Issuu on Google+


Housing Project In Dikmen Valley, Ankara Competition 2. place ( Professional Work at Erginoglu Calislar Architects )


The project’s challenge was to create a high density housing for upper class clients. Many different scenorios were drawn and modeled before the final scheme.

Situated in the southern outskirts of the capital, dikmen valley is a region under transformation from a favelo ghetto into a suburb where many upperclass housing projects are under development. The present land is 26.000 m2, is on a slope and a brach of the valley continues into the land from the north side. The program is residential, consisting of a tower and houses. The challenge of the program was to create density and at the same time offer privacy and visual spatiality. Using the sectinonal property of the sloping land, houses are laid out in two levels, decending through north. Topography of the present land is further integrated by opening couryards that actually are continuation of the valley and create visual and landscape connections with the context.


Branches of the valley diffuses into the site.

The first set of houses are situated in the infill, around the courtyrds, having access for light and visual spatiality.

The initial step is to create a ground by fillling the land.

The second set of houses are situated on the infill, on a higher ground.

A further operation is carving the infill, creating three courtyards that create a continuation with the valley.

The tower is situated on the high ground. It consists of three parts that refers to three aspects of the land.


The first part of the tower, looking to the east direction, embraces the valley view. It is the part that relates with the context, its scale is of the surrounding buildings and its architectural language is of the ground housing’s.

The second part looks to south, viewing two lakes and national forests. It is a tower with a nature theme, where its facade hosts greenhouse spaces for each unit.

The third tower looks to northwest, to the city. The glass facade gives an iconic character to the tower within the urban context.


a b b

a

section aa

section bb


Northwest Face This tallest part faces the city of Ankara. The facade is covered with glass, making the building appear as an urban tower when viewed from the city.

East Face This part embraces the valley view. It is the part that relates with the context, its scale is of the surrounding buildings and its architectural language is of the ground housings’.

South Face This part views two lakes and a national forest. It is a tower with a nature theme, where its facade hosts greenhouse spaces for each unit.


Concert Hall for the City of Malaga, Spain competition entry for the third year studio project RISD

Private programs are inhabited in a long linear building which forms a border between the city and the concert hall. This border is pierced by a public entrance, and the city is connected with the two concert halls that lay behind the linear building.


rear elevation being viewed from the sea

A series of diagrams investigated massing variations of the linear and the rectangular volumes and the mass and void relationships.

front elevation being viewed from the city


B

A

A

B

section AA

section BB

This diagram explains the massing concept of the project: the linear mass wraps and encloses the two concert halls.


connection with the neighborhood

a new urban axis is created connection with the sea


Anchored Core Dry Programme Thermal Insulation

Boat House on a River with Tide, Providence, RI, U.S First Year Architectural Design Studio Project RISD

Floating Deck Wet Programme No Thermal Insulation

Plan cut through the concrete core, consists of dry programme; the entrance and the changing rooms.

The boat house consists of an anchored concrete core and a floating wooden deck surrounding the core. As the tide changes the water level, the floating deck moves up and down around the core. While the spatial conditions change within the structure with the tide, its differing shape becomes a tide measuring device for the city.

Plan cut through the floating volume, consists of wet programme; the deck and the boat storage. Lower section of the plan is the gym and the meeting room, connected to the core, not accessible from the deck.


low tide

high tide


C A

Market House Installation Group Project for Architectural Design Studio RISD This urban artifact was installed on a public square in the city of Providence. The rules for the assignment was that we were to use only 200 pieces of 300 cm x 5 cm x 1 cm wooden members. No external material, for joints or for foundations,were allowed. The programme was viewing. Our structure, seen from the main street, forms a frame for the city-scape with its side elevation. This static side elevation transforms itself into an undulating geometry and a nonhierarchical structure at the other parts. The eye refuses to focus on a certain part, the structure becomes out of focus and even invisible in a certain way. Once a frame, as one rotates around, it refuses its programme as a frame and formally dissolves.

B

Members The real challenge of the project became to invent a joining system for the members, without using external joints. The system consists of only three types of members, and only member C’s change in size. Foundation For the foundation, two member A ‘s interlock each other. By the addition of member B, the basic triangle for the foundation is formed. The triangles weaves into each other, forming a continious, interdependent nonhierarchical foundation system. Roofing The triangulation repeats itself for the roofing system of the structure. Two member C’ s, each interlocking into the foundation, meets at a point a the top. Member C’s weave into each other at their meeting points, giving a continious strenght to the structure.


The artifact has an undulating geometry and a nonhierarchical structure.

C x 124

A x 248

B x 124

Side elevation that forms a frame for the downtown behind.


China Academy of Arts Campus Extension, Hangzhou, China Project for the Urban Design Studio RISD

The cotton provides the protective and suitable conditions for the bean to ferment, as the soil does for the seed. What architecture can offer is a roof, an giant piece of cotton, a platform, to accodomate an art school, and to provide the conditions for creativity. Under the cotton, the school mingles with the city, urban life stimulates the imagination of the students and the faculty. Over the cotton is a detached environment from the city, a surreal landscape for the contemplation and the isolation, needed for artistic creativity.

The cotton, offering a detached landscape from the city.

cotton and the bean

The bean, a free plan ground scheme, where the school and the city meets.


ground floor plan cut from below the platform

upper floor plan cut from above the platform


Different schemes of massings were tried out in models. Initial idea of composing linear massing gave its way to the idea composing square massings that are in harmony with the existing buildings of the campus.


Residential spaces, sectionally transform from private to public as they lower down. Cotton landscape is a protective roof for the seed, for the lower ground. The experience above this platform is without a public encounter, isolation and contemplation takes the place of the busy life of the ground.

The seed, the lower ground, is where the educational program and a public flow of the city intermingles.

connection between lower public ground and the cotton landscape


Station 20 Metro Station Competition Bulgaria, Sofia, 2011

Split Screen Recognizing that a metro station is perhaps the primary point of orientation in an urban edge condition, we consider the public square to be defined by the presence of Station 20 below. This proposal’s primary gesture turns the street into a perforated plane, a translucent ‘screen’ between the city square above and metro station below. Cement pavement blocks with inset steel grates create a pattern of sealed openings that, in quantity, transmit a pixilated representation of pedestrian and vehicular movement. The entry level of the station is shifted to the periphery to transform the waiting platform into a 9-meter tall chamber of modulated light from the square. Elements above the street plane are kept minimal to accentuate the presence of the screen. Two entrances to the South and East slip under this dominating plane. The east entrance, a continuation of a pedestrian path, slips under the surface to become a bridge that crosses the main chamber space. This presents a unique opportunity for travelers to look down the track for trains as soon as they enter the station. The south entrance forms a submerged plaza space, half-covered by the luminous streetceiling, also with a balcony view of the track chamber. It is understood as a ‘mixing-room’, where the activities of the square can bleed into the station and vice versa. Circulation on the entry level forms a ring around the track chamber, between these two entrances. Crossing the turnstiles and descending the escalators, the view is compressed by a low threshold before entering the vast hall. Sheer polished concrete and reflective glass bounce the modulated light from the street-ceiling, resonating with the activity of the urban square.


Steel Workshop in Russia

In Krasnodar, I worked in a workshop that designs, manufactures and implements steel constructional elements. This was an experience that I could put both my engineering and my architectural background into practice. The work ranged from giant beams for shopping malls to assembly in detail. From these drawings, I directed the process of manufacture. It was a one to one experience with workers and with the methods of steel working.


Tool Holder for the Drafting Table ‘Wood Working with Handtools’ Studio RISD


Dreamlife of the Clock pencil drawing for 1.year studio Syracuse University



portfolio.web