Page 1

AUGUST 2011

Tilgjengelig Ekte Barnevennlig Yrende Nært

Følg med r på våre nettside .no um tr haugesundsen ri te ite tiv for tips og ak . m ru nt se Haugesund ! el God hand

Reker gatelangs

Simon Næsse og Marit Sætre la lunsjen til kaien

HVA skjer i haugesund Se kulturkalenderen for august og september

Barn i byen=sant Ta med barna og kos deg i byen


NEW ARRIVALS • Victoriahjørnet • Amandasenteret

www.lie1899.no facebook.com/lie1899

All photos from GANt


Nasjonalballetten 8. september Den norske opera og ballet, gjester endelig Haugesund og Festiviteten. Nasjonalballetten har premiere i Haugesund den 8 september. Kom og opplev Norges desidert beste ballettdansere i denne 3 delte balletten ”Septemberdans 2011” 3 balletter som garantert vil forbløffe publikum.

El Cuero 23. september Slik ordla legenden Jackson Browne seg etter å ha opplevd El Cuero på Norwegian Wood i 2010. Han er ikke den eneste som har latt seg imponere. Siden oppstarten i 2005 har El Cuero mottatt stående ovasjoner og fantastiske kritikker for sine konserter og album.

Carte Blanche - Corps de walk 29. september Tilbake i Festiviteten med en dramatisk, fysisk og mentalt utfordrende danseforestilling! Corps de Walk er Carte Blanches tredje samarbeid med den internasjonalt ettertraktede koreografen Sharon Eyal og hennes medskaper Gai Bachar. Eyals forrige oppsetning for Carte Blanche, Killer Pig (2009), som uttrykker både råhet og eleganse, begeistret både publikum og presse.

En kveld med Brede Bøe 3o. september Brede Bøe slo gjennom som 18. åring og har siden gjestet våre store humorscener. Med sitt sitt talent, politiske tekster, spark til de med makt og innflytelse, presisjon og musikalitet er han en unik entertainer. Vi kjenner også imitasjonene hans fra TV-skjermen (Haagensen, Staff, Bondevik, Stoltenberg, Eggen m.fl).

Cirkus Cirkör: Wear it like a crown 4 - 5. oktober For første gang i Haugesund, Skandinavias svar på Cirque du Soleil, Cirkus Cirkør. I et absurd show utforsker Cirkør kaos, orden og hvordan risiko kan forvandles til muligheter. Artistene beveger seg gjennom en verden av illusjoner, skyggespill, knivkasting, akrobatikk, sjonglering og dramatikk. Karakterene forsøker å nå fram til hverandre på ulike vis - blant annet med bordtennisballer, sugekopper og motorsager.

festiviteten.no Billettbestilling på telefon 52 74 45 45 eller www.festiviteten.no


INNHOLD

TE BY'N AUGUST 2011 • www.haugesundsentrum.no

72

16

Byen er klar for barn

JazzÅ, nye fjes i styret assÅ!

Flere butikker, kafeer og restauranter tilpasser seg barnefamilier med barnemeny, lekerom og ammerom.

Politiker, jurist og kunstner Simon Næsse og kinosjef Marit Sætre har markert seg i kulturlivet i Haugesund. Nå skal de være med å forme Sildajazzen. Les hva de tenker om festivalbyens fremtid i lunsjavtalen.

Ansvarlig utgiver

Leder

Haugesund Sentrum i samarbeid med Konvoi Haugesund og Urrang Hauge Media.

Festivaltid..............................................7

Tilbakeblikk

Prosjektgruppe

Alltid på hjørnet.................................14

Design: Kjetil Sande ks@konvoihaugesund.no

Et friskt pust Sverre Meling Jr................................ 22

Design: Ross Wilkins ross@konvoihaugesund.no

Stjel Stilen Hollywood i Haugesund................ 24

Nilsjebyen Haugesund Byens ansikter................................... 26

Nyheter fra Byen

30

AOF flytter inn i nye lokaler........... 34

SMAKFULLE BJØRNSON

Aktiv i Byen

På Kafé Bjørnson får du ikke bare god mat og solide porsjoner, du får også den gode stemningen og et smil på kjøpet.

Sildastim.............................................40

Byliv Havnedagene.................................... 54

Redaktør: Alexander Urrang Hauge post@alexanderurranghauge.no Journalist: Sarah Elise Falkeid falkeidmedia@gmail.com Journalist: Elizabeth Huanca Vold elizabeth_9100@hotmail.com Foto: Haakon Nordvik post@haakonnordvik.com Koordinator: Kjetil Hetlevik Johansen khj@konvoihaugesund.no

Helt Steen

Annonsesalg

Verdensbyen Haugesund................61

Lisbeth Spies lisbeth@haugesundsentrum.no 91 10 24 46

Mat i sentrum Sildabord............................................ 68

AUGUST:

BARN I BY’N VI KARTLEGGER ALLE TILBUD FOR BARN I BYEN VÅR!

Norun Skrunes norun@haugesundsentrum.no 99 46 42 66

36

Eva Narheim eva.narheim@gmail.com 40 40 36 45

FUGLESANG OG MOTE

Ca 37.000 eks. distribueres på Haugalandet. Norprint Rotasjon.

Hilde Fuglesang Wassbrekke fra Lie 1899 gir deg tips om basisgarderobe og motebildet.

KORT OM MAGASINET

OPPLAG og trykk

TE BY'N er et gratis, kommersielt magasin for Haugesund Sentrum. Utgis annenhver måned. Magasinet skal by på leseropplevelser, mote, gode bilder og ny kunnskap om byen vår. Vi tar forbehold om trykkfeil, prisendringer og utsolgte varer.


steinariversen.no

HUSK SILDAJAZZ 10. -13. AUGUST oG FILMFESTIVAL 17. - 26. AUGUST KAFÈ - SHoPPING - TEATER - INDRE KAI - MUSEUM - KINo - GALLERIER - KoNSERTER - PARKER RESTAURANTER - ToRG - FESTIVALER - NYT BYEN VÅR, VI HAR FLEST BUTIKKER - STØRST UTVALG www.haugesund-sentrum.no


LEDER

Festivaltid Sommer i Haugesund er for meg ofte forbundet med det som skjer i august måned. Juni og juli fyker forbi, og så kommer endelig august. En måned som bare må oppleves i Haugesund. Hvis vi vet at vi venter besøk prøver vi å legge dette til august. Det skjer et eller annet med hele byen og folket da. Optimismen og stoltheten er der, været er gjerne mer stabilt, og ikke minst en måned fullspekket av arrangementer og aktivitetstilbud. Selv mener jeg vi må vise frem byen vår hele året. Og kanskje blir det sånn? Etter hvert. Vi har lagt bak oss et travelt første halvår med mange aktiviteter og arrangementer i Haugesund Sentrum. Vi har hatt alt fra Rosa Dager, Solfest, Kremmermarked, Båtmesse, Retromarked på Rådhusplassen, TO Prikkedager, konsert i Torgbakken med Cortina og Berge Ohm, og ikke minst barnas favoritt, Den store Isdagen. Responsen og

besøkstallene har vært veldig positive, og vi ser frem til en minst like aktiv og levende høst. I august er vi igjen klare for nok en travel måned med Sildastim, Barneparade, Sildajazz, Hanvedager, Filmfestival og ikke minst utvidet åpningstider under Sildajazzen. Vi snakker litt om alt dette i denne utgaven av TE BY’N. Kos deg med magasinet så sees vi i byen! Sommerhilsen (1. juli 2011) Lisbeth A. Spies


Appetitt på vift TEKST Alexander Urrang Hauge

Hei! Jeg skulle så gjerne hatt noe å spise – hva med en skillingsbolle med gul vaniljekrem fra Mersmak. En sånn som smaker byturer en lørdags formiddag da konfirmasjonspengene fortsatt brant på Postsparebankens gullbok og det fortsatt var kanel i svingene – for å si det sånn. Når jeg tenker meg om hadde det ikke vært feil med en pannekake, kanskje to – fra Slakter Haaland selvsagt. Akkompagnert av en halvliter Love-brus og kjapp gjennomlesing av den fine leiemorderanekdoten som henger over disken. Pannekaker er liksom aldri feil, selv om man muligens får olme blikk av den gamle damen («Pannekaka te formiddagsmat – du e'kje rektige!») som står bak deg i køen og har handlelapp med snirklete og vakker løkkeskrift. Når vi først snakker om mat og kultur og nordmenn og Haugesund og tiden som var – Herre Jemini, det hadde gjort seg med en pølse fra Støle. Du vet pølseboden som

ILLUSTRASJON HELGE STILAND

lå i Skjoldavegen, men som ble flyttet med kringler, rå løk, pølseklype, klientell og den sjarmerende kroneautomaten opp til Mobil-tanken. En pølse var fantastisk og to var perfekt. Støle, kom tilbake! Hva med en kebab, en Classic kebab en ettermiddag det er bare kjedelige ting på tv og asfalten er tørr og fin og ettermiddagen fyller gatene og det er en evighet til Kveldsnytt og den gode smaken av kjøtt, tomater, dressing og kinakål. Apropos Kina. Hva med en tur til Kinarestauranten i Strandgata som har dugg på vinduene, nykokt jasminris og Nord-Europas mest konkurransedyktige prisutvikling på innbakt svinekjøtt i sursøt saus? På veggen ved kassaapparatet henger den kinesiske kalender og kryptiske lapper som dekker over eventuelle språkutfordringer i sosialdemokratiet Norge. Det lukter av Midtens rike. Ingenting er som å svinge innom en dag det er fisk til middag eller tilsvarende.


Noen ganger er middagsbordet trist som finsk fjernsynsteater og lunsjen er en gresk tragedie. Hva med å ta turen til Cafe MM og bestille en burger med dill og dall og lukke øynene og tenke at du sitter på en kafé i en trendy europeisk småby og hører på en Leonard Cohen-plate som faren din hadde i hylla da han var 21 og hadde bart. Og mens du sitter der, åpner øynene og tenker at dama på bildet på stranda ser en smule malplassert ut, får du jammen meg lyst på en iskald 0,4, som burde vært 0,5. Ute er det kanskje regn og en paraply vrenger seg, men hva gjør vel det? Noen ganger er det helt umulig å vite hva man har lyst på og det eneste fornuftig er å sette seg på en benk i Haraldsgata og se på folk som går til høyre og venstre. I venstre hånd har du en liten pose med en bok av en forfatter som du burde lest for lenge siden og i høyre har du en dobbel mokka med ekte sjokolade fra Sjokoletta og smaken

vekker gründerånd og koffein-kick-deluxe. Og rundt deg banker hjerter overalt. Når jeg tenker meg om er det nok alltid plass til et ekstra hjerte. Søtest av alle hjerter er nok honninghjertene til Haugli. Kanskje du har truffet noen du liker, kanskje du har et telefonnummer i lommen og mens du sykler mot enveiskjøring et sted i sentrum kommer du på at du er keen på et hjerte – et honninghjerte. Med mørk sjokolade... Hei Mamma! Kan vi ha noe skikkelig godt til middag i dag?


10

Folk på gata – sommerminner

TEKST Elizabeth Huanca Vold

FOTO Haakon Nordvik

Eivind Helgeland (7) Solvang

- Det var gøy å være på Kypros for tre år siden. Der badet jeg veldig mye. Jeg liker også å fange krabber når jeg er på hytta i Espevær.

Hva er ditt beste sommerminne?


Arvid Edvardsen (54)

Anne Sofie Hagland (33)

John Kristian Halleraker (13)

Heidi Vespestad Halleraker (47)

Sentrum

Hauge

Bømlo

Bømlo

- Det må være den gangen jeg - Jeg elsker å være på hytta ved fisket i Vats og fikk fem store laks! Grindefjorden. Der slapper vi Har også mange gode minner av, griller og soler oss. fra Suldal - jordas paradis.

- De gangene vi har reist med veteranbussen vår til Sverige. Det er avslappende og jeg trives godt på bilferie.

- Mine beste minner er fra bussturene til Sverige og båtturene til Sunnhordlandbassenget.

Gunvor Saltvik (35)

Nora Cecilie Sørhaug (10)

Emilie Høyland (10)

Kamilla Aasbø (31)

Sentrum

Rossabø

Rossabø

Tysvær

- Da jeg som liten fikk være med på båttur til Bømlo. Jeg skulle gjerne hatt båt nå.

- Da vi feiret 9-årsdagen min i Kongeparken sammen med venner og familie.

- Sommerferien i forfjor. Vi var på tivoli i Danmark, og der var det mange kjekke karuseller.

- Kjærlighetsturen til Afrika. Jeg og kjæresten min hadde det helt fantastisk i Mosambik.

Benedicte Tvedt Viklund (9)

Fride Røthing Steinsnes (13)

Emma Margrethe Ulland Andersen (12)

May-Linn Sekkingstad (17)

Lysskar

Kvala

Skeisvang

Skeisvang

- Sydenturen i fjor. Vi reiste til Spania, og der ble det masse bading.

- Da jeg var i USA i forfjor. Vi var i New York, San Diego og Los Angeles.

- Jeg har mange gode minner fra Norway Cup. Jeg spiller på Vard, og i år gleder jeg meg til Gothia Cup.

- Da jeg var på cruise i Karibien for to år siden. Der møtte jeg drømmetypen fra Oslo - vi er sammen ennå!


Anette Strømmen (16)

Christina Røvær (18)

Tor Egil Vågen (42)

Sveio

Vormedal

Hasseløy

- Bulgaria-turen! Jeg dro med familie og venner, og solte meg hele dagen, festet, shoppet og fikk hair extensions.

- Reisen til Roma. Jeg og resten - Jeg har mange gode av Ten Sing-koret fikk besøke minner fra familiehytta i paven. Det var stort. Skjoldastraumen. Der kjører jeg både båt og traktor.

Solvang

Kåre Vikse (61)

Reidun Hauge Stockweld (73)

Gard

- Det er kanskje ikke mitt beste minne, men jeg glemmer aldri da jeg som tiåring ble tatt for plommeslang av redaktøren i Haugesunds Avis. Det kom på trykk i avisen dagen etter, og som straff fikk jeg ikke sykle på en måned.

YYY

JYY SLA BRA PARKERING – GARANTERT GOD BEHANDLING

KAFÈ - SHOPPING - TEATER - INDRE KAI - MUSEUM - KINO - GALLERIER - KONSERTER - PARKER RESTAURANTER - TORG - FESTIVALER - NYT BYEN VÅR, VI HAR FLEST BUTIKKER - STØRTS UTVALG

Vedbjørn Helgeland (5) - Da jeg fanget en blekksprut i Syden. Den sugde seg fast i bøtten og skjøt blekk i vannet.

London

- Ferien på Heron Island i Australia var som en drøm. Vi bodde i et lite hus ved sjøen, så skilpadder legge egg hver kveld og våknet til fuglekvitter. Det var veldig eksklusivt.


Opplev fransa motebutikken for henne

79900

99900 Oasen Storsenter • Tlf: 5285 1570 Haraldsgaten 124 (gamle Amundsen hjørna) Tlf: 5272 4377


14

Tilbakeblikk – VictoriAhjørnet

Alltid på hjørnet Victoriahjørnet symboliserer både minner fra shipping-æraen, arkitektonisk nytenkning, kjøpesentervisjoner, og sist men ikke minst – nysatsing i sentrum. TEKST Alexander Urrang Hauge

HARALDSGATA: Victoriahjørnet ble bygget så sent som i 1978 og symboliserte allerede den gang nytenkning med kombinasjon av handel og kontor, samt gjennomgang mellom kvartalene. Alltid endring. I Te Byens tilbakeblikk-spalte er ofte bygninger helt forandret, eller helt borte. Victoriahjørnets klassiske fasade i brungrå granitt er tilsynelatende like blank i dag, som den dagen bygget sto ferdig. I Tor Inge Vormedals bok, Kim Ka Kor refereres det til Haugesunds Avis sine skriverier om åpningen av bygget: «Det går mot fullførelse av rederiet Christian Haalands nybygg i Haugesund. I dag har første del av bygget blitt tatt i bruk, 12 nye forretninger og en restaurant startet da sin virksomhet» skriver journalisten den 5. desember 1978. Antallet butikker imponerer nok ikke dagens kjøpesenterentusiaster, men var betydelig for 33 år siden.

FOTO Sigurd Halvorsen

Innhold, innhold. Hva innhold angår, er det annerledes. Den gang hadde rederfamilien Haaland kontorer i tredje etasje. I tillegg husker vi blant annet klesbutikken Marius og ½ 7, samt skobutikken med egen papegøye (!) samt Victoria Café. Men tiden innhentet Victoriahjørnet og selv en luftig passasje mellom det nyere Arabia-bygget og Victoriahjørnet kunne ikke snu trenden i sentrum. Ny fremtid. Nå strekker Victoriahjørnets myke takspenn seg mot en ny vår. Privatsykehuset Haugesund har holdt til i bygget i en årrrekke, Næringsmegleren ReLe flyttet nylig inn og kanskje aller mest synlig for publikum; lokalene på gateplan huser nå Lie 1899, Skoringen, Mix Centro Kiosk og Idéhuset. Sandven. Mannen bak bygget var David Sandven, en av byens aller viktigste arkitekter, som blant annet har tegnet biblioteket, samt en rekke særegne eneboliger i Haugesund.

KOLOSS I BYEN. Victoriahjørnet er fortsatt kanskje Haraldsgatas mest iøyenfallende bygg. Her under åpningen. Bygget til venstre har inneholdt en rekke butikker og er nå reisebyrå. Foto: Sigurd Halvorsen.

RETTELSE: I forrige utgav kom TE BY'N i skade for å skrive misvisende og feil i artikkelserien Tilbakeblikk. Lothes hus ble ikke brukt som havnelager, men som havnekontor. I saken skrev vi også at det var 12 hus på kaien i 1899. Vi vet vitterlig ikke hvor mange hus det på kaien på det gjeldende tidspunktet, poenget var at det var en stor brann og at 12 hus ble skadd. TE BY'N beklager feilen.


16

Lunsjavtalen – på (kai)kanten med sætre og næsse

FESTIVALFJES Kulturformidlerne Marit Sætre og Simon Næsse sørger for at byen ikke tar ferie. TEKST Elizabeth Huanca Vold

FOTO Haakon Nordvik


18

Lunsjavtalen – på (kai)kanten med sætre og næsse Breidablikgata / INDRE KAI: Jurist, Ap-politiker og multikunstner Simon Næsse kommer til lunsjavtalen på slaget tolv. Noen minutter senere står han og ser nedover Skjoldavegen. En turkis skikkelse kommer nærmere og nærmere – det er kinosjef Marit Sætre som løper opp bakken mot fiskebutikken. – Kan jeg få en halv kilo reker? spør hun vel fremme. – Marit matcher interiøret perfekt, påpeker Simon. Han har mer lyst på kjøtt, og går inn på Ganegodt som ligger vegg-i-veg. Simon ser nøye på utvalget og bestiller til slutt dagens varmlunsj bestående av svin og urtesaus. På denne tiden sitter han vanligvis i kantinen på Sjøfartsdirektoratet, mens Marit spiser matpakken sin på Edda. I dag skal de to nye vararepresentantene i Sildajazz-styret spise medbrakt på bryggekanten langs Smedasundet. – Denne byen har mye spennende å by på, sier Marit mens vi går ned mot kaien. – Filmfestival og Sildajazz – det er lett å la seg rive med! Vi som bor her vet at vi har mye å være stolte av og det gjør noe med oss. Simon er enig: – Kultur identifiserer oss. Kultur er grunnleggende. Kultur er ikke bare kos – det handler om å leve, sier han. Marit mener likevel det blir feil når kulturfolket klager om publikum uteblir:

– Kultur skal ikke handle om hva man burde gjøre, men hva man har lyst til. Vi som jobber med kultur har selv ansvar for å nå fram til folk. – Ja, man skal ikke gå på noe kun for å støtte opp, men for ens egen del. Det er også viktig å prøve noe nytt. Kultur skal være lystbetont, sier han. Men da Simon Næsse var tenåring var ikke Sildajazzen forbundet med noe positivt. Han holdt seg hjemme, i frykt for å møte på foreldrene ute. – Jeg husker også godt at de voksne gledet seg til å gå ut, og at jeg som liten fikk være med og spise is på kaien på dagtid, ler Marit. De senere årene har begge omfavnet byens festival, og fått nye, positive minner fra folkefesten. – Sildajazzen handler om mer enn banjo, gladjazz og sild på skjevå, sier Næsse. SIMON SAYS. Denne sommeren har Simon Næsse vært i Barcelona og London. Han har tegnet, produsert dansefilm og jobbet med plate. Simon ser på det å ha fri som en mulighet til å jobbe til klokken fem om natten. Han har sovepose på Haugaland Kunstverk, hvor han er leder. I skuffene, blant tegnesakene hans, ligger tannkost og tannkrem. – Dersom jeg bare hadde jobbet med jus og politikk, hadde


«Sildajazzen handler om mer enn banjo, gladjazz og sild på skjevå» Simon Næsse


20

Lunsjavtalen – på (kai)kanten med sætre og næsse

jeg vært en trist person som hadde plaget folk rundt meg. – Du er leder for Haugaland Kunstverk, politiker og styremedlem. Hvordan forholder du deg til det å ha makt? – Jeg har tenkt mye på dette med makt. Makt er ikke noe du tar, men noe du får. En kan bruke albuer og tråkke på andre folk for å få makt, men da har man den bare midlertidig. Jeg har ikke hatt noen stor plan om å komme dit jeg er nå. Simon er 3. kanditat til fylkestinget fra Arbeiderpartiet og kanditat i kommunestyre i Karmøy. – Jeg synes også det er usunt dersom jeg er styreleder i Haugaland Kunstverk for lenge, og har derfor varslet om at jeg blir glad dersom noen tar over. Det er viktig å skifte, sier han og heller eplejuice fra Tveit Gaard i Sveio i små shotteglass – for syvende gang. Marit piller reker. Måkene fyker. En skjeggete mann vinker fra en trebåt pyntet med norske flagg. Og plutselig renner eplejuicen nedover bryggen. To forbipasserende damer har veltet shotteglassene over ende og beklager seg. – Dersom jeg ender opp som en gammel gubbe som bestemmer alt, håper jeg at noen skyter meg, sier Simon. SÆTRES SOMMER. August er kanskje den travleste måneden i året for Marit Sætre. I fjor hadde hun hendene fulle med forberedelser til filmfestivalen, og rakk ikke få med seg alle høydepunktene fra Sildajazzen. – I år skal jeg planlegge nøye slik at jeg får med meg mest mulig. Det blir en travel måned, men samtidig veldig gøy. Marit flyttet fra Oslo tilbake til hjembyen for å begynne som kinosjef. – Jeg savnet Vestlandet. Luften i Haugesund. Lyset ved havet. Det er noe helt spesielt ved det.

Marit ser seg rundt. Utsikten fra bryggekanten er som et bilde på hennes favorittside ved Haugesund. – Det vi ser nå, er det jeg liker best. Idyllen fra en Sørlandsby brutt opp av røffe elementer. Jeg liker kontraster, sier hun. Fjord og fjell. Landsted i Sveio og hytte på Haukeli. Det er der Marit har ladet opp til festivalmåneden. – Nå er kinoen pyntet med rød løper og blomster. Vi skal vise oss fra vår beste side. Og vi er veldig opptatt av at filmfestivalen er for alle – enten en har lyst å se én film eller alle. Marit er godt fornøyd med kulturtilbudene i Haugesund. – Det skjer så mye bra at en ikke rekker å få med seg alt, og det er en god følelse! Det eneste jeg savner er sykkelstier. Det er så korte avstander mellom alt, så Haugesund er egentlig en perfekt sykkelby. TOSPANN I TAKT. Både Simon og Marit er engasjerte haugesundere. – Å arbeide så tett på kultur, gjør det mye lettere for meg å arbeide med kulturpolitikk. Og omvendt, forklarer Simon. – Jeg tror det å være involvert i ting som Sildajazz-styret, får meg til å bli bedre i jobben min. Medlemmene i Sildajazz-styret er erfarne og kompetente, og man lærer masse av å diskutere med dem, sier Marit. Det ligger noen få reker igjen på matpapiret hennes. Næsse har fortsatt mat igjen, men sier seg forsynt. – For min del var det et bevisst valg å bli i Haugesund. Det finnes allerede mange spennende tilbud, og det er gode muligheter her. Det skal bli morsomt å se hvordan ting blir om 10-15 år og huske tilbake på hva man pratet om på en brygge.

JAZZ MED SJEL: Simon Næsse er en sentral aktør i både lokalpolitikk og kulturlivet. Nå engasjerer han seg i Sildajazzen.


THE NORWEGIAN

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

HAUGESUND

Dessert

O PR VER EM 80 I væ I n g e E R E R r fo n rbe hol d

39TH

Drivstoff

Heisekran

Superlunsj

Sett av noen

LUNSJ FOR FERIEDAGER LERVIK 1 SUPERHELTER* 17.–26. AUGUST 2011 Superheltene blandt oss vil nå bli tatt ekstra godt vare på – med en egen barnemeny med sunne fristelser i tillegg til leker, og tegnesaker. De voksne hverdagsheltene kan nyte en herlig lunsj sammen med familie og venner.

“SØNNER AV NORGE” åpner Den norske filmfestivalen 21. august

Det er ikke lett å gjøre opprør, når faren din vil være med... Faren står alltid opp for sin sønn og gir ham ubetinget støtte, også når sønnen bestemmer seg for å gi faen i alt (i 1979).

Café René holder åpent alle dager fra klokken 10.00. * Gjelder også for voksne hverdagshelter. Egen barnevognparkering for superhelter.

steinariversen.no

Sønner av Norge er en film om opprør, pønkrock, drabantbyhelvete, og konflikten mellom hippier og pønkere. Men mest av alt er det en historie om et uvanlig far-sønn-forhold, og styrken i de båndene vi av og til gjør vårt beste for å rive over.

Se filmene først med Filmfestivalpass

Festivalpass: kr 850. Spesialpris for studenter og Haugesunds Avis’ abonnenter kr 650. Enkeltbilletter: kr 90. Kjøpes på Edda Kino og Festiviteten i Haugesund. Salgsstart: 1. juni. www.filmfestivalen.no steinariversen.no

HOVEDSPONSORER

SPONSORER


22

Et Friskt pust – Sverre meling JR

FEBRUAR

APRIL

JUNI

AUGUST

OKTOBER

DESEMBER

Jannicke Kvarven Regionsutvikler Haugaland Vekst

Gunnar Birkeland Daglig leder Polytec

Asle Skjærstad Markedssjef FK Haugesund

Sverre Meling jr Adm. direktør NMS Oceangroup

Marit Sætre Kinosjef Edda Kino

Bernhard Østebø Billedkunstner


23

Ta oss ut av glemselen Haugalandet og Sunnhordland er hver for seg for små som regioner og må ha et felles regionssenter for å bli sett. Det må være Haugesund. Om ikke byen vår de neste ti årene klarer å ta en tydelig posisjon mellom Bergen og Stavanger, kan toget være gått. Vi må bryte århundrer i politisk glemsel. TEKST Sverre Meling JR

Allegorien til tog må gjerne oppfattes som tilsiktet. Haugesund har kjempet om en togforbindelse østover tidligere og feilet. Plasseringen mellom Bergen og Stavanger er en del av forklaringen. Det handler om å falle mellom to stoler, en grunnfestet forestilling i Haugesund helt fra byen ble til. Haugesunds posisjon som regionssenter på Haugalandet er avklart, men posisjonen i Sunnhordland er uavklart. Etter at trekantsambandet kom, har vi rykket stadig nærmere en felles regional identitet, men krefter har hele tiden trukket i motsatt retning og gjør det fortsatt. I historien er det ellers lite å vise til. Haugalandet og Sunnhordland har ikke blitt oppfattet å være en region etter Harald Hårfagres rikssamling og Olav den Helliges kristningsverk. Det var fremveksten av Bergen og Stavanger i høymiddelalderen og konsolideringen av rikssamlingsprosessen på det statsadministrative området som gjorde kongsgårdene på Avaldsnes og Fitjar mindre viktige og ledet Haugalandet og Sunnhordland inn i den politiske glemselen. Fremveksten av norske middelalderbyer var et resultat av økonomiske, politiske og kirkelige sentraliseringsprosesser. Det førte til at Sunnhordland ble trukket inn i sirkumferensen av Bergen og tilsvarende for Haugalandet i forholdet til Stavanger. En eksemplifisering av dette er at Sunnhordland midt på 1600-tallet var blitt en del av Bergenhus hovedlen og Haugalandet av Stavanger hovedlen. På 1600-tallet var for øvrig den dansk-norske kongemakten i tvil om det var grunnlag for en by mellom Bergen og Kristiansand. Etter innføringen av eneveldet i 1660 kom det en forvaltningsreform som omgjorde Bergenhus til stiftamt, mens Stavanger amt ble et administrativt forvaltningsnivå under stiftamtmannen i Kristiansand. Fortsatt var imidlertid Haugalandet og Sunnhordland forvaltningsmessig atskilt, og det ble ikke bedre av at tollstedet i Nedstrand

FOTO Haakon Nordvik

ble lagt ned i 1672 og tollstedet på Eldøyane i 1753. Dette var ledd i tidens merkantilistiske politikk som innebar en monopolisering av handelen. Heller ikke senere har Haugalandet og Sunnhordland vært forvaltningsmessig samlet. Om vi for øvrig skal lete etter et tidspunkt i historien hvor disse to områdene kan ha utgjort en enhet for seg selv, altså uten å inngå i en større enhet, må vi tilbake til folkevandringstiden på 200- og 300-tallet e. Kr. Da er det mulig at høvdingene ved Karmsundet kontrollerte både Haugalandet og Sunnhordland, men kong Augvald og hans like kan også ha kontrollert et større område. Det økonomiske hopehavet mellom de to områdene har imidlertid gjennom historien vært langt sterkere enn hva forvaltningsmessige forhold skulle tyde på slik også næringslivet i dag er tett vevd sammen. Dessuten skal vi lære av historien, men ikke styres av den. I tidsvinduet som nå ligger foran oss, før en realisering av Kyststamvegen, må vi derfor utnytte tiden godt. Det betyr å sørge for at fellesinstitusjonene vi har mellom Haugalandet og Sunnhordland ikke avgår ved døden. Det diskuteres for tiden omorganiseringer av Høgskolen Stord/Haugesund, Helse Fonna og Haugaland og Sunnhordland Politidistrikt. Noe annet er likevel enda viktigere. Et Vestland oppdelt i fylker er ikke bra for Haugesund, Haugalandet og Sunnhordland. Vestlandet må bli en storregion. Da kan vi bli liggende strategisk til i midten mellom de to største byene i landsdelen med Haugesund som et sterkt regionssenter. Samtidig må vi realisere kommunikasjonsløsningene østover på en måte som gjør at vestlandstrafikken vil gå på aksen Oslo-Haugesund. Høstens valg er viktigere en noensinne for å bryte århundrer i politisk glemsel. Tenk på det når du skal stemme!


24

Stjel stilen – på den røde løper

2. I DIN HULE HÅND

Kjole fra Bik Bok

Gå for en elegant clutch eller en liten veske som rommer akkurat det du trenger å ha med deg på fest.

899 kr

Veske fra Lie 1899

5000 kr

Kjole fra Kara

Kjole fra Cubus

3000 kr

299 kr

1. KJOLEVALGET Få en glamorøs festlook med den perfekte kjolen – enten du går for lyse puddertoner, sexy blonder eller glitrende paljetter.

HOLLYWOOD I HAUGESUND Det er filmfestivaltid i byen - skinn som en stjerne i sommernatten. TEKST Elizabeth Huanca Vold

FOTO Haakon Nordvik/Scanpix

3. MAGISK MAKEUP Stjernenes forførende blikk fra den røde løperen kan lett kopieres. Det er bare å lime på løsvipper! Den skinnende gløden får du med et lysreflekterende pudder.

Sminkekost fra Parfymelle Balsam

329 kr

Øyenvipper fra Parfymelle O.J. Hanssen

76 kr

Pudder fra Esthetique

475 kr

4. TIL FINGERSPISSENE

Romantisk stil: Den britiske skuespilleren Keira Knightley stråler alltid på den røde løper.

Vær Hollywood-striglet til fingerspissene! Fil neglene, lakk dem i ønsket farge og avslutt med et lag skinnende overlakk. Da vil neglene bli glansfulle og se nesten våte ut. Dior Vernis fra Parfymelle (pr stk)

210 kr


5. DIVADUFT

6. ØREMERKET

Chanel No 5 har en helt fantastisk duft - perfekt for den røde løper. Klassikeren fra 1921 var Marilyn Monroes favorittparfyme, og er verdens mest solgte duft.

Dropp smykket og pynt deg heller med et par glamorøse øreringer. Jo større, jo bedre!

Chanel No. 5 fra Parfymelle O.J. Hanssen

855 kr

Øredobber fra Cubus

79 kr

Øredobber fra Bik Bok

99 kr

7. GLAMORØSE LOKKER Gi håret et snev av ekte Hollywood-glamour ved hjelp av hårruller. Bølgende, glansfulle lokker ser alltid glamorøst ut! Hårruller fra Parfymelle O.J. Hanssen (pr stk)

4 kr

9. STJERNEKROPPEN Det er ikke bare hard trening og strenge dietter som gjør at stjernene ser fantastiske ut på den røde løperen. Kjendisene i Hollywood sverger til hold-in undertøy av merket Spanx for å få en enda flottere figur.

Glødende hud: Heroes-stjernen Hayden Pattenie re ser både glamorøs og naturlig ut på samme tid.

8. LEKKERT OG LESKENDE Varm opp på eksklusivt vis med bobler i glasset. Den perfekte partysnacksen lager du av jordbær fra ICA og sjokolade fra Amundsen Spesial. Champagne fra Vinmonopolet

399,90 kr

Spanx-underkjole fra Crush Concept

1299 kr

Sko fra Christian Louboutin, www.mytheresa.com

3855 kr

10. DET LILLE EKSTRA Det nest beste etter en ekte rød løper, er røde såler under beina. Sett prikken over i-en på stjerneantrekket ditt med et par Louboutins – Hollywood-kvinnenes favorittsko!


26

nisjebyen haugesund

Byens ansikter Hver dag, fra morgen til kveld – hele arbeidsuka til ende – står butikkansatte og butikkeiere på for at du skal få god service, de beste varene og at byen skal ha et levende handelstilbud. I denne artikkelserie skal vi møte tre butikker – alle med sine meninger og erfaringer. TEKST Alexander Urrang Hauge

HAUGESUND/BYEN: Det kan være lett å ta butikkene for gitt og kanskje tro at de er små, men tallenes klare tale viser at handelsnæringen i Haugesund sentrum omsetter for over 1 milliard kroner i året. Mine damer og herrer – EN MILLIARD. Frisører, jernvarehandel, klesbutikker, kafeer og bakeriene – mange bekker, store og små, blir altså til en by – din by. Vi starter med Jernia. Hva handlet den siste kunden? - Støvsugerposer og gjæringsag. Hvor lenge har dere drevet butikk? - Vi har holdt på lenge, med en butikk i Haraldsgata som solgte kjøkkenutstyr og utstyr til hjemmet. Jernvarer ble skilt ut og flyttet her. Hva selger dere mest av? - Kjøkkenutstyr, kniver, bokser, jeg tror jeg har solgt over tusen stekepanner. Vi sliper også nøkler av alle slag og låser er også populært. Dessuten har vi støvsugerposer og mobilladere. Det er en myte at du ikke får det i sentrum.

FOTO Haakon Nordvik

Hva er det beste med å drive butikk i sentrum? - Vi har en veldig fin plassering mellom Haraldsgata og Markedet som gir en jevn strøm av kunder. Dagene går i ett her, vi springer stort sett hele tiden og kundene er fornøyde. Vi er også heldige som har gode parkeringsmuligheter. Folk kan stoppe utenfor og stikke innom. Hvilken årstid er viktigst for dere? - Det er nok vår og jul. Om våren selger vi plenfrø, ugressfjerner, plenklippere, raker, hageslanger – ja alt du kan tenke deg til hagen. I julen går det i gaver av alle slag. Vi er veldig bevisste på sesongene, nå for eksempel kommer høsten snart, med skolestart og behov for utstyr til hybelen. Hva kan gjøre Haugesund enda mer attraktiv? - Vi må bli enige om felles lukketider. Ikke nattåpent, søndagsåpent eller torsdagsåpent - et klokkeslett som alle kan forholde seg til. Hver dag, hver uke, hele året. Kundene må vite at vi er der – alltid.

Haugesund sentrum vokser frem som et eldorado for den kvalitetsbevisste og servicekrevende kunde. I artikkelserien «Nisjebyen» retter vi oppmerksomheten mot alle de ulike nisjene som er representert fra nord til sør og fra øst til vest. Du finner nemlig det meste i Haugesund.


Navn: Jernia I drift siden: 1921 (da Adolf Horneland startet butikken) Ansatte: 3 ürsverk Adresse: Sørhauggata 88 Eier: Arne Horneland

Jernia. Arne Horneland


Navn: I drift siden: Ansatte: Adresse: Eier:

Intersport Haugesund AS 1978 5 årsverk Sørhauggata 189 Ole Johan Østrem og Harald Fagerland

Intersport. Anna Klaussen.

Hva handlet den siste kunden? - Han handlet løpeskog med spesialstøpte såler. Vi har en maskin med programvare som tilpasser sålen til den enkeltes fot. Hvor lenge har dere drevet butikk? - Jeg jobbet både i Krohn Brekkes sportsavdeling og Sportsmagasinet som lå sør for Sir Toby der parkeringshuset nå ligger. Vi flyttet inn her samtidig som Edda kino ble åpnet og har vært her siden. I 1985/86 overtok jeg som eier. Nå eier jeg sammen med Harald Fagerland, som har jobbet her en årrekke. Hva selger dere mest av? - Jeg skal kanskje ikke skryte, men jeg føler vi er veldig gode på vinter. Alpint, telemark, snowboard og i det siste årene nordisk. Skiutstyr krever kunnskaper og derfor er det ekstra moro og selge.

Hva er det beste med å drive butikk i sentrum? - Jeg har drevet med butikk hele mitt liv og jeg håper det er plass til oss småbutikker. Alle disse butikkene gir en lokaltilknytning og forteller litt om hvem vi er. Spisesteder og kafeer er vel og bra, men vi må ha butikker! Hvilken årstid er viktigst for dere? - Både vinter, vår, sommer og høst er viktige. Alle sesonger har sine varer, men jeg kan ikke legge skjul på at sen oktober til slutten av november er stille. Da er det ikke særlig fristende utendørs. Hva kan gjøre Haugesund enda mer attraktiv? - Jeg tror vi er på riktig vei. Faste arrangementer, enten det er festivaler eller aktiviteter. Aktivitet i sentrum viser ikke direkte på omsetning, men det drypper på butikkene.


Navn: I drift siden: Ansatte: Adresse: Eier:

Lasse Sport 1961 2,5 årsverk Skjoldavegen 22 Astrid Reinertsen

LASSE SPORT. Astrid Reinertsen.

Hva handlet den siste kunden? - Han kjøpte et telt Hvor lenge har dere drevet butikk? - Butikken ble startet av Bjørg Reinertsen i 1961, da som første kvinnlige oppstarter av sportsbutikk i Norge. I år feirer vi 50 år. Hva selger dere mest av? - Ski, løpssko, generelt friluftsutstyr som telt, sekker soveposer etc. Vi selger litt sykler og har sykkelverksted hvor vi driver med alle typer reparasjoner og vedlikehold. Om vinteren preparer, sliper og monterer vi alle typer ski og snøbrett. Hva er det beste med å drive butikk i sentrum? - Det er gunstig å ha parkering rett utenfor forretningen. Det gjør det lettvint å komme til butikken. Vi selger og reparerer  endel produkter som er store og tunge.  For eksempel trimapparater, ski og sykkel som gjør at det er bra å kunne sette bilen rett utenfor. I sentrum er det mange hyggelig mennesker og vi har mange fantastisk positive og inspirerende kunder. Herlig med frisk luft er det også.

Hvilken årstid er viktigst for dere? - Vinteren er veldig viktig for oss med tanke på ski og utstyr. Perioden framover nå og høsten er også viktig for oss med tanke på salg av fjellutstyr. I tillegg selger vi endel til næringslivet. Hva kan gjøre Haugesund enda mer attraktiv? - Mange attraktive aktiviteter for barn og unge. Lommer med lekeplasser og kanskje klatrevegg eller lignende. Akvarier med fisker fra sjøen rett utenfor. Sentral plassering av skaterampe. Aktivitetene er med på å tiltrekke mange mennesker som igjen vil føre til at mer penger legges igjen i sentrum. Haugesund er en by med enormt potensiale. Det står en del tomme tomter og bygg som burde vært fylt opp med aktiv næring. Hvor stammer Lasse-navnet fra? - I 1961, da butikken ble startet, var det ikke vanlig å ha kvinnelige innehaver av sportsbutikk. Lasse Sport hadde en bra klang og tok kanskje fokuset litt vekk fra at butikken hadde en kvinnelig eier og driver.


30

Mat i sentrum: Kafé Bjørnson

Rom for alle Kafé Bjørnson er nær folket og åpen for alle - takket være de frivillige i Kirkens Bymisjon. TEKST Elizabeth Huanca Vold

-Våre verdier er likeverd og felleskap, solidaritet og rettferdighet, engasjement og kunnskap, sier daglig leder på Kafé Bjørson, Trude Kjellesvik, mens hun rører hvit saus i gryten. På dagens meny står fiske pudding i tertelskjell. Det er fredag og klokken er 12. Atmosfæren på Kafé Bjørnson er intim og koselig. Til bords sitter et eldre ektepar og kikker utover Rådhusplassen fra vinduene. De faste stamgjestene er allerede på plass, og studenter fra Høyskolen Stord Haugesund stikker innom for å kjøpe hjemmelaget gulrotkake i farten. -Mange tror at dette er en kafé kun for rusmiddelavhengige, men vi er her for absolutt alle, forteller Kjellesvik. Kafé Bjørnson er en åpen kulturkafé som drives av frivillige og ansatte i Kirkens Bymisjon. Prosjektet «Appetitt på livet» er et arbeidstreningstiltak i kaféen i samarbeid med NAV. Maten er enkel og består for det meste av tradisjonell norsk mat. Spesielt populært er komlemiddagen som man kan få servert hver torsdag. Prisene er rimelige og ligger godt under de andre kaféene i sentrum. -Kafé Bjørnson er det ideelle treffstedet, og vi skulle ønske at enda flere unge tok turen innom. Det er en kafé som virkelig trengs, og det er derfor viktig at flere kommer for å støtte opp.

FOTO Haakon Nordvik

Hos Kafé Bjørnson er det alt fra lunsjer, påsmurte smørbrød, middager eller desserter å velge mellom. Kjellesvik forteller at de også driver med catering, og at det er fullt mulig å få med seg take away på hva som helst. -Det finnes ikke problemer, bare løsninger. Det er vårt motto, sier Trude Kjellesvik. -Alle midlene går til Kirkens Bymisjon. Vi er kun to ansatte med lønn. Resten av æren for at vi kan drive denne kaféen, skal de frivillige ha. Det hadde aldri gått uten dem. Vi har omtrent 12 aktive frivillige, men vi trenger flere. Vi er helt avhengig av dem for å få dette til å gå rundt, forteller hun. Etter å ha hatt stengt i hele juli på grunn av manglede ressurser, har Kafé Bjørnson endelig åpnet dørene igjen. Utover høsten er det utstilling med Bernard Østenbø, og ulike aktiviteter på Kulturnatt som foreløpig står på programmet. -Her er det alltid fine bilder å se på, og så er det jo kjempegod mat - spesielt gulrotkaken, forteller Elin Netland. Hun jobber som frivillig for Kirkens Bymisjon, men bruker ofte fridagene på å besøke kaféen, og da gjerne sammen med sønnen sin. -Hva er vel bedre enn å mette magen, samtidig som man støtter en god sak?


ÂŤMange tror at dette er en kafĂŠ kun for rusmiddelavhengige, men vi er her for absolutt alle.Âť Trude Kjellesvik


32

Mat i sentrum: Kafé Bjørnson

g F iskepuddin ll i tertesk je DETTE TRENGER DU (4 personer) Hvit saus: Smelt 1 ss smør, visp inn 2 ss hvetemel, 2 dl melk og 2 dl fiskekraft, salt, pepper og litt raspet muskatnøtt. 1 stk fiskepudding i skiver Kokte grønnsaker etter eget ønske 1 pakke terteskjell Pyntes med raspet gulrot og reker

Kafé Bjørnsens omelett DETTE TRENGER DU (4 personer) 8 egg 4 ss vann 4 ss lettmelk Litt salt Skinke, purreløk, paprika og mais Serveres med salat og brød

Pastasalat DETTE TRENGER DU (4 personer) Valgfri type pasta (avkjølt i kaldt vann) Ruccola Paprika Mais Rød løk Fetaost Bruk oljen til fetaosten i salaten

Gjelder fram til XX. xxxxxxxxx. www.interoptik.no

på alle solbriller Interoptik H. A. Mortensen, Brugt. 14B, Tynset, tlf 62 48 03 16

Haraldsgata. 140 Tlf 52 70 09 99


Vi har ikke kontor i Oslo

CARBON14

Noen av våre hovedprodukt:

iDrift er din lokale IT-leverandør som gir deg den hjelpen du trenger, når du trenger den! iDrift AS ble etablert i 2001. Selskapet har hovedkontor på Husnes og avdelinger i Haugesund, på Os og Stord. Med 30 høyt kvalifiserte medarbeidere er iDrift en av de ledende totalleverandørene av IT-utstyr og tjenester til små- og mellomstore bedrifter mellom Bergen og Stavanger. Vår kjerneaktivitet er drift og vedlikehold av komplette IT-system. Vi har totalansvar for IT-systemene hos over100 bedrifter med til sammen 180 servere og 1200 arbeidsstasjoner. [ IT-drift ][ Internett-løsninger ][ Systemutvikling ][ Mobile løsninger ] [ Maskin- og programvare ][ Rådgivning ]

Se idrift.no eller ring oss på 52 71 35 00 for bestilling eller spørsmål.


34

nyheter fra byen

Da AOF Haugaland skulle finne nye lokaler til sine 1500 studenter, var en ting sikkert – de skulle fortsette å være i byn. TEKST Sarah Elise Falkeid

DREIERGAARDEN/HARALDSGATA: Plassmangel hindret studieforbundet AOF i videre utvikling i sine tidligere lokaler midt i gågata. For å kunne ta imot flere studenter, var de nødt til å flytte på seg. For skolens ledelse, lærere og elever var det aldri aktuelt å bevege seg ut av sentrum. De flyttet et par hundre meter lenger borte i gata. Til nybygget Dreiergaarden. -Nå har vi mye større plass. I tillegg har vi ansatt to til i administrasjonen, sier Sigmund Fosse, daglig leder i AOF Haugaland.   400 innom hver dag. De lyse, delikate lokalene i Dreiergaarden, nord i Haraldsgata, har nå plass til flere lærelystne studenter. De har 8 store klasserom med kapasitet på 20-40 personer, og 8 små, med plass til 5-15. Her er omtrent 400 studenter innom hver dag. -Studentene er veldig fornøyde, og trives godt på den nye skolen, sier Fosse.   Alt nytt. Med satsning i nye lokaler, investerte AOF også i topp moderne teknisk utstyr. -Vi oppgraderte absolutt alt da vi flyttet inn. Vi har investert 30 millioner kroner totalt, seks av dem i rent teknisk utstyr og undervisningsmateriell. Vi står nå utrolig godt rustet til å gi det aller beste innen voksenopplæring, sier Fosse. Lokalene er på 1250 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Og i den øverste etasjen er en stor terrasse med utsikt over innseilingen til Smedasundet.  

FOTO Haakon Nordvik

Bruker byen. Skolen har mange kveldskurs, og deltagerne bruker byen mye. -De spiser ofte ute i forbindelse med kurset. Hadde vi eksempelvis holdt hus på Raglamyr, hadde det blitt mer styr med bilkjøring, og det ville tatt for mye tid, sier Fosse. Parkeringsløsning. Han mener parkering i byen er en lek. -Det kommer kanskje som en overraskelse på mange, men det er utrolig lett å parkere i sentrum, spesielt rundt Byparken og ved Flotmyr. I tillegg er parkeringshusene gratis ettermiddag og kveld, sier han.  Skreddersyr opplæring for lokalt næringsliv. Fosse har vært i AOF i 21 år. Han har merket en total endring i utdanningssektoren de siste 10-15 årene. -På slutten av 70-tallet var mye av undervisningen i AOF basert på hobby og fritid. Vi har utviklet oss til å bli en utdanningsaktør for voksne, og kvalifiserer i dag folk i og til arbeid, sier han.   AOF jobber tett med bedrifter -små og større, og leverer mye opplæring både til NAV og Fylkeskommunen. -Den dagen du slutter å lære nye ting, er du ganske passé, sier Fosse.

AOF HAUGALAND AOF - «Arbeidernes Opplysningsforbund» ble dannet 12. desember 1931, og er et studieforbund. AOF Haugaland har 13 ansatte i administrasjonen. Det var 93 lærere innom i fjor. 15 av dem er i full stilling.   Avdelingen er en av de tre største i Norge. Mellom 4-500 deltar på videre opplæring i løpet av året, og 1500 deltakere i året deltar på en eller annen form for utdanning eller kurs.   AOF er den største fagskolen innen helsefag i Rogaland.


SER FREMOVER: Sigmund Fosse i AOF sørger for at folk får hevet sin kunnskap og kompetanse på Haugalandet.

«Den dagen du slutter å lære nye ting, er du ganske passé.» Sigmund Fosse


36

Mote – Hilde fuglesang Wassbrekke

Hilde Fuglesang Wasbrekke, 37 år, fra Lier. Gift med Knut Einar Lie Wasbrekke, to gutter på 3 og 5 år.

TRENDER HØSTEN 2011 Jeg er utdannet ved Varehandelens Høyskole og har 20 års erfaring fra klesbransjen. I mange år jobbet jeg som klesdesigner for Ricco Vero Woman, og nå driver jeg LIE 1899 sammen med min mann. Når vi jobber med innkjøp til våre butikker, er det som regel 6 måneder i forkant. Derfor er det viktig å følge med på motebildet ute i Europa for å se hva som rører seg foran neste sesong. TEKST Hilde Fuglesang Wassbrekke

FOTO Haakon Nordvik


Høstens godbiter til damene bærer preg av eksklusive materialer som skinn, pels, silke, ull og cashmere. Du vil se nedtonede plagg i delikate nyanser. Fargeskalaen går i sjokoladebrunt, camel, muldvarp, nougat, nude, pudderrosa og kremfarger, samt dype grønntoner, sennepsgult og burgunder. Sort, kombinert med mørke gråfarger og hvitt er der fortsatt.

«Start med å bygge deg en basisgarderobe i god kvalitet og klassisk snitt, fordi dette har lang levetid.» Hilde Fuglesang Wasbrekke

Stilmessig kommer mye av inspirasjonen fra den klassiske og erkebritiske «English country look» med cord og smale ridebukser, høye støvler utenpå buksene, skinndetaljer, lekre cashmere polo og blazere i ull og grovere tweed, gjerne med patch på albuene. Kolleksjonene bugner av lekre hverdagsplagg. Mix en stormasket og grovstrikket cardigan med den tynne silkeblusen. De smale sorte skinnbukser er lekkert til både hverdag og fest, da får du et sofistikert, men likevel rått preg. Tørr å utfordre din egen stil! På buksefronten er alt lov. Der er det smale bukser, vide herrebukser, cargobukser med lommer på siden, bukser med legg og haremsbukser. De smale cigarett buksene med 7/8 lengde til ankelen fortsetter, men nå er også bootcut buksen tilbake for fullt! Bruk bootcut bukser til høye heler, så får du ekstra lange ben! Myke pelsvester, lune strikkeplagg og deilige cashmeresjal skal hjelpe oss å holde varmen denne høsten. Velg ett plagg som antrekkets blikkfang, enten det er blusen, sjalet, skinnjakken, toppen eller en flott filthatt med stor brem. Vi kan også slå oss løs med cocoon fasonger på skjørt og kåper. Da er det stor vidde rundt hoftepartiet som gjelder. Hodeplaggene er mer synlige i motebildet enn på lenge. Det dreier seg om strikkeluer med ekte pelsdusk, til feminine filthatter og pelshatten a la Bond piken. Den originale trenchcoaten fra Burberry er meget populær. Den går aldri av moten og passer til det meste. Burberry sin

nyeste modell med volang nede ble revet bort over hele england da Kate Middleton ble avbildet i den før bryllupet. Den kommer nå i en lekker ull/cashmere kvalitet for høsten, og blir å finne i Haugesund.. Velg en klassisk skinnveske som ditt viktigste tilbehør! Støvletter og sko har så smått fått tilbake den spisse tuppen igjen. Lekre sko/støvletter setter alltid prikken over i’en på antrekket. Vi har nok fremdeles mye å lære av de italienske og spanske damene på den fronten! Mitt råd til alle som synes det er vanskelig å finne sin egen stil: Start med å bygge deg en basisgarderobe i god kvalitet og klassisk snitt, fordi dette har lang levetid. Med det som utgangspunkt er det gøy å krydre med spennende sesongplagg. PARTY. Når vi ser på selskapstøyet for høsten, så er det sort, gull, sølv og blanke stoffer i dype grønntoner. Blazerne er gjerne sorte og noen har smokingpreg, og det kommer masse paljetter. En sofistikert miks av det maskuline og det feminine gjør dette spennende. Bruk den sorte dressbuksen med haremspreg til en feminin topp og match dette til ankelstøvletter med skyhøy hel. Da blir dette et bra festantrekk uten å pynte seg for mye. Det sikreste kortet er alltid å ha «den lille sorte» kjolen klar i skapet når anledningen byr seg. Utvalget i kjoler er enormt denne høsten, og det finnes også kjoler med ermer. Så nå er det bare å vente på at invitasjonene skal dumpe ned i postkassen!

God høst! Mitt forslag til en god base for høsten: 1. Klassisk god blazer med bukse & et smalt skjørt i samme kvalitet 2. Et par mørke jeans 3. Bluse/skjorte 4. Basic topper i nøytrale farger 5. Sort skinnjakke som kan brukes både inne og ute 6. Tøff lang cardigan 7. Sorte støvletter 8. Den lille sorte kjolen til fest 9. Sko med høy hel


Ferdig jazza?

I Sildajazzuken kjører vi nattbusser både torsdag, fredag og lørdag. Klipp ut og ta med deg denne annonsen, så vet du hvordan du kan komme deg trygt og rimelig hjem! N81 Haugesund - Kvala - Bleikemyr Fra Strandgata terminal.

Tors: 01:15 Fre-lør: 01:15

02:15 02:15

03:15

N83 Haugesund - Norheim terminal Vormedal - (Røyksund*)

Fra Sørhauggata ved posthuset.

Tors: 00:15 Fre-lør: 00:15

01:15 01:15

02:15 02:15 *03:15

N84 Haugesund - Høyblokkene Brakahaug - Kolnes

Fra Sørhauggata ved posthuset.

BESTILL

HØSTENS KONFERANSE ALLEREDE NÅ! Vi har satt opp 3 lokale dagpakker, alt fra Knøttas til Bajas. Og vi har selvfølgelig en egen ”ittemiddagspakke” for de som skal arrangere et kveldsmøte. Våre kurs- og konferanselokaler kan romme fra 5-60 personer Send oss en forespørsel og vi sender deg gjerne mer informasjon. Dere er også hjertelig velkommen innom for en titt! Husk...det går an å begynne og tenke på julebordsesongen. post@lothesmat.no • www.lothesmat.no

Tors: 00:15 Fre-lør: 01:15

02:15

*Endeholdeplass Brakhaug.

03:15*

N85 Haugesund - Skåredalen - Førre

- Aksdal - Grinde - (Skjoldastraumen*)

Fra Strandgata terminal.

Tors: 01:15 Fre-lør: 01:15

02:15 02:15 *03:15

N86 Haugesund - Førre - Aksdal Tysvær - Kårstø

Fra Sørhauggata ved posthuset.

Fre-lør: 03:15

N88 Haugesund - Norheim terminal Kopervik - Veavågen - Åkrahamn (Skudeneshavn*)

Fra Sørhauggata ved posthuset.

Tors: *02:15 Fre-lør: 00:15 *01:15 *02:15 03:15 Husk - betaler du billetten din med Reisekonto, får du 25 % rabatt!

www.kolumbus.no

twitter.com/kolumbus_no facebook.com/kolumbus.no


I tradisjon tro blir det direktesendinger fra hjertet av Haugesund under Sildajazzen.Vi bringer Sildajazzen og folkelivet hjem til deg og vil by på gjester og artister i skjønn forening i et skikkelig glad tv.

onsdag til fredag kl 17.30 lørdag kl 11.00

For nyhetsoppdateringer sjekk tvh.no

22 000 TV seere hver dag. Du finner oss på Altibox, Get, RiksTV, tvh.no, TVH Radio.


40

Aktiv i by'n – Sildastim

Fysstemann i mål Knyt lissene! Lørdag 20. august går startskuddet for barneløpet Sildastimen, i Haugesund sentrum TEKST Sarah Elise Falkeid

Sildastimen barneløp i Haugesund sentrum lørdag 20. august

SPURT GJENNOM HARALDSGATA: Sildastimen er for alle, men noen har mer konkurranseinnstinkt enn andre.

FOTO Haakon Nordvik

Påmelding på Landmannstorget løpsdag klokken 10:30. Startnummer kan forhåndskjøpes fra 6. august hos Quick Storkiosk, Odd Inges Gull & Sølv og Lervik Ur.

Tre klasser 0-3 år (barnevogn), 4-8 år og 9-12 år


41 LANDMANNSTORGET: Sildastimen har vokst seg til å bli et svært populært sommerarrangement i Haugesund sentrum. Barneløpet er for jenter og gutter 0 til 12 år, og går fra Landmannstorget til Rådhusplassen, med start klokken 13:00 lørdag 20. august. I fjor deltok over 550 barn i alderen 0-12 år. Dermed har det i år gått opp fra to til tre klasser; barnevognklassen fra 0-3 år, 4-8 år og 9-12 år. Springe er gøy -Det er gøy å springe, og så er det så mange andre kjekke folk som springer, sier Maren Pernille Ydstebø (14). Hun løpte Sildastimen fra hun var 5 år til hun var tolv. -Jeg sprang alltid med venner. Det var så kjekt når så mange heiet da vi kom i mål. Og så fikk vi snop etterpå, sier Maren Pernille.

Startkontigent kr 50,-

Underholdning og oppvarming på Landmannstorget før start

De siste årene har hun vært med å delt ut premier, og passet på at barna ikke kom ut av løypene. Mersmak Maren Pernille Ydstebø hentet en fjerdeplass i NM i terrengløp i mars. Det er hennes første år i NM. Nå varmer hun opp til UM (Ungdomsmesterskap) i august. Hun håper å rekke løpet i byn. -Om jeg er hjemme under Sildastimen i år, kommer jeg til å stille opp, sier hun. Flotte premier Etter målpassering på Rådhusplassen blir det utdeling av gullmedaljer, frukt, drikke og godteposer til alle deltakerne. Det blir også trekning av hyggelige gevinster på startnummerne. Blant premiene er pengegaver fra Haugesund Sparebank, klokke fra Lervik Ur, gavekort fra Odd Inges Gull & Sølv og fra Haugesund sentrum. Det er HIL, i samarbeid med Haugesund sentrum, som står bak arrangementet.

Hvor og når? Fra Landmannstorget til Rådhusplassen. Start kl 13:00

Premieutdeling på Rådhusplassen Alle deltagere får medalje, godtepose, frukt og drikke. Flotte premier trekkes på startnummer.


For deg som liker en koselig lokalbank med god kundeservice og rask betjening

JOHNNY ÅREKOL 926 37 789 johnny@tinnbank.no

ARNE REIERSEN 90762676 arne@tinnbank.no

RAGNHILD GLOPPEN 924 16 299 ragnhild@tinnbank.no

Vi tilbyr alt innen lån, sparing og forsikring! Ring oss for avtale eller kom innom i våre trivelige lokaler i Strandgata 150

VELG RIKTIG LØPSBEKLEDNING

VIND JAKKE 599,-

CAPRI TIGHTS 299,-

Riktig bekledning på løpeturen er avhengig av aktivitetsnivå, temperatur og værforhold. Lette klær som følger kroppens fasong bidrar til maksimal bevegelighet.

Din sportsbutikk i sentrum Sørhauggt.183, 5525 Haugesund. Tlf. 52 72 17 40

Haraldsgata 94 52 72 28 63 Man – Fre 9 –19 Lørdag 10 –16


Lervik ur - ANNONSEsider

Alltid i takt med tiden Lervik Ur har en lang og rik historie. I dag er Lervik Ur en moderne og fremtidsrettet urmakerforretning som både har lokal tilknytning gjennom sin nære relasjon til Haugalandet, men som også er internasjonal. Lervik Ur fører noen av verdens sterkeste merkevarer og blant internasjonale og nasjonale klokkeinteresserte er Lervik et kjent navn både for sin service og tilgangen på eksklusive ur.


Lervik ur - ANNONSEsider

"Vi var Rolexforhandler nummer 10 i Norge den gangen. I dag er det kun seks stykker igjen av de autoriserte forhandlerne, og vi er den siste som ble autorisert" Knut Lervik

Men alt har sin begynnelse, også tiden for Lervik Ur. Det hele begynte en sommerdag, 1. juli 1961. Lervik etableres og driver butikk fra Nygaten i Haugesund sentrum – i samme lokaler som Smykkespesialisten holder til i dag. Etter ni måneder flytter urmakeren til bygget der Trygdekassen holdt til og butikken har inngang fra Strandgaten 99. -Du måtte gå opp en trapp og lokalet var lite, mimrer Knut Lervik. Det er urmakermester Rolf W. Lervik og Aslaug Lervik som står for etableringen. Haugesund er en ung by som kjemper for en ny hverdag etter at sildeeventyret har gjennomgått siste akt. Haugesund sentrum er et levende handelssted og Haraldsgata er den ubestridte kjernen. I 1973 begynner Knut Lervik i lære. Velstandsøkningen i Norge har begynt og oljeeventyrets begynnelse er et faktum. Sammen med Knut begynner også hans forlovede, Brit – som i dag er daglig leder hos Lervik Ur på Amandasenteret. Men det er fortsatt mange år til etablering av kjøpesentra og ny filial. I 1983 har Knut Lervik 10 års erfaring og vise til og det er igjen tid for flytting. Lervik flytter inn i Haraldsgata 93 – helt sør i gågata. -Vi hadde kjøpt det 2 år tidligere og bygget det om til forretningslokale. Det var det siste huset i gågaten som fortsatt var bolighus, forteller Knut. I dette lokalet var det også trapp. Først noen trinn for å komme inn i butikken og deretter et nytt plan lenger inne i lokalet. Her, i Haraldsgata, skulle Lervik vokse seg jevnt og trutt større og sterkere. Velstandsnivået i Norge utvikler seg og Lerviks satsing på sterke merkevarer viser seg å være en klok og bevisst strategi. I 1986 ble Lervik Ur autorisert Rolex-forhandler. En merkevare som av mange betraktes som det sterkeste symbolet på eksklusive armbåndsur. -Det var et stort skritt som har betydd mye for butikkens utvikling videre, forklarer Knut. -Vi var Rolex forhandler nummer 10 i Norge den gangen. I dag er det kun seks stykker igjen av de autoriserte forhandlerne, og vi er den siste som ble autorisert. Mens alle andre hev seg på billigbølgen, valgte vi å gå motsatt vei. Vi satset på faget og kvalitet. For oss var Rolex det første skrittet inn i den eksklusive urverdenen. Siden har merker som Omega, Rado, Tag Heuer, Breitling og nå sist Zenith kommet etter. Driften i lokalene i Haraldsgata 93 fortsatte helt frem til 2007. Lervik hadde i lengre tid ønsket endringer både med hensyn til butikkens utforming og verkstedets plassering. -Vi bestemte oss for å bygge om hele huset. For første gang hadde vi lokaler som hadde skikkelig takhøyde, ingen trapper, og alt samlet på et gulv: verksted og butikk, sier Knut. Resultatet ble en av Norges aller flotteste urmakerforretninger.

Rolf W. Lervik ved arbeidsbordet hos urmaker Nygård på 60-tallet.

Aslaug Lervik bak disken i Strandgata 99 på 70-tallet.

For Knut og sønnnen Rolf var utbyggingen bare nok et ledd i god kundekontakt og kommunikasjon både over disk og gjennom nye kanaler. -Vi har alltid vært i forkant i bruk av data og kommunikasjon. På begynnelsen av 90-tallet var vi første urmaker i verden med egen nettside, forteller far og sønn. Dette var før internett var utbredt i Norge, og Lervik Ur lå på topp på alle søkemotorene om en søkte på ur.


, "annerledes og spennende al" internasjon lervik ur Visj

on


Lervik ur - ANNONSEsider

I dag, 50 år etter den spede starten i Nygata er Lervik et betydelig "urkonsern" av nasjonalt format.

-Vi fikk mange henvendelser fra hele verden, mer enn vi klarte å takle. Vi ble et slags "orakel" som skulle svare på alle spørsmål angående ur folk hadde, over hele verden. For Knut, Brit og Rolf var dette en oppdagelse som viste hvilken verdi urmakerfaget har. Ute i den store verden var det få urmakere, og de satt som regel på et sentralverksted langt fra der kunden var. Folk hadde rett og slett aldri truffet er urmaker før. You are a watchmaker, what does it mean, do you make the watches yourselves? Var et spørsmål fra en amerikansk kunde. På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet mottok Lervik Ur en rekke bransjepriser: - "Årets Seikospesialist" tre år på rad. - "Årets urmaker i Norge", kåret av Norges Urmakerforbund. - "Årets Rado forhandler" har Lervik fått flere ganger. - "Årets Protid forhander", 2009. - "Årets Kunde", ærespris fra Swatchgroup, 2009. - "Årets motebutikk", 2009. - "Årets Sikkerhetspris", fra Trioving, 2009. - Samt flere priser fra Haugesund Sentrum som går på servicenivået i butikken.

-Fire er utdannet som urmakere, to urmakere jobber kun på verkstedet med å reparere ur. De utfører ca 8000 små og store reparasjoner i løpet av et år. På mekaniske ur har vi kompetanse og utstyr på et nivå som kun noen få andre har, forteller Knut Lervik. Og disse flotte, dyktige og serviceinnstilte medarbeiderene har en stor del av æren for at Lervik Ur er der vi er idag. -Mange av våre kunder er lidenskapelig interessert i ur, og har det som hobby å samle på verdifulle ur. Vi er også den eneste fagbutikken i Norge som driver med brukte ur. Denne delen av butikken er i stor utvikling for tiden. For våre kunder betyr det at de kan få byttet inn sitt gamle ur, når de har lyst på noe nytt. Dette gjelder først og fremst på eksklusive mekaniske ur, som alltid har en verdi. Nå kan 50-års jubilanten både se tilbake på en spennende ferd mot en sterk posisjon, men også skue fremover mot nye muligheter i et voksende klokkemarked. I dag kommer kunder til Lervik Ur for både kjøp av nye ur og reparasjon av brukte. Forbausende mange turister finner veien frem til Lervik Urs lokaler. Urmakerforretningen ligger fortsatt i forkant av utviklingen når det gjelder sosiale medier.

I dag, 50 år etter den spede starten i Nygata er Lervik et betydelig "urkonsern" av nasjonalt format. Regnet ut fra omsetning er Lervik Ur den tredje største i Norge. Urmakersuksessen teller nå 12 ansatte fordelt på to butikker, en i Haraldsgata og en på Amandasenteret. Kompetansen er høy og en sentral strategi fra far og sønn Lervik.

-Vår blogg på www.lervikur.no er en av de mest leste i Norge, innefor vår bransje. Vi har også mange følgere på Facebook og idag over 1.000 abonnenter av våre nyhetsbrev.

Haraldsgaten: 52 70 03 50 Man - Fre: 09.00 - 19.00 Lør: 10.00 - 16.00

Amanda: 52 71 97 97 Man - Fre: 10.00 - 20.00 Lør: 10.00 - 18.00

Lervik Ur er fortsatt i takt med tiden. www.lervikur.no


the date just l ady

31


I VA N A VA N C OVA

by

technomarine.com

www.lervikur.no – Følg oss på Facebook


www.lervikur.no – Følg oss på Facebook


www.lervikur.no – Følg oss på Facebook


Frédérique Constant and Nina Badric share one passion: Supporting the International Children’s Heart Foundation. We will donate the cost of a life-saving heart scan for each Frédérique Constant Double Heart watch sold.

www.lervikur.no – Følg oss på Facebook


Vi er en lokal bank som er med på nyskapning og utvikling av kulturlivet i Haugesund, og kulturen blomstrer i byen vår!

Haugesund Sparebank er stolt av å være en støttespiller for mange av byens arrangementer og tilstelninger. Vi er bl.a. sponsor for gratis sommerkino på Edda, Filmfestivalen, Havnadagene, Sildastimen og Sildabordet som går av stabelen i Haugesund i august. Vi vil med dette ønske våre samarbeidspartnere og kunder lykke til med alle skapende aktiviteter!

Haugesund Sentrum – Amanda Storsenter – Gard Senter – Bømlo Sandeid – Skjold – Vikedal/Imsland – Ølen – Tysvær

reklamebyrå

Ha det gøy :-)


54

BYLIV - HAVNEDAGENE

Havnedagene for alle For 17. gang skal Havnedagene i Haugesund gå av stabelen. Ved roret står fortsatt primusmotor Lasse Skjoldal og en ivrig og entusiastisk dugnadsgjeng. Og Haugesund Sparebank er trofast sponsor. TEKST Alexander Urrang Hauge

INDRE KAI/SMEDASUNDE: -Ja, ja, får jo håpa det ikkje blir detta vêret, sier Lasse Skjoldal og speider ut i regnbygene ved Smedasundet. Men holder de tradisjonsrike Havnedagene også på værtradisjonene blir det både solgløtt og blå himmel når kaien skal fylles av skuelystne, gamle motorer som sier «tøff, tøff» og fartøy som ligger fortøyd tett i tett. 17. - 21. august går nemlig Havnedagene av stabelen for 17. gang. Skuelystne vil også få et glimt av den siste av de gamle «kvitebåtane» te Knutsen OAS. Båtene gikk i trafikk mellom fastlandet og Vibrandsøy og var et velkjent skue i bybildet. Båtene ble bygget i 1928 og 1929 i Herand i Jondal og kostet 3800,-(!). -Dette er jo et dugnadsprosjekt, vi er levende opptatt av kystkultur. Vi tror det er viktig å huske hvor vi kommer fra, hva som er vår bakgrunn, sier Skjoldal. Haugesund Sparebank har vært med fra dag én og støtter fortsatt det viktige arrangementet.

FOTO Havnedagene

1

2

3

-For banken er og byen er Havnedagene et viktig arrangement som gjør vår kystkulturen og skipsfarthistorie levende. Det er et veldig flott arrangement, sier Knut Grinde Jacobsen, banksjef i Haugesund Sparebank. -Banken ønsker å være en bidragsyter i lag- og foreningsarbeid som gjør noe for byen, i den forbindelse er Havnedagene ideell. «ÅRETS TEMA: Haalandrederiene»: Haalandrederiet var ett av de mest velrenommerte familierederiene i landet. Gjennom sin 80-årige historie satte det sitt preg på Haugesunds maritime miljø i kraft av rederiets internasjonale virke innen tørrlast, tank, frukt, gass og kjemikaliefrakt. Rederiets historie går tilbake til 1915 da Christian Wegner Haaland (1892-1952) anskaffet sitt første dampskip. Kilde: Havnedagene.no

1 FOLKELIV: Havnedagene har holdt det gående i 17 år og tiltrekker seg store folkemegder. 2 STOLT SPONSOR: Haugesund Sparebank støtter Havnedagene, her represtert ved Banksjef Knut Grinde Jacobsen. 3 Lasse Skjoldal på indre kai.


ÂŤDette er jo et dugnadsprosjekt, vi er levende opptatt av kystkultur.Âť Lasse Skjoldal


Ikke bare raskest. Vi er også best likt! Norsk Kundebarometer 2011 – Tv-distribusjon

BEDRIFT

TILFREDSHET

LOJALITET

Altibox

73.7

84.4

Canal Digital

67.5

79.7

Riks Tv

66.5

79.0

Get

62.2

80.4

Viasat

58.5

59.8

www.kundebarometer.com Kundene er klare i sin tale; Norsk Kundebarometer viser at Altibox er den tv-distributøren i Norge som scorer klart best på både tilfredshet og lojalitet. Vi takker for tilliten - og lover enda mer fart og spenning i fortsettelsen!

Til dere som trodde dere måtte til Raglamyr for å kjøpe støvsugerposer: Det trenger dere ikke. Vi har både grill, vaffeljern, gressklippere, kaffetraktere, kopper og krus, høytrykkspylere, mobilladere, nøkler, flagg, lyspærer, plantevern, verktøy, dørskilt, pensler, baderomsutstyr, skruer, kjøkkenutstyr og støvsugere. Ja, til og med støvsugerposer. Velkommen til en hyggelig handel!

Altibox tilbyr framtidens digitale tv-tjenester, IP-telefoni og smarte alarmløsninger. En totalpakke som ingen av våre konkurrenter kan matche! Ring 05270 eller se haugnett.no for bestilling eller mer informasjon.

Arne Horneland AS tlf. 52 70 22 70


Norli Bokfestival 10.-13. august Kom innom å ta en titt på vårt spennende utvalg!

I vårt store boktelt i Haraldsgata 132 finner du tusenvis av bøker og spill til

festivalpriser

20,- 40,- 60,- 80,Gjør høstens beste bokkupp hos Norli! Teltet er åpent: Mandag - fredag 10.00-20.00 Lørdag 10.00-18.00

Skippergata 5 • Tlf: 52 82 20 12 E-post: atrading@amundsetrading.no www.amundsentrading.no

Tlf. 52 72 13 33

VELKOMMEN TIL

Byens bakestue 3 sTK sTEINbaKTE brød

n n a m k Bec k k e s e l sko

79,-

BECKMANN SKOLESEKK

399,FØR: 499,-

Passer til 1.-3. trinn Tilbudet varer så langt lageret rekker i perioden 1. august – 3. september

Åpningstid: 07.00 - 19.00 (16.00) Husk søndagsåpent: 09.00 - 15.00

Haraldsgata 81 Telefon 52 73 55 55

Haugesund -Tlf. 52 72 13 33


Vi kan størrelser Ditt undertøy finner du hos Hanskemagasinet

Kom og besøk vår nye flotte butikk i Haraldsgata 211, nedenfor gamle politistasjonen. Stort utvalg i tapeter, alt til huset ute, inne og til båt. Erfarne folk i betjeningen - Gratis «kaffekrok» - Kjente merkevarer

Strandgata 139 Telefon 52 72 14 74 10-19 hverdager 10-16 lørdager

MANDAG - FREDAG 07 - 18

BARNELØP Haugesund Sentrum Lørdag 20. august

Påmelding: På Landmannstorget fra kl. 10.00 eller forhåndspåmelding hos Lervik Ur, Quick Storkiosk eller Odd Inges Gull & Sølv fra 13. august. Startkontingent kr 50,- Aldersgrense: 0 – 12 år. Program: Kl. 12.00: Moteshow med Memini på Landmannstorget. Kl. 12.20: Barneunderholdning. Kl. 12.45: Oppvarming med Haugesund Aerobic og treningssenter. Kl. 13.00: Starter Sildastimen på Landmannstorget og ender på Rådhusplassen. Kl. 13.20: Premieutdeling på Rådhusplassen. Alle barna får utdelt medaljer, snop, frukt og drikke. Flotte premier trekkes på startnummer.

LØRDAG 09 - 15


Årets

m u r t n e s i kun

dame & herre nyheter er nÅ pÅ plass i butikken

Haraldsgt. 121 - Tlf 52 86 65 55, www.iconofnorway.no

Fa nta stisk e Me y er TRENDBUKSER I STRETCH TIL DEN VOKSNE MANNEN. PRISER FR A KR 999,-

– midt i gågaten Haraldsgaten 131 – telefon 52 70 62 60


60

Nytt fra by'n

Brød, boller og pizza Naturbakst satser på klassisk, syltynn pizza på kveldstid. Med vin, duker og levende lys, selvsagt. Naturbakst har allerede en bred og god kundegruppe av kaffetørste og sultne gjester, samt kunder som setter pris på brød og konditorivarer. Nå tar bakermester Geir Hauge grep og kommer med et nytt konsept - pizza på kveldstid. Da kommer dukene på bordet, levende lys tennes og smakene fra Italia erstatter kaffe og gjærbakst. Nå skal betjeningen kurses slik at gjestene får den klassiske tynne, italienske pizzaen, med karakteristisk mozzarella og parmaskinke. Naturbakst vil også inkludere lokale råvarer, slik som suldalskinke. Naturbakst har skjenkebevilling, men det vil kun serveres alkohol på kveldstid. Pizzabakeriet vil ha åpent til kl 22 hver dag. Den første pizzaen kommer rykende fersk i september. TE BY'N lover tett oppfølging av pizzasatsingen.

Kids med smarte leker Lekebutikken Kidsroom og Smartleker har inngått samarbeid og nå står barnets lek i fokus. -Leken gjør det mulig for barnet å konstruere sin egen kunnskap, heter det på hjemmesiden til Kidsroom. Nå ønsker leketøysentusiastene i Kidsroom og fysioterapaut Ola Rødeseike i Smartleker og videreføre denne filosofien til «småfolket» og deler gjerne ut sin kompetanse om hvor viktig leken er og hvorfor valg av riktige leker kan være avgjørende. Alle lekene er av topp kvalitet og tilfredstiller norske foreskrifter. Kidsroom er miljøvennlige og bruker emballasje om igjen. I tillegg kommer Kidsroom til å selge barneklær og fører blant annet barnekolleksjonen til Hummel.


Helt steen – Verdensbyen Haugesund

Verdensbyen August er måneden der vi haugesundere aller sterkest kan føle at vi er en del av et verdensomspennende fellesskap. Både musikk, film og kystkultur viser vår internasjonale tilhørighet. TEKST PETTER STEEN JR

FOTO Haakon Nordvik

Havnedagene handler ikke utelukkende om det å ta vare på arven fra fortida. De gamle skøytene med umiskjennelig «dunk-dunk-lyd» som blir passet på av skjeggete menn med bømlahue, islender og krokpipe forteller en historie om et næringsliv som alltid har vært internasjonalt. Kystens næringer var eksportrettede før i tiden, og de er det fortsatt. Feiringen av kystkulturen faller fint sammen med musikken vi hører under Sildajazzen og filmen vi ser under Den norske filmfestivalen. Byen vår blir av og til omtalt som «Nordens Cannes». Jeg synes vi skal snu på det. Vi trenger ikke ape etter en annen flott filmby. La oss heller være «Verdens Haugesund»! Det vi skal utvikle, må skje i spenningsfeltet mellom det lokale og det globale, for det lokale utgår jo nettopp fra det globale! Selv om august er måneden da vi virkelig opplever at den store verden kommer til byen vår, ser vi også at mye har endret seg resten av året. I sentrum har vi både restauranter og butikker som selger spennende og eksotisk mat fra hele verden.

En gatevandring en tidlig kveldstime kan by på eksotiske dufter som var utenkelige for bare få år siden. Matretter og matvarer vi før måtte til Europas storbyer for å smake, er i dag daglig kost for mange haugesundere. Det globale er en del av det lokale. Vi ser det samme i måten byens parker blir brukt på. Det er flott å kunne se ut av vinduet på ordførerkontoret og oppleve at den gamle «Barneparken» igjen er blitt tatt i bruk av barn. Mange innvandrermødre tar med barna og leker med dem i den grønne parken nedenfor selve Rådhusplassen. De gir av sin kultur, en kultur der det er en selvfølge å leve mye av livet i de åpne byrommene. Byen vår ble til som følge av internasjonal handel med sild. Jazzfestivalen vår byr på musikk med røtter i Afrika og Amerika. Filmfestivalen vår er blitt et av de fremste møtestedene for nordisk film i verden. Havnedagene viser oss at det vi opplever i dag, har røtter langt tilbake i tid. Verdensbyen Haugesund har lange tradisjoner. La oss håpe at en hektisk augustmåned i sentrum kan gi oss enda mer internasjonalt vidsyn! Det kan gi oss både glede og klokskap i møtet med andre mennesker. Beste hilsen Petter Steen jr. Ordfører

61


STORT UTVALG I

SKOLESEKKER

BECKMANN | BERGANS | BJØRN BORG | SAMSONITE | QUICKSILVER WWW.BAGORAMA.NO

Høst

Fra Kristine Vikses kolleksjon

Haraldsgata 139 - Haugesund - tel. +47 52 71 31 50 - Bli tilhenger av vår Facebookside, www.facebook.com/Idehuset


A PAIR belstAff cAthRIne hAmmel DOnDUP hAle bOb henDeRsOn cAshmeRe hUDsOn jeAns j bRAnD mAURO GRIfOnI met PAtRIzIA PePe Pjs RAlPh lAURen theORy UGG UtzOn wOOlRIch

Haraldsgt 128 Telefon 52 71 51 00

Mandag–fredag kl 10.00–19.00 Lørdag kl 10.00–16.00


64

Nytt fra by'n

Boots apotek i haugesund

Foto: Ørjan Apeland

Haugesund har fått et nytt apotek og det ligger midt i sentrum. Apoteket ble åpnet på høytidlig vis med ordfører Petter Steen Jr tilstede. Haugalendinger som har vært på tur i England er nok allerede kjent med Boots-kjeden. I tillegg til tradisjonelt medisinutsalg tilbyr apoteket en rekke helseprodukter enten det gjelder kosthold, hygieneartikler, solkrem eller andre helsefremmende produkter. Boots apotek Ørnen ligger i Skippergata 11, i samme bygg som Saga Hotell, hvor Handelsbanken holdt til tidligere.

Møt FK Haugesund på Landmannstorget www.fkh.no

FK Haugesund inviterer deg og dine til grilling og underholdning i Landmannstorget LØRDAG 20. AUGUST FRA KL 13.30 Her får der møte spillerne, og konkurrere mot dem i små konkurranser! Vi lover god stemning og en rekke premier til skjulte fotballtalenter! Alt kan skje! E’du me?


LOLA i by'n – a summer in haugesund

A summer in

Haugesund

heard Six months ago I had never even g and about this city, but now, I’m workin living here! It’s amazing what can time. happen in such a short space of TEKS T Lol a Haro Gil

FOTO Haakon Nordvik

Well, first of all, I know what you're thinking… why choose Norway? The simple answer is that I love to travel and experience countries that are different to my Spanish home. So I was thinking maybe one of the Scandinavian countries would be good and when I took out my map of Europe, Norway caught my eye and I began to smile inexplicably. Then the opportunity to have a job here arrived and I was packing my bags!

home countries, just as the sun decides its time to bathe each corner of the city with its light. We used to repeat the phrase «This is Norway» as a mantra, every time we discovered something new and interesting about the customs and lifestyle here. We shared many feelings in a short space of time together and the affection they gave me during my first days here was very important to me; Thank you all, I will always remember our time together.

I have now spent my first summer in Haugesund. In late June the summer seemed reluctant to show us the light and joy of the sun as it was hidden behind the clouds. But that's impossible for northern Europe and sooner or later the summer appeared.

One of my favourite discoveries in Haugesund was «Eivindsvatnet». At first, it was just a place to exercise and that was it, but the more I went there, it became one of my favourite places. Do you want to know a secret? One day after leaving the office, I went to the library and to my surprise found some books by my favourite writer! The next step was spending all afternoon by the lake reading, watching people come and go and swimming. Enjoying the nature a few metres from the city is a privilege and I loved making the most of it during my summer months here.

During these beautiful days of sunshine I could stroll along the harbour, watching the ships sail in and out, seagulls overhead and the flashing light catching the sea wave. This Norwegian scenario is also typical in villages on the south coast of Spain this time of year. So these moments in the sun created a very familiar feeling I experience when in my home city. One of the most popular Saturday afternoon plans was eating ice-cream with the Erasmus students, who have been studying through the long dark cold months of winter and now leave Haugesund to return to their

But now, in the middle of August, it's time to try new things! To be continued… Lola Haro Gil. Masters student working at Haugesund Sentrum and «experiencing» Norway.

65


100kr

Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det. Men hvor mye er egentlig et bilde uten en ramme? Hos Dahl Rammeservice i Strandgata 135 tilbys det meste av rammer til fotografier, malerier, trykk osv. Her ligger vi ikke på latsiden, men gjør det vi kan for at bildet skal komme til sin rett.

RABATT VED KJØP AV TO PAR BARNESKO Gjelder fra 10. august T.O.M 27. august. Kun ordinær pris. Kan ikke kombineres med andre tilbud.

STRANDGATA 135 - 52 71 56 26 www.dahl-rammeservice.com Vi er også på facebook

www.dinsko.no

Høstens nyHeter Finner du hos noa noa Sørhauggt. 92 Tlf. 52 72 30 83 jmmuller@frisurf.no

Haraldsgata 91, 5528 Haugesund 52 71 17 88 www.noa-noa.dk Åpningstider: 10 - 18 (10 - 16)


ÅRETS MODELLER FRA

IE RE

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER

EM

12. AUGUST

PR

499

Marvel Studios er tilbake med en ny storslått superheltfilm. Captain America: The First Avenger tar for seg startfasen på Marvel-universet, hvor Steve Rogers (Chris Evans) melder seg som frivillig forsøkskanin til et eksperiment som forvandler ham til supersoldaten kjent som Captain America.

EM IE RE

FÅ MEG PÅ, FOR FAEN

PR

19. AUGUST

Alma er søt, har mange venner og masse humor, men det er en ting som mangler; hun har ikke Artur - skolens kjekkas. Hverdagen hennes består stort sett av å gå på ungdomsskolen, vente på at hun skal bli voksen slik at hun kan flytte til et annet sted - og kåte dagdrømmer. Slik prøver Alma så godt hun kan å overleve de vanskelige tenårene.

IE RE

31. AUGUST

IE RE

OSLO, 31. AUGUST

EM

En ny film av Joachim Trier og teamet bak «Reprise». «Oslo, 31. august» er et portrett av Oslo i dag - inspirert av kultromanen «Le feu follet». Et visuelt og emosjonelt drama om en mann drevet til sitt eksistensielle nullpunkt. Både Dagbladet og Dagsavisen har trillet 6’er på deres terninger.

IE

KNERTEN I KNIPE

EM

23. SEPTEMBER

PR RE

HARALDSGATA 147

Ut over å være en mann på kun 1,68, er Roger en mann som tilsynelatende har alt; han er Norges mest vellykkede hodejeger, er gift med den altfor vakre galleristen Diana, har en altfor dyr villa, og for å holde hodet over vannet økonomisk, må han stjele litt for mye kunst.

PR

Vi har solgt skolesekker til skolebarn gjennom alle faser og moter siden 60-tallet. Og vi vet hva som er best for ryggen. En ransel er ikke det samme som en sekk. En ransel skal tåle tunge laster hver dag gjennom flere skoleår. En motesekk gjør ikke det. Spør oss. Vi har utvalget. Prisene er stort sett like overalt. Kjøp sekken hos oss med erfaring og kunnskap.

EM

Skoleransel, eller kanskje er det sekk du skal ha? Vi kaller det så mangt. Husker den jeg selv hadde i naturfarget skinn med meis. Det var stas. De varte og de varte. Dyre var de også. Ekte skinn så klart. Nå er det nylon og mange farger. Ikke noe meis. Men remmer og belter og gjennomprøvde bæresystemer. De skal kunne strammes inn både her og der og det skal være de riktige merkene. Det betyr visst mest blant ungdommen.

HODEJEGERNE

PR

På'an igjen…

26. AUGUST

I den tredje filmen har Knerten, Lillebror og familien hans flyttet. Knerten har fått en sønn, Lilleknerten, og lykken er stor. Men mamma og pappa er bekymret for Lillebror. De har bodd i Bessby i et par måneder, men han har fremdeles ikke fått seg noen nye venner. Lillebror bryr seg ikke.

www.edda-kino.no


68

MAT I SENTRUM: SILDABORD

365 meter SILDABORD 2011 Lørdag 20. august arrangeres det 27. Sildabord i Haugesund. TEKST norun Skrunes

Barnas Sildebord er blitt et utrolig populært tiltak blant de yngre. I år vil dette tilbudet utvides og barna får laget sin egne silderetter under kyndig veiledning av kokker. Kokelauget har i tillegg egen sild som de har tilpasset til barna som blir kalt for «Sildius». Samtidig vil Inger P. Lundegård utgi en egen barnebok «Sildius på Sildabordet», som kommer til å være på årets sildabord. «Sild til eldre» er et veldig populært tiltak og her lages det egne sildebord til hvert enkelt alders- og sykehjem i Haugesund. I 2010 ble det kjørt ut sildebord til sju alders – og sykehjem om morgenen, og de glade mottakere fulgte opp med en ramme rundt dette med egen underholdning. Årets sildabord i Haugesund arrangeres lørdag 20. august og er verdens lengste sildebord - 365 meter langt. Besøkstallet er anslått til et sted mellom 30.000 og 35.000 mennesker.

Opplev verdens største sildebord, lørdag 20. august kl. 11-13.

FOTO Haakon Nordvik

Av råvarer som gikk med i 2010 kan nevnes: 3.500 kilo sildefilet 500 kilo sildekaker 120 kilo røykesild 150 brød 600 kilo poteter og grønnsaker 500 kilo råvarer til dressinger


Telefon 52 72 62 62, Haraldsgata 138 (vis-à-vis Victoriahjørnet)

Vi er nå forhandler av Hummel Kids Fashion

Elizabeth Arden Green Tea Na er vi blitt Elizabeth Arden forhandler og det vil vi feire! Derfor kan vi nå tilby våres kunder 25 % rabatt på de klassike Elizabeth Arden Green Tea produkter*

Strandgata 155, tlf: 52736403, www.kidsroom.no

*TilbudeT gjelder så lenge lagereT rekker

Hei Damer! Nå kan vi friste med lune høstplagg. Velkommen innom vår koselig butikk nord i Haraldagata og la oss inspirere deg. Vi sees!

Hilsen Carina & Karianne

Haraldgata 192. Tlf: 40 49 09 10


GODE TILBUD FRA APOTEK 1! Alle Cosmica kropps- og hygieneprodukter – nå halv pris!

...for den frodige! -50%

-50%

Før fra kr 49,90

Nå fra kr

2490

Alle tannbørster – nå halv pris!

Nycoplus Multi, 200 stk.

-50%

Før fra kr 29,90

Nå fra kr

1490

-50%

Før kr 119,00

Nå kr

Ta turen innom for en hyggelig handel i Haugesund sentrums motebutikk for den frodige

5950

– midt i gågaten

Tilbudene gjelder f.o.m. 15. august t.o.m. 14. september 2010, så langt beholdningen rekker.

STR 38-56 Apotek 1 Løven Haugesund. Haraldsgata 90. 5528 Haugesund. Tlf 52 70 78 50. Åpningstid: mandag - fredag 9-20, lørdag 9-17, søndag/helligdag 17-19.

Haraldsgaten 110 – telefon 52 71 84 00

Mandag - fredag: 10-17 • Torsdag: 10-19 • Lørdag: 10-16

FORLOVELSESRINGER

Et hav av kjærlighet

Haraldsgata. 120 52 72 42 89 www.oddinge.no

STR 38-56


72

BYLIV: BARN I SENTRUM

Barn i byen=sant Ammerom, lekerom, barnemeny og vognparkering – flere og flere butikker gjør alt de kan for å tilrettelegge for at barnefamilier skal trives i sentrum. TEKST Alexander Urrang Hauge

HAUGESUND SENTRUM: Solen skinner i Haugesund og du har lyst til å ta turen til byen, men vent nå litt: Er du klar, har du med bleier, middagsglass, tegnesaker, leker og klesskift? Fortvil ikke! Flere og flere av Haugesunds butikker og kafeer gjør alt de kan for at du skal kunne nyte både handleturen og kaféturen etterpå. Maritim – indre kai. Café René ligger bedagelig til ved kaikanten til Smedasundet utenfor Rica Maritim Hotel. Dette er en av byens største uteserveringer på sommertid, og det er barnevennlig med god plass til vogner. Enten en sitter ute i solen eller inne i de flotte lokalene kan en nyte den franske menyen i hyggelige omgivelser. Superheltene blant oss vil nå bli tatt ekstra godt vare på – med en egen barnemeny med sunne fristelser i tillegg til leker, tegnesaker og ballonger. De voksne kan nyte en herlig lunsj sammen med familie og venner. -Det er absolutt en bevisst satsing, sier Roberto Solberg, restaurantsjef på Rica Maritim og ansvarlig for Café Rene. - Vi har både babycall og barnevognparkering som er lett å se fra lokalet. Vi har også tilpasset scene med et eget lekerom og egen barnemeny - kun for barn. Det er ikke mange som har som har et så godt barnetilbud. -Responsen har vært voksende og mange av de unge småbarnsforeldrene legger turen innom til oss. Barselgruppene

FOTO Haakon Nordvik

er en flott ordning og de tar gjerne turen til byen hverdager mellom 11 og 13. Solberg ligger ikke på latsiden og vurderer hele tiden ytterligere tilrettelegging. - En ide kan jo være lekeapparat eller klatrestativ på utsiden. De kan være spennende, men krever kanskje litt inngjerding. I Oslo, på Aker Brygge har de en egen lekter med klatrevegger og apparater. Da kan foreldrene spise en is og slappe av mens de ungene leker, forteller Solberg og legger til. -Det er jo når ungene har det bra at foreldrene slapper av. Totalservice på Totalen. Du kjenner den friske aromaen idet du fører barnevogna inn gjennom dørene. Det er 14 dager siden du var her sist, og nå må du bare ha en dobbel kaffe mocca eller kanskje en scone med blåbær? Det begynner allerede i døren. To blanke metallskinner sørger for at barnevognen kan rulle uhindret opp trappa. Innenfor dørene blander kaffelukten seg med lyden av småtasser som tester stemmebåndene på ulikt vis. - Nede har vi eget lekerom for barna og god plass til barnevogner. Oppe er det salonger, ro og mulighet for den intime samtalen. Alle skal kunne finne sin plass til å nyte noe av det beste som finnes – en spesielt god kopp kaffe, skriver Totalen til sine kaffetørste gjester.


«Vi har tilpasset scene med et eget lekerom og egen barnemeny - kun for barn. Det er ikke mange som har et så godt barnetilbud» Roberto Solberg, restaurantsjef på Rica Maritim


74

BYLIV: BARN I SENTRUM

«Alle skal kunne finne sin plass til å nyte noe av det beste som finnes - en spesielt god kopp kaffe, skriver Totalen til sine kaffetørste gjester.» Totalen


76

BYLIV: BARN I SENTRUM

Cafe

Barnemeny

Stellebord

lekerom

ALLERGIKERMAT

annet

Big Horn

Cafe Espresso

Cafe MM

Cafe Rene

Babycall, tegnesaker, film, ballonger og egen parkeringsplass til vogn.

Dolly Dimples

Tegnesaker

Egon

Ballonger, tegnesaker, gratis is

Haugli Tesalong

India Gate

Le Cafe Francais

Lothes Cafe

Naturbakst

NB! Sørensen

Palestine

Samson

Totalen

Willy Knickersen

Tegnesaker

Barnefilm

Tegnesaker

Tegnesaker

Totalen har blitt et veldig populært møtested for barselgrupper. Hver eneste dag hele uka, møtes nybakte mødre med barn, likesinnede over en kopp dobbel kaffe latte, mocca og cortado. Oppimot 200 gjester er innom hver dag, og mange for den berømte kaffen. For kaffien baristaene tryller sammen på Totalen er farlig god. Trine og Martin sitter allerede ved bordet til venstre for scenen. Lørdag er grøtdag. Veldig populært blant barnefamilier. Polern O. Pyret og do. - Kan eg få låna do, sier en liten tissetrengt pode og ser på jenta bak disken med spørrende øyne. -Ja, selvfølgelig kan du det, svarer Elisabeth Økland (17 år), som styrer i butikken Polarn O. Pyret. Butikken fokuserer på funksjonelle klær til barn, og I Norge. «Polarn» betyr din beste kompis, og «Pyret» er det lille nurket Emment. Du visste kanskje ikke at Polern O. Pyret hadde eget ammerom i etasjen over butikken? Joda, de har det. Og her kommer daglig travle småbarnmødre med sultne barn. - Det er helst stamkunder som vet om det, det går litt sånn på folkemunne, men det er ganske populært, sier Elisabeth Økland (17 år), som styrer i butikken nede. Her er altså folk å ammer og skifte skittbleier hver eneste dag. I en klesbutikk. Og har du glemt utstyret hjemme, er det ingen grunn til panikk – her fins det både bleier og kluter til sarte barnerumper. Det kan man kalle service!

POLERN o. pyret. Eget ammerom i andre etasje.

POLERN o. pyret. Her finnes det både bleier og kluter til sarte barnerumper.


MARKEDET SHOPPING FEST ONSDAG 10. AUGUST ER DET NATTÅPENT TIL KL. 24.00!

Kupongen leveres inn til en av butikkene på Markedet. Ja takk! Jeg vil bli VIP medlem på Markedet! Fornavn*:

Etternavn*:

Mobilnummer*: E-post*:

Bli medlem, vinn iPad2! Bli medlem av Markedet VIP og bli med i trekningen av en iPad 2. Mer informasjon finner du på markedet.com Følg med på facebook for å se om DU vinner!

Adresse: Postnummer*: Fødselsdato*:

Sted: /

Fødselsår barn: Interesser:

/ (åå)

(dd/mm/åå) (åå)

Gutt

Jente

(åå)

Mote/klær/sko

Sport/fritid

Underholdning

Mattips

Helse/velvære

Hus/hjem

Underskrift*: * Må fylles ut

(Aldersgrense 15 år)

markedet.com


Kulturkalender AUGUST OG SEPTEMBER 2011 Film

|

KULTUR

|

Musikk

Komedie |

teater

|

KUNST EDDA KINO

Jan Terje Rafdal ginungagap.no

- 2 011 25 ÅR 1987

|

hbo.no

5. august Biler 2 5. august Green Lantern (3D) 5. august Gutten med sykkelen 12. august Captain America: The First Avenger

Sildajazzen 25 år i 2011 har gleden av å presentere:

RÅDHUSPLASSEN 10. AUGUST 2011 KL 18.00 Britisk pianist, sanger, låtskriver, gitarist og slagverker innen sjangeren jazz/pop. Cullum lager musikk for både jazzfestivaler og unge mennesker som foretrekker pop, rock og rap. Platene hans selger i milliontall og regnes som Englands mestselgende jazz-musiker gjennom tidene. Aktuell med albumet The Pursuit.

ginungagap.no

00 Kun 25 r billette ! selges

Billettsalget starter mandag 24. januar kl 11.00, kr 425 inkl. avg Billettbestilling 52 74 45 45 www.festiviteten.no www.scanticket.no

12. august Rise of the planet og the apes 19. august Conan the barbarian (3D) 26. august Hodejererne 26. august Til siste hinder

JAMIE CULLUM ÅPNER SILDAJAZZEN 2011

31. august Oslo, 31. august

Sildajazzen feirer 25 års jubileum i år og slår på stortromma med åpningskonsert med Jamie Cullum på Rådhusplassen onsdag 10. august. Jamie Cullum er regnet for å være Englands mestselgende jazzmusiker gjennom tidene.

2. september Pushwagner The tree of life

HAUGESUND SENTRUM

9. september Cowboys & Aliens Sønner av Norge

10. - 13. august Sildajazz

13. august Streetparade

12. august Barneparade, fra Bytunet til Rådhusplassen

17. - 25. august Filmfestival 18.-21. august Havnedager 20. august Sildabord 20. august Sildastim barneløp 15. - 18. september Fartein Valen festival 16. - 24. september Seniorfestivalen

Sildastim Barneløp - Haugesund Sentrum

16. september Jegerne 2 - falske spor 23. september Knerten i knipe 30. september Johnny English reborn


Festiviteten 8. september Nasjonalballetten: Septemberdans 2011 15. september Dickie Dick Dikens 17. september Festaften i Festiviteten 23. september El Cuero 29. september Carte Blanche - Corps de Walk 30. september En kveld med Brede Bøe 4. - 5. oktober Cirkus Cirkör: Wear it like a crown Cirkus Cirkör - Festiviteten

Karmsund folkemuseum og Dokken Museum 10. august Museums jazz i Dokken 20. - 21. august Karmsund folkemuseum på Havnedagene 4. september Spesialutstillingen «Mitt skip er lastet med…» 21. september Seniorfestival

Mitt skip er lastet med... Karmsund Folkemuseum

To Glass 6. august Sommerkonsert med Vidar Johnsen

23. september Forskernatt på Karmsund folkemuseum, Haugesund Billedgalleri og HSH 27. september Strikkekafe

Sildajazz - Dokken Museum

Byscenen 2. september Jahn Teigen fra Tønsberg 9. september Queenstreet plays Dio

mer informasjon www.haugesundsentrum.no

HAUGESUND BILLEDGALLERI

www.karmsundfolkemuseum.no www.festiviteten.no

21.aug - 11. sept Filmfestivalutstillingen

www.haugesund-teater.no www.edda-kino.no www.byscenen-haugesund.no www.haugesund-billedgalleri.net www.toglass.no Ida Lorentzen - Haugesund Billedgalleri


VI ER MEDLEMMER I 4SOUND Helgelands Musikk 52733060 Advis 52808880 Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund 52701030 Amundsen Spesial AS 52723100 Anagram AS 97733822 Anna Hen Eide, Bunader 52722318 Anne Ma 52718400 Apotek1 Løveapoteket 52707850 Arealutvikling 52710000 Argus Profil 52731851 Ark Sund 52704150 Bagorama 52721049 Balsam 52715711 BeatBoard 92426633 Bentes Systue, Markedet 52726712 Big Horn 52729000 Bik Bok, Markedet 52716775 Bjordal AS 52721665 Bok & Media, Kristelig Bokhandel 52721530 BonBon 52722570 BR Leker 52736955 Brillehuset Müller 52723083 Brilleland, Markedet 52719888 Bruvik Time 93086308 Butikk Service AS 52709020 B-Young, Markedet 52717011 Cafe Espresso 95459980 Cafe MM 98637000 Cafe Rene 52863000 Caiano Eiendom AS 52709070 Centrum Kiropraktikk og Fysioterapi 52716000 CHA CHA 52725200 Chr. Baardsen & søn 52721113 Christina Modell AS 52722863 Clarion Collection Hotel Amanda 52808200 Coop Marked 52861530 Cruch Concept 92064721 Cubus, Markedet 52717830 Dahl Rammeservice 52715626 Design Forum 52712110 Destinasjon Haugesund og Haugalandet 52700920 Din Sko, Markedet 52727787 DNB NOR 3000 Dolly Dimple´s 4440 Dressmann 52716199 Edda kinosenter 52719007 Eiendomsmegler1 52809880

Ekornsæters Blomsterforretning 52722175 Espeland Hårdesign 52714427 Esthetique Regina 52726262 Fargerike, Trygve Larsen 52721342 Festiviteten Konserthus 52743370 Foto Erik 52723222 Fransa 52724377 G-Fashion 52713177 Gina Tricot, Markedet 52723755 Glade Bord, Til bords 52724924 Glassmagasinet Petit 52716570 Glitter Markedet 52737535 Gullfunn, Markedet 52717815 HAGLAND EIeNDOM 52701200 Handelsbanken 52703150 Hanskemagasinet 52721474 Hantho Galleri og Rammeforretning 52729990 Haugesund Boligb.lag Haubo/ Karmbo 52739930 Haugesund Libris 52864750 Haugesund Parkering 52743285 Haugesund Postkontor 81000710 Haugesund Sentrum AS 52721000 Haugesund Sparebank 3240 Haugli Bakeri Tesalongen 46804969 Haugli Bakeri Øvregaten 52703222 Haugli Eiendom 52703220 HBO 52701900 Hennes og Mauritz, Markedet 52805350 Hillesland Kontorspar 52737400 Holding Partner AS 91646400 HRG Nordic / Bennett Ferie 52865000 Hødnebø Home 52866404 Høyvik Fagblomster 52714403 ICA, Markedet 52716411 Icon 52866555 Idehuset Haugesund AS 52713150 iDrift Haugesund AS 52713500 If Skadeforsikring 2400 Inmari Design AS 47244297 Interflora Rossebø Blomster, Markedet 52737305 Interoptik Hedegaard 52700999 Intersport Haugesund 52721740 Jack & Jones, Markedet 52713900 Jatec 52703030 Jernia, Arne Horneland AS 52702270 Kafè Bjørnson 40031309 Kara 52715100

Bli bedre kjent med oss på Haugesundsentrum.no


VI ER MEDLEMMER I Kebab Classic 52712167 KidsRoom 52736403 Kirkens Bymisjon 52712252 Konica Minolta 9400 Konvoi Haugesund 93228265 Kyvik Industrivarehuset AS 52709040 Lasse Sport 52723251 Le Cafè, Markedet 52721556 Lervik Ur 52700350 Lie 1899 52722247 Life Brantzæg AS 52722122 Lothes Mat og Vinhus / Cafè 52712201 Lundal Ferskvaremarked 52717476 Mani Haugesund Sentrum 52717840 Markedet, Steen & Strøm 52719052 Match Haraldsgaten 52866943 Meglerhuset Solveig Hansen 52703600 MeMini 52714460 Men, Markedet 52716885 Mix Centro Kiosk 52736881 Mix Stop & Shop Storkiosk 52722216 Møre Konfeksjon 46803480 Narvesen 355 52721184 Naturbakst AS 52735555 NB Sørensen Haugesund 98054473 Nikita Frisør, Markedet 52866710 Nille 97439063 Nils Sørhaug 52707910 NOA NOA 52711788 Nordaker Bunader 52724907 Nordea 6001 NorEngros/Haugaland Engros 52834250 Norli Haugesund 52721333 Notabene, Markedet 52737530 Nü by staff Woman 40490910 Næringsmegleren Rele AS 52731500 Occo Paris 52723499 Odd Inges Gull & Sølv 52724289 Olga Haugesund AS 51200797 Optiker Nygaard Synsam 52723103 Parfymelle O.J. Hanssen 52722253 Parfymelle, Markedet 52727898 Per Velde 52702500 Pie 52715733 Polarn O. Pyret 52717459 Postbanken 94882000 pushed 47028232

Presenta AS 52723830 Promo1 47937041 Quick Storkiosk 52866750 Rema 1000 52714003 Rica Maritim Hotel 52863000 Rica Saga Hotel 52862824 Risøe 40429414 Rumag Haugesund AS 95010811 Rv Regnskap 52719100 Samson Bar & Cafè 52722215 Scandic Haugesund 21614100 Se Byen 99643620 Sentral Renseri 52727000 Session, Markedet 52737420 Sildajazz 52743370 Singer Bernina Sysenter 52727723 Sjokoletta 95973585 Skoringen 21079400 Slakter Haaland 52726800 Smykkespesialisten 52700260 Solid 51200510 Sparebank Vest/Eiendomsmegler Vest AS 52704650 SpareBank1 SR-Bank 2002 Specsavers 52709400 Spektrum Frisør 52852066 Spinn Sykkelshop Haugesund 52705770 Steinar Iversen Reklamebyrå 52709950 Studio Essens Hud og Fotpleie 52738959 Sunkost Haugesund 52718666 Sy med oss 47017799 Tango Frisør, Rossebø Hårdesign, Markedet 52724102 Tekstilhuset E. Jacobsen 52713011 Tekstil-Vask 52721854 Tinn Sparebank 52703460 Totalen Kaffebar 51116629 TV Haugaland AS 52808800 Urmaker Erland 52714513 Vero Moda, Markedet 52714833 Vinmonopolet, Markedet 52725777 Vitusapotek 52804320 Vivikes, Markedet 52718880 White PRODUCTIONs 90566480 Windsor AS 52706260

Bli bedre kjent med oss på Haugesundsentrum.no


EL PRIMERO by Zenith, inventor of the high-frequency self-winding chronograph

www.lervikur.no – Følg oss på Facebook


EL PRIMERO STRIKING 10th LIMITED EDITION STEEL www.zenith-watches.com


Hva synes du om magasin et? Send oss en epos t p책 tips@tebyn.no med dine tanker og tip s. Takk for hjelpen!

TE BY'N august 2011  
TE BY'N august 2011  

Gratismagasin for Haugesund sentrum

Advertisement