Page 1

Ana Trbojevič Ovčar Daša Furman Oman Neža Funkl Neža Hartman Žak Jeseničnik Les Ardian Telaku Teja Balaško

II. osnovna šola Celje, 2013


Ob ribniku je živela račja družina. Oče in mama sta že zgodaj zjutraj odšla v trgovino.

Male race so doma še spale. Prvi se je zbudil najmlajši racak Maks. Zbudil je sestrico Limono in nato še sestrico Breskvico. Breskvica je presenečeno obstala, ker je mislila, da je žabji mrest, ob katerem se je zbudila, njen. A ji je bratec povedal, da je mrest nastavila k njej sestrica Limona. »Želela se je le pošaliti,« je rekel Maks. Breskvica je bila v dvomih in odločila se je, da bo za vsak slučaj, če je mrest njen, lepo skrbela zanj.


Breskvica se je skupaj z mrestom odpravila k bližnjemu potoku, da bi v njem malo čofotala.

Na poti je srečala kačjega pastirja. »Račka, kaj pa nosiš s sabo?« jo je vprašal. In račka mu je odgovorila, da se je zbudila ob žabjem mrestu. Zaupala mu je, da ni prepričana, čigav je.

»Veš mogoče ti, čigav bi lahko bil?« Kačji pastir rački ni znal pomagati. Obljubil pa ji je, da se bo pozanimal, komu mrest pripada.


Ko se je Breskvica naveličala kopanja, je odšla domov. Ves čas je skrbno negovala žabji mrest. A tik pred domom, se je spotaknila ob krtino. Pri tem je zbudila ter prestrašila krta, ker se mu je močno zatresel dom. Krt je pokukal na plano in vprašal raco:« Kaj se dogaja?« Raca mu je, še vedno zaskrbljena, povedala, da ima mrest in da ne ve, čigav je. Krtu se je Breskvica zasmilila in obljubil ji je, da ji bo pomagal. Krt se je odločil, da bo o zadevi povprašal žabe. Raca Breskvica pa je odšla domov. Po prihodu domov pa so se iz mresta že razvili paglavci. Hitro jih je dala v vodo, da ne bi pomrli. »Kaj naj zdaj z njimi?« Ko je Breskvica uvidela, da ni njihova mama, je postajala vedno bolj zaskrbljena.


V tistem trenutku pa je prisopihal krt in povedal, da je našel lastnika žabjih potomcev. » Dve žabi ob naši mlaki sta že čisto ob pamet. Že noč in dan iščeta svoje potomce!« Vsi skupaj so odhiteli k mlaki. Breskvica je vrnila paglavce. Njena sestrica Limona pa je priznala, da je za vse nevšečnosti kriva ona. Opravičila se je in vsi so opazili, da ji je iskreno žal.

Žabe so ji oprostile. Ker pa jim je povzročila toliko skrbi glede njihovega izgubljenega naraščaja, so ji dale kazen. Mamam žabam je morala pomagati skrbeti za njihove otroke. Breskvica je kazen pokesano sprejela in obljubila, da jo bo z veseljem odslužila. In tako se je vse srečno končalo. Vsi so bili zadovoljni in vedrega razpoloženja.

Račka in žabji mrest  
Račka in žabji mrest  

Zgodba govori o prevzemanju odgovornosti otrok.

Advertisement