Page 16

KARRIERESPRING

”SÅ SATSER VI

HELE

BUTIKKEN PÅ DET” Regionsdirektør og udviklingsdirektør Mikkel Hemmingsen har været med til at ruske op i Region Syddanmark, hvor der er sket noget af et paradigmeskifte. 17 fokusområder er nemlig blevet til tre ”fyrtårne”.

”Lige pludselig en morgen stod jeg så i Vejle.” Sådan beskriver 40-årige Mikkel Hemmingsen det karrierespring, han foretog i begyndelsen af 2008. Et spring fra den globale it- og konsulentvirksomhed Accenture i København til Region Syddanmarks hovedsæde ved Vejle å. Her satte han sig først i stolen som udviklingsdirektør, før han i sommer kunne iføre sig endnu en kasket. ”Da de havde lært mig at kende, fik de nok tillid til mig til at turde gøre mig til regionsdirektør,” fortæller Mikkel Hemmingsen smilende, mens han forklarer om sit møde med regionshovedstaden Vejle og de mange udfordringer, der lå og stadig ligger for det samlede Region Syddanmark – langt fra centraladministrationen i København. ”Noget af det, jeg har oplevet efter at være kommet hertil, er, at jeg somme tider tænker: Hold kæft mand, hvis bare de vidste, hvordan tingene er herovre, hvor der er lidt længere mellem husene.” Tættere på begivenhederne

De centraladministrative tanker ligger ikke fjernt fra den tidligere eksiljyde Mikkel Hemmingsen. Da han fik sin kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet i 1998, fik han således en ”klassisk begynderstilling”, som han kalder det, i Finansministeriet. Og i de følgende år prøvede han ligeledes kræfter med den offentlige sektor i henholdsvis Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling samt IT- og Telestyrelsen. ”Det, man somme tider godt kunne savne i ministerierne, er, at det blev lidt mindre teoretisk det hele. Man sidder og bruger en masse krudt på at lave fine planer og papirer og snakker med hinanden og de andre ministerier. Men de personer, planerne vedrører, er sjældent med i processen.” forklarer han og fortsætter: ”Det sjove ved det, jeg laver nu, er, at jeg er enormt tæt på begivenhederne: Når busserne ikke kører, så er der folk, der ikke kommer på arbejde eller i skole. Hvis der er ventelister på sygehusene, så er der folk, der ikke bliver behandlet. Og så dør de i værste fald. Og så videre. Det er meget tæt på det hele, og man kan meget hurtigt se, om de politikker og tiltag, man laver, gør en forskel.”

Fokus på få fyrtårne

MIKKEL HEMMINGSEN

Der er sket store forandringer i Region Syddanmark i de seneste år, hvor velfærdsteknologi, energieffektivisering og offshore vind er blevet regionens tre kerneområder inden for erhvervsudviklingen − eller som Mikkel Hemmingsen kalder dem: ”regionens fyrtårne”.

2008

Udviklingsdirektør og senere både regionsdirektør og udviklingsdirektør i Region Syddanmark

2006

Direktør i it- og konsulentvirksomheden Accenture

2006

Vicedirektør i IT- og Telestyrelsen

Da Mikkel Hemmingsen tiltrådte som udviklingsdirektør, brugte han i den første tid en masse energi på at skære kraftigt ned i de 17 kerneområder, der var på det tidspunkt. Og efterfølgende skulle idéen om den øgede fokusering på de relativt få områder sælges til regionens kommuner, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner.

2001

Afdelingschef i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling

2000

Chefkonsulent i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling

1998

Fuldmægtig i Finansministeriet

1998

Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet

1998

MA Europa Kollegiet i Brugge

Hvis missionen skulle lykkes, måtte regionen stå sammen. Og det gjorde den. ”Vi har turdet vælge at have nogle ganske få områder, som vi satser på. Til gengæld satser vi hele butikken på det og sørger samtidig for at indgå i partnerskaber med virksomheder for at skabe efterspørgsel. Da vi startede med at gøre det for tre år siden, sagde alle: Det kan man ikke − man skal satse på det hele. Og nu kan vi så se, at det, vi har gjort, både er blevet oppositionens og regeringens officielle politik. Og man har endda taget navnet ’velfærdsteknologi’ til sig og gjort det til et nationalt fænomen,” fortæller han med en nedtonet stolthed i stemmen. Fra amt til region

Mikkel Hemmingsen flyttede til Jylland kort tid efter Kommunalreformen i 2007, hvor Danmarks 13 amter som bekendt blev til fem regioner. Da han kom til, var der mange ting, der kørte videre i samme spor som tidligere bare i en meget større skala. Og det skabte problemer. ”Det, der var rigtigt at gøre i den gamle kultur, er ikke nødvendigvis rigtigt at gøre i en ny kultur. Hverken de ting vi udfører, eller den måde vi udfører dem på. Det kan godt virke på mange som en meget voldsom ændring. Og somme tider tror jeg faktisk, der skal komme nogen udefra, for at man kan gennemføre en sådan omvæltning. Og det var så mig, der kom og gjorde det,” fortæller Mikkel Hemmingsen. I Region Syddanmark har de især forsøgt at ændre strukturen og udførelsen. ”Er vi organiseret rigtigt, og er det de rigtige ting, vi gør?” Og i den forbindelse roser Mikkel Hemmingsen sin medarbejderstab.

”Jeg synes, vi har en ekstrem forandringsparat medarbejderstab. Det gjorde det lettere. Og så er hele kulturen i Region Syddanmark blandt vores knap 26.000 medarbejdere den, at vi holder budgetterne, samtidig med vi gerne vil være de bedste. Og det kæmper folk for derude,” siger Mikkel Hemmingsen, der ligeledes nævner, at Region Syddanmark efterhånden kan tiltrække de medarbejdere, de vil have. Fremtidige karrierespring

Siden Mikkel Hemmingsen tiltrådte i Region Syddanmark − først som udviklingsdirektør og senere som både regionsdirektør og udviklingsdirektør − er pilen gået én vej for regionen. Opad. Men det får ikke direktøren til at hvile på laurbærrene eller søge mod nye udfordringer i den nærmeste fremtid. ”Lige nu er jeg et fint sted. Om jeg så skal fortsætte min karriere videre ud i det endnu mere lokale, altså i en kommune, eller søge tilbage igen mod det centrale eller det private − det er ikke godt at vide. Men vi er ikke helt færdige her, selvom mange tror det. Måske er det, fordi vi efterhånden er blevet ret ferme til omstillinger, at man får det indtryk, men vi står vi midt i anden bølge af landets største omstillingsproces, med kæmpebyggerier og nye arbejdsformer. Der er stadig lidt at arbejde med, må man sige,” runder Mikkel Hemmingsen af med et lunt, jysk smil.

Incitament, der udgives af Økonomistyrelsen, formidler erfaringer, synspunkter og baggrund fra Finansministeriets arbejdsområde. Ansvarlig udgiver Direktør Charlotte Münter, Økonomistyrelsen Redaktion Redaktør Annika Ipsen Kommentarer til bladet eller forslag til artikler er meget velkomne. Skriv til redaktionen på oesweb@oes.dk. Find også avisen på www.oes.dk/incitament, hvor du kan tegne gratis abonnement. Design BGRAPHIC Tekst Annika Ipsen, Mathias Skovgaard-Holm, Geske Fischer-Hansen, Marie Folke Bruun, Casper Steen Pedersen og Minna Major Wright Fotos Mikkel Østergaard, Sine Fiig, Bo Eriksen, DR/Simon Risum Pedersen og Colourbox Tryk Sangill Grafisk Produktion Oplag ISSN

5.500 1396-5328

Økonomistyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Tlf. 3392 8000 www.oes.dk

incitament marts11 web  

incitament marts11 web

incitament marts11 web  

incitament marts11 web

Advertisement