__MAIN_TEXT__

Page 1

here

to

2 m ov e 0 2 you 0 Programma 2020 FEB - JUN


Wat er gebeurt is subliem nutteloos, origineel, op een droge manier komisch en heerlijk om naar te kijken.

foto Bart Grietens

Theaterkrant over Red Haired Men van Alexander Vantournhout


2 0

Een nieuw jaar en een nieuwe koers; en een daarbij horend prachtig nieuw programma. We zijn bij Korzo klaar voor een verfrissend 2020. Blader lekker door ons programma heen, kom langs en laat je bewegen door alles wat we tot de zomer voor je hebben bedacht. We zijn een huis in en van beweging en laten met onze uitdagende programmering de actuele top zien, samen met aanstormend talent op het gebied van dans, muziek en fysiek- en circustheater. Met makers die zich op het snijvlak van beweging begeven, grenzen opzoeken en er overheen kijken, waarbij het altijd gaat over kunst maken die hen en ons – letterlijk en figuurlijk – beweegt. Niet voor niets is ons nieuwe motto “Here to move you”. Een nieuwe koers betekent nieuwe verhalen en ook andere verhalen. We zijn daarvoor steeds op zoek naar spannende programma’s, bijzondere talenten en verrassende connecties. Net als de programmeurs reis ik daarvoor stad en land af. Op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en horizons, maar zeker ook voor een luisterend oor. Zo ga ik regelmatig naar theaters waar onze producties te zien zijn en ik ben dan – net als in Korzo zelf – altijd enthousiast over de leuke gesprekken die ik met bezoekers heb. Over wat we hebben ervaren, over wat we zouden willen in het theater en waar we samen het avontuur kunnen zoeken. Wees welkom, deel met ons wat je bezighoudt en laat je door Korzo bewegen!

Welkom Welcome Bienvenido Hoşgeldin ようこそ स्वागत Bienvenue 4

Gemma Jelier

2 0

Algemeen directeur Korzo


foto De Schaapjesfabriek

Colofon Redactie Charlie Crooijmans Gemma Jelier Marieke van Oosten Jeanine Roersma

Ontwerp Het Echte Werk

Druk Platform P

Socials

/korzo.productiehuis

@Korzotheater @Korzotheater

Schrijf je in voor de nieuwsbrief via korzo.nl

Prinsestraat 42 2513 CE Den Haag 070 3637540 info@korzo.nl korzo.nl

Korzo wordt structureel ondersteund door:


Wat beweegt jou? Laat je inspireren.

Luister, spreek, dans, doe mee, leer en geniet van de lezingen, exposities, open studio’s, debatten, nage­sprekken, workshops en andere activiteiten die Korzo organiseert. Het randprogramma van Korzo laat de mens achter de ma­kers zien en hun beweeg­redenen en inspiraties achter hun voorstellingen. Ontmoet de artiesten, dompel je onder in hun werk en deel je er­varingen met hen en elkaar.

8

9


Doe mee!

Wednesday Repertory Class

Monday Movement Class

Level fanatieke amateurs & (semi)professionals

Vaste prik op de maandagavond: open lessen van choreografen die in de Korzo studio’s aan het werk zijn. Ben je nieuwsgierig naar hun bewegingsmateriaal en hoe ze werken? Jong, oud, danser of danskijker; iedereen is welkom om mee te bewegen.

Open level

MA 20.00 – 21.30

Wednesday Urban Dance Class Hiphop verovert de theaters. De dansstijlen die op straat ontstonden, staan nu tussen het ballet en de moderne dans geprogrammeerd. In Korzo werken al jaren docenten en makers in allerlei verschillende stijlen aan voorstellingen: hiphop, breakdance, popping, waacking, vogueing… en er komen er steeds meer bij. Er kwam een vraag of ze niet ook les konden geven. Bij deze! Op de woensdagavonden aan volwassen dansers die al ervaring hebben in urban dansstijlen.

Level fanatieke amateurs & (semi)professionals | 24+

WO 20.00 – 21.30

Intensive Dance Lab Samir Calixto MA 17 T/M VR 21 FEBRUARI, 10.00 – 16.00 | €200,In de afgelopen jaren heeft choreograaf Samir Calixto van zijn dansers een volledige toewijding gevraagd, fysiek, mentaal en emotioneel. Hiervoor heeft hij een trainingsproces ontwikkeld die direct invloed heeft op het bewegingsmateriaal en is gebaseerd op zeer specifieke kwaliteiten en technische principes. In deze vijfdaagse Intensive Dance Lab begeleidt hij professionele dansers langs deze principes en geeft hij ruimte aan onderzoek en experiment. De deelnemers worden meegenomen naar een diepgaande ervaring waar fysiek en artistiek onderzoek de menselijke benodigdheden ontmoeten om werk te creëren.

Level professionals

foto De Schaapjesfabriek

WO 20.00 – 21.30

Nu het succes van de Monday Movement Class heeft geleid tot een florerende community, is de tijd rijp voor meer lessen in de week. Tijdens de Wednesday Reper­ tory Class geven de choreografen en dansers die in Korzo werken moderne danstechnieklessen gebaseerd op hun repertoire.

10

11


Fighting Monkey Practice Rootless Roots Rootless Roots is terug met hun succesvolle workshop Fighting Monkey Practice. In de afgelopen 15 jaar ontwikkelden ze hun eigen danstechniek waarmee ze vanuit de fundamenten van de martial arts diep in de menselijke ziel duiken. Deze speelse workshops zijn razend populair en leren je de onderliggende principes van beweging te begrijpen en hoe stress en druk onze perceptie en ons gedrag beïnvloeden. Verbeelding en creativiteit zijn fundamenteel in het oplossen van problemen. Speel. Voor dansers, bewegers, martial arts beoefenaars en iedereen die geïnteresseerd is in menselijke ontwikkeling.

foto Linda Zhukova

MA 8 JUN | 14 - 17 | €75

Level professionals

JONGEREN

Crosstown Ben je jonger dan 25 jaar en wil je ook graag dansen? Dan hebben we voor jou Crosstown! Korzo geeft jongeren de kans om hun dansambities te ontwikkelen. Bij Crosstown krijg je les in urban, modern, theater en cross-overs van stijlen. De echte podiumbeesten stromen door naar de productiegroep. Deze groep volgt een intensief programma en maakt samen met professionele choreografen een voorstelling.

3 trainingen p/week

CROSSTOWN PRODUCTIE­GROEP: 14+ Voor iedereen vanaf 14 jaar met een gevorderd niveau in danstechniek en zeggingskracht. Lesdagen zijn op dinsdagavond, donderdagavond en zaterdag. In het najaar volg je drie keer in de week een intensief les­programma. Vanaf januari ga je met de choreo­grafen aan de slag en werk je aan de voorstelling.

1 les p/week

CROSSTOWN I - 14+

Voor iedereen vanaf 14 jaar die van dansen houdt. Lesdagen op dinsdag.

CROSSTOWN I - 12 TOT 14 JAAR

Voor iedereen van 12 tot 14 jaar die van dansen houdt. Lesdagen op dinsdag. 2 lessen p/week

CROSSTOWN II - 14+

Voor iedereen vanaf 14 jaar met wat danservaring, techniek en zeggingskracht. Lesdagen op dinsdagen en donderdagen.

12

13


Feb In Bloom MUZIEK | NIEUWE MUZIEK | ELECTRONISCHE MUZIEK

20.30 & 20.15 In Bloom is een nieuwe concertreeks die Korzo ontwikkelt in samenwerking met de Haagse componisten James Alexandropoulos-McEwan en Lise Morrison. Zij cureren en presenteren een showcase voor jonge muzikanten met werk dat is gemaakt door hun leeftijdgenoten uit de Haagse culturele scene.

DO

13 FEB

VR

17 APR

14

FOURTH EDITION Drummer Alex Andropoulos en acrobaat Zahar Bondar beeldhouwen een stuk waarin acrobatiek en muziek op een theatrale manier samenkomen. De klassiek geschoolde percussioniste en fashionista Nerea Vera toont haar bekroonde film Tierkreis, geïnspireerd op een compositie van Stockhausen. Het duo Flowers / Ghost & Echoes creëert een meeslepende geluidswereld van onmogelijke geluiden uit hun gitaar. Als reactie hierop projecteert visual artist Felix Bodin live vanuit zijn zelfontworpen instrument Mirror.

FIFTH EDITION Musicus en programmeur Zois Loumakis maakt audiovisuele installaties. In Homeomorphism gaan dichte, donkere, hypnotiserende visuals gepaard met elektronische klanken. De instrumentale en electroakoestische werken van Lise Morrison worden wereldwijd uitgevoerd. Ze brengt Actors voor vier hobo’s en accordeon ten gehore. In haar solo­­set streeft Mári Mákó naar een constante stroom traagbewegende en droomachtige geluidstexturen. De groep AMKA laat zich beïnvloeden door elektronische muziek, motoric krautrock, ambient, jazz en vrije improvisatie. Voortstuwende, stevige grooves worden gecombineerd met pakkende melodieën.

15


Wanneer je door de voordeur van Korzo loopt is een veel voorkomende reactie er een van stille verbazing. Achter die verborgen gevel staat een prachtig gebouw met een reusachtige binnengevel. Daarachter gaan ruimtes schuil waarin makers creëren, dansers lessen, festivals worden georganiseerd en waar het publiek geniet van voorstellingen en concerten. Een huis in beweging. Dit Valentijnsweekend krijg je de kans op een unieke kijk achter de schermen. Duik in het hart van Korzo met een theatrale reis door het gebouw, de nieuwste voorstelling van Dunja Jocic en een zielvol concert. Korzo is here to move you!

VR

14 FEB ZA

15 FEB

18.30 20.00 21.00 21.00

route PoroCity voorstelling Resident route PoroCity concert Nahawa Doumbia

foto Jelena Jankovic

In Hart en Ziel

Resident Dunja Jocic / Bird Productions, Korzo en Nederlandse Dansdagen

18.30 20.00 21.00

route PoroCity voorstelling Resident route PoroCity

Combitickets route + voorstelling + concert €30,route + voorstelling €23,-

route + concert €27,voorstelling + concert €23,-

PoroCity Andrea Božić & Julia Willms | TILT

DANS | HEDENDAAGS

Dunja Jocic maakt filmische voorstellingen met een elektrisch geladen en grillig virtuoze danstaal. In Resident zien we een man die in zijn streven naar perfecte leefomstandigheden, is gaan wonen in een modern appartementencomplex. Ook al zijn de huisvestingsproblemen verdwenen, zijn angsten blijven bestaan. Hij begint de utopie ter discussie te stellen. Plotse­ ling wordt zijn stabiele en rustige omge­ving net zo steriel als een architecturale afbeel­ding. Het leven wordt steeds bedreigender.

THEATRALE REIS

foto Thomas Lenden

PoroCity is een reis die dromen op bijzondere architecturale ruimtes projecteert. Twee performers smeden een verzameling dromen tot één groot verhaal. Ze leiden je al wandelend langs Korzo ruimtes waar je normaal niet komt. Het hele gebouw zélf wordt onderdeel van de performance. Tijdens deze reis ontstaat een derde, poreuze ruimte die we nog niet kennen: daar waar de ongrijpbare logica van de droomwereld en de alledaagse realiteit elkaar overlappen. Een ruimte waarin van alles mogelijk is.

Nahawa Doumbia MUZIEK | WORLD

Ritmisch en verstild klinkt de akoestische muziek die de krachtige stem van Nahawa Doumbia draagt. Nadat de Malinese zangeres in de jaren tachtig ontdekt werd, oogstte ze samen met gitarist N’Gou Bagayoko decennia­ lang veel succes. Ze nam moderne en traditio­ nele muziek op uit Wassoulou. Het is een behoorlijke tijd stil geweest rond haar, totdat het label Awesome Tapes From Africa een van haar allereerste cassettes ontdekte en heruitgaf. Sindsdien klinkt haar indringende stem weer op de internationale podia.

17


MA

17 FEB

16 FEB

Anushthan

Koninklijk Conservatorium MUZIEK | NIEUWE MUZIEK

19.30 Het Koninklijk Conservatorium maakt samen met Korzo het podium vrij voor talentvolle studenten compositie die deze toonaangevende muziek­ opleiding rijk is. Tijdens deze door de studenten zelf geprogrammeerde avonden vertolken de zowel de instrumentale als compositie afdeling hun vers geschreven werken. KC Lab betekent een avond vol muzikale avonturen: van luit tot laptop en zelf­gebouwde muziek­instrumenten, van zangeres tot DJ. Al het ongewone en onverwachte is tijdens KC Lab heel normaal.

foto Alex Avgud

ZO

KC Lab

a decolonizing ritual DANS | HEDENDAAGS

Fazle Shairmahomed i.s.m. Farah Rahman, Devika Chotoe, yEs!yEs! a.k.a. An3, Ludmila Rodrigues, Fred Janssen

Anushthan is het tweede ritueel dat de Haagse Fazle Shairmahomed maakt waarin dekolonisatie op in­dringende wijze centraal staat. Met dit ritueel treden dansers Fazle en Devika in de voetsporen van hun voorouders in de strijd voor dekolonisatie. Gedreven door de beats en geluiden van ‘..Formerly known as..’ reizen zij naar het verleden om heling tot stand te brengen voor de toekomst. De mechanismen en effecten uit het koloniale verleden zijn nog steeds voelbaar. Ze creëren een krachtig en intiem gezamenlijk moment voor de erkenning van een gedeelde geschiedenis.

18

foto Alex Schrîder

15.00

19


foto Luis Xertu

DI

18

Ons Wereldrijk Hotel Modern

FEB

THEATER

WO

19 FEB

20

20.30

Een gigantische maquette van Indonesië vult het podium, dat wordt bevolkt door honderden poppetjes. De spelers dwalen met minicamera’s door oerwouden en rijstvelden, langs tempels en moskeeën. De beelden worden op een groot scherm geprojecteerd. Het verhaal begint in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen hofdansen uitvoeren en volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met zeilschepen aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. Om hun handel veilig te stellen, nemen ze sterke huurlegers mee en gaandeweg krijgen ze steeds meer eilanden in hun greep.

21


DO

20 FEB

Die Stadt ohne Juden Ensemble Klang MUZIEK | NIEUWE MUZIEK | FILM

20.30

VR

28

VR

FEB

ZA

première

21

22 FEB

FEB

Being Benjamin Monki Business & TENT circustheater CIRCUS

20.30

Benjamin ‘Monki’ Kuitenbrouwer is een groot circustalent. In dit intieme theaterprogramma neemt Monki ons mee in zijn onderzoek om zijn eigen rauwe en gedurfde circustaal te vinden. We duiken van de zaal naar de studio en van de foyer naar de club om vervolgens weer te eindigen in de zaal. Hij jongleert met woorden op de maat van de muziek, creëert beeldende verhalen en toont verrassende fragmenten in ontwikkeling. We volgen hem op de voet van zijn vorming van speler naar regisseur en zien alvast een voorproefje op zijn regiedebuut JACK.

22

De Voorlopers

Campagnefoto’s Ielyj Ivgi

foto Hanneke Meijers

De expressionistische film Die Stadt ohne Juden uit 1924 gold lange tijd als verloren, tot er in 2015 een kopie opdook op een Parijse vlooienmarkt. De film, over de opkomst van het fascisme, is weer akelig actueel. De net verkozen Oostenrijkse kanselier merkt dat antisemitisme goed valt bij ‘het volk’ en besluit alle Joden uit Wenen te deporteren. De gevierde Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth schreef een nieuwe soundtrack voor de film, die bij de vertoning live door Ensemble Klang wordt uitgevoerd.

Ivgi&Greben DANS | HEDENDAAGS

20.30 Met hun krachtige danstaal en poëtisch en tegelijkertijd confronterend werk creëren danskunstenaars Ivgi&Greben een ode aan het idealisme. De Voorlopers is een verbeelding van alternatieve wegen in kunst en leven. Vijf dansers komen als eerste aan op een verre planeet waar zij zich gaan vestigen. Er is nog niets. Wat gaan ze doen? Er wordt gecreëerd en afgebroken, er is overvloed en ook schaarste. Het is een laboratorium van verschuivende relaties tussen mensen onderling en tussen de mens en zijn omgeving.

23


Het leukste kindertheater­ festival in de voorjaars­ vakantie! ZA 23 FEBRUARI T/M VR 1 MAART Het Nationale Theater en Korzo brengen in de voorjaarsvakantie een veelzijdig theaterprogramma speciaal voor kinderen. Tijdens het festival Lentekriebels zijn er de hele week familievoorstellingen in Theater aan het Spui, Korzo en de Koninklijke Schouwburg.

24

26 FEB

Vergeten Dieren en Verloren Zaken (6+) Duda Paiva Company THEATER | DANS

15.00 Dit is een serieus grappig verhaal. Over dingen die er eerst zijn en dan verdwijnen. Om veel later, onverwacht weer op te poppen uit het niets. Mijnheer Ut woont in een eigenaardige cadeauwinkel voor nutteloze dingen. Hij wil graag alles houden. Dingen waarvoor buiten zijn winkel geen plaats meer is: een knorrige vleesetende plant, de allerlaatste buidelwolf en een echte dodo. Mijnheer Ut kan zich een leven zonder deze vergeten dieren niet voorstellen. Alleen is er ook mevrouw Caterpillar en zij gelooft in ‘opgeruimd staat netjes’.

foto Studio Matusiak

Lentekriebels

WO

5 2


Grensgeval i.s.m. aifoon CIRCUS | MUZIEK

13.00 en 16.00

Murmur is circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en de acrobatische componist Camiel. Hij bouwt een wereld vol geluid. Een purrende kat klinkt uit een jaszak, een zwerm bijen vliegt langs, twee armen maken het geluid van auto’s. Ruis wordt zee, wordt wind, wordt adem. Met het publiek rondom wringt Camiel zich in bochten, springt, valt, vliegt om de wereld te componeren. Alles en iedereen wordt deel van een wervelwind van geluid.

ZA

29 FEB

Rising Tide (8+) Arch8 / Erik Kaiel

1

MRT

De Donkere Dagen. Deel 1: Het Donker Lonneke van Leth Dans DANS | MUZIEK

15.00 De winter is de tijd van het jaar voor spannende verhalen. De tienjarige Daan gaat logeren bij zijn opa. Hij heeft alleen een probleem: hij is bang in het donker, maar van opa moet het licht uit. Toch is hij heel benieuwd naar de oude kast in de logeerkamer. Nieuwsgierig sluipt hij er zachtjes heen en vindt allerlei spullen die zijn fantasie prikkelen. Zo starten zijn verhalen in dans, muziek en spel. Zie hoe Daan leert waarom hij bang is in het donker en hoe hij dat overwint.

DANS | MIME | ACROBATIEK

15.00 Hoe houd je je hoofd boven water als de wereld warmer wordt? Wij horen continu over klimaatverandering. De zee stijgt, diersoorten verdwijnen. Dat mag toch niet? In een speels en geëngageerd stuk met dans, acrobatiek en mime worden abstracte ideeën fysiek gemaakt. Niet als klaagzang, maar als oproep tot actie. In deze wildwaterrit zie je vier spelers samen oplossingen en overlevingsstrategieën te bedenken. Kom kijken en denk, droom en doe mee.

26

ZO

foto Vincent de Kooker

FEB

NL Première

27

foto Geert Roels

Murmur (4+)

DO

27


Mrt ZO

1

MRT

All there is Blanco: Corpo Máquina Doublebill Simon Bus en Shane Boers DANS | URBAN | HEDENDAAGS

16.00 Simon Bus en Shane Boers zijn twee opvallende b-boys in de internationale dansscene. In Blanco presenteren ze ieder een duet met een eigen hand­ tekening. Als b-boy ontwikkelde Simon een eigen experimentele bewegingstaal vanuit zijn extreme fysieke mogelijk­ heden. Hij laat zich inspireren door de eeuwige repetitieve strijd waar Sisyphus mee werd gestraft. Als lid van de befaamde Tilburgse Hustle Kidz Crew vierde Shane triomfen. Op simpele wijze en met welhaast onmenselijke vaardigheden onthullen de dansers hun menselijkheid. Ze zetten virtuositeit in om fysieke kwetsbaarheid bloot te leggen.

28

29


foto’s Alwin Poiana

DO

VR

60

MRT

MRT

Amos Ben-Tal / OFFprojects i.c.m. ICK Amsterdam

5 6

DANS | HEDENDAAGS

20.30 60 neemt je mee in een meditatieve ervaring over de sociale aspecten en persoonlijke beleving van tijd. Met een stortvloed aan beweging, geluid, licht en woor­den trekken Amos en de dansers het begrip vakkundig uit elkaar. In een tijdsbestek van zestig minuten deelt het publiek momenten van verstilling, druk, hoop en verlangen waarin niet alleen de structuur maar ook het mysterie van tijd wordt blootgelegd.

OFFprojects Extra Choreograaf en musicus Amos Ben-Tal en zijn collectief OFFprojects staan bekend om hun multidisciplinaire voorstellingen, events, installaties, lezingen en lessen. Hun ‘out of the box’ mentaliteit resulteerde in bijzondere projecten. Een aantal daarvan kan je rondom de voorstelling 60 meemaken.

WORKSHOPS: MA 24 EN WO 26 FEB, 20.00

De dansers van OFFprojects geven een Monday Movement Class en een Wednesday Repertory Class. foto Milena Twiehaus

EXPOSITIE: VANAF 2 MRT

DO

In de foyer van Korzo is een fotoexpositie te bewonderen van een van de OFFprojects leden Milena Twiehaus.

VR

5 6 MRT

MRT

Seconds Amos Ben-Tal / OFFprojects & i.c.m. Korzo & ICK Amsterdam INSTALLATIE | DANS | HEDENDAAGS

20.00 en 21.45 De ingenieuze performance installatie Seconds is onderdeel van het grotere project 60 waar OFFprojects in het door mensen gecreëerde concept van tijd duikt. Met een kleine groep betreed je de Korzo Studio, die in ruimtes is opgedeeld. Elke ruimte bevat zijn eigen beweging en staat voor een nieuwe ontmoeting. Maar de tijd is beperkt en dwingt je te kiezen. Samen met de anderen bepaal je in 15 minuten hoe jullie Seconds ervaren.

30

INSTALLATIE: VR 5 EN ZA 6 MRT, 20.00 EN 21.45 Voorafgaand of na afloop van 60 kan je de performance installatie Seconds bezoeken.

LEZING: ZA 6 MRT, 19.45

Interdisciplinaire kunstenaar Gosse de Kort werkt met Amos Ben-Tal aan een onderzoek naar ruimte en tijd. Hij geeft een inspirerende lezing over het gegeven tijd als introductie op 60.

31


Dag in de Branding MRT

première

7

Catchpenny Ensemble

foto Kristinn Ingvarsson

ZA

Light Trace & Zizos MUZIEK | NIEUWE MUZIEK

ZO

Naar muziek kun je luisteren, maar je zou er volgens het Catchpenny Ensemble ook naar moeten kunnen kijken. Voor Light Trace heeft het ensemble samen met diverse componisten en visueel kunstenaar Tivon Rice naar een innovatieve manier gezocht om een partituur zichtbaar te maken. Het resultaat is een interdisciplinair spel van lichtbundels, video en klanken. Je wordt als het ware een interactieve partituur ingetrokken en beleeft een innerlijke wereld van visuele en sonische landschappen. Daarnaast spelen ze het nieuwe stuk Zizos van artist-in-residence Meriç Artaç.

MRT

première

8

17.00

New European Ensemble Anna Thorvaldsdottir MUZIEK | NIEUWE MUZIEK

foto Tivon Rice

15.00

Een van de meest spraakmakende componisten van vandaag is de IJslandse Anna Thorvaldsdottir. Haar werken worden wereldwijd uitgevoerd door beroemde orkesten en ensembles. Voor het New European Ensemble heeft ze In the Light of Air ge­ schreven. Ze laat zich inspireren door het samenspel van schaduw en licht in Leonardo da Vinci’s Primo taccuino dell’ombra e della luce. Dit delicate spel wordt omgezet in klanken. Het ensemble speelt verder een selectie uit haar oeuvre.

Bekijk het hele programma op dagindebranding.nl

32

33


foto Jordan De Deken

WO

18 MRT

Bambie 20 De Woedende Versie Mimetheatergroep Bambie FYSIEK THEATER

20.30

13 MRT

Omne + Trium = Quatrum La Verità Dance Company DANS | HEDENDAAGS

20.30 Natasa Frantzi en Alex Kyriakoulis van La Verità vielen op tijdens de Rotterdam International Duet Choreography Competition 2019. Hun creatie Omne + Trium = Quatrum is geïnspireerd door het Latijnse principe ‘alles wat per drie komt is perfect’. Ze vertrekken vanuit Leonardo Da Vinci’s Vitruviusman, die model staat voor de proportionele perfectie van het lichaam. Ze transformeren het lijf naar zijn primitieve staat waar de dierlijke instincten zich schuil houden, daar waar je echte vrijheid vindt. Hoe groot is de afstand tussen deze twee werelden? En welke definitie van perfectie zal triomferen?

ZA

14

King of Kings XXL DANS | URBAN

vanaf 12.00

MRT

In King of Kings XXL worden de krachten gemeten tussen de elite van de Hip Hop battle scene. Mannen, vrouwen en crews: tijdens deze editie kan iedereen met de titel naar huis gaan van KING en QUEEN van Europa. Naast de battles is er ook een competitie voor dansgroepen die de kans krijgen om hun choreo’s, flow en originaliteit aan elkaar te meten. Een Haags initatief van Clifton Veldwachter.

Inschrijving battles en teams: register@King-ofKings.com

34

Wie in woede uitbarst, moet zich verklaren en verexcuseren. De woede is een gast die alleen onder strenge voorwaarden welkom is. In Bambie 20 wordt de woede bevrijd. Zonder aanleiding raken drie figuren erdoor bevangen. Zelf als ze dènken dat ze ‘m kwijt zijn, klopt de puls van de woede door, reist door hun lichamen en wordt doorgegeven aan een ander. Een fysiek spektakel vol absurde uitvergrotingen van herkenbaar gedrag, slapstickgevechten en een poëtische verbeelding van krachten die de (goede) wil van het individu te boven gaan.

foto Sjoerd Derine

VR

DO

19 MRT

Bloedband Anne Suurendonk / Danstheater Aya JONG KORZO | DANS | HEDENDAAGS

19.30 Als broer en zus ken je elkaar door en door, maar jaloezie en concurrentie komen ook vaak boven borrelen. De ergernis als zij weer eens te slim uit de hoek komt, of wanneer hij zichzelf moet bewijzen. Broers en zussen moeten het met elkaar zien te rooien. En hoe oud je ook bent, het kind komt altijd weer in je naar boven. Samen met échte broers en zussen maakt choreograaf Anne Suurendonk een dansvoorstelling over die bijzondere band.

35


VR

20

Blackbird - Rebirth moON productions/Hendrik Aerts

MRT

THEATER | MUZIEK | DANS

21 MRT

20.30 Er zijn doden gevallen en op gruwelijke wijze. Blackbird - Rebirth is gemaakt naar aanleiding van de moord op de Nederlandse actrice Linda Olthof en haar zesjarige zoon Jimmy in New York. In een interdisciplinaire voorstelling laat theatermaker Hendrik Aerts samen met violiste Diamanda Dramm de stem van zowel de doden als de nabestaanden spreken. Wat volgt is een rollercoaster van boosheid en verdriet, een zoek­tocht naar troost en mogelijkheden. Een voorstelling over verlies, achter­ blijven en opnieuw beginnen.

foto Hashem Al Madani & Akram Zaatari - Arab Image Foundation

ZA

ZA

26 MRT

Jerusalem In My Heart + Lucrecia Daltt MUZIEK | NIEUWE MUZIEK | ELECTRONISCHE MUZIEK

20.30

ZA

21 MRT

Unboxing Ballet 2 Junior Company - Het Nationale Ballet DANS | KLASSIEK | BALLET

20.00

Na het grote succes van Unboxing Ballet brengen de toptalenten van de Junior Company een nieuwe reis door de balletgeschiedenis en dansen werk van toonaangevende choreografen. Eén bijzonder programmaonderdeel hebben ze al verklapt: Hans van Manens onvolprezen In and Out, dat door de danspers werd onthaald als een ‘regelrechte voltreffer’.

36

Jerusalem In My Heart is een audio-visueel project van Libanees-Canadese compo­nistproducent Rad­wan Ghazi Moumneh en filmmaker Charles-André Coderre. Archaïsche, futu­ristische geluiden en melodieën uit de Arabische wereld worden getransformeerd tot een ontre­­ge­­lend muzikaal, socio-politiek manifest, opgeluisterd door een serie 16mm analoge filmbeelden. Soundartist en producent Lucrecia Dalt haalt haar inspiratie uit LatijnsAmerika. De in Berlijn wonende Colombi­aanse brengt een sober, atmosferisch klankenveld met geabstraheerde Zuid-Amerikaanse ritmes en ongebruikelijke vocale fraseringen.

37


Cirque #9 Mania Contemporary circus theatre festival

Here to move you is het thema van de 9e editie van Cirque Mania. De artiesten komen vanuit verschillende disciplines samen in Korzo om een bijzondere avond te brengen. De vraag of het dans, fysiek theater, magie of toch circus is, mag je zelf bepalen. Zo versmelten de circusen klassieke muziekopleiding van Codarts in de gezamenlijke presentatie Elle, gaat Louis Vanhaverbeke aan de slag als disk­ jockey in Multiverse en onderzoekt David Eisele de relatie tussen tijd en repetitieve objecten in Cycle. En mochten deze voorstellingen nog te concreet zijn, dan raden wij Red Haired Men aan van het Vlaamse circustalent Alexander Vantournhout. Deze fantastische performance is een smeltkroes van disciplines waarin humor en verwondering belangrijker zijn, dan het hokje waar het in past. De allerkleinsten kunnen nog genieten van WIRWAR van Laura van Hal, een danseres die ontroerende circusvoorstellingen maakt. VOORDEEL MET DAGKAARTEN Bezoek twee voorstellingen op dezelfde dag en je krijgt korting! Een dagkaart voor vrijdag is €21,en op zaterdag €29,-.

foto Tessa Veldhorst

DO 26 T/M ZO 29 MAART

DO

26 MRT VR

27 MRT

Elle Codarts Circus Arts CIRCUS

20.00 & 19.30 Het begint traditie te worden in de maart-editie van Cirque Mania: de 3e jaars studenten van Codarts hebben de eer om het festival af te trappen met een gloed­nieuwe productie. En dit keer zijn ze niet alleen, ze worden bij­gestaan door vijf muzikanten van de Klassieke Muziekafdeling van Codarts. Samen proberen ze een relatie te zoeken tussen de dood en hetlLeven. Ze worden ondersteund door circusregisseur Roberto Magro en Simon Thierrée componeert de muziek.

korzo.nl/cirquemania

38 38

39 39


foto Jolien Fagard

VR

27 MRT

MULTIVERSE Louis Vanhaverbeke / CAMPO CIRCUS | MUZIEK | PERFORMANCE

21.00

40 40

De interdisciplinaire performancekunstenaar Louis Vanhaverbeke heeft een sterke interesse in de clash van levensstijlen en subculturen. Dit resulteert in een geheel eigen theatervocabulaire: freestyle, niet te classificeren, wel leesbaar. In MULTIVERSE is hij een multifunctionele diskjockey. Ronde geluidsdragers bepalen de beat, maar een echte rapper is hij niet. Hij kaatst met argumenten, schuurt zijn lyrics af, klapt de gedachten in tot een uitvouwset. Al lopend en zingend ontstaat een levend kleurenwiel.

41 41


Z0

29 foto Bart Grietens

MRT

Red Haired Men

28

Alexander Vantournhout CIRCUS | DANS

MRT

19.30

‘Een voltreffer’ schreef De Standaard over Red Haired Men van de originele circuschoreograaf Alexander Vantournhout. Uitgangspunt zijn de korte, bevreemdende, grappige teksten van de Russische schrijver Daniil Charms, die leefde tijdens de barre tijden van de Stalinterreur. Een ongemakkelijke lichamelijkheid, nonsens en de fysicaliteit van het woord zijn typisch ‘charmsiaanse’ kenmerken. Op de grens tussen dans, acrobatie, circus en theater wordt een universum gecreëerd waarin mensen verdwijnen en verschijnen, en verwondering en humor nooit zonder risico zijn. ‘Heerlijk om naar te kijken’ aldus de Theaterkrant.

‘s Avonds bij het schijnsel van het nachtlampje komen ze tevoorschijn: kleine schaduwtjes die dansen door de nacht. Als je durft, nemen ze je mee op avontuur naar een wereld waarin niemand anders komt. Een wereld waar de regels van de zwaartekracht niet gelden, waar onder en boven moeilijk uit elkaar te houden zijn. Sommige schaduw­ tjes zijn een beetje spannend, andere juist heel gezellig. WIRWAR is een adembenemende circus­ theatervoorstelling vol spectaculaire acrobatiek voor de hele familie.

CIRCUS

21.00

beeld Overburen

première

David Eisele

Net afgestudeerd aan Codarts won David Eisele in 2018 de BNG Circus Prijs vanwege zijn verrassende en virtuoze diabolo-spel. Cycle is een fascinerend onderzoek naar het contrast tussen de kracht van de cyr wheels en de kwetsbaarheid van de diabolo. Samen functioneren ze in oneindige bewegingen. David is degene die ze steeds weer tot beweging aanzet, net zoals hij zichzelf steeds weer aanzet tot de volgende poging in zijn leven. Een metafoor voor het leven dat zich in steeds nieuwe cycli ontwikkelt.

42 42

CIRCUS

Cycle

ZA

MRT

Laura van Hal / WIRWAR producties

15.00

ZA

28

WIRWAR (6+)

43 43


Apr 1

APR

MA

30 MRT

DI

31 MRT

44

Spring Festival Koninklijkc Conservatorium MUZIEK | NIEUWE MUZIEK

19.30 Spring Festival 2020 wordt een historische editie. De studenten van het Koninklijk Conservatorium staan groots en riant stil bij het afscheid van docent Cornelis de Bondt. Niet alleen is hij sleutelfiguur binnen de afdeling Compositie, maar ook landelijk als visionaire actievoerder. Decennia­lang heeft hij in de voetsporen van Andriessen, Raaijmakers en Van Vlijmen vele studenten opgeleid, niet alleen tot vakmensen maar ook tot zelfbewuste en geëngageerde kunstenaars. Naast het werk van deze KC coryfee staat Spring Festival uiteraard in het teken van het compositorisch talent van het KC.

Dubbelbloed #2 Danstheater Aya JONG KORZO | DANS | URBAN | HEDENDAAGS

19.30 Hoeveel clichés passen er op 41.526 vierkante kilometer? Want Nederland lijkt klein, maar de misverstanden over elkaar zijn groot. In 2006 speelde AYA met veel succes de voorstelling Dubbelbloed, nu komt het tweede deel uit met beatboxer en danser/performer Abdelhadi Baaddi. Zoon van Marokkaanse ouders, geboren in Nederland. In Dubbelbloed #2 wordt flink de draak gestoken met stereotypes. Een lichte en humoristische ontdekkingsreis waarin grenzeloze dans en muziek geen paspoort nodig hebben.

foto Sjoerd Derine

foto Alex Schröder

WO

45


Rewire Festival MUZIEK | ELECTRONISCHE MUZIEK

De tiende editie van het Rewire Festival staat opnieuw in het teken van opkomende ontwikkelingen binnen actuele muziek van over de hele wereld. De rode draad is (Re)setting: het thema onderzoekt hoe mensen en geluid zich verhouden tot (veranderende) omgevingen. In een tijdperk dat wordt bepaald door de interactie van de mens met de natuur en voortschrijdende technologische ontwikkelingen, reageert (Re)setting op nieuwe luisterervaringen, ver­stedelijking, het veranderende rurale landschap en de ecologische crisis. Met concerten, interdisciplinaire performances, talks, workshops, filmvertoningen en meer.

100 Notes

VR

10

première

foto Anis a Xhomaqi

VR 3 T/M ZO 5 APR

APR

Curator-in-residence violist Joseph Puglia zoekt naar de betekenis van virtuositeit. Wat gebeurt er als een uitvoerende tot het uiterste van zijn kunnen gaat? De werken van J.S. Bach en John Zorn zijn voorbeelden van instrumentale virtuositeit. In Among all names van Jesse Broekman smelten fluit en cello virtuoos samen tot één superinstrument. In Richard Ayres Concerto for Violin and Chamber Ensemble, een wereldpremière, wordt de rol van de solist onderzocht. Als extra wordt een “suite” van tien compositiestudenten uitgevoerd.

Mahler en Kokoschka

foto Maurice Haak

16

Ulrike Quade Company

APR

FYSIEK THEATER | POPPENTHEATER

20.30

DO 9 APR (PREMIÈRE),VR 10 APR, ZA 11 APR, 20.30 ‘Onthoud die naam’, schreef de Volkskrant in 2019. Het grote choreografietalent Wubkje Kuindersma zoekt voor haar eerste avondvullende voorstelling de samenwerking met Anthony Fiumara, een gevierde componist in de Nederlandse nieuwe muziek. Uitgangspunt is de verpixeling van de wereld: de digitale werkelijkheid neemt de analoge steeds meer over. Hoe verhouden ons analoge lichaam en ziel zich met hun gebitcrushte evenbeeld? Met een gretige wisselwerking tussen dans en muziek gaan ze op zoek naar antwoord.

46

foto Anouk van Kalmthout

Wubkje Kuindersma & Anthony Fiumara / Korzo DANS | HEDENDAAGS

MUZIEK | NIEUWE MUZIEK

20.15

DO

Bitcrusher

Oerknal

Alma Mahler wil aanbeden worden. Ze wil de ultieme muze zijn. In de verliefde kunstenaar Oskar Kokoschka vindt ze een gewillig slachtoffer. Hun onstuimige liefde, aan de vooravond van de roerige jaren twintig, is het gesprek van de dag in Wenen. Wanneer Alma, ongemakkelijk door de intensiteit van hun liefde, Kokoschka verlaat, doet hij een wanhopige poging haar te behouden. Hij laat een pop van haar maken. Ze mag mee naar het theater en hij maakt schilderijen van haar, totdat hij haar, onder invloed van vuur en drank, onthoofdt.

47


Rewire Festival

10e editie met o.a. Galya Bisanglieva


VR

17 APR

Nachthexen IV: Battre Jens van Daele / Burning Bridges DANS | HEDENDAAGS

20.30

ZA

Crosstown I en II presentaties

APR

JONG KORZO | DANS | HEDENDAAGS | URBAN

Z0

19

19.00 De dansers van Crosstown I en II hebben de afgelopen maanden lessen gevolgd in verschillende stijlen zoals urban dans, moderne dans en spel. Je kunt komen kijken naar een dansprogramma bestaande uit korte presentaties gemaakt door hun docenten Zahira Suliman, Mienke Zandleven, Mella Garcia Turbi en Kenji Nieuwenhuizen.

APR

All there is INNER Masha Zhukova, Liza Zhukova DANS | HEDENDAAGS

16.00

foto Robert Benschop

18

foto Masha Khutortseva

Jens Van Daele gooide in 2010 hoge ogen met Battre le Fer/Battre le Noir: ‘Een krachtig, ongepolijst duet.’ Theaterkrant). Nu maakt hij een remake, als vierde deel van de serie NachtHexen. Twee sterke danseressen wijken geen centimeter. Blindelings gooien ze zich in de strijd: oog-omoog, tand-om-tand. Een stoer, rauw en fysiek gevecht waarbij het doel uit het oog verloren raakt en er enkel verliezers te aanschouwen zijn. Ruige dans op spannende muziek van Greg Smith en Richard van Kruysdijk.

Danseressen Masha en Liza Zhukova presenteren hun artistieke onderzoek Inner waarmee ze de beste Dansers­ prijs op Diana Vishneva’s Festival in Rusland wonnen. Inner is geïnspireerd op de oude Indiase horoscoop waarin mensen op basis van hun geboorte­ moment een dier met zijn eigen karakteristieken krijgen toegekend. Masha en Liza bestudeerden veel dierlijke gedragingen en gewoontes die ze in hun onderzoek omzetten naar hun lichamen.

51


Moving Futures Festival Grenzeloze dans DO 23 T/M ZA 25 APRIL DANS | HEDENDAAGS

Zie hoe een eigenzinnige generatie danskunstenaars de grenzen van dans moeiteloos oprekt. Het reizende Moving Futures Festival strijkt dit jaar voor de tweede keer neer in Den Haag. Maak kennis met een nieuwe generatie danskunstenaars afkomstig van verschillende danshuizen in Nederland.

foto Thomas Lenden

19.30

Ballet Russe van Joseph Simon Ballet Russe is een duet op de scheidslijn tussen house en ballet. Geïnspireerd door het Ballets Russes dat een eeuw geleden met haar exotische flair Parijs op zijn kop zette, onderzoekt Joseph in dit werk opnieuw de aantrekkings­kracht van het exotische.

Tremble van Andreas Hannes Andreas Hannes vervolgt zijn werk vanuit de beoefening van het huppelen. In Tremble begint een groep dansers aan een reis zonder bestemming. Ze bewegen in geometrische patronen over het podium, vallen in en uit het ritme. Samen vormen ze een lichaam dat zich door de ruimte verplaatst. 

Deze en andere voorstellingen zie je tijdens het festival. Bezoek daarnaast de aftertalks met artiesten, gratis dansfilms en laat een reactie achter op de review wall.

52

53


Mei

54

55


heard Music Festival

(Un)

ZA

2 MEI

‘Foute’ muziek 15.30 Er waren en zijn tijdens oorlogen altijd kunstenaars geweest die de ‘verkeerde’ kant kozen, of niet duide­lijk genoeg stelling namen tegen de bezetter. Mag deze muziek nog gespeeld worden? Zegt het iets over de kwaliteit van de composities? In dit programma mag het publiek zelf oordelen; luister naar werken van Richard Strauss, Henk Badings en Florent Schmitt.

Unheard Marathon

Matangi Quartet

19.00 Een concert van Matangi, Saskia Lankhoorn en Ensemble Insomnio waarin de ‘ongehoorde’ werken van verschillende componisten die in tijden van oorlog en onderdrukking hun eigen weg bleven kiezen als Emil Frantisek Burian en Erwin Schulhoff.

1 T/M 4 MEI Niet alle muziek mocht of mag ‘gehoord’ worden. Tijdens oorlogen of onder dictaturen staat de vrijheid van kunstenaar onder druk. Maar zelfs in onmogelijke situaties vinden componisten, beeldend kunstenaars en musici een weg om zich te kunnen uiten. Het (Un)heard Music Festival staat in het teken van deze kunstenaars. Hoe leef en overleef je met muziek in extreme omstandigheden?

foto Studio Oostrum

Naast de concerten is er een uitgebreid, gratis rand­programma met gesprekken, lekker eten en een kinderworkshop.

ZO

3 MEI

Muziek uit Theresienstadt 11.00 + lunch na afloop

Het ‘doorgangskamp’ Theresienstadt was een culturele broedplaats temidden van de horrors van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit concert in samenwerking met Klassiek in ’t Ketelhuis, klinkt muziek die is geschreven door componisten die daar hebben geleefd of in andere concentratiekampen terecht zijn gekomen. Met werken van Gideon Klein, Hans Krasa en Dick Kattenburg.

56 56

57 57


VR

1

MEI

About Miss Julie Stephen Shropshire / The Shropshire Foundation DANS | HEDENDAAGS

20.30

ZO

3 MEI

All there is

foto Dainius Putinas

foto Eddy_Wenting en Paulina Matusiak

Al jaren ontvangt choreograaf Stephen Shropshire internationale erkenning voor zijn werk, dat zowel esthetisch harmonieus als intellectueel uitdagend is. Dit jaar keert hij terug met een adembenemende bewerking van August Strindbergs naturalistische tragedie Miss Julie, een fel betoog over klasse, seksuele politiek en de ongelijkheden die samenhangen in het patriarchale systeem. Deze thema’s weerklinken vandaag de dag nog steeds en laten een onbalans zien die de hedendaagse samenleving scheidt.

Slowstepper – On The Edge Of Survival, Hygin Delimat / Body Architects

4 MEI

Oorlogsvrouwen Karina Holla i.h.k.v. Theater na de Dam FYSIEK THEATER

21.00

DANS | URBAN | HEDENDAAGS

16.00 Choreograaf en performer Hygin Delimat integreert zijn fysieke methodes met filosofieën van urban dans. In Slowstepper zet hij onze wil om te overleven op scherp. Wij mensen zijn niet anders dan andere dieren. We hebben allemaal eten nodig en een goede plek om te leven. Is het leven voorbij overleving wat ons onderscheidt van andere organismen? Slowstepper onderzoekt de extremen van innerlijke weerstand, snelheid, uithoudingsvermogen en de mogelijke schoonheid die hierdoor kan ontstaan.

58

MA

‘Karina Holla glorieert als krachtige oorlogsvrouw’ kopt de Theaterkrant. Speciaal voor Theater na de Dam presenteert Korzo haar voorstelling gebaseerd op het boek De oorlog heeft geen vrouwengezicht van Svetlana Alexijevitsj, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur 2015. Holla vertelt de verhalen van jonge Russische vrouwen die vochten in de Tweede Wereld­oorlog. Ze zijn mecaniciens, soldaten van afweer­raketten, piloten van gevechtsvliegtuigen en worden gevangen genomen en gefolterd. In het begin worden ze bespot en uitgelachen omdat ze vrouw zijn. Ze krijgen medailles, maar na de oorlog mogen ze er niet over praten. Alleen de heldenverhalen van de mannen mogen gehoord worden.

59


India Dans Festival

ZA

9 MEI ZO

10 MEI

Korzo’s India Dans Festival verplaatst vanaf dit seizoen naar het voorjaar. Het festival is een van Europa’s grootste manifestaties voor Indiase dans en laat op unieke wijze de hedendaagse ontwikkelingen zien met respect voor eeuwenoude Indiase dans­ tradities. De negende editie opent met de Nederlandse première van Rite of Spring van Seeta Patel uit Londen. Wereldpremières zijn er onder andere van hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran, Bharatanatyam-fenomeen en innovator Navia Natarajan uit India en de Haagse belofte Poernima Gobardhan. In samenwerking met het Gandhi Center wordt voor het eerst ook festivalprogrammering in Theater De Nieuwe Regentes en het Laaktheater mogelijk gemaakt. Naast prachtige dans wordt een rijk randprogramma met concerten, workshops, films en meet & greets georganiseerd.

Seeta Patel UK | BHARATANATYAM | HEDENDAAGS

21:00 | 15:00 De bekroonde Britse choreografe Seeta Patel slaat met de openingsvoorstelling Rite of Spring als eerste een brug tussen Igor Stravinsky’s baanbrekende en geliefde werk Le Sacre du Printemps en de Indiase Bharatanatyam. In vervolg op haar succesvolle solocarrière maakte ze in 2018 deze vooruitstre­ vende creatie voor een internationaal ensemble van zes geweldige talenten.

foto Joe Armitage

ZA 9 T/M ZA 23 MEI

Rite of Spring

PASSE-PARTOUT Helemaal opgaan in het festival? Met een passepartout à €60,- bezoek je alle voorstellingen van het festival in Korzo, De Nieuwe Regentes en Laaktheater.* *Niet geldig i.c.m. andere kortingen. Voor workshops en diners dienen apart tickets besteld te worden.

60

61


foto Megin Zondervan

ZA

foto Steven Tips

30 15 MEI ZA

16 MEI

première

VR

Shakti Shailesh Bahoran / Illusionary Rockaz Company NL | URBAN | HEDENDAAGS

20:00 | 21:00 In 2017 opende Shailesh Bahoran het India Dans Festival met de succes­ voorstelling Aghori i. Dit jaar komt hij met opvolger Shakti. In de Hindoeïstische traditie bestaat de mens uit twee zijden van dezelfde medaille: Shiva, de mannelijke energie, en Shakti, de vrouwelijke energie die staat voor alles wat beweegt. Met Shakti onderzoekt Shailesh met vijf dansers en twee muzikanten de eigenschappen van de vrouwelijke energie, maar ook de verhouding tussen de twee tegenpolen die in ieder individu verscholen liggen.

Het volledige programma wordt later bekend gemaakt. Houd de website in de gaten voor meer informatie: www.indiadansfestival.nl

62

MEI

Square Two Tall Tales Company CIRCUS

14.00, 16.00, 20.00 411 - 411 - 31 - 31 - 411 ziet eruit als een algoritme, een wachtwoord, of wellicht een geheimzinnige wiskundige code. Deze getallen zijn het startpunt van Square Two, waarin drie jongleurs samen met het pu­bliek een route verkennen door het markante gebouw van Korzo. Gebaseerd op de mathematische kunstobjecten van de Rotterdamse kunstenaar Don Satijn, onderzoekt Tall Tales hoe emotie, vorm en inhoud in wiskundige codes gevangen kunnen worden. Square Two laat je met een hernieuwde blik kijken naar jongleren, beeldende kunst en je omgeving.


Jun

talenten maand Laat je bewegen, verbazen en verrassen door de jongste talenten in de talenten­maand van Korzo. Met programma’s van de dansacademies Codarts, AHK en ArtEZ, het I Love Hiphop Festival, This is drip!, de Monday Movement productie en natuurlijk de jongeren van Crosstown belooft het een feestje te worden.

64

65


De Nederlandse kunstacademies DANS | MUZIEK | HEDENDAAGS | KLASSIEK

DI 2, WO 3 EN DO 4 JUNI Koninklijk Conservatorium

ZA 13 JUNI

ArtEZ Bachelor Dans

MA 22, DI 23 JUNI Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

DO 25, VR 26 JUNI Codarts dansacademie

De conservatoria en dansacademies in Nederland blinken uit door hun zeer getalenteerde studenten die van over de hele wereld hier naartoe komen om te studeren. Met trots presenteert Korzo dan ook hun eindejaarsvoorstellingen. Zo organiseren de KC studenten zelf de eindexamenconcerten waarin zij hun beste werken van de afgelopen jaren ten gehore brengen. ArtEZ uit Arnhem nodigt eigen­zinnige choreografen uit die werk maken voor de studenten. De talenten van Codarts uit Rotterdam nemen je in Talent on the Move mee op een sprankelende dansreis van gerenommeerde en aanstormende choreografen. Bold in Motion is een collaboratie van toon­ aangevende choreografen en gedreven danstalent van de AHK in een divers pro­gramma. Laat je verrassen en overrompelen.

DO

4 JUN

Eghass Malan Les Filles de Illighadad MUZIEK | WORLD

20.30

Les Filles (de dochters) komen allemaal uit Illighadad, een afgelegen nomadengebied in de Sahara. Frontvrouw Fatou Seidi Ghali is de enige Toeareg-gitariste uit Niger; stiekem leerde ze elektrisch gitaar spelen van haar broer. Fatou gebruikt een nieuwe man-vrouw-rolverdeling door de nadruk te leggen op tende, liederen begeleid door handgeklap en percussie, van oudsher uitgevoerd door vrouwen. Met hypnotiserende gitaarrifjes, bedwelmende meerstemmige zang en een voortbewegend ritme is hun Toearegmuziek echt van deze tijd.

ZO

7 JUN

All there is Half the Truth RootlessRoot DANS | HEDENDAAGS

16.00

RootlessRoot is terug, en hoe. Het is hun briljantheid, hun virtuositeit en geloof dat het menselijk lichaam de kracht heeft emoties uit te drukken. Ze zijn niet bang om te voelen, op te treden, zweten en risico’s te nemen. De essentie van Half the Truth is het lichaam dat we niet kennen. Het gaat niet over wat we wel weten. Het is een plattegrond naar het onbekende. Het gaat over hun lichaam op de grens van wat onmogelijk is. Waar teveel niet genoeg is. Het gaat over het durven oneens te zijn met wat afgesproken is om te entertainen. Op maandag 8 juni geeft RootlessRoot een Fighting Monkey Practice. Op dinsdag 9 juni staan ze met de Nederlandse première van Stones & Bones in Zuiderstrandtheater. 66


foto Anna van Kooij

Crosstown III productie Rutkay Özpinar en Junadry Leocaria JONG KORZO | DANS | HEDENDAAGS | URBAN

DO 18 JUN PREMIÈRE, VR 19 JUN, ZA 20 JUN 20.30 & 19.30

68

Jong, dynamisch en ambitieus: dat zijn de Crosstown dansers. Crosstown is een uniek talentontwikkelingstraject van Korzo voor Haagse jongeren. Ze krijgen de kans hun creatieve dansambities onder professionele begeleiding te ontdekken en ontwikkelen. Op het hoogste niveau werken werken de meest getalenteerde dansers samen met professionele choreografen. Ze maken twee nieuwe producties met moderne danschoreograaf Rutkay Özpinar en waacking choreografe Junadry Leocaria.

69


DO

11

JUN

This is drip! GUAP, CultuurSchakel, Korzo DANS | URBAN

20.00

I Love Hiphop Festival 2020

WO

THIS IS DRIP! All Urban Dance Styles Showcase biedt een podium aan één van de populairste dansstijlen ooit, namelijk hiphop. Naast de traditionele stijlen zien we ook steeds meer urban dansstijlen zoals afro, bubbling, dancehall, house, krumping, ragga, vogue en waacking. GUAP, Korzo en de CultuurSchakel brengen met de dansscholen in Den Haag deze mix aan dansstijlen bij elkaar brengen op een podium! Na afloop hoef je niet meteen weg, maar kan je lekker blijven hangen bij de Afterparty hosted by GUAP.

24 JUN

DANS | URBAN

ZA

wo 24 juni, 16.00 opening za 27 juni, vanaf 13.00

27 JUN

foto Rio Staelens

Het begint bijna traditie te worden, maar dan zo een die nooit zal vervelen. Stichting Aight doopt met het evenement I Love Hiphop de hofstad om tot hiphop­ hoofdstad van het land. Zo kun je optredens, master­classes en competities verwachten in rap, dans, street-art en DJ, maar kun je ook naar exposities, een filmavond en live muziek­avonden. Dit jaar is Korzo voor het eerst hoofd­locatie. Het festival wordt hier op 24 juni officieel geopend met korte optredens. Op zater­dag 27 juni kan je genieten van dance battles, stand up hip hop en een muziek­programma.

12 JUN

Zooming in on Loss Ann Van den Broek / WArd waRD DANS | HEDENDAAGS

20.30

Zooming in on Loss is de tweede voorstelling van Ann Van den Broek in The Memory Loss Collection. De focus ligt op de interne strijd en de relatie tussen het individu en zijn naasten tijdens geheugenverlies. In deze intieme, multidisciplinaire voorstelling vloeien performance, geluid, tekst, video en emotionele uitdrukkingen samen. Omstanders ervaren een waaier van gemoedsbewegingen die zich gaandeweg verder ontvouwt. Herkenbaar doch vervreemdend, grenzen die vervliegen zodra je inzoomt. Helderheid wordt voorgoed weggevaagd. Herhaling in gedrag, patronen en bewegingen en verlies van herkenning vullen de ruimte.

70

MA

29 JUN DI

30 JUN

première

VR

Monday Movement Productie Samir Calixto en Astrid Boons / Korzo DANS | HEDENDAAGS

20.30

Iedere maandag gebeurt er iets bijzonders in Korzo. Vanuit een passie voor dans en beweging ontmoeten amateurs en dansprofessionals elkaar tijdens de Monday Movement Class. In 2016 werd op initiatief van de deelnemers de eerste voorstelling gepresenteerd. Het enthousiasme was zo groot, dat een vervolgeditie onvermijdelijk was. En nu voor de derde keer gaan de deelnemers aan de slag met choreografen. Ze kozen dit keer voor Samir Calixto en Astrid Boons.

71


Wie niet weg is, is gezien Ryan Djojokarso / Korzo

Op tournee

Speelse voorstelling voor kinderen die een ode brengt aan iedereen die anders is en durft te zijn.

TOURNEE T/M 24 MEI

Bij Korzo wordt sinds 1992 choreografisch toptalent begeleid. Het is een plek waar mensen van over de hele wereld samenkomen, waar makers en performers kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen, om daarna weer verder te trekken. Een huis waar je als kunstenaar de tijd en ruimte hebt om dingen uit te proberen, om te vallen en weer op te staan. Hierbij wordt consequent kwaliteit, diversiteit en urgentie nagestreefd en belang gehecht aan de relatie met het publiek. Ook in 2020 werken toonaangevende en opkomende makers in Korzo aan voorstellingen en brengen deze op tournee in binnen- en buitenland. Dit doet Korzo samen met een rijk netwerk aan partners.

foto Olivia Lecomte

Kijk op korzo.nl om te zien in welke theaters de voorstellingen te zien zijn en tip je familie en vrienden in de buurt.

For all we know Antonin Comestaz / Korzo, NDT NDT en Korzo presenteren het getalenteerde multitalent Antonin Comestaz die een ode brengt aan permanente creativiteit.

PREMIĂˆRE 23 JAN IN KORZO TOURNEE T/M 2 APR

72

73


foto Robert Benschop

Mom:Me Ryan Djojokarso / Korzo Multidisciplinair pareltje over de ogenschijnlijk (on)breekbare relatie tussen moeder en kind

foto Joris-Jan Bos

TOURNEE 29 FEB T/M 25 APR

Bitcrusher

60

foto Milena Twiehaus

Wubkje Kuindersma & Anthony Fiumara / Korzo Spannende samenwerking tussen componist en choreograaf over de verpixeling van de wereld.

PREMIÈRE 9 APR, TOURNEE T/M 23 MEI

Amos Ben-Tal / OFFprojects, ICKamsterdam i.c.m. Korzo, NDT, Julidans en CC Heidelberg Een meditatieve ervaring over de sociale aspecten en persoonlijke beleving van tijd.

TOURNEE 7 MRT T/M 21 APR

74

75


Feb Jun Agenda

76

77


20.30

IN BLOOM FOURTH EDITION

POROCITY ANDREA BOŽIĆ & JULIA WILLMS / TILT

RESIDENT DUNJA JOCIC / BIRD, KORZO EN NEDERLANDSE DANSDAGEN

POROCITY ANDREA BOŽIĆ & JULIA WILLMS / TILT

NAHAWA DOUMBIA

18.30

20.00

21.00

21.00

POROCITY ANDREA BOŽIĆ & JULIA WILLMS / TILT

RESIDENT DUNJA JOCIC / BIRD, KORZO EN NEDERLANDSE DANSDAGEN

POROCITY ANDREA BOŽIĆ & JULIA WILLMS / TILT

18.30

20.00

21.00

ROUTE + VOORSTELLING €23,-

ZA 15

HELE PROGRAMMA €30,- | ROUTE + VOORSTELLING €23,-

VR 14

IN HART EN ZIEL

DO 13

2

€15,- | €17,-

€11,- | €13,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€11,- | €13,-

€15,- | €17,-

€9,- | €11,-

vvk | aan de deur

DIVERSE ZALEN

KORZO STUDIO

DIVERSE ZALEN

CLUB KORZO

DIVERSE ZALEN

KORZO STUDIO

DIVERSE ZALEN

KORZO STUDIO

In de voorverkoop zijn tickets 2 euro goedkoper dan aan de deur P = première NL P = Nederlandse première

0

FEBRUARI

2

Agenda

Nahawa Doumbia

0


19.30

20.30

20.30

20.30

20.30

20.30

20.30

MA 17

18

DI

WO 19

DO 20

VR 21

ZA 22

VR 28

DE VOORLOPERS IVGI&GREBEN

BEING BENJAMIN MONKI BUSINESS & TENT

BEING BENJAMIN MONKI BUSINESS & TENT

DIE STADT OHNE JUDEN ENSEMBLE KLANG

ONS WERELDRIJK HOTEL MODERN

ONS WERELDRIJK HOTEL MODERN

KC LAB KONINKLIJK CONSERVATORIUM

ANUSHTHAN FAZLE SHAIRMAHOMED

15.00

ZO 1

60 AMOS BEN-TAL / OFFPROJECTS I.C.M. ICK AMSTERDAM

SECONDS AMOS BEN-TAL / OFFPROJECTS I.C.M. ICK AMSTERDAM

20.30

21.45

20.30

19.30

20.30

20.30

20.00

WO 18

DO 19

VR 20

ZA 21

LUCRECIA DALT + JERUSALEM IN MY HEART

BLACKBIRD – REBIRTH MOON PRODUCTIONS/HENDRIK AERTS

BLOEDBAND DANSTHEATER AYA

BAMBIE 20 DE WOEDENDE VERSIE MIMETHEATERGROEP BAMBIE

KING OF KINGS XXL

OMNE + TRIUM = QUATRUM LA VERITÀ DANCE COMPANY

MULTIVERSE LOUIS VANHAVERBEKE / CAMPO

21.00

DAGKAART €21,-

ELLE CODARTS CIRCUS ARTS

19.30

VR 27

ELLE CODARTS CIRCUS ARTS

20.00

DO 26

CIRQUE MANIA #9

20.30

UNBOXING BALLET 2 JUNIOR COMPANY - HET NATIONALE BALLET

12.00

ZA 14

DO 26

BLACKBIRD – REBIRTH MOON PRODUCTIONS/HENDRIK AERTS

20.30

VR 13

FESTIVAL DAG IN DE BRANDING: NEW EUROPEAN ENSEMBLE ANNA THORVALSDOTTIR

15.00

ZO 8

FESTIVAL DAG IN DE BRANDING: CATCHPENNY LIGHT TRACE & ZIZOS

17.00

ZA 7

COMBITICKET 60 & SECONDS €20,-

SECONDS AMOS BEN-TAL / OFFPROJECTS I.C.M. ICK AMSTERDAM

20.00

SECONDS AMOS BEN-TAL / OFFPROJECTS I.C.M. ICK AMSTERDAM

21.45

20.30

VR 6

60 AMOS BEN-TAL / OFFPROJECTS I.C.M. ICK AMSTERDAM

20.00

DO 5

SECONDS AMOS BEN-TAL / OFFPROJECTS I.C.M. ICK AMSTERDAM

16.00

DO 5

ALL THERE IS SIMON BUS EN SHANE BOERS

DE DONKERE DAGEN (6+) LONNEKE VAN LETH DANS

RISING TIDE (8+) ARCH8 / ERIK KAIEL

ZO 1

MAART

15.00

MURMUR (4+) GRENSGEVAL I.S.M. AIFOON

16.00

ZA 29

MURMUR (4+) GRENSGEVAL I.S.M. AIFOON

13.00

DO 27

VERGETEN DIEREN EN VERLOREN ZAKEN (6+) DUDA PAIVA COMPANY

15.00

WO 26

LENTEKRIEBELS

15.00

ZO 16

€15,- | €17,-

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

€15,- | €17,-

€19,- | €21,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€13,- | €15,-

€17,- | €19,-

€10,- | €15,-

€15,- | €17,-

€17,- | €19,-

€17,- | €19,-

€6,-

€17,- | €19,-

€6,-

€6,-

€17,- | €19,-

€6,-

€15,- | €17,-

€13,- | KIDS €7,-

€13,- | KIDS €7,-

€13,- | KIDS €7,-

€13,- | KIDS €7,-

€13,- | KIDS €7,-

€17,- | €19

€17,- | €19

€17,- | €19

€17,- | €19

€17,- | €19

€17,- | €19,-

GRATIS

€7,- | €9,-

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL P

KORZO STUDIO NL P

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL + STUDIO

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL P

KORZO ZAAL P

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

DIVERSE RUIMTES

DIVERSE RUIMTES P

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

Ons wereldrijk

foto Luis Xertu

Cirque mania | Cycle

foto Megin Zondervan


CYCLE DAVID EISELE

21.00

19.30

DI

16.00

19.30

19.30

19.30

ZO 19

DO 23

VR 24

ZA 25

MOVING FUTURES DANSFESTIVAL

MOVING FUTURES DANSFESTIVAL

MOVING FUTURES DANSFESTIVAL

ALL THERE IS MASHA ZHUKOVA & LIZA ZHUKOVA

CROSSTOWN I EN II PRESENTATIES

20.30

ABOUT MISS JULIE STEPHEN SHROPSHIRE

21.00

OORLOGSVROUWEN KARINA HOLLA I.H.K.V. THEATER NA DE DAM

ALL THERE IS HYGIN DELIMAT / BODY ARCHITECTS

UNHEARD MARATHON

19.00

16.00

HET GESPREK

17.30

MUZIEK UIT THERESIENSTADT

HIGH TEA

16.30

11.00

‘FOUTE’ MUZIEK

15.30

21:00

15:00

20:00

ZA 9

ZO 10

VR 15

ZA 9 T/M ZA 23 MEI

SHAKTI SHAILESH BAHORAN / ILLUSIONARY ROCKAZ COMPANY

RITE OF SPRING SEETA PATEL

RITE OF SPRING SEETA PATEL

INDIA DANS FESTIVAL

MA 4

ZO 3

ZA 2

(UN)HEARD MUSIC FESTIVAL

VR 1

MEI

2-DAGENKAART €30,- | 3-DAGENKAART €39,-

19.00

NACHTHEXEN IV. BATTRE JENS VAN DAELE / BURNING BRIDGES

20.30

ZA 18

IN BLOOM FIFTH EDITION

20.15

MAHLER EN KOKOSCHKA ULRIKE QUADE COMPANY

VR 17

BITCRUSHER WUBKJE KUINDERSMA & ANTHONY FIUMARA / KORZO

20.30

20.30

OERKNAL

20.15

VR 10

DO 16

BITCRUSHER WUBKJE KUINDERSMA & ANTHONY FIUMARA / KORZO

20.30

DO 9

BITCRUSHER WUBKJE KUINDERSMA & ANTHONY FIUMARA / KORZO

REWIRE FESTIVAL

ZO 5

20.30

REWIRE FESTIVAL

ZA 4

ZA 11

REWIRE FESTIVAL

DUBBELBLOED #2 DANSTHEATER AYA

SPRING FESTIVAL KONINKLIJK CONSERVATORIUM

SPRING FESTIVAL KONINKLIJK CONSERVATORIUM

VR 3

WO 1

APRIL

19.30

19.30

MA 30

31

15.00

ZO 29

WIRWAR (6+) LAURA VAN HAL / WIRWAR PRODUCTIES

RED HAIRED MEN LOUIS ALEXANDER VANTOURNHOUT

19.30

DAGKAART €29,-

ZA 28 €19,- | €21,-

€16,- | €18,-

€18,- | €20,-

€18,- | €20,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€25,- INCL. LUNCH

€22,50,-

GRATIS

GRATIS

€20,-

€17,- | €19,-

€17,- | €19,-

€17,- | €19,-

€17,- | €19,-

€15,- | €17,-

€5,- | €7,-

€17,- | €19,-

€9,- | €11,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17,-

€13,- | €15,-

GRATIS

GRATIS

€13,- | €15,-

€15,- | €17,-

KORZO ZAAL P

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL NL P

KORZO STUDIO

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

DIVERSE ZALEN

DIVERSE ZALEN

DIVERSE ZALEN

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO P

KORZO ZAAL P

DIVERSE ZALEN

DIVERSE ZALEN

DIVERSE ZALEN

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO P

KORZO ZAAL

In Bloom Fourth Edition

Oorlogsvrouwen

foto Bart Grietens


SQUARE TWO TALL TALES COMPANY

20.00

19.30

19.30

20.30

16.00

19.30

20.30

20.30

20.30

20.30

19.30

20.30

20.30

16.00

19.30

19.00

16.00

20.30

19.00

20.30

13.00

20.30

20.30

DO 4

DO 4

ZO 7

DO 11

VR 12

ZA 13

DO 18

VR 19

ZA 20

MA 22

23

DI

WO 24

WO 24

DO 25

WO 24

DO 25

VR 26

VR 26

ZA 27

MA 29

DI

30

19.30

2

WO 3

DI

MONDAY MOVEMENT PRODUCTIE SAMIR CALIXTO EN ASTRID BOONS / KORZO

MONDAY MOVEMENT PRODUCTIE SAMIR CALIXTO EN ASTRID BOONS / KORZO

I LOVE HIPHOP FESTIVAL 2020

TALENT ON THE MOVE CODARTS DANSACADEMIE

EIGEN WERK CODARTS DANSACADEMIE

TALENT ON THE MOVE CODARTS DANSACADEMIE

OPENING I LOVE HIPHOP FESTIVAL 2020

EIGEN WERK CODARTS DANSACADEMIE

JONG KC @ KORZO

OPENING I LOVE HIPHOP FESTIVAL 2020

BOLD IN MOTION AMSTERDAMSE HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN

BOLD IN MOTION AMSTERDAMSE HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN

CROSSTOWN III PRODUCTIE RUTKAY ÖZPINAR EN JUNADRY LEOCARIA.

CROSSTOWN III PRODUCTIE RUTKAY ÖZPINAR EN JUNADRY LEOCARIA.

CROSSTOWN III PRODUCTIE RUTKAY ÖZPINAR EN JUNADRY LEOCARIA.

ARTEZ BACHELOR DANS

ZOOMING IN ON LOSS ANN VAN DEN BROEK / WARD WARD

THIS IS DRIP GUAP, CULTUURSCHAKEL, KORZO

ALL THERE IS ROOTLESS ROOTS

EGHAS MALAN LES FILLES DE ILLIGHADAD

EINDEXAMENCONCERTEN KONINKLIJK CONSERVATORIUM

EINDEXAMENCONCERTEN KONINKLIJK CONSERVATORIUM

EINDEXAMENCONCERTEN KONINKLIJK CONSERVATORIUM

SQUARE TWO TALL TALES COMPANY

16.00

JUNI

SQUARE TWO TALL TALES COMPANY

14.00

ZA 30

SHAKTI SHAILESH BAHORAN / ILLUSIONARY ROCKAZ COMPANY

21:00

ZA 16

€13,- | €15,-

€13,- | €15,-

€12,- | €15,-

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

GRATIS

€9,- | €11,-

GRATIS

GRATIS

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

€9,- | €11,-

€17,- | €19,-

€7,- | €9,-

€15,- | €17,-

€15,- | €17

GRATIS

GRATIS

GRATIS

€17,- | €19,-

€17,- | €19,-

€17,- | €19,-

€16/€18

KORZO STUDIO

KORZO STUDIO P

DIVERSE RUIMTES

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

DIVERSE RUIMTES

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO

DIVERSE RUIMTES

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL P

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO STUDIO

KORZO STUDIO

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

KORZO ZAAL

DIVERSE RUIMTES

DIVERS RUIMTES

DIVERSE RUIMTES

KORZO ZAAL

Crosstown

foto Anna van Kooij


It is their brilliance their virtuosity and belief that the human body has the power to express emotion.

foto Mike Rafail

Jozef Frucek, RootlessRoot over Half the Truth


korzo.nl

Profile for Korzo

Korzo programma februari - juni 2020  

Korzo programma februari - juni 2020  

Advertisement