__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

HELSINGBORGS SYMFONIORKESTER

2016/2017 www.helsingborgskonserthus.se


2


Innehåll Inblick: konserthuschef ................................... 4 Abonnemang: översikt ................................... 6 Abonnemang ................................................. 8 Inblick: musiker ............................................. 18 Inblick: programrådet.................................... 20 Kalendarium 2016/2017 .............................. 22 Inblick: chefsdirigent ..................................... 29 Helsingborgs Symfoniorkester ...................... 30 Jubileumsfonden ........................................... 32 Förste gästdirigent ......................................... 33 Inblick: ny i Konserthuset ............................. 35 Inblick: composer in residence ...................... 36 Barn & unga ................................................. 40 Inblick: artistansvarig .................................... 42 Konserthusets arkitektur ............................... 44 Inblick: musiker ............................................. 48 Helsingborgs Kammarmusikförening ........... 50 Helsingborgs Konserthuskör ......................... 51 Helsingborgs Symfonikers Vänner ............... 52 Nordisk Orkesterakademi ............................. 53 Företag .......................................................... 56 Mat & Dryck ................................................. 57 Bra att veta .................................................... 58 Biljetter .......................................................... 60 Stora Salen .................................................... 61 Lilla Salen ..................................................... 62 Tack till ......................................................... 63

3


INBLICK: KONSERTHUSCHEF

”Vi ska våga vara kaxiga” Knappt har Fredrik Österling börjat sitt jobb som konserthuschef innan vi låter honom berätta om sin syn på Konserthuset och HSO. Och så får vi veta varför han grät första gången han hörde orkestern spela.

Varför sökte du dig till Helsingborgs Konserthus?

— Konserthuset och orkestern gjorde ett starkt intryck på mig redan vid första besöket. Det var (tror jag) 2004 och jag jobbade med en statlig utredning om de svenska professionella orkestrarna, ett arbete som innebar hembesök hos alla våra svenska orkestrar. Jag läste i programmet att Helsingborgs Symfoniorkester (HSO) skulle spela en Tjajkovskij symfoni, ett verk jag vid samma tid hade hört live med ett par andra internationella orkestrar. Jag tänkte stilla att, jaja, kör på bara. Överraska mig. Om ni KAN. Jag kände mig nog en smula blasé. Men jag besegrades fullständigt av musikernas närvaro, klangen och rummet. Tårarna trillade ner på det programblad jag nyss betraktat med skepsis. — Jag tänkte att om det här finns i Helsingborg är hoppet inte ute för mänskligheten och musiken – två begrepp som för mig är oskiljaktiga. Vad blir det första du gör?

— För mig är det absolut viktigaste att jag och medarbetarna känner att vi gör sådant som engagerar oss på riktigt. Bara så kan vi uppfylla vårt uppdrag. Det kan låta som en självklarhet. Men jag försäkrar att sant engagemang inte alltid är självklart, ens i konstnärlig verksamhet. — Jag kommer så klart med en kappsäck full med idéer. Men om vi väljer den ena eller andra vägen måste bero på vilket dragläge vi gemensamt hittar – orkestern, huset och jag. På ett generellt plan är mitt mål att vi tillsammans ska hitta det som skulle kunna sägas vara unikt för just HSO:s och Konserthusets blandning av människor, kompetenser och spetskompetenser.

4

Vilken roll tycker du att ett konserthus och en symfoniorkester ska ha 2016?

— Jag tycker att de, var för sig och tillsammans, ska våga vara kaxiga över den konst de skapar och ger rum för. Ett modernt konserthus ska kunna få tydliga konturer också i dagsaktuella frågor, som hos teatern. Det bör också kunna vara en arena för fler – ett rum där alla kan känna sig välkomna. Vad såg du senast på scen?

— En kammaropera kallad ”Ingjutet i mitt hjärta” med Operabyrån, en fri grupp baserad i Stockholm. En intressant blandning av nyskriven musik av Mattias Petterson och barockmusik komponerad av Elisabeth Jacquet de la Guerre och Antonia Bembo. Den hade jag gått och lyssnat på även om min fru inte hade spelat cello i föreställningen… Chefsdirigenten Stefan Solyom säger (med ett skratt) att ”Fredrik Österling är lika galen som jag”. Hur yttrar sig dina ”galenskaper”?

— Jag älskar att växla mellan högt och lågt och leta efter sammanhang som både underhåller och utmanar. I en värld där man ofta premierar stiltje kan det nog verka galet på riktigt. Och eftersom jag har en stark tilltro till musikens inneboende kraft och goda egenskaper, letar jag alltid aktivt efter sammanhang och kombinationer som sätter ett nytt ljus på just denna kraft. Jag vill att en orkesterverksamhet ska kunna röra sig fritt i det landskap som ibland kan framstå som en liten smula stelt och snudd på heligt. I själva verket är musiken ett oändligt fält som innehåller både språkliga saltomortaler, absurditeter och humor – vid sidan av ett djupt känt allvar.


MER OM FREDRIK ÖSTERLING Bor: I Helsingborg. Familj: Hustrun Kate Hearne, barockcellist och blockflöjtist. Barnen Hugo 1,5, Emil 9, Oskar 11 och Fanny 20 år. Spelar: Trumpet, gitarr, piano.

5

Gör på fritiden: Umgås med familjen, läser (mycket), tränar karate (lagom mycket), komponerar (när inspirationen infinner sig), lagar mat, försöker få Kate att gå med på att spela cello till mitt ackompanjemang (lyckas sällan, dock ej bitter).


ABONNEMANG: ÖVERSIKT

Bli rik på upplevelser – teckna konsertabonnemang!

Torsdag Stor

2 450 KR för 13 konserter / 35% rabatt*

annan hör du bara av dig så ordnar vi det mot en liten avgift. Missa inte att vi erbjuder 20% rabatt när du köper lösbiljetter till övriga konserter med Symfoniorkestern. Nytt för i år är att du får samma rabatt på Helsingborgs stadsteaters föreställningar! Du kan läsa mer om vilka konserter som ingår i de olika abonnemangen på kommande uppslag.

8 KONSERTER

13 KONSERTER

Här ser du vad denna säsong kommer att erbjuda. Som abonnent tar du plats i konsertsalen, lutar dig tillbaka och njuter. Du slipper köa, har din fasta plats, fri garderob och förstås 20–35% rabatt mot lösbiljettpriset. Eftersom abonnemanget inte är personligt kan du när som helst låta en familjemedlem eller vän få en härlig konsertupplevelse i ditt ställe. Skulle du få förhinder och vilja byta en konsertkväll mot en

Torsdag Mellan

1 740 KR för 8 konserter / 25% rabatt*

*Ord. pris: 3 770 kr

*Ord. pris: 2 320 kr

Torsdag Mini

1 160 KR för 5 konserter / 20% rabatt*

Torsdag Mini (ToMi) ger dig chans att möta tre mycket etablerade dirigenter – chefsdirigent Stefan Solyom, 1:e gästdirigent Pier Giorgio Morandi och hedersdirigent Andrew Manze. Men här presenteras även en HSO-debutant: Tung-Chieh Chuang, vinnare av Malko-tävlingen 2015. Fokus ligger på operamusik av Wagner och Mozart, kyrkomusik i operastil av Rossini samt balettmusik av Vaughan Williams.

*Ord. pris: 1 450 kr

6

10 KONSERTER

Torsdag Mellan (ToMe) bjuder på musik som talar i både ord och bilder. Britta Byströms stycke lånar sin titel från Peter Weirs film, Rolf Martinsson skriver till texter av Goethe, Rimskij-Korsakov berättar sagor, Judith Weir inspireras av en Paul Klee-tavla och Vaughan Williams av William Blakes illustrationer.

5 KONSERTER

Torsdag Stor (ToSt) är en musikalisk rundresa i Europa. Från Sverige i norr till Italien i söder, från Ryssland i öst till Storbritannien i väst. Vi kryddar även med verk från USA och Kanada. Med Torsdag Stor missar du inget eftersom du får alla konserter som ingår i Torsdag Mellan och Torsdag Mini.

Söndag Stor

1 910 KR för 10 konserter / 35% rabatt*

Söndag Stor (SöSt) är något för dig som gillar de stora solokonserterna. Här ger vi plats för tre pianosolister och fyra på violin. Och för dig, som gillar den stora orkesterapparaten, finns Planeterna, Lohengrin, Skrjabin, Messiaen och John Adams.

*Ord. pris: 2 945 kr


1 335 KR för 6 konserter / 25% rabatt*

4 KONSERTER

6 KONSERTER

Söndag Mellan

Söndag Mini

925 KR för 4 konserter / 20% rabatt*

*Ord. pris: 1 785 kr

*Ord. pris: 1 160 kr

After Work

670 KR för 8 konserter / 30% rabatt*

4 KONSERTER

Söndag Mini (SöMi) har fokus på wienklassicismen och den tysk-österrikiska romantiken som är tyngdpunkter i HSO:s repertoar. Serien spetsas med musik från Ungern, Sydkorea och lite grand från Landskrona.

8 KONSERTER

Söndag Mellan (SöMe) är för dig som är nyfiken på Adams, Messiaen, Byström och Rolf Martinsson. Och som vill kombinera utflykten i det okända med Haydn och Wagner samt Trettondagskonsertens Mozart, Schubert och Strauss.

Familj

300/150 KR Vuxen/barn för 4 konserter / 25% rabatt*

After Work (AW) är serien för dig som vill ha en kortare konsertupplevelse efter jobbet. Konserten, som är en timme lång, inleds med att dirigent och orkester demonstrerar teman och melodier. En uppskattad musikalisk infotainment. Det finns även möjlighet att äta en god soppa och ta ett glas att dricka.

Familjekonserterna (FAM) är för våra yngre besökare och deras vuxna. Under de cirka 45 minuter långa konserterna presenteras den klassiska musiken på ett lekfullt och spännande sätt. Ta chansen att upptäcka musikens värld tillsammans med barnen. Priset är endast 300 kr för vuxen och 150 kr för barn.

*Ord. pris: 960 kr *Ung/Stud betalar endast 400 kr

*Ord. pris vuxen: 400 kr *Ord. pris barn: 200 kr

Vilket abonnemang passar din tid?

Så här bokar du ditt abonnemang som ny abonnent

Alla abonnemangskonserter, utom After Work- och familjekonserterna, varar cirka två timmar inklusive paus. De inleds en timme före konsertens början med en trevlig och lärorik introduktion i Lilla salen. Introduktionen ges av antingen dirigent, solist, en nutida kompositör eller olika föreläsare. After Work-konserterna är en timme långa och inleds med att dirigent och orkester demonstrerar teman och melodier. Familjekonserterna pågår cirka 45 minuter.

7

Gå in på www.helsingborgskonserthus.se och fyll i formuläret samt välj den serie du önskar. Därefter får du en bekräftelse. Du kan även ringa biljettkassan för att boka ditt abonnemang på tel 042-10 42 90 eller besöka oss på Roskildegatan 1. Vi har öppet mån–fre 13.00–16.30. Du betalar sedan in summan på vårt PlusGiro 14 82 00-9 eller väljer att dela upp din betalning på 9 månader med vårt autogiro.


ABONNEMANG

Konserter som ingår i abonnemangen Hector Berlioz: Romersk karneval Nikolaj Rimskij-Korsakov: Capriccio espagnol Saverio Mercadante: Klarinettkonsert Peter Tjajkovskij: Capriccio italien

Torsdag Stor

2 450 KR för 13 konserter

Italien tonsatt av en ryss och en fransman. Spanien tonsatt av en annan ryss. Men här bjuder vi även på äkta italienare: Mercadante på programmet samt Sobrino och Morandi på podiet.

Torsdag 8 september 19.00

ÖPPNINGSKONSERT Dirigent: Stefan Solyom Solist: Leonie Rettig, piano

Torsdag 6 oktober 19.00

Britta Byström: Utflykt i det okända Sergej Rachmaninov: Paganini-rapsodi för piano och orkester Johannes Brahms: Kvartett op. 25, orkestrerad av Arnold Schönberg

SIBELIUS SEXA Dirigent: Stefan Solyom Solist: Lisa Larsson, sopran Thomas Adès: Living Toys Rolf Martinsson: Ich denke Dein… Jean Sibelius: Symfoni nr 6

En bra konsertsäsong innehåller alltid ett visst mått av utflykter i det okända.

Rolf Martinsson, HSO:s composer in residence. Och Thomas Adès som är det största namnet bland dagens engelska tonsättare. Torsdag 27 oktober 19.00

SOLIST PÅ SLAGVERK

Leonie Rettig

Dirigent: Jaime Martín Solist: Mikael Bengtsson, slagverk, diplomand från Musikhögskolan i Malmö

Torsdag 22 september 19.00

ITALIEN Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solist: Giampiero Sobrino, klarinett

John Corigliano: Conjurer

8

Jean Sibelius: Symfoni nr 2 Svensk slagverksbegåvning gör diplomkonsert med amerikansk musik. Sibelius mest älskade symfoni i händerna på den nye HSO-bekantskapen Jaime Martín. Torsdag 10 november 19.00

HELKVÄLL MED WAGNER Dirigent: Stefan Solyom Solister: Liine Carlsson, Daniel Frankel, Andrea Baker, Anders Jakobsson Helsingborgs Konserthuskör Richard Wagner: Ur Tannhäuser; Gästernas intåg Ur Flygande Holländaren; Spinnkören och Matroskören Ur Tristan & Isolde; Förspel och Liebestod, orkesterversion Lohengrin akt 3 HSO och Stefan Solyom öppnade och avslutade förra spelåret med Wagner och tog även Wagner på Tysklandsturné. Nu fortsätter den stora satsningen. Spelas även söndag 13 november. Torsdag 24 november 19.00

SJOSTAKOVITJ MED THEDÉEN Dirigent: Bramwell Tovey Solist: Torleif Thedéen, cello


Jocelyn Morlock: Oiseaux bleus et sauvages Dimitrij Sjostakovitj: Cellokonsert nr 2 Anton Bruckner: Symfoni nr 6 Vår mycket uppskattade gäst Bramwell Tovey, chefsdirigent i Vancouver, tar med sig musik av sin composer in residence Jocelyn Morlock.

Gioacchino Rossini: Stabat Mater Konserten har inte någon paus Katja Lytting vänder hem till Helsingborg från Italien och sjunger italiensk musik under ledning av Morandi.

Vinnaren av Malko-tävlingen för dirigenter gör HSO-debut. Torsdag 26 januari 19.00

SCHEHERAZADE

Merto Sungu

DVORÁK ˇ MÖTER SOLYOM Dirigent: Stefan Solyom Solist: Catherine Manoukian, violin

Dirigent: Gérard Korsten Béla Bartók: Musik för stränginstrument, slagverk och celesta Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade

Solyom och HSO fortsätter sin utforskning av Dvořáks symfonier. Helbrittiskt före paus.

När HSO har huvudrollen blir det en helkväll med virtuos orkestermusik.

Torsdag 6 april 19.00

ROSSINIS STABAT MATER

MOZART MÖTER MANZE Dirigent: Andrew Manze

Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solister: Natasa Katai, Katja Lytting, Merto Sungu, Vuyani Mlinde Helsingborgs Konserthuskör

9

Hans Pålsson debuterade som solist för 50 år sedan i just denna Mozartkonsert med just HSO.

Torsdag 16 mars 19.00

Judith Weir: Heroic Strokes of the Bow William Walton: Violinkonsert Antonín Dvořák: Symfoni nr 6

Torsdag 16 februari 19.00

PÅLSSON FIRAR 50

Felix Mendelssohn: Harmoniemusik op. 24 W. A. Mozart: Pianokonsert nr 25 Ludvig van Beethoven: Symfoni nr 8

RACHMANINOV MÖTER TENGSTRAND

W.A. Mozart: Ouvertyr till Don Giovanni Joseph Haydn: Symfoni nr 88 Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2

Torsdag 27 april 19.00

Dirigent: Sascha Götzel Solist: Hans Pålsson, piano

Torsdag 12 januari 19.00

Dirigent: Tung-Chieh Chuang Solist: Per Tengstrand, piano

Vår hedersdirigent Andrew Manze och två av de tonsättare han gör allra bäst.

W. A. Mozart: Symfoni nr 40 Ralph Vaughan Williams: Job; a masque for dancing

Sascha Götzel

Torsdag 18 maj 19.00

PLANETERNA Dirigent: Stefan Solyom Damkör från Helsingborgs Konserthuskör Rolf Martinsson: Uruppförande John Adams: Doctor Atomic Symphony Gustav Holst: Planeterna Säsongsfinal med uruppförande och orkestermusik i mycket stor skala. Spelas även söndag 21 maj.


ABONNEMANG

Torsdag Mellan

1 740 KR för 8 konserter

John Corigliano: Conjurer Jean Sibelius: Symfoni nr 2

Torsdag 26 januari 19.00

Svensk slagverksbegåvning gör diplomkonsert med amerikansk musik. Sibelius mest älskade symfoni i händerna på den nye HSObekantskapen Jaime Martín.

Dirigent: Gérard Korsten

Torsdag 8 september 19.00

ÖPPNINGSKONSERT

SCHEHERAZADE

Béla Bartók: Musik för stränginstrument, slagverk och celesta Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade När HSO har huvudrollen blir det en helkväll med virtuos orkestermusik.

Dirigent: Stefan Solyom Solist: Leonie Rettig, piano

Torsdag 16 mars 19.00

Britta Byström: Utflykt i det okända Sergej Rachmaninov: Paganini-rapsodi för piano och orkester Johannes Brahms: Kvartett op. 25, orkestrerad av Arnold Schönberg

DVORÁK ˇ MÖTER SOLYOM Dirigent: Stefan Solyom Solist: Catherine Manoukian, violin

En bra konsertsäsong innehåller alltid ett visst mått av utflykter i det okända.

Judith Weir: Heroic Strokes of the Bow William Walton: Violinkonsert Antonín Dvořák: Symfoni nr 6

Torsdag 6 oktober 19.00

SIBELIUS SEXA

Torleif Thedéen

Torsdag 24 november 19.00

Dirigent: Stefan Solyom Solist: Lisa Larsson, sopran

SJOSTAKOVITJ MED THEDÉEN

Thomas Adès: Living Toys Rolf Martinsson: Ich denke Dein… Jean Sibelius: Symfoni nr 6

Solyom och HSO fortsätter sin utforskning av Dvořáks symfonier. Helbrittiskt före paus.

Dirigent: Bramwell Tovey Solist: Torleif Thedéen, cello

Rolf Martinsson, HSO:s composer in residence. Och Thomas Adès som är det största namnet bland dagens engelska tonsättare.

Jocelyn Morlock: Oiseaux bleus et sauvages Dimitrij Sjostakovitj: Cellokonsert nr 2 Anton Bruckner: Symfoni nr 6 Vår mycket uppskattade gäst Bramwell Tovey, chefsdirigent i Vancouver, tar med sig musik av sin composer in residence Jocelyn Morlock.

Torsdag 27 oktober 19.00

SOLIST PÅ SLAGVERK Dirigent: Jaime Martín Solist: Mikael Bengtsson, slagverk, diplomand från Musikhögskolan i Malmö

Catherine Manoukian

Torsdag 27 april 19.00

PÅLSSON FIRAR 50 Dirigent: Sascha Götzel Solist: Hans Pålsson, piano

10


Felix Mendelssohn: Harmoniemusik op. 24 W. A. Mozart: Pianokonsert nr 25 Ludvig van Beethoven: Symfoni nr 8 Hans Pålsson debuterade som solist för 50 år sedan i just denna Mozartkonsert med just HSO. Torsdag 18 maj 19.00

PLANETERNA Dirigent: Stefan Solyom Damkör från Helsingborgs Konserthuskör Rolf Martinsson: Uruppförande John Adams: Doctor Atomic Symphony Gustav Holst: Planeterna Säsongsfinal med uruppförande och orkestermusik i mycket stor skala. Spelas även söndag 21 maj.

Torsdag Mini

1 160 KR

annan ryss. Men här bjuder vi även på äkta italienare: Mercadante på programmet samt Sobrino och Morandi på podiet. Torsdag 10 november 19.00

HELKVÄLL MED WAGNER Dirigent: Stefan Solyom Solister: Liine Carlsson, Daniel Frankel, Andrea Baker, Anders Jakobsson Helsingborgs Konserthuskör Richard Wagner: Ur Tannhäuser; Gästernas intåg Ur Flygande Holländaren; Spinnkören och Matroskören Ur Tristan & Isolde; Förspel och Liebestod, orkesterversion Lohengrin akt 3 HSO och Stefan Solyom öppnade och avslutade förra spelåret med Wagner och tog även Wagner på Tysklandsturné. Nu fortsätter den stora satsningen. Spelas även söndag 13 november.

för 5 konserter

Torsdag 12 januari 19.00 Torsdag 22 september 19.00

ITALIEN Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solist: Giampiero Sobrino, klarinett Hector Berlioz: Romersk karneval Nikolaj Rimskij-Korsakov: Capriccio espagnol Saverio Mercadante: Klarinettkonsert Peter Tjajkovskij: Capriccio italien

Torsdag 16 februari 19.00

ROSSINIS STABAT MATER Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solister: Natasa Katai, Katja Lytting, Merto Sungu, Vuyani Mlinde Helsingborgs Konserthuskör Konserten har inte någon paus Gioacchino Rossini: Stabat Mater Katja Lytting vänder hem till Helsingborg från Italien och sjunger italiensk musik under ledning av Morandi. Torsdag 6 april 19.00

MOZART MÖTER MANZE Dirigent: Andrew Manze W. A. Mozart: Symfoni nr 40 Ralph Vaughan Williams: Job; a masque for dancing Vår hedersdirigent Andrew Manze och två av de tonsättare han gör allra bäst.

RACHMANINOV MÖTER TENGSTRAND Dirigent: Tung-Chieh Chuang Solist: Per Tengstrand, piano W.A. Mozart: Ouvertyr till Don Giovanni Joseph Haydn: Symfoni nr 88 Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 Vinnaren av Malko-tävlingen för dirigenter gör HSO-debut. Andrew Manze

Italien tonsatt av en ryss och en fransman. Spanien tonsatt av en

11


ABONNEMANG

Daniel Frankel, Andrea Baker, Anders Jakobsson Helsingborgs Konserthuskör

Söndag Stor

1 910 KR

Richard Wagner: Ur Tannhäuser; Gästernas intåg Ur Flygande Holländaren; Spinnkören och Matroskören Ur Tristan & Isolde; Förspel och Liebestod, orkesterversion Lohengrin akt 3

för 10 konserter

Söndag 11 september 18.00

ÖPPNINGSKONSERT

Fredag 6 januari 18.30

TRETTONDAGSKONSERT Dirigent: Patrik Ringborg Solist: Malin Hartelius, sopran En sinnlig och flärdfull resa in i våra inre balsalar. Med Patrik Ringborg på dirigentpulten garanteras en fördjupning i konsertgenren.

HSO och Stefan Solyom öppnade och avslutade förra spelåret med Wagner och tog även Wagner på Tysklandsturné. Nu fortsätter den stora satsningen. Spelas även söndag 13 november.

Dirigent: Stefan Solyom Solist: Leonie Rettig, piano Britta Byström: Utflykt i det okända Sergej Rachmaninov: Paganini-rapsodi för piano och orkester Johannes Brahms: Kvartett op. 25, orkestrerad av Arnold Schönberg

Gunilla Süssman

En bra konsertsäsong innehåller alltid ett visst mått av utflykter i det okända.

Söndag 5 februari 18.00

Söndag 23 oktober 18.00

Dirigent: Stefan Solyom Solist: Gunilla Süssman, piano

JUPITERSYMFONIN

HELKVÄLL MED BRAHMS

Andrea Baker

Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solist: Dejan Lazić, piano

Söndag 11 december 18.00

Johannes Brahms: Pianokonsert nr 1 Symfoni nr 3

Dirigent: Joana Mallwitz Solist: Isabelle van Keulen, violin

PASTORALSYMFONIN

Repris på förra säsongens succémöte mellan Morandi och Lazić. Helkväll med musik från HSO:s kärnrepertoar.

Carl Maria von Weber: Ouvertyr till Friskytten Robert Schumann: Violinkonsert Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 6

Söndag 13 november 18.00

En av de mest efterfrågade kvinnliga dirigenterna på konsertscenen idag i renodlad tysk romantik.

HELKVÄLL MED WAGNER Dirigent: Stefan Solyom Solister: Liine Carlsson,

Unsuk Chin: Graffiti Béla Bartók: Pianokonsert nr 3 W.A. Mozart: Symfoni nr 41 Jupiter Solyom och tre av årets huvudteman: ny internationell musik, centraleuropeisk musik och Mozart. Söndag 5 mars 18.00

RYSKA MÄSTARE Dirigent: Alexander Vedernikov Solist: Boris Brovtsyn, violin Olivier Messiaen: Le tombeau resplendissant Dimitrij Sjostakovitj: Violinkonsert nr 2 Alexander Skrjabin: Symfoni nr 2 Vedernikov och Brovtsyn möts åter i Helsingborg. Färgsprakande musik

12


av Messiaen och Skrjabin som båda var synesteter. Söndag 2 april 18.00

REFORMATIONSSYMFONIN Dirigent: Eivind Aadland Solist: Gregory Maytan, violin Edvard Grieg: Norska danser Amanda Maier-Röntgen: Violinkonsert Felix Mendelssohn: Symfoni nr 5 Reformation Landskronafödda Maier-Röntgen utbildade sig i Leipzig. Hon skrev en violinkonsert som länge var glömd men nu har väckts till liv.

En symfoni från vår egen tid av estländske Tüür och en mer än 200 år äldre symfoni av Haydn. Diplomsolist och HSO-debuterande dirigent. Söndag 21 maj 18.00

PLANETERNA Dirigent: Stefan Solyom Damkör från Helsingborgs Konserthuskör Rolf Martinsson: Uruppförande John Adams: Doctor Atomic Symphony Gustav Holst: Planeterna Säsongsfinal med uruppförande och orkestermusik i mycket stor skala.

Dirigent: Stefan Solyom Solister: Liine Carlsson, Daniel Frankel, Andrea Baker, Anders Jakobsson Helsingborgs Konserthuskör Richard Wagner: Ur Tannhäuser; Gästernas intåg Ur Flygande Holländaren; Spinnkören och Matroskören Ur Tristan & Isolde; Förspel och Liebestod, orkesterversion Lohengrin akt 3 HSO och Stefan Solyom öppnade och avslutade förra spelåret med Wagner och tog även Wagner på Tysklandsturné. Nu fortsätter den stora satsningen. Fredag 6 januari 18.30

Söndag Mellan

1 335 KR för 6 konserter

Söndag 11 september 18.00

ÖPPNINGSKONSERT Dirigent: Stefan Solyom Solist: Leonie Rettig, piano Louise Gorm Nielsen

Söndag 23 april 18.00

DIPLOMKONSERT Dirigent: Kristiina Poska Solist: Louise Gorm Nielsen, violin, diplomand från Musikhögskolan i Malmö Erkki-Sven Tüür: Symfoni nr 8 Sergej Prokofjev: Violinkonsert nr 2 Joseph Haydn: Symfoni nr 99

13

Britta Byström: Utflykt i det okända Sergej Rachmaninov: Paganini-rapsodi för piano och orkester Johannes Brahms: Kvartett op. 25, orkestrerad av Arnold Schönberg En bra konsertsäsong innehåller alltid ett visst mått av utflykter i det okända. Söndag 13 november 18.00

HELKVÄLL MED WAGNER

TRETTONDAGSKONSERT Dirigent: Patrik Ringborg Solist: Malin Hartelius, sopran En sinnlig och flärdfull resa in i våra inre balsalar. Med Patrik Ringborg på dirigentpulten garanteras en fördjupning i konsertgenren. Söndag 5 mars 18.00

RYSKA MÄSTARE Dirigent: Alexander Vedernikov Solist: Boris Brovtsyn, violin Olivier Messiaen: Le tombeau resplendissant Dimitrij Sjostakovitj: Violinkonsert nr 2 Alexander Skrjabin: Symfoni nr 2 Vedernikov och Brovtsyn möts åter i Helsingborg. Färgsprakande musik av Messiaen och Skrjabin som båda var synesteter.


ABONNEMANG

Johannes Brahms: Pianokonsert nr 1 Symfoni nr 3

Söndag 23 april 18.00

DIPLOMKONSERT Dirigent: Kristiina Poska Solist: Louise Gorm Nielsen, violin, diplomand från Musikhögskolan i Malmö

Repris på förra säsongens succémöte mellan Morandi och Lazić. Helkväll med musik från HSO:s kärnrepertoar.

Erkki-Sven Tüür: Symfoni nr 8 Sergej Prokofjev: Violinkonsert nr 2 Joseph Haydn: Symfoni nr 99

Söndag 11 december 18.00

Landskronafödda Maier-Röntgen utbildade sig i Leipzig. Hon skrev en violinkonsert som länge var glömd men nu har väckts till liv.

After Work

670 KR för 8 konserter

PASTORALSYMFONIN

En symfoni från vår egen tid av estländske Tüür och en mer än 200 år äldre symfoni av Haydn. Diplomsolist och HSO-debuterande dirigent.

Dirigent: Joana Mallwitz Solist: Isabelle van Keulen, violin Carl Maria von Weber: Ouvertyr till Friskytten Robert Schumann: Violinkonsert Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 6

Söndag 21 maj 18.00

PLANETERNA

En av de mest efterfrågade kvinnliga dirigenterna på konsertscenen idag i renodlad tysk romantik.

Dirigent: Stefan Solyom Damkör från Helsingborgs Konserthuskör

Söndag 5 februari 18.00

Rolf Martinsson: Uruppförande John Adams: Doctor Atomic Symphony Gustav Holst: Planeterna

JUPITERSYMFONIN Dirigent: Stefan Solyom Solist: Gunilla Süssman, piano

Säsongsfinal med uruppförande och orkestermusik i mycket stor skala.

Onsdag 21 september 18.00

AFTER WORK Dirigent: Pier Giorgio Morandi Nikolaj Rimskij-Korsakov: Capriccio espagnol Peter Tjajkovskij: Capriccio italien Onsdag 26 oktober 18.00

AFTER WORK Dirigent: Jaime Martín Jean Sibelius: Symfoni nr 2

Unsuk Chin: Graffiti Béla Bartók: Pianokonsert nr 3 W.A. Mozart: Symfoni nr 41 Jupiter

Söndag Mini

Solyom och tre av årets huvudteman: ny internationell musik, centraleuropeisk musik och Mozart.

925 KR för 4 konserter

Söndag 2 april 18.00

REFORMATIONSSYMFONIN

Söndag 23 oktober 18.00

HELKVÄLL MED BRAHMS

Dirigent: Eivind Aadland Solist: Gregory Maytan, violin

Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solist: Dejan Lazić, piano

Edvard Grieg: Norska danser Amanda Maier-Röntgen: Violinkonsert Felix Mendelssohn: Symfoni nr 5 Reformation

14

Bramwell Tovey

Onsdag 23 november 18.00

AFTER WORK Dirigent: Bramwell Tovey Solist: Torleif Thedéen, cello Dimitrij Sjostakovitj: Cellokonsert nr 2


Onsdag 25 januari 18.00

Lördag 11 mars 15.00

AFTER WORK

Familj

Dirigent: Gérard Korsten Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade Onsdag 15 mars 18.00

300/150 KR Vuxen/barn för 4 konserter

Lördag 15 oktober 15.00

AFTER WORK

FAMILJEKONSERT

Dirigent: Stefan Solyom Antonín Dvořák: Symfoni nr 6 Onsdag 5 april 18.00

Allsång

FAMILJEKONSERT Överraskningarnas konsert Medverkande: HSO med chefsdirigent Stefan Solyom och tecknaren Grégoire Pont HSO ger ett välkänt klassiskt verk tillsammans med tecknaren Grégoire Pont som gör häftiga liveanimationer på storbildsskärm.

Medverkande: HSO samt elever från Helsingborgs Musikklasser/ Wieselgrensskolan Från kl 14.00 blir det underhållning i foajén av musikklasserna.

AFTER WORK Dirigent: Andrew Manze W. A. Mozart: Symfoni nr 40 Onsdag 26 april 18.00

AFTER WORK

Inför allsångskonserten får publiken önska vilka barnsånger man vill höra och sjunga under konserten. Man får även rösta fram ett orkesterstycke. Röstningen sker via Konserthusets webbplats.

Dirigent: Sascha Götzel Solist: Hans Pålsson, piano

Lördag 3 december 15.00

W. A. Mozart: Pianokonsert nr 25

Julkonsert

Onsdag 10 maj 18.00

Medverkande: HSO, Helsingborgs Konserthuskör samt barnkör från Slottshöjdens skola

AFTER WORK

Dirigent: Christoffer Nobin Solist: Wissam Boustany, flöjt Tonsättarporträtt Rolf Martinsson: Impression (1980), Shadowed Pitch (1996), Shimmering Blue (2005) Rolf Martinsson-musik genom tre årtionden: 1980-tal, 1990-tal och 2000-tal.

15

Stefan Solyom

FAMILJEKONSERT

Få härlig julstämning med klassisk touch! Lördag 28 januari 15.00

FAMILJEKONSERT The Snowman Medverkande: HSO

MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR

Vi visar den omtyckta animerade filmen The Snowman till levande musik av Howard Blake.

För uppdaterad information om konserter och program gå in på helsingborgskonserthus.se


16


17


INBLICK: MUSIKER

”Publikens förväntan gör att jag vill ge allt” Charlotta Weber Widerström, alternerande stämledare i cellostämman, är modell på säsongsprogrammets omslag.

Du är nästan uppväxt i Konserthuset. Varför?

— Min pappa Carl-Ingvar Sjöholm var solooboist i Symfoniorkestern i över 35 år och jag blev ganska snabbt en flitig konsertbesökare. Jag älskade att komma in i huset, det var magiskt på något sätt. Men jag kunde förstås aldrig drömma om att det en dag skulle bli min egen arbetsplats. Det känns häftigt när jag tänker på det. Kände du aldrig att du ville göra revolt och gå en helt annan väg?

— Jag försökte många gånger ska du veta, haha! Men till slut drogs jag ändå till att vilja jobba som musiker och det har jag än så länge aldrig ångrat. Yrkesmusiker måste ju öva otroligt mycket. Vad har du för förhållande till ditt instrument?

— Det är på gott och ont. Ibland blir jag trött på att alltid hålla mig i form. Även när man är ”ledig” så måste man öva. Samtidigt är det ju det som gör att jag drivs framåt, det finns alltid saker att bli bättre på. Du måste pusha dig själv och när du klarar det så blir det också roligare. Jag älskar min cello och har det gått för lång tid utan att jag spelat så längtar jag efter den. Cellon har blivit en del av mig, helt enkelt. Hur är det att sitta där, på scenen i Stora salen när bänkraderna är fulla?

— Jag känner värmen från publiken. Deras förväntan gör att jag vill ge allt vad jag har!

18

Mer om Charlotta Weber Widerström Bor: På Husensjö. Familj: Man och två barn, 4 och 2 år. Spelar: Cello. År i HSO: 6. Gillar mest med cellon: Variationen i klangen, instrumentets register. Cellon kan vara både bas och sopran.


19

Violinisten Johanna Andersson under repetition infรถr en torsdagskonsert.


INBLICK: PROGRAMRÅDET

Modern musik utmanar Mer Mozart, större fokus på kvinnliga tonsättare och så en hel månad Rolf Martinsson. Det är några av höjdpunkterna i Helsingborgs Symfoniorkesters säsongsprogram.

Det är en svår konst att tråckla ihop en konsertsäsong. Men med flera års framförhållning, rutin och lite tur brukar programrådet med kontrabasisten Anders Cornelius i spetsen lyckas bra. Varje år försöker rådet ringa in var i utvecklingsfasen orkestern befinner sig just nu. — Vi börjar med att definiera vår identitet och vad vi är bra på, säger Anders Cornelius. Att HSO:s styrka ligger i den tyska och centraleuropeiska romantiken samt i svensk och nordisk musik är välkänt för den trogne konserthusbesökaren och under säsongen 2016/2017 får HSO många tillfällen att spänna sina starkaste muskler. Men för att utmana både orkestern och publiken väljer programrådet varje år ytterligare ett par fokuspunkter. I år blir det mer Mozart än på länge. Dessutom lyfts ännu mer samtidsmusik in på repertoaren. – Vi spelar ofta den svenska moderna musiken, men i år vill vi gärna blicka längre ut i världen, säger Anders Cornelius och syftar bland annat på amerikanen John Coriglianos Conjurer, sydkoreanen Unsuk Chins Graffiti och uruppförandet av ett verk av isländska Bára Gisladóttir. Liksom andra symfoniorkestrar kämpar HSO med att anlita fler kvinnor till dirigentpulten. Problemet är att de kvinnliga dirigenter som finns ofta är väldigt efterfrågade. — Vi har lyckats få hit två denna säsong, Joana Mallvitz och Kristiina Poska, säger Anders Cornelius som dock är nöjd över att ha kunnat lyfta in musik

20

av inte mindre än sex kvinnliga tonsättare, däribland Landskronabördiga Amanda Maier-Röntgen. Hon var bagardottern som flyttade till Leipzig, den tidens musikaliska centrum. Där gifte hon sig och blev bland annat bästa vän med Edward Grieg. – Orkestern har aldrig spelat hennes musik på konsert. Hon har varit bortglömd i modern tid, men när vi återupptäckte den här fiolkonserten åkte den direkt in på programmet. Fattas bara. Och hur var det då med Rolf Martinsson-månaden? Jo, HSO:s composer in residence fyller 60 år i maj. Att han dessutom gör sitt tredje och sista år som huskompositör ger orkestern ännu fler anledningar att fira rejält. — Vi spelar hans verk från 80-, 90- och 00-talen och även musik av hans studenter på Musikhögskolan i Malmö. Det blir som en upptakt till den veckan då vi uruppför ett helt nytt verk av honom. Det är få tonsättare som får så mycket uppmärksamhet under sin levnadstid, säger Anders Cornelius. Han upplever att Helsingborgs Konserthus publik är öppen för nya kompositörer och ny musik. Ändå är det viktigt för programrådet att hitta den fina balansen mellan nyskrivet, gamla trotjänare och mer utmanande bekantskaper. — Samtidigt som vi vill spela mer komplicerad musik så vill vi inte skrämma bort någon. Men man kan presentera ganska obskyra verk om man sätter in dem i ett mer välkomnande sammanhang. Det tycker jag att vi är ganska bra på.


Anders Cornelius, kontrabasist och programrådsansvarig, med sin mer än 200 år gamla kontrabas.

Konkret innebär det att ta ett välkänt stycke som draghjälp och så kryddar man med samtidsmusik som står i relation till detta stycke. — Som i april 2017, då vi spelar estländaren Erkki-Sven Tüürs Symfoni nr 8 samma kväll som Haydns Symfoni nr 99. Även om det är 216 år mellan dem så lutar sig Tüürs verk mot Haydns proportioner, säger han. För egen del ser Anders Cornelius allra mest fram emot helkvällen med Wagner den 10 november. Konserten avslutas med den timmeslånga tredje akten ur Lohengrin. — Vi har inte samma erfarenhet som en operaorkester och kan inte spela på rutin. Vi sätts under press och det är väldigt kul.

21

MER OM ANDERS CORNELIUS Bor: I Helsingborg. Familj: Fru och två barn, 18 och 20 år. Spelar: Kontrabas. Antal år i HSO: 25. Värt att veta: Äger fem basar: en fransk, en tysk, en engelsk, en böhmisk och en italiensk. ”Den yngsta är byggd 1997, den äldsta förmodligen under sent 1700-tal. I gengäld äger jag ingen bil.” Musikaliska husgudar: Jordi Savall, Bill Evans, Stevie Wonder. Senaste aha-upplevelsen: När vi nyligen spelade med Bob hund och Lunds Studentsångare.


KALENDARIUM 2016/2017

Kalendarium 2016/2017

2016

Britta Byström: Utflykt i det okända Sergej Rachmaninov: Paganini-rapsodi för piano och orkester Johannes Brahms: Kvartett op. 25, orkestrerad av Arnold Schönberg

Torsdag 25 augusti 18.00

Onsdag 21 september 18.00

SMAKPROVSKONSERT

AFTER WORK

Biljettsläpp: 16.00 Dirigent: Magnus Fryklund

Dirigent: Pier Giorgio Morandi

Smakprov ur kommande säsongs breda repertoar. Fri entré!

Nikolaj Rimskij-Korsakov: Capriccio espagnol Peter Tjajkovskij: Capriccio italien

Torsdag 8 september 19.00

ÖPPNINGSKONSERT

Torsdag 22 september 19.00

ITALIEN

Dirigent: Stefan Solyom Solist: Leonie Rettig, piano

Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solist: Giampiero Sobrino, klarinett

Britta Byström: Utflykt i det okända Sergej Rachmaninov: Paganini-rapsodi för piano och orkester Johannes Brahms: Kvartett op. 25, orkestrerad av Arnold Schönberg

Hector Berlioz: Romersk karneval Nikolaj Rimskij-Korsakov: Capriccio espagnol Saverio Mercadante: Klarinettkonsert Peter Tjajkovskij: Capriccio italien

En bra konsertsäsong innehåller alltid ett visst mått av utflykter i det okända.

Söndag 2 oktober 18.00

MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖS SYMFONIORKESTER Dirigent: Michael Bartosch Program meddelas senare. Torsdag 6 oktober 19.00

SIBELIUS SEXA Dirigent: Stefan Solyom Solist: Lisa Larsson, sopran Thomas Adès: Living Toys Rolf Martinsson: Ich denke Dein… Jean Sibelius: Symfoni nr 6 Rolf Martinsson, HSO:s composer in residence. Och Thomas Adès som är det största namnet bland dagens engelska tonsättare.

Italien tonsatt av en ryss och en fransman. Spanien tonsatt av en annan ryss. Men här bjuder vi även på äkta italienare: Mercadante på programmet samt Sobrino och Morandi på podiet.

Söndag 11 september 18.00

ÖPPNINGSKONSERT Dirigent: Stefan Solyom Solist: Leonie Rettig, piano

Lisa Larsson

22


Lördag 15 oktober 15.00

Torsdag 27 oktober 19.00

FAMILJEKONSERT

SOLIST PÅ SLAGVERK

Allsång Medverkande: HSO samt elever från Helsingborgs Musikklasser/ Wieselgrensskolan.

Dirigent: Jaime Martín Solist: Mikael Bengtsson, slagverk, diplomand från Musikhögskolan i Malmö

Från kl 14.00 blir det underhållning i foajén av musikklasserna.

John Corigliano: Conjurer Jean Sibelius: Symfoni nr 2

Inför allsångskonserten får publiken önska vilka barnsånger man vill höra och sjunga under konserten. Man får även rösta fram ett orkesterstycke. Röstningen sker via Konserthusets webbplats.

Svensk slagverksbegåvning gör diplomkonsert med amerikansk musik. Sibelius mest älskade symfoni i händerna på den nye HSO-bekantskapen Jaime Martín.

Söndag 23 oktober 18.00

Daniel Frankel, Andrea Baker, Anders Jakobsson Helsingborgs Konserthuskör Richard Wagner: Ur Tannhäuser; Gästernas intåg Ur Flygande Holländaren; Spinnkören och Matroskören Ur Tristan & Isolde; Förspel och Liebestod, orkesterversion Lohengrin akt 3 HSO och Stefan Solyom öppnade och avslutade förra spelåret med Wagner och tog även Wagner på Tysklandsturné. Nu fortsätter den stora satsningen. Spelas även söndag 13 november. Söndag 13 november 18.00

HELKVÄLL MED BRAHMS

HELKVÄLL MED WAGNER

Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solist: Dejan Lazić, piano

Christian Kluxen

Fredag 4 november 19.00

Johannes Brahms: Pianokonsert nr 1 Symfoni nr 3

NORDISK ORKESTERAKADEMI

Repris på förra säsongens succémöte mellan Morandi och Lazić. Helkväll med musik från HSO:s kärnrepertoar. Onsdag 26 oktober 18.00

AFTER WORK

Dirigent: Christian Kluxen Bára Gisladóttir: Uruppförande Richard Strauss: Svit ur Rosenkavaljeren Maurice Ravel: Boléro

Dirigent: Stefan Solyom Solister: Liine Carlsson, Daniel Frankel, Andrea Baker, Anders Jakobsson Helsingborgs Konserthuskör Richard Wagner: Ur Tannhäuser; Gästernas intåg Ur Flygande Holländaren; Spinnkören och Matroskören Ur Tristan & Isolde; Förspel och Liebestod, orkesterversion Lohengrin akt 3

Dirigent: Jaime Martín

HSO bjuder in unga musiker från hela Norden och presenterar dessutom en världspremiär från Island.

Onsdag 23 november 18.00

Jean Sibelius: Symfoni nr 2

Torsdag 10 november 19.00

Dirigent: Bramwell Tovey Solist: Torleif Thedéen, cello

HELKVÄLL MED WAGNER Dirigent: Stefan Solyom Solister: Liine Carlsson,

23

AFTER WORK

Dimitrij Sjostakovitj: Cellokonsert nr 2


KALENDARIUM 2016/2017

Torsdag 24 november 19.00

Fredag 6 januari 18.30

SJOSTAKOVITJ MED THEDÉEN

TRETTONDAGSKONSERT

Dirigent: Bramwell Tovey Solist: Torleif Thedéen, cello

Dirigent: Patrik Ringborg Solist: Malin Hartelius, sopran

Jocelyn Morlock: Oiseaux bleus et sauvages Dimitrij Sjostakovitj: Cellokonsert nr 2 Anton Bruckner: Symfoni nr 6

Torsdag 12 januari 19.00

RACHMANINOV MÖTER TENGSTRAND

Vår mycket uppskattade gäst Bramwell Tovey, chefsdirigent i Vancouver, tar med sig musik av sin composer in residence Jocelyn Morlock.

Joana Mallwitz

Söndag 11 december 18.00

Dirigent: Tung-Chieh Chuang Solist: Per Tengstrand, piano

PASTORALSYMFONIN Dirigent: Joana Mallwitz Solist: Isabelle van Keulen, violin

Lördag 3 december 15.00

FAMILJEKONSERT Allsång

Carl Maria von Weber: Ouvertyr till Friskytten Robert Schumann: Violinkonsert Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 6

Dirigent: Stefan Solyom Medverkande: Helsingborgs Konserthuskör samt barnkör från Slottshöjdens skola

W.A. Mozart: Ouvertyr till Don Giovanni Joseph Haydn: Symfoni nr 88 Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 Vinnaren av Malko-tävlingen för dirigenter gör HSO-debut.

En av de mest efterfrågade kvinnliga dirigenterna på konsertscenen idag i renodlad tysk romantik.

Få härlig julstämning med klassisk touch!

2017

Lördag 3 december 18.00

JULKONSERT Dirigent: Stefan Solyom Helsingborgs Konserthuskör

Fredag 6 januari 15.00

Söndag 4 december 18.00

JULKONSERT Dirigent: Stefan Solyom Helsingborgs Konserthuskör

24

Gérard Korsten

Onsdag 25 januari 18.00

AFTER WORK

TRETTONDAGSKONSERT

Dirigent: Gérard Korsten

Dirigent: Patrik Ringborg Solist: Malin Hartelius, sopran

Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade

En sinnlig och flärdfull resa in i våra inre balsalar. Med Patrik Ringborg på dirigentpulten garanteras en fördjupning i konsertgenren.

Torsdag 26 januari 19.00

SCHEHERAZADE Dirigent: Gérard Korsten


Béla Bartók: Musik för stränginstrument, slagverk och celesta Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade

Torsdag 16 februari 19.00

Onsdag 15 mars 18.00

ROSSINIS STABAT MATER

AFTER WORK

När HSO har huvudrollen blir det en helkväll med virtuos orkestermusik.

Dirigent: Pier Giorgio Morandi Solister: Natasa Katai, Katja Lytting, Merto Sungu, Vuyani Mlinde Helsingborgs Konserthuskör Konserten har inte någon paus

Lördag 28 januari 15.00

FAMILJEKONSERT The Snowman

Gioacchino Rossini: Stabat Mater

Medverkande: HSO

Vi visar den omtyckta animerade filmen The Snowman till levande musik av Howard Blake. Söndag 5 februari 18.00

JUPITERSYMFONIN Dirigent: Stefan Solyom Solist: Gunilla Süssman, piano Unsuk Chin: Graffiti Béla Bartók: Pianokonsert nr 3 W.A. Mozart: Symfoni nr 41 Jupiter

Katja Lytting vänder hem till Helsingborg från Italien och sjunger italiensk musik under ledning av Morandi. Söndag 5 mars 18.00

RYSKA MÄSTARE Dirigent: Alexander Vedernikov Solist: Boris Brovtsyn, violin

Antonín Dvořák: Symfoni nr 6 Torsdag 16 mars 19.00

DVORÁK ˇ MÖTER SOLYOM Dirigent: Stefan Solyom Solist: Catherine Manoukian, violin Judith Weir: Heroic Strokes of the Bow William Walton: Violinkonsert Antonín Dvořák: Symfoni nr 6 Solyom och HSO fortsätter sin utforskning av Dvořáks symfonier. Helbrittiskt före paus.

Olivier Messiaen: Le tombeau resplendissant Dimitrij Sjostakovitj: Violinkonsert nr 2 Alexander Skrjabin: Symfoni nr 2

Solyom och tre av årets huvudteman: ny internationell musik, centraleuropeisk musik och Mozart.

Vedernikov och Brovtsyn möts åter i Helsingborg. Färgsprakande musik av Messiaen och Skrjabin som båda var synesteter.

Torsdag 9 februari 19.00

Lördag 11 mars 15.00

SKOLMUSIKAL

Dirigent: Stefan Solyom

FAMILJEKONSERT

Salongen

Överraskningarnas konsert

Medverkande: Elever från Nicolaiskolans estetiska program. Även den här säsongen får eleverna från Nicolaiskolans estetiska program inta Konserthusets scen med sin skolmusikal Salongen.

25

Dirigent: Stefan Solyom Medverkande: Grégoire Pont, tecknare

HSO ger ett välkänt klassiskt verk tillsammans med tecknaren Grégoire Pont som gör häftiga liveanimationer på storbildsskärm.

Eivind Aadland

Söndag 2 april 18.00

REFORMATIONSSYMFONIN Dirigent: Eivind Aadland Solist: Gregory Maytan, violin


KALENDARIUM 2016/2017

Edvard Grieg: Norska danser Amanda Maier-Röntgen: Violinkonsert Felix Mendelssohn: Symfoni nr 5 Reformation

En symfoni från vår egen tid av estländske Tüür och en mer än 200 år äldre symfoni av Haydn. Diplomsolist och HSO-debuterande dirigent.

Landskronafödda Maier-Röntgen utbildade sig i Leipzig. Hon skrev en violinkonsert som länge var glömd men nu har väckts till liv.

Onsdag 26 april 18.00

Onsdag 5 april 18.00

AFTER WORK

AFTER WORK Dirigent: Sascha Götzel Solist: Hans Pålsson, piano

Onsdag 10 maj 18.00

AFTER WORK

Dirigent: Christoffer Nobin Solist: Wissam Boustani, flöjt Tonsättarporträtt Rolf Martinsson: Impression (1980), Shadowed Pitch (1996), Shimmering Blue (2005)

W. A. Mozart: Pianokonsert nr 25

Rolf Martinsson-musik genom tre årtionden: 1980-tal, 1990-tal och 2000-tal.

Torsdag 27 april 19.00

Torsdag 18 maj 19.00

Dirigent: Andrew Manze

PÅLSSON FIRAR 50

PLANETERNA

Dirigent: Sascha Götzel Solist: Hans Pålsson, piano

Dirigent: Stefan Solyom Damkör från Helsingborgs Konserthuskör

Dirigent: Andrew Manze

Felix Mendelssohn: Harmoniemusik op. 24 W. A. Mozart: Pianokonsert nr 25 Ludvig van Beethoven: Symfoni nr 8

Rolf Martinsson: Uruppförande John Adams: Doctor Atomic Symphony Gustav Holst: Planeterna

W. A. Mozart: Symfoni nr 40 Ralph Vaughan Williams: Job; a masque for dancing

Hans Pålsson debuterade som solist för 50 år sedan i just denna Mozartkonsert med just HSO.

Säsongsfinal med uruppförande och orkestermusik i mycket stor skala. Spelas även söndag 21 maj.

Torsdag 4 maj 12.00 Lunchkonsert (Fri entré)

Söndag 21 maj 18.00

W. A. Mozart: Symfoni nr 40 Torsdag 6 april 19.00

MOZART MÖTER MANZE

Vår hedersdirigent Andrew Manze och två av de tonsättare han gör allra bäst.

MUSIKHÖGSKOLANS KOMPOSITIONSKLASS

Söndag 23 april 18.00

DIPLOMKONSERT

Dirigent: Mikael Bartosch

Dirigent: Kristiina Poska Solist: Louise Gorm Nielsen, violin, diplomand från Musikhögskolan i Malmö

Musik av tonsättarstudenter vid Musikhögskolan i Malmö Maj är finalmånad för Rolf Martinsson som composer in residence. Han fyller också 60 år den 1 maj. Här möter vi hans kompositionselever från Musikhögskolan i Malmö.

Erkki-Sven Tüür: Symfoni nr 8 Sergej Prokofjev: Violinkonsert nr 2 Joseph Haydn: Symfoni nr 99

26

PLANETERNA Dirigent: Stefan Solyom Damkör från Helsingborgs Konserthuskör Rolf Martinsson: Uruppförande John Adams: Doctor Atomic Symphony Gustav Holst: Planeterna Tisdag 6 juni

NATIONALDAGSKONSERT


KALENDARIUM

27


MER OM STEFAN SOLYOM Familj: Hustrun Catherine Manoukian, violinist samt barnen Johannes, 3,5 och Sebastian 1,5. Bor: Helsingborg. Yrke: Dirigent, kompositör, arrangör, hornist och pianist. Chefsdirigent i HSO sedan hösten 2014. Gör på fritiden: Umgås med familjen, renoverar huset. ”När min fru repeterar får jag lämna huset. Då åker jag förmodligen till Hornbach."

28


INBLICK: CHEFSDIRIGENT

”Vår musik kan bli soundtracket till ditt liv” Stefan Solyom svänger in framför Konserthuset i sin tyskregistrerade kombi. I svarta bikerboots och grå jeans ser han inte riktigt ut som man tänker sig en chefsdirigent. Vi ställde nio knäckfrågor till 37-åringen som blir helsingborgare på heltid till sommaren.

I juni slutar du efter sju år som dirigent i tyska Weimar. Hur känns det? — Det är blandade känslor. En liten del av mig tycker att det är synd. Där är det 95 musiker i orkestern och då kan man välja bland en mer vidsträckt repertoar. Men 98 procent av mig tycker att det ska bli skönt att slippa ta sju-flyget från Kastrup innan mina söner ens har hunnit vakna. Hur tror du att helsingborgarna ser på HSO och Konserthuset? — Det skulle jag gärna vilja fråga helsingborgarna om. Men abonnemangen ökar och det är en bra början. Visionen är att vara en galjonsfigur i Helsingborg. Ungefär som Bayern München är för München. Jag kan ingenting om fotboll men jag vet ju vad Bayern München är ändå. Jag tror att vi skulle vinna på att vara lite mindre traditionella i vårt sätt att tänka om oss själva. Vi måste skapa argument för vår vidare existens. Varför ska någon som kan sitta hemma och sträcktitta på Breaking Bad på Netflix gå hit i stället? Varför ska man det då? — När man kollar på tv-serier dras man in i en värld som är helt förtrollande och fascinerande. Man gråter och skrattar med karaktärerna. Känner lycka och sorg. Och det gör man inte minst med hjälp av den fantastiska musiken. Ta Michael Giacchino som gjort musiken till Lost, en av världens bästa tv-serier. Han tilldelar varje karaktär, varje känsla och varje företeelse ett eget tema. Så fungerar även människans förhållande till musik, fast åt andra hållet. — Vi förbinder automatiskt musik med den känsla vi hade när vi först hörde den. På så sätt har vår musik potential att bli soundtracket till ditt liv.

29

Hur vill du att Helsingborgs Konserthus ska fungera? — Jag skulle vilja ha en läsesal, blixtsnabbt Wi-Fi och ett kafé här i huset. Så häftigt det vore om huset blev ett häng för alla som inte känner för att sitta hemma. I stället kunde man komma hit, fika och kanske gå på en repetition som alla skulle vara öppna. Jag får prata med Fredrik Österling. Han är lika galen som jag. Vad ser du mest fram emot det närmaste spelåret? — Att få sätta mig med Fredrik Österling och skissa på säsongen 2017/2018. Jag tror att vi kommer få väldigt roligt ihop. Du vill gärna få in en yngre publik. Varför? — Jag skulle vilja se ett Helsingborg där det inte finns en enda tvååring som inte vet vad en oboe är. Jag frågade personalen på mina söners förskola vad de skulle tycka om att en av våra musiker kom och visade sitt instrument och spelade för barnen. De tyckte att det var en jättebra idé. Vem dirigerar ditt liv? — Mina söner Johannes och Sebastian, 3,5 och 1,5 år. Döpta efter Bach, eller? — Nänä, de är döpta efter karaktärer i Star Wars och Star Trek. Både jag och min fru är nördar. Så fort barnen blivit stora nog tejpar vi fast dem framför tv:n med gaffatejp. Vad är det sista du tänker innan du går in på scen? — ’Är min gylf öppen?’ Och sedan: ’Det här kommer aldrig att gå’. Det tänker jag jätteofta.


HELSINGBORGS SYMFONIORKESTER

KONSERTHUSCHEF

KONTRABAS

Fredrik Österling

Vakant* Anders Cornelius** Nikola Meyer** Harry Ellström Lena Rönér

CHEFSDIRIGENT

Stefan Solyom VIOLIN 1

Dan Almgren 1:e KM Fredrik Burstedt 1:e KM Kirsti Kuusk 1:e alt. KM Gordan Trajkovic 1:e alt. KM Kristina Milton** Sophie Bird Anna Dagberg Persson Jonas Dahlman Örjan Jernstedt Patrik Kimmerud Elsebeth Tofte-Hansen

FLÖJT

VIOLIN 2

FAGOTT

Emil Carlsson* Daniel Kuzmin* Violeta Vancica** Thomas Hillerud Karin Höglund Kristensen Birgitta Ljunggren Ann-Charlotte Ohlsson Mats Persson Karin Soleke

Magnus Nilsson* Tanja Bruncic (Kontrafagott)

VIOLA

Jan Karlsson* Fredrik Ljungberg**

Markus Falkbring* Yannick Dondelinger** Erika Johansson Krzysztof Ludwiszewski Lennart Palm Anneke Riemersma-Strandin Yvonne Soelberg CELLO

Gustav Ölmedal, Solocellist Christoffer Bergström, Alt. solocellist Charlotta Weber Widerström ** Lars Gahnsby Dan Hedborg Karin Jernstedt

30

Johan Skeppstedt * Kristin Ormstad (Piccolaflöjt) OBOE

Manuel Schmidt* Carl Andersson (Engelskt horn) KLARINETT

Per Johansson* Nanna Wendelboe (Basklarinett)

VALTHORN

Åshilld Henriksen* Karin Lindberg Pär Enblom** Joachim Wåhlstedt TRUMPET

TROMBON

Erik Björkqvist* Ole Kristian Andersen** Eric Lindblom** TUBA

Urban Stenqvist* PUKOR

Ulf Svensson* SLAGVERK

Andreas Pålsson*

KM Konsertmästare * Stämledare ** Alternerande stämledare


31

I Helsingborgs Symfoniorkester arbetar knappt 60 musiker.


JUBILEUMSFONDEN

JUBILEUMSFONDEN

Fonden instiftades till stöd för musikerna i Helsingborgs Symfoniorkester i samband med orkesterns 70-årsjubileum 1982. Minst ett stipendium delas årligen ut vid Trettondagskonserten. År 2016 gick stipendiet till två musiker i orkestern: Jonas Dahlman, violin och Karin Jernstedt, cello.

32


FÖRSTE GÄSTDIRIGENT

Förste gästdirigent Pier Giorgio Morandi Pier Giorgio Morandi är Helsingborgs Symfoniorkesters förste gästdirigent. Han är högt aktad vid La Scala i Milano och vid flera av världens berömda operahus som i Wien, Bologna, Seoul, Stockholm och Göteborg. Under tio år var han solooboist vid La Scala där han spelade hela repertoaren med världens ledande dirigenter. Han studerade för bland andra Leonard

33

Bernstein och har även vunnit Bernsteins egen dirigenttävling. Med HSO gör Pier Giorgio Morandi såväl symfoniska konserter som konsertanta operaproduktioner. Kommande säsong möter vi vår förste gästdirigent 21 och 22 september, 23 oktober och 16 februari.


34

Johanna Ekberg och Lisa Franke trivs i Helsingborgs Konserthus.


INBLICK: NY I KONSERTHUSET

"En timmes konsert blir lätt till en trevlig helkväll” Det krävdes bara en enda konsert för att Helsingborgs Konserthus skulle bli Johanna Ekbergs favoritscen. För henne passar HSO:s After Work-format perfekt.

Varför valde du att följa After Work-serien? — Jag fick upp ögonen för konceptet förra våren och fastnade direkt. Sedan missade jag inte en enda av konserterna som ingår i serien, så när den nya säsongen drog igång kändes det självklart att jag skulle skaffa abonnemang i stället. Det blev ju billigare om vi nu ändå gick på alla konserter, men framför allt för att vi slapp köpa biljett varje gång. Vem går du tillsammans med? — Min vän Lisa Franke. Det är ett perfekt tillfälle att träffa sina vänner. Vi har alltid en återkommande kalenderbokning att ses och tycker båda att det är en härlig timme. Ibland när någon av oss inte kan gå, försöker vi locka med en annan vän i stället. Vilken är din bästa HSO-upplevelse hittills? — Rumon Gambas timme kring Edward Elgars Enigmavariationerna var fantastisk! Före konserten förklarade han på ett entusiastiskt och väldigt underhållande sätt hur verket hade kommit till, och när vi skulle lyssna efter vad. — När vi sedan fick höra Symfoniorkestern spela var det lätt att hänga med och leva sig in i musiken.

35

Hela konserten var riktigt, riktigt bra. Orkestern fick långa stående ovationer efteråt. Vilken känsla får du i kroppen när du lyssnar på klassisk musik live? — Jag tycker om att lyssna på klassisk musik överallt: hemma när jag städar, när jag sitter på jobbet eller live på konsert. I Helsingborgs fantastiska konsertlokaler blir det väldigt bra, det är skönt att slå sig ner och bara njuta. Att ha hela orkestern framför sig ger en extra dimension; när man ser att de plockar upp sin trombon eller gör sig redo för ett nytt parti förbereder även jag mig. När flygeln är med på scen är det härligt att blunda och följa med i tongångarna. Vilken är den bästa inramningen för en konsert? — Vi kommer oftast direkt från jobbet och brukar ses i Markelius bar för att ta ett glas och prata lite. Efter konserten går vi ofta och äter något i närheten. — Det är ett upplägg som passar oss båda utmärkt och gör att en timmes konsert lätt blir till en trevlig helkväll.


INBLICK: COMPOSER IN RESIDENCE

Tredje året gillt för Rolf Martinsson ”Mitt första professionella orkestersamarbete var 1981 med Helsingborgs Symfoniorkester, en orkester med utsökt teknik och klangbehandling. Det är en önskedröm att få tillgång till en så mångfacetterad kolorit och teknisk briljans.”

Helsingborgs Symfoniorkester har engagerat tonsättaren Rolf Martinsson som composer in residence, huskompositör, sedan 2014. Nu går samarbetet in på sitt tredje och sista år och i maj 2017 tillägnas hela månaden till Rolf Martinssons ära. Att han dessutom fyller 60 år den 1 maj ger HSO ännu en anledning att slå på stora trumman. Rolf Martinssons verk framförs 10 maj, 18 maj och 21 maj. Hans elever från Musikhögskolans kompositionsklass gästar Konserthuset 4 maj.

36

MER OM ROLF MARTINSSON Uppväxt i Göinge. Hans mamma var Sonja Martinsson, sångerska i Göingeflickorna, och han fick tidigt följa med runt till Sveriges folkparker. Han utbildade sig till musiklärare och är i dag professor i komposition vid musikhögskolan i Malmö där han också bor. Rolf Martinsson räknas som en av Sveriges ledande tonsättare. Hans musik framförs internationellt i samarbete med erkända solister och orkestrar. År 2013 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.


37


38


39

Varje säsong fylls Stora salen av tusentals helt nya konserthusbesÜkare.


BARN & UNGA

Symfoniorkestern öppnar nya världar Lena Blomstrand Jacobsson har ett av Konserthusets allra viktigaste uppdrag — att locka helt nya, oerfarna besökare till Symfoniorkesterns konserter.

Hur får man ungar att gilla klassisk musik? — Genom att låta dem komma nära och att göra konserter som är anpassade efter barnens ålder. För de små ska det vara lekfullt. Årskurs 6 kan vara svårast eftersom de har ett ben i barndomen och ett i vuxenlivet. Men när de väl sitter i fåtöljerna och hör att klassisk musik kan vara filmmusik från till exempel Harry Potter eller Star Wars eller dataspelsmusik, då blir de förvånade.

Vad skiljer barnpubliken från vuxenpubliken? — Barn är inte lika förutsägbara som vi vuxna. De upptäcker detaljer och kan vara jätteintresserade av till exempel hur slagverkaren rör sig. Och så är barn mycket mer spontana. Det är härligt. Orkestern tycker oftast att det är väldigt kul när det händer något i salongen. Hur många studiebesök har du varje år? — Vi har tusentals barn och unga som kommer från hela regionen. Uppdraget är regionalt och målet är att alla barn minst en gång under sin grundskoletid ska ha gjort ett besök i Konserthuset. Vi har ett stort ansvar, ett kulturarv som vi är rädda om. Hur ser säsongens skol- och familjeprogram ut? – Vi har lagt ribban högt och börjar hösten med en allsångskonsert med populära barnsånger. I januari 2017 planerar vi att visa den animerade filmen The Snowman till levande musik av Howard Blake. Och därefter är det dags för HSO att spela till tecknaren Grégoire Ponts liveanimationer på en storbildsskärm. Han har varit hos oss tidigare och tecknat till Maurice Ravels Gåsmors sagor. Det är fascinerande att se på när han målar på sin dator. Får man hoppa i bänkraderna? — Ja, det får man. Vi försöker lägga in moment där barnen får röra på sig lite. Det är tillåtet att stå upp och dansa. Och man får springa i gångarna. Jag blir så glad varje gång någon applåderar på fel ställe. Det betyder att vi har en ny besökare i publiken!

Lena Blomstrand Jacobssons uppgift är att knyta kontakter med helt nya konserthusbesökare.

40


Nassim al Fakir, känd från SVT:s "Bolibompa", är en av alla som varit värd för skol- och familjekonserterna.

Brett program för de yngre Säsongens program för skol- och familjekonserterna lockar med både klassiska toner och liveanimationer.

Lördag 15 oktober kl 15.00

Torsdag 9 februari kl 19.00

ALLSÅNGSKONSERT

SALONGEN

Inför allsångskonserten får publiken önska vilka barnsånger man vill höra och sjunga under allsångskonserten. Man får även rösta fram ett orkesterstycke. Röstningen sker via Konserthusets webbplats. Medverkande: HSO samt Elever från Helsingborgs Musikklasser/Wieselgrensskolan.

Även den här säsongen får eleverna från Nicolaiskolans estetiska program inta Konserthusets scen med sin skolmusikal Salongen. Medverkande: HSO samt elever från Nicolaiskolans estetiska program.

Från kl 14.00 blir det underhållning i foajén av musikklasserna.

EN ÖVERRASKNINGARNAS KONSERT

Lördag 3 december kl 15.00

JULKONSERT FÖR HELA FAMILJEN Få härlig julstämning med klassisk touch! Medverkande: HSO, Helsingborgs Konserthuskör samt barnkör från Slottshöjdens skola. Lördag 28 januari 2017 kl 15.00

THE SNOWMAN Vi visar den omtyckta animerade filmen The Snowman till levande musik av Howard Blake. Medverkande: HSO.

41

Lördag 11 mars kl 15.00 HSO ger ett välkänt klassiskt verk tillsammans med tecknaren Grégoire Pont som gör häftiga liveanimationer på storbildsskärm. HSO:s chefsdirigent Stefan Solyom dirigerar. Medverkande: HSO och Grégoire Pont.

MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR För uppdaterad information om konserter och program gå in på helsingborgskonserthus.se


INBLICK: ARTISTANSVARIG

Dirigenternas och artisternas trygga plattform Hon skulle kunna titulera sig tusenkonstnär, Maria Lafveskans. Möt vår artistansvariga som får världsberömda dirigenter och solister att trivas i Helsingborg.

Just nu har hon en lite lugnare period, men oftast håller hon ett riktigt högt tempo. Som biträdande orkesterchef och artistbokare arbetar Maria Lafveskans med att matcha rätt dirigenter, artister, solister och musiker med rätt konserter. Det är ett komplicerat pussel som kräver både detektivarbete och specialkunskap. — Jag åker på provsjungningar som agenterna arrangerar, letar information på internet och tittar på filmklipp för att höra hur artisterna sjunger och spelar, säger hon. Maria Lafveskans ser till att gästerna får en angenäm vistelse och arbetsro när de väl är på plats i Helsingborg. — Våra berömda dirigenter är ute och flyger och far varje vecka. Vissa är stressade och lite nervösa och det är viktigt att de får den service de behöver för att kunna prestera på topp. Jag försöker vara deras trygga plattform. Maria Lafveskans främsta egenskaper är hennes energi och förmåga att lyssna in en situation. Som artistbokare gäller det att kunna känna folk på pulsen och vara smidig för att snabbt hitta lösningar. — En väldigt viktig uppgift är att skapa god och

42

trygg stämning. Du vet, när man jobbar med musik måste allt sitta inom en hundradels sekund. Kraven är ohyggligt stora. Är du i balans presterar du också bättre. Det händer förstås att dirigenter eller solister plötsligt blir sjuka. Sådana lägen är riktiga pulshöjare för Maria Lafveskans. Det är ett tufft arbete att hitta ersättare eftersom många är uppbokade sedan länge. När stressnivån stiger hittar hon lugnet med Bach i hörlurarna. Som tidigare i år när en mycket sen sjukskrivning satte käppar i hjulet för den veckans uruppförande. — Dirigenten Eugene Tzigane, som gjort ett fint arbete under Trettondagskonserten, kunde hoppa in. Även om vi fick skjuta upp uruppförandet blev det en jättebra konsert. Eugene Tzigane gjorde en strålande insats. Ser ni en ganska kort, blond kvinna någonstans mitt i publikhavet, då är det kanske Maria Lafveskans. Hon går på alla Symfoniorkesterns konserter. — Konserterna är det allra roligaste. Då ser man resultatet av det arbete vi påbörjade flera år tidigare.


MER OM MARIA LAFVESKANS Bor: I Helsingborg. Familj: Två barn, 17 och 14 år. På fritiden: Är sopran och sjunger gärna barockmusik i kyrkosammanhang. Senast hört: Johann Sebastian Bachs Das Wohtemperierte Klavier med pianisten Vladimir Ashkenazy. Fler musikaliska favoriter: ”Aretha Franklin

43

och så är jag väldigt förtjust i Anne Dorte Michelsen. Hon har fantastiska texter.” Drömbokning: En riktigt stor världsartist som Bryn Terfel, Renée Fleming eller Cecilia Bartoli. Men det är en stor apparat. Kanske något för Helsingborg Arena?


KONSERTHUSETS ARKITEKTUR

En konsertkväll fylls foajén med förväntansfulla besökare.

Konserthuset — en arkitektonisk spjutspets Helsingborgs Konserthus invigdes den 12 november 1932. Gustav V var kung och Per Albin Hansson hade valts till statsminister. Kreugerkraschen lamslog Sverige och flera hundra professionella musiker var arbetslösa efter att den levande musiken på biograferna hade slagits ut av ljudfilmen. Men året präglades inte bara av oro. Samma år firade Helsingborg triumfer med sitt nya konserthus ritat av arkitekten Sven Markelius och byggt av Skånska cementgjuteriet. Redan då kallat ”Sveriges första funktionalistiska monumentalbyggnad”. De nya idéerna som blev grunden för funktionalismen hade börjat ta form redan några år tidigare. Det var en radikal arkitekturströmning som vann mark genom världsutställningen i Paris 1925. Schweizaren Le Corbusier blev en stor inspirationskälla för Sven Markelius, liksom Bauhausskolan i Tyskland. Den sistnämnda hade som idé att förena konst, hantverk, arkitektur och industriellt tänkande.

44

Det nya arkitektoniska idealet stavades funktion, luft och livskvalitet och blev även ledstjärnan för Markelius som bearbetade konserthusritningarna ett flertal gånger. För varje gång skalades fler och fler dekorationer bort. Tidigare hade frågor som akustik inte varit så viktiga. Sven Markelius tänkte annorlunda. Han ville att musikupplevelsen skulle stå i centrum och tog hjälp av den franske akustikexperten Gustave Lyon. Resultatet blev strålande. För funktionalismen var material som rostfritt stål, plåt, trä och glas typiska. Men ”funkis” rörde inte bara funktion och utseende. Den nya ideologin handlade också om att göra kulturen tillgänglig för folket och att klasskillnaderna skulle raderas ut. I dag är Helsingborgs Konserthus, fortfarande omtalat för sina vackra linjer, tjusiga mahognyväggar och perfekta akustik, berömt även långt utanför landsgränsen.


Konserthusets vita fasad har fått sätta tonen även på byggnaderna i Norra hamnen.

MER OM KONSERTHUSET Invigdes: 1932. Ritades av: Sven Markelius som även är mannen bakom ett av de fem Hötorgshusen i Stockholm. Markelius var själv sångare och antogs som 25-åring till Operahögskolan, en utbildning han aldrig påbörjade. Hans musikintresse sägs ha haft stor betydelse för arbetet med Helsingborgs Konserthus. Material: Väggarna i konsertsalen är täckta av mahogny- och ebenholtzfanér. Fåtöljerna är klädda i sandgul mockasammet för att tillsammans med den grågröna mattan och det ofärgade putstaket skapa en harmonisk färgskala. Ursprungsfasaden: Beskrivs av Markelius själv som målad i ”brutet vitt”. Men i dag är det ingen som kan säga exakt hur den färgen såg ut. Den vita nyans som används idag kallas ”konserthusvitt”. Stora salen: Rymmer 849 platser. Lilla salen: Rymmer 245 platser. K-märkt: Konserthuset kulturminnesmärktes 1997.

Stora salen rymmer 849 platser.

45


46


47

Fagottister får redan under sin utbildning lära sig att tillverka rören som man blåser i.


INBLICK: MUSIKER

”Det blev kärlek vid första ton” Att spela valthorn är en livsstil. Möt stämledaren och valthornisten Åshilld Henriksen som alltid har sitt instrument inom en armlängds avstånd.

Varför valde du valthorn?

— Jag började i skolans blåsorkester på ön Tjöme i Sydnorge när jag var elva. Jag fick det enda lediga instrumentet, ett althorn, som nog är det lättaste instrumentet i en blåsorkester. Jag behövde inte öva mycket och tyckte inte heller stämmorna var så roliga. Men när jag var 16 fick jag plötsligt inspiration. Vår dirigent upptäckte mitt nya intresse och han hjälpte mig att köpa ett valthorn. Jag fick åka till Oslo och ta lektioner för en jättebra lärare, Fröydis Ree Wekre. Beskriv kärleken till ditt instrument.

— Det bästa som finns är att spela en vacker melodi i en sal med fin akustik. Att få spela musik jag älskar med härliga kollegor runt mig. Men jag kan känna lycka även när jag lyckas med en svår passage för första gången, i ett övningsrum med dålig akustik. Och vad tycker du inte om?

— Jag kan bli lite trött på att öva varje dag, också på semestrar och helger. Men det är ett måste eftersom musklerna runt läpparna är mycket känsliga. Jag måste alltid ha hornet med mig. Som på sportlovet. Då tog jag resväska, horn, skidor och handväska på bussen till Norge. — Det är tur att det finns övningssordin, en grej som tar bort nästan allt ljud. Det är bra att ha på hotell. Hur svårt är det att spela horn?

— Vi har fyra oktaver och tre ventiler, så det mesta av jobbet görs med läpparna. Det är lätt att träffa fel. Och det hörs. Det är aldrig någon självklarhet att

48

embouchuren (anblåsningen) ska funka. Den är en färskvara. Mycket hänger på psyket och det jobbar jag ständigt med. Att våga spela fel och att våga spela fantastiskt, balansen mellan kraft och avspänning. Hur ser en vanlig dag ut?

— Alla dagar är olika, men jag har munstycket vid sängen och övar alltid en stund innan jag går upp. Jag äter frukost och går en omväg via Pålsjö skog till Konserthuset eftersom jag behöver hålla mig i form. Den här dagen repeterar jag först med pianisten Beniko Nakajima. Sedan har vi programråd och efter det går jag åter en längre promenad på väg hem. — Hemma övar jag en stund på orkesterstämmorna och så har jag en stunds kontorstid. Jag är kassör i Helsingborgs Kammarmusikförening och ordförande i kollektivhusföreningen där jag bor. På kvällen går jag till några väninnor. Vi lagar mat och stickar en stund. Det sista jag gör innan jag lägger mig är att öva långa toner på hornet. Vad är värt att veta om just ditt instrument?

— De första åren bytte jag vart fjärde år. Men när jag hade spelat i HSO i 15 år hade vi en tysk vikarie som jobbade med oss ett par veckor. Han hade ett Schmidhorn, tillverkat av en liten firma i Sydtyskland. Jag fick prova och det blev kärlek vid första ton. Jag kunde få det att låta som jag ville med mindre ansträngning. — Även om det var dyrt, 100 000 kronor, är investeringen något jag aldrig ångrat.


Åshilld Henriksens valthorn är hennes ständige följeslagare.

49


HELSINGBORGS KAMMARMUSIKFÖRENING

Stora framgångar i litet format Helsingborgs Kammarmusikförening ger HSO:s musiker chansen att spela tillsammans med världsberömda solister i små, intima sammanhang på hemmaplan. Hösten 2016 firar föreningen 35 år.

Det startade med en konsertserie på konstmuseet Vikingsberg 1981. Musik på Vikingsberg skulle ge musiker ur Symfoniorkestern möjlighet att spela kammarmusik på hemmaplan. De första 20 åren hölls konserterna på Vikingsberg, mitt bland de utställda konstverken. När Vikingsberg stängdes flyttades konserterna tillfälligt till Rådhuset och året efter, 2002, till den nya konsertsalen på Dunkers kulturhus, speciellt designad för akustisk kammarmusik. Samtidigt kunde Helsingborgs Kammarmusikförening växa både kvantitativt och kvalitativt. Världsstjärnor som Grigorij Sokolov, Anne Sofie von Otter och Malin Byström har framträtt i föreningens regi. Men här har även spektakulära konserter med HSO:s musiker ägt rum. Som i fjol då Fredrik Burstedt dirigerade elva orkestermusiker i kammarmusikversionen av Gustav Mahlers fjärde symfoni. I dag är Kammarmusikföreningen en av Sveriges livaktigaste. En stor del i framgången har Helsingborgs Symfonikers Vänner, som under många år stöttat ekonomiskt, vilket gör det möjligt att ge orkesterns medlemmar vettiga gager när de spelar. Föreningen stöttas även av Statens kulturråd, Helsingborgs stad och Musik i Syd. Kommande års program är snart spikat. Föreningens styrelse lovar en fin blandning av inbjudna

Musica Vitae

50

musiker och förstås HSO:s egna briljanta kammarmusiker. Redan nu kan avslöjas att HSO:s hornkvartett tillsammans med en kör och harpa samt solofagottisten Magnus Nilsson ”goes latin” med fem av HSO:s stråkar. Violinisten Malin Broman leder Musica Vitae i ett spännande program den 2 februari och mycket mer. Hela programmet finns på föreningens webbplats www.hkmf.se Vill du bli medlem? Kontakta Inger Munck på tel: 0763-49 45 02 eller mejla inger.munck@gmail.com


HELSINGBORGS KONSERTHUSKÖR

Konserthuskören består av både proffs- och amatörsångare.

Symfonisk kör med höga ambitioner Proffs och amatörer möts i Helsingborgs Konserthuskör. Den höga kvaliteten är dess signum.

Konserthuskören består av cirka 60 goda körsångare, en blandning av skickliga amatörer och proffs. Mer än 40 år har gått sedan de första tonerna togs av en samling sångare som skulle utvecklas till en symfonisk kör. Dirigent och konstnärlig ledare sedan 1990 är Mats Paulson. Kören har en omfattande repertoar med symfonisk musik, stora körverk och traditionell körmusik. I regel framträder kören tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester men har även egna produktioner. Christmas Carols har till exempel lockat tusentals besökare varje år under 30 års tid.

51

Kören engageras även utanför Konserthusets väggar, till exempel vid Malmö Opera. Under en följd av år har kören medverkat i nationaldagsfirandet och andra kulturevenemang i Helsingborg. Kören deltog 2012 vid invigningen av Helsingborg Arena. Finstämda a cappella-konserter finns också på repertoaren. Körens kvaliteter har även uppmärksammats av en bredare publik, bland annat när man framträtt i Danmark och Sverige med världsstjärnan Andrea Bocelli.


HELSINGBORGS SYMFONIKERS VÄNNER

Vännerna ger musikalisk mersmak I år är det 25-årsjubileum för ideella föreningen Helsingborgs Symfonikers Vänner, HSV. Främsta uppgiften sedan starten 1991 är att stödja HSO. HSV delar årligen ut ett stipendium till en musiker eller musikergrupp i HSO, allt för att främja den musikaliska utvecklingen. Ett aktivt stöd ges även genom skivförsäljning och foajéarbete vid konserterna. Föreningen samverkar med Helsingborgs Kammarmusikförening. Vänföreningens medlemmar får rabatt på medlemsavgiften och på kammarmusikkonserterna. Föreningen ordnar medlemsträffar med musikföredrag och framträdanden med solister eller ensembler ur orkestern. Där ges också möjlighet att

möta dirigenter och musiker, för att därefter umgås med mat och dryck. Flera gånger per år ges ett medlemsbrev ut med reportage, kåserier och aktuella musikaliska begivenheter. Medlemmar i HSV får delta i Göteborgs Symfonikers Vänners resor till spännande resmål med kvalitetskonserter och andra musikaliska aktiviteter. Medlemsavgiften är 250 kr per år och person. Avgiften sätts in på plusgiro 61 36 49-3. Är du intresserad? Besök föreningens webbplats www.hsv-vanner.se eller kontakta medlemsansvariga Yvonne Brunlid på tel: 042-23 75 30 eller mejla yvonne.brunlid@telia.com

Violinstämmorna är en symfoniorkesters största grupp av musiker.

52


NORDISK ORKESTERAKADEMI

Under Nordisk Orkesterakademi möts ungdomar som tänker sig en framtid som yrkesmusiker.

Möt morgondagens musiker! Genom Nordisk Orkesterakademi får ungdomar som drömmer om en musikerkarriär möjlighet att prova sina vingar i ett professionellt sammanhang. Under en veckolång kurs, som leds av Christian Kluxen, får de chans att spela stora orkesterverk, musicera med ungdomar från andra nordiska länder och inte minst få en inblick i en yrkesmusikers vardag. Akademin avslutas med en konsert tillsammans med en stor del av de ordinarie HSO-musikerna. Nordisk Orkesterakademi är ett av Helsingborgs Symfoniorkesters bidrag till att utveckla den klassiska musikbranschen i Sverige.

53

Fredagen den 4 november 2016 medverkar eleverna under uruppförandet av ett nyskrivet verk av den isländska tonsättaren Bára Gisladóttir. På programmet står även Richard Strauss Svit ur Rosenkavaljeren och Maurice Ravels Boléro. Dirigerar gör Christian Kluxen. Är du mellan 16 och 25 år och vill veta mer? Hör av dig till Erik Bergquist på tel 042-10 42 64 eller mejla erik.bergquist@helsingborg.se


Carina Björk, som arbetar i foajé, garderob och bar, har även designat mönstret på Konserthusets porslin.

54


Jag älskar stämningen i huset när garderoberna börjar bli fulla och sorlet från besökarnas samtal stiger mot taket. Då är Konserthuset som mest vibrerande. Jag tycker om att känna att besökarna får en upplevelse. Det är mäktigt att höra applåderna genom dörrarna. Då går det en rysning genom hela kroppen. Musik får en att känna och är en fröjd för själen.

55


FÖRETAG

Låt ditt företag ta plats! Ett blomstrande näringsliv behöver ett rikt och levande kulturliv. Och vice versa. Företagare har en viktig roll att spela som stödjare av Helsingborgs Konserthus verksamhet. Tillsammans kan kultur- och näringslivet bidra till Helsingborg 2035, visionen om den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborgs Konserthus besöks av närmare 80 000 personer varje år. Låt ditt företag synas i vimlet! Att sponsra en stol i Konserthuset innebär en möjlighet för företagare och föreningar att stödja Symfoniorkestern och Konserthuset och samtidigt få ta del av värdefulla förmåner.

56

Intresserad? Kontakta Erik Bergquist på tel 042-10 42 64 eller mejla erik.bergquist@helsingborg.se

HELA HUSET SOM MÖTESPLATS

Vill du och ditt företag, förening eller organisation hålla frukostmöte, seminarie och evenemang i Markelius eller i våra övriga lokaler? Välkommen att boka. Catering ordnas efter önskemål. Vår konferens- och uthyrningsansvariga Gunilla Björneman kan berätta mer. Tel 042-10 42 17 eller gunilla.bjorneman@helsingborg.se


MAT & DRYCK

Bar & Café Markelius MAT OCH DRYCK

SOPPA OCH AFTER WORK

Låt besöket i Konserthuset bli en helhetsupplevelse med fräsch mat och goda drycker. I Bar & Café Markelius erbjuds allt från barservering till full catering. Du är välkommen före konserten och i pausen för till exempel ett glas vin och en räksmörgås eller nybryggt kaffe och kaka. Välkommen även till foajébaren utanför konsertsalen.

I samband med After Work-konserterna serveras en vällagad soppa i Markelius. Olika smaker varje gång. Snabbt, enkelt och gott. Du väljer själv om du vill äta före eller efter konserten.

SLIPP LÅNGA KÖER! All mat och dryck kan förbeställas via helsingborgskonserthus.se. Här kan du även köpa soppbiljett till After Work-konserterna.

57


BRA ATT VETA

Helsingborgs stadsteater

Helsingborgs Konserthus Kajpro den mena

Slottshagen

tan

eten

n

ta

ga

lla

Ku

g

Bro

gga

Parap

n ata

ttnin

Dro

Dunkers Kulturhus

Bergaliden

ron

ckb

Kvi

ata

dg

n

ta

tran

a rg

to

ra S

aS

dr

Söd

l

n

de

än

r leg

n

Tropical Beach

Helsingborg Centralstation

n sgata gård Träd

an

Södergat

BESÖKSADRESSER

PÅ WEBBEN

Stora salen: Drottninggatan 19 Lilla salen: Roskildegatan 1 Biljettkassa: Roskildegatan 1

www.helsingborgskonserthus.se facebook.com/konserthuset Instagram: @helsingborgskonserthus

ÖPPETTIDER

TILLGÄNGLIGHET

Konserthusets biljettkassa (Roskildegatan 1) har öppet måndag–fredag 13.00–16.30 Konsertdagar öppnar biljettkassan 1,5 timme före konsert.

Helsingborgs Konserthus är anpassat för alla musikälskare. Vi har hörslingor i både Stora och Lilla salen. På fasaden mot Drottninggatan finns en hiss för rullstol och ledsagare. I konsertlokalerna finns även särskilda platser för rullstolar. Kontakta biljettkassan på tel: 042-10 42 80 GA-kyrka för att boka! GA-torg

POSTADRESS

Helsingborg Arena och Scen AB Att: Konserthuset 251 89 Helsingborg

58

atan

Bollbrog

Parkering


KONSERTHUSETS NYHETSBREV

MER OM VERKSAMHETEN

Registrera din e-postadress hos oss så får du vårt digitala nyhetsbrev. Anmäl dig på vår hemsida eller i biljettkassan.

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus är en del av Helsingborg Arena & Scen, ett av Sveriges större kultur- och evenemangsbolag. I bolaget ingår dessutom Helsingborgs stadsteater, Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård, utomhusarenan Grytan samt Evenemangsenheten.

TOALETTER

Toaletter finns i foajén, både till höger och till vänster när du går upp mot konsertsalen. Bakom Bar & Café Markelius finns ytterligare ett tiotal toaletter för konsert- och konferensbesökare. KONTAKTPERSONER

Reception/Biljetter/Abonnemang Mona Wikström tel: 042-10 42 90 eller 042-10 42 70 mona.wikstrom@helsingborg.se Konferens- & uthyrning

Gunilla Björneman tel: 042-10 42 17 gunilla.bjorneman@helsingborg.se Marknadsföring

Johan Lundell johan.lundell@helsingborg.se

VILL DU KONTAKTA NÅGON ANNAN? Gå in på helsingborgskonserthus.se

59

De olika verksamheterna inom områdena kultur, scenkonst, evenemang och idrott bedrivs lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har 180 fast anställda. VD för bolaget är Max Granström. Helsingborgs Konserthus omsätter cirka 65 miljoner kronor per år. Helsingborgs stad bidrar med 40 miljoner kronor. Verksamheten får dessutom totalt cirka 20 miljoner kronor i statliga bidrag och från Region Skåne. Resterande intäkter kommer från biljett- och abonnemangsförsäljning samt hyresintäkter.


BILJETTER

BILJETTSLÄPP

RABATTER

Säsongens lösbiljetter släpps till försäljning torsdag 25 augusti 2016 klockan 16.00–20.00 vid huvudentrén, Drottninggatan 19. Du kan även ringa 042-10 42 80 och reservera dina biljetter under samma tid eller köpa dina biljetter på www.helsingborgskonserthus.se

Abonnenter: 20% rabatt på ordinarie biljettpris på HSO:s konserter och Helsingborgs stadsteaters föreställningar. Kulturkort: 15% rabatt på ordinarie biljettpris. Grupp på mer än 10 peroner: 45 kr rabatt per biljett (gäller biljetter som kostar 290 kronor eller mer). Mängdrabatt: 30 kr rabatt per biljett vid köp av fler än 10 biljetter (gäller biljetter som kostar 290 kronor eller mer). Mängdrabatt Julkonsert: 60 kr rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fler än 10 biljetter.

BILJETTPRISER

Ordinarie pris: 290 kr Trettondagskonsert: 335 kr Julkonsert: 250 kr After Work-konsert: 120 kr Familjekonserter och fristående konserter: 100 kr Barn/Ungdom t o m 19 år: 50 kr Studerande: 50 kr

SMAKPROVSKONSERT

I samband med biljettsläppet den 25 augusti, bjuder vi på en gratis smakprovskonsert med musik från den kommande säsongen. Konserten börjar 18.00. Mer information finns på www.helsingborgskonserthus.se PRESENTKORT

BILJETTER

Tel: 042-10 42 80 måndag–fredag 13:00–16:30 Abonnemangstelefon: 042-10 42 90 Internet: www.helsingborgskonserthus.se

Abonnemang

Symbol

Ge bort ett presentkort till konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. Presentkort finns till försäljning i biljettkassan.

Antal

Pris

Du sparar*

Torsdag Stor

13 konserter

2 450 kr

1 320 kr

Torsdag Mellan

8 konserter

1 740 kr

580 kr

Torsdag Mini

5 konserter

1 160 kr

290 kr

Söndag Stor

10 konserter

1 910 kr

1 035 kr

Söndag Mellan

6 konserter

1 335 kr

450 kr

Söndag Mini

4 konserter

925 kr

235 kr

After Work

8 konserter

670 kr

290 kr

Familj

4 konserter

300/150 kr **

100/50 kr

* Räknat på lösbiljettspris ** Vuxen/barn

60


STORA SALEN

Scen

Plats 477-479 reserverade platser fรถr rullstol Plats 453-455 reserverade fรถr medfรถljare

61


LILLA SALEN

Scen

Plats 242-245 reserverade platser fรถr rullstol Plats 234-241reserverade fรถr medfรถljare

62


PROGRAMREDAKTION TEXTER

Jenny Petersson ART DIRECTION & DESIGN

Tom Larsson FOTO

Omslagsbild: Sophie Håkansson Hår & makeup omslag: Lillebel Höglund Foto inlaga: Truls Bärg, Sophie Håkansson, Morgan Pålsson, Rickard Johnsson (s.38), Mats Bäcker (s.36), Alexander Mahmoud (s.50) För information om artistfoton kontakta marknadsansvarig Johan Lundell på johan.lundell@helsingborg.se

MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR För uppdaterad information om konserter och program gå in på helsingborgskonserthus.se

TACK TILL ÄGARE

STÖRSTA BIDRAGSGIVARE

SAMARBETSPARTNERS

63


25/8 Smakprovskonsert 8/9 Öppningskonsert 11/9 Öppningskonsert 21/9 After Work 22/9 Italien 2/10 Musikhögskolan i Malmös Symfoniorkester 6/10 Sibelius sexa 15/10 Familjekonsert 23/10 Helkväll med Brahms 26/10 After Work 27/10 Solist på slagverk 4/11 Nordisk Orkesterakademi 10/11 Helkväll med Wagner 13/11 Helkväll med Wagner 23/11 After Work 24/11 Sjostakovitj med Thedéen 3/12 Familjekonsert 3/12 Julkonsert 4/12 Julkonsert 11/12 Pastoralsymfonin 6/1Trettondagskonsert 12/1 Rachmaninov möter Tengstrand 25/1 After Work 26/1 Scheherazade 28/1 Familjekonsert 5/2 Jupitersymfonin 9/2 Skolmusikal 16/2 Rossinis Stabat Mater 5/3 Ryska mästare 11/3 Familjekonsert 15/3 After Work 16/3 Dvorák ˇ möter Solyom 2/4 Reformationssymfonin 5/4 After Work 6/4 Mozart möter Manze 23/4 Diplomkonsert 26/4 After Work 27/4 Pålsson firar 50 4/5 Musikhögskolans kompositionsklass 10/5 After Work 18/5 Planeterna 21/5 Planeterna 6/6 Nationaldagskonsert

Profile for Helsingborgs Symfoniorkester & Konserthus

Säsongsprogrammet HSO 2016-2017  

Säsongsprogrammet HSO 2016-2017  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded