Page 1

PROGRAMMABOEKJE Speelseizoen 2016-2017 www.comediapeer.be


2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Hartelijk gecondoleerd

De kladschilder Lowieke heeft een Engel gezien

Eerste voorstelling in de Bovenzaal

Naamswijziging naar comediA

-2Musical

Eerste voorstelling in Den Tichel

2017

Eerste najaarsproductie in Kleine Zaal BICC Laatste voorstelling in de Bovenzaal

The Rose Garden è

Eerste jongerenproductie Eerste voorstelling in ‘t Poorthuis

Ontplof

1991

è

Drinken de Goden Duvel?

1990

è

Non Actief

Familietrekjes Op naar de top

1989

è

è

1988

è

Wie zit er in de wasmand?

Kaviaar ofspahetti Het koffertje van meneer van Dalen

1987

è

è

Een vlo in het oor

Wij komen klaar Spoken op Griezelsteyn

1985 1986

è

è

è

è

Hotel Mathilde I

è

1984

è

è

Luca Bertolli

Het weldadigheidsfeest

è

è

1992

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

è

Céline Oei, Molière, oei

Kortsluiting De Golf

Geestig

Moeders hasjies is de beste

Moordkuil De getemde feeks

Doe het zelf, neushoorn De vrolijke vrouwtjes van Windsor

Een sneeuw De woesteling

Liefde half om half Een brandluchtje

Het weldadigheidsfeest De kat op het spek

De Fysici

Wie wint de pot?

Het lijk is zoek è

è

Ik ben er, ik blijf er

Dubbelspel

Misdaad aan het meer

è

è

1983

è

1997 1998

Alles uit, behalve het licht

Een beeld van een man

De Bruiloft Marieken van Nieumeghen

è

1981 1982

è

è

1996 è

Agnetencomedie opgericht in de school Agnetendal

è

Jacques De Melkweg

Het atelier Reintje, hangen

Gekke(n) wereld

1980

Met volle goesting

è

è

è

è

è

1979

è

De Bemoeial

1995

è

1994

Inpakken en wegwezen

Hotel op stelten

1978

è

è

Van Agnetencomedie tot comediA

1993

Laatste voorstelling in Agnetendal

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009


Welkom bij comediA Toneelvereniging comediA snijdt een nieuw hoofdstuk aan. Na precies 20 jaar - waarvan 19 jaar als Agnetencomedie - beslisten wij om de Bovenzaal van het College in Peer in te ruilen voor ontmoetingscentrum Den Tichel in Wijchmaal.

pen wat iemand bedoelt. Samen de schouders onder een project zetten, gebruik maken van ieders kwaliteiten, elkaar aanvullen, maar vooral als groep er voor willen gaan, dat is de kracht van comediA. Vanavond heb je als toeschouwer vooral oog voor de 4 vrouwen en de 5 mannen die op de planken staan. Logisch, maar zij staan er dankzij de inzet van vele andere mannen en vrouwen.

Vandaag, een half jaar na deze beslissing, blijkt dat een prima keuze geweest te zijn. Vanaf dag één voelden wij ons immers thuis in onze nieuwe theateromgeving. De ontvangst was warm, de samenwerking verloopt goed en de interesse in onze werking is groot. Met andere woorden: wij waren en zijn welkom in Wijchmaal.

‘De machine van comediA’ (zie pagina 9), het klinkt misschien een beetje oneerbiedig, maar het lijstje van de ‘helpende handen’ geeft wel aan dat er naast de spelersgroep nog heel wat mensen betrokken zijn bij deze productie. Ik wil hen daar uitdrukkelijk voor bedanken!

Zoals je op pagina 2 van dit programmaboekje kan lezen, heeft comediA intussen al heel wat jaren op de teller staan. Bijna 40 jaar al proberen wij amusement te brengen. Of we daarin geslaagd zijn, moet jij, als toeschouwer beoordelen, maar zelf vinden wij van wel.

Tenslotte, beste toeschouwer, ben jij vandaag onze eregast. De spelersgroep belooft alvast zijn best te doen. Veel plezier.

Na 4 decennia is de toneelvereniging uitgegroeid tot een vriendenkring. Meestal volstaan een woord, een ja-knik of een blik om te begrij-

Koen Wellens Voorzitter comediA

-3-


Het verhaal Een ietwat ongewone familie wordt geconfronteerd met het overlijden van hun vader. Zowel de voorbereidingen, de uitvaart en het achteraf verdelen van de nagelaten bezittingen komen aan bod. Een hoop perikelen dus en die beginnen nog voor de vader overleden is…

De auteur: Jack Staal De Vlaamse auteur Jack Staal is al vijftig jaar actief in de toneelwereld. Heel jong stond hij zelf op de planken om zich later meer en meer te gaan toeleggen op het schrijven en regisseren van toneelstukken. Zijn stukken worden momenteel over heel Vlaanderen gespeeld. Elke week wordt er wel een ‘Jack Staal’ opgevoerd. Zelf heeft hij de beste herinneringen aan de Rok en de Rolshow, Heckel en Jeckel, en Bloed, zweet en tranen, zijn eerste stukken, die telkens meteen goed waren voor meer dan 10.000 toeschouwers in zijn thuishaven Kapellen.

De oudste broer heeft carnavalsverplichtingen en perikelen met zijn vrouw, die zich te goed voelt voor de rest van de familie. Zijn jongere broer voedt zijn dochter alleen op, al is hij het gezinslid met misschien wel de minste perikelen… De jongste broer heeft café-perikelen en leeft onder het motto ‘zat zijn doet geen zeer’. Zijn vrouw heeft geld-perikelen en wil overal munt uit slaan. Hun zus heeft vooral vader-perikelen, aangezien zij altijd voor haar vader gezorgd heeft. Gooi daar nog een hoop dokter-perikelen, begrafenis-perikelen en haal-het-huis-leeg-perikelen bij .....

Staal schreef ook heel wat sketches voor Gaston Berghmans, Jacques Vermeire, Luc Caals,...

-4-


De regisseur en zijn assistent ComediA werkt voor de derde keer samen met Johnny - Den John - Hayen. Deze Hasselaar was al op zeer jong leeftijd terug te vinden op en achter de planken. Hij was spelend lid van verschillende toneelverenigingen: Runkster toneelvereniging, Pallieters, Code vzw, ...

Johnny - Den John - Hayen aan het woord Met al twee regieproducties bij de groep, die toen nog Agnetencomedie heette, mag ik mijn eerste regie bij comediA op deze ook voor de groep nieuwe locatie voorstellen. Het werd de tragikomedie “Hartelijk gecondoleerd” Proficiat acteurs en actrices van comediA voor het durven uit jullie “comfortzone” te stappen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en het publiek zal daar zeker getuige van kunnen zijn. Het was me een genoegen om weer samen te werken met comediA. Leun gewoon even achteruit in je stoel, verstand op nul en geniet van de situaties die zo uit het werkelijke leven kunnen zijn geplukt. Ik ben er dan ook zeker van dat “het publiek” een aangename avond zal hebben.

In 1992 startte de regieloopbaan van Den John en zette hij het acteren op een lager pitje. Toch staat Johnny nog vaak zelf op de planken, maar dan als goochelaar. Daarnaast is hij nog actief als voorzitter van OPENDOEK Limburg en is hij binnen de koepelorganisatie ook regiocoördinator voor Midden-Limburg. Johnny is verder nog verantwoordelijk voor de organisatie van het provinciaal toneeltornooi ‘het zilveren en gouden doek.’ Bij de regie van ‘Hartelijk gecondoleerd’ kreeg Johnny een meer dan degelijke assistent: Ricky Schreurs. Ricky bewees in het verleden dat hij zijn weg vindt op de planken, dit seizoen is hij steun en toeverlaat naast het podium.

Den John

-5-


De familie Devolder

Jozef Devolder

Martin Devolder

Denise Weymakers

Petronella Van Dam

Gilbert Devolder

Rita Somers

Bianca Devolder

Astrid Devolder

+

&

Achmed

Magdalena Devolder Freddy Devolder

-6-

Greta Vandenheuvel


Op de planken

Gilbert Devolder Boud Grieten

Martin Devolder Koen Wellens

Maggie Devolder Wies Schreurs

Fred Devolder Joris MatheĂŻ

Bianca Devolder Kim Deckers

Denise Weymakers Lieve Scheelen

Greta Vandenheuvel Linda Custers

Dokter & Begrafenisondernemer Thomas Vanhove

Antiquair Kobe Snoks

-7-


Zelf op de planken staan? Bestaat er iets mooier dan op de planken staan en theater maken? Volgens ons niet. En die gedachte willen wij graag delen met anderen. Daarom is comediA nog altijd op zoek naar nieuwe spelers: mannen of vrouwen die met ons de passie voor toneel willen delen.

Ik heb daar niet voor gestudeerd ... Wij ook niet en toch zetten wij elk jaar weer een productie op de planken. Waarom jij dan niet?

En geloof ons maar, het ´type´ toneelspeler bestaat niet, dat zal je snel merken. Iedereen is van harte welkom bij ons: jong of oud, vrouw of man, Perenaar/Wijchmalenaar of niet, ... de planken zijn er voor iedereen.

Ik pas niet in de groep ... Tja, dan ben je waarschijnlijk de eerste want comediA staat open voor iedereen.

Zie je mij daar al staan ... Natuurlijk en waarom niet? Er heeft nog nooit iemand ´misstaan´ op onze planken.

Misschien toch iets voor mij, wat nu ... Heel eenvoudig: heb je interesse om ook zelf eens op de planken te staan, twijfel dan niet langer en neem contact op met Lily Vranken, onze verantwoordelijke voor het artistieke comité (Tel. 011 63 17 90) .

Wij willen bij deze gelegenheid dan ook komaf maken met een aantal foute veronderstellingen. Zoals daar zijn ... Ik heb daar geen talent voor ... Flauwekul natuurlijk, iedereen die het wil proberen moet de kans krijgen en zal zichzelf bewijzen.

Of je spreekt vanavond gewoon iemand aan. Niet vergeten, hé!

-8-


De machine van comediA Het toneelpubliek ziet en hoort wat er op de planken gebeurt. Er zijn echter nog veel meer mensen bij de productie betrokken. Laat ze straks delen in jouw applaus. Ze verdienen het.

Artistiek comitĂŠ

Promotie

Thomas Vanhove en Lily Vranken.

Jochen Didden, Koen Wellens en Thomas Vanhove.

Catering

Sponsoring

Rozette Cillen, Tine Houben, Suzan Agten, Veronik Truyens en Ludo Vandael.

De leden van comediA.

Decor

Johnny - Den John - Hayen.

Regie

Boudewijn Grieten, Avy Geelen, Ludo Vandael, Piet Plas, Jos Symons, Frens Kelchtermans, Bram Schoofs, Jef Ulenaers en Johan Poorters.

Regie-assistentie

Foto’s

Reservaties en zaalbeheer

Ricky Schreurs.

Bart Tilmans en Jochen Didden.

Suzan Agten en Johan Poorters.

Productieverantwoordelijken

Techniek

Nele Poorters, Veronik Truyens en Marie Vanoeteren.

Ludo Vandael en Joris Bollen.

-9-


Met dank aan

Gielen-Wellens Rina

Garage Kerkhofs Gert Industrieweg 12 - Peer Tel. - Fax 011 74 86 30


Met dank aan

Pearle Opticien

Thuisverpleging W. Pepels


www.comediapeer.be

Programmaboekje hartelijk gecondoleerd 2016 2017 grote versie  
Programmaboekje hartelijk gecondoleerd 2016 2017 grote versie  
Advertisement