Page 1

Borgunda MAGASINET

HÖST& VINTER S NR 2/2013

EN TIDSKRIFT FRÅN BORGUNDA BYGGHANDEL

Livsnjutaren Steffo gillar att snickra ALLT FLER SKAFFAR ALUMINIUMFÖNSTER

Steffo Törnquist vid ett rör från en gammal bränneriapparat på Spritmuseum. Läs om honom på sidorna 26–28.

Nu blir det lättare att hitta snygga

arbetskläder MARIESTAD NÄSTA

FÖR BORGUNDA BYGGHANDEL

RESMÅLET:

KARIBIEN


70 BEGAGNADE VAGNAR & HUSBILAR UTE OCH INNE O Kan jag som egen företagare köpa husvagn eller husbil på firman? – Javisst, vi har ett förmånligt företagsupplägg och finansiering. Kontakta oss för mer information.

KABE ROYAL 560 LXL 2014

BESÖK VÅR NYA TILLBEHÖRSBUTIK 480 m2 Markiser till din husvagn och husbil, AC, backkameror, LED-lampor, laddare, melamin-serviser, glas med mera.

JUST NU: Vi har cirka 30 nya husvagnar

från Kabe och Adria hemma för visning.

Joakim, säljare

Ulrica, butik

Sigge, säljare

Carl-Johan, service

Robert, service

SUPER SONIC 701 SC 2014 Begagnatkampanj pågår! TÄLTUTSTÄLLNING Välkommen in eller besök FRÅN ISABELLA GASOL- vår hemsida i dag!

FYLLNING (P11) WE CAMP 295:– Ord.pris 350:– FRITIDSMÖBLER

Lämna barnen i vår barnhörna med film och Nintendo Wii

Malin, ekonomi

www.erikssonshusvagnar.se

ÖPPET: Måndag–torsdag 9.30–18. Fredag 9.30–17. Lördag 10–13.

Kan en transportbil ge dig mer än du förväntar dig? NYA FORD TRANSIT CUSTOM 270S BAS 100 HK TDCI Vår smartaste transportbil hittills. Med helt ny teknologi och smartare utrustning. Luftkonditionering ESP CD/Radio med AUX-ingång Elspeglar Fjärrstyrt centrallås Elfönsterhissar Farthållare

Brandt Netto

Eluppvärmd vindruta EB värmare med tidur Dragkrok Serviceintervall 5.000 mil/2 år = låga driftskostnader Leveransklar Euro 5

195.000:-*

Leasingkostnad

2.647:-/mån**

FORD TRANSIT 260S BAS 100 HK TDCI

En riktig välutrustad klassiker. Sexväxlad för ännu roligare körning. Luftkonditionering ESP CD/Radio med AUX-ingång Elspeglar Fjärrstyrt centrallås Elfönsterhissar Farthållare

Brandt Netto

Eluppvärmd vindruta EB värmare med tidur Dragkrok Serviceintervall 5.000 mil/2 år = låga driftskostnader Leveransklar Euro 5

164.000:-*

Leasingkostnad

2.226:-/mån**

– Vi har alltid bilar i lager för snabba leveranser. Kom in och prata transportbilslösningar med mig! Transportcenter i Skövde Säljare Christian Eriksson, 0500-50 01 23

ford.se

* Alla priser är exkl. moms och gäller ett begränsat antal lagerbilar. ** Månadskostnad är beräknat på 4,95% ränta, 20% kontantinsats, 40% restvärde vid 36 månader. Inga övriga avgifter. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade.


NR 2/2013

INNE INNEHÅLL 20

Extra rörlighet på jobbet med L.Bradors nya arbetsbyxor i stretch. L.Brador är ett av de varumärken du hittar i Borgundas nya klädbutik i butiken i Tidaholm.

ÖPPNA DÖRReN!

Snygga proffsiga arbetskläder

10

6–7 Riktigt smarta tips

14 Poppis med aluminium

20 Öppna din dörr

8 Mariestad nästa!

18 Satsar på bohusgranit

24 Praktiska tips om ROT

OMSLAGSFOTO: HANS ALM: DENNA SIDA: PR-BILDER

Satsa på ett verktygspaket från Hitachi, praktiska galler hindrar snöras, varma vinterkängor och uppdaterad mobilapp. Nu finns Borgunda också i Mariestad, vilket gör att kunder i norra Skaraborg får betydligt kortare väg till sin bygghandel.

Numera väljer många att installera fönster med aluminiumbågar. Det högre priset räknas snabbt hem med lägre energinota. Benders förvandlar den gamla bilfabriken i Uddevalla till en modern anläggning för förädling av den berömda bohusgraniten.

En bra dörr ska inte bara vara snygg att se på – den ska också vara praktisk och skydda mot väder, vind och inbrott. Vilka arbeten berättigar till ROT-avdrag – och vilka gör det inte? Får jag bygga pool och dra av för arbetskostnaden?

10 Arbetskläder blir mode

26 Livsnjutaren Steffo

12 De fick årets stipendium

29 Möt värmen i Karibien

Den som vill ha ett riktigt bekvämt plagg väljer numera att köpa professionella arbetskläder. Utbudet blir allt bättre. Emil Svensson och Robin Persson har fått stipendium av Borgunda Bygghandel för sina goda studieresultat i gymnasiet.

Vi träffar livsnjutaren Steffo Törnquist, som numera är i den positionen att han bara kan göra saker han tycker om. Funderar du på en resa till sol och värme? Då vill vi gärna tipsa om Dominikanska republiken i Karibien. BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

3


Ska du bygga ut eller renovera?

Ny låsbutik på Trätorget 6 i Falköping Måndag–fredag kl 7–16 tel 0511-40 44 00 Välkommen!

Kom in till oss på kontoret i Falköping eller ring 0515-723100 så berättar vi vad vi kan hjälpa till med när du ska bygga ut eller renovera. Prata med oss redan idag!

Det kompletta entreprenadföretaget

Grävning, Brunnsborrning, Rivning Horisontell borrning Försäljning av matjord och grus

www.passera.se 4

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

Jan Lundblad AB

Telefon 0503-40075 www.janlundblad.se


2.2013 INLEDNING

Det vore bra med en grön vinter

HÄR FINNS DIN BYGGHANDEL BORGUNDA/SKÖVDE Huvudkontor, 0500-44 54 80

FALKÖPING

Odengatan 3, 0515-101 82

MARIESTAD

Nykvarn 1, 0501-393 160

TIDAHOLM

Ramstorpsvägen, 0502-198 80 Marbodal Center, 0502-65 35 00

VINNINGA

Tistelvägen 2, 0510-48 54 80

Borgunda MAGASINET

Efter en fantastiskt fin sommar och solig start på hösten vore det inte dumt om det blir en mild och grön vinter. Då kan byggbranschen få jobba på i normal takt utan störningar som tjäle och kylslagna arbetsdagar. Detta i kombination med förslag om förenkling av byggreglerna kan ge branschen den skjuts framåt som så väl behövs. För närvarande är nyproduktionen av både småhus och lägenheter historiskt låg, men jag tycker mig se signaler om att det är lite mer uppåt än det varit senaste året. Hösten är en intensiv period hos Borgunda Bygghandel. Det har varit mässor, konstnatt och vi firar ett år i nya butiken i Falköping. I Tidaholm jobbar vi för fullt med om- och tillbyggnad som ska vara klar i mitten av november. Samtidigt drar vi upp planerna för hur vi ska utveckla vår anläggning i Mariestad. Läs mer om det på sidorna 8–9. Läs också om vår spännande satsning på en klädbutik i butiken i Tidaholm på sidorna 10–11. Vi sätter en helt ny standard i hur arbetskläder presenteras och har kikat lite grand på hur sportbutikerna gör. Tanken är att det ska bli betydligt enklare att få tag på professionella, snygga och prisvärda kläder och skor på ett och samma ställe. Det ska bli intressant att se hur just du och våra övriga kunder tar emot den här satsningen. Trevlig läsning och en riktigt god höst! HAns JOHAnssOn VD, BORGUNDA BYGGHANDeL hans.johansson@borgunda.se

Tidskrift från Borgunda Bygghandel AB, 541 93 Skövde. Tel 0500-44 54 80. Ansvarig utgivare: Hans Johansson. E-post: hans.johansson@borgunda.se. Produktion: Koncis Affärsinformation AB, Skövde. Tryck: Trydells, Laholm 2013. Redaktör: Per-Olof von Brömsen, telefon 0704-44 66 82, povb@koncis.se. Annonsbokning: Karina von Brömsen, tel 0704-13 26 26, kvb@koncis.se. BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

5


BORGUnDAAKTUELLT

DAGS TÄNKA PÅ VÅRMÅLNINGEN

VERKTYGSPAKET FRÅN HITACHI

Till och med februari köper du Hitachis verktygspaket 18V för proffsanvändare till kampanjpris. Verktygen levereras i praktisk bag med hjul, teleskophandtag och bärremmar. Paktet innehåller borrskruvdragare (DS 18DSL), cirkelsåg (C 18DSL), sticksåg (CJ 18DSL), tigersåg (CR 18DSL), lampa (UB 18DAL), 3 batterier och kombiladdare. Pris 7 900 kr (ord pris 9 875 kr).

Hösten är här, men det är dags att tänka på våren redan nu. Hur ser fasaden ut, borde den inte målas snart? Passa på och köp färgen i god tid så kan du komma igång så snart vädret tillåter. Cuprinol 2 in 1 fasadfärg kostar 1 429 kr för 10 liter.

UNDVIK OVÄNTADE SNÖFALL!

Med det här smarta snörasskyddet från Benders undviker du oväntat kraftiga snöfall. Skyddet består av tre rör i tremeters längder med förmonterade skarvplåtar. Infästning sker med fotplatta eller bärläktsfäste. Artnr Y03020. Pris från 1 325 kronor. Kom in till oss för närmare information.

SMARTATIPS Borgunda Bygghandel säljer tusentals olika produkter från en lång rad leverantörer. Här tipsar vi om några smarta, praktiska och aktuella prylar. Vill du veta mer? Kom in till oss! 6

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013


BORGUnDAAKTUELLT

Vår mobilapp har fått nytt utseende Nu har vi uppdaterat vår mobilapp – bland annat har den fått ny layout, utställningsbilder och en rad instruktionsfilmer. Appen informerar även när det finns lediga jobb hos oss och har också ett arkiv med samtliga nummer av BorgundaMagasinet. Vi håller också på att ta fram en app för iPad. Håll utkik på hemsidan och i mobilappen när den är klar!

HÅLL DIG

VARM!

VI HAR TAPETERNA!

BILDER FRÅN BORGUNDA BYGGHANDELS LEVERANTÖRER

S

Håll värmen i vinter med plagg från L.Brador. Strumpor 89 kr, mössor 49 kr och underställ för 199 kr.

Dags för nya tapeter? Vi representerar de flesta och bästa leverantörerna: Boråstapeter, Decor Maison, Duro, Ecotapeter, Midbec, Intrade med flera. Beställ och få leverans redan nästa arbetsdag. Kom in och låt dig inspireras! Bilden visar en läcker tapet från Decor Maison, som blandar nordisk stil med internationell klass och skapar spännande mode i ditt hem.

GE VINTERN EN REJÄL KÄNGA Finns det något värre än att frysa om fötterna? Se till att du slipper det i vinter – skaffa ett par riktigt bra kängor! Vi har tre olika modeller, pris från 1 379 kronor. När du köper kängor får du ett par L.Brador Extreme strumpor (värde 185 kr) utan extra kostnad. Nu gör vi också en stor satsning på arbetskläder och skor med en ny shop-in-shop i Tidaholm. Läs mer om detta på sidorna 10–11.

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

7


BORGUnDAAKTUELLT Borgunda Bygghandel fortsätter sin frammarsch i Skaraborg. Nyligen övertogs JGs Bygghandel i Mariestad, som därmed blir den sjätte anläggningen. -Nu får vi betydligt större möjligheter att serva våra kunder i norra länsdelen, säger vd Hans Johansson.

Borgunda Bygghandel tar klivet till

M ARIESTAD B

orgunda Bygghandel har de senaste åren växt kraftigt genom förvärv av en rad anläggningar. Under förra året övertogs till exempel Marbodal Center i Tidaholm – en av Sveriges största köksutställningar – samt anrika Klingners Trävaruaffär i Falköping. I våras blev det så klart att Borgunda Bygghandel även övertar JGs Bygghandel i Nykvarn utanför Mariestad. Bygghandeln startades av John Gustavsson 1940 och var i familjens ägo fram till mitten av 1990talet. Därefter drevs den av Hassle byggvaror – de senaste sex åren under ledning av Michael Lundin. Borgunda Bygghandel tillträde anlägg8

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

ningen den 1 juli och har nu stora planer för framtiden. Totalt omfattar anläggningen cirka 15 000 kvadratmeter och kommer successivt att genomgå en rejäl förvandling. I första etappen kommer man bland annat att uppföra fler byggmaterielhallar. Men även en helt ny butik, med ett brett sortiment av olika byggprodukter, inklusive en väl tilltagen avdelning för arbetskläder och personlig skyddsutrustning, kommer att öppnas. – Den nya butiken kommer att ligga i bottenplanet på det gamla hyvleriet och på andra våningen blir det kontor samt utställningsytor för kök och badrum. Den nuvarande butiksdelen kommer delvis att

användas till varmlager, berättar Hans Johansson. Redan har de första spadtagen för ombyggnationen tagits samtidigt som den befintliga personalstyrkan utökats med fler medarbetare.

TÄCKER IN EN ”VIT FLÄCK” – Med den nya anläggningen täcker vi det som tidigare varit en ”vit fläck” för oss på Skaraborgskartan. Sedan tidigare har vi många kunder även i den norra länsdelen. Nu har det blivit lättare för dem att ta sig till oss samtidigt som transporterna av byggmateriel ut till kunderna förkortats, sammanfattar Hans Johansson. TexT LeO OLssOn

FOTO: MIKAEL LJUNGSTRÖM OCH- JONAS THOMAS

Borgunda Bygghandel finns nu också i Mariestad och framöver kan anläggningen komma att se ut som på bildmontaget till vänster. – Nu täcker vi det som tidigare varit en ”vit fläck” för oss på Skaraborgskartan, säger Borgunda Bygghandels VD Hans Johansson.


BORGUnDAAKTUELLT

ALLA SKARABORGARE HAR NÄRA TILL OSS!

KARTBILD: CHRISTINA JONSSON

Nu när vi också finns i Mariestad är det faktiskt ingen i Skaraborgsområdet som har längre än cirka 30 minuters bilresa till någon av våra anläggningar! Mycket välkommen till Borgunda – skaraborgarnas egen bygghandel!

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

9


BORGUnDAAKTUELLT

Den här snygga vind- och vattentäta jackan (L.Brador Workwar 422P) med tejpade sömmar är ett exempel på allt snyggare och professionella arbetskläder.

ARBETSKLÄDER

BILDER FRÅN L.BRADOR OCH SKYDDA

–ALLT SNYGGARE OCH PROFFSIGARE

10

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013


BORGUnDAAKTUELLT Den tiden är förbi när ett par gamla avlagda jeans fick duga som arbetsbyxor. Numera finns ett stort utbud av både snygga och funktionella arbetskläder. -Den som vill ha något riktigt bekvämt plagg väljer att köpa professionella arbetskläder, säger Peter Strandh, försäljningschef på Skydda.

U

tvecklingen inom arbetskläder och personlig skyddsutrustning har gått snabbt de senaste åren. Det har gjort att de flesta hantverkare i dag föredrar att använda plagg som är ”skräddarsydda” för olika arbetsuppgifter. – För 10–15 år sedan var det vanligt att hantverkaren åkte till jobbet och bytte om till sina arbetskläder, som i många fall var några gamla avlagda fritidsplagg. Numera tar han eller hon på sig arbetskläderna där hemma och använder dem hela dagen. Många arbetskläder är så snygga, praktiska och tåliga att de fungerar lika bra på jobbet som på fritiden, konstaterar Peter Strandh. Skydda ingår i B&B Tools-koncernen och är en av de ledande leverantörerna av

arbetskläder och personlig skyddsutrustning i norra Europa, bland annat till Borgunda Bygghandel. I sortimentet finns allt från hörselskydd och skyddsglasögon till skor och arbetskläder. Företaget har fyra egna varumärken – Cresto, Guide, L.Brador och Zekler – men representerar också ett stort antal andra leverantörer inom området. – Tekniskt har produkterna utvecklats enormt de senaste åren. Ett hörselskydd exempelvis bestod tidigare av ett par kåpor eller öronproppar. Numera finns hörselskydd som är försedda med utrustning för internkommunikation och blåtandskoppling för mobiltelefonen, förklarar Peter Strandh. Men det som bidragit till det ökade intresset är också den skärpta arbetsmiljö-

lagstiftningen. Numera krävs att företagen förser sina anställda med nödvändig skyddsutrustning för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar. – Lagstiftning som tidigare innehöll formuleringar som ”bör användas” har i många fall ersatts med ”skall användas”, konstaterar Peter Strandh. Men även om det bland hantverkare blivit självklart att utrusta sig med riktiga arbetskläder och skyddsutrustning är det fortfarande många hemmafixare som slarvar med säkerheten. – Många olyckor går att undvika. Ett gott råd är att använda den skyddsutrustning som finns på marknaden, som till exempel fallskydd och skor med stålhätta, säger Peter Strandh. TexT LeO OLssOn

Nu har vi klädbutik i butiken i Tidaholm Borgunda Bygghandel har inlett en offensiv satsning på arbetskläder och personlig skyddsutrustning. I den omgjorda anläggningen i Tidaholm finns nu en butik-ibutiken med ett av marknadens största utbud av kläder, skor, handskar, fallskydd, huvud-, hörsel-, ögon- och andningsskydd med mera. – Vår ambition är att kunna serva kunderna med allt de behöver – både med rätt produkter och rätt kunskap. För att kunna vägleda kunderna har vi anställt medarbetare med stort kunnande och bred erfarenhet av just det här produktsegmentet, säger Hans Johansson, vd för Borgunda Bygghandel. Butiken i Tidaholm har inretts av Hestra Inredningar, ett företag som utvecklar och designar butiksinredning till företag inom olika branscher och som även svarat för inredningen i Borgunda Bygghandels övriga anläggningar.

– Butiksdelen med arbetskläder och personlig skyddsutrustning är unik. Miljön har större likheter med sportbutiker som Stadium och Intersport än traditionell bygghandel, förklarar Joakim Uveborn, säljare och projektledare på Hestra Inredningar. Bland annat har väggarna försetts med så kallade spårpaneler för att kunna exponera plaggen på ett snyggt och överskådligt sätt kombinerat med hyllsektioner och podier i ljusa färger. Provrummen är platsbyggda i cederträ. I butiken finns dessutom utrustning för att kunna trycka och brodera till exempel logotyper på plaggen. – Det här är en satsning som ingen annan inom bygghandeln tidigare gjort. Det sportbutikerna gjorde för tio år sedan gör vi nu med arbetskläder och personlig skyddsutrustning. Och om satsningen i Tidaholm slår väl ut kan det säkert bli en uppföljning även i våra övriga butiker, säger Hans Johansson.

Borgunda Bygghandel har byggt om anläggningen i Tidaholm och här finns nu en butik-i-butiken med ett av marknadens största utbud av arbetskläder.

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

11


BORGUnDAAKTUELLT Emil Persson jobbar hos Svärds Snickeri och...

...Robin Svensson på Calles Bygg.

Emil och Robin fick Borgundas stipendium

B

ygg- och anläggningsprogrammet på Kavelbrogymnasiet i Skövde ger en bred utbildning inom bygg- och anläggningsbranschen och är dessutom en så kallad branschrekommenderad skola av BYN, Byggindustrins Yrkesnämnd. Programmet är treårigt och under första året får eleverna prova på olika yrken inom branschen för att sedan specialisera sig på olika inriktningar. Husbyggnad vänder sig till den som vill arbeta som snickare eller betongarbetare, måleri är för den som vill lära sig olika tekniker inom

12

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

målning, spackling och tapetsering, medan anläggningsfordon passar den som vill arbeta som maskinförare samt väg-, markoch anläggningsarbetare. Både Emil Persson och Robin Svensson valde inriktningen för husbyggnad. – Först var jag inne på att bli målare, precis som min pappa. Men efter en praoperiod som snickare i nian tyckte jag det verkade mer intressant och ändrade mig, säger Emil Persson. Robin Svensson har däremot alltid haft siktet inställt på att gå i sin pappas fotspår och bli snickare. – Det som är så kul med att vara snickare är att det är så omväxlande – ingen dag är den andra lik, säger han. Under de tre skolåren fick de lära sig yrket både genom teori och praktiska övningar. I utbildningen ingår bland annat att bygga friggebodar och andra småhus som sedan används som övningsobjekt av eleverna på el- och vvs-programmen. – Visst fick man lära sig massor under utbildningen. Men riktigt fullärd blir man nog aldrig. Allting förändras och oavsett hur länge man jobbat lär man sig alltid något nytt, konstaterar Robin Svensson. I genomsnitt brukar nio av tio elever som går ut bygg- och anläggningsprogrammet få en lärlingsplats efter avslutad utbildning. Och Emil Persson och Robin

Svensson var inget undantag – Emil Persson arbetar i dag som snickare på Svärds Snickeri, ett mindre företag med en handfull anställda, och Robin Svensson på Calles Bygg, med närmare 100 anställda och med tyngdpunkten på större byggentreprenader och avtalsbyggservice. – Under sommaren har jag varit en hel del på Volvo och gjort servicejobb. Men som lärling är jag alltid med en handledare, berättar Robin Svensson. Både Emil Persson och Robin Svensson är nöjda med sitt yrkesval och ångrar inte att de sökte sig till Kavelbrogymnasiet. – Jobbet är precis så intressant som jag trodde det skulle vara. Det känns helt rätt för mig, säger Emil Persson. TexT LeO OLssOn

MÅnGÅRIGT sKOLsAMARBeTe Kavelbrogymnasiet har ett mångårigt samarbete med Borgunda Bygghandel, som bland annat svarar för materialleveranserna till bygg- och anläggningsprogrammet. Dessutom delar bygghandeln varje år ut stipendier till två elever i avgångsklasserna i form av presentkort och i år var det alltså Emil Persson och Robin Svensson som utsågs till stipendiater.

FOTO: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Bygg- och anläggningsprogrammet på Kavelbrogymnasiet är populärt, inte minst för de goda möjligheterna att få jobb efter utbildningen. Två av årets avgångselever var Emil Persson och Robin Svensson, som belönades med Borgunda Bygghandels stipendium för sina goda studieresultat.


FÄRGPIGMENTET RÄCKER I 100 ÅR TILL Falu Rödfärg tillverkas av pigment från Falu Gruva – precis på samma sätt som det alltid gjorts sedan mitten av 1700-talet. Men tillgången till pigment är begränsad och om 80–100 år är det slut. Falu Rödfärg används ibland lite slarvigt som samlingsbegrepp för all röd slamfärg. Men egentligen finns bara ett enda original. Namnet Falu Rödfärg är lagligt skyddat och får endast användas på färg som innehåller pigment från Falu gruva. Pigmentet, som består av ett 20-tal olika mineraler, utvinns ur den varp som tagits upp ur gruvan under århundraden – senast under 1920-talet – och som kasserades på grund av att den inte ansågs duga till att smälta ned till koppar. Det är eroderingen på varpen som nu tvättas bort och används för att framställa pigmentet. – Med nuvarande produktionsvolymer och tillgången till varp räknar vi med att råmaterialet ska räcka ytterligare 80– 100 år. Men sedan är det slut, förutsatt att vi inte får använda de k-märkta varphögar som finns kring gruvan, säger Yngve Riis, försäljningschef på Falu Rödfärg. Företaget Falu Rödfärg har ett 20-tal anställda och ägs av Stora Kopparbergs Bergslags AB, som i sin tur ingår i Stora Enso. Efterfrågan har varit relativt stabil under årens lopp och numera finns den klassiska färgen inte bara i rött och ljusrött, utan även i svart och antracitgrått. – Många nya hus i nyfunkisstil målas i svart eller antracitgrått. Men 75 procent av all Falu Rödfärg är ändå röd – precis som namnet antyder, förklarar Yngve Riis.

500 VILL JOBBA HOS OSS! 500

Såg du vår reklamfilm som gick i TV4 Skaraborg i början av september? Där artisten Helena Hvistendahl Philipson agerar nyhetsankare och berättar att vi söker tio nya medarbetare till våra olika anläggningar? Då är du inte ensam. Vi hade planerat att filmen skulle sändas under fjorton dagar men vi fick avbryta efter halva tiden – då hade vi fått in mer än 500 jobbansökningar. TV-spoten gav oväntat bra respons och riktigt många intressanta ansökningar.

EN LÅDA MED TRE FLASKOR RÖTT, TACK.

Får vi presentera Le Preare Appassimento, första boxen på Systemet som innehåller 2,25 liter (3 flaskor). En femtedel av druvorna som använts har förädlats enligt appassimentometoden, vilket ger vinet en mer intensiv, kryddig smak med ton av fat och örter. Stor doft av fat, russin, tobak och mörka bär. Passar till pasta, risotto, kött och lagrade hårdostar. Enklast beställer du Le Preare Appassimento direkt på www.granqvistbev.se/74388 2 , 2 5 L , PR I S 1 39 K R , N R 74 3 88. A L KOHOL H A LT 14 VOL% .

Veta mer om våra varor? Beställ kostnadsfri prenumeration på vår tidskrift Vinfo. Ring oss eller besök vår hemsida!

T E L 0 5 0 2-14 8 8 8 . V U L C A N ÖN , 52 2 3 0 T I DA HOL M .

W W W.GR A NQV I S T BE V. S E

VI SÅGS VÄL PÅ MÄSSAN? Sista helgen i september ställde Borgunda Bygghandel ut på Villafamiljens mässa i Arena Skövde. Vi slog på stort och hade en 100 kvadratmeter stor monter – nytt rekord!

VI FIRAR ETT ÅR I FALKÖPING MED FINA ERBJUDANDEN Nu har det redan gått ett år sedan Borgunda Bygghandels anläggning i Falköping invigdes. Det firar vi givetvis med ett antal fina erbjudanden. Se borgunda.se för detaljerad information och öppettider.

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

13


BYGGREPORTAGE

ALLT FLER VÄLJER

ALUMINIUM-

FÖNSTER

Ett av de främsta skälen är att aluminiumklädda fönster lönar sig i längden. De är praktiskt taget underhållsfria.


BYGGREPORTAGE

Fönster i dag är inte längre som fönster var förr. Fönster finns numera i mängder av olika varianter, men framför allt har de blivit ännu mer energisnåla och lättskötta. De flesta fönster som kommer från SP Fönster i Edsbyn har i dag en aluminiumklädd utsida som gör dem praktiskt taget underhållsfria.

D

et har skett en radikal förändring på fönstermarknaden. Tidigare valde de flesta träfönster till sina hus, men numera är det mest fönster med aluminiumklädd utsida som gäller. – Sex av tio väljer i dag aluminiumklädda fönster mot tre av tio kunder för bara fem år sedan. Ett av de främsta skälen är att det lönar sig i längden. Aluminiumfönstren är visserligen cirka 10–15 procent dyrare, men tack vare att de kräver minimalt underhåll blir kalkylen mycket förmånlig på sikt, förklarar Per-Olof Uppegård, som är försäljningschef på SP Fönster. SP Fönster, som tillsammans med Traryd Fönster ingår i Svenska Fönster, har så gott som all tillverkning av både aluminiumfönster och traditionella träfönster koncentrerad till Edsbyn. Fabriken är norra Europas största fönsterfabrik med cirka 63 000 kvadratmeter under tak och drygt 700 anställda. – Tillverkningen är högt automatiserad, men har också ett stort inslag av manuellt arbete. Fortfarande krävs både stora yrkeskunskaper och rätt hantverkskänsla för att tillverka ett kvalitetsfönster, understryker Per-Olof Uppegård.

SVENSK PIONJÄR PÅ FÖNSTER

Aluminiumfönster ur SP Fönsters serie Balans. De har ett u-värde på endast 1,2 som standard, vilket sänker värmenotan rejält.

SP Fönster startade redan 1946 som ett mindre snickeri med tre anställda under firmanamnet Olmats & Person. I mitten av 1960-talet bestämde man sig för att helt lägga om kursen mot fönstertillverkning och byta namn till SP Snickerier. – På den tiden var det inte så vanligt med specialiserade fönsterfabriker och SP Snickerier blev något av pionjär på industrialiserad fönstertillverkning, konstaterar Per-Olof Uppegård. Sedan dess har företaget växt kraftigt. 1996 förvärvades företaget av investmentbolaget IndustriKapital, som år 2000 sålde det vidare till danska VKR Holding, en världsomspännande koncern med cirka 15 000 anställda i 40 länder. F

– Sex av tio kunder väljer i dag aluminiumklädda fönster mot tre av tio kunder för bara fem år sedan, säger Per-Olof Uppegård, försäljningschef på SP Fönster.

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

15


BYGGREPORTAGE

Sideswingfönster fungerar i princip som vridfönster, men öppnas vertikalt runt sin egen axel, vilket gör det lätt att putsa dem inifrån.

FRÅN KULTUR TILL KONTOR Huvudprodukterna utgörs av Balans och Stabil. Balans är ett stilrent fönster med aluminiumklädd utsida medan Stabil är ett gediget träfönster som passar de flesta hus. Men i sortimentet finns även allt ifrån så kallade kulturfönster, som är traditionella fönster i gammal stil, men med moderna funktioner, till fönster för kontor och offentlig miljö. – Gemensamt för samtliga modeller är de goda energivärdena. Balans exempelvis har ett u-värde på endast 1,2 som standard, vilket betyder mycket för värmenotan. Om ett gammalt tvåglasfönster med ett u-värde på 3,0 ersätts med ett modernt, energieffektivt treglasfönster med ett u-värde på 1,2 ger det en energibesparing på hela 60 procent, förklarar Per-Olof Uppegård. Men dagens fönster är inte bara energisnåla, utan har även design och funktioner som ger huset ett lyft och är praktiska att använda. De öppningsbara finns i fem olika modeller – som inåtgående fönster, utåtgående fönster, vridfönster, sidohängda och så kallade sideswingfönster. – Sideswingfönster fungerar som vridfönster, men öppnas vertikalt runt sin egen axel, vilket gör det lätt att putsa dem inifrån, berättar Per-Olof Uppegård. 16

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

Samtliga fönster går också att specialanpassa genom tillval av till exempel persienner, myggnät och spröjs. För att fästa spröjsen i fönsterbågen har SP Fönster utvecklat ett unikt beslag som sitter i änden på spröjsen och som blir helt osynligt, både utifrån och inifrån.

MÅNGA SORTERS GLAS – Det finns även många sorters glas, till exempel glas med inbyggt solskydd, extra ljuddämpning och självrengörande egenskaper. Det senaste är ett glas som försetts med en beläggning som förhindrar kondens – ett naturligt fenomen som kan uppstå om fönstren är så energisnåla och släpper igenom så lite värme, säger PerOlof Uppegård. Men oavsett utförande har SP Fönster samma höga kvalitet i alla sina produkter. Träråvaran utgörs av långsamväxande fura från Dalarna och Hälsingland. Virket kommer färdigtorkat till fabriken i Edsbyn där komponenterna planhyvlas och fogas samman för att få vridstyvhet och förhindra sprickbildning. Alla fönster ytbehandlas i lösa delar – först med ett mögel- och rötskydd och därefter med ett lager grundfärg och ett lager toppfärg. Sedan drygt tio år tillbaka används uteslutande vattenbaserade färger i måleriet. – De tester som utförts av Beckers visar att vattenbaserade färger är minst lika hållbara som lösningsmedelsbaserade, säger Per-Olof Uppegård.

ENSAMMA OM SVANEN SP Fönster har kommit långt med att miljöanpassa produktionen och har bland annat ett ledningssystem med mål, rutiner och instruktioner för miljöarbetet som är certifierat mot ISO 14001. Dessutom är SP Fönster den enda svenska fönstertillverkaren med Svanenmärkta produkter i sortimentet. – Svanen ställer krav på energivärde, men även på träråvara, produktion, energieffektivitet, återvinning och kemiska produkter. En garanti för att våra fönster minskar miljöbelastningen hela vägen från produktion till användning, säger Per-Olof Uppegård. TexT LeO OLssOn

5

VIKTIGA FRÅGOR NÄR DU SKA VÄLJA FÖNSTER  Vilken stil har huset? Varje epok har sin egen stil på fönster.  Hur vill jag kunna öppna fönstren? De öppningsbara finns i olika varianter – som inåtgående, utåtgående, vridfönster eller så kallade sideswingfönster.  Hur ska fönstren användas? De kan till exempel utrustas med till exempel solskydd, extra ljudisolering och barnspärrar.  Vilken typ av ljus vill jag ha i rummet? Avrundade profiler och kanter ger ett mjukt och behagligt ljus, medan skarpa profiler och kanter ger skarpa skuggor.  Hur djupt ska fönstren placeras? Små fönster som placeras djupt in i fasaden ger visserligen god ekonomi och längre livslängd på fönstren, men ger huset ett tungt intryck.

FOTO: SP-FÖNSTER OCH MIKAEL LJUNGSTRÖM

– I koncernen ingår fönstertillverkare också i Danmark, Norge och Storbritannien. Men policyn är att varje företag ska drivas självständigt med inriktning på den lokala marknaden. Det innebär för vår del att vi utvecklar och tillverkar fönster för svenska förhållanden och att 99 procent av försäljningen kommer från svenska marknaden, förklarar Per-Olof Uppegård. SP Fönster har de senaste åren gjort stora satsningar på produktutveckling och presenterat flera unika, tekniska lösningar. Ett stort och banbrytande steg togs med den nya generation fönster som lanserades för något år sedan. – De nya fönstren har till exempel fått bättre energi- och ljudvärde och försetts med en rad nya smarta lösningar som till exempel dolda beslag och inbrottskydd. Med vårt nya sortiment representerar vi marknadens modernaste fönster, säger Per-Olof Uppegård.


Insp e

aran ti •G

SP Fönster är en av Sveriges modernaste fönsterfabriker och har sedan länge ett starkt fäste i Skaraborg. Bilden visar aluminiunfönster ur Balans-serien.

Borgunda Bygghandel har fönster från flera kvalitetstillverkare i sitt sortiment, däribland SP Fönster. – SP Fönster har av tradition ett starkt fäste i Skaraborg. Styrkan ligger i de gedigna konstruktionerna i kombination med smarta, tekniska lösningar som ger både hållbara och lättanvända fönster, säger Hans Johansson, vd för Borgunda Bygghandel. SP Fönster ingår även i det så kallade We Do-konceptet, där Borgunda Bygghandel tar ansvar för hela processen – från leverans till montering av fönster ial • M o nte ater rin – med allt på en fak•M n tura. En garanti för att arbetet blir rätt utfört, på rätt tid och till rätt pris. g

kt io

En viktig leverantör till Borgunda Bygghandel

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

17


BYGGNYHETER

Satsar stensäkert: Mats Jakobsson, Oskar Svensson, Ove Bender och Niklas Jonsson.

BENDERS STORSATSAR PÅ

B OHUSGRANIT Benders ska förvandla delar av den gamla Volvofabriken i Uddevalla till en toppmodern anläggning för förädling av den världsberömda naturstenen från Bohuslän.

B

ohusgraniten är unik både genom sitt utseende och sin höga kvalitet. Den är tät och finkornig samtidigt som den har en fantastisk färgskala med glimrande ljusgråa och ljusröda toner, konstaterar Mats Jakobsson, vice vd och marknadschef på Benders. Bohusgraniten, som bildades för mer än 900 miljoner år sedan, återfinns i ett smalt stråk mellan Gullmarsfjorden i söder till

18

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

Idefjorden i norr. En stor del av graniten bryts i stenbrotten i Ävja, Näsinge och Brastad, som tidigare drevs av Bohusläns Kooperativa Stenindustri. I augusti 2012 förvärvades de 57 medlemmarnas andelar samt försäljningsbolaget Bohusgranit AB av Benders Sverige AB, som därmed blev ett av landets största företag inom betong och granit. – Andelsföreningen bildades 1926 på Hovenäset i Kungshamn, men rötterna går betydligt djupare än så. Redan ett sekel dessförinnan fanns det gott om stenhuggerier i trakten, berättar Mats Jakobsson. Benders kommer att fortsätta utvinningen av äkta bohusgranit vid de tre stenbrotten, men planerar också att göra stora förändringar inom framför allt bearbetning och förädling. I början av sommaren blev det klart att företaget övertar Volvo-fabriken i Uddevalla – en anlägg-

ning som omfattar cirka 1,5 miljoner kvadratmeter, varav cirka 100 000 kvadratmeter under tak. I augusti fick Benders tillträde till delar av fabriksytan och från mitten av december har man tillgång till hela området. – Området är ett av Sveriges bästa i sitt slag och har ett optimalt läge med bland annat egen hamn och egna järnvägsspår, säger Ove Bender, vd i Benderskoncernen. Tidigare har bearbetning och förädling huvudsakligen skett utomhus med gamla, traditionella metoder vid stenbrotten. Men med den nya anläggningen kommer en stor del av verksamheten istället att flytta inomhus.

VILL GE IMPORTEN EN MATCH – Vårt mål är att utveckla verksamheten i Bohuslän samtidigt som vi vill återskapa den konkurrenskraft som tidigare fanns hos svensk granitindustri. Mer än 70 procent av den granit som används i Sverige i dag är importerad, trots att vi har så gott om råvara med hög kvalitet inom landets gränser, säger Ove Bender. – Genom redan utförda investeringar i Ävja, kan vi nu erbjuda säckad gatsten i äkta bohusgranit, till priser som konkurrerar med importerad. Redan i dag har Benders ett brett sortiment av olika förädlade produkter i bohusgranit – med olika ytor och i olika färger och former. Men det är bara början, säger Niklas Jonsson, produktchef på Benders: – Med de strukturförändringar som vi ser framför oss räknar vi med att kunna lansera många nya produkter. Vi ser inte natursten som en konkurrent till betong, utan ett komplement. Granit är ett naturmaterial med en lång historia bakom sig och framtiden för sig. TexT LeO OLssOn FOTO MIKAeL LJUnGsTRÖM OCH BenDeRs


JULBORD SOM DET BORDE VARA

Fira julen på riktigt och ta del av vårt härliga julbord! Det innebär alla klassiska julrätter – gjorda på råvaror av bästa slag, inhämtade runt knuten. Här kan du fira jul med dina nära och kära medan snön virvlar utanför fönstren. Glöggen serverar vi framför en sprakande eld i vår mysiga foajé. Julbord serveras onsdag till söndag från 29 nov till 21 dec samt efter överenskommelse.

Söndag - torsdag 425 kr Fredag - lördag 475 kr (Barn upp till 12 år 20 kr/år)

– Trappsteg i råkilad granit eller gångar av skifferhällar ger trädgården ett exklusivt intryck, säger Niklas Solsjö, som arbetar med mark- och takprodukter på Borgunda Bygghandel.

Marksten i betong och natursten blir en fin kombination Intresset för marksten ökar för varje år. Många villaägare har upptäckt att det är både vackert och praktiskt med marksten på till exempel garageuppfarten. – Marksten behöver heller inte bli så mycket dyrare än asfalt. Marksten finns i alla prislägen och tack vare den långa livslängden blir totalkalkylen förmånlig på sikt, konstaterar Niklas Solsjö, som arbetar med produkter för mark och tak på Borgunda Bygghandel. Borgunda Bygghandel samarbetar sedan många år tillbaka med Benders och kan erbjuda ett komplett sortiment av olika markstensprodukter. – En av de mest populära produkterna är den tumlade markstenen. Samtidigt är det många villaägare med hus i den populära nyfunkisstilen som nu väljer stora, släta plattor, säger Niklas Solsjö. Många har också upptäckt möjligheten att kombinera marksten i betong med natursten, som ett sätt att skapa en annorlunda utomhusmiljö till en förmånlig kostnad. – Några trappsteg i råkilad granit, sjösingel på en del av markytan eller gångar av skifferhällar ger trädgården ett både exklusivt och klassiskt intryck, förklarar Niklas Solsjö. Numera finns även möjlighet att använda marksten med inbyggd belysning som dekoration i till exempel garageuppfarten eller muren. Det finns både så kallade ”glasstenar” och vanliga markstenar med inborrade ledlampor. Borgunda Bygghandel kan stå till tjänst med att borra in belysning i de flesta betongprodukter.

Mössebergsparken, Falköping TEL 0515-432 00

Välkommen in i en trivsam butik!

www.kurortenmosseberg.se

ROTavdrag 50 % på monteringen

Scanspis 58-6 Jötul 373

• Braskaminer • Skortstenar • Pelletsvärme • Pannor • Solfångare

www.scanspis.se www.jotul.se

SOLFÅNGARE Investera för framtiden Spara pengar & miljö

Öppet: Måndag och torsdag 14–18, fredag 14–17, lördag 10–13 Vid Domkyrkan i Skara Telefon 0511-188 70 www.eldsjalensvarme.se

w

BORGUnDAMAGASINET Öppet: mån och tors kl 14–18, fred kl 14-17, lördNRkl2/2013 10-13 19 Vid Domkyrkan i Skara Tel. 0511-188 70


BYGGREPORTAGE

Det är viktigt att dörren, då framför allt ytterdörren, håller för väder och vind år efter år, samtidigt som den är snygg och bekväm att använda. – En bra dörr är en tekniskt komplicerad produkt med många olika funktioner, vilket ställer höga krav på kunskap och erfarenhet, säger Marcus Sandell, säljare på Swedoor/Jeld-Wen.

Öppna din dörr LITEN BLEV RIKTIGT STOR Sedan 2006 ingår det svenska bolaget i amerikanska Jeld-Wen, som är världens största dörrtillverkare. Jeld-Wen grundades 1960 av den amerikanske entreprenören Richard Wendt som då köpte upp en liten träfabrik i Oregon med 15 anställda. I dag finns företaget representerat i 22 20

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

länder i Nordamerika, Europa och Australien och består av cirka 150 olika divisioner med sammanlagt 22 000 anställda. – Visst förekommer det samarbete med de andra bolagen inom vår division Door & Solutions. Men policyn är att varje fabrik försörjer sin egen lokala marknad med produkter anpassade till lokala traditioner. I Sverige är till exempel nästan alla ytterdörrar utåtgående, medan det vanligaste i exempelvis Danmark är inåtgående ytterdörrar, säger Marcus Sandell.

TRÄ VIKTIGASTE MATERIALET Swedoor/Jeld-Wen har ett brett sortiment som sträcker sig från lätta innerdörrar till bastanta säkerhetsdörrar. Gemensamt för samtliga produkter är att de tillverkas av trä – förutom karmarna i säkerhetsdörrarna som är gjorda av stål. – Vi använder massiv träfiberboard som stomme i våra Advanceline-ytterdörrar. Det gör dörren visserligen lite tyngre. Å andra sidan får den goda isoleregenskaper och bra energivärden, men även en skön känsla vid öppning och stängning, förklarar Marcus Sandell. F

FOTO: SWEDORR/JELD-WEN OCH MIKAEL LJUNGSTRÖM

S

wedoor är sedan länge ett välkänt varumärke för både hantverkare och konsumenter. Företaget har mer än 100 års erfarenhet av dörrtillverkning och är i dag marknadsledande på den svenska marknaden för trädörrar. Tillverkningen är koncentrerad till fabrikerna i Forserum, mellan Jönköping och Nässjö, samt Åstorp, norr om Helsingborg, som tillsammans sysselsätter drygt 600 medarbetare. Fabriken i Forserum är en så kallad projektfabrik som främst tillverkar dörrar på beställning av kunder inom den offentliga sektorn, medan fabriken i Åstorp är inriktad på ytter- och innerdörrar för den vanliga konsumentmarknaden.

–MEN DEN SKA VARA SNYGG, SÄKER OCH BEKVÄM


BYGGREPORTAGE

GRÅ KLAssIKeR

I kollektionen Classic möter det traditionella utseendet Swedoor/Jeld-Wens moderna lösningar där dörrarna glasas utan synliga skruvar eller stift. Bilden visar Classic Mozart grå.

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

21


BYGGREPORTAGE

Trä har många fördelar

miljö-

mässigt. Med trä som råmaterial finns det också större möjligheter att arbeta hållbart och långsiktigt än med konstgjorda material. Från i våras är all träråvara i produktionen certifierad mot de internationella standarderna FSC (Forest Stewardship Council) och PEFC (Programme for the Edorsement of Forest Certification) – en garanti för att det är spårbart tillbaka till ett miljöanpassat och hållbart skogsbruk. – Trä har många fördelar miljömässigt. Träresterna från produktionen blir efter förädling till ytskikt på nya dörrar och när dörrens livscykel är över kan träet dessutom återanvändas eller återvinnas, konstaterar Marcus Sandell.

PASSAR PASSIVHUS I Swedoor/Jeld-Wens arbete med att värna om miljön ingår även att utveckla produkter som är energisnåla för användaren. Ytterdörrarna i serierna Character, Classic och Function har ett u-värde (värmeförlust) från 0,9 och förra året lanserades en ny dörr i serien Arctic som har ett u-värde på endast 0,59 (oglasad del). – Den nya dörren är främst tänkt för passivhus, det vill säga ett extremt energisnåla hus, men går givetvis att använda även i konventionella hus för att reducera värmeförlusterna, säger Marcus Sandell. En av hemligheterna bakom de goda energivärdena ligger i de unika tekniska lösningar som Swedoor/Jeld-Wen tagit fram genom åren. Bland annat har företaget utvecklat en unik metod för glasinfästning i ytterdör22

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

rarna som gör att glaskassetten är utan synliga skarvar och skruvar. – Inte nog med att dörren får ett stilrent intryck med en ren in- och utsida. Det gör också att dörren blir helt tät, konstaterar Marcus Sandell.

MÅNGA SMARTA LÖSNINGAR Med hjälp av det hantverkskunnande som Swedoor/Jeld-Wen samlat på sig under åren har man också utvecklat en rad andra smarta lösningar för att öka bekvämligheten och hållbarheten. Det handlar om till exempel en patenterad karminfästning för enkelt, snabbt och exakt montage, silikontätning kring dörrblad, inbrottskyddande upphängning, extra förstärkningar vid lås och gångjärn, kullagrade eller dolda gångjärn, väderbeständigt ytmaterial, förstärkningar för dörrstängare, kvistfritt ram- och karmträ, vattenavvisning i dörrbladets underkant och gedigna lås för trygghet och bekvämlighet. Som en extra trygghet levereras alla dörrar med fem års garanti. Om det mot förmodan skulle uppstå några problem under garantitiden har företaget en egen rikstäckande serviceorganisation som rycker ut med kort varsel. – Våra servicetekniker är stationerade i Åstorp och har till uppgift att resa runt och åtgärda små och stora problem. Målet är att de ska vara på plats inom fem veckor från det att problemet anmälts – en unik service som är helt kostnadsfri för kunden, säger Marcus Sandell. TexT LeO OLssOn

Swedoor/Jeld-Wen har ett stort sortiment av dörrar för alla tänkbara miljöer. Den röda ovan till vänster är en Arctic lågenergidörr medan den vita innerdörren ovan till höger ingår i serien Advanceline. Se jeld-wen.se för detaljerad information.


BYGGREPORTAGE

VI VÄLJER HELST SLÄTA DÖRRAR MED RENA LINJER En dörr, oavsett om det är en ytterdörr eller innerdörr, har inte bara till uppgift att ge skydd för ljud, kyla, värme, brand och inbrott. Den ska också vara snygg att se på och ge huset rätt intryck. – På senare år har utvecklingen inom både ytter- och innerdörrar gått mot släta dörrar med rena linjer och hög ytfinish – i många fall kompletterat med någon spännande detalj som till exempel ett mindre fönster på dörrbladet, förklarar Marcus Sandell, säljare på Swedoor/Jeld-Wen. Huvuddelen av de trädörrar som Swedoor/Jeld-Wen levererar är målade. Men fanerade dörrar förekommer också, framförallt i hus som hämtat inspiration från 1930-talets stilrena funkisstil. – Swedoor/Jeld-Wen har en utvecklingsavdelning som ständigt är lyhörd för marknaden. Den har till uppgift att både ta fram nya tekniska lösningar och utveckla ett formspråk som ligger rätt i tiden, säger Marcus Sandell.

Viktig leverantör till Borgunda

– Många väljer gärna släta dörrar med rena linjer och hög ytfinish och kanske ett mindre fönster på dörrbladet, säger Marcus Sandell, säljare på Swedoor/Jeld-Wen.

JVi utrustar din arbetsdag.

Swedoor/Jeld-Wen är en av Borgunda Bygghandels äldsta, tillika största leverantörer av trädörrar. – Det som talar för Swedoor/Jeld-Wen är det kompletta utbudet av både ytteroch innerdörrar i trä. Det gör att vi oavsett kundens behov och önskemål eller storleken på projektet kan leverera de dörrar som behövs, säger Hans Johansson, vd för Borgunda Bygghandel.

I vårt breda sortiment finner du allt från gem till kontorsmaskiner. skovdekontorscenter.se - 0500-48 80 65

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

23


BYGGEKONOMI NÅGRA ARBETEN SOM GER ROT-AVDRAG...

 Byte av kök.  Renovering av badrum.  Målning och tapetsering.  Byte av takpannor.  Tilläggsisolering av väggar och vindsbjälklag.  Byte av fönster.  Installation av vatten och avlopp.  Installation av fiberkabel.

...OCH NÅGRA SOM INTE GER ROT-AVDRAG

 Asfaltering eller stenläggning av garageuppfart.  Anläggning av swimmingpool eller bubbelpool utomhus.  Trädgårdsarbete.  Reparation av hushållsmaskiner och vitvaror.

Målning och byte av kök ger rätt till rot-avdrag. Men trägårdsarbete och stenläggnng av garageuppfart gör det inte.

R OT-AVDRAGET ÄR HÄR FÖR ATT STANNA

R

ot-avdrag har funnits periodvis även tidigare för att kompensera nedgångar i byggkonjunkturen. Men nu är det permanent, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. Det nuvarande avdraget kom i slutet av 2008 och blev omedelbart succé. Därefter har allt fler villaägare och bostadsrättsägare utnyttjat avdraget och under förra året var det drygt 960 000 personer som beviljades avdrag med totalt drygt 14,6 Mdr. En faktor som bidragit till populariteten är givetvis den nya fakturamodellen, som infördes från och med andra halvåret 2009. Tidigare var villaägare och bostads-

24

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

rättsägare tvungna att själva ansöka om avdraget, medan det numera är hantverkaren som ansöker om bidraget och drar av halva beloppet för arbetskostnaden direkt på fakturan. – Vi ser heller inga dramatiska Pia Blank Thörnroos förändringar för i år. Intresset ligger på en fortsatt hög nivå, konstaterar Pia Blank Thörnroos. För villaägare omfattar skatteavdraget alla byggarbeten som utförs på själva huset och för bostadsrättsinnehavare arbeten som utförs inne i lägenheten. Eftersom det är bostadsrättsföreningen som äger huset ger inga utvändiga åtgärder rätt till avdrag. – En villaägare kan få skattereduktion för att bygga en balkong, medan en bostadsrättsinnehavare inte får avdrag för samma arbete, säger Pia Blank Thörnroos. Markarbeten på villatomten ger ingen

skatterabatt, frånsett arbeten som är nödvändiga för husets funktion, som det heter i lagstiftningen. Det innebär att till exempel indragning av vatten och avlopp i sommarstugan berättigar till rot-avdrag, men däremot inte stenläggning av garageuppfarten.

ENDAST ARBETSKOSTNADEN Men det är som sagt endast arbetskostnaden som ligger till grund för avdraget, som är högst 50 000 kronor per person och år – inga materialkostnader. Skatteverket har på senare tid uppmärksammat problemet med att vissa byggföretag rabatterar en del av materialkostnaden för att istället ta mer betalt för arbetstiden för att på så sätt maximera avdraget. – Vi håller nu på att kartlägga omfattningen av problemet och försöka fastställa de riktlinjer som ska gälla. Vår uppfattning är att byggföretagen åtminstone bör sälja materialet till inköpspris till kunden och helst även med ett vinstpålägg på priset. Det är inte rimligt att hela vinsten hamnar på arbetskostnaden, menar Pia TexT LeO OLssOn Blank Thörnroos.

FOTO: THOMAS ENGSTRÖM OCH SKATTEVERKET

Rot-avdraget är här för att stanna. Sedan det infördes för snart fem år sedan har nästan var tionde svensk villaägare och bostadsrättsinnehavare utnyttjat avdraget för att bygga om eller renovera.


BYGGEKONOMI Transportbilen är ett viktigt redskap för hantverkaren. Inte bara för att transportera verktyg och material mellan olika byggprojekt, utan även som reklampelare för företaget. Henrik Fischer är transportbilssäljare hos Axima.

System Edström har bland annat inrett Borgunda Bygghandels butiksbuss.

B ILEN är också ett viktigt arbetsredskap

E

n snygg transportbil med firmanamnet på sidan gör ett gott intryck och bidrar till att höja imagen för företaget, säger Henrik Fischer, transportbilssäljare på Axima i Floby, som är specialiserat på bland annat transportbilar samt entreprenad-, skogs- och lantbruksmaskiner. I sortimentet finns Fiat, som har allt från pickuper till stora skåpbilar, och Isuzu, med stora fyrhjulsdrivna pickuper. Vilka krav ska en bra transportbil uppfylla? – Först och främst gäller att den är robust och anpassad för arbetsuppgiften. Om den är försedd med skåp är det viktigt att den har ett klätt skåp, till exempel med träskivor utmed väggarna. Annars finns risken att tung last som välter ger otrevliga bucklor inifrån, säger Henrik Fischer. Axima har resurser att specialanpassa fordonen helt efter användarens behov,

till exempel med inredning från System Edström (se texten till höger). – De flesta bilar vi levererar är specialanpassade och inredda med allt från några enstaka hyllplan till kylanläggningar, säger Henrik Fischer. Ungefär hälften av transportbilarna finansieras genom leasing, medan övriga finansieras genom avbetalning eller kontantköp. Fördelen med leasing är möjligheten att lyfta hälften av momsen – det går inte vid avbetalning eller kontantköp. Men momsreglerna skiljer sig också åt mellan olika bilmodeller, konstaterar Henrik Fischer. – Den som köper en pickup med flak har rätt att dra av hela momsbeloppet, oavsett om bilen finansieras genom leasing, avbetalning eller kontantköp. Det går inte med en skåpbil. TexT LeO OLssOn FOTO MIKAeL LJUnGsTRÖM

System edström skräddarsyr transportbilen Nästan alla transportbilar som säljs skräddarsys för köparen och förses med någon form av inredning. Störst i Sverige på bilinredning är System Edström, som utvecklat ett system som består av en mängd olika komponenter som kan kombineras till en komplett inredning – allt efter användarens behov. – Grundstommet utgörs av hyllstegar, hyllor och lådor samt en mängd specialartiklar som kan användas för skapa helt kundanpassade lösningar. Men vi har också tagit fram färdiga inredningsförslag till samtliga bilmodeller som finns på svenska marknaden, säger Christer Abrahamson, försäljningschef på System Edström. I Sverige säljs produkterna via ett 60-tal återförsäljare, men företaget har också en omfattande export till ett flertal länder runt om i Europa. All inredning är krocktestad enligt de nya europeiska normerna. – Krocksäkerheten är A och O. Bilarna är som regel tungt lastade och material som lossnar vid en krock eller kraftig inbromsning kan ställa till stor skada. Ett fordon som utrustas med fast inredning måste dessutom alltid genomgå registreringsbesiktning innan den tas i bruk, vilket som regel ombesörjs av de verkstäder som monterar inredningen. System Edström har även inlett samarbete med ESSVE, som är marknadsledande inom infästningar. – Det innebär bland annat att vår nya hårda väska ESSBOX, men även våra plastaskar med olika infästningsprodukter, passar som hand i handske i System Edströms inredning. Det ger ordning och reda och spar mycket tid för användarna, säger Robin Wistemo, säljare på ESSVE. BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

25


KULTURINTERVJU Steffo Törnquist kan sätta en rad titlar på sitt visitkort - teveman, krönikör, författare, föreläsare, styrelseledamot – eller professionell livsnjutare. -En av hemligheterna bakom njutning och lycka är insikt. Kunskap förändrar och fördjupar varje upplevelse, nästan alltid till det bättre, säger han.

Steffo Törnquist är professionell

LF IVSNJUTARE ör många är Steffo Törnquist ett välbekant ansikte som programledare på TV4. I slutet av varje vecka leder han ”Nyhetsmorgon” tillsammans med Jenny Strömstedt och avhandlar ämnen om allt från middagstips till världssvält. – Trots att man tvingas gå upp klockan tre finns knappast något roligare TV-program att leda. Varje dag får man lära sig något nytt och för mig som allmänintresserad murvel finns inget bättre, säger han. Steffo Törnquist är en av pionjärerna på TV4 och har varit med om att bygga upp nyheterna och sporten samt gjort program som ”Steffo – din tröst i natten”, ”Steffos lustjakt” och dokumentärer om exempelvis Louise Hoffsten. Han har också medverkat i program som ”Helt sjukt” och matprogrammet ”Åtta hos stjärnorna”.

NJUTNING, LUST OCH PASSION Men det som kommit att uppta minst lika mycket av Steffo Törnquists yrkesliv är rollen som författare och föredragshållare om allt som har med livets njutningar att göra, till exempel destillerade drycker. Redan i slutet av 1990-talet kom han ut med ”Sprit” som följdes upp med ”Njut”, ”Lust” och ”Passion”. Och förra hösten släppte han ”Steffos Spritbibel”, som utsågs till ”Best in the world” på en stor bokmässa i Louvren i Paris tidigare i år. – Den gemensamma nämnaren är att jag använder mina journalistiska verktyg 26

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

för att skaffa mig kunskap och sedan leverera den kunskapen på ett lättsamt sätt. Kunskap och insikt förändrar och fördjupar varje upplevelse, för det mesta till det bättre, säger han. Att sprida kunskap om livsnjutning har blivit Steffo Törnquists stora mission och inte för inte brukar han ibland kallas njut-

ningsapostel. För helt klart behöver fler lära sig vad äkta njutning är, menar han. – Livet är alldeles för kort för att slarvas bort. Förr var det den som tjänade mest pengar och hade störst bil som betraktades som vinnare. Men det finns inget samband mellan pengar och lycka. Lycka och njutning handlar mer om att skaffa sig kontroll över sin tid, vilket kan vara svårt i ett samhälle med ett allt mer uppskruvat tempo. När människor tvingas kämpa för att få ihop vardagen är det svårt att hinna njuta av god mat och dryck och göra snälla saker mot varandra, säger han.

MYCKET TACK VARE MORFAR

PERSONFAKTA

STEFFO TÖRNQUIST

Ålder: 57 år. Bor: Bostadsrätt i Stockholm. Familj: Hustrun Carro, sonen Max, 25, och bonusbarnen Amelie, 23, och Robert, 21 samt hunden Sally. Yrke: Programledare för Nyhetsmorgon i TV4, författare, föreläsare, styrelseledamot med mera.

Själv kom Steffo Törnquist till insikt om njutning redan i unga år – mycket tack vare sin morfar. – Han var en udda figur som körde amerikanare, rökte cigarr, drack konjak, gick i knarrande skinnskor och bar filthatt. Allt sådant som var njutningsfullt, men som på den tiden betraktades som lite skamligt. Det var han som bjöd mig på min första snaps när jag var sju år. Redan då förstod jag att vi bara har ett enda liv och att det gäller att göra någonting kul av det, förklarar han. Sedan dess har Steffo Törnquist mer eller mindre målmedvetet manövrerat sig fram till ett njutningsfullt liv i sin roll som journalist. Ändå var det faktiskt lite av en tillfällighet att yrkesvalet föll på just journalistiken. F


JAG GÖR BARA ROLIGA sAKeR.

Lycka och njutning kan vara att skaffa sig kontroll över sin tid, menar Steffo Törnquist. Här mekar han med sin båt (en Coronet DC 21 från 1968) under överinseende av spanska vattenhunden Sally. BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

27


KULTURINTERVJU

Steffos Banffbiff... Köp ett kilo blandfärs (fettet i fläskfärsen ger mer smak än den magrare nötfärsen). Häll i 4 äggulor, 1 dl grädde och 1 dl maltwhisky, exempelvis Banff, Cragganmore eller Highland Park. Salta och peppra. Knåda bollar stora som vore de till bandy. Tryck dem halvplatta. Smält rejält med smör i pannan, lägg inte i biffarna förrän smöret har ”tystnat”, stek gyllenbruna på båda sidor och kör dem sen färdiga i ugnen i cirka 125 grader i 6–7 minuter. Stek under tiden rejält med lök, självklart skurna i ringar. Ät med en knivsudd HP-sås till varje tugga.

...och Glace au four En av de mest effektfulla desserter man kan göra, barnsligt god! Utgå från gammaldags vaniljglass (0,5 l) samt färdig sockerkaka. Vispa maräng på tre äggvitor och några droppar ättika till ett hårt skum. Dutta i några matskedar socker lite efter hand. Marängen är klar när du kan hålla skålen upp och ner utan att den faller ur. Skär ut sockerkaksbottnen så att den blir lika stor som glassen och lägg i en ugnsfast form. Dränk botten med rom i 8-årsåldern (funkar bra med Cointreau, punsch eller mellangammal konjak också). Lägg glassblocket på botten och täck sidorna med sockerkaka. Kleta över marängen så den täcker hela ”limpan” ordentligt. In i ugnen (förvärmd till 250 grader) och gratinera tills marängen fått snygg färg, några minuter högst. Servera blixtsnabbt, förslagsvis med färska bär.

Banffbiff med lök á la Steffo.

RECEPTEN är hämtade ur Steffos Spritbibel (Lind & Co), som utsetts till världens bästa bok om sprit 2013.

Efter gymnasiet utbildade han sig först till gymnastiklärare på Gymnastik- och Idrottshögskolan, men hann inte arbeta många år förrän han drabbades av reumatiska besvär och tvingades sadla om. Han skickade en ansökan till läkarlinjen på Karolinska Institutet, men även till Journalisthögskolan efter uppmaning från gamle kompisen Lennart Ekdal.

”KUNDE VARIT LÄKARE” – Den sommaren var jag i England och hade ställt om posten till mina föräldrar. När jag ringde hem en gång berättade mina föräldrar att jag fått antagningsbeskedet från Journalisthögskolan och utan någon eftertanke bad jag dem tacka ja. Några dagar senare kom ett positivt 28

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

besked även från Karolinska och om det kommit tidigare kanske jag istället varit läkare i dag, säger han. Som nyutbildad journalist hamnade han först på Östgöta Corren i Linköping och därefter på TT, Dagens Nyheter och Expressen. Men sedan drygt 20 år är han knuten till TV4 parallellt med att han skriver böcker, artiklar och krönikor, håller föreläsningar och provningar och sitter i styrelsen för Bomans Hotell i Trosa och Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. – Jag gör bara roliga saker. Samtidigt kan det bli för mycket av det roliga ibland. Njutning handlar om balans. En portion gåslever är gott, men inte ett dussin. Steffo Törnquists egen njutning spänner från det lilla till det stora – allt ifrån

skumbananen som han brukar lägga i sin Merca-cab från 1966 på kvällen för att sedan kunna njuta på väg till TV4 till sommarstugebyggen. – När jag var liten köpte mina föräldrar en gammal gård utanför Linköping, som vi byggde om till sommarställe. Det var där jag lärde mig snickra och sedan dess har jag byggt ett par, tre sommarstugor själv. Tyvärr har jag nu fått lägga hammaren på hyllan på grund av ledbesvär, vilket är synd eftersom snickrandet är så förknippat med njutning. Att sitta i trädgårdsstolen med en bra whisky och god pipa i mungipan efter väl förrättat verk – det är en svårslagen njutning, konstaterar han. TEXT LeO OLssOn

FOTO HAns ALM

FOTO: HELEN PÉ OCH DOMINIKANSKA TURISTBYRÅN

”Snickrandet är så förknippat med njutning”


KULTURRESA

Superhet vinterfavorit i Karibien

DOMINIKANSKA

REPUBLIKEN Lämna vintermörkret och möt värmen i Dominikanska republiken. Anna-Sofia Winroth, som äger kakaoplantager i landet, guidar till sitt favoritresemål i Karibiens ö-värld.

F


KULTURRESA

K

aribiens tropiska ö-värld är för många en exotisk blandning av vita stränder, het creole, flagnade Art décofasader, historiska sjörövarslag, kaffe, rom, cigarrer, prunkande berg och rytmisk merengue. Själv reste jag dit av en annan anledning, åtminstone den första gången. Numera vet jag att ”min” ö har världens bästa, av mycket. Den ö som fångade mitt intresse var Hispaniola, inte så mycket på grund av att Christopher Columbus landsteg där 1492, utan för att jordmånen är en av världens mest säregna. Kakao och annat som växer på ön får nämligen en underbart fruktig och kryddig syra. Hispaniola är uppdelad i två länder, den västra tredjedelen är Haiti och resten i öster utgörs av Dominikanska republiken. Taïno-indianerna kallade ön för Moder Jord, Quisqueya, vilket inte räddade dem undan den förintelse som koloniseringen kom att innebära för dem. Öns spännande historia lever genom välbevarade koloniala byggnader och mytomspunna sägner, men det är folket och naturen som gör Dominikanska republiken till ett enastående resmål. Nationalparken Los Haitises i nordost är ett måste. Täta mangroveträsk, avatarliknande natur i San Lorenz-bukten och hällristningar i kalkstensgrottor förtrollar besökarna. I en av grottorna, Cueva Funfun, finns flerspråkiga guider som visar en relativt nyupptäckt underjordisk flod, vars färd genom urberget bitvis är häpnadsväckande spektakulär. Inget för den som har klaustrofobiska anlag.

STRAND FÖR VARUMÄRKEN Bilresan till nationalparken och några av världens vackraste stränder tar inte mer än ett par timmar från huvudstaden, fyrhjulsdrift rekommenderas. Halvön Samaná anses vara ett naturens underverk och i nationalparken Los Haitises har många kända varumärken låtit fota sina produkter. Stränderna runt staden med samma namn, Samaná, är välbesökta, men Las Terrenas, en paradisisk liten stad på halvöns norra sida har stränder som få turister hittar till. Tre timmar väster om huvudstaden Santo Domingo ligger Las Salinas, en unik 30

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

SUPERFIN KAKAO

Artikelförfattaren Anna-Sofia Winroth, som grundat Gefle Chocolaterie, äger två olika kakaoplantage i Dominikanska Republiken. Här med en plåt nyrostade kakaobönor från ett av plantagen. Kakaon håller högsta möjliga kvalitet.

salt- och sandöken med unika jätteödlor och vackra fjärilar. Vägkrogen Bahia de Los Piratas, strax innan saltgruvan, har nyfångad fisk på menyn. Allra godast är de grillade plattfiskarna. Den enkla tavernan har storslagen utsikt över böljande kustlinjer och kargt saltlandskap. För övrigt är det ett av världens äldsta företag som driver saltbrytningen. På antika rälsar tuffar små tåg fram med den tidigare så värdefulla lasten. Ett skådespel väl värt att se. I norr, ett par timmar från hamnstaden Puerto Plata, ligger La Isabela. Under juni blommar blodröda Flamboyanträd på den plats där den första befästningen i den nya världen grundades av Christopher Columbus 1493. Där finns också den första kyrkan, helt bevarad om än ganska oansenlig. Däremot är den nya världens första katedral i huvudstaden betagande vacker, även den väl bevarad. Avsätt en dag till att vandra runt i den

koloniala miljön. Området runt det hus i Santo Domingo där Diego Columbus (Christopher Columbus äldste son) bodde ligger i den gamla stadsdelen och är i stort sett intakt sedan 1500-talet. Ett mörkt minne vittnar fängelsehålorna om. Där förvarades slavar innan de såldes till sockerplantagerna. Sockerröret planterades in av spanjorerna och kom att bli Karibiens guld.

FÄRSK SOCKERRÖRSJUICE I dag växer sockerrör på hela ön. Längs vägarna säljs mustigt brun och nypressad sockerrörsjuice. Drick den iskall, den är ljuvligt svalkande och inte så söt som namnet antyder. För övrigt kan i princip allt köpas längs med vägen, öppna rutan och en veritabel ”supermarket” kommer till bilen. Men det kan vara lätt att bli lurad! Det är också längs med vägarna, ofta


BRA ATT VETA OM DOMINIKANSKA REPUBLIKEN Vägskantskommersen är omfattande och lockar med många lokala delikatesser. Bland annat kan man svalka sig med nypressad sockerrörsjucie. De rödbrunstrimmiga frukterna, vars kärnor vidareförädlas till choklad, växer direkt på kakaoträdens stammar.

FOTO: ANNA-SOFIA WINROTH OCH DOMINIKANSKA TURISTBYRÅN

Dominikanska republiken

slingrande serpentiner, som det riktiga landet visar sig. Fjärran från turistattraktioner sjuder Dominikanska republiken av glädje och läcker inhemsk mat. Nationalrätten Habichuela, korianderkryddad bönsalsa, serveras till nyfriterad och krispig arepitas de yuca (friterad cassava). Smaka också lättsaltad, mosad och oljestekt platano (matbanan). Allt är jättegott!

LIME VID VÄGKANTEN Stanna till på den lokala La bomban, bensinstationen, och dansa bachata eller merengue ända till nattkröken. Tvärs över gatan finns med stor sannolikhet en colmado, en minilivsbutik, där du kan köpa kall öl av märket Presidente. Men se upp för lightversionen som är en blaskig variant. Eller varför inte köpa en butelj rom av märket Brugal, eller Barceló, tillsammans med en bytta is och Sprite? Plocka en lime vid vägkanten, be bara om

lov innan och blanda sedan till en Santo Libre, vilket är en god konkurrent till grannöns Cuba Libre. I mitt sökande efter den ultimata upplevelsen vad det gäller choklad fann jag att Dominikanska republiken har enormt mycket mer att bjuda på. En smakupplevelse du inte får missa är Barras de cacao, råvaran till landets drickchoklad. I områden där kakao växer, till exempel i bergen mellan Puerto Plata och Samaná, rullar bönderna malda kakaobönor till ovala kakor. Dessa klimpar av choklad med 100 procents kakaohalt rivs sedan ner i mjölk tillsammans med landets egen syrliga kanel. Drickchokladen sägs ha anor från indianerna, men inte från Taïnokulturen eftersom kakao infördes i dominikansk flora först 1643. Hur som, det är värt hela resan – att få sitta under ett kakaoträd och dricka barraschoklad.

Dominikanska republiken i är en ung, spansktalande republik. Många av landets tio miljoner invånare har levt under diktatur. De flesta är katoliker och på landsbygden finns ofta inslag av naturnära religioner i kyrkorna. Bästa tiden att resa dit är från december till juni. I juli är det mycket varmt, regnigt och fuktigt. De tropiska stormarna brukar drabba ön under hösten. Både Fritidsresor och Apollo har resmål på ön men det är enkelt att boka hotell på egen hand via nätet. Välj rekommenderade hotell, undvik ”all inclusive” som ofta kan vara väldigt dyrt. Condor och Air France flyger direkt. Undvik att flyga över USA eftersom den Dominikanska tullen då har särskilda regler för avresa. Exempelvis beslagtar de rom som ”Mama Juana”, den souvenir många köper. Tänk också på att den säkerhetsförsegling som flygplatsbutikerna gör inte gäller i Europa om det är aktuellt med mellanlandning. Packa alla vätskor i resväskan! Tänk på att flygplatsens priser är ungefär dubblerade jämfört med vanlig handel. Det är bra att växla till dominikanska peso i Sverige, ofta till en bättre kurs än vad växlingskontoren på plats ger. Tänk också på att verifiera alla kredit- och betalkort om du tänker ta ut pengar i automat. Ha en tiodollarsedel redo för turistkortet, behåll kvittot om tullen kräver det vid hemresan. Tag med myggmedel om du ska ut i djungeln. Vid rundresa på ön bör vaccinationsrådgivning göras innan avresan. En webbsida med bra information är restilldominikanska.se

TEXT AnnA-sOFIA WInROTH BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

31


IDROTT&EKONOMI

Ungdomsidrotten skulle inte klara sig utan stöd från

S  PONSORER Idrotten, och då speciellt ungdomsidrotten, ligger Borgunda Bygghandel varmt om hjärtat. Företaget sponsrar flera föreningar inom handboll och fotboll.   – Sponsorbidragen har stor betydelse för vår verksamhet. Utan sponsorbidrag ingen ungdomsidrott - utan ungdomsidrott ingen elit, säger Thomas Hellberg, som är elitansvarig inom Skövde Handbollsflickor.

I

över tio år har Borgunda Bygghandel aktivt stöttat idrottsföreningar i trakten med sponsorbidrag.   – De senaste åren har vi valt att flytta fokus allt mer mot föreningar som aktivt arbetar med ungdomar, säger Hans Johansson, vd för Borgunda Bygghandel.   För närvarande riktas sponsorinsatserna framför allt mot de båda klubbarna Skövde Kvinnliga IK inom fotboll och Skövde HF. Skövde HF grundades 1949 och har i dag en bred verksamhet för ungdomar i olika åldrar – från fem år och uppåt.   – Totalt är 350–400 ungdomar igång under säsongen, förutom ett 50-tal ideellt arbetande ledare och ett stort antal engagerade föräldrar, berättar Thomas Hellberg.   Handboll är en stor sport i Skövde med både IFK Skövde och Skövde HF representerade i de högsta divisionerna. Elitlaget inom Skövde HF har svarat för många fina prestationer genom åren och deltagit i toppstriden i sin serie i en följd av år.   – De senaste åren har vi spelat sju fina32

BORGUNDAMAGASINET NR 2/2013

ler och tog hem guld 2008 mot IK Sävehof. Flera av våra spelare, som till exempel Anna-Maria ”Majsan” Johansson och Sara Johansson, är också meriterade landslagsspelare och har spelat både VM och i OS, säger Thomas Hellberg.

MÅNGÅRIG DAMTRÄNARE En av nyckelpersonerna i Skövde HF är Magnus Frisk, som rankas som en av Sveriges bästa damtränare och som nu tränar elitlaget för 19:e året i rad. Men även den breda ungdomsverksamheten har betydelse för föreningens elitframgångar, menar Thomas Hellberg:   – De senaste åren har vi satsat hårt på att utveckla våra egna förmågor istället för att köpa in spelare från andra klubbar. Nu tar vi ytterligare ett grepp genom att erbjuda spelare i de lägre åldrarna samma fysträning under ledning av Harry Vinjamäki som spelarna i eliten.   Men att driva en stor förening som

Skövde Handbollsflickor kostar mycket pengar och biljettintäkterna är långt ifrån tillräckliga för att täcka alla kostnader.   – Faktum är att biljettintäkterna från en hemmamatch med A-laget inte ens räcker för att betala domare och hallhyra – trots att vi är det lag i elitserien som brukar ha störst publik, konstaterar Thomas Hellberg.

”SÅ KRASST ÄR DET” Föreningens sponsorer, som till exempel Borgunda Bygghandel, har därför en stor betydelse för att kunna driva föreningen.   – Våra trogna sponsorer är livsnödvändiga. Utan sponsorbidrag har vi ingen ungdomsidrott och utan ungdomsidrott heller ingen elit. Så krasst är det, säger han. Text Leo Olsson FOtO MIKAEL LJUNGSTRÖM


IDROTT&EKONOMI

14-åriga Vilma Bergström (t v) började spela handboll redan som sexåring. AnnaMaria Johansson gör comeback i Skövde HF i höst efter sin barnledighet.

Skövde Handbollsflickor har spelare i alla åldrar – från fem år och uppåt. Två av dem Anna-Maria ”Majsan” Johansson i elitlaget och Vilma Bergström i B-flickor 14 år.

MAJSAN GÖR COMEBACK I SKÖVDE...

...OCH VILMA DRÖMMER OM ELITEN

Anna-Maria ”Majsan” Johansson, 31 år, gör i höst comeback i Skövde HF efter sin barnledighet och en kort sejour som proffs i franska Metz. Majsan är en av de mest välmeriterade spelarna inom svensk damhandboll med landslagsspel i både VM och OS på sin meritlista. Vilka segrar rankar du högst? – Skövde HF:s SM-guld 2008 och svenska landslagets EMsilver 2010, svarar hon. Majsan började sin karriär som nioåring i värmländska Skåre HK och i många år spelade hon både handboll och fotboll. Men sedan tio år tillbaka är det enbart handboll på elitnivå som gäller. 2003 drog hon första gången på sig Skövde HFs tröja som högernia och nu är hon alltså tillbaka igen. Vad är det bästa med handboll? – Jag har alltid gillat lagidrotter, där man tillsammans får kämpa mot ett gemensamt mål, säger hon.

Vilma Bergström, 14 år, började spela handboll Skövde HFs handbollsskola redan som sexåring. I dag spelar hon som vänstersexa i B-flickor 14 år och lägger ned det mesta av sin tid utanför skolan på sport – både på handboll i Skövde HF och fotboll i Skultorps IF. – Men handboll är den sport jag satsar mest på. Det roliga med handboll är att det är så snabbt och spännande – och så brukar det ju bli fler mål än i fotboll, säger hon. Tillsammans med sina lagkompisar i Skövde HF tränar Vilma Bergström i Idrottshallen i Skövde tre gånger i veckan och på helgerna är det som regel match. Laget har gjort bra ifrån sig med bland annat ett silver i Norden Cup förra året och guld i Hallbybollen i Jönköping tidigare i år. – Jag kommer definitivt att fortsätta med handboll. Och drömmen – ja, det är att bli så bra att jag någon gång får ta steget upp till eliten, säger hon.

Volleybollspelarna fick åka BMW mellan turneringarna.

”STÖDET HJÄLPTE OSS FOKUSERA PÅ SPELET”

Borgunda Bygghandel har i sommar även ställt upp som sponsor av den svenska eliten inom beachvolleyboll. Det var Johan Skoogh och Arno Slipac som bland annat fick tillgång till en BMW för att kunna åka runt mellan olika turneringar. De båda lagkamraterna spelar i vanliga fall inomhusvolleyboll i Hylte/Halmstad Volley respektive Falkenbergs Volleybollklubb och gick i somras ut Volleybollgymnasiet i Falköping. – Sommarens satsning på beachvolleyboll gick över förväntan med segrar i flera turneringar, säger Johan Skoogh. Förutom bilen ställde Borgunda Bygghandel även upp med bidrag till bland annat anmälningsavgifter. – Borgunda Bygghandels stöd var betydelsefullt och hjälpte oss att helt fokusera på träning och spel, förklarar Johan Skoogh. BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

33


FAKTAAVSLUTNING Trots spikpistoler och skruvdragare finns det knappast något annat verktyg som helt kan ersätta hammaren. Fortfarande används denna verktygsklassiker av hantverkare inom de flesta yrkesgrupper.

ammare h INGET KAN ERSÄTTA EN RIKTIG

”DET HANDLAR OM KÄNSLA” Men många hantverkare nöjer sig inte med vilken hammare som helst. Det är inte ovanligt att man skaffar sig sin favoritmodell som man sedan håller fast vid under hela yrkeslivet. – Det handlar om känsla. Precis som 34

BORGUnDAMAGASINET NR 2/2013

en golfklubba ska den ligga bra i handen, betonar Håkan Carlsson. Att välja en hammare som känns bra är också viktigt för att minska risken för belastningsskador. Mätningar av muskelaktivitet (EMG) som Hultafors har gjort visar att ju tyngre hammaren är och ju mer man måste krama skaftet, desto mer ökar belastningen på musklerna ända från skulderpartiet ner i handen. Och överbelastning på musklerna kan i värsta fall ge upphov till inflammation i muskelfästena. – Men genom att hålla nere hammarens totala vikt och anpassa skaftets storlek och utformning efter handen reduceras risken för belastningsskador. Vill man vara snäll mot kroppen bör man utifrån sin arbetssituation alltså välja en så lätt hammare som möjligt, konstaterar Håkan Carlsson. I dag finns det hammare som är anpassade för olika yrkesgrupper. Det finns även studsfria hammare, där slaghuvudet fyllts med stålkulor som har till uppgift att dämpa stöten och minska rekylen. Men den vanligast förekommande hammaren är ändå den klassiska snickarhammaren med så kallad klys för utdragning av spik. Tidigare förekom snickarhamma-

re med separat skaft av trä eller metall, medan de flesta hammare för professionellt bruk i dag är smidda i ett enda stycke. Dessutom finns de som regel med både olika tyngd och olika greppstorlek för att passa den enskilde individen.

HAR FRAMTIDEN FÖR SIG – Det som är viktigt att kolla vid valet av hammare är att slagytan har rätt vinkel och form samt att klysen är tunn och stark samt har rätt rundning och öppning för att det ska vara lätt att komma åt spiken utan att lämna märken. Även skaftet måste kännas bra för att ge ett bekvämt och säkert grepp, säger Håkan Carlsson. För många av de arbetsmoment som tidigare utfördes med hammare används i dag spikpistoler och skruvdragare. Men trots de tekniska framstegen har hammaren ändå framtiden för sig, menar Håkan Carlsson. – Visst märker vi att marknaden för hammare minskat något. Men hammaren har ändå sin givna plats i verktygslådan. Det är ett verktyg som knappast någon hantverkare klarar sig utan. TEXT LeO OLssOn

BILD FRÅN HULTAFORS GROUP

H

ammaren brukar räknas som världens äldsta verktyg. Redan för miljoner år sedan lärde sig våra förfäder att slå en sten i ett annat föremål och därmed var principen för hammaren uppfunnen. Länge användes stenar som ett slags hammare och inte förrän långt senare kom människan på idén att fästa stenen vid en läderrem eller att montera den på ett skaft för att öka slagkraften. Sedan dess har hammaren vidareutvecklats år efter år till det oumbärliga verktyg som det är i dag. – Man brukar säga att alla hantverkare, oavsett skrå, har en tumstock, penna och kniv i fickan. Men därefter kommer hammaren – nästan alla hantverkare har även en hammare i verktygslådan, säger Håkan Carlsson, produktchef på Hultafors.


Vi säljer, installerar, servar VVS & ventilation.

NY BILANLÄGGNING. NYA BILmÄrkeN.

I vår alldeles nya, stora anläggning på Plantvägen får vi rejäla resurser att ta hand om dig och din bil på allra bästa sätt, med försäljning, verkstad, stort reservdelslager och egen plåtverkstad.

Vi hjälper dig att minska energikostnaderna. Låt oss gå igenom ditt nuvarande uppvärmningssystem, varmvattenproduktion och cirkulationspumpar med mera. För mer info, ring oss på 070-6488477 eller se www.bbrskovde.com

Här hittar du i fortsättningen nya BMW, Citroën, Citroën Transportbilar, Fiat (inkl Fiat Professional), Alfa Romeo, Lancia, Jeep och förstås mängder av fräscha begagnade bilar. Vi ser fram emot att träffa dig och törs utlova många trevliga bilmodeller att provsitta i Skövde modernaste bilhall!

LUFT UNDER VINGARNA. Plantvägen 1, Skövde. 0500 – 47 76 60. www.autopartner.nu

Elinstallationer, reparationer och butiksförsäljning Eltjänst utför alla slags installationer, reparationer samt service inom elbranschen. Vi har även en butik i Falköping med fullt sortiment av vitvaror, hushållsmaskiner, belysningsarmaturer, elmateriel med mera. Kontakta oss för offert!

www.eltjanstifalkoping.se

Eltjänst i Falköping AB, Jakobsgatan 3, Falköping Telefon 0515-71 12 44, 0515-154 44

NIBE™ LUFT/VATTEN-SYSTEM NIBE erbjuder ett av marknadens bredaste program för uteluftvärmepumpar utvecklade för att tåla det tuffa nordiska klimatet. NIBEs luft/vatten-produkter uppfyller de högsta kraven vad gäller besparing och flexibilitet. I kombination med NIBEs nya inomhusmoduler ökar förutsättningarna för att erhålla den mest effektiva värmelösningen oavsett vilka förhållanden som gäller. Läs mer om våra luft/vatten-system på www.nibe.se VI SÄLJER OCH INSTALLERAR NIBE VÄRMEPUMPAR


"When you fly a racing plane propelled by a 3200 hp engine, you need the superior performance of the world’s best chronograph."

CHRONOMAT

Skövde · Hertig Johans Gata 14 · Tel: 0500-41 03 47 Elins Esplanad · Köpmannagatan 3 · Tel: 0500-41 45 50 Lidköping · Särnmarkshuset · Tel/Fax: 0510-277 36

Borgunda-Magasinet Nr 2 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you