Page 1

et

e.n e v n

Karhukuntien nuorten verkkolehti

a koo

1/2012

Novelli Hirttosilmukka i s a a t r o p e R a t s a k t a m kieli

Aioksää syödä nakkilas?

Tutustu Ensimmäis e e n numeroon !

nuorille suunnattu, nuorten

Level tekemä 1


KooäNVee-verkkolehti on nuorten tekemä, nuorille suunnattu netissä luettava lehti. Ensimmäistä numeroa ja nettisivuja on ollut tekemässä kymmenkunta nuorta Karhukuntien alueelta. Karhukuntia ovat: Pori, Merikarvia, Pomarkku, Luvia, Ulvila, Nakkila, Harjavalta, Kokemäki ja Huittinen.

Sisällysluettelo Pääkirjoitus: Elämä on peli 3 Peliarvostelu: Black Stories 4 OMG it’s a PARTY 5 Nuori vs. Entinen nuori 6-7 Musiikki: 10 biisiä autiolle saarelle 8 Musiikki: Melodifestivalen 9 Novelli: Hirttosilmukka 10-12 Tuleva tapahtuma: NuoriAreena 2012 13 Ruoka: Aioksää syödä Nakkilas? 14 Karhukunnissa tapahtui: Pienet pallot, suuret tunteet 15 Kokemus: Unohtumattomia elämyksiä 16-19 Karhukunnissa tapahtui: Street art 20-21 Toimittajien blogeja 22 How it’s done? 23 Ohjaajat Verkkolehtiryhmän ohjaajina toimivat hanketyöntekijä Satu Viitala (Karhukuntien nuorten mediapajahanke) sekä verkkonuorisotyöntekijä Noora Liuhonen (Porin kaupungin vapaa-aikavirasto, nuorisoyksikkö). Satu Viitala Noora Liuhonen satu.viitala@pori.fi noora.liuhonen@pori.fi Ota yhteyttä toimitukseen toimitus@kooanvee.net

Level 2


Pääkirjoitus

Elämä on peli Kirjoittanut: Heikku

Kulkiessani, erään ala-asteen ohi tajusin, että monet asiat alkavat peleistä. Ala-asteen pihalta kantautunut huuto toi mieleeni ajan jolloin en tuntenut muita naapurustossamme asustavia lapsia. Pelatessamme purkkista, kirkonrottaa tai jotain muuta ulkopeliä, solmimme kuitenkin ystävyyssuhteita naurun sekä huudahdusten kuten; ”kymmenen tikkua laudala!” lomassa. Erilaiset pelit kulkevat läpi elämämme. Jokainen on varmasti yrittänyt kootaa palapeliä sekä pelannut erilaisia lautapelejä. Moni on myös sortunut pelikonsolien sekä internet pelien maailmaan. Kaikkia näitä yhdistää hauskanpito sekä sosiaalisten taitojen harjoittaminen. Joskus pelit voivat pelastaa nuoren jopa yksinäisyydeltä.

By the way, Onnitteluni, olet iskenyt silmäsi uuteen Karhukuntien nuorten verkkolehden KooÄnVee:n ensimmäiseen numeroon, jonka aiheena ovat pelit. Jatka siis rohkeasti lukemista eteenpäin, jotta tiedät mitä kaverisi tietävät.

Level 3


Arvostelu

Black stories

50 synkkää arvoitusta

i a t aa

Pel pelkää! Kirjoittanut: Nina

99 vuotiasta ja aikaa peliin kuluu 2-222 minuuttia..

Viisikymmentä karmivaa mysteeriä, yli neljäkymmentä ruumista ja kolmekymmentä rikosta, kymmenkunta itsemurhaa sekä kuolettava ateria. Mistä oikein on kyse?

Kun pelaamaan ryhdytään, niin kaikki ”järkevät” ideat jätetään pois ja aletaan arvailemaan niin kaukaa haettuja juttuja kuin vain mielikuvitus riittää. Pelin ideana on keksiä tarinan kulku kysymällä kysymyksiä kortin vihjeeseen liittyen.

Synkät arvoitukset ovat konstikkaita, raakoja ja pahaenteisiä kertomuksia.

Kun olemme pelanneet peliä poikaystäväni tai kavereiden kanssa niin se on todellakin jakanut mielipiteitä, jotkut ovat kironneet sen täysin ja toiset innostuneet suunnattomasti sen lievästi sanottuna erikoisista arvoituksista.

“Ratkaise mysteerit! Muodosta kustakin tilanteesta kokonaiskuva pala palalta: esitä kysymyksiä, arvaile tai pähkäile todistusaineistoa itseksesi tai porukalla. Vertahyytävä mutta ilahduttava arvauspeli vie varomattomat mukanaan ja kietoo pauloihinsa – sinutkin.” Egmont kustannus Oy – kirjalito Ostettiin tällainen peli poikaystävän kanssa jokin aika sitten, kun mietittiin että olisi ihan hauskaa pelata joskus jotain kivaa peliä. Pelaajia tarvitaan vähintään kaksi 12-

Level 4

Hyvä peli pelata illanvietoksi kaveriporukan kanssa.


Kirjoittanut: Nina Porin nuokkarilla järjestetään muutaman kerran vuodessa ylä-asteikäisille OMGpartyt erilaisilla teemoilla.Viimeisimmissä, 27.1.2012 järjestetyissä kyseessä olivat pyjamat. Paikalle oli kerääntynyt moni Porilainen nuori, eikä pyjamiakaan oltu kotiin unohdettu. Vaikka oli kylmä, rohkeat nuoret uhmasivat pakkasta viilennellessään itseään diskon kuumudelta. Nuokkarille oli rakennettu unipolku jonka läpi käveltiin alakerrassa olevaan diskoon. Polun alkuosa oli painajaista, jossa oli savua, pelottava mörkö, ja häkki, jonka sisällä, oli joku (tai jokin). Painajainen vaihtui kuitenkin hyvään uneen jossa psykedeelinen seinään heijastettu kuviomuodostelma rauhoitti unissakävelijän ennen diskoon menoa. Unipolkua kokeilijat kuvailivat pelottavaksi, hauskaksi ja jännittäväksi. Joillekin pelkkä hysteerinen nauru oli riittävä vastaus, se kertoi kaiken.

Lue lisää bileistä ja järjestämisestä: omgparty.fi

Level 5


Mitä peliä olet pelannut viimeksi? -Facebookissa Bubble witch sagaa. Huomasitko, että peleihin lasketaan myös silmäpeli? -*Nauraa* En tajunnut. Siitäkin on tullut kyllä tehtyä lähiaikoina. Pelaatko rahapelejä kuten lottoa? -Harvoin, mutta kyllä. Joskus pelaan pelikoneillakin. Mitä peliä muistat pelanneesi lapsena? -Lautapelejä, kuten Monopolia ja Afrikantähteä. Pelaatteko jotain ystävienne kanssa? -Korttipelejä ja pullonpyöritystä. Seuraavan kerran kun teillä on ystäviä kylässä & istutte pöydän ääressä. Mikä olisi ystävien reaktio kun ottaisit Kimblen esille & ehdottaisit peliä? -Naurettaisiin varmaan kaikki, varsinkin kaverit. Varmasti pelattaisiinkin, koska se on hauska peli ja tuo voiton halua. Nimeä peliklassikko: Änäri.

Mitä tulee mieleen sanoista; Aarne Heljakka Joku nimi. En ole ennen kuullut. Nelostuote Oy Jonkun firman nimi. Angry Birds Peli, johon voi jäädä heti koukkuun. Sekä ihan sairaan hauskat olennot. Änäri Ihan paras jääkiekkopeli! Yksi parhaimmista! *Nauraa*

Level 6

Krista Opiskelija Porista

i r o u N v En


Mitä tulee mieleen sanoista; Aarne Heljakka Tactic. Nelostuote Oy Porilaiset pelit kuten Kimble, olutpeli, pelikortit. Angry Birds Särkänniemen huvipuisto, Vesterbacka, Mobiilipeli. Änäri

Ei mitään hajuu.

Silja Käsityöläinen Ulvilasta

i r o u vs. n n e n i t n

Mitä peliä olet pelannut viimeksi? Lost in the Clouds, Beta versiona, Facebokissa. Huomasitko, että peleihin lasketaan myös silmäpeli? *naurua* En huomannut. Pelaatko rahapelejä kuten lottoa? Joo, jättipottien aikana. Mitä peliä muistat pelanneesi lapsena? Palapeliä, jossa oli tyttö & koira sekä palapeli kuutiota. Pelaatteko jotain ystävienne kanssa? En. Seuraavan kerran kun teillä on ystäviä kylässä & istutte pöydän ääressä. Mikä olisi ystävien reaktio kun ottaisit Kimblen esille & ehdottaisit peliä? Riippuu kavereista, suurin osa nauraisu & rupeisivat pelaamaan.

Kirjoittanut: Heikku

Nimeä peliklassikko: Monopoli.

Level 7


Musiikki

Kirjoittanut: Heidi ja Eppu

ä i s i i b 1P0läensraia-rreolkle l o i t osa 1 au Harjavaltalainen Heidi ja Nakkilalainen Eppu ovat kovia musiikkidiggareita. Eppu ja Heidi laittoivat toisillensa listat kappaleista, jotka he ottaisivat mukaansa autiolle saarelle. Saatuaan toistensa listat he arvostelivat toistensa kappaleet. Heidin lista: Epun lista: 1. Infected Mushroom-Psycho 1. Shlohmo -Rained the Whole Time 2. Juice-Skitsofrenia 2. Korn -Thoughtless 3. Korn-Tearjerker 3. Ephel Duath -Bark Lound 4. Moi Dix Mois-Mephisto waltz 4. Giles Corey -Haunting Presence 5. Herra Ylppö & Ihmiset-Hylättyjen 5. Philip Glass -Metamorphosins V Valtakunta 2 (kehtolaulu)

Esiintyj ät P r Epun arvio Heidin listan 1. kappaleesta insessa sekä yksisarv Distorte inen d Infected Mushroom-Psycho Two Ton ues Wisivukorvalla, Olen aikaisemminkin kuullut Infected Mushroomia, mutta glähinnä thout As niin W A T B best duo sen sivukorvalla itse asiassa, ettei itseä ole kiinnostanut sen enempää kuunnella kyseistä The Froskanssa IM:a, koin sen itse asiassa enempää. Mutta nyt kun kuuntelin ensi kertaa ajatuksen t hyvin mielenkiintoiseksi. Tunnelma on todella nyrjähtänyt, voisi kuvitella jonkinsortin indie-

kauhuelokuvaa, jossa mielisairaalaan järjestetään ravet, jossa kaikki tanssivat maatasolla pitäen päästään kiinni, ettei se karkaisi. Hyvää tasapainottavaa musiikkia teeman yksinäisyyteen, kyllä tätä itse tanssisin jos sattuisi kuulemaan autiolla saarella.

Heidin arvio Eoun listan 1. kappaleesta 1.Shlohmo - Rained the Whole Time Kun tämä biisi alkaa tekee mieli vain sulkea silmät ja kuunnella. Kappale on todella kaunis, osaan kuvitela miltä tuntuisi istua rannalla kuunnellen tätä. ”Rained the Whole Time” on rauhoittava ja luo tunnelman joka pysäyttää. Tätä on pakko vain kuunnella, kappaleen kuuntelun kesken lopettaminen tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta. Hyvä avaus tälle listalle. Lue kokonaisuudessaan mitä mieltä Eppu ja Heidi olivat toistensa listoista osoitteessa:

kooanvee.net Level 8


Melodifestivalen Kirjoittanut: Tuomas

Melodifestivalen eli Ruotsin euroviisukarsinnat ovat täynnä laatua, mitä ruotsalaisilta saattaa hyvinkin odottaa. Kilpailun finaali järjestettiin jo 11. kertaa peräkkäin Ericsson Globe (tutummin Globen) areenalla. Tunnelma areenalla oli käsin kosketeltava jo ennen kuin show oli alkanut ja ihmiset odottivatkin suurta spektaakkelia alkavaksi. Show alkoi ja yleisö jaksoi huutaa. Kilpailun alussa viimevuoden Ruotsin euroviisuedustaja Eric Saade esiintyi varsin vakuuttavasti ja esittipä hän pari muutakin kappalettaan viisunsa nimeltään Popular lisäksi.

Kuva areenalta ennen show’n alkua.

Kilpailussa ruotsalaisten äänistä kilpailivat niin yllättäen finaaliin ponkaissut David Lindgren kuin ruotsalaisten suosiossa oleva näyttelijä Thorsten Flinck. Ruotsin edustuspaikkaa Euroviisuihin hamusivat myös mm. metallibändi Dead by April, suomalaisen äidin omaava muusikko Lisa Miskovsky ja rockabilly-yhtye Top Cats. Ruotsin Idolsista vuonna 2004 julkisuuteen ponkaissut Loreen sai illan kovimmat aplodit. Lasten pohjoismaiden Euroviisujen, MGP Nordicin voittaja vuodelta 2009 Ulrik Munther oli myös mukana finaalissa sekä kirjailija Björn Ranelid esiintyen Sara Li neitokaisen kanssa. Ruotsia vuonna 2006 Junior Euroviisuissa edustanut ja 3. sijoittunut Molly Sandén haki myös Ruotsin edustuspaikkaa Euroviisuihin. Finaalin päätti Suomessakin Tokyo-radiohitillään vuonna 2007 loistanut Danny Saucedo. Loreenin ja Dannyn ollessa suurimpia ennakkosuosikkeja, ei muille jäänyt lainkaan sijaa tehdä edes mitään yllätysvoittoa. Loreen vei viimein voiton rikkoen ennätyksiä ja hänen voittokappaleensa Euphoria nousikin monissa medioissa esille ja kohosi Ruotsissa listojen kärkipaikoille… jopa Suomessa iTunes-listan kärkeen ja Suomen virallisen latauslistan sijalle 21. Suomessa Euphoria on huomattu myös YLEX- ja The Voice-radiokanavalla. Level 9


Hirttosilmukka

Rehtorin kanslia oli aina ollut arkkityypillisen orjallinen jollekin ihannekuvalle auktoriteettihenkilön huoneesta. Seinät olivat haalean keltaiset, pöydällä kaikki oli järjestyksessä, paperit nätissä pienissä pinoissa muovisessa kannattimessa, seinillä muutama valokuva, kaksi julistekopiota kuuluisista maalauksista. Lukitut kaapit, joiden pinta lakattiin aina kesäloman aikoihin, ettei niissä olisi pienintäkään virhettä, naarmua tai epätasaisuutta. Ergonomisesti tilaustyönä mustasta nahasta valmistettu tuoli, kallis Macbook pöydän keskipisteenä. Kaksi kuulakärkikynää nätisti vierekkäin tietokoneen vieressä, muut varmasti ainoana sattumanvaraisuutta edustavana kasana muovikupissa, selvä design tuote, kalliimpi kuin koulun liitutaulut yhteensä. Ikkuna ulos, sälekaihtimet, joista pystyi erottamaan suunnilleen silmien korkeudella olevan pienen rypyn, halpametallin taittumispisteen, josta hän tarkkaili pihan tapahtumia täältä uhkaavan rauhallisesta kopista. Varmasti tämä oli huomattu, uudet sälekaihtimet varmasti jo postissa. Yhden vuosiluokan retkirahat hyvin kulutettu status quon ylläpitämiseen, kaiken oli pakko oli tip top täydellistä.

En ole erityisen tarkkaavainen tällaisten asioiden puolesta, mutta turhan usein tässä viittä vaille steriilissä huoneessa oli opettanut tarkkailemaan yksityiskohtia. Kaikki tässä huoneessa oli vain yksityiskohdista, kaikki senttiä suurempi oli suunniteltu, muovinen ja hengetön, oli kyse sitten rehtorin saarnoista, hänen puvusta tai vaikka valokuvien sijoittelusta. Saarnat olivat täysin hengettömiä, jos ei ”hengeksi” lasketa rehtorin aina niin suurta intohimoa niitä kohtaan. Jos ei huone olisi äänieristetty, Level 10

olisivat kaikki muutkin opettajat ja varmasti suurin osa oppilaista kuulut kaiken minun epäonnistumisestani ”näin varhaisella vaiheella elämässä” ja kuinka olen ”kulkukoira, joka ei tajua, ettei ruokkivaa kättä purra ja hienon herran kenkien päälle kuolata” Siihen nähden, että herra Isoherralla oli yliopistotutkinto kielestä, oli suorastaan ihmeellistä, kuinka huonosti hän osasi kommunikoida yläasteikäisten ihmisten kanssa. Herjat olivat kuin revitty näytelmästä, eivätkä kuuluneet tälle puolelle lavaa, eikä sen puoleen neuvotkaan enää päteneet siellä, mistä minä katselin koulusysteemiä. En voi käsittää heitä, jotka tulevat rehtorin kansliasta kyynelet silmissään, miettien vakavasti tulevaisuuttaan, yrittäen parantaa tapansa. Ehkä se oli vain turtumusta. Enää en jaksanut edes esittää keskittäväni huomiotani häneen, mutta eipä se pidätellyt hänen saarnojaan. Syy, mitä hän aina kyseli, muttei antanut puheenvuoroa kertoa, oli hyvin yksinkertainen: olin muuttunut koulun syntipukiksi, kaikki mitä koulun alueella rikkoi sääntöjä oli minun syy, oli se oikeasti tai ei. Kun tähän tilanteeseen päätyy, ei ole mitään järkeä lopettaa. ”Ihmiset eivät muutu” kuten rehtori aina aloitti. Kyllä minä voisin muuttua, mutta eipä tässä nyt oikein kannata, kun kukaan ei katselisi muuttumista. ”Eikö olisi järkeä yrittää olla muistettava henkilö?” Enkös minä jo ole? Kuinka kauan kestää , että koulun etusivustaa koristavat ”Kuka tästä kulkee, voi kaiken toivon heittää” (rakastan lainauksia ja tämä sopi omasta mielestä oikein nätisti, korkealuokkaista sanataidetta kuin Danten teokset edustavat) graffiti pestään pois? Liikeneekö


Kirjoittanut: Eppu

Nove Tip Top Tomilta rahaa tällaiseen?

lli

Usein mietin, että miten erilaisia asiat olisivat, jos herr Auktoritäär olisikin valinnut yliopiston opetussuunnitelmaansa psykologian? Olisiko saarnat vaihtelevampia, osuisivatko ne pahemmin kipupisteisiin? Olisiko huoneessa enemmän nyansseja, joilla minunkaltaisena vakiovierailijat saataisiin hämmennettyä, heitettyä pois jaloilta, varpailleen odottamaan mitä seuraavaksi tulisi? Olisiko hän huomannut kyllästymiseni tähän jatkuvaan valittamiseen ja pompotteluun? Olisiko hän huomannut, kuinka pikkuhiljaa ”stunttini” olivat muuttuneet isommiksi? Entä ennustaminen? Kun hänellä olisi avaimet kalloni sisään, olisiko hän voinut nähdä aina askelen edemmäs? Ehkäpä lähettänyt minut lataamoon ajoissa? Olisiko hän huomannut, kuinka hirttosilmukka kiristyy pikkuhiljaa, tukehduttaen hetki hetkeltä loogisen ja pitkätähtäimisen ajattelun? Ettet nyt vain rakas kuuntelija putoisi pois kärryiltä, puhutaan hetki limitistä. Limit, raja, liminaalitila, kynnystila, siirtymisriitti. Jossain vaiheessa kun kaikki menee päin helvettiä, tulee raja vastaan, josta päästään kynnystilaan, liminaaliin, muodottomaan tilaan, hämmennykseen, josta ihminen pääsee usein pois jonkinsortin siirtymisriitillä. Yleensä tämä kaikki käydään läpi nuoruudessa, kun kognitiivinen dissonanssi - psykologinen olotila, jossa tiedetty ja tunteet menevät niin pahasti ristivetoon, että ihminen kamppailee lopulta itsensä kanssa – kasvaa niin suureksi, että henkilö kokee tavalla tai toisella ”uudelleensyntymisen”, jossa persoona määritellään. Kynnystilassa Level 11


ihminen etsii rajojaan, kokeilee yhteiskunnan rajoja ja ravisuttelee rajoja muutenkin, että tietäisi enemmän ympäröivästä maailmasta, että tietäisi itsestään enemmän, paikkansa tässä maailmassa. Liminaalitilaan liittyy usein esimerkiksi päihteiden hallitsematon käyttö, vandalismi ja kapina mm. vanhempiaan ja muita auktoriteettihenkilöitä vastaan. Ja koska psykologia saattaa joillekin olla puisevaa, eikä minun ikäiseni siitä mitään pitäisi tietääkään, siirrytään käytäntöön. Minun ristiveto on maailman ja minun välillä, ei minussa. Tiedän rajat, mutta vähät välitän niistä. Ja minulla on valunut paskaa korvista jo muutaman vuoden, eikä vähiten vähättelyn ja välttelyn takia. Jotkut myöhemmin sanoivat, että reaktioni kaikkeen on epäsovinnainen. Olen täysin erimieltä, omasta mielestä se oli varsin sovinnainen. Oli lokakuinen ilta, sopivan teatraalinen pienine sateineen ja viittä vaille säkkipimeyksineen. Kaikki yksityiskohdat oli oikein hyvin mietitty, tästä tulisi ”näin varhaisen vaiheen” kliimaksi, pienpaikkakuntien performanssitaiteen magnum opus. Mitään ei ollut jätetty sattuman varaan. Rennoin askelin kävelin kotoani lähimmälle huoltoasemalle, arkisen tekosyyn varjolla ostin kymmenen litraa bensaa ja kävelin pois hymyä pidätellen. Kun pääsin koululle, keskelle kaupunkia, suoraan sydämeen minua toivotti tervetulleeksi Danten sanat. Riisuin hupparini, joka oli paikallaan vain pitämään kylmyyden poissa, lokakuu on jo aika suhteellisen kylmä aika vuodesta. Alla oli tarkoin mietitty paita, jonka olin kuvaamataidon tunnilla tehnyt. Selkäpuolella pahamaineisen Burzum-ep:n, Asken kansikuva ja edessä liekehtivä teksti ”Valontuoja”. Bensakanisteri kädessä ohitin tervetuliaistekstin, varmasti ainoan Level 12

sattumanvaraisuutta edustavan teon sinä iltana. Kulkukoira kun olin, merkitsin reviirin ensitöikseni, mutten omaani, vaan isolla punaisella spraymaalilla rehtorin ikkunan. Uskoin, että hän olisi kiitollinen kaikesta tästä arvostuksesta, harvempi häntä kuitenkaan kutsui ”Herra Isoherraksi” ja laittoi sydämen perään. Ulko-ovi oli helppo ohittaa, koska herr Auktoritäärin pennoset eivät olleet riittäneet uuteen varmuuslukkoon. Tarpeeksi kauan kun ovea ryskytti eestaas, se aukeni ja koska luotto oveen oli ollut tarpeeksi iso, hälytykset oli jätetty myöhempään hankintalistaan ja kaikki ovet auki. Melkein liian helppoa, mutta ei anna sen häiritä. Rehtorin kansliassa kaikki hyvin, kaikki nätisti paikoillaan. Juuri niin kuin kuuluukin. Pala paperia tulostimesta, toinen näteistä kynistä. Ironinen, irvaileva viesti. Repusta pala narua, hirttosilmukka. Kieräytä design kupin ympärille. Viesti narun väliin. Vie kuppi ulos sateeseen. Teippaa sälekaihtimet suunnilleen silmien korkeudelta. Sekoita paperipino. Riko valokuvien lasi. Levitä bensaa koko huoneeseen. Hukuta ergonominen nahkatuoli bensaan. Voitele lakatut kaapit. Pirskottele säästeliäästi valokuville ja julisteille. Tyhjennä kanisteri lattialle. Kävele ulos, opettajanhuoneeseen. Kuulutuskoppiin, laita ilmahyökkäyssireeni päälle. Kävellessäsi ohi rehtorin kansliasta, heitä tulitikku bensalle. Nauti kesäisestä lämmöstä ja keskiyön keskelle eksyneestä päivästä muutama minuutti. Kun kuulet muita sireenejä, lähde pois. Rauhallisesti, muista hymyillä. Ensimmäinen joka tulee tapahtumapaikalle saa lukea viestin. ”Kiitos kun pelastit minut, toitko makkaraa? =) T. Tip Top Tom”


Kirjoittanut: Lasse

Tuleva tapahtuma

NuoriAreena 2012

Porissa 17.-20.7.2012

Porin Nuorisovaltuusto kutsuu Suomen nuorisovaltuustot sekä muut vastaavat nuorten vaikuttajaryhmät kesällä 2012 Poriin valtakunnallisen SuomiAreenan ohessa järjestettävään nuorten omaan tapahtumaan tiistaista perjantaihin 17. - 20.7. Tapahtuma kulkee nimellä NuoriAreena 2012. NuoriAreena antaa mahdollisuuden nuorille ottaa kantaa heitä puhuttaviin asioihin ja verkostoitua niin keskenään kuin päättäjienkin kanssa. Ohjelma keskittyy keskiviikkoon ja torstaihin, jolloin käytössä ovat kokonaiset päivät, sillä tiistai ja perjantai menevät osallistujilta osin matkustamiseen. Keskiviikkona ja torstaina isännät ja emännät ohjaavat vieraat seuraamaan heitä kiinnostavia ja ajankohtaisia SuomiAreena -paneeleita. Illalla on vuorossa yhteistä iltaohjelmaa, sekä erilaisia opastettuja ryhmiä, joissa on mahdollista päästä tutustumaan muun muassa Porin kulttuuriantiin. Iltaohjelma tarkentuu myöhemmin. Torstaina järjestetään Porin Puuvillan Ravintola Sofiassa viime vuoden tapaan juhlavampi iltatilaisuus, johon kutsutaan tapahtumaan osallistuvien nuorten lisäksi valtakunnan tason vaikuttajia. Tarjolla on seisova pöytä, elävää musiikkia ja vilkasta keskustelua. NuoriAreenassa julkaistaan Nuorisovaltuustojen liiton PEPA-hankkeen tulos, jossa nuoret ovat valtakunnallisesti arvioineet peruspalveluita. PEPA-hankkeen tulokset ovat suoraan verrattavissa ELY-keskusten toteuttaman kunnallisten peruspalveluiden arvioinnin tulokseen. Mukaan odotetaan 150 nuorta vaikuttajaa. Nuorisovaltuustojen ja muiden vaikuttajaryhmien aikuiset ohjaajat ovat yhtälailla tervetulleita, ellei jopa toivottuja, osallistumaan tapahtumaan. Porin Nuorisovaltuusto toivottaa suomalaiset nuoret vaikuttajat tervetulleeksi ensi kesänä NuoriAreenaan! Lisätietoja: Lasse Lund Tiedottaja Porin Nuorisovaltuusto puh. 0405433729 e-mail lasse.lund@nuva.fi Level 13


Ruoka Aioksää syödä NakkilaS? Olen Kata ja kirjoitan ruoka-arvosteluja. Kiertelin Nakkilan ruokapaikkoja. Nakkilassa ei ole mitään fiiniä ravintolaa, vaan pizzerioita, ja kaupan kahvio, myös yhdessä baarissa nimeltä Serka saa ruokaa. Milloin kirjoitan arvosteluja? Jokaisessa lehdessä kerron yhdestä ruokapaikasta, ja ruokapaikkoja ovat: Hima Kebab-Pizzeria, Mustavaris, ja Kaffeli. Kaffeli sijaitsee K-Supermarket Onnipekassa, Hima Kebab-Pizzeria Osuuspankkia vastapäätä ja Serka parturi-kampaamo Katri-Johannan vieressä. Koska rakastan ruokaa, niin tunnen että tämä aihe on lähellä sydäntäni.

Hinta ja laatu Himan ja Mustavariksen Ranskalaiset : Hima Kebab : 3,50€ (isot ,pieniä ei ole, majoneesi tulee ranskalaisten ohessa) Mustavaris : 2,50€ (pienet ranskalaiset) 3,00€ (isot ranskalaiset) Majoneesi 0,50€ Himan ranskalaiset ovat hyvin täyttävät, ja majoneesia on paljon. Mustavariksen pienet ja isot ranskalaiset eroavat toisistaan tekijän perusteella. Joskus isot ovat niin isot ettei niitä jaksa syödä, ja pienet loppuvat melkein heti. Hinnat ovat melko samassa haarukassa. Jos haluat paljon majoneesia ranskalaisiin, ja jaksat syödä, niin suosittelen Hima Kebabia. Jos et halua majoneesia suoraan annokseesi vaan pieneen muovikippaan ja voit päättää otatko isot vai pienet, niin mene Mustaanvarikseen. K-Supermarket Onnipekan antimet ovat laadukkaat, mutta jos ei ole iso nälkä tai on kiire ja tahdot mukaan, niin kannatan Paninia,joka maksaa 3,95€ ja jos otat 0,5l juoman niin 4,95. Itse tykkään

Level 14

kanapaninista ja jos on kiire ja pikkunälkä niin otan paninin. Myös Kaffelista saa hampurilaisaterioita, ranskalaisia, panineja ,leipiä ,leivoksia, pizzasliceja ja myös erilaisia juomia kuten tee, kahvi, mehu, vesi, limsa. Myös vessatoiminto on mahdollinen, kunhan vain pyytää vessan lukon avauksen kassalta. Hima Pizza Kebabissa on ranskalaisia, pizzoja, joka päivä eri lounas ja salaattipöytä. Pizza-arvostelut Hima Kebab ja Mustavaris: Hima Kebabissa on pizzat hieman ”veteliä” ja täyte on jokseenkin ihmeellistä, kun se tippuu päältä, pohja on todella paksua ja reunat palaa yleensä pahasti. Mustavariksen pizzat ovat ehkä Nakkilan parhaimpia, koska täyte ei tipu ja pohja on hyvän ohut. Täytettä on ehkä hieman liikaa, mutta ainakin nälkä lähtee.

Hintaerot Hima Kebab Pizzat : 5,00 – 8,00 € , Lisätäyte 1€ Mustavariksen pizza : 5,00 – 7,00€, lisätäyte 1€ Hinnat ovat mielestäni kohdillaan. Täytteet ovat myös hyvät.

Aukioloajat Mustavaris: Ma – Pe 10.30 – 21.00 La 11-22 Su 12-21 Hima Kebab pizzeria: Ma-Pe 10.30 – 21.30 La 11-21.30 Su 12.00 – 21.30

Kirjoittanut: Kata


Karhukunnissa tapahtui Kirjoittanut: Pomarkun mediapaja

t o l l a p net

Pie uret tunteet Su

Pomarkun nuorten väliset biljardimestaruuskilpailut pelattiin 22.3.2012. Osallistujia oli yhteensä kaksitoista. Pelit pelattiin ikäluokissa vuonna 98-syntyneet sekä vuosina 95–96 -syntyneet. Harjoituksen määrä näkyi pelissä. Finaalissa nähtiinkin ennakkosuosikit Elias Ekholm ja Ville Viljanen, joista ensimmäinen sai tiukan voiton. Pronssille kiipesi Santeri Rossi. Nuorempien sarjassa voittoon ylsi Antti Lehtimäki ja toiseksi tuli Aleksi Ahola. Pelit pelattiin Pomarkun nuorisotalolla ja tuomarina toimi Jouni Partala. Säännöt olivat kuitenkin nuorille tutut ja pelit pelattiin herramiesmäisen tahdikkaasti. Pomarkun kunta antoi mitalit voittajille ja lähikuntien haastamista isompaa turnaukseen on jo alettu kaavailla.

Biljardin lopputulokset vuonna 95-96-syntyneet Elias Ekholm Ville Viljanen Santeri Rossi vuonna 98-syntyneet Antti Lehtimäki Aleksi Ahola

Level 15


Kirjoittanut: Heikku

Haluatko parantaa kielitaitoasi sekä viettää unohtumattomia viikkoja ulkomailla ikäistesi kanssa? Vastattuasi kyllä, voit rientää pakkaamaan laukkusi, kunhan vain vanhempasi näyttävät ajatukselle vihreää valoa.

Unohtumattomia

Level 16


Kun olet pakannut laukkusi & saanut suostuteltua vanhempasi ideoidesi puolelle he kysyvät miten aijot saavuttaa tavoitteesi, voit tyynen rauhallisesti vastata; ”kielimatkalla”. Itselläni kyseisenlainen tilanne oli vuosi sitten & jottei tämä teksti menisi liikaa mainoksen puolelle, aion kertoa teille omasta kielimatkastani, jolla olin viime kesänä.

Kokemus

Päätös mitä kieltä haluan opiskella, oli vaikea. Ensin ajattelin, että lähden EFKielimatkajärjestön kautta Brightoniin opiskelemaan Englantia, mutta muutaman viikon pähkäilyn jälkeen totesin kuulevani Englantia niin elokuvien kuin musiikinkin kautta. Päätökseni vaihtui kielikurssiin Gotlannille, jossa pystyisin parantamaan ruotsinkielen taitoani.

Varattuani matkan perustin meille Gotlannille lähtijöille oman Facebook – ryhmän, jotta voisimme tutustua toisiimme ennen matkaa. Ryhmän perustamisen ansiosta tuntui, että ei ole lähdössä matkalle yksin, vaan uusien kavereiden kanssa.

Elämyksiä

Kielimatkamme alkoi eräänä kesäkuun aurinkoisena päivänä. Osa tuli yhteisellä bussikyydillä Helsingistä Turkuun, jossa me loput heitä odotimme. Tavattuamme liiderit, jotka olivat meistä vastuussa koko matkan ajan, lähdimme Viking Linen laivalla kohti Tukholmaa. Tukholmasta jatkoimme bussilla Nynashamnin satamaan., josta matkustimme Destination Gotland – nimisellä lautalla Visbyhyn, jossa asustimme kielimatkan ajan.

Level 17


n a d at n u ol l u er vil m i m uk Lu pp ti

Kne ip Pep pbyn ve p Huv i Pitkä sipuisto , to ikum pu s ssu – josta lö y ekä huvi elokuvi tyy mm . puis s tolai ta tutt u tteita .

Aktivite et Opaste teja reissuss am ttu kävelyk me oli mon keskus ta ie ia; & Etelä ssa, koko pä rros V i s b i vä retk y – Gotla et Poh n ntiin. jois-

Majoitusmu otona meil lä toimi as jossa untola, oli k a h d enhengen täysihoidoll huone a, asuntola & sen hu olivat tode oneet lla mukav at sekä to Oppituntim imivat. me pidett iin paika Koulussa, jo llisessa ssa meitä o petti liiderie lisäksi yksi mme paikallinen opettaja, jo myös Suom ka osasi ea.

Level 18

uintia, , a o l l a ip oa, kor l l a p o t ta, len s. keilaus a käyntiä ym iss elokuv


mme i t t i e or e tul n päivän m m sti se atku kokonai m , ussa etimme u k ä i n hei kä v ä e y s t t ä y päät styksess e m ärje sum Reis isessä j te kään lmassa. o Tukh

Kielimatkasta jäi käteen valokuvien lisäksi, monia ystäviä, joita on tullut nähtyä pitkin vuotta sekä huomattavasti parempi kielitaito, josta on ollut monessa tilanteessa paljon hyötyä!

e illamm m a a r k t o e vu mät matka m m i u ik sa li utta pidem imme linja s a i s a e t m Pää kokea antiin rillä, l t e ö o y m p G m u i lä a polk & Ete e aikana s n, joka on s i o j m se Poh täällä eissum n juhannuk n i R u . k a l l n e auto tsalais unnelmaltaa o u R t i myös imämp p m ä l paljon sa. s Suome

am n m an lä Ni k

ck! a t r ig hä Level 19


Karhukunnissa tapahtui

Level 20


Kirjoittanut: Heikku

Level 21


Toimittajien blogeja KooäNVeen toimittaja Heikku lähtee kymmeneksi viikoksi Islantiin. Saamme seurata hänen matkaansa verkkolehden sivuilla Nordjobb -blogissa. Lue Heikun blogia osoitteessa: http://kooanvee.net/bloggaaksa/ nordjob

Höyhenistä puu tunnetaan on Harjavaltalaisen Heidin blogi. “Lisäilen tähän blogiin kaikki ne tekstit, jotka uskaltaudun julkaisemaan”, Heidi kirjoittaa. Lue Heidin blogia osoitteessa: http://hoyhenistapuu.blogspot.com/

Kaninkolo on Eppu Kaipaisen ylläpitämä blogi, jossa julkaistaan hänen taiteellisia visioita. Blogi keskittyy pääasiassa lyriikkoihin. Lue Epun blogia osoitteessa: http://kaninkolonmustuus.blogspot. com/

Level 22


How It’s Done? Verkkolehteä toimitetaan kolme kertaa vuodessa ja se on kokonaan nuorten tekemä. Lehdessä julkaistaan artikkeleita, kuvia, sarjiksia, bändi- tai leffa-arvosteluja ja muita nuoria kiinnostavia asioita. Karhukuntien nuorten verkkolehti on täysin nuorista itsestään syntynyt teos ja se on rakentunut heidän aktiivisuutensa ympärille. Tällä hetkellä nuoria on mukana viisitoista kuudesta eri kunnasta. Toimituksen yhtenä periaatteena on, että kaikki saavat kirjoittaa täysin itsensä näköisiä artikkeleita. Tämän johdosta toimituksesta löytyykin monta erilaista kirjoittajaa, kuten ruokaarvostelija, sanataiteilija sekä oman elämän filosofi. Lehteä varten artikkeleita kertään koko ajan. Osa niistä julkaistaan heti Karhukuntien nuorten verkkosivuilla, ja osa säästetään seuraavaa lehteä varten. Uusia kirjoituksia, mielipiteitä ja näkökulmia tarvitaankin koko ajan lisää. Mukaan toimitukseen ovat tervetulleita kaikki 12-20-vuotiaat Porista, Merikarvialta, Pomarkkusta, Ulvilasta, Luvialta, Nakkilasta, Harjavallasta, Kokemäeltä ja Huittisista. Yhteydenpito tapahtuu pääsääntöisesti netissä, mutta järjestämme tarvittaessa myös yhteisiä kokoontumiskertoja, joiden aikana lehteä voidaan idoida porukalla. Porilaisten yhteyshenkilönä ja ohjaajana toimii verkkonuorisotyöntekijä Noora Liuhonen, ja muiden vetäjänä Karhukuntien mediapajahankkeen työntekijä Satu Viitala.

Level 23


Seuraava lehti ilmestyy ennen talvea. Sill채 v채lin k채y seuraamassa uutisia osoitteesta:

kooanvee.net

Level 24

KooäNVee - nro 1 Elämä on peliä  

KooäNVee-verkkolehdessä julkaistaan nuorten tekemiä artikkeleita, kuvia, sarjiksia, bändi- tai leffa-arvosteluja ja muita nuoria kiinnostavi...

KooäNVee - nro 1 Elämä on peliä  

KooäNVee-verkkolehdessä julkaistaan nuorten tekemiä artikkeleita, kuvia, sarjiksia, bändi- tai leffa-arvosteluja ja muita nuoria kiinnostavi...

Advertisement