__MAIN_TEXT__

Page 1

i b m o K

EN VINNANDE TIDNING FRÅN KOMBISPEL

NR 11

NOV 2020

Rolls-Royce

LYXBILARNAS LYXBIL

HÄRLIGA HÖSTSOPPOR Vinn kokbok!

Kärlek i repris

n e ur t a n e ar m r ä N Borneos – n e g in n k r e Trots avv nnu av liv ä r a r e r ib v r skoga

+

MOBILNOSTALGI / GULDKROKEN I HJO DRICK TE MED STIL / BILAGA: VINSTBLADET


Välkommen Peter och Pia vann högsta vinsten

Innehåll Kombi nr 11

GAMMAL KÄRLEK rostar aldrig heter det

och kanske ligger det något i det. Att kärleken ser olika ut beroende på var i livet vi befinner oss tror jag att de flesta kan skriva under på. Nyfiket trevande, gränslöst passionerad eller trygg som en varm famn – kärleken har många ansikten och vad vi behöver och mår bra av varierar över tid. Jag är själv övertygad om att det finns någon där ute för oss i alla skeden av livet. Utmaningen är ”bara” att hitta rätt. Har man tur vill dessutom båda utvecklas tillsammans över tid, men ibland gör omständigheterna att man glider isär. Ny teknik gör det lättare att både skapa nya kontakter och att återknyta dem man har tappat längs vägen. I månadens nummer får vi träffa Peter och Pia som har hittat tillbaka till varandra på äldre dar efter att de gick skilda vägar i ungdomen. Ja, ibland hittar man kanske rätt från början, men är för ung för att förstå det i stunden!

BORNEO

Världens tredje största ö bjuder på djungeläventyr och paradisstränder. Sidan 6

LÄS OCKSÅ OM den ikoniska biltillver-

karen Rolls-Royce. Tänk att så många känner till märket, och kvaliteten och lyxen det står för, trots att de flesta av oss inte någonsin kommer att åka i en. Till sist vill jag tipsa igen om Extralotteriet, ett smidigt sätt att öka vinstchanserna i fredagsdragningarna och även i Superjackpotten! Vad skulle du göra om du vann 10 miljoner kronor – kanske köpa en Rolls-Royce?

VINN SOPPKOKBOK! Hösten är högsäsong för soppor. Vi bjuder på två härliga recept. Sidan 18

NYGAMMAL KÄRLEK Pia och Peter var ett par i tonåren – och fann varandra igen. Sidan 20

COMEBACK I TOPPFORM De mjuka, runda formerna från Guldkroken i Hjo har blivit populära igen. Sidan 13

… MER INSPIRERANDE LÄSNING: Möt två lyckliga lotterivinnare, ta en tepaus med stil, läs om planetens mest berömda lyxbil och om mobilerna vi minns – och glömt bort. Och knäck det kluriga korsordet!

Kombi

Jonas Lindholm, lotteriföreståndare

2

Kombi är ett månadsmagasin för Kombilotteriets, Drömreselotteriets och Motorlotteriets kunder. Förmånstagare: Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP) och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU). Adress: Kombi, 113 94 Stockholm Telefon: 08-453 54 00, mån–fre 8–18 E-post: kombi@kombispel.se Ansvarig utgivare: Jonas Lindholm Projektledare Kombispel: Kidi Oller Westerberg Produktion: Spoon On Demand Redaktör: Inger Sundelin Art director: Emma Young Omslagsfoto: Anders Pihl Tryck: PunaMusta

4041-0619 Trycksak

PEFC/02-31-151

magasinet kombi

11 2020


”Jag slog till på en Mercedes B 200 AMG” ”MIN DOTTER OCH JAG var ute på en bilutflykt till Bergs slussar i Östergötland när telefonen ringde. Jag svarade via högtalaren och en glad tjejröst förklarade att hon ringde från Kombispel. En försäljare, tänkte jag och ville lägga på. Men hon fortsatte och sade att jag hade vunnit en miljon kronor. ’Det kan inte vara möjligt’, började jag, men då avbröt min dotter som hört hela samtalet och sade ’Pappa, lyssna nu!’. Till slut tog jag in budskapet: jag hade blivit miljonär på min Motorlott. Helt otroligt!

VINNA

RE

1 000 000:-

När vi sedan kom fram till Bergs slussar var både jag och dottern så omtumlade att vi hade lite svårt att koncentrera oss på sevärdheterna. Jag har alltid varit bilintresserad och har sedan fem år tillbaka en begagnad Mercedes 220 CDI som jag är nöjd med. Men en miljonvinst ger ju helt andra möjligheter till bilval, så jag gick direkt till min bilhandlare och slog till på en nästan ny Mercedes B 200 AMG. Snygg förstås, men också lite högre och lättare att kliva i och ur. Min nuvarande bil har jag gett till sonen, och dottern får motsvarande belopp att byta bil för.”

Anders Österberg

BERÄTTAT FÖR: INGER SUNDELIN FOTO: NILS LÖFHOLM

Ålder: 70 år. Bor: Tullinge. Gör: Pensionär efter ett långt yrkesliv, de senaste åren som konsult. Familj: Två vuxna barn. Intressen: Bilar och båtar.

magasinet kombi

11 2020

3


Kombinytt Skriv till Kombi – få skraplotter!

Restips!

Vilaflor är Spaniens högst belägna by.

Gilla oss på Facebook och tävla om en exklusiv tekanna!

Missa inte Kombispels Facebooksida med roliga tävlingar, nyheter och information om våra lotterier. Just nu kan du vara med och tävla om en tekanna i elegant design från italienska Bialetti.

Vinn!

FOTO: VING

Publicerade insändare belönas med 50 kr i skraplotter. Mejla till: tidningenkombi@kombispel.se eller posta till Kombi, 113 94 Stockholm.

Teneriffa har något för alla Med sin skiftande natur, från sydsidans och Teides karga lavalandskap till Orotavadalens grönska i norr, har Teneriffa något för alla smaker. Ta dig till den mysiga staden Puerto de la Cruz i norr, till något av resmålen längs stränderna i söder, eller kanske till det livliga och populära Playa de las Américas. Missa inte Vilaflor som är Spaniens högst belägna by och ligger vid foten av vulkanen Teide eller passa på att göra en utflykt till legendariska

La Gomera, en hisnande vacker ö väster om Teneriffa. Glöm inte heller det kanariska köket som erbjuder riktigt bra fisk och skaldjur, kött och framförallt goda tapas. En restaurang jag alltid besöker är Meson Castellano i Los Cristianos. Med Vings program Safe Travel säkerställer vi att alla hygien- och säkerhetsrutiner lever upp till högsta nivå. Jessica Svensson, Ving

GRATTIS! Vinnare av boken Svampkokboken som vi facebook.com/kombispel

lottade ut i Kombi nr 9 blev: Bill Larsson, Landskrona, Bernt Norlund, Jörn, Ulla Remmerdal, Danderyd. Rätt svar: Fungi.

Sex frågor till Johanna Accaries, analyschef

”Jag brinner för att förstå vad siffrorna visar” Hallå där, Johanna Accaries, du är analyschef på Kombispel, vad innebär det?   – Jag bidrar med insikter och underlag till olika beslut. Vi ansvarar för all rapportering och uppföljning.   Du är också ansvarig för hur Kombispel hanterar den europeiska dataskyddsförordningen GDPR. Varför är det viktigt?   – För oss är det viktigt att vi hanterar personuppgifter rätt, både för att följa lagar och regler men också för att du  som kund ska kunna känna dig trygg med att dina uppgifter

4

hanteras rätt och säkert.   Man kan ana att du jobbar mycket med siffror och statistik. Gillar du siffror? – Framför allt brinner jag för att förstå vad det är siffrorna visar och hur vi ska tolka dem och förbättra. Vad har du för bakgrund och hur kom det sig att du hamnade på Kombispel?   – Jag har en lång bakgrund inom bank och försäkring, där jag arbetat med olika uppdrag genom åren men främst analys. Min tjänst på Kombispel lockade för att det var så varierande uppgifter och stort

ansvar, och så är det en massa härliga kollegor. Vad skulle du själv göra om du vann en miljon?   – Nästa år fyller jag 50, så en väldigt stor fest med släkt och vänner vore skoj, men efter att allt med Corona har lagt sig så klart. Jag drömmer lite om att flytta ut på landet med stort hus och tomt också.   Vad gör du helst när du är ledig?   – Vi har hus i Dalarna och det mesta av den lediga tiden är vi helst där. Jag tycker om djur, speciellt hästar, så en hel del tid går åt till att vara på ridskolan.

magasinet kombi

11 2020


RE

VINNA

0:0 0 30

”JAG FICK ETT tjockt kuvert med posten och

tänkte att det är väl reklam som vanligt. Men det det var ett brev från Kombispel där det stod att jag vunnit 30 000 kronor på min Drömreselott. Först trodde jag att det inte var sant, så jag ringde och kontrollerade. Men när jag fick bekräftat att jag vunnit blev jag så otroligt glad. Jag gick som på små moln! Min man och jag har varit trogna kunder i många år och har varsin lott. Hittills har vi bara vunnit 200-kronorsvinster. Det är första

gången det blev en större vinst, och roligt att det blev på min lott. Jag har funderat mycket på vad jag ska göra för pengarna. Jag har bestämt att jag ska köpa mig en ny vinterkappa. Vår motorbåt kommer också få en ordentlig uppfräschning. Vi hade segelbåt tidigare, men bytte den till en motorbåt i våras. Båten är viktig för mig och min man. Vi tillbringar mycket tid på sjön, flera veckor varje sommar, så det känns bra att kunna lägga en slant på den.”

Birgitta Selldén

BERÄTTAT FÖR: INGER SUNDELIN FOTO: MATS ERLANDSSON

magasinet kombi

”Jag gick som på moln”

Ålder: 81 år. Bor: Västerås. Gör: Pensionär efter många år som lärare på folkhögskola. Familj: Man, två barn, fyra barnbarn, två barnbarnsbarn och ett tredje på väg. Intressen: ”Båten, familjen, engagerad i PRO där jag varit med att starta en kulturförening. Jag är medlem i kören Rockeverybody, men den har uppehåll nu på grund av corona.”

11 2020

5


Upplev NATURENS MAGI på Borneo Jordens mest artrika regnskog, öde stränder, okända paradisöar och en intressant kultur – Borneo är en av de bästa hemligheterna som finns kvar i Sydostasien och ett riktigt drömresmål. TEXT OCH FOTO: ANDERS PIHL

Höga höjder. Nere från djungeln kan du skymta glaciären uppe på Sydasiens högsta berg Mount Kinabalu.

THAILAND KAMBODJA VIETNAM FILIPPINERNA BRUNEI MALAYSIA

MALAYSIA BORNEO INDONESIEN

INDONESIEN

Borneo är världens tredje största ö och delas av tre länder – Malaysia, Indonesien och det lilla sultanatet Brunei.

6

INDONESIEN

AUSTRALIEN

magasinet kombi

11 2020


Rafting vid foten av Mount Kinabalu är naturupplevelse och fartäventyr i ett.

Näsaporna so m flockas kring Kinaba tangan-floden är lätta att få syn på.

Guiden Yunus Ba lansag hoppas att avverkningen av regnskogen på Borneo börjar sa kta ner nu.

r Drömlik simtur utanfö Lankayan Island.

”Titta där uppe! Näsapor!”

magasinet kombi

11 2020

7


I väntan på lunch. Krokodil på en flodbank i norra Borneo.

Ovan: Ung orangutang på besök utanför Sepiloks rehabiliteringscenter. Till vänster: På Kota Kinabalus matmarknad vid havet kan man äta otroligt prisvärt.

Paradisö. Lankayan har bara en resort och underbara korallrev.

T

IDIG MORGON PÅ norra Borneo. Dimman över floden sveper in regnskogen i ett töcken. Vår båt glider långsamt fram längs ena flodbanken. Guiden Yunus Balansag spejar upp i träden. Här, vid Kinabatangan-floden i regionen Sabah i den malaysiska delen av Borneo, behöver man inte färdas länge för att se djur. Djungeln bokstavligen kryllar av liv. – Titta där uppe, säger Yunus dämpat. Näsapor! En hel flock sitter i träden och tittar ner på oss. Honorna har väldigt spetsiga långa näsor, medan hannarna har ännu större luktorgan som på ett bisarrt sätt hänger ner över munnen.

Uppe på halvön Tip of Borneo finns helt folktomma stränder.

– De är sömniga nu, berättar Yunus. De har just vaknat. Det dröjer inte länge förrän vi skådar en stor krokodil på stranden och snart en imponerande orangutanghane i en trädtopp. Båten tar sedan en spännande rutt till en insjö vid sidan om floden. För att komma dit måste vi snirkla oss fram på en liten biflod genom smala passager i den täta grönskan. Det var länge sedan jag kände mig så här levande. BORNEO, DELAT MELLAN Malaysia, Indonesien och det lilla sultanatet Brunei, är i dag ett missuppfattat resmål. De vanliga farhågorna om att ”vilda” Borneo skulle vara svårt att resa i stämmer allt mindre. Förvisso

”Det har tagit 500 000 år för regnskogen att få sitt nuvarande utseende.” 8

har världens tredje största ö massor av orörd natur kvar och är förskonad från massturism. Men numera har Borneo också en bra infrastruktur och en mycket väl fungerande turistsektor. BORNEO BESTÅR DOCK långtifrån enbart

av orörd natur. Efter flodfärden åker vi i minibuss tillbaka till staden Sandakan. Bara några kilometer från flodområdet börjar oljepalmsodlingarna. Många har läst om hur oljepalmerna hotar djurlivet på Borneo. Det är något man upplever med egna ögon när man reser runt i Sabah. Det är deprimerande att se de enorma fälten med stubbar och veta att här stod uråldrig regnskog så sent som förra året. Att djuren är så många kring Kinabatangan-floden är ingen slump. I takt med att oljepalmerna breder ut sig trängs djurlivet ihop på allt mindre områden med skog, som i Kinabatangan magasinet kombi

11 2020


Danum Valley ger chansen att uppleva ett av de mest orörda regnskogsområdena i Asien.

Sabah på Borneo – sex hisnande naturupplevelser

➞ Safari längs Kinabatangan-floden

Wildlife Sanctuary. Men det gynnar åtminstone turisterna, som vid varje båttur på floden garanterat får se många arter. Enligt Yunus Balansag har avverkningen ändå saktat ner och det finns ett naturskydd som delvis fungerar. Numera är 40 procent av arealen av Sabah naturskyddad medan 45 procent är uppodlad. Enligt honom känns myndigheternas strävan att behålla den resterade regnskogen trovärdig. Istället ligger problemen i de stora kinesiska bolag som kringgår myndigheternas regler, menar han. – Kineserna köper mark av lokalbefolkningen. Ofta av fattiga människor som inte har råd att tacka nej. På så sätt fortsätter regnskogen att försvinna, om än i betydligt mindre bitar än förr. Situationen är komplicerad då den lukrativa oljepalmsodlingen har gett många jobb i Sabah. Men nu tycker magasinet kombi

11 2020

även många i lokalbefolkningen att det räcker med oljepalmer. – Tidsperspektivet får en att fundera, säger Yunus. Det har tagit 500 000 år för regnskogen att få sitt nuvarande utseende. Att få den att försvinna för alltid tar några timmar. SENARE SAMMA DAG åker jag tillbaka till Sabahs moderna och snabbt växande regionshuvudstad Kota Kinabalu. Här bor jag på ett av de nya hotellen med havsutsikt och gör en dagsutflykt till de vackra öarna i Tunku Abdul Rahman National Park. Öarna ligger inom synhåll, bara tio minuters båtresa från staden. Kvällen avrundar jag med en drink på Hotel Le Meridens lyxiga takterrass samtidigt som en av Borneos berömda solnedgångar får himlen och övärlden utanför att glöda i guldtoner. Ännu en vinkel av Borneo och Sabah som förmår att överraska. ●

Ett långt parti av Sabahs mäktigaste flod omges av orörd regnskog som kryllar av djur. Vanligast är flockar med näsapor, andra vanliga djur är krokodiler, orangutanger, elefanter och näshornsfågel. ➞ Sepilok Orangutan Rehabilitation Center Här ges en unik möjlighet att komma nära orangutanger i naturen. Mellan 60–80 individer lever i skogarna runt centret och kommer på besök när de bjuds på mat. Ofta dyker de upp flera åt gången och samspelet dem emellan är fascinerande. ➞ Danum Valley Naturreservatet med det största området av helt orörd regnskog på Borneo är ett av de artrikaste i världen. Borneo Rainforest Lodge erbjuder boende. Utsikten från frukostbordet här kan ibland likna en livesändning av ett naturprogram på tv. ➞ Lankayan Island Ett miniatyrparadis. Ön Lankayan långt ut i Suluhavet norr om Borneo består mest av vit sand och smaragdgrön grönska och omges av ett fantastiskt korallrev, skyddat i ett marint reservat. Här finns en liten resort som vänder sig till dykare men också till dem som söker den ultimata friden. ➞ Tip of Borneo Tip of Borneo är Borneos nordligaste punkt. På halvön som leder upp hit ligger några av de mest orörda stränderna på Borneo, flera med boendemöjligheter. I samma trakt kan man besöka traditionella långhus som varit Rungusfolkets bostäder sedan urminnes tider. ➞ Mount Kinabalu Många gör den populära tvådagarsvandringen upp till Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu (4 095 meter över havet), som uppe vid toppen har glaciärer. En stor del av upplevelsen är att se växtlighetens karaktär ändras från ångande regnskog till sparsam alpin flora nära toppen.

Resfakta Sabah Borneo ➞ Resa dit: Som exempel har

Singapore Airlines flyg från Norden till Singapore där ett byte tar dig till Kota Kinabalu på Borneo. ➞ Ta sig runt: Mycket beror på de arrangemang man väljer. Självständigt med hyrbil eller gruppresa med minibuss? Vägarna är oftast utmärkta och ganska glest trafikerade. ➞ Antal invånare: ca 3,6 miljoner i Sabah, ca 20 miljoner på hela Borneo. I Sabahs huvudort Kota Kinabalu bor ca 700 000. ➞ Säsong: Kring årsskiftet regnar det som mest på Borneo och gör tiden mars–oktober till den bästa. ➞ Mer info: sabahtourism.com

9


Minns du mobilen? Från tung metallklump till smidig fickdator. Häng med på en resa genom mobiltelefonins historia. Arne Åhs guidar i familjeföretaget Radiosystems eget museum för både tekniknördar och nostalgiker. TEXT: CENNETH SPARBY FOTO: NILS LÖVHOLM

Arne har ett gäng egna favoriter från slutet av 90-talet och några år framåt. Det var Ericsson och Nokia som dominerade marknaden vid den tiden.

Arne Åhs

Snacka om bärbart! Ericsson Hotline Combi var riktigt het när den släpptes 1986.

10

Ålder: 52 år. Bor: Storvreta utanför Uppsala. Gör: Delägare och butiks- och installationsansvarig på Radiosystem. Familj: Sambo och två bonusdöttrar. Intressen: Mobiltelefoner, familjen, huset. Följer Leksand och Almtuna i ishockey och konsumerar det mesta inom motorsport.

magasinet kombi

11 2020


Ericsson R380s var Ericssons första smartphone – lanserad år 2000. I museet finns över 400 mobiltelefoner utställda tillsammans med gamla radiokommunikationssystem.

”Den fick självklart hänga i bältet, för det såg ju riktigt coolt ut på den tiden.”

J

A, SÅ HÄR såg bärbart ut 1986!

Arne Åhs ler förtjust när han plockar fram en Ericsson Hotline Combi ur glasskåpet. Telefonen för det numera avsomnade NMT-nätet vägde närmare tre kilo och hade en nätt prislapp på drygt 20 000 kronor. – Men då ingick ju även en bärväska och batteri, konstaterar Arne och skrattar gott. Vi befinner oss hos Radiosystem Bertil Åhs AB i Uppsala. Ett familjeföretag där Bertil och Laila Åhs tillsammans med barnen Arne och Lena i 25 år servade Uppsala och hela Sverige med mobila lösningar i form av kommunikationsradiosystem och mobiltelefoner. På butikens övervåning finns sedan ett år tillbaka ett imponerande museum över mobiltelefonins utveckling, med mer än 400 telefoner – den äldsta från tidigt 70-tal. – Men vi har över tusen gamla mobiler sparade här i lokalerna, ambitionen är att alla ska få plats i montrarna en vacker dag. DET VAR I SAMBAND med företagets

25-årsjubileum som tanken på ett museum uppkom. – Det kändes kul att dokumentera utvecklingen på prylarna vi sålt och servat under åren, och dessutom magasinet kombi

11 2020

kunna bjuda kunderna på en rejäl dos nostalgi. Den äldsta mobila varianten på museet är en Sonab som användes i Televerkets MTD-nät, där man först måste välja kanal och sedan ringa upp en telefonist för att bli vidarekopplad till rätt nummer. – Jag fick låna en av min pappa när jag skulle på skolresa till Väddö, berättar Arne. Han jobbade ju i branschen och hade mobiltelefon i sin bil redan i början av 80-talet. Han var noga med att jag skulle ringa och berätta att jag kommit fram efter cykelturen från Uppsala. Men det gick ju inte att få med sig den tunga telefonen på cykeln. Telefonen packades i en av följebilarna med föräldrar som var med. Dessutom fick Arne ta hjälp av en klasskompis att bära den till öns högsta punkt för att få någon som helst mottagning.

Nokia 68 2 utfällbart 0 liknade en sols to qwerty-t angentb l med dolt ord. Nokia 7600 släpptes 2003. Det var en av de första 3Gtelefonerna från Nokia – med en minst sagt knäpp knappsats och form.

Sony Ericsson P800 – den första storsäljande smarta telefonen från 2001, med mindre bra pekskärm.

DEN FÖRSTA RIKTIGA ficktelefonen

var Ericsson Hotline Pocket, som kom 1987, med en prislapp på en bra bit över 30 000 kronor. Och då ingick ingen laddare. Den vägde 800 gram och hade en stand by-tid på åtta timmar. – Det var en ”yuppienalle” som även många hantverkare använde. Ericsson var ju det företag som drev på utveck-

Nokia 9000 Communicator lanserades 1996 och var den första smarta telefonen från Nokia. Den kunde även ta emot fax.

11


Till vänster: Flera mobiler väntar på att få komma in i museet. Det finns fortfarande över 500 telefoner i kartonger på lagret.

Tidningstest där Ericsson Hotline Pocket 1987 beskrivs som en ”ficktelefon i ordets rätta bemärkelse”. Telefonen var stor som en mjölkkartong och vägde 800 gram.

Telefonerna blir bara större och större, men riktigt så här stora är de inte än. Arne visar ett skyltexemplar från slutet av 90-talet föreställande en Nokia 3210.

tålamod om man skulle ringa eller skicka ett sms. Modellerna 7280 och 7380 hade minimala styrhjul i stället för knappar. – Nokia gjorde definitivt mobilvärlden roligare. Ericsson imponerade samtidigt stort i början av millenniet med den minsta och lättaste telefonen. T66 vägde 59 gram och var bara 92 millimeter lång.

I OCH MED det digitala GSM-nätets

tillkomst i början av 90-talet öppnades marknaden för mobil telefoni i Europa och för allt billigare telefoner. Och svensken bytte telefon ofta i slutet av 90-talet, vissa till och med två–tre gånger om året. – För mig är perioden 1999–2007 den roligaste, med tanke på alla udda och konstiga modeller som producerades. Då fanns det ingen hejd på fantasin när det gällde färger och former, konstaterar Arne. Nokia släppte hela 50 olika modeller i början av år 2000. Så det fanns lite att välja mellan. Nokia 3310 blev en storsäljare med mer än 126 miljoner sålda exemplar. Företaget stod även för flera mer eller mindre tokiga påfund som spelmobilen N-gage och de så kallade ”läppstiften”, där det gällde att ha stort

SONY ERICSSON och Nokia hängde

dock inte alls med när Apple och Samsung klev in på marknaden med Iphone och Android åren 2007–2009. Nu var det dags för de smarta telefonerna att inta världen. Något som 3G-nätet banat väg för. Sony Ericsson hoppade på Androidtåget och fortsatte att sälja bra i Sverige, men tappade i övriga världen så pass att företaget i dag knappt finns. Nokia envisades med att använda Windows och tynade bort rätt snabbt. Nu har svensken antingen en Samsung eller en Iphone, med alla finesser du kan tänka dig. Även en del kinesiska märken är på frammarsch, konstaterar Arne, som själv håller sig till Samsung. – Jag kör med surfplatta, smartklocka och telefon, och är nu inne på den sjunde generationens smartklocka,

”Vi har över tusen gamla mobiler sparade.” 12

även om den första inte var särskilt smart. Nu väntar 5G, som Arne ställer sig rätt frågande till om det verkligen kommer att behövas i telefonen. – Jag ser egentligen inget behov till snabbare internet för vårt mobila liv, men visst är det ett måste för att vi ska kunna få självkörande fordon och annat som kräver väldigt snabb datauppkoppling. ●

Snabbfakta

➞ Mobiltelefonsystemet NMT introducerades 1981, efter en överenskommelse mellan televerken i Norden. 1991 kom GSM – ett system för hela Europa. ➞ De första ficktelefonerna kom 1987, då begreppet ”yuppienalle” etablerades. ➞ Det första sms:et skickades från England i december 1992 med textraden ”Merry Christmas”. Flest sms skickades i Sverige under år 2011, 18 miljarder meddelanden gick iväg. ➞ 1996 lanserade Nokia sin serie ”Communicator”, som var världens första ”smarta” telefon, med möjlighet att faxa, sms:a och surfa. Året därpå myntades begreppet ”smartphone” av konkurrenten Ericsson. ➞ Apple överraskade år 2007 med sin Iphone – en pekskärmsmobil som ruskade om hela branschen. ➞ Med tredje generationens mobiltelefoni – 3G – kunde man föra över mer information allt snabbare. Och med 4G har mobilen blivit lika mycket en bärbar dator i fickformat som en telefon.

magasinet kombi

KÄLLA:.TEKNISKAMUSEET.SE

lingen, konstaterar Arne och räcker över den stryktåliga telefonen. Han jobbade som glasmästare på den tiden, och skaffade en. Priset sjönk rätt rejält på bara några år. 1993 betalade han 3 000 för sin begagnade Hotline Pocket. Ett fynd! – Den fick självklart hänga i bältet, för det såg ju coolt ut på den tiden.

11 2020


TEXT: CHRISTINA BILD

Kulturkoll

Guldkrokens gyllene år Guldkrokens säljsuccé fanns i många varianter. Detta par såldes på nätauktion för 300 kr.

Design Eva-Lisa Bergman, klubbat på nätauktion för 300 kr. UNDER 1970- och 80-talen stod deras

ljusstakar på vartenda köksbord, soffbord och gillestugebord i Svea rikes land. Robust men mjukt rundad, i brunt, rött, vitt eller ärtgrönt matchade den tidens stormönstrade tapeter och färgglada heltäckningsmattor. Eftersom den gjordes i många varianter – för allt från ett till åtta ljus – fanns alternativ för alla plånböcker och behov. Det var också under denna tid som Guldkroken i Hjo stod på sin absoluta höjdpunkt. Märta och Bengt Grunditz familjeföretag hade växt till en hel industri med egen fabrik, showroom i tre städer och en stadig ström av busslaster till Röda boden, företagets butik för andrasortering. Från starten 1946, som innefattade kakelugnsfabrik och tillverkning av tomtar och troll av trä, hade verksamheten expanderat snabbt. Under 70-talet startade det kreativa paret även en glashytta

magasinet kombi

11 2020

Föremål täckta med bladguld var poppis på 80-talet. Vas, 20 kr på loppis.

och Guldkrokens sortiment omfattade snart allt från handblåsta glasföremål till serviser, blomkrukor och prydnadsföremål, där framför allt katter och tuppar blev oerhört populära. 1980 tog Märta och Bengts barn över Guldkroken men sålde företaget efter åtta år. Vid den tiden började billiga importvaror slå ut svenskt hantverk och Guldkrokens gulddagar var över. De nya ägarna återgick alltmer till företagets rötter: kakelugnstillverkning. Sedan 2007 är Guldkroken en del av Porslinsfabriken i Lidköping, som i dag tillverkar en enda Guldkrokenprodukt: den handmålade spargrisen, lanserad 1949. ●

Spargrisen skapades 1949. Den tillverkas fortfarande och målas för hand, från 585 kr.

Ananasasken, designad av Märta Grunditz, tillverkades 1962–63 i många färger och har blivit ett attraktivt samlarföremål. Såld för 500 kr på nätauktion.

13


Kanske är det från baksätet man får den ultimata Rolls-Royceupplevelsen.

Den klassiska kylarprydnaden ”Spirit of Ecstasy”. Per Östlund vid sin Rolls-Royce Silver Wraith Sedanca de Ville by Mulliner från 1951, tillverkad i tolv exemplar. I bakgrunden en Derby Bentley 3 1/2 L Airline Saloon by Thrupp & Maberly från 1935, tillverkad i endast två exemplar.

Bilsemester med stil. Rolls-Royce Phantom från 1933.

Rolls-Royce

KOMPROMISSLÖS Cadillac och de andra kan slänga sig i väggen. Lyxbilstillverkaren nummer ett är och förblir Rolls-Royce. TEXT: MARTIN ENGQVIST FOTO: ROLLS-ROYCE M FL

H

AR DU HÖRT en försäljare säga ”det här är mikrovågsugnarnas Mercedes”? Troligen inte. Den som vill beskriva kvalitet i världsklass jämför med Rolls-Royce. Även de som inte har tillstymmelse till motorintresse vet att Rolls-Royce är lyxbilarnas lyxbil. Men smakar det så kostar det. En ny Rolls av den ”billigaste” modellen, Ghost, går loss på drygt tre miljoner kronor. För en Rolls-Royce Phantom –

14

stor som ett slagskepp – börjar prislappen runt fyra och en halv miljon. EN ROLLS-ROYCE behöver ändå inte

vara en ouppnåelig dröm för oss vanliga dödliga. För mellan 150 000 och 200 000 kronor kan man till exempel köpa en fin Silver Shadow, som tillverkades mellan 1965 och 1980 och är en av de mest sålda Rolls-Roycemodellerna. Vad får man då för pengarna? Hur känns det att köra Rolls-Royce? Per

Östlund i Näs utanför Avesta vet. Han är ordförande för den svenska grenen av RREC, The International Club for Rolls-Royce & Bentley Enthusiasts, och han äger flera stycken, både Rolls-Royce och bilar av systermärket Bentley. Den äldsta är från 1935 och den nyaste från 2007. – Komforten är naturligtvis fantastisk, det är som att glida fram i en chesterfieldfåtölj, säger han. Och så är de så vackra, linjespelet gör en glad. magasinet kombi

11 2020


Den som vill, och har råd att betala, kan beställa en helt unik Rolls-Royce. Här är den svenske entreprenören Ayad Al Saffar och hans hustru Sanarya vid sin Phantom med handbroderade rosor i inredningen. Ayad Al Saffar har sagt att han aldrig kommer att sälja bilen.

Hantverk in i minsta detalj.

LYX PÅ FYRA HJUL Per väcker uppmärksamhet med sina bilar. Stannar han och tankar är det alltid någon som kommer fram och vill prata. – Man gör människor glada, alla har en relation till de här bilarna. Det är väldigt roligt. Men man får bete sig, det är ett ansvar. Det går inte att köra mot rött. PÅ ROLLS-ROYCEFABRIKEN i Goodwood

i södra England är man som besatt av kvalitet och finish. Läder köps från Sverige och Danmark och hudarna kontrolleras noga för att eventuella skador ska upptäckas innan skinnet kan bli klädsel till stolarna. Det utvalda italienska ädelträt till instrumentpaneler och dörrsidor poleras i oändlighet magasinet kombi

11 2020

tills det blir nästan overkligt blankt. Det skämtas om att Rolls-Royce lägger ner en förmögenhet på att få trä att se ut som plast, medan de amerikanska lyxbilstillverkarna försöker få plast att se ut som trä. Och så där kan man fortsätta berätta om det minutiösa detaljarbete som ligger bakom var och en av de cirka 3 500 bilar som tillverkas varje år. Ändå finns det köpare som inte nöjer sig med det. Rolls-Royce har en särskild avdelning för kunder som vill ha en helt unik bil,

en bil med ”extra allt” – och är beredda att betala vad det kostar. Till exempel har man byggt en Phantom med mer än 400 äkta diamanter i inredningen. Den svenske entreprenören Ayad Al Saffar är en av dem som ville ha en unik och skräddarsydd Rolls när han beställde en ny Phantom häromåret. Och här kan vi verkligen tala om skräddarsydd. Ayad Al Saffar gillar blommor och ville att bilen skulle avspegla hans passion. Resultatet: interiören är ett hav av rosor, broderade för hand med drygt

”Man får bete sig, det är ett ansvar. Det går inte att köra mot rött.”

15


Gamla och nya Rollsar på en tvåveckorstur i Alperna 2013. 300 mil betade man av.

”Kvalitet varar långt efter att priset är glömt”, sa Henry Royce.

Charles Rolls avled i en flygkrasch 1910.

en miljon stygn. Vad det kostade vet nog bara Al Saffar och Rolls-Royce-vd:n Torsten Müller-Ötvös, som skriver ett personligt brev till dem som köpt en specialdesignad bil. Ja, den ärevördiga engelska biltillverkaren har en tysk chef. Sedan 2003 är Rolls-Royce ett dotterbolag till BMW. KVALITET UTAN KOMPROMISSER var led-

stjärnan redan 1904 när Charles Rolls och Henry Royce startade sitt bilföretag. De var en udda duo. Charles Rolls var en rik aristokrat och fartfantast. Han tillhörde den första generationen racerförare och hade startat ett företag i London där han sålde importerade bilar. Men de utländska tillverkarna höll inte måttet, tyckte Rolls, som efterlyste en brittisk bil av högsta kvalitet. En bekant tipsade honom om Henry Royce. Henry Royce föddes fattig. Han var självlärd ingenjör och hans företag byggde bland annat generatorer och eldrivna lyftkranar. Royce hade också stört sig på att de utländska bilarna var så undermåliga – och byggde en egen. Charles Rolls fick höra talas om den, provkörde den och insåg att det här var en bil han skulle kunna sätta sitt eget namn på. Tillsammans startade de bolaget Rolls-Royce Limited och arbetsfördelningen var klar redan från början: Henry skulle bygga bilarna, Charles skulle sälja dem.

Inledningsvis var Rolls-Royce inte särskilt känt men pr-snillet Charles Rolls hittade på olika jippon, som hastighets- och uthållighetstävlingar, för att få uppmärksamhet. Bilarna var inte speciellt sportiga eller snabba, men kvaliteten var hög och de var mycket pålitliga. Rolls-Royce fick rykte om sig att man byggde världens bästa bilar. Den otålige kicksökaren Charles Rolls engagemang för biltillverkningen svalnade successivt. Han reste till USA där han träffade flygpionjärerna bröderna Wright, som lärde honom att flyga. Efter hemkomsten var han helt uppslukad av sitt nya intresse. Det slutade i katastrof. 1910 kraschade Charles Rolls och blev den förste engelsmannen att dö i en flygplansolycka. Henry Royce var tillintetgjord av kompanjonens död och drabbades dessutom själv av sjukdom. Ändå arbetade han vidare i företaget fram till sin bortgång 1933. Vid det laget var Rolls-Royce en etablerad lyxbilstillverkare och hade också köpt Bentley. De två märkena kom att utvecklas och tillverkas parallellt fram till 1998, då Volkswagen tog över Bentley och BMW tog över Rolls-Royce.

Bil för berömda Här är några av de celebriteter som äger eller har ägt minst en Rolls Royce: ➞ Drottning Elizabeth ➞ John Lennon ➞ Charlie Chaplin ➞ Frank Sinatra ➞ Lady Gaga ➞ David Beckham Drottning ➞ Stikkan Anderson Elizabeth i ➞ Kim Kardashian baksätet på ➞ Rod Stewart sin Rolls. ➞ Jennifer Lopez

MEN TROTS ATT ägarna i dag är tyska och att 95 procent av produktionen går på export är bilarna från Rolls-Royce och Bentley fortfarande omisskännligt brittiska – som rullande herrklubbar

”Det känns vördnadsfullt att köra bilarna, man förvaltar ett kulturarv.” 16

med doft av läder och gammal tradition. – Det känns vördnadsfullt att köra de här bilarna, man förvaltar ett kulturarv, säger Per Östlund. Den här artikeln har till stora delar handlat om kvalitet. Men att köra gamla brittiska lyxbilar är inte alltid bekymmersfritt, medger han. Och tillägger: – De är ganska snygga på en bärgare också. ●

Replica av John Lennons bil.

magasinet kombi

11 2020


Inspiration Kombiits! favor

DUBBELDÄCKARE Bulla upp på höjden med våningsfat från Spode.co.uk, 565 kr.

CITRONSMAK Inget teparty utan citronkräm. Lemon Curd Tiptree har den rätta, fluffiga konsistensen. Finns bland annat på Kryddlandet.se, 59 kr.

TEA FOR TWO

LITTERÄR LUST Perfekt presenttips: karamellsöt låda med noveller av bland andra Virginia Woolf och svart te med smak av citrus och fläder. Tehusetjava.se, 299 kr.

För en, för två eller för flera. Låt höstfrusna kroppar och själar värmas av nybryggt te, hembakade godsaker och en vacker dukning.

ALLA PRISER ÄR CIRKAPRISER OCH/ELLER VARUMÄRKETS REKOMMENDERADE BUTIKSPRIS.

AV: CHRISTINA BILD

Vinn!

Gilla Kombispel på Facebook och var med och tävla om brickan från Tina Nordströms egen köksserie Vegetable, värde 350 kr. Tävlingen hittar du i Facebookflödet.

magasinet kombi

11 2020

VÄRMEVERK Vad kan vara mer brittiskt än en tehuva? Från Spode.co.uk, 245 kr.

ALLT-I-ETT Tekanna, kopp och fat med mönster av William Morris, tål både diskmaskin och mikro. Tekungen.se, 329 kr.

BLOMSTERPRAKT Makalöst vacker, handknuten blomma av vitt te och jasmin som slår ut när du häller hett vatten över den. Tekungen.se, 19 kr.

GOLDDIGGER Låt inte en tråkig, rostfri tesil förstöra festkänslan! Från Kitchentime.se, 105 kr.

HJÄRTINNERLIG Sockerkakan blir extra god när hjärtat är med. Bakform, Åhléns, 169 kr.

JÄTTESNYGGT Grunden för fina testunder. Brickan Vegetable, Cervera, 350 kr.

17


! a p op s n En såda Lättlagat, smakrikt och väldigt nyttigt. En vegetarisk soppa värmer gott på hösten. Hanna Dunér bjuder på två recept ur sin kokbok Soup Yourself. RECEPT: HANNA DUNÉR FOTO: LENNART WEIBULL UR BOKEN: SOUP YOURSELF (NORSTEDTS)

TWO TIMES GREEN Broccoli- och spenatsoppa 4 portioner Tillagningstid ca 20 minuter Ingredienser 4 salladslökar ½ tsk svarta senapsfrön 2 msk avokadoolja (kokosolja eller olivolja går också bra) 2 vitlöksklyftor 8–10 dl grönsaksbuljong 400 g broccoli 6 nävar färsk spenat (ca 9 dl) 1 msk näringsjäst (en vegansk smaksättare och alternativ till ost, som parmesan, finns i välsorterade livsmedelsbutiker) 1 msk tahini (sesampasta, finns i välsorterade butiker) 1 avokado salt och nymalen svartpeppar Gör så här 1. Hacka salladslöken. 2. Fräs lök och senapsfrön i oljan på låg värme i en gryta i 2–4 minuter. 3. Rör ner riven vitlök. 4. Häll på buljongen, men spara 2 dl till spädning mot slutet.

5. Dela broccolin i små buketter och lägg i grytan. Låt koka i 2–3 minuter och lyft sedan ut 1 ½ dl broccoli och spara till senare. 6. Lägg i spenat, näringsjäst samt tahini och rör om. 7. Dela och kärna ur avokadon, gröp ur köttet och lägg det i soppan. 8. Mixa soppan ganska slät. Tillsätt mer buljong om du tycker det behövs. 9. Lägg i resten av de kokta broccolibuketterna. Smaka av med salt och peppar. 10. Toppa soppan med grönkålsfräs. GRÖNKÅLSFRÄS Ingredienser 150 g grönkål 1 vitlöksklyfta olivolja 1 nypa flingsalt 2 tsk hampafrön Gör så här 1. Ta bort grova stjälkar på grönkålen och finhacka bladen. Finhacka vitlöken. 2. Stek kål och lök i olivolja i en panna på medelvärme i några minuter. 3. Tillsätt salt och frön, rör om.

”Är det inte Hulken så är det Karl-Alfred. Den korsblommiga broccolin möter den nyttigaste av dem alla – bladspenaten. En len och krämig näringsbomb som jag slukar till lunch eller tar som en lättare middag. Soppan ger bra arbete för tarmar och mage.”

”Soppa är världens bästa mat” Hallå där, Hanna Dunér, varför har du skrivit en kokbok med vegetariska soppor?   – För att soppa är världens bästa mat och för att jag själv har saknat en kokbok som lyfter fram soppans fantastiska egenskaper och suddar bort stämpeln som tråkmat. Dina soppor är inte bara goda, de är bra för kroppen på alla möjliga sätt. Berätta!   – Alla soppor i Soup Yourself innehåller mängder med näring – vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter, som

18

alla är bra för kroppen och nödvändiga för att vi ska hålla oss friska länge. Enligt Livsmedelsverket behöver vi få i oss minst 500 gram grönsaker per dag och de flesta av oss når knappt upp till hälften. Att äta soppa är ett utmärkt sätt att få i sig det dagliga behovet. Sopporna i boken är dessutom fria från gluten och mejeriprodukter. Kan soppa vara festligt också? – Soppa är härligt och tacksamt att bjuda på. Antingen i mindre glas som en lättare

förrätt, eller som en mustig varmrätt. För att göra soppan festlig toppar jag den gärna med färska örter, frön, svampfräs eller rostade kikärtskrutonger. Som tillbehör bjuder jag på ett gott bröd, fröknäcke, hummus i olika smaker eller rostade grönkålschips. Vilka soppingredienser har du själv alltid hemma?   – Lök, vitlök, citron och ekologisk grönsaksbuljong. Har du dessa ingredienser hemma så kan du göra en soppa på nästan vad som helst.

magasinet kombi

11 2020


Vinn! Vi har tre exemplar av Hanna Dunérs bok Soup Yourself som vi lottar ut bland dem som svarar rätt på frågan: Vilken huvudperson i en bok av Astrid Lindgren behöver hjälp av läkare efter att ha kört ner huvudet i en soppskål och fastnat? 1. Karlsson på taket X. Emil i Lönneberga 2. Pippi Långstrump Mejla svaret tillsammans med ditt namn och adress till vinn@kombispel.se. Döp mejlet till ”Soppa”. Eller skicka ett vykort till Tidningen Kombi, ”Soppa”, Box 995, 162 12 Vällingby. Senast den 30 november vill vi ha ditt svar.

CURLY CURRY Grönkålssoppa med curry 4 portioner Tillagningstid ca 20 minuter Ingredienser 1 silverlök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 msk tomatpuré 6–8 dl lantbuljong 2 tsk curry av bra kvalitet 1–2 tsk chiliflakes 2 tsk finriven ingefära 3 dl hackade tomater (eller cocktailtomater på burk) 2 dl grovt hackade skogschampinjoner 8 dl hackad grönkål 1 burk (4 dl) kokosmjölk (kan ersättas med vanlig grädde) 1 msk näringsjäst (en vegansk smaksättare och alternativ till ost, som parmesan, finns i välsorterade livsmedelsbutiker) salt TOPPING Granatäppelkärnor Svarta sesamfrön

”Jag kan inte få nog av grönkål, och därför finns det flera grönkålsrecept i ”Soup yourself”. En supergrönsak som inte bara är fantastiskt nyttig utan även en mångfacetterad soppgrönsak. Det här receptet har inspirerats av en av mina första soppidoler: Splendid Spoon, som säljer soppor för fulla muggar, bokstavligen, i New York.”

magasinet kombi

11 2020

Gör så här 1. Hacka löken och fräs i olivoljan i en gryta i 2–3 minuter. 2. Tillsätt tomatpurén och rör om. Häll i buljongen. 3. Rör ner curry, chiliflakes och ingefära. 4. Häll i tomater, svamp och grönkål. Koka upp och låt koka på svag värme i 15 minuter. 5. Tillsätt kokosmjölk och näringsjäst. Värm upp ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt. 6. Toppa soppan med granatäppelkärnor och sesamfrön.

19


ANDRA CHANSEN

Pia och Peter fann varandra – igen Första gången Pia såg Peter var han 15 år och hon 13, när han såg henne är mer oklart. De blev ett par i ungdomen men kärleken höll inte för evigt, andra och annat kom emellan. Många år senare fann de varandra igen, och nu är relationen starkare än någonsin. TEXT OCH FOTO: PER WESTERGÅRD

S

OCIALA MEDIER HAR gjort det enklare att hitta personer som vi en gång i tiden har älskat. Vem har inte någon gång snokat runt på Facebook för att få kontakt med eller för att tjuvkika lite på en ungdomskärlek? Men ett enkelt sms kan fungera lika bra för den som vill öppna en dörr till det förflutna. Det var precis vad Peter Alsenlid från Hofors i Gästrikland gjorde när han sökte kontakt igen med sin ungdomskärlek Pia de Veen. I dag är de ett etablerat par. – Första gången jag såg Peter var jag tretton år. Han var så snygg och jag blev dödsförälskad direkt, men han såg inte mig. Han hade bara ögon för sin crossmotorcykel, säger Pia för att beskriva hur allt började. Inte gick det bättre nästa gång de sågs. Då var Pia på väg hem till en kompis för att sova över, och i famnen hade hon sin nalle och sin kudde. – Åh, vad jag skämdes, jag som var så kär.

20

Länge var känslorna obesvarade, och när Peter verkligen såg Pia första gången är något diffust. Klart är i alla fall att de blev ett par i ungdomen, även om det hela tiden var lite fram och tillbaka. Ibland var det slut, ibland tog Pia åter ett steg i riktning mot Peter, för att andra gånger springa många steg bort. Eller så var det Peter som höll Pia på halster, eller var den som ville ha mer. FÖRHÅLLANDET UPPHÖRDE definitivt när Pia flyttade, först till Gävle för att gå i gymnasiet, sedan runt om i Sverige och till Nederländerna. Men även för att andra kärlekspartners dök upp, och under den här tiden fick Peter en dotter. Under många år träffades de inte alls, och om de ändå någon gång sprang ihop när Pia var i Hofors för att träffa sina föräldrar blev det bara ett kort ”tjena”.

– På något sätt fanns Peter alltid i mina tankar, trots det gjorde jag allt för att undvika honom. Jag var helt enkelt nervös, han var ju så snygg, var så ordentlig, ja han hade allt. Peter såg det inte på samma sätt, för honom fanns Pias leende alltid levande i minnet. Till slut började han söka kontakt igen. Som den gången han skickade ett sms med texten ”Sitter här och tittar på stjärnorna och tänker på dig”. – Jag hade inte Peters mobilnummer lagrat i telefonen och därför förstod jag inte att messet var från honom, säger Pia med ett leende. ATT DET TILL SLUT ändå skulle bli de två började med att Peter åter sms:ade Pia för att fråga vad hon skulle göra på midsommarafton. Han berättade att

”På något sätt fanns Peter alltid i mina tankar, trots det gjorde jag allt för att undvika honom.” magasinet kombi

11 2020


Pia de Veen och Peter Alsenlid Ålder: Hon 51 år, han 53 år. Bor: Hofors, mellan Gävle och Falun. Gör: Pia är både illustratör och animatör med eget företag, och personlig assistent. Peter är säljare med mer än halva landet som ansvarsområde. Familj: Ett barn tillsammans, och ett barn som Peter fick i ett tidigare förhållande.

– Första gången jag såg Peter var jag tretton år. Han var så snygg och jag blev dödsförälskad direkt, säger Pia. Ungdomskärleken sprack – men efter många år fann de varandra igen.

magasinet kombi

11 2020

21


Efter att ha träffat Peter igen flyttade Pia tillbaka till hemstaden Hofors.

”Under många år var vi som två kugghjul som sökte sig till varandra utan att riktigt passa ihop.” han skulle på fest i grannbyn, men utan att fråga om hon ville följa med. – Jag åkte dit ändå, men inget hände mellan oss den kvällen. Eller kanske ändå, när kvällen var slut och alla andra hade försvunnit undrade Peter om jag ville följa med hem till honom och dricka te och titta på film. Jag sa nej! Och det gjorde jag även nästa kväll när han frågade igen. Lite senare övertalade Pias syster henne att bjuda in Peter till en filmkväll hemma hos henne i Stockholm istället. Efter en viss tvekan gjorde hon det, han svarade direkt att han hade köpt en bussbiljett och att han nu var på väg. – Jag fick panik, men en kompis sa ”du är singel, du känner honom sedan förr, det är sommar och du har semester. Vad har du att förlora?”. Under besöket försvann Pias rädsla och de tillbringar några dagar och nätter ihop, och plötsligt är de ett par 22

Pia är illustratör och animatör.

på riktigt. Till slut bestämmer sig Pia för att flytta tillbaka till Hofors. – Beslutet var lätt eftersom jag var så kär, min enda oro var att jag som konstnär skulle förlora min kreativitet på en mindre ort. Så blev det inte, snarare tvärtom. Peter hade ordnat en ateljé åt mig här i Hofors och genom den fick jag kontakt med andra som var konstnärligt verksamma. ANDRA SAKER VAR svårare att hantera. Som att Pia ville ha barn medan Peter var nöjd med den dotter han redan hade. Det blev till en rejäl kris i förhållandet innan Peter bestämde sig för att säga ja till att bli far igen. – Med facit i hand skulle jag naturligtvis ha sagt ja från början, säger Peter samtidigt som dottern Nike, som nu är tio år, fnissande kikar fram bakom ett skåp där hon har gömt sig för att höra vad mamma och pappa berättar.

Både Pia och Peter delar känslan av att deras förhållande har varat längre än det faktiskt har gjort. Och att det kanske fanns en mening med att de skulle prövas innan de valde varandra. – Under många år var vi som två kugghjul som sökte sig till varandra utan att riktigt passa ihop. Men det är som om livet ha slipat av våra kantigheter, vilket gör att vi nu kuggar i varandra perfekt, säger Peter. ● magasinet kombi

11 2020


Sverige runt

TEXT: MARTIN ENGQVIST FOTO:SKF

Göteborg

Sven Wingquist och hans geniala kullager förändrade världen. Ja, faktiskt.

Kullagerkungen I mitten av 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. På ett drygt sekel blev landet ett av världens rikaste. Ett viktigt kapitel i den framgångssagan handlar om en ung ingenjör i Göteborg och hans patent PRV nr. 25406 från 1907. NEJ, DET HÖLL INTE. Bokstavligen. De tyska kullagren i textilföretaget Gamlestadens Fabrikers maskineri var för dåliga och skar ihop gång på gång. Produktionsstoppen kostade Göteborgsföretaget stora pengar och dessutom utbröt ibland brand i samband med haverierna. Det här var under 1900-talets allra första år, i den svenska industrialismens början, och företagets unge driftsingenjör Sven Wingquist fick i uppgift att lösa problemet. Fabriken var byggd på lergrund och Wingquist kom fram till att sättningar i marken gjorde att den långa axeln som drev alla maskiner, och som gick rakt igenom fabriken från en ångmaskin i ena änden av byggnaden, ibland försköts lite i längsled. Rörelserna var knappt mätbara men ofta tillräckliga för att axelns kullager skulle skära. CYKELNS GENOMBROTT i slutet av 1800-talat hade drivit på marknaden för kullager och Sven Wingquist, som höll koll på den internationella utvecklingen,

magasinet kombi

11 2020

insåg att här fanns stora möjligheter både till tekniska förbättringar och affärer. Hans arbetsgivare var med på noterna och en liten experimentverkstad inrättades på fabriksområdet. Snart hade Sven Wingquist konstruerat och fått patent på flera nya typer av kullager, men det var det självreglerande sfäriska kullagret med patentnummer 25406 som kom att bli banbrytande. Enkelt uttryckt var det ett lager som tillät viss rörelse i maskinaxlar och i jämförelse med tidigare kullagerkonstruktioner minskade haveririskerna betydligt. 1907 beslöt ägarna till Gamlestadens Fabriker att skjuta till pengar för bildandet av ett nytt bolag och den 30-årige Sven Wingquist utsågs till vd och teknisk chef. Företaget fick namnet AB Svenska Kullagerfabriken, SKF. SKF växte snabbt och hade efter bara några år ett stort internationellt återförsäljarnät och egna fabriker i många länder. Under det tidiga 1900-talet var den snabbt växande fordonsindustrin företagets största

marknad. För att få in en fot i den lönsamma branschen startade SKF 1926 ett dotterbolag för biltillverkning: AB Volvo. DET ÄR INGEN TVEKAN om att SKF är ett av de företag som har betytt mest för framväxten av det moderna Sverige under 1900-talet – tillsammans med bolag som LM Ericssson, Asea, Alfa Laval, Electrolux, Volvo och Scania. I dag säljer SKF kullager för 86 miljarder kronor per år i 130 länder och har 43 000 anställda över hela världen. Sven Wingquist var visserligen en ambitiös person, men det hade han nog aldrig kunnat Har det hä föreställa sig. nt något spännande Han avled där du bor? 1953. ●

Mejla till Kombi!

tidningenko mbi@kombi spel eller gå in på Kombisp .se els Facebooks ida och berätta!

23


Hjärngympa K U N G 1

2

3

4

11

12

13

9

14

14

17

18

16 20

14

3

20

4

10

10 22 19

7

25

10

9

23

15

10

4

3 7

LÄTT Lätt

2 3 3 2

5

6 9 4

5

12

23

10

9

10

21

10

4

9 1 5 6

8 9 4

7

8 1 9 3 5 2 1 2 7 9 6

HITTA ORDEN HITTA ORDEN!

Sök och ringa in städerna och länSökrunt och ringa in städerna ochDe länderna runt derna Medelhavet. fem överMedelhavet. De 5 överblivna bokstäverna ger blivna bokstäverna ger ytterligare ett namn. Namnen hittar du hittar bådeduvågrätt, ytterligare ett namn. Namnen både lodrätt, diagonalt och baklänges. vågrätt, lodrätt, diagonalt och baklänges.

E C I N 24

G A Z A

N A R O

I A I A

Z R N P

P T A E

A I A I L S L

18

21

O S E L U T D

10

14

6

10

15

14 16

17

10

8

10

8 13

1

12

9

26

3

10

13

11

19

4

A M I B E I N

11

10

20

T S O A N R I

9

8 7 5 2

8 8 1 7 1

R N A N S E I

25

2

MEDEL Medel

8 9 3 6

S M O Y T T R

21

18

9

18

7 1 2 4 5

T E R U B A A

10

1

1

7

I C B E S I S

18

8

3

4

2

24

13

5 1

19

23

3

8

14

8

26

8 6

14

20

4

7

17

18

3 9 1 7

6

13

13

11 22

5

ningar från Rätt svar och lös er hittar mm nu de en gå re fö /kombi se el. isp mb ko du på

3

L L S R N E E

1 2 6 5 9 4

A H E I A G N

R A A P C L O

26 SVÅR Svår

9

1

B N F I A A C

1

4 9 3

5

2 3

I T B F F E A

24

5 2 7

G E N U A A N

A T E R K J O

6

C Y P E R N M

magasinet kombi

11 2020


HAR RUTER I SIG

LÖSNING Hitta ordet i de gula rutorna

3

KAN VARA EN UNO

SMAKLÖSA

EU-LAND VID MEDELHAVET

BÖR VÄL FÖRHANDLARE

KNÖLFÖDA

MINST FÄNRIK SVÅRT FÖR SMÅ SOM BJÖRKAR I JANUARI

HAR LAMM TACKA GÅR NER INSTÄNGDA

DET SÅG ILLA UT I BETYGET

6

ÄR ATEISTER

BLIR BEHÖVS EN AV LÅTER PÅ BIL I I TRE PÅ SÄMSTA TVEKSIMMA- BERGEN USEL SAMT TRUMPET REN BÅT

GER RÄTT ÅT EN ANNAN AKUT HAST

VOLKSWAGENMODELL SOM MORMORS VAS?

ÄR VÄNNER SOM PRATAR OM ALLT BRUKAR VARUHUS MAN RÄTT GÖR MAN OFTA MED NGN ANPYTT SVARET

UTROP MED HERRE MIN

ÄR VÄL ZARA LARSSON HAR PLAN GÖR GULDGRÄVARE GULD

SÄMRE SORT TORV I BÅS GLUFSAR SLÅS FAST

SES OFTA VID KYL HADE PRIVILEGIER

KLACKPREFIX SÅSIG DANS?

5

DEN HAR PRÖJSAT GER RÖDFÄRG

4

LORTIGA DET ÄR ETT AV TVÅ

BESKYLLA BLIR DRÖM IBLAND

BRÄCKER KUNGEN I SPEL ÄR SMÅ

EN KÄND HETER RUDOLF GRUFF HITTAS I STÖVELN

FÖLJER AVTRYCK HAR MÅL I MUN

GÖR SOM TECKNAD SELMA ÄR FET UPPTILL

FD FINANSMINISTER

ÄR INTE LIKT GILLAR TEMLOR

SOM REGEL DOPPAS I VATTEN

DET ÄR FEL

ALLDELES FORMA EN SKÅL KANSKE

1

VINSTER

De fem först öppnade rätta lösningarna vinner 4 st Femman och 4 st Glädjelotten. Skriv ordet från de gula r­ utorna på ett vykort och posta till K ­ ombispel, Box 995, 162 12 V ­ ällingby senast den 30 nov. Eller mejla vinn@kombispel.se, döp mejlet till Kombikryss nov, och glöm inte att skriva ditt namn och din adress. Vinnare och lösning hittar du på hemsidan: kombispel.se/kombi där du också kan lösa korsordet digitalt.

SKA SIG LILLA SNIGELN I VISAN

ÄR EJ BLEV LINDKUNGAR RIGA I HÖGAR SNUVAN GÖR SIG DE SOM NALKAS MARGINALFLYTT

HAR SIN SPELSÄSONG PÅ VÅREN ÄR GOTT MED HÄST BADSTÄLLE

KAN STÅ FÖR TVÅ

BESTÄMMER VISS BANA

EN KÄND WEISE FLICKA I CANNES

STRYKER MED TUNN FÄRG

2

VILL MÅNGA HA VITA ANTILOP

7 DRAGET GER MÖDA? ELVAN PÅ PLAN

REPLOKALEN FÖR BANDET?

11 2020

PUNKT PÅ SLUTET KASS GONA SIG I SOLEN ÄR VISSA ÄRTER

KINDKNOTA

magasinet kombi

FROSTFLICKA OMFAMNA

FORM AV ASTRID HAR FÖRKYLD?

FÄRJ- SAMLAR KARLEN IDOL I UNGA MYTEN

LUGNET

STURNUS VULGARIS, EN TÄTTING

BLIR LÄTT BLÅST

8

EN SYRÉN VI KAN HÖRA I RADION RADIE

Vinn! Vinsterna skickas ut per post. Vinnare Kombikrysset sep 2020: Bertil Larsson, Gällivare, Margit Bengtsson, Askim, Agneta Wik Proft, Onsala, Kerstin Svensson, Visby, Kjell Hansson, Malmö. Efterfrågad lösning september 2020: MINERAL.

25


! er m m u n a t s ä n I

i b m Ko

i korta drag Dragning varje fredag. Varje spelomgång löper över fyra veckor. Varje fredag är det dragning. Vi har garanterad vinstbevakning – du missar aldrig en vinst.

KOR SORD S SPEC I AL !

Sommarens extra tjocka tidning med extra mycket knep och knåp gjorde succé hos läsarna. Lagom till jul är det dags igen! Missa inte Kombis decembernummer:

➞ 9 sidor korsord, sudoku, a!

ordflätor och annan hjärngymp

➞ Mer än 100 varuvinster att täv

la om!

Extra vinstchanser i Kombi nr 12

Detta är några av de fina priserna du kan tävla om i vår korsordsspecial.

26

Superjackpotten. Varje kvartal är det dragning i Superjackpotten. Den fredagen är det inga andra dragningar i lotteriet.  Varje lott du har under en spelomgång i Kombi-, Drömrese- eller Motorlotteriet ger dig fyra lottnummer till Superjackpotten. Varje lott i Extralotteriet ger dig ett lottnummer. I Superjackpotten är högsta vinsten 10 miljoner kr. Att välja vinst. När du vinner Veckans vinst (värd 200 eller 600 kr) kan du byta vinsten, om du gör det senast tisdagen efter vinstdagen. Det gör du på Min sida på kombispel.se eller genom att kontakta kundservice. Tidning i brevlådan eller inte? Om du inte vill ha tidningen i brevlådan kan du välja att i stället få ditt lottutskick via mejl. Det gör du under Mina uppgifter på kombispel.se  eller genom att kontakta kundservice.  Förvald vinst. Om du inte vill vinna varuvinster värda 200 kr kan du välja en så kallad förvald vinst. När du vinner på den nivån behöver du inte välja, utan får alltid en ny lott eller ett skraplottspaket. Välj betalsätt. Dina lotter kan du betala med Autogiro, e-faktura eller via inbetalningskort/ faktura. Om du väljer att betala med e-faktura får du automatiskt ditt lottutskick via mejl (med en länk där du kan läsa tidningen digitalt).

magasinet kombi

11 2020


På gånghemma

TEXT: MARTIN ENGQVIST OCH INGER SUNDELIN

Tips för dig som stannar

Inget stoppar musiken … ➞ KONSERTHUSET ROYAL ALBERT HALL i London – känt bland annat för konsertserien The Proms – är stängt på grund av coronapandemin. Men musik bjuder man på ändå. Under vinjetten ”Royal Albert Home” på Royal Albert Halls hemsida finns en

rad 30-minutersframträdanden, inspelade hemma hos musiker och sångare i genrer från renässansmusik och opera till folkmusik, blues och pop. En perfekt möjlighet att göra nya musikaliska upptäckter. Mer info: royalalberthall.com ●

”Intresset för raskatter ökar” ➞ Hallå där Eva Porat,

… eller bridgespelarna

Dags att sticka!

➞ Många menar att bridge är det ultimata

➞ Den nya boken Trettiofem sockor är full med, just det, stickbeskrivningar för sockor – alltifrån den enklaste nybörjarsockan till mer avancerade mönster. Bakom boken ligger stickboksförfattaren och designern Maja Karlsson, som bland annat inspireras av naturens, allmogens och kulturhistoriens värld. Förlag: Bonnier Fakta.

kortspelet. Populärt är det i alla fall – Svenska Bridgeförbundet har 26 000 medlemmar. Så här i coronatider kan det dock vara knepigt att ses för att spela. Bridge online är ett ypperligt alternativ. På hemsidorna svenskbridge.se och bridgebase.com finns möjlighet att spela själv, i par och i lag. Det är helt gratis, man spelar med och mot riktiga människor, inte robotar, och det spelas inte om pengar. Mikael Grönkvist är en av Sveriges bästa bridgespelare.

Maja Karlsson tar sockstickning till nya höjder.

Kungligt och kul ➞ Livrustkammaren i Stockholm etablerades 1628 och är Sveriges äldsta museum. I lokalerna i Stockholms slott visas främst föremål med anknytning till de svenska kungadynastierna. Här finns gott om vackra kläder, rustningar, gamla vapen och annat spännande. Den som inte har möjlighet att besöka museet fysiskt kan ta en digital tur på hemsidan livrustkammaren.se. Missa inte heller Livrustkammaren på Facebook och Instagram – kanske landets roligaste konton i sociala medier! ”Ibland. Har vi en känsla av att vi är iakttagna. Men bara ibland.” En typisk Facebookuppdatering från Livrustkammaren.

magasinet kombi

11 2020

FOTO: HELÉN PE

FOTO: ROYAL ALBERT HALL

Royal Albert Hall må vara stängt. Men inget stoppar musiken.

ordförande i Sveriges kattklubbars förbund, hur uppmärksammar ni Kattens dag den 29 november? – SVERAK har firat Kattens dag sedan 1983. I vanliga fall brukar våra drygt 40 medlemsklubbar anordna olika aktiviteter som utställningar, tävlingar och en massa prat om katter. I år blir det av förklarliga skäl annorlunda, i mindre skala och i enlighet med myndigheternas rekommendationer. Hur ser intresset för raskatter ut i Sverige? – Det blir bara större och större. Det registreras cirka 12 000 nya katter varje år i vårt förbund. Vilka är de mest populära raserna? – På första plats finns Ragdoll, en halvlånghårig ras med färgad mask i ansikte, öron, svans och ben. Därefter kommer Maine coon och Sibirisk katt som båda är halvlånghåriga och till viss del påminner om Norsk skogkatt. Alla tre är ganska stora och kan väga uppåt sju kilo. Har listan ändrats över tid? – Inte på senare år, men för väldigt länge sedan var perser och siames i topp. Vad är viktigt när man köper en raskatt? – Att den har en stamtavla, annars kan man bli lurad. Stamtavlan bevisar att kattens föräldrar är renrasiga och att uppfödaren tillhör ett raskattförbund och följer gällande lagar och regler. På kopakatt.se finns mer information om vad man bör tänka på. Vad har du själv för katt? – Jag har sex vuxna Helig birma och två kullar kattungar på väg. ●

27


TILL DIG SOM KUND!

50

KÖP EN LOTT I EXTRALOTTERIET OCH ÖKA DINA VINSTCHANSER!

FÖR

För dig som vill ha chansen att vinna fler kontantvinster. Prova Extralotteriet!

KR

T L L A U D FÅR DETTA:

um

n Kund

56

1234

KS mer:

99 9 9 9 9 MER NUM 001 ång 2

omg

Spel

LOTT

3 1 st Extralott

Du får 1 lott i Extralotteriet som är med i 4 dragningar.

GH REDA

3 Chans i Superjackpotten

CHA INST

UV AR D

EF VARJ

– 000: 0 5 2 Å NS P

Du får ett lottnummer i Superjackpotten – där du kan vinna hela 10 000 000 kronor.

3 Kontantvinster

10 000 000 KR

I Extralotteriet vinner du kontanter. Varje fredag har du chans att vinna upp till 250 000 kronor!

Förmånstagare är Socialdemokratiska Arbetarepartiet (SAP) och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU).

SVARSKORT

Snabbast svarar du på

2011EXKOM

www.kombispel.se/extra

3

JA TACK! Jag vill självklart vara med i Extralotteriet för att öka mina vinstchanser och är med i 4 dragningar under en månad. Därefter får jag varje månad en ny lott i en bekväm tillsvidareprenumeration direkt hem i brevlådan för 50 kr. Prenumerationen har ingen bindningstid och jag väljer själv när jag vill avsluta min möjlighet till extra vinstchanser. Extralotten kan endast tecknas om du har en aktiv lott i Kombi-, Dröm- eller Motorlotteriet (eller ett skraplottspaket för 200 kr).

Frankeras ej Mottagaren betalar portot

Namn: Gatuadress: Postnummer: Mobil/telnummer:

Postort: (Underlättar för snabbt besked vid ev storvinst)

E-post: Obs! Erbjudandet gäller längst till 2020-12-31 och dig som är fyllda 18 år och bor i Sverige. Personuppgifterna du lämnar här kommer att användas för att fullgöra kundåtaganden, för marknadsföring samt för att leva upp till lagar och regler. Kombispel i Sverige AB är personuppgiftsansvarig enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Förmånstagare är Socialdemokratiska Arbetarepartiet (SAP) och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU). Mer om detta, fullständiga och allmänna villkor samt licenstid och vinstplan, kan du läsa om på www.kombispel.se/allmanna-villkor. Spelar du för mycket? Läs om spelansvar på kombispel.se/spelansvar Lotteriet står under Spelinspektionens tillsyn.

Extralotteriet SVARSPOST 20076706 162 21 Vällingby

Profile for Kombispel

Kombi #11 2020  

Läs om Borneo, härliga höstsoppor och Rolls-Royce i nya tidningen Kombi.

Kombi #11 2020  

Läs om Borneo, härliga höstsoppor och Rolls-Royce i nya tidningen Kombi.

Profile for kombispel