Issuu on Google+

khn on tour shanghai

on tour

12.11.2012 - 19.11.2012

KHN

SH 12.11.2012 - 19.11.2012


Shanghai 12 november tot en met 19 november 2012

2 13

E

1

19

9

17 7

5

14 8

6 10

15

en stad met meer dan 23 miljoen inwoners en een van uitersten: traditionele straatbeelden, oude boeddhistische tempels, Chinese tuinen en levendige markten. Maar ook ontzettend dynamisch met een enorme groei in trendy restaurants en bars. Redenen genoeg voor Koninklijke Horeca Nederland om een ‘KHN on Tour’ te organiseren naar dé metropool van nu.

4 3

Vijfendertig horecaondernemers deden fantastische ervaringen op in Shanghai. Van 12 tot en met 19 november 2012 bezochten zij met KHN on Tour bijzondere en innovatieve horecabedrijven in het economische hart van China.

18 20 16

12

11

21

Voor u ligt een impressie in woord en beeld van de ervaringen die de deelnemers opdeden tijdens deze inspirerende reis. Voor een uitgebreide toelichting op de programmaonderdelen van KHN on Tour in Shanghai gaat u naar www.khn.nl/khnontour. Daar vindt u nog meer foto’s, blogs en informatie over aankomende tours.

Met het uitklapbare kaartje en de genummerde rode bullets kunt u eenvoudig de locatie van de foto’s terug vinden.


‘‘KHN on Tour begint al op Schiphol: de horeca is daar een echte belevenis. Zoveel concepten, de logistiek, al die gasten en dan natuurlijk ook nog al dat personeel...’’

SCHIPHOL Am s terd am

Henny van Engelen heet de KHN on Tour-deelnemers welkom en vertelt over het programma.

2 

12-11-2012 - 19-11-2012 START KHN ON TOUR SCHIPHOL AIRPORT

  3 


12-11-2012

KLM - VLUCHT KL895

SHANGHAI INTERNATIONAL AIRPORT   5 


Central

HOTEL SH ANGH AI

1

De KHN on Tour-deelnemers slapen in het Central Hotel Shanghai. De perfecte uitvalbasis, door haar ligging vlakbij de bekende winkelstraat Nanjing Road.


Shanghai is momenteel een van de belangrijkste economische centra van AziĂŤ. Met de torenhoge glas- en staalconstructies in Pudong aan de overzijde van de Huangpu-rivier. Aan de andere kant de mooie koloniale gebouwen van Engelsen, Duitsers en Fransen, naast oude Chinese huizen en hofjes.


Eeuwenlang was Shanghai een bescheiden, maar welvarende stad aan de Huangpu-rivier. Juist die gunstige ligging zorgde uiteindelijk voor de grote expansie van de stad. Na de Eerste Opiumoorlog dwongen de westerse koloniale machten China in 1842 Shanghai open te stellen voor buitenlandse handelaren. Sinds die tijd woonden ruim honderd jaar lang ook vele buitenlanders in de stad. Dat is duidelijk te zien aan de architectuur langs beroemde Bund. Shanghai is een stad van uitersten. Waar de moderne westerse bedrijvigheid, het klassieke leven ontmoet. De slogan van Shanghai zegt alles: ‘waar gisteren morgen ontmoet in het Shanghai van vandaag’. We love Shanghai...

  11 


13 


东方明珠塔 ‘Glanzende Parel van de Oriënt’

De Oriental Pearl Tower of de Pareltoren van het Oosten is een televisietoren in het financiële district Lujiazui in het district Pudong van Shanghai aan de oever van de Huangpu.

De Oriental Pearl Tower bestaat uit grote en kleine bollen, 11 in het totaal. Ze lijken op parels die vanuit de hemel neervallen op een plaat van jade.

Er zijn drie observatieniveaus in de toren, de hoogste (Space Module) is te vinden op 350 m. De lagere zijn te vinden op 263 m (Sightseeing Floor) en op 90 m (Space City). In de bol waar de Sightseeing Floor zich bevindt, is ook een ronddraaiend restaurant opgenomen op 267 m hoogte. Verder zijn er regelmatig tentoonstellingen, is er een winkelcentrum en zijn er restaurants te vinden. Tussen de twee bollen bevindt zich het Space Hotel.

2


S of t-Spinning

M ATERIAL M ARKE T

‘‘Wauw! Wat een geweldig indrukwekkende stad’’

3

16 

13-11-2013 SOFT-SPINNING MATERIAL MARKET SH   17 


T he

WATERHOUSE HOTEL

THE WATERHOUSE AT SOUTH BUND MAOJIAYUAN ROAD NO 1-3 ZHONGSHAN ROAD SOUTH HUANGPU DISTRICT

4

The Waterhouse Hotel at South Bund is een uniek hotel. Tussen al het klatergoud en de drukte biedt dit gebouw uit de jaren dertig van de vorige eeuw ruimte aan negentien kamers. Het bijbehorende restaurant, Table no. 1, wordt gerund door chef Jason Atherton.

18 

13-11-2012 THE WATERHOUSE HOTEL SH   19 


‘‘De combinatie van industrieel en design is prachtig in al zijn onvolkomenheden’’

06 1016 8747


No. 1

TABLE

22  13-11-2012 TABLE NO. 1 SH


5

‘‘Drie verdiepingen met goed eten, fijne sfeer en fantastische service’’

14-11-2012 MR WILLIS SH   25 


Mr

WILLIS

Craig Willis is ambassadeur van de You Dao Foundation. Deze stichting is opgericht door expats die een bijdrage willen leveren aan de minderbedeelde binnenlandse migranten die in Shanghai wonen en werken. In China kunnen mensen alleen aanspraak maken op sociale voorzieningen in de provincie waar ze geboren zijn. Mensen die vanuit het platteland naar de stad verhuizen, verliezen dus elke aanspraak op steun van de overheid.

De You Dao Foundation vraagt aandacht voor deze ongelijkheid, bouwt partnerships en allianties om deze mensen te steunen en helpt ze op praktische manieren. Gasten kunnen een ‘Mr Willis dog’ kopen, de opbrengst komt direct ten goede aan de migranten.

14-11-2012 MR WILLIS SH   27 


‘‘Wat een unieke beleving. Shanghai is mooi, snel en inspirerend. Het is nu al een geweldige ervaring’’


31 


DVP CHIN A Event m arket ing

6

32  14-11-2012 DVP CHINA EVENTMARKETING SH

Eigenaar DVP CHINA Eventmarketing Paul Grootings: ‘‘Ondernemen in Shanghai betekent heel veel papierwerk, geduld, samenwerken met allerlei culturen en proberen om 100% creatief te zijn.’’


MIA’S

Yunn an Kitch en

In Mia’s Yunnan Kitchen maken de deelnemers kennis met de keuken van Zuidelijk China.

7


Vijfendertig ondernemers laten zich verrassen, inspireren en motiveren: ‘‘Dit kan ik zo in mijn eigen bedrijfsvoering doorvoeren.’’

14-11-2012 MIA’S YUNNAN KITCHEN SH   37 


Overal, op elk moment van de dag, zijn er mogelijkheden te vinden om wat te eten. Stalletjes met gebraden vlees, fruit, brood en talloze andere , exotische lekkernijen.


Re s taurant

SHINTORI Shintori is een oud theater dat is omgebouwd tot restaurant. Waar het grote podium eerst plaats bood aan de artiesten, is er nu een grote open keuken gevestigd waar vijftien koks bezig zijn met de ‘mise en place’ voor de avond.

8

  41 


Pe ople

SE VEN People Seven is een mysterieus concept: ‘s avonds wordt er voor de verlichting alleen gebruikt gemaakt van kaarsen. De buitendeur is alleen te openen via een geheime code die de gast ontvangt bij het reserveren. En zelfs het toilet is niet zomaar gevonden.

42 


Jing’An

TEMPEL De Jing’An Tempel is gelegen in Longhua Road, in het centrum van Puxi. De tempel ligt naast een groot winkelcentrum, wat nogal een vreemde indruk geeft. Tussen de wierookgeuren en de biddende mensen heeft men zicht op het Hilton. De Jing’An Tempel is de oudste en grootste tempel in Shanghai. Bezoekers aan de tempel gooien munten in de fontein, dat zou hen geluk moeten brengen. In de tempel wordt duidelijk hoe intens eten en drinken in de cultuur is doordrongen; hier offert men eten en drinken aan familieleden die zijn gestorven.

  45 


9


Sichu an

CITIZEN

10

Aan een ronde tafel met in het midden een draaiend plateau (de lazy Susan) genieten de KHN on Tour-deelnemers van een veelvoud aan gerechten. 48  14-11-2012 SICHUAN CITIZEN SH


‘‘Deze beurs is nog gekker, mooier en fantastischer dan de Horecava. Geweldig!’’

Per metro bezoeken de deelnemers het ‘International Exhibition for Food, Drink, Hospitality Foodservices, Bakery & Retail Industries’

11


K

erry Hotel Pudong


T he

BRE W

jgen ij aankomst kri B . n re ie b n e ig jn e r om mensen te ‘brewmaster’ zi ie e n d a t k m n e e h m c m s li n s e Een uwt ’ aangeboden. In de Brew bro ry ta n e m li p m o ren ‘c en. gasten twee bie he Brew te kom T r a a n m o n re enthousiasme

54 


12

De banquetingafdeling van het Kerry Hotel is de grootste van de stad. Het hotel is werkelijk van alle gemakken voorzien.

56  15-11-2012 KERRY HOTEL - THE BREW SH

  57 


ULTR AVIOLE T By Paul Pairet

In het eerste multisensorische restaurant ter wereld ‘Ultraviolet’ geeft chef Paul Pairet zijn gasten een unieke belevenis. Het restaurant biedt plaats aan tien gasten per avond, vijf dagen per week, twintig gangen per persoon. De gasten moeten zich melden op een centraal punt. Vanaf dat punt worden ze naar ‘Ultraviolet’ gereden. Niemand weet precies waar in Shanghai hij dineert.


‘‘Ik waan me nu ec ht even in de culin aire onderwereld. Maar dan in positie ve zin. Fantastisch!’ ’

60 

Licht, kleur, geluid, temperatuur en ge ur van de dinerruim leiden tot een symbi te en de gerechten ose die elkaar in al le elementen verste rkt.


Mr & Mrs Bund 13

Het concept Mr & Mrs Bund kenmerkt zich door gerechten ‘to share’ te serveren. Zo wordt buitenshuis dineren net zo’n sociale en ‘casual’ aangelegenheid als thuis.


‘‘Het contrast met de traditionale gebouwen en tuin is goed te zien als je omhoog kijkt en de skyline van Shanghai boven de tempels ziet uitrijzen.’’

64 

14


YUYUAN Garden

els ese wink n i h C e d n

zijn de

de Wes vertrouw

terse S

en KFC tarbucks

.

te vinden

Tusse

  67 


BBQ Street

In bepaalde delen van Shanghai speelt het leven zich volledig op straat af. Zo ook de Chinese keuken: rijst, dumplings en alle soorten vlees worden op straat bereid en geserveerd.

Mi a’s

15   69 


Com e

BU Y In Tianzifang, een oude ‘hutong’, drinken de deelnemers thee bij Comebuy, een hip Taiwanees theeconcept. Tianzifang, ook wel bekend als Taikang Lu, is rijk aan smalle straatjes met galerieën, zelfstandige winkeltjes, kleine lounge barretjes en vernieuwende horecaconcepten. Maar er zijn ook nog veel Shanghainezen die hier wonen, werken en buiten bijvoorbeeld hun afwas staan te doen.

16


72  16-11-2012 TIANZIFAN SINAN MANSION SH


URBN

wc

Hotel

17

Ook in Shanghai is er ruimte voor MVO. In het URBN-hotel hebb dere bestemming ge en alle bouwmateria had. Manager Victoria len een eerHajjar vertelt een insp op alle mogelijke vlak irerend verhaal over ken probeert bij te dr hoe men agen aan een beter en schoner Shanghai .

  75 


Re s taurant

K AGEN ‘‘Heel interessant om van alle deelnemers het verhaal van zijn of haar bedrijf te horen. Zowel de problematiek als de succesverhalen’’

18


PULI Hotel

19

Het Puli hotel geeft uitzicht op zowel een prachtige groene omgeving als op de hectische straten van Shanghai. In het hotel worden technische voorzieningen als iPod dockingstations en LCD- schermen met exclusieve welness faciliteiten gecombineerd.


Y in p ar le

G ARÇON

‘‘Het programma is fantastisch. Goede planning, niet dwingend en elke dag verrassend’’

20

17-11-2013 YIN PAR LE CARÇON SH   81 


inspiratie g e o n e G . 21 n geleerd e n e h c en zal la e n g a , k n f ij ie r z d e e g l n eigen b ij m ‘‘Ik heb vee in r e k die ik ze opgedaan ’ toepassen.’

PUDONG Air p or t

18-11-2013 PUDONG AIRPORT 19-11-2013 SCHIPHOL AIRPORT   83 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Z AI JIAN!

Cental Hotel Shanghai Oriental Pearl Tower Soft-spinning Material Market The Waterhouse/Table no. 1 Mr Willis DVP CHINA Eventmarketing Mia’s Yunnan Kitchen Shintori Jing’An Tempel Sichuan Citizen International Exhibitien for Food, Drink, Hospitality Foodservices, Bakery & retail Industries Kerry Hotel Mr & Mrs Bund Yuyuan Garden BBQ Street Come Buy URBN Hotel Kagen Restaurant Puli Hotel Yin par le Garçon PuDong Airport

www.khn.nl Koninklijke Horeca Nederland Postbus 566 3440 NW Woerden Pelmolenlaan 10 3447 GW Woerden T 0348 489 489 info@khn.nl

Colofon Dit is een uitgave van Koninklijke Horeca Nederland. Koninklijke Horeca Nederland behartigt de collectieve en individuele belangen van 20.000 professionele horecaondernemers die als gastheer van de samenleving staan voor kwaliteit.

Tekst Koninklijke Horeca Nederland Fotografie Bianca Blokland Ontwerp Bianca Blokland Druk NPN Drukkers - Breda


KHN Fotoboek Shanghai 2012