#thisiskorpen 1 2016

Page 1

#thisis En tidning från Sveriges största motions­idrottsförbund N°1 2016

TEST Är du grön och skön? ÖSTERSUND Flyktingtjejer lär sig simma MOVEOO Lustfylld rörelse LAGLEDARBLOGGEN En dag i en lagledares liv GRÖNE GREGER En usel ledare?

PO

The Sjö rese g ra Frå ns n till kruv d c RT R

ÄT T E

T:

o ssto bb l

hef

Sköna ledare Vad är Korpen utan sina gröna och sköna ledare?


FIRA SÄSONGEN

MED LAGET Ett bra avslut på säsongen är värt att fira lite extra. Samla laget till den perfekta festen och säsongsavslutningen från land till sjöss. På Galaxy finns allt som krävs för att ni ska trivas ombord. Restauranger för alla smaker, nöjen, shopping och mycket mer. Du slipper allt slit som medföljer vid fest och du har nära hem när kvällen är slut.

KRYSSNING GALAXY 23 TIM fr

342:– per person

Ingår: del i E4-hytt, 1 buffé inkl. dryck (öl/vin/vatten/läsk/kaffe/te). Prisex gäller vid bokning för minst 10 personer.

Uppge kod:

KORPEN

Boka på 08- 22 08 30 | silja.se


INNEHÅLL

29 15 20 6 TEST Hur grön och skön är du? Testa ditt kunnande i vårt enkla självskattningstest.

11 TRENDSPANING Möt den rutinerade ledaren José Nunez som berättar om träningsformen MOVEOO gränslös funktionell träning.

14 MÅNGFALDSPROJEKT I NORR Möt eldsjälen och ledaren Josefin Brandt som undervisar nyanlända flyktingar i simning.

20 THERESE SJÖGRAN Läs om Sveriges meste landslagsspelare som gått från försvarsgigant på planen till sportchef på kontorsstol och korpfotboll på söndagar.

24 MATINSPIRATION Trött på din gamla vanliga frukost? Låt livsstilsrådgivaren Anja Forsnor inspirera dig!

26 LAGLEDARBLOGGEN Hur är livet bakom spakarna som lagledare för ett fotbollslag? Caroline Erkers berättar!

Hur grön och skön är du?

J

ag satt på planet på väg hem efter en arbetsresa. På raden bakom mig satt en kille i 10 kanske 11-års åldern tillsammans med sin pappa. De hade deltagit i någon tennisturnering och var liksom jag på hemväg. Trots bullrande flygplansmotorer hörde jag varenda stavelse som kom från pappan. Sonen sa inte så mycket, men det verkade å andra sidan inte behövas. Pappan visste ju redan vad sonen kände, tänkte, gillade och ogillade där ute på tennisbanan. Ja, man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att sonen inte hamnat på prispallen under den här turneringen. I det här läget kan ju var och en med hjärta i kroppen tycka att sonen skulle behöva lite stöd och uppmuntran. Och en ärlig fråga kring hur han upplevde turneringen snarare än elaka kommentarer kring hur vansinnigt euforisk och målinriktad sonen tycktes vara framför dator i jakten på skräckinjagande zombies till skillnad från ute på tennisbanan. Pappan lugnade så småningom ner sig och verkade inte vara en allt igenom ond människa, men vad jag önskar att jag kunnat ge honom feedback på hans beteende! Att vi hade kunnat resonera kring hur man bör vara som förebild, ledare och lagkamrat. För alla axlar vi i någon mening ett ledarskap. Hur det tar sig uttryck och hur man kan tänka kring det kan du läsa mer om i det här numret. Möt Therese Sjögran, en förebild inom idrotten och läs om mångfalds­ projektet i Östersund där nyanlända flyktingar lär sig simma. Och passa på att pröva själv hur grön och skön du är i Korpens ledarskapstest. Trevlig läsning, Petra Lindskog Ansvarig utgivare

#thisiskorpen n°1 2016

3


Ledare

Det är du som leder Korpen framåt!

K

orpen står inför stora utmaningar, samhället utvecklas och vi behöver hänga med. Du som medlem har svaret på många viktiga frågor och tillsammans skapar vi idéer och framtiden tar form. Vi vill veta vad just du tycker och tänker om verksamheten och våra arbetssätt. För att Korpen ska vara rätt i tiden skulle jag vilja ha ett enkelt system där vi kan kommunicera bättre med varandra. Jag vill öppna nya dörrar som underlättar för den som vill engagera sig. På vårt beslutande möte i maj kommer styrelsen föreslå att Korpen ska ta fram ett sådant digitalt system. För att stärka Korpen ytterligare och ge ny energi i vårt utvecklingsarbete Fokus Korpen, som pågår för fullt, samlas vi nu kring ett gemensamt ledarskap. Korpens gröna och sköna ledarskap handlar om att möjliggöra, visa att vi bryr oss och att leva som vi lär! Vi vill ha gruppträningsledare, fotbollsdomare, anställda och styrelseledamöter som lever vår värdegrund - glädje, gemenskap och alla är välkomna! Är du intresserad av att veta mer om styrelsens förslag på ett moderniserat medlemskap, gå in på korpen.se Tillsammans bygger vi ett grönt och skönt Korpen!

Eva Bjernudd Generalsekreterare Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Ansvarig utgivare Petra Lindskog petra.lindskog@korpen.se

Webansvarig Camilla Waltin camilla.waltin@korpen.se

ChefredaktÖr Camilla Waltin camilla.waltin@korpen.se

Grafisk form Spektra Design

RedaktÖr Magnus Dahlberg copymagnus@gmail.com

4

Omslagsfoto Per Kristiansen Medarbetare i detta nummer Magnus Dahlberg Otto Degerman Anna Lindgren

Petra Lindskog Per Kristiansen Mikael Frisk Camilla Waltin Simon Ruuth Ola Billmont AnnonsfÖrsÄljning Joakim Plogell. Eboom AB joakim@eboostermedia.se 070-574 47 55

Skriv till oss #thisiskorpen Korpen Svenska Motions­ idrottsförbundet Idrottens hus Box 11016 100 61 Stockholm

n°1 2016 #thisiskorpen


Erbjudande

Funktions t-shirt Skön t-shirt i funktionsmaterial i grön, vit och svart, finns i både herroch dammodell. Nu endast 119kr. Ord. pris: 159kr.

Sportbag 25 L Trendig sportbag, modell 2-in-1. Innovativ och modern design där ryggsäck och bag kombineras till ett, tillverkad i vattenavvisande material. Rymmer 25 liter, mått 45x27x27 cm. Nu endast 395kr. Ord. pris: 475kr.

395kr

119kr Sportflaska Sportflaska i unik design för Korpen. Volym: 0,8 liter. Ett måste för alla Korpens deltagare!

29kr

| Officiell leverantör till Korpen


TEST Klarar du grönt kort i Korpens test?

HUR GRÖN OCH SKÖN ÄR DU?

Korpens gröna och sköna ledarskap Hur gör du för att vara grön och skön på planen, i gympasalen eller i styrelserummet? Får du grönt, gult eller rött kort? Testa din förmåga i vårt enkla självskattningstest. Du får ett poäng för varje rätt svar! Text: Anna Lindgren & Petra Lindskog 1. Vad är rörelseglädje för dig? Att se på när Zlatan cykelsparkar. Känslan av att röra på sig. Känslan när ett försenat tåg äntligen kommer. 2. Efter fotbollsmatchen konfronterar en medspelare dig i omklädningsrummet angående varför du skällde ut domaren efter noter under matchen. Hur tar du det? Det blir nattsvart, jag tar mina saker och går hem för att aldrig återvända. Jag lyssnar med sinnena på skaft och sen argumenterar jag för min syn på saken. Självklart känns det tråkigt när jag inser att jag burit mig illa åt men jag uppskattar att någon hade modet att prata med mig. 3. Vad stämmer INTE in på Korpen? Vi har 50 000 medlemmar som är 16–25 år. Korpen har sitt ursprung i Kooperativa Förbundet. Korpen är ett fleridrottsförbund och ingår i Riksidrottsförbundet.

= Korpen?

6

Det transformativa ledarskapet Morgondagens organisationer och ledare står inför en rad utmaningar. För att lyckas krävs att alla samlas kring en gemensam målbild och tydliga värderingar. Ständig förnyelse, engagerade ledare, medarbetare och medlemmar som tar egna initiativ, en kultur som främjar lärande och kunskapsspridning, möjligheter för människor att få arbeta inom områden där deras talanger kommer till sin rätt. Det transformativa ledarskapet har under senare år vuxit fram som ett svar på dessa utmaningar. Försvars­ högskolans Utvecklande ledarskap (UL) är ett exempel på en utbildning som bygger på transformativt ledarskap. James MacGregor Burns (1978) var den som gav begreppet transformerande ledarskap en status i sina studier av politiska ledare. Bernhard M. Bass är den som är mest förknippade med indelningen transaktionellt och transformerande ledarskapet. Korpens ledarskapsmodell Lev som du lär! Bry dig! Möjliggör!

4. Jag ÄLSKAR verkligen Lenas gympapass på torsdagskvällarna och varje gång jag är där blir jag superglad och tillfreds med mig själv. Så här gör jag: Direkt efter passet går jag hem och funderar över vad det är Lena gör som får mig att bli så glad. Direkt efter passet går jag fram till Lena och berättar för henne vad torsdagsträningarna betyder för mig och vad hon gör som jag tycker om. Direkt efter passet tänker jag att jag ska gå fram till Lena och berätta hur jag känner, men hejdar mig i steget eftersom jag inte vill att hon ska bli mallig. 5. Vad betyder ”korpkvalitet” för dig? Då är det inte så noga. Att vi gör saker och ting ordentligt. Att lagnamnen alltid slutar med Boys eller Girlz. 6. Jag gillar verkligen Korpen men är missnöjd med mina träningstider. Vad gör du? Jag röstar med fötterna och väljer en annan träningsaktör, dyrare visserligen men jag slipper engagera mig. Jag ringer till Korpen och för fram mina önskemål. Jag fortsätter i Korpen och att vara missnöjd med träningstiderna.

n°1 2016 #thisiskorpen


Foto: Emil Andersson

7. Du är vår bästa ambassadör. Men vad innebär det? Att du är viktig i bland annat rekryterings­arbetet. Varje jul får du julkort från kungen. Du har integritet och pratar inte om Korpen på ditt jobb. 8. I omklädningsrummet hör du en person yttra sig negativt om ”alla jävla invandrare”. Vad gör du? Du kokar inombords och skyndar dig därifrån. Hemma berättar du inlevelsefullt om att nu har vardagsrasisterna kommit till Korpen och att det är fruktansvärt! Du står upp för att alla är välkomna i Korpen och säger ifrån. Att säga sådär är inte OK! ”Exakt!” utbrister du. 9. Mohammed är ny i styrelsen och vill att vi ska introducera mer utomhusträning i föreningen. Jag tycker spontant att det är en dålig idé. Så här reagerar jag:

#thisiskorpen n°1 2016

” Vilken spännande idé! Berätta mer om varför och hur du har tänkt dig att vi ska kunna utveckla denna träningsform här hos oss”, utbrister jag. Jag häver ur mig alla upptänkliga hinder för varför denna idé inte går att förverkliga, och blir uppfylld och stärkt av kraften i min egen argumentation. Jag lyssnar avvaktande på hur övriga ledamöter reagerar och tar inte ställning varken för eller emot. Det viktigaste är ändå att vi behåller vattenträningen (för det är min grej).

POÄNGRÄKNING

10. Vem eller vilka är det som driver Korpen framåt? Idrottsministern. Riksidrottsförbundet. Medlemmarna.

Är det idrottsminister Gabriel Wikström som driver Korpen?

Foto: Kristian Pohl

Du får ett poäng för: 1b; 2c; 3b; 4b; 5b; 6b, 7a; 8b; 9a; 10c 8-10 poäng: Grönt kort.Grattis! Du verkar ha fattat det här med att vara grön och skön. Vi behöver fler som du och är alltid på jakt efter personer som vill utvecklas i sitt ledarskap.

på korpen.se för att få vägledning. Den tar inte många minuter att göra – men kräver både eftertanke och klokskap i sitt genomförande. Hoppas du antar utmaningen. Lycka till!

4-7 poäng: Gult kort. Hoppla. Det är möjligt att du är skön, men inte så vidare värst grön. Föreslår att du gör vår grön och skönutbildning

0-3 poäng: Rött kort. Låt gå-attityd, grovt språk och att tala nedlåtande om andra får alltid rött kort inom Korpen!

7


TRENDSPANING

Yoga när du vill Simply Yoga är appen som blir din egen personliga yoga­ instruktör. Med hjälp av korta filmdemos kommer du på ett enkelt sätt i rätt position inför varje övning. Välj mellan 20, 40 och 60 minuterspass.

Ledarskap med yoga

P

å senare år har intresset för både mindfulness och yoga exploderat. Det har också spillt över på ledarutvecklingen. Mindfulness brukar på svenska översättas med medveten närvaro och har blivit ett samlingsbegrepp för olika typer av meditation och mental träning. Enkelt uttryckt är mindfulness ett tillstånd av icke-dömande medveten närvaro och en meditationsteknik som kan göra dig mer avslappnad, närvarande och kreativ. Hundratals evidensbaserade studier har gjorts på mindfulness som visat att träning i medveten närvaro kan göra dig till en bättre chef, ledare och medmänniska. Några av fördelarna som påvisats är att inlärning, problemlösning, koncentration och fokusering ökar med upp till 30 procent. Allt ledarskap börjar inifrån dig själv.

Att kunna bemöta sig själv utifrån medkänsla när livet innehåller tuffa utmaningar, har i studier visat sig skapa ett flertal positiva samband på såväl motivation som perspektivtänkande. Enligt yogisk filosofi räknar man livet i antalet andetag. Att andas medvetet, och att träna på att förlänga andetaget, blir därför centralt om du vill leva ett långt liv. Istället för att andas snabbt och ytligt när vi blir stressade ska vi fokusera på att ta långa och djupa andetag genom näsan. Hur kan man då använda yogans praktik till vardags för att bli en bättre ledare? Ska vi gå omkring och djupandas hela tiden? Nej, det kanske inte är realistiskt, men det är ett bra och enkelt verktyg att ta till när vi behöver varva ner och komma i kontakt med oss själva. Då kan vi bemöta omvärlden med en djupare närvaro.

Gröne Greger ”Pappa, vårt lag skulle behöva en lagledare. Jag sa att du kunde, visst ställer du upp” sa dottern. Det var ingen fråga – det var ett konstaterande. Så jag sa ja. Hur svårt kan det vara? Tänkte jag. Svaret är: det är inte svårt - det är ett uppdrag för koncernledare i börsnoterade företag. Jag som trodde det räckte med att sitta på bänken och vara lite

8

Pocket yoga är en bra pedagogisk och snygg app där du hittar hela yogaklasser. I appen får du också detaljerad information om varje yogaövning. Lägg dig på din egen nivå genom att välja olika svårighetsgrader. 10 Daily Yoga Poses är rätt ­app om du vill få in en daglig ­yogarutin! Appen visar tio olika men blandade övningar där du själv ställer in längd av både utförandet och vilan mellan övningarna. All in yoga är en perfekt app för en yoga-rockie då den innehåller 25 färdiga program med detaljerade instruktioner i bild, video och röstform. Tack vare en speciell algoritm i appen väljer den ut det bästa individuella programmet för dig efter dina mål, nivå och tidsgränser. yogobe.com/se Det blir allt vanligare med communitys med instruktörsvideos som du enkelt kan spela upp i telefonen eller på paddan. Du kan behöva öppna plånboken för tillgång till plattformarna, men det ger mycket i utbyte! Tips

uppmuntrande. Plötsligt var hela mitt liv fyllt av tonårssvettiga matchtröjor, opumpade bollar, oläsliga matchprotokoll och mina fickor i träningsbrallorna var fyllda med två kilo piercingsmycken.

Lyssna på Gröne Gregers korta och traumatiska tid som ledare inom Korpen på vår podradio KorpenSverige.

n°1 2016 #thisiskorpen


SpeedFit

®

RIKTIG LÖPNING INOMHUS

Glöm allt du vet om löpband. SpeedFit är något helt annat. Här är det du som är motorn och driver bandet framåt. Det ger maximal kontroll, högeffektiv träning och ett helt underhållsfritt redskap. SpeedFit är dessutom inte bara dubbelt så bra som traditionella löpband – den är hälften så dyr också. Med andra ord varje gymägares dröm. Led utveckling framåt du också! Korpen Gävle och Orsa är redan nöjda kunder. Dags för er också?

KORPENERBJUDANDE!

Köp/leasa en SpeedFit® före 31/5. Få två platser på Spartan Kettlebell eller Bulgarian Bagutbildning!

Utbildning & redskap

spartantraining.se Tel 0141-478833 / info@spartantraining.se


DET SJÄLVKLARA BORDTENNISVALET – SEDAN 1944

FORWARD  Perfekt för den seriösa spelaren med ett varierat offensivt spel.

FORTUNE  För den offensiva spelaren som vill ha hög kontroll utan att tumma på fart och spin.

PERFORMANCE INDOOR Ett prisvärt och praktiskt inomhusbord med STIGAs säkerhetssystem Compact System. Nät inkluderat. FINNS ATT KÖPA HOS VÄLSORTERADE SPORTHANDLARE. STIGATABLETENNIS.COM FACEBOOK.COM/STIGATABLETENNIS

BUILDING CHAMPIONS SINCE 1944


trendspaning

Moveoo - funktionell träning som levererar! José Nuñez öppnade sitt första gym i Stockholm 1985. Idrottssatsningen som boxare och basketspelare fick ligga på is och istället stod tränarkarriären i fokus. Efter 25 år i branschen fick han en insikt som tillslut landade i träningsbegreppet Moveoo. Text: Anna Lindgren

U

nder åren har José drivit olika gym, föreningar och träningsklubbar samtidigt som han tränat individer och grupper, elit och motionärer i alla åldrar. Störst glädje finner han i att träna grupper som innehåller individer som drivs av nyfikenhet och utmaningar. Tycker du att José känns bekant är det inte så konstigt. Han har medverkat i en rad olika TV-program, tränings-DVD’er och är författare till flera träningsböcker och tidningar. – Efter flera år i branschen fick jag en insikt. Jag insåg att människan aldrig haft så mycket kunskap och resurser kring träning som nu. Samtidigt såg jag hur ohälsan, fysisk som mental, ökar. Jag tänkte att något måste vara fundamentalt fel på vårt sätt att förhålla oss till träning. Det la grunden för Moveoo, min egen filosofi kring träning och den tillhörande livsstilen, säger José. Moveoo handlar om ett prestigelöst och positivt förhållningssätt till träningen, men också till livet i stort. Det ska vara lustfyllt, utmanande och varierat! Men hur går det till rent praktiskt? En Moveoo-klass uppträder i olika skepnader och kommer du till ett pass kan du stöta på många olika redskap till exempel gummiband, skivstänger, bollar och käppar. Men träningen är alltid uppbyggd kring tre delar: rotationer, instabilitet och utmaning. Och skratt, svett och mjölksyra…

#thisiskorpen n°1 2016

– Mitt mål är att leverera effektiv och kreativ träning som är både utmanande och tillåtande på samma gång. Alla människor är unika i sin allsidighet och så bör alltså även träningen vara uppbyggd – unik för varje individ, säger José. JOSÉS BÄSTA LEDARTIPS:  Var glad och engagerad- koppla alltid på ditt ”bästa jag” före passet.

José Nuñez grundaren av Moveoometoden. Moveoo kommer från det latinska ordet Moveo som betyder ”jag rör mig”. Josés stora passion är att utveckla funktionell, effektiv och framförallt rolig träning.

I Moveooträningens funktionella, och lite mer komplexa värld, är det också svårare att överbelasta och göra fel eftersom rörelsen hela tiden anpassas efter individens individuella förmåga. Det gör att José alltid lämnar över ansvaret för rörelsen till individen som tränar. Med ett nyfiket och frågande ledarskap låter José individen själv finna vart utmaningen ska ligga när det gäller belastning, tempo och andra rörelseutmaningar.

 Sätt dig inte på ”höga hästar”. Din roll som ledare är att skapa en skön och lustfylld miljö där deltagarna känner sig bekväma att prestera på en utmanande och hög nivå.  Undvik för mycket verbal instruktion före övningen, fokusera istället på ett aktivt instruerande. Korta snabba instruktioner före övningen och ett engagerat stödjande under övningens gång.  Pressa aldrig deltagarna med antal eller belastning, utmana istället med prestation inom en tidsram. ”ta det du har och gör så gott du kan” skapar en individuellt anpassad utmaning och upplevs mer tillåtande.  Förutsätt att alla kan, vill och ska träna efter sin bästa förmåga.  Ha som riktmärke att 80 procent ska förstå och komma igång omedelbart efter din instruktion.  Se gruppen som ett antal individer och behandla dem unikt var för sig!

11


TRÄNINGSTIPS

Tips

Delad träning är dubbel träning

för s

KOM ommaren I FO I PAR RM

Parträning öppnar upp för en effektiv träning med ett djup som sträcker sig längre än att skicka signaler till hjärn-nerv och muskelfunktionen. José Nuñez har plockat ut sina favoritövningar till #thisiskorpen.

12

Diagonal rygg-benböj (Rygg/höft/ben) Greppa käppen med vänster hand och ställ fötterna i parallell position. I rörelsen lutar paret ifrån varandra samtidigt som benen böjs. Rörelsen vänder i lägsta läget och upprepas med motsatt hand som greppar käppen.

Bröstpress med spark (Bröst/triceps/mage&höft) Den aktive inleder på rygg med armbågarna i marken och benen utmed marken. I rörelsen sträcks armarna samtidigt som det ena benet sträcks upp mot "baken" på den som passar. Övningen vänder och den som passar pressar ner armarna samtidigt som den aktiva bromsar rörelsen. Övningen upprepas med växelvisa benlyft.

Enbensarmdrag Rörelsen inleds stående på ett ben (fördel­ aktigast med ett böjt ben). Överkroppen ska vara framåtlutad. I rörelsen drar den aktive bak en arm åt gången ett rytmiskt tempo. Armrörelsen görs med sträckt arm och vänder när gummi­bandet når axeln.

Utfallsrotation Den aktive inleder i utfallsposition med en 90-gradig vinkel i främre benets knäled. Överkroppen position är neutral och sträckt. I rörelsen roteras överkroppen samtidigt som armarna sträcks som i en boxningsrörelse. Övningen utförs i ett rytmiskt tempo och efter en förutbestämd tid, byter benen position med varandra.

n°1 2016 #thisiskorpen


VINNARENS BÄSTA VÄN

ENS BÄSTA VÄN

VINNARENS BÄSTA VÄN

ockholm • T Fridhemsplan St 79 . arg erk ntv Hantverkarg. 79 Stockholm • T Fridhemsplan Ha • 86 86 -17 prishuset.se • 08 Handla enkelt och online • Snabba leveranser • www.prishuset.se • 08 765 25 37


14


MÅngfaldsprojekt

Äntligen kan vi simma! Vi har sett bilderna och filmerna från Medelhavet. Knappt sjödugliga båtar, överfulla med människor på flykt från krig och förtryck. De flesta som sitter i båtarna kan inte simma och under 2000-talet har tiotusentals flyktingar drunknat. Text: Magnus Dahlberg Foto: Mikael Frisk

et är med det perspektivet simläraren Josefin Brandt startar tisdagens simundervisning för nyanlända flyktingar i Östbergsbadets 28-gradiga vatten i Östersund. Just den här tisdagen är det 7–8 tjejer från Eritrea, Syrien, Afghanistan och Irak som Josefin lär simgrunderna. – Jo, det är klart att jag tänker på att tjejerna faktiskt har genomfört en livsfarlig flykt över havet utan att ha en chans att klara sig om något hände, säger Josefin Brandt som engagerats som simlärare av Korpen Storsjön. De här tjejerna kan ju inte simma och några har inte ens haft kontakt med vatten. Just att det bara är tjejer är det unika i det här projektet som Korpen driver tillsammans med Jämtland Härjedalens Idrottsförbund och Parkskolan i Östersund. Att inga män eller pojkar finns i badhuset när tjejerna simtränar är en förutsättning för att kunna genomföra projektet.

D

#thisiskorpen n°1 2016

– Deras kultur och religion tillåter inte att männen ser naken hud på det sättet, konstaterar Lena Hagström, ordförande i Korpen Storsjön. Att vi kunde komma åt Östbergabadet blev perfekt, här kör vi våra många vattenträningar för Korpen och då får inga obehöriga komma in. Det är ett gäng uppspelta och trygga tjejer som snart ska kliva ner i vattnet. Varje tisdag nu under våren har de tagit små steg framåt och börjar känna sig rätt säkra i vattnet. Målet är att alla ska kunna simma 200 meter som är kravet för att få godkänt i idrott i skolan. Men första besöket och första gången tjejerna försiktigt klev ner i bassängen var det inte med samma självsäkerhet. – Jag var jätterädd, säger 15-åriga Sara som är flykting från Afghanistan. Jag trodde jag skulle sjunka och drunkna. Men nu klarar de flesta i gruppen av att hålla sig flytande och mestadels simma ryggsim. För simläraren Josefin

utmaningen att göra sig förstådd, men för det mesta löser det sig genom att tjejerna tolkar åt varandra. – Det är ett oerhört fascinerande projekt, säger Josefin. Och det är häftigt att se utvecklingen. De kommer hit, har aldrig ens badat och efter 20 lektioner på 45 minuter kan i princip alla simma. Simprojektet har pågått sedan i höstas. Tidigare har Korpen även drivit ett framgångsrikt projekt som gått ut på att lära nyanlända att lära sig cykla. – Vi sökte och fick pengar från Idrottslyftet och lyckades med många ideella krafter få tag på cyklar och satte igång cykelskolan, berättar Lena Hagström på Korpen. Det var ett projekt där både killar och tjejer var med, och det var samma häftiga känsla där när ungdomar som aldrig hade suttit på en cykel lärde sig cykla. Med hjälp av en holländsk pedagogik fick de nyanlända enligt en trestegsmodell först sitta på cykeln och balansera, där-

15


INTEGRATIONSPROJEKT

Snart dags att byta om till badkläder och ta ännu ett steg närmare simkunnighet.

efter sparka sig fram och slutligen cykla av egen kraft. Här kopplades även NTF in för att lära ut trafikregler och rätt sätt att använda cykelhjälm. Parkskolan i Östersund är den skola som används för att förbereda de nyanlända flyktingbarnen inför den svenska grundskolan. Läraren Karin Fransson har engagerat sig en hel del i just simoch cykelträningen. – Det är givetvis viktigt att bli simkunnig och att kunna cykla säkert. Men en av de stora fördelarna med den nya lärdomen är att ungdomarna får en bättre social tillvaro, säger Karin Fransson. Det är fantastiskt att se deras stolthet och glädje när de kan cykla till

16

”Fördelarna med den nya lärdomen är att ungdomarna får en bättre social tillvaro.” Karin Fransson, Parkskolan aktiviteter och inte isoleras i flyktingboendet efter skolan. Helt säkert att de lyckosamma projekten får en fortsättning är det inte. Det har inte varit helt enkelt för Korpen att hitta instruktörer och det har dessutom tärt hårt på de ideella krafterna. – Drömmen vore om Korpen Storsjön kunde ha en egen anläggning. Då skulle

vi kunna växa, framförallt när det handlar om vattenträning där suget är väldigt stort, säger Lena Hagström. Den glada och simkunniga skara tjejer som snart är redo för det stora provet – 200 meter simning – fnittrar och poserar vid bassängkanten i sina kläder. Snart är det dags att byta om till badkläder för ännu mer repetitioner av benspark och flytövningar inför sim­ fröken Josefin. 15-åriga Sara vet vad hon ska göra av sina nya kunskaper. – Då ska jag gå ner till Storsjön och bada på riktigt med pappa!

Hör mer om Korpens mångfaldsprojekt i KorpenSveriges podcast.

n°1 2016 #thisiskorpen


NYHETER I KORPEN Foto: Oskar Kullander

Alla är välkomna i Korpen! I två år har Korpen Stockholm deltagit i Pridefestivalen för att visa sitt ställningstagande i HBTQ-frågan. Nu tar föreningen ytterligare ett stort kliv fram genom att vara först ut att gå RFSL och Stockholmsidrottens utbildning kring jämställdhet, HBTQ och normer.

F

örutom att utbildningen höjer kunskapen hos deltagarna, bjuder till eftertanke och utmanar deltagarna i sitt sätt att arbeta, väcker även utbildningen flera funderingar kring hur samhället och framförallt idrotten är idag. – Det här behöver vi samtala mer om. Innehållet i utbildningen gav en bra start på hur vi bättre kan jobba efter vår värdegrund ”alla är välkomna”, glädje och gemenskap”, säger Patrice Nilsson, verksamhetschef på Korpen Stockholm. I utbildningen ingår även handledning för föreningen. Tillsammans med SISU

Idrottsutbildarna och RFSL tar föreningen fram en framtidsplan inom området. Sofia B. Karlsson, ansvarig för RFSL:s arbete med idrottsföreningar, menar att en inkluderande miljö är något som alla vinner på. – Det handlar om folkhälsa och att värna om de demokratiska värdena ­som idrotten vilar på. Alla ska ha möjlighet att delta på bra villkor, oavsett vem man är. Vi är väldigt glada över det växande engagemanget som vi kan se på många håll i idrottsrörelsen idag. ­Vi hoppas och tror att detta är början på en strukturell förändring, säger Sofia B. Karlsson.

Träna i Portugal

S

kriv upp den 22-29 oktober i kalendern för då anordnar Springtime i samarbete med Korpen en Training Camp på Algarvekusten i Portugal. Du kommer inte gå mjölksyreslös från resan då det kommer finnas aktiviteter från tidig morgon till sen kväll. De fyra första dagarna på resan har bollsportfokus där du som deltagare kan välja mellan flera olika bollsporter. Kanske är padel det som lockar? Annars står bland annat tennis, beachvolley och fotboll på schemat.

Ta flyget till nästa korpmatch Nu kan du åka till Algarve på ett roligt träningsläger och spela fotboll, tennis, volleyboll och padel. Och bada och sånt förstås. Det följer med några gamla proffs också. Så nu kan du äntligen få tunnla Tomas Brolin, tackla Hanna Ljungberg och spela tennis mot Jonas Björkman. Vi åker i höst, så samla ihop ett gäng och boka en resa. Alla korpenmedlemmar får 1000 kr i rabatt. Men det är först till kvarn som gäller. Du hittar allt om resan på korpen.se

#thisiskorpen n°1 2016

17


Idrottslärare? Bli tvåämneslärare med idrott och hälsa som andra ämne. Bra för dig som redan pluggat ett ämne. Läs mer på gih.se/larare

Gymnastik- och idrottshögskolan vid Stockholms Stadion

gih.se


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


PortrÄtt

Therese Sjögran under VM i Kanade 2015. Foto: Adam Ihse / TT

20

Fotboll i blod och hjärta

n°1 2016 #thisiskorpen


PortrÄtt

Malmö IP, fredag den 18 mars. Klockan är lite efter lunch och den tomma arenan badar i en blekgul vårsol. Det är lugnet före Champions League-stormen några dagar senare. Regerande CL-mästaren FFC Frankfurt ska möta FC Rosengård på Malmö IP. Text och foto: Magnus Dahlberg

pelarna har kört en förmiddagsträning, haft lite omklädningsrumshäng och har nu åkt hem för att vila, fokusera och ladda. Det är vardag för en fotbollsspelare. Det var vardag för Therese Sjögran under hennes 20 år långa elitkarriär. Nu är det andra bullar. – Igår satt jag här från nio på morgonen till åtta på kvällen, säger Therese och blickar ut över Rosengårds kansli där det ligger papper, affischer, pärmar och fotbollsprylar i drivor. Det är ett helt annat liv, hektiskt på annat sätt.

Therese Sjögran har rekord i antalet landskamper för ett svenskt fotbollslandslag, 214 stycken. Hon har vunnit Diamantbollen två gånger och har vunnit mängder med titlar under åren. Förra året fick hon Fotbollskanalens hederspris för sina insatser, som föredöme både på och utanför planen.

S

Det nya livet handlar om att vara ledare utanför planen och ansvara för Rosengårds elitverksamhet. Therese har gått från försvarsgigant på planen till sportchef på kontorsstol. Då, när utnämningen av sportchefstiteln blev offentlig, var det en bomb i fotbollssverige. Therese meddelade att hon skulle sluta med fotboll och sa samtidigt att hon ändå skulle finnas kvar inom fotbollen på något sätt. – Jag har haft fotbollen i mitt liv sedan jag var sex år. Den finns i mitt hjärta och det fanns aldrig någonting som kunde få mig att välja bort den, förklarar Therese sitt beslut att ta sportchefsjobbet.

 Under din tid som aktiv spelare måste du ha stött på många ledare i olika skepnader. Finns det någon egenskap som du vill ta med dig in i din nya roll?

#thisiskorpen n°1 2016

Therese Sjögran Meriter: Sveriges meste landsslags­ spelare, 2 Diamantbollar, 4 SM-guld, EM-silver, VM-silver Aktuell: Nybliven sportchef Kuriosa: Spelar korpfotboll varje söndag

– De bästa tränarna och ledarna jag har haft är de som ser de små bitarna, detaljerna. En bra ledare ser verkligen alla, och då spelar det ingen roll om det är de som är lagets stjärnor eller bänknötarna. I mitt nya jobb vill jag verkligen ta till mig den egenskapen – att se alla och behandla alla lika.

 Har du några egenskaper från din tid från fotbollen som du inte vill ta med dig in i nya jobbet? – Ja! Mitt tålamod. Eller snarare bristen på tålamod. Jag vill att allt ska hända på en gång. Men så funkar det ju inte, så nu försöker jag lägga band på mig. Det går bra – ibland…

 Du har ofta hyllats för din inställning och dina ledaregenskaper på plan. Hur skulle du skilja på att vara ledare och chef? – Om jag ser på min nya roll som sportchef är det jag som tar de svåra och tuffa besluten. Det kan handla om att bygga en trupp där det både handlar om att erbjuda nytt kontrakt och att säga upp kontrakt. Jag ger ledarna materialet och sen är det ledarnas ansvar att forma det till något bra. Saknaden efter fotbollen är givetvis stor för Therese. De stora matcherna, mästerskapen och att inte få stå där på line up under OS i Rio i sommar. Men hon får fortfarande sitt lystmäte stillat. Varje söndag har hon spelat korpfotboll med FC Rosengård Elit i vinterserien och tänker även hänga med i laget när serien flyttar utomhus. – Anspänningen och nervositeten är ju inte densamma. Men det är verkligen skitkul att spela i Korpen, och i laget finns det flera gamla spelare som jag lirat med tidigare. Jag längtar till varje söndag!

21


WE LOVE OUTDOOR ACTIVITIES We celebrate Scandinavia in times when the weather conditions are the toughest. Because when nature does it’s worst, it inspires us to develop cutting edge products.

NEW SILVA smart bands

SEC and SEC X

Now available in stores!

KEEP TRACK OF YOUR DAILY ACTIVITY FOR A HEALTHIER LIFESTYLE

We know how to make first class pedometers. From that it’s a small and very natural step to develop SILVA smartbands a lifestyle marker that can help you on your way to a healthier and more active life.

www.silva.seMATINSPIRATION Foto: Charlotte Gawell

Så får du en god morgon! #thisiskorpen tog ett snack med hälsobloggaren och livsstilsrådgivaren Anja Forsnor som är högaktuell med kokboken En god morgon. Anja vill med alla sina smarriga frukostrecept visa att dagens viktigaste mål går att variera – bara du ger det en liten twist!

Ä

r det bra att äta frukost innan morgonträningen eller är det bättre att vänta tills efter passet? Anjas svar på frågan är både ja och nej. – När du tränar på morgonen kan det vara smart att dela upp frukosten i två delar och äta något både före och efter! Har du dålig aptit på morgonen ska du satsa på något lätt som till exem-

pel ägg, nötter eller en smoothie för att sedan äta en större frukost efteråt. Kroppen behöver mat för att återhämta sig och bygga muskler och frukosten smakar aldrig så gott som efter ett svettigt träningspass! Själv är hälsobloggaren just nu helt insnöad på Baked oats med rabarber och blåbär. En lyxig havregrynsgröt som

du bakar i ugnen. Har du däremot ont om tid är Anjas bästa tips att förbereda frukosten innan. – Investera i smarta flaskor och förpackningar som gör att du kan äta frukosten på språng. Det finns egentligen inga ursäkter till att hoppa över dagens första mål. God planering ger dig en god morgon!

Baked oats med blåbär och rabarber

Anjas Testa

GA LYXI T! GRÖ

En härlig blandning mellan havregrynsgröt och bärpaj. Genom att göra gröten i en pajform känns den så mycket lyxigare och passar perfekt till helgfrukosten eller brunchen för vännerna. Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en ugnsform, ca 23 cm i diameter, med kokosolja. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i formen. Vispa ägg och mandelmjölk och häll över grynblandningen i formen, toppa med blåbär, skivad rabarber, valfria frön (jag brukar ta solros-kärnor och pumpafrön) och lite honung. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter tills gröten fått en härlig gyllenbrun färg. Servera med kall mandelmjölk. 4-6 portioner 2 tsk kallpressad kokosolja 4 dl havregryn 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver 2 tsk malen kanel 1 tsk flingsalt

24

3 ägg 4 dl mandelmjölk 3 dl blåbär 2 dl skivad rabarber 1 msk honung valfria frön Till servering: mandelmjölk

n°1 2016 #thisiskorpen


Vi har det mesta fรถr orientering och lรถpning

www.letro.se

Telefon 0220-305 53 Box 32, 735 21 SURAHAMMAR (Butik: Industriv 2)


LAGLEDARBLOGGEN

N LAGLEDARBLOGGE

” Att peppa och se till så att alla trivs är det viktigaste” FC ERKERS VARA ELLER INTE VARA Hej på er! Jag måste 15 feb kl 22:20 erkänna att jag känner mig lite orolig. För första gången under de fem år sen jag startade FC Erkers är jag osäker på om vi verkligen kommer få ihop ett lag. Några av spelarna från fjolåret har hoppat av och just nu väntar jag, så tålmodigt jag bara kan, på att lagkamraterna ska få tummen ur och svara på om de ska lira i år eller inte. Håll tummarna för att vi lyckas för jag vill verkligen lira i år! KLART VI LIRAR! Det har gått fortsatt 15 mars kl 08:54 trögt att samla ihop ett lag, men vi har ändå tagit ett beslut att anmäla oss. När jag nämnde att vi kanske inte får ihop ett lag i år blev alla som redan tackat ja jätteengagerade. Vi jagar nu med ljus och lykta för att få ihop spelare för säsongen. Känns kul att känna att många av oss verkligen vill köra på och att laget betyder lika mycket för spelarna som det gör för mig. Ny energi! Just nu är vi 10 spelare och skulle behöva några till. Men vi kommer lösa det, det gör vi alltid!

26

ANMÄLDA! NU KÖR VI Sådärja. Laget är anmält och vi är nu 14 spelare i truppen. Min uppmaning här i bloggen nappade ingen på utan de sista truppmedlemmarna fick vi tag i via Korpen Stockholms spelarbank på Facebook. Älskar spelarbanken, särskilt sedan den flyttade från hemsidan till Facebook. Enkelt och grymt bra för oss lagledare som jagar spelare. Både inför säsongen och inför matcher där vi är någon spelare kort. Nu ska jag se till att få in pengar från alla som tackat ja. Det brukar kunna vara rätt trögt. Kul att spela, mindre kul att betala verkar många tycka. Men. Vem vet? I år kanske jag inte ens behöver påminna gänget? Med en avslutningsspurt i skolan samtidigt så hade ju det varit rätt skönt att slippa lägga tid på att tjata in pengar. Men nog om det tråkiga. Nu ska jag kolla igenom vår väska med bollar och matchtröjor för att se om något behöver uppdateras inför säsongen (ja, jag är även materialare och sköter tvätten av matchtröjor, bästa sättet att veta att de inte glöms eller försvinner). 15 april kl 21:11

Caroline Erkers Psykologistudenten vars liv kretsar kring fotboll. Handlar det inte om sin egen spelarkarriär, tidigare i AIK och Djurgården, nu med FC Erkers i Korpen, så handlar det om att konsumera fotboll. Hjärtat klappar för Hammarby och Barcelona.

Ps. Om du som läser bloggen blir sugen på att lira med oss så kommer vi ha en träning den 2 april för att starta upp säsongen. Ni får gärna komma och känna er för, det enda kravet är att ni ska vara lagspelare som kämpar och vill vinna! Ds.

n°1 2016 #thisiskorpen


” Jag är som vanligt lite nervös, men också vansinnigt peppad och nyfiken på hur det kommer gå!” SERIEPREMIÄR Äntligen drar det 5 maj kl 07:56 igång! Det är på grund av det här som jag valde att bli lagledare. Få spela fotboll, vara coach och få fundera kring hur vi ska lira och hur vi tillsammans kan göra alla i laget så bra som möjligt. Idag 21:00 i Hässelby spelar vi vår första match för året. Jag är som vanligt lite nervös, men också vansinnigt peppad och nyfiken på hur det kommer gå! Jag har inte riktigt koll på alla de nya spelarna i laget, men det löser sig nog. Så länge de är beredda att springa och kämpa så går det alltid att hitta en

#thisiskorpen n°1 2016

roll för dem i laget där deras styrkor kommer fram och där de får ha kul! Det ser jag som min viktigaste uppgifter som lagledare. Att vara peppande och se till så att alla trivs, för varje spelare är verkligen viktig. Visst kan min vinnarinstinkt ibland få det att hetta till i huvudet på mig, men den irritationen riktar sig för det mesta mot någon annan Erkers, ofta brorsan, och vi vet var vi har varandra. Nu önskar jag bara att alla som sagt att de kan verkligen kommer till matchen. Elva spelare har tackat ja och jag har sagt åt dem att om de inte kan komma får de fixa en egen ersättare.

Den uppmaningen fungerar sällan och just därför har jag alltid lite ont i magen när jag får ett sms på matchdagen. Men peppar peppar mobilen har än så länge inte plingat till, så håll tummarna för att jag slipper magont och istället kan fokusera på att nervöst njuta av seriepremiärsdagen! ÄNTLIGEN MATCHER Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade bloggen. Har haft fullt upp, både med avslutningen av skolan och med all fotboll. Vet inte om jag skrivit det men jag har även 14 juni kl 14:32

27


LAGLEDARBLOGGEN

” Ett tag såg det ut som att vi skulle få lira med sex spelare. Det hade vi förresten gjort i så fall, för jag vägrar lämna Walk - Over.” börjat spela med Lindhagens damlag i division 5. Älskar fotboll, ju fler matcher desto bättre, men det innebär tydligen mindre tid för bloggandet. Vi har i alla fall snart kommit halvvägs in i serien med FC Erkers och det har gått rätt bra. Vi spelade oavgjort i premiären och har efter det vunnit tre matcher och förlorat en. Vi har bara behövt jaga in spelare till en match än så länge. Gött! Nu är det en match kvar till serien tar sommaruppehåll. Jag hoppas att många kan lira då för i så fall tror jag vi vinner den. Gör vi det är vi verkligen med i toppstriden inför uppehållet och då kommer det bli lättare att få igång laget även efter sommaren. Det gör även att vår årliga sommarfest med laget, som jag alltid ordnar innan serien drar igång igen i augusti, kommer bli ännu roligare.

28

SPÄNNANDE HÖST I FULL GÅNG Vi har precis avslu3 sept kl 23:01 tat vår andra match för hösten (vinst!) och laget påpekade efter matchen att det var länge sen det hände något här på bloggen. Bäst att steppa upp! Det är såklart enkelt att skriva efter en seger också. Första matchen efter sommaruppehållet förlorade vi dock. Tror laget fortfarande var på sommarlov för vi hade väldigt svårt att få ihop ett lag och ursäkterna till frånvaron var, enligt mig, lite tveksamma. Ett tag såg det ut som att vi skulle få lira med sex spelare. Det hade vi förresten gjort i så fall, för jag vägrar lämna Walk-Over. Vi fick i alla fall ihop folk till slut och till kvällens match var vi helt plötsligt 12 spelare. Då är det klart det blir vinst för FC Erkers! Nu ska jag slänga in tröjorna

i tvättmaskinen, kolla in tabellen och skriva ett matchreferat i vår Facebookgrupp. Tror vi fortfarande har chansen att hinna ifatt serieledarna. Det gäller bara att vi vinner våra återstående matcher! DET BLEV INTE VÅR SÄSONG Det blev inte vår 3 okt kl 14:40 säsong. Vi höll inte hela vägen helt enkelt. Nog är jag besviken, men samtidigt stolt över laget. Vi har verkligen krigat i varje match och för det mesta haft väldigt kul både på och utanför planen. Nu får vi slicka såren några veckor. Sen drar inomhussäsongen igång. Ny chans till serieseger. Längtar! Go FC Erkers!

n°1 2016 #thisiskorpen


KORPENS LEDARSKAP

Var med och bygg ett grönt och skönt Korpen! Korpen söker ledare som kan leva vår värdegrund, ser sig som möjliggörare och gillar att få andra att växa. Är du en av dem? I Korpen uppmanar vi till att ta beslut, men utan att tappa fokus på att göra det med en stor dos glädje! Tillsammans med dig och andra gröna sköna individer vill vi bygga ett starkt Korpen. Ut efter vägen lovar vi att heja på – applåder till våra modiga domare och vågen för våra instruktörer och ledare som blandar svettiga pass med glädje och gemenskap. Beslutsfattare i organisationen är värda egna hejarramsor för all viktig tid och energi som de lägger ner på att mötas för att driva Korpen framåt. För ja, det tåls att sägas om och om igen– det är när vi möts det händer! Allt fler unga går med i Korpen. Idag är var fjärde korpare mellan 15–29 år, och för varje år som springer förbi ansluter sig allt fler unga ledare till Korpens ledarskapsprogram #Ungagerad. Är du sugen på att börja döma korpfotboll, eller kanske ta klivet till att bli beslutsfattare i din förening? Är du mellan 16–25 år och sitter med en massa bra tankar och idéer som skulle vara perfekta för Korpen - då ska du ta reda på mer om #Ungagerad! Anta utmaningen och du kommer att utvecklas både som ledare och individ. Vi vågar också lova dig att du garanterat kommer ha roligt under resans gång. Det låter inte så dumt eller hur? Läs mer på korpen.se och anmäl ditt intresse!

#thisiskorpen n°1 2016

29


KALENDER

På gång vår/höst 2016 april-maj

AKTIVITET

IDROTT

ORT

27 april

Föreläsning "Balans i livet"

Föreläsning

Stockholm

1 maj

Cykelorientering

Cykel

Eskilstuna

7 maj

Korpens Cup

Bordtennis

Uppsala

7 maj

Springtime

Löpning

Mariestad

7 maj

Start cykelmomentet i Arbetsplatsklassikern

Cykel

9 maj

Korpmästerskapet

Bowling

Uppsala

12 maj

Rosenkällaloppet

Löpning

Linköping

13-15 maj

Korpiaden

Fotboll

Göteborg

14 maj

Korpen National Cup

Fotboll

Umeå

18 maj

Majrännet

Löpning

Västervik

19 maj

Triangelloppet

Cykel

Eskilstuna

19 maj

Guldruschen

Löpning

Lyckelse

19 maj

Triangelloppet

Cykel

Eskilstuna

24 maj

Blodomloppet

Löpning

Umeå

25 maj

Vårruset

Löpning

Uppsala

27-29 maj

Korpen National Cup

Fotboll

Linköping

2 juni

Tjejrundan

Löpning

Kiruna

4-5 juni

Korpen National Cup

Fotboll

Malmö

6 juni

Gustav Vasaloppet

Löpning

Kalmar

6 juni

Hornslandsrundan

Cykel

Hudiksvall

6 juni

Ålslingan

Cykel

Alfta

6 juni

Jämthjulingen

Cykel

Östersund

11 juni

Korpen National Cup

Fotboll

Västerås

17-18 juni

Vätternrundan

Cykel

Motala

1-3 juli

Korpen National cup

Fotboll

Stockholm

6 juli

Almedalscupen

Fotboll

Visby

8 juli

Start simmomentet i Arbetsplatsklassikern

Simning

9 juli

Vansbrosimmet

Simning

Vansbro

13 juli

Kanalsimmet

Simning

Västervik

5 augusti

Eskilstunaloppet by night

Löpning

Eskilstuna

6 augusti

Vombsjön

Cykel

Veberöd

14 augusti

Start löpmomentet i Arbetsplatsklasikern

Löpning

20 augusti

Dianaloppet

Löpning

Eskilstuna

25 augusti

Jägarmilen

Löpning

Kiruna

27 augusti

Länsloppet

Löpning

Luleå

juni

juli

augusti

september Inomhus/vinter-idrotterna drar igång Gruppträningssäsongen drar igång 1 september

Blodomloppet

Löpning

Gotland

3 september

Knalleland Cup

Borås

Borås

17 september

Kretsloppet

Löpning

Borås

23-25 september

Lidingöloppet

Löpning

Riks

= Arbetsplatsklassikern

30

n°1 2016 #thisiskorpen


.. Vi har moblerna till det aktiva hemmet!

Biljardexperten har ett brett sortiment av Spel- och Bordtennisprodukter. Besök vår butik i centrala Stockholm (Odenplan), eller vår hemsida - www.biljardexperten.se

Upplandsgatan 39. 113 28 Stockholm. Tel 08-508 804 00. info@biljardexperten.se. www.biljardexperten.se

S

H

U

F

F

L

E

B

O

A

R

D

Ett kul, spännande och enkelt sätt att umgås på.Shuffleboard har blivit allt vanligare på aktivitetskrogar, sportbarer, bowling- och biljardhallar, konferenshotell m.m. Kort sagt; på platser där människor samlas och vill göra något kul och spännande tillsammans. Vi levererar shuffleboards tillverkade i USA, av absolut högsta kvalité och med överlägsen service. Vi erbjuder ett brett sortiment och förmånlig leasing. Kontakta oss på 08-508 804 50 för ytterligare info.


www.windfree.com

Redan vid 10 km/h brusar det.

Det mänskliga örat är inte konstruerat för högre hastigheter än i stort sett gångfart. Redan vid 10 km/h uppstår ett tydligt vindbrus, och vid 30 km/h står bruset för cirka 85 decibel. Ett tröttande brus, som ökar när det blåser, för alla som cyklar, löptränar, åker båt eller bara vistas utomhus. Med Windfree vindskydd sänks vindbruset avsevärt, medan övrigt ljud hörs som vanligt. Upplevelsen ökar och du hör omgivningen bättre, inte minst ljudet av bilar som närmar sig bakifrån – löpning och cykling blir både trevligare och säkrare. Skydden består av en plastbåge och skyddskåpor av ett mjukt skum (principen finns på snabba djur, vars öron skyddas med hjälp av pälshår). De sitter behagligt lätt och fungerar med in ear-hörlurar för musik/mobilsamtal. Windfree finns i ett flertal färger och du får tag på dem i vår webshop www.windfree.com eller i välsorterade sport- och cykelbutiker. Utomhusaktiviteter ska inte innebära ett hundliv, på grund av vindbruset.

Rek. pRis 299:-


Vandring & cykelresor 2016 Ett roligare sätt att resa! Vandra eller cykla och njut av vacker natur, god mat och trivsamt sällskap

Favoritresemål:

Vandring i Ligurien med Cinque Terre Cykla i undersköna Toscana Vandring på Amalfikusten med Capri Vinvandring i Valpolicella med Amarone Båtcykling i härliga Kroatien Pilgrimsvandring i Spanien Cykla i färgstarka Provence

Vandringsoch cykelresor sedan 1986!

Läs mer på www.primatravel.com där du även kan beställa vår fina broschyr. Eller ring 031-813350

33


FRÅGESPALT

Therese Sjögran Sportchef, f.d fotbollsproffs

 Hur såg en matchdag ut när du spelade? – Jag sov till nio och åt en bra frukost. Cyklade eller gick till Malmö IP och hade ett lättare träningspass med laget och lite häng i omklädningsrummet. Vi åt gemensam lunch och sen hem och slappade lite. Sen var det dags att ta sig till arenan igen och fokusera på tre poäng.

 Skillnaden nu? – Ja, det är ju ett helt annorlunda liv nu när jag blivit sportchef. Jag är på jobbet ganska tidigt, vid åtta tiden. Ibland kommer jag inte från kansliet förrän vid åtta på kvällen. Fast jag ska bli bättre på att ta helgerna ledigt.

JOSE NUNEZ

ULRIKA SKARIN

grundaren av Moveoometoden

verksamhetsansvarig Korpen Vallentuna, och instruktör i Korpen

 Är det inte lätt att skada sig när man tränar funktionell träning? – Visst kan du skada dig! När vi släpper den isolerade maskinträningen på gymmet uppstår det lätt en sorts otrygghet, men jag lämnar alltid över ansvaret till individen genom att börja ställa frågan: vad kan du göra? Jag väljer att ge öppna träningsutmaningar till den som vill utvecklas, men låter individen själv avgöra på vilket sätt övningen blir en utmaning för just hen. Då blir träningen trygg och skadefri.

34

 Är det svårt med Afroyoga? – Afroyoga är precis vad det låter som - lugna mjuka rörelser med medvetenhet kring andning ackompanjerat av afrikansk musik. Jag får ofta frågan om det är svårt att yoga och svarar alltid nej! Slappna av, njut och andas. Gör det som känns bra i din kropp!

”Slappna av, njut och andas. Gör det som känns bra i din kropp!” n°1 2016 #thisiskorpen


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


LÅNA UPP TILL 6 000:- HELT RÄNTEFRITT. INGA AVGIFTER ELLER DOLDA KOSTNADER.

Ring 08 - 121 111 11 eller besök oss online på www.vivus.se ERBJUDANDET GÄLLER FÖRSTA LÅNET FÖR ALLA NYA KUNDER. BETALA TILLBAKA OM 30 DAGAR. Villkor: Första lånet är helt ränte- och avgiftsfritt. Från andra lånet tas en fast månadsränta ut på 12% av lånebeloppet (nominell årsränta 144%, räknat som effektiv årsränta: 297%)

36för 30 dagar. Exempel: Låna 5 000 kr, ränta 600 kr, återbetala 5 600 kr. Inga andra kostnader tillkommer. Villkorsdatum 2016-04-01. Vivus.se är registrerat hos Finansinspektionen.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.