Page 1

og satt sammen igjen i nye kombinasjoner og fargesammensetninger. Resultatet er blitt en serie strikkeplagg som fortsatt bærer tradisjonene i seg, men samtidig formidler nye impulser. Håndstrikk tilhører en tradisjon som går langt tilbake i tid. Som alle tradisjoner må den fornyes, og dermed brytes, for å holdes i hevd. Strikk på nytt er et fargerikt bidrag til å stimulere vår rike strikketradisjon.

Strikk på nytt!

Strikk på nytt er basert på gamle, norske strikkemønstre. De er plukket fra hverandre

Anne-Kirsti Espenes

ISBN 978-82-93191-02-5

! t t y n å Strikk p Anne-Kirsti Espenes


Tradisjon på nytt I mer enn 20 år har jeg hatt forbindelse med Rauma Ullvarefabrikk som

frilansdesigner. Under ett av mine besøk ved fabrikken fikk jeg se et arkiv med gamle strikkeoppskrifter. For meg var det som å åpne ei rikt illustrert historiebok. I min barndom var skigenser og kofte begrep knyttet til hverdagen. Førstnevnte hørte med til vintersesongens, og spesielt påskas, skiturer, mens kofta var et plagg man brukte året rundt, både til hverdag og fest. Formatet på de gamle oppskriftene er A5, og de har fire sider i svart/hvitt. De fleste modellene er avbildet liggende flatt på golvet, altså uten en kropp inni. En rask titt på den skrevne delen viser at også selve strikkekvaliteten er endret gjennom årene. Vi snakker da om tradisjonelt ullgarn. Strikkefastheten var tettere før. Det vil si at det ble brukt tynnere pinner enn i dag. Kvaliteten ble dermed fastere når plaggene var nye, men i bruk ble de bare mykere og mykere og mer behagelige å ha på. Det var et viktig poeng at slitestyrken ble større når maskene var tettere.

Noen har vært med hele tiden Mange av de gamle mønstrene har aldri vært lagt helt bort. «Fana» og «Setesdal» er gode eksempler på dette. De kommer stadig tilbake i nye utgaver med små variasjoner. Flere av de gamle mønstrene i samlingen til Rauma har navn etter stedsnavn, men det gjelder slettes ikke alle. Mitt utvalg ble gjort ut fra hvilke mønster jeg så nye muligheter i. Derfor er det på et vis en tilfeldig sammensatt «bukett» jeg har valgt, men samtidig er den vel også styrt av min sans for mønster og det «strikkevokabularet» jeg gjennom årene har tilegnet meg.

Prøvelapper viser fargene Ettersom de gamle oppskriftene er i svart/hvitt, gir ikke bildet på forsida noe inntrykk av fargene på plagget. Jeg har derfor strikket prøver av de ulike mønstrene i de fargene og den garnkvaliteten de opprinnelig hadde. Hvordan jeg har tenkt i overgangen fra opprinnelig oppskrift til ny modell, har jeg i korte trekk forklart til hver av modellene. Jeg har med vilje prøvd å begrense endringene slik at det opprinnelige ikke er gått helt tapt. Diagrammene er stort sett bevart som de var. Fargene, derimot, har jeg endret betraktelig. Likeledes har jeg operert ganske fritt når det gjelder formen på plaggene. Et mål med arbeidet har vært å skape ei bok som er noe mer enn ei samling strikkeoppskrifter. Jeg håper mange likesinnede strikkeentusiaster får idéer og inspirasjon til selv å se nye muligheter i gamle oppskrifter.

Anne-Kirsti Espenes

De fleste modellene i boka er strikket av Lita Jonette Tangstad. Ett plagg har Brit Martinsen laget, og jeg har strikket resten selv. Lita døde dessverre før boka ble ferdig. Hun var en fremragende strikker, som alltid gjorde utmerket arbeid. Jeg savner henne både som venn og medhjelper.


Modellene i boka Alle plaggene er strikket i ullgarn. Tykkelsen varierer fra tynt babygarn i lekker merinoull til tykkere kvaliteter som egner seg til store, gode gensere. Størrelsene varierer fra modell til modell, men hele skalaen fra str. 1 år til XXL herre er med. Jeg elsker å prøve ut nye fargesammensetninger. Mange mønster har fått flere farger enn de opprinnelig hadde. Hvis mine fargevalg ikke faller helt i smak, er det fritt fram for den som vil finne sine egne alternativ.

8

Jakke, lue og bukse til små barn

Kjole, jakke og lue med fargerike border

Barnegenser med skiløpere

Genser med stor krave

Side 12

Side 26

Side 18

Side 32


Genser med riller og glattstrikk Side 38

Skigenser og lue til store og sm책 Side 44

9

Fanajakke i rillestrikk

Vest og pulsvarmere i jordfarger

Genser og lue i frekke farger

Vest og pulsvarmere i gammel stil

Side 52

Side 64

Side 58

Side 70


Genser og hatt med blondkanter

Genser med lys eller mørk rundfelling

Lang jakke med sjalskarve

Kjole, lue og pulsvarmere i pastellfarger

Herregenser i blå og grå fargetoner

Blomstrete jakke, bukse og hatt til små barn

Side 74

Side 80

10

Side 86

Side 96

Side 90

Side 100


Vest, lue og leggvarmere etter Fjelljakken Side 106

Jakke og veske i rødt og grønt Side 112

11

Damegenser og lue med rundfelling

Svart og lys grĂĽ festkjole med stor krave

Jakke og lue med blomsterborder

Kjole, lue og pulsvarmere i duse farger

Side 118

Side 130

Side 124

Side 136


Jakke, lue og bukse Den opprinnelige oppskriften var laget i herrestørrelse. Jeg kan forestille meg at mange

staute karer har ikledd seg i ei slik kofte til helga. Mønsteret er satt sammen av loddrette, like border. Jeg ville beholde denne som jakke, men skiftet størrelsen fra voksen mann til baby. Garntykkelsen ble endret fra slitesterkt, tretråds ullgarn til mykt og tynt babygarn i merinoull. Vrangbordene, som var i 1 r, 1 vr på den gamle jakken, ble skiftet ut. Ermer og halskant fikk biser i ulike farger. Biser vil si legg eller folder, som her er lagt etter hverandre, tett i tett. Det gir en tredimensjonal virkning. Lua og buksebena fikk også en slik kant.

12

Stilig, tradisjonell herrekofte i to farger. Mørk bunnfarge med lyst mønster. Mørke vrangborder i 1 r, 1vr.

Garn

Rauma Babygarn

Størrelser

1 år

2 år

3–4 år

Beige B80

150 g

200 g

250 g

Mørk brun nr. B81

250 g

300 g

350 g

Fiolett nr. B42

50 g

50 g

50 g

Lys brun B43

50 g

50 g

50 g

Tilbehør

Knapper

5 stk

6 stk

7 stk

Veiledende pinner

Rundp og 5 korte p nr. 2 og 2 ½

Strikkefasthet

31 m mønsterstrikk i to farger = 10 cm 64 cm

71 cm

79 cm

Hel lengde:

31 cm

36 cm

41 cm

Ermelengde:

20 cm

23 cm

27 cm

Benlengde:

24 cm

29 cm

35 cm

Stussvidde bukse:

57 cm

60 cm

64 cm

Farger

30 m ensfarget glattstrikk = 10 cm Mål

Brystvidde:

Omkrets lue str 1–2 år:

ca. 42 cm

Omkrets lue str 2–4 år:

ca. 46 cm


Mønster Nr. 1 // 22

Jeg beholdt mønsteret, men skiftet fra mørk til lys bunnfarge. Fiolett og en frisk, lys brun farge er tatt med i bisene.


Bise (legg): Strikk 6 omg glattstrikk med pinne nr. 2 ½. Klipp av tråden og la maskene stå på pinnen. Bruk en pinne nr. 2 og plukk på vrangen opp alle masker i den aller første av de 6 omg. Ta en ny garnfarge. Legg de to pinnene med masker (pinne nr. 2 ½ og pinne nr. 2) ved siden av hverandre i venstre hånd og strikk fra rettsiden gjennom maskene fra begge pinner samtidig. (En maske fra den ene pinnen strikkes sammen med en maske fra den andre pinnen.) Vær nøyaktig, slik at alle masker blir med. Ellers kan bisen lett bli skjev.

Jakke Størrelser

1 år

2 år

3–4 år

Legg opp med beige garn på p nr. 2

187 m

209 m

231 m

og strikk fram og tilbake

2 cm

2 cm

2,5 cm

glattstrikk og 1 pinne r fra vrangen. Skift til mørk brunt garn og strikk

2 cm

2 cm

2,5 cm

199 m

223 m

247 m

30 cm

35 cm

40 cm

glattstrikk. Skift til p nr. 2 ½ og beige garn. Legg opp 4 m på slutten av omg og strikk rundt. Strikk 2 omg ensfarget glattstrikk og øk på 2. omg jevnt fordelt til NB! De 4 nye m regnes ikke med. De skal hele tiden strikkes vr og skal siden brukes til å klippe i. Strikk mønster etter diagram 1. Begynn ved merket for riktig størrelse og fortsett som diagrammet angir. Strikk til arbeidet måler fra første vr omg. Strikk 2 omg med beige og 2 omg med mørk brunt. 14

La siste omg bli stående på p uten å felle av.


Ermer Størrelser

Legg opp med beige garn på p nr. 2

1 år

2 år

3–4 år

45 m

49 m

53 m

61 m

65 m

69 m

4. omg

5. omg

5. omg

Strikk 3 cm glattstrikk og 1 pinne r fra vrangen. Skift til p nr. 2 ½ og mørk brunt garn. Strikk 2 pinner glattstrikk. Videre strikkes 1 bise med beige garn som strikkes sammen med mørk brunt garn. Strikk 1 pinne til med mørk brunt før neste bise. Fortsett med 1 lys brun bise, 1 beige bise og 1 fiolett bise. Alle biser strikkes sammen med mørk brunt garn og deretter strikkes 1 pinne glattstrikk med mørk brunt. Skift til beige garn, strikk 2 omg glattstrikk og øk på 2. omg jevnt fordelt til Strikk mønster etter diagram 2. Tell ut slik at X på diagrammet kommer midt oppå ermet og øk 2 midt under ermet hver til det er

87 m

93 m

99 m

Fortsett uten å øke til ermet måler fra første vr omg

20 cm

23 cm

27 cm

mellom sømmene. Sett et merke i hver side på bolen. Det blir i maske

nr. 51

nr. 57

nr. 63

og maske

nr. 149

nr. 167

nr. 184

mellom sømmene. Merk av til halsringing midt foran:

4 cm

4,5 cm

5 cm

dyp og

6 cm

6,5 cm

7 cm

Vreng ermet og strikk 2 cm glattstrikk fram og tilbake, til belegg, med beige garn. Fell løst av.

Montering Sy to doble maskinsømmer i de 4 maskene midt foran og klipp opp 15

Mål ermevidden øverst på ermet og merk den av med en tråkletråd i hver side langs de to merkemaskene. Sy en dobbel maskinsøm på hver side av tråkletråden og klipp opp

til hver side. Rund den pent av. Merk også av til ringing for nakken på bakstykket. Den skal være 1 cm dyp og like bred som forstykkene til sammen. Pass på så det blir like mange m igjen på de 4 skulderdelene. Klipp bort det overflødige i utringingen til hals og nakke. Mask eller strikk sammen på skuldrene. Brett beleggene nederst på ermer og bol mot vrangen og sy dem til.

Diagram 1, bolen

Diagram 2, erme Gjentas til ønsket lengde

1 år, 3–4 år

2 år

= Beige = Mørk brun

Strikkes (15) 18 (19) ganger

2 år

1 år, 3–4 år

Gjentas til ønsket lengde

Gjentas mot venstre

X

Gjentas mot høyre


Stolpe Størrelser

1 år

2 år

3–4 år

5

6

7

Stolpe med knapper

Bruk mørk brunt garn og p nr. 2. Legg tråden under kanten og hekle opp ca. 15 m pr. 5 cm. Strikk 1 pinne vr (eller r fra vrangen), 8 pinner glattstrikk, 1 pinne vr og 9 pinner glattstrikk. Fell av. Brett kanten mot vrangen slik at klippekanten skjules, og sy til. Stolpe med knapphull Plukk opp samme antall m som til den første stolpen, og strikk likedan. Men på 4. p med glattstrikk, lages knapphull jevnt fordelt. Det øverste og det nederste skal være ca. 0,5 cm fra kanten. Knapphull lages ved å felle 2 m. Neste omg legges det opp 2 nye m over de felte. Det må lages knapphull på den andre halvdelen også. Etter at stolpen er brettet dobbel og festet på vrangen, skal det syes knapphullsting rundt de doble knapphullene.

Halskant Bruk mørk brunt garn og p nr. 2 ½. Legg tråden under kanten og hekle opp ca. 15 m pr 5 cm hele veien rundt. Strikk 1 pinne vr og 2 pinner glattstrikk. Så skal det være en lys brun, en beige og en fiolett bise. Disse strikkes likedan 16

som nederst på ermene, med 2 pinner glattstrikk med mørk brunt mellom dem (den første av disse er sammenstrikking). Etter at siste bise er strikket sammen, skal det strikkes 1 pinne mørk brun. Skift til p nr. 2 og beige garn. Strikk 1 pinne r, 1 pinne vr og 3 cm glattstrikk. Fell litt løst av. Brett kanten mot vrangen og sy til. Sy knapper i jakken.

Lue Størrelser

1–2 år

3–4 år

Legg opp med beige garn på p nr. 2

132 m

144 m

16 cm

17 cm

og strikk 3 cm glattstrikk og 1 omg vr. Skift til mørk brunt garn og strikk 2 omg glattstrikk. Så skal det strikkes 6 biser i følgende farger: Lys brun, beige, fiolett, lys brun, beige, fiolett. Etter hver av bisene skal det være 2 pinner mørk brun glattstrikk. Den første av disse 2 pinnene strikker bisen sammen. Etter de siste 2 pinner med mørk brun skal det videre strikkes rundt. Først 2 omg med beige, og deretter mønster etter diagram 3 til arbeidet måler fra første vr omg. Strikk deretter 2 omg med beige og 2 omg med mørk brun. Vreng lua, fordel m på to pinner (med halvparten på hver av dem) og strikk eller mask sammen. Pass på at trådskiftet, dvs. der hvor omgangene på lua starter, kommer midt bak. Brett belegget nederst mot vrangen og sy til. Lag to pomponger, en lys brun og en fiolett, og sy dem fast i toppen av lua.

Diagram 3, lue Gjentas til ønsket lengde

Strikkes (10) 11 ganger


Bukse Størrelser

1 år

2 år

3–4 år

62 m

66 m

72 m

Øk på innsiden av benet 2 m hver

4 . omg

5. omg

5. omg

til det er

100 m

106 m

116 m

Strikk til benet måler

24 cm

28 cm

34 cm

4m

4m

6m

192 m

204 m

220 m

Legg opp på p nr. 2 med beige garn og strikk fram og tilbake 3 cm glattstrikk og 1 omg vr. Skift til mørk brunt garn og strikk 2 pinner glattstrikk. Så skal det strikkes 3 biser i fargene lys brun, beige og fiolett. Etter hver av bisene skal det være 2 pinner mørk brun glattstrikk. Den første av disse 2 pinnene strikker bisen sammen. Resten av benet strikkes rundt i ensfarget mørk brun glattstrikk.

fra første vr omg. På siste omg felles på innsiden av benet. Strikk det andre benet likedan. Sett begge bena inn på en rundp med økingene mot hverandre = Sett et merke ved 2 m midt foran og midt bak.

5

6

7

ganger =

Fell 1 m på hver side av merkemaskene foran og bak hver 3. omg, i alt

172 m

180 m

192 m

Fortsett uten å felle til buksa måler

19 cm

22 cm

26 cm

fra skrittet. Strikk buksa høyere bak slik: Strikk 7 m forbi midtmaskene bak, snu og strikk 16 m tilbake. Snu og strikk 7 m mer for hver gang det snues, i alt 5 ganger til hver side. Strikk 1 omg over alle m. Skift til p nr. 2 og strikk 5 cm 1 r, 1 vr. Fell av. Brett kanten dobbel og sy til på vrangen, men la det stå igjen 1 cm åpning til å tre en strikk gjennom. Brett beleggene nederst mot vrangen og sy til.

17


Genser med stor krave De lyse vrangbordene og borden nederst på den gamle genseren ville jeg ha med i det

nye plagget. For å framheve borden enda mer forenklet jeg bunnmønsteret til lus. Det gamle bunnmønsteret består av en smal bord som blir gjentatt til ønsket lengde. Én av disse er med i det nye mønsteret. Det opprinnelige plagget har ingen halsringing og dermed såkalt «båthals». Jeg laget i stedet en høy hals. Denne er åpen med knepning i den ene siden. Vidden på halsen er tilpasset formen, slik at kraven kan ligge utover skuldrene når den ikke er kneppet igjen.

32

Originaloppskriften var i størrelse 6-8 år med fargene sauebrunt, hvitt og grått.

Garn

Rauma Finull

Størrelser Farger

XS

S

M

L

XL

Beige 452

100 g

150 g

150 g

150 g

200

Brun 425

250 g

250 g

300 g

300 g

350 g

Mørk grå 4387

100 g

100 g

150 g

150 g

150 g

Blå 451

50 g

50 g

50 g

50 g

50 g

100 cm

105 cm

110 cm

115 cm

Tilbehør

4 knapper

Veiledende pinner

Rundp og 5 korte p nr. 2 ½ og 3

Strikkefasthet

25 m = 10 cm

Mål

Brystvidde:

96 cm

Hel lengde:

54 cm

56 cm

57 cm

58 cm

59 cm

Ermelengde til felling:

45 cm

46 cm

47 cm

48 cm

49 cm


33

Mønster Nr. 04 // 22

Jeg valgte beige i stedet for hvitt og tok med tre farger i tillegg: brunt, mørk grått og blått.


Mønster Nr. 05 // 22

Den nye genseren har fått relieffvirkning og svakere fargekontraster i rødoransje og rødbrunt.

38


Genser med riller og glattstrikk Dette var opprinnelig en meget fargerik damejakke. Samme bord blir gjentatt til ønsket

lengde. Annenhver gjentagelse forskyves mønsterrapportene en halv rapport til siden slik at det blir mer liv i flaten. Likeledes alternerer hovedfargen på bordene mellom blått og rødt med grønt i tillegg for begge. Jeg dempet kontrasten ved å skifte til rødoransje og rødt med brunt i tillegg. Mellom bordene har jeg lagt inn striper i rillestrikk. Dette gir en relieffvirkning. De nye ermene er ikke bare ensfargede og i rillestrikk, de er også strikket ovenfra og ned. I stedet for krave har jeg laget en «rullekant», det vil si en glattstrikket kant som ruller seg utover. Dette er gjentatt nederst på ermene.

39

Damejakken hadde hele fem farger: grønt, rødt, blått, grått og hvitt.

Garn

Rauma Finull

Størrelser Farger

Veiledende pinner

Farge 1 = Beige 452

XS

S

M

L

XL

300g

300g

350 g

350 g

400g

Farge 2 = Rødoransje 469

50 g

50 g

100 g

100 g

100 g

Farge 3 = Rød 435

50 g

50 g

50 g

100 g

100 g

Farge 4 = Brun 419

50 g

50 g

50 g

50 g

50 g

107 cm

112 cm

116 cm

Rundp nr. 2 ½ og 3. Bolen strikkes både fram og tilbake og rundt. Ermene strikkes fram og tilbake.

Strikkefasthet

24 m rillestrikk (rett fram og tilbake) = 10 cm 26 m glattstrikk = 10 cm 33 omg glattstrikk = 10 cm

Mål

Brystvidde:

97 cm

103 cm

Hel lengde:

54 cm

54 cm

55 cm

56 cm

57 cm

Ermelengde til ermehull:

45 cm

45 cm

46 cm

47 cm

48 cm


Mønster Nr. 07 // 22

52

Min variant av Fanakofta har to grånyanser og mørke stjerner på lys bunn.


Fanajakke i rillestrikk Om ikke alle har hatt ei Fanakofte, så tror jeg alle kjenner denne jakken.

Min versjon er i rettstrikk (riller) med innslag i glattstrikk. Stjernene og de mørke rutene er i glattstrikk. Resten er i rettstrikk. Dette skaper en relieffvirking som gjør at både stjerner og ruter kommer ekstra godt fram. Det har vært vanlig med ruter nederst på bolen. Jeg har flyttet disse opp til skulderen. Jakken er lett utskrådd fra livet og oppover. Nederst er det klaffer i ensfarget mørk rettstrikk. Disse kan minne om livet på enkelte bunader. Klaffen midt bak er dobbelt så bred som de andre. Den opprinnelige jakken har lyse stjerner på mørk bunn. Jeg har byttet om på dette.

53

«Sausvart» sammen med hvitt i denne tradisjonsrike kofta.

Garn

Rauma Finull

Størrelser Farger

S

M

Mørk grå nr. 4387

250 g

300 g

350 g

350 g

Lys grå nr. 403

200 g

250 g

250 g

300 g

104 cm

112 cm

119 cm

Tilbehør

9 knapper

Veiledende pinner

Rundp nr. 2 ½ (eller 3)

L

XL

Det er meget viktig at strikkefastheten stemmer med oppskriften. Strikkefasthet

24 m rettstrikking (riller) = 10 cm

Mål

Brystvidde:

97 cm

Hel lengde ca.:

54 cm

56 cm

58 cm

59 cm

Ermelengde (undererme):

47 cm

48 cm

49 cm

50 cm


Blomstrete jakke, bukse og hatt DetTe var genser, lue og votter til piker fra 2 til 4 år. Mønsteret har en gjentatt form som

ligner en blomst. De opprinnelige plaggene har kun to farger, rød bunn med hvitt mønster. Jeg ville framheve at figurene i mønsteret ligner blomster. Derfor tok jeg med både grønt, rosa og fiolett. Bunnfargen ble lysegul. Bolen er dekket av det opprinnelige mønsteret, som gjentas. Ermene har i stedet for dette fått lus i to farger. Hatten og buksa har kun en blomsterbord. Alle plagg har en strikket, grønn blonde nederst. Denne strikkes på tvers. Så plukkes det opp m langs øvre kant av blonden, og det strikkes oppover på vanlig måte.

100

Modellen «Grete», barnegenser i rødt og hvitt med votter og lue til.

Garn

Rauma Babygarn

Størrelser Farger

1 år

2 år

3–4 år

Gul B20

300 g

350 g

400 g

Grønn B78

50 g

100 g

100 g

Rosa B56

50 g

50 g

50 g

Fiolett B42

50 g

50 g

50 g

Brystvidde jakke:

64 cm

70 cm

77 cm

Hel lengde jakke:

28 cm

32 cm

36 cm

Ermelengde jakke:

20 cm

23 cm

27 cm

Vidde bukse:

56 cm

60 cm

65 cm

Tilbehør

5-6 knapper

Veiledende pinner

Rundp og 5 korte pinner nr. 2 og 2 ½ Heklekrok nr. 2 til å plukke opp m med Heklekrok nr. 2 ½ til rosetten

Strikkefasthet

31 m mønsterstrikk i tre farger = 10 cm 30 m ensfarget glattstrikk = 10 cm

Mål

Benlengde:

24 cm

29 cm

35 cm

Omkrets hatt ca.:

42 cm

45 cm

47 cm


101

Mønster Nr. 16 // 22

Hyggelig sett i fire farger: lysegult, grønt, rosa og fiolett.


106

Mønster Nr. 17 // 22

Fjelljakken ble til vest, lue og leggvarmere med et moderne uttrykk. Hvit bunn med grütt mønster.


Vest, lue og leggvarmere Fjelljakken kalles det opprinnelige plagget. Det står i oppskriften at jakken er inspirert

av et gammelt mønster fra 1840-årene, som stammer fra Fjell på Sotra. Jeg valgte å la mørkt og lyst garn bytte plass, og det flotte stjernemønsteret ble bare brukt på bærestykket til den nye modellen, som ble en vest til damer. Nederste del av vesten har lusemønster. Antall ensfargede omganger mellom lusene blir mindre og mindre oppover mot bærestykket. I overgangen mellom lus og stjernemønster la jeg inn diagonale striper, som møtes i spisser. Disse stripene er gjentatt i leggvarmerne. Lua har en bord som består av en gjentatt detalj fra stjernemønsteret. Over denne borden er det en «taggekant» i rettstrikk (riller).

107

Fjelljakken skulle strikkes i mørkegrått med hvitt mønster.

Garn

Rauma Mitu

Størrelser Farger

XS

S

M

L

XL

XXL

Hvit 10

300 g

350 g

400 g

400 g

400 g

450 g

Grå 43

100 g

150 g

150 g

150 g

200 g

200 g

Lue: 100 g hvitt + en rest grått Leggvarmere: 100 g hvitt + 100 g grått Veiledende pinner

Vest: Lang rundp nr. 3 ½, kort rundpinne nr. 3 Leggvarmere: Strømpep nr. 3 og 3 ½

Strikkefasthet

Strikkefastheten vil bli tettere i stjernemønsteret enn i lusemønsteret. Dette utnyttes i oppskriften, slik at vestens nederste halvdel blir litt videre enn den øverste. 25 m stjernemønster = 10 cm 22 m lusemønster = 10 cm

Mål

Brystvidde:

90 cm

95 cm

100 cm

105 cm

110 cm

115 cm

Hel lengde ca.:

68 cm

70 cm

72 cm

73 cm

73 cm

74 cm

Vidde nederst:

108 cm

113 cm

119 cm

124 cm

130 cm

135 cm

Lengde leggvarmere inkl. vrangbord ca.:

52 cm

52 cm

52 cm

52 cm

52 cm

52 cm


Svart og lys grå festkjole med stor krave Dette var en barnejakke med tradisjonsrike border over det hele. Først ville jeg lage

et rett skjørt, men det ble omgjort til en kjole med lang, vid hals brettet ut over skuldrene. Barnejakken hadde fire ulike, brede border med en smal bord gjentatt mellom disse. Jeg tok bort en av de fire og jobbet videre med de tre som ble igjen. Resultatet ble at reinsdyrborden kun ble tatt med én gang nederst. De to andre ble gjentatt etter hverandre opp til bærestykket, som ble ensfarget. Den opprinnelige jakken var i rødt og hvitt. Jeg valgte svart og lysegrått til kjolen. Det kan se varmt ut å ha på seg en høyhalset festkjole i ull. Fordi kraven er så vid, vil det ikke føles slik.

124

Tradisjonsrike border i rødt og hvitt på den opprinnelige barnejakken.

Garn

Rauma Finull

Størrelser Farger

S

M

L

Lys grå nr. 403

150 g

150 g

200 g

Svart nr. 436

350 g

400 g

450 g

Veiledende pinner

Rundp nr. 2 ½ og 3

Strikkefasthet

27 m mønstret glattstrikk = 10 cm

Mål

Brystvidde:

89 cm

94 cm

98 cm

Vidde nederst:

100 cm

107 cm

113 cm

Hel lengde:

88 cm

95 cm

96 cm


125

Mønster Nr. 20 // 22

Mønsteret på den røde og hvite barnejakken er blitt til en elegant kjole med vid hals.


Kjole, lue og pulsvarmere i duse farger Dette var en guttegenser med smale, loddrette border. Den hadde hvit bunn med

mørkegrått mønster. Jeg fant ut at bordene godt kunne strikkes vannrett, og de kunne gjøres mer fargerike. Til slutt hadde jeg brukt hele fem farger i det nye mønsteret, men de dannet til sammen en dus fargeskala med mye grått og beige. Kjolen har en beige blonde nederst. Denne er gjentatt både på lua og pulsvarmerne. Etter blonden kommer et mønsterfelt, som går over i hvite lus på mellomgrå bunn. Skjørtet er lett skrådd i sidene og ganske tettsittende i midjen fordi det er en bred vrangbord mellom skjørt og bærestykke. Både halskant, kanter rundt ermehull og kanter øverst på pulsvarmerne har rullekant, det vil si en glattstrikket kant som ruller seg utover.

136

Dette mønsteret var en hvit og mørkegrå guttegenser med loddrette border.

Garn

Rauma Mitu

Størrelser

Mellomgrå nr. 43

XS

S

M

L

XL

350 g

400 g

450 g

450 g

500 g

Beige nr. 61

150 g

150 g

200 g

200 g

200 g

Hvit nr. 10

100 g

100 g

100 g

100 g

100 g

Mørk grå nr. 75

50 g

50 g

50 g

50 g

50 g

Lys blå nr. 0512

50 g

50 g

50 g

50 g

50 g

Til lua går det med 50 g beige, 50 g mellomgrå og rester fra kjolen i de andre tre fargene. Til pulsvarmerne går det med 50 g beige, 50 g mellomgrå og rester fra kjolen i de andre tre fargene. Veiledende pinner

Rundp nr. 3 og 3 ½

Strikkefasthet

24 m = 10 cm

Mål

Brystvidde:

83 cm

Hel lengde ca.:

87 cm

88 cm

95 cm

97 cm

99 cm

Vidde nederst:

91 cm

100 cm

108 cm

116 cm

125 cm

89 cm

96 cm

102 cm

109 cm


Mønster Nr. 22 // 22

Guttegenseren er blitt en kjole i duse farger med beige blonde nederst. Pulsvanter og lue er fint tilbehør.

137


og satt sammen igjen i nye kombinasjoner og fargesammensetninger. Resultatet er blitt en serie strikkeplagg som fortsatt bærer tradisjonene i seg, men samtidig formidler nye impulser. Håndstrikk tilhører en tradisjon som går langt tilbake i tid. Som alle tradisjoner må den fornyes, og dermed brytes, for å holdes i hevd. Strikk på nytt er et fargerikt bidrag til å stimulere vår rike strikketradisjon.

Strikk på nytt!

Strikk på nytt er basert på gamle, norske strikkemønstre. De er plukket fra hverandre

Anne-Kirsti Espenes

ISBN 978-82-93191-02-5

! t t y n å Strikk p Anne-Kirsti Espenes

Profile for Kom publishing house

Strikk på nytt  

Gamle, norske strikkemønstre satt sammen i nye kombinasjoner. Resultatet er en serie strikkeplagg som fortsatt bærer tradisjonene i seg og g...

Strikk på nytt  

Gamle, norske strikkemønstre satt sammen i nye kombinasjoner. Resultatet er en serie strikkeplagg som fortsatt bærer tradisjonene i seg og g...

Advertisement