Page 1

Tisdag 7 december 2010 kl 19.30 Helsingborgs Konserthus, Lilla Salen

Franz Schubert (1797-1828)

En vinterresa Sånger ur Winterreise (Text: Wilhelm Müller) God natt (Gute Nacht) Förstelning (Erstarrung) Linden (Der Lindenbaum) På floden (Auf dem Flusse) Återblick (Rückblick) Vårdröm (Frühlingstraum) Ensamhet (Einsamkeit) Kråkan (Die Krähe) Sista hoppet (Letzte Hoffnung) Vägvisaren (Der Wegweiser) Värdshuset (Das Wirtshaus) Mod! (Mut!) Spelmannen (Der Leiermann)

Sång, manus, översättning och i rollen som den resande musikern:

Sven Kristersson Piano och i rollen som Olle:

Olof Höjer Regi, dramaturgi och produktion:

Jesper Hall


Sven Kristersson tenor Sven Kristersson är sångare kompositör och textförfattare. En vinterresa är den första i en rad föreställningar där han kombinerar sång, berättande och skådespeleri. I sin färska doktorsavhandling berättar han om hur han skapar sådana föreställningar: Jag, jag och bara jag!, som är en blankversfantasi kring John Dowlands sånger, Gilgamesh – han som vägrade dö, en musikalisk tolkning av

det uråldriga mesopotamiska Gilgamesheposet, och Diktaren och tiden, en forskningsföreställning kring sånger och dikter av Evert Taube. Just nu repeterar han en version av det norska diktverket Drömkvädet. Kristersson är också bekant för egna sånger med brasiliansk inspiration och är lektor i sång vid Musikhögskolan i Malmö.

Olof Höjer piano Olof Höjer är utbildad hos pianopedagogen Gottfrid Boon, och fick sitt genombrott som Debussytolkare år 1985. Bland många projekt kan nämnas hans kompletta inspelningar av Erik Saties och Wilhelm Peterson-Bergers pianomusik. Han har också gjort talrika tolkningar av nutida verk, senast en skiva med verk av Maurice Karkoff. Olof Höjer har även

gjort sig känd för sin samverkan med sångare, bland dem Märta Scheele och Iwa Sörenson. Han har också samverkat med författare och kabaréartister som Jan Sigurd och medverkar ofta i sammanhang utanför de konventionella ramarna, om det så gäller Chopinmaraton eller poesifestivaler.

Jesper Hall regissör Jesper Hall är utbildad vid East 15 Acting School i London på regilinjen, och har även gått fortbildningskurser på Dramatiska Institutet i Stockholm. Han har även arbetat som regiassistent på Malmö Dramatiska Teater, och grundade LundaEnsemblen med vilken han skapade ett flertal föreställningar där den sista var Tartuffe på Lunds Stadsteater.

Han har även varit producent för Malmö Internationella Poesidagar. Jesper Hall är numera mest verksam som schacktränare och skrivit en rad böcker på detta område, där den senaste i raden heter Schackma Gandhi får en idé. Han har även skrivit romanen Kärleken den röda.

Kvällens konsert direktsänds på: http://bambuser.com/channel/Helsingborg+Concert+Hall


Franz Schuberts och Wilhelm Müllers Vinterresa Franz Schubert komponerade Winterreise år 1827. Många har funderat över varför han fastnade för Wilhelm Müllers dystra, oroliga dikter. Kanske var det för att han fått veta att han led av syfilis, en sjukdom som kunde leda till både vansinne och paralysi. Om det fanns någon speciell olycklig kärlek i Schuberts liv vet man inte. Att han kunde identifiera sig med den vandrande musikern i Müllers dikter är emellertid troligt – Schubert levde ett kringflackande liv i och omkring Wien: flyttade ständigt, från förort till förort, från vänner och släktingar och tillbaka igen. Vandrandet var också ett ständigt tema i hans samtid – man förflyttade sig till fots både av nödvändighet och av äventyrslystnad. Detta avspeglar sig både i samtida dikter och i den musik Schubert sätter till dem. Vem var Wilhelm Müller? Den första delen av Die Winterreise, tolv dikter, publiceras i tidskriften Urania år 1821. Det är troligen här som Franz Schubert först stöter på dikterna. År 1824 ger Müller ut Dikter ur en resande valthornists efterlämnade papper. I boken ingår hela Die Winterreise, men även dikterna om den vackra mjölnerskan, Die Schöne Müllerin, som Schubert också tonsätter. Men boken innehåller inte bara kärleksdikter. Däremellan finns det dikter riktade mot det rådande politiska förtrycket, något som gjor-

de att boken förbjöds av den habsburgska censuren. Müller har som poet kallats allt mellan ”obetydlig” och ”oförtjänt bortglömd”. En som satte Müller högt var diktaren Heinrich Heine. Denna menade att Müller lärt honom att man ur gamla folkviseformer ”kan bilda nya former som också är folkliga, utan att vara tvungen att efterbilda det knaggliga och klumpiga i språket”. Goethe förhöll sig mera kallsinnig och tyckte att diktaren bakom den resande valthornisten skapat en figur som bara såg sig själv som ett offer, att han saknade initiativ och handlingskraft. Senare tiders skribenter har också ibland retat upp sig på självupptagenheten hos den sorgsne musikern i Winterreise. Müller ger inte heller några svar på frågorna kring livets mål och mening, något som kan verka provocerande. Vart är det egentligen valthornistens oro leder honom – mot döden eller mot ett nytt blad i livets bok i skapandets tecken? Vår föreställning handlar om en nutida kollega till denne resande musiker. Olof Höjer och Sven Kristersson har också framträtt tillsammans med Schuberts Schwanengesang, en biografikonsert kring John Fernström och med sånger av Erik Satie.

Mer om Helsingborgs Symfoniorkester & Konserthus på internet: www.helsingborgskonserthus.se www.facebook.com/konserthuset

Franz Schubert(1797-1828)En vinterresa  

Sånger ur Winterreise (Text: Wilhelm Müller)

Franz Schubert(1797-1828)En vinterresa  

Sånger ur Winterreise (Text: Wilhelm Müller)

Advertisement