Page 1

N É P M E S É K A V I L Á G M I N D E N TÁ J Á R Ó L 4–6 ÉVESEKNEK


Élek, halok, megmaradok, égbe jutok.21

A hangya meg a hó portugál népmese

Egy hangya lábát megfogta a hó. – Hó! Te oly erős vagy, hogy megfogod a lábam! – Én olyan erős vagyok, hogy a nap is megolvaszt – válaszolta a hó. – Nap! Te oly erős vagy, hogy megolvasztod a havat, a hó megfogja a lábam! – Olyan erős vagyok, hogy a fal is utamat állja! – válaszolt a nap. – Ó, fal! Te oly erős vagy, hogy útját állod a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam. – Olyan erős vagyok, hogy engem az egér is átrág – válaszolt a fal. – Ó, egér! Te olyan erős vagy, hogy átrágod a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam. – Olyan erős vagyok, hogy a macska is felfal – válaszolt az egér. – Ó, macska! Te olyan erős vagy, hogy felfalod az egeret, az egér átrágja a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam! – Olyan erős vagyok, hogy megharap a kutya – válaszolt a macska. – Ó, kutya! Te olyan erős vagy, hogy megharapod a macskát, a macska felfalja az egeret, az egér átrágja a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó megfogja a lábam! – Olyan erős vagyok, hogy bottal vernek – válaszolt a kutya. – Ó, bot! Te olyan erős vagy, hogy megütöd a kutyát, a kutya meg­ harapja a macskát, a macska felfalja az egeret, az egér átrágja a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam. Miközben mondogatták, egyenként tépkedték az akáclevelet, és amelyik sornál elfogyott, az lett a jövendő.

21

64


– Olyan erős vagyok, hogy a tűz is megéget engem – válaszolt a bot. – Ó, tűz! Te olyan erős vagy, hogy megégeted a botot, a bot megüti a kutyát, a kutya megharapja a macskát, a macska felfalja az egeret, az egér átrágja a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam! – Olyan erős vagyok, hogy a víz is elolt engem – válaszolt a tűz. – Ó, víz! Te olyan erős vagy, hogy eloltod a tüzet, a tűz elégeti a botot, a bot megüti a kutyát, a kutya megharapja a macskát, a macska felfalja az egeret, az egér átrágja a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam. – Olyan erős vagyok, hogy lenyel az ökör – válaszolt a víz. – Ó, ökör! Te olyan erős vagy, hogy megiszod a vizet, a víz eloltja a tüzet, a tűz megégeti a botot, a bot megüti a kutyát, a kutya megharapja a macskát, a macska felfalja az egeret, az egér átrágja a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam. – Olyan erős vagyok, hogy megöl a mészáros – válaszolt az ökör. – Ó, mészáros! Te olyan erős vagy, hogy megölöd az ökröt, az ökör megissza a vizet, a víz eloltja a tüzet, a tűz megégeti a botot, a bot megüti a kutyát, a kutya megharapja a macskát, a macska felfalja az egeret, az egér átrágja a falat, a fal útját állja a napnak, a nap megolvasztja a havat, a hó fogja a lábam. – Olyan erős vagyok, hogy elvisz a halál – válaszolt a mészáros.

65


www.kolibrikiado.hu www.facebook.com/kolibrikiado Felelős kiadó a Kolibri Kiadó ügyvezető igazgatója A Kolibri Kiadó az LS Kiadói Csoport tagja Felelős szerkesztő Balázs Eszter Anna Szerkesztő Both Gabi Olvasószerkesztő Bardi Betty A térkép Schall Eszter illusztrációja alapján készült Műszaki szerkesztő Pais Andrea Könyvterv Seres Tamás Készült 2015-ben a Gyomai Kner Nyomda Zrt.-ben Felelős vezető Fazekas Péter vezérigazgató ISBN 978-615-5450-24-2


Profile for KolibriKiado

A hangya meg a hó  

Portugál népmese a Népmesekincstár második, Járom az új váramat című kötetéből.

A hangya meg a hó  

Portugál népmese a Népmesekincstár második, Járom az új váramat című kötetéből.

Advertisement