Page 1


“Sharen, maar dan in het echt”


3 6 8

10

Concept

5

Visie, missie en kernwaarden

Organisatiedoelstellingen

7

Communicatiedoelstellingen

Organisatiestructuur

9

17

Wat maakt ons uniek?

22

Strategie

11

Website en social media

Acties

18

Stakeholders

Sponsoring en partners

30

Ons team


Concept

Concept Eerstejaarsstudenten die op kot gaan, worden getest of zij zelfstandig kunnen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. De meeste eerstejaars eten vaak fastfood, want ze kunnen niet koken en hebben niet voldoende budget om een gezonde maaltijd naar binnen te spelen. Daarbovenop zijn er ook heel wat studenten die niemand kennen in de voor hen nieuwe stad. Ze moeten vaak alleen eten, dus kiezen zij voor een snelle hap die vaak ongezond is. Wij, studenten, hebben dat ook meegemaakt. De ene kan natuurlijk al wat beter voor zichzelf zorgen dan de andere, maar zelf koken als eerstejaarsstudent wordt niet door velen gedaan. Wij willen daar iets aan veranderen en daarom kwamen wij op het idee Kook&Eet. Kook&Eet is een vzw, opgericht door studenten communicatiemanagement, gevestigd in de studentenstad Gent. De organisatie richt zich enkel op eerstejaarsstudenten die willen leren koken, die nieuwe mensen willen leren kennen en dit allemaal binnen een beperkt budget. De Hotelschool van Gent biedt twee dagen in de week, namelijk de dinsdag en donderdag, hun keuken en materiaal aan. Het is dé perfecte locatie om jongeren te leren koken: er is voldoende materiaal, de ruimte is groot genoeg om een twintigtal studenten te leren koken en de studenten van de Hotelschool zullen de eerstejaarsstudenten leren koken. Het is een win-winsituatie, want de studenten kunnen op deze manier extra punten verdienen in hun opleiding als kok en Kook&Eet heeft goede koks die niet duur zijn. De bedoeling is dat de koks de studenten leren koken binnen het budget van een student. Voor 8 euro per maaltijd leren de studenten lekker en gezond koken en kunnen zij hun zelfgemaakte gerechtje opeten. Er zal een gezellige eettafel voorzien zijn, zodat de studenten elkaar beter kunnen leren kennen. Op die manier hoeven zij niet alleen te eten, maken zij hoogstwaarschijnlijk nieuwe vrienden en eten zij gezond. Met een gezonde maaltijd bedoelen wij een vers gekookte maaltijd. Onze sponsor ‘Delhaize’ biedt ons vis en vlees aan en de sponsor ‘De Wassende Maan’ geeft ons groenten, fruit en deegwaren. Als kok moet je veel proeven waardoor de studenten al gauw dorst zullen krijgen. Tijdens het koken en eten wordt drank aangeboden, zowel alcoholisch als non-alcoholisch. De alcoholische dranken die worden geserveerd passen steeds perfect bij de maaltijd die wordt gemaakt. Drankencentrale Dhondt biedt ons een assortiment bieren, frisdranken, wijn en sterke drank aan. Koken en af en toe nippen aan een lekker drankje is ontspanning en plezier.

3


Concept

De jongeren kunnen zich via de website van Kook&Eet inschrijven en dat liefst een week op voorhand. De studenten ontvangen een bevestiging van hun inschrijving per mail en brengen dat mee naar de kooksessie. Degene die niet aanwezig zijn en niets hebben laten weten worden opgebeld. Als deze studenten geen geldige reden hebben, zullen zij zich niet meer kunnen inschrijven voor een sessie Kook&Eet. Dit omdat het aantal studenten die kunnen deelnemen aan een sessie beperkt is. Als iemand niet opdaagt zonder geldige reden kon een andere student, die wel met plezier had gekomen, deelgenomen hebben aan de sessie. Wij geven de studenten de mogelijkheid een vijfbeurtenkaart aan te kopen. Hiermee spreken we vooral de studenten aan die de ambitie hebben om te blijven koken bij Kook&Eet. Wanneer de studenten denken dat zij voldoende hebben geleerd in de kooksessies (na minstens tien deelnames) kunnen zij zich inschrijven voor Kook&Eet op kot. Dit wil zeggen dat studenten, in een groepje van vier mensen, bij elkaar komen eten. Je kan het vergelijken met het programma “komen etenâ€? op VIER. Elke dag kookt er iemand anders en worden er punten gegeven. Stress is niet nodig, want in de eerste plaats is het de bedoeling dat de studenten zich amuseren. Diegene die aan het einde van de week is gewonnen, krijgt een bon om ergens lekker, gezond en goedkoop te gaan eten. Deze wordt door gefinancierd met het inschrijvingsgeld van de leden. Via dit aanvullend concept krijgen de studenten de kans om goede studentenrestaurantjes te leren kennen in de buurt. De opening is op 30 september 2014. Nadien vallen de Kook&Eetsessies op dinsdag en donderdag van 18u tot 20u. Er wordt een uur gekookt en dan is er een uur tijd om van die lekkere, zelfgemaakte maaltijd te smullen. Kook&Eet staat voor ontspanning, gezondheid, amusement en dĂŠ perfecte plaats om lekker te leren koken.

4


Visie, missie en kernwaarden

Visie Kook & Eet streeft naar het zelfstandig gezond leren koken en zo samen vriendschappen opbouwen in het studentenleven.

Missie Kook & Eet wil studenten en dan voornamelijk eerstejaars op een gezonde en goedkope manier samen leren koken. Kook & Eet geeft koksstudenten de kans om hun kennis te delen met andere studenten en onderscheidt zich zo van de meeste kookconcepten. Bovendien is het voor kotstudenten de uitgelezen kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Kernwaarden Delen Gezonde geest in een gezond lichaam Verbondenheid Plezier Authenticiteit Educatief

5


Organisatiedoelstellingen

Organisatiedoelstellingen •

Tegen 15 december moet het contract door zowel de Hotelschool Gent als Kook&Eet goedgekeurd en ondertekend zijn.

Tegen 20 december moet 50% van de kleine sponsors vastliggen en 50% van de grote sponsors aangesproken worden.

Tegen 20 februari moeten alle sponsors officieel vastliggen en bekendgemaakt worden.

Volgend schooljaar op dinsdag 30 september 2014 willen we de eerste kooksessie geven.

Tegen schooljaar 2015-2016 moet Kook&Eet ook gevestigd zijn in studentensteden Antwerpen en Leuven.

6


Communicatiedoelstellingen

Communicatiedoelstellingen •

Binnen 7 maanden (maand juli) moet 1/3 van de doelgroep op de hoogte zijn van het concept Kook&Eet. (Kennis)

• Onze organisatie moet het imago krijgen van een leuk, educatief en betaalbaar initiatief. Wij willen dit bereiken na de demonstratiesessies, die vallen voor de officiële start van Kook&Eet. (Attitude)

7

Eerstejaarsstudenten die hebben deelgenomen aan hun eerste sessie Kook&Eet, moeten er tevreden over zijn en een positieve houding hebben ten opzichte van Kook&Eet. We willen door middel van mond-tot-mondreclame dat de eerstejaarsstudenten Kook&Eet op een positieve manier omschrijven bij de rest van onze doelgroep. Op deze manier wordt het jong imago van Kook&Eet versterkt. (Attitude)

Na een half jaar sinds de start van Kook&Eet moet 20% van de doelgroep deelgenomen hebben aan één of meerdere sessies van Kook&Eet. (Gedrag)


Organisatiestructuur

Organisatiestructuur We hebben ervoor gekozen om een vereniging zonder winstoogmerk op te richten. “De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) bestaat uit ten minste drie personen en streeft naar de verwezenlijking van een doelstelling zonder winstoogmerk. In tegenstelling tot een handelsvennootschap, zal de vzw:

- geen minimumkapitaal vereisen, - geen winstoogmerk kunnen nastreven, maar kan lidgeld innen en betalende activiteiten organiseren wanneer deze binnen het kader blijven van de nagestreefde doelstelling, - geen winsten kunnen uitkeren aan haar leden.� *

De dienst Kook&Eet heeft niet als doel winst te maken. Als er toch winst gemaakt wordt, investeren we die in de innovatie van Kook&Eet. Voordelen : - Leden zijn niet aansprakelijk - Leden moeten geen eigen kapitaal inbrengen Nadeel: - meer administratief werk * (http://www.belgium.be/nl/economie/onderneming/oprichting/vennootschapsvormen/VZW/)

8


Wat maakt ons uniek

Wat maakt ons uniek? Kook&Eet geeft kokstudenten de kans om hun kennis te delen met eerstejaarsstudenten en onderscheidt zich zo van de meeste kookconcepten. Wij hechten er niet alleen belang aan dat eerstejaarsstudenten goed, gezond en budgetvriendelijk leren koken, maar vinden het ook belangrijk dat ze met elkaar kennismaken. Wanneer de eerstejaarsstudenten voldoende bijgeleerd hebben in de kooksessies, kunnen zij een “komen etentje” organiseren. Hierin onderscheidt men zich van andere concepten, ons concept “stopt” niet na de kooksessies. Je kan studenten op kot uitnodigen om hen jouw kookkunsten te tonen.

9

foto: Mats Willockx

Kook&Eet brengt studenten online samen om offline een hechte groep te worden. Wij brengen echte waarden als verbondenheid en plezier terug onder de jeugd. Als dat niet uniek is? Het is “sharen” maar dan in het echt.


Strategie

Strategie Ons concept Kook & Eet is specifiek gericht tot eerstejaarsstudenten. Wanneer andere studenten zich hier ook willen bij aansluiten is dit uiteraard geen probleem. Maar de reclame die we zullen maken omtrent ons concept zal gericht zijn tot de eerstejaarsstudenten. Het zijn tenslotte zij die nog alles moeten gaan verkennen in hun eerste jaar in de studentenstad Gent. De eerstejaarsstudenten nemen ook een groot deel van de generatie op zich die zich bezighoudt met sociale media, overdag en ’s avonds. Wanneer de eerstejaarsstudenten kennis genomen hebben van ons concept en deelgenomen hebben aan een Kook&eet-sessie vragen wij hen dit te delen met vrienden en vriendinnen via de sociale media. Daarnaast maken wij gebruik van face-to-face communicatie. De studenten die kennis genomen hebben van het concept Kook&eet of die deelgenomen hebben aan een sessie zullen vertellen aan hun medestudenten over wat Kook&Eet juist allemaal inhoudt. Om deze jongeren tevreden te houden en hun interesse in ons concept hoog te houden is het van belang dat wij steeds naar buiten komen op een positieve manier. Continue vernieuwing, teasers en speciale acties zijn heel belangrijk bij ons concept. Wij willen de studenten nieuwsgierig laten uitkijken naar een volgende sessie van Kook&eet. Ook een word-of-mouthstrategie past goed bij Kook&Eet. Jongeren praten heel vaak over wat zij doen in hun vrije tijd en spreken graag of met vrienden en vriendinnen. Wanneer Kook&Eet hierbij aansluit en hen boeit, zullen zij op een positieve manier praten met hun leeftijdsgenoten en dit is voor ons de beste manier van reclame maken: communiceren na positieve ervaringen. Dit is toch nog niet voldoende. De leden en organisatoren van Kook&Eet zullen hiernaast ook nog zelf gebruik maken van sociale media, flyers uitdelen en het verzorgen en tijdelijk updaten van hun website. Ze zijn als het ware ambassadeurs van Kook&Eet.

10


Website en social media

Website en social media Website De eigen website van Kook&Eet is een zeer belangrijk kanaal voor onze dienst. De website wordt gebruikt voor alle praktische informatie (openingsuren, prijs, contactgegevens, ...). Daarnaast kunnen de studenten zich ook via de website inschrijven voor de lessen. Op de site staat ook telkens wat er de komende weken gemaakt zal worden en wat het thema van de maand is. (pastagerechten, vleesgerechten, ...). Studenten die zich registreren maken een profiel aan op de website. Op dat profiel vullen ze hun contactgegevens in en kunnen ze in contact komen met andere studenten. Kook&Eet plaatst telkens de recepten van de voorbije sessie op de website. Zo kunnen studenten het gerecht thuis nog eens opnieuw maken. Tot slot willen we de website ook gebruiken voor “gamification”. Er wordt een ranking gemaakt van de verschillende ‘topchefs’. Studenten die10 lessen gevolgd hebben bij Kook&Eet kunnen zichzelf ‘Studentchef’ noemen en kunnen nadien met andere ‘Studentchefs’ afspreken. http://flavors.me/kookeet Twitter Twitter is een kanaal dat we regelmatig updaten met korte berichten (Tweets). Via Twitter willen we de studenten teasen en korte updates van achter de schermen geven. Ook zal Twitter fungeren als een online klantendienst, aangezien het een kanaal is langswaar vragen gemakkelijk beantwoord kunnen worden.

11


Website en social media

Facebook Facebook willen we gebruiken om langere berichten te plaatsen. Foto’s en video’s van de kooklessen en berichten van het Kook&Eet team zelfkunnen hierop geplaatst worden. Ook is Facebook een ideaal kanaal om in interactie te gaan met de studenten en wedstrijden te organiseren. Tot slot willen we de studenten ook echt aanmoedigen om content die Kook&Eet plaatst te delen. Dit past goed binnen onze WOM-strategie.

Instagram Eten fotograferen is een ware trend op Instagram. Daarom kan dit kanaal zeker niet ontbreken in onze social-mediastrategie. Op het eigen instagramacccount plaatst Kook&Eet foto’s van gerechten, teasers en previews. Deze foto’s kunnen vervolgens weer gedeeld worden via Facebook, Twitter en onze website. Daarnaast sporen we de studenten aan om de gerechten die ze zelf maken te delen via de hashtag ‘#kookeneet”.

Youtube Aangezien we onze dienst willen lanceren met een promotiefilmpje is ook een Youtubekanaal belangrijk. Op dit kanaal plaatsen we naast het promotiefilmpje ook filmpjes uit de les. Deze kunnen opnieuw via Twitter, Facebook en de website gedeeld worden.

De social media zijn in de ogen van Kook&Eet vooral “tools”. We gebruiken deze tools om de studenten samen te brengen en vooral om de authenticiteit van Kook&Eet en het achterliggend uniek concept te verspreiden.

12


MOCKU MOCKUP WEBSITE

Samen leren koken en lekker eten op topniveau maar aan studentenprijs? Een buitenkans. Kom uit uw kot en leer de technieken van onze chefs. Studenten verdienen ook een sterrenmaal.

Word studentchef Klaar om een echte studentchef te worden? Op elkeKook&Eet-sessie verdien je een ster. Net zoals de echte chefs, maar dan als studenten onder elkaar. Na 10 sterren kan jij ook Studentchef worden. Kom uit uw kot en kook!

Zij werden al chef Marieke Crombez Mats Willockx CĂŠline Verleye

Schrijf je in!


MOCKUP WEBSITE Word fan

Inschrijven Naam + voornaam* Adres Postcode Telefoonnummer E-mailadres** * Verplicht in te vullen. **Een bevestigingsmail wordt verzonden naar het gekozen e-mailadres.

Verzenden


15


16


Acties

Acties

17

Iedere maand worden er recepten gemaakt in een bepaald thema: - Salades - Kipgerechten - Vleesgerechten - Visgerechten - Pastagerechten - Vegetarisch - ...

De studenten die al hebben deelgenomen krijgen een profiel op de website van Kook&Eet, hierop verschijnen telkens de recepten die de vorige sessie gemaakt zijn.

Wanneer er leden10 keer deelgenomen hebben aan een Kook&Eet-sessie wordt er een diploma uitgereikt van Studentchef en worden ze op de website vermeld als Studentchef. Op de site kunnen ze kijken naar andere profielen van Studentchefs en samen Kook&Eetavonden organiseren.

Studenten krijgen gratis water bij het eten en er zit één andere drank inbegrepen in de prijs. Verder wordt drank tijdens de sessie verkocht aan een schappelijke prijs. Als de drank onderdeel is van de ingrediëntenlijst wordt deze niet extra aangerekend.

Dankzij de steun van de Wassende Maan geven we als extra aan iedere student een lekker stuk fruit.


Stakeholders

18


Stakeholders

Stakeholders • • • • • •

Concurrentie Studenten Sponsors Leveranciers Hogeschool en Universiteit Gent (demonstratiesessies) Omwonenden van Hotelschool Gent

Concurrentie Kok op kot: een initiatief van CM “Het uitgangspunt van de website www.kokopkot.be is duidelijk: (kot)studenten gezond, gevarieerd, budgetvriendelijk en eenvoudig laten koken en eten. Op de site vinden studenten tal van gezonde, eenvoudige recepten die ze met verse ingrediënten kunnen klaarmaken. Daarnaast krijgen ze nog handige weetjes en kook- en hygiënetips” (Gezond koken met CM, 2011).

Volwassenonderwijs CVO Kisp: cursus koken op kot door Sabine De Coninck. De cursus start in de week van 5 oktober en eindigt begin mei bij CVO Kisp Gent, Holstraat. “Het is een kookcursus op maat van de student. In een doorsnee studentenkeuken eenvoudige,lekkere en evenwichtige gerechten bereiden met een beperkt studentenbudget“ (Koken op kot, 2013).

19


Stakeholders

Jong Eva “Jong Eva trakteert Gentse studenten op gratis kookworkshops. Ze organiseert workshops die kaderen in een nieuwe actie van Eva vzw, “Kook het Voort”. Het concept is : Mensen krijgen een gratis vegetarische kookworkshop aangeboden, op voorwaarde dat ze daarna gaan ‘voort koken’, en minstens drie vrienden uitnodigen om van het vegetarische gerecht te komen proeven. Die vrienden moeten op hun beurt ook weer drie mensen uitnodigen, enz. “ (Jong EVA trakteert Gentse studenten op gratis kookworkshops, 2013).

Universiteit Gent: studentenrestaurant De Brug Wie kan er eten? • Studenten en medewerkers kunnen hier dagelijks terecht voor een gezonde en evenwichtige maaltijd. • Aanverwanten met de UGent dienen vooraf een persoonlijke toegangskaart aan te vragen.” (Studentenrestaurants,2013)

Hogeschool Gent: studentenrestaurant Schoonmeersen gebouw D “De directie Studentenvoorzieningen biedt de mogelijkheid aan studenten om lekker en evenwichtig te eten tegen een democratische prijs. Een hapje smaakt beter in gezelschap.”(catering)

20


21 foto: all rights to Nassim Hasan


Sponsoring en partners

22


Sponsoring en partners

Delhaize Delhaize is één van de bekendste supermarktketens in België. Als grote onderneming speelt zij een belangrijke rol in onze samenleving. Delhaize steunt daarom al jaren talloze acties, evenementen en verenigingen. Ze sponsoren vooral projecten binnen de thema’s “Healthy lifestyle”, “Maatschappij” en “Gastronomie”. Ook Kook&Eet kon op de steun van Delhaize rekenen. De supermarkt is al decennia lang één van de grootste referenties in de voedingssector voor lekkere producten van uitstekende kwaliteit. Voor Kook&Eet was de keuze Delhaize al snel gemaakt. Betaalbare producten die daarbovenop gezond én lekker zijn, dat is waar het zowel bij Delhaize als bij ons om draait. Maar wat zal Delhaize nu juist voor onze dienst betekenen? Bij Kook&Eet hebben we tweemaal per week verse vleeswaren of vis nodig voor de kooklessen, die ingrediënten zullen elke dinsdag en donderdag door Delhaize voorzien worden. Uit het uitgebreid aanbod van vis en vlees van Delhaize kiezen wij iedere week gezonde en lekkere ingrediënten. Die worden dan in de juiste hoeveelheden besteld en worden door Delhaize geleverd op de dag van de kookles. Verser kan niet! Delhaize steunt ons project omdat zij vinden dat ook studenten recht hebben op lekkere maaltijden en die vooral zelf leren koken! Wij bij Kook&Eet bieden in ruil een uniek concept aan Delhaize. Als comunity brengen wij online jongeren samen om offline rond koken te werken. Delhaize komt zo actief in de leefwereld van deze jongeren. De word-of-mouth is nog steeds de meest geloofwaardige reclame. Via Twitter, Instagram en Facebook komt Delhaize actief in de belangstelling. Natuurlijk zijn deze social media slechts tools. Ze vergemakkelen het delen van dit uniek concept.

23


foto:

er.be

.fleish www

foto: www.

delhaize.be

24


Sponsoring en partners

Ikea Wie kent Ikea niet? Eén van de grootste meubelzaken in de wereld. Goedkoop, snel en functioneel, daar staan ze voor. Bij Ikea vind je alles voor in huis: salons, badkamers, slaapkamers en keukens! Vooral dat laatste is voor Kook&Eet interessant. Als student heb je het vaak niet zo breed, dus als je iets nieuws nodig hebt op kot, dan is het budget meestal klein. Een winkel als Ikea is dan de beste oplossing. Ikea ging akkoord om ons te steunen omdat zij vinden dat ook keukenmateriaal niet duur moet zijn, maar vooral efficiënt. Voor een lage prijs vind je bij Ikea alle basisproducten om te kunnen koken!

foto’s: www.ikea.be

25


Sponsoring en partners

Hotelschool Gent Om onze kooklessen te geven zochten we een plaats waar we aan meerdere studenten hetzelfde gerecht konden aanleren. Deze zoektocht bracht ons bij dĂŠ ideale plaats: Hotelschool Gent. Hotelschool Gent leidt al jaren jongens en meisjes op vroege leeftijd op als toekomstige sterrenchefs, bakkers of hoteluitbaters. Hier kunnen we aan groepen van 20 studenten gemakkelijk les geven. Alles is bovendien ter plaatse al aanwezig: fornuizen, keukengerief, afwasmachine, koelkasten etc. Samen met Hotelschool Gent besloten we ook dat hun studenten kookles zouden geven aan onze onervaren eerstejaarsstudenten. Zo kunnen de leerlingen van de Kokschool hun kennis delen met anderen. De studenten leren koken door vrienden van dezelfde leeftijd en zo wordt het sociale aspect van Kook&Eet nog groter. Hotelschool Gent is voor ons de ideale partner.

foto’s: www.collingwoodcookingacademy.com

26


Sponsoring en partners

De Wassende Maan De Wassende Maan is een landbouwcoรถperatief dat op biologisch dynamische wijze groenten teelt en dieren houdt. Het brengt groenten tot bij de klant als bio-pakket. Elke week zorgen zij ervoor dat hun abonnees een assortiment vers geoogste groenten en fruit krijgen. Voor de Wassende Maan zijn mensen belangrijker dan het kapitaal. Een maatschappij die constant in transitie is, is voor De Wassende Maan geen bedreiging maar een opportuniteit. Omdat wij van Kook&Eet gezonde voeding gebruiken, was een samenwerking met De Wassende Maan eerder logisch dan een mogelijkheid. Hun biologische groenten en fruit zullen elke week geleverd worden. Zo zorgen wij van Kook&Eet ervoor dat onze chefs in wording, weten wat gezonde voeding is en waar je het kan vinden. Als tegenprestatie verschijnt het logo van De Wassende Maan in onze communicatie en weet elke student waar de groenten en fruit vandaan komen.

27


Sponsoring en partners

Drankencentrale Dhondt Drankencentrale Dhondt is lid van de aankoopvereniging voor drankenhandelaars BelBev. Kook&Eet koos voor deze drankencentrale omdat het assortiment erg ruim is. Het is ook makkelijk bereikbaar en betrouwbaar. De studenten verdienen namelijk een lekker drankje tijdens en na het koken.

28


Foto: www.fleishers.com


Ons team Ons team

Mats Willockx Marieke MariekeCrombez Crombez CĂŠline Verleye CĂŠline verleye Mats Willockx Hanne Op De Beeck Hanne Op De Beeck Joke van Emma DebieAckere Emma Debie Judith Van Hoorde Celine JudithHots Van Hoorde Joke Van Ackere Celine Hots

Contact kookeneetgent@gmail.com


http://flavors.me/kookeet

Kook en Eet  
Kook en Eet  

Dienst door laatstejaars communicatiemanagement. Arteveldehogeschool Gent. (Fictieve dienst)

Advertisement