Page 1

10 - 12 MAART 2017 WESTERGASFABRIEK / AMSTERDAM


Alpro ‘For Professionals’ Delicious in Coffee alpro.com/foodservice


THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

Het is nog maar een jaar geleden dat 12.500 koffieliefhebbers neerdaalden in de Westergasfabriek om met volle teugen te genieten van geweldige koffies, de laatste innovaties en trends, nieuwe technieken te ontdekken en onderweg te genieten van culinaire hoogstandjes. Maar wat kan een jaar een verschil maken, de koffiewereld is nog steeds enorm aan het ontwikkelen en groeien en daarom interessanter dan ooit tevoren. Elk jaar verwelkomen we meer bezoekers op The Amsterdam Coffee Festival, en met het toenemen van de aantallen neemt ook de behoefte naar kwaliteit en kennis toe. Dankzij het goed ontwikkelde en sociaal aangesloten millennial publiek wordt de koffie-industrie steeds professioneler. Er is geen beter voorbeeld hiervan dan onze nieuwe wedstrijd Coffee Mixologists (pagina 18), een competitie die ‘s werelds beste baristas en bartenders uitdaagt de krachten te bundelen om de ideale koffiecocktail te maken.

Ons panel van experts werd zo hard omver geblazen door de kwaliteit van de aanmeldingen dat we ons genoodzaakt voelden het aantal deelnemers van 8 naar 16 teams omhoog te schroeven. Een bewijs dat in plaats van individueel te opereren de koffiegemeenschap de handen ineen heeft geslagen met een groep cocktail-experts die een schat aan alternatieve kennis inbrengen. Dus of je nu een koffiepurist, theeliefhebber of geweldige bartender bent of misschien wel niks van dit alles, wij weten zeker dat The Amsterdam Coffee Festival jouw hart sneller zal doen kloppen. De plek om kennis te delen, je open te stellen voor nieuwe invloeden en bovenal om in stijl ‘koffie te vieren’. Zoals elk jaar, bedanken wij onze fantastische sponsoren en partners voor de niet aflatende steun en jullie, onze geweldige bezoekers die dit jaar de vierde editie van The Amsterdam Coffee Festival mogelijk maken. En dan nu… tijd voor een feestje!

HET ACF-TEAM

The Amsterdam Coffee Festival 2017 wordt gesponsord door


ACF ABO-ACTIE

transformatorhuis

in samenwerking met

Stand G9 0 uder

Gasho

4 x koffieTcacao magazine

+

BRITA fill&enjoy Fun t.w.v. €21,50

BRITA fill&enjoy Fun Je kiest zorgvuldig de lekkerste bonen voor je geliefde kop koffie of gaat op zoek naar een heerlijke thee. Hierbij zou je altijd moeten beginnen met het meest essentiële element: water. Binnen een mum van tijd filter je met deze compakte waterkan smaak- en geurverstorende stoffen als kalk en chloor uit je kraanwater. Proef het verschil! thinkyourwater.com

voor slechts €30* *deze actie loopt enkel tijdens The Amsterdam Coffee Festival 2017


INHOUDSOPGAVE

7 top ten features 20 coffee & food pairing 2.0 31 test, proef en leer in het lab 51 music 52 latte art live 55 streetfood market 59 project waterfall & coffee art project 61 merchandise

IN DE SPOTLIGHT 23 van babo cafĂŠ naar babo coffee 27 alpro 'for professionals' 37 bravilor bonamat verbreedt scope 45 arla, de melkkampioen voor je koffie 48 special roast, private label op niveau 56 tia maria + coffee project

KAMPIOENSCHAPPEN 18 coffee mixologists 24 sca championships 46 dutch tea championship

COFFEE TALES 38 lex wenneker 40 wouter bosch 42 nick vink

CREDITS ACF-magazine is een uitgave van koffieTcacao B.V., uitgever van koffieTcacao magazine. Het magazine is geproduceerd in samenwerking met Allegra Events. Vormgeving Keri Mol Redactie Karen Anderson, Maurice Geluk, Loeke de Waal Fotografie James Bryant


TOP TEN FEATURES

TOP TEN FEATURES Met drie zalen, kampioenschappen, een kas en een streetfood plein weet je misschien niet waar je moet beginnen tijdens The Amsterdam Coffee Festival. Wij helpen je op weg en geven je een voorproefje van wat je kan verwachten. Met deze top ten features maken we de weg vrij voor ultiem koffiegenot!

1

ESPRESSO MARTINI PARTY

Tijdens de Espresso Martini Party in de Westerliefde op vrijdag (20.00 tot 22.00 uur) zorgt Tia Maria, in samenwerking met de professionele cocktail- en gangmakers van Bar Support, voor perfecte cocktails aan de Tia Maria Espresso Martini Bar. Goed nieuws voor bezoekers van de vakdag: je tickets geven tevens toegang tot de Espresso Martini Launch Party. Nip dus van je Espresso Martini terwijl je luistert naar de beats van Hando b2b Influencia en geniet na van een te gekke dag.

Wil je alvast even voorproeven of na het festival thuis nagenieten? Maak met gemak je eigen Frappé Cocktail naar het recept van Tia Maria. Neem een glas en vul dit met ijs. Schenk 50ml Tia Maria, 50ml espresso en vervolgens 50ml melk op elkaar en creëer een gelaagde drank. No shaking. No stirring. Drinken, maar!

Kun je er niet bij zijn vrijdag? Geen nood, de cocktails zullen ook tijdens de rest van het evenement worden geserveerd aan de Tia Maria Espresso Martini Bar, net zoals Bar Support’s topselectie van bier, wijn, Prosecco, virgin cocktails en huisgemaakte limonade.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

7


2

BELEEF BIOLOGISCHE MELK VAN ARLA

Ook de exclusieve zuivelpartner van het ACF, Arla, zal demonstraties geven bij hun stand G08. Barista Mikael Ekman zal iedereen laten ervaren hoe lekker de biologische melk van Arla met koffie smaakt en zijn signature koffie ‘Pink Bling Sensation’ serveren. Vlakbij vind je Jim Rotscheid met zijn UberMilk Machine. Een automatische melkschuimer waar je alle melk in kunt gebruiken die je maar wilt. Plug and play!

3

Koen en Georgette van Beek van Coffee Mundo in Limburg (1e plaats AD Koffietest) zijn ook uitgenodigd en serveren hun persoonlijke koffieblend. Na een aantal serieuze tests werken zij namelijk exclusief met Arla Biologische Volle Melk, omdat deze het beste bij hun blend past en alle goede smaken behoudt. Een aantal keer per dag geven zij een workshop en vertellen ze alles over hun passie voor koffie.

ILLY BEDANKT DE BOEREN

illy hecht veel waarde aan het welzijn van de koffietelers die er voor zorgen dat alle koffieliefhebbers kunnen genieten van heerlijke en eerlijke koffie. Tijdens The Amsterdam Coffee Festival 2017 zal illy daarom bezoekers

oproepen om een leuk, spontaan, lief of aardig berichtje naar de koffietelers te sturen via #THANKS4THECOFFEE. illy zorgt ervoor dat al deze berichten persoonlijk worden afgeleverd bij de koffieboeren.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

8


Visit us at the Amsterdam Coffee Festival 10-12 March 2017 Stand G.04/G.07 Brandmeester’s @brandmeesters


ADVERTORIAL TOP TEN FEATURES

Behalve goede koffie op stand G18 kun je nog meer van illy verwachten tijdens het ACF. Voor het tweede jaar op rij is illy hoofdsponspor van Het Lab, omdat zij graag haar expertise op het gebied van koffie wil delen met iedereen die van koffie houdt. In Het Lab kunnen bezoekers kleinschalige interactieve sessies bezoeken. Denk daarbij aan een inspiratie workshop social media - hoe kun je op een slimme manier met de nieuwste technieken jouw zaak in de spotlight zetten?

4

Of wil je alles weten over groene koffie? Dan mag je zeker de labsessie van Luca Turello niet missen. Professor Henk Hilhorst van de Universiteit van Wageningen vertelt een inspirerend verhaal over de botanische kant van de koffieplant. Speciaal voor startende ondernemers geeft Hylke Thiry van de mixstore Pistache tips om succesvol je eigen koffiebar te starten. En voor alle koffielovers is de aromatasting een absolute topper.

LA MARZOCCO'S INNOVATION SHOWCASE

Latte Art met topbarista's Ben jij stiekem zelf een latte artist en maak jij voor je vriend of vriendin elke ochtend een volmaakt hartje in de flat white? Of kun je nog maar nét melk opschuimen en wil je weten hoe je dit allemaal kunt leren? Dan daagt La Marzocco je uit. Iedereen kan het tijdens de Linea Mini Contest op het ACF namelijk opnemen tegen de speciaal daarvoor aangetrokken koffiekunstenaars, met gebruik van La Marzocco’s Linea Mini. Laat zien wat je kunt of kom en leer. Nick Vink, de Dutch Latte Art Champion 2016, jureert. Uit de foto’s, die op Instagram worden geplaatst, wordt een winnaar geselecteerd die een Mahlkönig molen mee naar huis mag nemen. En na het festival komt er ook nog een algemene winnaar uit de bus die een heuse Linea Mini wint. Hou die handjes dus stil tijdens het inschenken!

Op The Amsterdam Coffee Festival zal ook dit jaar weer de Modbar te zien zijn: het nieuwste paradepaardje van espressomachinemaker La Marzocco. Om de Modbar te testen zijn niet de minsten uitgenodigd. Lex Wenneker, de baristakampioen 2015. En barista Yakup Aydin van Bocca Coffee zullen jouw favoriete koffies voor je neus uit de ‘koffietap’ toveren. Ook kan je bij La Marzocco’s Innovation Showcase (T16) terecht om andere vette machines en molens te bewonderen en te proberen. Neem bijvoorbeeld de Mahlkönig K30 Peak, een middelgrote hoogwaardige espressomolen. Of de Marco SP9, een nieuwe filtermachine die uitblinkt in zowel eenvoud als esthetiek, en de BV 3-groeps met geïntegreerde weegschalen. Ga langs in het Transformatorhuis en laat je verrassen door het team van La Marzocco!

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

10


Bezoek onze stand op ACF 2017 info.water-and-more@bwtnederland.nl - info.water-and-more@bwt.be Tel +32 2 758 03 34


Leer bij ons alles over koffie en thee!

Cursussen Trainingen Jaaropleidingen

Bezoek ons op stand T02 SVH erkende opleidingen www.itcacademy.nl


5

ALPRO LIVE SESSIONS

Probeer tijdens het ACF niet alleen Alpro's heerlijke soja- en kokosdranken uit, maar krijg ook de kans om de Coffee Masters Kampioen en Instagramsensatie Ben Morrow te ontmoeten. Met een koffie-achtergrond bij St.Ali in Melbourne kun je ervan uitgaan dat Ben, die inmiddels Australië

voor Nederland heeft verruild, wel het nodige weet van koffie.Geen betere reden dus, om naar de Alpro Live Sessions te komen op stand G86! Hier zal de Coffee Master het met koffiepro’s over van alles hebben; van koffie-opties voor consumenten tot de reden waarom latte art ertoe doet.

VRIJDAG 10 MAART 11.00 - 11.15 uur Klantengedachten & koffie-opties 13.00 - 13.15 uur 10 feitjes die jouw klanten (willen) weten 15.00 - 15.15 uur Klantengedachten & koffie-opties 17.00 - 17.15 uur 10 feitjes die jouw klanten (willen) weten​

6

ZATERDAG 11 MAART 12.00 - 12.15 uur & 15.00 - 15.15 uur Waarom jouw latte ertoe doet ZONDAG 12 MAART 11.00 - 11.15 uur & 15.00 - 15.15 uur Waarom jouw latte ertoe doet

TEST JE ZINTUIGEN MET 1883 creaties. En waarom doe je, terwijl je aan een signature drink nipt, niet mee aan een blinde test? Dat kan! Dit zintuiglijke spel zal je smaakpapillen uitdagen en je geheugen testen. Ben jij in staat om alle smaken te herkennen?

Maak tijdens het festival ook een stop bij de stand van Coffee Mixologist sponsor 1883 Maison Routin (G95) en probeer een unieke reeks warme dranken, cold brew koffies, theeën, ice teas en limonades met hun luxe siropen. Gelegen in het hart van de Franse Alpen profiteert 1883 Maison volop van de exceptionele natuurlijke omgeving. Een belangrijk element voor het produceren van hun lekkere premium siropen, die met aandacht voor elk detail worden gemaakt. Een gewoonte die voortkomt uit de 133 jaar oude beoefening van de kunst van het maken van vermout en likeuren. Op Routins menu staat onder ander Le Bastani (Cold Brew, roos, pistache, saffraan, frisdrank en room) en een hele selectie aan gloednieuwe

KOFFIE POPCORN BLEND 2cl 1883 Popcorn siroop / 6cl koude espresso / 8cl volle melk / 7 ijsblokjes Schenk alle ingrediënten in een blender en mix 10-15 seconden. Serveer in een tumbler en garneer met popcorn.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

13


7

LOTUS

Wat is nou lekkerder dan om je op een koude dag op te warmen met een heerlijke Latte Speculocchiato? Probeer op stand G09 deze en andere speciaal door de deskundige Lotus baristas gecreëerde wegdroom-dranken. Leun achterover, relax en geniet van koffie, geserveerd in een martiniglas met een randje van verkruimelde Speculoos - zodat je bij elke slok alle complimenteuze smaken van koffie en Lotus ervaart. Heb je liever iets koelers? Probeer dan de Speculoos Frapuccino!

SPECULOCCHIATO 150ml melk / 1 espresso / 2 tl Lotus Speculoos Spread Verwarm de Lotus Speculoos spread voor in een kleine sauspan tot de massa vloeibaar en klontvrij is Stoom de melk - Giet de vloeibare Lotus spread in een hoog glas. Voeg daar vervolgens de gestoomde melk bij en top het af met een beetje melkschuim. Giet de espresso langzaam, langs de zijkant, in het glas tot er drie duidelijke lagen zichtbaar worden = Peper de geschuimde melk met een paar Lotus Speculoos kruimels.

INTERVIEW ELS VAN PARYS, LOTUS BAKERIES Wat is nou het geheim achter het Lotus koekje en wat komt er allemaal bij kijken? We vragen het Els van Parys van de afdeling research & development bij Lotus Bakeries. Wat is jouw rol bij Lotus en wat houdt het in? Mijn team runt voornamelijk drie typen projecten; ontwikkeling van nieuwe producten, verbetering van het huidige assortiment op het gebied van smaak, textuur en voedingswaarde (zoals het terugbrengen van de hoeveelheid verzadigde vetten) en researchprojecten, om meer diepgaande kennis van onze producten en hun grondstoffen op te doen.

koekje en het bakproces. Wanneer de koekjes namelijk gebakken worden, vindt er een unieke karamelisering plaats, gecombineerd met Maillard reacties (die plaatsvinden wanneer eiwitten en suikers worden blootgesteld aan warmte, zoals aan de buitenkant van een biefstuk in een hete pan). Hoe proeven we? Doen we dat bijvoorbeeld alleen met onze mond? Of we de smaak van een product lekker vinden wordt bepaald door onze neus en mond. Maar ook door ons zicht, gehoor en aanraking. Het geluid van een verkruimeld biscuitje en het mondgevoel beïnvloeden bijvoorbeeld ook of we het wat vinden of niet. En onze neus haalt het aroma op. De typisch geur van een Lotus

Wat geeft Lotus biscuits hun unieke smaak? Het typische karakter van een Lotus Speculoos Koffieleutje komt van een aantal verschillende dingen zoals: de zoetheid, de mix van ingrediënten en het samenkomen van verschillende smaken, de vorm van het

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

14


TOP TEN FEATURES

Koffieleutje wordt vrijgelaten onder de invloed van de temperatuur in onze mond, terwijl we op het koekje kauwen. Deze vluchtige elementen bepalen de smaakperceptie voor maar liefst 80%! De zoetigheid en niet-vluchtige elementen worden gedetecteerd met onze tong terwijl we het koekje eten.

voegt een extra dimensie aan de smaakervaring toe! En hoewel zowel koffie als het Koffieleutje een smaakboost in je mond geven, zal de smaak van een Koffieleutje langer blijven hangen. Waarom is een Lotus Koffieleutje een goede partner voor je koffie? Dezelfde kernelementen in smaak is nog geen garantie voor een goede match. Ook de intensiteit van de smaken is van belang. Wat een Lotus Koffieleutje onderscheidt van andere producten die je met koffie combineert, zoals chocola of vanille, is balans tussen een kop koffie en een Lotus Koffieleutje. Waar chocola de smaak van koffie volledig domineert en de smaak van een vanillebiscuit bijna verdwijnt in combinatie met koffie, heb je dat niet met een Lotus Koffieleutje. De een overweldigt de ander niet. De individuele kenmerken van zowel koffie als het Lotus Koffieleutje blijven bijna onveranderd als je ze tegelijk consumeert.

Wat is de overeenkomst tussen het proeven van Lotus Biscuits en koffie? Een interessante overeenkomst met koffie: wanneer koffiebonen gebrand worden vinden er soortgelijke karamelisering en Maillard reacties plaats. Als we kijken naar de individuele aromaelementen in een Lotus Koffieleutje zien we dat dit een aantal kernelementen in smaak deelt met koffie. Welke verschillen zijn er? Er zijn een aantal verschillen. Om te beginnen de textuur. De knapperigheid van het Koffieleutje

8

WATER WORKSHOPS

Wist je dat koffie voor 98% uit water bestaat? Het zou dus geen Coffee Festival zijn zonder iets van deze heldere vloeistof! Daarom zal Brita gefilterd water verstrekken aan alle exposanten op The Amsterdam Coffee Festival en zullen ze zelfs een paar leerzame workshops geven op stand G75.

VRIJDAG 10 MAART 11.00 & 15.00 uur Cupping met 32cup Ontdek hoe waterkwaliteit de smaak van je koffie beĂŻnvloed en leer over de kunst van cupping met de Belgische specialty koffiehandelaren 32cup.

een ondeugende Irish Coffee, geserveerd door Rose van Asten en Liesbeth Sleijster - de getalenteerde dames van Cocoon Coffee. ZONDAG 12 MAART 14.00 uur Tea time met Cocoon Coffee Ontdek hoe waterkwaliteit de smaak van je thee beĂŻnvloed met de experts van Cocoon.

ZATERDAG 11 MAART 15.00 uur Aeropress demonstratie met Coffee Company Een Aeropress demonstratie, gevolgd door

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

15


NIEUWE KOFFIESPECIALITEIT ISHEMA FULLY WASHED – RWANDA

66,95 PER 250G

Koffie, thee en een stukje geluk. Dat vind je bij Simon Lévelt. Natuurlijke en eerlijke ingrediënten uit alle windstreken. Door hiermee te experimenteren worden de mooiste smaken gevonden, zoals onze tijdelijke specialiteit: Ishema Fully Washed. Een frisse, licht geroosterde koffie met een heldere aromatische cup en sprankelende citrustonen. Lekker als slow coffee of uit de cafetière. Vanaf week 9 verkrijgbaar in de winkels en online www.simonlevelt.nl


9

CUPPING MET SMIT&DORLAS

Smit&Dorlas (G01) nodigt je uit om mee te doen aan een exclusieve koffiecupping: La Réunion Bourbon Pointu. Met een vraagprijs van $100,(ruim €90,-) per 250 gram is deze delicate en subtiele koffie buitengewoon; een kans die je waarschijnlijk maar één keer in je leven krijt. Tijdens de cuppingsessie leggen de branders van Smit&Dorlas uit wat deze koffie zo exclusief maakt.

in Mijdrecht. De geselecteerde ‘Single Estate Koffie’ koffies zijn gebrand in een gerenoveerde Probat L12 uit 1933.

SMIT&DORLAS CUPPINGPROGRAMMA VRIJDAG 10 MAART 11.00, 12.30, 15.30 & 17.00 uur

Smit&Dorlas is een koffiebranderij met een focus op kwaliteit, vakmanschap en duurzaamheid. Deze ervaren koffiebrander heeft bijna de hele koffieketen in huis; van een groene bonen selectie door de interne Q-grader, tot steun en educatie van SCA certificeerders. Alles om zo lekker mogelijke koffie te maken. Het hele jaar door wordt de koffie gebrand in kleine partijen

ZATERDAG 11 MAART 11.00, 13.00, 15.00 & 17.00 uur ZONDAG 12 MAART 11.00, 13.00, 15.00 & 17.00 uur

10

MIX IT UP MET TIA MARIA

Tijdens het ACF zal Tia Maria een reeks aan prachtige, caffeïnehoudende cocktails serveren van hun eigen bar, pal naast het Coffee Mixologist podium in de Westerliefde. Naast de klassieke Espresso Martini kan je kiezen uit zes heerlijke andere cocktails.

Drie keer per dag geven zij een masterclass van 30 minuten. Om 13.00, 15.00 en 17.00 uur (tijden onder voorbehoud). De masterclass zal beginnen met een koffie-introductie waarin je onder andere leert waarom sommige koffie wel en sommige koffie niet werkt met alcohol. Hierna volgt het cocktailgedeelte waarbij je vanzelfsprekend je eigen cocktail mag maken. Mis het niet! Reserveren voor de masterclasses kan bij de Tia Maria stand T19.

Bezoek de bar ook voor de mixology masterclasses van expert Rod Eslamieh en Square Mile Coffee Roaster Annette Moldvaer.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

17


CHAMPIONSHIPS

COFFEE MIXOLOGISTS Creativiteit, persoonlijkheid en professionaliteit. Dat zijn de doorslaggevende ingrediënten voor een winnend team.

Tijdens The Amsterdam Coffee Festival 2017 wordt Coffee Mixologists gelanceerd. Een gloednieuwe competitie die de intense focus op details van de koffiewereld samen laat smelten met de eindeloze creativiteit uit de cocktailscene.

Aan de hand van de inschrijfvideo’s zijn zestien teams (één barista en één mixologist) door een groep van experts geselecteerd. Zij kunnen zich voorbereiden op het volgende: Ronde 1 / 10 maart, direct na Latte Art Live Elk team wordt gevraagd live hun signature koffiecocktail te bereiden voor de jury. De juryleden beoordelen alle creaties op creativiteit, persoonlijkheid, technische vaardigheden en receptontwikkeling.

Hier bundelen ‘s werelds meest getalenteerde barista’s en mixologists hun krachten om samen de jury van experts te imponeren met de beste koffiecocktail. Het winnende team krijgt de titel Coffee Mixologists Champion 2017, €1000,contant én een trip naar Londen voor The London Coffee Festival (6 t/m 9 april 2017).

Kwart finale / 11 maart, direct na Latte Art Live De teams worden vervolgens op basis van hun

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

18


CHAMPIONSHIPS

score ingedeeld waarbij het team met de hoogste score het opneemt tegen het team met de laagste score, de nummer twee tegen de nummer zeven, enzovoort. Beide teams krijgen diverse, tot dan toe geheime, ingrediënten waarmee ze een nieuwe, innovatieve koffiecocktail moeten creëren. De vier teams met de hoogste score gaan door naar de halve finale.

CLUB 83 Als sponsor van Coffee Mixologists draagt 1883 Maison Routin niet enkel haar steentje bij met siropen, zij bieden ook een online platform voor barista’s en bartenders. Dit online platform is in 2015 in het leven geroepen om bartenders en barista’s te verbinden en inspireren. Via Club 83 kunnen recepten en adviezen worden uitgewisseld en maak je contact met andere koffie- en cocktailgekken van over de hele wereld.

Halve finale / 12 maart, direct na Dutch Tea Championship Een nieuwe ronde met een nieuw pakket geheime ingrediënten. De twee teams met de hoogste score zien we terug in de finale. Finale / 12 maart, direct na halve finale De twee overgebleven teams nemen het in de finale zij-aan-zij tegen elkaar op met een nieuwe set ingrediënten. Ieders improvisatievermogen en creativiteit wordt tot de max getest. De jury beoordeelt aan het einde beide koffiecocktails en het team met de hoogste score mag zich de eerste Coffee Mixologists Champion noemen!

Schrijf je gratis in op club83.fr en doe mee!

De koffie Voor de Coffee Mixologists wedstrijd hebben we een koffie geselecteerd van Jaiber Joven uit Colombia. Deze koffie heeft een volle body en tonen van sappige rode vruchten. Hij is veelzijdig genoeg voor de deelnemers om er een breed pallet aan smaken uit te halen. Om de lekkerste koffie te zetten, zullen de teams tijdens de wedstrijd werken met de Sanremo Opera. Het Sanremo SWAT team, bestaande uit verschillende koffie-, technische en waterspecialisten, heeft dit apparaat vanaf het begin ontworpen met smaak en ergonomie in het achter-hoofd. Met deze machine kunnen de teams alle variabelen naar eigen wens instellen. Moge het beste team - en de beste cocktail winnen!

Kom, onder het genot van een koffiecocktail, jouw favoriete team aanmoedigen in de Westerliefde!

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

19


FOOD

SCANDINAVIAN EMBASSY COFFEE & FOOD PAIRING 2.0 MENU

Scandinavian Miso Soup with Coffee Dried Salt-Cured Salmon + Coffee Flower Kombucha

Coffee-Marinated, Coffee-Smoked Beef & Roots + Batch Brew on Bottle

Pear, Oat + Pour-Over

Koffie in combinatie met eten: het is eigenlijk alleen mogelijk als het perfect wordt uitgevoerd. Daarom zijn we ontzettend blij en enthousiast aan te kondigen dat in 2017 het award winnende Scandinavian Embassy wederom een popup restaurant zal hosten in onze VIP suite; The Apartment. En, net zoals in hun intieme restaurant in de Pijp in Amsterdam, zal het pop-up restaurant plaats bieden aan slechts een handvol personen per sessie.

Het driegangen coffee and food pairing diner is zorgvuldig samengesteld door de oprichters van Scandinavian Embassy, Rikard Anderrson en Nicolas Castagno, waarbij zij iedere gang serveren met een spannende koffie van La Cabra. Wees voorbereid op een ervaring die je smaakpapillen zowel zullen verrassen als verrukken. Nu horen we je denken ‘waar hebben ze het toch over?’. Bekijk dan gauw het menu hierboven.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

20


Visit us!

t

xt

iu

m!

Jus

ne

o to th e p

d


VAN BABO CAFÉ NAAR BABO COFFEE

STAND G68 BABOCOFFEE.NL

Het Arnhemse BABO Café staat synoniem voor goede koffie en heeft prijswinnende barista’s voortgebracht. Vanuit haar passie voor koffie heeft eigenaresse Rosalie Groothuis haar eigen koffie ontwikkeld. In eerste instantie voor eigen gebruik in het café, maar daar bleef het niet bij: “Het enthousiasme bij onze gasten was zo groot, dat we de koffie ook zijn gaan verkopen…”

BABO Coffee levert inmiddels specialty coffee in heel Nederland, onder andere aan cafés, restaurants en koffiecafeetjes. Het assortiment van BABO Coffee bevat drie soorten premium koffie: Black, Single en Filter.

Omdat het een single is, heeft deze koffie altijd een meer uitgesproken smaak… In de zomer proef je frisse tinten van bijvoorbeeld citrus, in het najaar een beetje spicy, in de winter warme smaken als chocolade en in de lente proef je een zoet aardbeitje.”

BABO Black is de klassieker, een espressobranding met een heel scherpe prijskwaliteitverhouding. Dit is een blend met koffie uit Brazilië, Colombia, Guatemala en Costa Rica, een melange met een constante kwaliteit en smaak. Groothuis: “Deze koffie wordt het meest verkocht aan horeca en aan de vaste gasten van het café die thuis ook goede koffie willen drinken. Een mooie, stevige koffie die in een cappuccino of latte macchiato goed overeind blijft.”

Voor liefhebbers van een mooie filterkoffie is er de BABO Filter, eveneens een seizoensgebonden single origin. Deze koffie wordt voor alle soorten slow en filterkoffie gebruikt. Net als de Single gaat de Filter met de smaken van het seizoen mee. Klanten krijgen bij aanvang en tussendoor trainingen van BABO aangeboden. “Wij vinden deze training heel belangrijk”, zegt Groothuis, “want hiermee waarborgen we de kwaliteit bij onze klanten. Bovendien is het leuk om te leren hoe je een goede cappuccino of latte macchiato schenkt en hoe je latte art maakt. Dat maakt onze koffie tot een beleving!”

BABO Single wisselt per seizoen en is afkomstig van telkens een andere plantage. “Deze espressobranding is vooral voor echte koffieliefhebbers”, zegt Groothuis. “Wij vinden het leuk om buiten de normale koffie een bijzondere koffie op de kaart te hebben.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

23


CHAMPIONSHIPS

THE GAME IS ON SCA CHAMPIONSHIPS

Wil je geïnspireerd raken door de wereld van de barista? Dan hebben we opwindend nieuws voor je. The Amsterdam Coffee Festival zal namelijk in samenwerking met SCA NL vier fantastische koffiewedstrijden hosten. Zie de meesters in actie op de zeer prestigieuze Dutch Barista Championship. Een wedstrijd die de barista’s uitdaagt op skills, nauwkeurigheid en vermogen om onder druk te reageren en te presteren, terwijl ze vechten voor de kans om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de World Barista Championships 2017, dat dit jaar plaats zal vinden in Seoul, Zuid-Korea.

traditionele en nieuwe zetmethoden, waaronder Chemex, Hario V60 en French press. Bezoekers kunnen de pro’s ook al stomend, schuimend en gietend in actie zien in hun poging om tot Dutch Latte Art Champion 2017 gekroond te worden. Maar ook tijdens de Dutch Cup Tasters Championship - een waar spektakel met 32 deelnemers. In acht minuten moeten zij namelijk acht sets van drie kopjes proeven. In elke set van drie zitten twee soortgelijke koffies en de derde

De Dutch Brewers Cup zal de barista’s testen op hun filterkoffie expertise door middel van

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

24


CHAMPIONSHIPS

is anders. Ze moeten allen het kopje eruit pikken dat niet in deze triangle past, bij elke ronde wordt het moeilijker om te proeven. Want... soms is de ‘verkeerde’ alleen maar anders in roast en komen de koffies wel allemaal van dezelfde teler.

VRIJDAG 10 MAART 11.00 - 17.00 uur Dutch Brewers Cup & Dutch Latte Art Championship (Deze twee wedstrijden zullen op hetzelfde podium plaatsvinden en elkaar afwisselen)

De winnaars van de Brewers Cup, Latte Art en Cup Tasters zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens de Wereldkampioenschappen op the World of Coffee in Budapest van 13 tot 15 juni 2017.

18.00 - 19.00 uur Prijsuitreiking ZATERDAG 11 MAART 11.25 - 17.00 uur Dutch Barista Championship 18.00 - 18.30 uur Prijsuitreiking

Vorig jaar werd de winnaar van de Dutch Barista Championship, Lex Wenneker, zesde van de wereld, ging Rob Kerkhoff er met de achtste plaats vandoor op de World Brewers Cup en eindigde Nick Vink, die dit jaar weer meedoet, op de 10e plaats tijdens de World Latte Art Championships. Laten we zeggen dat Nederland dus niet verlegen zit om winnaars! Maak je borst maar nat.

ZONDAG 12 MAART 10.45 - 17.30 uur Dutch Cup Tasters Championship 17.30 - 18.00 uur Prijsuitreiking

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

25


ALPRO ‘FOR PROFESSIONALS’ VERVOLLEDIGT JOUW KOFFIEKAART

STAND G86 ALPRO.COM

Alpro is de betrouwbare en ervaren leverancier van plantaardige producten voor duizenden koffie-outlets over heel Europa. De ‘For Professionals’ range is ontwikkeld door en voor barista’s en horecaondernemers. Met Alpro Soya en Coconut ‘For Professionals’ krijg je een stevig en glanzend microfoam en kan je aan mooie latte art doen.

Plant based experts Duurzame ontwikkeling is een voortdurende activiteit bij Alpro. Alle producten en ingrediënten worden door interne experts geselecteerd en gescreend op kwaliteit, duurzaamheid en smaak. Tijdens The Amsterdam Coffee Festival zal Alpro nuttige en inspirerende feiten en cijfers delen. Zo willen ze de bezoekers aanzetten om zelf plant based experts te worden.

(pagina 52) of in Het Lab (vanaf pagina 31). Bezoekers zijn op de Alpro stand van harte welkom om Alpro ‘For Professionals’ te testen. Kom en proef een kopje koffie geserveerd door een van de barista’s of probeer het zelf!

COCONUT ICED LATTE

Ambassadeur Ben Morrow Alpro brengt ook een ‘special guest’ mee: hun nieuwste ambassadeur Ben Morrow. Ben is een gerespecteerde barista en winnaar van meerdere kampioenschappen. Het meest bekend is hij om zijn latte art waarmee hij in 2016 zesde van de wereld werd. Ook is hij de huidige coffee masters champion van zowel de New York als London editie. Ben zal korte lezingen en demo’s geven. Vind hem bij de Alpro stand, Latte Art live

4 ijsblokjes / 1 dubbele espresso / 130 ml Alpro Coconut For Professionals Vul een glas met ijsblokjes. Maak een dubbele espresso en giet de Alpro Coconut For Professionals erover. Roer voorzichtig en geniet!

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

27


SANREMO NETHERLANDS IS PROUD TO ANNOUNCE* THE 2ND EDITION OF THE ANNUAL SANREMO COFFEE EVENT! Scan the QR code or check out SanremoNL on facebook to preregister, limited spots available! - free masterclasses - first edition of the God Shot Run championships - special international guest speakers - and much more… *May 2017; exact date will be announced soon


De allereerste super compacte en opvouwbare travelmug!

Espresso

Cappuccino of Latte Macchiato

10,5 cm

10,5 cm

4,5 cm Leeg

15 cm

Hét alternatief tegen de wegwerpbeker

Koffie

Deze super compacte travelmug is een must voor iedere koffieliefhebber! Is de beker leeg? Vouw hem dan op tot 4,5 cm en je stop hem zo in je broekzak of in je tas!

INTRODUCTIE OP HET AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL! www.pokito.nl


HET LAB

TEST, PROEF EN LEER IN HET LAB

Allegra en koffieTcacao magazine presenteren Het Lab, met trots gesponsord door illy. Op 10, 11 en 12 maart is dit dĂŠ plek om bijzondere workshops en lezingen bij te wonen over koffie van pluk tot kop. Op alle niveaus, van groene koffieboon tot roasted professional: je bent meer dan welkom in Het Lab.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

31


HET LAB

VRIJDAG

13.30 - 14.00 uur - How To Start a Coffee Bar Hylke Thiry, Pistache Zwolle

10.30 - 11.00 uur - Allegra World Coffee Portal Jeffrey Young, Allegra

De mixstore Pistache in Zwolle bestaat uit een koffiebar, trainingslocatie en een aantal kleine "shop in shops". Speciaal voor startende ondernemers deelt eigenaar Hylke Thiry zijn beste tips om succesvol je eigen koffiebar te starten.

Jeffrey Young, oprichter van The Amsterdam Coffee Festival en CEO van Allegra, presenteert het jaarlijkse koffierapport Project Cafe2017 Europe. Een essentieel overzicht van trends, verwachtingen en bedrijfsontwikkelingen in de koffie industrie. 11.10 - 11.40 uur - What is Normal Coffee? Joost Leopold, Leopold Koffie School Na cappuccino en espresso is de ‘gewone koffie’ nog steeds een zeer gewilde drank. Maar wat verstaat men daar eigenlijk onder? Joost Leopold van de Koffieschool biedt graag een helpende hand. Gewoon blijkt na deze lezing ineens niet meer zo gewoon.

14.10 - 15.00 uur - In the Spotlight Kim van Velzen, illy

11.50 - 12.40 uur - Green Coffee Quality Determinants Luca Turello, illy

Hoe kun je op een slimme manier met de nieuwste technieken jouw zaak in de spotlight zetten? Social media en hoe je jezelf daar als onderneming presenteert wordt steeds belangrijker. Digitaal strateeg Kim van Velzen toont concreet hoe je dat doet.

Luca Turello, agronoom en groene koffieinkoper voor illy, zal het hebben over de regel van de genetica, bemesting en de technieken na het oogsten voor de beste kwaliteit op een koffieplantage. Kennis delen met de boeren vormt de basis van een duurzame aanpak.

15.10 - 15.40 uur - Fresh vs Old Coffee Esther Maasdam Koffie connaisseur Esther Maasdam vergelijkt verse groene en gebrande koffie met oude groene en gebrande koffie. 15.50 - 16.30 uur - Roasted Specialty Coffee Milou van Muilekom, CBI Het Centrum ter Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden (CBI) draagt bij aan een duurzame economische ontwikkeling van de Europese Markt. Van 2014 tot 2018 voert het CBI een programma uit in Colombia dat zich richt op Roasted Specialty Coffees. Hoe gaat dit in zijn werk en wat is het effect?

12.50 - 13.20 uur - The Coffee Bar Menu Ben Morrow, Alpro Ben Morrow spreekt over de impact van het koffiebarmenu vanuit een horeca en duurzaamheidsstandpunt.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

32


HET LAB

ZATERDAG

16.40 - 17.10 uur - Verbinding Door Koffie Koen van Beek, Coffee Mundo

10.30 - 11.00 uur - Cupping Bas Burghoorn, Single Estate Coffee Roasters

Koffie is een verbinder en Coffee Mundo schept een omgeving waar verbindingen tot stand kunnen komen. Welke functie vervult de espressobar op sociaal-maatschappelijk gebied in een kleine provinciestad? Koen vertelt erover.

Tijdens deze cuppingsessie zal Bas Burghoorn van Single Estate je de verschillen tussen koffies laten proeven en je een kijkje in de keuken geven van hun selectieproces.

17.20 - 18.00 uur - Debat Duurzaamheid/ Toekomst Koffie Richard Schukking (ITC Academy) / Smit & Dorlas / Milou van Muilekom (CBI) Onder begeleiding van koffieTcacao uitgever Marc Kluijver zal dit panel ingaan op het toverwoord 'duurzaamheid'. Elk zichzelf respecterend bedrijf neemt het woord in de mond maar wat is het nu echt? En welke wegen leiden naar duurzaamheid?

11.10 - 11.40 uur - Coffee Roasting Skip Roeland, Don’t Skip Coffee Een boeiende lezing over koffieteelt, Arabica en Robusta en het oogsten en verwerken van koffie. Daarbij snijdt hij onderwerpen als hoogte, bodem, zon en schaduw, bemesting en labelen (biologisch en fair trade) aan. 11.50 - 12.40 uur - Green Coffee Quality Determinants Luca Turello, illy Luca Turello, agronoom en groene koffie-inkoper voor illy, zal het hebben over genetica, bemesting en de technieken na het oogsten van de beste kwaliteit op een koffieplantage. Kennis delen met de boeren vormt de basis van een duurzame aanpak.

18.10 - 18.50 uur - De Toekomst van Vending Willem Huisman (Brita) / Arnaud van Amerongen (Aequator AG) / Urbain Trade / Joost Leopold (koffieschool)

12.50 - 13.20 uur - Verbinding Door Koffie Koen van Beek, Coffee Mundo

Met de opkomst van de koffiebars en steeds betere koffie thuis neemt de kennis van de consument toe en dus ook de kwaliteitseis. Kan de vending industrie hierop inspelen? Welke innovaties zijn er op komst en kan de kwaliteit meegroeien met de verhoogde verwachting? Een debat ondr begeleiding van koffieTcacao uitgever Marc Kluijver.

Koffie is een verbinder en Coffee Mundo schept een omgeving waar verbindingen tot stand kunnen komen. Welke functie vervult de espressobar op sociaal-maatschappelijk gebied in een kleine provinciestad? Koen vertelt erover.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

33


HET LAB

13.30 - 14.00 uur - How To Read Coffee Packaging Joost Leopold, Leopold Koffie School

16.00 - 16.30 uur - Health and Coffee Elize Klitsie & Nelleke Hijmans, KNVKT Geregeld lees je wisselende verhalen over de effecten van koffie op je gezondheid. Een boosdoener, want het zou kunnen leiden tot stress of een burn-out. Maar het zou ook helpen tegen bijvoorbeeld Alzheimer. Elize en Nelleke van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee bespreken de gezondheidsclaims.

Tot zo’n 20 jaar geleden was koffie kopen nog eenvoudig. Tegenwoordig word je overdonderd door de verscheidenheid aan kleuren, opdrukken en teksten. Na deze lezing van Joost Leopold zal een verpakking nooit meer hetzelfde zijn.

16.40 - 17.10 uur - Batchbrewing de Nieuwe Americano? Gerben Hettinga, KoffieDok Gerben Hettinga, distributeur van 3TEMP, vertelt over de huidige stand van zaken in batchbrewing. Want is batchbrewing handig voor jouw bar? Aan de hand van de batchbrewmachine ‘Hipster’ vertelt Gerben over nieuwe technieken en mogelijkheden.

14.10 - 15.10 uur - Aroma Tasting Eleonora Blondi, illy Achter een perfect kopje espresso gaan hele werelden schuil: door te proeven ontdek je ze. Maar koffie proef je met al je zintuigen en dat betekent bewust en geconcentreerd. Herken jij alle aroma’s, zoals geroosterd brood, cacao, karamel en citrusvruchten?

17.20 - 17.50 uur - Tea jam Kiona Malinka, Crusio Tea In dit half uur Tea jam kijk je in een vogelvlucht naar de verschillende zetmethodes per land. Onder begeleiding van Kiona Malinka zet en proeft iedereen zelf verschillende soorten thee.

15.20 - 15.50 uur - Tea Lover On a Budget Karlijn Dapper, ITC Academy

ZONDAG

Een goedkoop en snel kopje thee betekent niet automatisch een theezakje. Losse, pure thee is vaak een stuk voordeliger dan je denkt en het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Karlijn Dapper leert je hoe je snel een mooie kop thee maakt.

10.30 - 11.00 uur - Cupping Matti Foncha, The Coffee Quest Tijdens deze presentatie en cupping presenteert Matti Foncha, teler voor Cameroon Boyo, zijn model om samenwerkketens tussen teler en brander te creëren. Op tafel wordt de nieuwe Cameroon Boyo oogst van 2017 gepresenteerd. 11.10 - 11.40 uur - Coffee Roasting Skip Roeland, Don’t Skip Coffee Tijdens zijn lezing over koffiebranden praat Skip Roeland je bij over verschillende manieren van

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

34


HET LAB

14.30 - 15.30 uur - Aroma Tasting Eleonora Blondi, illy

branden; light, medium, dark, split en omniroast. En kom je meer te weten over het opstellen van brandprofielen, software en soorten brandmachines.

Achter een perfect kopje espresso gaan hele werelden schuil: door te proeven ontdek je ze. Maar koffie proef je met al je zintuigen en dat betekent bewust en geconcentreerd. Herken jij alle aroma’s, zoals geroosterd brood, cacao, karamel en citrusvruchten?

11.50 - 12.30 uur - The Coffee Seed Henk Hilhorst, Wageningen Universiteit Henk Hilhorst doceert in "Koffie Plantkunde en Fysiologie" in de Master studie "Coffee Economics and Science" van illy. Hij vertelt onder andere over de ontwikkeling van laboratoriumtechnologie voor kwaliteitsverbetering, het objectief meten van koffiekwaliteit en de invloed van klimaatverandering op (koffie)plantengroei.

15.40 - 16.10 uur uur - Tea As Alternative Evelien Admiraal & Richard Schukkink, illy / ITC Academy Thee is sterk in ontwikkeling en biedt mooie smaakcombinaties bij een gerecht. Wil je bij je diner dus eens wat anders serveren dan een wijn of champagne? Richard en Evelien geven een workshop hoe je thee kan gebruiken als alternatief.

12.40 - 13.00 uur - Producer Insights Manolo Muralles, The Coffee Quest Manolo Muralles vertelt over zijn ervaring met biologische koffieteelt bij Finca Las Delicias in Guatemala en deelt de resultaten in het streven naar specialty kwaliteit en biologische productie door middel van EM technologie.

16.20 - 16.50 uur - Coffee On A Budget Richard Schukkink, ITC Academy Weegschaaltje, pitcher, filter, thermometer... voor je het weet ben je een paar honderd euro verder. Moet dat? Zeker niet. Tijdens deze workshop laat Karlijn Dapper je zien hoe je voor €50,- een fantastische kwaliteitskoffie zet. 17.00 - 17.30 uur - Tea jam Kiona Malinka, Crusio Tea

13.10 - 13.40 uur - The Coffee Bar Menu Ben Morrow, Alpro

In dit half uur Tea jam kijk je in een vogelvlucht naar de verschillende zetmethodes per land. Onder begeleiding van Kiona Malinka zet en proeft iedereen zelf verschillende soorten thee.

Ben Morrow spreekt over de impact van het koffiebarmenu vanuit een horeca en duurzaamheidsstandpunt. 13.50 - 14.20 uur - Cascara, Coffee or Tea Teddie Kuiper Teddie Kuiper is uitgeroepen tot beste barista van Nederland. Haar kennis over koffie is enorm, maar er is méér nodig om deze wedstrijd te winnen; passie. Hoe zij haar signature thee maakt? Dat leer je in Het Lab.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

35


patented scale technology (now available as an option on the strada av)

• know the precise dose in the cup • • program the dose on the basis of weight in the cup rather than volume • • visualize the time (in seconds) and weight (in grams) on the display while brewing • • provide a great educational tool when training baristas •

www.lamarzocco.com ad ABR-128x284-def.indd 1

02/02/17 15:53


BRAVILOR BONAMAT VERBREEDT SCOPE

STAND G55 BRAVILOR.COM

Bravilor Bonamat staat al ruim 65 jaar voor kwaliteit. Dankzij de betrouwbare filterkoffiemachines is dit familiebedrijf door de jaren heen uitgegroeid tot Europees marktleider. Daarnaast zet Bravilor Bonamat in op het gebruik van duurzame materialen en lang gebruiksplezier. Total cost of ownership (TCO) is hier geen lukrake USP; met regelmaat ontvangt de binnendienst een verzoek om onderdelen voor 30-jaar oude machines. 2017 belooft een interessant jaar te worden. CEO Guus Verheijen vertelt vol enthousiasme over de meest recente ontwikkeling: “Sinds kort begeeft Bravilor Bonamat zich op de consumentenmarkt. Een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat. De Junior sluit perfect aan bij de voortdurende lifestyle trend back to basics. De geur van koffiearoma, het genot van een rijke koffiesmaak en de eenvoud van filterkoffie zijn bepalend voor deze trend. In IT&M hebben wij een uitstekende partner gevonden die de Junior via een groot aantal retailkanalen beschikbaar stelt.”

Heetwatermachines worden steeds vaker in het zicht geplaatst. Juist daarom is de HWAserie zo ontworpen dat deze er vanuit elke hoek aantrekkelijk uitziet, tot in het kleinste detail. Deze machine leent zich overigens uitstekend voor merchandising. Denk aan full-size stickers met hierop uw theemerk! Uiteraard gaan de ontwikkelingen in de B2Bmarkt gewoon verder. Ook daar merkt Bravilor Bonamat dat uiterlijk een steeds grotere rol speelt in de keuze voor een professionele koffiemachine. Met de vorig jaar gelanceerde productgroep Thermal Brewers is hier dan ook op ingespeeld. Deze Aurora-filterkoffiemachines onderscheiden zich door het stijlvolle ontwerp en zijn de perfecte oplossing voor compacte locaties waar zowel machine als thermoscontainers gezien mogen worden. Rondom de containers kunnen sleeves worden geplakt om zo bijvoorbeeld een koffieblend te communiceren.

Naast de consumentenmachine, staat 2017 in het teken van diverse productlanceringen. Bravilor Bonamat lanceert dit jaar een volledig nieuwe heetwaterlijn. De HWA-serie is het antwoord op de klantvraag naar een professionele front-ofhouse machine. De theemarkt groeit en dus ook het aantal theehuizen en –speciaalzaken.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

37


COFFEE TALES

COFFEE TALES LEX WENNEKER

‘PAIN IS TEMPORARY, QUITTING LASTS FOREVER.’ Dit is de favoriete quote van Lex Wenneker. Niet zo verrassend, als je kijkt van wie het komt; Nederlandse Barista Kampioen 2015 en 2016 en finalist van de 2016 Wereld Barista Kampioenschappen. Dat kun je natuurlijk geen ‘quitter’ noemen!

Lex is één helft van het duo Friedhats Coffee Roasters, een opzet die hij en zakenpartner Dylan omschrijven als ‘één garage, twee jongens en een koffiebrander’. Het begon in 2011 toen Lex De Espressobus oprichtte, een klassieke Citroën HY foodtruck waarmee hij rond reed en koffie serveerde op festivals en evenementen. Hij begon zijn eigen koffie te branden en opende

een branderij en espressobar in Amsterdam die hij Headfirst Coffee Roasters noemde. “Een magische plek waar heerlijke koffie werd ingekocht, gebrand en gezet.” Uiteindelijk bundelden Lex en Dylan hun krachten en creëerden Friedhats - wij gingen met Lex in gesprek om meer te weten te komen.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

38


COFFEE TALES

Je eerste ervaring met koffie? Ik startte thuis met het maken van koffie op een handmatige La Pavoni Europiccola pistonmachine. Het duurde even voor ik daar ook daadwerkelijk een lekkere espresso mee kon maken.

over de Pinot Noir uit Frankrijk heb gehad. En hij bleek heerlijk! Favoriete brunchspot? Hopper in Rotterdam. Als je iedereen op de wereld mocht uitnodigen, wie zou er dan aan jouw eettafel zitten? Hmm.. Misschien Lance Armstrong of Doutzen Kroes. Lance zal waarschijnlijk de betere keuze zijn om een hapje mee te eten. Doutzen eet denk ik niet zoveel :)

Favoriete plek voor een goed bakkie? Op een plek genaamd Stadsbranderij Noord van eigenaar Kees Kraakman. Het is een geweldig plekje in Amsterdam Noord waar de koffie wordt gebrand en gezet. Espresso of filter? Beide. Thuis dronk ik voornamelijk filter, maar ik heb inmiddels ook een hele fijne Slayer espressomachine staan. Dus, ik drink veel meer espressootjes. Er gaat echter niets boven een goede filterkoffie, als je even de tijd hebt om ervan te genieten.

Wat zou jouw laatste avondmaal zijn? Een overheerlijke pizza. Lievelings vakantiebestemming? Kenia! Fiets of auto? Fiets. Ik probeer tegenwoordig de planeet te redden.

Favoriete zetmethode? Aeropress! Afrikaans of Zuid-Amerikaans? Afrikaans. Kenia is altijd mijn favoriete koffieproducerende land geweest. Een land dat ik nog steeds een keer wil bezoeken.

Drie woorden die jou omschrijven. Gedreven. Koppig. Vriendelijk. Wat komen we tegen als we jouw browsegeschiedenis bekijken? Dat ik online Starbucks koffie bestel.

Hoeveel kopjes per dag? Op een gewone dag maar een paar. Maar wanneer we koffie proeven op het werk, dan drink ik er best veel.

Zou je beroemd willen zijn en zo ja, waarvoor? Nee, ik zou liever niet beroemd willen zijn.

Zuivel of zuivelvrij? Als ik iets aan mijn espresso toe moet voegen, dan is het meestal melk. Ik ben nooit echt fan geweest van de zuivelvrije opties zoals soja- of amandelmelk.

Wie of wat is je grootste liefde? De enige echte Tess Hartman uit Amsterdam Wat is je grootste angst? Om op een dag wakker te worden met 2,5 kinderen, een hond en een Volvo Station, in een mooi huis, omringd door honderd huizen die er hetzelfde uitzien, die op hun beurt zijn gevuld met gezinnen met ook 2,5 kinderen, een hond en een Volvo Station.

Je go-to cocktail? Whiskey Sour. Je favoriete wijn en waarom? Ik heb recent een hele fijne natuurlijke rode Pinot Noir uit Champagne gekocht. Ik kocht deze wijn omdat ik het tijdens mijn WBC2016 presentatie

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

39


COFFEE TALES

COFFEE TALES WOUTER BOSCH

‘ER IS NIET ÉÉN COCKTAIL DIE GESCHIKT IS VOOR ALLE GELEGENHEDEN. MAAR ELK DRANKJE KAN DE JUISTE ZIJN, AFHANKELIJK VAN DE PERSOON DIE HET DRINKT.’ Wouter Bosch, de bartender achter de beste cocktailbar van Nederland, The Duchess Bar, en ambassadeur van Tia Maria, weet als geen ander hoe je een indrukwekkende cocktail klaarmaakt. Met een achtergrond in de muziek en een universitaire studie filosofie op zak was bartender worden niet per se onderdeel van zijn plan. Maar het leven weet je soms - op een goede manier - te verrassen.

Hoogtepunten van je carrière tot nu toe? Het winnen van de titel ‘beste cocktailbar van Nederland’ met The Duchess toen we net open waren. En gevraagd worden om ambassadeur te worden van Disaronno, de organisator van de Disaronno Mixing Star wedstrijd, waardoor een paar jaar geleden mijn carrière een vlucht nam.

Je eerste ervaring met koffie? De oploskoffie die mijn moeder vroeger dronk als ze elke ochtend met haast naar haar werk vertrok en niet kon wachten op een goede kop koffie. Ik schaam me om toe te geven dat ik af en toe in de ochtend nog wel van een kopje oploskoffie kan genieten, het voelt een beetje als thuis.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

40


COFFEE TALES

Espresso of filter? Espresso tijdens mijn shifts en na een maaltijd. Filter wanneer ik rustig kan hangen of relaxen.

Wat zou jouw laatste avondmaal zijn? Iets zoets. Ik ben een enorme zoetekauw. Misschien kokosnootijs.

Hoeveel kopjes per dag? Vier tot zes, afhankelijk van het soort koffie.

Lievelings vakantiebestemming? Italië. Altijd Italië. Want, eten en wijn, en wijn en eten.

Je eerste ervaring met een koffiecocktail? Een Espresso Martini, in een restaurant dat deze coctail aanbood in plaats van een toetje.

Favoriete quote? "All human knowledge is precious, whether or not it serves the slightest human use" - A.E. Housman

Favoriete plek voor een cocktail? Hiding in Plain Sight in Amsterdam, een heel mooie en gezellige huiskamerbar waar ik niet zo vaak kom als ik zou willen.

Drie woorden die jou omschrijven? “Nerdy, ondeugend en charmant”, aldus mijn vriendin.

Je go-to cocktail? Boulevardier, de hele dag, elke dag. Ik crave echt naar die scherpe bitterheid.

Wat komen we tegen als we jouw browsegeschiedenis bekijken? Doe maar niet. Grapje. Ik denk dat je er dan achter zou komen dat ik een heleboel Pokémon videospelletjes speel.

Je signature cocktail? Ik denk dat ik er een paar heb, maar ik zou graag bekend willen staan om mijn Ill Viaggio. Een simpele mix van Disaronno, Zucca Rabarbaro Amaro en Peychaud’s Bitters. Geschud, strained over ijs. Simpel, zoet en bitter.

Zou je beroemd willen zijn en zo ja, waarvoor? Niet per se, hoewel het wel fijn is om bekend te zijn, omdat ik het fijn vind om mensen om me heen te hebben en overal waar ik heen ga mensen te kennen.

Je favoriete wijn en waarom? Amerikaanse Zinfandel wijnen; hartig, robuust en niet bang om je een beetje om de oren te slaan. Het is een wijn die stand houdt en heel goed met sterke vleesgerechten kan worden gecombineerd. Maar het is een new world stijl wijn waar ook prima op zichzelf van kan worden genoten.

Wie of wat is je grootste liefde? Mijn vriendin natuurlijk. Maar, filosofie is een goede tweede. Ik studeerde het op de universiteit en het heeft me geaard en gevormd tot wie ik nu ben.

Favoriete brunchspot? Greenwoods, een Engelse tearoom met heerlijke ontbijtjes vol groenten, die ik ook wel eens met extra bloedworst neem.

Wat is je grootste angst? Het niets. Heb je nog toekomstdromen? Mijn eigen bar openen met mijn vriendin en iets doen wat Amsterdam nog niet gezien heeft. Alles op zijn tijd.

Als je iedereen op de wereld mocht uitnodigen, wie zou er dan aan jouw eettafel zitten? Jim Carrey, hij lijkt me een oprechte man. Ik houd ook van de films waarin hij serieuzere rollen speelt.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

41


COFFEE TALES

COFFEE TALES NICK VINK

“IK ZOU NIET BEROEMD WILLEN ZIJN, MAAR ALS IK HET WEL ZOU ZIJN, HOOP IK DAT HET KOMT OMDAT IK WORLD LATTE ART CHAMPION BEN GEWORDEN” Hij mag de titel World Latte Art Champion dan nog niet op zak hebben, maar als huidig Dutch Latte Art Champion is de droom van Nick Vink dichterbij dan je denkt. We dronken een kop koffie met de getalenteerde barista en restauranteigenaar om meer over hem te weten te komen…

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

42


COFFEE TALES

Je eerste ervaring met koffie? Mijn eerste ervaring was vijf jaar geleden. Ik zat wat YouTube video’s te kijken en toen kwam latte art ook voorbij. Ik was heel verbaasd over wat je allemaal met melk kunt doen, dus ging ik het zelf uitproberen.

Lievelings vakantiebestemming? Nieuw-Zeeland. Fiets of auto? Auto. Favoriete quote? 'Never stop trying.'

Favoriete plek voor een goed bakkie? Gewoon thuis. Dat is altijd het meest relaxte moment van de week.

Drie woorden die jou omschrijven. Energiek. Vrolijk. Ruimdenkend.

Espresso of filter? Espresso.

Wat komen we tegen als we jouw browsegeschiedenis bekijken? Omdat ik op alle mogelijke manieren wil verbeteren, ben ik altijd op zoek naar nieuwe dingen voor mijn restaurant, methodes om mijn latte art te verbeteren en nieuwe biersoorten.

Favoriete zetmethode? Aeropress. Afrikaans of Zuid-Amerikaans? Zuid-Amerikaans.

Zou je beroemd willen zijn en zo ja, waarvoor? Ik zou niet beroemd willen zijn, maar als ik het wel zou zijn, hoop ik dat het komt omdat ik World Latte Art Champion ben geworden.

Hoeveel kopjes per dag? Gemakkelijk 10 en op sommige dagen zelfs meer. Zuivel of zuivelvrij? Ik begon met zuivel, vanwege mijn werk met latte art, maar nu drink ik alleen nog zuivelvrij.

Wie of wat is je grootste liefde? Amber van Essen.

Je go-to cocktail? Moscow Mule.

Wat is je grootste angst? Dat ik jong kom te overlijden en mijn leven niet heb kunnen leven zoals ik het me had voorgesteld.

Je favoriete wijn en waarom? Ik ben een bierdrinker, geen wijn ;) En dan kies ik I.P.A.

Je favoriete boek en waarom? Ik ben te druk om boeken te lezen.

Favoriete brunchspot? H32 in Oss. Als je iedereen op de wereld mocht uitnodigen, wie zou er dan aan jouw eettafel zitten? Donald Trump.

Nick zal dit jaar wederom meedoen met de Latte Art kampioenschappen (zie pagina 24) en hiernaast ook te aanschouwen zijn op het Latte Art Live podium (zie pagina 52). Laat de melk maar aanrukken!

Wat zou jouw laatste avondmaal zijn? Thaise groene curry. Ik ga stinken op mijn eigen begrafenis, haha.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

43


伀渀琀瘀愀渀最 渀甀 ⨀⨀  

㄀ ─ 欀漀爀琀椀渀最  

洀攀琀 搀攀 愀挀琀椀攀挀漀搀攀

䜀攀攀渀愀昀瘀愀氀㈀ ㄀㜀

眀攀戀猀栀漀瀀⸀瀀攀攀稀攀⸀渀氀 ⨀ 䐀椀琀 椀猀 攀攀渀 洀攀爀欀 瘀愀渀 搀攀爀搀攀渀Ⰰ 搀愀琀 最攀攀渀 攀渀欀攀氀攀 爀攀氀愀琀椀攀 洀攀琀 欀漀昀昀椀攀戀爀愀渀搀攀爀椀樀 倀攀攀稀攀 栀攀攀昀琀⸀ ⨀⨀ 䜀攀氀搀椀最 琀漀琀 攀渀 洀攀琀 稀漀渀搀愀最 ㄀㤀 洀愀愀爀琀 ㈀ ㄀㜀


ARLA

DÉ MELKKAMPIOEN VOOR JE KOFFIE

STAND G08 ARLA.NL

Op het gebied van biologische en 100% natuurlijke zuivelproducten is Arla al jarenlang koploper. Inmiddels weten de beste barista’s de biologische melk van Arla ook te vinden en dat blijkt een match made in koffie-heaven.

Dat het voorbestemd was, bleek uit de Misset Koffie Top 100 van 2015. Hoe hoger de barista geplaatst was, hoe groter de kans dat ze Arla’s biologische melk opgaven als hun go-to product. “Dat zegt natuurlijk heel veel. De goede samenwerking met koffie zit ‘m vooral in de smaak, de constante kwaliteit en het duurzame karakter van onze melk”, verklaart Jasper Kooijmans, Head of Foodservice bij Arla Nederland. “Van nature is melk vettig en dat maskeert vaak het zure van een mooie koffie. Arla’s biologische melk accentueert dit zuur juist, maar maskeert tegelijkertijd het bitter niet. Dat maakt het een geweldig huwelijk van twee partners die het beste in elkaar naar boven halen. Dat is uiteindelijk het belangrijkste wanneer je een goede koffie zet.”

hebben al genoeg variabelen om rekening mee te houden.” Bovendien is Arla melk 100% natuurlijk en biologisch. “De afgelopen tien jaar is het ambacht van barista’s uitgegroeid tot een serieus vak. Dan wil je recht doen aan je koffie. Net als wij kiezen zij hun producten zorgvuldig uit, vaak gebaseerd op de kennis dat de koffie met aandacht voor mens, milieu en natuur is gemaakt. Door onze biologische melk te gebruiken, zet je als barista dus een compleet duurzaam product neer.” Arla is de exclusieve zuivelpartner van The Amsterdam Coffee Festival. Het bedrijf levert op het evenement alle melk, doet mee aan de koffielabs en houdt ook bij de eigen stand workshops. “Daar leren we bezoekers hoe je ook thuis een leuke specialty koffie kunt bereiden, zonder dat je uren bezig hoeft te zijn.” Bij de Latte Art Live geeft Georgette van Beek, mede-eigenaar & barista bij Coffee Mundo espresso & brew bar, een inspirerende demo.

De Arla biologische melk is ook romiger dan reguliere melk. Dat maakt dat je er prachtige melkschuim van kunt maken, die natuurlijk uitermate geschikt is voor mooie latte art. “Barista’s hoeven zich over dit onderdeel dus geen zorgen meer te maken, want we bieden constante kwaliteit. En dat scheelt, want ze

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

45


CHAMPIONSHIPS

DUTCH TEA CHAMPIONSHIP Op 12 maart, tijdens The Amsterdam Coffee Festival 2017, zullen vier finalisten strijden om de titel Dutch Tea Champion 2017! mystery theeën zetten. Vervolgens krijgen zij in de volgende ronde, de Triangle Tea Tasting, drie keer drie verschillende kopjes thee geserveerd in zwarte schaaltjes. Het niet kunnen zien van de kleur zal deze ronde dus extra moeilijk maken. Twee van de drie theeën uit elke ‘driehoek’ zijn identiek. Door middel van te proeven en ruiken moeten ze de afwijkende thee eruit halen en deze uiteindelijk bij naam noemen.

De jaarlijkse competitie wordt georganiseerd door Karlijn Dapper en Deirdre Deprettere van de International Tea & Coffee Academy (ITC Academy), hét kennis- en educatiecentrum voor professionals en thee en koffie enthousiastelingen in Nederland. De Dutch Tea Championship brengt ook dit jaar deelnemers uit Nederland en België bij elkaar voor de ultieme test van hun theoretische kennis, bereidingsvaardigheden, vermogen om blind te proeven en hun talent voor het combineren van thee en eten. Charlotte van de Ven, Jozefien Muylle, Mark van den Bogaart en Pieter-Bas Prins nemen het tegen elkaar op en laten bezoekers de wonderlijke wereld van de thee ervaren.

De derde en laatste ronde gaat om de combinatie van thee en eten. Want; thee is een heel goed alternatief voor wijn. Chefkok van restaurant De Librije, Jan Smink, heeft daarom speciaal voor de Dutch Tea Championships 2017 een amuse gecreëerd. De finalisten hebben hier een thee bij voorbereid, die volgens hen het beste bij de amuse smaakt. Deze zullen ze live voor de jury klaarmaken en presenteren daarmee hun ultieme combinatie.

Ervaring hebben ze alle vier in overvloed. Van eigen high tea bedrijfjes en theelabels zoals Charlotte’s Choice, Be Your Tea en TwisTea, tot een succesvolle uitgebreide zoektocht naar de oorsprong en tradities van thee in China. Hoewel Jozefien en Pieter-Bas Dutch Tea Championship rookies zijn en Charlotte en Mark eerder hun kunsten toonden, belooft het dit jaar wederom een spannende strijd te worden.

De winnaar gaat niet alleen naar huis met de titel van Dutch Tea Champion 2017, maar wint ook een reis naar de prachtige theevelden van India!

ZONDAG 12 MAART 10.00 uur 10.30 uur 10.40 uur 11.15 uur 11.35 uur 12.05 uur 12.35 uur 13.20 uur 13.50 uur 14.00 uur

De vaardigheden van deze finalisten zullen beoordeeld worden door de jury, die bestaat uit Viral Sheth (Global Sourcing Manager bij Douwe Egberts/Pickwick), Jan Smink (Chefkok bij sterrenrestaurant De Librije) en Anja Schukkink (van Tea in Motion en Winnaar van de Dutch Tea Championship 2016). Onder het toeziend oog van deze ervaren professionals zullen de finalisten in drie rondes getest worden op hun geschiktheid als Thee Sommelier. In de eerste ronde gaat het vooral om smaak en de bereiding van de thee. Onder tijdsdruk moeten alle vier de finalisten tegelijkertijd twee

Tea Break* Dutch Tea Championship 2017 Deel 1: Bereiden Mystery Tea Tea Break* Deel 2: Triangle Tea Tasting Tea Break* Deel 3: Tea & Foodpairing Jury-overleg & Tea Break* Prijsuitreiking Tea Mix & Mingle voor iedereen

*thee proeverijen & demonstraties

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

46


SPECIAL ROAST PRIVATE LABEL OP NIVEAU

STAND G35 SPECIALROAST.NL

Waar de meeste private label branderijen zich richten op kwantiteit is Special Roast uitsluitend gericht op kwaliteit. Van kwalitatieve melanges en blends tot single lot specialty koffie;
 de branderij in Amersfoort brandt het op hoogwaardige en ambachtelijke wijze. In samenspraak met afnemers zetten ze bij Special Roast een compleet merk neer. De missie?
De private label markt naar een hoger niveau tillen.

“De vraag naar betere koffie gaat door het dak, de behoefte neemt alleen maar toe”, weet general manager Bo Zwarts. “Er is meer diversiteit en mensen krijgen een steeds verfijndere smaak.
Wij zijn er voor die mensen, cafés en restaurants die een eigen label willen voeren in dit segment koffie.”

voor stuk koffies waar wij van overtuigd zijn. Maar, ook als klanten op zoek zijn naar een specifieke smaak zoeken wij een koffie die verrast en past bij hun wensen.” Door het complexe samenspel van smaken zijn er geen vaste kaders voor welke koffie bij welke wens past en is het dus een kwestie van heel veel proeven. “Naast origine en terroir zijn de variëteit, verwerkingsmethode en de manier waarop wij de koffie branden bepalend voor het eindresultaat. Dit zijn allemaal facetten waar we rekening mee houden.”

Kwaliteit staat dus te allen tijde voorop bij Special Roast en dat zit ‘m vooral in de koffie die zij branden, de manier van verpakken en hun service en flexibiliteit. Het team gaat met klanten stapsgewijs op zoek naar de koffie die het beste bij de beoogde doelgroep past. “In ons assortiment zitten 32 soorten koffiebonen, die onder andere uit de belangrijkste koffiegebieden zoals Brazilië, Kenia en Sumatra komen. Stuk

Zodra de bonen zijn geselecteerd, wordt er een brandprofiel opgesteld. Gemiddeld brandt Special Roast tussen de 14 en 18 minuten, waarna de bonen gekoeld worden, voordat ze

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

48


ADVERTORIAL

gefilterd en verpakt worden. Met een minimale hoeveelheid van 32 kg per bestelling.

komt niet uit de lucht vallen. Bij Special Roast maken we werk van goede koffie.”

De apparatuur in de branderij is volledig gericht op kwaliteit en efficiëntie. In de voormalige drukkerij staat - geheel in industriële stijl - de Probat UG22 uit 1963. Deze klassieke brander is gereviseerd en uitgerust met de laatste moderne technieken.

Kennis die - als het aan Bo ligt - de komende jaren alleen maar uitbreidt. “Om steeds beter te worden, moet je blijven leren. Koffie maken is handwerk, een vak. We doen trainingen en kijken constant naar onderdelen die verbeterd kunnen worden. Daarnaast werken we samen met traders die gefocust zijn op kwaliteitsverbetering op de plantages, zodat wij betere koffie krijgen en de boeren een betere prijs.”

Doordat Bo zich de afgelopen jaren heeft toegespitst op de specialty koffiemarkt, bezit Special Roast een schat aan kennis. “Ik werk al bijna 10 jaar met koffie, als barista en de afgelopen jaren ook als koffiebrander. Ik heb het vak geleerd bij Kees Kraakman, heeft een pop-up koffiebar gehad en als koffieconsultant aan kwaliteitsverbetering gewerkt. De geuren en smaken van koffie zijn fantastisch, maar kwaliteit

Special Roast neemt de sfeer van de branderij mee naar The Amsterdam Coffee Festival en zal een deel van haar assortiment laten zien en proeven. Wees er dus bij voor een heerlijk kopje espresso of filter - specialty roast.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

49


SINGLE ESTATE COFFEE ROASTERS

DIRECT TRADE | HANDROASTED WWW.SINGLEESTATECOFFEE.NL


MUSIC

Op The Amsterdam Coffee Festival kunnen ook in 2017 de voetjes weer van de vloer. Met swingende, housende en tropische beats van Hando brb Influencia, Lucas Benjamin, DJ Leroy Rey, DJ Menjo en Flexi Tapes kun je na alle indrukken even heerlijk ontspannen. Hando b2b Influencia opent het feest op vrijdagavond tijdens de Espresso Martini Party. Bereid je voor op een mash-up van grensverleggende elektronische beats met een vleugje tropical house, electro funk, reggaeton en drum & bass.

Ben je na een heel weekend koffie helemaal in de exotische sferen? Dan neemt DJ Menjo je op zondag nog even mee op reis naar gebieden met diepe soul, rauwe funk, gepolijste disco en warme elektronische muziek. Van zijn mix van stijlen word je gegarandeerd blij. Sluit het weekend in stijl af met Flexi Tapes. Met Afrikaanse invloeden en grote inspiratie uit ZuidAmerika kun je onder andere Nigerian funk en Amazon tribe music verwachten.

Op zaterdag betreedt Lucas Benjamin het podium. Op jonge leeftijd ontdekte hij een passie voor muziek, die je terug hoort in zijn sets, waarin hij je meeneemt in de warme wereld van Soul, Funk, Jazz en tropische Afrikaanse en Braziliaanse ritmes.

VRIJDAG 10 MAART 20.00 - 22.00 uur Espresso Martini Party met Hando b2b Influencia ZATERDAG 11 MAART 13.00 - 16.00 uur Lucas Benjamin 16.00 - 19.00 uur DJ Leroy Rey ZONDAG 12 MAART 13.00 - 16.00 uur DJ Menjo 16.00 - 19.00 uur Felix Tapes

DJ Leroy Rey neemt om 16.00 uur het podium over en heeft naast een sterke techniek ook een waanzinnig uitgebreide kennis van muziek. Hoor je ook de stemmen van Earth, Wind & Fire, Stevie Wonder, The Beatles en A Tribe Called Quest? THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

51


LATTE ART LIVE

LATTE ART LIVE Latte Art Live is een compleet nieuw en inspirerend onderdeel op The Amsterdam Coffee Festival. Deze interactieve zone staat volledig in het teken van de populaire skills van de latte art.

Hier presenteren wij dit jaar met trots een aantal van de beste latte artiesten van de wereld. Bezoekers kunnen op dit terrein deelnemen aan hands-on workshops (35 minuten) en demonstraties waarin de technieken en skills getoond worden die nodig zijn om adembenemende latte meesterwerkjes neer te zetten. Ook kun je tijdens het enerverende tweedaagse programma genieten van dagelijkse latte art throwdowns. In september stal latte art held Dritan Alsela al

de show op dit onderdeel tijdens The New York Coffee Festival. Bezoekers verzamelden zich massaal om hem zijn complexe designs in te zien schenken. Prijswinnaars Koen en Georgette van Beek (nummer 1 van de AD Koffietest) van Coffee Mundo in Limburg, serveren bij Latte Art Live hun eigen koffieblend. Heb je specifieke vragen? Een paar keer per dag geven ze ook workshops voor bezoekers, dus wees er op tijd bij!

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

52


LATTE ART LIVE

Ook de mega getalenteerde barista’s van Lot Sixty One en Sanremo Coffee Machines zullen elke dag een aantal sessies leiden. Speciaal voor de latte art kampioenschappen selecteerde Lot Sixty One een koffie uit Brazilië. Een medium roast met genoeg tijd om te ontgassen zodat de melk de kans krijgt echt te shinen door de hazelnootbruin gecoate crema. Proef nog meer tijdens de heerlijke tastings van de meest romige koffies dankzij Arla’s melk en Alpro’s lijn met plantaardige dranken. De Latte Art Live 2017 wordt gesponsord door Lot Sixty One Coffee Roasters, Arla Foodservice Sanremo Coffee Machines en Alpro.

LINE UP LATTE ART LIVE 2017

Latte Art Live vindt vrijdag- en zaterdagochtend plaats in de Westerliefde

Um Paul / World Latte Art Champion Nick Vink / Dutch Latte Art Champion Ben Morrow / Coffee Masters Champion Esther Maasdam / Coffee Connoisseur Georgette van Beek / Eigenaar Coffee Mundo

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

53


STREETFOOD MARKET

Na alle koffie die je op het festival zal drinken, verwachten we dat je wel trek zult hebben! Dus, begeef je naar de Street Food Market zodra je trek krijgt en doe je tegoed aan heerlijke gerechten van een aantal van de hotste food concepten.

Crêpes Mobile Geniet van deze Franse lekkernij met 15 verschillende opties aan beleg op de lekkerste organic crêpes en (hartige) galettes. Van kaneel tot Nutella & banaan en galettes met Gruyère kaas of honing en walnoten. C’est si bon!

Buskruid Buskruid serveert veganistische, schuldvrije, op voedingswaarden ontworpen gerechten voor de verzorging van lichaam en geest. Van courgettesoep met basilicum & brie tot pompoen met zoete aardappel, kokos & gember – alles op hun menu klinkt hemels. Grizzl Over de gerechten van Grizzl kunnen we kort en duidelijk zijn; wat je ziet is wat je krijgt. Geniet van een 100% vrije uitloop meat burger of de veggie variant met keuze van het seizoen. En vergeet de heerlijke skin-on frietjes niet!

Joerie Tandoeri Vers naanbrood of kip tandoori, live klaargemaakt in de houtskool Tandoor-oven; wij presenteren je de Indiase BBQ! Kun je niet kiezen? Dan biedt Joerie Tandoerie ook een overheerlijk tasting menu aan.

Vuurbrood Een trendy foodtruck waar je gegrild gevuld brood met een bijzondere vulling bestelt, gemaakt in speciaal ontworpen gietijzeren pannen. Op de goudbruine korst wordt een nummer ingebrand die correspondeert met je bestelling.

Pasta Joe Bij Pasta Joe krijg je verse pasta, geserveerd uit hun glimmende foodtruck uit 1962. Met keuze uit Arrabiata, Pesto of Bolognese en extra toppings zoals Parmezaanse kaas en rucola.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

55


TIA MARIA + COFFEE PROJECT

STAND T19 & BAR @WESTERLIEFDE TIAMARIA.COM

Koffielikeur Tia Maria blaast dit jaar nieuw leven in de koffiecocktail. Zo start begin maart het Tia Maria + Coffee Project. Bartenders, barista’s en branders gaan daarin gezamenlijk de grenzen verleggen. ‘Koffie heeft zo’n enorme complexiteit. Dat kunnen bartenders ook leveren.’

Alles is in gereedheid gebracht om Tia Maria weer letterlijk op de kaart te zetten. Eerst was daar de aanpassing van de fles. Met een fris en moderner uiterlijk. Nu is het tijd om met de bekende koffielikeur de grenzen op te zoeken. Nee, te verleggen zelfs. Wie kunnen dit beter dan bartenders en barista’s? Wat zij namelijk met elkaar gemeen hebben, is dat ze met de grootst mogelijke toewijding (warme) drank bereiden. Het kan haast niet anders dan dat het gebruik van koffie in cocktails, na het versmelten van hun kennis, naar een nieuwe standaard wordt getild.

cafeïnekick - wat barista’s allang weten natuurlijk. Zij kunnen op hun beurt leren van de creativiteit achter de bar. Daar worden aan de lopende band nieuwe ingrediënten (eigen bitters, siropen en vermouths) en bereidingswijzen bedacht. ‘We zien graag dat het moment waarop koffie wordt gedronken verbreedt’, zegt Pronk. ‘De cocktail is daar hartstikke geschikt voor. ’s Middags vijf uur is dan geen eindpunt meer, maar de opmaat naar een toffe avond. Een kaart vol koffiecocktails is ons ultieme doel, net zoals dat eerder met de gin-tonics gebeurde.’

Want uit koffie kunnen bartenders heel veel meer halen, weet Joost Pronk van Tia Maria. Meer dan alleen die typische koffiesmaak of broodnodige

Niet geheel toevallig lanceert Tia Maria, een dag voordat The Amsterdam Coffee Festival 2017 losbarst, de Tia Maria Academy. Een onderdeel

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

56


ADVERTORIAL

van het Tia Maria + Coffee Project. Op 9 maart dus, bij partner Stooker Roasting Company, eveneens in de hoofdstad. Een lokale brander, intiem en met veel inpandige koffiekennis. Dit jaar worden in totaal zes sessies georganiseerd bij Stooker. Educatie en het experiment staan daarbij centraal. Er wordt echt de diepte ingegaan. Nederlandse barista’s vergroten zo hun bartenderskills, bartenders hun koffiekennis.

begin van een mooie samenwerking, met een uiteindelijk nog mooiere uitkomst.’ Voor het vierde jaar op rij is Tia Maria partner van het Amsterdam Coffee Festival. Tijdens het driedaagse event is het merk met een coffeecocktailbar present. Daar kun je als bezoeker onder andere terecht voor een verse en ijskoude Tia Frappé of die stijlvolle Tia Espresso Martini.

Voor de speciale kick-off schuift een exclusieve selectie bartenders uit Engeland, Duitsland en Nederland aan. Onder hen Wouter Bosch. De kersverse brand ambassador van Tia Maria. Daarnaast doen verschillende barista’s van eigen bodem mee. In het koffielab van Stooker gaan de barista’s en bartenders een middag lang aan de slag. Met ingrediënten gekocht op de markt, met zetmethoden, combinaties, dranken en natuurlijk Tia Maria. Wat dit gaat opleveren? Pronk: ‘Het

Met het Tia Maria + Coffee Project wil Tia Maria de koffielikeur nieuw leven in blazen. Vandaar dat het merk ook partner is van Coffee Mixologist, een competitie voor bartenders tijdens het Amsterdam Coffee Festival. Daar moet de focus op perfectie in de koffiebranche samenkomen met de tomeloze inventiviteit binnen de cocktailwereld. Als dit slaagt, is er maar een conclusie mogelijk: dat het knettert van jewelste.

Tia Maria bestaat uit 100% Arabicabonen, Jamaicaanse rum, vanille uit Madagaskar en een geheime mix van kruiden.

TIA ESPRESSO MARTINI 50 ml Tia Maria / 50 ml vodka / 50 ml espresso Doe de espresso, Tia Maria en vodka in een shaker met ijs. Hard shaken, en vervolgens uitschenken in een gekoeld martiniglas en garneren met drie koffiebonen.

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

57


PROJECT WATERFALL & COFFEE ART PROJECT

PROJECT WATERFALL

COFFEE ART PROJECT

Project Waterfall is een stichting opgericht door The Allegra Foundation om schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te leveren aan gemeenschappen met veel koffieteelt. The Amsterdam Coffee Festival heeft sinds 2014 meer dan €57000 gedoneerd om gemeenschappen in Rwanda, Ethiopië en, meest recent, Nicaragua te steunen.

Het Coffee Art Project is een grootschalige en prominente kunstcompetitie, gelinkt aan het thema ‘koffie’. De competitie richt zich op de tentoonstelling van het talent van artiesten over de hele wereld, terwijl er tegelijkertijd waardevolle fondsen worden opgehaald voor Project Waterfall. Een selectie van de beste werken van de Londen en New York 2016 collecties zullen tentoon- en te koop gesteld worden op The Amsterdam Coffee Festival.

Nicaragua is het grootste en armste land in Centraal-Amerika en telt zes miljoen inwoners. De koffieteelt vormt een belangrijk deel van de geschiedenis en economie van dit land en koffie is nog altijd één van de belangrijkste producten. 32% van de plattelandsbevolking in Nicaragua heeft momenteel echter geen toegang tot schoon drinkwater. Dit jaar zal The Amsterdam Coffee Festival hun steun aan Project Waterfall voortzetten door middel van een partnerschap met Water for People. Hun missie is om schoon drinkwater naar de bewoners van La Concordia en San Rafael del Norte te brengen, twee districten in Nicaragua. Project Waterfall reikt ver en heeft inmiddels als doel om 30.384 mensen, verspreid over 81 gemeenschappen, 71 scholen en 8 klinieken, te voorzien van schoon drinkwater. 50% van de standaard ticketverkoop van The Amsterdam Coffee Festival 2017 zal direct naar dit waardevolle doel gaan.

Meer weten, steunen of meedoen? Kom naar stand G13 of kijk op projectwaterfall.org en coffeeartproject.com

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

59


MERCHANDISE

MERCHANDISE HET IS TIJD OM JE SPAARVARKEN TE LEGEN! Niemand houdt ervan om na een heerlijk dagje uit met lege handen naar huis te gaan. Het is dus maar goed dat er in The Amsterdam Coffee Festival Shop een heleboel goodies te verkrijgen zijn om jezelf of een ander cadeau te doen. Van trendsettende ACF t-shirts tot coole koffie-sweaters, van toffe mokken tot boekjes met positieve koffiespreuken bij ons zit je goed. Baan je een weg langs alle mooie bedrijven in het Tranformatorhuis en vul je tasje af met ACF memorabilia.

Vind de shop van The Amsterdam Coffee Festival op stand T14 in het Transformatorhuis

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL

61


BALANCED

FRUITY

F LO R A L

NUTTY

S M O OTH

EARTHY

JAM MY

Z ESTY

C H O C O L AT E Y

The 2017 festival cup. Produced in partnership with Detpak.


De Koffieschool “INSPIREREND, INFORMATIEF, ENTHOUSIASMEREND EN GEWOON LEUK” - Wieneke (student)


DOWNLOAD DE KALDI APP Ontdek alle handige en leuke functionaliteiten!

h atisc auto m Spaar uke t le e heb vo or d ingen, j r o e o i aanb n pasje v e er ge g! no d i

Ko op een k o en ha al da ffiekaart ar mee alle v es tig i bij n koffi e/the gen je e!

ergeten? Cadeau v bleem, Geen pro ld i Ka n e geef e art! a k u a e d ca

Met 1 druk op de knop zie je of Kald i in jo uw buurt is!

Laat op het Amsterdam Coffee Festival bij stand T04 zien dat je de app hebt gedownload en een account hebt aangemaakt. Dan krijg je gratis een set Koziol Latte Macchiato lepels t.w.v. € 4,95!

www.kaldi.nl

Amsterdam Coffee Festival magazine 2017  

For the 2017 issue of the ACF festival we made another awesome magazine. The magazine, a collaboration between koffieTcacao and Allegra, giv...

Amsterdam Coffee Festival magazine 2017  

For the 2017 issue of the ACF festival we made another awesome magazine. The magazine, a collaboration between koffieTcacao and Allegra, giv...

Advertisement