Page 1

ANNEXET VID ERICSSON GLOBE  STHLM 20–21 APRIL 2013

LÄCKRA RECEPT LAKRITSLÄNGTAN FESTIVALPROGRAM  MEDVERKANDE


Njut av underbar choklad med gott samvete! L채cker premiumchokLad med bitar av lakrits och salmiakpulver.

l채s mer p책 www.anthonberg.se

s t i r k a l m premiuan 1902! sed


INNEHÅLL 4

Nyhetsnotiser om och omkring Lakritsfestivalen.

6 Sveriges favoritlakrits 2013. 8 Elisabeth Johansson fann

lakritsens italienska rötter.

10 Lakritsfestivalen 5 år. 12–14 PROGRAM 16–18 MEDVERKANDE 19 David Laturnus är årets

Smyckesdesignern Helena Berggren har formgett specialkollektionen ”Lakrits med enkel elegans” till Lakritsfestivalens femårsjubileum.

festivalkock. Festivalmeny.

Välkommen till Lakritsfestivalens

20 Vinn en resa till Lakrits-

fabrikens nya LAB i Helsingborg.

21 Passion för lakrits. 22 Vinn en resa tlll Holland.

Äntligen är det dags för oss lakritsälskare att samlas igen. I år firar festivalen fem år och vi har blivit lite nostalgiska. Tillsammans med radioprataren Martin Loogna har vi därför skapat utställningen Lakritsminnen. Han har världens kanske största tablettasksamling med över 10 000 askar! Lakritsfestivalen är i år större än någonsin och eftersom vi vill växa med hjärtat har vi inlett ett samarbete med den nystartade hjälporganisationen Ballongmagi. Nytt för i år är bland annat ett festivalspa, tack för det Sparadiset! Tack också till vår huvudsponsor Lakritsfabriken för ett givande Det är underbart att ni samarbete. har följt oss på denna Vi önskar er en härlig och god fantastiska lakritsresa. festivalupplevelse! Vi lyssnar på er och det TUIJA RÄSÄNEN är ingen slump att vi har flyttat fyra gånger på fem år. I år finns vi på Annexet så att alla får plats!

festivalarrangör

ANETTE JONSSON

marknadsansvarig

FOTO: INGER BL ADH OCH JOHAN CARLSON

femårsjubileum!

Annexet vid Ericsson Globe, 20-21 april 2013. Entré: 95 kr/ dag. Lakritsfestivalen arrangeras av Tuija Räsänen, Choklad & Lakrits Sverige, telefon 08210 210. Marknadsansvarig: Anette Jonsson, Sandeton Produktion, telefon 0709-301 269. Festivaltidningens redaktion har även bestått av Mike Räsänen och Kajsa Högdahl, samt producerats i samarbete med Journal Chocolat. Annonser: Karina von Brömsen, telefon 0704-13 26 26. Redigering och grafisk form: Per-Olof von Brömsen, telefon 0704-44 66 82. Tryck: Trydells Tryckeri, Laholm. 2013. Omslagsfotograf: Pontus Gustavsson, pontusg.se. Stylist, omslagsbild: Jennie Gustavsson.

www.lakritsfestivalen.se LAKRITSFESTIVALEN 2013

3


LAKRITSBITAR

MAGISKA BALLONGER

En favorit i repris från förra året är ballongkonst av Ballongprinsessan Maria Byquist. Sedan i fjol har hon startat hjälporganisationen Ballongmagi, som ger svårt sjuka barn och deras syskon en rolig och kreativ ballongupplevelse. Lakritsfestivalen är en av projektets stolta sponsorer. Bli en ballongängel du också! Läs mer på www.ballongmagi.se.

FÖRST PÅ ISLAND: LAKRITSCHOKLAD

Visste du att kombinationen lakrits och choklad föddes på Island? På senare år har deras tradition spridit sig till resten av lakritsvärlden. Hos Nammi Godis, svensk distributör av isländsk lakrits, är den chokladöverdragna lakritsen Djúpur en storsäljare. På festivalen är det dessutom smygpremiär för Djúpur Plus – en Djúpurkula rullad i salmiak- och lakritspulver.

4

LAKRITSFESTIVALEN 2013

I Bamberg Tyskland återuppväcks nu de lakritsodlingar som fanns i staden för länge sedan. Bambergs stadsträdgårdsodlingar har anor från 1300-talet, men har nästan helt försvunnit de senaste decennierna. I höst räknar Bambergs Lakritssällskap med att kunna skörda lakritsrötter för första gången, samtidigt som nya odlingsytor förbereds för ytterligare plantering av lakritsplantor. Mer information finns här: bamberger-suessholz.de.

NYHET: FESTIVALSPA

En av årets nyheter på Lakritsfestivalen är vårt festivalspa i samarbete med Sparadiset. En lugn oas för avkoppling på vår stora lakritsfest. Läs mer på sidan 13.

VINN EN CHOKLADFONTÄN. All information om tävlingen i HyrEnChokladfontan.se:s monter.

FOTO: INGER BL ADH, MAR KUS SCHÄFER , NAMMI/C ABA OCH PR ESSBILDER

Lakritsodlingar får nytt liv i Tyskland


Choklad är klassisk musik. Lakrits är Rock'n'roll! TUIJA RÄSÄNEN, LAKRITSFESTIVALSARRANGÖR

Blev bäst i Italien Gardini Cremino med lakrits blev utsedd till Italiens bästa smaksatta cremino 2013. De två lagren av olika kakaohalt, nöthalten på 37 % och den kalabriska lakritsen kontrasterar perfekt. Grattis säger vi till Beriksson som är den svenska distributören!

Vem gör bästa lakritsreceptet?

Reseoch recepttävling!

Nu finns lakrits även på museum. Till och med den 15 maj går det att uppleva Stockholms godaste utställning – Lakritsutställningen på nya Spritmuseum på Djurgården. Lakrits genomsyrar även museets restaurang, provningar och museibutik.

Skapa ett nytt recept med lakrits och tävla om en betald resa med övernattning till Lakritsfabrikens nystartade LAB i Helsingborg. Tävlingen är ett samarbete mellan Lakritsfabriken, tidningen Hembakat och Lakritsfestivalen. Generösa priser från flygbolaget Kulla Flyg och Clarion Grand Hotel Helsingborg. Vinnarreceptet kommer att presenteras i tidningen Hembakat. Skicka ditt recept senast den 20 maj till info@lakritsfestivalen.se. Lycka till.

DRYCK TILL LAKRITS?

30 FESTIVALBLOGGARE

LAKRITS PÅ MUSEUM

Lakrits är på frammarsch konstaterar Systembolaget och har skapat en lakritssida på systembolaget.se. Där finns bra tips om dryck som passar till lakrits.

Även i år bevakas Lakritsfestivalen av bloggare – inte mindre än 30 stycken! Du hittar länkar till samtliga på lakritsfestivalen.se.

2 butiker fyllda med härligt god choklad, tårtor & praliner. ALLT FRÅN EGEN TILLVERKNING! T Fruängen Hanna Paulis gata 29  T Odenplan Odengatan 49 

www.handgjortstockholm.se LAKRITSFESTIVALEN 2013

5


2013

• SVERIGES

FAVORITLAKRITS

Vilken lakritsprodukt blir svenska folkets lakritsfavorit 2013? 142 produkter blev nominerade och de fem finalisterna fick 29 procent av alla nomineringsröster. Alla årets finalprodukter är glutenfria, något som blivit en allt större trend. Finalen genomförs under Lakritsfestivalen med festivalbesökarna som domare fram till söndag 21 april klockan 15.00. Vinnaren presenteras i Nostalgi-rummet och på Lakritsfestivalens hemsida söndag 21 april klockan 16.30. Välkommen att rösta!

ÅRETS FINALISTER: 1. Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow

Sötlakrits överdragen med mjölkchoklad och pudrad med lakritspulver.

2. Salmiakkola från Desserter utan gränser En handgjord gräddkola med äkta lakrits och salmiak.

3. Salty från Lakritsfabriken

TIDIGARE FAVORITER

Tävlingen Sveriges favoritlakrits genomförs för tredje året i rad. Tidigare vinnare är: 2012: Lakrids A, Lakrids by Johan Bülow. 2011: Tyrkisk Peber, Fazer.

Svensktillverkad mjuk och salt premiumlakrits.

4. Super Salty från Lakritsfabriken Svensktillverkad extra salt och mjuk premiumlakrits.

Hårda karameller med salmiak, lakrits och peppar fyllda med ett pulver med samma ingredienser.

Svensk dubbelseger på Salmiakgalan i Helsingfors Svenska Lakritsfabriken i Ramlösa vann i år Finska Salmiakföreningens årliga saltlakritstävling Salmiakki Finlandia Award 2013 med sin Super Salty. Tävlingen genomfördes under den årliga Salmiakgalan, där dessutom Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev galapublikens favorit. Det blev helt enkelt dubbel svensk seger på finska Salmiakgalan! Lakritsfestivalens representanter fanns självklart på plats och hejade.

6

LAKRITSFESTIVALEN 2013

FOTO: SANDR A GUNNAR R SSON OCH OCH PR ESSBILDER

5. Tyrkisk Peber från Fazer


Johan Bülow med vinnarprodukten 2012. Svensk återförsäljare är Chokladhuset i Limhamn.

Försäljningen gick upp efter vinsten 2012 nominerades över 150 olika produkter i tävlingen Sveriges favoritlakrits. Vinnare blev Lakrids A från danska Lakrids by Johan Bülow med tio procent av rösterna. Under 2012 gick den svenska försäljningen av vinnaren upp med 20 procent. – Egentligen är det en ganska enkel produkt, men ofta är det just det enkla som blir bästsäljare, säger Johan Bülow om vinsten. Han berättar att den chokladöverdragna sötlakritsen rullad i lakritspulver är influerad av den isländska lakritschokladtraditionen. Där är det sedan länge vanligt med olika kombinationer av choklad och lakrits. På succéföretaget Lakrids by Johan Bülow, som grundades i Svaneke på Bornholm 2007, besannas i juni en dröm, när företaget flyttar till en ny 3 000 kvadratmeter stor fabrik i Köpenhamn. Senare i år utlovar den danske lakritskungen en kokbok på både svenska och danska. I väntan på den finns spännande recept med lakrits i den interaktiva kokboken på www.lakridskogebogen.dk LAKRITSFESTIVALEN 2013

7


Elisabeth

HITTADE SINA FAVORITRÖTTER

Vit chokladmousse med lakrits

6 PORTIONER Vit chokladmousse 100 g vit choklad 2 ½ dl vispgrädde 2 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver Minihallonmaränger (1 plåt) 30 g äggvita 3–4 droppar pressad citronsaft 2 msk strösocker 3 ½ msk florsocker 1–1 ½ msk hallonpuré (mixade färska eller frysta och tinade hallon) 2 chokladcookies att strö över 1 dl färska hallon att garnera med ev. lite lakritsgranulat att strö över

8

LAKRITSFESTIVALEN 2013

Elisabeth Johansson och Tuija Räsänen bland lakritsrötter i Rossano i Kalabrien.

Hacka den vita chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och lakritsgranulat och vispa tills pulvret har lösts upp. Låt svalna i några minuter och häll sedan ner i bunken. Rör om tills chokladen har smält. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 12 timmar. Ta fram bunken och vispa med elvisp upp den kalla gräddblandningen till en luftig mousse. Fördela moussen i små portionsglas. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna och citronsaften till marängerna skummigt. Sänk hastigheten på elvispen och vispa ner hälften av strösockret. Tillsätt resten av sockret, öka hastigheten och vispa i ett par minuter. Sikta ner florsockret i marängen och vänd in det med en slickepott. Vänd ner hallonpurén. Fyll en engångsspritspåse och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Håll koll på marängerna mot slutet så att de inte börjar bli bruna, för då försvinner den rosa färgen. Krossa chokladcookiesarna grovt och fördela smulorna över moussen. Lägg på maränger och garnera med hallon samt lite lakritsgranulat.

FOTO: TUIJA R Ä SÄNEN, CONNY JOHANSSON, PER R ANUNG OCH HELÉN PE

Så sent som i höstas kom hon ut med en läcker chokladbok. Men redan nu, lagom till festivalen, har Elisabeth Johanssons nya bok ”Lakrits” kommit. Under slutarbetet med boken reste hon till Kalabrien längst ner i södra Italien för att bekanta sig lite närmare med lakritsens rötter. För det är nämligen där de bästa lakritsrötterna i världen anses växa. Med på resan var också Tuija Räsänen, Lakritsfestivalens arrangör. – Vi var i Rossano, en gammal stad med anor från romartiden, berättar Elisabeth. Där växer vilda lakritsplantor på ängarna, längs vägarna och i dikesrenarna. De växer mellan gatstenar och blandar sig med slingrande björnbärsbuskar och andra vilda växter. Förr fanns det omkring 80 stora och små lakritsmakare i området, men i dag finns det bara två stora kvar: Amarelli och Nature Med. Båda finns på festivalen. – Det blev en helt fantastisk resa. Att med egna ögon få se alla led i lakritsframställningen var minst lika intressant som jag hade hoppats. Tänk att något så naturligt kan vara så gott och användbart, säger hon. Du kan köpa boken direkt av Elisabeth på festivalen – som givetvis signerar den också!


Lakritsfestivalen lottar ut fem exemplar av Elisabeth Johanssons nya bok Lakrits från Bonnier Fakta – fylld med läckra lakritsrecept. För att delta vill vi att du svarar på följande fråga: Vilket är ditt favoritrecept från Elisabeths tidigare kokböcker? Mejla ditt svar samt namn och adress till oss senast tisdagen den 30 april 2013. Adressen är info@lakritsfestivalen.se.

Lyxprovning med Elisabeth Johansson Lördag kl 15.00 + söndag kl 14.30 Möt en av våra mest älskade kokboksförfattare på festivalen, nu aktuell med nya boken Lakrits. Välkommen till en lyxig provning med lakrits, råvaror, bakverk och bubbel.

BOKSIGNERING

Queen of Licorices monter Elisabeth Johansson signerar sin nya bok "Lakrits". Lördag kl 13–14 + söndag kl 12.30–13.30

LAKRITSLIKÖR

Vinn Elisabeths bok!

35 cl okryddad vodka 2 msk (10 g) lakritsgranulat eller 2 msk (25 g) rålakritspastiller ¾ dl strösocker

Blanda och skaka. Använder du pastiller så tar det 1–2 dagar innan de lösts upp. Serveras välkyld med is till dessert eller till kaffet.


Lakritsfestivalen på Nobel NightCap 2012: Anette Jonsson (t v) och Tuija Räsänen vid det uppdukade lakritsbordet.

Första Lakritsfestivalen var tänkt som ett litet event våren 2009 eftersom Tuija Räsänen upptäckte att det fanns ett behov för lakritsälskare att mötas och att samla lakritsprodukter som annars är svåra att hitta. 1 350 personer sökte sig till källarlokalen i centrala Stockholm där den allra första Lakritsfestivalen i Sverige kom att hålla hus. GB återlanserade sin glass Lakritspucken och lakritsdrottningen Elisabeth Johansson invigde genom att bita av en lakritsrem.   2010 byttes lokal till Hotel Norrtull i Vasastan som ligger några kvarter från Choklad & Lakrits butik på Sankt Eriksgatan 99. Här fanns en stor lokal på 600 kvadratmeter som borde räcka att växa i under flera år. 4 000 personer besökte lakritsfesten. Komikern Zinat Pirzadeh invigde festivalen.   Andra året på Hotel Norrtull, 2011, inleddes med att TV4 direktsände tre inslag i Nyhetsmorgon.

10

LAKRITSFESTIVALEN 2013

Trängsel på första festivalen.

HISTORIK

År, lokaler och antal besökare: 2009 En trappa ner, 1 350 2010 Hotel Norrtull, 4 000 2011 Hotel Norrtull, 5 500 2012 Münchenbryggeriet, 7 000

MILSTOLPAR

” Lakritsfråga i Dagens Nyheters Nutidsorientering 2011. ” Årets kock vann med lakrits i maten 2011. ” Lakritsfestivalen medverkar på Nobelfestens efterfest 2012. ” Språkrådet utnämnde lakrits till månadens ord i mars 2013. ” Eurovision Song Contest 2013 i Malmö har bland annat lakrits i sin smakprofil.

Även väderleksrapporten sändes med den långa kön, som väntade på att Lakritsfestivalen skulle öppna, som bakgrund. Lokalen rymde endast 400 personer åt gången vilket gjorde att köandet bara fortsatte. Lakritsfestivalens personal bjöd alla i kön på lakrits som tröst. Totalt besökte 5 500 personer festivalen 2011. I restaurangen på hotellet kunde man avnjuta en trerättersmeny med lakrits.   Förra året, 2012, flyttade Lakritsfestivalen första gången utanför Norrmalm och hamnade på Münchenbryggeriet på Söder. Huvudsponsor var Lakritsfabriken i Ramlösa som firade sin ettårsdag i samband med festivalen. Trots mycket större lokaler märktes det att det inte skulle räcka för kommande år då det kom 7 000 personer totalt. Årets nyhet var lakritsöl som tog slut redan första dagen. Nytt var också avdelningen hälsa med lakrits. Lakritsfestivalen sökte för första gången efter bloggande lakritsambassadörer.   Femårsjubileet firas på Annexet vid Ericsson Globe på 3 000 kvadratmeter totalt – hur många kommer i år?

FOTO: INGER BL ADH OCH OLLE BENGT SON, K L A S-GÖR AN TINBÄCK , M FL

5 år med Lakritsfestivalen


ASKAR SOM VÄCKER

LAKRITSMINNEN Minns du din barndoms tablettask som om det vore igår? Lakrits ger och väcker starka minnen eftersom den har så lång eftersmak, sex gånger så lång som till exempel choklad.

Fångade av nostalgin kring Lakritsfestivalens första fem år började tanken om lakritsnostalgi i stort att växa fram. Vi kontaktade Martin Loogna som direkt nappade på idén att ställa ut lakritsaskar från sin stora samling:   – Jätteroligt att få ta fram mina askar i ljuset och prata med likasinnade om lakritsminnen, säger han.   Martin Loogna är ena halvan av radiopaSVENSK ret Jesse & Loogna. Han TABLETTASK- är också känd för att i HISTORIA: livesändning ha placerat 1900-talets början en trädgårdstomte i Vita Halspastiller började Huset, en bedrift han säljas i plåtburk. fick Stora radiopriset 1926 Röda Ugglan, första för. Martin Loogna är tablettasken av papper. också författare till bok1932 Första tablettasken en Barndomens tablettför barn, troligtvis Pim askar och äger en av Pim. världens största tablett1950-talet Barnasken asksamlingar med inte slår igenom på allvar. mindre än 10 000 askar! 1970-talet Tablettaskar  I en tid då alla samlanas storhetstid. de på något började han som sjuåring att samla tablettaskar. Hans favoritsort var Pelle Svanslös. Med sina vänners hjälp och flitigt samlande fick han ganska snabbt en imponerande samling av både svenska och internationella askar. Efter att sedan ha varit bortglömda i många år lyftes de 2006 fram i ljuset när Martin Loogna skrev boken Barndomens tablettaskar (som gavs ut av Bokförlaget Max Ström).

Radioprofilen Martin Loogna visar sina lakritstablettaskar på festivalen.

Handgjord

lakritskola Sedan 2010 finns Prima Pralin Chocolateria i Strängnäs. Förutom ett tjugotal olika praliner kokar vi egen lakritskola för hand i kastrull på spisen. Flingsaltet läggs på för hand. På varje kola. Välkommen till vår monter! Gabriella, Emma och Jenny

Fina praliner. Goda tårtor. Roliga kurser. Ciy: regeringsgatan 58 Vasasan: st. eriksplan 2 Södermalm: renstiernas gata 12 ❤ Telefon: 08 640 05 68 www.chokladfabriken.com

LAKRITSFESTIVALEN 2013

11


20 LÖRDAG

APRIL

PROGRAM Här har vi samlat lyxiga provningar och spännande aktiviteter som förgyller din festivalupplevelse. Förboka provningarna senast en timme i förväg på www.bokaprovning.se eller i infodisken på festivalen. lakritshistorien. Det blir en spännande föreläsning där du får smaka lakrits från olika tidsepoker. Ges på engelska. Pris 90 kr.

14.00 Ost till det svarta guldet – en gyllene kombination Beriksson bjuder in till en livsnjutarprovning med lakritsmarmelader, lakritscrémer och andra lakritsprodukter till goda ostar. Provningshållare är Pua Övergaard från Vasastans Ost. Pris: 100 kr.

Provningsrummet

(Plan 2, uppgång vänster trappa)

11.00 ”Från choklad till Lakritsfabrik – att förverkliga sin idé” Martin Jörgensen från Lakritsfabriken i Ramlösa berättar om företagets första två år och det nya projektet Lakritskungen. Smaka prisbelönta produkter och nya experiment. Vad sägs om baconlakrits? Pris 0 kr.

12.00 Smaken lakrits – Lakritsprovning Dofta, smaka och inspireras till att använda rålakrits i desserter, bakverk och mat. Följ med Lotta Raab från Desserter utan gränser på en resa i lakritsvärlden. Pris 125 kr.

13.00 The historical path of Liquorice Den tyske historikern, författaren och lakritsfantasten Klaus Kreische tar oss med på en resa genom

12

LAKRITSFESTIVALEN 2013

15.00 Lyxprovning med Elisabeth Johansson Möt en av våra mest älskade kokboksförfattare, nu aktuell med nya boken Lakrits. Välkommen till en lyxig provning med lakrits, råvaror, bakverk och bubbel. Pris 140 kr.

16.00 Lakritsprovning: Vad är lakrits! Mike Räsänen från Choklad & Lakrits håller en spännande lakritsprovning. Lär dig vad lakrits är och smaka på allt från lakritsrot till lakritschoklad. Provsmakning av ett lakritsfolköl specialbryggt för Lakritsfestivalen. Pris 90 kr.

Barnbalkongen

(Plan 2, uppgång vänster trappa)

11.00 och 15.00 Ballongkonstshow Den nystartade hjälporganisationen Ballongmagi bjuder på en spännande show med Ballongprinsessan, Sveriges bästa ballongskulptör. För barn i alla åldrar. Ingen förbokning. Pris 0 kr.

12, 14 och 16.00 Lakritstrolleri Trollkarlen Mr Dannyman trollar med lakrits, upplev fantastiskt trolleri på nära håll. Kanske just du får komma upp på scenen och hjälpa till? För barn i alla åldrar. Ingen förbokning. Pris 0 kr.

Hälsobalkongen

(Plan 2, uppgång höger trappa)

12, 14 och 16.00 Det hälsosamma svarta Föreläsning med Marie-Louise Eklöf, örtexpert med inriktning på svenska vilda växter och ägare till Inspira – det Gröna Apoteket, berättar om hur lakritsroten kan användas terapeutiskt för olika åkommor. Ingen förbokning. Pris 0 kr.

17.00 Ost till det svarta guldet – en gyllene kombination Beriksson bjuder in till en livsnjutarprovning med lakritsmarmelader, lakritscrémer och andra lakritsprodukter till goda ostar. Provningshållare är Pua Övergaard från Vasastans Ost. Pris: 100 kr. Smakglädje hos Beriksson!


Utställningar

Koppla av i Sparadiset!

Lakritsminnen - tablettaskutställning Upplev din barndoms tablettaskar i utställningen Lakritsminnen. Utställningen genomförs tillsammans med radioprataren Martin Loogna som har en av världens största tablettsaksamlingar med 10 000 askar!

Lakritsfestivalen 5 år!

Workshops & aktiviteter

BÅD

A DAGARN A

Festivalspa – premiär i år! Upplev Sparadisets festivalspa på Hälsobalkongen, en oas i festivalminglet. Här kan du få prova på en spännande lakritsmassage och ta del av Sparadisets fantastiska festivalpriser på presentkort och spaprodukter eller bara vila en stund bland palmer och parasoller.

Gör din egen lakritsskrubb på Hälsobalkongen Workshop med Marie-Louise Eklöf, örtexpert och ägare till Inspira – det Gröna Apoteket. Passa även på att prova Inspiras hostmedicin med lakrits.

Ballongmagi, Trollkarlen Mr Dannyman och fotohörna på Barnbalkongen Ballongmagis Ballongprinsessa gör fantastiska ballongfigurer på beställning, hon kan över 300 olika – utmana henne! Träffa trollkarlen Mr Dannyman som trollar med lakrits. Fotografera dig med en lakritskrona.

Tillverkning av polkagrisklubbor Gör din egen polkagrisklubba med riktiga bär och äkta kryddor i Gammelstads Knäck & Karamells monter.

BILD: FOTOALLE, HYRENCHOKL ADONTAN.SE OCH INSPIR A

Lakrits på menyn i festivalcaféet och på SkyView Café Lunchrätter med lakrits i festivalcaféet i Annexet och trerättersmeny med lakrits i SkyView Café, strax utanför Annexet. Allt läckert skapat av festivalkocken David Laturnus. Läs mer på sidan 19.

Livetillverkning av lakrits

Milstolpar och foton från festivalens fem första år. Dela gärna med dig av ditt bästa Lakritsfestival-minne.

Amarellis 500-åriga historia

Lär dig mer om lakrits, om lakritstillverkning och om Amarellis 500-åriga lakritshistoria i Amarellis monter.

Tävlingar Sveriges favoritlakrits 2013

Smaka på finalisterna och rösta på din favorit i Nostalgirummet. Röstsedeln får du vid ingången. Vinnaren avslöjas på söndag kl. 16.30 i Nostalgi-rummet.

Recepttävling med Lakritsfabriken Skapa ett nytt lakritsrecept och tävla om en betald resa till Lakritsfestivalens nya LAB. I samarbete med Lakritsfestivalen, tidningen Hembakat, Kulla Flyg och Clarion Grand Hotel Helsingborg. Läs mer på sidan 20.

Vinn chokladfontän Tävla och vinn en chokladfontän som räcker till 100 personer till din nästa fest. Allt om tävlingen hittar du i montern hos i HyrEnChokladfontan.se.

Vinn lakritsresa till Holland Tävla med Van Sloten om en resa till Holland genom att provsmaka deras tre nyheter och rösta på din favorit i Van Slootens monter. Läs mer på sidan 22.

Lakrids by Johan Bülow/Chokladhuset i Limhamn bjuder på varm lakrits i sin monter.

Boksigneringar

Ölprovsmakning

Lördag kl 12-13

Prova olika lakritsöl med Stockholm Beer & Whisky Festival i deras monter.

Martin Loogna signerar sin bok om barndomens tablettaskar i Nostalgi-rummet.

Se smakprov av lakritsutställningen på Spritmuseum

Lördag kl 13–14, söndag kl 12.30–13.30

Upplev Stockholms godaste utställning.

Elisabeth Johansson signerar sin nya receptbok Lakrits i Queen of Licorices monter. LAKRITSFESTIVALEN 2013

13


21 SÖNDAG

APRIL

PROGRAM Här har vi samlat lyxiga provningar och spännande aktiviteter som förgyller din festivalupplevelse. Förboka provningarna senast en timme i förväg på www.bokaprovning.se eller i infodisken på festivalen. 13.30 Ost till det svarta guldet – en gyllene kombination Beriksson bjuder in till en livsnjutarprovning med lakritsmarmelader, lakritscrémer och andra lakritsprodukter till goda ostar. Provningshållare är Pua Övergaard från Vasastans Ost. Pris: 100 kr.

14.30 Lyxprovning med Elisabeth Johansson Möt en av våra mest älskade kokboksförfattare, nu aktuell med nya boken Lakrits. Välkommen till en lyxig provning med lakrits, råvaror, bakverk och bubbel. Pris 140 kr.

Provningsrummet

(Plan 2, uppgång vänster trappa)

11.30 ”Från choklad till Lakritsfabrik – att förverkliga sin idé” Martin Jörgensen från Lakritsfabriken i Ramlösa berättar om företagets första två år och det nya projektet Lakritskungen. Smaka prisbelönta produkter och nya experiment. Vad sägs om baconlakrits? Pris 0 kr.

12.30 Smaken lakrits – Lakritsprovning Dofta, smaka och inspireras till att använda rålakrits i desserter, bakverk och mat. Följ med Lotta Raab från Desserter utan gränser på en resa i lakritsvärlden. Pris 125 kr.

15.30 Lakritsprovning: Vad är lakrits! Mike Räsänen från Choklad & Lakrits håller en spännande lakritsprovning. Lär dig vad lakrits är och smaka på allt från lakritsrot till lakritschoklad. Provsmakning av ett lakritsfolköl specialbryggt för Lakritsfestivalen. Pris 90 kr.

16.30 Ost till det svarta guldet – en gyllene kombination Beriksson bjuder in till en livsnjutarprovning med lakritsmarmelader, lakritscrémer och andra lakritsprodukter till goda ostar. Provningshållare är Pua Övergaard från Vasastans Ost. Pris: 100 kr.

Barnbalkongen

(Plan 2, uppgång vänster trappa)

12, 14 och 16.00 Lakritstrolleri Trollkarlen Mr Dannyman trollar med lakrits, upplev fantastiskt trolleri på nära håll. Kanske just du får komma upp på scenen och hjälpa till? För barn i alla åldrar. Ingen förbokning. Pris 0 kr.

13.00 och 15.00 Ballongkonstshow Den nystartade hjälporganisationen Ballongmagi bjuder på en spännande show med Ballongprinsessan, Sveriges bästa ballongskulptör. För barn i alla åldrar. Ingen förbokning. Pris 0 kr.

Hälsobalkongen

(Plan 2, uppgång höger trappa)

12, 14 och 16.00 Det hälsosamma svarta Föreläsning med Marie-Louise Eklöf, örtexpert med inriktning på svenska vilda växter och ägare till Inspira – det Gröna Apoteket, berättar om hur lakritsroten kan användas terapeutiskt för olika åkommor. Ingen förbokning. Pris 0 kr.

Nostalgi-rummet 16.30 Prisutdelning, Sveriges Favoritlakrits 2013 Nu får vi reda på vilken av de fem finalisterna som blivit Sveriges Favoritlakrits i år!

Örtexperten Marie-Louise Eklöf föreläser kl. 12, 14 och 16.

14

LAKRITSFESTIVALEN 2013


ÄLSKAR DU LAKRITS? ÄLSKAR DU ALKOHOL? Det är mycket lakrits i Stockholm just nu. Förutom lakritsfestivalen i Globens annex erbjuder Spritmuseum den ultimata lakritsutställningen (pågår till den 15 maj). Allt om lakrits! Inklusive provningar. Med eller utan ackompanjemang av alkoholhaltiga drycker. Mer information på spritmuseum.se.

”Det frasiga skalet gör den fulländad” Pelle P

www.nammi.se

till fest

ivalpris er

!

Hallonlakritsskallar i stor 350g påse

20:Saltskallar eller Hallonlakritsskallar 100g

10:Djurgårdsvägen 38 Stockholm

bs.se

www.bu

Priserna gäller under festivaldagarna 20-21 april, 2013

& absolut art collection

LAKRITSFESTIVALEN 2013

15


Medverkande da Aldo

Emelajo design

Importerar Amarelli, italiensk lakrits med anor från 1500-talet. www.aldo.se

Konstnär och designer som gör smycken, accessoarer och inredningsdetaljer av godis! Har en speciell kollektion just för Lakritsfestivalen 2013!

Augustas fabrik Kända för sina avlånga kokosbollar och chokladbollar, till årets festival kommer de med en lakritsnyhet – salmiakbomben. www.augustasfabrik.se

Ballongprinsessan Sveriges bästa ballongskulptör dekorerar, underhåller och berättar om den nystartade hjälporganisationen Ballongmagi. www.ballongmagi.se

Beriksson Importör av ekologisk rålakrits från Kalabrien, Italien, och choklad smaksatt med lakrits. www.chokladprovning.net

Bubs Godis Tillverkar bland annat Hallonlakritsskallen – med en av Sveriges största fansidor på Facebook. www.facebook.com/Hallonlakritsskalle

Cacao International Importör av lakrits från Spanien. www.cacaointernational.com

Choklad & Lakrits Butiker i Stockholm, Trosa och på nätet med kvalitetschoklad och lakrits från hela världen! Även choklad- och lakritsprovningar. www.chokladolakrits.se

Chokladfabriken Handgjord lakritskola, macaroner och chokladpraliner. Ovanligt god choklad i alla former. www.chokladfabriken.se

16

LAKRITSFESTIVALEN 2013

Emla Konfekt Chokladhuset Limhamn/Lakrids by Johan Bülow

Tillverkar kolor, macarons, praliner och annat gott. www.emlakonfekt.se

Esteban’s

Exklusiv dansk lakrits från Lakrids by Johan Bülow i fräck design. www.chokladhusetlimhamn.se www.lakrids.nu

Sveriges importör av Black, mjuk gourmetlakrits med elegant smak. Stor satsning på Lakritsfestivalen. www.estebans.se

David Laturnus

Fairtrade Sverige

Årets festivalkock, kökschef på Stureplansgruppen Arena Catering. www.spgarena.se

Design by Rebecca Martinsson Smycken som liknar bakverk och godis. Självklart också lakritssmycken! www.beccadesign.se

Design Helena Berggren Smyckesdesigner som formgivit en specialkollektion plexiglassmycken ”Lakrits med enkel elegans” till festivalens femårsjubileum 2013. www.designhelenaberggren.se

Desserter utan gränser Upplev nya smaker på dessertprovningar, lakritsprovningar och i form av handgjord salmiakkola. www.desserterutangranser.se

Ekologistik Lakrits för alla som tänker ekologi. Importerar ett stort antal produkter i många varianter, bland annat ZEN, 1886 och Natu-Hit. www.ekologistik.se

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. www.fairtrade.se

Fazer Tyrkisk peper som har blivit turkisk peppar med hela svenska folket. www.fazer.se

Finnfood Importör av finsk lakrits som till exempel Kouvolan, Brunbergs och Haganol. www.finnfood.se

Gammelstads Knäck & Karamell Karameller och polkagrisar med norrländska bär och lakrits. www.gammelstads.com

Handgjort Stockholm Egentillverkade chokladpraliner med lakritstema. www.handgjortstockholm.se

Hans Hugo’s Importör av lakrits och choklad. www.hanshugos.se


på festivalen: Hansens glass Ekologisk glass som tillverkas på ett litet gårdsmejeri i Danmark. www.sthlmicecream.se

Hultén försäljning Importör och återförsäljare av välkända varumärken inom konfektyr. www.hultenforsaljning.se

HyrEnChokladfontän.se Sveriges största utbud av chokladfontäner för uthyrning. www.hyrenchokladfontan.se

Hållplatsens Lakritshandel Tobaksbutik på Södermalm i Stockholm med främst saltlakrits från Holland, Island, Danmark, Finland, Sverige och Tyskland i sortimentet. www.lakritshandel.se

Inspira Inspira, det Gröna Apoteket, är en fusion mellan de senaste rönen om läkeväxters aktiva ämnen och den gamla kunskapen om hur man har nyttjat dessa. www.inspira.cc

Journal Chocolat Sveriges enda chokladtidskrift – som också skriver om lakrits. www.journal-chocolat.se

Klaus Kreische Tysk historiker, författare och lakritsfantast som skrivit två böcker om lakrits. Håller föreläsningen ”The historical path of Liquorice”. www.oktoberverlag.de

Kolsvart AB Söt och salt lakrits från Malmö. www.kolsvartab.se

Kristina Thilén Designer som tidigare skapat bland annat en lakritskavaj och barbiekläder i lakrits. Presenterar ny spännande kreation på festivalen.

Lakrits – En kärleksförklaring i svart Du som missade succéboken förra året får en chans till! Författarna Annika Wallin och Annica Triberg är på plats för att signera och prata lakrits!

Lakritsfabriken/ Scandchoco Tillverkare av svensk premiumlakrits och chokladimportör. Är festivalens huvudsponsor i år. www.scandchoco.se och www.lakritsfabriken.se

Lakritskungen Kommer att lansera sin första produkt på festivalen. www.facebook.com/pages/ Lakritskungen

Lakritsroten

Nammi Godis Importör av och grossist för isländsk och holländsk lakrits. www.nammi.se

Panda/Valoratrade Finsk lakrits med anor till 1920talet. Mest känd för sina mjuka och fräscha lakritsprodukter. www.valoratrade.se

Pralinhuset Handgjorda chokladkakor och praliner med lakrits. www.pralinhuset.se

Prima Pralin Handgjorda chokladpraliner med lakrits och andra choklad/ lakritsprodukter. www.primapralin.se

Queen of Licorice

Lakritsbutik på Sveavägen i Stockholm med runt 500 sorters lakrits. www.lakritsroten.se

OS-konditorn och kokboksförfattaren Elisabeth Johansson medverkar med sina egna lakritsprodukter. www.queenoflicorice.com

Lighthouse

Robert E’s Choklad

Ljusplaneringsföretag som tidigare har designat fasadbelysningen på Friends Arena. Designar ljussättningen på Lakritsfestivalen. www.lighthouseab.se

Marika Smith Unika hattar och hårsmycken, gjorda enligt varje kunds stil, personlighet och utseende, i alla material från antik spets till lakritspipor. www.marikasmith.se

Marsipanskolan Marsipan- och chokladkonfekt med smak av lakrits. www.marsipanskolan.se

Martin Loogna Radioprofil och författare till boken Barndomens tablettaskar. Har en gigantisk tablettasksamling. www.jesseloogna.se

Handtillverkar alla egna produkter, använder bara naturliga och helst ekologiska råvaror. www.robertes-choklad.com

Ryfors Konfektyr Tillverkar lakritsremmar och lakritskolastänger. www.ryforskonfektyr.se

Smidheda Lakrits Lakritsremmar i mängder och olika längder från flera olika länder. www.smidhedalakrits.se

Sparadiset

{

Premiär för festivalspa med lakrits! Sparadiset ger annars förstklassiga behandlingar i spännande miljö på Södermalm och Östermalm. www.sparadiset.se

LAKRITSFESTIVALEN 2013

17


in eg en lak rits drö m Gö rd

Medverkande Spritmuseum Spritmuseum på Djurgården i Stockholm har till och med maj månads slut en utställning om lakrits i fast och flytande form. Lakritsfestivalen har deltagit i arbetet inför utställningen. www.spritmuseum.se

Stockholm Beer & Whisky Festival

Njut av lakrits till vin, ostbricka och pannkakor.

Visste du att lakritssmak förhöjs och smakar underbart i kombination med många andra smaker! Vi erbjuder marmelader som äpplelakrits, clementinlakrits, aronialakrits och hallonlakrits samt chokladlakritscremer. Med lakritspulver från företaget 1886 kan du även blanda din egen lakritsdröm. Inspirerande recept hittar du under ”Smaka & tillaga” på beriksson.net. Träffa oss på lakritsfestivalerna i Stockholm och Göteborg.

Hos oss kan ni prova spännande lakritsshots och -öl från några utvalda bryggerier, samt tävla om entrébiljetter till Stockholm Beer & Whisky Festival 26–28 september och 3–5 oktober 2013. www.stockholmbeer.se

Tehuset JAVA sedan 1932 Andra generationens te- och kaffehandlare. www.tehusetjava.se

Toms Sverige Pingvinstänger med lakritssmak samt Anthon Bergs Fairtrade chokladkaka med salmiak/lakrits. www.toms.se

Trollkarlen Mr. Dannyman Flerfaldig svensk- och nordisk mästare i magi gör sin nya fantastiska specialdesignade lakritsföreställning. www.dannyman.se

Trafaco Importör av Kookaburra, lakrits från Australien. Telefon 0708-60 19 20

Van Slooten Holländsk lakrits. www.vanslooten.eu

beriksson.net

Viva Lakrits/Cloetta Malaco Viva Lakrits är vår hyllning till alla lakritsälskare. Serien består av fyra olika produkter: VIVA LAKRITS Juveler, VIVA LAKRITS Pärlor, VIVA LAKRITS Briljanter och vår senaste nyhet VIVA LAKRITS Ädelstenar. www.malaco.se


David Laturnus ÄR ÅRETS FESTIVALKOCK

FOTO: INGER BL ADH

Sushi med lakrits och lakritsglacerad fläsknacke på koreanskt vis. Det serverar David Laturnus, årets festivalkock. Han är en visuellt driven matkonstnär, van med högt tempo och stora utmaningar. Sedan 2011 har Lakritsfestivalen haft LUNCHRÄTTER en speciell festivalFestivalcaféet kock. I år har David Laxsushi, lakritsrökt ma kiroll och rimmad Laturnus fått äran nigii med sallad på shi itake och fänkål att designa några samt lakritssoja. rätter som på ett Lakritsglacerad fläskna cke, Bo Ssäm, sofistikerat och med salladslökspannkak a, gemsallad, husets kimchi, Srirach nytänkande sätt i, sojamarinerade shiitake och lakritssoj använder lakrits adipp. som ingrediens. Tr er ät te rsmeny (435:–) David Laturnus SkyView Café lörd 10– är uppväxt utan22, sönd 11–18 Boka bord via boka@ för Vancouver i spgarena.se Halstrad räk- och kra Kanada. Staden har bbkaka med lakritssmörsås och vat en stark koppling tenkrassesallad. Helstekt gödkalventre till Asien och det côte med smörstekta grönsaker asiatiska köket lig, citronpotatispur é, lakrits- och sherryås ger honom varmt och Banyulvinägersenap. om hjärtat. Hans Cho kladmousse med brown bakgrund är gediiebotten, lakritsmakaroner och lakritskolasås. gen. Innan sina hittills sex år hos Stureplansgruppen Arena Catering har han bland annat varit på Operakällaren, Clarion Hotell och Stallmästargården. Stureplansgruppen Arena Catering ansvarar för mat- och dryckesserveringen på Stockholm Globe Arena. Han gillar lakrits som smakkomponent men har inte använt lakrits i maten tidigare. Det har därför varit en utmaning som krävt stor experimentlusta, men som har gett gott resultat. En del av tillagningen kommer ske i det öppna festivalköket.

David Laturnus är årets festivalkock och lockar med flera spännande rätter med smak av lakrits.

LAKRITSFESTIVALEN 2013

19


Receptävling: Vinn en dag hos Lakritsfabriken! Skapa ett nyt

t recept med lak rits och tävla om en betal d resa med övern attning till Lak ritsfabrikens nystar tade LAB i Helsingborg. Tävlingen är ett samarbete mellan Lak rits fabriken , tidningen Hembakat och Lakritsfestivalen . Gene rösa priser från flygbolaget Kulla flyg och Clarion Grand Hotel . Vinnarreceptet kommer även att presenteras i tidningen Hemb akat. Skicka receptet sen ast den 20 maj till info@lak ritsfes tivalen.se Glöm inte ange ditt na mn .

Lakritsmakare i Ramlösa: Mats Glimstål (t v) och Martin Jörgensen.

HUVUDSPONSOR 2013

LAKRITSFABRIKEN SLOPAR FÄRGEN Lakritsfabriken i Ramlösa är huvudsponsor för Lakritsfestivalen – igen. Och grundaren Martin Jörgensen kan nöjt konstatera att den tvåårsjubilerande premiumlakritsen blivit en riktig succé. Nyheter och utmärkelser duggar tätt.

Lakritsfabriken hade officiell premiär på Lakritsfestivalen 2011. Kocken, vinkännaren och chokladimportören Martin Jörgensen tyckte det var dags för en svensk premiumlakrits, tillverkad av naturliga råvaror utan konstiga tillsatser. Tanken var helt rätt och de första produkterna togs emot med stora famnen av lakritsälskarna och även de som egentligen inte gillat lakrits tidigare. Även glutenallergikerna blev förtjusta eftersom vete-

20

LAKRITSFESTIVALEN 2013

mjölet – en vanlig ingrediens i nästan all annan lakritskonfektyr – var utbytt mot rismjöl. Själva lakritsråvaran kommer från Iran. I år blir Lakritsfabrikens produkter än mer naturliga när det vegetabiliska kolet, som används för att ge konfektyren sin riktigt svarta färg, plockas bort. – Faktum är att kolet inte gör någon större skillnad på färgen, säger Martin Jörgensen. Jag tror knappt att någon kommer att se skillnad och smaken påverkas inte överhuvudtaget. Under året har Lakritsfabriken flyttat in i egna lokaler i en nyrenoverad fabrikslokal i Helsingborg. Här finns Lakritsfabriken Lab, där nya produkter provas ut och där också de nya chokladlakritsstängerna produceras. De doppas i kvalitetschoklad från franska Valrhona. – Från början hade vi tänkt att doppa någon gång i veckan men nu får vi göra det nästan dagligen, sä-

ger Martin Jörgensen, som anställt den tidigare kunden och tillika kocken Mats Glimstål som produktionschef. Totalt är det fem medarbetare i fabriken. Lakritskungen är årets nyhet och har premiär på festivalen. Den första produkten är gjutna salta riksdaler med mer lakritssmak än vad som är vanligt. Självklart pryder Martin Jörgensens porträtt de nya riksdalerna! Sedan förra året har Lakritsfabriken också hamnat i Guinness Rekordbok efter att ha tillverkat världens längsta lakritssnöre. Det är hela 519,3 meter långt! Antalet återförsäljare ökar också hela tiden, både i Sverige och utomlands. Sedan en tid säljs såväl rålakrits som konfektyr hos apotekskedjan Medstop landet runt. Vid Salmiakgalan i Helsingfors i början av året utsågs fabrikens Super Salty till årets salmiaklakrits i Finland. – Att en svensk lakrits vinner i Finland är riktigt stort och vi är väldigt stolta och hedrade över utmärkelsen, säger Martin Jörgensen.


Syskonen Mike och Tuija Räsänen har hållit lakritsprovningar för drygt 8 000 personer de senaste fyra åren!

FINLANDS FÖRSTA

+

Lilla bilden: Tuija Räsänen höll tidigare i år den kanske första regelrätta lakritsprovningen i Finland. Värd var den nyöppnade godisbutiken Sweetheart i Helsingfors och det hela dokumenterades av finsk radio.

FOTO: TIMO JULKU, INGER BL ADH OCH MIKE R ÄSÄNEN

Tillsammans har de hållit lakritsprovningar för drygt 8 000 personer. Syskonen Tuija och Mike Räsänen har sedan barnsben haft en vardagsrelation till lakrits. – Att möta andra lakritsälskare är fortfarande bland det roligaste vi vet, säger de. En härlig känsla infinner sig när lakritsälskare träffar likasinnade och det gemensamma intresset ger snabbt en gruppkänsla bland provningsdeltagarna. – En rolig sak som hände på en provning var när en kvinna frågade om lakrits är laxerande och till svar hörde vi hur de sprängde för Citybanan så hela lokalen skakade, berättar Mike Räsänen. Första provningen höll Tuija Räsänen på den första Lakritsfestivalen 2009 eftersom det behövdes en aktivitet för att berätta om vad lakrits egentligen är: – Deltagarna lyssnade som små ljus och jag insåg den stora kunskapstörst som finns kring lakrits. Snart hade efterfrågan på provningar från privatpersoner, företag och lakritsproducenter som ville informera sin personal, blivit så stor att Tuija Räsänen själv inte längre kunde hålla alla provningar. Hon frågade då sin ståuppande, lakritsälskande bror om han var intresserad av att lära upp sig till lakritsföreläsare. Tillsammans utgör syskonen ett mycket bra team med en otrolig kunskapsbank kring lakrits. De förbereder sina provningar på helt olika sätt. Mike Räsänen, som är journalistutbildad, tycker om att gräva och söka kunskap i böcker och på webben. Tuija Räsänen, som har lång erfarenhet inom handel, tycker istället om att själv få uppleva. Hon har därför rest mycket och besökt olika odlingar, fabriker och andra festivaler. I dag tycker de att det är ännu roligare att äta lakrits när de vet mer.

LAKRITSFAKTA

Lakritspassıonerade passıonerade Lakrits kommer från roten av Glychyrrhiza glabra, en ärtväxt från baljväxternas familj. Den har en grenig stjälk och strödda uddformade parblad. Blommorna blir blåvioletta och sitter som klasar i bladvecken, frukten är en rödbrun balja. Den växer i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina, Iran men finns också i Frankrike, Spanien och i vissa delar i Nordamerika och Australien. Råmaterialet kommer från växternas rötter som kan vara upp till tio meter långa jordstammar. Roten smakar först sött och sedan lite bittert. Sötman kommer från glycyrrhizin och är 50 gånger sötare än rörsocker. Glychyrrhizin är en så kallad saponin som verkar slemlösande vid hosta eftersom den sänker ytspänningen. Lakrits är en av världens äldsta aromer och har länge används i läkemedel eftersom smaken har en förmåga att dölja bitterämnen.

Blanda din egen chokladask på nätet www.chokladhotell.se Välkommen Mieneke & Günter Pralinhuset LAKRITSFESTIVALEN 2013

21


Upptäck lakritslandet

Resetävling inklusive allt!

HOLLAND

Tävla och få chansen att vinna en resa till Holland där du får besöka lakritstillverkaren Van Slootens fabrik. Resan äger rum 13–14 juni, boende och resa till och från Amsterdam ingår. Med på resan är också Lakritsfestivalens arrangör Tuija Räsänen som håller en exklusiv lakritsprovning på plats i Holland. Smaka Van Slootens tre nyheter, rösta på din favorit och du är med i tävlingen – allt sker i Van Slootens monter!

Oemotståndlig, handgjord

Lakrits

Vi firar:

23 20års års tillverkning av färsk meterlakrits!

på metervara!

Den pressas till långa, långa, många, många remmar.

Njut av orginalet.

-Vi var först i Sverige med meterlakrits!

Egen tillverkning av: Lakrits, Kola, Marmelad, Chokladpraliner, Brända mandlar mm.

www.ryforskonfektyr.se Delas sedan meter för meter, meter för meter...

22

Packas omsorgsfullt ned i sina lådor, redo för sin färd!

LAKRITSFESTIVALEN 2013

Nykyrkevägen 58 B , Mullsjö. Tel: 0392-388 30

Louise Design / Konkretek AB

Lakritsmassa som väntar på att bli meterlakrits!


Sommardröm

med lakrits

Sommarens alla färgsprakande bär tillsammans med lakritssmaken i olika former blir en uppfriskande liten tårta som serveras i vackra glas. Lotta Raab, som driver Desserter utan gränser, står för receptet.

4 PORTIONER Vit chokladkräm 2 dl cremè fraiche 30 gram vit choklad 1 krm lakritspulver smaka av med salt

Jordgubbskompott 1 liter jordgubbar ½–1 dl syltsocker 1-2 msk pernod eller pastis 4 skivor sockerkaka 4 dl färska jordgubbar, hallon, blåbär och lingon 2 msk svartvinbärsmarmelad ca ½ tsk rålakritsströssel 1. Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikro. Rör först

FOTO: SANDR A GUNNAR SSON,PONTUS GUSTAVSSON OCH VAN SLOOTEN

ut lite av cremè fraichen i chokladen, och vispa sedan ner all cremè fraiche. Smaka av med lakritspulver och salt.

2. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Koka upp under omröring och låt sedan koka kraftigt ett par minuter tills sockret har lösts upp. Smaka av om det behövs mer socker, men kompotten ska vara ganska syrlig. Dra av plattan och tillsätt pernod. 3. Dela sockerkakan i grova kuber. Krossa rålakritsstång i mortel till ett strössel. 4. Skiva eller dela jordgubbarna i bitar. 5. Varva kräm, sockerkaka, kompott, bär och frukt i små likörglas eller liknande. Beräkna ungefär ½ msk marmelad och 2 msk kompott per glas – annars blir det för sött. Strössla sparsamt med rålakrits mellan varje lager. 6. Garnera med rålakritsströssel vid servering.

LAK RITS FESTIVALEN

LÄSA MER?

Följ oss och våra 30 festivalbloggare: lakritsfestivalen.se facebook/lakritsfestivalen twitter/lakritsfestivalen instagram/lakrits

VI SES IGEN 22–23 MARS 2014!

SUGEN PÅ MER LAKRITS?

Till och med juli får du 10 % rabatt i arrangören Choklad & Lakrits webbshop: chokladolakrits.se Ange rabattkoden: lakritsnostalgi

LAKRITSFESTIVALEN 2013

23


Ett populärt sortiment av lakrits, inte minst i Finland Vi är väldigt stolta över titeln för bästa lakrits i grannlandet Finland. Vår Super Salty Premium Liquorice blev utsedd till Salmiakki Finlandia 2013! – Ett prestigefyllt pris i landet som äter mest lakrits i världen. Kiitos! /Säger vi på Lakritsfabriken i Ramlösa.

WWW.LAKRITSFABRIKEN.SE

E IG

RITSK K A

G UN EN

L

Dannfeltsgatan 12 | 256 57 Ramlösa, Sweden | +46 (0) 42 29 27 90

SVER

SALTA RIKSDALER

LANSE RAS P Å

L AKRITS-

FESTIVAL

Landet krönte mig Lakritskungen. Dessa salta riksdaler föddes ur mina egna grundrecept och har en smak som regerar.

LAKRITSKUNGEN.SE

Dannfeltsgatan 12 | 256 57 Ramlösa, Sweden | +46 (0) 42 29 27 90

EN

S T O C K H O L M KOM OCH PROVSMA KA!

Lakritsfestivalen 2013  
Lakritsfestivalen 2013  

Lakritsfestivalens programtidning produceras i samarbete med Journal Chocolat. Festivalen återkommer den 22-23 mars 2014. Läs mer på lakrits...

Advertisement