Page 1

makuasiaa talvi 2018-2019

HAASTATTELUSSA TAEKWONDOA HARRASTAVA JURISTI SANNA LUOMA

LUE TÄSTÄ LEHDESTÄ KAIKKI, MIKÄ ON OIKEASTI TÄRKEÄÄ!


2 makuasiaa.eu Makuasiaa Lue tästä lehdestä kaikki mikä on oikeasti tärkeää! Lehti myös osoitteessa www.makuasiaa.eu

Palveleva K-Market josta löytyy:

NÄÄTÄMÖ

Oikea lihatiski Poronlihaa pakastimesta Maankuulu Grilli Paistopiste Runsas valikoima elintarvikkeita

Kahviautomaatti Neste polttoaine myynti (automaatti) Neste -nestekaasut Polttopuut säkeissä

Veikkaus - Lotto Lääkekaappi

Palvelemme ma-pe 9-19, la-su 9-18 Avoinna koko kesän, joka ikinen päivä.

Tervetuloa hyville ostoksille ! Sevettijärventie 12200 99940 Näätämö Juha-Matti ja Katja Lias

Puh: 020 7354 466 Sposti: juha-matti.lias@k-market.com Meidät löydät myös facebookista www.facebook.com/naatamo


SCANDINAVIAN BEAUTY

Scandinavian Beauty Koskikatu 25 96200 Rovaniemi puh: 040 148 4100

Scandinavian Beauty on monipuolinen hyvinvointi keskus, mistä löydät kampaamo kosmetologi, mini spa, luontaishoito sekä hierontapalvelut.

Meille tärkeää on asiakkaiden viihtyvyys sekä hyvä palvelu. Talvikaudelle 2019 aloitamme yhteistyön myös uuden SIRMAKKO REINDEER FARM kanssa. Yhdistämme tasokkaasti paikallisen elinkeinon sekä ylelliset hoidot, hulppeiksi kokonaisuuksiksi. Rovaniemen Perunkajärveltä löytyy ravintola, kokous ja juhlapalvelut sekä Ohjelmapalvelut ja hyvinvointi palvelut myös paikallisille . Mikä sen mukavampaa kun nauttia poroajosta, Ihmetellä revontulia hot spring-kuumavesialtaassa, käydä avannossa uimassa ja syödä lähituotettua a’la carte ruokaa tunnelmallisessa kotaravintolassa.

Me palvelemme siellä missä asiakas on. Teemme tarvittaessa keikkaa niin juhliin kuin muihin tilaisuuksiin. Kampaukset ja meikit on meidän vahvuutemme. Tottakai räätälöimme myös paketteja myös erilaisiin illanistujaisiin, polttareihin ja vaikkapa firman virkistyjäisiin siellä missä tarve on.

Jääkarhut, manuli ja muut arktiset eläimemme ovat komeimmillaan lumessa ja pakkasessa.

AVOINNA JOKA PÄIVÄ 1.9.–31.5. klo 10–16 www.ranuazoo.com

HIIHTOLOMAVIIKOLLA JA PÄÄSIÄISENÄ MAKSUTTOMAT RUOKINTANÄYTÖKSET PÄIVITTÄIN.


4 makuasiaa.eu

LAHJAKSI TERVE IHO!

SYKSY SAAPUU RANUAN ELÄINPUISTOON

Lämpimän ja aurinkoisen kesän kallistuminen kohti syksyisempiä ilmoja saa eläimet valmistautumaan pikku hiljaa talven tuloon. Loppukesällä karhuille mais- tuvat muuttomatkoilleen. miita kiima-ajan koitoksiin, tuu ruoka erityisen hyvin Eläinpuistossakin syksy on tosin eläinpuistossa niiden jolla ne täyttävät nahanalai- muuttamisen aikaa. Lai- ei tarvitse taistella haaremin sia vararavintovarastojaan nassa olleet kotieläinpihan herruudesta muiden kanssa pitkää talviunta varten. Jopa eläimet ovat palanneet ta- sillä vain yksi täysikasvuinen kymmensenttisen rasvaker- kaisin omiin koteihinsa odot- uros kerrallaan kuuluu kuroksen turvin on kontion tamaan seuraavaa kesää. hunkin laumaan. Niin suuri hyvä nukkua kovimman tal- Emojensa kokoisiksi varttu- hirvisonni kuin pienempi ven yli. neet lapinpöllön pojat ovat metsäpeurahirvaskin ovat Turkit tuuhenevat ja höyhen- jo pian valmiita pärjäämään kaikin puolin komeaa katpeitteet paksuuntuvat tulevi- omillaan ja valmiina muutta- sottavaa paitsi lajinsa naaraien kylmien varalta kaikkialla maan uuteen kotiin johonkin den, myös ihmisten silmissä. eläinpuistossa. Osa eläimistä toiseen eläintarhaan. varustautuu lumiseen aikaan Keväällä ja kesällä syntymyös naamioitumalla. Naalit Näin alkusyksystä hirvieläin- neille eläinlapsille tämä on sekä lumikko ja kärppä vaih- ten sarvet alkavat olla täy- ensimmäinen syksy. Hirven tavat ruskeat kesäkarvansa dessä mitassaan ja sarvia vasat syntyivät kevään viime valkoiseen talvipukuun. peittävä nukkanahka kelou- lumille joten niille kylmä viti Luonnossa linnut valmistau- tuu irti. Urokset ovat nyt val- ei ole uusi asia, mutta met-

säpeuran vasa ja pöllöjen poikaset saavat pian tutustua kokonaan uudenlaiseen ympäristöön kunhan ensilumi valkaisee maan. Kirpeän kuulaat syyspäivät saavat eläimet uudella tavalla virkeiksi kesän helteiden jälkeen. Eläinpuistoa ympäröivän luonnon valmistautuminen talveen väriään muuttaen tuo oman lisänsä eläinpuistokävijöiden elämykseen. Syksyinen ruska-aika on mitä mainiointa aikaa tutustua arktisiin eläimiin Ranuan eläinpuistossa.

YMPÄRISTÖTAIDETEOS SEVEN STEPS TO SAVE THE OCEAN Dermalogica:lta ja iS CLINICAL:lta on tullut mainioita lahjapaketti kokonaisuuksia! Paketit hintaan alk. 23,50 € - 118,50 €

Jos et ole ennen kokenut ympäristötaidetta, vierailu Ranuan eläinpuistoon antaa siihen oivan tilaisuuden. Keskellä eläinpuisstoa, vaikuttavalla kivirakalla, mutkittelee tuoreelta puulta tuoksuva polku. Sen varrella kohoavat pylväiden varaan ripustetut, teräksisistä kirjaimista muodostuvat lauseet heijastavat taivaan ja metsän värejä.

Maija Kovarin interaktiivinen teos Seven Steps to Save the Ocean kannustaa arkipäivän tekoihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja arktisen luonnon suojelemiseksi. Teos muodostuu noin 135 metriä pitkästä puisesta polusta sekä seitsemästä pylväiden varassa korkeuksiin kohoavasta lauseesta ja kattaa 100×150 metrin laajuisen kivirakka-

Seven Steps to Save the Ocean on avoinna ympäri vuoden, ja kuten arktinen luontokin, se muuttuu vuodenaikojen mukana. Teos on erilainen elämys kesällä, ruskan aikaan syksyllä kuin talvella lumen peittäessä rakan. alueen. -Taideteoksen suunnittelussa lähtökohtana toimi vahvasti paikka: teos nousi kivirakalle, joka on muinoin ollut meren rantaa. Siitä synty linkki meren ja eläinpuiston välillä. Merien suojeleminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen liittyvät myös vahvasti arktisen alueen ja sen eläinten tulevaisuuteen, kertoo Kovari. Rakka oli aiemmin suljettu yleisöltä, mutta teoksen myötä sinne avattiin pääsy eläinpuistossa vieraileville. Seven Steps to Save the Ocean on avoinna ympäri vuoden, ja kuten arktinen luontokin, se muuttuu vuodenaikojen mukana. Teos on erilainen elämys kesällä kuin talvella lumen peittäessä rakan. Taitelija ei itse koe olevansa ympäristöaktiivi; Seven Steps

to Save the Ocean on hänen ensimmäinen teoksensa, jonka teemana on luonnonsuojelu. Tehdessään taustatutkimusta teosta varten hän koki valintojen voiman esille nostamisen hedelmällisimmäksi tavaksi vaikuttaa. – Ilmastonmuutos on vaikea ja monitahoinen asia, jonka esille maalaamat synkeät tulevaisuuskuvat voivat olla ahdistavia. Jokainen voi kuitenkin valita toivottomuuden ja apatian sijaan toivon ja tehdä tekoja, joilla on positiivinen vaikutus seuraavien sukupolvien elämään. Teoksen sisäänkäynti on ahman ja ketun aitausten välissä. Kulkusuunta on vastapäivään.


makuasiaa.eu 5

TAITOA JA TAIDETTA, OSA 5:

Haluaisitko nähdä Tenka Issakaisen pissaavan? Rovaniemeläinen Jenni Mutenia alkaa olla harjaantunut piirtämään Tenka Issakaisen elämää. Ensin viisi vuotta - kahden viikon välein ilmestyvää - nettisarjakuvaa perustuen Issakaisen kokemuksiin. Nyt on työn alla sarjakuva-albumi, Issakaisen elämästä kertova sekin. Leipätyönsä Jenni tekee graafisena suunnittelijana, mm. taittaen kulttuurilehti Jänkää. Piirtäminen on kuitenkin aina ollut osa Jennin elämää ja oma tyyli alkaa olla jo vakiintunut. Piirrosjälkeen vaikuttaa huomattavasti kuitenkin myös välineiden laatu ja Jenni onkin tuottanut ulkomailta laadukkaita tussiteriä albumia varten.

Käsikirjoitusluonnos, Tenka Issakainen

Tenka Issakainen kirjoittaa paljon, mm. hänen novellejaan on palkittu ja julkaistu jo useammassa kirjoituskilpailuissa. Muutaman kuvan pituista nettisarjakuvaa oli helppo kirjoittaa ja ajatus ison albumin tekemisestä tuntui helpolta. Mutta todellisuus olikin toista. Miten jäsentää ja kirjoittaa kokonainen vuosi elämää melkein satasivuiseen kuva-albumiin, josta suurimman tilan vie kuvitus? Ratkaisu löytyi episodimaisesta rakenteesta, jonka puitteissa yhteistyö ja keskinäinen ideoiden pallottelu on toiminut hyvin. Entä totuudenmukaisuus? Omia kokemuksia hyödyntäviä sarjakuvapiirtäjiä löytyy niin Suomesta kuin maailmalta paljon. Jenniä ja Tenkaa innostaa erityisesti kanadalaisen Guy Delislen työt. Delisle on asunut eri puolilla maailmaa ja kirjannut kokemuksiaan sarjakuvamuotoon. Hänen albumejaan on käännetty lukuisille kielille, myös suomeksi. Tavanomaista onkin, että omaan elämään perustuvaa sarjakuvaa kirjoittaa ja piirtää sama henkilö. Tenka kuitenkin pitää siitä pienestä etäännytyksestä, mikä tulee jonkun toisen piirtäessä hänen kokemuksiaan. Ajatus yhden vuoden kattavasta albumista syntyi vuoden 2014 alkupuolella ja Tenka alkoi kirjata tapahtumia muistiin. Vuosi osoittautui poikkeuksellisen tapahtumarikkaaksi. Olikin yllättävän haasteellista päättää, mitä kaikkea ottaa mukaan. ”Konsepti oli mielestäni yhä hauska. Jouduin kuitenkin painimaan sen kanssa, miten paljon oikeasti haluan kertoa omasta elämästäni. Ajallinen etäisyys tapahtumavuoteen on auttanut, olen ottanut vapauksia yhdistellä tapahtumia ja sotkea aikatasoja. Ja tietenkin ihmisten nimet on muutettu.” Nämä ratkaisut tuovat tapatumiin etäännytystä, samoin kuin se, että Jenni ei tunne useimpia alkuperäisiä henkilöitä eikä autenttisia paikkoja.

Lopullinen sivu, piirros Jenni Mutenia

Tämä artikkeli on viimeinen osa sarjaa, missä esiteltiin lappilaisia taiteilijoita ja kulttuurityöläisiä. Sarjan laati teatteriohjaaja ja kulttuurin sekatyöläinen Pieta Koskenniemi.

Entä nähdäänkö Tenkan pissaavaan vuonna 2014? ”No ei. Eihän siinä mitään hävettävää ole, enemmänkin sitä, että onko jokin tylsää. Sitten on joutunut miettimään, mitä kavereista voi kertoa, kyllähän sieltä ihmisiä tunnistaa. (Naurua.) On sekin käynyt mielessä että onko enää kavereita, kun tämä julkaistaan.”


6 makuasiaa.eu SANNAN PALSTA JUOMAUUTUUS! BREEZER PEAR

on raikas ja makea päärynänmakuinen Breezer. Breezerit ovat valmiita nautittaviksi sellaisenaan, mutta maistuvat parhaalta yhdessä jäiden kanssa. Breezerit ovat parhaimmillaan nautittuna kylmänä, noin 6 - 8 asteisina.

Tällä palstalla Sanna Koivuranta; Sky-Kosmetologi, ihoterapeutti ja Dermalogica-Expert kertoo ajankohtaisista ihonhoito aiheista. Ruusufinni ilmestyi iholle! Sain kunnian aloittaa oman palstan Makuasiaalehteen ja tästä aiheesta oli nyt pakko kirjoittaa ensimmäiseksi, sillä tämä syksy on ollut erittäin harvinainen….Melkein joka toisella asiakkaallani olen huomannut nimittäin juuri nyt lähiaikoina puhjenneen rosacean, eli ruusufinnin. Normaalisti tämä yht’äkkinen buumi on ilmaantunut keväisin, kun aurinko alkaa paistamaan pitkän kaamoksen jälkeen ja monesti tuolloin tahtoo UV-suojaus unohtua monilla Hanget vielä lisäävät säteilyn voimakkuutta jopa 90 !. Ja kun ihomme on tottumaton säteilylle, se on silloin kaikkein alttein myös vaurioille ja tulehduksille. Mutta nyt on tosiaankin, ilmeisesti kuuman ja helteisen kesän vuoksi, monien iho reagoinut juuri nyt! Rosacea on ihosairaus, joka ilmenee tyypillisesti aluksi kasvojen keskialueella. Sen oireita ovat ihon punoitus, hiusverisuonten laajentuminen, nopeat lehahdukset, turvotus ja näppylät. Rosacea on yleisempää naisilla ja se alkaa yleensä 30-50 vuoden iässä. Mutta jos geneettinen alttius on voimakas, saattaa oireita näkyä jo teini-iässä. Rosaceaa on neljää eri astetta, joista kahta ensimmäistä voidaan hoitaa yleensä vielä ilman lääkärissä käyntiä. Kolmannessa vaiheessa iho paksuuntuu ja huokoset laajentuvat ja äärimmäisissä tapauksissa voi miehille tulla ns.”perunanenä”. Neljännessä vaiheessa rosacea voi levitä silmään ja aiheuttaa pahan silmätulehduksen. Jos vaiheet ovat menneet jo näin pitkälle, on ehdottomasti käännyttävä jo lääkärin puoleen. Hoitona käytetään tuolloin voimakkaita antibiootteja. Tarkkaa syytä rosacean puhkeamiselle ei ihan tiedetä, mutta yleensä taustalla ovat nämä kolme tekijää; couperosaa (eli laajentuneet

verisuonet) , hormonaalinen muutos ja stressi. Tällä hetkellä aiheuttajaksi epäillään myös suoliston epätasapainoa ja happamuutta. Suurin laukaisija on kuitenkin stressi, joka ärsyttää lisää vatsaa. Vatsan vääristynyt bakteerifloora vaikuttaa välillisesti ihon bakteeriflooraan, joka alkaa hyökätä itseään vastaan saaden ihon punoittamaan ja ärtymään. Toki on olemassa vielä lukuisia sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä, jotka vain pahentavat rosaceaa; mm. kylmän ja kuuman heilahtelut, tuuli, viima ja pakkanen, samoin saunominen ja UV-säteily. Sisäisiä ärsykkeitä ovat voimakkaat mausteet ja alkoholi. Eli kaikkea näitä tulisi välttää tai ainakin suojata ihoa! Ruusufinni tarvitsee siis älyttömästi rauhoitusta! Hoitolassa me hoidamme tällaista ihoa aina rauhoittavilla tuotteilla ja paras naamio meidän hoitolassamme on kauranaamio, joka välittömästi vähentää punoitusta ja myös itse tulehdusta. Aiemmin suosittelin asiakkailleni kotiin Dermalogican Ultracalming -linjaa yhdessä Rosazol-nimisen antibioottivoiteen kanssa, jota saa apteekista ilman reseptiä. Toki tämä kombinaatio toimi tosi hyvin, ja tulehdus lähti yleensä kuukaudessa, kahdessa. Mutta nyt meiltä löytyy vieläkin parempi vaihtoehto, nimittäin iS CLINICAL in Pro-Heal Seerumi ja Sheald- voide. Nämä ovat medikaalisa, eli lääkkeen omaisia tuotteita, joilla on huikeat tehot! Samalla tuotteet ovat niin turvallisia, että niitä voi jopa raskaana olevat ja imettävät äiditkin käyttää! (Nimittäin voimakkaita antibiootteja ei suositella heille, sillä ne voivat aiheuttaa sikiövaurioita). Näillä olen pystynyt auttamaan jo useita asiakkaitani saamaan ruusufinnin aisoihin jopa kahdessa viikossa, eli nyt siitä voi päästä eroon jopa ilman antibiootteja! Terveisin, Sanna


makuasiaa.eu 7 WWW.OPTIKONOMA.FI WWW.OPTIKONOMA.FI WWW.OPTIKONOMA.FI

OPTIKON OMA ON KOTIMAINEN JA EKOLOGINEN

Oulussa valmistettu optinen puhdistusaine herkille ja haasteellisille pinnoille. Optikon Oma ei sisällä saippuaa tai rasvapohjaa kuten astianpesuaineet tai saippuat, koska se on kasviperäinen eikä se näinollen jätä rantuja, raitoja tai sateenkaariefektejä mikä tekeekin tästä tuotteesta todella poikkeuksellisen ja ainutlaatuisen. Tuotteen PH on puskuroitu joten voit suoraa suihkuttaa sen puhdistettavalle pinnalle ja pyyhkiä joko Serla silkinpehmeä nenäliinalla tai mikrokuituliinalla:Silmälasit,Televisiot,tieto

Esko Tirin on moni tavannut messuilla palvelemassa asiakkaita: ”Ilmainen silmälasien puhdistus”.

koneet,tabletit,puhelimet,kiikarit,visiirit,kame rat ,keraamiset & induktioliedet, rosteripinnat sekä auton tuulilasin sisäpinta. Lopputulos on puhdas, kirkas ja heleä. Optikon oma jättää sähköisyyden eston joten se hylkii likaa ja pölyä joten pesutarve vähentyy esim. silmälaseissa oleellisesti. Optikon Omassa on todella toimiva huurteenesto, josta saa paljon apua kylmästä lämpimään mentäessä: silmälasien käyt-

Suihkuta Optikon Omaa ja pyyhi mikrokuituliinalla

täjät, kelkkailiat, jääkikkoiliat, motoristit, kuvaajat,metsästäjät, uimarit.

Optikon Oma-tarjous maaliskuun 2019 loppuun makuasiaa lehden lukioille: kun tilaat Optikon Oma tuotteitamme verkkokaupasta ennen joulua saat lahjaksi Suutarin Oma mehiläisvahapohjaisen 180ml hoitoöljyn nahalle, puulle sekä valuraudalle. Lahjan arvo 29,90€.

TILAUSOHJE: Jotta saat lahjan tulee sinun kirjoittaa tilausvaiheessa verkkokaupassamme kohtaan ”tilauksen kommentit”: makuasiaa#joulutarjous.

Optikon Oma tiimi toivottaa kaikille Makuasiaa lehden lukioille Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019! Nähdään taas messuilla!


Ostaess asi e suojele kokultaa, Ostaess t luontoa! kultase asi kultakorun pänliik yleensä keestä, et voi tie alkuper tää kullan ää etkä kaivam sen is jalostam een ja jatkoiseen luonno kuluneita nvaroja .

Viimeisin kullan puhdistusvaihe on kullan puhaltaminen.

EKOKULLAN KIMALLUS

100 95 75

25 5 0

TYLEEN SANNA’S S CIAL HYDRAFA TULOSSA SSA! JOULUKUU

KIVUTON IHONPUHDISTUS

KESTO VAIN N.

30 MIN.

PARAS IHONHOITOTEKNOLOGIA

USEITA PALKINTOJA

Hoitojen hinnat alk. 95-150€ PATENTOITU IHONHOITOMENETELMÄ JOKA NOPEASTI JA KIVUTTOMASTI

TAKAAMME TODELLISIA TULOKSIA

KUORII IHON TEKEE IHONPUHDISTUKSEN SYÖTTÄÄ RAVITSEVAT JA KOSTEUTTAVAT TEHOAINEET SYVÄLLE IHOON

WWW.HYDRAFACIAL.FI

expert C S E

Sky-kosmetologit, Ihoterapeutit, Dermalogica Expertit: Sanna Koivuranta, Essi Portti Sky-kosmetologit, Ihoterapeutit: Petra Naukkarinen

Rovakatu 24, Rovaniemi, p. 040-7040 700 www.sannastyle.fi

Kullankaivaja Jukka Kela kampeaa kultaa maan povesta ekologisesti.

Pehkosenkuru Pehkosenkurusta, Lemmenjoelta kultamailta, Suomen Lapista - Kaivetaan ekokultaa. Käytämme kaivuussa hakkua ja lapiota, ränniä ja vettä, vaskoolia ja lihasvoimaa. Kullan erottamiseen sorasta, käytämme vettä ja painovoimaa. Kemikaaleja ei tarvita. Kunnioitamme luontoa ja arvostamme Lapin yli 150 vuotta vanhaa kullankaivuukulttuuria.

on rapautunut soraan ja moreeniin, sen erottamiseen tarvitaan vain vettä ja painovoimaa. Jättämäni hiilijalanjälki, verrattuna esimerkiksi suurista kaivoksista saatavaan kultaan, on olematon. Kun tarkastelee kullankaivajan elämää Lemmenjoen erämaassa, huomaa, että kaivaja on kaikessa toiminnassaan ekologinen ja kierrätyksen ammattilainen. Mitä paikalta ei löydy, se on kehitettävä ja yleensä kierrätettäLuonnonarvot ja kulttuuriarvot vä vanhasta. Lapin luonnonarvot ovat rikkaat. Puhtaus, koskemattomuus Itse kullan arvo mitataan kaivuuja ainutlaatuinen luonto ovat seen liittyvien taustojen, kullan rikkaita. Näiden lisäksi Lem- puhtauden ja kultahipun painon menjoki tunnetaan kullasta ja ja muodon mukaan. Kaivamakullankaivuusta. Kulta-alue, ni ekokulta on luonnollisimmin mielenkiintoinen kultahistoria ja kaivettua kultaa. Jatkojalostamkullankaivajat tekevät alueesta me löytyneistä kultahipuista kulttuurillisesti erityislaatuisen uniikkikoruja. Erämaan Kulta koko Euroopassa. myy näitä luonnon taideteoksia Näitä kaikkia arvoja vaalimme joita on maapallolla vain yksi kumyös Pehkosenkurussa. Työs- takin. Niiden tuotantoprosessi kentelen erämaassa, 40 kilo- ja ekorepun paino on tiedossa. metriä lähimmältä maantieltä. Ympäröivä luonto tekee työnte- Kaivuumenetelmä on ja asumisen erämaassa hyvin Käyttämäni kullankaivuumenehaastavaksi. On osattava elää telmä on peräisin 1800-luvulta luonnonmukaisesti. Koska kulta Siperiasta. Tällöin Siperiassa

kullankaivuussa olleet suomalaiset kaivajat toivat työskentelymetodin Ivalojoen kultamaille. 1940-luvun lopulla kaivuun know-how siirtyi uusille Lemmenjoen kultamaille. Täällä se on säilynyt erämaaolosuhteiden ja kullankaivuun jatkumon ansiosta puhtaimmillaan. Lapiolla tapahtuvassa kullankaivuussa on maankäsittelyn määrä rajattu kaivajan sinnikkyyteen, luonnonolosuhteisiin ja vuodenaikojen vaihteluihin. Pehkosenkuru ja kaivoksen valmistelu Pehkosenkurussa kulta sijaitsee yleensä turvekerroksen ja pintasoran allaolevassa karkeassa ja savisessa moreenissa. Ennenkuin tähän ns. kultakerrokseen päästään käsiksi, on kuorittava ns. pintamaat. Tämän jälkeen pystytetään kaivos. Käytän perinteistä kolmesta laudasta valmistettua puuränniä. Veden saaminen Pehkosenkurun kaivuupaikalle on haasteellista. Kurussa lirisevä tunturipuro ei riitä prosessivedeksi. Siksi sitä on kierrätettävä polttomoottorikäyttöisellä pumpulla. Tämä tuo


Meiltä voit työnä e tilata mittatila usko sormuk kullasta tehd y set ja u niikkiko t Ilman v älikäsiä rut! !

Irrotettu ja seulottu massa lapioidaan ränniin jossa vesi ja rihlat erottavat paivavimman materiaalin. Luonnonuoma virtaa sivussa. lisäkustannuksia ja vaatii myös luonnon huomioonottamista. Rännitys eli kullankaivaminen Kun kaivos ja vesihuolto on kunnossa, aloitetaan työt. Kultapitoinen moreeni on tiukkaa ja se pitää irroittaa hakulla ja joskus jopa rautakangella. Irtisaatu materiaali seulotaan käsin, eli siitä erotetaan karkea tavara, yleensä nyrkin kokoista suuremmat kivet. Seulottu maa-aines lapiodaan ränniin jossa vesi ryhtyy erottamaan ns. jyviä akanoista, eli veden vaikutuksesta kevyt maa-aines kulkee rihlojen yli ja painava materiaali jää rihloihin. Kun on lapioitu päivä maata ränniin, tarkistetaan illalla tili, eli nostetaan rihlat ylös ja pestään rihloihin jäänyt rikaste vaskooliin. Vaskoolilla huuhtomalla saadaan viimeiset sorat ja kevyemmät ainekset pois massasta. Vaskoolihuuhdonnassa eli vaskaamisessa käytetään vain vettä, mitään kemikaaleja ei tarvita. Jos kultaa löytyy, tai ei löydy, jatketaan seuraavana päivänä töitä kuten ennenkin. Vaskaaminen eli kullanhuuhtonta Vaskaamisessa lopuksi jää kaikkein painavin materiaali: Platina, kulta, rautahiekka ja joitakin painavia jalokiviä. Viimeisin

rikasteen puhdistusvaihe on helppo tehdä puhaltamalla. Tämä tarkoittaa sitä, että rautaa ja kultaa sisältävä massa kuumennetaan metallivaskoolissa ja näin saatu kuiva massa kaadetaan paperille. Varovasti puhaltamalla ja heiluttamalla saadaan rautahiekka pois ja jäljelle jää puhdasta kultaa. Kultahiput punnitaan vaa’alla ja näin saadaan laskettua päivän tuotto ja tili. Lapin kultahistoria Suomen Lapista on kaivettu kultaa jo 1860-luvun lopulta. Alkuun kaivu sijoittui Ivalojoelle, leviten sieltä joen sivuhaaroille ja Laanilaan - lähelle Saariselkää. 1945 löytyivät rikkaat Lemmenjoen kultalöydöt. Ammattimaisin osa kullankaivua siirtyi 1940-luvun lopulla Lemmenjoelle. Legendaarisimmat kultamaat ja kaivajat ovat jääneet historiaan juuri Lemmenjoen erämaista. Lemmenjoen kultaryntäys oli kiivaimmillaan 1949-53. Kullan hinnan romahdus 1960-luvulla hiljensi kultamaita. Nykyinen, 1980-luvun alussa alkanut kultaryntäys, on jatkunut 2000-luvulle saakka. Lemmenjoen Pehkosenkurussa kaivoi ensimmäisenä Ivalolainen Bernhard Pehkonen vuosina 1950-51. Puronvarsilla

Vaskaus eli kullanhuuhdonta vie kaivajan työajasta vain 2 %. Mitään kemikaaleja ei tarvita.

ei tuolloin ollut nimiä, ja ne nimettiin usein ensimmäisen kaivajan mukaan. Oma kultahistoria Huuhdoin ensimmäisen kerran kultaa Tankavaaran matkailuhuuhtomossa 1977. Elämys oli mieleenpainuva ja kullankaivuu alkoi kiinnostaa. Kullankaivuusta kertovien kirjojen ja lehtijuttujen lukeminen ei auttanut ns. kultakuumeen parantumisessa. Oli päästävä Lemmenjoelle, niille legendaarisille maille, joista kirjoissa eniten kerrottiin. 1982 pääsin ensimmäisen kerran Lemmenjoelle, siitä lähtien olen ollut täällä joka kesä. Ensimmäiset vuodet olivat turisti ja oppirahavuosia. Sitten pääsin rengiksi vanhoille, nyt jo edesmenneille vanhoille kaivajille. Pikkuhiljaa oman valtauksen saanti alkoi olla jokapäiväinen ajatus, ja vihdoin vuonna 1993 pääsin edesmenneen Esa Kujalan valtaukselle Pehkosenkuruun töihin. Vuonna 1994 valtasin vapaaksi jääneen kurun itselleni ja siitä lähtien olen täällä kaivanut.

Yrittäjä älä stressaa taloushallintoa, me teemme sen puolestasi Haluatko väistää verotuksen karikot ja lainsäädännön luoteet? Me tarjoamme asiakaslähtöistä taloushallinnonpalvelua yrityksen omien tarpeiden mukaisesti. Kun taloushallinto on ulkoistettu luotettaviin käsiin, jää yrittäjälle aikaa keskittyä olennaiseen eli www.yphirttio.fi yrittämiseen. Markkinakatu 4, www.yphirttio.fi 96200 Rovaniemi Markkinakatu 4, 241 Puh. 040-1484 96200 Rovaniemi Puh. 040-1484 241

Kullankaivaja Jukka Kela 5354/1a Pehkosenkuru 99885 Lemmenjoki p. +358405745270

Lopuksi saalis punnitaan. Karkeammat korukäyttöön tulevat hiput punnitaan erikseen ja niiden hinta määräytyy painon ja mallin mukaan.

Arjen sähköstä rahaa takaisin!

Kaikki me tarvitsemme sähköä, joka päivä. Sähkö auttaa meitä arjen askareissa, koulutyössä ja harrastuksissa. Nyt voit saada arjen sähköstä rahaa takaisin Bonuksen muodossa. On arjen helppoutta ja mukavuutta tietää, että sähkömaksut kasvattavat kuin huomaamatta tuntuvasti perheen bonuspottia.

Bonustelijalle parhaat sähkösopimukset tulevat Lapista. Ne ovat puhdasta lappilaista energiaa parhaimmillaan. Energiapolarin BONUSenergia sopimuksista ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Ja mikä parasta yhtiön ympäristösertifikaatti varmentaa joka vuosi, että toimimme kaikissa asioissa vastuuntuntoisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

BONUStakuu sopimus on edullinen parin vuoden sopimus kiinteällä hinnalla - helppoa ja vaivatonta.

BONUSpörssi sopimus on aitoa ja täysin läpinäkyvää pörssisähköä tunnin tarkkuudella.

TEE SÄHKÖSOPIMUS www.energiapolar.fi


10 makuasiaa.eu

POTKUA PÄÄTÖKSENTEKOON

Mikä voisikaan olla ennuste, kun 6-vuotias tyttö - osittain vanhemmiltaan salaa - nauhoittaa PoliisiTV:tä, on kiinnostunut rikosten ratkaisemisesta ja ennen kouluikää laatii pikkusisarelleen sopimusasiakirjoja ja maksusuunnitelmia. Ei mikään yllätys, että hänestä kehkeytyi juristi, joka kaiken muun ohella tällä hetkellä on Poliisin neuvottelukunnan puheenjohtaja Lapissa. asianajajana ja kihlakunnansyyttäjänä. Nyt hän opettaa oikeustiedettä motivoituneille ja innostuneille nuorille. Sisäministeri paikalle Poliisin neuvottelukunnan puheenjohtajana Sanna Luoma on kuunnellut Ylä-Lappia koskevissa ongelmissa sekä matkailualan vaikuttajia että poliiseja. Ensin hän matkusti yhdessä Heikki Autton kanssa ministeriöön tapaamaan sisäministeri Kai Mykkästä, jonka hän kutsui Lappiin kokemaan ja näkemään tilanteen omin silmin. Sanna lennätti ministerin Enontekiölle, missä ministeri sai reaalikuvan Lapin tilanteesta paikallisten vaikuttajien kertomana. Tavoitteena on päästä eroon 3-alueen (alue Torniosta ja Rovaniemeltä pohjoiseen) varallaolojärjestelmästä sekä saada pohjoisen Lapin toimintavalmiusajat huomattavasti lyhyemmiksi.

Sanna Luoma kasvoi maatilalla Limingassa, jossa maataloustyöt tulivat tutuiksi. Suku oli maatalousyrittäjiä monessa polvessa. Näillä opeilla hän on toiminut myös maatalouslomittajana. Äidin mielestä oli tärkeää hankkia peruskoulun jälkeen ammatti mahdollisimman nopeasti ja alkaa tienata omat rahansa. Lukio- ja yliopistohaaveet olivat perheessä rasitteita, eivätkä pelkästään taloudellisesti. Äiti jopa koki häpeää tyttären lukiessa kokeisiin. Mutta Sanna päätti toisin. Hän halusi tehdä haaveistaan totta ja muutti 19 -vuotiaana Rovaniemelle. Sedältään saaduilla lainarahoilla Sanna hankki oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykoekirjat, pääsi sisälle ja valmistui erinomaisin arvosanoin. Rikosoikeus oli hänelle selvä opinnollinen valinta. Gradunsa hän teki vankilahaastatteluna. Työ- ja elämänkokemusta on karttunut

Sanna ja sisäministeri Kai Mykkänen. Ministeri Mykkänen reagoi ja esitti budjettiriihessä 3,3 miljoonaa euroa lisättäväksi harvaan asuttujen alueiden palvelutason

nostamiseksi. Vaikka ottajia tuolle rahalle on jonoksi saakka, Lappi tullee saamaan merkittävän parannuksen. Korotus ja sen myötä lisää poliiseja tullee viime hetkellä Lapin matkailun kasvaessa ennen näkemätöntä vauhtia.

Tutustumismatkallaan saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen ja saamelaisalueen koulutuskeskus Siidaan Sanna perehtyi.myös saamelaislasten perusopetukseen. Jyppyrän laavulla Enontekiön Hetassa, nuotionräiskeessä ja kauniissa syysauringossa, käytiin tänään hyvänhenkinen keskustelu koko Lapin turvallisuustilanteesta. Paikalle olivat sisäministeri Kai Mykkänen, Lapin poliisiasian neuvottelukunnan puheenjohtaja Sanna Luoma. Enontekiön kiitokset ojentamassa Jari Rantapelkonen, Seppo Alatörmänen.

Filosofiaa ja värillisiä vöitä Sanna hurahti itsepuolustuslaji TaeKwonDoon ”jalan ja käden tiehen” 17 -vuotiaana. Lyhyen tauon jälkeen harrastus jatkui Rovaniemellä. Nyt hän on jo tottunut kilpailija muun muassa erikoispotkuissa ja tekniikassa. Sanna on kisannut värivöiden parhaiden kanssa Helmi Cupissa ja voittanut mitaleja. Kilpailemista tärkeämpää on kuitenkin lajin henkinen anti ja filosofia. Se kehittää mielenhallintaa, kärsivällisyyttä, toisten kunnioittamista, hyvää käytöstä ja opettajan kunnioittamista. Tekniikka pitää hallita, sillä kamppailtaessa päätökset on tehtävä alle sekunnissa. Lajilla on myös vahva yhteiskunnallinen sa-

nomansa; rakentaa rauhallisempaa maailmaa sekä toimia vapauden ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhujana. Taekwon-Don harrastamisesta ja opettamisesta Sannakin saa potkua moniin yhteiskunnallisiin luottamustehtäviinsä. - Koskaan ei ole valmis. Aina oppii uutta. Suurin rajoite on omassa päässä. Vahvin haastaja useimmiten on harrastaja itse. Jos ja kun kaatuu, opitaan yrittämään ja nousemaan ylös uudestaan. Tärkeää myös on tsempata toinen toistaan. - Sanna opastaa. Maalaisjärkisenä ja loistavan mielikuvituksen omaavana ihmisenä Sanna on selvinnyt rankoistakin haasteista kovalla työllä ja hurtilla huumorilla. Hänestä on kehkeytynyt innostunut opettaja ja muita arvostava ryhmänvetäjä. Se mikä säyseän ja harkitsevan Sannan saa vihaiseksi, ovat ahneet ihmiset sekä ne tyypit, jotka eivät uskalla puolustaa heikompia. - Valitettavasti näitä kaikkia me edelleen joudumme kohtaamaan. – Sanna huokaa.


makuasiaa.eu 11

MATTIwww.mattihenttunen.fi HENTTUNEN

Olen Matti Henttunen, 56-vuotias perheellinen kolmen pojan isä. Koko aikuisikäni olen ollut erittäin aktiivinen kansalainen ja nykyään olen Rovaniemen kaupunginvaltuutettu, kaupungin hallituksen jäsen, kirkkovaltuuston jäsen, sekä lukuisissa luottamustoimissa. Eduskunnassa tarvitaan tekijöitä ja minä olen sellainen. Olen ehdolla kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

MIKSI MATTI? Pertti Eilavaara, kirjoittaja on lakimies, joka on tuntenut Matin jo vuosien ajan. Matti Henttunen on työtä pelkäämätön, yrittäjähenkinen ja rohkea monella tapaa. Se on jättänyt jälkensä moneen asiaan kotipaikkakunnallaan. Kokemuksellaan hän on jättänyt jälkensä moneen hankkeeseen niin yrittäjänä kuin vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystyössä. Tällä toiminnalla Matti on antanut monelle auttavan kätensä ja vastauksia siinä kuin hän on tehnyt oikeita kysymyksiä. Vastuu julkisena päätöksentekijänä vaatii juuri kumpaakin kykyä ja taitoa. Pelkäämättömyys on tärkeää, ettei jätä huonosti hoidettuja asioita kesken tai sikseen vain viranomaisten tai päättäjien kunnioituksesta. Anniskelualan yrittäjänä Matilla on hyvä kosketus ihmisten arkeen.

Matti Henttunen on kansalainen parhaasta päästä. Hän on auttanut monta tämän tarvitessa apua. Se on oikeudenmukaisuuden tuntoa. Hän on myös kritisoinut monessa asioiden tilaa ja hoitotapaa. Se on oikeudentajua siitä, miten asioiden pitäisi olla. Hän on valmis käyttämään myös sanan miekkaa, kun siihen tarve on. Sillä saralla moni päättäjä tuntee Matin nimen ja tämän ajatukset. Matista ei ole hyvä elää vain laakereilla vaikka jokaisen vietäri tarvitseekin lepoa. Matti Henttunen on joutunut opettelemaan aika ajoin viranomaisen ja yhteiskunnan palvelujen katkeraa kalkkia; sitä hän ei ole hyväksynyt meidän onneksi. Siinä hänestä on kehittynyt oivasti taistelija. Matti Henttusella on päättäjälle tärkeitä ominaisuuksia. Ne ovat tarpeen kunnallisen hallinnon joutuessa kovaan muutosrulettiin pitkin kuluvaa vuosikymmentä. Hänessä on uutta päätösvoimaa. Säpinäkään ei ole vierasta. Päättäjältä vaaditaan muutakin kuin lu-

pauksia ja hyvää tahtoa; tarvitaan lujuutta ja näkemystä siitä, miten me ja lapsemme voimme elää tulevina vuosina. Työn ja yrittämisen arvo on nostettava uudelleen ensi luokan perusarvoiksi. Jokaisen on toimittava kykyjensä ja taitojensa mukaan. Vain niin syntyy uusi yhteiskunta tuleville kansalaisille. Se on myös yhteiskunta ilman työllistämistä tarpeettomasti vaikeuttavia pykäliä ja valvontaa. Yrittäminen on sekoitelma soveltuvia ihmisen luonteen piirteitä ja ahkeruutta, hallitun riskin ottoa ja kokemuksen tuomaa viisautta ja näkemystä tulevasta kehityksestä ja ihmisten tarpeista. Pienyrittäjä on opittava olemaan nöyrä mutta myös asettamaan selkeitä tavoitteita ja oltava valmis ottamaan riskejä. Siinä Matilla on vuosien kokemus. Hän panee itsensä likoon tarvittaessa. Hän on tottunut pienyrittäjänä antamaan mallia omalla toiminnallaan. Innovativisuus ja uuden rakentaminen ovat Matin väsymättömyydelle tunnusomaisia.

Matti Henttunen on kansakunnan perusrivien tukipylväitä. Hän on isänmaallinen ihminen positiivisessa merkityksessä. Siihen kuuluvat reserviläisyys mutta myös paikallisen kulttuurin tukeminen tai kuin itsestään lappilainen yrittäjyys. Sen osasia ovat myös avun pyytäminen silloin, kun sitä tarvitaan ja sen antaminen, kun joku sitä perustellusti pyytää. Tästä kasvaa arvostettu juurevuus. Mistäkö tunnet Matti Henttusen? Tapaat hänet todennäköisesti päivittäin yrityksestä, Koskikadun vilinästä, markkinoiden myyntipisteistä, kirkkovaltuuston kokouksesta tai sitten vain latautumasta Eila-vaimon ja kolmilapsisen perheen parista Viirinkankaalta sekä ajoittain myös metsästämästä ja kalastamasta. Politiikkaan hän on tutustunut vähitellen. Nyt on aika nostaa tavoitteita ja siihen voit antaa tukeasi Matin ehdokkuudelle. Matti eduskuntaan 2019 on erinomainen kevään projekti, sillä siellä tarvitaan todellisia tekijöitä!


12 makuasiaa.eu

MATTI HENTTUNEN KUNNALLISVAALIUUTISET

ROVANIEMEN WANHAN AJAN MARKKINAT

Kuvassa luutnantti ja ”sotasaalista” jostain Uralin takaa...

Luutnantti Uhtualla, Kannaksella vai oliko se Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla 8/2012, kuitenkin jostain sieltä kaukaa... Matti monessa mukana

SOPPATYKKI ASEMISSA JA MAKKARATARJONTAA KÄVELYKADULLA

Soppatykki asemissa

Makkaratarjontaa kävelykadulla


makuasiaa.eu 13

MATTI HENTTUNEN LUOTTAMUSTOIMET

• Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen, • Rov.kaupunginhallituksen jäsen, • Rovaniemen Seurakunnan valtuutettu, • Rov.Seurakunnan keskikaup.piirin jäsen. • Rovaniemen Yrittäjien hall.jäsen,

MATIN ALOITTEET

ALOITTEET 2018 • Ikäihmisten arvokas vanheneminen tutussa ympäristössä (7.5.2018) • Päivitetty asuntopoliittinen toimenpideohjelma omistajaohjaus (19.3.2018) • Lottapatsas Rovaniemelle (18.2.2018) • Matkailurakentaminen / Lapin kylä (18.1.2018)

ALOITTEET 2017 • Roaniemen kaupungin työllisyyden edistäminen (11.12.2017) • Jää- ja lumirakentaminen matkailukaupungissamme (13.11.2017) • Sähköisen yrityspalvelusetelijärjestelmän köyttöönotto (23.10.2017) • Sähköisen yrityspalvelusetelijärjestelmän köyttöönotto (23.10.2017) • Kuntamme konkreettiset toimenpiteet huoltovarmuusasiassa (18.9.2017) • Omistajaohjauksen ja konsernivalvonnan kehittäminen (12.6.2017) • Avokuntoutuksen siirtyminen Metsäruusuntielle ja kuntoutettavien siirtyminen kuntoutukseen (20.3.2017) • Uimahalliratkaisussa jatkoaika Rovaniemen nykyiselle uimahallille (20.3.2017) • Julkisen rakentamisen tila Rovaniemellä (20.2.2017) • Ennaltaehkäisevä työ nuorisotoiminnassa (23.1.2017) ALOITTEET 2016 • Nuorisomme seuratoiminnan toimintaedellytykset alueellamme (12.12.2016) • Vuokra-asumisen edellytysten turvaaminen kaupungissamme (7.11.2016) • Konkreettinen toimenpide kasvun ja työllistämisen aikaansaamiseksi (17.10.2016) • Rovaniemen kaupungin taloudenpito (19.9.2016) • Uusien energiavaihtoehtojen hyödyntäminen (19.9.2016)

• Passiivisen taseen ongelma / tulojen kartuttaminen (13.6.2016) • Kysymys Tasavallan Presidentille Ulko- ja Turvallisuuspoliittisen selontilan päivittämisestä (15.4.2016) • Rovaniemi, mahdollisuuksien maakunta. Aktiivinen mainoskampanja. (16.5.2016) • Rovaniemen kaupungin toimenpiteet heikompiosaisten tukemiseksi (21.3.2016) • Työllisyystilanteesta huolehtiminen (15.2.2016) • Sosiaalista työllistämistä ja yrittämistä Rovaniemelle (18.1.2016)

ALOITTEET 2015 • Rovaniemen kaupungin elinkeinojaoston vahvistaminen (14.12.2015) • Kelpoisuusehtojen määrittäminen (16.11.2015) • Selvitys Rovaniemen kaupungin turvallisuustilanteesta (28.10.2015) • Onko Rovaniemen kaupungin taloudenpito hanskassa? (28.10.2015) • Alueemme yritysten toimintaedellytysten ja niiden työllistämismahdollisuuksien parantaminen osana Rovaniemen kaupungin taloudentasapainoittamistoimenpidettä (15.6.2015) • Koululaistemme ilmaisu- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen (11.5.2015) • Yrittäjä-/rakentajatapaaminen Rovaniemen kaupungin toimesta (23.3.2015) • Kysymyksiä ministeri Petteri Orpolle (4.2.2015) • Homekoulujen tilalle kotimainen hirsirakentaminen (19.1.2015) ALOITTEET 2014 • Rovaniemi, autoilijoiden kaupunki (8.12.2014) • Lapin Liiton valtuustoaloite (24.11.2014)

• Rovaniemen Kehitys Oy:n hall.jäsen, • Eduro-säätiön hallituksen jäsen, • Rovaniemen Päiväkeskus hall.jäsen, • Rovaniemen Res.upseerirn hallituksen jäsen, • As Oy Rova-Pekan hall.pj.

• Ilmainen WLAN-verkko Rovaniemen keskustaan (10.11.2014) • Kävelykadun kehittäminen ja alueen toimijoiden huomioiminen asiassa (20.10.2014) • Rovaniemen kaupunginhallituksen esityslistat (20.10.2014) • Yritysvaikutusten ja työllistämismahdollisuuksien analysointi osaksi Rovaniemen kaupungin päätöksentekoa. (15.9.2014) • Tervetuloa yrittäjäksi Rovaniemelle. Näkyvät kyltit tuloreiteille. (15.9.2014) • Uusien työpaikkojen raportointi kaupungissamme (16.6.2014) • Rovaniemen liittyminen Elävät Kaupunkikeskustat Ry:n jäseneksi (19.5.2014) • Vapaaehtoistyötä suurella sydämellä (19.5.2014) • Selvitys Rovaniemen kaupungin turvallisuustilanteesta, liite 1, liite 2 (24.3.2014) • Nuorisotyöttömyysasia (27.1.2014) • Lapin työllisyyskatsaus, joulukuu 2013 ALOITTEET 2013 • Sotaveteraanien siivousapuasia (9.12.2013) • Työtä ja toimeentuloa Rovaniemeläisille (9.12.2013) • Kansalaisadressi ja Rovaniemen kaupungin mahdolliset toimenpiteet Peterinniementien valaistuksen toteuttamiseksi (11.11.2013) • Mainoskampanja Lapin pääkaupungista (21.10.2013) • Kaupungin uusien tulolähteiden kartoittaminen (16.9.2013) • Asumiskustannusten nousu kaupungissamme (24.6.2013) • Vuokra-asumisen kustannukset kaupungissamme (24.6.2013) • Rakentamisen tarjouspyyntöprosessit Rovaniemellä (6.5.2013)

• Rakentamisen tila Rovaniemellä (18.3.2013) • Yleisö- ja ilmaistapahtumien järjestäminen kaupungissamme (24.2.2013) • Alkoholilain kokonaisuudistus • Alkoholilainkokonaisuudistus eduskunnalle (30.9.2013) • Alkoholilain kokonaisuudistus ja sen valmistelu (24.9.2013) • Kirjeeni Valtioneuvostolle ja eduskunnalle (18.6.2012) • Liite: Alkoholilain kokonaisuudistuksen vaikutuksista ravintola-alalle ja Suomelle (3.4.2014) • Harmaa talous • Kirjeeni Harmaan talouden ministerityöryhmälle ja asiaa käsittelevälle Valtioneuvostolle (10.1.2012) • Kippis-lehden artikkeli harmaasta taloudesta SELVITYSPYYNNÖT • Kunta-asuntojen näkövammaiselle lähettämä vesilasku ja asian jatkotoimet (24.2.2017) • Selvityspyyntö maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelmasta (6.2.2014) • Selvityspyyntö hammashoidon käytännön ongelmista (24.2.2013) • Selvityspyyntö: Mustikkamaan voimalaitoshankkeen ympäristölupahakemus (2.4.2013) • Selvityspyyntö Mustikkamaan voimalaitoshankkeen ympäristölupa-asiassa (2.4.2013) • Selvityspyyntö: Käsivarren Suurtuntureiden kansallispuistohanke (25.4.2013) • Selvityspyyntö: Lappia-talon tuleva urakkakilpailuttaminen (7.5.2013) • Selvityspyyntö II: Mustikkamaan voimalaitoshankkeen ympäristölupahakemus (22.8.2013)

MATTI KIRKKOVALTUUSTOSSA JO KOLMATTA KAUTTA ”Olen toiminut Rovaniemen Seurakunnan kirkkovaltuustossa nyt kaksi kautta (2010,2014,2018). Tärkeimpänä tehtävänä seurakunnassamme olen pyrkinyt tuomaan kirkkoa lähemmäksi kansalaista. Edesmennyt ystäväni keskikaupungin kappalaisen Seppo Ahtisen kanssa käynnistimme ”soppatykkitarjoilun” kävelykadulla tätä tarkoitusta varten. Tätä hyvää työtä olen koittanut

jatkaa sitten Sepon poismenon jälkeenkin. Soppatykki on ollut ”asemissa” kävelykadulla ja tulee näkymään katukuvassa jatkossakin. Arvomaailmani: ”Koti, Uskonto ja Isänmaa”. Lisäksi oikeudenmukaisuus, yksiön perusoikeudet ja perusturva-asiat. ”Heikommasta on aina pidettävä huolta!” - Matti Henttunen

www.mattihenttunen.fi


14 makuasiaa.eu

MAISTA HUIKEA COCA-COLA UUTUUS! COCA-COLA ZERO SUGAR VADELMA

Coca-Cola Zero Sugar Vadelma on ensimmäinen vadelman makuinen kolajuoma Suomessa. Siinä yhdistyvät vadelman marjaisat aromit ja Coca-Colan maku – TÄYSIN ILMAN SOKERIA.

UUSI, JÄNNITTÄVÄ JUOMAUUTUUS!

CROWMOOR ROGUE RAVEN

on runsaan omenainen, voimakkaan hapokas ja luonnollisen samea. Sen korkea omenamehupitoisuus (36 % omenamehua) tuo tuotteeseen aidon, vastapuristetun omenan makua. Osa käytetystä omenamehusta on suodattamatonta. Juoma on aidon kuivan omenasiiderin ystävien makuun.


HÄRKÖNEN

Ylätenontie 24 KARIGASNIEMI puh. 016-676 241 seppo.harkonen@k-market.com

70 vuotta kauppaa Karigasniemellä! Laaja tuotevalikoima! Tervetuloa hyville kaupoille! Mahtava lihatiski! Terveisin kauppias Seppo Härkönen Palvelemme: MA-PE ................. 9-20 LA......................... 9-19 SU ........................ 11-18

Tervetuloa!

Katso kauppiastarina Karigasniemestä Youtubesta!

Tenon

äv i ä p en ys n i a k o J i eläm uus

Eräkievari Majoitusvaihtoehtoina on 2-5 hengen huoneita ja rantamökkejä. Huonepaikkoja Eräkievarissa on n. 40.

Ravintolassa a-oikeudet ja ruokailutilat 80 henkilölle. Meiltä saat kaiken tarvitsemasi osaamisen isoon tai pieneen juhlaan. Pyydä tarjous!

Rovisuvannontie 59, 99950 KARIGASNIEMI 040 679 5320 tai 040 590 0015 tenon.erakievari@ co.inet.fi www.tenonerakievari.fi

Yrityksille hyvät tilat koulutustilaisuuksiin. Perheille ja ryhmille rauhallinen lomailuympäristö.

Opastettuja retkiä, ohjelmapalveluja sekä kalastukseen soutajia ja veneita. Voit tilata varauksen yhteydessä.

TERVETULOA!

HÄRKÖSEN MÖKIT TENOLLA JA TUNTURISSA

Tiedustelut ja varaukset: Kai-Erik Härkönen 040 5856 337 ke.harkonen@gmail.com www.tenokievari.com

Akuvaara

Sirma

Jegelväjoki

44 m2 + parvi + sauna.

48 m2, max. 4+2 aikuista.

Erähenkinen, 4 hengelle, keittomahdollisuus, sauna puronvarressa.

TENOHALLI

Karigasniemi puh. 016-676 310 www.tenohalli.com

HÄRKÖNEN

• • • • • •

RAKENNUSPUUTAVARA IKKUNAT, OVET PARKETIT KEITTIÖKALUSTEET KYLPYHUONEKALUSTEET TYÖKALUT

• • • • • •

KODINKONEET VIIHDE-ELEKTRONIIKKA LVI-TARVIKKEET MATOT, MAALIT SISUSTUSTARVIKKEET UUNIT, KIUKAAT

PALVELEMME KESÄAIKAAN:

• • • • • •

POLTTOAINEET ÖLJYT AUTOKEMIKAALIT MULLAT, TURPEET LANNOITTEET KALASTUSVÄLINEET

JA PALJON MUUTA!

MA-PE 10-18 LA 10-16 SU SULJETTU.

TERVETULOA!


Ivalontie 10, 99800 Ivalo p. 010 281 7215

Avoinna

ma......9-18 ti-to.....9-17 pe.......9-18 la........10-14 su suljettu

kotisivut: ww.ivalonapteekki.fi verkkokauppa: www.iapteekki.fi Löydät kotivuiltamme Inarin ja Utsjoen kunnissa sijaitsevat palvelupisteemme.

www.makuasiaa.eu

SILLÄ SILMÄLLÄ VAI SINUN SILMIESI TÄHDEN

Silmälääkäri Risto Salmi korostaa säännöllisten näkötutkimusten tarpeellisuutta sekä välitöntä yhteydenottoa silmälääkärille epätavallisten oireitten ilmaantuessa. Saamme näköaistin välityksellä ympäröivästä maailmasta eniten informaatiota. Suuri osa elimistömme aistinsoluista sijaitsee silmässä, joka on noin 2,5 cm:n läpimittainen pyöreä elin. Sen täyttää sisältä väritön massa, lasiainen, joka on kiinni näkemisen kannalta keskeisessä verkkokalvossa. Verkkokalvo on silmän aistiva osa. Sen säikeet muodostavat silmän takaosassa näköhermon, jota pitkin silmien kautta välittyvä tieto siirtyy aivojen näkökeskukseen. Verkkokalvoa on kutsuttu silmän valkokankaaksi. Siinä on monta eri kerrosta, joista osassa kulkevat keskikokoiset verisuonet ja hiussuonet. Jos verkkokalvon verenkierto huononee, niin ohuet valtimot kapenevat ja silmä saattaa altistua erilaisille sairauksille. Verkkokalvon verenvuoto Eräissä silmän sairauksissa syntyy verenvuotoja verkkokalvoon. Pienimmät vuodot ovat oireettomia, mutta äkillinen näön heikkeneminen vaatii päivystysluonteisen silmälääkärin tutkimuksen. Verkkokalvon verenvuotoa tulee epäillä, kun keskeisen alueen näkö toisessa silmässä äkillisesti heikentyy. Taustalla on usein silmänpohjan ikärappeuma, diabetes tai silmänpohjan verisuonitukos. Verkkokalvon tarkasta näkemisestä vastaavan osan vuodot aiheuttavat näöntarkkuuden huomattavan alenemisen. Näkökenttään ilmaantuu keskeinen tumma alue ja näöntarkkuus laskee silmässä käytännössä välittömästi. Äkillinen näön heikentyminen silmässä vaatii päivystysluonteisen silmälääkärin tutkimuksen. Risto Salmi korostaa, että silmätutkimukset ovat potilaalle kivuttomia. Hän havaitsee verkkokalvon verenvuodon vastaanotolla tehtävän mikroskooppitutkimuksen avulla, jota varten mustuainen laajennetaan tipoilla. Kun verkkokalvon verenvuodon syy on selvillä, hoito riippuu pitkälti vuodon aiheuttajasta. Verkkokalvo voi irrota tai revetä Verkkokalvo irtoaa, jos sen alle joutunut neste nostaa verkkokalvon paikaltaan. Irtauma on kivuton tapahtuma. Se voi kehittyä tuntien tai päivien aikana. Useimmiten siihen johtavat reiät tai repeämät kuitenkin kehittyvät itsestään iän myötä. Riskiä saattaa lisätä suuriasteinen likitaittoisuus, eräät verkkokalvon reunaosien rappeumat sekä aikaisemmat silmäsairaudet, tapaturmat tai toimenpiteet. Silmän verkkokalvo voi olla myös perinnöllisistä syistä alttiimpi repeämille. Verkkokalvon irtautuessa näkökenttään leviää laaja ”verhomainen” varjo valoa aistivien solujen menettäessä kosketuksensa silmänpohjaan. Risto Salmi toteaa, että hoitoon pitää hakeutua

nopeasti, jottei näköä menetetä pysyvästi. Jos verkkokalvolta löytyy oireellisella potilaalla tai rutiinitutkimuksen yhteydessä uhkaavia muutoksia, niitä voidaan lujittaa ennaltaehkäisevästi laserilla. Kiireellistä hoitoa vaativa repeämä usein aiheuttaa helposti huomattavia näköoireita, kuten salamointia, nokisadetta ja näön heikkenemistä. Sattumalöydöksenä löydetty repeämä harvoin aiheuttaa verkkokalvon irtaumaa, mutta kaikki löydetyt repeämät on hyvä hoitaa, Salmi painottaa. Silmäpohja rappeutuu Verkkokalvon rappeuma on yleisin syy yli 65-vuotiaiden näön heikkenemisessä. Onneksi se harvoin johtaa täydelliseen näön menetykseen. Rappeuma johtuu siitä, että silmän sisäpinnan valoa aistivat solut ja ns. pigmenttisolut vähenevät. Ajan mittaan se rappeuttaa verkkokalvoa etenkin sen keskiosia eli tarkannäkemisen aluetta. Silmänpohja ikärappeuma saattaa ilmetä suorien viivojen vääristymisenä, näkökenttään ilmestyvinä sokeina pisteinä, ääriviivojen sumentumisena tai kirjainten häviämisenä lukiessa. On äärimmäisen tärkeää tunnistaa oireet heti alkuvaiheessa, jotta taudin eteneminen saadaan pysähtymään. Ikärappeuma iskee verkkokalvossa tarkan näön alueelle ja vaikuttaa sen takia merkittävästi näkökykyyn, vaikkei silmä täysin sokeutuisikaan. Rappeutumisen suurin riskitekijä on korkea ikä. Myös perintötekijöillä on vaikutusta. Tupakointi lisää riskiä moninkertaisesti. Myös sydän- ja verisuonisairauksilla arvellaan olevan yhteyttä rappeumiin. Vaikka verkkokalvon rappeuman kuivassa muodossa hoitomahdollisuuden ovat usein vähäiset, näkemistä voidaan auttaa monilla apuvälineillä ja huolehtimalla hyvästä valaistuksesta. Huolehdi silmistäsi Silmien kuntoa kannattaa vaalia pienestä pitäen. Huolto-ohjelma alkaa terveellisestä ruokavaliosta ja säännöllisestä liikunnasta. Ohjelmaan kannattaa valita myös tupakoimattomuus ja kohtuullisuus alkoholinkäytössä. Tupakointi heikentää silmän verenkiertoa, ja runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa epäedullisesti silmän aineenvaihduntaan. -Kaikkeen emme voi vaikuttaa, sillä myös ikä ja perintötekijät vaikuttavat silmien terveyteen. Ennakoinnilla ja säännöllisillä tarkastuksilla ovat monet sairaudet ehkäistävissä - Risto Salmi tähdentää

Tämäkin lehti painetaan Kalevassa.


makuasiaa.eu 17

VÄLITTÄVÄÄ VOIMAA

Ihmiset ovat nykyään valitettavan materialisteja. Tavaraa hamutaan aina vain lisää. Hektisessä elämäntyylissä helposti unohtuu se, mikä loppupeleissä oikeasti on elämässä merkityksellistä, kuten terveys ja läheiset. Vapaaehtoistyössä huomaa sen miten paljon on ihmisiä, joilta puuttuu miltei kaikkea. Onneksemme onnellisuuden tuovat ihan muut asiat kuin tavarat ja merkkivaatteet. Vapaaehtoisapu ja naapurituki ovat olleet pe- SANNA LUOMA, juristi SPR:ssä sekä Lapin yliopiston ylioppilaskunnan rinteitä Suomessa. Ilman niitä suomalainen oikeusapuvastaavana tarjoten opiskelijoille yhteiskunta ei pyörisi, ei tulisi toimeen. Lähim- 1. Sain viettää tosi onnellisen, turvallisen ja maksutonta oikeusapuneuvontaa. Kun kävin mäisistä, muista ihmisistä ja ympäristöstä huo- aktiivisen lapsuuden peltojen ja eläinten kes- Lapin Ensi- ja turvakodilla vapaaehtoistyöntelehtimisen tulee olla perusarvo, joka juurrute- kellä, vaikka meillä ei ollut oikeastaan mitään. kijöille suunnatun koulutuksen, olen toiminut taan jo kotona. Vaatteet kierrätettiin, kaikki marjat ja kasvikset vapaaehtoisena juristina sekä siellä että myös kasvatettiin itse, lihaa tuli omalta tilalta. Kaikki Rikosuhripäivystyksessä. Kolmas sektori: kylä- ja asukasyhdistykset, mitä ikinä tarvittiin, niin se tehtiin itse. Missään maamiesseurat, partio- ja Martta-toiminta, ei ollut varaa käydä. Välillä ruuasta oli oikeasti 2. urheiluseurat sekä lukuisat sosiaali- ja terveys- pulaa, enkä muista, että meillä olisi koskaan ol- Auttamisen halu ja toisten huomioiminen lähjärjestöt jms. tekevät ainutlaatuista yhteis- lut herkkuja. Mutta silti asiat olivat tosi hyvin. tee jo kotoa. Pidin jo ala-asteikäisenä saman Nadjan ja Noomin ahkeran työn tuloksia. kunnallista vapaaehtoistyötä, mikä täydentää Siksi ymmärrän hyvin heikoimmissa asemissa alueen muille lapsille kerhoa, jossa puhuin ymja tukee viranomaistoimintaa. Niiden ohella olevia. Pidän siitä, että voin hyödyntää koulu- päristön roskaamisesta. Nuoruudessa järjestin yksittäisten kansalaisten vapaaehtoistyö on tukseni tuomaa tietotaitoa antamalla ilmaista kaverini kanssa konsertteja, joilla rahoitimme Toimintaa ikä kaikki entistäkin arvokkaampaa. Se vaikuttaa juuri oikeudellista neuvontaa sitä tarvitseville ja nuorten pesäpallon harrastamista. Lapsuu- LEENA JÄÄSKELÄINEN, liikuntaneuvos siihen kohderyhmään, joilla voi olla kaikkein toimia ihan vaikka tukihenkilönä tai ruokajake- dessani maaseudulla oli tapana, että kyläläiset vaikeinta. Kun elämässä eteen tulleet haasteet lussa. auttavat toisiaan. Peltotöissä oli suku apuna. 1. Kun on varttunut sodan jälkeen jolloin kaija vastoinkäymiset ovat vieneet ihmiseltä voiJos kaikkia tarvittavia työkoneita ei joka talossa kesta oli puutetta, on saanut nähdä ja kokea mavarat, monella on vaikeaa alkaa etsiä apua ollut, niin niitä sitten lainailtiin. yhteistyön voiman. Vapaaehtoistoimintanani tai tukiverkkoa. on luonnollisesti painottunut urheiluun. Lap3. Minua on pidetty oikeudenmukaisena, kan- suus ja nuoruus olivat aikaa, jolloin yhdessä Aito vapaaehtoistyö on halua vaikuttaa ja annustavana ja helppona lähestyä. Olen kokenut asujamiston lasten kanssa rakensimme urheitaa oma tietotaitonsa yhteiseen käyttöön, elämässäni haastavia asioita ja joutunut selviy- lupaikkoja ja organisoimme kaikenlaisia kisoja. olla mukana toiminnassa. Tyydytystä tulee, tymään yksin. Siksi koen luonteeltani olevani Urheiluseuratoiminnassa on voinut toteuttaa aina kun huomaa olevansa avuksi. Kantavana vahva ja rohkea. Toisaalta olen myös herkkä ja omia ideoita ja antaa oman tietotaitonsa yhvoimana voi monelle on osallisuuden tunne, empaattinen, jonka ansiosta osaan asettautua teiseen käyttöön Kyläyhdistyksessä ja martoistunne kuulumisesta johonkin, tunne olevansa toisten asemaan ja puolustaa niitä, jotka eivät sa toimiessani pääsin ajamaan kylän asioita ja tärkeä ja joillekin kokemus uuden oppimisessaa ääntään kuuluviin. sain tutustua kylän asukkaisiin. Nykyisin olen ta. Aitoa vapaaehtoistyötä ei tehdä rahallista keskittynyt senioritoimintaan yhdistystasolta korvausta tavoitellen, ei pakolla eikä julkisuutta tasoilla aina kansainvälisiin tehtäviin saakka. saadakseen. Välitämme luonnosta ja ympäristön 2. Aivan pienestä pitäen olin aikuisten mukana Yksittäisten kansalaisten vapaaehtoistoiminta siisteydestä erilaissa talkoissa. Oppikouluaikana vedin paron ihmisten välistä vuorovaikutusta, johon taNADJA (8 v,) ja NOOMI (6 v.) Rajalin tiossa omaa tyttöryhmää. Olen ollut perustavallisen kansalaisen taidot riittävät. Valitettamassa muutamaa urheiluseuraa, ensimmäisen, vasti tällaista osallistumista ei riittävästi arvos1. Nadja: Koska mä tykkään auttaa ja se on hy- Kemin Tyttölyseon Heiton, perustin 13-vuotiteta, jotta kolmannelle sektorille ohjattaisiin väksi. Kun me käydään uimarannalla usein, niin aana. Viimeisin seura oli Rovaniemen Taitoluistarpeeksi toimintatukea. Useimmille mukana roskien kerääminen on hyväksi luonnolle. telijat. Minulla oli myös mahdollisuus toimia oleville kuitenkin riittää pelkästään se, että on Noomi: Koska siellä oli niin paljon roskia ran- urheilun piiri- ja erikoisliittotasoilla. Viimeisin avuksi ja sitä kautta saa tyydytystä. nalla, mä halusin siivota, koska sitten on siis- liikunta-alan pesti oli OH:n puheenjohtajuus. Vaikka hyvän tekeminen saattaa vaativa vaivaa, tiä. Se on hauskaa ja koska lopussa se tuntuu Sen päätyttyä olen edelleen mukana seuran se tuo elämään merkityksellisyyttä. Siitä saavat hyvältä. taustalla. Ajankohtaisin projekti on Jukola 2020. voimaa ja iloa niin antajat kuin kohteena olevatkin. Katastrofitilanteissa kansalaisapu tulee 2.Me on soitettu rumpuja fanikatsomossa. 3. Kotitaustastani ja koulutukseni ansiosta olen konkreettisesti esiin ja useimmiten joulua läNadja: Olen kerännyt rahaa Unicefin työhön tottunut näkemään kokonaisuuksia ja organihestyttäessä antajan mieli herkistyy. juoksemalla koulussa ja pitänyt koulukaverini soimaan. Sinnikkyydellä ja uteliaisuudella on Vapaaehtoistyö ei ole ikäsidonnaista. Asenne puolta, jos häntä ei ole otettu mukaan. ollut osuutensa omassa tekemisessä. Haasteiluodaan jo kotona. Sen tulisi olla myös osa kousiin olen uskaltanut tarttua ja viedä ne sitten lun opetustoimintaa. 3.Nadja: Mä tykkään auttaa ihmisiä ja auttaa loppuun. kotitöissä. Me ei pidetä siitä, kun on roskia ym1. Miksi olet mukana vapaaehtoistyössä? Mil- ”Yksikin pieni pieni apu ja läsnäolo voi olla ikäihmisel- päristössä. Noomi: Mä olen hyvä maalaamaan. laisia merkityksiä näet vapaaehtoistyössä? Mä tykkään piirtää. Me tykätään luonnosta ja 2. Minkä ikäisenä aloitit vapaaehtoistoimin- le olla todella tärkeä juuri siinä hetkessä.” eläimien auttamisesta. Mä uskallan kysyä aikuinan? Millaisia tehtäviä olet ollut tekemässä? silta neuvoa. 3. Millaisia vapaaehtoistyössä tarvittavia ominaisuuksia näet itselläsi olevan? Olen tälläkin hetkellä vapaaehtoistyöntekijänä


18 makuasiaa.eu

KESTÄVÄÄ KAUNEUTTA TURVALLISESTI KLINIKKA LISASSA JO LÄHES 20- VUOTTA

Klinikka Lisa sijaitsee aivan Rovaniemen ydinkeskustassa sekä Ivalossa. Kauneushoitola Lisa toimii Hoiva-alan koulutuspalvelu Tmi Aira Peiponen alaisuudessa. Kauneushoitola Lisan toiminta alkoi vuonna 2000. Kauneushoitola Lisa muuttui vuonna 2008 lääkärijohtoiseksi kauneus- ja terveysklinikaksi. Näin ollen perinteisten kosmetologipalveluiden lisäksi klinikalla suoritetaan sairaanhoitajan ja plastiikkakirurgin toimesta erikoishoitoja. Klinikan omistajalla KM, sairaanhoidon opettaja, hieroja ja kosmetologi Aira Peiponen on hankkinut vahvan ja monipuolisen osaamisen klinikan toimintaa ajatellen. Vuonna 2008 olin yrittäjien erikoisammattitutkintoa suorittamassa ja sain kimmokkeen alkaa kehittää ajatusta esteettiseksi lääkärijohtoiseksi klinikaksi. Toiminnan muututtua lääkärijohtoiseksi aloimme suorittaa päiväkirurgisena toimintana yläluomileikkauksia, luomen poistoja sekä arpikorjauksia. Suuremmat ja vaativammat leikkaukset kuten, rintojen korjausleikkaukset, hörökorva leikkaukset, rasvan poistot ja siirrot sekä kasvojen kohotusleikkaukset suoritetaan plastiikkakirurgin toimesta Helsingissä sairaala Mehiläisessä. Klinikka Lisassa työskentelee myös kosmetologi, hieroja Johanna Peiponen. Hän tekee perusihonhoidon lisäksi myös ripsienpidennyksiä ja intialaista päänhierontaa. Asiakaskuntamme koostuu kaikenikäisistä miehistä ja naisista. Peiponen kertoo, että pääosa työstäni koostuu ihon nuorennushoidoista, joita esitellään jäljempänä. Teen kaikki nuorennus ja täyteainehoidot Juvederm ja Restylan hyaluronihappovalmisteilla. Olen tehnyt pistoshoitoja aivan 2000- vuoden alusta saakka, jolloin olimme ainut klinikka koko Pohjois-Suomessa, josta näitä hoitoja sai. Nyt on tullut muutamia hoitoloita, josta hoitoja saa, mutta en itse kuitenkaan suosittele asiakkailleni hoitoloita, jossa ei ole sairaanhoitajaa hoitoa antamassa. Lisäksi uutuutena teen plasmahoitoja, meso-ja cog lankakohotuksia kasvoille, mesoterapiaa mikrosporaatiomenetelmällä ja kestopigmentointeja sekä lävistyksiä.

tuloksena ihon kyky palautua kiristymisen ja rypistymisen jälkeen heikkenee. Näin syntyy ryppyjä ja piirteiden veltostumista, joka saa kasvot näyttämään vanhoilta. Hyaluronin palauttaminen ihoon auttaa sitomaan siihen vettä, joka kohottaa ja antaa uutta kiinteyttä.

kuten mustelmilta, turvotukselta, kivulta sekä infektioriskiltä. Täten hoidolla ei ole palautumisaikaa ja iho on hoidon jälkeen rauhallinen ja säteilevä. Tämän lisäksi neulaton mesoterapia antaa välittömän, näkyvän hoitotuloksen, mutta intensiivisemmät tulokset ja kestävyys saavutetaan lyhyillä sarja- ja ylläpitohoidoilla. Adoderm - Neulattomassa mesoterapiassa käytetään lääkärien- ja kemistien yhteistyössä kehittelemiä Ado Medical-seerumeita, joiden tehoaineet vaikuttavat ihon mesodermiksessä välittömästi hoidon aikana ja useita päiviä sen jälkeen. Seerumit ovat turvallisia, eivätkä sisällä eläinperäisiä ainesosia eivätkä kemiallisia lisäaineita, kuten väri- haju tai säilöntäaineita. Kaikki aineet täyttävät INCI-vaatimukset

Täyteaineilla voidaan hoitaa mm: • Nasolabiaalipoimuja • Kasvojen muokkausta PRP- eli plasmahoito kasvoille • Poskipäitten kohotusta • Ilmejuonteet ns. sibeliusrypyjä • Silmänympärysihoa • Suupielen rypyt ns marionettijuonteita Kuva. Juvedermillä huulten muotoilu • Ylähuulenrypyt • Nenänmuotoilua

NEULATON MESOTERAPIA Mesoterapialla voidaan hoitaa: • juonteita ja ihon velttoutta • ihon väsymystä ja stressiä • ihon kuivuutta • acnea sekä ihon rasvaisuutta TÄYTEAINEHOIDOT • väri- ja pigmenttimuutoksia Kun vanhenemme, ihon kyky valmistaa • selluliittia hyaluronihappoa heikkenee ja näin hapon määrä elimistössä luonnollisesti vähenee. ADODERM MICROPORATION SYSTEM meHyaluronin määrä on korkeimmillaan 20-vuoti- netelmä perustuu sähköimpulsseihin, joiden aana. Sen määrä vähenee vuosien kertyessä ja avulla vaikuttavat aineet saadaan tehokkaasti 30 vuoden iässä sitä on jopa 35% vähemmän. imeytettyä ihon alle - ilman ihon pinnan rikkoTämä alkaa näkyä jo ihossa! vaa pistosta. Koska hyaluronihappo auttaa sitomaan vettä ihoon, tämä tarkoittaa, että myös ihon ve- Neulaton mesoterapia ei riko ihon pintaa, densäilytyskyky vähenee iän myötä. Tämän jolloin vältytään ikäviltä sivuseuraamuksilta,

PRP-hoito (ns. vampyyrihoito) hidastaa ikääntymismuutosten syntymistä sekä poistaa ikääntymisen merkkejä. PRP-hoidossa potilaan ihoon injisoidaan verihiutalekylläistä plasmaa, joka on erotettu potilaan omasta verestä. PRPhoitosarja kiinteyttää ihoa ja tasoittaa pintaryppyjä. Iho kirkastuu ja heleytyy. Pienet arvet vaalenevat. Myös tumma silmänympärysiho kirkastuu ja tervehtyy. Lisätehoa PRP-hoitoon saadaan yhdistämällä plasmaan hyaluronihap-

pogeeliä. Hyaluronihappo pidentää myös hoitotulosten kestoa. MESOLANGAT- KASVOJEN KOHOTUKSEEN Mesolangat ja cog- erikoislangat asetetaan paikoilleen injektiomenetelmällä, ne ovat biohajoavaa materiaalia. Tulos on toimenpiteen jälkeen heti nähtävissä ja säilyy jopa 2-vuotta. Mesolangat kiinteyttävät ja kohottavat ihoa. Hoidossa iho säilyttää heleytensä ja elastisuutensa eikä paksuunnu. Mesolagat saavat kehon lisäämään kollageenin tuotantoa ja kasvattavat fibroblastien määrää. Verenkierto hoidettavalla alueella paranee ja sitä kautta kudoksen hapen ja ravinteiden saanti kasvaa. Tämä pitää ihon hyvinvoivana. Menetelmällä voidaan tehdä koko kaulan alueen tai kasvojen alueen kohotus. Tiivistää jonkin muun alueen ihoa, esimerkiksi käsivarsista tai vatsasta. Mesolangat sopivat myös rintojen tai takapuolen kohottamiseen. MESOLANKOJEN VAIKUTUS KASVOILLE • Kollageenin muodostumisen stimulointi ihossa (aktiivisin aika ensimmäiset 2-3 kuukautta) • Kasvojen keski- ja alaosan piirteiden paraneminen • Lymfan luonnollisen liikkumisen paluu • Ilme juonteiden rentoutuminen • Ryppyjen silottuminen ja täyttyminen. Ero täytesinehoitoihin on se, että mesolangat eivät aiheuta kasvojen piirteiden suurenemista • Kulmakarvojen ja yläluomien kohotus • Ihon värin muutos ja pigmenttiläiskien normalisointi • Vajaan tilan täyttäminen ja luonnollisten muotojen palauttaminen tarpeen mukaan käyttäen erikoistekniikkaa


PARPALANDIA Paradise for lovers of the outdoors A paradise for lovers of the outdoors and wilderness, Parpalandia is located approximately 50 kilometres from Rovaniemi downtown in the heart of Lapland nature. The estate has been used as our family’s hunting grounds for decades. It has been the departure and meeting point for a number of hunting teams. Within its walls

are unbelievable stories from over the years. Throughout its history, Parpalandia has seen enthusiastic hunters and outdoor lovers from home and abroad, men and women, and people from completely different backgrounds. The Parpalandia environment has expansive hunting grounds for hunting elk, small mammals and

birds. The terrain is the best possible terrain for using hunting dogs. At Parpalandia you can take a multiple different safaris and enjoy the nature. Our safaries will be driven in a middle of a lappish forest in pure nature. With us you will experience an authentic atmosphere just the way locals like to do. Our safaris

CONTACT AND BOOKINGS

Ismo Parpala

+358 41-7276601 info@parpalandia.com Contacts in English or if Ismo is unavailable +358 44 915 0709 Telephone is the best way to contact us. are very private and no other safari action or tourist traffic will disturb you. This makes our safaris safe and ensures the high quality of your adventure. Upon request we can tailor the program according to your own schedule. Please contact us and we will fulfil your wishes.

Husky Safari

2 hours safari just outside Rovaniemi, total duration 4 hours with transfers. The price includes transfer to Parpalandia from you hotel, thermal outwear, sausage, cookies and hot drinks. Price 159 euros per person (2 people on a sled) Children 4-14 years 59 euros Adult single driver 199 euros Single driver on a snow mobile 299 euros per person This option also includes warm soup for lunch.

Northern lights-safari

Price: 82â‚Ź per person. Children - 50% (children price up to 12 year olds). Price contains transfer, warm clothing, and snacks (sausages, cookies and juice). Group sizes from 2 to 20 people

Accommodation

The main lodge (approximately 180 square meters) provides space for 24 people. The freshly built log cabin (50 square meters) within two seperate bedrooms with kingsize beds and sofabeds contains space for up to 6 people. There is also a seperate terrace (100 square meters, 40 square meters covered) in the front yard.

Ice Fishing

Traditional Finnish activity during winter. Carve your way through the ice and catch your dinner! Ice fishing on a frozen pond just next to the main building. Includes warm clothes, shoes and other equipment, hot juice,sausage and cookies. If you get a fish, we can smoke (cook) it for you. Prices: Adults 98.- Children 49.-

You are very welcome!


20 makuasiaa.eu Bonaqua Vita Persikka & Tyrni UUTUUS POHJOISEN SUPERMARJALLA, TYRNILLÄ. Uutuus on täydellinen juoma mielen ja kehon tasapainolle. Bonaqua Vita Persikka & Tyrni sisältää vitamiineja ja mineraaleja: vitamiini B3 iholle, biotiini ja seleeni hiuksille ja seleeni kynsille.

UIMAHALLI VESIHIISI Nuortenkatu 11 puh. 016-322 2592 www.rovaniemi.fi/uimahalli

Altaat avoinna: ma-pe 6.30-19.30 la-su 11.00-16.30 Kahvio avoinna: ma-pe 7.30-20.00 la-su

Vesiliikunnasta virkeyttä

9.00-18.00

- uintia, vesijuoksua, vesijumppaa - iso uintiallas, vesiliukumäki, poreallas, lastenallas - uimakoulut lapsille ja aikuisille - vauvauinti

MIKSI KÄYDÄ KOSMETOLOGILLA?

Näin joulun alla moni miettii varmasti lahjaideoita ja nykypäivänä tavaroiden sijasta annetaankin monesti myös lahjakortteja hierojille, vaateliikkeisiin, leffateattereihin ja ravintoloihin. Myös kauneushoitoloihin ostetaan tavallista enemmän kortteja juuri joulun aikaan, ja siitäpäs toimittajamme saikin idean käydä kysymässä; miksi käydä kosmetologilla? Tähän, kuulemma aika laajaan kysymykseen, vastasi tuttuun tapaan Sky-Kosmetologi, ihoterapeutti ja Dermalogica Expert Sanna Koivuranta Kauneus- & Komeushoitola Sanna’s Stylestä näin; ” Monesti ihmiset luulevat, että me kosmetologit vain viilaamme kynsiä ja meikataan asiakkaita, mutta todellisuudessa näitä hoitoja teemme harvinaisen vähän. Toki poikkeuksena tietysti juhlakaudet, kuten juuri nyt kiivaimmillaan olevat pikkujoulut ja keväällä valmistujaisjuhlat. Eli teemme paljon muutakin, kuin luomme kauneutta, enemmänkin hoidamme ja vaalimme ihon terveyttä, joka onkin meidän yksi arvoistamme. Nimittäin terve iho on aina kaunis iho ja etenkin meidän lupauksemme asiakkaillemme on; Rakastu Ihoosi….- Me ihoterapeutit kerromme miten täyttyy, etenkin kun teemme kasvoja jalkahoitoja. Kaikki meidän käytössä olevat tuotteemme niin hoitolassa kuin kotihoitotuotteina kun ovat sellaisia,

että ne imeytyvät hyvin iholle, eivätkä sisällä mineraaliöljyisiä pohjia, jotka vain jäävät iholle ”lillumaan”. Ne eivät sisällä muutenkaan komedogeenisiä, eli ihoa tukkivia raaka-aineita, kuten keinotekoisia hajusteita ja väriaineita. Siksi yhdessä hoitolahoitojen ja kotihoitotuotteiden ansiosta saamme ihoille todella hyviä tuloksia! Toki ennaltaehkäisevä hoito olisi aina kaikkein kiitollisempaa ja helpoiten hoidettavaa, eli kannattaa käydä siis kosmetologilla jo ENNEN kuin ongelmia ilmenee. (Mutta me suomalaiset kun tahdomme olla sellaista kansaa, että hoitoon mennä vasta sitten,kun on aivan pakko!) Muutamana esimerkkinä vaikka mainitakseni; jalkahoitoon tullaan vasta silloin, kun jalkapohjat ovat niin kuivat, että tarttuvat mattoon kiinni, tai että känsät ovat niin kipeät, ettei pysty enää kävelemään. Tai jos kasvot ovat todella pahasti tulehtuneet esimerkiksi aknesta tai rosaceasta. Tottakai

me tuolloinkin autamme, mutta välttämättä ihmeitä ei tehdä yhdellä kertaa, etenkään pelkillä hoidoilla. Vaikeimmissa tapauksissa kotihoidon merkitys on nimittäin se kaikkein tärkein ja siinä me kosmetogit olemme toki avainasemassa; me jos ketkä osaamme hoitaa ihoa oikein! Tietysti me hoidetaan sitä kauneuttakin ja tällä hetkellä ripsien laitto eri muodoissa onkin erittäin kysyttyä. On kestovärjäystä, kestotaivutusta ja ripsien pidennyksiä eri menetelmillä. Ja toki karvanpoistot etenkin sokerilla on yksi eniten tehdyistä hoidoistamme läpi vuoden. Mutta yhtä ei sovi unohtaa; toki meille tullaan myös rentoutumaan! Melkein jokaiseen hoitoon sisältyy pieni hieronta osuus, tai voi valita pelkkiä hierontahoitoja, ja se, jos mikä, vähentää stressiä! Tässäpä siis monen monta syytä, miksi käydä kosmetologilla!”


makuasiaa.eu 21 JUOMAUUTUUS!

CROWMOOR JEALOUS JACKDAW

on kuiva omenasiideri, joka on tehty perinteiseen brittiläiseen tyyliin Bittersweet-omenalajikkeista. Nämä hapokkaat omenat sopivat siideriin. Siiderin maku on runsaan omenainen ja hapan, tehden siitä hyvän vaihtoehdon myös ruoan kanssa.

AVAIN SUUTARI SUUTARIPALVELUT!

KORJAAMME KENGÄT, LAUKUT, REPUT, NAHKAVARUSTEET YM. VALMISTAMME KOTIAVAIMET ODOTTAESSANNE!

AVAINTARJOUKSIA!

ABLOY CLASSIC 7€/KPL MUSTAPÄINEN EXEC 27€/KPL

Avain Suutari Rovaniemi Koskikatu 28 96100 Rovaniemi 0500161610 www.avainsuutari.com


Maksajana Sannan tukiryhmä: Potkua päätöksentekoon

SANNA LUOMA Oikeudenmukaista toimintaa - jo vuodesta 1982

Turvallisuus Opiskelijat Yrittäjät

Perheet

Naisten asema

Lapin Luontolomat Oy Loihdimme mielesi mukaisen elämyksen Lapin luontolomat oy on Saariselän vanhin ja kokenein ohjelmapalveluyritys. Tarjoamme teille ja vieraillenne täyden palvelun elämyksiä, seikkailua, kulttuuria ja historiaa Lapin puhtaassa luonnossa, kesällä ja talvella. Voit kokea myös erämaan rauhaa n. 10 kilometrin päässä Saariselältä erittäin kauniin aarnialueen keskellä olevalla lammella, jossa voit kalastaa ympäri vuoden pilkillä tai heittokalastaen. Alueella on eräsauna ja kylpytynnyri 10 – 15 hengelle sekä Revontuli-kotaravintola 50 hengelle jossa on mahdollisuus järjestää suurillekin ryhmille erilaisia aktiviteetteja ympäri vuoden. Kaikki varusteet, ammattitaitoinen paikallinen opas ja tarvittava vaatetus sisältyy palveluumme.

KESÄAKTIVITEETIT SAARISELÄLLÄ

Saamen kieli ja kulttuuri KOE LAPIN ERÄMAAJOET! Koskenlaskua kanooteilla ja kumiveneillä valintasi mukaan rauhallisesta koskettomasta joesta useamman päivän koskiseikkailuun! Voit myös vuokrata välineet, kuljetus järjestyy kauttamme. Koe kauniit Ivalojoki, Luttojoki, Näätämö!

LUOMOAVA INARINJÄRVI! Vetouistelua tarun hohtoisella erämaajärvellä! Vieraile ikuisen jään omaavassa luolassa! Lounas ja yöpymismahdollisuus erämaamökeissä useissa saarissa!

HEITTOKALASTUSTA JA SAUNOMISTA! Saariselän läheisyydessä! - Kalastusta ja leikkimielistä kisailua! Saunatupa ja palju! - Ruokailu ja yöpymismahdollisuus!

Tule kokemaan unohtumattomia elämyksiä Saariselälle! www.sannaluoma.fi

Lutontie 3 (Saariseläntie 14) 99830 Saariselkä

Puh. 016-668706 luonto.loma@saariselka.fi www.lapinluontolomat.fi


Sanna’s Stylen lahjakortti on joulun paras lahja! Lahjaksi terve iho!

Jo tuttuun tapaan palkitsemme jokaisen lahjakortin ostajan mukavalla matkakokoisella ihonhoitotuote yllätyksellä! Voimassa koko joulukuun ajan!

Ihaile revontulia tai keskiyön aurinkoa saunallisissa lasi-igluissa Ranuanjärven rannalla. arcticfoxigloos.com

Palveleva K-Market josta löytyy:

Tyylikkäät, kattavasti varustellut huoneistot aivan eläinpuiston naapurissa. www.gulo.fi

NÄÄTÄMÖ

Oikea lihatiski Poronlihaa pakastimesta Maankuulu Grilli Paistopiste Runsas valikoima elintarvikkeita

Kahviautomaatti Neste polttoaine myynti (automaatti) Neste -nestekaasut Polttopuut säkeissä

Veikkaus - Lotto Lääkekaappi

Palvelemme ma-pe 9-19, la-su 9-18 Avoinna koko kesän, joka ikinen päivä.

Tervetuloa hyville ostoksille ! Sevettijärventie 12200 99940 Näätämö Juha-Matti ja Katja Lias

Puh: 020 7354 466 Sposti: juha-matti.lias@k-market.com Meidät löydät myös facebookista www.facebook.com/naatamo


KIERINKI ACTIVITIES AND SAFARIS!

S!

P CULTURAL TRI

IM C H R I ST M A S T

E!

! S G O D D N A S REINDEER C N E L I S D N A E N AT U R

E!

R A F A S A R O R U A

I S!

S! I R A F A S E L I B S N OW M O www.kieringinloma.fi +358 40809 1610 Tuirantie 4, 97390 KIERINKI

Makuasiaa talvi 2018  
Makuasiaa talvi 2018  
Advertisement