a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

i b m o K

EN VINNANDE TIDNING FRÅN KOMBISPEL

NR 3

MARS 2020

Trollbunden av

TOKYO Louis Vuitton och Hermès

KLASSISK LYX HELGMIDDAG Vinn Tom Sjöstedts nya kokbok!

! r ä on j l i m En ny +

tthjulet: o p k c Ja å p a r snur Carina fick öst" "Inte så nerv

SENIORERNA SOM FÅR SKID-SM ATT FUNKA KNÅP & KORSORD / BILAGA: VINSTBLADET


Välkommen 1956 VAR ÅRET då Elvis Presley släppte

sin första guldskiva, året då My Fair Lady hade premiär på Broadway och året då Grace Kelly gifte sig med sin Furst Rainier III av Monaco. Här hemma introducerades Volvo Amazon, Ikea lanserade monterbara möbler i platta paket och vraket efter regalskeppet Vasa hittades av privatforskaren Anders Franzén och dykarna Per Edvin Fälting och Sven Persson.

Innehåll Kombi nr 3

FOTO: TOKYO CONVENTION & VISITORS BUREAU (TCVB)

Lotteri med stolta traditioner

TOKYO I Japans huvudstad möter besökaren både gamla traditioner och hypermodern storstadspuls. Och maten är fantastisk! Sidan 6

DET VAR OCKSÅ då grunden lades för

det som i dag heter Kombispel. Då drevs lotterierna under det folkhemsklingande namnet Folkrörelsernas Lotteribyrå. Det finns en fantastisk bild från den tiden där dragningen av vinnare har flyttat från det minimala kontoret till Blackebergs restaurang för att rymma både tombolan, personalen och kontrollanten från överståthållarämbetet. DET ÄR STOR skillnad mellan traditio-

nella lotterier och dagens kommersiella onlinekasinon och vi är oerhört glada och stolta över att under alla dessa år ha fått erbjuda er vinstdrömmar, vardagsspänning och vinnarglädje. Det är ingen överdrift att påstå att vi tillsammans utgör hela Sveriges lotterirörelse sedan 1956. PS. Kombilotteriet lanserades 1981, men det får vi anledning att återkomma till under nästa år när vi firar 40 år.

ÄNTLIGEN HELG! Tv-kocken Tom Sjöstedt lagar en fyrarättersmiddag – du kan vinna en kokbok! Sidan 22

KRUTGUBBAR – Varje dag utan skidåkning är en förlorad dag, säger Göran Honkamaa, 80. Sidan 12

EN EXKLUSIV HISTORIA Louis Vuitton och Hermès har varit rika människors favoritmärken i 150 år. Sidan 10

… MER INSPIRERANDE LÄSNING: Möt två nyblivna miljonärer och frimärkssamlarna Annika och Bo, läs om den vansinniga backtävlingen uppför berget Pikes Peak i USA – och missa inte korsordet!

Kombi

Jonas Lindholm, lotteriföreståndare

2

Kombi är ett månadsmagasin för Kombilotteriets, Drömreselotteriets och Motorlotteriets kunder. Förmånstagare: Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP) och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU). Adress: Kombi, 113 94 Stockholm Telefon: 08-453 54 00, mån–fre 8–18 E-post: kombi@kombispel.se Ansvarig utgivare: Jonas Lindholm Projektledare Kombispel: Kidi Oller Westerberg Produktion: Spoon On Demand Redaktör: Inger Sundelin Art director: Emma Young Omslagsfoto: Peter Knutson Tryck: PunaMusta

4041-0619 Trycksak

PEFC/02-31-151

magasinet kombi

3 2020


”Det blir spis, kyl och frys” CARINA WENNMAN från Bjurholm

kommer till Kombispels Jackpottdragning i Stockholm tillsammans med Agneta Olsson, bästa väninnan sedan många år. Dagen före har de ägnat åt shopping och trevligt restaurangbesök. Hon ser förväntansfull och glad ut när hon kommer till festvåningen på Hotel Kungsträdgården, hälsas välkommen av lotteriföreståndare Jonas Lindholm och får en snabb genomgång av hur allt ska gå till. Sedan är det dags att snurra på hjulet. Det snurrar saktare och saktare och stannar till sist på en miljon kronor.

Det blir jubel och applåder och Carina strålar av glädje. – Jag har faktiskt inte varit så nervös inför det här, säger hon när vi pratas vid över en bit tårta. Jag har vetat om att jag skulle hit och snurra på hjulet så jag har haft lite tid att förbereda mig. Exakt hur hon ska använda pengarna har hon inte bestämt. Förutom en sak, nu ska hon byta spis, kyl och frys hemma i villan. Jo just, en sak till är ju också bestämt. Agneta, Agnetas man och Carina ska åka till Cypern tillsammans. Det har de

VINNA

RE

1 000 000:-

gjort många gånger förr och de har även lärt känna en familj där som de brukar hälsa på. – Jag tror nog att det blir några fler resor också. Jag har inte rest så mycket så det finns en hel del för mig att upptäcka. Kanske blir det en kryssning på Medelhavet eller en tur till Skottland? Och någon form av firande med vänner och bekanta blir det nog när hon kommer hem. Det är ju inte varje dag man vinner en miljon kronor.

Carina Wennman TEXT: INGER SUNDELIN FOTO: PETER KNUTSON

Ålder: 65 år. Bor: Bjurholm. Gör: Pensionär efter många år som kommunanställd. Familj: Ensamstående. Intressen: Stickning, korsord, fotografering, promenader.

magasinet kombi

3 2020

3


Kombinytt Kombiits! Vinn ett bäddset! favor Bädda med högkvalitativa bäddsetet Juneau i 100% ekologiskt odlad bomull och sov gott! Setet består av ett påslakan 210x150 cm och ett örngott 60x50 cm och är Veckans vinst i Kombilotteriet den 20 mars och 3 april. Fr o m mars blir det en av de tre samlarvinsterna.

Restips!

Stranden Elafonissi, ”Kretas Maldiverna”.

MÅNADENS LÄSARBREV Jag vill tacka för en väldigt intressant tidning med spännande reportage. Jag läser den från pärm till pärm med stort intresse. Hoppas att ni kan behålla pappersformatet ett bra tag. I likhet med tidigare insändare är jag emot digitala, svårlästa tidningar. Det är mycket enklare med pappersformat, en annan känsla. Verkligen. Ser fram emot nästa tidning och önskar lycka till! Katarina Warman Hej Katarina! Tack för fina ord om tidningen! Vi i redaktionen gör vårt bästa för att göra en tidning med spännande och intressant innehåll. Lycka till du också med dina lotter som kommer med posten!

Skriv till Kombi!

Publicerade insändare belönas med 50 kr i skraplotter. Mejla till: tidningenkombi@kombispel.se eller posta till Kombi, 113 94 Stockholm.

UPPLEV KRETAS NATUR OCH KULTUR Kreta är Greklands största ö och här erbjuder Ving 14 olika resmål. Här finns något för alla. Vandring är ett måste för naturälskaren och nära Chaniakusten och Rethymnon finns flera fina leder. För den mer erfarne vandraren lockar Samariaravinen, Europas längsta ravin. Stränderna på ön är många, du tar dig enkelt till dem med hyrbil eller taxi. Den vackraste heter Elafonissi, ligger på öns sydvästra del och kallas ofta Kretas Maldiverna.

För den kultur- och historieintresserade finns massor att uppleva. Agios Nikolaus är den bästa utgångspunkten för att besöka ön Spinalonga som är känd från romanen ”Längtans ö” och var en av Europas sista spetälskekolonier. Och naturligtvis ska man inte missa ett av Kretas mest populära utflyktsmål: Knossos, som visar en storartad kultur och historia från långt före Kristi födelse. Jessica Svensson, Ving

Sex frågor till Jennifer Nilsson, kundservicemedarbetare

”Att ringa vinnare ger en varm känsla i kroppen” Jennifer Nilsson jobbar med kundservice på Kombispel. En av hennes arbetsuppgifter är lite extra trevlig. Det är du som ringer och meddelar Kombispels miljonvinnare att de vunnit. Hur känns det att leverera sådana nyheter? – Det känns fantastiskt roligt! Jag avslutar alltid de samtalen med ett stort leende på läpparna och en varm känsla i hela kroppen. Det är väldigt speciellt att få lämna så glada nyheter. 

Hur brukar vinnarna reagera? – De brukar självklart bli väldigt glada och chockade. Oftast innehåller samtalen väldigt mycket skratt och många frågar flera gånger om det verkligen är sant.  Vad gör du annars på Kombispel?  – Bland annat är det jag som tar hand om alla mejl som kommer in till oss på kundservice. Det är alltså till mig man skriver om man har några frågor eller funderingar, på kundservice@kombispel.se. Har du själv vunnit på lotteri

någon gång? – Ja, småvinster har jag fått några gånger. Men jag väntar med spänning på miljonvinsten såklart!  Vad skulle du göra om du vann en miljon?  – Det skulle nog gå till en kontantinsats för en lägenhet tror jag. Antingen det eller en jorden runt-resa.  Vad gör du helst när du är ledig?  – Jag spenderar mycket av min lediga tid i stallet med min medryttarhäst Etna eller med min familj och vänner. 

GRATTIS! Vinnare av boken Pizza – äkta italienska pizzor till mingel, middag och dessert som tävlades ut i Kombi nr 1 blev:

Eva Johansson, Kalix, Carola Wallenö, Mölnbo, Siv Nilsson, Hästveda. Rätt svar: Salsiccia. Vinnare av boken 100 svenska dialekter som tävlades ut i samma nr blev: Marit Lönnberg, Storfors, Christer Jansson, Vimmerby, Hans William Rudberg, Eskilstuna. Rätt svar: Sork.

4

magasinet kombi

3 2020


VINNA

RE

1 000 000:-

Thore Johansson Ålder: 64 år. Bor: Vara. Gör: Pensionär, men arbetar extra i butik. ”Bara för att det är skoj.” Familj: Fru, två vuxna barn, tre barnbarn, 2, 3 och 4 år. Intressen: Bowling, golf, resor, familj och vänner.

”Kanske åker vi till Vietnam”

BERÄTTAT FÖR: INGER SUNDELIN FOTO: PATRIK OLSSON

”JAG FICK ETT telefonsamtal när jag satt i bilen. En kvinna sa att hon ringde från Kombispel och att jag hade vunnit högsta vinsten, en miljon kronor. Först trodde jag att hon försökte lura mig, men till sist förstod jag att det var sant. Jag blev så glad att jag sa att jag älskade henne! Jag har haft den här lotten sedan 1998, först tillsammans med min pappa och sedan han gick bort har jag haft den själv. Det har inte varit några vinster, förutom några små, så jag tyckte det var lika bra att gå ur Kombilotteriet. Jag hade till och med lagt fram pappren med telefonnumret till kundservice, men hur det nu var så ångrade jag mig. Och samma eftermiddag fick jag besked om miljonvinsten. Fantastiskt! Jag och min fru har inte hunnit bestämma vad vi ska göra för pengarna, mer än att det ska bli en långresa till våren. Kanske åker vi till Vietnam. Vi har varit där en gång tidigare och tycker det är kanonfint. Vi tycker båda om att resa och brukar göra en långresa varje år. Vi har bland annat varit till Dominikanska republiken och Thailand, och flera gånger i Grekland.”

magasinet kombi

3 2020

5


Övergångsställen som går kors och tvärs hittar man överallt i Tokyo. Den mest kända är denna i Shibuya, där man kan roa sig med att studera folk.

Det myllrar av besökare vid Sensoji-templet i Asakusa.

Japansk mat är inte bara ljuvlig att äta, den är också oerhört vacker att se på. Japaner är mästare på fina uppläggningar.

6

magasinet kombi

3 2020


FOTO: TOKYO CONVENTION & VISITORS BUREAU (TCVB)

TOKYO

– tempo och tradition Kontrasterna mellan det urgamla och det hypermoderna gör en nästan vimmelkantig. Men Tokyo – värdstad för årets sommar-OS – är en oemotståndlig metropol som charmar alla besökare. Och maten med alla sina märkliga och fantastiska smaker är en oförglömlig upplevelse. TEXT OCH FOTO: IA WADENDAL

R

YNKORNA KRING ögonen blir lite djupare och avslöjar att kvinnan framför mig fnissar lite under ansiktsmasken. Jag har försökt uttala en japansk maträtt men tydligen inte lyckats helt. ”Hai, hai”, säger hon och bockar lite för att markera

magasinet kombi

3 2020

att jag absolut inte gjort bort mig och att hon gärna vill hjälpa till. Hon pekar mot en restaurang längre ned på gatan och tar ett lätt tag i min arm för att leda mig dit. ”Irrashaimasse” – välkommen – säger hon och bockar en gång till innan hon försvinner i vimlet.

Jag går in i restaurangen, som rymmer knappt tolv gäster, och får en plats vid bardisken. Pekar på en bild på en ”shoyuramen”-rätt och får snabbt en skål ångande varm nudelsoppa framför mig. De andra gästerna äter snabbt och fokuserat samtidigt som de svajpar 7


Sake från olika delar av landet serveras på den lilla restaurangen Ametsuchi.

På den myllrande marknadsgatan Ameyoko säljs allt från kosmetik till färsk fisk.

fram det senaste på sina smarttelefoner. Nudelsoppan ramen finns i en mängd olika varianter och äts med pinnar och sked. Senare under veckan ska jag möta en av Tokyos ”jedimästare på ramen” – det är i alla fall vad han kallar sig själv – och då få uppleva en av de bästa nudelsopporna jag någonsin ätit. JAG ÄR I ASAKUSA, en av de äldsta

stadsdelarna i Tokyo. Här kantas gatorna av låga stenhus och mängder av spännande affärer och restauranger – och det går att frossa i allt upptänkligt och otänkbart. Vad sägs om en butik i två plan som bara säljer gosedjuret Monchichi – dockan som skapades 1974 av Koichi Sekiguchi, blev en tv-serie och var väldigt populär bland barn i Sverige under 1980-talet? Ett par butiker bort går det att avnjuta flera olika sorters illgröna mjukglassar gjorda på matcha, ett finmalet tepulver. Till glassen är det populärt att toppa med kuromamesylt. ”Kuromame” är svarta sojabönor som kokats med socker. Det går också att få den här söta glassen med ”mochi”, kokt ris som masserats till bollar. Kanske 8

FOTO: TOKYO CONVENTION & VISITORS BUREAU (TCVB)

Ett toalettbesök i Tokyo är en högteknologisk historia.

Manga-teckningarna stöter man på överallt, som här på en bil.

inte låter så gott, men all mat – och då menar jag all mat – i Japan är en fantastisk kulinarisk upplevelse. Som besökare är det bara att öppna sina sinnen och njuta av att det oväntade kan vara smaklökarnas nirvana. Det är inte för inte som japanerna ofta pratar om umami – den femte grundsmaken. Den stöter man ofta på här. Jag tar en sväng förbi det berömda Sensoji-templet från 600-talet också, det går inte att missa om man är i Asakusa. Här vimlar det av både utlänningar och japaner och det är många japanska kvinnor som hyrt vackra kimonos för att bli fotograferade framför det populära buddisttemplet som ligger precis i slutet av shoppinggatan Nakamise. TOKYO ÄR EN gigantisk stad så det är svårt att hinna med allt ens om man har en vecka på sig. Det är lätt att bli överväldigad av alla människor och

kontraster mellan det mycket gamla och det ultramoderna. Den glada överraskningen över att det går att ta sig precis överallt med den otroligt välutbyggda kollektivtrafiken förbyts snabbt av total förvirring eftersom det inte går att köpa någon biljett som gäller överallt. Både tåg och tunnelbana har en uppsjö av olika ägare och biljettsystem. Men frågar man sig fram – Tokyobor är väldigt vänliga och tar sig gärna tid att hjälpa till – så klarnar systemet efter en dag eller två. Innan dess är det lätt att känna sig som i filmen Lost in Translation där Bill Murray och Scarlett Johansson spelar två amerikaner som känner sig borttappade och förbryllade i den annorlunda kulturen. Apropå filmer – den stora korsningen vid Shibuyas tågstation med alla övergångsställen som går kors och tvärs och höghusen runtom med blixtrande neonskyltar och högljudda

”Vad sägs om en butik i två plan som bara säljer gosedjuret Monchichi?” magasinet kombi

3 2020


FOTO: TOKYO CONVENTION & VISITORS BUREAU (TCVB)

Klassisk vy över Tokyo med berget Fuji i bakgrunden.

Fakta

➞ Tokyo har 36 miljoner invånare och är världens folkrikaste storstadsområde.

➞ Staden fick sitt namn 1890, tidigare

”Som besökare är det bara att öppna sina sinnen och njuta av att det oväntade kan vara smaklökarnas nirvana.” videoshower är nog den plats i Tokyo som är absolut mest känd. Här finns också en populär stenstaty av hunden Hachiko, den trofasta fyrfotingen som blivit världsberömd genom filmen Hachiko – en vän för livet med Richard Gere i rollen som hundens husse. MEN TOKYO ÄR så mycket mer än

neon, elektronikvaruhus, tempel och nattklubbar. På promenadavstånd från det näst intill overkligt livliga Shibuya ligger stadsdelarna Ebisu och Daikanyama – små gömda pärlor med en riktigt avspänd atmosfär, fina parker och trevliga lokala restauranger som serverar gudomlig sushi och ramen. Här är det också skönt att slå sig ner på en uteservering och njuta av en kaffe med honung eller ingefära, och kanske unna sig en ”azuki manjyu”, en söt ångad kaka med en kärna av bönpasta. magasinet kombi

3 2020

Meguro är en annan stadsdel som bjuder på en mer genuin känsla av hemmakvarter för Tokyobor. Hit kommer jag för att träffa mina nyfunna vänner Eiichi och Atsuko som vill visa ett av sina favoritställen. Vi går längs flera stillsamma smågator innan vi kommer fram till Ametsuchi, en pytteliten restaurang utan skylt och med plats för enbart åtta gäster. Här sitter alla längs en bardisk och vi blir serverade den ena fantastiska smårätten efter den andra. Friterad tofu med riven rättika, shiitake-svamp med soja och tonfisknigiri är några av alla ljuvligheter som smälter på tungan. Den trevliga ägarinnan och kocken är även experter på sake – en alkoholhaltig dryck gjord på ris, jäst, koji och vatten – så till maten får vi prova brygd från olika delar av Japan, både kall och varm. En alldeles, alldeles underbar avslutning på min Tokyovecka. ●

hette den Edo. Namnet Tokyo kommer från gamla kinesiska låneord och betyder ”östra huvudstaden”. ➞ Tokyo har världens bästa restauranger, åtminstone enligt Guide Michelin. Här finns 13 trestjärniga krogar. ➞ Körsbärsblomman är Japans inofficiella symbol och körsbärsträdens blomning i april förebådar våren. ➞ Tokyo var värd för sommar-OS 1964 och i sommar är det dags igen – 2020 är Tokyo staden som tar emot idrottarna som tävlar i OS. ➞ Språket som talas är japanska och valutan heter yen.

Resa till Tokyo

➞ Flyg: Under 2020 startar det japanska flygbolaget ANA direktflyg mellan Stockholm och Tokyo. Det går i dagsläget också att flyga direkt från Köpenhamn. SAS och Finnair har flyg med mellanlandning. Priserna varierar mellan cirka 5 000 kronor och 10 000 kronor, beroende på säsong. ➞ Hotell: Det går att bo från 500 kronor natten upp till fantasisummor som 50 000 kronor för ett dygn på hotell. Ett mycket billigt sätt att övernatta är på så kallade kapselhotell, där man sover i just en liten kapsel som rymmer en madrass, eluttag och en liten tv. Toalett och dusch är gemensamma. De här hotellen kostar några hundralappar per natt. ➞ Ta dig runt: Det är både enkelt och billigt att ta sig runt i Tokyo med kollektivtrafik. Tokyo har två tunnelbanelinjer och flera pendel-/regionaltåg. Det går att hitta biljetter från 15 kronor/ enkelresa. Ett 24-timmarskort kostar cirka 50 kronor.

9


TEXT: CHRISTINA BILD

Kulturkoll

Franskt mästerskap Ohemult dyra väskor, hästmönstrade sidenscarves, kungliga stamkunder och modevärldens vildhjärnor bakom designrodret. Lyxvarumärkena Louis Vuitton  och Hermès har lyckats med konststycket att både bevara traditioner och våga tänka nytt i drygt 150 år. FÅ FÖRETAG LYCKAS överleva i 50 år, än färre i hundra eller mer. Men framgångarna för två av världens mest kända väskvarumärken, Louis Vuitton  och Hermès, tycks aldrig ta slut. Båda startades i Paris i mitten av 1800-talet av hantverksskickliga eldsjälar inom

Birkinväska från Hermès i nyskick, tillverkad 2015. Klubbad på Bukowskis för 96 100 kr. Sidenscarf i originalask, utrop på Bukowskis 2 240 kr. Tomma Hermèsboxar är högst begärliga och säljs för flera hundra kronor på Tradera.

Hermès 1837 Thierry Hermès börjar tillverka exklusiva seldon. 1880 Butiken flyttas till Rue du  Fauborg Saint-Honoré, där den ligger än i dag. 1922 Första läderhandväskorna, designade av Thierrys sonson ÉmileMaurice. 1935 Kelly-väskan lanseras. 1937 Fyrkantiga sidenscarves börjar säljas. 1950-talet Förpackningar i orange blir Hermès signum. 1978 250 000 scarves tillverkas. 1989 är antalet 1 200 000. 1984 Birkin bag skapas i samarbete med Jane Birkin. 1993 Går in på börsen, men familjen är fortsatt majoritetsägare. 2008 Startar Hermès Fondation för att sponsra konst och hantverk. 2012 Axel Dumas, sjätte generationen av familjen, tar över. 2019 Listas av Forbes som världens 33:e mest värdefulla varumärke.

10

Interiör från Hermès butik på Rue de Sévres i Paris. Den öppnade 2010 och miljön är som en konstinstallation.

dåtidens transportverksamhet: koffertar respektive seldon. Redan som 16-åring visste Louis Vuitton att han ville arbeta med lädervaror. Den unge fransmannen blev besatt av tanken på att skapa lätta, stöldsäkra och stapelbara resväskor. Dåtidens koffertar hade ofta rundade lock för att regnvattnet skulle rinna av vid frakt med häst och vagn, vilket samtidigt gjorde dem svåra att stapla. Monsieur Vuitton upptäckte det brittiska företaget H.J. Cave & Sons kantiga väskor med förstärkta hörn, snodde några idéer och lanserade 1858 koffertar i kanvas med vattenavvisande ytskikt. Väskorna blev en sådan succé att han i sin tur fick efterföljare som ”inspirerats”. 1888 skapades det brunrutiga Damiermönstret för att göra väskorna svårare att efterapa – men både rutan och det senare monogrammönstret gav snarare bränsle åt kopieringselden. Än i dag är

Hermèsannons från 1923.

magasinet kombi

3 2020


FOTO: STEPHANE MURATET

Louis Vuitton Speedy, med färgsättning av Takashi Murakami, utrop 5 000 kr.

Vuitton extremt utsatt för copycats och en hel stab arbetar med att spåra piratkopior och driva juridiska processer. 2004 stod Louis Vuitton-kopior för hela 18 procent av alla upptäckta piratkopior i Europa.

Louis Vuittons nya flaggskeppsbutik i London öppnade i höstas. Den färgstarka designen är gjort av arkitekten Peter Marino. Resekoffert, sent 1800tal, från Louis Vuitton. Utropspris 35 000 kr på Bukowskis (då ingår slitage, skador, märken, fläckar, borttappade nycklar och – tydligen – lukt.)

OM LOUIS VUITTON byggt sin förmögen-

het på reseffekter så startade Hermès med seldon. Och liksom för Vuitton var kundkretsen exklusiv och exporten stor redan i slutet av 1800-talet. Men det var väskorna som skulle bli Hermès  stora framgång. 1922 tog grundare Thierry Hermès  sonson Émile-Maurice över ledningen och designade samtidigt de första handväskorna på sin frus begäran. 1935 kom modellen Sac à dépêches, mer känd som Kelly-väskan, efter att filmstjärnan Grace Kelly skylt sin gravidmage med just en Sac à dépêches. 1984 fick Kelly-väskan sällskap av den något större Birkin, efter ett samarbete med skådespelerskan Jane Birkin. Både Kelly- och Birkinväskan görs för hand på beställning. En kund kan få vänta ett helt år på sin väska och den kan kosta långt över 50 000 kronor. Å andra sidan kan en välskött väska klubbas för nypris på auktion och riktigt gamla koffertar från Louis Vuitton säljs för sexsiffriga belopp. ●

Brevpress, Louis Vuitton, utrop 1 680 kr.

Louis Vuitton

Ryggsäck från samarbetet med amerikanska streetwearmärket Supreme 2017, i nyskick, klubbad för 68 001 kr. Louis Vuittons weekendväska Keepall 55, designad 1924, av monogrammönstrad kanvas med läderdetaljer. Denna, tillverkad 1997, klubbades på Bukowskis för 8 750 kr.

2004 stod Louis Vuitton-kopior för 18 procent av alla upptäckta piratkopior i Europa. magasinet kombi

3 2020

1854 Louis Vuitton börjar tillverka  reseeffekter. 1858 Stapelbara resväskor av vattenavvisande kanvas lanseras. 1859 Tillverkningen flyttas till  Ansières-sur-Seine där den fortfarande sker. 1886 Louis Vuitton designar ett svårdyrkat lås som används än i dag. 1888 Det schackrutiga Damiermönstret lanseras. 1896 Monogrammönstret skapas. 1913 Öppnar världens största butik för reseeffekter på Champs-Elyssés i Paris. 1932 Noe bag, den hinkliknande axelväskan, tänkt för champagneflaskor, lanseras. 1997 Amerikanen Marc Jacobs designar LV:s första klädkollektion. 2006 Företagets första galleri öppnas i Paris, Espace Louis Vuitton. 2018 Virgil Abloh tillsätts som herrdesigner, husets första afroamerikanska designer.

11


Göran Honkamaa, 80, var militär överste av första graden. 1995–199 9 var han chef för Bodens garnison och befälhavare för Bod ens försvarsområde. Han har även haft uppdrag för Svenska skidförbundet och Norrbottens skidförbund.

Redo för skid-SM

På 1990-talet var Göran Honkamaa en av Sveriges högsta militärer. Nu leder han Onsdagsgruppen – det hurtiga gubbgänget som ser till att SM-veckan blir en succé. TEXT: JENS KÄRRMAN FOTO: SIMON ELIASSON

I

DEN SISTA uppförsbacken mot

skidstugan i Sävast i Boden kommer två karlar diagonalande. Kort därpå dyker det upp ytterligare några skidåkare i kröken. Skratten och snacket överröstar knarret från skidorna. – Det har blivit en mil i dag. Jag försöker åka varje dag, säger Göran Honkamaa som fyllde 80 år i höstas. Sedan upprepar han sitt motto, som

12

alla skidintresserade i Norrbottens kustland känner till: – Varje dag utan skidåkning är en förlorad dag. I många år var Göran Honkamaa en tung makthavare i försvarsmakten. Han var garnisonschef och försvarsområdeschef under en epok då det fanns en lång rad regementen och 3 000 värnpliktiga i Boden.

Nu är han informell ledare för ett mindre förband. Själva säger de oftast Onsdagsgruppen, men de går också under namnet Paglakompaniet. PAGLA ÄR DET område i Boden där det finns längdspår av internationell klass och där vinterns SM-tävlingar i längdåkning, skidskytte och skidorientering går av stapeln sista veckan i mars.

magasinet kombi

3 2020


Hans-Göran Haapaniemi och Jan Jarblad är två av de entusiastiska åkarna i Onsdagsgruppen.

För mycket handlar om skidor när Onsdagsgruppen ses. Det är 15 gubbar mellan 67 och 86 år som träffas varje onsdagsförmiddag för att åka skidor. – De som inte kan åka längre promenerar. En del har ju bytt höftkulor och annat. Det viktigaste är att man rör på sig, säger Hans-Göran Haapaniemi, som även han är pensionerad officer. Gänget nöjer sig inte med att röra på sig själva, de försöker också få andra att ta sig ut. Sedan många år håller Göran Honkamaa och hans gäng i välbesökta skidträningar för pensionärer. – Många äldre säger att de inte kan åka längre eftersom de har för dålig

balans, men det är ju därför de ska åka, för balansens skull, förklarar Göran Honkamaa. FÖR ATT UNDERLÄTTA för äldre åkare har skidklubben i Sävast sett till att det finns ett flackt spår på tre kilometer utan några alltför vådliga utförslöpor. – Vi fokuserar på tekniken och att få ut folk. Snacka om förebyggande friskvård, det finns inget bättre sätt att hålla sig frisk, säger Jan Jarblad, en av onsdagsgruppens mest entusiastiska skidåkare. Väl inne i skidstugan, där klubben Sävast Skiteam normalt håller till, är

”De som inte kan åka längre promenerar. En del har ju bytt höftkulor och annat.” magasinet kombi

3 2020

humöret på topp. Träningskläderna åker av direkt och hela gänget försvinner snabbt in i bastun. Då flera har rötterna i Tornedalen tenderar bastubaden att dra ut på tiden. ÖVER KAFFET ÄR det dags för den mer

formella delen av mötet. Men först ska det skrapas skraplotter. Därefter går gruppen igenom veckans travkuponger, där tipsansvarige Tore Hemphälä ganska snabbt konstaterar att det inte blev några vinster den här veckan heller. När spelandet är avklarat går sällskapet in på den delen som gör gänget speciellt. I Onsdagsgruppen har Bodens alla vintersportare en ideell naturkraft som gör ett enormt jobb i samband med de många tävlingar som hålls i kommunen. 13


Det sociala är minst lika viktigt som skidåkningen.

Bastu, skraplotter och trav är ett stående inslag i träffarna.

– Kan vi ses nästa onsdag på Pagla i stället? Om vi tar med oss några röjsågar, någon motorsåg och en kvistsåg så borde det vara snabbt ordnat. Det är bra om vi kommer ut innan det är alltför mycket snö i terrängen, säger ”Happis” och de andra nickar.

Från vänster: Göran Honkamaa, Hans-Göran Haapaniemi, Jan Jarblad, Björn Palmgren, Arne Nygren, Bernt Ekström, Henken Eriksson.

Den här vintern är gruppen inblandad i tre tävlingar: Försvarsmaktsmästerskapen i skidor och skidskytte, ungdomstävlingarna Sävastspelen och så SM-veckan. DET SISTA EVENEMANGET är ett omfat-

tande åtagande för Onsdagsgruppen, som fungerar som en stödfunktion till evenemanget. – Tävlingsledarna ska bara tänka på tävlingen. Vår uppgift är att se till att allt stöd finns där. Vi svarar för tävlingsexpedition, tidtagning, speaker, vi sköter stadion, banor och reklamen, förklarar Göran Honkamaa.

Det är en diger uppgift. Bara reklamen innebär att 1 200 meter skyltar ska ut efter spåren i Pagla. Reklamen ändras under tävlingsdagarna beroende på vilken sport det tävlas i för stunden. – När skidskyttet körs måste vi täcka över viss reklam och samma sak med reklamen under skidorna. Onsdagsgruppen sköter också kontakterna med SVT. Inför tävlingarna har Hans-Göran Haapaniemi varit ute med tv-folket i skogen för att hitta bra kameravinklar. På mötet där Kombi deltar förklarar han att SVT hade synpunkter på att en del mindre träd och sly skymde sikten på några ställen.

”Snacka om förebyggande friskvård, det finns inget bättre sätt att hålla sig frisk.” 14

GÖRAN HONKAMAA nöjer sig inte med att vara stödfunktion under SMveckan, han är även tävlingsledare för skidskyttetävlingarna. Veckorna före tävlingarna, som drar storpublik både i spåren och framför tv-apparaterna, jobbar Onsdagsgruppen mer eller mindre heltid. – Det tar mycket tid, men det gör ingenting. Det är bara roligt, säger Göran Honkamaa. När SM är över trappar gänget ner ett tag, men onsdagsmötena kommer att fortsätta i vanlig ordning. Tills nästa vinter. Då är det dags för nya tävlingar, nya uppgifter. Så när du ser Hanna Öberg, Ebba Andersson och de andra svenska stjärnorna i skidskytte och längdskidor på tv under SM-veckan vet du vilka som ser till att tävlingarna flyter på. Egentligen. ●

SM-veckan

➞ Den 25–31 mars avgörs SM-veckan i Boden och Luleå där medaljer delas ut i ett 20-tal idrotter. Speciellt i år är att skidskyttet är tillbaka i SM-veckan och att längdåkningen kör alla sina SM-tävlingar under evenemanget. Under mästerskapsår brukar de långa loppen, damernas 30 kilometer och herrarnas 50 kilometer, avgöras vid ett annat tillfälle än under SM-veckan.

magasinet kombi

3 2020


Inspiration EN ROS ÄR EN ROS ÄR EN ROS Som gjord för röda rosor är Ludvig Lövgrens vas Tattoo för Kosta Boda, 1 490 kr.

BALANSAKT Glaskonst på högsta nivå av Mattias Stenberg för Kosta Boda, 3 990 kr.

VASSA VASER

ARKEOLOGIASSOCIATION Antikens urnor inspirerar golvvasen från By On, 1 699 kr.

ALLA PRISER ÄR CIRKAPRISER OCH/ELLER VARUMÄRKETS REKOMMENDERADE BUTIKSPRIS.

Kombiits! favor

Från tulpaner och påskliljor till ängsblommor – äntligen börjar blomstersäsongen! Här är vårens vackraste vaser, så snygga att de pryder sin plats även utan blomsterfägring. AV: CHRISTINA BILD

STÄLLBART STÖD Pascal Charmolus vas för Sagaform har en ställbar insats som gör att stjälkar av olika längd får det stöd de behöver.

HUVUDSAKEN Alla varianter av huvuden och ansikten är omåttligt populära. Bloomingvilles är lika fin som skulptur, 229 kr.

Vinn!

Gilla Kombispel på Facebook så kan du vara med och tävla om vasen från Sagaform, värd 649 kr. Tävlingen hittar du i Facebookflödet. SVEPANDE PENSELDRAG Vas ur eleganta serien Stockholm Lignum, design Bernadotte & Kylberg för Stelton, 839 kr.

BAKTANKAR Jonathan Adler, som gjort storsäljande bröst- och ansiktsvaser, har inspirerats av Kiki de Montparnasses välformade rumpa. Rum21.se, 2 095 kr.

magasinet kombi

3 2020

SKAPARGLÄDJE Vasen Äng, med insats av mässing, inspirerar till lekfullhet, klong.se, 800 kr.

GRÖNT ÄR SKÖNT Låt fönsterljuset stråla genom H&M:s kurviga vas, 199 kr.

15


En kamp mot berget

Nästan hela året är den slingriga vägen uppför berget Pikes Peak i USA en populär och hisnande turistattraktion. Men en vecka varje sommar körs här en av världens mest spektakulära motortävlingar. – Ett äventyr, säger rallyesset Per Eklund som vunnit två gånger. TEXT: MARTIN ENGQVIST

FOTO: VOLKSWAGEN

Stigningen är brant och kurvorna många.

V

EM SOM HELST som vågar kan

mot en avgift på mellan 10 och 50 dollar, beroende på säsong, köra Pikes Peak Highway från det lilla samhället Cascade i Klippiga bergen i Colorado ända till toppen av berget som fått ge namn åt vägen. Kurvorna är knivskarpa och vägen sicksackar sig uppför det branta berget. Vägräcken saknas så gott som helt och på många ställen är det inte mer än någon decimeter mellan asfaltskanten och evigheten. Sansade förare gör bäst i att ta det mycket lugnt och försiktigt – men det är inte de sansade som deltar i Pikes Peak International Hill Climb, motorsportvärldens mest klassiska backtävling. – Längs 30–40 procent av banan är det bergvägg på ena sidan och stup på den andra. Vi skämtade om att det är onödigt med säkerhetsbälte. Åker du ut över kanten hinner du svälta ihjäl innan du kraschar, säger rally- och rallycrosslegendaren Per Eklund, 73, som deltagit

i Pikes Peak tre gånger och vunnit två: 2000 och 2002. Galghumorn till trots är han naturligtvis väl medveten om riskerna. Sedan loppet kördes första gången 1916 har sju förare omkommit. Den amerikanske motorcyklisten Carlin Dunne blev den senaste i raden när han dödskraschade strax före målet under förra årets tävling. Olyckan har lett till att motorcyklar inte får delta 2020, kanske aldrig någonsin mer. PIKES PEAK International Hill Climb är en extrem tävling. Men reglerna är enkla. En förare i taget kör den två mil långa vägen uppför berget. Varje förare har bara ett försök. Snabbaste tiden vinner. Starten sker på cirka 2 800 meters höjd över havet och målet är toppen på 4 301 meter, långt över trädgränsen och ofta ovanför molnen. På sådana höjder är vädret lynnigt, förarna kan starta i solsken på torrt väglag och halvvägs upp

överraskas av snö eller hagel. Många av banans 156 kurvor är svåra att se i det branta uppförslutet och det gäller att hålla koll på vilka man kan ta i hög fart och vilka som är skarpa hårnålskurvor med ett 800-metersstup istället för vägren. Höjdskillnaden mellan start och mål och den tunna luften har stor påverkan på både bilar och förare. För bilarna är bland annat kylningen ett problem. Högst upp på berget kokar vatten redan vid 74 grader. – I stort sett allt i bilen kokade, kylvätska, bromsolja, ja allt, minns Per Eklund. NÄR HAN OCH teamet kom till Pikes Peak första gången insåg de också att flera av de andra förarna använde syrgas för att underlätta andningen på den höga höjden. – Det hade vi inte fattat. Jag körde utan syrgas första året, när vi kom tillbaka året därpå hade vi syrgas i bilen.

”Åker du ut över kanten hinner du svälta ihjäl innan du kraschar.” 16

magasinet kombi

3 2020


Fakta Pikes Peak år 2000. 2002 vann han

igen.

FOTO: SAAB CAR MUS EUM

Per Eklund efter segern

➞ Pikes Peak ligger i Klippiga bergen i den amerikanska delstaten Colorado och är 4 301 meter högt. ➞ 1915 lät entreprenören Spencer Penrose bygga Pikes Peak Highway. Tanken var att den spektakulära vägen skulle locka gäster till hans hotell The Broadmoor i närbelägna Colorado Springs. ➞ Vägen är öppen för allmänheten och avgiftsbelagd. ➞ Den första backtävlingen uppför Pikes Peak avgjordes 1916. ➞ 2019 tävlade 88 förare från 17 olika länder i tio olika klasser i Pikes Peak International Hill Climb.

USA

Själva tuben tog vi från en gammal ambulans. Inte bara syrgasarrangemanget utan hela bilen Per Eklund körde i sina tre Pikes Peak-lopp var i stort sett ett hemmabygge, ihopskruvat i Pers verkstad i Arvika av honom själv och ett litet gäng fartfanatiker. Hans Saab 9-3 hade inte mycket gemensamt med en originalbil utöver karosslinjerna. Under huven satt en motor på runt 800 hästkrafter, vilket gav bilen en acceleration från 0 till 100 kilometer i timmen på strax över två sekunder – på grus. I dag står bilen på Arvika Fordonsmuseum. Per Eklund tog hem sina två segrar i Unlimited, den snabbaste och mest

prestigefyllda klassen. Båda gångerna med tider på strax över elva minuter. Rasande snabbt, inte minst med tanke på att banan på den tiden till hälften var belagd med asfalt, till hälften grus. – Variationen var en utmaning, till exempel när man skulle välja däck. Det var ju en del av charmen. Nu har de förstört backen, säger Per apropå att vägen uppför berget sedan 2012 är helt asfalterad. ASFALTEN GER BÄTTRE grepp och där-

med ännu snabbare tider. Det gällande rekordet på 7 minuter och 57 sekunder sattes 2018 av fransmannen Romaine Dumas i en eldriven Volkswagen I.D. R.

Det innebär en snitthastighet på 150 kilometer i timmen, och den som ser bilder från Pikes Peak förstår hur gastkramande snabbt det är. Många förare har vittnat om lättnaden över att över huvud taget ha klarat sig helskinnad hela vägen uppför Pikes Peak. Det är som att själva berget är huvudmotståndaren, inte de andra förarna. Är man inte rädd? – Det går inte att vara rädd, men du måste ha respekt för gränserna, säger Per Eklund. De är ju mer religiösa i USA. Många ber en bön före start. ●

FOTO: VOLKSWAGEN

Colorado

Det kan se fridfullt ut på bild. Men när Romaine Dumas körde uppför Pikes Peak gick det snabbt– vansinnigt snabbt.

magasinet kombi

3 2020

17


Annika Brandt hÜr till den yngre generationen frimärkssamlare.

18

magasinet kombi

3 2020


FOTO: CASPER HEDBERG

Bo Dahlner började samla redan som elvaåring. I dag är han pensionär.

Fängslad av frimärken Samlar någon frimärken nu för tiden? Jodå, trots e-postens intåg fascineras många fortfarande av vackra motiv, unika stämplar och fantasieggande länder. Annika Brandt och Bo Dahlner är två hängivna samlare. TEXT: LISA WALLSTRÖM FOTO: HÅKAN HUMLA

B

O DAHLNER MINNS precis hur det började. Han var elva år gammal och på besök hos sin farmor som drev affär. Dit kom många spännande försändelser och en dag fick han syn på ett brev med ett frimärke som det stod Helvetia på. – Helvetia, vad är det för land? Då lärde jag mig att det var Schweiz på latin. Jag fick behålla märket och mitt intresse var väckt, berättar Bo Dahlner. Samlandet tog fart och fascinationen har hållit i sig genom hela livet. Från början samlade Bo på det mesta, men med tiden har han riktat in sig på olika specialområden. Hans huvudfokus är så kallade bandfrimärken från 1920–36,

magasinet kombi

3 2020

då svenska postverket köpte in en egen tryckpress för tillverkningen. Tidigare hade privata tryckerier använts. – MITT ENGAGEMANG har varit mer el-

ler mindre aktivt. Åren när yrkesarbetet och barnen tog mycket tid fick samlandet stå tillbaka. Nu när jag är 77 år och pensionär har jag mer tid igen. Enligt Bo är det ofta så det ser ut. Han är aktiv i Sveriges Filatelist-Förbund,

SFF, som har ungefär 3 000 medlemmar. De flesta är äldre, med det finns ett ungdomsförbund. – Återväxten är hygglig. Många börjar samla som barn. Sedan gör de ett långt uppehåll för att komma tillbaka i övre medelåldern, ungefär som jag gjorde. Han är ordförande i Sollentuna Filatelistklubb och även aktiv i Vällingbys Filatelistklubb.

”Många börjar samla som barn, sedan gör de ett långt uppehåll för att komma tillbaka i övre medelåldern.” 19


Frimärkssamlare

➞ Frimärkssamlare kallas filatelister efter grekiskans ord för vän (filos) och avgift (telos). ➞ Filatelister samlar på frimärken, brevkort eller kuvert. ➞ Samlare har förekommit sedan mitten av 1800-talet, då frimärken började användas. ➞ En del samlare ställer ut sina frimärken på utställningar där en jury bedömer, ger poäng och utser vinnare. 

Svensk filateli

➞ Flest samlare fanns på 1980-talet, 1986 hade Sveriges Filatelist-Förbund, SFF, 14 000 medlemmar. I dag har SFF ungefär 3 000 medlemmar. ➞ Det första frimärket utkom i Storbritannien 1840. 15 år senare kom de första frimärkena i Sverige. De hade Sveriges riksvapen som motiv.

Tre rariteter Här är de tre mest värdefulla frimärkena i världen, enligt auktionssajten www.catawiki.se. Annika Brandt samlar mest på frimärken med djur- och naturmotiv.

– Vi har möten regelbundet och brukar inleda med att någon håller ett kort föredrag, exempelvis om lokal posthistoria. Sedan tar vi upp medlemsfrågor och erbjuder möjlighet till köp och försäljning av frimärken. ANNIKA BRANDT FRÅN Gnarp hör till en

annan kategori av samlare. Med sina 34 år är hon yngre än genomsnittet, och hon är inte aktiv i någon klubb men med i Sveriges Filatelist-Förbund. – Jag använder internet mycket. Där får man kontakt med andra samlare och kan köpa och sälja enkelt, säger hon. Hon började samla i ungefär samma ålder som Bo. Hon fick ett startpaket i present av sina klasskamrater när hon skulle flytta. – Det innehöll en pärm, frimärken och information. Hon gillar mest märken med djur och natur – fåglar är en favorit. – Sedan gillar jag kultur. Märken som anknyter till film eller musik ligger mig varmt om hjärtat.

Annikas andra stora intresse är just musik. När hon inte arbetar som kock skriver hon musik och då är pysslandet med frimärkena en perfekt avkoppling. Till exempel om hon kör fast i textskrivandet. – Det är väldigt avstressande, fler skulle må bra av att samla på frimärken, säger hon. VARKEN BO ELLER Annika jagar fynd

eller klipp. Det finns visserligen värdefulla frimärken som har sålts för stora belopp på auktioner. 2018 gick ett så kallat Tre skilling banco under klubban för nästan 300 000 kronor. Att det blev så dyrt beror på att exemplaret var ostämplat och hade ett tryckfel. Siffran tre uppe i högra hörnet hade formen av en åtta. Men den typen av affärer hör till undantagen. – Man kan få tag i fina märken som är billigare än portot de skickas med, skrattar Annika Brandt. – Det är en billig hobby som passar för alla, säger Bo Dahlner. ●

”Det är väldigt avstressande, fler skulle må bra av att samla på frimärken.” 20

1. The British Guyana 1c Magenta Uppskattat värde: nio miljoner euro. Den brittiska kolonin Guyana lät 1856 tillverka provisoriska märken sedan en leverans med ordinarie frimärken från London försenats. Ett enda exemplar av 1c Magenta-frimärket finns kvar.

2. Gul tre skilling banco Uppskattat värde: 2,1 miljoner euro. Det svenska frimärket från 1855 skulle ha en blå-grön färg, men trycktes i stället i gult. Endast ett gult tre skilling banco märke är känt.

3. The First Two Mauritius Uppskattat värde: en miljon euro. Märket är från 1847 och var det första som tillverkades utanför Storbritannien, närmare bestämt i kolonin Mauritius. Det finns endast 26 kända exemplar kvar.

magasinet kombi

3 2020


TEXT OCH FOTO: CHRISTINA BILD

Weekend

Plaza de España imponerar lika starkt nu som när det byggdes 1929.

På mysiga Café El bar Comercia kostar churro med choklad och kaffe för två under hundringen.

Slottet Real Alcázar är ett historiskt mischmasch av olika stilar genom 1 000 år.

Smittad av Sevilla

Trånga gränder, gudagod tapas, humana priser, tusenårig historia och en vänlig atmosfär. Det är lätt att bli förälskad i Sevilla. FLAMENCONS, tillika Andalusiens, huvudstad och Europas bokstavligen hetaste storstad – Sevilla stoltserar med många titlar. Den sistnämnda kan vara värd att tänka på inför en resa, då medeltemperaturen under juli och augusti ligger på 36–37 grader. Desto mer behaglig är denna historiespäckade metropol under vinterhalvåret då även turistströmmarna sinar något. Som extra grädde på moset är Sevilla en riktigt prisvärd storstad. För tio euro får du två matiga tapas och en öl och de flesta sevärdheter nås till fots (som tur är, eftersom bilkörning i de gamla delarna är i princip omöjlig). Man kan med andra ord lyxa till det med en taxi till Plaza de España för att utforska palatsets trädgårdar och torg, uppfört vid världsutställningen 1929 för att visa landets rikedom och regioner. Alldeles gratis är det också att fönstershoppa i de mysiga kvarteren runt Plaza

magasinet kombi

3 2020

Santa Cruz och Plaza Alfalfa, där butikerna är fyllda med flamencoklänningar, solfjädrar, lädervaror, keramik och religiösa föremål. På Naturalmente aromas de Sevilla på Calle Alcaicería de la Loza kan du köpa dofter som ägaren skapar själv eller kopierar efter kända förlagor. Räkna med pricksäker rådgivning trots att hon bara talar spanska! Stanna sedan till på Café bar El Comercio på Calle Lineros för att trängas med lokalbefolkningen över kaffe och ”churro y chocolate”, spritsade friterade bakverk som doppas i het choklad. ETT STENKAST FRÅN El Comercio ligger Museo del Baile Flamenco, som är både museum, skola och flamencoscen. Bäst (och dyrast) är föreställningen i källaren där du sitter så nära dansarna att sjalarnas fransar sveper mot ansiktet och den suggestiva sången går rakt in i hjärtat. Runda av kvällen med en titt på ”Svamparna” på Plaza de la

Encarnación, där barnen leker på den stora platån. I källaren finns också ett litet museum med romerska lämningar från 100–1200talet. Husgrunderna upptäcktes i samband med bygget av ett parkeringshus 1999. Något sådant blev det inte och Antiquarium invigdes 2011 samtidigt som svamparna. UTÖVER FLAMENCON är två sevärdheter måsten under Sevillabesöket: katedralen från 1400-talet, som är kristenhetens största kyrka, och magiska Real Alcázar, slottsområdet som byggts om och till under 1 000 år. Här blandas moriska och kristna referenser hej vilt och många likheter finns med Alhambra i Granada, som också Peter I av Kastilien inspirerades av under sin rekordsnabba renovering 1364–1366. Tänk på att förboka biljetter, då det är ett av Spaniens mest välbesökta turistmål, än mer nu när flera av miljöerna synts i tv-serien Game of Thrones.

21


Finmat med finess för hemmakockar

Kocken Tom Sjöstedt är känd från tv, har lagat mat på Nobelfesten och driver den hyllade restaurangen Lilla Ego i Stockholm. Med sin nya kokbok Äntligen helg vill han inspirera oss att laga festlig mat i hemmaköket. Här är en av menyerna ur boken. RECEPT: TOM SJÖSTEDT FOTO: JENNY GRIMSGÅRD UR BOKEN: ÄNTLIGEN HELG (NORSTEDTS)

”Vanlig gubbröra är förmodligen enklare men jag vill poppa till denna klassiker. Det här är för er som vill anstränga er lite extra.”

”Ostron är nog godast ensamma men nu får man anstränga sig lite när man gör kokbok så att det inte blir för enkelt. Testa, jag gillar detta som attan.”

Ostron-ceviche Ingredienser: 12 ostron CEVICHELAG 1 skållad tomat 1 dl finhackad gurka ½ röd chili, finhackad 1 msk finhackad schalottenlök 1 msk hackad koriander 2 tsk pressad limesaft 2 msk olivolja Gör så här: 1. Kärna ur tomaten och skär filéerna i tärningar. Blanda med övriga ingredienser. 2. Öppna ostronen och lägg upp på fat, gärna med grovsalt i botten så de står ordentligt. 3. Toppa med cevichelagen före servering. Servera iskalla.

22

Gubbröra på mitt vis på brioche med brynt smör och forellrom Ingredienser: ÄGGRULLE 6 ägg 1 äggula 50 g hackad ansjovis eller matjessill 2 msk hackad dill 2 msk skivad gräslök GARNERING ½ brioche eller formfranska 50 g forellrom 1 citron, skalet 12 dillvippor 2 dl brynt smör er

Meny för fyra person

Gör så här: 1. Koka äggen ca 10 minuter, kyl ner och skala. 2. Hacka och blanda med ägggula, ansjovis, dill och gräslök. 3. Rulla in i plastfilm och forma som smala avlånga smällkarameller. Låt kallna i kylen och skär i bitar. Tips: Skär med plasten kvar på och använd en vass kniv. 4. Skär briochen i stavar och rosta i ugnen (160°) i cirka 6 minuter. 5. Skiva upp äggrullen och fördela på briochen. 6. Sprid över rom, citronskal och dill. 7. Skeda på det varma smöret vid bordet.

Lammkotletter

med friterade tomater, aioli och isbergssallad Ingredienser: LAMMKOTLETTER 1 kg lammkotletter salt och svartpeppar, olivolja smör rosmarin vitlök FRITERADE TOMATER 4 tomater 2 dl vetemjöl 4 ägg 2–3 dl panko eller ströbröd olja till fritering AIOLI 2 vitlöksklyftor, pressade 1 msk rödvinsvinäger 2 äggulor

magasinet kombi

3 2020


”Mat lagad med kärlek kan aldrig gå fel” Hallå där Tom Sjöstedt, vad är tanken bakom din nya kokbok? – Jag vill ge inspiration till att laga gott och enkelt men med lite finess i vanligt hemmakök.  Vad är det viktigaste att tänka på om man ska bjuda på middag en helgkväll?  – Att man tänkt igenom upplägget och att man börjar i god tid. Gärna dagen innan. Berätta om en middag du aldrig glömmer.

– Första gången jag åt på restaurang F12 i Stockholm. Helt otroligt. Vad blir du själv helst bjuden på? Vågar man bjuda en kock på middag, förresten?  – Det är enkelt – mat lagad med kärlek kan aldrig gå fel. Vad gör du helst när du är ledig och inte lagar mat?  – Oftast hänger jag på någon fotbollsplan på Södermalm. Jag är fotbollstränare för ett pojklag i Hammarby.

Vinn! Vi har tre exemplar av Tom Sjöstedts bok Äntligen helg som vi lottar ut bland dem som svarar rätt på frågan: Panna cotta är italienska och betyder – ja, vad? 1. Kokt grädde X. Varm frukt 2. Efter maten Mejla svaret tillsammans med ditt namn och adress till vinn@kombispel.se. Döp mejlet till ”Äntligen helg”. Eller skicka ett vykort till Tidningen Kombi, ”Äntligen helg”, Box 995, 162 12 Vällingby. Senast den 31 mars vill vi ha ditt svar.

”Bokens godaste mat? Vi låter det vara osagt men en sak måste jag säga: Underskatta aldrig isbergssallad.”

”Godast är när pannacottan är iskall och ananasen fortfarande är varm. Man kan slänga in pannacottan ca 30 minuter i frysen före servering.”

3 dl matolja 2–3 msk fruktig olivolja salt och ev. en nypa socker SALLAD OCH VINÄGRETT ½ isbergssalladshuvud 1 rödlök, skalad ½ gurka, slarvskalad 1 msk rödvinsvinäger 1 tsk dijonsenap 1 nypa socker 2 msk olivolja salt och svartpeppar Gör så här: 1. Salta och peppra kotletterna. Stek dem stenhårt i en het stekpanna. Först med olja, sedan med smör, vitlöksklyftor och rosmarin. Stek klart på andra sidan och låt vila ca 5 minuter före servering. 2. Dela tomaterna i 3 skivor på

magasinet kombi

3 2020

längden och vänd i mjöl, ägg och slutligen panko. Hetta upp olja till 180° och fritera snabbt tills de blir gyllenbruna. Smaka av med salt. 3. Blanda vitlök, vinäger och äggulor. Vispa försiktigt i oljan. Avsluta med olivolja, salt och eventuellt en mininypa socker. 4. Bryt salladen och lägg gärna i kallt vatten så att den blir krispig. Har du ingen salladsslunga så låt salladen rinna av ordentligt före servering. Skiva rödlök och gurka tunt, gärna på mandolin. Rör ihop vinägretten och blanda med salladen precis före servering.

Limepannacotta

med karamelliserad ananas Ingredienser: PANNACOTTA 2 ½ dl grädde 20 g socker 75 g vit choklad, hackad 1 gelatinblad, blötlagt 1 lime, skal och saft KARAMELLISERAD ANANAS 1 ananas, skalad 1 dl farinsocker 1 msk pressad limesaft 50 g smör 4 stjärnanis 4 lagerblad

er

Meny för fyra person

Gör så här: 1. Koka ihop grädde och socker. 2. Smält i choklad, gelatin och limeskal och limesaft när smeten svalnat något. Sila bort limeskalen och häll upp i 4 glas som du har ställt snett. Hur gör man då? Ja, man lägger ris eller liknande i en form och ställer i glasen snett. På med pannacottan och in i kylen och du får en trevlig effekt. 3. Dela ananasen i 4 bitar och skär bort roten. Skär i tjocka bitar. 4. Smält socker och limesaft, på med smör, kryddor och ananas. Karamellisera/stek ca 4–5 minuter. Späd gärna med vatten för att få lite mer karamellsås.

23


Hjärngympa 1

2

3

3

7

5

4

4

8

L Ö K 13

19

1

16

11

23

20

5

2

17

4

25

4

10

14

10

4

24

8 1

HITTA ORDEN! HITTA ORDEN Sök och ringa in de svarta eller vita eller Sök och ringa in de svarta eller vita svartvita orden. De tre överblivna bokeller svartvita orden. De tre överstäverna ger ytterligare ett ord. Orden blivna bokstäverna ger ytterligare ett hittar du både vågrätt, lodrätt, diagonalt ord. Orden hittar du både vågrätt, och baklänges. lodrätt, diagonalt och baklänges.

24

M O L N

A T E F

K R U T

16

17 10

8 5

22

11

T E K O

S P N F

S T A I P I T

7 6 9

5

6

4

9

10

11

12

9

16

12

10

12

7

9

4

9

12

1

16

12

23

12

6

12

6

9

12

22

24

1 6 2 3 1 9 7 5 7 8 8 5 1 6 4 7

4

18

12

MEDEL Medel

7 5 2 4 1 3 5 4 7 3 8 5 2 6 8 4 1 2 3 6 7 3 9 2 6 1 9

T T A N

17

21

LÄTT Lätt

8

6

5

12

4

15

6

21

26

16

4

12

4

15

10

10

25

10

11

20

10

14

3

19

22

ningar från Rätt svar och lös er hittar mm nu de en gå re fö /kombi se el. isp mb ko du på

6

I O S P A R R

S P T O P S A

B R V A R I V

J Ä Ä V R F S

4

18

E R Ä Ö S K T

13

6

11

3

4

4

4

3

7 1

5 9 6 7 8 1 5

6 4

9 8

3 5 1 2 8 7

6

N K L L Y Y R

10

SVÅR Svår

8

R T L T R L A

21

3

7 4

Ö S R I F E V

11

24 4

1 6 5

22

B A J K L V M

B G F Ö A K Å

U E J D C O L

G M E A O K N

Ö R H K L O I

N C T L A S N

S I G L O O G

magasinet kombi

3 2020


LYAN FÖR LUFSAREN

DEN KAN SÄGAS DALLRA

EN PUST I DET FRIA

INDISKT MUSIKVERK

HAR SNICKARE BRUK FÖR

PÅ DEM KÄKAR GAMAR

GRIPER I EINSTEIN- MAN SIG KLASS UPPGIFT

GÅR ÅT PÅ SKIDORT?

FNISSLJUD DEN KAN VARA XENON

SIMONE OCH STEMME

RÄCKER BÄSTA VÄNNEN

2

VARIT MUNGAV ELD NÄSTAN VATTEN VISS

OFTA

FÖRSTÄRKER INGET STRECK

SNABB MANÖVER KAN SES MED TALL

KAN ORDFÖLJD VARA

HETER OFTA KIM GEMENA

ÄR JU KRONBLOM

TON TVÅ FÖLJER VISS NISSE

HACKMAN FADER SOM ÄR TOMTENS KOLLEGA

LUGNET VILL MAN EJ HAMNA INFÖR

KAPAS SOMLIGT BLEV FÖRVÅNAD? KAN SITTA I KRYSSET FINNAR

HITTAR VI DANMARK I BABA SVEN SOM SÅGS I RINKEN

RINGA LÄNGD EN YTTERSTA DEL

AV DETTA BEHANDLINGEN

ÄR OFTA KÖTTET FOTBOLLSLAG

OBESTÄMBART FÄRGAD

GER MER DEG FÖR EXTRA KNEG

3

LÄMNAR JULSPÅR BOLAG TIPPAS OFTA

KAN ETT FÖRETAG SIG PÅ ORTEN ANFALL

ALEXANDER I TALANG

I LUFT OCH VATTEN ISTÄLLET FÖR LYSANDE

FAT

KORSAR ÖVER

GLIDDONET

SVÄRTBYGGEN

magasinet kombi

HAR BAGARE MER ÄN EN KAN TIMME VARA

DROG I FÄLT BLÅTT BAND

7

KAN SES I VRÅ

3 2020

FÄSTS KROK I STÅR FÖR GIGA

4

VINSTER

DEN ÄR NERE

BLIR BLÅSTA I DIKET

BESLUTSFATTARE

DEN VANDRANDE VÅLNADEN TROR

BLANKA GOLV EN AV FLERA I EN ASK

CHEVRE

HÅLLS EFTER TILLSÄGELSE

ÖLTYP DROG SIG KANSKE UNDAN HAMNAR GLORIOR LÄTT PÅ ANKA

ÄR OFTA EGENDOM AMUSERAD

VARIT UTAN

5

KURVOR DET ÄR DEN VAKNE PÅ

TRIVSELLJUD VID BRASAN MITTBIT

SVALAN AV PUCCINI SEC

ELINA RÖNNLUNDS FARFAR

BERTIL BLUES

LÖVDEN BÄRARE BRÄNNS

EVA FRAMSÄGS MED LEN RÖST

LÄGGS TAK OCH LÅN

ISLÄNDSK SAGOFIGUR

METALL

ANGES PÅ BREV HAR PARNEVIK HÖRTS

INLEDER RACET

LÖSNING Hitta ordet i de gula rutorna

1

DEN BLEV ÖVERRASKAD AV RÄVEN REPAR

GÖR INTE VELIG

6

De fem först öppnade rätta lösningarna vinner 4 st Femman och 4 st Glädjelotten. Skriv ordet från de gula r­ utorna på ett vykort och posta till K ­ ombispel, Box 995, 162 12 V ­ ällingby senast den 31 mars. Eller mejla vinn@kombispel.se, döp mejlet till Kombikryss mars, och glöm inte att skriva ditt namn och din adress. Vinnare och lösning hittar du på hemsidan: kombispel.se/kombi.

Vinn! Vinsterna skickas ut per post. Vinnare Kombikrysset jan 2020: Stefan Sundberg, Trångsund, Eva Almgren, Växjö, Jan Stark, Storvreta, Stig Gustafsson, Höviksnäs, Myrna Larsson, Jämjö. Efterfrågad lösning januari 2020: DALGÅNG.

25


När jag vinner … i korta drag

”Jag besöker Mexiko” ”JAG SKULLE SATSA på allt det som jag tycker är viktigt

i livet och bidra till organisationer som arbetar för bra syften. Jag skulle gärna arbeta mer skapande, kanske gå en konstkurs och se mer av världen. Jag har alltid varit intresserad av äldre kulturer och skulle besöka Mexiko och se ruinstäderna efter Mayakulturen.”

Mariella Norrgård Det vore intressant att få se mer av Mayakulturen, tycker Mariella.

Ålder: 38 år. Bor: Göteborg. Gör: Sociolog. Familj: ensamstående. Intressen: Dansa, teckna, måla.

Dragning varje fredag. Varje spelomgång löper över fyra veckor. Varje fredag är det dragning. Vi har garanterad vinstbevakning – du missar aldrig en vinst. Superjackpotten. Varje kvartal är det dragning i Superjackpotten.  Den fredagen är det inga andra dragningar i lotteriet.  Varje lott du har under en spelomgång i Kombi-, Drömrese- eller Motorlotteriet ger dig fyra lottnummer till Superjackpotten. Varje lott i Extralotteriet ger dig ett lottnummer. I Superjackpotten är högsta vinsten 10 miljoner kr. Att välja vinst. När du vinner Veckans vinst (värd 200 eller 600 kr) kan du byta vinsten, om du gör det senast tisdagen efter vinstdagen. Det gör du på Min sida på kombispel.se eller genom att kontakta kundservice.

BERÄTTAT FÖR: INGER SUNDELIN FOTO: NICOLAS PITT, VING

Tidning i brevlådan eller inte? Om du inte vill ha tidningen i brevlådan kan du välja att i stället få ditt lottutskick via mejl. Det gör du under Mina uppgifter på kombispel.se  eller genom att kontakta kundservice. 

26

Berätta om din dröm – och få extra vinstchanser! Vad skulle du göra om du vann riktigt mycket pengar? Skriv till Kombi och berätta! Om vi publicerar just din berättelse i tidningen får du ett skraplottspaket från Kombispel värt 200 kronor. Mejla till tidningenkombi@kombispel.se eller gå in på Kombispels Facebooksida och skriv om din dröm där.

Förvald vinst. Om du inte vill vinna varuvinster värda 200 kr kan du välja en så kallad Förvald vinst. Då behöver du inte välja, utan får alltid en ny lott eller ett skraplottspaket när du vinner på den nivån. Välj betalsätt. Dina lotter kan du betala med Autogiro, e-faktura eller via inbetalningskort/ faktura. Om du väljer att betala med e-faktura får du automatiskt ditt lottutskick via mejl (med en länk där du kan läsa tidningen digitalt).

magasinet kombi

3 2020


På gång

TEXT: MARTIN ENGQVIST OCH INGER SUNDELIN

FYNDFEST

Loppis extra large

➞ ESKILSTUNA 28 mars. Lågprisälskare och fyndfantaster får sitt lystmäte den här lördagen när vårupplagan av Eskilstuna Megaloppis och Fyndmässa går av stapeln i Munktellarenan. Mer info: www.eskilstuna.se FOTO: ANDREAS GISELGREN

18

Öppet hus!

MARS I ARVIKA Ta del av 130 års industrihistoria när Volvo i Arvika bjuder in till öppet hus i en av Sveriges äldsta kvarvarande fabriksbyggnader. Mer info: www.visitvarmland.se

”Vi firar inte vårdagjämningen” ➞ Hallå där, Jonas Engman,

Alla har väl en radiostyrd ubåt?

➞ GÖTEBORG 28–29 mars. Här kan man verkligen tala om smått och gott. Under mässan Göteborg Modell & Hobby fylls Aeroseums lokaler av flygplan, helikoptrar, stridsvagnar, fartyg, sportbåtar, VINTERSPORT

blir en hejdundrande avslutningsfest för vintersäsongen. Svenska mästare kommer att koras i bland annat alpinrodel, skidorientering, alpin skidåkning, puckelpist, draghundsport, bowling, längdskidor, rallycross, skidskytte, armbrytning och virtuell bilsport. Vilka blir vinterns stora vinnare? Mer info: www.smveckan.se Puckelpist är en av SM-veckans idrotter. Här ses åkaren Felix Elofsson. FOTO: MATEUSZ KIELPINSKI FIS FREESTYLE, SSF PUCKEL

Hoffsten sjunger från ljus till mörker ➞ MJÖLBY 28 mars. Det blir en stämningsfull och annorlunda kväll i Mjölby kyrka när Louise Hoffsten och en för detta tillfälle sammansatt kör ger en Earth Hour-konsert. Earth Hour är en internationell kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme släcka Louise Hoffsten belysning för att uppsjunger i mörkret. märksamma klimatfrågan. Följaktligen inleds konserten med tända lampor i kyrkan och avslutas i skenet av stearinljus. Mer info: www.visitostergotland.se

FOTO: VILMA COLLING

➞ LULEÅ/BODEN 25–31 mars. SM-veckan

3 2020

monster-truckar, racerbilar, långtradare och mycket mer. Allt i lite mindre än verklig skala och det mesta radiostyrt. Mer info: www.aeroseum.se ● EARTH HOUR

Mesta mästerskapen

magasinet kombi

FOTO: AEROSEUM

Radiostyrt i Göteborg

etnolog vid Nordiska museet. I år inträffar vårdagjämningen natten mellan den 21 och 22 mars. Hur har det firats genom tiderna? – Jag skulle säga inte alls. Vårdagjämningen är en astronomisk angivelse för när dag och natt är lika långa. Rent historiskt är den dagen ointressant. Hos oss har vårens antågande förknippats med Gregoriusdagen, den 13 mars. Har den dagen firats? – Ja, men lite olika över landet. I södra Sverige skulle man till exempel springa barfota runt huset. Enligt Bondepraktikan skulle det väder som var på Gregoriusdagen fortsätta fyra veckor i följd. Var det kallt och snö kunde man fortsätta hämta timmer med släde, var det varmt skulle gräset snart börja gro. Vilken dag är mest förknippad med våren enligt dig? – Valborg och första maj. Det var då det började växa på allvar i naturen och bönderna kunde sätta igång med vårbruket. Till exempel i Skåne firande man ”Vår i byn” genom att sjunga majsånger och leka lekar. Än i dag sjunger vi in våren på valborgsmässoafton. Hur uppkommer sådana här traditioner? – I bondesamhället firade man viktiga händelser kopplade till jordbruket, som sådd och skörd. Men traditioner är alltid under förändring och med det får vi nya årsdagar att fira. Ta halloween, som kom till Sverige först på 1990-talet. ● Läs mer: www.nordiskamuseet.se/ aretsdagar

27


6 5 D

1

9

S

E

AN

Hela Sveriges lotterirörelse …

… sedan 1956.

Profile for Kombispel

Kombi #3 2020  

Träffa vår nya Superjackpottvinnare, läs resereportage från Tokyo och missa inte alla härliga recept. Detta och mycket med i marsnumret av K...

Kombi #3 2020  

Träffa vår nya Superjackpottvinnare, läs resereportage från Tokyo och missa inte alla härliga recept. Detta och mycket med i marsnumret av K...

Profile for kombispel