Page 1

KONINKLIJKE

HORECA NEDERLAND

Nr. 02 / Mei 2013 www.khn.nl

Ruimte voor ondernemen

TIPS VOOR CREATIEF ONDERNEMEN MATTHIJS KANIS, FLINDERS CAFÉ:

‘In Amsterdam moeten we ons wel

onderscheiden’ NIEUWE ‘GROENE’ RUBRIEK: Duurzaam & Gezond MINISTER KAMP ERKENT BELANG GASTVRIJHEIDSSECTOR


BROERS SWAGHOVEN VAN RESTAURANT VALUAS* TE VENLO, MAAKTEN DESTIJDS ECHTE ‘TURN AROUND’ Marcel begon in de keuken en Eric in de bediening. Al snel bleek echter, dat de rollen moesten worden omgekeerd: Een onvervalste ‘Turn Around’ was het gevolg. Eric Swaghoven hierover: “Ik ben in de keuken nu helemaal op mijn plek, de keuken is mijn domein geworden”. Marcel Swaghoven over hetzelfde onderwerp: “Ik zou er niet meer aan moeten denken nog in de keuken te staan”.

Nagerecht

Watermeloen, basilicum/yoghurt ijs, gelei van riesling auslese, pijnboompitjes en basil cress

WerkWIjze

• Snijd de meloen in 4 stukken van 7 x 3 x 3 cm. • Haal de rest van de meloen door de sapcentrifuge.

IJs • Mix alle ingrediënten, zeven en draai het ijs in een ijsmachine.

Gelei

• 1 stuks watermeloen

• Verwarm 50 g Riesling Auslese. • Vermeng de geweekte gelatine met de warme Riesling Auslese en voeg daarna het restant van de Riesling Auslese toe. • Laat het mengsel in de koeling opstijven en meng hierna met de Ocal olijfolie.

IJs

Room

INgredIëNteN 4 persoNeN

• 100 g volle yoghurt • 200 g melk • 200 g koksroom • 30 g basilicum blaadjes • 5 g glucose • 40 g prosorbet • zout

• Sla de room licht op met de Fleur de Sel. • Hak de pijnboompitten fijn. • Watermeloen aan twee zijden heel kort grillen. • Leng de verse jus van de watermeloen aan met een scheutje wit druivensap.

afWerkINg:

Gelei • 225 g Riesling Auslese • 4 voor geweekte blaadjes gelatine • Ocal olijfolie van Valderrama (zeer zacht, ‘boost’ de smaak van de overige ingrediënten naar grote hoogten)

Room • 1 dl room, lobbig geslagen • snufje Fleur de Sel • 50 g pijnboompitten • Arbequina olijfolie van Valderrama (smaak: groene appeltjes, mango en banaan, vers gemaaid gras) • Basil Cress van Koppert Cress (smaak: basilicum)

• Leg de pijnboompitjes op het bord. • Plaats de gegrilde watermeloen naast de pijnboompitjes. • Schep wat gelei van de Riesling Auslese om de pijnboompitjes. Besprenkel de meloen met twee eetlepels verse jus en flink wat Arbequina olijfolie. • Dresseer het gerecht met Basil Cress. • Draai een mooie quenelle van het basilicum ijs en leg deze op de pijnboompitten.

Indien u een filmpje van dit recept wilt zien, ga dan naar www.receptenvantopchefs.nl


Inhoud

NUMMER 2 2013

20

Minister Kamp van Economische Zaken over het belang van de gastvrijheidseconomie

Ruimte voor ondernemen

Vijf tips

6

‘Stem je concept af op je doelgroep’

Vier ondernemers over hun aanpak COLOFON

Horeca Nederland, tijdschrift voor horecaondernemers, is een uitgave van Koninklijke Horeca Nederland (Koninklijk Verbond van Ondernemers in het horeca- en aanverwante bedrijf), Pelmolenlaan 10, 3447 GW, Woerden.

4

Magazine KHN / 02

28

Hoofdredactie Marjon Prummel Koninklijke Horeca Nederland, Postbus 566, 3440 AN Woerden. Tel.: 0348 - 489 572 E-mail: m.prummel@khn.nl Eindredacteur en redactiecoördinator José Lenssinck, Koninklijke Horeca Nederland, e-mail: j.lenssinck@khn.nl. Redactie Hoogte 80 strategische media Bladmanagement PSH

Media Sales, Jeroen Kiepe, E-mail: jeroen.kiepe@pshmediasales.nl Bladmanagement PSH Media Sales, Jeroen Kiepe, E-mail: jeroen.kiepe@ pshmediasales.nl Vormgeving Mariska Leerink, Maarten Molenaar X-Media Solutions, Doetinchem. Realisatie en productie PSH Media Sales Uitgever Koninklijke Horeca Nederland Aan dit nummer

Magazine KHN / 02

Innovatieve oplossingen om omzetdoelstellingen te halen

werkten mee Breghje van Eupen, Sjoerd Wielenga Coverfoto Bianca Blokland, KHN Fotografie KHN, NBTC, Shutterstock Advertenties PSH Media Sales, Bart Lukassen, Postbus 30095, 6803 GM Arnhem, Tel.: 026-750 18 63, E-mail: bart.lukassen@pshmediasales.nl Druk Senefelder Misset, Doetinchem. Verzending MediaCenter Rotterdam.

Oplage 22.000 © 2013: Koninklijke Horeca Nederland, Woerden. Overname van artikelen of delen daarvan is toegestaan, mits bronvermelding wordt toegepast. ISSN: 1388-0411. Uitgever en auteurs verklaren dat dit magazine op zorgvuldige wijze


COLUMN

12 Inspirerende Strategiesessie Samenwerken heeft de toekomst

25 Starten in de horeca KHN op bezoek bij Bistro Bard’eau in Sluis

38 Gemeentelijke leges En ook...

Ruimte voor ondernemen, dat is het thema van dit magazine. Het sluit prachtig aan bij de visie van KHN: samen werken aan een optimaal ondernemingsklimaat om zo het rendement en de toekomstbestendigheid van de bedrijfstak te vergroten. Dat betekent inzetten op minder kosten, minder administratie, minder overheidsbemoeienis zodat er meer ruimte is om te ondernemen. Dat doen we natuurlijk samen met de leden. Op maandag 4 maart 2013 organiseerde KHN daarom weer de jaarlijkse strategiesessie. In deze sessie konden leden meepraten en -bepalen over de te varen koers van de vereniging KHN. Het Landelijk Bestuur luisterde, de leden en bestuurders gaven de richting aan. Meer dan tweehonderd leden lieten van zich horen en ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk ik het vind dat leden hun mening geven. Op pagina 12 kunt u het verslag lezen. Inzetten op ruimte voor ondernemen betekent ook inzetten op een goede relatie met de (landelijke) politiek en ambtelijke top. We moeten immers als serieuze gesprekspartner de overheid kritisch tegemoet treden wanneer het gaat om het invoeren van nieuwe wet- en regelgeving. Ook moeten wij ervoor zorgen dat als er nieuwe wetten van kracht worden u als ondernemer daar zo min mogelijk last van heeft.

11/ Blauwe bananen 16/ Groen moet je doen! 30/ Gewijzigde Wet Bibob 34/ Huurprijsverlaging.nu 41/ Horeca Innovatiescan 42/ Ledenvoordeel

en naar beste weten is samen­gesteld. Evenwel kunnen zij op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen,

Ruimte voor ondernemen

gebaseerd op deze informatie. Het magazine is gratis voor leden en relaties van Koninklijke Horeca Nederland. Jaarabonnement voor geïnteresseerden: € 30.- excl. btw.

Op 27 mei organiseert KHN wederom een politiek jaardiner. Genodigden zijn politici, ambtelijke top en vertegenwoordigers van horecabedrijven en belangrijke (koepel)organisaties. Het gaat om een besloten bijeenkomst waar de aanwezigen met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Hiermee versterken wij onze werkcontacten en onze positie binnen de politiek. Ook deze avond staat in het teken van ‘Ruimte voor ondernemen’. Minister Henk Kamp van Economische Zaken is onze gastheer. We zullen overal en voortdurend laten zien dat onze prachtige sector van groot economisch belang is en hoe belangrijk het is om u als ondernemer de ruimte te geven.

Toon Naber Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

5


Gasten worden steeds veeleisender

‘Stem je concept af op gewenste doelgroep’ Een succesfactor voor een horecabedrijf is het koppelen van het concept aan een afgebakende doelgroep. Vier ondernemers vertellen hoe ze dat aanpakken.

Matthijs Kanis, eigenaar van Flinders Café

Matthijs Kanis, eigenaar van Flinders Café.

Tekst: Jeanet van der Linden

“Bij Flinders kunnen jonge ouders met hun kinderen een gezellige tijd hebben, zonder dat ze het gevoel hebben in een speelparadijs of een crèche te zitten. We zijn kindvriendelijk, maar richten ons in eerste instantie op de behoeften van de ouders. Dat zijn veelal hoger opgeleide stadsmensen die waarde hechten aan bijvoorbeeld biologische producten en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar met kleine kinderen kun je niet pas om acht uur aan tafel gaan. Bij ons kun je dus vanaf half vijf dineren. We hebben Nutrilon achter de bar en als je een luier vergeten bent mee te nemen, krijg je die bij ons gratis. Ook in onze inrichting proberen we de balans te vinden. Geen rare trappetjes en scherpe hoeken aan tafels, maar ook geen K3-muziek op de achtergrond. Wel een houten interieur en bankjes in plaats van losse stoelen. Het draait bij ons om het wij-gevoel. We hebben dit concept bedacht omdat het er nog niet is in Amsterdam, terwijl er wel steeds meer ouders met jonge kinderen in de stad blijven wonen. Aan hen willen we een tweede huiskamer bieden. Mensen zonder kinderen komen natuurlijk ook in Flinders, maar eerlijk is eerlijk: kinderen zijn nadrukkelijk aanwezig. Een garantie dat je op zondagmiddag rustig je krantje kunt lezen, kunnen we niet bieden. Ik weet niet wat het beste is: kiezen voor een afgebakende doelgroep of het juist breed aanpakken. Met de keuze voor

Beeld: TopShots/Judith Bogaard

6

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

Sophie van Hensbergen, freelance journalist: “Ik ga graag uit, maar met kleine kinderen is dat niet altijd makkelijk. Bij Flinders vermaken de kinderen zich prima met tekenen, een spelletje of andere kinderen en wij hebben een volwassen gesprek in een volwassen ambiance.” www.flinderscafe.nl

het een sluit je het andere uit. Het belangrijkste is dat je een leuke plek biedt aan een leuke groep mensen, zonder al te extreem te doen. Hier in Amsterdam moeten we wel om ons te onderscheiden, maar in onze vestiging in Groningen zoeken we meer de balans. Daar gaan we de woensdagmiddag knutselmiddag vooralsnog niet organiseren en benadrukken we in de marketing dat iederéén welkom is bij Flinders.” Soort bedrijf: café-restaurant Locatie: Amsterdam Doelgroep: ouders van jonge kinderen Website: www.flinderscafe.nl


Marketing

Hannah de Graaf: “Ik schuif regelmatig op donderdag aan. Aan het eind van de werkweek heb ik steeds minder zin in koken, maar avondvullend dineren hoeft nu ook weer niet. De kinderen vinden het ook leuk!”

Ted van der Ham, eigenaar van dorpsbistro Naast de Buren “Onze dorpsbistro is een echte ontmoetingsplek voor dorpsgenoten en mensen die in de omgeving van Groenekan wonen. Wij bestaan dit jaar tien jaar. Toen mijn vrouw Debby en ik de zaak startten, merkte ik al snel dat er behoorlijk veel mensen zijn die alleen eten. Ouderen, mensen van wie andere gezinsleden niet thuis eten, vrijgezellen. Of mensen die even snel een hapje willen eten voordat ze gaan sporten. Zo is het idee van de aanschuiftafel geboren en het is een succes vanaf de start. Tussen 17.00 en 19.00 uur kun je bij ons aanschuiven. Dagelijks komen er dertig tot veertig mensen op af en als het mooi weer is hebben we zelfs het dubbele aantal gasten. Het geheim van het concept zit in het betaalbare ervan. Je kunt voor elf euro buiten de deur eten, waarbij je kunt kiezen uit twee gerechten: vlees of vis. Een kopje koffie krijg je er gratis bij. Elke maand publiceren we de gerechten op onze site en in de plaatselijke krant. Het zijn vooral ouderen die aanschuiven, maar ook gezinnen met kinderen. Iedereen gaat echt bij elkaar zitten, er zijn hier zelfs relaties ontstaan.

Onze gasten vinden het concept fantastisch. Helemaal toen we de keuze uitbreidden naar twee gerechten. Het gaat mij erom dat ik mensen naar mijn zaak trek. Voor een relatief lage prijs hebben ze een kwalitatief goede maaltijd, maar omdat het gezellig is, bestelt men toch snel ook een glas wijn of zelfs een fles als ze bekenden tegenkomen. Je kunt met een uurtje klaar zijn, maar ook rustig langer blijven en een dessert bestellen. Om gasten binnen te krijgen, moet je nu veel meer doen dan vroeger en geen kans laten lopen, want zelfs de slager serveert tegenwoordig koffie. Ook moet je regelmatig met iets nieuws komen, anders gaan gasten bij een ander kijken. Wij organiseren sinds een jaar elke eerste vrijdag van de maand een borrelavond voor dorpsgenoten. Het verlaagt mijn drempel want je ziet dat mensen die Naast de Buren van de borrelavond kennen daarna sneller komen aanschuiven.”

Soort bedrijf: dorpsbistro Locatie: Groenekan, Utrecht Doelgroep: singles Website: www.naastdeburen.nl

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

7


Gideon Helder, softwareontwikkelaar: “Mijn werkgever verplicht me twee dagen per week thuis te werken. Maar als de kinderen vakantie hebben, vind ik dat lastig. MeetingXS is een uitkomst.

Joyce Leeftink, general manager Regardz WTC “Regardz richt zich op het ontvangen van grote groepen voor vergaderingen en trainingen. Sinds anderhalf jaar richten we ons ook op de doelgroep van de groeiende groep zzp’ers. Dat doen we met het concept MeetingXS. We bieden hun een rustige en comfortabele werkplek. We hebben hiervoor gekozen omdat steeds meer mensen door het nieuwe werken geen vaste werkplek meer hebben. Ik ben er daar zelf één van en merk dat het best wennen is om uit mijn tasje te leven en zo goed als papierloos door het leven te gaan. Hoe doe je dat op een efficiënte manier en hoe houd je verbinding? Want dat is toch wat je wilt: een plekje hebben en contact met mensen. Concept en doelgroep liggen in het verlengde van onze corebusiness: ontmoetingen faciliteren van groot tot klein, het ontzorgen van onze gasten. We proberen onderscheidend te zijn door een zo persoonlijk mogelijke aanpak en door flexibiliteit. De zakelijke gast is immers altijd onderweg en zoekt op ieder uur van de dag, zeven dagen lang oplossingen die daarbij aansluiten. Er hoeft bij MeetingXS

8

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

niet gereserveerd te worden en voor een half uurtje kan men hier ook terecht. Onze gasten kunnen vrij gebruik maken van koffie, thee, vers fruit en dergelijke. Er is ook vrij gebruik van wifi, het netwerk en een printer. We zijn nog aan het nadenken over het verdienmodel. Nu betalen de gasten per uur, maar er zijn ook andere modellen denkbaar. De reacties zijn heel positief. Voor een thuiswerker is het stimulerend om iemand die in een vergelijkbare situatie verkeert te ontmoeten. Ik denk dat het bij het ontwikkelen van nieuwe concepten belangrijk is aan te sluiten bij je corebusiness en te kijken naar waar je uniek in bent. Verder moet je je als organisatie blijven aanpassen aan de omstandigheden in je doelgroep. Echt, de wereld verandert als een razende!”

Soort bedrijf: werkplek voor zzp’ers, locatie voor vergaderingen en trainingen Locatie: Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Amersfoort Doelgroep: zzp’ers Website: www.regardz.nl


Marketing

Joyce Leeftink, general manager Regardz WTC: “Regardz richt zich sinds anderhalf jaar ook op de doelgroep van de groeiende groep zzp’ers met het concept MeetingXS".

Wim Suijlen, eigenaar Hotel-Restaurant Roerdalen “Toen Anita en ik twee jaar geleden het hotel-restaurant overnamen, zijn we ons voornamelijk gaan richten op 55-plussers. We zijn gevestigd in een Limburgs natuurgebied waar veel gefietst en gewandeld wordt. Het is hier rustig en dat vinden senioren aantrekkelijk. Voor ons is het een aantrekkelijke doelgroep om mee te werken. Senioren weten wat ze willen, laten dat ook weten en waarderen het dat wij veel service bieden. Ons concept is dan ook op deze doelgroep afgestemd. Met twee rolstoelvriendelijke kamers op de begane grond en een seniorenmenu met kleinere porties en een aantrekkelijke prijs. Ook hebben we wandelroutes met wat kortere afstanden uitgezet in de omgeving. Ons barretje sluit uiterlijk om half elf ’s avonds omdat onze gasten een rustige nachtrust waarderen. Het ontbijt maken we zo persoonlijk mogelijk met warme broodjes op elk gewenst moment, die geserveerd worden aan tafel. We maken het gezellig. Als de gasten in de tuinkamer zitten te ontbijten, proberen we het onderlinge gesprek te stimuleren. Je merkt dat het werkt. Het zijn soms maar kleine dingetjes die je succes bepalen.

Wat onze gasten het meest aanspreekt is de persoonlijke service. Maar ook de rust van de omgeving en van het hotel zijn een factor. We scoren een waarderingscijfer van 8,8! Ik vind het belangrijk de doelgroep af te bakenen en het concept te bewaken. Ik weiger natuurlijk geen gast, maar wij hebben onze huisregels en als er iets groeit wat ik niet wil, doe ik iets. Als er in de zomer een groep jongeren op het terras zit en luidruchtig wil worden, dan grijp ik in. Tactisch natuurlijk maar wel zo dat ze voelen dat dit niet de plek is om te gaan zitten schreeuwen. Hetzelfde geldt in de bar. We moeten ons concept wel bewaken, want gasten worden steeds veeleisender.” 

Soort bedrijf: hotel Locatie: Posterholt, Limburg Doelgroep: 55-plussers Website: www.hotelroerdalen.nl

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

9


Petites Croquettes met een ster Hollandse garnalen

*

dit zet je op de kaart De garnalencroquetten van Cas Spijkers combineren culinaire klasse met veelzijdigheid. De garnalencroquetten zijn verkrijgbaar in drie gewichten. Hierdoor is er een croquet voor elk moment: de borrel, het diner of de lunch en de snack.

30

70

Bij de borrel

Een heerlijke snack

grams

grams

50 grams

Als voorgerecht

Kijk voor serveertips en verkrijgbaarheid op www.casspijkers.nl of bel Exellent Food 072 571 93 31


blauwe bananen Mr. Mofongo in Groningen

Alles is even spannend hier Een bezoek aan café-restaurant Mr. Mofongo is een internationale belevenis. Het concept is gebaseerd op de ontdekkingen en belevenissen van wereldreiziger Mr. Mofongo. In februari breidde Patrick Beijk zijn horecaonderneming uit met een complete distilleerderij. “Eigenlijk is er niets normaal hier.”

In de rubriek blauwe bananen is elke keer een andere ondernemer aan het woord die vertelt waarom zijn bedrijf zo speciaal is of wat hij/zij doet om zich te onderscheiden van collegaondernemers.

“Het concept van ons café-restaurant is dat je er veel kunt beleven, net als Mr. Mofongo, die tijdens zijn reizen van alles ontdekt en allerlei mensen ontmoet. Het is spannend en verrassend. We draaien al een aantal jaar, maar toen vorig jaar het pand naast ons vrij kwam, begon het bij mij te kriebelen. Waarom geen barretje op de eerste verdieping? Maar hoe maak je dat spannend? Een paar antieke kruiken die ik toevallig op het spoor kwam, inspireerden me om iets met eigen likeur te gaan doen. Daarna kwam ik haast vanzelf in de creatiemodus en nu heeft Mr. Mofongo een complete distilleerderij van drie verdiepingen. Als je beneden in het restaurant staat en via de vide omhoog kijkt, zie je het hele proces van stookketels en gistingstanks tot een robotarm die het drankje aanreikt.”

Wow-factor “Het concept is met het – zeer gemotiveerde - team van leidinggevenden in het diepste geheim uitgedacht. Een jaar hebben we eraan gewerkt, waarbij we veel kennis over het stookproces hebben opgedaan. Het eigen personeel wist pas twee maanden voor de opening wat er ging gebeuren. Voor de buitenwereld hebben wij het zelfs helemaal geheim kunnen houden tot de opening. Onze menukaart is internationaal geïnspireerd en laagdrempelig; je kunt hier snel eten voor een tientje, maar ook langzaam en luxe. Onze gasten reageren heel enthousiast. Omdat het pand erg

oud is, is de sfeer beneden heel warm. Maar als ze dan de trap oplopen en al die hightech van de stokerij zien, valt hun mond open. Een robotarm die de drankjes ophaalt, de likeurenkast van 8 meter hoog. Het geheel heeft echt een wow-factor. Eigenlijk is er niets normaal aan wat er bij Mr. Mofongo gebeurt.”

Betekenisvol “We draaien qua omzet nu al boven verwachting, maar dat vind ik niet het belangrijkst. Ik wil iets neerzetten dat betekenisvol is, iets waarin ik al mijn creativiteit kwijt kan. Als het mij om het geld ging, was ik wel een snackbar begonnen.”

Tekst: Jeanet van der Linden Beeld: TopShots/Jan Kanning

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

11


Inspirerende strategies interessante inzichten Op maandag 4 maart organiseerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Royal Tulip hotel de Heerlickheijd te Ermelo een strategiesessie. In deze sessie gingen Landelijk Bestuur en Ledenraad met bestuurders en leden in gesprek over de koers van de vereniging.

K

HN organiseert jaarlijks een strategiesessie om meningen van leden te inventariseren. Directeur Lodewijk van der Grinten: “Inmiddels staan de strategiesessies op de kaart. Iedere keer ontvangen we meer ondernemers. Dit jaar waren het er 220. Dat toont aan dat KHN er als vereniging toe doet. “

Interactieve sessies Voorzitter Toon Naber: “We hebben samen met verschillende ondernemers bepaald welke thema’s op dit moment van belang zijn. Daar zijn drie thema’s uit voortgekomen: Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)/duurzaamheid, ‘peer to peer’ en het nieuwe wonen, werken en

'Gasten verwachten dat de horeca inspeelt op de vraag naar duurzaamheid'

Tekst: Marjon Prummel Beeld: Bianca Blokland

12

winkelen. Deze zijn gebaseerd op drie snelveranderende zaken, namelijk op het gebied van normen en waarden, de veranderende consument en de rol van ruimtelijk ordening.” Nadat trendwatcher en hoofdredacteur Food Inspiration Magazine Hans Steenbergen een inleiding gaf op de thema’s discussieerden de deelnemers in verschillende groepen met elkaar over de drie thema’s. Dat deden zij aan de hand van

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

drie vragen: wat betekent dit onderwerp concreet voor mij als ondernemer? Wat verwachten wij van elkaar als ondernemers en bestuurders en wat verwachten wij van KHN?

MVO moet “Niets is wat het was en de veranderingen gaan razendsnel.” Met deze boodschap trapt Steenbergen het eerste onderwerp af. Horecagasten stellen steeds vaker eisen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. “We moeten als horecaondernemers iets doen met calorieën, met vleesvervangers en inspelen op de vraag naar gezonde gerechten. Er is een groeiend bewustzijn van gasten naar de herkomst van gerechten. Gasten verwachten dat de horeca inspeelt op de vraag naar duurzaamheid. “ Aan tafel was met het eens: de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan razendsnel. Ondernemers moeten niet wachten, maar nu in actie komen. Biologisch alleen is niet voldoende, je moet zorgen voor dat unieke product en gevoel. Maak het authentiek. Gasten moeten geïnformeerd worden, vertel het verhaal over herkomst en product.” Met duurzaamheid is ook geld te verdienen. Een van de deelnemers: “Ik werk bijvoorbeeld samen met verschillende ondernemers; we kopen samen in, laten ons afval samen verwerken en kijken bij elkaar over de schutting mee.” Ook KHN kan een rol spelen. Bijvoorbeeld in de lobby voor lagere btw-heffingen en belastingen voor MVO-bedrijven; het uitwisselen van best practices, het faciliteren van platforms, het opzetten van een collectief inkoopplatform en het bieden van ledenvoordelen op het gebied van afvalverwerking.


strategiesessie

e ssie biedt

Moderator Rens de Jong houdt de deelnemers op humorvolle wijze scherp.

De deelnemers discussiëren in verschillende groepen met elkaar over de drie thema’s.

Peer tot peer Verschillende soorten samenwerkingsvormen werden nader toegelicht tijdens de tweede discussiesronde over ‘peer to peer’. Steenbergen: “Peer to peer betekent alles met elkaar kunnen doen. Iedereen is gelijkwaardig en er zijn geen tussenschakels meer nodig. Door social media vinden consumenten elkaar steeds vaker in netwerken en communities: ze nemen deel aan processen waarin samenwerking en wederkerigheid centraal staan. Dit leidt tot nieuwe aanbiedingsvormen van horeca zoals huiskamerrestaurants, bed&breakfast, buurtcatering, AirBnB, en thuisafgehaald.nl. Maar zijn dat kansen of bedreigingen? Moeten we dit soort initiatieven omarmen of uitsluiten? Is er een grens? Waar ligt

'Door social media vinden consumenten elkaar en ontstaan nieuwe aanbiedingsvormen van horeca' hij dan? In de meeste gevallen zitten de consumenten zelf achter deze concepten.”

Samenwerken heeft de toekomst Uit de tafeldiscussies blijkt dat verzetten niet gaat helpen, omdat de nieuwe gast de vraag bepaalt en dus ook dat aanbod creëert. Samenwerken met elkaar, brancheoverschrijdend en met die

Magazine KHN / 02

>

Magazine KHN / 02

13


strategiesessie

De deelnemers gaan met elkaar in gesprek en wisselen ervaringen uit.

nieuwe bedrijfsinitiatieven als optie overblijft. De deelnemers waren hard maar realistisch. Ook al is het soms moeilijk doordat ondernemers eigenwijs zijn en individualistisch. Kijk ook waarom deze bedrijven succesvol zijn en probeer te leren. Er is op alle tafels wel onmacht en frustratie over het oneerlijke speelveld. Er is geen sprake van 'gelijke monniken gelijke kappen' door onwillige gemeenten en gebrek aan handhaving. Ondernemers zouden graag de controle over regelgeving weghalen bij lokale politiek. Nieuwe aanbieders moeten aan dezelfde eisen voldoen als horeca en hierop moet worden gehandhaafd. De deelnemers zien daarbij ook een rol voor KHN. KHN moet de brancheverrijking niet per definitie uitsluiten, maar de belangen van de professionele horecaondernemer zo goed mogelijk behartigen. Ook zou KHN een rol kunnen spelen in het leggen van verbindingen met deze nieuwe aanbieders.

Het nieuwe wonen, werken en winkelen Bij het laatste thema discussieerden de leden over de komst van het nieuwe wonen, werken en winkelen en de rol die de horeca hierbij kan spelen. Mensen krijgen een steeds actievere levensstijl die steeds minder aan een plaats is gebonden. Ze schakelen gedurende de dag tussen activiteiten die te maken hebben met leven, werken en ontspannen. “Onze uitdaging wordt om deze dynamische levensstijl te begrijpen en daar te zijn waar potentiële gasten zijn en te bieden wat ze willen”, aldus een enthousiaste deelnemer. Die uitdaging konden zij letterlijk en figuurlijk aangaan in de

14

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

vorm van een casus op lokaal niveau. Wat zou je doen als jij burgemeester was van de gemeente Ermelo? Hoe zou jij de leegstand aanpakken? Hoe zorg je als horeca in je eigen gemeente dat je meerwaarde houdt, met wie werk je samen (gemeente, retail, bedrijfsleven, sportverenigingen, culturele instellingen, enz.) en aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan voor een gezonde (lokale) sector gastvrijheideconomie in brede zin?

Samenwerken met gemeente Aan de tafels ging men enthousiast aan de slag. De ondernemers gaven aan dat het belangrijk is dat het centrum van de stad aantrekkelijk is. Dat wil zeggen een goede mix van soorten bedrijven. In de samenwerking moet de breedte worden opgezocht, met Kamer van Koophandel, detailhandel, retail, vastgoed, gemeente en (horeca)ondernemers. Er moet wel een horecavisie zijn. Gemeenten lossen leegloop vaak op door lege panden aan horeca te geven. Het is een illusie dat deze per definitie mensen trekt. -KHN kan helpen bij het opstellen van een standaardplan exploitatie; ondersteunen bij gesprekken met gemeenten; vergunningen aanvragen, bestemmingsplannen wijzigen. Samenbrengen partijen, zoals gemeenten, huurders/ondernemers, verhuurder, omwonenden en gasten. KHN is de olie in dit proces. Kennis brengen en ervaring delen. Lodewijk van der Grinten kijkt terug op een zeer geslaagde strategiesessie: "Door dit soort sessies krijgen we zeer waardevolle input waar we als vereniging en als bedrijf concreet iets mee kunnen."


www.renault.nl

MOCHT ER ’NS EEN DINGETJE ZIJN DAN HEEFT U DE ZEKERHEID VAN RENAULT PRO+

RENAULT MASTER: LAGE KOSTEN PER KILOMETER LAGE KOSTEN PER MAAND: € 275,- FINANCIAL LEASE LAGE AANSCHAFPRIJS: VANAF € 17.790,-

Met de Renault Master hoeft u zich nergens druk over te maken. U heeft de zekerheid van lage kosten per kilometer en van PRO+. Met voor elk probleem de perfecte oplossing. Bijvoorbeeld gratis vervangend vervoer en een haal- en brengservice. Zo verliest u nauwelijks tijd. Want tijd is geld.

DRIVE THE CHANGE

* Alle genoemde maandbedragen en vanafprijzen zijn inclusief het zorgeloos rijden voordeel van € 2.200,- excl. BTW, BPM en kosten rijklaar maken. Master vanafprijs van € 275,- per maand is gebaseerd op de Master L1H1 T28 dCi 100 Générique Eco. Financial leaseprijs Renault Master vanaf € 275,- op basis van Financial Lease via Renault Business Finance met een looptijd van 60 maanden met een rentepercentage van 4,9%. Leaseprijs per 01-04-2013. Financieringsaanbod alleen geldig op nieuwe Renault bedrijfswagen orders vanaf 01-04-2013 t/m 31-08-2013. Maximaal te financieren bedrag van € 20.000,- (aanbetaling mogelijk, slotbetaling niet mogelijk). Renault Business Finance en Renault Nederland behouden zich het recht voor de actie op elk moment zonder opgave van reden te wijzigen of te beëindigen. Getoonde modellen kunnen afwijken van standaarduitvoering. Drukfouten, prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Voor meer informatie en/of de exacte voorwaarden kijk op renault.nl of bel gratis 0800-0303. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden.

Min./max. 7,4-9,9 l/100km. Reps. 13,5-10,1 km/l. CO2: 195-259 g/km.


Nieuwe 'groene' rubriek

Duurzaam & gezond MVO, biologisch, allergeenvrij, vegetarisch, streekproduct, voedsel­ verspilling, duurzaam, milieu­ vriendelijk... Het zijn tegenwoordig hele normale termen en het wordt ook nog eens van u verwacht: Gasten zien een duidelijke taak voor de horeca. Zij moet duurzaam zijn en een gezonde leefstijl bevorderen. Dat klinkt allemaal heel mooi en waarschijnlijk wilt u daar graag aan voldoen, maar hóe doet u dat? Om een wat concreter beeld te geven van wat er allemaal kan en gebeurt op gebied van MVO en duurzaamheid introduceert KHN de terugkerende rubriek: Groen moet je doen! Inspirerende praktijkvoorbeelden In de rubriek Groen moet je doen! leest u over verschillende initiatieven van uw collega-ondernemers op het gebied van (maatschappelijk) verantwoord ondernemen. Van de restauranthouder die zelf zijn groenten op biologische wijze teelt tot aan het hotel dat zelfvoorzienend is in energie. Uw collega’s vertellen over hoe zij invulling geven aan een duurzame horeca.

16

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02


Groen moet je doen!

Deze keer in 'Groen moet je doen!' vertelt Lily Godfroy over hoe zij MVO in haar restaurant toepast

Belangrijke druppel op gloeiende plaat “Maatschappelijk verantwoord onder­ nemen is een instelling. Ik heb een bedrijf, sta midden in de samenleving en daar wil ik mijn gasten graag bij betrekken.” Lily Godfroy is eigenaresse van Restaurant Novecento in Haarlem. Voor haar betekent MVO, bewust en duurzaam ondernemen. “Onze voornaamste drijfveer is gasten betrekken bij wat we doen en wat er in de wereld gebeurt”, aldus Godfroy.

Pay it forward Die betrokkenheid creëren zij onder andere via het principe ‘don’t pay us, pay it forward’. Op maandag-, dinsdagof woensdagavond ontvangt één tafel een brief in plaats van de rekening. Lily Godfroy: “In die brief vragen wij gasten de rekening niet te betalen, maar om in plaats daarvan erover na te denken, iets goeds voor een ander te doen. Dat leggen we niet op, we willen alleen de gasten enthousiast maken dat zij op een simpele manier iets voor een ander kunnen betekenen. En daarbij hopen wij natuurlijk dat het als een kettingreactie verder wordt ­verspreid.”

Brievenbus Naast een aantal vaste initiatieven die gesteund worden door ‘Novecento’

kunnen gasten ook zelf initiatieven voor goede doelen aandragen. “We hebben een brievenbus in onze zaak staan waar alle gasten ideeën voor goede doelen kunnen indienen. Eens per maand doneren wij €250 aan een van die initiatieven. De laatste keer ging onze donatie naar Roparun, maar het zijn ook vaak lokale initiatieven. Het enige criterium dat wij stellen, is dat het doel moet bijdragen aan de samenleving”, legt Godfroy uit. De onderneemster onderscheidt zich met dit soort acties op een unieke manier en voegt duidelijk iets van zichzelf toe. “Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een belangrijke druppel.”

Geen schouderklopje Op de vraag wat het haar oplevert, antwoordt ze resoluut: “Ik ben juist niet bezig met wat het mij oplevert. Ik wil enkel mijn gasten betrekken bij mijn restaurant en bij wat er in de nabije en verre omgeving gebeurt.” Die betrokkenheid van gasten werpt haar vruchten af: Novencento zit elke

avond vol. De onderneemster hoeft daar nauwelijks publiciteit aan te geven. “De initiatieven die wij laten zien, gaan als een lopend vuurtje rond. Als je jezelf laat zien op bijvoorbeeld regionale initiatieven, werkt dat

“Gasten waarderen onze instelling en dat zie je terug in de betrokkenheid en trouw aan onze zaak.” allemaal door. Gasten waarderen onze instelling en dat zie je terug in de betrokkenheid en trouw aan nze zaak.”

Tips? Lily Godfroy: “Als tip wil ik mijn collega-ondernemers meegeven dat ze zich bewust moeten zijn van wie de gast is en dat je die gast nooit moet teleurstellen. En... wees niet bang om te investeren in dat wat goed is.” 

Magazine KHN / 02

Foto: KHN Tekst: Breghje van Eupen

Magazine KHN / 02

17


- 100% sap van vers fruit

- Exclusief assortiment

- Goede houdbaarheid

- GEEN STATIEGELD

Inspiratie

DĂŠ inspiratiedagen voor de totale horecabranche.

Hardenberg

23, 24 en 25 september 2013

Gorinchem november 2013

Venray

17, 18 en 19 maart 2014

Gezond genieten van pure vruchtensappen doe je met Schulp! Schulp Vruchtensappen, Breukelen. Tel: 0346 - 25 96 30 / E-mail: info@schulp.nl

Ons evenement. UW MOMENT.

slimme

oplossingen die zichzelf betalen

Een slimme pinautomaat die op iedere locatie inzetbaar is De XENTISSIMO is de 100% mobiele pinautomaat en werkt naar wens via GSM, GPRS of Wifi. De YOMANI heeft standaard 3 kaartlezers: magneetstrip, chip (pin) en voor contactloze betalingen (NFC). U bepaalt welk type aansluiting past binnen uw bedrijf. U kiest of kopen of huren past binnen uw budget. Wij hebben voor iedere ondernemer een oplossing en helpen u graag van A naar Z.

Vraag verblijvend informatie aan bij Atos Worldline B.V. : mail: info-atosworldline@atos.net of bel 0180 442 442 Transactional services. Powering progress

korting voor starters en direct inzien via onze webshop slimmepinautomaten.nl


KHN VERENIGINGSNIEUWS

GELUIDSOVERLAST‌

Overleg in plaats van handhaving Voor horecaondernemers vormt geluidsoverlast een vervelend probleem. Als omwonenden klagen, wordt het ondernemerschap er niet gemakkelijker op. Gelukkig kan het ook anders. In de binnenstad van Rotterdam sleepte jarenlang een conflict over geluidsoverlast. Acht ondernemers aan het Stadhuisplein kregen zeer regelmatig de gemeentelijke milieudienst DCRM op bezoek. Met name in de zomermaanden klaagde de buurt veelvuldig over geluidsoverlast. De ondernemers investeerden in geluidswerende voorzieningen en DCMR legde maatregelen op. Die bleken juridisch niet haalbaar en ondertussen hielden de klachten aan. Zelfregulering DCMR en horecaondernemers zochten contact met een jurist van KHN om tot een oplossing te komen. Daarbij werd ook een akoestisch ingenieur ingeschakeld. In juli 2012 is een geavanceerd geluidsmonitoringsysteem geĂŻnstalleerd in de horecabedrijven en op twee woongebouwen in de buurt. Dit systeem meet het geluidsniveau in horecabedrijven vanaf de twee woongebouwen. Als blijkt dat het geluidsniveau te hoog wordt, krijgt de ondernemer een waarschuwing op een beeldscherm bij zijn mengtafel zodat hij maatregelen kan nemen. Het systeem gaat uit van zelfregulering en

niet van repressie. De DCMR kijkt vanuit de meldkamer mee en kan aangeven dat er ingegrepen moet worden. Daarbij ligt het accent op overleg en niet op controle en handhaving. Succesvol Het aantal klachten is aanzienlijk verminderd. Met een geringe investering is een betere geluidsreductie bereikt zonder het ondernemerschap aan te tasten. De juristen van KHN werken op het gebied van geluid samen met akoestisch bureau Kupers en Niggebrugge. Info: www.kupersniggebrugge.nl.

VAN CONCURRENT NAAR CONCULLEGA

Maak van een bedreiging een kans Horecaondernemers zien het dagelijks gebeuren: brancheverbreding, paracommercie en nieuwe initiatieven. Bureau Eerlijke Mededeling (BEM) is zo ingeschakeld als er sprake is van oneerlijke concurrentie. Maar veel concurrentie is juridisch gezien niet oneerlijk. In plaats van te strijden tegen deze concurrentie - gaan ondernemers steeds vaker samenwerking zoeken met deze bedrijven. Een voorbeeld hiervan is een hotelier die veel Bed and Breakfasts in zijn omgeving ziet opkomen. Hij besluit de B&B-eigenaren uit te nodigen in zijn onderneming om te laten zien dat hij naast een prachtig hotel ook een mooi restaurant heeft. De B&B-eigenaren verwijzen hun gasten nu regelmatig naar dit restaurant en als zij gasten niet kunnen plaatsen, verwijzen ze naar het hotel als alternatief. Deze ondernemer heeft van een bedreiging een kans gemaakt.

Sparren? Wilt u eens sparren over kansen zien voor uw bedrijf? Koninklijke Horeca Nederland denkt graag met u mee. Neem contact op met Info & Advies via ledenservice@khn.nl of telefonisch 0348-489411 of kijk op khn.nl

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

19


Minister Kamp van Economische Zaken erkent het belang van de ga

‘Gastvrijheidseconomie su onderdeel van de totale ec Op 13 maart vond in Den Haag het Algemeen Overleg Gastvrijheidseconomie plaats. Tijdens dit overleg sprak minister Kamp met Kamerleden van de Commissie Economische Zaken over verschillende gastvrijheidsdossiers. Voorafgaand aan dit overleg kreeg KHN de kans aandacht te vragen voor de belangrijke thema’s Ondernemingsdossier en Regeldruk.

K Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur KHN, heeft bij minister Kamp aandacht gevraagd voor belangrijke horecathema's.

Tekst: KNH Beeld: Ministerie van Economische Zaken

20

amerlid Ziengs (VVD) opende het overleg met een aantal cijfers. “Nederland kent vele bedrijven in de gastvrijheidssector. Dat zijn vaak pareltjes van de economie. De gastvrijheidssector is een banenmotor. Met meer dan 400.000 banen is hij goed voor 4,5 % van het arbeidsvolume in Nederland. Het is ook een sector die heel veel werk biedt aan de onderkant van de arbeidsmarkt en daarnaast bijdraagt aan de instandhouding van voorzieningen in krimpgebieden.” Kamp voegde daaraan toe dat het gaat om een omzet van 37 miljard euro. “Dat is een substantieel onderdeel van onze totale economie.” De minister wil zich richten op onder andere: het verbeteren van het ondernemersklimaat en het aantrekken van meer internationale bezoeken en verduurzaming van de sector.

Verbeteren ondernemersklimaat Regeldrukvermindering is een belangrijk instrument om het ondernemersklimaat te verbeteren. De minister: “Inmiddels is 11 procent regeldrukvermindering gerealiseerd voor meer dan 1 miljard euro. We zijn van plan, nog in deze kabinetsperiode 2,5 miljard euro verdere vermindering te realiseren. Wat de regeldruk betreft: eraf halen wat eraf kan en in standhouden en goed controleren wat nageleefd moet worden.” Wat de minister betreft: opmerkingen en klachten

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

gewoon naar het ministerie van EZ sturen, bijvoorbeeld via de aangewezen regeldrukambassadeurs. In het kader van regeldrukvermindering noemt de minister het Ondernemingsdossier ‘kansrijk’ en ‘onomkeerbaar’. Het Ondernemingsdossier is een andere en vooral slimme manier van samenwerken tussen bedrijven en overheden, die wordt ondersteund door een ICT instrument. Via zijn Ondernemingsdossier stelt een ondernemer zijn gegevens eenvoudig beschikbaar aan de overheden die hij zelf kiest, in het kader van vergunningen, meldingen en toezicht.

Uitbreiden Ondernemingsdossier Er zijn plannen om het Ondernemingsdossier uit te breiden. Kamp: “Wat je ook kunt doen is aan het digitale Ondernemingsdossier allerlei apps koppelen, waarmee je ondernemers kunt helpen. Zo zijn we een heleboel services aan het bedenken en aan het ontwikkelen die gekoppeld kunnen worden aan het Ondernemingsdossier.” Hij benadrukte dat zijn ministerie verder gaat met de implementatie en dit ook zal uitbreiden naar andere sectoren. Sinds de invoering van het Ondernemingsdossier in 2012 zijn er al meer dan 2500 horecaondernemingen aangesloten. Kamp complimenteerde de horeca (lees: KHN) met de rol die het heeft gespeeld bij dit dossier en gaf aan dat ook de G32 (de 32 grootste


LOBBY

stvrijheidssector

bstantieel onomie’ Minister Kamp op werkbezoek bij de horeca in Rotterdam.

gemeenten in ons land) enthousiast zijn. Kamp riep de regionale en lokale overheden op om nu aan te haken. Overigens gaf de minister wel aan dat hij er niet voor voelt om in te grijpen in zaken die op lokaal niveau zijn belegd (bijvoorbeeld toeristenbelasting). De minister zegde toe met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) rond de tafel te gaan zitten om de onevenredige lastendruk voor gastvrijheidsondernemers te bespreken.

Meer internationale bezoeken Het ministerie wil meer internationale bezoekers aantrekken. “De mogelijkheden die er zijn om meer internationale bezoekers van ons mooie land te laten profiteren en hier meer congressen te organiseren, wil ik verder uitbreiden. Vorig jaar kwamen er 11,7 miljoen toeristen naar ons land. Dit jaar worden er wat meer verwacht, misschien dat het er dit jaar wel 12,3 miljoen worden. Dat is nog weer een half miljoen meer, terwijl 2012 al een recordjaar was. Ook wat dat betreft gaat het goed.” De woordvoerders wezen erop dat er mogelijk een probleem is met de visaverstrekking aan Chinezen. De minister: “Wij zijn zeker beschikbaar om de mogelijkheden te verkennen die er zijn om toeristen uit China ter wille te zijn. We zijn ook bereid die mogelijkheden te benutten als ze verantwoord zijn. Daar hoort ook een betere digitale afwerking bij. Daarnaast kunnen we in China nog aparte visa-centra openen, aanvullend op wat er al is. Verder bezien we of externe dienstverleners ingeschakeld kunnen worden in steden waar dat interessant is. Zij kunnen er dan op een bepaalde manier voor zorgen dat er een goede verbinding is tussen ons en de toeristen.”

Topsector Vanuit Gastvrij Nederland (VNO-NCW/MKB) en KHN is sinds

de instelling van topsectoren gepleit voor het koppelen van de gastvrijheidssector aan de topsectoren: als creator van de omgeving waarin topsectoren kunnen opereren. Kamerlid Öztürk (PvdA) vindt dat de gastvrijheidseconomie als een soort ondersteunende topsector moet gaan functioneren. Kamp: “We hebben negen topsectoren vastgesteld (waar de gastvrijheidssector niet bij zit (red)), maar het budget voor het topsectorenbeleid staat onder druk. Het beleid is niet in de eerste plaats een kwestie van geld en van subsidie. Wat wij aan ondersteuning voor het bedrijfsleven beschikbaar hebben, komt vooral beschikbaar in de vorm van generieke ondersteuning. Als je als bedrijf innoveert, dan krijg je een bijvoorbeeld fiscale tegemoetkoming voor de loonkosten die je steekt in die innovatie. Zo zijn er legio generieke fiscale maatregelen die innovatie faciliteren. Dat zijn algemene regels en die worden niet toegespitst op topsectoren alleen. Wat ze in topsectoren vooral doen, is ervoor zorgen dat er goed samengewerkt wordt tussen ondernemers, overheid en onderzoekers. Die opzet zou ook heel

'Wat betreft de regeldruk: eraf halen wat eraf kan en goed controleren wat nageleefd moet worden' goed toegepast kunnen worden op de gastvrijheidseconomie. Ik ben graag bereid van mijn kant die sector daarin te ondersteunen om te kijken hoe de voordelen die te realiseren zijn, kunnen worden gerealiseerd.”

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

21


Een duurzaam terras Ga er maar eens voor zitten! Comfortabele loungeset in robuuste NoWood uitvoering. Niet van echt te onderscheiden! Weer- en windbestendig. Geen onderhoud nodig. Inclusief kussens. 100% recyclebaar.

Loungeste Andes 2x fauteuil, 2-zits bank, tafel (120x88 cm) 8821.5000 Normaal 1.575,00 1 575 00

2x fauteuil, 3-zits bank, tafel (150x88 cm) 8821.5010 1 850 00 Normaal 1.850,00

1.199,00

1.399,00

NoWood tafelbladen 8841.0500 8841.0505 8841.0510

ø70 cm ø80 cm 70x70 cm

62,00 62 00 75 00 75,00 70 00 70,00

nu 46,50 nu 56,25 nu 52,50

8841.0515 80x80 cm 84,00 84 00 8841.0520 110x70 cm 114,00 114 00 8841.0525 120x80 cm 130 130,00 00

nu 63,00 nu 85,50 nu 97,50

Schitterende ‘hout-look’ tafelbladen met alu rand. Zeer gebruiksvriendelijke tafelbladen. Kwalitatief hoogwaardig imitatiehout, hét alternatief voor hout en steigerhout; 100% kunststof, 100 % recyclebaar.

Spoon

Rimini

Misano

Rome

8555 in diverse kleuren leverbaar

8595 in 5 kleuren

Prijs op aanvraag

Normaal 63,00

8558.0151 wit 8558.0155 antraciet Ook leverbaar met armleuning

8558.0175 wit 8558.0179 antraciet Ook leverbaar met armleuning

49,95

28,50

36,75

Uw leverancier van sfeervol en functioneel horeca- en projectmeubilair Op maat gemaakt of uit voorraad. Vraag onze interieuradviseurs naar de mogelijkheden die Homint u aan te bieden heeft. Emmeloord Platinaweg 21, 8304 BL T (0527) 631 220 info@homint.nl

Amsterdam De Flinesstraat 20, 1099 CC T (020) 665 64 28 amsterdam@homint.nl

Groningen Verlengde Bremenweg 10c, 9723 JV T (050) 318 16 00 groningen@homint.nl

Vlissingen Bedrijfsweg 9, 4387 PD T (0118) 493 222 vlissingen@homint.nl

Prijzen exclusief BTW. Wijzigingen en zet- of drukfouten voorbehouden. Deze actie is geldig t/m 31-05-2013.

Venlo Venrayseweg 44, 5928 NZ T (077) 387 42 42 venlo@homint.nl

Rotterdam Schuttevaerweg 13, 3044 BA T (010) 750 27 50 rotterdam@homint.nl

St. Job-in-’t-Goor (België) IZ Kloosterveld, Zagerijstraat 3, 2960 T (0032) 323 61 247 info@homint.be

13-05-00


KHN VERENIGINGSNIEUWS

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

HORECA ZEGT ENTHOUSIAST JA TEGEN ZOUTWATMINDERKUNNEN

Zoutwatminderkunnen? Zoutwatminderkunnen? Aan die vraag wil de horeca graag voldoen. Want de horeca wordt steeds bewuster van het gebruik van zout in gerechten en producten. Te veel zout kan voor iedereen nadelige gevolgen hebben. De vraag naar zoutloze en zoutarme producten en gerechten neemt steeds meer toe. Ook worden in de horeca door en voor verschillende doelgroepen verscheidene activiteiten op het gebied van zoutvermindering georganiseerd. Deze worden natuurlijk van harte ondersteund door de horeca. Want de horeca is bewust gastvrij. World Kidney Day Op 14 maart 2013 vond World Kidney Day plaats, een jaarlijks terugkerende dag waarop wereldwijd extra aandacht wordt besteed aan nierziekten en het vóórkomen daarvan. KHN ondersteunt deze dag en deed een oproep aan de horeca om ‘zoutloos’ op de kaart te zetten. En met succes, van restaurant tot snackbar meldde zich om aan te geven dat zij die dag bewust met zout om wilden gaan en daar vooral ook de gast in meenemen. Er zijn zelfs deelnemers die nu een vaste dag in de week geen toegevoegd zout gebruiken omdat de gasten er zo enthousiast op gereageerd hebben. “Mooi initiatief” Rob Driest & Christina Douna van Eetcafé/Snackbar Doundrie in Winterswijk waren een van de deelnemers aan World Kidney Day: “Wij zijn al zeer bewust van het zoutgebruik op onze gerechten en doen daarom graag mee aan dit soort initiatieven. De reacties van onze gasten op de zoutloze dag tijdens World Kidney Day waren wisselend. Wij hebben aan alle gasten gevraagd of ze zout op de patat wilden en er waren gasten die gewoon om zout vroegen, maar ook gasten die geen of minder zout namen. Een mooi initiatief en wij gaan door met het bewust gebruik van zout op en in onze gerechten.”

Tijdens World Kidney Day werd stil gestaan bij zoutgebruik. Gasten waren bereid geen of minder zout te gebruiken op patat.

Flexitarier campagne Steeds meer consumenten kiezen er bewust voor niet meer iedere dag vlees te eten. Vleesvervangers worden steeds populairder. Om dit lekkere, gezonde en vooral duurzame alternatief voor vlees ook in de horeca te promoten nodigt KHN u uit om in week 22 mee te doen met de grote uitdeelactie. Interesse om mee te doen? Volg de ontwikkelingen op www.khn.nl of www.flexitarier.nl.

KHN ook lokaal aan de slag voor horeca In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent dat politieke partijen bezig zijn met het formuleren van de partij- en verkiezingsprogramma’s. Dit is dus hét moment dat KHN-bestuurders aan de slag gaan om de belangen van de horecaondernemers, op lokaal niveau, zo goed mogelijk te behartigen. Hoe gaat dit in zijn werk? Benadrukken belang Vanzelfsprekend is het belangrijk dat lokale politieke partijen op de hoogte zijn van het belang van de horeca in hun gemeente. Immers, pas dan zijn zij bereid om hier iets mee te doen. De horeca is van groot belang voor de gemeente en omgekeerd: horecabedrijven scheppen banen, zorgen voor een levendige stad en een bruisend centrum en sponsoren lokale initiatieven. Als we kijken naar landelijke cijfers dan gaat het om zo’n 43.000 horecalocaties waar een kleine 300.000 mensen werken. Van de totale omzet in de gastvrijheidsector (37 miljard) komt circa 13 miljard voor rekening van de horeca. Benieuwd naar de lokale cijfers van uw gemeente? Neem dan eens een kijkje op www.kenniscentrumhoreca.nl/feiten-en-cijfers.html. Horecastandpunten Om de lokale economie te laten groeien is een sterke economische agenda nodig die ondernemers faciliteert en stimuleert om te ondernemen. Zo dragen horecaondernemers bij aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken en een leefbare samenleving. KHN wil een gemeente die: • zorgt voor lastenverlichting voor horecaondernemers; • de winkelleegstand terugdringt; • zorgt voor een veilig en gezond uitgaansklimaat; • zorgt voor een goede bereikbaarheid van de gemeente. Het is zaak om deze standpunten onder de aandacht te brengen bij de lokale politici. Lokale belangenbehartiging Met deze standpunten onder de arm gaan de KHN-bestuurders in het land de komende maanden aan de slag. Vanzelfsprekend wordt hiervoor gekeken naar de lokale problematiek en uitdagingen. Verschillende instrumenten staan bestuurders ter beschikking om de politieke partijen te beïnvloeden zoals brieven, gesprekken en bijvoorbeeld de organisatie van een politiek café. Ook de lokale media en social media kunnen helpen om de horecastandpunten voor het voetlicht te brengen. Alles met als doel om de horecastandpunten opgenomen te krijgen in de uiteindelijke Collegeprogramma’s en/of Raadsprogramma’s 2014-2018.

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

23


Bastiaan en Jens openen Bistro Bard’eau in Sluis:

'In deze regio merken wij niet zoveel van de crisis' In 2013 een horecazaak beginnen. Je moet het maar durven. De twee jonge ondernemers Jens Schippers en Bastiaan Apers uit Sluis durfden het aan. Waar moet je als starter op letten? Wat komt er allemaal op je af de eerste weken? KHN nam een kijkje in bistro Bard’eau – geopend 1 maart.

E

en eigen zaak beginnen was altijd al een droom van Bastiaan en Jens (23 jaar). De twee heren zijn goede vrienden en werkten beiden jaren in loondienst in de horeca. Bastiaan als gastheer en Jens in de keuken. Zes weken geleden openden zij hun Bistro. Een prachtig pand langs het water in het Zeeuwse plaatsje Sluis.

De aanpak Bastiaan: “Het is niet niks om vanuit het niets een horecabedrijf te beginnen. Gelukkig stond iedereen in onze omgeving direct achter onze plannen. Iedereen vroeg ons wel: 'Het is crisis, moet je dit nu wel doen?’ Wij hadden dit pand, dat inmiddels al twee jaar over te nemen stond, op het oog en namen contact op met de horecamakelaar. ” Jens: “In gedachten had ik de hele menukaart al gereed, maar realiseerde me dat dit deel pas later komt. Eerst focussen: wat komt er allemaal bij kijken.” De heren namen contact op met een accountant.

Tekst: José Lenssinck

Jens: “Onze accountant heeft ons uitstekend geholpen. Er lag al snel een mooi uitgedacht en compleet ondernemersplan klaar. En na het tweede gesprek met de bank was de financiering rond.” Jens en Bastiaan hebben ook een deel eigen vermogen in de zaak gestopt. Bastiaan: “Het is voor de bank belangrijk dat je laat zien dat je er echt voor gaat. En een stukje eigen inbreng wordt als positief ervaren.”

Beeld: Bianca Blokland

24

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

De locatie Bastiaan: "De ligging is Sluis is ideaal, want in deze regio merken wij niet zoveel van de ‘crisis’. Er komen dagelijks veel Belgische toeristen naar Sluis. Of eigenlijk gasten, want op tien minuten rijden zit je in België. Belgen zijn echte Bourgondiërs, zij houden van lekker eten. In Sluis is ook het toprestaurant van Sergio Herman gevestigd. Het naast Sluis gelegen plaatsje Knokke, ook wel het Gooi van België, trekt ook veel toeristen. Het strand is dichtbij, net als de Belgische trekpleister Brugge. Ons concept is hier uitstekend op zijn plaats.”

De naam Op de vraag 'hoe zijn jullie op de naam gekomen?', antwoord Jens: “Dit pand ligt aan het water, dus wij vonden het leuk om dit in de naam terug te laten komen. Daarnaast wilden wij iets met bistro. Wij willen een toegankelijk bedrijf zijn, om lekker te dineren, maar ook voor tappas of een drankje aan de aperitief bar. Daarom hebben we gekozen voor ‘Bistro Bard’eau’. Bistro staat voor het toegankelijke, bar staat voor aperitief bar en d’eau voor de ligging aan het water.” "Nadat de naam bekend was kregen wij steeds de vraag: “Vernoemd naar Brigitte Bardot?’ Maar wij, allebei net 23, hadden geen idee wie dat was. Toch besloten wij iets van haar terug te laten komen in onze zaak. In de inrichting zijn meerdere schilderijen en posters van dit beautyicoon verwerkt. Dit geeft een heel leuk en mooi effect.”

De openingsdagen Bistro Bard'eau is geopend van donderdag tot en met maandag. Bastiaan: "Het weekend is altijd druk in Sluis, net als de maandag. Veel restaurant in de omgeving zijn op maandag en dinsdag dicht of op woensdag en donderdag. Wij zijn hier bewust tussenin gaan zitten zodat zowel de horecamensen die de maandag/dinsdag en woensdag/donderdag weekend hebben toch de gelegenheid krijgen om bij ons lekker te ontspannen. De drukste dag is zondag. Dit doordat de winkels in Sluis 7 op 7 open zijn, het gehele jaar door.


STARTEN IN DE HORECA

Bastiaan Apers: "Ik probeer iedereen op een voor hun prettige manier te benaderen." De taakverdeling

Jens Schippers: "Ik vind het belangrijk om met goede en verse producten te werken."

Onderling stemmen de jonge ondernemers de taken en dagindeling goed af. ’s Morgens wordt de planning van de dag doorgesproken met een kop koffie. Later op de dag zijn zij druk met lunch en diner, dus de ochtend is hier een goed moment voor. In grote lijnen komt het er op neer dat Jens in de keuken staat en Bastiaan de rol van gastheer vervult. Jens heeft na de hotelschool in verschillende horecazaken gewerkt, onder meer in restaurants met een Michelinster. Jens: “Ik vind het belangrijk om met goede en verse producten te werken. Verse frites, verse mayonaise, lekkere zeetong, lamsvlees uit Zeeland, Rasvarken uit Engeland en veel streekproducten. Zo komen de asperges uit Eede en halen wij onze kaas ook uit de buurt. Op deze manier bieden we een constante kwaliteit. En dat is belangrijker dan een ster. Een restaurant op sterrenniveau is minder toegankelijk en kan een drempel zijn voor potentiële gasten. Wel lijkt het mij leuk om erkenning te krijgen met een vermelding. Bijvoorbeeld een aanbeveling in de Michelin gids of een plekje in de top 500 van De Lekker. Maar dat moet je wel eerst verdienen natuurlijk.” Bastiaan heeft jarenlang als gastheer in diverse restaurant gewerkt. “Ik voel gasten goed aan en probeer iedereen op een voor hun prettige manier te benaderen. Je merkt al gauw of mensen met rust gelaten willen worden of juist zin hebben in aanspraak."

Personeel Jens: “Wat wel lastig is, is het vinden van goed personeel. We hebben een medewerker op oproepbasis voor de bediening en afwas. Verder doen wij alles met zijn tweeën en dat bevalt prima. Maar wij zouden graag nog een goede kok willen. En straks voor de zomerdrukte iemand in de bediening erbij. Het is niet eenvoudig om personeel te vinden dat past bij je zaak.”

Het KHN-lidmaatschap Lid worden van KHN was voor Bastiaan en Jens erg vanzelfsprekend. Bastiaan: "Eigenlijk dachten wij dat het verplicht was. In Sluis hangt namelijk overal het KHNschildje aan de muur. Wij vinden het prettig dat KHN er is als wij vragen hebben. En de regiomanager van Zeeland heeft ons ook goed op weg geholpen, zo wees hij ons op de diverse kortingsregelingen. Het is goed dat KHN startende ondernemers op weg helpt, zo worden opstartproblemen tot een minimum beperkt.” Het pand van Bistro Bard'eau in het

De opstartproblemen

centrum van het Zeelandse plaatsje

Grote opstartproblemen hebben de heren niet gehad. Bastiaan: "Er waren wel wat kleine dingen. Zo werden de terrasschuttingen geleverd, maar ontbraken de glasplaten. Deze moesten wij blijkbaar los bestellen. En tijdens het schilderen van de buitenkant van het pand hebben wij vertraging opgelopen door de vorst."

Sluis.

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

25


Starten in de horeca KHN digitaal Startersmagazine Een nieuw en gratis online magazine speciaal voor startende horecaondernemers én voor ondernemers die al een horecabedrijf hebben. In het digitale magazine vind je onder meer: • Eenvoudig stappenplan voor het starten van een horecabedrijf • Duidelijke handleiding voor het schrijven van een horeca ondernemingsplan • Werkboek met een template om je eigen ondernemingsplan te maken • Veel praktijkvoorbeelden van andere horecaondernemers • Handig rekenmodel voor je financieel plan Ga snel naar: KHN.NL/STARTEN

Rabobank voor startende ondernemers Ruim 50% van de horecaondernemers bankiert bij de Rabobank. Ook het aantal horecabedrijven dat zijn financiering via de Rabobank heeft geregeld ligt hoog. Annemarie Kuijer, sectormanager Horeca en Recreatie, Rabobank Nederland legt uit wat Rabobank kan betekenen voor (startende) ondernemers in de horeca. "Een bedrijf starten is een hele onderneming. Door de vele horecaondernemers in het klantenbestand heeft de Rabobank veel kennis over de branche en kan zij snel schakelen. Een goed plan nemen wij altijd serieus. Een ondernemingsplan is niet alleen belangrijk voor de bank, het is ook een spiegel voor de ondernemer zelf. Een gedegen plan bestaat uit een analyse van de ondernemer, de markt, het concept en de financiën. Wij merken dat steeds meer starters het belang van een uitgewerkt ondernemingsplan inzien. De kwaliteit van de plannen neemt hierdoor toe en daar zijn we blij mee."

26

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

Tips van de Rabobank • Ga goed voorbereid te werk en onderschat het ondernemerschap niet. Bespreek uw plannen met uw directe omgeving en partner • Naast ondernemen vanuit passie is het belangrijk om te onderzoeken welke behoefte er in uw omgeving is • Investeringen lopen bijna altijd uit, worst- / best-case scenario's zijn daarom een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan • Praat met andere horecaondernemers • Laat u goed voorlichten. Neem contact op met KHN en maak gebruik van het KHN Startersmagazine (zie kader) en de KHN Starterscoach (khn.nl/starterscoach) 


Authentieke nieuwe horecalocatie aan de haven van Scheveningen Direct aan de levendige haven van Scheveningen wordt de Rokerij (een oude haringrokerij) compleet gerenoveerd. De Rokerij is één van de markantste gebouwen aan de haven mede door de boven alle bebouwing uitstijgende schoorsteen: ‘de Pijp’. Door de renovatie ontstaan er ruime en lichte commerciële ruimtes met authentieke details die geschikt zijn voor horeca, nautische detailhandel of dienstverlening. Wilt u binnenkort in De Rokerij ondernemen neem dan contact op met Staedion voor de mogelijkheden.

Verhuurvoorwaarden Huurprijs:

€ 195.000,- per jaar, te vermeerderen met BTW; Bestemming: horeca, met aanvulling van nautische detailhandel en dienstverlening; Vloeroppervlak: circa 1.450 m2, waarvan: - circa 600 m2 begane grond - circa 445 m2 verdieping (entresol) - circa 405 m2 kelder; Huurtermijn: 10 jaar + 10 optiejaren; Oplevering: medio mei 2013.

Meer informatie:

Maarten Bothe

(070) 376 74 44

www.staedion.nl


Tips voor creatief ondernemen

Twitter? #gewoondoen! Nu het economisch wat minder gaat, zoeken steeds meer horecaondernemers naar innovatieve oplossingen om toch hun omzetdoelstellingen te halen. Vijf tips die kunnen leiden tot succes. Innovatie, gastvrijheid en kwaliteit zijn altijd al sleutelwoorden voor ondernemers geweest, maar nu de economie minder goed draait zijn ze dat helemaal. Juist nu krijgen ondernemers te maken met vragen als: hoe krijg ik meer gasten in mijn zaak? Hoe kan ik mijn omzet op peil houden of verhogen? Moet

Tekst: Sjoerd Wielenga Beeld: Shutterstock

28

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

ik investeren, en zo ja: waarin, of kan ik maar beter even wachten? Is het verstandig om samen te werken met collega’s? EÊn dingen is zeker: wachten tot de economie weer aantrekt is niet verstandig. Ga actief op zoek naar creatieve oplossingen en leer van anderen.


Tips Tip 1

Doe aan crowdfunding

Banken of andere financiële instellingen zijn traditioneel de geldschieters. Nu het lastig is om financiering via deze wegen rond te krijgen, maken steeds meer bedrijven gebruik van crowdfunding. Via crowdfunding wordt het benodigde geld binnengehaald via relaties/derden. Ondernemers die financiering nodig hebben, presenteren hun project op een speciale webpagina, waarna geldschieters kunnen intekenen voor een - veelal klein – bedrag. Restaurant Blauw heeft goede ervaringen met crowfunding. De locatie in Den Haag is met behulp van dit middel gefinancierd. Voor de Rotterdamse locatie haalde Blauw via de site Geldvoorelkaar.nl binnen 47 uur via een financieringsactie 250.000 euro op bij 144 investeerders. Naast Geldvoorelkaar.nl zijn ook CrowdAboutNow.com en Symbid.com crowdfundingsites. Gemiddeld wordt er 12.000 euro opgehaald bij een project. Zo kan deze vorm van financieren een goede aanvulling zijn op de meer traditionele manieren om kapitaal aan te trekken.

ken van apps voor de smartphone. Denk aan Foodspotting (waarbij je een gerecht makkelijk op de foto kunt zetten) of de digitale menukaart Otoucho. Social media als Twitter, Facebook en LinkedIn stellen gebruikers in staat om – ook buiten de openingstijden – contact te houden met gasten. Groot voordeel: je bereikt gratis heel veel mensen. Horecaondernemers zijn van nature sociale mensen, dus waarom ook niet via bijvoorbeeld Twitter? #gewoondoen!

>>Meer informatie: http://socialmediamagazine.horecanieuwsbrief.nl.

Tip 3

Werk samen Werk zo veel mogelijk samen met andere horecaondernemers en zie elkaar als collega’s of concullega’s in plaats van concurrenten. Door samen te werken, kunnen grotere slagen worden gemaakt. Werk bijvoorbeeld samen met horecaondernemers uit uw eigen regio. Zo stimuleert u gastvrijheid in uw regio. Wissel ervaringen uit, geef elkaar tips en laat het weten als een gast (on)tevreden is. Uiteindelijk wordt uw bedrijf, uw regio en uw gast er beter van.

Tip 4

Verzin een actie

Via de populaire kortingsbonnensite Groupon is het mogelijk om als ondernemer je eigen actie onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Hoewel de meningen over en ervaringen met Groupon wisselend zijn, zijn er diverse enthousiaste reacties. Zoals deze eigenaar van een eetcafé-bowling: “Wij hebben Groupon twee keer ingezet in de zomermaanden, voor ons vanouds een heel rustige tijd. Maar de banen liggen er en de bediening is er ook. We hebben actie gevoerd met twee uur bowlen voor de prijs van één. Op deze manier hebben we bezetting kunnen regelen zonder extra kosten.”

Tip 5

Vraag advies

>> Meer informatie: www.kenniscentrumhoreca.nl.

Tip 2

Zet #social media in Veel mensen kijken eerst op internet voordat ze een horecabedrijf bezoeken. Ze bekijken de website of lezen recensies op bijvoorbeeld IENS. Websites moeten dus overzichtelijk, mooi en actueel zijn. Maar er is meer. Horecaondernemers kunnen ook gebruikma-

Inkopen vormen een hoge kostenpost. Als u als horecacollectief inkopen doet, kunt u veelal gebruik maken van een hogere staffelkorting.

Voor specifieke vragen is maatwerk nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om investeren in een specifieke situatie: in het pand, het personeel, de presentatie? Neem dan contact op met Koninklijke Horeca Nederland. Onze bedrijfsadviseurs staan klaar om vragen te beantwoorden.

Horeca Ondernemers Adviseurs, Christian Severijns: (06) 51 54 65 49. E-mail: c.severijns@khn.nl

>> Kijk voor een voorbeeld op www.horecaorders.nl.

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

29


Burgemeester gemeente Dordrecht over de nieuwe Wet Bibob

'Minder lasten en meer toepassing' De Wet integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob, zie kader) wordt per 1 juli 2013 gewijzigd. Met praktische verbeterpunten hoopt het Rijk de administratieve lasten voor ondernemers te verlichten. Ook de procedure kan in veel gevallen versneld worden. De heer A.A.M. Brok, burgemeester van de gemeente Dordrecht, vertelt over de ervaringen met de Wet Bibob in zijn gemeente en blikt alvast vooruit op de wijziging van deze wet.

Hoe zou u de ervaringen met Bibob in Dordrecht in de afgelopen jaren omschrijven?

De heer A.A.M. Brok, burgemeester van de gemeente Dordrecht

Tekst: José Lenssinck Beeld: Gemeente Dordrecht en NBTC

30

"Zowel voor de stad als voor het gemeentebestuur is de invoering van de Wet Bibob goed geweest. Wij zijn steeds beter in staat om malafide of criminele exploitanten te weren uit de branche waarop Bibob wordt toegepast. Dit is een groeiproces, met vallen en opstaan. Ook wij hebben wel eens ten onrechte een vergunning geweigerd op Bibob gronden. En dan word je terug gefloten door de rechter. Dat zijn minder leuke ervaringen, maar je leert er van. De toepassing verloopt steeds effectiever en dat maakt dat de adviezen van het landelijk Bureau Bibob inhoudelijk ook steeds sterker worden. We bezien alle vergunningaanvragen kritisch op Bibob-indicatoren en onderscheiden de malafide van de goede ondernemers. Gelukkig is het overgrote deel van alle horecaondernemers in Dordrecht hardwerkend en eerlijk en is er slechts in een gering aantal gevallen daadwerkelijk sprake van ernstige vermoedens dat de horecavergunning gebruikt zal worden voor criminele activiteiten. Maar het is wel belangrijk dat deze 'foute' ondernemers worden tegengehouden. Wij hebben een parel van een binnenstad met een goed leefklimaat en dat willen we graag zo houden."

De nieuwe Wet Bibob wordt straks ook van kracht voor andere branches, waaronder de vastgoed sector. Hoe kijkt u hier tegenaan? "De Wet Bibob is één van de instrumenten in de bestuurlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit die we dus

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

kunnen gebruiken om ondernemers te weren die verkeerd willen. Ik verwacht dat we met de uitbreiding van de wet nu op andere terreinen zoals bijvoorbeeld de vastgoedsector aan de slag zullen gaan. De essentie is immers dat je als overheid niet mee wil werken aan illegaal gedrag, in welke sector dat ook moge zijn."

Verwacht u dat het Rijk er in slaagt om met de nieuwe Wet Bibob de lasten voor horecaondernemers te verlichten en de procedures te versnellen? "Het nieuwe vragenformulier vraagt minder tijd van ondernemers. Als de formulieren eenvoudiger worden en digitaal te raadplegen zijn, dan zal dit de snelheid van invullen nog verder verbeteren. De gemeente Dordrecht zal zich blijven inspannen om de benodigde formulieren zo laagdrempelig mogelijk te maken, zonder dat dit ten koste gaat van informatie die voor een goede beoordeling echt nodig is. Waar mogelijk sluiten we aan bij informatie die al bekend is bij de gemeente, bijvoorbeeld vanuit het Ondernemingsdossier. Ik roep ondernemers dan ook op om gebruik te gaan maken van het Ondernemingsdossier. Een ander voordeel van de nieuwe wet is dat een advies van het landelijk Bureau Bibob in geval van een weigering van de aangevraagde vergunning, nu ook in zijn geheel mag worden verstrekt aan de aanvrager. Onder de oude wet was dit niet mogelijk, waardoor de aanvrager, of zijn advocaat, veel tijd kwijt was met het lezen van het advies op het stadskantoor."


Wet Bibob

risicogerichte Verbeterde Wet Bibob maakt uitvoering eenvoudiger De overheid wil voorkomen dat ze ongewild criminele activiteiten mogelijk maakt. Daarom is er de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob).Bij het aanvragen van een horecavergunning kan onder meer een Bibob-toets plaatsvinden. Bij deze toetsing wordt er gekeken naar de integriteit van de aanvrager en van zijn of haar zakelijke omgeving. De aanvrager levert gegevens in en deze gegevens worden gecontroleerd. Op basis hiervan beoordeelt de gemeente of er nader onderzoek nodig is. Per 1 juli is er een nieuwe wet Bibob van Kracht met praktische verbeterpunten. Met de gewijzigde wet wordt de toepassing in de praktijk een stuk eenvoudiger. Ook wordt de wet Bibob van toepassing in andere branches, zoals bij het aangaan van vastgoedtransacties, kansspelexploitatievergunningen en specifieke vergunningen uit de Woningwet.

Zowel voor de stad, de horeca als het gemeentebestuur is de invoering van de Wet Bibob goed geweest.

Welke reacties krijgt u te horen van ondernemers als het gaat over de vertragingen van de Bibob procedure?

Wat doet de gemeente Dordrecht nog meer om malafide praktijken te verkleinen / weren in de gemeente?

"Soms wordt het vervelend gevonden dat de termijnen lang duren. Dit heeft voor een groot deel te maken met de doorlooptijden van de adviezen die wij aanvragen bij het landelijk Bureau Bibob. Ik vind het daarom jammer dat de wetgever deze termijnen in de nieuwe wet heeft opgerekt. De ondernemer wordt nu geconfronteerd met termijnen die wel vier maanden of langer zijn. Dit is eigenlijk niet acceptabel bezien vanuit het bedrijf. Het heeft consequenties voor de bedrijfsvoering. Ik hoop en verwacht dat het Bureau Bibob er in de nabije toekomst steeds beter in slaagt om adviezen binnen de (nieuwe) wettelijke termijnen te geven, waardoor de gemiddelde doorlooptijden toch zullen worden teruggedrongen."

De RIEC's* helpen gemeenten bij de toepassing van de wet. Heeft Dordrecht al veel plezier gehad van het RIEC?

"Wij proberen natuurlijk vooral de 'goede' ondernemers naar Dordrecht te krijgen. Hier worden tal van activiteiten voor ontplooid, onder andere door het team van Dordt Onderneemt. Ook bij de ontwikkelingen van nieuwe projecten wordt hier op ingezet. Tegelijk krijgen we door een goede samenwerking met politie, belastingdienst, justitie en RIEC steeds meer zicht op gebieden, branches en individuele ondernemers die malafide zijn of waar sprake is van een verhoogd risico van criminele activiteiten. Door gezamenlijke inspanningen en strafrechtelijke, fiscale en bestuursrechtelijke interventies pakken we de slechte zaken aan. Soms is bijvoorbeeld een tijdelijke sluiting nodig om drugshandel vanuit een zaak te stoppen. De politie en het Openbaar Ministerie zorgen dan voor strafrechtelijke vervolging van de daders. Uiteindelijk komen de gezamenlijke inspanningen het ondernemingsklimaat in de gemeente ten goede."  

"Jazeker, we hebben veel plezier gehad van het RIEC. Dit geldt niet alleen voor Dordrecht maar voor de hele regio Zuid-Holland Zuid. Ik heb hiervoor al aangegeven dat de ondersteuning essentieel is, de begeleiding en de scherpte waarmee je naar informatie moet kijken. Wij hebben echt baat bij een organisatie als het RIEC."

* Gemeenten en provincies werken regionaal samen in de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC). Deze centra krijgen toegang tot Bibob-informatie waardoor zij actief kunnen bijdragen aan lopende Bibob-toetsen. Het gaat om vertrouwelijke informatie, dus er wordt gewerkt met vaste aanspreekpunten, strenge regels voor verstrekking van gegevens en privacydeskundigen.

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

31


Ready to mix Finest Call CoCktailmixen vormen een alCoholvrije basis voor CoCktails en ondersCheiden ziCh in de markt door een Constante kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en herkenbaarheid door de kleur van de sChenkers. er zijn drie variëteiten verkrijgbaar met elk een eigen kenmerk. ready to mix: Deze serie bestaat uit cocktailmixen die alleen nog een alcoholische toevoeging nodig hebben en daarmee al compleet zijn als cocktail. Pina Colada

Cosmopolitan

Margarita

Mojito

Bloody Mary

Sour Apple*

bar essentials: De Bar Essentials bestaan uit, op fruitsap en suiker gebaseerde bar ingrediënten die gebruikt worden om de perfecte “touch” van kleur, smaak, zoetheid of bite te geven aan een aantal van

Bar Essentials

‘s werelds beste cocktails. Sweet & Sour

Grenadine*

Lime Juice

Sugar Syrup

Blue Curacao Syrup Puree ColleCtion: Deze uitzonderlijke mixcollectie is samengesteld uit s’werelds mooiste vruchten, de perfecte hoeveelheid zuivere rietsuiker en 100% natuurlijke smaak- en kleurstoffen. Strawberry puree

Mango puree

Banana puree

Passion Fruit puree

Raspberry puree

Wildberry puree Puree Collection

Peach puree • Margerijk: uit één liter fles Finest Call haalt u circa 12 tot 15 cocktails dit in combinatie met de kostprijs maakt Finest Call tot een uitermate margerijk product in uw assortiment. • Constante kwaliteit: Finest Call garandeert een constante kwaliteit. • Herkenbaarheid: elke variëteit heeft een andere gekleurde afsluitbare schenktuit. • Alcoholvrije basis: Finest Call is op alcoholvrije basis wat u als bartender in de gelegenheid stelt alcoholvrije cocktails te maken. • Efficiënt: Finest Call is een efficiënt product dat elke bartender de mogelijkheid geeft om binnen afzienbare tijd een hoogwaardige cocktail te serveren. • Houdbaarheid: een geopende fles blijft gekoeld minimaal een maand houdbaar. • Onbreekbare fles: de doorzichtige Finest Call PET flessen zijn onbreekbaar. • Kleur en smaakstoffen: Finest Call wordt op basis van 100% kleur en smaakstoffen gemaakt.

Voor meer info en cocktailrecepten: www.finestcall.nl * niet 100% gegarandeerd natuurlijk gekleurd.

www.monnik-dranken.nl


KHN VERENIGINGSNIEUWS

PRAKTIJKCASE

‘Help, ik heb geen gasten!’ Met deze boodschap meldde een KHN-lid zich bij zijn regioadviseur. De regioadviseur wees de ondernemer op de KHN bedrijfsadviseur. Hoe kunnen enkele praktische aanpassingen leiden tot een grote verbetering in de bedrijfsvoering en het bereiken van gasten? Een impressie van het adviesbezoek. Het product dat deze hotelier levert is in orde, dus prijsdumping of deals liggen niet voor de hand. Maar wat dan wel? Tijdens een bedrijfsbezoek werd uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden om meer gasten naar het hotel te trekken. Praktische aanpassingen De ondernemer gebruikt zijn smartphone alleen om te bellen. Jammer, want social mediakanalen als Twitter en Facebook zijn uitstekende middelen om je bedrijf op de kaart te zetten en te houden. De site van het hotel is verouderd qua uitstraling. Een handige vriend of collega zou deze prima kunnen opfrissen met nieuwe foto’s en meer aansprekende teksten, waarbij ook een paar aantrekkelijke arrangementen niet mogen ontbreken. De situatie dat de site alleen aangepast kan worden na tussenkomst van de leverancier moet dus veranderen. Inspelen op de toeristische markt is eveneens een aanrader. Het belang van samenwerking zoeken met collega’s voor arrangementen, de vindbaarheid via auto- en fietsnavigatie maar ook voor aansluiting bij Fietser-Welkom. Nu de zakelijke markt is teruggelopen, is doelgericht netwerken een must. Besteed tijd aan het bezoeken van recepties - netwerkbijeenkomst bij uitstek – en potentiële relaties en ga samenwerking met branchevreemde bedrijven aan. Lidmaatschapsvoordeel Ten slotte wijst de bedrijfsadviseur nog op een paar financiële voordelen van het KHN-lidmaatschap. Ook daarmee verdient de ondernemer de kosten van het bedrijfsbezoek dubbel en dwars terug. Dezelfde dag nog mailt de ondernemer een waslijst aan acties ter verbetering van de bezetting en (dus) de financiën, die hij na afloop van het adviesgesprek in gang heeft gezet. Meer informatie Wilt u meer informatie of heeft u ook behoefte aan bedrijfsadvies op maat? KHN Bedrijfsadvies Telefoon 0348 489 419

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

33


Huurprijsverlaging.nu

Te hoge huurprijs? Ga de strijd aan! Veel horecaondernemers worden al jaren geconfronteerd met hoge huurprijzen die steeds zwaarder drukken op het -als gevolg van de crisis- toch al teruglopende bedrijfsresultaat. Want is de huurprijs die zij maandelijks betalen wel redelijk en marktconform? Tijd voor actie! KHN, Van As Advocaten en AWHoreca Makelaars bestrijden deze te hoge huurprijzen voor horecaondernemers met Huurprijsverlaging.nu. Hoe werkt het? Op Huurprijsverlaging.nu kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor een huurverlaging. U bent slechts drie stappen verwijderd van een besparing van duizenden euro’s per jaar.

• Stap 1 Doe de check Horecaondernemers die vermoeden dat ze teveel huur betalen, kunnen via de online huurprijsindicator een eerste indicatie over de redelijkheid van uw huurprijs aanvragen voor slechts € 95 (niet-leden betalen € 145) Advocaat Johan Poppe van Van As Advocaten: "Een kleine investering die grote maandelijkse besparingen kan opleveren. De website bestaat nu ruim vijf maanden en we hebben al veel ondernemers kunnen helpen. De aanvragen blijven binnenstromen. Er is dus veel behoefte aan." • Stap 2 Concrete huurprijsberekening Blijkt uit de indicatie dat uw huurprijs onredelijk is, dan wordt bepaald welk bedrag u teveel betaald. Tegen een aantrekkelijke 'fixed fee' kan AWHoreca Makelaars een volledig rapport laten opstellen. Bij deze uitgebreide huurwaardetaxatie worden ook de huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimte ter plaatse betrokken. Tekst: José Lenssinck Beeld: KHN

34

• Stap 3 Geld besparen Blijkt uit het rapport van AWHoreca Makelaars dat uw

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

huurprijs onredelijk is, dan kunt u uw verhuurder hierop aanspreken. Poppe: Het taxatierapport is vaak al voldoende voor een verlaging. Van meerdere ondernemers heb ik te horen gekregen dat zij met het taxatierapport in onderling overleg met de verhuurder een lagere huurprijs zijn overeengekomen. In deze crisistijd willen verhuurders niet het risico lopen van leegstaande panden, omdat huurder de hoge huurprijzen niet meer kunnen opbrengen." Wanneer de verhuurder niet tot onderling overleg bereid is of wanneer de huurder niet zelf wil overleggen dan wordt de zaak door KHN of Van As Advocaten opgepakt. Indien nodig volgt er een procedure bij de kantonrechter.


Huurprijsverlaging Kleine investering, grote besparing Door de goede samenwerking tussen KHN, AWHorecamakelaars en Van As advocaten is het snel schakelen en is een resultaat snel behaald. "In veel gevallen is het overleg met de verhuurder al opgestart. Dat heeft al vele duizenden euro’s aan besparingen opgeleverd. In geen enkel geval is het nog van een procedure gekomen. Mocht dit wel nodig zijn dan zal dit uiteraard voortvarend worden opgepakt om ook via deze weg zo snel als mogelijk een besparing voor de ondernemer te realiseren", aldus Johan Poppe. De kosten voor dergelijke procedures zijn relatief laag terwijl de besparing aanzienlijk kan zijn: tot wel duizenden euro’s per maand.

Meer weten? Poppe geeft regelmatig presentaties over huurprijsverlaging. nu. Wilt u een presentatie bijwonen in uw omgeving of direct weten hoeveel u kunt besparen? Kijk dan snel op: www.huurprijsverlaging.nu  

Waar moet u op letten bij het aangaan van een huurovereenkomst? Staat u op het punt om een huurovereenkomst af te sluiten, check uw contract dan goed op onderstaande acht punten. Daarnaast is het (bij twijfel) altijd verstandig om een deskundigenadvies in te winnen. • Is de huurprijs reëel? Via taxatie of door navraag te doen bij vergelijkbare panden kunt u er achter komen wat een redelijke marktconforme huurprijs is. Ook de huurverhoging wordt in dit deel van het contract bepaald (vast percentage per jaar, helemaal geen verhoging of conform het consumentenprijsindexcijfer van het CBS) • Wat moet de verhuurder (verplicht) repareren bij mogelijke gebreken? • Wat is er afgesproken over eventuele schadevergoedingen die de verhuurder moet betalen bij schade door mogelijke gebreken? • Wat gebeurt er als de huurder zijn bedrijf verkoopt of in een B.V. wil inbrengen? • Is onderhuur geheel of gedeeltelijk toegestaan? • Hoe zit het met voorkeursrecht van koop? De verhuurder moet bij een voorgenomen verkoop als eerste de huurder in de gelegenheid stellen het gehuurde te kopen. • Wat staat er in het contract over servicevoorzieningenpakket en servicekosten? • Wat is er afgesproken over verzekeringen?

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

35


HAKVOORT PROFESSIONAL

PROFESSIONAL IN KOELEN • gemaakt volgens de strengste internationale normen • om het milieu te beschermen • en de kosten te beheersen

Koelkast

Type REX71FRH bediening digitaal isysteem automatisch ontdoo inhoud 670 ltr t 10 ºC temp.bereik: -2º to afm. 71x83,7x205 cm 230 Volt | 0,21 kW

6 REDENEN VOOR

65% ENERGIEBESPARING

4554.208 ,5,35 63 2.6 2

75 mm isolatiedikte hoog rendement componenten Active ontdooisysteem onderhoudsvrije condensor geavanceerde elektrische besturing led-verlichting

1.995,) Lease vanaf 62,19 (60 mnd

Vrieskast

Koelkast

Type REX71FFH bediening digitaal isysteem automatisch ontdoo inhoud 670 ltr t -22ºC temp.bereik: -15º to cm 05 x2 3,7 x8 71 afm. 230 Volt | 0,49 kW

Vrieskast

Type NPT active temp.bereik: -2º tot 10ºC 230 Volt

Type NPT active temp.bereik: -15º tot -22ºC 230 Volt

4555.208 ,5,65 06 3.0 3

1-deurs 4 roosters 670 liter Afm. 71x83,7x205 cm 0,23 kW

2-deurs 8 roosters 1430 liter Afm. 144,1x83,7x205 cm 0,32 kW

1-deurs 4 roosters 670 liter Afm. 71x83,7x205 cm 0,54 kW

2-deurs 8 roosters 1430 liter Afm. 144,1x83,7x205 cm 0,9 kW

4554.156 3 410 3.410,-

4554.166 5 295 5.295,-

4555.156 3 725 3.725,-

4555.166 5.870,5 870 -

extra energiezuinig

extra energiezuinig

extra energiezuinig

extra energiezuinig

2.575,-

3.999,-

2.799,-

4.425,-

Lease vanaf 80,48 (60 mnd)

Lease vanaf 117,02 (60 mnd)

Lease vanaf 87,91 (60 mnd)

Lease vanaf 129,73 (60 mnd)

2.299,) Lease vanaf 72,33 (60 mnd

EMMELOORD

AMSTERDAM

GRONINGEN

ROTTERDAM

VENLO

VLISSINGEN

Platinaweg 21 8304 BL Emmeloord Tel: (0527) 635 635 Fax: (0527) 635 680 info@hakpro.nl

De Flinesstraat 20 1099 CC Amsterdam Tel: (020) 665 64 28 Fax: (020) 665 14 83 amsterdam@hakpro.nl

Verl. Bremenweg 10c 9723 JV Groningen Tel: (050) 318 16 00 Fax: (050) 318 22 54 groningen@hakpro.nl

Schuttevaerweg 13 3044 BA Rotterdam Tel: (010) 750 27 50 Fax: (010) 750 27 75 rotterdam@hakpro.nl

Venrayseweg 44 5928 NZ Venlo Tel: (077) 387 42 42 Fax: (077) 387 45 64 venlo@hakpro.nl

Bedrijfsweg 9 4387 PD Vlissingen Tel: (0118) 493 222 Fax: (0118) 493 232 vlissingen@hakpro.nl

12-46-00 Alle prijzen zijn exclusief BTW en wettelijke verwijderingsbijdragen, druk en zetfouten voorbehouden.

www.hakpro.nl


“Ik weet straks als eerste de belangrijkste wijzigingen in de Drank- en Horecawet.” Casper Reinders, eigenaar van: Suzy Wong, Tau Lounge, Jimmy Woo, Restaurant Noa, Chicago Social Club en Ludwig Zwei.

Kunnen we jou ook zo snel bereiken? Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws? We hebben een snelle mailservice. Als jij nu - net als veel van jouw collega-ondernemers al hebben gedaan - je mailadres aan ons kenbaar maakt, dan heb jij net zo’n snel en direct lijntje naar het belangrijkste nieuws en ledenvoordelen als zij. Gewoon doen. Wel zo makkelijk.

Kijk op www.khn.nl/mailadres of geef je lidnummer en mailadres door via mailadres@khn.nl of per SMS 0610168747.


Gemeentelijke leges zij KHN doet jaarlijks onderzoek naar de tariefontwikkeling van gemeentelijke leges en belastingen. Uit het onderzoek over 2012 blijkt weer dat de kosten van de gemeentelijke leges voor horecagerelateerde vergunningen met meer dan de inflatie zijn gestegen. De verschillen tussen tarieven voor de vergunningen zijn gigantisch. Zo betaalt een ondernemer in de goedkoopste gemeente €28 voor het totale vergunningenpakket en in de duurste gemeente 85 keer hoger: €2395.

K

HN stuurde naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek een brandbrief naar minister Kamp van Economisch Zaken. Daarin vraagt KHN om een einde te maken aan de wildgroei in leges. Lodewijk van der Grinten: “Met zulke enorme verschillen is het totaal onduidelijk waar de gemeenten dit geld voor gebruiken. Je kunt een hardwerkende ondernemer niet uitleggen waarom hij in gemeente A Vijfentachtig keer zoveel kwijt is aan vergunningen als in gemeente B”.

Tekst: Breghje van Eupen Beeld: NBTC

38

In het onderzoek zijn de kosten in kaart gebracht van de gemeentelijke leges voor een vestiging van een cafébedrijf met een bruikbaar vloeroppervlakte van 150m2 op de beste locatie van de gemeente, met daarbij een terras van 50m2 op gemeentegrond.

Magazine KHN / 02

Uiteenlopende tarieven Evenals in vorige jaren passen gemeenten zeer uiteenlopende tarieven toe voor de vergunningen. Zo kost het totale vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning) in de duurste gemeente € 2.395 en in de goedkoopste € 28. Hoewel deze verschillen voor een deel voortkomen uit een verschil in het aantal vereiste vergunningen zijn de tariefsverschillen tussen de gemeenten aanzienlijk. Ook per vergunning komen dit soort uitersten voor: een Drank- en Horecawetvergunning kost tussen € 28 en € 1.763, een exploitatievergunning tussen € 8 en € 1.424 en een terras­vergunning varieert in tarief van € 8 tot € 1.981.

Hoe groter de gemeente, hoe hoger de leges Grote gemeenten rekenen voor dezelfde

Magazine KHN / 02

Drank- en Horeca­wet­vergunning bijna het dubbele van kleine gemeenten en voor de identieke exploitatie­vergunning bijna het drievoudige. Precariobelasting komt in 86% van de grote gemeenten voor. In kleine en middelgrote gemeenten wordt de precariobelasting veel minder vaak voorgeschreven, respectievelijk 29% en 49%.

Wildgroei aan kosten voor horeca In de brandbrief wordt aangestuurd om de wildgroei aan kosten voor horecaondernemers te beteugelen. “De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch is het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie (2012: 2,9(%), dat is zeker in deze tijden onverantwoord”, schrijft Van der Grinten in de brief.


LEGES

n weer gestegen TOP 10 duurste gemeenten 2012

TOP 10 goedkoopste gemeenten 2012

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Rijnwoude Zaanstad Oost Gelre Waterland Apeldoorn Eindhoven Woensdrecht Woerden Rotterdam Nijmegen

€ 2.395 € 2.258 € 2.242 € 1.790 € 1.756 € 1.598 € 1.568 € 1.456 € 1.445 € 1.444

Het Bildt Menameradiel Giessenlanden Baarle-Nassau Ouderkerk Halderberge Súdwest Fryslân Noord-Beveland Simpelveld Roermond

€ 28 € 40 € 47 € 52 € 56 € 56 € 64 € 65 € 65 € 67

Bedragen zijn gebaseerd op totale vergunningenpakket voor een café met een vloeroppervlakte van 150m², met daarbij een terras van 50m².

Top 10 Welke vergunningen betaalt u?

Drank- en Horecawetvergunning Deze vergunning is benodigd voor elk horecabedrijf dat alcoholhoudende drank verstrekt, op grond van de Drank- en Horecawet (artikel 3). Drank- en Horecawetvergunning (bij wisseling leidinggevende) Wanneer een bedrijf een nieuwe leidinggevende krijgt, moet een nieuwe Drank- en Horecawetvergunning worden verleend. Diverse gemeenten hanteren hiervoor een aangepast (lager) tarief. Exploitatievergunning Een exploitatievergunning is gebaseerd op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en beoogt de openbare orde en het woon- en leefklimaat in de buurt van het horecabedrijf te beschermen. Deze vergunning is niet in alle gemeenten benodigd. Terrasvergunning Deze vergunning is benodigd voor het exploiteren van een terras bij een horecabedrijf. De vergunning wordt niet in alle gemeenten gehanteerd en bepalingen omtrent een terras kunnen deel uitmaken van de Drank- en Horecawetvergunning of de exploitatievergunning. Precariobelasting Dit is een vergoeding voor het gebruik van gemeentegrond, in dit geval voor de exploitatie van een terras bij een horecabedrijf.

KHN biedt oplossingen De resultaten van het onderzoek tonen (wederom) zonneklaar aan dat een uniforme en transparante methode voor de heffing van leges dringend noodzakelijk is en binnen afzienbare tijd gestalte zou moeten krijgen. Naast het uiten van haar bezorgdheid heeft KHN ook concrete oplossingen aan de minister geboden. Zo stelt zij voor om het verstrekken van tijdelijke vergunningen zoveel mogelijk tegen te gaan en mogen vergunningen alleen maar zaaksgebonden zijn. En meer vrijstellingen én meer regelen in algemene regels in plaats van bij vergunning is echt noodzakelijk. KHN blijft daarom elk jaar onderzoeken hoe het gaat met de kostenontwikkeling van de leges. Dat doet zij op landelijk niveau, maar het thema wordt uiteraard ook meegenomen in de lokale lobby voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Zie ook pagina 23. blijft daar-om elk jaar onderzoeken hoe het gaat met de kostenontwikkeling van de leges.

Wat zijn leges

In de meeste gevallen kost het aanvragen van een vergunning geld. De gemeente is gerechtigd zogenaamde ‘leges’ in rekening te brengen voor de aanvraag en afhandeling van een horecavergunning. De verschillende bedragen per gemeente ontstaan doordat de ene gemeente meer kosten maakt bij de uitvoering dan andere. Ook berekenen niet alle gemeenten alle kosten via de leges door, maar dekken deze bijvoorbeeld uit algemene belastingen. Niet transparant en heel onduidelijk voor horecaondernemers vindt KHN.

Waarom heffen gemeenten leges?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een groot aantal taken. Een deel van deze taken wordt in de vorm van een dienst door bewoners of bedrijven individueel afgenomen. Om gemeenten tegemoet te komen in de kosten die zijn gerelateerd aan deze taken, betalen afnemers van gemeentelijke diensten leges.

Vragen? Kijk op onze website voor meer informatie over leges of neem contact op met uw regioadviseur.

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

39


payments

you can trust Business with a smile Atos Worldline, de ideale partner voor creditcard-acceptatie Atos Worldline is Europees marktleider op het gebied van elektronische betalingen en is gespecialiseerd in betaaldiensten zoals de verwerking van Visa, MasterCard en Maestro. Deze diensten bieden we niet alleen op uw betaalautomaat aan, maar ook in uw webshop. Met onze uitgebreide rapportages en fraudedetectiesystemen bieden we u optimale bescherming en informatie.

Meer informatie over de diensten van Atos Worldline vindt u op atosworldline.nl of bel 0180 442 442

De voordelen voor uw organisatie Creditcardhouders hebben meer koopkracht en doen meer impulsaankopen Ook buitenlandse klanten kunnen bij u terecht U bent zeker van snelle en veilige betalingen Extra service richting klanten die graag met creditcard betalen Geen instapkosten of abonnementskosten, u betaalt alleen bij gebruik


INNOVATIE

De KHN Horeca Innovatiescan

Weet waar u goed in bent en verbeter dat! Innovatie gaat om onderscheidend vermogen. U hoeft niet de beste te zijn, want dat is er uiteindelijk maar één. Het gaat erom dat u uniek bent, anders dan anderen. Om gericht te kunnen innoveren, helpt het als u weet op welke manier u ‘anders’ bent. Daarom ontwikkelde KHN de Horeca Innovatiescan. De scan is onderdeel van het Horeca Innovatiemagazine. Een digitaal magazine vol inspiratie dat u helpt beter te ondernemen. Instrument De innovatiescan is een instrument dat u zelf kunt invullen. Aan de hand van 60 ja/nee-vragen over de zes succesfactoren van onderscheidend ondernemerschap: Wie, Wat, Waar, Waarde, Waarom en Web, laat de scan zien waar uw sterktes liggen. Een stelling uit de categorie waarde is bijvoorbeeld: ‘Ik verras mijn gasten regelmatig met iets bijzonders of extra’s.’ Waarde is immers meer dan prijs. Het gaat om de totaalbeleving. De scan toont uw sterke punten, die u vervolgens verder kunt verbeteren, net als eventuele zwakkere punten.

Markant Vanwege hun onderscheidende vermogen hebben de Markante Horecaondernemers van 2013-2014 een plekje gekregen in het innovatiemagazine.

Onderzoek Om u zo goed mogelijk te helpen met de uitkomsten van de innovatiescan doen twee studenten van Hogeschool Saxion Deventer onderzoek naar de ervaringen van ondernemers met de scan. Sarina van Nieuwamerongen, één van studenten: "Wij doen onderzoek naar innovatief en rendabel ondernemen. Zelf richt ik mij in dit onderzoek op de ketenhotels en mijn medestudent Roy Kagerer focust zich op de familiehotels."Tijdens de gesprekken met de ondernemers bleek dat innovatiekracht en de wil om te

innoveren erg belangrijk is. Sarina: "De innovatiescan kan resultaten en daaruit voortvloeiend innovatieve ideeën opleveren. Maar als de managers en medewerkers niet bereid zijn om te veranderen, dan wordt het lastig om de ideeën in de praktijk te brengen. Daarom zullen Roy en ik ons bij het advies aan KHN vooral richten op het persoonlijk contact tussen de ondernemer en de KHN regioadviseur, zodat zij samen kunnen werken aan een innovatieve en rendabele horecabranche." 

Innovatiemagazine Laat u ook inspireren en ontdek uw sterkste kanten! Waar liggen uw kansen voor de toekomst? Ga naar khn.nl/innovatiemagazine, doe de innovatiescan en lees de verhalen van de Meest Markante Horecaondernemers 2013-2014.

Magazine KHN / 02

Tekst: José Lenssinck Beeld: KHN

Magazine KHN / 02

41


Ledenvoordeel KONINKLIJKE HORECA NEDERLAND ZIT NIET STIL EN HEEFT EEN AANTAL NIEUWE OVEREENKOMSTEN GESLOTEN. HIERONDER VINDT U ONZE NIEUWSTE LEDENVOORDELEN.

Bosveld Incasso

Incasseren met IQ

Kolibrie Horeca Payrolling

Korting op payrolltarieven KHN ziet marktleider Kolibrie door haar kwalitatief zeer hoogwaardige en transparante dienstverlening, als dé juiste partner voor haar leden. Dit betekent voor u als KHN-lid dat u in aanmerking komt voor een zeer aantrekkelijke inkoopkorting op de payrolltarieven van Kolibrie. Hierdoor bespaart u niet alleen ongemak en tijd, maar ook veel geld op het gebied van loonadministratie. Uw voordelen Kolibrie onderscheidt zich door maximale flexibiliteit, vrijblijvendheid, openheid en eerlijkheid! Bij Kolibrie komt u dus nooit voor verrassingen te staan, zijn er geen kleine lettertjes of addertjes onder het gras en weet u daarom op elk moment exact hoe uw loonkosten zich verhouden tot uw omzet. Daarom Kolibrie Kolibrie is sinds 1994 marktleider en

specialist op het gebied van payroll in de Nederlandse horecabranche. Door een volledige concentratie op deze branche weet Kolibrie als geen ander wat u als ondernemer boeit, bezielt en bindt. Inmiddels laten ruim 2.500 kleine, middelgrote en grote ondernemingen in Nederland zo’n ruim 30.000 medewerkers verlonen via Kolibrie. Meer informatie? Voor meer informatie over Kolibrie kijkt u op www.khn.nl/ledenvoordeel.

Exclusief voor leden van Koninklijke Horeca Nederland biedt Bosveld Incasso speciale tarieven en voordelen, die het waard maken uw vorderingen over te dragen. U heeft er geen omkijken naar, krijgt continu inzicht in scores en scoreverloop en krijgt snel uw geld. Als het even kan mét behoud van de goede relatie met uw gasten. Incasseren met IQ dus. Wilt u meer dan iemand die uw vorderingen incasseert? Kies dan voor Bosveld. Uw voordelen • no cure no pay • geen dossierkosten • zeer hoge scores (78%) • bij volledig incasseren zijn de hoofdsom en de rente voor u • altijd advies over uw vorderingen • 24/7 online inzage in uw dossiers • rapportages op maat • 10% korting op onze andere diensten Daarom Bosveld • ruime ervaring met vorderingen in de horeca en leisure • alle diensten onder één dak • vroegtijdige incasso: beter voorkomen dan genezen • hoog rendement, beter bedrijfsresultaat • uitstekende service: persoonlijk contact, korte lijnen en vaste aanspreekpunten • strategisch business partnership: hoge mate van klantgerichtheid, proactiviteit en inzicht in de bedrijfsprocessen • behoud van de relatie – en van uw goede naam - staat voorop Profiteren Voor meer informatie over Bosveld Incasso kijkt u op www.khn.nl/ledenvoordeel.

42

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02


khn ledenvoordeel

10%

SimpleLight

1

korting

10% tot 25% korting op energiezuinige verlichting

fdp.anigapreknil-thgiLelpmiS

De keuze aan energiezuinige verlichting is overweldigend. Daarom helpt SimpleLight u gemakkelijk de juiste keuze te maken. ‘Juist’ wil hier zeggen: kwalitatief, hoogwaardig met de nadruk op energie en geld besparen. • Energiekosten besparen Met de juiste verlichting armaturen en detectiesystemen wordt uw terugverdientijd verbe terd en houdt u de totale kosten van uw ver-

lichting laag. Wist u bijvoorbeeld dat u door het vervangen van gloei- of halogeenlampen door led lampen wel tot 80% op uw energiekosten kunt besparen?

25% kortin g

Profiteren Ga naar simplelight.nl en vul uw KHN-lidnummer in om te profteren van de korting. Uw voordeel loopt op van 10% tot 25% korting.

• Energiezuinig en aantrekkelijk geprijsd SimpleLight werkt uitsluitend met producten van gerenommeerde Nederlandse en Internationale merken. In de handige webshop vindt u de selectie van energiezuinige en aantrekkelijk geprijsde producten.

R

25% korting

Freecom en Verbatim

25% korting op optische media, harddrives, flashgeheugen en accessoires Freecom-Verbatim-linkerpagina.pdf

1

01-03-13

13:39

Freecom en Verbatim zijn werkmaatschappijen van de Mitsubishi Chemicals Holding groep. KHN-leden profiteren van 25% korting op de hele selectie producten die zij bieden. Freecom Freecom is pionier in het produceren van gebruiksvriendelijke externe opslagapparatuur. Freecom ontwerpt, produceert en vermarkt innovatieve desktop- en mobiele opslagoplossingen, mediaplayers, internetradio’s, USB-sticks, DVD-recorders en professionele tape-opslag. Freecom bedient zowel PC- als Mac-gebruikers.

Verbatim Verbatim biedt CD’s, DVD’s en High-Definition Blu-Ray media, externe vaste schrijven, flash geheugenkaarten, USB-stations en SSD’s. Vebatim is sinds kort ook actief op het gebied van verlichting en heeft een mooie lijn van kwalitatief hoogwaardige LED- en OLED-producten.

Profiteren Ga naar www.freecom.nl en www.verbatimeurope.nl en vul de code ‘KHN’ in tijdens het bestelproces om van de korting te profiteren.

Technology you can trust!

Magazine KHN / 02

Magazine KHN / 02

43


Samenwerken zonder kleine lettertjes ...u verdient het!

ofďŹ cieel partner van Koninklijke Horeca Nederland

www.kolibrie.nl | 013 549 91 11

2013 02 Horeca Nederland Magazine