Page 1

UTAZZ BÁTRAN HÁTIZSÁKOS VILÁGJÁRÁS {14–15. o.} LENGYEL GYÁSZ SZOMBATON LESZ A TEMETÉS {8. oldal}

LOVASI MÉG FÉL ÉV KISPÁL ÉS A BORZ INTERJÚ {12. oldal}

BUDAPEST 2010. április 13. KEDD www.metropol.hu Nappal 9–14° Éjjel 4–9°

MTI

Orbán nem kér időt A Fidesz elnöke szerint kormányalakításról beszélni még illetlenség Azt ígéri, két hét alatt rendet tesznek az országban Gazdasági tervek: adócsökkentés és növekedés {3. oldal}

Orbán Viktor: az első forduló az irányról, a második az egységről szól

Nyitott kérdés a kétharmad

Az ismert arc sem garancia

Az egyéni körzetek közül még 49–51-et kell megnyernie a Fidesznek az alkotmányozó többséghez. {2. oldal}

Sokan próbálkoztak, de az ismertség sem segített. {4. oldal}


•hazai

1 hírek

Listás eredmény

Négypárti parlament Országos listás eredmény (100%-os feldolgozottság, a parlamentbe jutási küszöb 5%). Fidesz–KDNP MSZP Jobbik LMP MDF Civil Mozgalom

52,73 19,30 16,67 7,48 2,67 0,89

A Fidesz-kétharmad még nyitott kérdés Az 57 egyéni körzetből 49–51-et kell megnyerniük Csak egy körzetben nem a fideszes jelölt vezet Megkezdődött a kampány újabb két hete Az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltjei sem lépnek vissza más javára KATONA LÁSZLÓ

A Fidesz fölényesen nyerte az országgyűlési választások első fordulóját, de a kétharmados, alkotmányozó többsége még nem biztos. A 386-ból már megszereztek 206 mandátumot. A második fordulóban még 52 mandátum kell a kétharmadhoz. Erre igen jók az esélyeik: a 176-ból „állva maradt” 57 egyéni körzet döntő többségében nagy fölénnyel vezet a fideszes jelölt, és a „billegő” körzetekben is kiválóak az esélyeik (lásd táblázatunkat). 1–3 mandátumra a még el nem osztott kompenzációs listás helyek közül is számíthatnak. A fideszes jelöltek ellenfelei nem lépnek vissza más javára; ezt közölte az MSZP, a Jobbik és az LMP is. A második fordulóban az első három helyezett indulhat, valamint aki az első fordulóban megszerezte a szavazatok legalább 15 százalékát. 5. oldal

Csak az ország egyharmadában – 36 vidéki és 21 fővárosi körzetben – kell újra voksolni

a legszorosabbnak számító körzetek (vastagon nagybetűvel, akik indulhatnak a második fordulóban)

Menetrend

„Az Országgyűlés végrehajthatatlan törvényt alkotott. Az igazolás ellenőrzése időigényes, és a jogalkotó nem készített modellszámításokat.” szigeti péter, az országos választási bizottság elnöke a szavazási botrányról, 3. oldal

Kenószámok 13, 14, 15, 19, 24, 27, 33, 34, 38, 45, 49, 51, 54, 56, 68, 70, 72, 73, 75, 78.

Az államfőválasztás lehet az új parlament egyik első feladata. Legkésőbb május 25-ig kell összeülnie az új Országgyűlésnek. Az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a második fordulót követő egy hónapon belül. Az államfő ezen az ülésen tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére. Az új kormány egyszerű többségű szavazással lép hivatalba: ezzel a parlament elfogadja a kormány programját is. Akkor megszűnik a leköszönő kormány mandátuma is. A törvényalkotás azonnal megkezdődhet. Július 5-ig államfőt kell választani; Sólyom Lászlónak augusztus 5-én lejár a mandátuma.

Budapest, 3. sz. OEVK (III. ker.) feldolgozottság: 100,00 Menc zer erzsébet (Fidesz–KdnP) 44,33 dr. OrOsz sándOr (MszP) 29,58 szabó tiMea (LMP) 12,86 Fejes István (Jobbik) 9,33 Dr. Badacsonyi Szabolcs Balázs (MDF–SZDSZ) 3,90 Budapest, 20. sz. OEVK (XIII. kerület) dr. tóth JózseF (MszP) sPaLLer endre (Fidesz–KdnP ) Vári GyörGy (LMP) Csender Tamás (Jobbik)

100,00 44,71 36,37 10,02 8,90

Budapest, 19. sz. OEVK (XIII. kerület) dr. szaLay Péter (Fidesz–KdnP) dr. szanyi tibOr (MszP) tOrdai bence (LMP) Kovács Bertalan Tamás (Jobbik) Tarján András (MDF–SZDSZ)

100,00 38,33 36,79 13,32 7,98 3,58

Budapest, 16. sz. OEVK (XI. kerület) dr. siMicsKó ist Ván (Fidesz–KdnP) MOLnár GyuLa (MszP) diószeGi ernő endre (LMP) Szabó Gábor (Jobbik)

100,00 44,48 38,22 9,44 7,86

Borsod, 5. sz. OEVK (Ózd) riz GábOr (Fidesz–Kd nP) KisGerGeLy andrás (JObbiK) dr. tóth ist Ván (MszP ) Kolompár Orbán (MCF) Kónya Béla (Munkáspárt) Greskovits István (Független Kisgazdapárt)

100,00 40,85 32,07 22,32 2,32 1,71 0,75

Borsod, 7. sz. OEVK (Kazincbarcika) taMás barnabás (Fidesz–KdnP) endrésiK zsOLt (JObbiK) szitKa P éter (MszP) Dr. Király Bálint (LMP)

100,00 37,43 28,84 28,51 5,22

Csongrád, 1. sz. OEVK (Szeged) bOdó iMre (Fidesz–KdnP) dr. uJheLyi istVán (MszP) zaGyVa GyörGy GyuLa (JObbiK )

100,00 48,65 39,54 11,81

Csongrád, 3. sz. OEVK (Szeged) dr. bOhács zsOLt (Fidesz–KdnP) dr. bOtKa LászLó (MszP ) MOLnár árOn (JObbiK) Málovics György (LMP)

100,00 43,32 36,23 11,62 8,83

Pest, 2. sz. OEVK (Vác) bábiné szOt tFried GabrieLLa (Fidesz–KdnP) dr. JaKab zOLtán at tiLa (MszP) bethLen FarKas (FüGGetLen) Fehér Zsolt (Jobbik) Elekes Balázs (LMP)

100,00

Szabolcs, 3. sz. OEVK (Tiszavasvári) dr. KaraKó LászLó (Fidesz–KdnP) császár JózseF (JObbiK) Juhász Ferenc (MszP) Rozgonyi Attila (független) Dr. Helmeczy László (ÖM–MDF)

100,00 41,77 33,05 18,17 4,86 2,15

37,79 22,43 16,70 13,94 9,13


www.metropol.hu

3

2010. április 13. kedd

MTI

OVB: „nem mi hibáztunk” Az OVB szerint rossz a törvény Az MSZP szerint gyanús a Fidesz

„Járni fogom az országot, hogy a lehető legnagyobb egység jöjjön létre”

Orbán: azonnal munkába kell állni – Nincs száz napunk, ahogy föláll a kormány, azonnal el kell kezdenie cselekedni – mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján. Úgy véli: az első forduló az irányról szólt, arról, hogy legyen-e változás, a második forduló pedig az egységről. A választók úgy szavaztak, hogy „a kormány menjen, de a demokrácia maradjon” – fogalmazott. Orbán Viktor bemutatta a nemzetközi sajtónak Martonyi János jövendő külügyminisztert. mti

Bajnai Gordon a jelenlegi kormányfő egy amerikai rádiónak nyilatkozott: „Remé-

lem, hogy utódom nem fog meghajolni a nacionalizmus előtt. Az ország hosszú távú érdekeit kell szem előtt tartani a populizmus és az ígéretek helyett. Az a tanácsom, hogy Magyarország folytassa a józan ész politikájának útját, és felejtse el a mély megosztottságot.”

Mondatok Kiválogattuk az Orbán Viktor tájékoztatóján elhangzott, általunk legfontosabbnak vélt témákat.

1

2

3

Kétharmados többség: „Ha az egység nagy, a kilábalás gyors lesz. A kétharmad kell a parlament létszámának, az önkormányzati képviselők számának csökkentéséhez, a mentelmi jog újraszabályozásához is. Ha ezek fontos kérdések, arra biztatom az országot, hogy minél egységesebb parlamentet hozzon létre.” Rend és rendőrség: „Kormányon két hét alatt rendet teszünk az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek. Bár nem tudunk felvenni egy nap alatt 3000 rendőrt, pontosan tudják, hol fogják felállítani a kormány megalakulásának második napján az új rendőrőrsöket, az új, ideiglenes rendőrállomásokat, melyek lesznek a szükséges jogszabályváltozások.”

A gazdaság helyzete: „Az előrejelzések szerint az új kormány megalakulására az előzetesen tervezett hiány 95–100 százaléka meglesz. Ezt meg kell értenie az IMF-nek, az EU-nak.” Az IMF-ről: „Ismerjük őket, találkoztunk velük, de tárgyalásokra még nem vagyok felhatalmazva.” „A valóságos munkanélküliség 16–20 százalék.” „Hadat üzenünk a bürokráciának, és csökkenteni fogjuk az adókat.” „Mi egy néppárt vagyunk, így a szociális biztonság is fontos.”

4

A Jobbikról: „Semmilyen radikális erő sem reménykedhet abban, hogy saját szándékait politikainak feltüntetve kihúzhatja magát a törvényesség szabályai alól. Minél jobb a kormány, minél kevesebb a korrupció, annál inkább erősödik a demokrácia, és csökken a szélsőségek ereje.”

5

Kettős állampolgárság: „Hamarosan terítékre kerül, a magyar parlament dönt majd róla.”

– Végrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés az igazolással szavazásra – mondta az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón az Országos Választási Bizottság elnöke. Szigeti Péter sajnálkozását fejezte ki, amiért még órákkal a 19 órás urnazárás után is hosszú sorok kígyóztak egyes, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt. Mint mondta, az egyes szavazókörökben 600–1200 szavazó van, erre „rakódik rá” az igazolással szavazók száma, amely egyes esetekben a kétezret is megközelítette. Az igazolással jelentkező nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes – tette hozzá –, ezt a jogalkotónak előre kellett volna látnia. – Felvetődhet a gyanú, hogy sokan azért szavaztak máshol, mert egy párt szervezetten, tudatosan átvitte

„Ki kell deríteni, hogy a tömegjeleneteket valóban a központilag szervezett Kubatov-szavazók okozták-e.” nyakó iStván mSZp-SZóvivő

„Hogy lemondok-e? Erre még alszom egyet.” SZiGEti pétEr, aZ orSZáGoS válaSZtáSi biZottSáG ElnökE

szimpatizánsait egy-egy választókerületbe, hogy befolyásolják az ottani eredményt – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője. Hozzátette: ha kiderül, hogy az érintett szavazókörökben egészen más eredmény jött ki, mint az „attól tíz méterrel jobbra vagy balra lévőben”, akkor várhatóan jogi útra terelik az ügyet. Nyakó szerint Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója volt az értelmi szerzője annak az indítványnak, amelynek eredményeként az igazolással szavazók egy választókerületen belül csak egy kijelölt választókörben szavazhattak. Egy példa biztosan volt, amikor a „külsős” szavazók megfordították az eredményt: Angyalföldön 429 szavazattal maradt alul Szanyi Tibor (MSZP). Még ő vezetett néhány tucat szavazattal a 95 százalékos feldolgozottságú adatok mellett; az igazolással szavazók voksainak megszámlálása után azonban a fideszes Szalay Péter állt az élre. mti KÁLLÓ PÉTER

Az utolsó szavazó negyed kettőkor tudta leadni voksát


4

• hazai MTI

Egyperces

CSAK EGY HAJSZÁL Fejér Andor (Fidesz) – mindössze hat szavazaton múlott, hogy a JászNagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke nem szerzett egyéni mandátumot rögtön az első fordulóban. Nem volt szerencséje. Elkeseredett?

– Egyáltalán nem, és nem tartom kudarcnak az eredményt. Sikernek és megtiszteltetésnek érzem, hogy ennyien támogattak, hiszen soha ilyen jó eredményt nem értünk el. Mit tehetett volna azért, hogy átlépje az ötven százalékot?

– Valószínűleg kicsivel többet kellett volna dolgozni, talán nem tudtuk kellően feltüzelni a választókat. Ugyanakkor tisztességes, nem személyeskedő kampányt vittünk, amelyet nem szeretnék feladni. Hogyan készül a második fordulóra?

– Ugyanúgy, ahogy az elsőre is, személyesen keressük meg a választókat. Mi alapján keresik meg őket?

– Tizenkét éve dolgozom ebben a választókerületben, így sok embert ismerek, akik tudják, kiket kell megkeresni. A második fordulóban megszerezzük a mandátumot, és mivel ez a harmadik próbálkozásom, két hét már igazán nem számít. SUHAJDA ZOLTÁN

Hangulatos választások

Ismét Torgyán nélkül Leinemann mehet vissza a rács mögé Az „áramos” gazda csak két százalékot kapott Torgyánra minden 40. ember voksolt körzetében Nem jöttek be a mentelmi jogra hajtó jelöltek számításai: a sciennetes Leinemann Zsoltnak és a többmilliós adócsalással gyanúsított Földesi-Szabó Lászlónak sem sikerült eredményesen szerepelnie egyéni választókerületében. A mentelmi jog miatt induló jelöltek közül talán a legismertebb Budaházy György volt, neki azonban még a kopogtatócédulák sem jöttek össze. A ScienNet-ügy kapcsán különösen nagy összegű adócsalás miatt előzetesbe került Leinemann Zsoltnak ez még sikerült, a szabadsága azonban vélhetően nem tart már sokáig, hiszen a Debrecenben függetlenként induló Leinemann a szavazatok mindössze 2,2 százalékát szerezte meg. Itt nem lesz második forduló sem, hiszen a körzetben a fideszes

Halász János már vasárnap mandátumot szerzett, 60,3 százalékos eredménnyel. Tolna megye 2. számú választókörzetében, Pakson indult a milliárdos értékű csempészettel vádolt Földesi-Szabó László. Az Egymásért Alapítvány egykori vezetője a Magyarok Egymásért Szövetség elnökeként mérette meg magát, sikertelenül. A szavazatoknak mindössze 1,9 százalékát sikerült megszereznie, míg a körzet nyertese, Tóth Ferenc, a Fidesz–KDNP jelöltje több mint hatvanszázalékos eredményével már biztosította helyét a parlamentben. Második forduló tehát már itt sem lesz.

egyéni jelölt 790 indult összesen a 176 körzetben; ennyien tudták összegyűjteni a 750 kopogtatócédulát.

Nagy visszatérésre készült az egykori földművelésügyi miniszter, Torgyán József is, aki Csongrádon indult képviselőjelöltként. Úgy tűnik, a veterán politikusnak nem sikerült a választók bizalmát elnyernie, hiszen alig több mint 700-an szavaztak rá, amely mindössze 2,7 százalékos eredményre volt elég. A választókerületben a fideszes Vincze László Mihály nyert 54 százalékkal. Második forduló itt sem lesz, így már biztos, hogy Torgyán József szórakoztató felszólalásait is mellőznünk kell a következő négy évben. Versenyben van viszont még a Fideszből száműzött edelényi polgármester. Molnár Oszkár helyett a párt

egy libanoni születésű orvost, Daher Pierre-t indította, aki a szavazatok 36 százalékát szerezte meg. Molnár 24 százalékkal második lett, így itt a második forduló dönthet a képviselői szék sorsáról. Sok szavazatot nem gyűjtött Szoboszlai Barna, a kertjét árammal védő gazda, aki Borsod 12. számú választókerületében indult, miután összegyűjtötte a 750 kopogtatócédulát. Az Öszszefogás Párt jelöltje két százalékot ért el. A választókerületben a fideszes Mengyi Roland nyert, de itt is lesz második forduló. KISS ANDRÁS WWW.METROPOL.HU


www.metropol.hu

5

2010. április 13. kedd

Egyperces

Újra kampány Jövő vasárnapig „útra kelnek a pártok” a még nem eldőlt 57 körzetbe Nem lépnek vissza egymás javára MTI

16 ÉV UTÁN TÉR VISSZA Mile Lajos az LMP országos listájának negyedik helyéről jutott a parlamentbe. Az egykori MDF-es képviselő 1994 óta nem vállalt politikai szerepet. Milyen érzés 16 év után visszatérni a politikába?

– Egyelőre furcsa, de persze felemelő és kicsit szívszorító is. A mostani választás nagyon más volt, mint a rendszerváltás utáni, most hatalmas munka kellett ahhoz, hogy a megmerevedett pártstruktúrát meg tudjuk bontani. Eszébe sem jutott, hogy a korábbi pártját válaszsza, mint például Debreczeni József?

– Nem. Annak idején Szabó Ivánnal kiváltunk az MDF-ből, és létrehoztuk a Magyar Demokrata Néppártot. Önáltatás lett volna a mostani vagy az egy-két évvel ezelőtti MDF-be belépni. Hogyan alakítja majd át az életét a képviselőséggel járó életmód?

– Gyökeresen. Valószínűleg a frakció egyetlen ingázó tagja leszek, Kistokajból kell majd Budapestre utazgatnom. Képviselői munkát csak főállásban lehet végezni, ezért lemondok a regionális fordítóiroda vezetéséről. Arról még egyeztetnem kell, hogy ha esetleg négy év múlva fejreállás lesz, akkor vissza tudjak menni. suhajda zoltán

– Az MSZP a második fordulóban számít az LMP-sek, az MDF-esek és az otthon maradottak szavazataira is – mondta Lendvai Ildikó pártelnök, hozzátéve: az LMP vezetőinek és szavazóinak végig kellene gondolniuk, hogy nyolc körzeten múlik az egyik oldal kontrollálatlan túlhatalma. Lendvai szerint az LMP-vel kapcsolatban „minden megoldásra nyitottak”. A kérdésre, hogy lesznek-e személyes konzekvenciái a vereségnek, azt válaszolta: két hétig még választás van, utána értékelnek. – Az LMP jelöltjei nem készülnek visszalépésre – erősítette meg Jávor Benedek szóvivő. Szabó Rebeka, az országos választmány

„A pártok talán már nem tudják megúszni a politizálást azzal, hogy kizárólag hasznos robotként működő szóvivőket szerepeltetnek.” török gábor elemző a blogján

Külföldi reakciók NÉMETORSZÁG A Fidesz

földcsuszamlásszerű győzelméről és radikális jobbratolódásról írtak a német lapok. Kiemelték, hogy a szélsőjobboldali Jobbik első ízben jutott be az Országgyűlésbe. „Orbán a Jobbik elleni harccal tudja bebizonyítani, hogy európai szellemű politikus” – véli a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. AUSZTRIA A magyar politikai és gazdasági rendszer húsz év után is törékeny. A választások és a jobbratolódás így csak egy epizód egy rejtett instabilitás történetében – írja a konzervatív Die Presse.

Lendvai Ildikó: „Az MSZP érdekelt abban, hogy senkinek ne legyen túlhatalma és az új kormány jól kormányozzon”

tagja hozzátette: nem befolyásolják választóikat abban, hogy kire szavazzanak ott, ahol már nincs LMP-s jelölt. – A Jobbik képviselői senki javára nem lépnek vissza – erősítette meg Vona Gábor pártelnök, aki szerint pártja nem arra készül, hogy „békés, láthatatlan politizálást folytasson, hanem olyanra, amely nemcsak szavakban, de tettekben és eredményekben is megnyilvánul”. mti NAGY-BRITANNIA Határo-

zott jobbratolódásként értékelik a londoni elemzések a magyarországi választásokat, kiemelve a Jobbik szereplését. A BBC elemzése szerint az MSZP „elképesztő” mértékű vereséget szenvedett. SZLOVÁKIA Kész bármikor

találkozni az új magyar kormányfővel – mondta Robert Fico kormányfő. A szélsőséges, de a kormánykoalícióban lévő Szlovák Nemzeti Párt szerint „gátat kell szabni a Magyarországról terjedő szélsőségességnek és fasizmusnak.” USA A Jobbik jelentős választási előretörése miatt sérülhet Magyarország nemzetközi hírneve – véli a The New York Times.

Idézetek Jávor Benedek LMP-szóvivő: „Nem azért hoztuk létre az LMP-t, hogy egyik vagy másik nagypárt számára néhány mandátumot biztosítsunk, hanem hogy alternatívát kínáljunk.” Vona Gábor Jobbik-elnök: „Szerettük volna megelőzni az MSZP-t. A rágalomhadjárattal, amit ránk zúdított a Fidesz és az MSZP, sokakat sikerült eltántorítani.”

Elemzés Tölgyessy Péter alkotmányjogász az MR1-nek. Fidesz: „Eddig soha nem látott mértékű felhatalmazást kapott. Budapesten csak 46 százalékot értek el, amiből az önkormányzati választásokra sok elveszhet. Most nincs mögötte második párt, de nem kell hozzá sok idő, hogy felnőjön. Orbánnak azonnal döntenie kell, hogy csomaggal indít-e, vagy későbbre hagyja a nehéz intézkedéseket, és hogy megmarad-e régi embereinél, vagy középre nyit.” MSZP: „Egy utolsó esélyt kaptak, ez az eredmény még jó lehet arra, hogy változtassanak. A következő fél évben még óriási csapások várnak rájuk.” Jobbik: „Regionális párt maradt, Budapesten még harmadik sem lett. Nagyon kemény háború vár rá a jobboldalon.” LMP: „Nem a zöldpolitika győzött, hanem az a hit, talán valóban lehet más a politika. Kiáltóan regionális párt. Feladata nagyon komoly is lehet, ha a baloldal vezetője akar lenni.” MDF: „Kudarcában a hitelvesztés volt a döntő. Az MDF-nek valószínűleg vége; az egykori reformközgazdászi gondolkodás is nagy pofont kapott.”


6

•gazdaság

Vélemény

aleksanDer korab metro központi szerkesztőség, lonDon

A KIS HERCEG BALLADÁJA zörnyű titkokat rejt a sűrű szmolenszki erdő. 1940 tavaszán a szovjet titkosszolgálat, az NKVD különböző helyeken 22 ezer lengyel tartalékos tisztet végzett ki, professzorokat, művészeket, ügyvédeket, hivatalnokokat. A tartalékos tiszteket Kelet-Lengyelország szovjet megszállása után Sztálin azért végeztette ki, hogy lefejezze a nemzetet. De Lengyelország feltámadt! Sőt, Lech Walesa, Anna Walentynowicz, Lech Kaczynski és a Szolidaritás mozgalom lázadása nyomán éppen Lengyelország tette a legtöbbet a kommunizmus bukásáért. Drámai egybeesés, hogy most szombaton, éppen a 70 évvel ezelőtti tragédia színhelyén újra elvesztettük a nemzet elitjének egy részét. Képzeljék el, hogy ez az önök saját vezetőivel történik! Kaczynski elnök, a felesége, a parlament és a hadLengyelország gyászban van, és sereg vezetői, pártvezetők, a nemzeti bank elnöke, Anna a gyász váratlan Walentynowitz mind az emegységbe forrasz- lékünnepségre siettek, hogy tott bennünket. egyben le is zárják a lengyel–orosz kapcsolatok fájdalmas fejezeteit. Sok utas, például maga Maria Elnökké Kaczynska ott halt meg, választották, ahol rokonait 1940-ben kivéám népszerűsége gezték. Szimbolikus halál? gyorsan Nem hiszem, és biztos, hogy nem ezt a sorsot érdemelszertefoszlott. ték! Mint a hajdani lengyel Metro újság főszerkesztője, sokukat személyesen is ismertem. Mindannyaian külön írást érdemelnének, de én mégis kiemelném közülük magát Kaczynski elnököt. Kaczynski nem volt egy államférfiúi alkat, de annál nagyobb volt hazafinak. Fontos dolgokat vitt véghez országunkért. Harcolt a kommunizmus ellen, és segítette, hogy Lengyelország demokratikus állam legyen. A lengyel rendszerváltás után a politikusok hajlamosak voltak mindent csak fehérnek és csak feketének láttatni. Kaczynski is letette a maga voksát, amiért gyakran támadták is. Elnökké választották, ám népszerűsége gyorsan szertefoszlott. Mégis küzdött újraválasztásáért, amihez a „Kis herceg harca Lengyelországért” című híres filmből választott kampánymotívumot. De már nem fog nyerni. Akár a kis herceg, ő is eszményeit szolgálva halt meg a sötét szmolenszki erdőben. Lengyelország gyászban van, és a gyász váratlan egységbe forrasztott bennünket. Ha életében nem is, halálában elérte hát Lech Kaczynski azt, amiért harcolt.

S

Jól fogadta a piac az első forduló eredményeit A budapesti tőzsdeindex emelkedése felülmúlta a regionális erősödést A zloty árfolyama is javult A piaci szereplők pozitívan értékelték a választáson kialakult fejleményeket hétfőn reggel – írta elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. A BUX-index emelkedése a nyitás után felülmúlta mind a régiós, mind a nyugat-európai visszafogott emelkedést, és a forint is erősödésnek indult. Hozzáteszik, hogy a magyar forinttal „egy lapon kezelt” lengyel zloty is komoly erősödésnek indult hétfőn reggel, vagyis a forinterősödés inkább a régi-

„A következő magyar kormánynak folytatnia kell a költségvetési konszolidációt.” Dietmar Hornung, a mooDy’s vezető elemzője

180

ponton állt délelőtt, a pénteki jegyzéssel megegyezően a Magyarország kockázati megítélését mutató, az 5 éves magyar államkötvény nemfizetése ellen biztosító kontraktus ára, a CDS-felár. ós trendeknek megfelelő. Az Equilor elemzői úgy vélik, miután a befektetők tudomásul vették az előrejelzéseknek megfelelő választási eredményt, figyelmük a görög helyzet felé fordulhat, és inkább ez mozgathatja majd a befektetési döntéseket. A választás kapcsán marad a kivárás a második fordulóig, ahol az lesz a fő

Londoni elemzők A Fidesz győzelmét a piac már előre beárazta. A piaci szereplők most arra várnak, hogy a párt miként fogja felhasználni stabil többségét, mivel egyelőre kevés ismert a gazdasági-költségvetési tervekből – ez a londoni elemzői közösség egyöntetű véleménye. Az HSBC bankcsoport szerint a piac korábban túlárazta a Fideszhez kötött politikai-költségvetési kockázatokat.

kérdés, hogy meglesz-e a kétharmados többsége az új kormánynak, amelynek segítségével lehetőség nyílna a strukturális reformok véghezvitelére. mti


www.metropol.hu

7

2010. április 13. kedd

Tőzsde

Tiszaszőlős Kutatóintézet

BUX: 25 163 (+9, +0,04%)

Röviden

Mol

OTP

21 000

7240

Richter

MTelekom

Nem változik a benzinár

44 130

800

Üzemanyagok A héten

Árfolyamok USD 194,62

MTI

Őshonos baromfikat tenyésztenek Sipos István tiszaszőlősi vállalkozó a gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézettel közösen őshonos magyar baromfikat tenyészt. Az őshonos magyar fehér, szürke és fodros libák elit (törzs-) tenyészetéből a szaporulatot a környező településeken tervezik majd háztáji tenyésztésbe kihelyezni, ezzel sok családnak tudnának megélhetést biztosítani. A tiszaszőlősi telepen jelenleg a törzsállomány szaporítása történik. MTI

Bajnai a szigorról Novemberig elkészülhet a gerincút egy szakasza A fenntartható növekedés alapfeltétele, hogy a következő kormány A tervek szerint november milliárd forint is szigorú költségvetési 2-ig befejeződik a Csepel1,14 a kivitelezés politikát folytasson, és szigeti gerincút M0-s autószerződéses összege. út és Lórév község közötti szakaszának első üteme, miután a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) aláírta a kivitelezői szerződést a közbeszerzési eljárásban nyertes Csepel Szigeti Gerincút Konzorciummal. A NIF rámutatott: a projekt az Európai Unió

CHF 183,64

Tovább hódít a szélessávú internet Enyhe

Sipos István tereli a fiatal szürke tollú libákat

2010-ben a GDP arányos államháztartási hiány ne haladja meg a négy százalékot – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn a Hungarian Business Leaders Forum budapesti rendezvényén. MTI

EUR 265,21

nem változtat az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol Nyrt. A társaság a múlt héten bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. MTI

támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A társaság közölte: a Csepel határáig megépülő gerincút megkönnyíti majd a főváros megközelítését déli irányból. MTI

Az idén februárban 1,802 millióra nőtt a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma a januári 1,785 millióhoz képest – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Ezzel párhuzamosan, fokozatosan visszaszorul a hagyományos vezetékes telefonszolgáltatás. MTI

emelkedés mezőgazdaság Az agrár-

termékek termelőiárszintje az idén februárban 0,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 2%-kal. MTI


8

•külföld

Gyászol Lengyelország Szombaton lesz a szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök temetése MTI

Nyilvánosan felravatalozzák ma Varsóban a balesetben elhunyt lengyel elnök, Lech Kaczynski koporsóját. Az elnök földi maradványait tartalmazó koporsót vasárnap délután helyezték el a lengyel elnöki palota kápolnájában. Oda azonban mindeddig csak a családtagok és a néhai államfő munkatársai léphettek be. Tegnap egyeztetett az elnöki és a kormányfői hivatal a temetés helyszínéről és időpontjáról – a gyászszertartás szombaton lesz. A temetésen jelen lesz Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök is. Pawel Gras kormányszóvivő közölte: helyettes parancsnokok már átvették a hadsereg irányítását, illetve a központi bank élére is kineveztek egy ügyvezető igazgatót. Cathrine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elhalasztotta hétfőre tervezett varsói látogatását a tragédiára való tekintettel. Ashton Lech Kaczynski elnökkel és Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel találkozott volna, és ellátogatott volna a lengyel parlamentbe. MTI

Az áldozatok Szinte az egész lengyel vezetés odaveszett a balesetben. Slawomir Skrzypek, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke Wladyslaw Stasiak, az elnöki hivatal vezetője Stanislaw Komorowski honvédelmi miniszter Aleksander Szczyglo, a nemzetbiztonsági hivatal vezetője Jerzy Szmajdzinski, a parlamenti alsóház vezetője Franciszek Gagor vezérkari főnök Andrzej Blasik, a légierő parancsnoka Andrzej Karweta, a haditengerészet parancsnoka Tadeusz Buk, a szárazföldi erők parancsnoka

A kormánytagok megüresedett székei emlékeztetnek a tragédiára

Minden Tu–154-es érintett Átmenetileg nem szállhat fel Georgi Parvanov bolgár elnök Tu–154-es típusú különgépe, amely azonos típusú a Lech Kaczynski lengyel államfővel és küldöttségével Oroszországban lezuhant géppel. A szmolenszki katonai repülőtér mellett lezuhant lengyel kormánygép feketedobozait még vizsgálják Oroszországban lengyel és orosz szakértők. A vizsgálat első eredményei alap-

ján azonban az orosz szakemberek kizártnak nevezték, hogy műszaki problé-

„Az elnöki repülőgép útjait felfüggesztettük. Emellett az összes ilyen típusú gépet a földön tartjuk, amíg fény nem derül a baleset műszaki okaira.” A BOLGÁR KÖZLEKEDÉSI BALESETEKET VIZSGÁLÓ SZOLGÁLAT

ma okozta volna a 96 halálos áldozattal járó szerencsétlenséget, s a pilóta hibájára gyanakodtak. Ezt bizonyítja az a felvétel is, amelyen a légi irányító figyelmeztette a pilótát a gyenge látási viszonyokra. Kosztov úgy vélekedett, hogy az uniós tagállammá vált Bulgáriának el kéne adnia szovjet gyártmányú, régi Tu–154-es elnöki különgépét. MTI

Katynra emlékezünk mi is Lengyel hadifoglyok ezreit ölte meg a szovjet hadsereg hetven évvel ezelőtt, ám a gaztett csak évtizedek múltával vált nyilvánossá. De arról sem lehetett hallani, hogy Korompay Aurél százados halálával magyar áldozata is volt a tömeggyilkosságnak. Korompay az első világháború alatt Przemyszlt védte, ott esett fogságba, szabadulása után ott nősült meg. Középső lánya túlélte a háborút, és életéről az MTV stábjának mesélt. Az ebből készült filmet ma este vetíti az m2. MTI


www.metropol.hu

9

2010. április 13. kedd

Már 11 halott Dél-Tirolban

Vatikán: kötelező feljelentés

Emlékezés Holokauszt

Magyar sérültről eddig nincs hír Kisiklott egy diákokat és ingázókat szállító vonat tegnap Dél-Tirolban, Merano közelében. A baleset az észak-olaszországi Merano város közelében történt. A tragédiát egy öntözőcső törése okozta. A csőből kiáramló nagy mennyiségű víz földet és sziklákat sodort magával,

rázúdulva a lejjebb fekvő sínpáron érkező vonatra. Az egyik kocsi ennek következtében kisiklott, majd felborult. Csak a domboldalon álló fák akadályozták meg, hogy ne zuhanjon a még lejjebb hömpölygő folyóba. Ezt a vasúti szakaszt tartották a legbiztonságosabbnak Olaszországban. MTI AFP

Csoda, hogy nem történt nagyobb tragédia

Egykori felszabadítóját köszönti az egykori fogoly MTI

65 éve szabadult fel a buchenwaldi láger A láger egyik túlélője, az ukrán Viktor Szavickij megpuszilja Clarence H. Brockman amerikai veteránt az egykori buchenwaldi náci koncentrációs tábor kapuja előtt, Weimar közelében, 2010. április 11-én, a láger felszabadításának 65. évfordulóján. Az amerikai katonák 1945. április 11-én érték el a buchenwaldi haláltábort, amelyben a nácik 1937-től mintegy 50 ezret gyilkoltak meg a 240 ezer fogoly közül.

A Szentszék első ízben közölte – weboldalán –, hogy a püspökök és más magas rangú egyházi vezetők kötelesek jelenteni a világi hatóságoknak, ha pedofília esetéről értesülnek. A Vatikán szerint az együttműködés a bűnüldöző szervekkel már régóta a katolikus egyház hivatalos politikája, de ez első ízben került nyilvánosságra egy laikusoknak szánt útmutatásban. „Minden esetben követendők a polgári törvények, amelyek előírják, hogy a bűncselekményeket jelenteni kell az illetékes hatóságoknak” – hangzik az útmutatás. A pedofília legsúlyosabb eseteiben a pápa azonnal megfoszthatja reverendájától a bűnt elkövető papot, anélkül, hogy megvárná a kanonikus eljárás lezárását. MTI


•kultúr

2 kultúr

Az első lemez sikere és az azt kísérő turné után a fiúk egyszerre voltak feldobottak és nagyon fáradtak

Bútorszobor

Már kapható a Congratulations című új lemezük, amely az internetre is kiszivárgott Egyes újságírók szerint az MGMT tagjai drogfüggők

Az mGmt kizárólag a

zenéről szól Sprok Antal szobrászművész budapesti műteremlakásában készül a Fából faragott világom című, a Klebelsberg Kultúrkúriában április 23-án nyíló kiállítására. A huszonkét szobrot, többségében bútorfunkcióval rendelkező figurális faragást május 17-ig láthatja a közönség.” MTI

Ben Goldwaser és Andrew Van Wyngarden még diákként alapította meg az MGMT-t, amely az ismeretlenségből érkezve aratott hatalmas sikert az Oracular Spectacular címet viselő korongjával. A Congratulations című új lemezük – amely korábban kiszivárgott az internetre – már kapható, de a két lemez között a zenészeknek arra is gondot kellett fordítaniuk, hogy jogi lépéseket kezdeményezzenek Nicolas Sarkozy ellen, aki engedélyük nélkül használta dalukat. Ben francia kolléganőnknek elárulta: az első

„Igen, buliztunk, igen, drogot is fogyasztottunk, jól éreztük magunkat, de ez múló dolog volt.”

lemez sikere és az azt kísé– az MGMT rő turné után egyszerre Oracular voltak feldobottak és naSpectacular című gyon fáradtak. – Fantasztidebütáló lemezével kus dolog történt velünk, hozzáértők szerint új amit nem értettünk – stílust és divatot is mondta. Emiatt egy kis teremtett. szünetre volt szükségük, az első lemezt fiatalon rög- mennyire szerencsések. Az zítették, és nem várták tőle album anyagának javát Andrew-val közösen New azt a sikert, amit elért. A fiúk a családhoz és Yorkban írta meg Ben: ezt Kaliforniába a barátokhoz tértek vissza, követően hogy megemésszék a turné mentek, hogy egy malibui tanulságait: azt, hogy egy házban építsenek stúdiót. koncertsorozat mennyire – Jólesett, hogy egy kicsit elvonulhattunk – árulta megerőltető, és hogy az el Ben erről az időszakemberek meglepetéról. sekre várnak. – ImpA Congratulations rovizálni is fontos: dalai közt van egy amikor egy lemez Brian Enóhoz szóló anyagát felvesszük, JÁTÉK! is, a fiúk szerint áltanem tudhatjuk, hogy www.metropol.hu lában véve érettebb működik majd ez a színpadon. Az emberek re- zenei anyag, mint az első akciói kiszámíthatatlanok korongjuké volt. Arra is rá– mondja Ben, aki szerint jöttek már, hogy a kritikákarra is rájöttek, hogy hoz miként viszonyulja-

2007

nak. – Vigyázni kell velük, mert nagyon bántóak is tudnak lenni. Egyes újságírók szerint az MGMT tagjai drogfüggők. Igen, buliztunk, igen, drogot is fogyasztottunk, jól éreztük magunkat, de ez múló dolog volt. Az MGMT a zenéről szól – mondja Ben. A zenészek Sarkozy kapcsán megtanulták: olyasmi is történhet zenéjükkel, amit nem szeretnének – az elnök pártja eseményeken használta Kids című dalukat. – Nem számítottunk arra, hogy ilyesmi történhet. Sosem engednénk meg egy politikusnak sem, hogy kampánycélokra használja a zenénket – kommentálta a történteket Ben. AURÉLIE SARROT metropol/párizs


www.metropol.hu

11

2010. ÁPRILIS 13. KEDD

Jön az Egyetemi Tavasz Különleges program lesz a tértörténeti kalandozás Öt hét alatt csaknem 60 helyszínen 270 kulturális és tudományos program várja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a csong-

CD-ajánló Madonna: Sticky and Sweet Tour GETTY IMAGES

A tavaly augusztusban hazánkat is érintő turné Buenos Aires-i állomásán készített koncertfelvételt DVD-n, néhány dalát pedig CD-n tartalmazza a csomag. Az utóbbin 13 dal hallható, az előbbin pedig dupla ennyi felvétel mellett a színfalak mögött készített felvételeket is láthatunk.

Kex és tea – irodalmi est ma Parti Nagy Lajos lesz a vendége a mai napon a Marczibányi téri Művelődési Központban a Momentán Társulat Kex és tea címet viselő irodalmi estjének. A Momentán Társulat célja az estekkel, hogy a kortárs irodalmat közel vigye az olvasóközönséghez, és megmutassa, mennyire szellemesen és mennyire nekünk, hozzánk szólnak a ma élő íróink. METROPOL

rádi megyeszékhely polgárait a ma kezdődő VII. Egyetemi Tavaszon. Akik szabadtéri programra vágynak, azokat az

SZTE Füvészkertje várja május 16-án egy családi napra, ahol az év fáját és az év madarát ismerhetik meg kicsik és nagyok. MTI

Tízéves a Depresszió Idén ünnepli tizedik születésnapját a Depresszió. A legendás banda február közepén kezdte meg az ünneplést, amelynek

keretében megjelent a Nincs jobb kor című best of lemezük. A fő attrakció valószínűleg mégis a koncertsorozat, amelynek legnagyobb bulija április 17én, szombaton lesz a PeCsában. METROPOL


12

•kultúr

Interjú

LOVASI ANDRÁS „a következő fél év még a kispál és a borzé” éve benne volt a levegőben, beszéltünk is róla nyilvánosan, nem úgy kezeltük, mint a férfiak a merevedési zavart… Voltak ellentétek a zenekarban?

– Nem, ha lettek volna, már korábban szétfeszítették volna a zenekart. A Kossuth-díjért azért cikizték a szakmában, nem?

– Persze, fricskák vannak ilyenkor, ez hálás téma. A frissen vásárolt öltönnyel mi lesz? D.E.

Feloszlik a Kispál és a Borz, ennek kapcsán kérdeztük Lovasi Andrást, az együttes Kossuth-díjas énekesét. Régóta érlelődött a gondolat, hogy megszüntesse a zenekart?

– Közös gondolat volt ez, többször adtunk magunknak újabb és újabb határidőt, egy-egy jól sikerült dal, egy jó koncert mindig kitolta ezt az időpontot.

Eric Martin zenél az A38 hajón A Mr. Big egykori énekese, Eric Martin lép fel ma este az A38 hajón: a zenész karrierje a hetvenes években, a San Franciscó-i 415 nevű zenekarban kezdődött, ma pedig több vasat is tart a tűzben. Az annak idején az együttessel rögzített dalok mellett természetesen szólókarrierjének emlékezetes dalai is felcsendülnek majd a koncerten. METROPOL

Most a legutolsó február vége volt. Kiderült, hogy mindenkinek van valami más is, amit csinál, Kispinek például egy pécsi kvartettje, Dió hangmérnök, stúdiózenész. Nekem pedig ott a Kiscsillag. Elég sokan éldegélnek azért a régi számaikból…

– Van élet 40 éves kor után is, ennél ambiciózusabbak vagyunk. Valami persze véget ért, és 2-3

– Nem raktam még bele naftalint… Az a baj, hogy elértünk abba az életkorba, hogy például egyre több temetésre kell elmenni. A saját esküvőmön annak idején apám szmokingját vettem fel, aki addigra sikeresen kihízta. Mostanában meg Rátgéber adott kölcsön egyet-egyet a sajátjaiból, ha mégis szükség volt rá. A Kiscsillaggal készül az új lemez anyaga?

– Lényegesen gyorsabban

haladunk a számok írásával, mint a Kispállal. Két hosszú hétvégén összeraktunk 5-6 számot. A következő fél év a Kispál és a Borzé, úgyhogy lassítani fogunk, ez biztos. De ma már nem a nagylemezeké a jövő, visszatért a kislemezek, a slágerek kora. A szólóalbum? Vannak, akik szerint az első volt a legjobb lemeze.

– Hasonlóképpen tudom elképzelni a következőt, mint az elsőt, ahol az alapokat felvettem, és a vendégzenészek kenték fel a tortára a habot. Akusztikusabb felállást szeretnék, és a koncerteken is nagybőgő-gitár-dob trióval játszanánk. Mire ez az interjú megjelenik, lezajlanak a választások. Milyen Magyarországon szeretne élni, min változtatna?

– Az a baj, hogy nem tudjuk átélni a jó pillanatainkat. Mindig azon rugózunk, hogy mi volt teg-

Felújítják a némafilmet A közeljövőben bemutatják a berlini Német Operában A Nibelungok című némafilmklasszikus restaurált változatát. A Fritz Lang (1890–1976) rendezésében 1924-ben készült ötórás, kétrészes film felújított, zárójelenettel kiegészített változatát április 27-én mutatják be Berlinben – közölte a Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány Potsdamban. Gottfried Huppertz eredeti zenéje alapján a film

zenei hátterét a hesseni rádió filharmonikus zenekara játssza Frank Strobel karvezetésével. Eberhard Junkersdorf, a wiesbadeni székhelyű Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az új Nibelung-változat az alapítvány eddigi legnagyobb és 750 ezer eurós (204 millió forintos) költségvetésével az eddigi legdrágább restaurációs projektje. MTI

A restaurálás Elsősorban a képminőség javítására fektettek hangsúlyt, az eddig eltűntnek hitt jelenetek beillesztése háttérbe szorult – mondta el Anke Wilkening restaurátor. A munkálatokban 9 ország összesen 17 intézménye vesz részt, a filmanyag többek között New Yorkból, Moszkvából, Milánóból és Los Angelesből származik.

nap, és mi lesz holnap. Biztosan fontos az adó és a gazdasági mutatók is, de vannak olyan országok, amelyek sokkal szegényebbek, mint mi, és az ott élők mégis boldogabbak, barátságosabbak. Nagyon sokat sírunk, panaszkodunk, ami egy idő után végtelenül unalmas. Olyan dolgokon változtatnék, amelyek kevés pénzbe kerülnek, mégis jobbá teszik az életünket. Mondok példát. Miért kell a gyerekeknek nulladik órára, hajnalban iskolába menniük? Miért nem járhatnak kilenc-tíz órára? Ez semmibe sem kerül, most viszont teljes családok kapnak idegbajt a reggeli rohanástól, azonkívül egész nap fáradtak is a gyerekek. Vagy miért kellett az állampolgárság miatt öszszekülönbözni a határon túli magyarokkal? Csak egy gesztus lett volna az is… JÁSPER FERENC

VIVA Comet – jön a Cascada A Cascada érkezik a VIVA Cometre: július 17-én a Syma csarnokban rendezik meg a jubileumi gálát, melyen a hazai zenei élet legjobbjai kapnak elismeréseket. A Cascada kizárólag ezért a fellépésért érkezik hazánkba – feltehetően legnagyobb slágereit, a Because The Nightot vagy az Evacuate The Dancefloort is előadják majd. METROPOL


www.metropol.hu

13

2010. április 13. kedd

Meryl Streep az Amerikai Művészeti Akadémia tagja lett

Feltámad a verses dráma

Az amerikai tiszteletbeli tagok között található Woody Allen és Martin Scorsese Ezt a kategóriát 1983-ban hozták létre

Az Új Színház Új Ararát Estek című rendhagyó sorozata keretében szerdán a Bubik István Stúdiószínpadán Költők a deszkán címmel egy halottnak vélt műfaj, a verses dráma „támad fel”. Az érdeklődők versben beszélő hétköznapi emberekkel találkozhatnak, hajdanvolt mítoszok modern történetei és koszorús költők bulvársikerei elevenednek meg. A házigazda Szikszai Rémusz, aki Lőkös Ildikóval olyan neves írókat, költőket hívott meg vendégül, mint Térey János, Szálinger Balázs és Lanczkor Gábor. metropol

GETTY IMAGES

A színésznő meghatódott a döntés hírétől

a költő megzenésített verseiből. mti

Röviden

Koszorúzás József Attila szobránál LISZT FERENC TÉR Koszorú-

zással és rövid műsorral ünnepelte József Attila születésnapját és a költészet napját tegnap a költő Liszt Ferenc téri szobránál a terézvárosi önkormányzat és a József Attila Művészeti Centrum Közhasznú Alapítvány. A költészet napját 1964 óta minden év április 11-én tartják Magyarországon József Attila születésnapjára emlékezve. A megemlékezésen Keres Emil színművész elszavalta a Thomas Mann üdvözlése című verset, majd a Sebő együttes adott műsort

Nem áll össze a Cream DÖNTÉS Nincs esély arra, hogy a Cream együttes újra összeálljon – jelentette ki Jack Bruce, a hatvanas évek legendás brit szupercsapatának basszusgitárosa, a BBC 6 Music rádiócsatornának nyilatkozva. mti

letölthető klasszikus ZENE A vájtfülű klasszi-

kuszene-rajongók igényeinek megfelelően a Londoni Filharmonikus Zenekar koncertfelvételei hamarosan a hagyományos CD-k hangminőségénél is jobb formátumban lesznek letölthetők. A zenekar bejelentése szerint Händel Messiásától Mozart Requieméig minden felvételüket elérhetővé teszik. Az új kiadásban semmi sem változik, kivéve a minőséget, amely minden korábbi formátumnál jobb lesz. mti

Újabb rangos elismerésben részesült Meryl Streep, akit az Amerikai Művészeti Akadémia (American Academy of Arts and Letters) tiszteletbeli tagjává fogadtak. A színésznő két Oscar- és hét Arany Glóbusz-díj után érdemelte ki az akadémiai tagságot, s az előkelő társaságban ő az első, akit „pusztán” színészi munkájának köszönhetően ismertek el. Az akadémia tegnap jelentette be, hogy Meryl Streep és James Levine karmester a 112 éves múltra visszatekintő társaság amerikai tiszteletbeli tagjai közé nyert felvételt. – Az új tagok mindketten

„Meg kell mondjam, nagyon meglepett a döntés. Amikor olvastam az akadémia tagjainak névsorát, könnyekre fakadtam.” meryl streep

előadóművészek, és mindketten pályafutásuk csúcsán vannak – mondta Streepről és Levine-ról J. D. McClatchy költő, az Amerikai Művészeti Akadémia elnöke. A szervezetnek 250 tagja van, a tagság élethosszig tart. mti

órától kezdődik ma 7amelynek este az előadás, zenei aláfestéséről Márta István gondoskodik.


•útravaló Interjú

+ plusz

Akár levest is ehetünk

Hátizsákos turistaként fokozottabban kell figyelni az evéssel, ivással. Az innivalók közül egzotikus vagy keleti országokban a palackozottat válasszuk, és ne kérjünk jégkockát. A nyers gyümölcsöt kerüljük (jelszó: vagy hámozd meg, vagy főzd meg, vagy dobd el). Ehető a jól átsült hús, ami nem áll hosszú ideje. Utcán árult levesek: ha látjuk, hogy forr a lé, és már vagy öt perce nem töltik utána vízzel, akkor ehetünk belőle. Akinek nincs gusztusa ezekhez, annak örömhír lehet, hogy a világ legváratlanabb helyein is van kínai étterem. METROPOL

Állásles

Holnaptól BME-börze Több mint 1400 állásajánlat, valamint közel 1000 szakmai gyakorlatos hely várja az érdeklődőket szerdán és csütörtökön a Műegyetemi Állásbörzén. 17. OLDAL

Joó András számtalan országot bejárt már hátizsákos turistaként. Volt-e veszélyessé fajuló története?

– Szumátrán orangutánokat fényképeztünk. Ezek az állatok elég szelídek, de ha valamiben eledelt sejtenek, akkor fürgék és „rámenősek” tudnak lenni. Ám Abdul, kirándulásunk legnagyobb hím orangutánja akkor éppen elég agreszszív volt, mert ott volt vele szívszerelme, April, és úgy látszik, Abdul nem szereti, ha a barátnőjét ruha nélkül látják. Szóval közelebb próbáltam óvatoskodni, hogy lefotózzam, de kissé elakadtam a sárban, Abdul pedig ráhajtott a fotóstáskámra. Erre a vezetőnk figyelmeztetett, aki letépte a vállamról a táskát, futásnak eredt, és kiabált, hogy mi is szaladjunk. Rohantunk is, ki merre látott –

persze a vezetőnk a táskával az ellenkező irányba szaladt, elcsalva a hatalmas majmot. Na, gondoltam, ezt a fiút se látjuk egyhamar, de aztán ahogy a veszély elmúltával mendegéltünk, kibukkant előlünk a bozótosból. Kissé megviselt ruhával és ábrázattal, de épen, vidáman, és kezében a fotóstáskámmal.

Utazz

A hátizsákos turisták mindig közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, ez fontos értéke ezen utaknak. Önnek mi a legemberibb története?

– Egyszer azt mondta Indonézia egyik falujában egy 12 éves kislány, hogy azért szeretne sokat angolul beszélgetni velem és a többi turistával, később pedig iskolába járni és tanulni, hogy ha majd eljön a mi országunkba, akkor tudjon a mi nyelvünkön beszélni. Ez az igyekezet és az álma nagyon meghatott, hiszen reálisan nézve a helyzetet, a kislány – családjához és kortársaihoz hasonlóan – éveken át napi másfél dolláros keresetért a rizsföldön fog görnyedezni, és a papírforma szerint a 60 kilométerre lévő városba se nagyon fog eljutni, annyira kilátástalan a helyzetük.

A heti vásár forgataga egy kis malajziai faluban a száraz évszak

METROPOL

Úti célok

dezzük, hogy következő úti célunkon tudnak-e javasolni szállást: segíteni fognak. Vietnam: Csodálatos ez a majdnem kétezer kilométer hosszú ország, amely három éghajlati övezetbe is beleesik, és ezért tájai Indonéz gyerekek egészen változatosak. Jó a közbiztonság, kedvesek az emberek. Ám ne lepődKirándulási célpontok jünk meg, ha a megszabott kezdő, de bátor hátizsákoáron felül (feltűnően lapos soknak. pillantásokkal kísérve) egy dollárt felszámol az árus Thaiföld: A legegyszerűbb valami homályos adóra ide utat szervezni. Ha hivatkozva. Máshol nem a bangkoki repülőtéren ez lesz az átverési jogcím, előveszünk egy térképet, de ezt a kis extrát olykor húszan jönnek oda elkérik. Nem érdemes szállást ajánlgatva. dühöngeni, tudjuk be A vendégházak egya helyiek egyenes ágon szerűek, de teljesen való pénzszerzési módelfogadhatók. jának, az árak pedig Folytatása (Laosz, Továbbinduláskor így is nagyon alacsoKambodzsa stb.: pedig csak megkérnyak. METROPOL metropol.hu

Ételkínálat az utcán Malajziában. Finomnak bizonyult

Úszó piac Borneón. Több óra evezéssel jönnek az árusok


www.metropol.hu

15

2010. ÁPRILIS 13. KEDD

FOTÓK: JOÓ ANDRÁS

bátran!

FOTÓK:

Állatok testközelből

1–3. JOÓ ANDRÁS

1

2

idején. A hátizsákos utazók valóban bepillanthatnak a helyiek mindennapjaiba

Szállás nincs, csak útiterv, hátizsák, pénz, iratok, repülőjegy és egy társ: ennyi is elég a bátor vándoroknak ahhoz, hogy felfedezzék akár Borneó, Madagaszkár vagy Burma vidékeit is. Hátizsákos világjárásra invitáljuk ezúttal olvasóinkat, de nem a közeli Európába, hanem inkább távoli vidékekre. Segítőnk Joó András (vagy ahogy hátizsákos fórumokon ismerik, Pó apó; www.poapo.hu), aki szerint érdemes az átlagosnál tovább spórolni, és legalább háromhetes körutakat tenni, hiszen az oda- és visszaút a drága, az után az európai mértékhez képest kategóriákkal olcsóbb az ottlét. Így utazni rizikósabb a szervezett utaknál, ám izgalmasabb élményt is ígér. A bejáratott turistaútvonalakat végigjárva (némi elővigyázatossággal, de) megbízhatunk a hátizsákosok kiszolgálására szakosodott szállásadók, vezetők önszerveződő hálózatában. Ne aggódjon az, aki nem beszél jól idegen nyelveket. A fenti országokban (és még elég sok „egzotikus”

„Mindig van a zsebemben egy húszdolláros, amit gyorsan a kezébe nyomhatok annak, aki erőszakkal pénzt akar tőlem – bár ilyen még nem fordult elő.” JOÓ ANDRÁS

helyen) sem beszélnek rendesen angolul, németül. Ám a cél közös: ők eladni akarnak valamit (szállást, fuvart, ételt), mi venni. Megértjük egymást, még ha csak a lényegre szorítkoznak is: „Helló, miszter! Mááni?” A viccet félretéve: egy kevés idegennyelvtudás szükséges, főként baj esetén, és hazánk képviseletének telefonszámait is tartsuk magunknál, miként a velünk utazók (egyedül sose induljunk el!) útlevelének és egyéb fontos iratainak másolatát is. Legyen még egy palack víz, és valami snack sem árt. Hátizsákosként (is) nélkülözhetetlen az egészségbiztosítás, mindig legyen kéznél gyógyszeres úti cso-

mag (lázcsillapító, hasmenés elleni szer, alapvető kötszerek, ha kell, a saját gyógyszerek stb). A pénz elhelyezésénél az oldaltáskát el lehet felejteni, csakúgy, mint a hátizsák zsebeit. A legjobb a nadrág alatt a derékon hordható „táska”. A közlekedést megszervezni úgy a legegyszerűbb, ha megkérdezzük az embereket. – A térképet Ázsiában és a Közel-Keleten is alig ismerik, jobban járunk, ha egyszerűen megmondjuk a város vagy a látnivaló nevét, ahová el szeretnénk jutni. A helyiek szívesen elmagyarázzák, elmutogatják, miként jutunk oda, nemritkán egymásnak homlokegyenest ellentmondva. De hát ez a kaland, nem? – nevet Joó András. Egy dologra kell nagyon figyelni: hogy visszafelé a repülőt elérjük. Ezért az utolsó egy-két napra már ne tervezzünk semmit, hátha megcsúszunk a programmal. PUSKÁS ZSUZSA WWW.METROPOL.HU

1 2 3

3

Maki Madagaszkáron. Nem egy észlény, de tündéri. Annyi van belőlük, hogy szinte kipotyognak a nemzeti parkokból. A Madagaszkáron élő fajok többsége máshol nem fordul elő. A paradicsombéka az esőerdőkben él, éjszakai életmódot folytat. Egy békés anyaorangután a szumátrai dzsungelben. Vezetett túrákon közelről láthatók az állatok. METROPOL


16

•útravaló

www.metropol.hu 2010. április 13. kedd

Ravennai mozaikok Ravenna volt a Nyugat legfontosabb politikai és kulturális központja a latin világ hanyatlásának évszázadaiban. A Nyugatrómai Birodalom, a gót királyság, végül a Bizánci Birodalom fővárosa. Ez az időszak olyan remekművekkel gazdagította Ravennát, mint a Galla Placidia vagy az Ortodox keresztelőkápolna ókeresztény mozaikjai, illetve a Szent Apollinaris új templomában, az Ariánusok keresztelőkápolnájában és az Érseki kápolnában található Theodor-kori mozaikok. Ravenna gazdagságához a bizánci mozaikok is hozzájárultak a Szent Vitalis-templom és a Szent Apollinaris in Clas-

se-templom arany dekorációin látható ragyogó mozaikokkal. E kulturális látnivalók, Nagy Theodorik mauzóleumával együtt, az UNESCO Világörökség részeit képezik. Az ötvenes évek elején létrehoztak egy több mint hatvan darab pontos (és szép) mozaikmásolatból álló gyűjteményt, mely május 10-ig Pécsen is látható. Akik az eredetikre kíváncsiak, azok viszont keressék fel az olaszországi Ravennát és a régiót. Dott. Libero Asioli, Ravenna provincia turisztikai tanácsosa a bazilikák, kápolnák és a mozaikok megtekintése mellett a lassan mélyülő tengerpartot ajánlja – nem

Művészi részletesség

csak a gyerekes családoknak. A szolgáltatások jók és nem drágák. Nagyon gyorsan fejlődik a falusi turizmus is, amely a helyi ételek, italok turistákkal való megismertetését is céljául tűzte ki. (Rendezvények, további információk: metropol.hu) METROPOL

I UTAZÁS

I UTAZÁS

www.metropol.hu

A ravennai San Vitale-székesegyház gyönyörű mozaikjai


www.metropol.hu

•állásles

Sok pénzbe kerül, ha a cég nem szolidáris Ötszörösére nőtt a rehabilitációs járulék

Elérte a cégek ingerküszöbét KATONA LÁSZLÓ

Ötször annyit kell fizetni, ha egy cég nem alkalmaz megváltozott munkaképességűeket: 2010-től a tavalyi 177 600 Ft/20 fő/év összegről 964 500 Ft/20 fő/évre nőtt a rehabilitációs járulék, amit azoknak a cégeknek kell befizetniük, amelyek legalább 20 főt foglalkoztatnak, és létszámuk 5 százalékában nem alkalmaznak ilyen dolgozót. A változás 60 ezer munkavállalót és 23 ezer céget érintett Magyarországon. Egy konferencián kiderült: a munkaadók ingerküszöbét elérte a járulékemelés, és hirtelen nőtt az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek iránt. Magyarországon a munkavállaló nem szívesen beszél fogyatékosságairól, míg a munkaadók gyanakodva néznek egy fogyatékosra. Egy civil szervezet szerint sokan meglepődnek, amikor egy diplomások végezte munkakörben utóbb egy értelmi fogyatékost látnak, pedig az alkalmazásuk so-

Röviden

Holnaptól BME-börze állásbörze Szerdán és csütörtökön rendezik a térség legnagyobb állásbörzéjét a Műegyetem „K” épületében. Az ajánlatok nagy része friss diplomásoknak vagy 1-2 éves tapasztalattal rendelkezőknek szól. Az alsóbb éveseknek a cégek 70 százaléka kínál szakmai gyakorlatot. A kiállítók szerint a mérnökökre és informatikusokra továbbra is nagy az igény, és növekvő a kereslet a különböző gazdasági szakmák iránt is. METROPOL

Rekordok Amerikában Megéri megváltozott munkaképességű munkatársakat foglalkoztatni

rán rendszeresen kiderül, hogy a cégek ma is mennyi aránytalanul egyszerű munkát végeztetnek képzett munkatársakkal. A civilek tartanak a nyílt munkaerőpiac hirtelen megnőtt ér-

deklődésétől, mert úgy vélik: nincs elég képzett támogató, aki képes lenne a megváltozott munkaképességűek és a munkaadók, valamint a leendő munkatársak képzésére. MTI

millió ember 26 él valamilyen fogyatékossággal az Európai Unió országaiban; hazánkban a népesség mintegy 6 százaléka.

I ÁLLÁS

Új program romáknak A Fővárosi Cigány Önkormányzat által alapított „Új híd” Munkaerő-közvetítő Non-profit Kft. rendszerébe eddig mintegy ötszáz álláskereső regisztráltatta magát, több száz ügyfél került be a programba, és harmaduk már el is helyezkedett. A mentoráción belül működik álláskereső és angol nyelvi társalgási klub, és tanácsadást is kaphatnak a rászorulók. A programban részt vevő, főként fiatal álláskeresők azt mondták: „hivatalos helyeken” nem kapnak valódi és kellő figyelmeta MunkaTárs mentorprogram új erőt és sikert ad nekik. MTI

17

2010. április 13. kedd

álláskeresők A 16–29 éves korosztálynál 1948 óta márciusban volt a legmagasabb – 15,2 százalékos – a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Szintén 1948 óta nem volt olyan hosszú – 31 hétig tartó – a munkanélküliség átlagos időtartama, mint most. MTI


18

www.metropol.hu 2010. ÁPRILIS 13. KEDD

Bankárhiány Ismét keresik a bankárokat a svájci pénzintézetek: több álláshirdető internetes portál beszámolója szerint tavaly nyár óta több mint 30 százalékkal nőtt a meghirdetett állások száma a pénzügyi szektorban. A növekedés a bankszakmában érezhető a legjobban, itt most 1457 betöltetlen állás van, míg júniusban közel 700 volt. Ezek többsége olyan nagybankoknál található, mint a Credit Suisse és az UBS, de

I ÁLLÁS

keresik a bankárokat a külföldi pénzintézetek svájci érdekeltségei is. MTI

1400 biztosító, illetve pénzügyi tanácsadó cég honlapjain meghaladta a 3500-at az állásajánlatok száma március végén, ez 35 százalékkal több a tavaly júniusinál.

Egyre több a munka A munkáltatók márciusban 39 500 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, csaknem 44 százalékkal többet, mint februárban, miközben több mint 2 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. A pályakezdő álláskeresők száma 1,4 százalékkal csökkent márciusban februárhoz képest, arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,3 százalék. MTI

I ÁLLÁS


I Á LLÁS

www.metropol.hu

I OKTATÁS

I OKTATÁS


•sport AFP

3 sport Labdarúgás

A 2010-es évad első kanyarjaiban a MotoGP mezőnye a katari villanyfényben

Stoner elbukta, Rossi behúzta a győzelmet Lippi jövője kétesélyes Május végéig kiderül, hogy Marcello Lippi a nyári, dél-afrikai foci-vb után is marad-e a címvédő olasz válogatott élén. Sajtóértesülések szerint neve lehetséges sportigazgatóként felmerült a gyengélkedő Juventusnál. MTI

„Csak a focinak élt, és foci közben szólították magukhoz az angyalok” WERNER GEGENBAUER, A HERTHA BSC ELNÖKE VARGA ZOLTÁNRÓL

A hétvégén Katarban elrajtolt a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei szezonja A vb első Moto2-es futamán Talmácsi Gábor a kilencedik lett A ducatis Casey Stoner csak a szombati időmérő után érezhette magát a királynak a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában az idei első, Katari Nagydíjon a hétvégén. Az élről startoló ausztrál megingott, és vezető helyről csúszott ki, így Valentino Rossi állt az élre, és nyerte meg a futamot. Óriási hajrával zárkózott fel

a második helyre gyengén kezdő yamahás márkatársa, a spanyol Jorge Lorenzo, aki mögött végül Andrea Dovizioso végzett, egy századdal előzve meg Stoner világbajnok csapattársát, Nicky Haydent. A vb történetének első Moto2-es futamán a japán Tomizava Soja nyert a spanyol Alex Debon és a francia Jules Cluzel előtt. Talmácsi Gábor majd 14 má-

Hegyikerékpár: magyar bronz Többszörös vk-győztesünk, Erdélyi Eszter harmadik lett Dél-Afrikában Erdélyi Eszter, a magyar olimpiai krosszválogatott keretének tagja harmadik lett a Dél-afrikai Köztársaságban rendezett hegyikerékpáros-viadalon 15 világ-

ranglista-pontot gyűjtve. Erdélyit, az X2S Kona Team versenyzőjét két hazai bringás, Mariske Strauss és Yolande Speedy előzte meg. MTI

„11 kör után nagyon csúszkált a motor hátulja, mert a gumi teljesen elfogyott.” TALMÁCSI GÁBOR FIMMCO SPEED UP

sodperces hátránnyal kilencediknek futott be, tíz hellyel csapattársa, Andrea Iannone előtt, akivel szemben 20 másodperces előnyt ért el. A legkisebbek, a 125 köbcentisek mezőnyében hármas spanyol siker született: elsőként Nicholas Terolt, másodikként Efren Vasquezt, harmadikként Marc Marquezt intette le a kockás zászló. METROPOL


www.metropol.hu

21

2010. április 13. kedd

Kezdődhet a ráadás

Röviden

A New York Rangers büntetőkkel maradt le az NHL-playoffról A liga legjobbja a Washington Capitals, a pontkirály a svéd Henrik Sedin lett

A Chicago a rájátszás felé NBA A Chicago Bulls

GETTY IMAGES

idegenben 104-88-ra legyőzte a Toronto Raptorst, ezzel nagy lépést tett riválisával szemben a Keleti főcsoport utolsó továbbjutást érő helye felé az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban. (NBA). mti

Edzőt vált Gyokovics TENISZ Edzőt váltott

a világranglista 2. szerb Novak Gyokovics. Szakított a játékosként két Grand Slam-döntőt vívott, amerikai Todd Martinnal, és kizárólag Marian Vajdával dolgozik együtt. mti

Anglia FA-kupa

Hiába próbálkozott a New York Rangers és Brandon Prust (fehér mezben), a Philadelphia Flyers nyert 2-1-re

A Philadelphia Flyers szétlövésben legyőzte a vendég New York Rangerst, ezzel megelőzve riválisát, és utolsóként bejutott a rájátszásba az észak-amerikai profi jégkorongligában. Az alapszakasz legjobb csapata a 121 ponttal zárt Washington Capitals lett. A liga legponterősebb játékosa címét a Vancouver svéd csatára, Henrik Sedin érdemelte ki, aki 112 pontot gyűjtött együttese 82 alapszakaszmeccsén. Sedin 29

góllal Sidney 51 Crosby (Pittsburgh) és Steven Stamkos (Tampa Bay) közösen lett a liga alapszakaszának gólkirálya. gólt és 83 gólpasszt jegyzett, s ez utóbbival a liga legjobb előkészítője is lett. A legjobb kapus a kapott gólátlag (1,97 gól/meccs) és a százalékos mutató (93,1 százalék) terén is a Boston hálóőre, Tuuka Rask lett.

Rask 45 meccsen védett a szezonban. Mellette kiemelkedett még az amerikai válogatott és a Buffalo kapusa, Ryan Miller, aki 69 mérkőzésen állt a kapuban, és mindkét statisztikai mutatóban második lett, meccsenként 2,22 gólt kapott, és 92,9 százalékos hatékonysággal védett. A legtöbb győzelem (45) Martin Brodeurnek, a New Jersey kapusának nevéhez fűződött a 2009/2010-es idényben. mti

A menetrend Az NHL-rájátszás párosítása így alakul. Keleti főcsoport: Washington–Montreal, New Jersey–Philadelphia, Buffalo–Boston, Pittsburgh–Ottawa. Nyugati főcsoport: San Jose–Colorado, Chicago– Nashville, Vancouver– Los Angeles, Phoenix–Detroit.

Avram Grant örül MTI

A Portsmouth csődben és a döntőben Avram Grant joggal ünnepel, mert a csődben lévő Portsmouth bejutott az angol FA-kupa döntőjébe, miután az elődöntőben 2-0-ra legyőzte a Tottenhamet.

Kedvező sorsolás A magyar férfi kézilabdaválogatott viszonylag könnyű kvalifikációs csoportba került a 2012-es szerbiai Európa-bajnokság selejtezőmérkőzéseinek sorsolásán. A magyarok ellenfele lesz a macedón és a bosnyák csapat, valamint az

észt, ciprusi, bolgár, brit előselejtező-csoport győztese. A kvartettből az első két helyezett jut az Eb-re. – Az egyik legkedvezőbb csoportba kerültünk. Van a mienknél lényegesen nehezebb négyes. Mese nincs, tovább kell jutnunk – mondta Hajdu János szakmai igazgató. Az Eb-t négy helyszínen, Belgrádban, Újvidé-

ken, Nisben és Versec városában rendezik. A kvalifikációt 2010. október 27-e és 2011. június 12-e között rendezik meg. Már biztos résztvevő a címvédő Franciaország és a házigazda Szerbia. A fennmaradó 14 helyre hét csoportban zajlanak a küzdelmek. Erről az Eb-ről lehet kvótát szerezni a 2012-es londoni olimpiára. mti

Távozik Gellei Imre a Pakstól Edzőt cserélt a Paksi FC labdarúgócsapata: Gellei Imre helyét Kis Károly foglalja el a kispadon. Gellei tegnap jelentette be, hogy a sorozatos kudarcok miatt lemond, és átadja a helyét. mti


www.metropol.hu

22

2010. április 13. kedd

Briatore visszatérhet A nagy machinátor örökös büntetését mérsékelte az FIA, és 2013-tól újra dolgozhat a Forma–1-ben A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntött, Flavio Briatore, a Renault istálló korábbi csapatfőnöke 2013-tól visszatérhet a Forma–1-be. Az olasz üzletember, akit korábban egy életre eltiltottak, elfogadta a döntést. Pat Symonds, az öt évre eltiltott volt főmér-

„Ideje volt pontot tenni az ügy végére a motorsport jó hírének érdekében.” JEAN TOTD FIA-ELNÖK

nök szintén 2013-ban térhet vissza. Igaz, büntetésü-

ket a párizsi bíróság januárban már eltörölte. Tavaly azért büntették meg őket, mert a 2008-as szingapúri futamon szándékos karambolra buzdították Nelsinho Piquet-t, hogy előnyt szerezhessen csapattársa, Alonso a biztonsági autó bejövetelével. MTI

Adebayort kísérti a támadás Lemondta a válogatottságot Emmanuel Adebayor, a Manchester City togói futballistája. A 26 éves támadó azért döntött így, mert „még mindig kísértik a januári tragikus események”. – Mi csak futballisták vol-

Kiadja az MTG Metro Gratis Kft. Felelős kiadó: Hivatal Péter vezérigazgató, Főszerkesztő: Izbéki Gábor, Tel.: 431-6422 Szerkesztőségi fax: 431-6401 Kereskedelmi igazgató: Guttengéber Csaba, Marketingigazgató: Rubos Krisztina, Pénzügyi igazgató: Miklósi Gizella, Terjesztési igazgató: Farkas István, Informatikai igazgató: Fazekas Péter, Központi tel.: 431-6400 Hirdetésfelvétel: 1134 Bp., Tüzér u. 39. II. em. Tel.: 431-6464, Fax: 431-6465, Állásles: 431-6472 Postacím: 1387 Budapest, Pf. 1024, Metropol az interneten: www.metropol.hu Készült: AS-Nyomda Kft., Kecskemét. Budapesti kiadás ISSN 2060-1301 Független, ingyenes hírújság. A Metropol által kihelyezett tartókból terjesztve. A kiadó a Matesz tagja

tunk, akik mérkőzésre mentek, képviselni a hazájukat. Meg akartak ölni minket, ezt soha többé nem szeretném átélni – mondta Adebayor. Január 8-án egy szeparatista csoport gépfegyverrel támadta meg az angolai Afrika-kupára tartó együttest szállító autóbuszt, s a merényletben három ember életét vesztette, további nyolc pedig megsérült. MTI


www.metropol.hu

•posta Mit szól hozzá?

2010. ÁPRILIS 13. KEDD

Az kampánycsend meghosszabbítása miatt a választási eredmények csúsztak. Ön hol követte az eseményeket?

Kiss András

Kovács Jenő

Turi Lászlóné

19, diák, Győr

22, diák, BáBolna

48, varrónő, nemeskocs

Kollégista vagyok, így online kísértem figyelemmel. Az internetről tudtam meg, hogy a kampánycsendet meghoszszabbították, és a végén az eredményt is itt néztem meg.

Este egy pubban értesültem az OVB döntéséről, és úgy döntöttem, nem várom meg a végét, mert a végeredményt már előre lehetett borítékolni.

Fél 10-ig tévéből követtem az eseményeket, de mivel még akkor sem lehetett tudni, mikor lesz végeredmény, inkább lefeküdtem aludni.

Levelek Egyben viszik el az összes szemetet Rövidesen európai uniós előírás lesz a hulladék szelektív gyűjtése, de úgy tűnik, Szigetszentmiklóson csak elvileg gyűjtjük így az újrahasznosítható hulladékot. A város több pontján helyeztek ki szelektív konténereket. Az itt élők azonban hiába válogatják szét a hulladékot, az elszállítása nem szelektíven történik. Egy célgéppel egymás után ürítik a szelektíves tartályokat, ömlesztve szállítják a papíros, a műanyagos, az üveges és a fémdobozos tartályokból a szemetet. Így nem teljesen értem, miért várják el az itt élőktől a szelektív gyűjtést, amikor ömlesztve viszik el az újrahasznosítható hulladékot? Kétlem, hogy ezt utólago-

Képregény

san szétválogatná és ebben a formában újrahasznosítaná bárki is. HorvátH Péter, sziGetszentmiklós

Különbség a bérek között Érdeklődéssel olvastam lapjukban a pályakezdőkről szóló cikkeket. Különösen megragadta fantáziámat a néhány cég által a pályakezdő diplomásoknak ajánlott bér: 280– 300 ezer forint. Orvos vagyok. Mint közismert, a legtöbb orvos közalkalmazott, akinek a fizetését a bértábla szabja meg. Ennek maximuma, ha valaki már legalább 40 éve dolgozik, és van tudományos minősítése is (PhD vagy tudományok doktora), akkor kb. 290 ezer Ft. A pályakezdőknek persze ennél lényegesen kevesebb. Ezek után talán sokan megértik, miért távozik külföldre egyre

több orvos, egészségügyi dolgozó. Van más különbség is köztünk és egyéb munkavállalók között. Nagyon helyesen, a kereskedelmi dolgozók küzdenek a szabad vasárnap jogáért. Mint olvastam, ők a vasárnapi munkáért 50% pótlékot kapnak. Nos, közlöm az olvasókkal, a nővérek szombaton és vasárnap ugyanannyi pénzért dolgoznak, mint hétköznap. Csak a „piros betűs ünnepeken” kapnak magasabb bért, olyan napokon, amikor a kereskedők ki sem nyithatnak. Az orvosok az én munkahelyemen az ügyeletben hétköznap 70%, ünnepnap 80% bért kapnak (vagyis kevesebbet az alapbérüknél), hiába írja elő az EU, hogy nem lehet különbség a „rendes” munka és az „ügyelet” bérezése között.

A leveleket az alábbi címre küldjék: Cím: Metropol-posta, Metropol, 1387 Budapest, Pf. 1024, Fax: 431-6401 E-mail: metropolposta metropol.hu

dr. szaBó andrás, BudaPest

Időjárás

Sudoku

23


UTAZZ BÁTRAN HÁTIZSÁKOS VILÁGJÁRÁS {12–13. o.} LENGYEL GYÁSZ SZOMBATON LESZ A TEMETÉS {8–9. oldal}

LOVASI MÉG FÉL ÉV KISPÁL ÉS A BORZ INTERJÚ {11. oldal}

ORSZÁGOS 2010. április 13. KEDD www.metropol.hu Nappal 9–14° Éjjel 4–9°

MTI

Orbán nem kér időt A Fidesz elnöke szerint kormányalakításról beszélni még illetlenség Azt ígéri, két hét alatt rendet tesznek az országban Gazdasági tervek: adócsökkentés és növekedés {3. oldal}

Orbán Viktor: az első forduló az irányról, a második az egységről szól

Nyitott kérdés a kétharmad

Az ismert arc sem garancia

Az egyéni körzetek közül még 49–51-et kell megnyernie a Fidesznek az alkotmányozó többséghez. {2. oldal}

Sokan próbálkoztak, de az ismertség sem segített. {4. oldal}


•hazai

1 hírek

Listás eredmény

Négypárti parlament Országos listás eredmény (100%-os feldolgozottság, a parlamentbe jutási küszöb 5%). Fidesz–KDNP MSZP Jobbik LMP MDF Civil Mozgalom

52,73 19,30 16,67 7,48 2,67 0,89

A Fidesz-kétharmad még nyitott kérdés Az 57 egyéni körzetből 49–51-et kell megnyerniük Csak egy körzetben nem a fideszes jelölt vezet Megkezdődött a kampány újabb két hete Az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltjei sem lépnek vissza más javára KATONA LÁSZLÓ

A Fidesz fölényesen nyerte az országgyűlési választások első fordulóját, de a kétharmados, alkotmányozó többsége még nem biztos. A 386-ból már megszereztek 206 mandátumot. A második fordulóban még 52 mandátum kell a kétharmadhoz. Erre igen jók az esélyeik: a 176-ból „állva maradt” 57 egyéni körzet döntő többségében nagy fölénnyel vezet a fideszes jelölt, és a „billegő” körzetekben is kiválóak az esélyeik (lásd táblázatunkat). 1–3 mandátumra a még el nem osztott kompenzációs listás helyek közül is számíthatnak. A fideszes jelöltek ellenfelei nem lépnek vissza más javára; ezt közölte az MSZP, a Jobbik és az LMP is. A második fordulóban az első három helyezett indulhat, valamint aki az első fordulóban megszerezte a szavazatok legalább 15 százalékát. metropol

Csak az ország egyharmadában – 36 vidéki és 21 fővárosi körzetben – kell újra voksolni

a legszorosabbnak számító körzetek (vastagon nagybetűvel, akik indulhatnak a második fordulóban)

Menetrend Az államfőválasztás lehet az új parlament egyik első feladata.

„Az Országgyűlés végrehajthatatlan törvényt alkotott. Az igazolás ellenőrzése időigényes, és a jogalkotó elkövette azt a hibát, hogy nem készített ilyen modellszámításokat.” szigeti péter, az országos választási bizottság elnöke a szavazási botrányról 3. oldal

Legkésőbb május 25-ig kell összeülnie az új Országgyűlésnek. Az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a második fordulót követő egy hónapon belül. Az államfő ezen az ülésen tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére. Az új kormány egyszerű többségű szavazással lép hivatalba: ezzel a parlament elfogadja a kormány programját is. Akkor megszűnik a leköszönő kormány mandátuma is. A törvényalkotás azonnal megkezdődhet. Július 5-ig államfőt kell választani; Sólyom Lászlónak augusztus 5-én lejár a mandátuma.

Budapest, 3. sz. OEVK (III. kerület) 100,00 Menc zer erzsébet (Fidesz–KdnP) 44,33 dr. OrOsz sándOr (MszP) 29,58 szabó tiMea (LMP) 12,86 Fejes István (Jobbik) 9,33 Dr. Badacsonyi Szabolcs Balázs (MDF–SZDSZ) 3,90 Budapest, 20. sz. OEVK (XIII. kerület) dr. tóth JózseF (MszP) sPaLLer endre (Fidesz–KdnP ) Vári GyörGy (LMP) Csender Tamás (Jobbik)

100,00 44,71 36,37 10,02 8,90

Budapest, 19. sz. OEVK (XIII. kerület) dr. szaLay Péter (Fidesz–KdnP) dr. szanyi tibOr (MszP) tOrdai bence (LMP) Kovács Bertalan Tamás (Jobbik) Tarján András (MDF–SZDSZ)

100,00 38,33 36,79 13,32 7,98 3,58

Budapest, 16. sz. OEVK (XI. kerület) 100,00 dr. siMicsKó ist Ván (Fidesz–KdnP) 44,48 MOLnár GyuLa (MszP) 38,22 diószeGi ernő endre (LMP) 9,44 Szabó Gábor (Jobbik) 7,86 Borsod, 5. sz. OEVK (Ózd) 100,00 riz GábOr (Fidesz–Kd nP) 40,85 KisGerGeLy andrás (JObbiK) 32,07 dr. tóth ist Ván (MszP ) 22,32 Kolompár Orbán (MCF) 2,32 Kónya Béla (Munkáspárt) 1,71 Greskovits István (Független Kisgazdapárt) 0,75

Borsod, 7. sz. OEVK (Kazincbarcika) taMás barnabás (Fidesz–KdnP) endrésiK zsOLt (JObbiK) szitKa P éter (MszP) Dr. Király Bálint (LMP)

100,00 37,43 28,84 28,51 5,22

Csongrád, 1. sz. OEVK (Szeged) bOdó iMre (Fidesz–KdnP) dr. uJheLyi istVán (MszP) zaGyVa GyörGy GyuLa (JObbiK )

100,0 48,65 48,65 48,65

Csongrád, 3. sz. OEVK (Szeged) dr. bOhács zsOLt (Fidesz–KdnP) dr. bOtKa LászLó (MszP ) MOLnár árOn (JObbiK) Málovics György (LMP)

100,00 43,32 36,23 11,62 8,83

Pest, 2. sz. OEVK (Vác) bábiné szOt tFried GabrieLLa (Fidesz–KdnP) dr. JaKab zOLtán at tiLa (MszP) bethLen FarKas (FüGGetLen) Fehér Zsolt (Jobbik) Elekes Balázs (LMP)

100,0

Szabolcs, 3. sz. OEVK (Tiszavasvári) dr. KaraKó LászLó (Fidesz–KdnP) császár JózseF (JObbiK) Juhász Ferenc (MszP) Rozgonyi Attila (független) Dr. Helmeczy László (ÖM–MDF)

100,0 41,77 33,05 18,17 4,86 2,15

37,79 22,43 16,70 13,94 9,13


www.metropol.hu

3

2010. április 13. kedd

MTI

OVB: „nem mi hibáztunk” Az OVB szerint rossz a törvény Az MSZP szerint gyanús a Fidesz

„Járni fogom az országot, hogy a lehető legnagyobb egység jöjjön létre”

Orbán: azonnal munkába kell állni – Nincs száz napunk, ahogy föláll a kormány, azonnal el kell kezdenie cselekedni – mondta Orbán Viktor Fidesz elnök tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján. Úgy véli: az első forduló az irányról szólt, arról, hogy legyen-e változás, a második forduló pedig az egységről. A választók úgy szavaztak, hogy „a kormány menjen, de a demokrácia maradjon” – fogalmazott. Orbán Viktor bemutatta a nemzetközi sajtónak Martonyi János jövendő külügyminisztert. mti

MSZP LENDVAI ILDIKÓ PÁRTELNÖK: „Az MSZP a má-

sodik fordulóban számít az LMP-sek, az MDFesek és az otthon maradottak szavazataira is. Az MSZP érdekelt abban, hogy senkinek ne legyen túlhatalma, és az új kormány jól, az ország érdekében kormányozzon. Az MSZP nem ellendrukkere, hanem kikövetelője a jó kormányzásnak.” mti

Mondatok Kiválogattuk az Orbán Viktor tájékoztatóján elhangzott, általunk legfontosabbnak vélt témákat.

1

2

3

Kétharmados többség: „Ha az egység nagy, a kilábalás gyors lesz. A kétharmad kell a parlament létszámának, az önkormányzati képviselők számának csökkentéséhez, a mentelmi jog újraszabályozásához is. Ha ezek fontos kérdések, arra biztatom az országot, hogy minél egységesebb parlamentet hozzon létre.” Rend és rendőrség: „Kormányon két hét alatt rendet teszünk az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek. Bár nem tudunk felvenni egy nap alatt 3000 rendőrt, pontosan tudják, hol fogják felállítani a kormány megalakulásának második napján az új rendőrőrsöket, az új, ideiglenes rendőrállomásokat, melyek lesznek a szükséges jogszabály-változások.”

A gazdaság helyzete: „Az előrejelzések szerint az új kormány megalakulására az előzetesen tervezett hiány 95–100 százaléka meglesz. Ezt meg kell értenie az IMF-nek, az EU-nak.” Az IMF-ről: „Ismerjük őket, találkoztunk velük, de tárgyalásokra még nem vagyok felhatalmazva.” „A valóságos munkanélküliség 16–20 százalék.” „Hadat üzenünk a bürokráciának, és csökkenteni fogjuk az adókat”. „Mi egy néppárt vagyunk, így a szociális biztonság is fontos.”

4

A Jobbikról: „Semmilyen radikális erő sem reménykedhet abban, hogy saját szándékait politikainak feltüntetve kihúzhatja magát a törvényesség szabályai alól. Minél jobb a kormány, minél kevesebb a korrupció, annál inkább erősödik a demokrácia, és csökken a szélsőségek ereje.”

5

Kettős állampolgárság: „Hamarosan terítékre kerül, a magyar parlament dönt majd róla.”

– Végrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés az igazolással szavazásra – mondta az ország gyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón az Országos Választási Bizottság elnöke. Szigeti Péter sajnálkozását fejezte ki, amiért még órákkal a 19 órás urnazárás után is hosszú sorok kígyóztak egyes, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt. Mint mondta, az egyes szavazókörökben 600–1200 szavazó van, erre „rakódik rá” az igazolással szavazók száma, amely egyes esetekben a kétezret is megközelítette. Az igazolással jelentkező nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes – tette hozzá –, ezt a jogalkotónak előre kellett volna látnia. – Felvetődhet a gyanú, hogy sokan azért szavaztak máshol, mert egy párt szervezetten, tudatosan átvitte

„Ki kell deríteni, hogy a tömegjeleneteket valóban a központilag szervezett Kubatov-szavazók okozták-e.” nyakó iStván mSZp-SZóvivő

„Hogy lemondok-e? Erre még alszom egyet.” SZiGEti pétEr, aZ orSZáGoS válaSZtáSi biZottSáG ElnökE

szimpatizánsait egy-egy választókerületbe, hogy befolyásolják az ottani eredményt – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője. Hozzátette: ha kiderül, hogy az érintett szavazókörökben egészen más eredmény jött ki, mint az „attól tíz méterrel jobbra vagy balra lévőben”, akkor várhatóan jogi útra terelik az ügyet. Nyakó szerint Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója volt az értelmi szerzője annak az indítványnak, amelynek eredményeként az igazolással szavazók egy választókerületen belül csak egy kijelölt választókörben szavazhattak. Egy példa biztosan volt, amikor a „külsős” szavazók megfordították az eredményt: Angyalföldön 429 szavazattal maradt alul Szanyi Tibor (MSZP). Még ő vezetett néhány tucat szavazattal a 95 százalékos feldolgozottságú adatok mellett; az igazolással szavazók voksainak megszámlálása után azonban a fideszes Szalay Péter állt az élre. mti KÁLLÓ PÉTER

Az utolsó szavazó éjjel negyed kettőkor tuta leadni voksát


4

•hazai MTI

Egyperces

CSAK EGY HAJSZÁL Fejér Andor (Fidesz) – mindössze hat szavazaton múlott, hogy a JászNagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke nem szerzett egyéni mandátumot rögtön az első fordulóban. Nem volt szerencséje. Elkeseredett?

– Egyáltalán nem, és nem tartom kudarcnak az eredményt. Sikernek és megtiszteltetésnek érzem, hogy ennyien támogattak, hiszen soha ilyen jó eredményt nem értünk el. Mit tehetett volna azért, hogy átlépje az ötven százalékot?

– Valószínűleg kicsivel többet kellett volna dolgozni, talán nem tudtuk kellően feltüzelni a választókat. Ugyanakkor tisztességes, nem személyeskedő kampányt vittünk, amelyet nem szeretnék feladni. Hogyan készül a második fordulóra?

– Ugyanúgy, ahogy az elsőre is, személyesen keressük meg a választókat. Mi alapján keresik meg őket?

– Tizenkét éve dolgozom ebben a választókerületben, így sok embert ismerek, akik tudják, kiket kell megkeresni. A második fordulóban megszerezzük a mandátumot, és mivel ez a harmadik próbálkozásom, két hét már igazán nem számít. SUHAJDA ZOLTÁN

Hangulatos választások

Újra Torgyán nélkül Leinemann mehet vissza a rács mögé Az „áramos” gazda csak két százalékot kapott Torgyánra minden 40. ember voksolt körzetében Nem jöttek be a mentelmi jogra hajtó jelöltek számításai: a sciennetes Leinemann Zsoltnak és a többmilliós adócsalással gyanúsított Földesi-Szabó Lászlónak sem sikerült eredményesen szerepelnie egyéni választókerületében. A mentelmi jog miatt induló jelöltek közül talán a legismertebb Budaházy György volt, neki azonban még a kopogtatócédulák sem jöttek össze. A ScienNet-ügy kapcsán különösen nagy összegű adócsalás miatt előzetesbe került Leinemann Zsoltnak ez még sikerült, a szabadsága azonban vélhetően nem tart már sokáig, hiszen a Debrecenben függetlenként induló Leinemann a szavazatok mindössze 2,2 százalékát szerezte meg. Itt nem lesz második forduló sem, hiszen a körzetben a fideszes

Halász János már vasárnap mandátumot szerzett, 60,3 százalékos eredménnyel. Tolna megye 2. számú választókörzetében, Pakson indult a milliárdos értékű csempészettel vádolt Földesi-Szabó László. Az Egymásért Alapítvány egykori vezetője a Magyarok Egymásért Szövetség elnökeként mérette meg magát, sikertelenül. A szavazatoknak mindössze 1,9 százalékát sikerült megszereznie, míg a körzet nyertese, Tóth Ferenc, a Fidesz–KDNP jelöltje több mint hatvanszázalékos eredményével már biztosította helyét a parlamentben. Második forduló tehát már itt sem lesz.

egyéni jelölt 790 indult összesen a 176 körzetben; ennyien tudták összegyűjteni a 750 kopogtatócédulát.

Nagy visszatérésre készült az egykori földművelésügyi miniszter, Torgyán József is, aki Csongrádon indult képviselőjelöltként. Úgy tűnik, a veterán politikusnak nem sikerült a választók bizalmát elnyernie, hiszen alig több mint 700-an szavaztak rá, amely mindössze 2,7 százalékos eredményre volt elég. A választókerületben a fideszes Vincze László Mihály nyert 54 százalékkal. Második forduló itt sem lesz, így már biztos, hogy Torgyán József szórakoztató felszólalásait is mellőznünk kell a következő négy évben. Versenyben van viszont még a Fideszből száműzött edelényi polgármester. Molnár Oszkár helyett a párt

egy libanoni születésű orvost, Daher Pierre-t indított, aki a szavazatok 36 százalékát szerezte meg. Molnár 24 százalékkal második lett, így itt a második forduló dönthet a képviselői szék sorsáról. Sok szavazatot nem gyűjtött Szoboszlai Barna, a kertjét árammal védő gazda, aki Borsod 12. számú választókerületében indult, miután összegyűjtötte a 750 kopogtatócédulát. Az Öszszefogás Párt jelöltje két százalékot ért el. A választókerületben a fideszes Mengyi Roland nyert, de itt is második forduló lesz. KISS ANDRÁS WWW.METROPOL.HU


www.metropol.hu

5

2010. ÁPRILIS 13. KEDD

Egyperces

Külföldi reakciók

leni harccal tudja bebizonyítani, hogy európai szellemű politikus – véli a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.

NÉMETORSZÁG A Fidesz

földcsuszamlásszerű győzelméről és radikális jobbratolódásról írtak a német lapok. „Orbán a Jobbik el-

16 ÉV UTÁN TÉR VISSZA Mile Lajos az LMP országos listájának negyedik helyéről jutott a parlamentbe. Az egykori MDF-es képviselő 1994 óta nem vállalt politikai szerepet. Milyen érzés 16 év után visszatérni a politikába?

– Egyelőre furcsa, de persze felemelő és kicsit szívszorító is. A mostani választás nagyon más volt, mint a rendszerváltás utáni, most hatalmas munka kellett ahhoz, hogy a megmerevedett pártstruktúrát meg tudjuk bontani. Eszébe sem jutott, hogy a korábbi pártját válaszsza, mint például Debreczeni József?

– Nem. Annak idején Szabó Ivánnal kiváltunk az MDF-ből, és létrehoztuk a Magyar Demokrata Néppártot. Önáltatás lett volna a mostani vagy az egy-két évvel ezelőtti MDF-be belépni. Hogyan alakítja majd át az életét a képviselőséggel járó életmód?

– Gyökeresen. Valószínűleg a frakció egyetlen ingázó tagja leszek, Kistokajból kell majd Budapestre utazgatnom. Képviselői munkát csak főállásban lehet végezni, ezért lemondok a regionális fordítóiroda vezetéséről. Arról még egyeztetnem kell, ha esetleg négy év múlva fejreállás lesz, akkor vissza tudjak menni. SUHAJDA ZOLTÁN

NAGY-BRITANNIA Határozott jobbratolódásként értékelik a londoni elemzések a magyarországi választá-

sok első fordulójának eredményeit, kiemelve a Jobbik szereplését. A BBC elemzése szerint az MSZP „elképesztő” mértékű vereséget szenvedett. AUSZTRIA A magyar politi-

kai és gazdasági rendszer húsz év után is törékeny.

A választások és a jobbratolódás így csak egy epizód egy rejtett instabilitás történetében – írja a a konzervatív Die Presse. SZLOVÁKIA Kész bármikor találkozni az új magyar kormányfővel – mondta Robert Fico kormányfő.


6

•gazdaság

Vélemény

aleksander koraB metro központi szerkesztőséG, london

A KIS HERCEG BALLADÁJA zörnyű titkokat rejt a sűrű szmolenszki erdő. 1940 tavaszán a szovjet titkosszolgálat, az NKVD különböző helyeken 22 ezer lengyel tartalékos tisztet végzett ki, professzorokat, művészeket, ügyvédeket, hivatalnokokat. A tartalékos tiszteket Kelet-Lengyelország szovjet megszállása után Sztálin azért végeztette ki, hogy lefejezze a nemzetet. De Lengyelország feltámadt! Sőt, Lech Walesa, Anna Walentynowicz, Lech Kaczynski és a Szolidaritás mozgalom lázadása nyomán éppen Lengyelország tette a legtöbbet a kommunizmus bukásáért. Drámai egybeesés, hogy most szombaton, éppen a 70 évvel ezelőtti tragédia színhelyén újra elvesztettük a nemzet elitjének egy részét. Képzeljék el, hogy ez az önök saját vezetőivel történik! Kaczynski elnök, a felesége, a parlament és a hadLengyelország gyászban van, és sereg vezetői, pártvezetők, a nemzeti bank elnöke, Anna a gyász váratlan Walentynowitz mind az emegységbe forrasz- lékünnepségre siettek, hogy tott bennünket. egyben le is zárják a lengyel–orosz kapcsolatok fájdalmas fejezeteit. Sok utas, például maga Maria Elnökké Kaczynska ott halt meg, választották, ahol rokonait 1940-ben kivéám népszerűsége gezték. Szimbolikus halál? gyorsan Nem hiszem, és biztos, hogy nem ezt a sorsot érdemelszertefoszlott. ték! Mint a hajdani lengyel Metro újság főszerkesztője, sokukat személyesen is ismertem. Mindannyaian külön írást érdemelnének, de én mégis kiemelném közülük magát Kaczynski elnököt. Kaczynski nem volt egy államférfiúi alkat, de annál nagyobb volt hazafinak. Fontos dolgokat vitt véghez országunkért. Harcolt a kommunizmus ellen, és segítette, hogy Lengyelország demokratikus állam legyen. A lengyel rendszerváltás után a politikusok hajlamosak voltak mindent csak fehérnek és csak feketének láttatni. Kaczynski is letette a maga voksát, amiért gyakran támadták is. Elnökké választották, ám népszerűsége gyorsan szertefoszlott. Mégis küzdött újraválasztásáért, amihez a „Kis herceg harca Lengyelországért” című híres filmből választott kampánymotívumot. De már nem fog nyerni. Akár a kis herceg, ő is eszményeit szolgálva halt meg a sötét szmolenszki erdőben. Lengyelország gyászban van, és a gyász váratlan egységbe forrasztott bennünket. Ha életében nem is, halálában elérte hát Lech Kaczynski azt, amiért harcolt.

S

Jól fogadta a piac az első forduló eredményeit A budapesti tőzsdeindex emelkedése felülmúlta a regionális erősödést A zloty árfolyama is javult A piaci szereplők pozitívan értékelték a választáson kialakult fejleményeket hétfőn reggel – írja tegnap délelőtt kiadott elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. A BUX-index emelkedése a nyitás után felülmúlta mind a régiós, mind a nyugat-európai visszafogott emelkedést, és a forint is erősödésnek indult. Hozzáteszik, hogy a magyar forinttal „egy lapon kezelt” lengyel zloty is komoly erősödésnek indult hétfőn reggel, vagyis a forinterősödés inkább a régi-

180

ponton állt délelőtt, a pénteki jegyzéssel megegyezően a Magyarország kockázati megítélését mutató, az 5 éves magyar államkötvény nemfizetése ellen biztosító kontraktus ára, a CDS-felár. ós trendeknek megfelelő. Az Equilor elemzői úgy vélik, miután a befektetők tudomásul vették az előrejelzéseknek megfelelő vá-

lasztási eredményt, figyelmük a görög helyzet felé fordulhat, és inkább ez mozgathatja majd a befektetési döntéseket. A magyar választás kapcsán marad a kivárás a második fordulóig, ahol az lesz a fő kérdés, hogy meglesz-e a kétharmados többsége az új kormánynak, amelynek segítségével lehetőség nyílna a strukturális reformok véghezvitelére. Amennyiben a válasz nemleges, annak lehet majd némi negatív következménye a piacon. mti

Bajnai Gordon: a költségvetési szigor a növekedés feltétele MTI

A fenntartható növekedés alapfeltétele, hogy a következő kormány is szigorú költségvetési politikát folytasson, és 2010-ben a GDParányos államháztartási hiány ne haladja meg a négy százalékot – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn a Hungarian Business Leaders Forum budapesti rendezvényén. Miközben a világ számos országának kormánya a felhalmozott deficit leépítésével kénytelen foglalkozni, addig Magyarország már megtette ezt – jelentette ki a miniszterelnök.

„Egy kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány erőteljesen felléphet a korrupció ellen.” Bajnai Gordon miniszterelnök

Bajnai az üzleti fórumon

Bajnai Gordon jelezte, hogy Európában Magyarország rendelkezik az ötödik legalacsonyabb államháztartási hiánnyal, „így leszünk az utolsókból elsők”. A miniszterelnök hangsúlyozta: a költségvetési takarékosság, amely két év alatt a GDP öt százalékát kitevő kiadáscsökkentést jelentett, önmagában kevés lett volna, mivel több olyan szerkezeti reformra

volt szükség, amelyek már tíz évet késtek, s megvalósulásukkal az ország növekedési képességét emelték meg. Elsőként a nyugdíjrendszer átalakítását említette Bajnai Gordon, majd az adórendszer változtatását, s ezen belül a munkát terhelő járulékok csökkentését. Folytatta a felsorolást a szociális rendszer olyan átalakításával, amely munkára serkent. mti


www.metropol.hu

7

2010. április 13. kedd

Tiszaszőlős Kutatóintézet

Röviden

Nem változik a benzinár

Sipos István tereli a fiatal szürke tollú libákat MTI

Őshonos baromfikat tenyésztenek Sipos István tiszaszőlősi vállalkozó a gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézettel közösen őshonos magyar baromfikat tenyészt. Az őshonos magyar fehér, szürke és fodros libák elit (törzs-) tenyészetéből a szaporulatot a környező településeken tervezik majd háztáji tenyésztésbe kihelyezni, ezzel sok családnak tudnának megélhetést biztosítani. A tiszaszőlősi telepen jelenleg a törzsállomány szaporítása történik. MTI

Bírságolt a GVH Összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az OTP Bank Nyrt.-re és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-re. Az indoklás szerint a két vállalkozás fogyasztókat megtévesztően, illetve tisztességtelen kereskedelmi

gyakorlatot folytatva hirdette termékeit. Hirdetéseiben az OTP Bank azt állította, hogy az OTP Alap számlacsomagot választó ügyfelei bankkártyájukkal díjmentesen vásárolhatnak. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak. MTI KATONA LÁSZLÓ

Enyhe emelkedés mezőgazdaság Az agrár-

termékek termelőiárszintje az idén február-

MTI

Szélessávú internet Távközlés Az idén febru-

árban 1,802 millióra nőtt a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma a januári 1,785 millióhoz képest – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Ezzel párhuzamosan, fokozatosan visszaszorul a hagyományos vezetékes telefonszolgáltatás. MTI

Novemberig elkészülhet a csepeli gerincút egy szakasza A tervek szerint november 2-ig befejeződik a Csepelszigeti gerincút M0-ás autóút és Lórév község közötti szakaszának első üteme, miután a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) aláírta a kivitelezői szerződést a közbeszerzési eljárásban nyertes Csepel

GÖRÖGORSZÁG

Brüsszel nem tud a tervről

Paghjmhvjgkal

Üzemanyagok A héten nem változtat az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol Nyrt. A társaság a múlt héten bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az emeléssel a benzin átlagára új csúcsra, 337 forintra nőtt, a gázolajé 312 forintra emelkedett. Az autósok 10–30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. MTI

ban 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 2 százalékkal emelkedett, az élő állatoké és állati termékeké pedig 2,8 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Januárban még 3,6 százalékkal emelkedett az agrártermékek termelőiár-szintje az előző év azonos időszakához képest.

Spekulációnak nevezte az Európai Bizottság szóvivője hétfőn azt a görög sajtóértesülést, hogy az Európai Unió közös pénzt használó tagországainak friss megállapodása alapján Görögország három év alatt összesen 80 milliárd eurónyi hitelhez juthat szükség esetén. Amadeu

Szigeti Gerincút Konzorciummal. A NIF rámutatott: a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A társaság korábban közölte: a Csepel határáig megépülő gerincút megAltafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy egyelőre csak arról a 30 milliárd eurós keretről született döntés, amelyet az euróövezeti pénzügyminiszterek előző napi távkonferenciás tanácskozása után jelentettek be, megtoldva a Nemzetközi Valutaalap (ennek legfeljebb a felére rúgó) hitelkeretével. Az uniós képviselők már vasárnap jelezték ugyanakkor, hogy ez csak az első évben adható összeg. MTI

milliárd forint 1,14 a kivitelezés szerződéses összege. könnyíti majd a főváros megközelítését déli irányból, egyúttal jelentősen csökkenti Szigetszentmiklós és Halásztelek átmenő forgalmát. MTI

LÍZINGPIAC

Mélypont A válság megtépázta az európai lízingpiacot is: a Leaseurope szakmai szervezet adatai szerint a tavaly újonnan kötött lízingszerződések értéke 28 százalékkal 216 milliárd euróra csökkent, ami a legnagyobb viszszaesés az adatrögzítés kezdete, 1994 óta. A legnagyobb mértékben a gépek és berendezések lízingje esett vissza, 35,3%-kal. A gépjárműlízing 24,4%-kal esett. MTI


8

•külföld

Gyászban egy egész or

Szombaton lesz az oroszországi repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel eln Nyilvánosan felravatalozták ma Varsóban a balesetben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök koporsóját. Az elnök földi maradványait tartalmazó koporsót vasárnap délután helyezték el a lengyel elnöki palota kápolnájában. Oda azonban mindeddig csak a családtagok és a néhai államfő munkatársai léphettek be. Jacek Sasin, a lengyel elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy hétfőn egyeztet az elnöki és a kormányfői hivatal a temetés helyszínéről és időpontjáról. Pawel Gras kormányszóvivő közölte: helyettes parancsnokok már átvették a hadsereg irányítását, illetve a központi bank élére is kineveztek egy ügyvezető igazgatót. Cathrine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elhalasztotta hétfőre tervezett varsói látogatását a tragédiára való tekintettel. Ashton Lech Kaczynski elnökkel és Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel találkozott volna, és ellátogatott volna a lengyel parlamentbe. MTI

Az áldozatok Szinte az egész lengyel vezetés odaveszett a balesetben. Slawomir Skrzypek, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke Wladyslaw Stasiak, az elnöki hivatal vezetője Stanislaw Komorowski honvédelmi miniszter Aleksander Szczyglo, a nemzetbiztonsági hivatal vezetője Jerzy Szmajdzinski, a parlamenti alsóház vezetője Franciszek Gagor vezérkari főnök Andrzej Blasik, a légierő parancsnoka Andrzej Karweta, a haditengerészet parancsnoka Tadeusz Buk, a szárazföldi erők parancsnoka

A kormánytagok megüresedett székei emlékeztetnek a tragédiára

Minden Tu–154-es érintett Átmenetileg nem szállhat fel Georgi Parvanov bolgár elnök Tu–154-es típusú különgépe, amely azonos típusú a Lech Kaczynski lengyel államfővel és küldöttségével Oroszországban lezuhant géppel. A szmolenszki katonai repülőtér mellett lezuhant lengyel kormánygép feketedobozait még vizsgálják Oroszországban lengyel és orosz szakértők. A vizsgálat első eredményei alap-

ján azonban az orosz szakemberek kizártnak nevezték, hogy műszaki problé-

„Az elnöki repülőgép útjait felfüggesztettük. Emellett az összes ilyen típusú gépet a földön tartjuk, amíg fény nem derül a baleset műszaki okaira.” A BOLGÁR KÖZLEKEDÉSI BALESETEKET VIZSGÁLÓ SZOLGÁLAT

ma okozta volna a 96 halálos áldozattal járó szerencsétlenséget, s a pilóta hibájára gyanakodtak. Ezt bizonyítja az a felvétel is, amelyen a légi irányító figyelmeztette a pilótát a gyenge látási viszonyokra. Kosztov úgy vélekedett, hogy az uniós tagállammá vált Bulgáriának el kéne adnia szovjet gyártmányú, régi Tu–154-es elnöki különgépét. MTI

A legsúlyosabb Tu–154-es balesetek Eddig 66 esetben szenvedtek Tupoljev–154-esek légikatasztrófát.

1

1985. július 10-én Üzbegisztán fölött rossz légimanőver következtében földbe csapódott egy szovjet utasszállító. 200an haltak meg.

2

1984. október 11-én az omszki reptérbe csapódott egy utasszállító: 174 halálos áldozat.

3

1994. június 6-án egy kínai utasszállító a levegőben kettétört, és a földbe csapódott. 160-an haltak meg.


www.metropol.hu

9

2010. április 13. kedd

rszág

nök temetése MTI

Röviden

Életfogytiglan a merénylőknek

nevezésű banda tagjait, s a múlt héten ő hirdetett elmarasztaló ítéletet az úgynevezett Rino-csoport ügyében. Mindkét szerveződés idegengyűlöletből követett el gyilkosságokat és gyilkossági kísérleteket. mti

Már 11 halott Dél-Tirolban Földcsuszamlás miatt siklott ki a vasúti szerelvény

AFP

DUBAJ Életfogytiglani bör-

tönbüntetésre ítéltek hétfőn egy tádzsik és egy iráni férfit, akiket bűnösnek találtak a Szulim Jamadajev volt csecsen parancsnok tavaly tavaszi meggyilkolásában való részességért. Az oroszbarát csecsen elnök, Ramzan Kadirov riválisának tartott 36 éves Jamadajevet 2009. március 28-án lőtték le dubaji lakása mellett. mti

Bosszúból ölhették meg MERÉNYLET Lelőtték a

moszkvai városi bíróság egyik bíráját hétfőn, amint munkába indulva kilépett a háza kapuján. Eduard Csuvasov többször foglalkozott nacionalisták és neonácik ügyeivel. Februárban 6,5–23 éves szabadságvesztésre ítélte a Fehér Farkasok el-

Az ENSZ-re bízná az ügyet PUCCS Kurmanbek Bakijev, Kirgizisztán hatalomból elmozdított elnöke független bizottság felállítását kéri a nemzetközi közösségtől a múlt heti hatalomátvétel körülményeinek kivizsgálására. Ezzel együtt vállalta azt is, hogy a vizsgálat esetleg őt mondja ki felelősnek. Bakijev saját szülőfalujában nyilatkozott erről rokonai és újságírók előtt. Az eddigi hírek arról szóltak, hogy Bakijev ismeretlen helyen tartózkodik az ország déli részén. Az elűzött elnök azt mondja, hogy az országában lezajlott április 7-i eseményekre úgy tekint, mint „sok emberi áldozattal járó fegyveres hatalomátvételre”. mti

Csoda, hogy nem történt nagyobb tragédia

Kisiklott egy diákokat és ingázókat szállító vonat tegnap Dél-Tirolban, a helyi tűzoltók tájékoztatása szerint legalább tizenegyen meghaltak, és többen megsérültek. A baleset az észak-olaszországi Merano város közelében történt. A beszámoló szerint földcsuszamlás miatt siklott ki a két vagonból álló szerelvény egyik kocsija. A tragédiát egy öntözőcső törése okozta. A csőből kiáramló nagy mennyiségű víz földet és sziklákat

Tovább tárgyalnak a fegyverekről

Emlékezés Holokauszt

Katynra emlékezünk mi is Lengyel hadifoglyok ezreit ölte meg a szovjet hadsereg hetven évvel ezelőtt, ám a gaztett csak évtizedek múltával vált nyilvánossá. De arról sem lehetett hallani, hogy Korompay Aurél százados halálával magyar áldozata is volt a tömeggyilkosságnak. Korompay az első világháború alatt Przemyszlt védte, ott esett fogságba, szabadulása után ott nősült meg. Középső lánya túlélte a háborút, és életéről az MTV stábjának mesélt. Az ebből készült filmet ma este vetíti az m2. mti

sodort magával, rázúdulva a lejjebb fekvő sínpáron érkező vonatra. Az egyik kocsi ennek következtében kisiklott, majd felborult. Csak a domboldalon álló fák akadályozták meg, hogy ne zuhanjon a még lejjebb hömpölygő folyóba. Azt a szárnyvonalat, ahol a szerencsétlenség történt, 2005-ben avatták fel. Mind ez ideig az ország egyik legbiztonságosabb vasúti szakaszaként tartották nyilván. Magyar sérültről egyelőre nincs hír. mti

Egykori felszabadítójának köszöni meg újra életét az egykori fogoly MTI

65 éve szabadult fel Buchenwald A láger egyik túlélője, az ukrán Viktor Szavickij megpuszilja Clarence H. Brockman amerikai veteránt az egykori buchenwaldi náci koncentrációs tábor kapuja előtt, Weimar közelében, 2010. április 11-én, a láger felszabadításának 65. évfordulóján. Az amerikai katonák 1945. április 11-én érték el a buchenwaldi haláltábort, amelyben a nácik 1937-től mintegy 50 ezret gyilkoltak meg a 240 ezer fogoly közül.

Moszkva és Washington ma megállapodást ír alá Washingtonban a fegyverek céljára alkalmas plutónium újrahasznosításáról. Oroszország a globális rakétapajzs területén lehetségesnek tartja az orosz–amerikai együttműködést, amennyiben az egyenlő alapon történik. Washington már tett bizonyos javaslatokat, amelyeknek lényege az lenne, hogy az amerikai rendszerbe bekapcsolják az orosz számítógépeket és érzékelőket. De Oroszország azt szeretné, hogy az együttműködés már a fenyegetések közös kiértékelésénél megkezdődjön. mti


•kultúr europress

2 kultúr

Az első lemez sikere és az azt kísérő turné után a fiúk egyszerre voltak feldobottak és nagyon fáradtak

Bútorszobor

Már kapható a Congratulations című új lemezük, amely az internetre is kiszivárgott Egyes újságírók szerint az MGMT tagjai drogfüggők

Az mGmt kizárólag a

zenéről szól Sprok Antal szobrászművész budapesti műteremlakásában készül Fából faragott világom címmel a Klebelsberg Kultúrkúriában április 23-án nyíló kiállítására. A huszonkét szobrot, többségében bútorfunkcióval rendelkező figurális faragást május 17-ig láthatja a közönség.” MTI

Ben Goldwaser és Andrew Van Wyngarden még diákként alapította meg az MGMT-t, amely az ismeretlenségből érkezve aratott hatalmas sikert az Oracular Spectacular címet viselő korongjával. A Congratulations című új lemezük – amely korábban kiszivárgott az internetre – már kapható, de a két lemez között a zenészeknek arra is gondot kellett fordítaniuk, hogy jogi lépéseket kezdeményezzenek Nicolas Sarkozy ellen, aki engedélyük nélkül használta dalukat. Ben francia kolléganőnknek elárulta: az első

„Igen, buliztunk, igen, drogot is fogyasztottunk, jól éreztük magunkat, de ez múló dolog volt.”

lemez sikere és az azt kísé– az MGMT rő turné után egyszerre Oracular voltak feldobottak és naSpectacular című, degyon fáradtak. – Fantasztibütáló lemezével hozkus dolog történt velünk, záértők szerint a duó amit nem értettünk – új stílust és divatot is mondta. Emiatt egy kis teremtett. szünetre volt szükségük, az első lemezt fiatalon rög- mennyire szerencsések. Az zítették, és nem várták tőle album anyagának javát Andrew-val közösen New azt a sikert, amit elért. A fiúk a családhoz és Yorkban írta meg Ben: ezt Kaliforniába a barátokhoz tértek vissza, követően hogy megemésszék a turné mentek, hogy egy malibui tanulságait: azt, hogy egy házban építsenek stúdiót. koncertsorozat mennyire – Jólesett, hogy egy kicsit elvonulhattunk – árulta megerőltető, és hogy az el Ben erről az időszakemberek meglepetéról. sekre várnak. – ImA Congratulations provizálni is fontos: dalai közt van egy amikor egy lemez Brian Enóhoz szóló anyagát felvesszük, JÁTÉK! is, a fiúk szerint áltanem tudhatjuk, hogy www.metropol.hu lában véve érettebb működik majd ez a színpadon. Az emberek re- zenei anyag, mint az első akciói kiszámíthatatlanok korongjuké volt. Arra is rá– mondja Ben, aki szerint jöttek már, hogy a kritikákarra is rájöttek, hogy hoz miként viszonyulja-

2007

nak. – Vigyázni kell velük, mert nagyon bántóak is tudnak lenni. Egyes újságírók szerint az MGMT tagjai drogfüggők. Igen, buliztunk, igen, drogot is fogyasztottunk, jól éreztük magunkat, de ez múló dolog volt. Az MGMT a zenéről szól – mondja Ben. A zenészek Sarkozy kapcsán megtanulták: olyasmi is történhet zenéjükkel, amit nem szeretnének – az elnök pártja eseményeken használta Kids című dalukat. – Nem számítottunk arra, hogy ilyesmi történhet. Sosem engednénk meg egy politikusnak sem, hogy kampánycélokra használja a zenénket – kommentálta a történteket Ben. AURÉLIE SARROT metropol/párizs


www.metropol.hu

11

2010. ÁPRILIS 13. KEDD

LOVASI ANDRÁS „a következő fél év még a kispál és a borzé” nyilvánosan, nem úgy kezeltük, mint a férfiak a merevedési zavart…

Feloszlik a Kispál és a Borz, ennek kapcsán kérdeztük Lovasi Andrást, az együttes Kossuth-díjas énekesét.

Ellentétek voltak köztetek?

Régóta érlelődött benned a feloszlás gondolata?

– Nem, ha lettek volna, már korábban szétfeszítették volna a zenekart.

– Közös gondolat volt ez, többször adtunk magunknak újabb határidőt. A legutolsó február vége volt. Kiderült, hogy mindenkinek van valami más is, amit csinál, Kispinek például egy pécsi kvartettje, Dió hangmérnök, stúdiózenész. Nekem pedig ott a Kiscsillag. Elég sokan éldegélnek azért a régi számaikból…

– Van élet 40 éves kor után is, ennél ambiciózusabbak vagyunk. Valami persze véget ért, és 2-3 éve benne volt a levegőben, beszéltünk is róla

A Kossuth-díjért azért cikiztek a szakmában, nem?

– Persze, fricskák vannak ilyenkor, ez hálás téma. A frissen vásárolt öltönnyel mi lesz?

– Nem raktam még bele naftalint… Elértünk abba az életkorba, hogy egyre több temetésre kell menni. A saját esküvőmön apám szmokingját vettem fel, aki kihízta. Mostanában meg Rátgéber adott kölcsön egyet-egyet a sajátjaiból, ha mégis szükség volt rá. A Kiscsillaggal készül az új lemez anyaga?

a költő megzenésített verseiből. mti

Röviden

Koszorúzás József Attila szobránál liszt ferenc tér Koszorú-

zással és rövid műsorral ünnepelte József Attila születésnapját és a költészet napját tegnap a költő Liszt Ferenc téri szobránál a terézvárosi önkormányzat és a József Attila Művészeti Centrum Közhasznú Alapítvány. A költészet napját 1964 óta minden év április 11-én tartják Magyarországon József Attila születésnapjára emlékezve. A megemlékezésen Keres Emil színművész elszavalta a Thomas Mann üdvözlése című verset, majd a Sebő együttes adott műsort

Nem áll össze a Cream döntés Nincs esély arra, hogy a Cream együttes újra összeálljon – jelentette ki Jack Bruce, a hatvanas évek legendás brit supergroupjának basszusgitárosa, a BBC 6 Music rádiócsatornának nyilatkozva. mti

Letölthető klasszikus zene A vájtfülű klasszi-

kuszene-rajongók igényeinek megfelelően a Londoni Filharmonikus Zenekar koncertfelvételei hamarosan a hagyományos CD-lemezek hangminőségénél is jobb formátumban lesznek letölthetők. A zenekar bejelentése szerint Händel Messiásától Mozart Requieméig minden felvételüket elérhetővé teszik. Az új kiadásban semmi sem változik, kivéve a minőséget, ami minden korábbi formátumnál jobb lesz. mti

Interjú

– Gyorsabban haladunk a számok írásával, mint a Kispállal. Két hétvégén összeraktunk 5-6 számot. A következő félév a Kispál és a Borzé, úgyhogy lassítani fogunk. Visszatért a kislemezek, a slágerek kora. A szólóalbum? Vannak, akik szerint az első volt a legjobb lemezed.

– Hasonlóképpen tudom elképzelni a következőt, mint az elsőt, ahol az alapokat felvettem, és a vendégzenészek kenték fel a tortára a habot. Akusztikusabb felállást szeretnék, és a koncerteken is nagybőgő-gitár-dob trióval játszanánk. Mire ez az interjú megjelenik, lezajlanak a választások. Milyen Magyarországon szeretnél élni, min változtatnál?

D.E.

– Nem tudjuk átélni a jó pillanatainkat. Sokat sírunk, panaszkodunk. Fontos az adó és a gazdasági mutatók is, de vannak olyan országok, amelyek sokkal szegényebbek, mint mi, az ott élők mégis boldogabbak. Olyan dolgokon változtatnék, amelyek kevés pénzbe kerülnek, mégis jobbá teszik az életünket. Mondok példát. Miért kell a gyerekeknek nulladik

órára, hajnalban iskolába menni? Miért nem járhatnak kilenc-tíz órára? Ez semmibe sem kerül, most viszont teljes családok kapnak idegbajt a reggeli rohanástól, azon kívül egész nap fáradtak is a gyerekek. Vagy miért kellett az állampolgárság kérdése miatt összekülönbözni a határon túli magyarokkal? Csak egy gesztus lett volna az is… Jásper fereNC


•útravaló Úti célok

+ plusz

szállást. Természetesen szinte az összes turistacélpontnak számító városban akad kapcsolatuk (itt is bejáratott útvonalak vannak). Vietnam Csodálatos ez a majdnem kétezer kilométer hosszú ország, amely Indonéz gyerekek három éghajlati övezetbe is beleesik, és ezért tájai egészen változatosak. Jó Kirándulási célpontok a közbiztonság, kedvesek kezdő, de bátor hátizsákoaz emberek. Ám ne lepődsoknak. jünk meg, ha a megszabott áron felül (feltűnően lapos Thaiföld: A legegyszerűbb pillantásokkal kísérve) egy ide utat szervezni. Ha dollárt felszámol az árus a bangkoki repülőtéren valami homályos adóra előveszünk egy térképet, hivatkozva. Máshol nem húszan jönnek oda szállást ez lesz az átverési jogcím, ajánlgatva. A vendégházak de ezt a kis extrát olykor egyszerűek, de teljeelkérik. Nem érdemes sen elfogadhatóak. dühöngeni, tudjuk be Továbbinduláskor a helyiek egyenes ágon pedig csak megkérvaló pénzszerzési móddezzük, hogy követ- Folytatása (Laosz, jának, az árak pedig kező úti célunkon így is nagyon alacsoKambodzsa stb.: tudnak-e javasolni nyak. METROPOL metropol.hu

Utazz

FOTÓK:

Állatok testközelből

1–3. JOÓ ANDRÁS

A heti vásár forgataga egy kis malajziai faluban a száraz évszak

Étkezés

Akár levest is ehetünk Hátizsákos turistaként fokozottabban kell figyelni az evéssel, ivással. Az innivalók közül egzotikus vagy keleti országokban a palackozottat válasszuk, és ne kérjünk jégkockát. A nyers gyümölcsöt kerüljük (jelszó: vagy hámozd meg, vagy főzd meg, vagy dobd el). Ehető a jól átsült hús, ami nem áll hosszú ideje. Utcán árult levesek: ha látjuk, hogy forr a lé, és már vagy öt perce nem töltik utána vízzel, akkor ehetünk belőle. Akinek nincs gusztusa ezekhez, annak örömhír lehet, hogy a világ legváratlanabb helyein is van kínai étterem. METROPOL

1

2

1 2 3

3

Maki Madagaszkáron. Nem egy észlény, de tündéri. Annyi van belőlük, hogy szinte kipotyognak a nemzeti parkokból. A Madagaszkáron élő fajok többsége máshol nem fordul elő. A paradicsombéka az esőerdőkben él, éjszakai életmódot folytat. Egy békés anyaorangután a szumátrai dzsungelben. Vezetett túrákon közelről láthatók az állatok. METROPOL

Szállás nincs, csak útiterv, hátizsák, pénz, iratok, repülőjegy és egy társ: ennyi is elég a bátor vándoroknak ahhoz, hogy felfedezzék akár Borneó, Madagaszkár vagy Burma vidékeit is. Hátizsákos világjárásra invitáljuk ezúttal olvasóinkat, de nem a közeli Európába, hanem inkább távoli vidékekre. Segítőnk Joó András (vagy ahogyan hátizsákos fórumokon ismerik, Pó apó), aki szerint érdemes az átlagosnál tovább spórolni, és legalább háromhetes körutakat tenni, hiszen az oda- és visszaút a drága, az után az európai mértékhez képest már kategóriákkal olcsóbb az ottlét. Így utazni ugyan rizikósabb a szervezett utaknál, ám izgalmasabb élményt is ígér. A bejáratott turistaútvonalakat végigjárva (persze némi elővigyázatossággal, de) megbízhatunk a hátizsákosok kiszolgálására szakosodott szállásadók, vezetők önszerveződő hálózatában. Ne aggódjon az, aki nem beszél jól idegen nyelveket. A fenti országokban (és még elég sok „egzotikus”

„Mindig van a zsebemben egy húszdolláros, amit gyorsan a kezébe nyomhatok annak, aki erőszakkal pénzt akar tőlem – bár ilyen még nem fordult elő.” JOÓ ANDRÁS

helyen) sem beszélnek rendesen angolul, németül. Ám a cél közös: ők eladni akarnak valamit (szállást, fuvart, ételt), mi venni. Megértjük egymást, még ha csak a lényegre szorítkoznak is: „Helló, miszter! Mááni?” A viccet félretéve: egy kevés idegennyelvtudás szükséges, főként baj esetén, és hazánk képviseletének telefonszámait is tartsuk magunknál, miként a velünk utazók (egyedül sose induljunk el!) útlevelének és egyéb fontos iratainak másolatát is. Legyen még egy palack víz, és valami snack sem árt. Hátizsákosként (is) nélkülözhetetlen az egészségbiztosítás, mindig legyen kéznél gyógyszeres úti cso-


www.metropol.hu

13

2010. ÁPRILIS 13. KEDD

FOTÓK: JOÓ ANDRÁS

bátran!

Interjú

Joó András számtalan országot bejárt már hátizsákos turistaként. Volt-e veszélyessé fajuló története?

idején. A hátizsákos utazók valóban bepillanthatnak a helyiek mindennapjaiba

mag (lázcsillapító, hasmenés elleni szer, alapvető kötszerek, ha kell, a saját gyógyszerek stb). A pénz elhelyezésénél az oldaltáskát el lehet felejteni, csakúgy, mint a hátizsák zsebeit. A legjobb a nadrág alatt a derékon hordható „táska”. A közlekedést megszervezni úgy a legegyszerűbb, ha megkérdezzük az embereket. – A térképet Ázsiá-

I U TAZÁS

ban és a Közel-Keleten is alig ismerik, jobban járunk, ha egyszerűen megmondjuk a város vagy a látnivaló nevét, ahová el szeretnénk jutni. A helyiek kéretlenül is szívesen elmagyarázzák, elmutogatják, miként jutunk oda, nemritkán egymásnak homlokegyenest ellentmondva – de hát ez a kaland, nem? – nevet Joó

András. Egy dologra kell nagyon figyelni: hogy viszszafelé a repülőt elérjük. Ezért az utolsó egy-két napra már ne tervezzünk semmit, hogy ha megcsúszunk a programmal, akkor se maradjunk le a hazafelé tartó gépről. PUSKÁS ZSUZSA WWW.METROPOL.HU

– Szumátrán orangutánokat fényképeztünk. Ezek az állatok elég szelídek, de ha valamiben eledelt sejtenek, akkor fürgék és „rámenősek” tudnak lenni. Ám Abdul, kirándulásunk legnagyobb hím orangutánja akkor éppen elég agreszszív volt, mert ott volt vele szívszerelme, April, és úgy látszik, Abdul nem szereti, ha a barátnőjét ruha nélkül látják. Szóval közelebb próbáltam óvatoskodni, hogy lefotózzam, de kissé elakadtam a sárban, Abdul pedig ráhajtott a fotóstáskámra. Erre a vezetőnk figyelmeztetett, aki letépte a vállamról a táskát, futásnak eredt, és kiabált, hogy mi is szaladjunk. Volt valami a hangjában, ami miatt kérdés nélkül engedelmeskedtünk és rohantunk mi is, ki merre látott – persze a veze-

tőnk a táskával az ellenkező irányba szaladt, elcsalva a hatalmas majmot. Na, gondoltam, ezt a fiút se látjuk egyhamar, de aztán ahogy a veszély elmúltával mendegéltünk, kibukkant előlünk a bozótosból. Kissé megviselt ruhával és ábrázattal, de épen, vidáman, kezében a táskámmal. Büszke volt arra, hogy sikerült elpucolnia, de még inkább arra, milyen klassz majmot is tudott nekünk mutatni. A hátizsákos turisták mindig közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, ez fontos értéke ezen utaknak. Önnek mi a legemberibb története?

– Egyszer azt mondta Indonézia egyik falujában egy 12 éves kislány, hogy azért szeretne sokat angolul beszélgetni velem és a többi turistával, később pedig iskolába járni és tanulni, hogy ha majd eljön a mi országunkba, akkor tudjon a mi nyelvünkön beszélni. Ez az igyekezet és az álma nagyon meghatott, hiszen reálisan nézve a helyzetet, a kislány – családjához és kortársaihoz hasonlóan – éveken át napi másfél dolláros keresetért a rizsföldön fog görnyedezni, és a papírforma szerint a 60 kilométerre lévő városba se nagyon fog eljutni, annyira kilátástalan a helyzetük. METROPOL


•sport

www.metropol.hu 2010. április 13. kedd

AFP

3 sport Labdarúgás

A 2010-es évad első kanyarjaiban a MotoGP mezőnye a katari villanyfényben

Stoner elbukta, Rossi viszont megnyerte Lippi jövője kétesélyes Május végéig kiderül, hogy Marcello Lippi a nyári, dél-afrikai foci-vb után is marad-e a címvédő olasz válogatott élén. Sajtóértesülések szerint neve lehetséges sportigazgatóként felmerült a gyengélkedő Juventusnál. MTI

A hétvégén Katarban elrajtolt a MotoGP idei szezonja A villanyfényes első futamon Stoner vezető helyen bukott, a két Yamaha futott be az élen A ducatis Casey Stoner csak a szombati időmérő után érezhette magát a királynak a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában az első, Katari Nagydíjon a hétvégén.

Az élről startoló ausztrál ducatis megingott, és vezető helyről csúszott ki, így Valentino Rossi állt az élre, és nyerte meg a futamot. Óriási hajrával zárkózott fel a második helyre gyen-

gén kezdő márkatársa, a spanyol fenegyerek, Jorge Lorenzo, aki mögött végül Dovizioso végzett, egyetlen századdal előzve meg Stoner ducatis csapattársát, Nicky Haydent.

Magyar arany tornában „Csak a focinak élt, és foci közben szólították magukhoz az angyalok” WERNER GEGENBAUER, A HERTHA BSC ELNÖKE VARGA ZOLTÁNRÓL

Babos Ádám nyerte az öszszetett versenyt a portói nemzetközi tornászversenyen, míg Bukarestben Lónay Hajnalka bronzérmes lett gerendán. Babos 80,95 ponttal győzött, míg Wágner Levente 80,65-tel lett negyedik. Lónay gerendán harmadikként, míg talajon, felemáskorláton és ugrásban negyedikként végzett. MTI

Kiadja az MTG Metro Gratis Kft. Felelős kiadó: Hivatal Péter vezérigazgató, Főszerkesztő: Izbéki Gábor, Tel.: 431-6422 Szerkesztőségi fax: 431-6401 Kereskedelmi igazgató: Guttengéber Csaba, Marketingigazgató: Rubos Krisztina, Pénzügyi igazgató: Miklósi Gizella, Terjesztési igazgató: Farkas István, Informatikai igazgató: Fazekas Péter, Központi tel.: 431-6400 Hirdetésfelvétel: 1134 Bp., Tüzér u. 39. II. em. Tel.: 431-6464, Fax: 431-6465, Állásles: 431-6472 Postacím: 1387 Budapest, Pf. 1024, Metropol az interneten: www.metropol.hu Készült: AS-Nyomda Kft., Kecskemét. Országos kiadás ISSN 2060-131x Független, ingyenes hírújság. A Metropol által kihelyezett tartókból terjesztve. A kiadó a Matesz tagja

A vb történetének első Moto2-es futamán Tomizava Soja nyert Alex Debon és Jules Cluzel előtt. Talmácsi Gábor a túlzottan elkopó gumik miatt a kilencediknek futott be. METROPOL


www.metropol.hu

•posta Mit szól hozzá?

2010. ÁPRILIS 13. KEDD

Az kampánycsend meghosszabbítása miatt a választási eredmények csúsztak. Ön hol követte az eseményeket?

Kiss András

Kovács Jenő

Turi Lászlóné

19, diák, Győr

22, diák, BáBolna

48, varrónő, nemeskocs

Kollégista vagyok, így online kísértem figyelemmel. Az internetről tudtam meg, hogy a kampánycsendet meghoszszabbították, és a végén az eredményt is itt néztem meg.

Este egy pubban értesültem az OVB döntéséről, és úgy döntöttem, nem várom meg a végét, mert a végeredményt már előre lehetett borítékolni.

Fél 10-ig tévéből követtem az eseményeket, de mivel még akkor sem lehetett tudni, mikor lesz végeredmény, inkább lefeküdtem aludni.

Levelek Egyben viszik el az összes szemetet Rövidesen európai uniós előírás lesz a hulladék szelektív gyűjtése, de úgy tűnik, Szigetszentmiklóson csak elvileg gyűjtjük így az újrahasznosítható hulladékot. A város több pontján helyeztek ki szelektív konténereket. Az itt élők azonban hiába válogatják szét a hulladékot, azok elszállítása nem szelektíven történik. Egy célgéppel egymás után ürítik a szelektíves tartályokat, ömlesztve szállítják a papíros, a műanyagos, az üveges és a fémdobozos tartályokból a szemetet. Így nem teljesen értem, miért várják el az itt élőktől a szelektív gyűjtést, amikor ömlesztve viszik el az újrahasznosítható hulladékot? Kétlem, hogy ezt utólago-

Képregény

san szétválogatná és ebben a formában újrahasznosítaná bárki is. HorvátH Péter, sziGetszentmiklós

Különbség a bérek között Érdeklődéssel olvastam lapjukban a pályakezdőkről szóló cikkeket. Különösen megragadta fantáziámat a néhány cég által a pályakezdő diplomásoknak ajánlott bér: 280– 300 ezer forint. Orvos vagyok. Mint közismert, a legtöbb orvos közalkalmazott, akiknek a fizetését a bértábla szabja meg. Ennek maximuma, ha valaki már legalább 40 éve dolgozik, és van tudományos minősítése is (PhD vagy tudományok doktora), akkor kb. 290 ezer Ft. A pályakezdőknek persze ennél lényegesen kevesebb. Ezek után talán sokan megértik, miért távozik külföldre egyre

több orvos, egészségügyi dolgozó. Van más különbség is köztünk és egyéb munkavállalók között. Nagyon helyesen, a kereskedelmi dolgozók küzdenek a szabad vasárnap jogáért. Mint olvastam, ők a vasárnapi munkáért 50% pótlékot kapnak. Nos, közlöm az olvasókkal, a nővérek szombaton és vasárnap ugyanannyi pénzért dolgoznak, mint hétköznap. Csak a „piros betűs ünnepeken” kapnak magasabb bért, olyan napokon, amikor a kereskedők ki sem nyithatnak. Az orvosok az én munkahelyemen az ügyeletben hétköznap 70%, ünnepnap 80% bért kapnak (vagyis kevesebbet az alapbérüknél), hiába írja elő az EU, hogy nem lehet különbség a „rendes” munka és az „ügyelet” bérezése között.

A leveleket az alábbi címre küldjék: Cím: Metropol-posta, Metropol, 1387 Budapest, Pf. 1024, Fax: 431-6401 E-mail: metropolposta metropol.hu

dr. szaBó andrás, BudaPest

Időjárás

Sudoku

15


20100413_Budapest  

Nyitott kérdés a kétharmad UTAZZ BÁTRAN HÁTIZSÁKOS VILÁGJÁRÁS –. o. LENGYEL GYÁSZ SZOMBATON LESZ A TEMETÉS . oldal A Fidesz elnöke szerint k...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you