONKURRANSEPROGRAM

De tolv nominerte filmene i Kosmoramas konkurranseprogram er laget av fremadstormende og talentfulle filmskapere som vi mener vil markere seg sterkt på den internasjonale stjernehimmelen i årene framover. Kriteriet for konkurransen er at regissørene har maksimum tre spillefilmer på cv’en hittil i karrieren.

NEW DIRECTORS AWARD

Tidligere vinnere av New Directors Award er Nadine Labaki med Hva gjør vi nå? i 2012, Cristian Mungiu med Beyond the Hills i 2013, Anna Odell med Gjenforeningen i 2014 og David Oelhoffen med Far From Men i 2015. Årets New Directors Award-jury består av Håvard Bustnes, Marit Kathryn Corneil og Solveig Sigmond Ræstad. Vinneren vil bli offentliggjort på Kosmoramas nettsider uken etter festivalen.

VINNEREN ANNONSERES PÅ KOSMORAMA.NO UKA ETTER FESTIVALEN Håvard Bustnes

Marit Kathryn Corneil

Solveig Sigmond Ræstad

PUBLIKUMSPRISEN Filmene i konkurranseprogrammet slåss også om publikumsprisen, og her bestemmer vårt kunnskapsrike festivalpublikum! Alle kan si sin mening og gi karakter til filmene på stemmesedlene som deles ut ved hver visning av New Directors Award-filmene. Vinneren av publikumsprisen offentliggjøres også på Kosmoramas nettsider uka etter festivalen.

16


NEW DIRECTORS

AFERIM! 108 min

AMAMA – WHEN A TREE FALLS 103 min

BOX 93 min

Fre 22.00 Nova 4 | Lør 14.00 Nova 4 | Søn 13.40 Nova 4

Ons 18.00 Nova 4 (Snakk om film) Fre 16.00 Nova 4 | Lør 12.00 Nova 4

Tir 10.00 Nova 4 (JIP) | Tor 22.10 Nova 4 | Søn 20.10 Nova 4

Originaltittel Aferim! Regissør Radu Jude Land/år: Romania, Bulgaria, Tsjekkia, Frankrike 2015 Skuespillere Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin Språk Rumensk, tyrkisk, romani Tekst Engelsk Balkan på 1850-tallet er et kaotisk konglomerat av kryssende språk og kulturer, og det tyrkisk-ottomanske riket er en betydelig maktfaktor. En konstabel er sammen med sin sønn på leting etter en rømt sigøynerslave. Aferim betyr “bravo” på tyrkisk, en høyst ironisk tittel, ettersom det er lite å juble for i dette kaoset av mennesker som forakter hverandre. En bitter sans for humor gjennomsyrer denne løst strukturerte og nydelig fotograferte filmen.

Originaltittel Amama Regissør Asier Altuna Land/år Spania 2015 Skuespillere Amparo Badiola, Nagore Aranburu, Klara Badiola Språk Baskisk Tekst Engelsk Amaia, som har vokst opp på en tradisjonell baskisk gård, føler seg splittet i forsøket på å forsone sine kunstneriske ambisjoner med sin tradisjon og arv. Hun møter sterkest motstand fra sin far, som stiller seg fullstendig uforstående til hennes sysler. Han ser på dem som en avvisning av livsstilen som har forsørget dem gjennom flerfoldige generasjoner. Den baskiske filmskaperen Asier Altuna har laget et familiedrama om røtter, tradisjoner og ikke minst om far og datter.

Originaltittel Box Regissør Florin Serban Land/år Romania, Frankrike, Tyskland 2015 Skuespillere Rafael Florea, Hilda Péter, Sorin Leoveanu Språk Rumensk, ungarsk Tekst Engelsk Box er en skildring av en voksen, kulturell og dannet skuespillerinne med familie, og den rake motsetningen, en ung talentfull bokser med proffambisjoner. De spiller sine spill på hver sin arena; teaterscenen og bokseringen. Filmen skildrer dem først hver for seg. Når de senere føres sammen, skapes en underlig, humoristisk og psykologisk kompleks dynamikk.

17


NEW DIRECTORS CHEVALIER 99 min

CHRONIC 93 min

DET VITA FOLKET 79 min

Tir 12.00 Nova 4 (JIP) | Tor 20.10 Nova 4 | Søn 11.40 Nova 4

Ons 16.00 Nova 4 | Fre 14.00 Nova 5 | Lør 20.00 Nova 4

Tir 20.20 Nova 4 | Fre 16.10 Nova 2 | Lør 16.10 Nova 4

Originaltittel Chevalier Regissør Athina Rachel Tsangari Land/år Hellas 2015 Skuespillere Giannis Drakopoulos, Kostas Filippoglou Språk Gresk Tekst Engelsk

Originaltittel Chronic Regissør Michel Franco Land/år Mexico, Frankrike 2015 Skuespillere Tim Roth, Sarah Sutherland, Robin Bartlett Språk Engelsk Tekst Engelsk

Originaltittel Det vita folket Regissør Lisa Aschan Land/år Sverige 2015 Skuespillere Pernilla August, Vera Vitali, Ville Virtanen Språk Svensk Tekst Svensk

På en luksusbåt i midten av Egeerhavet gyver seks menn løs på en omfattende serie av personlige og psykiske utfordringer. Det tilbys ingen forklaring på hvorfor de befinner seg der, hva de har til felles eller hvorfor de har begitt seg ut på denne underlige sosiale olympiaden, annet enn et vagt aristotelisk ønske om bli «generelt best». Chevalier er en absurd og fascinerende komedie som berører komplekse temaer som maskulinitet og klasseskiller.

Chronic kretser rundt David (Tim Roth), en idealistisk hjemmesykepleier som får problemer på grunn av sin faglige stahet. Dette er en film som lenge skjuler sitt hovedtema, og det er det som gjør tvetydigheten rundt Roths karakter så fascinerende. Til tross for at han er godheten selv, er det flere ting her som gjør oss usikre, og kjenner man regissør Michel Franco, en av ubehagets estetikere, kan man være sikker på at noe vondt venter.

Den unge kvinnen Alex bringes til et science fiction-aktig forvaringsanlegg på et fjerntliggende sted i Sverige. Der holdes mennesker bak tykke murer i påvente av å sendes ”tilbake”. I et dunkelt og veldig aktuelt skyggebilde av Norden i vår tid, er vi alle asylsøkere. Det vita folket er både fengselsfilm, gyser, framtidsdystopi og samtidskritikk på ett brett, servert av en av Sveriges mest spennende regissører.

18


NEW DIRECTORS

EMBRACE OF THE SERPENT 125 min

ENCLAVE 92 min

IXCANUL 93 min

Tir 14.00 Nova 4 (JIP) | Tor 14.30 Nova 1 | Lør 16.00 Nova 1

Tir 22.00 Nova 4 | Ons 14.00 Nova 4 | Søn 16.00 Nova 3

Tir 18.20 Nova 4 | Fre 12.00 Nova 3 | Søn 22.00 Nova 4

Originaltittel El abrazo de la serpiente Regissør Ciro Guerra Land/år Colombia, Venezuela, Argentina 2015 Skuespillere Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar Språk Spansk, portugisisk, tysk, katalansk, latin Tekst Engelsk

Originaltittel Enklava Regissør Goran Radovanic Land/år Tyskland, Serbia 2015 Skuespillere Filip Subaric, Milena Jaksic, Denis Muric Språk Serbisk, tysk, albansk, italiensk Tekst Engelsk

Originaltittel Ixcanul Regissør Jayro Bustamante Land/år Guatemala, Frankrike 2015 Skuespillere María Mercedes Coroy, María Telón, Manuel Antún Språk Spansk * Tekst Engelsk

Et visuelt fascinerende svart-hvitt epos fra Amazonas. Vi møter sjamanen Karamakate, den siste overlevende av sitt folk, og får oppleve hans vennskap med to forskere som i over 40 år søkte gjennom Amazonas på leting etter den psykedeliske Yakruna-planten. Embrace of the Serpent er et suggererende etnobotanisk eventyr, fylt av mystikk, men også en hjerteskjærende skildring av kolonialismens grusomheter mot urbefolkningen.

Året er 2004, og vi befinner oss i et lite serbisk samfunn beskyttet av en FN-enklave i det muslimske Kosovo. Vi møter Nenad som kjører til skolen fra farens gård i en pansret bil fra KFOR. Nenad er eneste elev på skolen, og som en hver annen liten gutt på hans alder er alt han ønsker seg noen jevnaldrende venner. Gjennom Nenads øyne ser Enclave på arven etter etnisk rensing, og den interne konflikten mellom serberne og det muslimske Albania.

Maria bor sammen med foreldrene sine ved foten av en aktiv vulkan på landsbygda i Guatemala. Marias mor prøver å spleise henne med formannen Ignacio, men hennes gryende seksualitet fører henne i armene til løsarbeideren Pepe. Vi blir presentert for et samfunn hvor mennene nesten utelukkende er opptatt av penger og drikking, mens kvinnene representerer fremtidshåpet, og er de eneste fargeklattene i det grå, men vakre vulkanske landskapet.

*) Amnesty vil bruke fem filmer fra Kosmoramas program som en del av Menneskerettighetsuka. Disse filmene er merket med Amnestys logo.

19


NEW DIRECTORS LET THEM COME 95 min

MOUNTAIN 83 min

UNDER SANDET 100 min

Ons 20.30 Nova 4 | Tor 18.00 Nova 4 | Fre 10.00 Nova 4

Fre 18.00 Nova 4 (Snakk om film) | Lør 22.00 Nova 5 Søn 10.00 Nova 4

Fre 12.10 Nova 4 (JIP) | Lør 20.00 Nova 5 | Søn 15.50 Nova 4

Originaltittel Maintenant ils peuvent venir Regissør Salem Brahimi Land/år Frankrike, Algerie 2015 Skuespillere Amazigh Kateb, Rachida Brakni, Farida Saboundji Språk Fransk, arabisk Tekst Engelsk Let Them Come er en av de vondeste og mest ubarmhjertige filmene på årets Kosmorama-program. Historien tar oss til Algerie på slutten av 1980-tallet. Vi blir dratt inn i fortellingen om hvordan ekstremismen vokser fram og nærer seg på terror og frykt. I sentrum står den sympatiske Nouredine, som gjør hva han kan for å opprettholde et vanlig hverdagsliv. Men farene lurer på alle kanter. Regissør Salem Brahimi har laget en film som ryster deg!

20

Originaltittel Ha’har Regissør Yaelle Kayam Land/år Israel, Danmark 2015 Skuespillere Shani Klein, Avshalom Polak Språk Hebraisk Tekst Engelsk En ortodoks jødisk kvinne og hennes familie bor i et hus på en kirkegård ved Oljeberget i Jerusalem. De er strengt religiøse, og forholdet mellom mann og kone bærer preg av det. Hun ønsker at mannen skal se henne som kvinne, ikke bare som mor til deres barn. Fraværet av seksuell oppmerksomhet fører henne ut på vandringer på kirkegården. Den viser seg å være et samlingspunkt for prostituerte og kriminelle. Etter hvert blir hun stadig mer involvert i de nattlige begivenhetene der.

Originaltittel Under sandet Regissør Martin Zandvliet Land/år Danmark, Tyskland 2015 Skuespillere Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro Språk Tysk, dansk, engelsk Tekst Engelsk Mai 1945. Krigen er over, rollene byttet om. De tyske overherrene er blitt danskenes krigsfanger. Under sandet handler om unge tyske krigsfanger som settes til den livsfarlige jobben å rydde de danske strendene for miner. I filmens åpning lar sersjant Rasmussen oppdemmet sinne og aggresjon gå ut over en tilfeldig tysk krigsfange. Det er denne voldsomme sersjanten som skal lede dem gjennom mineryddingen. Men det er ikke til å unngå at han, som oss, etterhvert blir glad i disse guttene.


VI HAR BIDRATT MED STØTTE TIL DISSE FILMENE SOM DU KAN SE UNDER KOSMORAMA Blackhearts

(Regi Fredrik Horn Akselsen og Christian Falch, produsent Gammaglimt AS)

Say Something (Regi Åsa Ekman, produsent Film And Tell, i samproduksjon med Anders Teigen, Giljotin)

Mammas drøm

(Regi Mali Finborud Nøren, produsent Skofteland Film)

Welcome to Norway (Regi Rune Denstad Langlo, produsent Motlys)

Mye å glede seg over i midtnorsk filmbransje fremover. Et knippe filmskapere du vil se mer av.

21


CINERAMA I programserien Cinerama får du et mangfold av ny og spennende festivalfilm fra alle verdenshjørner. Vi viser filmene folk snakker om i morgen: Kjente stjerner i nye filmer, lavmælte drama og store epos. Morsomme, tankevekkende, provoserende og engasjerende filmer som skaper varige minner og opplevelser. Her presenterer vi også toppen og bredden av norsk og internasjonal dokumentarfilm. I år har vi samlet dokumentarfilmer som spenner vidt både geografisk og tematisk, filmer om natur og kultur, og ikke minst - historier som viser at virkeligheten ofte overgår fiksjonen. De siste årene har vi sett at skillene mellom dokumentar og fiksjon er i bevegelse. Blant årets filmer vil du finne fiksjonsfilmer som har dokumentariske innslag og dokumentarer som iscenesetter materiale hentet fra virkeligheten. Når skillene mellom sjangrene blir mindre, gjenstår den grunnleggende oppgaven for en festival: På vegne av vårt publikum velger vi ut de filmene vi mener er best akkurat nå, uavhengig av sjanger. 22

Se etter filmer markert med DOCS om du er på utkikk etter en god dokumentar.


CINERAMA

1944 100 min

ALIAS MARIA 91 min

ANGRY INDIAN GODDESSES 115 min

Ons 10.00 Nova 4 | Tor 18.00 Nova 5 (Snakk om film)

Ons 12.00 Nova 4 | Søn 16.10 Nova 5

Originaltittel 1944 Regissør Elmo Nüganen Land/år Estland, Finland 2015 Skuespillere Marko Leht, Maiken Schmidt, Gert Raudsep Språk Estisk, russisk, tysk Tekst Engelsk

Originaltittel Alias María Regissør José Luis Rugeles Gracia Land/år Colombia, Frankrike, Argentina 2015 Skuespillere Karen Torres, Carlos Clavijo, Erik Ruiz Språk Spansk Tekst Engelsk

Tir 15.00 Nova 3 | Tor 11.40 Nova 5 | Tor 21.30 Nova 1 Originaltittel Angry Indian Goddesses

1944 er en estisk krigsfilm som utfordrer vår oppfatning av hva som er godt og ondt. Estlands historie er preget av å være inneklemt mellom de imperialistiske stormaktene Tyskland og Sovjet. På grensen slåss noen for den røde armé og noen for Waffen SS. Filmen følger to soldater som må velge side og ender med å slåss mot sine egne. Filmen gir et godt innblikk i kaoset i krig, og hvordan de klassiske skillelinjene vi kjenner fra historietimene kanskje ikke alltid stemmer.

Tusenvis av mindreårige rekrutteres som soldater i colombianske geriljatropper. 13 år gamle Maria er en av dem. Når troppen hennes får som oppgave å passe på kommandørens nyfødte baby, settes hun i en prekær situasjon ettersom det er forbudt å få barn blant geriljakrigerne. At Maria bærer på en egen hemmelighet, gjør ikke saken bedre.

Regissør Pan Nalin Land/år India, Tyskland 2015 Skuespillere Sarah-Jane Dias, Tannishtha Chatterjee, Anushka Manchanda Språk Hindi Tekst Engelsk Dette er en nyfeministisk buddy-film om seks venninner. Kvinnene møtes for å feire at den ene skal gifte seg. Men ingen vet hvem forloveden er. Når venninnene kommer sammen er det først sjarm og moro, men gradvis sniker samfunnsaktuelle spørsmål seg inn: Hvor går grensen når man ønsker å ta all makt i egne hender?

23


CINERAMA BABA JOON 91 min

A BIGGER SPLASH 124 min

BLACKHEARTS 87 min

Tor 16.10 Nova 3 | Fre 14.10 Nova 2

Ons 21.30 Nova 1 | Tor 17.00 Nova 2

Fre 20.00 Nova 1 | Lør 15.50 Nova 3

Originaltittel Baba Joon Regissør Yuval Delshad Land/år Israel 2015 Skuespillere Navid Negahban, Asher Avrahami, Viss Elliot Safavi Språk Hebraisk, persisk Tekst Engelsk

Originaltittel A Bigger Splash Regissør Luca Guadagnino Land/år Italia, Frankrike 2015 Skuespillere Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson Språk Engelsk, italiensk Tekst Norsk

Originaltittel Blackhearts Regissør Fredrik Horn Akselsen Land/år Norge 2016 Språk Norsk, engelsk, spansk, gresk, persisk Tekst Engelsk

I årets Oscar-bidrag fra Israel foregår det meste av handlingen på farsi. Det er en aldri så liten sensasjon, sett i lys av forholdet mellom Israel og Iran. Baba Joon handler om en familie iranske bønder. De bor på en kalkunfarm i et isolert farsitalende område i Israel. Faren Yitzhak driver farmen, som hans far bygde. Når sønnen viser seg å være mer interessert i å fikse biler enn å lære seg gårdsdrift, vokser det frem en innbitt konflikt mellom de to.

Rockestjernen Marianne Lane og kjæresten Paul ferierer på Sicilia. Vi får et glimt av deres nakne kropper som nyter sola og hverandre, før idyllen brytes av ankomsten til Mariannes ekskjæreste Harry. Paret som skulle nyte en tilbaketrukket tilværelse invaderes nå av en brautende, selvgod pratmaker som også har med seg sin nyoppdagede 22-årige datter. A Bigger Splash er en frisk og freidig film, sexy og forførende, men som et godt Rolling Stones-album, med en mørk undertone.

Blackhearts er en etterlengtet dokumentarfilm om den norske black metal-kulturens påvirkning ute i verden. Iranske Sina har måttet flykte fra et autoritært regime for å leve og jobbe i frihet. For colombianske Héctor er det okkulte en like viktig del av kulturen som musikken, mens greske Kaiadas utøver politikk på riksnivå i nyfascistpartiet Gyllent daggry. Kontrastene er store til norske Vegard, som lever et vanlig familieliv, parallelt med å spille i noen av sjangerens mest toneangivende band.

24

DOCS


CINERAMA

BOYCHOIR 103 min

CONCUSSION 123 min

DÉGRADÉ 85 min

Fre 20.00 Nova 4 | Søn 13.00 Nova 1

Lør 21.00 Nova 1 | Søn 17.50 Nova 2

Lør 18.00 Nova 4 | Søn 10.00 Nova 2

Originaltittel Boychoir Regissør Francois Girard Land/år USA, Nederland 2014 Skuespillere Dustin Hoffman, Kevin McHale, Kathy Bates Språk Engelsk Tekst Ingen tekst

Originaltittel Concussion Regissør Peter Landesman Land/år Storbritannia, Australia, USA 2015 Skuespillere Will Smith, Alec Baldwin, David Morse Språk Engelsk Tekst Norsk

Originaltittel Dégradé Regissør Tarzan Nasser, Arab Nasser Land/år Palestine, Frankrike, Qatar 2015 Skuespillere Hiam Abbass, Victoria Balitska, Samira Al Aseer Språk Arabisk Tekst Engelsk

Etter morens død ender 11-årige Stet opp på en internatskole for gutter med fokus på musikk og korsang. Stet havner raskt i opposisjon til sine medelever, og ikke minst den krevende kordirigenten (Dustin Hoffman). Den unge gutten har et unikt talent, noe dirigenten ser, og han presser Stet til å legge all sin sjel i musikken. Resultatet er en fortelling om et forhold mellom lærer og elev, like sterkt og flyktig som den uforklarlig vakre stemmen til en guttesopran.

En tidligere fotballstjerne dør etter mange års rusmisbruk og hjemløshet. Obduksjonen avslører skjulte og alvorlige hodeskader. Dr. Omalu (Will Smith), en nigeriansk immigrant med like liten interesse for amerikansk fotball som den gjennomsnittlige nordmann, blir sentral i opprullingen av en skandale som truer den enorme amerikanske fotballindustrien. En universell historie om individets kamp mot det korrupte systemet.

I en frisørsalong på Gaza-stripen sitter flere kvinner og venter på tur. Selv om alle «lider» på hver sin måte er det ingen samlet gruppe som sitter der. De er fra forskjellige statusgrupper i det palestinske samfunnet, og stemningen er amper og anstrengt. Det hele går fra vondt til verre når det oppstår kamphandlinger i gaten utenfor og kvinnene blir innestengt i salongen. Filmen er et skarpt drama som utspiller seg gjennom kvinnenes munnrappe replikkveksling.

25


CINERAMA DET SOM EN GANG VAR 80 min

DON’T TELL ME THE BOY WAS MAD 134 min

Tor 18.00 Nova 3 | Lør 11.50 Nova 3

Tir, ons, tors 12.00 Nova 1 | Fre 10.00 Nova 1 Søn 20.20 Nova 2

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Det som en gang var Patrik Syversen Norge 2016 Marte Germaine Christensen, Silje Storstein, Benjamin Helstad Norsk Ingen tekst

To unge kvinner står på kanten av voksenlivet. Vi blir med dem gjennom Oslonatta som kanskje for alltid skiller dem ad. En gang var de bestevenner, men så gikk livet liksom videre… I alle fall for én av dem. Hva var det som skjedde på veien fra ung og fri til ”I´m too old for this shit”? I hovedrollene møter vi Silje Storstein, for tiden skuespiller på Trøndelag Teater, og Marte Germain Christensen, kjent fra blant annet Den siste revejakta.

26

DORA OR THE SEXUAL NEUROSES OF OUR PARENTS 90 min Tir 20.10 Nova 2 | Tor 22.10 Nova 5

Originaltittel Une histoire de fou Regissør Robert Guédiguian Land/år Frankrike 2015 Skuespillere Simon Abkarian, Ariane Ascaride, Syrus Shahidi Språk Fransk, armensk, tysk Tekst Norsk

Originaltittel Dora oder die sexuellen Neurosen unserer Eltern Regissør Stina Werenfels Land/år Sveits, Tyskland 2015 Skuespillere Victoria Schulz, Jenny Schily, Lars Eidinger Språk Tysk Tekst Engelsk

Hovedhandlingen i denne filmen skjer i Marseille-traktene på 1980-tallet. Bakteppet for historien starter med det tyrkiske folkemordet på armenerne i perioden 1915-1920. Vi møter en familie på tre generasjoner. Bestemoren overlevde folkemordet, mens sønnesønnen ender opp med å ta til våpen for armenernes sak. Filmen kretser rundt hvordan i utgangspunktet fornuftige ungdommer kan ty til vold for sin overbevisning.

Kristin og Felix er et anstendig middelaldrende ektepar som forsøker å få barn nr. 2. Deres første, datteren Dora, er 18 år og psykisk utviklingshemmet. Dora er som et barn, ganske fordomsfri og tøylesløs. Når den seksuelle nysgjerrigheten våkner i henne er det ikke bare foreldrene i filmen som får grensene sine utfordret. Det får også publikum. En forfriskende film som utfordrer ditt tankesett. Samtidig fungerer den utmerket som en komedie om et tabubelagt tema.


CINERAMA

DREAMS REWIRED 88 min

THE ENDLESS RIVER 108 min

EVA NOVA 106 min

Fre 18.10 Nova 5

Fre 22.00 Nova 5 | Søn 18.00 Nova 5

Lør 22.00 Nova 2 | Søn 14.00 Nova 5

Originaltittel Regissør Land/år Medvirkende Språk Tekst

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel Eva Nová Regissør Marko Skop Land/år Tsjekkia, Slovakia 2015 Skuespillere Emília Vásáryová, Jaroslava Sisakova, Milan Ondrík Språk Slovakisk Tekst Engelsk

DOCS

Dreams Rewired Manu Luksch, Martin Reinhart, Thomas Tode Østerrike, Tyskland, Storbritannia 2015 Tilda Swinton Engelsk Ingen tekst

Bli med på en magisk reise tilbake til fremtiden, til begynnelsen på tanken som fikk oss hit vi er i dag: Alltid online, alltid synlig, alltid i kontakt. Ved hjelp av rundt 200 ulike filmklipp fra tidene da radio, film, telefon og tv var helt nytt, blir vi med på en fornøyelig og inspirerende reise. Den fantastiske Tilda Swinton ledsager oss som filmens forteller. Denne collage-dokumentarfilmen er på én og samme gang historisk, dagsaktuell og framtidsrettet, og den er en nytelse!

The Endless River Oliver Hermanus Sør-Afrika, Frankrike 2015 Crystal-Donna Roberts, Nicolas Duvauchelle Darren Kelfkens Engelsk Ingen tekst

Regissør Oliver Hermanus er en estetiker, og western-følelsen i måten det Sør-afrikanske landskapet vises frem på er ikke tilfeldig. Den kler den dramatiske og intense historien om Gilles og Tiny. Han er en hvit mann som mister det kjæreste han har på en grusom måte. Hun er en svart servitrise som får mannen sin tilbake fra soning, bare for å se ham gli bort fra seg igjen. To slitne sjeler i et vilt og vakkert kulturlandskap. Kan de finne trøst i hverandre?

Den 62 år gamle skuespilleren Eva forlater et rehabiliteringssenter for alkoholikere. Nok en gang. Hun bestemmer seg for å prøve å reparere de ødelagte båndene til sin nå voksne sønn. År med forsømmelse, harme og angst gjør forsøket mislykket, men en skjebnesvanger vri kaster henne tilbake inn i livet hans. Eva Nova reflekterer over verdighet, selvkontroll og viljen til å reise seg igjen.

27


CINERAMA EXPERIMENTER 98 min

FATIMA 79 min

THE FEAR OF 13 96 min

Tir 11.50 Nova 2, 3 & 5 | Ons 16.10 Nova 2 | Søn 17.10 Nova 1

Ons 14.30 Nova 2 | Tor 10.00 Nova 4, 5 & 9

Ons 22.00 Nova 5 | Søn 10.00 Nova 3

Originaltittel Experimenter Regissør Michael Almereyda Land/år USA 2015 Skuespillere Winona Ryder, Peter Sarsgaard, Taryn Manning Språk Engelsk Tekst Ingen tekst

Originaltittel Fatima Regissør Philippe Faucon Land/år Frankrike 2015 Skuespillere Soria Zeroual, Zita Hanrot, Kenza Noah Aïche Språk Fransk, arabisk Tekst Engelsk

Originaltittel Regissør Land/år Medvirkende Språk Tekst

Experimenter er et lekent og intellektuelt portrett av sosialpsykologen Stanley Milgram som utførte de såkalte lydighetseksperimentene i 1961. Milgrams eksperimenter utforsket menneskets hang til å adlyde autoritet, i et forsøk på å forstå hvordan styresett som Nazityskland kunne få vanlige folk til å utføre de grusomste handlinger. Regissør Michael Almereyda viser oss i en distinkt fortellerstil den komplekse historien om Stanley Milgram.

Fatima utløste tidenes trampeklapp etter visningen i Cannes i vår. Fatima er innvandrer og livnærer seg som hushjelp. Hun bor sammen med de to tenåringsdøtrene sine i Lyon. Alt hun ønsker er å skape en fremtid for dem. Likevel føler hun konstant at hun ikke når fram. Når Fatima blir syk, begynner hun å skrive på morsmålet sitt det hun ikke klarer å si på fransk. Filmen er inspirert av noveller og dikt skrevet av den ekte Fatima, opprinnelig fra Nord-Afrika.

The Fear of 13 er en førstehåndsberetning om den dødsdømte fangen Nick Yarris som etter 23 år på 'death row' søker om å få iverksatt sin egen henrettelse. Han presenterer sin historie som et puslespill. Litt etter litt får vi en anelse av at det er noe som skurrer. Akkurat som i andre “True Crime”-dokumentarer som The Jinx og Making a Murderer (begge i kursiv) sitter vi igjen med en følelse av å ikke ha fått hele bildet – men digge det likevel.

28

DOCS

The Fear of 13 David Sington Storbritannia 2015 Nick Yarris, Sammy Silverwatch Engelsk Ingen tekst


CINERAMA

THE FENCER 93 min

THE FOOL 116 min

HEART OF A DOG 75 min

Tir 18.10 Nova 2 | Fre 16.00 Nova 1

Tor 21.30 Nova 2 | Lør 12.00 Nova 5

Tir 14.20 Nova 5 | Ons 20.20 Nova 5 | Tor 14.30 Nova 3

Originaltittel Miekkailija Regissør Klaus Härö Land/år Finland 2015 Skuespillere Kirill Käro, Lembit Ulfsak, Märt Avandi Språk Estisk, Russisk Tekst Engelsk

Originaltittel Durak Regissør Yury Bykov Land/år Russland 2014 Skuespillere Artyom Bystrov, Nina Surkova, Boris Nevzorov Språk Russisk Tekst Engelsk

Originaltittel Heart of a Dog Regissør Laurie Anderson Land/år Frankrike, USA 2015 Skuespillere Archie, Etta, Gatto Språk Engelsk Tekst Norsk

Etter 2. verdenskrig jobber Endel som lærer på den estiske landsbygda. Skolebarna oppdager at han trener fekting i smug. De forlanger at han skal lære dem kunsten. Han blir fort til en farsfigur i en tid da fedrene er borte. Men fekting er ikke en idrett som går upåaktet hen i en småby i Estland. Spesielt ikke når man forsøker å gjemme sin identitet. The Fencer erobret verden i 2015 og var Finlands Oscar-bidrag.

Dima er en dyktig rørlegger og drømmer om en ingeniørutdannelse. På et rutinemessig jobboppdrag i en av byens mange trøstesløse bygårder oppdager han plutselig at hele blokken står i fare for å rase sammen. Til tross for at Dima klarer å overbevise de ansvarlige om trusselen, møter han en vegg av byråkrati, egoisme og korrupsjon som kompliserer situasjonen betraktelig. Det er lenge siden vi har sett et så bittert bilde av Russland, men russerne vet å finne god poesi i det miserable.

Det er ikke godt å si hva som er mest oppsiktsvekkende med Heart of a Dog. At den er en kunstnerisk essayfilm som faktisk fenger og rører publikum, at det er en sjeldenhet av en film fra multikunstneren Laurie Anderson, eller at det er en film om en pianospillende hund! For det er den faktisk, på en snodig måte. Men Heart of a Dog er først og fremst en film om universelle og eksistensielle tema som kjærlighet, drømmer og savn.

DOCS

29


CINERAMA THE HIGH SUN 123 min

ICE AND THE SKY 89 min

Ons 16.30 Nova 1 | Søn 17.50 Nova 4

Tir 14.30 Nova 1 | Lør 16.20 Nova 5

Originaltittel Zvizdan Regissør Dalibor Matanic Land/år Kroatia, Serbia, Slovenia 2015 Skuespillere Tihana Lazovic, Goran Markovic, Nives Ivankovic Språk Kroatisk Tekst Engelsk

Originaltittel La glace et le ciel Regissør Luc Jacquet Land/år Frankrike 2015 Medvirkende Claude Lorius, Michel Papineschi Språk Fransk Tekst Engelsk

I The High Sun fortelles tre historier fra Balkan om forbudt kjærlighet mellom serbere og kroatere. Fortellingene gir tre tidsbilder fra 1991 til 2011. Første del utspiller seg ved krigens start. Andre del ved hjemkomsten til tomme hus. I tredje del har det gått ti år siden krigens slutt, men likevel er sårene tydelige. Forskjellene og likhetene i de tre tidsbildene blir framhevet av at parene spilles av de samme skuespillerne.

Den franske breforskeren Claude Lorius kom til Antarktis som ung forsker for første gang på 50-tallet, nesten ved en tilfeldighet. Han ble ekspert på å analysere iskjerner, og var den som oppdaget og kunne bevise sammenhengen mellom CO2-nivået i atmosfæren og havnivået. Filmen følger Lorius’ karriere og eventyrlige ekspedisjoner, helt fra den første han var med på i 1956-1957.

30

DOCS

IDOL 100 min Tir, ons, tor 10.00 Nova 1 | Tor 17.00 Nova 1 | Fre 10.00 Nova 2 Lør 18.00 Nova 2 Originaltittel Ya Tayr El Tayer Regissør Hany Abu-Assad Land/år Palestine 2015 Skuespillere Tawfeek Barhom, Hiba Attalah, Kais Attalah Språk Arabisk Tekst Norsk Gjør deg klar for noe så sjeldent som en feelgood-film fra Gaza! Idol er inspirert av den sanne historien om Mohammad Assaf som ble verdenskjent som den første vinneren fra Gaza av Arab Idol i 2013. Seieren ble et lyspunkt i en ellers grå hverdag for palestinere. Filmen skildrer oppveksten på Gazastripen med både gleder og sorger. Samspillet mellom barneskuespillerne er både rørende og imponerende, og får deg til å heie på Mohammad hele veien til Idol.


CINERAMA

THE LADY IN THE CAR WITH GLASSES AND A GUN 93 min Fre 22.10 Nova 1 | Søn 12.00 Nova 5 Originaltittel La Dame dans L’auto avec des Lunettes et un Fusil Regissør Joann Sfar Land/år Frankrike, Belgia 2015 Skuespillere Freya Mavor, Benjamin Biolay, Elio Germano Språk Fransk Tekst Engelsk Denne filmen er en fransk remake av en italiensk thriller fra 1970. En helg stikker sekretæren (Freya Mavor) av med sjefens bil og drar ned til Middelhavet. Ferien får en brå vending når det viser seg at det er et lik i bagasjerommet, og mistanken vendes mot henne. The Lady in the Car with the Glasses and a Gun er en leken, formsikker og nostalgisk thriller. Sjelden har vi sett 70-tallets estetikk flottere enn her.

LAMB 96 min

LAND AND SHADE 97 min

Tir 14.30 Nova 2 | Lør 20.00 Nova 2

Tir 16.00 Nova 5 | Tor 16.00 Nova 5 | Fre 15.40 Nova 3

Originaltittel Lamb Regissør Yared Zeleke Land/år Etiopia, Frankrike, Tyskland, Norge, Qatar 2015 Skuespillere Rediat Amare, Kidist Siyum, Welela Assefa Språk Amharisk Tekst Engelsk

Originaltittel La tierra y la sombra Regissør César Augusto Acvedo Land/år Colombia, Frankrike, Nederland, Chile, Brasil 2015 Skuespillere José Felipe Cárdenas, Haimer Leal, Edison Raigosa Språk Spansk Tekst Engelsk

Det knallgrønne og frodige landskapet i det etiopiske høylandet er vakkert og filmatisk portrettert i Lamb. Ephraim og hans kjælelam Chudi overlates til tantens familie. Faren må reise til hovedstaden for å skaffe seg arbeid etter konas død og Ephraim må vokse opp uten sin aller nærmeste familie. Når onkelen sier at de må ofre lammet hans, viser Ephraim at han er villig til å gjøre hva som helst for å redde sin venn og dra hjem igjen.

Når den aldrende Alfonso kommer hjem, er det for å gjøre et siste forsøk på å ta seg av sin dødssyke sønn, og for å forsones med svigerdatteren og eks-kona. Filmen utspiller seg på et trolsk og surrealistisk sted på den colombianske landsbygda. Et hus står alene midt inne i en sukkerplantasje. Det ryker og regner aske konstant fra brenningen av sukkerplantene. Distansert filmet, men nærgående fortalt om forsoning og tilgivelse. Filmen vant debutantprisen Camera d'Or i Cannes.

31


CINERAMA THE LOBSTER 118 min

LONDON ROAD 91 min

MAMMAS DRØM 52 min

Tor 14.30 Nova 2 | Søn 21.30 Nova 1

Tir 21.30 Nova 1 | Tor 14.00 Nova 5 | Lør 18.10 Nova 5

Tir 16.30 Nova 2 | Fre 14.30 Nova 4

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel Mammas drøm Regissør Mali Finborud Nøren Land/år Norge Medvirkende Gunnhild Finborud Nøren, Mali Finborud Nøren Språk Norsk Tekst Ingen tekst

The Lobster Yorgos Lanthimos Irland, Storbritannia, Hellas, Frankrike, Nederland, USA 2015 Colin Farrell, Léa Seydoux, Rachel Weisz Engelsk Ingen tekst

David sliter med å finne seg en partner og blir tvangsinnlagt på et hotell hvor han må forelske seg innen 45 dager. Mislykkes han med dette blir han forvandlet til et dyr etter eget ønske, og satt ut i naturen. David har valgt en hummer. The Lobster er en absurd og overraskende film som vant juryprisen i Cannes i 2015, og kan skilte med kjente navn som Colin Farrel og Rachel Weisz.

32

London Road Rufus Norris Storbritannia 2015 Olivia Colman, Anita Dobson, Tom Hardy Engelsk Ingen tekst

London Road er en dokumentarisk musikal, kanskje den aller første av sitt slag! I tillegg er det også en veldig underholdende, rørende og tankevekkende film. Den er fullstendig basert på dokumentarisk materiale, selv om skuespillere fyller rollene. Filmen tar for seg hendelsene i London Road i Ipswich i 2006, da fem prostituerte kvinner ble drept av én og samme gjerningsmann. All dialog, og alle sangtekster! - er basert ordrett på vitneutsagn og intervjuer fra virkeligheten.

DOCS

Mammas drøm er en nær skildring av en mor-datter-relasjon. I 10 år har regissør Mali Finborud Nøren fulgt moren sin med kamera. Hun tar oss med inn i en fortelling om det å ha en livsdrøm, og jakten på hva som er et godt liv. På en hverdagslig og tilforlatelig måte sier filmen noe om de personlige valgene man bevisst eller ubevisst tar, hver eneste dag. Her møter vi livet sånn det blir.


CINERAMA

MIN DATTER, MIN SØSTER 104 min

A MINOR LEAP DOWN 88 min

Ons 18.10 Nova 2 | Fre 12.00 2, 6 & 7

Tir 16.30 Nova 4 | Lør 10.00 Nova 3

Originaltittel Les Cowboys Regissør Thomas Bidegain Land/år Frankrike 2015 Skuespillere François Damiens, Finnegan Oldfield, Mounir Margoum Språk Engelsk, fransk Tekst Norsk

Originaltittel Paridan az ertefa kam Regissør Hamed Rajabi Land/år Iran, Frankrike 2015 Skuespillere Negar Javaherian, Rambod Javan, Mehri Aleagha Språk Persisk Tekst Engelsk

Min datter, min søster handler om å lete. Du møter en familie som vokser opp i et avsidesliggende cowboy-miljø i dagens Frankrike. Når datteren plutselig forsvinner, følger vi faren og broren i deres leting etter henne. Gjennom menneskene og de stedene de besøker, tar filmen oss med på en reise i dagens Europa. Filmen berører temaer som radikalisering, fattigdom, intoleranse, kjærlighet, ensomhet og skyld.

Nahal er i trettiårene og gravid i fjerde måned. Under en rutinekontroll får hun en fryktelig beskjed. Hun prøver å snakke om det som har skjedd med sin ektemann og moren, men ingen vil høre på henne. Filmen, lagt til den iranske middelklassen, har scener som formidler ubehaget på en urovekkende måte, men likevel med et komisk skjær.

ORION: THE MAN WHO WOULD BE KING 89 min

DOCS

Tor 19.30 Nova 2 | Søn 18.00 Nova 3 Originaltittel Regissør Land/år Medvirkende Språk Tekst

Orion: The Man Who Would Be King Jeanie Finlay Storbritannia, USA 2015 Jimmy Ellis Engelsk Ingen tekst

Er du klar for en utrolig historie fra virkeligheten, som til og med handler litt om Elvis? I Orion: The Man Who Would Be King møter vi en mystisk, maskert helt som mange faktisk trodde var kongen sjøl. To år etter Elvis’ død kom det nemlig ut en plate med artisten Orion, og hans stemme var identisk med Presleys. Konspirasjonsteoriene blomstret selvsagt, og Orion ble litt av et fenomen. Men hvem var han? Hvorfor hadde han maske? Kunne det være...?

33


CINERAMA A PERFECT DAY 106 min

SAY SOMETHING 75 min

Lør 22.00 Nova 4 | Søn 19.10 Nova 1

Ons 17.00 Nova 3 | Søn 20.10 Nova 5

Fre 17.40 Nova 3 | Lør 17.40 Nova 3 | Søn 14.00 Nova 3

Originaltittel A Perfect Day Regissør Fernando León de Aranoa Land/år Spania 2015 Skuespillere Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko Språk Engelsk, serbisk, spansk, fransk, bosnisk Tekst Norsk

Originaltittel Say Something Regissør Åsa Ekman Land/år Norge, Sverige, Thailand 2015 Medvirkende Isabell, Ingela Språk Svensk Tekst Engelsk

Originaltittel Schneider vs. Bax Regissør Alex van Warmerdam Land/år Nederland 2015 Skuespillere Tom Dewispelaere, Alex van Warmerdam Språk Nederlandsk Tekst Engelsk

A Perfect Day er en absurd komedie som klarer å være både hysterisk morsom og dypt grusom på én gang. Borgerkrigen på Balkan er over og lokalbefolkningen forsøker å ta hverdagen tilbake. Men jordene og veiene er minelagte og brønnene forgiftet. I dette kaoset møter vi en gjeng hjelpearbeidere,”Aid Across Borders”. Strandet i et land de knapt kjenner. I rollene briljerer et stjernelag med Tim Robbins, Benicio del Toro og Olga Kurylenko i spissen.

Isabell har vokst opp med vold i hjemmet, men nå vil hun bare ut i livet som ung voksen. Say Something er et sårt og gripende portrett av en ung kvinne som forsøker å komme seg videre i livet. Med My Life My Lesson og nå Say Something har trønderen Anders Teigen og svenskene Åsa Ekman og Oscar Hedin stått for et veldig viktig stykke arbeid, for at vi skal forstå hva vold i nære relasjoner gjør med en familie.

Schneider, en tilsynelatende ordinær familiemann, blir oppringt av sjefen og beordret til å ta rifla og komme seg på jobb. «Jobben» er å likvidere en ensom forfatter, hvis pillemisbruk kan ta knekken på ham før Schneider gjør det. En tilsynelatende uproblematisk oppgave. Det han ikke vet er at forfatteren også er hyret inn for å likvidere ham. Schneider vs. Bax er en fullstendig uforutsigbar svart komedie på lyseste dagen.

34

DOCS

SCHNEIDER VS. BAX 96 min


CINERAMA

SPOTLIGHT 128 min

STANDING TALL 120 min

SUMMER SOLSTICE 100 min

Tir 21.30 Nova 5 | Tor 14.20 Nova 4

Fre 18.00 Nova 2 | Søn 10.00 Nova 1

Fre 20.00 Nova 5 | Lør 10.00 Nova 2

Originaltittel Spotlight Regissør Tom McCarthy Land/år USA 2015 Skuespillere Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams Språk Engelsk Tekst Norsk

Originaltittel La Tete Haute Regissør Emmanuelle Bercot Land/år Frankrike Skuespillere Catherine Deneuve, Rod Paradot, Benoît Magimel Språk Fransk Tekst Engelsk

Originaltittel Letnie przesilenie Regissør Michal Rogalski Land/år Polen, Tyskland 2015 Skuespillere Jonas Nay, Filip Piotrowicz, Gerdy Zint Språk Polsk, tysk, russisk Tekst Engelsk

Spotlight er en av årets beste amerikanske filmer! Rundt tusenårsskiftet begynner Boston Globes spesialavdeling ”Spotlight” å pirke i opplysninger om overgrepssaker i den lokale katolske kirken. Det viser seg at ikke bare kirken og myndighetene vet mer enn de vil si, det gjør også deres egen avis. Avsløringene i Boston førte til flere avdekkinger av overgrepssaker i den katolske kirken verden over. Michael Keaton fortsetter sitt solide comeback, og Tom McCarthy triumferer i registolen.

For Malony (6 år) er livet to skritt tilbake og ett frem i et jevnt sig mot undergangen. Når moren sier fra seg foreldreretten, blir han en kasteball i rettssystemet. Alt svikter ham og han svikter alle. Man kan bli mørkredd av å innse den enorme ressursmengden av tid, penger, kunnskap og tålmodighet som kreves for å stable en på beina som har kommet skeivt ut fra barndommen. Filmen balanserer mellom håp og blytung realisme.

Et sted i det tyskokkuperte Polen i 1943. Den polske 17-åringen Romek jobber på jernbanen og er forelsket i Franka. Hans jevnaldrende, den tyske Guido tjenestegjør som militærpoliti og elsker amerikansk jazz. Gjennom disse to skildres krigens dobbelthet og den komplekse blandingen av tilfeldigheter og menneskelige egenskaper som avgjør hvilken side man havner på. Med gjennomført scenografi og strålende skuespillerprestasjoner, fortelles en opprivende historie om tap av uskyld.

35


CINERAMA THE TREASURE 89 min

TRUMAN 108 min

UNDER KIRSEBÆRTRÆRNE 113 min

Ons 16.10 Nova 5 | Tor 20.20 Nova 5 | Fre 13.50 Nova 3

Ons 14.00 Nova 5 | Fre 16.00 Nova 5 | Lør 13.40 Nova 3

Originaltittel Comoara Regissør Corneliu Porumboiu Land/år Romania, Frankrike 2015 Skuespillere Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei Språk Rumensk Tekst Engelsk

Originaltittel Truman Regissør Cesc Gay Land/år Spania, Argentina 2015 Skuespillere Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi Språk Spansk, engelsk Tekst Norsk

Ons 18.00 Nova 5 (Kulinarisk kino) | Tor 19.00 Nova 1 Fre 11.50 Nova 5

The Treasure er en gåtefull filmlek av den rumenske mesteren Porumboiu. En mann får besøk av en overivrig, nesten plagsom nabo som vil ha hjelp til å lete etter en skatt på en gammel familieeiendom. Han trenger startkapital for å leie en metalldetektor og tilbyr en andel i dette høyst usikre og lyssky prosjektet. De blir enige til slutt, drar opp dit og begynner å lete. Men finner de noe? Er dette bare tull fra ende til annen? Hvem lurer hvem?

Julián bor i Madrid og vet at han skal dø. Han bestemmer seg for å adoptere bort hunden sin, Truman, mens han enda selv kan velge vertsfamilie. Barndomsvennen Tomás dukker overraskende opp fra Canada. De to har ikke sett hverandre på mange år. Sammen feirer de livet og vennskapet i fire intense dager, vel vitende om at dette blir deres siste møte. Dette er en varm og melankolsk komedie om livet, døden og Truman.

36

Originaltittel An Regissør Naomi Kawase Land/år Japan, Frankrike, Tyskland 2015 Skuespillere Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida Språk Japansk Tekst Norsk Kirsebærtrærne blomstrer. Sentaro selger tradisjonelle fylte japanske pannekaker kalt ”An”. Med våren dukker Tokue, 76 år, opp og overbeviser Sentaro om å la henne jobbe for ham. Hun har en mye bedre ”An”-oppskrift enn den Sentaro bruker. Et vennskap oppstår, pannekakeduften sprer seg over Tokyo og forretningen blomstrer. Men både Sentaro og Touke bærer på hemmeligheter som ikke kan holdes skjult, under kirsebærtrærne som går fra vår til vinter utenfor det lille bakeriet.


NOVELLEFILMER STATEMENT TOO 38 min Ons 19.00 Nova 3 | Tor 17.00 Nova 4 Språk: Norsk

UNLIKELY HEROES 94 min

VIRGIN MOUNTAIN 94 min

Tir 22.00 Nova 2 | Søn 10.00 Nova 5

Tir 18.00 Nova 5 (Snakk om film) | Søn 22.00 Nova 5

Originaltittel Schweizer Helden Regissør Peter Luisi Land/år Sveits 2014 Skuespillere Esther Gemsch, Karim Rahoma, Komi Togbonou Mizrajim Språk Swiss German, tysk Tekst Engelsk

Originaltittel Fúsi Regissør Dagur Kári Land/år Island, Danmark 2015 Skuespillere Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson Språk Islandsk Tekst Norsk

Sabine melder seg som frivillig på et asylmottak. Siden hun er dramapedagog, regisserer hun en teateroppsetning om Wilhelm Tell, den legendariske sveitsiske frihetskjemperen fra 1300-tallet. Mens asylsøkerne bryner seg på replikkene, utspiller det seg også et større personlig drama hos hver enkelt av dem: Vil de få opphold, eller blir de sendt tilbake? Filmen har et alvorlig og aktuelt bakteppe, likevel er den mer komedie enn tragedie, og viser først og fremst at fellesskap og glede kan oppstå overalt.

Et rørende og troverdig portrett av hvordan kjærligheten får en mann med uforløst potensiale til å blomstre. Virgin Mountain handler om den omfangsrike mannen Fusi, tittelens ”jomfruberg”. En mann på 43, som fortsatt bor med sin mor, og alt det innebærer. Hans rutinepregede hverdag brytes når han, mot alle odds, utvikler en romanse med den livlige blondinen Sjofn. Dette kunne lett blitt sentimentalt, men Kári geleider oss gjennom det med nøktern varme og humanisme.

Den styrken og viljen det krever å stå utenfor samfunnet og skape noe personlig, er særegent og vakkert portrettert i denne dokumentaren om frøyaværingen Arvid Sletta, som oppnådde kultstatus da han ga ut albumet Statement i 1990.

TRACE Tir 20.20 Nova 5 | Ons 22.40 Nova 4 Språk: Norrønt Tekst: Engelsk Trace handler om Baldr, en oppdagelsesreisende viking som har samlet viten fra fjerne land og fordums imperier. Gorm og hans klan frykter det ukjente, og vil utslette kunnskapsbærerne. Nå står kampen om overlevelse og håpet om en bedre fremtid.

37


se” le with Chee a y o R it ll “They ca (1994) on

Pulp Ficti

MOULES FRITES

Blåskjell fra Åfjorden, hjemmelaget aioli og pommes frites.

Trondheims gastropub med ny meny

STORT UTVALG I DRIKKE “Leave the gun. Take the cannoli” Gudfaren (1972)

15% RABATT FOR DEG MED KOSMORAMA-BILLETT. 38

ENTRECÔTE

Tørrmodnet entrecôte fra Trondheim Slaktehus, bearnaise og pommes frites.

CÆSARSALAT

Romanosalat vendt i vår egen cæsardressing, toppet med kylling, tørrsaltet bacon og krutonger.

Adresse: Cicignons plass Telefon: 73 80 63 11 Tank

BURGER

Grov hjemmelaget burger av 100% oksekjøtt, tørrsaltet bacon og vellagret Jarlsberg, aioli og pommes frites.

PUB & SPISERI


Gjøre lidenskap til levebrød? Kunsthistorie Film- og videoproduksjon Medievitenskap Filmvitenskap Drama og teater Søk opptak til bachelor / master ved Institutt for kunst- og medievitenskap www.ntnu.no/ikm/studier - Søknadsfrist 15. april. 39


RAMASKRIK Ramaskrik tar deg med til de skrekkeligste hjørnene av verden: et tyrkisk helvete i Baskin, kannibaler i Amazonas i Eli Roths The Green Inferno, sinnsforvirrede amerikanere – med eller uten påvirkning fra Satan – i Sun Choke, The Devil’s Candy, en landevei som ikke går noen steder i antologifilmen Southbound, og det hjemsøkte Huset, regissert av Ramaskrik-gjenganger Reinert Kiil og spilt inn i en nedlagt spesialskole på Tjaberg i Sør-Odal. Gir disse seks filmene deg mersmak, bør du ta turen til Oppdal 20.-23. oktober, der Ramaskrik Oppdal arrangeres for sjette gang. Fire dager i skrekkens tegn, med over 20 filmer, norske og internasjonale gjester, work in progress-presentasjoner, kortfilmer og mye annet som garantert vil gi deg frysninger på ryggen!

40


RAMASKRIK

BASKIN 97 min

THE DEVIL’S CANDY 90 min

THE GREEN INFERNO 100 min

Tir 22.00 Nova 3 | Fre 20.00 Nova 3

Ons 22.00 Nova 3 | Lør 20.00 Nova 3

Tor 20.00 Nova 3 | Søn 22.00 Nova 3

Originaltittel Baskin Regissør Can Evrenol Land/år Tyrkia, USA 2015 Skuespillere Gorkem Kasal, Muharrem Bayrak, Mehmet Cerrahoglu Språk Tyrkisk Tekst Engelsk

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel The Green Inferno Regissør Eli Roth Land/år Chile, USA 2013 Skuespillere Lorenza Izzo, Ariel Levy, Daryl Sabara Språk Engelsk Tekst Norsk

Kvelden begynner rolig for de fire hardbarkede politibetjentene og deres ferske rekrutt. Sedvanlig verbal skittkasting og knuffing med lokalbefolkningen avbrytes av et nødanrop. En annen politipatrulje har problemer ved et øde hus. Ryktene sier det pågår noe merkelig der. I det de går inn i det labyrintaktige huset, begynner et ubeskrivelig og infernalsk mareritt. Dette er en psykologisk og kryptisk lek med skrekkfilmsjangeren.

The Devil’s Candy er en herlig cocktail av metal, kunst og Satan. Ekteparet Astrid og Jesse flytter med tenåringsdattera Zooey inn i drømmehuset på landsbygda i Texas. Metalhead, kunstner og far i huset får endelig sitt eget atelier i garasjen. Nå skal han få fullbyrda kunstnerlivet. Uheldigvis har de forrige eierne blitt drept i drømmehuset og plutselig står Ray, den meget ustabile sønnen til de tidligere eierne, på døra. Han vil hjem igjen.

The Devil’s Candy Sean Byrne USA 2015 Ethan Embry, Kiara Glasco, Pruitt Taylor Vince Engelsk Ingen tekst

En gruppe aktivister reiser fra storbyen New York til jungelen i Amazonas for å sette fokus på en utrydningstruet indianerstamme. Men etter en flyulykke blir de tatt til fange av den samme urbefolkningen de forsøker å beskytte. Filmen er en moderne hyllest til de italienske kannibalfilmene fra 1970- og 1980-tallet. Sjangerhungrige vil bli tilfredsstilt med blodige effekter ispedd sjokk og ubehag. Tematisk spiller den på brennhete klimapolitiske spørsmål.

41


RAMASKRIK HUSET 98 min

SOUTHBOUND 89 min

SUN CHOKE 83 min

Ons 20.00 Nova 3 | Lør 22.00 Nova 3

Tor 22.00 Nova 3 | Søn 20.00 Nova 3

Tir 20.00 Nova 3 | Fre 22.00 Nova 3

Originaltittel Huset Regissør Reinert Kiil Land/år Norge 2016 Skuespillere Mats Reinhardt, Frederik von Lüttichau, Sondre Krogtoft Larsen Språk Tysk, norsk, engelsk Tekst Norsk

Originaltittel Southbound Regissør Roxanne Benjamin, David Bruckner, Patrick Horvath, Radio Silence Land/år USA 2015 Skuespillere Fabianne Therese, Mather Zickel, Chad Villella Språk Engelsk Tekst Ingen tekst

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Under den andre verdenskrig blir to tyske soldater og en norsk fange tatt av et uvær. Heldigvis finner de et tomt hus de kan ta seg inn i. Huset viser seg å bli alt annet enn en trygg havn, for her er det absolutt noe som ikke stemmer. Filmen er spilt inn i en nedlagt spesialskole i Sør-Odal. I følge de som var med på innspillingen hadde også dette bygget en historie som satte preg på hele produksjonen.

Velkommen til fem ubehagelige, brutale og svært vellagde kortfilmer som til sammen utgjør antologien Southbound. Fellesnevneren for alle historiene er at de foregår i det rurale Amerika, brunsvidd, tørt og ensomt. Her blir vi vitne til blant annet djeveldyrkelse, en svært improvisert operasjon og ikke minst et innbrudd fra helvete! Historiene er meget effektivt fortalt, og som publikummer får du aldri mer informasjon enn strengt nødvendig.

Etter et voldsomt nervesammenbrudd må Janie komme seg tilbake på beina. Den eneste omsorgspersonen i livet hennes er Irma, som påtvinger henne et underlig regime bestående av yoga, meditasjon, terapi og fargelegging. Terapiprosessen kompliseres når Janie blir besatt av den unge kvinnen Savannah, som hun føler en intens samhørighet med. Det hele utvikler seg til en langsomt eskalerende maktkamp mellom de tre kvinnene, samtidig som Janie balanser på galskapens rand.

42

Sun Choke Ben Cresciman USA 2015 Barbara Crampton, Sarah Hagan, Sara Malakul Lane Engelsk Ingen tekst


VENTYR SKREKKE TOENE! KLAR FOR OL D AV DA H ? L A D P I OP

L I K O P P DA L R K S A M A MFESTIVA R IL F E T S E L KUM NORGES S 6 TOBER 201 K .O 3 2 .0 2 K BLODFERS D E M R E G FIRE DA MØRKE T T S Ø H I M SKREKKFIL ULTURH O P P DA L K

US

WWW.RAM

ASKRIK.NO

43


Silje Storstein Marte Germaine Christensen Benjamin Helstad Tobias Santelman

Det som en gang var

En film av Patrik Syversen

P책 kino fra 18. mars 44


ÅRETS KLASSIKERE FARGO 98 min Ons 20.10 Nova 2 | Fre 14.00 Nova 1 Originaltittel Fargo Regissør Joel Coen Land/år USA 1996 Skuespillere Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi Språk Engelsk Tekst Norsk Fargo utspiller seg i et snødekt Minnesota befolket av fåmælte skandinaviskættede raringer som sier ”yah” i stedet for ”yes” og velger kaféer med selvbetjening fremfor restauranter med oppvartning. Vinterlandskapet tilfører filmen en kjølig skjønnhet og en stemning som ville vært utenkelig om handlingen hadde utspilt seg i storbyen. Den eksentriske miljøskildringen og det usannsynlige krimplottet gjør Fargo til en av Coenbrødrenes desidert beste filmer, og i mars 2016 er det nøyaktig 20 år siden premieren!

ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS 90 min Ons 22.10 Nova 2 Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars D.A. Pennebakeri Storbritannia David Bowie, Mick Ronson, Trevor Bolder Engelsk

Til minne om David Bowie viser vi konsertfilmen Ziggy Stardust and the Spiders From Mars. Konserten markerer David Bowies avskjed med sitt populære alter ego Ziggy Stardust. Datoen er 3. juli 1973, og stedet er Hammersmith Odeon, London. Konserten er den siste i en lang rekke med Ziggy Stardust and The Spiders From Mars, og Bowie har kunngjort at han aldri mer skal spille live. Slik gikk det heldigvis ikke, Bowie kom alltid tilbake på ny, helt til det aller siste.

I samarbeid med Cinemateket har vi valgt ut to filmklassikere som i år føles ekstra aktuelle. Som en hyllest til David Bowie viser vi hans eminente konsertfilm Ziggy Stardust and the Spiders from Mars fra 1973. I tillegg disker vi opp med Coen-brødrenes iskalde krimkomedie Fargo, som i 2016 fyller 20 år!

45


KOSMOKIDS KOSMORAMAS BARNEFILMPROGRAM LØRDAG 12. OG SØNDAG 13. MARS På årets Kosmokids kan du få med deg et knippe av de beste animasjonsfilmene fra japanske Studio Ghibli. Min nabo Totoro er allerede en moderne klassiker, mens flere av de andre filmene kommer til å bli det. Hos oss får du se både nye og eldre filmer, og vi har premiere på Marnie - min hemmelige venninne. Under Kosmokids kan du også dra til Kina. Vi har nemlig fått Norgespremiere på Kung Fu Panda 3. Årets norske barnefilmklassiker er Lille frk Norge, en film som har satt varige spor hos mange. 13 år etter at den ble laget, er filmen like aktuell, grusom og morsom.

LØRDAG 12. MARS KL. 11.00 – OFFISIELL ÅPNING AV KOSMOKIDS Vi erklærer Kosmokids for åpnet med Pandafrokost og lansering av spillet ablemagic PLAY og appen Kosmokids 2016 på Nova Kinosenter. Det blir Ghibli-lek på små og store skjermer – også din. Totoro og pandaen Po kommer selvfølgelig. Vi inviterer alle barn på pandafrokost og lærer deg å spise på ekte pandavis! Under Lille frk Norge er det goodiebags for store og små – du trenger ikke å kjøpe lørdagsgodt denne dagen. Alle filmene vil følge aldersgrensene som er satt av Mediatilsynet, men aktivitetene i kinofoajeen passer både for småsøsken og større barn. Velkommen på Kosmokids!

46

ADRESSABILLETT KR 150,Inkluderer to billetter til en valgfri film fra Kosmokidsprogrammet. (ordinær pris 200,-) Billetter får du på kosmorama.no / trondheimkino.no og Trondheim kinos utsalgssteder på Nova, Prinsen og Trondheim Torg. Kosmokids presenteres i samarbeid med Outland og ablemagic. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum blir med på Kosmokids’ feiring av Japan og inviterer til Dukkeutstilling i forkant av Kosmorama, i tillegg holder vi foredrag og workshops i samarbeid med festivalen. Har du for eksempel lyst til å se mer av vår faste japanutstilling etter å ha sett en film på festivalen er det bare å stikke innom museet, som er gratis for barn! For program og tider se nkim.no


KOSMOKIDS

ARRIETTAS HEMMELIGE VERDEN 94 min

LILLE FRK NORGE 90 min

MARNIE – MIN HEMMELIGE VENNINNE 103 min

Lør 16.00 Nova 2 | Søn 12.00 Nova 3

Lør 13.50 Nova 2 | Søn 12.00 Nova 2

Lør 14.00 Nova 1 | Søn 15.40 Nova 2

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Kari-gurashi no Arietti Hiromasa Yonebayashi Japan 2010 Agnes Fasting, Kari Simonsen, Unn Vibeke Hol Norsk Ingen tekst

Under gulvet i et stort og vakkert hus i en magisk gjengrodd hage, bor den bittelille 14-åringen Arrietta med sine bittesmå foreldre. I huset bor også en gammel dame som er lykkelig uvitende om sine leieboere. Det finnes bare en regel: Blir man sett av et menneske må man flytte umiddelbart. Men Arrietta hører ikke etter, og når den gamle damens barnebarn, Johs, flytter inn til henne, tar det ikke lang tid før vennskapet mellom Johs og Arrietta blomstrer.

Lille frk Norge Hilde Heier Norge 2003 Ida Maria Dahr Nygaard, Ingrid Lorentzen, Bård Tufte Johansen Norsk Ingen tekst

Lille Lotte har nettopp mistet moren sin. Når faren Helge får seg ny kjæreste, den tidligere skjønnhetsdronningen Kristin, og de bestemmer seg for å flytte sammen med henne og datteren Vendela, begynner ting å forandre seg. Livet i det nye huset består av sminke, parykker, fettsuging, slanking og et tomt kjøleskap. Helge er travel som livvakt for dronningen. Han vet lite om hva som foregår hjemme: Den ”onde” stemoren forbereder de to småjentene til Lille Frøken Norge-konkurransen.

Omoide no Marnie Hiromasa Yonebayashi Japan 2014 Hedvig Knapstad Geiran, Sofia Tjelta Sydnes, Milla Barr Kongsteien Norsk Ingen tekst

Marnie - min hemmelige venninne er en ny animasjonsperle fra Studio Ghibli. Anna sliter med å finne sin plass på skolen og hjemme. Hun blir sendt til landsbygda for sommeren. I en villa ved vannet treffer hun Marnie som danser og kler seg i tyllkjoler. Jentene utvikler et helt spesielt vennskap, men en dag er Marnie borte. Hvem er Marnie? Det viser seg at Anna har mer til felles med sin nye venn enn hva man skulle tro.

47


KOSMOKIDS MIN NABO TOTORO 86 min Lør 12.00 Nova 2 | Søn 13.50 Nova 2 Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

Tonari no Totoro Hayao Miyazaki Japan 1988 Hanne Dancke, Reidun Berntsen, Agnes Fasting Norsk Ingen tekst

Søstrene Mei og Satsuki flytter inn i et gammelt hus ved skogen. Mei oppdager en liten ånd som leder henne inn i en magisk skog. Der finner hun en stor skogsånd. Hun kaller den Totoro. Faren hennes sier at ånden er skogens konge. Bare de som har et rent hjerte kan se den. En regnfull kveld møter jentene igjen Totoro. Satzuki gir Totoro paraplyen sin og han blir glad. Etter dette møter jentene stadig Totoro på deres nattlige eventyr.

48

PREMIERE:

KUNG FU PANDA 3

95 min

Po fortsetter sin ferd for å bli en ekte dragekriger. På veien møter han flere utfordringer, både av den overnaturlige sorten og de litt mer jordnære. Når Pos etterlengtede far plutselig dukker opp, returnerer duoen til et hemmelig panda-paradis der de blir kjent med en rekke morsomme og sjarmerende pandaer. Men når den overnaturlige skurken Kai pønsker ut en ond plan om å beseire alle kung fu-mestere i hele Kina, må Po møte sin største utfordring hittil; han må trene opp en hel landsby med klumsete, men entusiastiske pandaer til å bli den ultimate Kung Fu-banden! Som om det ikke er nok møter Po den overivrige Mei Mei som han er lovet bort i giftemål til! Velkommen til premiere på Kosmorama!

LØRDAG 12. MARS KL. 12.00 SØNDAG 13. MARS KL. 15.10 NOVA 1 SPRÅK: NORSK TEKST: INGEN TEKST


GHIBLI-LEK PÅ SMÅ OG STORE SKJERMER – OGSÅ DIN! Kosmorama og ablemagic presenterer ablemagic PLAY for Kosmokids. Her kan du leke med figurene fra det fantastiske Ghibli-universet! På interaktive skjermer i foajeen på Nova, eller på din egen smarttelefon, kan du velge din favoritt Ghibli-figur og fargelegge den akkurat slik du vil. Du gir den et navn og bestemmer hvordan den skal bevege seg, før du sender den av sted til det store lerretet. Der vil den dukke opp i et magisk landskap, møte andre figurer skapt av andre barn på Kosmokids, og kanskje vinke ned til deg som sitter og ser på? ablemagic PLAY for Kosmokids er en interaktiv opplevelse som skapes av barna på festivalen. Alle som vil kan bruke de interaktive skjermene i foajeen på Nova til å lage sine egne figurer. Den som vil laste ned appen fra App Store og Google Play kan også gjøre dette på forhånd. Følg med på kosmorama.no for slippdato på appen. Appen heter Kosmokids 2016.

49


KOSMORAMAOPPLEVELSER KOSMORAMA ER IKKE BARE FILM! UNDER ÅRETS FESTIVAL KAN DU OGSÅ OPPLEVE FESTVISNINGER, UTEKINO, KULINARISK KINO, QUIZ OG PITCHEKONKURRANSE.

FESTVISNING:

WELCOME TO NORWAY Til festvisningen ruller vi ut den røde løperen og mottar regissør Rune Denstad Langlo og flere av skuespillerne i Welcome to Norway. Filmen tar for seg asylmottak, kulturkriger og mottaksprofitører, og har med dette plutselig blitt hyperaktuell. I denne mørke komedien spiller Anders Baasmo Christiansen en ambisiøs hverdagsrasist som starter asylmottak for å redde høyfjellshotellet sitt. Vi møter femti forfrosne asylsøkere, en entusiastisk afrikaner, utlendingsdirektoratet, en deprimert kone (Henriette Steenstrup) og en misfornøyd tenåringsdatter. Hverdagsproblemer

50

møter verdensproblemer og du får et sammensurium av knuste illusjoner og mørk situasjonskomikk - men også innblikk i menneskers evne til å finne sammen og le av seg selv når ting er som mørkest. This film will be shown with English subtitles, giving our international audience members the opportunity to join in on the fun.

ONSDAG 9. MARS KL. 19.00 NOVA 1 SPRÅK: NORSK TEKST: ENGELSK


KOSMORAMA-OPPLEVELSER

MIDTNORSK FILMMARKED 2016 Midtnorsk filmmarked er en møteplass for alle som er nysgjerrige på det som skjer i trøndersk filmproduksjon. Her kan publikum, studenter, næringsliv, presse, politikere, kulturliv og filmfolk bli bedre kjent med filmskapere og aktuelle filmproduksjoner fra regionen. Tema for årets filmmarked er internasjonale relasjoner og muligheter. Regjeringen vedtok før jul å innføre en incentivordning som skal gjøre det mer attraktivt for utenlandske filmproduksjoner å velge Norge som innspillingssted. Samtidig har antallet samproduksjoner mellom midtnorske og utenlandske filmselskaper økt de siste årene. Hvilken betydning vil en incentivordning ha, og

hvordan kan samproduksjon med utenlandske selskaper styrke filmselskapene i Midt-Norge? Den danske produsenten Jesper Jack fra House of Real kommer for å snakke om sitt samarbeid med Faction Film fra Trondheim. Filmmarkedet får også besøk av den britiske regissøren Ashley Horner, som ønsker å legge sin neste spillefilm til Oppdal. Ashley Horner har gjennom tidligere produksjoner erfaring med å filme på ulike steder og vet hva man kan forvente seg både som destinasjon, lokalbefolkning og produksjonsselskap under innspillingen. Hvordan kan et sted forberede seg på en filminnspilling? Hvordan kan vår bransje få plass i de eksterne produksjonene?

TOR 10. MARS KL. 14.15 - 17.45 NOVA 9 GRATIS INNGANG

Midtnorsk Filmmarked arrangeres av Midtnorsk filmsenter og Filminvest Midt-Norge i samarbeid med Kosmorama.

51


KOSMORAMA-OPPLEVELSER

TIDLIGERE VINNERE 2015 Johan Fasting Zombietrikken

2014 Alexander Fallo Huslænd, Andreas Lisberg og Julian Hagemann Spritkongen

2013 Jan Trygve Røyneland Confidential Business Proposal

2012 Jorge Camacho Min

2011 Maja Lunde Battle

52

FILMWEBS PITCHEKONKURRANSE TORSDAG 10. MARS KL. 11.00 - 14.00 NOVA 11 GRATIS INNGANG Å PITCHE BETYR BOKSTAVELIG TALT Å KASTE, KJAPT OG EFFEKTIVT. Filmwebs pitchekonkurranse er en av Kosmoramas fremste tradisjoner, og prisen er svært ettertraktet: Filmweb gir 100 000 kr til vinneren, som da får sjansen til å utvikle en god idé til et ferdig filmmanus. Åtte filmideer er i finalen, og hver deltaker får nøyaktig 7,5 minutter til å formidle sin idé til juryen, som så har like lang tid til å stille spørsmål.

Pitchekonkurransen, som tidligere har gitt oss utkast til storfilmer som Max Manus og Pionér, er en underholdende begivenhet som er åpen for publikum.


KOSMORAMA-OPPLEVELSER

ÅRETS JURY

DET ER EN GLEDE Å PRESENTERE JURYEN TIL FILMWEBS PITCHEKONKURRANSE

BIRGITTE BRATSETH (F. 1968)

FREDERICK P.N. HOWARD (F. 1979)

KARIN JULSRUD (F. 1953)

er manusforfatter, og dermed selv en skaper av gode filmideer. Hun har skrevet spillefilmmanus til blant annet Knerten og Mormor og de åtte ungene, og hun har jobbet med tv-drama som forfatter på serier som Himmelblå, Hjem og Side om side.

er produsent i suksessrike Storm Films, som har stått bak publikumsvinnere som Julekongen - Full rustning og Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. Frederick produserte også spillefilmen Limbo av Maria Sødahl i 2010.

har vært jurymedlem i pitchekonkurransen helt siden starten i 2005. Til daglig er Karin produsent i 4 1/2, og hun har stått bak en lang rekke markante spillefilmer. Vi nevner Joachim Triers Reprise, Marius Holsts Kongen av Bastøy og Ole Giævers Fjellet.

Til forhåndsvurdering har juryen fått bistand fra filmprodusent Aage Aaberge. Samtlige innsendte bidrag blir vurdert anonymt.

53


KOSMORAMA-OPPLEVELSER

UTEKINO

UTEKINO: SINGIN’ IN THE RAIN

arrangeres i samarbeid med prosjektet ”Vitalisering av Kjøpmannsgatebryggene”, som har som mål å gjøre området langs nedre del av Kjøpmannsgata mer attraktivt. Området skal synliggjøres gjennom midlertidige tiltak i byrom, samt ved istandsetting og aktivitet i de bryggene som i dag står tomme. Prosjekteiere er Trondheim kommune og Næringsforeningen for Trondheimsregionen, i samarbeid med NTNU og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

FREDAG 11. MARS KL 19.00 KONGENS GATE ALLMENNING SPRÅK: ENGELSK TEKST: INGEN TEKST Ta med steppeskoene til Kongens gate allmenning! Vi inviterer til utekino og viser Hollywood-klassikeren Singin’ in the Rain fra 1952. Opplev stemning, stil og glamour fra Hollywoods glansperiode! Denne filmen er en av verdens mest kjente og folkekjære musikaler. Selv over 50 år senere er den fremdeles både smart og morsom, og gir et spennende innblikk i en

54

av de aller største forandringene i filmhistorien – overgangen til lydfilm. Don Lockwood (Gene Kelly) er en populær, men ulykkelig stumfilmstjerne i en mediekonstruert filmduo på slutten av stumfilmens storhetstid. Men når han møter Kathy Selden (Debbie Reynolds) oppstår søt musikk, og de bestemmer seg for å lage en musikal sammen. Filmen er en sann gledesspreder, og tar en med til en verden der alle viser sine følelser med stor gestikulering, fengende melodier, danserutiner, og ikke minst, stepping!


KOSMORAMA-OPPLEVELSER

KULINARISK KINO UNDER KIRSEBÆRTRÆRNE ONS 18.00 NOVA 5 | TORS 19.00 NOVA 1 MIDDAG PÅ JOSSA MAT OG DRIKKE DELEMENY PER PERS (INKL. FILMBILLETT): LITEN 400,- / STOR 550,(FILMEN KAN OGSÅ SES UTEN MÅLTID) For andre år på rad samarbeider Kosmorama og Credo Restaurant/Jossa mat og drikke. I år inspireres vi av den japanske filmen Under kirsebærtrærne.

en viktig rolle, men denne dagen får du også smake annet godt fra det japanske kjøkken. Kanpai! Les mer om filmen på s. 36

Jossa mat og drikke i 2.etasje på Credo endrer meny etter hvor Jossa reiser. Hun er svært fascinert av det japanske kjøkkenet, derfor var det naturlig å slå oss sammen. I filmen spiller små pannekaker med an (søte røde bønner)

BOTTLE SHOCK FILM OG VIN: 200,FREDAG 11. MARS OG LØRDAG 12. MARS KL 18.30 OG 21.15 NOVA 8 I tråd med innholdet i filmen serveres Bottle Shock med gode amerikanske viner i glasset! I samarbeid med VinPuls og sommelier Daniel Johanson hos Vinarius byr vi på tre forskjellige USA-viner, blant annet legendariske Ridge. Bottle Shock er bygget rundt en oppsiktsvekkende blindsmaking i Paris, der viner fra California ble satt opp mot berømte Bordeaux-slott. Vi skal ikke røpe mer enn at noen fikk vin i vrangstrupen… Nylig avdøde Alan Rickman spiller Stephen Spurrier, vineksperten som sto bak blindsmakingen i 1976.

55


FILMPOLITIETS FILMQUIZ LØRDAG 12. MARS KL. 19.00 KOSMOSENTRALEN PÅMELDING FILMQUIZ FILMPOLITIET: KOSMOSENTRALEN@KOSMORAMA.NO Filmpolitiet fra NRK P3 lager filmquiz under Kosmorama! Konstablene Marte Hedenstad og Sigurd Vik stiller med smart utpønskede spørsmål fra filmens verden. Ta plass i en underholdende filmquiz der popkulturen sitter i førersetet, sjangerfilmene krangler i baksetet og superskurkene gjemmer seg i bagasjerommet! Maks 5 personer per quizlag.

TRONDHEIM FILMKLUBBS FILMQUIZ FREDAG 11. MARS KL. 20.00 KOSMOSENTRALEN PÅMELDING FILMQUIZ FILMKLUBBEN: POST@TRONDHEIM-FILMKLUBB.NO Fra Murnau til Nolan, fra 35 mm til DCP, fra stumfilm til tysk ekspresjonisme og fransk ny bølge. Er du klar for byens beste filmquiz? Bli med på Trondheim Filmklubbs quiz og vis at du er mesteren! Maks 5 personer per quizlag.

56

TRONDHEIM ELEKTRONISKE KUNSTSENTER (TEKS):

2001: EN ROMODYSSÉ 141 MIN FREDAG 11. MARS 20:20 NOVA 2 Originaltittel Regissør Land/år Skuespillere Språk Tekst

2001: A Space Odyssey Stanley Kubrick USA, Storbritannia 1968 Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester Engelsk, russisk Ingen tekst

I samarbeid med Biennale for kunst og teknologi, Meta.Morf 2016, har Kosmorama gleden av å vise 2001: En romodyssé med innledning av Douglas Trumbull, filmens photographic effects supervisor. Trumbull er også

hovedtaler under Meta.Morf 2016s konferanse “Nice to be in orbit!” lørdag 12. mars i sal 9 på Nova. Douglas Huntley Trumbull er en amerikansk filmregissør, spesialeffektrådgiver og oppfinner. Han har bidratt til eller vært ansvarlig for filmeffektene på 2001: En romodyssé, Nærkontakt av tredje grad, Star Trek: The Motion Picture, Blade Runner og The Tree of Life, og han har bl.a. regissert Silent Running og Brainstorm. Se fullt program på metamorf.no


Mammon er penger, rikdom, makt og jordisk gods, også beskrevet som havesykens avgud i Det nye testamentet.

OLAVSKINO:

PROGRAM

Olavskino er et samarbeid mellom Kosmorama og Olavsfestdagene, i år med temaet Mammon. Vi har funnet et knippe filmer som både er givende filmopplevelser og gir et godt grunnlag for debatt. Mammon er for menneskeheten et gode, men det kan også bli for mye, mer enn hva kloden tåler og menneskene evner å forholde seg til.

29. JULI: FØTTER – BÆR MEG

3. AUGUST: RABIN, THE LAST DAY

(Stein Løvø – Norge)

(Amos Gitai – Israel)

30. JULI: MIDDELHAVET

4. AUGUST: THIS CHANGES EVERYTHING

(Jonas Carpignano – Italia)

(Avi Lewis – USA)

31. JULI: UMRIKA

5. AUGUST: INEQUALITY FOR ALL

(Prashant Nair – India)

(Jacob Kornbluth – USA)

1. AUGUST: 99 HOMES

6. AUGUST THE BIG SHORT

(Rahim Bahrain – USA)

(Adam McKay – USA)

Dere kan lese mer om Olavskino på olavsfestdagene.no og kosmorama.no

2. AUGUST: JIHAD: A STORY OF THE OTHERS

Med forbehold om endringer

God film!

(Deeyah Khan – Norge, Storbritannia)

Til årets festival har Olavsfestdagene og Kosmorama valgt filmer som passer til festivalens overordnede tema, og hver dag under Olavsfestdagene vises en film på Prinsen kino.

57

KOSMORAMA-OPPLEVELSER

OLAVSKINO


DEBATTER OG SEMINARER

THE 50 YEAR ARGUMENT:

KULTURKRITIKK – EN FORUTSETNING FOR ET LEVENDE DEMOKRATI? HELDAGSSEMINAR BILLETTER - 200,ONSDAG 09. MARS KL. 09.00 NOVA 9 Hvordan har vilkårene for kulturkritikken i den offentlige debatten endret seg de siste årene? Dette er et av spørsmålene som skal diskuteres gjennom scenesamtaler og visning av to dokumentarer som på ulike måter diskuterer kritikkens rolle: The 50 Year Argument (Scorsese/Tedeschi, 2014) omhandler tidsskriftet ”The New York Review of Books” som, i troen på at kulturkritikk kan være mer enn korte anmeldelser, har publisert svært innflytelsesrike essays om kunst, kultur, aktuelle

58

hendelser og politikk, og slik formet den kulturelle samtidsdebatten. Regarding Susan Sontag (Kates, 2014) omhandler en av tidsskriftets mest markante bidragsytere. For å diskutere disse temaene, har vi samlet en rekke internasjonale og nasjonale forfattere og kritikere med spesiell interesse for feltet. Blant disse er Linn Ullmann, Yasmine El Rashidi, Frode Saugestad, Kaja Schjerven Mollerin, Karin Haugen og Stian Wallum.


SEMINARER OG DEBATTER

SAMFUNDSMØTE: RADIKALISERING LØRDAG 12. MARS KL 19.00 STUDENTERSAMFUNDET

OFRES MENNESKERETTIGHETENE TORSDAG 10. MARS KL. 18.00 - 20.00 I FRYKTEN FOR RÅDHUSSALEN I TERRORISME? TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK I mange land ser vi at begrensninger i ytringsfriheten, overvåkning, kollektiv forfølgelse, vilkårlig fengsling og tortur stadig oftere brukes i kampen mot terror. Frykten for terror brukes for å legitimere brudd på menneskerettigheter.

GRATIS INNGANG

I 2015 avslørte Aftenposten at norsk politi og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) drev mobilovervåking i strid med loven. Høyesterett slo fast samme år at PST brøt loven da de beslagla upublisert materiale fra Ulrik Imtiaz Rolfsen. Lovendringene som ble innført i utlendingsloven i november hevdes å være i strid med retten til å søke

Vi samler et knippe fagfolk med innsikt og erfaring om temaet, deriblant regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, tidligere dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Sverre Erik Jebens og generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International.

asyl. Frykten for radikale islamister preger både media og det politiske debattklimaet. Hvor langt er vi villige til å gå for å beskytte oss mot terrorisme?

Samfundsmøtet, eller lørdagsmøtet i Storsalen på Studentersamfundet, er en institusjon i Trondheim. På dette Samfundsmøtet som Kosmorama er medarrangør på, er radikalisering det svært dagsaktuelle temaet. Vi har invitert den norske filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen til å delta i diskusjonen. Rolfsen har i lang tid vært tett på den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah, og har nær kjennskap til radikaliseringens vesen i Norge. Det samme gjelder journalisten Muhammed Quasim Ali, som også deltar på møtet. Mer informasjon kommer på samfundet.no og kosmorama.no. Gratis inngang for alle med Kosmoramas festivalpass og for Studentersamfundets medlemmer Ordinær pris 50,(billettsalg i døra på Samfundet)

59


SEMINARER OG DEBATTER

DEN KULTURELLE SKOLESEKKEN De siste årene har tusenvis av skoleelever på videregående skoler fått gode filmopplevelser på Kosmorama gjennom Den Kulturelle Skolesekken (DKS) i Sør-Trøndelag. Årets program er valgt ut i samarbeid med elever fra Tiller videregående skole. Vi har satt sammen et program fullspekket av spennende og engasjerende filmer fra hele verden. I år vil radikalisering være et av temaene vi ønsker å belyse. Sammen med Samarbeidsrådet for trosog livssynssamfunn (STL) vil vi i den forbindelse ha et dialogmøte i Nova 1 som også blir streamet direkte til skolene i fylket. Dialogmøtet er en del av et samlet

60

undervisningsopplegg knyttet til filmen Don’t Tell Me the Boy was Mad. Filmen handler om unge armenere som ble radikalisert i Frankrike på 80-tallet. Kosmoramas og STL’s agenda i denne sammenheng er forebygging av radikalisering. Nytt av året er at Trondheim Kommune har bevilget øremerkede midler til filmvisninger for grunnskolen. I år er det ungdomstrinnene i Trondheim som får mulighet til å besøke festivalen.


SEMINARER OG DEBATTER

SNAKK OM FILM Vi har tradisjonen tro invitert et knippe filmvitere fra Institutt for kunst- og medievitenskap (IKM) til å snakke om en film de har valgt fra programmet, uten å ha sett den på forhånd. Etterpå leder de en samtale med publikum: Var opplevelsen som forventet?

PSYKOLOGIDAGENE Siden 2010 har Psykologidagene vært et årlig arrangement for psykologistudenter på NTNU, med mål om å samle linjeforeningene ved Psykologisk institutt. På fem år har Psykologidagene forflyttet seg fra hverdagens Dragvoll til byens sentrum og åpnet opp også for andre interesserte. Målet er å bidra til et aktivt fagmiljø blant studentene på Psykologisk institutt, og å gjøre fagfeltet tilgjengelig for folk flest. I år vil filmvisningen under Kosmorama vise psykologi formidlet på lerretet. Filmen Experimenter baseres på velkjent psykologisk forskning og tar opp viktige tema innenfor psykologiens fagfelt.

Snakk om film finner sted hver dag kl. 18.00 I den anledning vil filmen 8. mars bli introdusert av to psykologstudenter fra NTNU. De to studentene Brynjar og Andreas, vil aktualisere filmens tematikk og by på en smakebit av studiehverdagen ved Psykologisk institutt.

TIRSDAG: ANNE GJELSVIK (Professor i film/bildemedia & filmvitenskap) Virgin Mountain, omtale s. 37

ONSDAG: MARIT KATHRYN CORNEIL (Universitetslektor film- og videoproduksjon & flm/bildemedia) Amama - When a Tree Falls, omtale s. 17

TORSDAG: BJØRN SØRENSSEN (Professor i film/bildemedia & filmvitenskap) 1944, omtale s. 23

FREDAG: STIG KULSET (Førsteamanuensis i film/bildemedia & filmvitenskap) Mountain, omtale s. 20

61


62


2016 THE ROYAL OPERA

THE ROYAL BALLET

MODEST MUSSORGSKY Bryn Terfel har tittelrollen i Mussorgskys fantastiske opera om maktens farer i en ny produksjon av den prisvinnende dirigenten Richard Jones.

LIAM SCARLETT Mary Shelleys gotiske klassiker er inspirasjonen bak Liam Scarletts nyeste ballett. 18 MAI. 2016

BORIS GODUNOV

FRANKENSTEIN

21. MARS 2016 THE ROYAL OPERA THE ROYAL BALLET

GISELLE

MARIUS PETIPA Denne romantiske historien om menneskelig lidenskap og overnaturlige krefter er en av de mest fortryllende ballettene gjennom tidene. 06. APRIL. 2016 THE ROYAL OPERA

LUCIA DI LAMMERMOOR

GAETANO DONIZETTI Diana Damrau spiller Donizettis heltinne i en ny produksjon av Katie Mitchell.

25. APRIL 2016

WERTHER

JULES MASSENET Den lyriske skjønnheten i Massenets opera er fanget med bravur i Benoît Jacquots produksjon. Med Vittorie Grigolo og Joyce DiDonato. Dirigert av Antonio Pappano.

27. JUNI 2016

ALLE SESONGENS BILLETTER I SALG NÅ!

Billetter: www.trondheimkino.no Photograph: Erwin Schrott as Figaro, with Susanna disguised as the Countess, Act IV (©Bill Cooper, 2006)

63


TIRSDAG 8. MARS 10.00

11.00

12.00

NOVA 3

NOVA 2

NOVA 1

10.00 Idol 1t 40min Omtale s.30 Visning 1/6

NOVA 4

14.00

12.00 Don’t Tell Me the Boy Was Mad 2t 14min Omtale s.26 Visning 1/5

10.00 TBA

11.50 Experimenter 1t 38min Omtale s.28 Visning 1/3

10.00 TBA

11.50 Experimenter 1t 38min Omtale s.28 Visning 1/3

10.00 Box – JIP 1t 33min Omtale s.17 Visning 1/3

12.00 Chevalier – JIP 1t 39min Omtale s.18 Visning 1/3

10.00 TBA

15.00

14.30 Lamb 1t 36min Omtale s.31 Visning 1/2

14.00 Embrace of the Serpent – JIP 2t 05min Omtale s.19 Visning 1/3

11.50 Experimenter 1t 38min Omtale s.28 Visning 1/3

14.20 Heart of a Dog 1t 15min Omtale s.29 Visning 1/3

09.30 – 15.40 Fagprogram med film i samarbeid med MIST Lukket arr.

New Directors

Cinerama

Ramaskrik

Årets klassikere

KosmoKids: Barneprogram

16.30 Mammas drøm 52min Omtale s.32 Visning 1/2

15.00 Angry Indian Goddesses 1t 55min Omtale s.23 Visning 1/3

NOVA 8 NOVA 9

64

16.00

14.30 Ice and the Sky 1t 29min Omtale s.30 Visning 1/2

NOVA 6 & 7

NOVA 5

13.00

ANNET

DETALJPROGRAM

09.00

Kosmorama-opplevelser

Debatter og seminarer

16.00 Land and Shade 1t 37min Omtale s.31 Visning 1/3


TIRSDAG 8. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00

21.00

18.30 Ă…pningsfilm Carol 1t 58min Omtale s.14 Visning 1/2

17.30 CODE: Debugging the Gender Gap Lukket arr.

16.30 A Minor Leap Down 1t 28min Omtale s.33 Visning 1/2

24.00

21.30 London Road 1t 31min Omtale s.32 Visning 1/3 20.10 Dora or the Sexual Neuroses of Our Parents 1t 30min Omtale s.26 Visning 1/2 20.00 Sun Choke 1t 23min Omtale s.42 Visning 1/2

18.20 Ixcanul 1t 33min Omtale s.19 Visning 1/3

20.20 Det vita folket 1t 19min Omtale s.18 Visning 1/3

18.00 Virgin Mountain 1t 34min - Samtale etter filmen ledes av Anne Gjelsvik (s. 61) Omtale s.37 Visning 1/2

20.20 Trace (m. gjest) 36min Omtale s.37 Visning 1/2

JIP: Lukkede visninger for jury, bransje og presse.

23.00

DETALJPROGRAM

18.10 The Fencer 1t 33 min Omtale s.29 Visning 1/2

22.00

22.00 Unlikely Heroes 1t 34min Omtale s.37 Visning 1/2 22.00 Baskin 1t 37min Omtale s.41 Visning 1/2 22.00 Enclave 1t 32min Omtale s.19 Visning 1/3 21.30 Spotlight 2t 08min Omtale s.35 Visning 1/2

65


ONSDAG 9. MARS 12.00

13.00

14.00

15.00

12.00 Don’t Tell Me the Boy Was Mad 2t 14min Omtale s.26 Visning 2/5

10.00 TBA

12.00 TBA

14.30 Fatima 1t 19min Omtale s.28 Visning 1/2

10.00 Idol 1t 40min Omtale s.30 Visning 2/6

12.00 TBA

14.30 Carol 1t 58min Omtale s.14 Visning 2/2

10.00 1944 1t 40min Omtale s.23 Visning 1/2

12.00 Alias Maria 1t 31min Omtale s.23 Visning 1/2

14.00 Enclave 1t 32min Omtale s.19 Visning 2/3

10.00 TBA

12.00 TBA

14.00 Truman 1t 48min Omtale s.36 Visning 1/3

NOVA 9

NOVA 8

NOVA 6 & 7

NOVA 5

NOVA 2

NOVA 1

10.00 Idol 1t 40min Omtale s.30 Visning 2/6

14.30 Welcome to Norway 1t 30min. Omtale s.50 Lukket visning for DKS

NOVA 3

11.00

NOVA 4

10.00

09.00 – 17.40 The 50 Year Argument (seminar) Omtale s.58 09.00 Regarding Susan Sontag 1t 38min Omtale s.58 Visning 1/1

12.45 The 50 Year Argument 2t 17min Omtale s.58 Visning 1/1

ANNET

DETALJPROGRAM

09.00

66

New Directors

Cinerama

Ramaskrik

Årets klassikere

KosmoKids: Barneprogram

Kosmorama-opplevelser

Debatter og seminarer

16.00

16.10 Experimenter 1t 38min Omtale s.28 Visning 2/3

16.00 Chronic 1t 33min Omtale s.18 Visning 1/3 16.10 The Treasure 1t 29min Omtale s.36 Visning 1/3


ONSDAG 9. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00

21.00

19.00 Welcome to Norway (m. gjester) 1t 30min Omtale s.50 Visning 1/1 18.10 Min datter, min søster 1t 44min Omtale s.33 Visning 1/2

17.00 Say Something (m. gjester) 1t 15min Omtale s.34 Visning 1/2

19.00 Statement Too 38min Omtale s.37 Visning 1/2

18.00 Amama – When a Tree Falls 1t 43min Samtale etter filmen ledes av Marit Corneil (s.61). Omtale s.17 Visning 1/3 18.00 Under kirsebærtrærne 1t 53min Omtale s.36 Visning 1/3 Kulinarisk kino. Middag på Jossa etter filmen.

23.00

24.00

21.30 A Bigger Splash 2t 04min Omtale s.24 Visning 1/2

20.10 Fargo 1t 38min Omtale s.45 Visning 1/2 20.00 Huset 1t 38min Omtale s.42 Visning 1/2

22.10 Ziggy Stardust and the Spiders from Mars 1t 30min Omtale s.45 Visning 1/1 22.00 The Devil’s Candy 1t 30min Omtale s.41 Visning 1/2

20.30 Let Them Come (m. gjest) 1t 35min Omtale s.20 Visning 1/3 20.20 Heart of a Dog 1t 15min Omtale s.29 Visning 2/3

DETALJPROGRAM

16.30 The High Sun 2t 03min Omtale s.30 Visning 1/2

22.00

22.40 Trace (m. gjest) 36min Omtale s.37 Visning 2/2 22.00 The Fear of 13 1t 36min Omtale s.28 Visning 1/2

20.30 Kulinarisk kino på Jossa mat og drikke Omtale s.55

JIP: Lukkede visninger for jury, bransje og presse.

67


TORSDAG 10. MARS 12.00

13.00

14.00

15.00

12.00 Don’t Tell Me the Boy Was Mad 2t 14min Omtale s.26 Visning 3/5

14.30 Embrace of the Serpent 2t 05min Omtale s.19 Visning 2/3

10.00 TBA

12.00 TBA

14.30 The Lobster 1t 58min Omtale s.32 Visning 1/2

10.00 TBA

12.00 TBA

14.30 Heart of a Dog 1t 15min Omtale s.29 Visning 2/2

10.00 Fatima 1t 19min Omtale s.28 Visning 2/2

12.00 TBA

10.00 Fatima 1t 19min Omtale s.28 Visning 2/2

16.00

16.10 Baba Joon (m. gjest) 1t 31min Omtale s.24 Visning 1/2

14.20 Spotlight 2t 08min Omtale s.35 Visning 2/2

11.40 Angry Indian Goddesses 1t 55min Omtale s.23 Visning 2/3

14.00 London Road 1t 31min Omtale s.32 Visning 2/3

16.00 Land and Shade 1t 37min Omtale s.31 Visning 2/3

NOVA 11 NOVA 9

NOVA 8

NOVA 6 & 7

NOVA 3

NOVA 2

NOVA 1

10.00 Idol 1t 40min Omtale s.30 Visning 3/6

NOVA 4

11.00

NOVA 5

10.00

10.00 Fatima 1t 19min

14.15 Midtnorsk Filmmarked 3t 30min Omtale s.51 Visning 1/1 11.00 – 14.00 Filmwebs pitchekonkurranse 3t Omtale s.52 Visning 1/1

ANNET

DETALJPROGRAM

09.00

68

New Directors

Cinerama

Ramaskrik

Årets klassikere

KosmoKids: Barneprogram

Kosmorama-opplevelser

Debatter og seminarer


TORSDAG 9. MARS 17.00

18.00

20.00

19.00 Under kirsebærtrærne 1t 53min Omtale s.36 Visning 2/3

18.00 Det som en gang var (m. gjester) 1t 20min Omtale s.26 Visning 1/2 18.00 Let Them Come (m. gjest) 1t 35min Omtale s.20 Visning 2/3 18.00 1944 1t 29min Samtale etter filmen ledes av Bjørn Sørenssen (s.61) Omtale s.23 Visning 2/2

18.00 Trondheim Folkebibliotek - Rådhussalen Amnestys temamøte 2t Omtale s.59 Visning 1/1

JIP: Lukkede visninger for jury, bransje og presse.

22.00

23.00

24.00

21.30 Angry Indian Goddesses 1t 55min Omtale s.23 Visning 3/3

19.30 Orion: The Man Who Would Be King 1t 29min Omtale s.33 Visning 1/2

17.00 A Bigger Splash 2t 04min Omtale s.24 Visning 2/2

17.00 Statement Too 38min Omtale s.37 Visning 2/2

21.00

DETALJPROGRAM

17.00 Idol 1t 40min Omtale s.30 Visning 4/6

19.00

21.30 The Fool 1t 56min Omtale s.29 Visning 1/2

20.00 The Green Inferno 1t 40min Omtale s.41 Visning 1/2

22.00 Southbound 1t 29min Omtale s.42 Visning 1/2

20.10 Chevalier 1t 39min Omtale s.18 Visning 2/3

22.10 Box 1t 33min Omtale s.17 Visning 2/3

20.20 The Treasure 1t 29min Omtale s.36 Visning 2/3

22.10 Dora or the Sexual Neuroses of Our Parents 1t 30min Omtale s.26 Visning 2/2

20.00 Byscenen Kanonprisen Omtale s.11 Visning 1/1 21.30 Kulinarisk kino på Jossa mat og drikke Omtale s.55

69


FREDAG 11. MARS 12.00

13.00

10.00 Idol 1t 40min Omtale s.30 Visning 5/6

12.00 Min datter, min søster 1t 44min Omtale s.33 Visning 2/2

10.00 TBA

12.00 Ixcanul 1t 33min Omtale s.19 Visning 2/3

NOVA 4

10.00 Let Them Come (m. gjest) 1t 35min Omtale s.20 Visning 3/3

NOVA 5

NOVA 3

NOVA 1

11.00

10.00 Don't Tell Me the Boy Was Mad 2t 14min Omtale s.26 Visning 4/5

NOVA 2

10.00

10.00 Blackhearts 1t 27min Omtale s.24 Lukket visning for DKS

14.00

12.30 Dialogmøte etter Don’t Tell Me the Boy Was Mad Omtale s.60 Visning 1/1

14.10 Baba Joon (m. gjest) 1t 31min Omtale s.24 Visning 2/2 13.50 The Treasure 1t 29min Omtale s.36 Visning 3/3

12.10 Under sandet – JIP 1t 40min Omtale s.20 Visning 1/3 12.00 Min datter, min søster 1t 44min Omtale s.33 Visning 2/2

15.00

14.00 Fargo 1t 38min Omtale s.45 Visning 2/2

14.30 Mammas drøm (m. gjest) 52min Omtale s.32 Visning 2/2 14.00 Chronic 1t 33min Omtale s.18 Visning 2/3

NOVA 9

NOVA 8

NOVA 6 & 7

12.00 Min datter, min søster 1t 44min Omtale s.33 Visning 2/2

ANNET

DETALJPROGRAM

09.00

70

New Directors

Cinerama

Ramaskrik

Årets klassikere

KosmoKids: Barneprogram

Kosmorama-opplevelser

Debatter og seminarer

16.00 16.00 The Fencer 1t 33min Omtale s.29 Visning 2/2 16.10 Det vita folket 1t 19min Omtale s.18 Visning 2/3 15.40 Land and Shade 1t 37min Omtale s.31 Visning 3/3 16.00 Amama – When a Tree Falls 1t 43min Omtale s.17 Visning 2/3 16.00 Truman 1t 48min Omtale s.36 Visning 2/3


FREDAG 11. MARS 17.00

18.00

19.00

21.00

22.00

20.00 Blackhearts (m. gjester) 1t 27min Omtale s.24 Visning 1/2

18.00 Standing Tall 2t 00min Omtale s.35 Visning 1/2

23.00

24.00

22.10 The Lady in the Car with Glasses and a Gun 1t 33min Omtale s.31 Visning 1/2

DETALJPROGRAM

18.00 TBA (katta i sekken)

20.00

20.20 2001: En romodyssĂŠ (m.gjest) 2t 21min Omtale s.56 Visning 1/1

17.40 Schneider vs. Bax (m. gjester) 1t 36min Omtale s. 34 Visning 1/3 18.00 Mountain 1t 23min Samtale etter filmen ledes av Stig Kulset (s.61) Omtale s.20 Visning 1/3 18.10 Dreams Rewired 1t 28min Omtale s.27 Visning 1/1

20.00 Baskin 1t 37min Omtale s.41 Visning 2/2

22.00 Sun Choke 1t 23min Omtale s.42 Visning 2/2

20.00 Boychoir 1t 43min Omtale s.25 Visning 1/2

22.00 Aferim! 1t 48min Omtale s.17 Visning 1/3

20.00 Summer Solstice 1t 40min Omtale s.35 Visning1/2

22.00 The Endless River 1t 48min Omtale s.27 Visning 1/2

18.30 Bottle Shock 1t 50min Omtale s.55 Visning 1/4

21.15 Bottle Shock 1t 50min Omtale s.55 Visning 2/4

19.00 Kongens gate almenning (Kjøpmannsgata) Singin' in the Rain 1t 42min Omtale s.55 Visning 1/1 20.00 Kosmosentralen Trondheim Filmklubbs Filmquiz omtale s.56 JIP: Lukkede visninger for jury, bransje og presse.

71


LØRDAG 12. MARS 12.00

13.00

12.00 Kung Fu Panda 3 1t 35min Omtale s.48 Visning 1/2

10.00 Summer Solstice 1t 40min Omtale s.35 Visning 2/2

12.00 Min nabo Totoro 1t 26min Omtale s.48 Visning 1/2

10.00 A Minor Leap Down 1t 28min Omtale s.33 Visning 2/2

14.00

14.00 Marnie – min hemmelige venninne 1t 43min Omtale s.47 Visning 1/2 13.50 Lille frk Norge 1t 30min Omtale s.47 Visning 1/2 13.40 Truman 1t 48min Omtale s.36 Visning 3/3

11.50 Det som en gang var 1t 20min Omtale s.26 Visning 2/2

10.00 TBA

12.00 Amama – When a Tree Falls 1t 43min Omtale s.17 Visning 3/3

10.00 TBA

12.00 The Fool 1t 56min Omtale s.29 Visning 2/2

15.00

14.00 Aferim! 1t 48min Omtale s.17 Visning 2/3 14.20 TBA

NOVA 8

NOVA 6 & 7

NOVA 5

NOVA 4

NOVA 1

10.00 TBA

NOVA 2

11.00

NOVA 3

10.00

NOVA 9

10.00 It’s nice to be in orbit! Seminar i samarbeid med Meta.Morf. Omtale s.56 Se fullt program med bakgrunnstoff på www.mwtamorf.no Fri entré 11.00 Nova foajee ablemagic PLAY med appen Kosmokids 2016 7t. Omtale s.49

ANNET

DETALJPROGRAM

09.00

72

11.00 Nova foajee Pandafrokost 2t Omtale s. 46 New Directors

Cinerama

Ramaskrik

Årets klassikere

KosmoKids: Barneprogram

Kosmorama-opplevelser

Debatter og seminarer

16.00 16.00 Embrace of the Serpent 2t 05min Omtale s.19 Visning 3/3 16.00 Ariettas hemmelige verden 1t 34min Omtale s.47 Visning 1/2 15.50 Blackhearts (m. gjester) 1t 27min Omtale s.24 Visning 2/2 16.10 Det vita folket 1t 19min Omtale s.18 Visning 3/3 16.20 Ice and the Sky 1t 29min Omtale s.30 Visning 2/2


LØRDAG 12. MARS 17.00

18.00

19.00

20.00

21.00

23.00

21.00 Concussion 2t 03min Omtale s.25 Visning 1/2

18.00 Idol 1t 40min Omtale s.30 visning 6/6

20.00 Lamb 1t 36min Omtale s.31 Visning 2/2

22.00 Eva Nova 1t 46min Omtale s.27 Visning 1/2

17.40 Schneider vs. Bax (m. gjester) 1t 36min Omtale s.34 Visning 2/3

20.00 The Devil's Candy 1t 30min Omtale s.41 Visning 2/2

22.00 Huset 1t 38min Omtale s.42 Visning 2/2

18.00 Dégradé 1t 25min Omtale s.25 Visning 1/2

20.00 Chronic 1t 33min Omtale s.18 Visning 3/3

22.00 A Perfect Day 1t 45min Omtale s.34 Visning 1/2

20.00 Under sandet 1t 40min Omtale s.20 Visning 2/3

22.00 Mountain 1t 23min Omtale s.20 Visning 2/3

18.10 London Road 1t 31min Omtale s.32 Visning 2/2

18.30 Bottle Shock 1t 50min Omtale s.55 Visning 3/4

24.00

DETALJPROGRAM

18.30 Avslutningsfilm Gratis festforestilling Eddie the Eagle 1t 45min Omtale s.15 Visning 1/2

22.00

21.15 Bottle Shock 1t 50min Omtale s.55 Visning 4/4

19.00 Kosmosentralen Filmpolitiets Filmquiz 2t Omtale s.56

JIP: Lukkede visninger for jury, bransje og presse.

73


SØNDAG 13. MARS NOVA 1 NOVA 2 NOVA 3

10.00 The Fear of 13 1t 36min Omtale s.28 Visning 2/2 10.00 Mountain 1t 23min Omtale s.20 Visning 3/3 10.00 Unlikely Heroes 1t 34min Omtale s.37 Visning 2/2

12.00

13.00

14.00

15.00

13.00 Boychoir 1t 43min Omtale s.25 Visning 2/2 12.00 Lille frk Norge 1t 30min Omtale s.47 Visning 2/2 12.00 Ariettas hemmelige verden 1t 34min Omtale s.47 Visning 2/2

16.00 15.10 Kung Fu Panda 3 1t 35min Omtale s.48 Visning 2/2

13.50 Min nabo Totoro 1t 26min Omtale s.48 Visning 2/2 14.00 Schneider vs. Bax 1t 36min Omtale s.34 Visning 3/3

11.40 Chevalier 1t 39min Omtale s.18 Visning 3/3

13.40 Aferim! 1t 48min Omtale s.17 Visning 3/3

12.00 The Lady in the Car with Glasses and a Gun1t 33min Omtale s.31 Visning 2/2

14.00 Eva Nova 1t 46min Omtale s.27 Visning 2/2

NOVA 9

NOVA 8

NOVA 6 & 7

10.00 Dégradé 1t 25min Omtale s.25 Visning 2/2

NOVA 4

11.00

10.00 Standing Tall 2t 00min Omtale s.35 Visning 2/2

NOVA 5

10.00

11.00 Nova foajee ablemagic PLAY med appen Kosmokids 2016 7t. Omtale s.49

ANNET

DETALJPROGRAM

09.00

74

New Directors

Cinerama

Ramaskrik

Årets klassikere

KosmoKids: Barneprogram

Kosmorama-opplevelser

Debatter og seminarer

15.40 Marnie - min hemmelige venninne 1t 43min Omtale s.47 Visning 2/2 16.00 Enclave 1t 32min Omtale s.19 Visning 3/3 15.50 Under sandet 1t 40min Omtale s.20 Visning 3/3 16.10 Alias Maria 1t 31min Omtale s.23 Visning 2/2


SØNDAG 13. MARS 17.00

18.00

19.00

19.10 A Perfect Day 1t 46min Omtale s.34 Visning 2/2

17.50 Concussion 2t 03min Omtale s.25 Visning 2/2 18.00 Orion: The Man Who Would Be King 1t 29min Omtale s.33 Visning 2/2 17.50 The High Sun 2t 03min Omtale s.30 Visning 2/2 18.00 The Endless River 1t 48min Omtale s.27 Visning 2/2

JIP: Lukkede visninger for jury, bransje og presse.

21.00

22.00

23.00

24.00

21.30 The Lobster 1t 58min Omtale s.32 Visning 2/2

DETALJPROGRAM

17.10 Experimenter 1t 38min Omtale s.28 Visning 3/3

20.00

20.20 Don’t Tell Me the Boy Was Mad 2t 14min Omtale s.26 Visning 5/5 20.00 Soutbound 1t 29min Omtale s.42 Visning 2/2

22.00 The Green Inferno 1t 40min Omtale s.41 Visning 2/2

20.10 Box 1t 33min Omtale s.17 Visning 3/3

22.00 Ixcanul 1t 33min Omtale s.19 Visning 3/3

20.10 Say Something 1t 15min Omtale s.34 Visning 2/2

22.00 Virgin Mountain 1t 34min Omtale s.37 Visning 2/2

75


TITTEL

S.

1944 2001: En romodyssé The 50 Year Argument The 50 Year Argument (seminar) A Bigger Splash A Minor Leap Down A Perfect Day ablemagic PLAY med appen Kosmokids 2016 Aferim! Alias Maria Amama – When a Tree Falls Amnesty: Menneskerettigheter og terrorisme Angry Indian Goddesses Arriettas hemmelige verden Baba Joon Baskin Blackhearts Bottle Shock Box Boychoir Carol Chevalier Chronic Concussion Dégradé Det som en gang var Det vita folket The Devil's Candy Dialogmøte etter Don't Tell Me the Boy Was Mad Don't Tell Me the Boy Was Mad Dora or the Sexual Neuroses of Our Parents Dreams Rewired Eddie the Eagle Embrace of the Serpent Enclave The Endless River Eva Nova Experimenter Fargo Fatima The Fear of 13 The Fencer Filmpolitiets filmquiz Filmwebs pitchekonkurranse The Fool The Green Inferno Heart of a Dog

23 56 58 58 24 33 34 49 17 23 17 59 23 47 24 41 24 55 17 25 14 18 18 25 25 26 18 41 60 26 26 27 15 19 19 27 27 28 45 28 28 29 56 52 29 41 29

76

VISNING 1 Ons 10.00 N4 Fre 20.20. N2 Ons 12.45 N9 (del av seminar) Ons 09.00 N9 Ons 21.30 N1 Tir 16.30 N4 Lør 22.00 N4 Lør 11.00 Foajeen Fre 22.00 N4 Ons 12.00 N4 Ons 18.00 N4 (Snakk om film) Tor 18.00 Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek Tir 15.00 N3 Lør 16.00 N2 Tor 16.10 N3 Tir 22.00 N3 Fre 20.00 Nova 1 (festpremiere) Fre 18.30 N8 Tir 10.00 N4 (JIP) Fre 20.00 N4 Tir 18.30 N1 (åpningsfilm) Tir 12.00 N4 (JIP) Ons 16.00 N4 Lør 21.00 N1 Lør 18.00 N4 Tor 18.00 N3 Tir 20.20 N4 Ons 22.00 N3 Fre 12.30 N1 Tir 12.00 N1 Tir 20.10 N2 Fre 18.10 N5 Lør 18.30 N1 (avslutningsfilm, gratis inngang) Tir 14.00 N4 (JIP) Tir 22.00 N4 Fre 22.00 N5 Lør 22.00 N2 Tir 11.50 N2&N3 Ons 20.10 N2 Ons 14.30 N2 Ons 22.00 N5 Tir 18.10 N2 Lør 19.00 Kosmosentralen Tor 11.00 N11 Tor 21.30 N2 Tor 20.00 N3 Tir 14.20 Nova 5

VISNING 2

VISNING 3

VISNING 4

VISNING 5

Tor 18.00 Nova 5 (Snakk om film)

Tor 17.00 Nova 2 Lør 10.00 Nova 3 Søn 19.10 Nova 1 Søn 11.00 Foajeen Lør 14.00 Nova 4 Søn 16.10 Nova 5 Fre 16.00 Nova 4

Søn 13.40 Nova 4 Lør 12.00 Nova 4

Tor 11.40 Nova 5 Søn 12.00 Nova 3 Fre 14.10 Nova 2 Fre 20.00 Nova 3 Lør 15.50 Nova 3 Fre 21.15 Nova 8 Tor 22.10 Nova 4 Søn 13.00 Nova 1 Ons 14.30 Nova 3 Tor 20.10 Nova 4 Fre 14.00 Nova 5 Søn 17.50 Nova 2 Søn 10.00 Nova 2 Lør 11.50 Nova 3 Fre 16.10 Nova 2 Lør 20.00 Nova 3

Tor 21.30 Nova 1

Ons 12.00 Nova 1 Tor 22.10 Nova 5

Tor 12.00 Nova 1

Tor 14.30 Nova 1 Ons 14.00 Nova 4 Søn 18.00 Nova 5 Søn 14.00 Nova 5 Ons 16.10 Nova 2 Fre 14.00 Nova 1 Tor 10.00 Nova 5 & Nova 9 Søn 10.00 Nova 3 Fre 16.00 Nova 1

Lør 16.00 Nova 1 Søn 16.00 Nova 3

Lør 12.00 Nova 5 Søn 22.00 Nova 3 Ons 20.20 Nova 5

Lør 18.30 Nova 8 Søn 20.10 Nova 4

Lør 21.15 Nova 8

Søn 11.40 Nova 4 Lør 20.00 Nova 4

Lør 16.10 Nova 4

Søn 17.10 Nova 1

Tor 14.30 Nova 3

Fre 10.00 Nova 1

Søn 20.20 Nova 2

VISNING 6


TITTEL

S.

The High Sun Huset Ice and the Sky Idol "It's nice to be in orbit!" (Meta.Morf 2016) Ixcanul Kanonprisen Kulinarisk kino: Bottle Shock Kulinarisk kino: Under kirsebærtrærne

30 42 30 30 56 19 11 55 55

Ons 16.30 Nova 1 Ons 20.00 Nova 3 Tir 14.30 Nova 1 Tir 10.00 Nova 1 Lør 10.00 Nova 9 Tir 18.20 Nova 4 Tor 20.00 Byscenen Fre 18.30 Nova 8 Ons 18.00 Nova 5 + middag 20.30 på Jossa mat og drikke

VISNING 1

Søn 17.50 Nova 4 Lør 22.00 Nova 3 Lør 16.20 Nova 5 Ons 10.00 Nova 1

VISNING 2

Tor 10.00 Nova 1

Fre 12.00 Nova 3

Søn 22.00 Nova 4

Fre 21.15 Nova 8 Tors 19.00 Nova 5 + middag 21.30 på Jossa mat og drikke

Lør 18.30 Nova 8

Kung Fu Panda 3 The Lady in the Car with Glasses and a Gun Lamb Land and Shade Let Them Come Lille frk Norge The Lobster London Road Mammas drøm Marnie – min hemmelige venninne Midtnorsk Filmmarked Min datter, min søster Min nabo Totoro Mountain Orion: The Man Who Would Be King Pandafrokost Regarding Susan Sontag Say Something Schneider vs. Bax Singin' in the Rain Snakk om film Southbound Spotlight Standing Tall Statement Too Summer Solstice Sun Choke Trace The Treasure Trondheim Filmklubbs FilmQuiz Truman Under kirsebærtrærne Under sandet Unlikely Heroes Virgin Mountain Welcome to Norway Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

48 31 31 31 20 47 32 32 32 47 51 33 48 20 33 46 58 34 34 54 61 42 35 35 37 35 42 37 36 56 36 36 20 37 37 50 45

Lør 12.00 Nova 1 Fre 22.10 Nova 1 Tir 14.30 Nova 2 Tir 16.00 Nova 5 Ons 20.30 Nova 4 Lør 13.50 Nova 2 Tor 14.30 Nova 2 Tir 21.30 Nova 1 Tir 16.30 Nova 2 Lør 14.00 Nova 1 Tor 14.15 Nova 9 Ons 18.10 Nova 2 Lør 12.00 Nova 2 Fre 18.00 Nova 4 Tor 19.30 Nova 2 Lør 11.00 Foajeen Ons 09.00 Nova 9 (del av seminar) Ons 17.00 Nova 3 Fre 17.40 Nova 3 Fre 19.00 Kongens gate allmenning Tir 18.00 Nova 5 (Virgin Mountain) Tor 22.00 Nova 3 Tir 21.30 Nova 5 Fre 18.00 Nova 2 Ons 19.00 Nova 3 Fre 20.00 Nova 5 Tir 20.00 Nova 3 Tir 20.20 Nova 5 Ons 16.10 Nova 5 Fre 20.00 Kosmosentralen Ons 14.00 Nova 5 Ons 18.00 Nova 5 (Kulinarisk kino) Fre 12.10 Nova 4 (JIP) Tir 22.00 Nova 2 Tir 18.00 Nova 5 (Snakk om film) Ons 19.00 Nova 1 Ons 22.10 Nova 2

Søn 15.10 Nova 1 Søn 12.00 Nova 5 Lør 20.00 Nova 2 Tor 16.00 Nova 5 Tor 18.00 Nova 4 Søn 12.00 Nova 2 Søn 21.30 Nova 1 Tor 14.00 Nova 5 Fre 14.30 Nova 4 Søn 15.40 Nova 2 Fre 12.00 Nova 2 & Nova 6 Søn 13.50 Nova 2 Lør 22.00 Nova 5 Søn 18.00 Nova 3

Søn 20.10 Nova 5 Lør 17.40 Nova 3

VISNING 3

VISNING 4

VISNING 5

VISNING 6

Tor 17.00 Nova 1

Fre 10.00 Nova2 Lør 18.00 Nova 2

Lør 21.15 Nova 8

Fre 15.40 Nova 3 Fre 10.00 Nova 4

Lør 18.10 Nova 5

Søn 10.00 Nova 4

Søn 14.00 Nova 3

Ons 18.00 Nova 4 (Amama – When a Tree Falls) Tor 18.00 Nova 5 (1944) Fre 18.00 Nova 4 (Mountain) Søn 20.00 Nova 3 Tor 14.20 Nova 4 Søn 10.00 Nova 1 Tor 17.00 Nova 4 Lør 10.00 Nova 2 Fre 22.00 Nova 3 Ons 22.40 Nova 4 Tor 20.20 Nova 5 Fre 13.50 N3 Fre 16.00 Nova 5 Tor 19.00 Nova 1 Lør 20.00 Nova 5 Søn 10.00 Nova 5 Søn 22.00 Nova 5

Lør 13.40 N3 Fre 11.50 N5 Søn 15.50 N4

77


BAK KULISSENE

KONTAKTINFO

PROGRAMKATALOG

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival Kjøpmannsgata 31 7011 Trondheim +47 452 24 552 mail@kosmorama.no www.kosmorama.no

Ansvarlig utgiver: Silje Engeness

EIERSTRUKTUR Kosmorama drives av aksjeselskapet Filmfest Trondheim AS, et datterselskap av Trondheim Kino AS. Trondheim Kino er eid av Trondheim Kommune, som tok initiativ til festivalen høsten 2003.

STYRET Gro Eide - Styreleder Arild Kalkvik - Nestleder Merethe Baustad Ranum Peter Gjerde Ole Petter Bjørseth Eli Gjerde - Vara

PROGRAMRÅD RAMASKRIK Torbjørn Grav, Morten Haagensen, Kristian Krogstad, Bente Maalen, Petter Schanke Olsen, Ola Lund Renolen, Øystein Simonsen og Sølvi Stokkeland

78

Programredaktør: Carsten Brønner Johnsen Grafisk utforming: Engasjert Byrå Forsidebildet er fra Kosmoramas åpningsfilm Carol Oversetter til nettsiden: Tonje Milli Herseth Takk til alle som har bidratt til programmet Trykk: Skipnes Opplag: 7000 Vignett: Helmet Studio Web design: Klapp Media


EIER OG OPPDRAGSGIVER

SAMARBEIDSPARTNERE

OFFENTLIGE SAMARBEIDSPARTNERE KREATIVE

ARRANGEMENTSPARTNERE

TRYKKSAKER OG KOMMUNIKASJON arkon

MAGAZINE

79


En god film gir deg mer enn du forventer. Engasjert Byrå får kundene til å overgå sine egne forventninger.

Vi er et endringsbyrå.


Et rom med

LIV

«I do not want to arrive at the end of life and then be asked what I made of it and have to answer: I acted. I want to be able to say: I loved and I was mystified. It was a joy sometimes, and I knew grief. And I would like to do it all again.»

Liv Ullmann åpner utstillingen på Nova Kinosenter 5. april. 81


På lag med kinoene Fyll kiosken med det beste. Location gir deg: • Gode innkjøpsavtaler • Skreddersydd vareutvalg for kino • Optimal logistikk med samlet levering Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat: location@location.no

82


FREMTIDENS TRONDHEIM Eiendomsselskapet Dora eier og forvalter Dora 1, ubåtbunkeren som er forvandlet til en identitetsmarkør for innovativ urban utvikling. Med dette som utgangspunkt bygger Dora nå fremtidens kontorbygg for

spennende selskaper og kulturinstitusjoner. Dora er et solid og trygt vertskap som legger til rette for at leietakere skal lykkes og trives i lokalene. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

mer info på: dora.no 83


Følg Kosmorama – fra begynnelse til festivalslutt i Adresseavisen Adresseavisen følger Kosmorama sammen med deg, og gir deg bakgrunnsstoffet, filmanmeldelsene og filmmiljøet på nært hold. Følg Trondheim internasjonale filmfestival, Kosmorama i Adresseavisen og på adressa.no

84

Profile for Kosmorama Trondheim International Film Festival

Program 2016  

Program for Kosmorama 2016

Program 2016  

Program for Kosmorama 2016

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded