Page 1

Grigoli KopalianiProcesfolio BA3 GV2013-2014


Dit procesfolio geeft mijn onderzoek en resultaten weer vanhet 3de jaar grafische vormgeving aan Sint-Lucas Antwerpen.


Chubb

Munker-White Lilac Chaser Scala

A storm is brewing Trial

6

Brainstorm

82

8

Licht

84

10

Chaos

88

12

Beweging

94

Results

96

14 16

Keep on digging

100

20

Potpumps

102

Showtime

22

Summer sneaker

104

Game on

28

BMW i8

106

Evolution

30

Flamenco Footwear

110

Quick, put that down

32

Reconstruction

Handschoen

111

34

Full alfie

112

38

Sneakofile

Inie minie miny moe

40

Sneak peek

119

Accidents happen

44

Comparison

127

Node em up boys

46

Continuous

131

Slice and dice

48

Labtime

54

Fluky

56

Mixing

58

& matching

60

Jungle fever

62

Fluky jungle

64

& error

The line is coming

18

The entertainment industry

134

iota

136

sway

138

span

140

dyad

142

oiram

144


If monday had a face, I would punch it. Kelly Osbourne


Voor integrated 2013 kreeg het ganse 3de jaar van Sint-Lucasde opdracht om een Entr’actefilmpje te maken over één van de kleuren van de regenboog. Deze opdracht werd uitgevoerd in groepen van 3-4 personen, hierbij werkte ik samen met Dries Ignoul en Thomas Verlinden. Van de 25 groepen zouden door de studenten zelf dan uiteindelijk 8 worden gekozen die zouden worden afgespeeld tussen de sprekers door op Integrated 2013.

Scala

Chubb Munker-White Lilac Chaser

Integrated

5


6


Chubb

7

Deze is een optische illusie waarbij men denkt dat de bovenliggende vormen/objecten van kleur verschillen doordat ze op een ondergrond liggen die wel verschillende kleuren hebben, terwijl ze in feite beiden dezelfde kleur hebben.


18


Munker-White

9

Deze is een helderheidsillusie waarbij strepen van dezelfde kleur naast elkaar worden geplaatst en daaronder men balken met dezelfde kleuren worden gezet, wanneer men de onderliggende balken verschuift naar boven of onder lijkt het alsof deze van helderheid veranderen, terwijl dit eigenlijk hetzelfde blijft.


10


11

Lilac Chaser

Deze illusie is ook gekend als de Pac-Man illusie, het bestaat uit 12 bollen, deze worden in een cirkelvorm geplaatst met in het midden een kruis waarnaar men moet kijken. 1 van de bollen verdwijnt vervolgens voor een korte periode (0,1 sec) dan de volgende, en volgende enzovoort. Wanneer men voor ongeveer 20 seconden naar het kruisje heeft gestaard terwijl dit aan de gang was kan men 1 van de volgende 3 dingen zien: 1: Een leegte die ronddraait in de cirkel, dus 1 ontbrekende bol, 2: Een groene bol die ronddraait in de cirkel, deze vervangt dan zogezegd een van de lila bollen, 3: De groene bol die rondgaat op de grijze achtergrond, zonder dat men de lila bollen nog ziet.


12


13

Scala

Bij elke kleur kunnen we een bepaald scala aan tinten zien en herkennen, bij groen is dit scala het grootst, bij blauw het kleinst. Een uitleg zou kunnen zijn dat het een evolutionair kenmerk is, omdat wij ooit woudmensen waren en onze weg in het bos moesten kunnen vinden.


A storm is brewing

Tijdens de brainstorm en het onderzoek dat we voerden over de kleur groen kwamen uiteindelijk op een aantal verschillende ideeĂŤn waar we mee verder konden: 1) De duivel word tegenwoordig gezien als een rood beest, terwijl deze vroeger groen werd afgebeeld, hieruit kwam het idee om groen af te beelden als iets negatief door gebruik te maken van bepaalde voorwerpen die visueel als niet aantrekkelijk zijn worden gezien. 2) Groen is de enige kleur waarbij men zelfs de kleinste verschillen kan opmerken, als je 2 groenen naast elkaar zet, met beiden een verschil van zelfs 1%, dan zul je dit opmerken, bij andere kleuren zal dit niet het geval zijn. 3) Wanneer men normaal een wit licht door een dun spleetje door een prisma laat vallen krij je een regenboog, maar als je het licht van een ontbranding van een element daardoor laat vallen krijg je maar een aantal kleuren van de regenboog, dat patroon is uniek voor elke stof. Hierdoor zouden we het inherente groen uit elk kil licht kunnen halen en tonen op een bepaalde manier. Uiteindelijk zijn we tot een beslissing moeten komen over het idee waar we verder mee zouden willen gaan en besloten we om te gaan voor de visuele illusies, hiervoor werd verder onderzoek gedaan naar de soorten illusies die er bestaan, en hoe deze worden uitgevoerd, en hoe men deze maakt.

14


15


16


Trial

17

Het idee kwam om deze illusies te doen met stop-motion dus begonnen we met het maken van de vormen die we nodig hadden en zorgden we voor cameramateriaal en een namiddagje om dit allemaal eens uit te proberen.


18


& error

19

In eerste instantie wel leken de illusies wel te werken, maar nadat we de beelden dan zorgvuldig bekeken op het scherm kwam het toch wat te krakkemikkig over. Als we dit zouden doortrekken doorheen de volledige videozou het nog kunnen werken en een soort van rode draad zijn. Maar de illusies kwamen niet tot hun recht op deze manier.


The line is coming

We stapten af van het stop-motion idee en moesten dus alles opnieuw doen, ditmaal digitaal, waardoor we meer mogelijkheden hadden qua beweging van de vormen die in en uit het beeld gingen en waren de problemen in verband met helderheid en contrasten die we voordien hadden volledig van de tafel en konden we ons focussen op de eigenlijke illusies en hoe we deze zoudentonen aan het grote publiek. Ook dit was met vallen en opstaan maar de problemen konden nu sneller worden opgelost en konden we meer variaties maken van ĂŠĂŠn illusie op kortere tijd en konden we de verschillende illusies afstemmen op elkaar.

20


21


Showtime

Het eindresultaat was niet meer het krakkemikkige dat we voordien waren, alle illusies pasten bij elkaar, loopten mooi in elkaar over en, belangrijker nog, ze werkten allemaal, je zag hetgeen je moest zien bij elke illusie, en kreeg daar bovenop nog een woordje uitleg bij wat je zag en waarom je dit zag. Als groep waren we zeer blij met het eindresultaat, nu was het enkel nog afwachten op het verdict van de mede studenten en of onze video zou worden afgespeeld op Integrated 2013.

22


23


Integrated 2013

Om voor de tweede maal integrated te mogen bezoek was alweer een leervolle ervaring vol met inspirerende en interessante sprekers. Een aantal hoogtepunten voor mezelf waren: Christo, Dan Perjovschi, The Stone twins, Theo Jansen, Morag Myerscough, Nous Vous, Felix & Mathis Pfäfli, Daan Roosegaarde, Emrg, Typeradio en Jordan Darby.Uiteindelijk werd ons filmpje ook gekozen als entr’acte voor de kleur groen.

24


25


I’m writing a book, so far I’ve got the page numbers done. 26

Steven Wright


In verband met het groepsthema dat we in het eerste semester kozen, in mijn geval was dat eruptie, moesten we met dit thema een lettertype daarbij ontwerpen. Naast dat letterype kregen we ook de opdracht om een tweede letertype te maken, dit ging om de combinatie van typografie en geluid, dit mocht een heel ander lettertype zijn, of je kon ook je klassiek lettertype gebruiken en daarbij iets doen met geluid, de keuze was aan ons leerlingen.

Game on Evolution

Typografie

27


28


Game on

29

Type:Rider is een spel voor iOS en Android waarbij je de geschiedenis van de typografie te zien krijgt in een platformstijl zoals dat van Mario. Elke wereld speelt zich af rond een bepaald font; Futura, Times, Helvetica, Garamond,... Je speelt als een dubbele punt dat rondbeweegd als een brommer, naarmate je verder en verder geraakt verzamel je paginas van een boek dat gaat over de geschiedenis van typografie. Elke wereld is geinspireerd door de periode van kunst waarin het font gemaakt is. Zo is de bijvoorbeeld de wereld van de Times gebasseerd op de jaren ‘20. Ook zit er een geheim Comic Sans wereldje in het spel verborgen.


30


Evolution

31

Na het op papier zetten van mn eerste ideeën begon ik de geschiedenis van de typografie te onderzoek, hierbij kwam ik op een YouTube filmpje terecht genaamd “The History of Typography - Animated Short” door Ben Barrett-Forrest. Hierbij toont hij door middel van stop-motion de evolutie van lettertypes, geeft hij informatie over degene die het ontworpen heeft en een aantal kenmerken van de lettertypes. Dit leidde uiteindelijk naar het concept dat ik verder ging uitwerken.


Quick, put that down

Mijn eerste concept kwam redelijk kort nadat ik de opdracht bekeek, het hield in dat ik zou vertrekken vanuit 1 of meerdere beginpunten, waaruit dan de individuele letters ontwikkelen, hiervoor begon ik meteen schetsen te maken waarbij ik telkens een punt zette en probeerde om vanuit dat punt een letter te krijgen, dat punt veranderd per letter van plaats, sommige letters hadden 2 of 3 punten maximum. Ik moest hierbij niet alle letters opnieuw tekenen,ik kon de vormen hebruiken omdat ze zichtbaar waren op de achterkant van het blad. Sommige vormen kon ik gebruiken voor meerdere letters, het ontwerp voor de letter “b” kon ik gebruiken voor; b, d, p en q, en “k” op zijn kant gezet werd een “v”, wat er natuurlijk voor zorgde dat ik wat minder werk moest verzetten om tot een volledig alfabet te geraken.

32


33


Reconstruction

Door meer onderzoek te doen naar lettertypen, hoe ze ontworpen werden en in elkaar zitten kwam ik op een evolutie terecht in typografie,de volgorde was; Old Style, Transitional, Modern, Slab serif, Sans serif.

34


35


37

Bij elk van deze stijlen zocht ik vervolgens een lettertype om verder onderzoek te verrichten, deze waren; Iowan Old Style, Baskerville, Bodoni, Sanchez, Couture Bold. Bij elke letter knipte ik een deel weg, om zo telkens 5 stukken over te hebben per letter, deze stukken plakte ik dan terug aan elkaar om zo een nieuwe letter te bekomen


38

Full alfie


39


Inie minie miny moe

Het resultaat was op zich interessant en bruikbaar, maar er was ook een negatieve kant aan, namelijk, elke stijl/font staat op dezelfde plek, het begint telkens met old style en eindigt in sans serif, waardoor elke letter wel een samenhang heeft, maar toch meer variatie vereist. Ook waren er onregelmatigheden waarbij je stukken had die ergens rondzweefden zonder dat ze verbonden waren aan de letter. Om voor variatie te zorgen koos ik per fontstijl een kleur uit en begon dan te spelen met de volgorde waarin ze staan in de letter. Zo kon ik ook beter zien of ik niet ergens een aantal keren dezelfde volgordes had. Waar er wel een gelijkenis is, is bij de hoofdletters en kleine letters, dezelfde volgorde van stijlen bij de hoofdletter “A” is dezelfde als bij de kleine letter “a”.

40


41


Het nieuwe font waarbij ik de stijlen door elkaar gooide, in plaats van ze telkens op dezelfde plek te laten staan. Je ziet nog steed gelijkenissen hieren daar, en het zijn praktisch allemaal schreefletters. Maar wat als men geen schreefletters zou willen, wat als men deze lettertypes niet aantrekkelijk vind, of men dit niet geschikt vind vooreen bepaald ontwerp, dan zouden ze een anderfont moeten zoeken, en hebben ze eventueel een slechte indruk van dit font, hiervoor zocht ik verder naar een oplossing.


Accidents happen

44

Tijdens het knippen van de 5 verschillende delen van elke letter zag ik ondertussen interessanteresultaten verschijnen doordat de ankerpunten af en toe opensprongen omdat ik ze wegknipte, hierdoor verschenen er spontanelijnen doorheen de letters, die beelden hield ik telkens bij om te zien of het iets zou geven als ik ze allemaal zou hebben, uiteindelijk kwam ik zo op een 2de font waarvoor ik eigenlijk niets moest doen, altijd welkom natuurlijk.


45


Node em up boys

Als volgende stap in het process besloot ik om dit systeem in Nodebox te ontwikkelen, hierdoor zou men kunnen kiezen in hoeveel delen men de letters wilt snijden en welke lettertypes men hieraan wilt koppelen. Soms download je een font dat interessant lijkt, maar vind je bijvoorbeeld de “N” of de “b” niet mooi, bij dit systeem heb je de keuze tussen vele verschillen stijlen voor elke letter, en kun je dus blijven zoeken naarhetgeen je zelf een mooie combinatie vind om mee te werken.

46


47


Slice and dice

Door middel van Nodebox heb je nu meer vrijheid in een aantal verschillende aspecten, je kan kiezen in hoeveel delen je de letters wilt snijden en je kan de lettertypes die je zelf op je pc of mac hebt staan nu ook gebruiken om zo nog meer variaties te zoeken. Wat ik hierbij nog wel wou doen is een minimum en een maximum aangeven waarin je je letters kan snijden.

48

3


2

49

4


5

50

7


6

51

8


9

52

100


10 53

500


Labtime

Dankzij Nodebox werkte het volledige systeem zoals het moest en was het weer tijd om een lastige beslissing te nemen, het kiezen van de letters om m’n font mee samen te stellen, het is hetzelfde als vragen aan ouders om hun favoriete kind uit te kiezen. Uiteindelijk heb ik dit font maar random gekozen door in Nodebox simpelweg de eerste seed te kiezen, zo moest ik niet door alle verschillende mogelijkheden gaan en telkens een favoriet uit te kiezen, want dat zou toch niet mogelijk zijn aangezien ze eigenlijk allemaal mijn creaties zijn.

54


55


Fluky

Zoals eerder vermeld koos ik de eerste letters uit die Nodebox voor me samenstelde, hiervoor zocht ik vervolgens een naam dat erbij paste, ik zocht naar een synoniem voor random, in een lijst van verschillende mogelijkheden zag ik het woord “Fluky” staan, dit was meteen raak, het paste naar mijn gevoel perfect bij het font. Op de komende pagina’s ziet u 2 A3 posters die ik hierbij heb gemaakt, de ene t geeft een knipoog naar het proces, de andere toont alle lettertekens.

56

Bij het font “Fluky” gaat het erom dat je met behulp van nodebox kan kiezen in hoeveel stukken je de individuele letters snijd, en welke fonts je daarvoor wilt gebruiken. Hier ziet u de hoofdletter “F”, van de naam “Fluky”, wat een synoniem is voor willekeurig, aangezien nodebox alle fonts door elkaar gooit en ze later combineert. Ik heb ervoor gekozen om de letters van mijn font in 5 delen te snijden, omdat uit mijn eerder onderzoek bleek dat er een evoltie was in typografie, dit ging van old style, naar transitional naar modern style dan sans serif en vervolgens slab serif.


a b cd e f g h i j k l m n o pq r s t u v w x y z A B C DE F G HI J K L M N O P Q R S T UV W X Y Z 0123456789 .,-/!#$%&()+ 57


Mixing

M’n klassiek font was zo goed als klaar, ondertussen zocht ik naar een reeks geluiden die ik kon gebruiken om m’n sound en typo mee te maken, ik koos hierbij voor dierengeluiden opdat ik zo een reeks van gelijkaardige geluiden zou hebben in plaats van allemaal verschillenden. Deze geluiden bewerkte ik op een zelfde manier als ik mijn klassiek font maakte. Ik nam het geluid, verdeelde het in verschillende stukken, hierbij versnelde ik sommige stukken en anderen werden vertraagd en plakte deze delen terug aan elkaar.

58


59


& matching

De geluiden waren naar mijn mening interessant, sommigen zelfshilarisch. Deze geluiden heb ik laten horen aan een aantal mensen en ze proberen te laten gokken wat dat geluid was, de meesten wisten het niet, of gokten verkeerd, wanneer iemand wel juist gokte ging ik terug naar m’n computer om het geluid verder te bewerken. Deze geluiden heb ik vervolgens geintegreerd in Nodebox om zo een font te maken dat reageert op geluid. Dit was een leerprocess aangezien Nodebox een nieuw programma is en het meer oefening vereist om dit toch ietwat te leren kennen en er meer mee te kunnen spelen.

60


61


Jungle fever

Ik had mijn geluiden, en ik had mijn reagerend font, maar hoe ging ik dit presenteren? Ik deed simpelweg wat ik graag doe, editen. Hierbij plaatste ik m’n camera voor mijn scherm, speelde telkens de geluiden af en liet mijn tekst daarop reageren. Hierbij koos ik de tekst: The city is not a concrete jungle, it is a human zoo van Desmond Morris, dit pastte zowel bij mijn dierengeluiden, alsook bij de soms drukke momenten die je te zien krijgt wanneer de letters daarop reageerden. Eens ik al mijn beelden had ging ik terug naar premiere pro om hiervoor een video te monteren.

62


63


Het was vooral de audio waar ik mij tijdens het editen nog meer mee bezig moest houden, aangezien sommige geluiden elkaar moesten overlappen om het zo meer op een jungle te laten lijken, hierbij moest ik telkens ĂŠĂŠn of meerdere ankerpunten toevoegen op de geluidsfragmenten en deze op bepaalde plekken hoger of lager zetten zodat ze elkaar niet zouden hinderen op een of andere manier. Alle witte stippen die u ziet in de blauwe rechthoeken zijn alle ankerpunten die ik daarin heb geplaatst om zo het geluid te regelen.

64


65


Fluky jungle

Hierbij ziet u een aantal screenshot van de uiteindelijke video. Deze heb ik uiteindelijk geupload op Youtube onder de naam “Fluky jungle�, deze heb ik zo genoemd omdat ik mijn font Fluky heb genoemd en het geluid mij doet denken aan een jungle vol met dieren, ook al leven de meeste dieren die ik gebruikte niet in de jungle. Op de komende paginas ziet u screenshot van deze video..

66


67


68


69


70


71


72


73


74


75


76


77


78


79


My childhood may be over but that doesn not mean playtime is. 80

Frank Herbert


Als groeps kozen we om te werken rond het thema ERUPTIE, hiervoor moest een epub en een datavisualisatieposter gemaakt worden, we kozen uiteindelijk om vanuit de brainstorm per persoon een aantal onderwerpen uit te kiezen die ons het meeste interesseerden en voerden daar onderzoek rond. Wat u te zien krijgt op de volgende paginas zijn mijn persoonlijke keuzes waarrond ik mijn onderzoek voornamelijk voerde.

Licht Chaos Beweging

ERUPTIE

81


Brainstorm

Het eerste dat we deden als groep was natuurlijk een brainstorm, we waren met 4 personen en kozen ervoor om ieders zijn eigen brainstorm te laten doen, later zouden we deze allemaal samenbrengen tot 1 grote brainstorm, en eventueel bijvullen en weghalen. Hieronder ziet u mijn persoonlijke brainstorm. En op de rechterpagina de gezamenlijke.

82


83

Na deze brainstorms besloten we dat ieders een aantal onderwerpen zou uitkiezen die ons het meeste interesseerden, deze onderwerpen gingen we dan verder individueel onderzoeken. Op de volgende paginas ziet u mijn gekozen themas en de daarbij behorende beelden.


84


Licht

4

85

Chromosaturation by Carlos-cruz diez: The Chromosaturation is an artificial environment composed of three color chambers, one red, one greenand one blue that immerse the visitor in a completely monochrome situation. This experience creates disturbances in the retina, accustomed to receive wide range of colors simultaneously.


86


87


88


Chaos

89

Cai Guo-Qiang's head on installation of ninety-nine lifelike replicas of wolves running Head On into a glass wall is a visual allegory for the human condition. Cai Guo-Qiang's pack of wolves, relentlessly charging forward towards a sudden end, represents the will to heroically press on. It is at the same time both tragic and beautiful.


90


91

Cai initially began working with gunpowder to foster spontaneity and confront the suppressive, controlled artistic tradition and social climate in China. While living in Japan from 1986 to 1995, Cai explored the properties of gunpowder in his drawings, an inquiry that eventually led to his experimentation with explosives on a massive scale and the development of his signature "explosion events".


92


93

On Saturday April 7, 2012, artist Cai Guo-Qiang marked the opening of his exhibition with Mystery Circle: Explosion Event for The Museum of Contemporary Art, Los Angeles; a site-specific work created for MOCA. Some 40,000 rockets, arranged on the northern wall of the Geffen Contemporary in a crop circle-like pattern, exploded outward in a massive display of light, heat and sound. The packed crowd, gathered just a little to the side and at a safe distance away, went wild. Most cheered ecstatically; though a few were seen to duck and cover.


94


Beweging

95

Freerunning is een adembenemede nieuwe sport en ik mag daar deel van uitmaken als oprichter van een van de freerunning teams van antwerpen, de eruptie zit hem niet enkel in de groei van de sport, maar ook in de bewegingen die ze uitvoeren.


Results

Met de verworvern informatie moesten we uiteindelijk een epub maken, en een datavisualisatieposter, waarbij je al het onderzoek van de groep toont, bij de epub bepaalden we een vast stramien waarin iedereen zijn beelden en teksten mocht zetten hoe je die wou, en later voegden we die samen in ĂŠĂŠn epub.

96


97


98


CH

HY

AP

N

ON TS N

TOT I DYNNG AM IE

ON

TP

LO F

VOEDING

AT TG

S AO

AR ZW

FIN

Slow mo guys

G

CH G LEIDIN

MIS

KA

OORLOG

NO

KIP UIT EI

N

RELLEN

OOD

RIJZEND BR

GE

WE

JS DROOGI

ER

VUUR

SC HO GEWELD T ONV ERW ACH T

WERK

UITBR

EKEN

SLIJ

AFST

TEN

ERV

EN

VERSCH

99

IJNEN

M

Karymsky volcano, Russia, 2 januari 1996

KEN

BURST

DR

EUW

SNE

T TRO VER

ANG

MA

BIG B

MAG

L

I

STRAA

AW AA

ERT

AS CO

IL TE

O T-

ZON

S

RU

LAM

NEV

T

US

NR

ST

LICHT

EA

AMI

TSUN

Structure, onbekend

WATER

FORTU

K

KU

NS

T

ERATIX

CAL E

IDO

EX

IS

DE

Green orgasm, Dong Li-Blackwell

OP

E

OS

PN

HY

JE IST

PU

TE

R OO

B

GE

ES SIE

MU

N

EM

AD

MUNDI

SCO

LE

PE VI

PR

MO

EN

S

RU

NA IMP

MUZIE

RS

INTU

GELUID

EL

N

KH IJ NL

EXPRESSIONISME

ARHEID

FACADE - WA Echografie, onbekend

Mad Maidland

OO

ÏTIE

BINN

KE

EI

ACTION PAINTING

ITEN EN - BU

RC

DS ST OO

GE - DOOD

OV ER

LEVEN

RN

AN

E-B

EIND

VEN

VULKA

EGIN

KA

UP

T

ST

T AS CO

-L

RAV

T

ES

T

EXT

N

GE

-W

M

KSE

BLI

EL

P UP

RE

ER TUP IRR

I VL

To cat, Grigoli Kopaliani

-IN

RASH

N VA

N CO CO

ERUPTIEF

DISCHARGE

OR ST

ER

ND

AFBRE

OUTBURST

EN

HT

UC VL

T

COLA

PE

PE N

AA LK VU

ES T

IN

COR N

MUNT &

EP

ITS

POP

IE

EM

ID

FE

TE

LAV AU

VER S

LEERBAAR ONCONTRO

N FO

TIO ERUP

SSEN

PRE IDE

RU

KITORES

OPLO

VE R DW IJN EN UI TL D EV O O EN RB RE KE N

SB

TION

N

AU

ERUP

E

ASM ORG

AG

UITSL

ZIE

K

N RE EU

KL Tanderuptie, wikipedia

CT

TIN

INS

G

FFIN

PLO

ONT

ING

IND

OPW

HEID NS INTE

OOS TEL

RUS

ENT

ERAM

TEMP

Mathaf opening

K ATTAC ACTIEF PANIC HYPER

ERUPTIE

OPWINDING

ADRENALINE

HYSTERIE ONSTABIEL

Supernova, Wikipedia

SUPERNOVA


Keep on digging

Mijn eerste thema om rond te werken in het 2de semester was freerunning, maar rond dit thema had ik de voorbije jaren al wat werk rond gemaakt en wilde dit niet nog eens doen gewoon omdat het dan gemakkelijker zou gaan aangezien ik het meeste van dat onderzoek al klaar zou hebben liggen. Wat ik dus verder ging onderzoeken was nog een raadsel voor mij, tot ik op een dag, in weer een lange busrit iemand binnen zag komen met nike lebron 11's, al een geluk ging die persoon niet al te ver zitten, zo kon ik die sneaker wat beter bekijken, ondertussen vroeg ik mezelf af hoe ze ooit op zo'n sneaker konden komen, dus besloot ik spontaan om dat te gaan onderzoeken, op de komende paginas ziet u aantal screenshots uit m'n onderzoeksboek dat ik dit jaar maakte rond dat onderwerp.

100


101


Potpumps

Hiervoor begon ik eerst een vooral met een klein onderzoek naar de geschiedenis van de schoen zelf, maar al snel kwam de drang om iets te beginnen maken, te tekenen, te ontwerpen. Dus dat ben ik dan ook gaan doen, ik zocht naar mogelijke combinaties die ik zou kunnen uitschetsen, zo kwam ik op mijn eerste idee, namelijk een schoen die uit een plantenpot groeit, deze zou je maar 1 maal moeten kopen, hierbij kies je het zaad dat je wilt dat er uit groeit, en de pot waaruit het moet groeien.

102


103


Summer sneaker

Na de potpumps kwam het idee voor een zomer versie van een sneaker, hierbij koos ik ervoor om dit eens uit te proberen met de Nike Air Max.

104


Wat ik eerst had moeten doen was onderzoek verrichten of dit soort sneaker sandaaltje al bestonden. Het bestond niet alleen, maar het was ook bijna door elk merk al eens uitgeprobeerd, of door mensen die ooit eens een sneaker hadden waarmee ze zelf eens wouden mee knutselen.

105


BMW i8

Ik besloot dus om eerst onderzoek te doen voordat ik zelf zou beginnen schetsen, het volgende concept bestond eruit dat ik diezelfde Nike Air Max zou proberen te doen lijken op de BMW i8 wagen. Hiervoor zocht ik eerst naar verscheidene beelden van deze auto, vanuit verschillende perspectieven, zodat ik bij het schetsen niets zou overslaan dat eventueel op ĂŠĂŠn kant van de wagen wel zichtbaar zou zijn en op de andere niet.

106


107


Na de beelden te hebben bekeken was het tijd om dit om te zetten in een sneaker. Eerst deed ik dit op papier, zo kon ik sneller bepaalde vormen en aspecten van de sneaker veranderen wanneer dit nodig was. Zodra de tekening naar wens was werd het tijd om deze in illustrator te steken, in te kleuren, en hier en daar wat extra stiksels en diepte aan toe te voegen.

1: Oppervlaktes inkleuren.

Hier en daar wat gradients om diepte te creĂŤren.

2: Meer diepte creĂŤren door op verschillende

plaatsen meer en minder schaduwen te plaatsen. Sommige oppervlakten dikker maken dan anderen. Toevoegen van stiksels

3: Herwerken van de achterkant om het meer te laten lijken op de originele achterlichten.

108


1:

109

2:

3:


Flamenco Footwear

Hett volgende concept was om een schoen te ontwerpen waarbij bepaalde delen zouden lijken op bijvoorbeeld de jurk, de waaier enzovoort. Onderaan ziet u de uiteindelijke tekeningen.

110


Handschoen

Tijdens het tekenen van de zomer sneaker kwam ik al op het idee om een eigenlijke Hand Schoen te maken, dus deed ik dit uiteindelijk ook, hierbij nam ik eerst een foto van mij hand in de positie waarin ik de schoen wou tekenen, nadien zocht ik een schoen die hierbij zou passen,dit werd de Converse All Star. Deze schoen heb ik vervoglens proberen te mengen met de foto van mijn hand, hieronder ziet u het resultaat.

111


Sneakofile

Uiteindelijk hadden deze schetsen eigenlijk geen betekenis, ik maakte ze eigenlijk gewoon omdat ik nog niet wist wat ik juist wou doen, dus besloot ik uiteindelijk om terug te keren naar het oorspronkelijk idee wat was om vooral onderzoek te doen naar de geschiedenis van de schoen, en zo verder te evolueren naar de sneaker, hoe deze tot stand kwam, welke subculturen hierbij zijn ontstaan, welke gebeurtenissen deze industrie deden tot stand komen, welke personen en groepen deze nog verder deden groeien, welke bedrijven hierbij het meeste invloed hebben en wat hun geschiedenis was, hoe hun logos tot stand kwamen, wie deze ontworpen had, waarom juist die vorm en kleur daarvoor kozen, hoe deze industrie het hele ecologisch aspect integreerden in hun nieuwe ontwerpen, welke technologieĂŤn er reeds zijn geweest, welke nieuwe technologieĂŤn er momenteel in werking zijn, en hoe de toekomst er zou kunnen uitzien. In de komende paginas zult u vooral screenshot zien van de verscheide boeken die ik maakte, waarom ik deze maakte, en welke stappen ik genomen heb om tot mijn uiteindelijk onderzoekboek te komen Mijn eerste boekje bestond uit een stukje geschiedenis waarbij je uitleg kreeg over de stijl van schoenen die er doorheen de jaren waren, te beginnen bij de prehistorie om uiteindelijk uit te komen tot 1990, hierbij toonde ik bij elke eeuw ook telkens 1 schoen die de mensen toen vooral droegen.

112


Ik ging verder met wat onderzoek naar rubber en caoutchouc, en naar de persoon die hiervoor het patent bezat. Nadien zocht ik de bekendste bedrijven die momenteel sneakers produceren, zocht hun logo op en vervolgens hun geschiedenis, wie deze bedrijven opstartte, hoe ze op de naam van hun bedrijf kwamen en hun logo en eventuele fun facts in verband met die bedrijven, eventuele connecties die ze hadden met andere bedrijven. Hierbij zocht ik ook naar de eerste schoen die ze ooit maakten, als ik deze niet vond dan koos ik voor de meest gekende schoen die ze geproduceerd hadden.

113


114


115


116


Nadat ik hiermee zo goed als klaar was vond ik het zelf niet meer zo interessant, dit door gebrek aan informatie en beeldmateriaal. Ik besloot om dit even opzij te leggen en begon meer informatie te zoeken over de bedrijven zelf, en wat ze hadden meegemaakt sinds hun start, hoe ze op hun logo kwamen, hoe hun reclamecampagnes en hun websites eruit zagen. Hierbij plaatste ik hun logos op de cover waarbij ik in grote lijnen het logo probeerde te analyseren, als men zo alle boeken naast elkaar zou leggen, dan zou men ook kunnen vergelijken hoe de ene is opgemaakt tegenover de andere.

117


118

Na zo’n 7 boekjes te hebben afgemaakt van elks ongeveer 20 paginas was het voor mezelf duidelijk dat het steeds repetitief werd, en ik de informatie probeerde interessanter te maken door er veel versiering bij te voegen, zoals een kronkelig lijntje, gaatjes waar uiteindelijk veters in zouden komen om zo bij elk boekje de bladeren te bundelen, wat ook niet nuttig geplaatst was, aangezien je niet naar boven bladerd natuurlijk. Wat er ook ontbrak was niet per se schoenen maar ook heel de cultuur daarachter, de subculturen, de gewoontes, de hele custom scene, de technologieÍn de mensen die een grote invloed hadden op deze cultuur en nog veel meer, dus besloot ik om ook dit opzij te leggen en niet per se opnieuw te beginnen, aangezien ik alle informatie die ik tot nu toe al verworven had zowiezo nog ging gebruiken bij hetgeen ik uiteindelijk ging maken.


Sneak peek

Na al mijn vorige pogingen bedacht ik me dat ik dit project nog zowiezo ga doortrekken naar mijn masterproef, en sinds ik het komend jaar nog een soort overgangsjaartje heb, heb ik dus nog meer dan genoeg tijd om verder te werken aan onderzoek en eventuele ontwerpen die ik tussenin wil maken. Dus besloot ik om momenteel één groot onderzoeksboek te ontwerpen waarbij ik zo veel mogelijk toon dat te maken heeft met heel de sneakercultuur, dit gaat van de geschiedenis van de schoen naar de komst van de eerste sneakers, de verscheidene subculturen die ontstonden in verband met sneakers, zoals mensen die tandenborstel overal mee namen om zo hun sneakers proper te houden, tot mensen die 10 paar schoenen kopen zodat ze altijd een nieuw paar hebben om aan te doen, hierin zie je ook de verschillende personen en gebeurtenissen die de sneakerindustrie hebben gemaakt tot wat het nu is, de hele customscene en mogelijkheden om je sneaker uniek te maken komen ook aan bod, daarbij ook de verscheidene technologieën die er op bepaalde momenten zijn geweest bij de verschillende bedrijvenvverder zie je in die publicatie ook het ecologisch aspect van de schoenenindustrie die tegenwoordig meer en meer word geïntegreerd bij vele merken.

119


120


121


122


123


124


125


126


Comparison

Het onderzoeksboek dat ik op de voorgaande paginas liet zien zal het komend jaar nog groeien aangezien ik van plan ben om dit door te trekken naar mijn masterproef, dus besloot ik om het voor nu te houden op hetgeen ik had en als extratje een 2de boekje te maken, hierbij neem ik logos van een aantal bekende sneakerproducenten, bepaal ik een breedte die bij alle logos hetzelfde zou zijn, hierna maakte ik gebruik van verticale en horizontale lijnen om in grote lijnen elk logo te analyseren, dit zou me later helpen bij het ontwerpen van mijn eigen logo voor de schoenen die ik ging maken.

127


128


129


130


Continuous

131

Ik besloot om het op dit punt stil te zetten, het einde van het jaar is nabij en het was tijd om dit allemaal vorm te geven in deze publicatie en alles klaar te maken tegen de eindjury.Het komend jaar zal dit onderzoek zeker nog toenemen, ik zal dieper ingaan op het aspect van grafisch ontwerp en reclame, maar ook in het 3D printen en wat daar allemaal bij komt kijken, zoals verschillende programmas waarmee je in 3Dkunt tekenen om later dit model ook degelijk te kunnen printen. Ik zal hiernaast ook verderwerken aan het ontwikkelen van m’n eigen schoenmerk logo en de daarbij horende huisstijl, dit ook in verband met eventuele reclame en website om meerdere personen aan te trekken. Dit zal ik allemaal doen in samenwerking met Dries Ignoul, een sneakerhead en medestudent grafisch ontwerp.


I love deadlines I like the whoosh sound they make as they fly by. 132

Douglas Adams


De wekelijkse opdrachten kan je opvolgen zoals ze gegeven zijn, of kan je gebruiken als leidraad voor een groter idee waar je aan wilt werken doorheen het semester. Op de komende pagina’s ziet u de beelden die ik dit jaar produceerde voor dit vak.

Video

133


The entertainment industry

Ik zat in m’n kamer te werken toen ik mijn broer voor de zoveelste keer hoorde roepen naar iets, dus ging ik zien, blijkbaar riep hij naar andere online spelers, en hij klikte erop los op z’n muis, dat geluid bleef in m’n hoofd zitten dus kwam ik op het idee om zijn genadeloze geklik op een of andere manier in beeld te brengen. Ik plaatste dan mijn camera recht voor zijn hand, drukte op record, en kwam een aantal minuten later terug om het resultaat te bekijken. 05:14

134


135


iota

De zoveelste regenachtige zomerdag in Belgie resulteerde in een interessant beeld waarbij de camera voor een openstaand raam werd geplaatst, hierbij zorgde de regen en wind voor een interesasnte speling waarbij het raam bewoog door de wind, en de camera telkens focust op de regendruppels op het raam. 03:46

136


137


SWAY

Het idee kwam op het moment dat ik mijn trui aandeed en met mijn hand tegen de lamp sloeg en het zag heen en weer zwieren. ik besloot vervolgens om mijn camera erbij te halen en deze naar de lamp te richten, waardoor enkel dit licht uiteindelijkzichtbaar zou zijn aangezien de camera de rest donkerder maakt als je het naar een lichtbron right. Ik begon vervolgens met een lat op de lamp te tikken zodat deze zou bewegen, het resultaat ziet u in screenshot hieronder. 03:21

138


139


span

een hele dag aan een stuk doorwerken zorgde er uiteindelijk ook voor dat ik niet in slaap kon vallen. op een bepaald moment bleef ik naar de klok staren en zag dat de balkjes bewogen, toen haalde ik m’n camera er maar bij en filmde de klok. paar uurtjes later bekeek ik het resultaat, hierbij kon je de bewegingen van de balken wel zien maar het was niet interessant genoeg, dus smeet ik het in after effects en speelde wat met de curves, uiteindelijk bleek dat er ook rode stippen zichtbaar werden, en deze ook allemaal door elkaar bewogen als een levend organisme. 09:18

140


141


dyad

terwijl je tijdens de les kijkt naar een film die je niet meteen interesseert zoek je meestal iets anders om jezelf mee bezig te houden, toevallig zat ik op een bureaustoel waarop ik rond kon draaien en had ik mijn camera bij, die richte ik naar mn voeten, begon te filmen en te draaien op mn stoel, het resultaat kan je interpreteren op een aantal manieren, als je goed kijkt zie je de poten van de stoel misschien wel en weet je dus dat het gewoonweg iemand is die ronddraait op een stoel, maar zie je deze poten niet dan krijgt het een lugubere draai waarop het lijkt op iemand die zijn eigen juist heeft opgehangen en je de voeten van de persoon ziet heen en weer wiegen. 02:17

142


143


oiram

Op een avond stappen met m’n camera kwam ik op een brug terecht boven de A12, dit leek mij een geschikt moment om de 50mm lens te gebruiken, en te zien hoe de bokeh daarbij zou uitzien, het resultaat was ok, maar nog niet interessant genoeg dus liet ik het even opzij liggen, aantal dagen later hoorde ik op school het tertis muziekje spelen tijdens een praktijk les, dat deuntje deed mij denken aan super mario, door dat liedje af te spelen deed het mij denken aaneen springende mario. diezelfde avond besloot ik om mario te combineren met m’n bokeh video, hierbij heb ik super mario eerst nagemaakt met illustrator en deze nadien geintegreerd in de video, hierin liep hij heen en weer, springend over de lichtjes van de aankomende wagens. Om dit filmpje te kunnen laten loopen moest ik mario op een bepaald moment tragisch genoeg laten sterven. 00:24

144


145


Procesfolio Grigoli Kopaliani  

Dit procesfolio laat mijn onderzoek en resultaten zien van het 3de jaar grafisch ontwerp aan Sint-Lucas Antwerpen.

Advertisement