Page 1

VORMING VOOR

VOLWASSENEN NAJAAR 2019

VORMING VOOR

VOLWASSENEN


Volkshogeschool Waas-en-Dender Vorming voor volwassenen Halfjaarlijks tijdschrift Jaargang 16 ­– nr. 2 September, oktober, november, december, januari Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas T. 03 775 44 84 waas-en-dender@vormingplus.be www.vormingplus.be/waas-en-dender BE33 8916 7404 6946

Vormingplus Waas-en-Dender is erkend als regionale volkshogeschool door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


VOORWOORD

‘De toekomst is niet iets om gewoon op te zitten wachten. De toekomst kan veranderd, gebouwd worden. Om de toekomst op te bouwen moet je de inspanning durven doen van verbeelding. Durven dromen wat de verschillende andere toekomsten zouden kunnen zijn.’ zegt architecte Paola Viganò op het einde van de documentaire Plannen voor plaats. In deze documentaire nemen Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Nick Balthazar ons mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. De hele documentaire kan je tijdens het najaar op tal van plaatsen in onze regio gaan bekijken, aansluitend op de documentaire nodigen we je uit om samen verder te dromen en in gesprek te gaan. Ook op tal van andere plaatsen en momenten nodigen we je uit om samen met ons te dromen, of je te laten inspireren. Over alternatieve woonvormen en commons, over geluk en gezondheid voor iedereen, over met plezier ouder worden, over op vakantie gaan met je smartphone. Over varkens (op ons bord en in de kunst).

Dit najaar geven we ook aandacht aan verlies en rouw. Met Rik Pinxten kijken we in het CC Belgica hoe rituelen ons helpen omgaan met verlies, in de bibliotheek van Sint-Niklaas zoeken we hoe kunstenaars omgaan met verlies en hoe literatuur en muziek ons troost kunnen bieden. In een aantal dienstencentra bieden we informatie over het zelf regelen van je levenseinde. In Antwerpen bezoeken we een expo over vreugde en verdriet. Verder dagen we je ook graag uit. Om in dialoog te gaan (op één van onze Babbelonië bijeenkomsten of op de lezing over dialoog in een veranderende wereld), om je creatief te uiten, om na te denken over schuld en boete in de gevangenis van Beveren, om vegetarisch te koken en te feesten, om te ontspullen. Om duurzamer te leven. Om de inspanning te doen om je een andere toekomst te verbeelden. Om er niet gewoon op te wachten. Om er werk van te maken.

Koen Van de Merckt Coördinator


© Tom Verhoeven

‘De stad waar mijn vader slager was, werd genaamd naar Vadertjes Klaas – de baardige held van een bloederig relaas’ begint Tom Lanoye zijn gedicht dat hij schreef voor het project Talen kleuren de wereld. Vormingplus werkte graag mee aan dit project dat door de stad Sint-Niklaas georganiseerd werd. Een diverse groep Sint-Niklazenaren ging onder leiding van regisseur Nelle De Maeyer aan de slag met het gedicht. Op 2 juni stonden ze samen met Tom op het podium van De Foyer. Een eigenzinnig verslag van het project én het gedicht van Tom Lanoye vind je terug in de door Tim Polfliet mooi vormgegeven publicatie. De eerste vijf mensen die ons een mailtje sturen met als titel ‘Geen half pond saucissen cadeau’ ontvangen gratis de publicatie. Vergeet je adres niet te vermelden a.u.b. Scan deze code met je smartphone om het hele gedicht te lezen, of surf naar onze Facebook pagina.


6

28

Samenleving

Duurzaamheid, milieu & natuur

38

44

Kunst & cultuur

Persoon & relaties

52

56

Zingeving & filosofie

Gezondheid & zorg

60

68

Creatief & techniek

Wetenschap & multimedia

78

84

Dicht bij de deur

Praktische informatie

86 Kalender


"PRIMA SESSIE. STIMULEERT OM TE DENKEN OVER SAMENLEVING DE PROBLEMATIEK EN REFLECTIE NAAR ONZE LOKALE SAMENLEVING."

SAMENLEVING

HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL EN PALESTINA De Palestijnse gebieden bestaan uit de Westelijke Jordaanoever, met Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Israël controleert echter 60% van de Westoever en annexeerde Oost-Jeruzalem. Het houdt ook een scheidingsbeleid tussen de Westoever en de Gazastrook in stand, ondanks zijn verplichtingen onder het Oslo-akkoord om een territoriale eenheid mogelijk te maken. In 2012 kreeg Palestina het statuut van waar­ nemersstaat bij de VN. Deze internationale erkenning verandert niets aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden die een normaal sociaal en economisch leven onmogelijk maken. Is er nog een uitweg?

DO 7/11 19U30 > 22U00 JOC LEBBEKE LEO DUBOISSTRAAT 40 LEBBEKE € 8,50│€ 4,25 I.S.M. CC DE BIEKORF BEGELEIDING FREDERICK SWINNEN – MEDEWERKER BROEDERLIJK DELEN

6

VORMINGPLUS


DE VEELZIJDIGHEID VAN MAROKKO REISVERSLAG MET PLAATS VOOR POLITIEK, MODE, ETEN EN MUZIEK Marokko is een veelzijdig land. We genieten van beelden en uitleg bij het reisverhaal van fietsreiziger Stefaan Segaert. Hij nam in april 2019 de boot vanuit Sète in Frankrijk en verkende de streek rond Al Hoceima en Nador. We krijgen ook uitleg bij de politieke onrust in de Rif. De stad Sint-Niklaas heeft een zusterband met Al Hoceima. Twee studenten getuigen over een ziekenhuisstage in Al Hoceima. Vrouwen­vereniging Shahinaz toont ons kledij en juwelen uit de Marokkaanse traditie, verbonden met rituelen als huwelijk en geboorte. We genieten ook van lekkere hapjes en muziek.

LEREN VAN COMMONS IN ANTWERPEN WAT BURGERS IN BEWEGING ZETTEN Koen Wynants is gefascineerd door allerlei gemeenschapsgedreven projecten. Veel Antwerpenaars zetten immers heel veel in beweging. Ze maken een verschil rond voedsel, energie, mobiliteit, publieke ruimte... Op deze wandeling in het centrum van de stad bezoeken we enkele van die projecten. Wat zijn hun sterktes en wat zou er beter kunnen? Waar kan de stad een tandje bijsteken? Na afloop blijven we op eigen kosten nog even nakaarten bij een betaalbaar hapje voor wie wil. We spreken af in de lokettenzaal van het station Antwerpen-Centraal. Deze stadswandeling kadert in een tweeluik met een lezing van Dirk Holemans op 22 oktober. Daarvoor dien je apart in te schrijven. Noodnummer de dag zelf: 0468 114 052.

VR 27/9 19U00 > 22U00

ZA 26/10 10U00 > 13U00

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

STATION ANTWERPEN-CENTRAAL KONINGIN ASTRIDPLEIN 27 ANTWERPEN

€ 6│€ 3

€ 8│€ 4

I.S.M. SHAHINAZ VROUWENWERKING, STAD SINT-NIKLAAS, HBO5 VERPLEEGKUNDE SINT-CAROLUS BEGELEIDING STEFAAN SEGAERT – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

I.S.M. CC LOKEREN, GROS LOKEREN, MASEREELFONDS LOKEREN, OIKOS BEGELEIDING KOEN WYNANTS – BEZIELER COMMONS LAB ANTWERPEN

SAMENLEVING

7


SAMENLEVING

de Elke laatste dinsdag van eren maand vinden in Lok plaats. De debatten en lezingen : Noorders div zijn en oek invalsh tionale rna inte , atie ocr Zuid, dem politiek, Europa…

8

VORMINGPLUS

OVER HET RECHT OM MENS TE ZIJN AMNESTY AAN HET WOORD Na WO II namen de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. 30 artikels sommen de basisnoden van ieder mens op, i.v.m. welzijn, identiteit, veiligheid en vrijheid. Zeven decennia na het aannemen van de Verklaring worden mensenrechten nog altijd vanuit allerlei hoeken uitgedaagd. Wies De Graeve neemt de handschoen op en presenteert vol overtuiging het alternatief. Aan de hand van zeven concrete thema’s illustreert hij dat mensenrechten geen hol en theoretisch concept zijn, maar dat ze de kracht hebben om de weg te effenen voor meer rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid.

OP GROND VAN SAMENWERKING DIRK HOLEMANS OVER DE GROND VAN DE ZAAK Al meer dan twee eeuwen wordt grond geprivatiseerd, verkaveld en vermarkt. En al even lang zijn er schuchtere pogingen om dat proces te stoppen of om te keren – denk aan pacht, sociale woningbouw, natuurherstel of stadsvernieuwing. Dirk Holemans toont praktijken waarin mensen gezamenlijk optreden als de publieke overheid én de markt tekortschieten. Na de pauze laten we de boeren van de Vierklaver aan het woord, die recent in een zaak i.v.m. grond tegenover Fernand Huts stonden. Deze lezing kadert in een tweeluik met een Antwerpse stadswandeling rond commons op 26 oktober. Daarvoor dien je apart in te schrijven.

DI 24/9 20U00 > 22U30

DI 22/10 20U00 > 22U30

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

€ 6,50│€ 3,25

€ 6,50│€ 3,25

I.S.M. AMNESTY INTERNATIONAL LOKEREN, CC LOKEREN, GROS LOKEREN, MASEREELFONDS LOKEREN BEGELEIDING WIES DE GRAEVE – DIRECTEUR AMNESTY VLAANDEREN

I.S.M. CC LOKEREN, GROS LOKEREN, MASEREELFONDS LOKEREN, OIKOS BEGELEIDING DIRK HOLEMANS – DIRECTEUR OIKOS


GELUK EN GEZONDHEID VOOR IEDEREEN, EEN UTOPIE? 10 JAAR WIJK– GEZONDHEIDS­ CENTRUM Gezondheidseconoom Lieven Annemans gelooft niet in zwak versus sterk en ruilt zwart-wit graag in voor nuance. Zijn stelling: we hebben duurzaam geluk nodig. Een lezing over standvastige tevredenheid, over de relatie tussen geld en geluk, over gelukspieken en verzadigingspunten. De tiende verjaardag van het wijkgezondheidscentrum in Lokeren is ook een goede gelegenheid om samen met de professor na te denken over hoeveel onze gezondheid mag kosten. Hoe kunnen we gezondheid positief beïnvloeden voor zoveel mogelijk mensen? En wat kunnen we leren uit andere landen?

OVER NATIONALISME EN POPULISME VINCENT SCHELTIENS FILEERT HET POLITIEKE BEDRIJF Natie en identiteit als dam tegen internationale turbulentie, gesymboliseerd door het aankloppen van vluchtelingen. Het is niet alleen het recept van radicale minderheidsformaties. Het is de fond de commerce geworden van onderling zeer verschillende politieke formaties die er elk in hun eigen land een aanzienlijke aanhang mee verwierven en intussen in een aantal lidstaten ook mee besturen. Dat laatste is, naast Hongarije, bijvoorbeeld ook het geval voor Polen, Italië, Oostenrijk en België.

DI 26/11 20U00 > 22U30

DI 28/1 20U00 > 22U30

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

€ 6,5│€ 3,25

€ 6,50│€ 3,25

I.S.M. CC LOKEREN, GEZONDHEIDSCENTRUM LOKEREN, GROS LOKEREN, MASEREEL­ FONDS LOKEREN BEGELEIDING LIEVEN ANNEMANS – GEZONDHEIDSECONOOM EN ONDERZOEKER

I.S.M. ATHENEUM LOKEREN, CC LOKEREN, GROS LOKEREN, MASEREELFONDS LOKEREN BEGELEIDING VINCENT SCHELTIENS – DOCTOR IN DE GESCHIEDENIS

SAMENLEVING

9


RONDOM PRISON

SAMENLEVING

STADSWANDELING MISDAAD EN STRAF DOOR DE EEUWEN HEEN Hoe zit het met de geschiedenis van rechtspraak en strafrecht in Beveren? Waarvoor werd de schandpaal, die nog steeds op de markt te vinden is, gebruikt? Gemeentearchivaris Carine Goossens en erfgoedmedewerker Bert Verwerft nemen je mee op een wandeling doorheen de tijd. Het traject brengt ons via het vredegerecht naar de markt. We staan stil bij de lokale geschiedenis, goed gestoffeerd door allerhande anekdotes en prikkelende weetjes.

Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

Luc Vervaet voert al jarenlang een strijd tegen de ideologie van de gevangenis. Waarom sluiten we nog steeds mensen op? Om ze te straffen, om er betere mensen van te maken, of om onszelf veiliger te voelen? En lukt dat? Of hoe zou het anders moeten? De ex-gevangenisleraar geeft ons zijn visie op het Belgische gevangeniswezen, en hoe eruit te ontsnappen.

ZA 5/10 10U00 > 12U00

DI 8/10 19U30 > 21U30

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

€ 9│€ 4,50

€ 9│€ 4,50

I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN, GEMEENTEARCHIEF BEVEREN BEGELEIDING GIDS LOCATIE

I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING LUK VERVAET – EX-GEVANGENISLERAAR

We verzamelen om 9u45 in de foyer van Ter Vesten. De wandeling gaat door in alle weersomstandigheden.

10

MINDER TRALIES, MEER MENS?

VORMINGPLUS


CRIME & PUNISHMENT MET GEDETINEERDEN

SLACHTOFFERZORG BIJ DE POLITIE Wie slachtoffer is van een misdrijf, komt in eerste instantie met de politie in aanraking. De sociale dienst van Politiezone Waasland-Noord neemt een uitgebreid takenpakket rond slachtofferschap op zich. Je krijgt te horen wie er in de dienst werkt, maar vooral hoe zij de zaken aanpakken en waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Hoe ziet een verhoorkamer er vanbinnen uit? Waarmee moet je rekening houden als je kinderen verhoort? Waarvoor staan de termen VOS en MOF? Je stapt buiten met een geheel ander beeld van jouw lokale politiezone.

Peter Aers onderzoekt in deze gespreksperformance samen met de deelnemers hoe wij oordelen in groep. Wanneer is iemand schuldig? Welke waarden eigenen wij ons daarbij toe? Welke straf is rechtvaardig? Aan de hand van een casus ga je in confrontatie met je eigen oordelen. Tijdens deze sessie vorm je samen met gedetineerden één groep. Benieuwd naar elkaars waarden en oordelen? Neem dan deel aan deze prachtige afsluiter van onze reeks Rondom Prison. Opgelet: inschrijvingen zijn op naam en kunnen niet doorgegeven worden. Stuur bij je inschrijving een mail met je rijksregisternummer en alle namen die op je identiteitskaart staan. Gelieve minstens een half uur voor aanvang van de activiteit aanwezig te zijn.

Plaats van afspraak: ingang Ter Vesten (of aan het nieuwe politiegebouw indien reeds toegankelijk, dit wordt tijdig meegedeeld).

Creatie: Peter Aers, Bart Capelle, Melissa Mabesoone & Dries Warlop Coproductie: Vooruit, Kaap en Work­space­ brussels. Met dank aan: Winny Ang, Wim Cuyvers en Kristof Van Rossem

ZA 19/10 10U00 > 12U00

DI 22/10 17U00 > 20U00

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

GEVANGENIS BEVEREN-WAAS SCHAARBEEKSTRAAT 2 BEVEREN-WAAS

€ 9│€ 4,50

€ 14│€ 7

I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN, SOCIALE POLITIE VAN POLITIEZONE WAASLAND-NOORD BEGELEIDING MEDEWERKERS SOCIALE POLITIE VAN POLITIEZONE WAASLANDNOORD

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, DE RODE ANTRACIET VZW, GEVANGENIS BEVEREN-­ WAAS BEGELEIDING PETER AERS – PERFORMER EN KUNSTENAAR

SAMENLEVING

11


BEZOEK HET ATELIER VAN BEELDHOUWER EN KUNSTSMID PAUL DEKKER

SAMENLEVING

PAKKET Verrassende onderwerpen en boeiende sprekers, dat is het recept van deze lezingenreeks. Gezondheid, wetenschap, politiek of kunst, Prikkels verruimt keer op keer je blik op de wereld. Tijdens vier vrijdagen staat een ander thema op het menu, deskundig aangesneden door een gastspreker. Schrijf per keer in. Of kies voor veelzijdigheid en proef van het volledige pakket, dan krijg je 2 euro korting per activiteit.

4 VRIJDAGEN (REEKS) 4/10 10U00 > 12U00 25/10, 22/11 EN 17/1 9U30 > 12U00 € 26│€ 13 I.S.M. BIBLIOTHEEK TEMSE

12

VORMINGPLUS

Naast kunstsmid is Paul Dekker ook een rasechte beeldhouwer. Hij werkt in steen, hout, brons en ijzer. Zijn werken zijn figuratief of abstract. Beeldhouwen is een discipline met een enorm spectrum aan technieken; steenhouwen, smeden, koperslagen, keramiek, houtsnijden... Maar ook in het gebruik van materialen en hun onderlinge combinaties is er een enorme keuze; natuursteen, hout, metaal, keramiek, kunststof... Maar ook vormen die in de natuur of uit de industrie zijn ontstaan, zijn bruikbaar bij het maken van beelden, assemblages en installaties.

VRIJ 4/10 10U00 > 12U00 ATELIER PAUL DEKKER RUISSTRAAT 113 TEMSE € 8.50│€ 4.25 I.S.M. BIBLIOTHEEK TEMSE BEGELEIDING PAUL DEKKER – BEELDHOUWER, KUNSTSMID


ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE WORDT DE COMPUTER SLIMMER DAN DE MENS?

EEN BIJZONDERE RELATIE GROOTOUDERS EN KLEIN­ KINDEREN

STAPVOETS WIJZER WORDEN EEN PELGRIMS­ TOCHT, WEG VAN DE BURNOUT

Kunstmatige intelligentie staat voor de deur. Er bestaan toepassingen van slimme computers in diverse sectoren zoals risico-­ inschatting bij verzekeringen, medische diagnoses en gerechtelijke beslissingen. Wat is artificiële intelligentie? Hoe kunnen we ons verzekeren van de voordelen van artificiële intelligentie vooraleer deze A.I. fundamenteel in ons dagelijks leven verankerd is? Wordt een slimme computer een gevaar voor de mens?

Kleinkinderen spelen een belangrijke rol in het leven van grootouders en ook omgekeerd. De relatie tussen beide kent vele gezichten en is bijzonder. Oma en opa zijn vaak een unieke vertrouwenspersoon voor hen. In deze vorming staan we stil bij de betekenis die het hebben van kleinkinderen heeft. Wat betekent grootouder worden of zijn voor jou? Hoe kan je de relatie met je kleinkinderen positief en warm beleven? Wat heb je hen als groot­ ouder te bieden? Wat kan je van hen leren? Hoe stel je grenzen en hoe sluit je wel of niet aan bij de opvoeding door de ouders?

VRIJ 25/10 9U30 > 12U00

VRIJ 22/11 9U30 > 12U00

VRIJ 17/1 9U30 > 12U00

BIBLIOTHEEK TEMSE OEVERSTRAAT 15 TEMSE

BIBLIOTHEEK TEMSE OEVERSTRAAT 15 TEMSE

BIBLIOTHEEK TEMSE OEVERSTRAAT 15 TEMSE

€ 8,50│€ 4,25

€ 8,50│€ 4,25

€ 8,50│€ 4,25

I.S.M. BIBLIOTHEEK TEMSE BEGELEIDING DIRK VAN DYCK – EM. PROF. FYSICA UANTWERPEN, OPRICHTER VISIELAB, AUTEUR

I.S.M. BIBLIOTHEEK TEMSE BEGELEIDING KATHLEEN GHEQUIERE – MEDEWERKER VORMINGS­ CENTRUM OPVOEDING EN KINDEROPVANG VCOK

I.S.M. BIBLIOTHEEK TEMSE BEGELEIDING FREDERIK CLAEYS – AUTEUR EN LEVENSKUNSTENAAR

Een beklijvend reisverhaal van een vader van twee. Na een topjaar als festivalorganisator is het tijd om te herbronnen. Zoals veel moderne pelgrims is Frederik Claeys ongelovig. Waarom dan naar het vrome Compostela stappen? Spreekt de van oorsprong heidense weg tot de verbeelding? Tot het laatste moment weet hij niet waar zijn tocht zal eindigen. Uiteindelijk keert hij terug naar huis met een rugzak vol levenslessen. Van zijn burnout is geen sprake meer. Frederik deelt zijn belangrijkste inzichten en frappantste anekdotes.

SAMENLEVING

13


SAMENLEVING

DE WONDER­ KERMIS IN POËZIE “Een wonder – kijk maar om je heen: de alomtegenwoordige wereld.” (Wislawa Szymborska).

PAKKET Verrassende onderwerpen en boeiende sprekers, dat is het recept van deze lezingenreeks. Gezondheid, wetenschap, politiek of kunst, Prikkels verruimt keer op keer je blik op de wereld. Tijdens vier vrijdagen staat een ander thema op het menu, deskundig aangesneden door een gastspreker. Schrijf per keer in. Of kies voor veelzijdigheid en proef van het volledige pakket, dan krijg je 2 euro korting per activiteit.

4 VRIJDAGEN (REEKS) 27/9, 18/10, 8/11 EN 13/12 09U30 > 12U00

Wil jij ook weer even de vreugde en de tinteling van verwondering voelen? Duik je mee in de woorden van gedichten die je wonderen laten beleven en je een nieuwe kijk op de wereld bezorgen? We kruipen bijna twee uur lang in de poëzie van Szymborska, Wigman, Neruda, Van Ostaijen, Zagajewski en anderen. We luisteren, lezen, genieten en praten over wat ons raakt in deze gedichten. Want poëzie heeft de kracht om je onverwacht de verrassend andere kant van dingen te laten zien.

VRIJ 27/9 9U30 > 12U00

€ 35│€ 17,50

DE CORRIDOR OLMENLAAN WETTEREN

I.S.M. DE CORRIDOR

€ 12│€ 6 I.S.M. DE CORRIDOR BEGELEIDING ILSE WEBER – GIDS POËZIECENTRUM GENT

14

VORMINGPLUS


HET LEVEN VAN MENSEN IN ARMOEDE Armoede blijft voor sommige mensen de dag van vandaag een realiteit, ook in Wetteren. Mensen in armoede hebben onvoldoende toegang tot basisrechten. Uitsluitingsmechanismen zorgen ervoor dat zij andere kennis en vaardigheden opbouwen dan de rest van de samenleving. Het ontbreekt aan voeling met elkaars leefwereld, elkaars gevoelens en verwachtingen, elkaars waarden en normen... De Wetterse armoede­ organisaties De Katrol en PWO stellen hun werking voor. Het Sociaal Huis zorgt voor een algemene duiding van de armoedeproblematiek in Wetteren.

JOHAN BRAECKMAN OVER HET GEDACHTEGOED VAN ETIENNE VERMEERSCH Professor Etienne Vermeersch, die in januari 2019 overleed, was een van Vlaanderens bekendste intellectuelen. Hij had scherpe, heldere en bijzonder goed geïnformeerde opinies over kwesties zoals religie, wetenschap, cultuur en politiek. In deze lezing gaan we, aan de hand van zijn geschriften, in op zijn ideeën en standpunten. Johan Braeck­man was jarenlang de assistent van professor Vermeersch. Toen die op emeri­taat ging, nam Johan Braeckman zijn leeropdrachten over. Ze publiceerden samen het boek De rivier van Herakleitos: een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte.

BEZOEK AAN DE HEILIG HART BROUWERIJ IN DE KERK VAN KWATRECHT De ontwijde kerk van Kwatrecht biedt sinds 2017 onderdak aan de Heilig Hart Brouwerij van Hans Dusselier en zoon Victor. We ma­ ken kennis met de brouwers en worden rondgeleid in de brouwerij. We proeven enkele van hun artisanale bier­ en, maar daarnaast kan je er ook overheerlijke natuur­ lijke wijnen en sake’s vinden. De brouwers gebruiken hier­voor geen additieven, waardoor ze de expressie van de natuur garanderen. Dit alles gebeurt in een uniek kader.

VRIJ 18/10 9U30 > 12U00

VRIJ 8/11 9U30 > 12U00

VRIJ 13/12 9U30 > 12U00

DE CORRIDOR OLMENLAAN WETTEREN

DE CORRIDOR OLMENLAAN WETTEREN

HEILIG HART BROUWERIJ BRUSSELSESTEENWEG 85A WETTEREN

€ 6│€ 3

€ 12│€ 6

€ 13│€ 6,50

I.S.M. DE CORRIDOR, DE KATROL, PWO WETTEREN, SOCIAAL HUIS WETTEREN, TAO ARMOEDE BEGELEIDING CYNTHIA HOSTE – ERVARINGSDESKUNDIGE TAO ARMOEDE

I.S.M. DE CORRIDOR BEGELEIDING JOHAN BRAECKMAN – FILOSOOF EN HOOGLERAAR WIJSBEGEERTE UGENT

I.S.M. HEILIG HART BROUWERIJ BEGELEIDING HANS DUSSELIER – BROUWER

SAMENLEVING

15


BEZOEK AAN HET FELIXPAKHUIS VOOR DE EXPO VREUGDE EN VERDRIET

SAMENLEVING

PAKKET Verrassende onderwerpen en boeiende sprekers, dat is het recept van deze lezingenreeks. Gezondheid, wetenschap, politiek of kunst, Prikkels verruimt keer op keer je blik op de wereld. Tijdens vier donderdagen staat er telkens een ander thema op het menu, deskundig aangesneden door een gastspreker. Schrijf per keer in. Of kies voor veelzijdigheid en proef van het volledige pakket. Dan krijg je 2 euro korting per activiteit.

4 DONDERDAGEN (REEKS) 10/10, 7/11, 12/12 EN 23/1

16

VORMINGPLUS

Vrijheid. Ontlading. Feest. Op vier september 1944 wordt Antwerpen bevrijd. De eerste vreugdevolle bevrijdingsdag vloeit over in negen lange bevrijdingsmaanden. Angst voor bommen en vernieling, honger door voedseltekort en bezorgdheid – over het lot van geliefden ergens ver weg – komen in de plaats. De geschiedkundige tentoonstelling zoomt ook in op universele thema’s zoals angst en onveiligheid. Want de link naar vandaag is nooit ver weg. In een tweede herdenkingsruimte staan we stil bij wat vrijheid vandaag betekent voor ons en voor mensen in oorlogsgebieden. Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

DO 10/10 10U00 > 11U30 OF 11U30 > 13U00

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

FELIXARCHIEF ANTWERPEN OUDELEEUWENRUI 29, 6DE VERDIEPING ANTWERPEN

€ 16│€ 8

€ 6│€ 3

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, BIB BEVEREN

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, BIB BEVEREN BEGELEIDING GIDS LOCATIE


ELEKTRICITEIT IN BELGIË UITDAGINGEN EN MOGELIJK­ HEDEN

DAVID CRIEKEMANS OVER EEN WERELD IN GEOPOLITIEKE TRANSITIE

JOHAN BRAECK­MAN OVER KRITISCH DENKEN

De geplande sluiting van de kerncentrales en de omschakeling naar hernieuwbare energie zijn grote uitdagingen. Kernfysicus Nathal Severijns bespreekt het aandeel van de diverse soorten energie in onze elektriciteitsmix. Hoe zit het met de kerncentrales en met die scheurtjes? Bieden waterstof of thorium een oplossing? Wat met batterijen, het smart grid en de beschikbaarheid van grondstoffen? Moeten we inzetten op het invoeren van meer elektriciteit uit onze buurlanden en is de bevoorrading dan nog wel betaalbaar en gegarandeerd? Hoe spelen de klimaatdoelstellingen in dit alles een rol?

Tussen 2011 en 2019 ging onze wereld door een geopolitieke transformatie. Voor Europa lijken zekerheden over veiligheid en economie onderuit te gaan. Tegelijk is het economische model op basis van fossiele brand­ stoffen aan zijn laatste decennia begonnen. Europa’s buitenlands beleid kan niet langer in exclusieven met de VS denken. In de nieuwe geopolitiek-multipolaire wereld voert Brussel een balanspolitiek met diverse ‘polen’: Washington, Moskou, Beijing, Tokio en Londen. In een scherpe geopolitieke analyse bespreekt Criekemans gevaren en kansen, met ruimte voor vragen en discussie.

DO 7/11 10U00 > 12U30

DO 12/12 10U00 > 12U30

DO 23/1 10U00 > 12U30

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

€ 6│€ 3

€ 6│€ 3

€ 6│€ 3

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, BIB BEVEREN BEGELEIDING NATHAL SEVERIJNS – FYSICUS KU LEUVEN

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, BIB BEVEREN BEGELEIDING DAVID CRIEKEMANS – PROF. INTERNATIONALE POLITIEK EN VEELGEVRAAGD COMMEN­ TATOR OP RADIO EN TV

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, BIB BEVEREN BEGELEIDING JOHAN BRAECKMAN – FILOSOOF EN HOOGLERAAR WIJSBEGEERTE UGENT

Hoewel de menselijke soort onbetwistbaar intelligent is, valt evenmin te ontkennen dat we kwetsbaar zijn voor irrationalisme. Ook in de 21ste eeuw, ondanks de aantoonbare betrouwbaarheid van de wetenschappelijke methodes, blijven veel mensen geloof hechten aan pseudowetenschap, bijgeloof en complottheorieën. We onderzoeken wat hiervan de oorzaken zijn en leggen de klemtoon op de mentale valkuilen waarin we terechtkomen door de normale werking van onze psychologische vermogens.

SAMENLEVING

17


SAMENLEVING

ASBEST IN DETAIL BEKEKEN Sint-Niklaas wordt soms smalend de asbesthoofdstad van Vlaanderen genoemd. Maar wat doet asbest juist? Wat gebeurt er met het lichaam als het in contact komt met de stof? Lokale longarts Koen Deschepper informeert over de meest bekende aandoeningen veroorzaakt door blootstelling aan asbest, en over de aanpak van longvlieskanker. Prof. emeritus Benoit Nemery benadert – als arts-toxicoloog – de proble­ matiek vanuit de volksgezondheid, met inbegrip van preventie en vergoeding van slachtoffers. Achteraf is er ruimte voor vragen.

DO 21/11 19U30 > 22U00 VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS € 6│€ 3 I.S.M. STOFFVZW, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING BENOIT NEMERY – PROFESSOR EMERITUS AAN DE KU LEUVEN EN PNEUMOLOOG KOEN DESCHEPPER – LONGARTS THORACALE ONCOLOGIE VERBONDEN AAN AZ NIKOLAAS

18

VORMINGPLUS


ASBEST LEUGENS, CHANTAGE EN MENSENLEVENS Eric Jonckheere verloor vier familieleden aan de asbestproblematiek en vecht sindsdien tegen de geweten­loze asbestindustrie. Asbestbesmetting kan tot veertig jaar zonder symp­ tomen sluimeren en dan plots uitbreken met snelle dodelijke gevolgen. Er bestaat nog steeds geen levensreddende remedie. In België lijkt het te beteren, maar in landen als India, Ghana en Rusland wordt nog steeds asbest geproduceerd onder het mom van werkgelegenheid. De echte drijfveer zijn de enorme winsten die er met dit relatief gemakkelijk te vervaardigen product te maken zijn.

DI 3/12 19U30 > 21U30 CC BELGICA KERKSTRAAT 24 DENDERMONDE € 9│€ 4,50 I.S.M. DIENST MILIEU EN PLATTELAND DENDERMONDE BEGELEIDING ERIC JONCKHEERE – AUTEUR, VOORZITTER ABEVA (VERENIGING VOOR ASBESTSLACHTOFFERS)

SAMENLEVING

19


SAMENLEVING

INTERCULTURELE ONTMOETING

19 DINSDAGEN 3/9 > 28/1 9U00 > 11U00

Anderstaligen en Nederlandstaligen praten in groepjes over alledaagse onderwerpen: kinderen en ouderen, feesten, ziekte en gezondheid, werk… Soms gaan ze op stap, bezoeken ze een organisatie of koken ze samen. Heb je zin in boeiende gesprekken? Om mensen (beter) te leren kennen? En om samen Nederlands te oefenen? Welkom in Babbelonië! We komen elke week samen. Inschrijven is niet nodig, je kiest zelf wanneer het past om langs te komen.

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

(niet op 29/10, 24/12 en 31/12)

GRATIS I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, OCMW SINT-NIKLAAS, STAD SINT-NIKLAAS BEGELEIDING ELS BOUCHIER – VORMINGSWERKER

19 DONDERDAGEN 5/9 > 30/1 13U15 > 15U15 (niet op 31/10, 26/12 en 2/1)

ONTMOETINGSHUIS DE KOLLEBLOMME DE DECKERSTRAAT 3 ZELE GRATIS I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, GEMEENTEBESTUUR ZELE, WELZIJNSSCHAKELS ZELE BEGELEIDING SARA MOENS – VORMINGSWERKER

20

VORMINGPLUS


19 DONDERDAGEN 5/9 > 30/1 9U00 > 11U00

19 VRIJDAGEN 6/9 > 31/1 9U00 > 11U00

(niet op 31/10, 26/12 en 2/1)

(niet op 1/11, 27/12 en 3/1)

LDC ZILVERPAND NIEUWBURCHT 10 DENDERMONDE

LDC DE KOFFIEBRANDERIJ MOLENSTRAAT 50 WETTEREN

GRATIS

GRATIS

I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, LDC ZILVERPAND, STAD DENDERMONDE BEGELEIDING SARA MOENS – VORMINGSWERKER

I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, LDC DE KOFFIEBRANDERIJ, SOCIAAL HUIS WETTEREN, VLUCHTELINGENWERKGROEP WETTEREN BEGELEIDING SARA MOENS – VORMINGSWERKER

19 VRIJDAGEN 6/9 > 31/1 9U00 > 11U00

19 VRIJDAGEN 6/9 TOT 31/1 9U00 > 11U00

(niet op 1/11, 27/12 en 3/1)

(niet op 1/11, 27/12 en 3/1)

SOCIALE CAMPUS BEVEREN PAREINLAAN 1 BEVEREN-WAAS

LDC ‘T ACHTERPOORTJE KOUTERSTRAAT 1 TEMSE

GRATIS

GRATIS

I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, GEMEENTE BEVEREN BEGELEIDING DIANNE NUYTS – VORMINGSWERKER

I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, INTEGRATIEDIENST TEMSE, LDC ‘T ACHTERPOORTJE BEGELEIDING ELS BOUCHIER – VORMINGSWERKER

SAMENLEVING

21


SAMENLEVING

PERSEPOLIS, IRAN ANDERS BEKEKEN IRAN IN DE KIJKER Persepolis is het meermaals bekroonde levensverhaal van Marjane Satrapi, die opgroeit na de islamitische revolutie in Iran, naar het Westen uitwijkt om te studeren en vervolgens terugkeert naar haar vaderland. De negenjarige Satrapi en haar familie zijn in eerste instantie voorstanders van de Iraanse revolutie, maar al gauw blijkt dat die tot een nog veel repressiever beleid dan dat van de afgezette Sjah leidt. We starten met een korte rondleiding in het Rode Kruis Opvangcentrum. Deze filmvoorstelling kadert in een tweeluik met Kennismaking met Iran. Daarvoor dien je apart in te schrijven.

VR 15/11 19U00 > 21U30 OPVANGCENTRUM RODE KRUIS KASTEELSTRAAT 8 SINT-NIKLAAS €2 I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, OPVANGCENTRUM RODE KRUIS, OPVANGCENTRUM WESTAKKERS BEGELEIDING STEFAAN SEGAERT – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

22

VORMINGPLUS


KENNISMAKING MET IRAN NIEUWKOMER IN DE KIJKER 40 jaar na de Iraanse revolutie is repressie nog alomtegenwoordig. Omid vluchtte in 2010 voor zijn leven. De jonge Brusselse filmmaker Jasper Rooselaer bracht zijn verhaal in beeld in de korte docu Van Mashad naar Brussel. De Belgisch-Iraanse Nilufar Ashtari onderzocht in haar doctoraat de link tussen vrouwen, politiek en film in haar land van herkomst. Vandaag is ze de bezieler van No Iran War. Door haar activisme tracht Ashtari de propaganda en eenzijdige beeldvorming in de media rond Iran te doorprikken en te plaatsen in een geopolitieke context. We genieten ook van de Iraanse keuken, en starten met een rondleiding op het domein. Naast deze kennismaking is er ook de filmvoorstelling Persepolis. Daarvoor dien je apart in te schrijven.

VR 29/11 19U00 > 22U00 OPVANGCENTRUM WESTAKKERS GROTE BAAN 111 SINT-NIKLAAS € 8│€ 4 I.S.M. AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING, OPVANGCENTRUM RODE KRUIS, OPVANGCENTRUM WESTAKKERS BEGELEIDING NILUFAR ASHTARI – IRAANS-BELGISCHE VREDESACTIVIST

SAMENLEVING

23


SAMENLEVING

SLAM POËZIE SCHERP GEBRACHT

24

TEN STRIJDE TEGEN ARMOEDE

Esohe Weyden is jong, getalenteerd en weet wat ze wil. Met haar Nigeriaanse en Belgische roots groeide ze op in een gemengde omgeving. Op zoek naar haar identiteit ontdekte ze de slam poëzie, en op ritmische wijze vormt ze gevoelens, emoties en taboes die anderen niet durven uitspreken, om tot poëzie. Haar voorstelling drukt uit waar bij anderen woorden tekort schieten. Achteraf is er mogelijkheid tot vragen stellen.

Julien Van Geertsom bouwde jarenlang het federaal armoedebestrijdingsbeleid mee uit. We krijgen een verhaal van binnenuit – persoonlijk en geëngageerd – over de OCMW’s, kinder­ armoede, de automatische toekenning van rechten, voedselbedelingen, de verhoging van de uitkeringen, ervaringsdeskundigen, dakloosheid en nog veel meer. Schepen Sofie Heyrman en opbouwwerker Marjolein Damen reageren kort op zijn verhaal en geven uitleg bij het armoedebeleid in de stad Sint-Niklaas.

DO 3/10 21U00 > 22U30

WO 2/10 19U30 > 22U00

MUZIEKCAFE THALASSA KLEINE LAAN 11 SINT-NIKLAAS

BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS HENDRIK HEYMANPLEIN 3 SINT-NIKLAAS

GRATIS

GRATIS

I.S.M. BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS, MUZIEKCAFE THALASSA, VLAAMS FONDS VOOR DE LETTEREN BEGELEIDING ESOHE WEYDEN – DICHTER, SLAM POËET EN PRESENTATOR

I.S.M. BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING JULIEN VAN GEERTSOM – OUD-VOORZITTER VAN DE POD MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE SOFIE HEYRMAN – SCHEPEN VOOR WELZIJN, DIVERSITEIT EN BURGERZAKEN MARJOLEIN DAMEN – OPBOUWWERKER SAMENLEVINGS­ OPBOUW OOST-VLAANDEREN

VORMINGPLUS


NAAR BUITEN MET DE PSYCHIATRIE! Al te lang heeft de geestelijke gezondheidszorg zichzelf opgesloten tussen de muren van onze instellingen. Psycholoog Peter Dierinck pleit in zijn boek Hoop verlenen voor meer vermaatschappelijking. Hij vraagt meer aandacht voor participatie en inclusie, en geeft een centrale rol aan het begrip herstel. Aan de hand van heel wat praktische voorbeelden toont hij hoe we gastvrije plaatsen kunnen creëren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, met zoveel mogelijk plaats voor wederkerigheid. Laat ‘patiënten’ ook opnieuw weer burgers zijn.

DO 10/10 19U30 > 22U00 PSYCHIATRISCH CENTRUM SINT-HIËRONYMUS DALSTRAAT 84 SINT-NIKLAAS € 9│€ 4,50 I.S.M. DIENST PREVENTIE EN SAMENLEVING, STAD SINT-NIKLAAS, PSYCHIATRISCH CENTRUM SINT-HIËRONYMUS, SIMILES WAAS EN DENDER BEGELEIDING PETER DIERINCK – PSYCHOLOOG IN HET PSYCHIATRISCH CENTRUM GENT-SLEIDINGE SAMENLEVING

25


SAMENLEVING

26

VERKEERT HET ONDERWIJS IN CRISIS?

ALS DE LAATSTE BOOM GEVELD IS, ETEN WE ONS GELD WEL OP

Om de zoveel tijd laait de kritiek op ons onderwijs op. Wat voor zin heeft het om onze jongeren kennis in het hoofd te stampen als ze die in een mum van tijd op hun smartphone kunnen terugvinden? Heel erg veel, vindt Wim Van den Broeck. Gelijke kansen mag geen synoniem zijn voor egalitaire gelijkheid. Thomas Jefferson zei ooit “Er is niets oneerlijker dan de gelijke behandeling van ongelijke mensen”. Een uniek en gewaagd pleidooi tegen het pensée unique in Vlaanderen. Er moet plaats zijn voor dwarsdenkers, binnen en buiten het onderwijs.

Er is iets vreemds aan de hand: ernstige wetenschappers trekken luid aan de alarmbel, terwijl bedrijfsleiders en politici sussend beweren dat de klimaatverandering wordt aangepakt. Veel mensen in de milieu- en arbeidersbeweging stappen daarin mee. Ze geloven dat technologische innovatie, hernieuwbare energie en een slimme fiscaliteit voor een transitie naar een duurzame samenleving kunnen zorgen. Ludo De Witte heeft het gehad met deze zoethoudertjes en pleit voor een systeemwissel. Want een niet-radicale oplossing staat volgens hem gelijk aan geen oplossing.

WO 23/10 19U30 > 21U30

DO 24/10 19U30 > 21U30

CC BELGICA KERKSTRAAT 24 DENDERMONDE

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

€ 9│€ 4,50

€ 9│€ 4,50

I.S.M. CC BELGICA BEGELEIDING WIM VAN DEN BROECK – PROF. DR. IN ONDERWIJS- EN ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE (VUB)

I.S.M. VLAAMS FONDS VOOR DE LETTEREN, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING LUDO DE WITTE – AUTEUR

VORMINGPLUS


OVER WEGWERP­ WERKERS EN KLOTE­ JOBS Socioloog Herman Loos trok zich acht jaar geleden terug uit de ratrace en trok naar Gers in Frankrijk. Hij kwam er in contact met de wereld van de ‘werkende armen’. Zijn ervaringen bundelde hij in een boek getiteld Menselijke grondstof. Over leven op de bodem van de Europese arbeidsmarkt. Ook bij ons is het aantal werkende armen stijgende. Wie zijn zij, en wat doen zij? Herman vertelt zijn verhaal over formulieren, economische natuurwetten, flexibele contracten, flexibele lonen en flexibele levens.

MANU CLAEYS REDT DE DEMOCRATIE Echte democratie is meer dan om de zoveel jaar gaan stemmen. Burgers willen vandaag echt gehoord worden door hun bestuurders en niet alleen geteld. Hierbij ontstaat er soms een kortsluiting in de democratie. Claeys doet een bevlogen en doorwrocht pleidooi voor een veel rijkere invulling van politiek burgerschap, met boeiende voorbeelden uit Madrid en Antwerpen. David Van Reybrouck noemt zijn boek Red de democratie een bron van inspiratie en hoop.

MA 25/11 19U30 > 22U00

MA 2/12 19U30 > 22U00

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

€ 9│€ 4,50

€ 9│€ 4,50

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING HERMAN LOOS – DOCENT FILOSOFIE (ODISEE HOGESCHOOL) EN SOCIOLOGIE (AP HOGESCHOOL)

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, VLAAMS FONDS VOOR DE LETTEREN BEGELEIDING MANU CLAEYS – BURGERACTIVIST EN SCHRIJVER

SAMENLEVING

27


"MIJN BLIK IS ERG VERRUIMD SINDS IK VORMINGPLUS KEN. DUURZAAMHEID, DOE ZO VOORT!" MILIEU & NATUUR

DUURZAAMHEID, MILIEU & NATUUR

VEGGIE FEESTEN KOOKDEMO Dit jaar een vegetarische of vegan gast aan de feesttafel? Geen probleem, Viviane Van Dyck toont je een aantal menuvoorstellen die zelfs verstokte vleeseters meer dan behoorlijk zullen charmeren. Viviane schreef twee kookboeken en mixt granen, groenten, fruit, zaden en noten tot ongelooflijk smaakvolle gerechten. Laat je verrassen en zie hoe jij ook van deze kerst een heerlijk feest maakt met creatieve, lekkere en gezonde gerechten. Ingrediënten inbegrepen in de prijs.

VR 8/11 9U00 > 12U00 CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS € 20│€ 14,50 I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING VIVIANE VAN DYCK – NATUURKOK

28

VORMINGPLUS


DUURZAAM VOEDSEL KIEZEN? INFOSESSIE EOS TRACÉ Wil je duurzame voedselkeuzes maken, maar zie je door de bomen van adviezen, tips en tegenstrijdigheden het bos niet meer? Eos Tracé is een online databank die gratis toegankelijk is. Samen met wetenschappers en een ploeg onderzoeksjournalisten bekijkt Marieke product per product. Teelt, verwerking, transport, consumptie, afvalverwerking, sociale aspecten, en de impact ervan op milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Met behulp van gefundeerde, toegankelijke informatie onderscheid je feiten van fabels. Ontdek verrassende feiten over avocado, koffie, chocolade, wijn, brood, zalm...

WO 2/10 19U30 > 22U00

DO 14/11 19U30 > 22U00

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

€ 4│€ 2

€ 4│€ 2

I.S.M. DIENST MILIEU EN LANDBOUW STAD LOKEREN, IDM BEGELEIDING MARIEKE VAN SCHOONHOVEN – COÖRDINATOR EOS TRACÉ

I.S.M. DUURZAAMHEID STAD SINT-NIKLAAS BEGELEIDING MARIEKE VAN SCHOONHOVEN – COÖRDINATOR EOS TRACÉ

DUURZAAMHEID, MILIEU EN NATUUR

29


DUURZAAMHEID, MILIEU & NATUUR

ZERO WASTE ROLLERCOASTER VOOR BEGINNERS Ben je helemaal klaar om te starten met een Zero Waste levensstijl? Wil je graag in één keer de beste, gemakkelijkste en goedkoopste tips te weten komen? Heb je nog vragen bij bepaalde accessoires? Dan is deze rollercoaster iets voor jou. Lesgever Veerle Colle illustreerde een vijftigtal tips die we samen overlopen. Ze brengt ook haar eigen Zero Waste kit mee. Er is voldoende tijd om vragen te stellen.

30

MA 21/10 20U00 > 22U00 BIBLIOTHEEK STEKENE STADIONSTRAAT 51 STEKENE € 6│€ 3 I.S.M. BIBLIOTHEEK STEKENE, DIENST NATUUR EN MILIEU STEKENE BEGELEIDING VEERLE COLLE – ILLUSTRATOR EN ZERO WASTE WANNABE

DI 17/9 19U30 > 21U30

DO 7/11 19U30 > 21U30

CC BELGICA KERKSTRAAT 24 DENDERMONDE

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

€ 8,50│€ 4,25

€ 6│€ 3

I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE, DIENST MILIEU EN PLATTELAND DENDERMONDE BEGELEIDING VEERLE COLLE – ILLUSTRATOR EN ZERO WASTE WANNABE

I.S.M. DIENST MILIEU EN LANDBOUW STAD LOKEREN, IDM BEGELEIDING VEERLE COLLE – ILLUSTRATOR EN ZERO WASTE WANNABE

VORMINGPLUS


PERMACULTUUR EEN INLEIDING Hoe zou de wereld eruit zien als we met de natuur zouden samenwerken in plaats van ertegen te strijden? Permacultuur streeft naar een permanente cultuur, een manier van leven die stormen kan doorstaan. Een inclusieve cultuur, waarin ook niet-menselijke levende wezens kunnen gedijen. Op kleinere schaal komt dit neer op meer lokale veerkracht; hechtere gemeenschappen, gesloten kringlopen en een eetbaar landschap met veel ruimte voor spontane natuur. Tijdens deze introductie onderzoeken we hoe je zoiets concreet vertaalt naar het leven van alledag en het inrichten van je directe omgeving.

EEN TUIN ZONDER GROENAFVAL Weet jij ook regelmatig geen blijf met je gemaaid gras, haagknipsel of snoeihout? Een erkend Velt-lesgever vertelt hoe je tijd en energie bespaart door groenafval te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan traag groeiende hagen of slimme manieren om onkruidgroei tegen te gaan. Krijg praktische tips en creatieve oplossingen om alles probleemloos te verwerken in de kringloop van je tuin. Na deze kennismakingscursus ga je met plezier aan de slag met je groenresten. Origineel, ecologisch en nuttig.

WO 18/12 19U30 > 22U00

DO 16/1 19U30 > 22U00

BUURTCENTRUM SOMBEKE VELDSTRAAT 4 WAASMUNSTER

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

€ 6│€ 3

€ 6│€ 3

I.S.M. MILIEUDIENST WAASMUNSTER BEGELEIDING DIËGO VAN DE KEERE – OPRICHTER VZW ANUPANA

I.S.M. DUURZAAMHEID STAD SINT-NIKLAAS, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING FRANS DE SMEDT – ERKEND LESGEVER VELT

DUURZAAMHEID, MILIEU EN NATUUR

31


PLANNEN VOOR PLAATS

DUURZAAMHEID, MILIEU & NATUUR

FILM EN NABESPREKING Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Nic Balthazar nemen ons in deze documentaire mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Want hoe vertrouwd of waardevol die (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend; door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimte alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. Na de film luisteren we naar elkaars ideeën én bedenkingen aan de hand van een kaartenset.

32

WO 6/11 19U30 > 22U00 CC BELGICA KERKSTRAAT 24 DENDERMONDE € 5│€ 2,50 I.S.M. DIENST MILIEU EN PLATTELAND DENDERMONDE, STEDELIJKE MUSEA DENDERMONDE BEGELEIDING SOFIE VAN BREUSEGHEM – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

MA 7/10 19U30 > 22U00

WO 4/12 19U30 > 22U00

GC HOOGENDONCK NIJVERHEIDSLAAN 48 WAASMUNSTER

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

€ 5│€ 2,50

€ 5│€ 2,50

I.S.M. MILIEUDIENST WAASMUNSTER, TRANSITIE WAASMUNSTER BEGELEIDING JOHAN VERMEERSCH – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

I.S.M. CC LOKEREN, DIENST MILIEU EN LANDBOUW STAD LOKEREN BEGELEIDING STEFAAN SEGAERT – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

VORMINGPLUS


DO 12/12 19U30 > 22U00 VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS € 5│€ 2,50 I.S.M. DUURZAAMHEID STAD SINT-NIKLAAS BEGELEIDING CARINE VAN REMOORTERE – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

MA 13/1 19U30 > 22U00 OC D’OUDE SCHOOL MOLENSTRAAT 4 KEMZEKE € 5│€ 2,50 I.S.M. DIENST NATUUR EN MILIEU STEKENE, MILIEURAAD STEKENE BEGELEIDING KATHLEEN DEVROE – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

DUURZAAMHEID, MILIEU EN NATUUR

33


DUURZAAMHEID, MILIEU & NATUUR

BEZOEK AAN EEN BELGISCHE GAMBA– KWEKERIJ BOERDERIJBEZOEK ANGELUS VARKEN Maak kennis met varkensboeren Tom en Mariska die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Op hun kleinschalige bedrijf richten zij zich naar de lokale markt. Ze tonen hoe hun biologisch gekweekte Angelusvarkens de tijd en ruimte krijgen om te groeien. De dieren eten biogranen die rijk zijn aan eiwitten. Bekijk zelf hoe deze boeren op een respectvolle, dier- en milieuvriendelijke manier smaakvol vlees produceren en laat je overtuigen van hun visie.

Gamba’s aankopen kan enkel na voorafgaande bestelling via ericsgambas@ gmail.com.

Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

WO 11/9 10U00 > 12U00

VR 11/10 10U00 > 12U00

LINDENHOEVE GENTSTRAAT 54 BELSELE

ERIC’S GAMBA’S HEIRBAAN 56 (ENKEL BEREIKBAAR VIA BODEGEMSTRAAT) TERNAT

€ 11│€ 5,50 I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING TOM VAN HOEY – DUURZAME VARKENSBOER

34

Bio-ingenieur Eric De Muylder bouwde zijn eigen gambakwekerij. Bekijk het hele productieproces van start tot finish en hoor ook hoe het water gerecupereerd wordt. Door het kweekproces zo natuurlijk mogelijk te houden, beschikken de gamba’s over een sterk immuunsysteem en is antibiotica overbodig. Ook bewaarmiddelen worden niet gebruikt, omdat de gamba’s vers verkocht worden. Na afloop geniet je van een degustatie met vers gevangen gamba’s en een bijpassend drankje.

VORMINGPLUS

€ 22│€ 18 I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING ERIC DE MUYLDER – BIO-INGENIEUR EN OPRICHTER BELGISCHE GAMBAKWEKERIJ


SOLAR BIKE TOER

DUURZAAM BELEGGEN INFOSESSIE

Mechelaar Raf Van Hulle finishte in 2018 als eerste in een race voor zonne­fietsen in China. Hij vertrok vanuit Lyon en fietste in 44 dagen een slordige 12000 km. Hij knutselde hiervoor eigenhandig een fiets met een trailer in mekaar. Die trailer heeft maar één wiel en draagt een zonnepaneel. Raf vertelt hoe een combinatie van beenkracht en zonne­energie de sleutel was tot zijn succes. Een mooi voorbeeld van hoe sportiviteit, duurzame energie en milieuvriendelijke mobiliteit elkaar versterken.

Benieuwd wat duurzaam beleggen precies is, en welke gradaties er bestaan? Wat is de impact van duurzaam beleggen eigenlijk? Is duurzaam beleggen winstgevend en wat zijn de eventuele risico’s? Leer aan de hand van een case study bepalen of een bedrijf duurzaam is of niet. De spreker toont dit aan de hand van de methode die Triodos Bank gebruikt. Krijg tips en verwijzingen naar neutrale websites, zodat je met verstand van zaken zelf de duurzaamheid van de financiële sector kan onderzoeken.

DI 10/12 19U30 > 22U00

DO 23/1 19U30 > 22U00

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

€ 11│€ 5,50

€ 6│€ 3

I.S.M. CC LOKEREN BEGELEIDING RAF VAN HULLE – ARCHITECT EN WINNAAR VAN DE SOLAR BIKE TRAIL 2018

I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING MICHAEL RAMAEKERS – RELATIONSHIP MANAGER TRIODOS BANK

DUURZAAMHEID, MILIEU EN NATUUR

35


DUURZAAMHEID, MILIEU & NATUUR

EERLIJKE MODE IN GENT ONTDEKKINGS­ WANDELING Al gehoord van eerlijke mode of slow fashion? Duurzame keuzes maken voor toekomstige generaties is een noodzaak. Op een aantal terreinen zoals voeding, mobiliteit en energie gebeurt dit al. Ook op het gebied van mode en kledij beweegt er wat. Laat je op sleeptouw nemen door eerlijke modespecialiste Emilia Cantero. Zij legt uit wat eerlijke mode is en hoe je er zelf voor kan kiezen. Maak tijdens de wandeling kennis met eerlijke modewinkels, -makers en ateliers. Laat je inspireren! Het eindpunt is voorzien in de omgeving van de Korenmarkt. Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

Grondwaterputten dreigen leeg te staan, watermaatschappijen moeten in diepere lagen boren om water op te pompen. Wat is er aan de hand? Hoe komt het dat we steeds meer last hebben van waterschaarste? Gaat dit om klimaatevoluties die zichtbaar worden? En wat te denken over intense regenbuien met wateroverlast als gevolg? Moeten en/of kunnen we ons aanpassen? Patrick Willems van KU Leuven legt verbanden en toont je haarscherp waar de problemen en mogelijke oplossingen zich bevinden.

VR 4/10 10U00 > 13U00

WO 9/10 19U30 > 22U00

AFSPREEKPLAATS: TER HOOGTE VAN DE FONTEIN WOODROW WILSONPLEIN GENT

BUURTCENTRUM SOMBEKE VELDSTRAAT 4 WAASMUNSTER

€ 27│€ 20 I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING EMILIA CANTERO DIEGUEZ – OPRICHTER MIXUA, PLATFORM ECO-VRIENDELIJKE LEVENSSTIJL

36

KLIMAAT EN WATER INFOSESSIE

VORMINGPLUS

€ 6│€ 3 I.S.M. INTERWAAS, MILIEUDIENST WAASMUNSTER BEGELEIDING PATRICK WILLEMS – PROF. DR. IR. KU LEUVEN


HET EINDE VAN DE WERELD DE NIEUWSTE ECO-SHOW VAN LOW IMPACT MAN Low Impact Man stelt zijn vierde eco-comedy voor. Op interactieve wijze gaat Steven Vromman op zoek naar de schokken die ons deze eeuw zouden kunnen overkomen; van virussen tot artificiële intelligentie en van meteorieten tot klimaatchaos. De klemtoon ligt echter op het ontwikkelen van veerkracht. Hoe kan je als burger of als gemeenschap je voorbereiden op het onverwachte? Hoe hebben moeilijke situaties in het verleden gezorgd voor onvoorstel­bare moed en solidariteit? Een spannende blik op het komende parcours van de mensheid met een verrassend hoopvol einde.

INFOSESSIE BURGER­ ENERGIECOÖPERATIE MEGAWATTPUUR VAN IDEE TOT REALISATIE Geïnteresseerde burgers ontmoeten elkaar in een aftastende bijeenkomst om een burgerenergiecoöperatie te starten. Exact twee jaar later vertellen ze over hun traject, ontstaansgeschiedenis, doelstellingen en eerste concrete projecten. Verneem hoe je als burger kan investeren in hernieuwbare energieprojecten. Uniek aan burgerenergiecoöperaties is dat de winst terugvloeit naar de burger. Op die manier verklaar je je onafhankelijk van grote energiebedrijven, geniet je van concurrentiële tarieven en maak je je eigen stad of dorp veerkrachtiger.

WO 23/10 19U30 > 22U00

DO 24/10 19U30 > 22U00

BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS HENDRIK HEYMANPLEIN 3 SINT-NIKLAAS

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 9100 SINT-NIKLAAS

€ 3│€ 1,50

GRATIS

I.S.M. BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS, DUURZAAMHEID STAD SINT-NIKLAAS, INTERWAAS, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING STEVEN VROMMAN – LOW IMPACT MAN

I.S.M. MEGAWATTPUUR BEGELEIDING WOUTER OVERMEIRE – BURGERLIJK INGENIEUR

DUURZAAMHEID, MILIEU EN NATUUR

37


38

VORMINGPLUS


VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER LANCEERT WEBSITE TRANSLAB WEND Translab WenD staat voor TransitieLaboratorium Waas-en-Dender. Het is een plaats waar mensen uit de regio die transitie belangrijk vinden inspiratie opdoen, elkaar ontmoeten en ervaringen delen over de transitieprojecten waarmee ze experimenteren. Wat is transitie? Als je de wereld door een duurzame bril bekijkt, zie je heel wat problemen opduiken: mobiliteit, wonen, klimaat, vergrijzing, voeding, energie… De lijst lijkt eindeloos. Gelukkig zijn er meer en meer burgers die niet bij de pakken blijven zitten en zelf het heft in handen nemen. Ze gaan voor een wereld die fundamenteel anders georganiseerd is. Niet meer, maar minder. Niet hebben, maar delen. Geen overbodige consumptie, maar bewust verbruiken. Zorgen dat onze ecologische voetafdruk verkleint. Deze omslag, dat is transitie. Uit het transitiedenken groeien talloze initiatieven: repaircafé’s, weggeefwinkels, autodelen, alternatieve munten, zadenbibs, energiecoöperatieven, voedselteams, … Elke dag formuleren burgers creatieve en duurzame oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen. Op onze nieuwe website translabwend.be vind je tal van inspirerende transitievoorbeelden, een kaart met diverse initiatieven in onze regio, een verslag van de bijeenkomsten – de zondagen – die we hadden met transitieambassadeurs en een agenda. Samen met verschillende projecten werken we op deze manier aan een meer duurzame regio.

39


KUNST & CULTUUR

KUNST & CULTUUR

WANDTAPIJTEN BIJ KONINKLIJKE MANUFACTUUR DE WIT COLLECTIE EN CONSERVATIEPROCES De Koninklijke Manufactuur De Wit te Mechelen bezit één van de meest prestigieuze privécollecties van wandtapijten ter wereld. Ze is gevestigd in een uniek historisch kader; de 15de-eeuwse refugie van de abdij van Tongerlo in Mechelen. Een gids, gespecialiseerd in wandtapijtkunst, leidt ons door het historische pand, de omvangrijke collectie oude en moderne wandtapijten, het conservatieproces en het weefproces. Een tocht door ons historisch erfgoed met een hedendaagse interpretatie. Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

"DE KUNSTWERKEN WAREN PRACHTIG EN DE BESPREKING EN DISCUSSIE MAAKTE HET NOG BOEIENDER. HET WAS EEN HEEL DIVERSE GROEP EN DAT WAS EEN MEERWAARDE." 40

VORMINGPLUS

DO 19/9 11U00 > 12U30 KONINKLIJKE MANUFACTUUR DE WIT SCHOUTETSTRAAT 7 MECHELEN € 9│€ 4,50 I.S.M. CC LOKEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING GIDS MUSEUM


BRUEGEL EN DE TIJD WAARIN HIJ LEEFDE BRUEGELJAAR 2019 Pieter Bruegel de Oude overleed 450 jaar geleden in Brussel. Hij groeide op in een woelige maar interessante tijd; de bloeitijd van het humanisme en de renaissance. Aanvankelijk beïnvloed door Bosch, evolueerde Bruegel tot zijn typische stijl. Hij was een grote vernieuwer met de eerste sneeuwlandschappen en genretaferelen. Zijn veelzijdig oeuvre maakt vele interpretaties mogelijk. In de lezing staat kunsthistorica Machteld De Schrijver stil bij de 16de eeuw, Bruegels persoonlijkheid, zijn genialiteit, symboliek en invloed op latere kunstenaars en nazaten; de Bruegelfabriek.

ERIC RINCKHOUT OVER HET VARKEN IN DE KUNST EEN LUCHTIGE KUNST­ VERKENNING Het moet niet altijd over de appel of de spiegel gaan als symbolen in de kunst. Neem nu het varken. Een dier dat we de ene keer als een roze knuffel omarmen, en de andere keer zien als het allerlaagste dier dat zich in de modder wentelt, werkelijk alles eet en zelfs onrein is. Toch speelt het varken een belangrijke bijrol in de westerse beeldende kunst. Van Bruegel en Rubens over Wim Delvoye en Jeff Koons tot zelfs Walt Disney en K3. Cultuurjournalist en publicist Eric Rinckhout vertelt vol humor over het varken in de kunst en ver daarbuiten.

DI 8/10 19U30 > 22U00

MA 21/10 19U30 > 21U15

CC BELGICA KERKSTRAAT 24 DENDERMONDE

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

€ 11│€ 5,50

€ 11│€ 5,50

I.S.M. CC BELGICA BEGELEIDING MACHTELD DE SCHRIJVER – KUNSTDOCENT

I.S.M. VLAAMS FONDS VOOR DE LETTEREN, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING ERIC RINCKHOUT – PUBLICIST EN CULTUURJOURNALIST (DE MORGEN, KNACK, RADIO 1, KLARA)

KUNST & CULTUUR

41


KUNST & CULTUUR

STADSVERKENNING LOUVAIN-LA-NEUVE DE GEPLANDE STAD In de jaren ‘70 werd een nieuwe universiteit gebouwd over de taalgrens. Er verrees een totaal nieuwe stad, officieel uit het niets, maar in werkelijkheid met een flinke scheut nostalgie naar de middeleeuwse stadskern. Planologen, urbanisten en architecten konden zich uitleven. Kunstenaars volgden, vooral dankzij de beslissing om 2% van de totale bouwkost aan kunstwerken te spenderen. In de Belgische geschiedenis is Louvain-la-Neuve een uniek verschijnsel. Het is een architecturaal, economisch en sociologisch boeiende stad, die we met Stefan Van Camp beter leren kennen.

42

LESSEN OVER ARCHITECTURALE SCHOONHEID VAN HUT TOT NULENERGIEWONING In het debat over architectuur en duurzaamheid duiken vaak dezelfde criteria op: strengere isolatienormen, hernieuwbare energiebronnen, een andere mobiliteit. Architectuur kan ook duurzaam zijn door tijdloze aantrekkingskracht. Wat leren we van het Italiaanse bergdorp, de Vlaamse vierkantshoeve of de Russische datsja? Hoe gaan realisaties als de Gentse Stadshal of de Dossinkazerne om met duurzaamheid? En wat met woonwijken als Europark Linkeroever Antwerpen of passiefhuizen in verkavelingen? Praktijklessen over de relatie tussen architectuur, esthetica en duurzaamheid doorheen de tijd.

Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

Aansluitend kan je gratis de expo 'De toekomst' bezoeken, over stadsvernieuwing en ruimtelijke ordening vroeger en nu.

VR 27/9 10U40 > 18U00

MA 14/10 19U00 > 21U30

PERRON TREINSTATION RUE DES WALLONS LOUVAIN-LA-NEUVE

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

€ 18│€ 9

€ 11│€ 5,50

I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING STEFAN VAN CAMP – (KUNST)HISTORICUS EN GIDS

I.S.M. AMARANT, BIBLIOTHEEK DENDERMONDE, CC BELGICA BEGELEIDING FRANK DE GROEVE – ARCHITECT

VORMINGPLUS


EUROPALIA ROEMENIË - BRANCUSI TUSSEN FIGURATIE EN ABSTRACTIE De hoofdtentoonstelling van Europalia Roemenië draait rond Constantin Brancusi, de meest invloedrijke beeldhouwer van de 20ste eeuw. Hij introduceerde een nieuwe beeldentaal, los van de heersende academische stijl. In zijn oeuvre sublimeert hij de werkelijkheid tot alleen de poëtische essentie ervan overblijft, en slaagt hij erin de ziel van zijn onderwerpen bloot te leggen. Deze tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privécollecties van over heel de wereld bijeen en verschillende werken worden voor de eerste keer getoond. Er wordt ook werk van zijn leermeester Rodin tentoongesteld.

CIRCLE OF LIFE WERK VAN LIEVE BLANCQUAERT De uitzonderlijke projecten van Lieve Blancquaert, Birth Day, Wedding Day en Last Day, waren de afgelopen jaren een overdonderend succes. Hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en hoe we afscheid nemen. Geboorte, liefde en dood, de grote momenten uit het leven, zijn universeel en toch altijd uniek. In deze expo komen foto’s en bewegende beelden van de laatste tien jaar op een verfrissende manier samen. Een museum­ gids neemt ons mee op een onvergetelijke wereldreis, gezien door de scherpe blik van een bijzondere reizigster.

Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

ZA 11/1 11U00 > 12U30

DI 15/10 14U00 > 15U30

BOZAR RAVENSTEINSTRAAT 23 BRUSSEL

KUNSTHAL SINT-PIETERSABDIJ SINT-PIETERSPLEIN 9 9000 GENT

€ 23│€ 19

€ 13│€ 10

I.S.M. CC LOKEREN, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING GIDS MUSEUM

I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING GIDS MUSEUM

KUNST & CULTUUR

43


KUNST & CULTUUR

OVER ORGELS EN ORGELERFGOED LEZING EN BEZOEK

44

THOMAS BOODTS OVER LISZT’S SONATE IN B KLEIN Atelierbezoek (13u30) In het atelier maak je kennis met het ambacht van pianostemmer, -hersteller en -restaurator. We kijken binnenin het instrument om te zien hoe de mechaniek werkt, hoe warme pianoklanken tot stand komen en hoe een piano wordt gestemd. We zien hoe een oudere piano met veel geduld weer wordt opgewaardeerd tot een goed klinkend instrument.

Wat is het verschil tussen een orgel, een beiaard, een piano of een harmonium? Wat zijn registers, pijpen en pedalen? Werd een orgel steeds in de kerk bespeeld en waarom staat het vaak achteraan? Organist Sven Vermassen beantwoordt deze en andere vragen. Na de pauze beluisteren we in de Sint-Laurentiuskerk werk van Gabriël Verschraegen – die 100 jaar geleden werd geboren – en geeft zijn zoon Dirk duiding bij diens verdiensten als Lokerse organist, muziekpedagoog en componist.

Concertlezing (15u00) De sonate in b klein is misschien wel het meest gewaagde en monumentale werk van componist Franz Liszt. Het ging de geschiedenis in als één van de belangrijkste werken uit de romantiek. Hoe komt het dat dit werk bijnamen kreeg zoals de Duivelsonate of Faustsonate? Thomas Boodts geeft duiding over de vorm van het werk en vertelt het verhaal van Goethe’s Faust. Aansluitend geniet je, met meer achtergrondkennis, van dit prachtige concert. We praten na met een drankje.

DI 15/10 19U30 > 22U00

ZO 17/11

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

PIANOATELIER LODE CHAERLE GAVERLANDSTRAAT 171 BEVEREN-WAAS

€ 6│€ 3

€ 16│€ 8 (ATELIERBEZOEK + CONCERT)

I.S.M. CC LOKEREN, INFOPUNT TOERISME STAD LOKEREN BEGELEIDING DIRK VERSCHRAEGEN – ORGANIST, HOOGLERAAR, COMPONIST EN OUD-DIRECTEUR VAN MUZIEK­ ACADEMIE GENT SVEN VERMASSEN – ORGANIST

€ 12│€ 6 (ENKEL CONCERT)

VORMINGPLUS

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING LODE CHAERLE - PIANO­ STEMMER, HERSTELLER EN RESTAURATOR THOMAS BOODTS – CONCERTPIANIST


BEZOEK AAN DE MECHELSE BEIAARDSCHOOL IMMATERIEEL ERFGOED In 2014 erkende Unesco de beiaardcultuur als immaterieel erfgoed. Het musiceren op torenklokken d.m.v. stokkenklavieren is een muzikale traditie die haar wortels heeft in de 16de eeuw. Klokkenmuziek is een typisch en opvallend kenmerk van de steden in de Lage Landen. Ze draagt bij tot een identiteit van een stad en vormt een dynamische verbinding met haar verleden. Iedere keer wanneer de beiaardier speelt, actualiseert deze vorm van muzikaal erfgoed zich. Tijdens dit bezoek kijk je binnen in de befaamde Mechelse Beiaardschool én beklim je de Sint-Romboutstoren. Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52

DO 19/9 14U15 > 16U15 TOERISTISCHE DIENST MECHELEN VLEESSCHOUWERSSTRAAT 6 MECHELEN € 13│€ 9,50 I.S.M. CC LOKEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING GIDS MUSEUM

KUNST & CULTUUR

45


"DE BEGELEIDSTER STAAT ZEER DICHT BIJ DE& RELATIES CURSISTEN PERSOON EN GEEFT IEDEREEN KANSEN. ZE IS GEDULDIG IN HET LUISTEREN EN ANTWOORDEN."

PERSOON & RELATIES

EENZAAMHEID DE KUNST VAN HET ALLEEN ZIJN Een diepe confrontatie met jezelf kan een sleutel zijn tot een nieuwe wending in je leven. Maar eenzaamheid kan pijn doen. Soms lijkt het dat de oplossing van jouw eenzaamheid bij de ander ligt, maar dat is slechts gedeeltelijk juist. Eenzaamheid is in werkelijkheid verwijderd zijn van het eigen zelf. In deze reeks ga je op verkenning naar de relatie die je met jezelf hebt. We onderzoeken de verschijningsvormen van eenzaamheid en zoeken ankers die helpen om vriendschap met onszelf te sluiten. Ook steun en uitwisselen in groep is belangrijk. Je moet het zelf doen, maar niet alleen.

3 MAANDAGEN (REEKS) 7/10 > 21/10 19U30 > 22U00 DE SPORTSTEK NIEUWSTRAAT 60D STEKENE € 12│€ 6 I.S.M. GEMEENTE STEKENE BEGELEIDING SAMMY VIENNE – COACH, THERAPEUT EN LEVENSLOOP– BEGELEIDER

46

VORMINGPLUS


DICHTER BIJ MEZELF, DICHTER BIJ JOU Contact en communicatie met de ander begint bij jezelf. Maar hoe maak je de overgang van jezelf naar de ander? Hoe kan je autonoom blijven en toch in verbinding zijn? Deze workshop is opgebouwd rond lichaamsbewustzijn, dans, beweging en psycho-fysieke contactoefeningen. Zo onderzoek je wat contacten met jou doen, wat jouw bekende en minder bekende reacties zijn. Je verkent nieuwe houdingen en manieren zodat je zelf kan ervaren of je iets aan jouw interactiepatroon wil toevoegen of wijzigen.

TUSSEN MENSEN DIALOOG IN EEN VERANDERENDE WERELD

Lunchen is mogelijk in het Cultuur­ Café aan schappelijke prijzen (niet inbegrepen).

Middelen (her)verdelen, samenleven in diversiteit, het klimaat: allemaal thema’s op de wereldagenda die het belang van het individu overstijgen. Ze vragen om een dialoog die stem geeft aan alle partijen, ook aan de toekomstige generaties. Dat lijkt moeilijk, maar Annie en Lieve ontdekten de samenhang tussen onze dagdagelijkse (gezins)relaties en hoe we hiermee de ‘grote’ wereld tegemoet (kunnen) treden. Een inspirerende lezing over wat de ‘kleine’ dialoog kan betekenen voor de ‘grote’ dialoog tussen mensen.

ZA 9/11 9U30 > 16U30

DI 10/12 19U30 > 21U30

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

€ 22│€ 11

€ 11│€ 5,50

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING SAMMY VIENNE – COACH, THERAPEUT EN LEVENSLOOP– BEGELEIDER

I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING ANNIE NUYTS – CONTEXTUEEL PSYCHOTHERAPEUT, OPLEIDER EN SUPERVISOR LIEVE SELS – PSYCHOTHERAPEUT

PERSOON & RELATIES

47


PERSOON & RELATIES

OVER EUTHANASIE EN PSYCHISCH LIJDEN Al meer dan twaalf jaar werkt LEIF­ arts Lieve Thienpont met patiënten die euthanasie vragen omwille van psychisch lijden. Vanuit haar erva­ ringen wil ze uitnodigen tot dialoog met alle betrokkenen en bijdragen tot een betere benadering van de vraag naar een waardig levenseinde, waarin euthanasie een plaats heeft. Ze brengt deze avond haar verhaal samen met een ervaringsdeskundige. Een avond boordevol getuigenissen en reflecties over een moeilijk maar belangrijk thema, met ruimte voor eigen vragen.

48

MANU KEIRSE OVER HELPEN BIJ ZIEKTE EN LIJDEN Verlies maakt deel uit van het leven. Elk leven begint, maar is niet oneindig. Verlies en verdriet staan om de hoek in ieders leven. Als om- of bijstaander zit je vaak met vragen. Hoe kan je iemand het beste helpen en hoe ga je om met mensen die een verlies ervaren? Dit kan gaan om een overlijden, maar evengoed om een zware of levensbedreigende ziekte, een ongeval... Via concrete verhalen maakt Manu Keirse duidelijk dat verlies verwerken tijd vraagt.

DO 3/10 19U30 > 22U00

DO 14/11 19U00 > 21U30

HUISVANDEMENS STATIONSPLEIN 22 SINT-NIKLAAS

ZAAL FAMILIA TRUWEELSTRAAT 138 SINT-NIKLAAS

€ 9│€ 4,50

€ 5│€ 2,50

I.S.M. HUISVANDEMENS, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING AMY – ERVARINGSDESKUNDIGE PSYCHISCH LIJDEN LIEVE THIENPONT – PSYCHIATER, THERAPEUT EN LEIFARTS

I.S.M. HUISVANDEMENS, STAD SINT-NIKLAAS, VZW DE COMPANJONG, VZW ROUW- EN VERLIESCAFÉ VLAANDEREN, VZW SAYING GOODBYE BEGELEIDING MANU KEIRSE – KLINISCH PSYCHOLOOG, DOCTOR IN DE GENEESKUNDE EN ROUWSPECIALIST

VORMINGPLUS


ROUW EN AFSCHEID IN BOEKEN EN MUZIEK Afscheid nemen moeten we allemaal. Er zijn ook schrijvers en muzikanten die een zoon, dochter, vader of moeder verloren. We lezen enkele mooie fragmenten voor uit het leven van Frederik van Eeden en over het verlies van de dochter van Anna Enquist. En hoe keek de joodse Etty Hillesum naar de dodelijke catastrofe voor het joodse volk en haar eigen onafwendbare dood? Een muzikant brengt mooie passende muziek. Paule leest gedichten die troosten. In een tweede deel wisselen we ervaringen uit (voor wie wil) aan de hand van beelden en krantenknipsels.

DI 12/11 19U30 > 22U00

MA 18/11 19U30 > 22U00

BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS HENDRIK HEYMANPLEIN 3 SINT-NIKLAAS

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

€ 5│€ 2,50

€ 7│€ 3,50

I.S.M. BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS BEGELEIDING STEFAAN SEGAERT – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

I.S.M. BIB BEVEREN, CC TER VESTEN BEGELEIDING STEFAAN SEGAERT – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

PERSOON & RELATIES

49


PERSOON & RELATIES

BOUWEN AAN ZELFVERTROUWEN VAN KINDEREN

De meeste mensen hebben een idee over hooggevoeligheid. Iedereen kent wel iemand die zegt hooggevoelig te zijn. Toch bestaan er veel misverstanden over. Tijdens deze interactieve lezing ontdek je wat werkelijk waar is en wat niet. Je leert niet alleen wat hooggevoeligheid is, maar ook hoe je ermee kan omgaan.

Een kind met zelfvertrouwen voelt zich goed, maakt makkelijk vriendjes en durft nieuwe uitdagingen aan. Als ouder, grootouder, kindbegeleider of opvoeder kan je hier veel aan bijdragen. Een veilige, liefdevolle omgeving, aanmoediging en waardering vormen daarvoor een goede basis. Je kan een kind wortels geven om stevig op de grond te staan en vleugels om uit te vliegen. Hoe pak je dat aan? Welke opvoedingsstijl geeft kinderen de meeste ondersteuning? Wat heeft een kind nodig? Deze interactieve vorming geeft je antwoorden.

WO 25/9 19U30 > 22U00

DI 15/10 19U30 > 22U00

CC JAN TERVAERT KAAIPLEIN 34 HAMME

SERVICEFLATS RESIDENTIE CUESTA-THE CLUB CAMILLE BOSCHMANDREEF WAASMUNSTER

HOOGGEVOELIGHEID FEITEN EN FABELS

€ 8,50│€ 4,25 I.S.M. CC JAN TERVAERT, CULTUURRAAD HAMME BEGELEIDING SABINE PELGRIMS – TRAJECTBEGELEIDER HOOG SENSITIEVE PERSONEN

50

VORMINGPLUS

€ 6│€ 3 I.S.M. SOCIAAL HUIS WAASMUNSTER BEGELEIDING MEDEWERKER VCOK


ASSERTIVITEIT EN ZELFVERTROUWEN WANT JE BENT HET WAARD Alles begint bij jezelf. Hoe kijk je naar jezelf, waar vergelijk je je mee? Soms vergeet je dat je helemaal niet alleen bent. We leven in netwerken, en ook anderen vormen zich een beeld van ons. Heidi Lagast geeft je tijdens deze korte reeks een inzicht over hoe ons zelfbeeld invloed heeft op hoe we omgaan met klachten en kritiek. Je krijgt ook tips over hoe je verbaal assertiever kan worden. De eerste avond wordt voornamelijk opgebouwd rond de beleving van concepten zoals zelfvertrouwen, zelfbeeld, identiteit en onzekerheid. In de tweede sessie werk je rond assertiviteit. Je schrijft in voor de volledige reeks.

2 DINSDAGEN (REEKS) 7/11 > 14/11 19U30 > 22U00

HOOGGEVOELIGHEID BIJ KINDEREN FEITEN EN FABELS Kinderen groeien vandaag op in een wereld vol prikkels. Zelfs als volwassene is het niet altijd vanzelfsprekend om daar mee om te gaan. Steeds vaker valt het woord hooggevoeligheid, maar er bestaan ook veel misverstanden over. Wat is waar en wat niet? Hoe herken je hooggevoeligheid bij kinderen? Hoe manifesteert zich dat bij een kleuter, een peuter of een jonge tiener? En zijn er tips om hier op een goede manier mee om te gaan? Er is ook ruimte voor vragen.

WO 13/11 19U30 > 22U00

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

SERVICEFLATS RESIDENTIE CUESTA-THE CLUB CAMILLE BOSCHMANDREEF WAASMUNSTER

€ 22│€ 11

€ 6│€ 3

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING HEIDI LAGAST – LECTOR COACHEN EN COMMUNICATIE (KAREL DE GROTE HOGESCHOOL)

I.S.M. SOCIAAL HUIS WAASMUNSTER BEGELEIDING SABINE PELGRIMS – TRAJECTBEGELEIDER HOOG SENSITIEVE PERSONEN

PERSOON & RELATIES

51


PERSOON & RELATIES

START TO ORGANISE Slaag je er maar niet in om orde te creëren? Heb je teveel spullen, maar kan je er geen afstand van nemen? Wil je alles een vaste plek geven om het gemakkelijk terug te vinden, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Je bent niet alleen. Opruimen is een kunst die je kan leren. Goed organiseren geeft niet alleen orde in je huis, maar kan ook helpen om meer gemoedsrust te vinden en beter te functioneren.

DO 10/10 19U30 > 22U00

WO 27/11 19U30 > 22U00

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

CC STROMING DORP 101 BERLARE

€ 11│€ 5,50

€ 11│€ 5,50

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING KATRIJN DECLERCK – PROFESSIONAL ORGANISER

I.S.M. CC STROMING BEGELEIDING KATRIJN DECLERCK – PROFESSIONAL ORGANISER

Deze activiteit gaat door in een lokaal op de 1ste verdieping. Er is geen lift aanwezig. Geef ons een seintje indien dit moeilijk haalbaar is voor jou. 52

VORMINGPLUS


PERSOON & RELATIES

53


ZINGEVING & FILOSOFIE

ZINGEVING & FILOSOFIE

RIK PINXTEN OVER LEVEN EN STERVEN DE ROL VAN RITUELEN Mede door de sterk individualistische en materialistische invulling van leven in onze streken en in onze tijd kunnen we maar moeilijk met de dood omgaan. Om dat als mens te doen hebben we verschillende tradities en rituelen ontwikkeld, die niet zozeer de dode maar vooral de overlevenden leren omgaan met het onvermijde­lijke einde. Wat houdt dit in? En wat betekent dood als ‘einde’, in een levensloop-visie van leven? En hoe ‘realiseert’ een ritueel dit?

"HET WAS EEN ZEER VERRIJKENDE AVOND, BEDANKT VORMINGPLUS!"

54

VORMINGPLUS

ZO 10/11 10U00 > 12U30 CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS € 11│€ 5,50 I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING RIK PINXTEN – ANTROPOLOOG


AFSCHEID NEMEN VANDAAG Een kerkelijke begrafenis is al lang niet meer de norm. Maar wat komt ervoor in de plaats? Wat doet de dood met ons, als ‘moderne’ mens? Samen met anderen ga je in het huisvandeMens in Sint-Niklaas in een veilige en serene omgeving op zoek naar wat je zelf belangrijk vindt. Op een creatieve manier gaan we het taboe rond de dood niet langer uit de weg. Twee avonden lang verzamelen en delen we ervaringen vanuit jouw eigen visie op leven en dood.

2 DONDERDAGEN (REEKS) 21/11 > 28/11 19U30 > 22U00 HUISVANDEMENS STATIONSPLEIN 22 SINT-NIKLAAS € 10│€ 5 I.S.M. HUISVANDEMENS, VRIJE ATELIERS BEGELEIDING KATJA VERAERT – VRIJZINNIG HUMANISTISCH CONSULENT

ZINGEVING & FILOSOFIE

55


ZINZOEKERS OP ZONDAG

ZINGEVING & FILOSOFIE

LUDO ABICHT OVER DE ERFENIS VAN ETIENNE VERMEERSCH

56

WAT IS TAOÏSME?

Een van de gevleugelde uitspraken van Etienne Vermeersch luidt ”Doe niet zoals ik doe, denk zélf na”. De moraalfilosoof was op zijn vijfentwintigste uitgetreden uit de jezuïetenorde en was tijdens zijn universitaire studie atheïst geworden. Zijn verstand werd zijn enige leidraad. Het is in die kringen dat er veel en vaak contact was met Ludo Abicht. Een Zinzoekers op zondag over De ogen van de panda, de meningsverschillen over de hoofddoek en over het niet-bestaan van God.

Peter De Backer gaf in maart een eerste inleiding tot het Chinees denken. Vandaag buigt hij zich over het taoïsme. Volgens het taoïsme bevindt alles zich in een perfecte harmonie die niet statisch is, maar in voortdurende verandering. Het evenwicht wisselt steeds en niets kan bestaan zonder zijn tegendeel. Hoe is die denkrichting ontstaan, wat zijn de belangrijkste basisbegrippen en hoe is de Chinese maatschappij daardoor beïnvloed? Je kan zonder problemen aansluiten als je de eerste sessie gemist hebt.

ZO 20/10 10U00 > 12U30

ZO 17/11 10U00 > 12U30

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN

€ 11│€ 5,50

€ 11│€ 5,50

I.S.M. CC LOKEREN BEGELEIDING LUDO ABICHT – PROFESSOR FILOSOFIE

I.S.M. CC LOKEREN BEGELEIDING PETER DE BACKER – SPECIALIST CHINEES DENKEN

VORMINGPLUS


FILOSOFIEREEKS DE COMPLEXE WERELD

BEZOEK AAN DE THAISE TEMPEL IN BELSELE THAISE NIEUWKOMERS IN DE KIJKER Wist je dat er in Belsele een Thaise tempel bestaat? En dat de Thaise gemeenschap van het Waasland daar samenkomt, onder andere voor meditaties en feesten? Kateseri Rooms vertelt over haar geboorteland en haar migratie, we koken iets eenvoudig en mediteren met de monnik in een mooie ruimte.

Een mens heeft meer dan één spiegel nodig, wil hij zichzelf herkennen en de wereld begrijpen. En net daar raken filosofie en antropologie elkaar. Vaak begrijpen we weinig of niets van andere culturen. Verwondering en afwijzing zijn dan nooit ver weg. In een geglobaliseerde wereld kunnen we net veel leren uit de rijkdom van diverse culturen. Je leert van binnenuit te kijken en mee te denken met de ‘ander’. Van daaruit kan je, met aandacht voor verschil en gelijkenis, waarderend naar elkaar (en jezelf) kijken en leren omgaan met de wonderlijke bonte verscheidenheid van onze complexe wereld. 28/11: Via de ander het ‘zelf’ ontdekken: kolonisatie en de moderne antropologische blik. 05/12: Over leven en overleven: veranderende mens- en wereldbeelden. 12/12: Boven, onder, binnen, buiten, samen of alleen: reële en imaginaire leef- en denkwerelden.

Noodnummer de dag zelf: 0468 11 40 52.

Je schrijft in voor de volledige reeks, niet voor een aparte sessie.

ZO 29/9 14U00 > 17U00

3 DONDERDAGEN (REEKS) 28/11 > 12/12 19U30 > 22U00

THAISE TEMPEL GENTSTRAAT 90 BELSELE € 20│€ 15 BEGELEIDING KATESERI ROOMS – THAI LEARNING CENTER

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS € 33│€ 16,50 BEGELEIDING JORIS CAPENBERGHS – CULTUURHISTORICUS EN ANTROPOLOOG

ZINGEVING & FILOSOFIE

57


"HET WAS ZEER PROFESSIONEEL EN INHOUDELIJK HEEL INTERESSANT." GEZONDHEID & ZORG

GEZONDHEID & ZORG

METAMORFOSE­ MASSAGE Een metamorfosemassage is een heel eenvoudige, energetische massage – zonder olie – van voeten, handen of hoofd. Deze is heel rustgevend en kan toegepast worden bij werkelijk iedereen: gezond, ziek, jong, oud, tijdens de zwangerschap, bij stress, noem maar op! Zelf mee te brengen: ligmatje, twee grote badhanddoeken of dekentjes en een kussentje.

2 DONDERDAGEN (REEKS) 17/10 > 24/10 19U30 > 22U00 CC LOKEREN KERKPLEIN 5 LOKEREN € 22│€ 11 I.S.M. CC LOKEREN BEGELEIDING HILDEGARDE DE MEULENAERE – MASSAGETHERAPEUT

58

VORMINGPLUS


HOE HOU IK MIJN BORSTEN GEZOND? Waarom hebben we geleerd onze tanden te poetsen, maar niet hoe onze borsten gezond te houden? Ons borstweefsel is kwetsbaar. Opgehoopte afvalstoffen kunnen voor verkleving en pijnlijke plekjes zorgen. Deze workshop gaat dieper in op alle aspecten (fysiek, emotioneel, energetisch) om je borsten gezond te houden en ervan te genieten.

MA 18/11 19U30 > 21U30 VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS € 9│€ 4,50 BEGELEIDING EVA LEENS – VERPLEEGKUNDIG MENOPAUZE­ CONSULENT

DRAAG ZORG VOOR JE RUG EN NEK Tegenwoordig klagen veel mensen over rug- of nekpijn, vaak veroorzaakt door een verkeerde werkhouding of stress. Ook onverwachte veranderingen in je leven kunnen dergelijke klachten veroorzaken. In deze interactieve workshop gaan we op zoek naar oorzaken en oplossingen. Op een speelse manier aangebracht, zorgen heel wat tips & tricks ervoor dat je na deze workshop anders met je rug en nek kan omgaan.

2 DONDERDAGEN (REEKS) 21/11 > 28/11 19U30 > 22U00 CC JAN TERVAERT KAAIPLEIN 34 HAMME € 17│€ 8,50 I.S.M. CC JAN TERVAERT, CULTUURRAAD HAMME BEGELEIDING TATIANA DEMESMAEKER – INTEGRAALCOACH

GEZONDHEID & ZORG

59


GEZONDHEID & ZORG

DIGITALE DETOX Meldingen, mails, WhatsApp-berichten... Schitterend hoe we met elkaar verbonden zijn en snel toegang hebben tot talrijke informatiebronnen. Tegelijkertijd hebben al deze hulpmiddelen ook een aantal nadelen. Afhankelijk van je werk- of leefsituatie bekijken we de invloed van digitalisering en hoe er nuttig en gezond mee om te gaan.

60

DO 24/10 19U30 > 22U00 CC STROMING DORP 101 BERLARE € 11│€ 5,50 I.S.M. CC STROMING BEGELEIDING TATIANA DEMESMAEKER – INTEGRAALCOACH

Deze activiteit gaat door in een lokaal op de 1ste verdieping. Er is geen lift aanwezig. Geef ons een seintje indien dit moeilijk haalbaar is voor jou.

DO 17/10 19U30 > 22U00

DI 14/1 19U30 > 22U00

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

ARTIESTENFOYER STATIONSSTRAAT 27 TEMSE

€ 6│€ 3

€ 11│€ 5,50

I.S.M. BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS BEGELEIDING TATIANA DEMESMAEKER – INTEGRAALCOACH

I.S.M. CC TEMSE BEGELEIDING TATIANA DEMESMAEKER – INTEGRAALCOACH

VORMINGPLUS


GEZONDHEID & ZORG

61


CREATIEF & TECHNIEK

CREATIEF & TECHNIEK

NOTENLEER VANUIT DE PRAKTIJK Heb je geen muziekschool gevolgd, maar zing je soms met een partituur? Dirigent Dimitry Goethals leert je de basisbeginselen van een partituur aan, en geeft je de gelegenheid meteen te oefenen. Deze basiscursus notenleer werd opgebouwd vanuit de praktijk. Aan de hand van een koorpartituur leer je heel wat tekst en symbolen op je partituren vlotter lezen. Op deze manier vergroot je je muzikale kennis en krijg je een goede basis om te begrijpen wat de componist bedoelde. Een aanrader voor iedereen die wat vlotter zijn weg wil vinden in partituren.

"HET SAMENLEGGEN VAN WAT IEDEREEN GEMAAKT HAD, VOND IK HEEL INTERESSANT, RESPECTVOL EN LEERRIJK."

62

VORMINGPLUS

3 MAANDAGEN (REEKS) 9/9 > 23/9 19U30 > 22U00 KUNSTACADEMIE BEVEREN LIJSTERBESSENLAAN 24 BEVEREN-WAAS € 33│€ 17,50 I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, KUNSTACADEMIE BEVEREN BEGELEIDING DIMITRY GOETHALS – KOORDIRIGENT


JUWELEN MAKEN VAN HOUT

KENNISMAKEN MET KLASSIEKE ZANG Droom je ervan om zelf de aria’s van Verdi, de oratoria van Bach of de liederen van Schubert te zingen? Dan is deze workshop een goede start. Klassieke zang besteedt veel aandacht aan lichaamshouding, adem, ademsteun, stemplaatsing, het laag houden van het strottenhoofd, de menging van kop- en borstregister, de bewustmaking van de verschillende resonantieruimten en de klankschoonheid. Je leert enkele liederen zingen waarin die specifieke accenten worden benadrukt. Je krijgt een beter idee over klassieke zang, en merkt of het iets voor jou is.

3 WOENSDAGEN (REEKS) 15/1 > 29/1 19U30 > 22U00 CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS € 33│€ 16,50 I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING GODFRIED VAN DE VYVERE – DOCENT KLASSIEKE ZANG

Je gaat aan de slag met houten kralen, verf, vernis, koord en oorhaakjes. Je maakt zelf je eigen juwelen; twee hangers met waxkoord en een paar oorbellen. Els geeft je alle uitleg erover, demonstreert hoe het moet en helpt iedereen waar nodig. 10 euro voor het materiaal betaal je de dag zelf aan de lesgeefster bij aanvang van de workshop.

DO 5/12 19U00 > 22U00 BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE € 11│€ 5,50 I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE, CC BELGICA BEGELEIDING ELS BOUCHIER – VORMINGSWERKER

ZO 8/12 9U30 > 12U30 BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS € 11│€ 5,50 I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING ELS BOUCHIER – VORMINGSWERKER

CREATIEF & TECHNIEK

63


CREATIEF & TECHNIEK

ARTISTIEK TEXTIELATELIER Ook gebeten door textiel, wol en draad­jes? Stap vrijblijvend in en exploreer gekende en minder gekende technieken en combinaties. Laat je inspireren door je mede-cursisten en creëer mooie objecten in textiel. Doe-namiddagen afgewisseld met demo’s en bezoeken. Dit seizoen nemen we deel aan het internationaal project Dangerous pockets. Voorkennis of inschrijving is niet nodig. Je betaalt 3 euro per keer dat je komt. Je kiest zelf of je één keer komt, af en toe, of alle sessies volgt.

10 WOENSDAGEN 4/9, 18/9, 2/10, 16/10, 30/10, 13/11, 27/11, 11/12, 8/1 EN 22/1 14U00 > 16U30 VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS € 3│€ 1,50 I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING CARINE VAN REMOORTERE – EDUCATIEF MEDEWERKER VORMINGPLUS

64

VORMINGPLUS

CACTUSSEN BREIEN MET LOKERSE SCHAPENWOL Brei dit jaar eens een duurzaam cadeautje. Ann leert je hoe je een cactus breit. Steekje per steekje voor beginners en sneller voor gevorderden. Ann zorgt voor Lokerse schapenwol die ze zelf verfde op ecologische wijze en alle andere materiaal om drie kleine cactussen te breien. Tussen het breien door krijg je het verhaal te horen over de oorsprong en het productieproces van de wol. Meebrengen: breinaalden nummer 5 & 6 en een schaartje. De kost van het materiaal is inbegrepen in de prijs.

WO 6/11 19U30 > 22U00 ARTIESTENFOYER STATIONSSTRAAT 27 TEMSE € 23│€ 16,50 I.S.M. CC TEMSE BEGELEIDING ANN VAN BOGAERT – CREATIEVE BREIER EN STICHTER ATELIER MARIE-PAULE


KLEDINGKLUSSEN WORKSHOP Verleng de levensduur van je favoriete kledingstukken met enkele eenvoudige technieken. Wegwerpmode, liever niet! In deze workshop leer je de basic skills: broek te lang, taille net iets te breed, knop eraf, naadje open, kleine gaatjes... Geen voorkennis vereist. Geen naaimachine-interventies, maar handige naald- en draadtips, slimme kneepjes en nuttige technieken.

BREIEN VOOR STARTERS Breien is in, breien is hip. Tijdens vier lessen leer je de basis van de breikunst. We werken in een kleine groep, elk op zijn eigen tempo. Els demonstreert, helpt je individueel verder en herhaalt zo vaak als nodig is. Na de laatste les ga je naar huis met je eerste, zelfgebreide werkstuk en een heuse hobby rijker. Je krijgt zeker zin om snel de draad weer op te pakken.

In de prijs inbegrepen: starterskit (t.w.v. 10 euro) om thuis verder mee aan de slag te gaan en testlapjes stof. Zelf meebrengen: kledingstukken die smeken om een liefdevolle reparatie. Je gaat naar huis met direct resultaat.

Voor de eerste les hoef je nog niet veel mee te brengen: pen en papier, eventueel restjes wol en brei­ naalden als je dat hebt. Dan bespre­ ken we ook wat je best aankoopt voor de volgende lessen.

DI 12/11 19U30 > 22U00

4 ZATERDAGEN (REEKS) 16/11 > 14/12 9U30 > 12U30

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE € 22│€ 15,50 I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE, DIENST MILIEU EN PLATTELAND DENDERMONDE BEGELEIDING SORAYA WANCOUR – STICHTER STUDIO AMA, LABO VOOR ETHISCHE MODE

(niet op 7/12)

BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS € 52│€ 26 I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING ELS BOUCHIER – VORMINGSWERKER

CREATIEF & TECHNIEK

65


CREATIEF & TECHNIEK

WORKSHOP DRAMA MET KINDEREN LOKAAL TALENT IN DE KIJKER Wil je graag eens over the top gaan met je kind(eren)? Waarom niet eens samen een workshop inleiding tot drama volgen? Liz Corthals, zelf actrice, zet je mee op weg met speelse opdrachten die de fantasie prikkelen, en die je op een laagdrempelige manier aanzetten om het beste van jezelf te geven. Het is ook een mooie manier om je kind uiting te laten geven aan emoties en zaken die moeilijker te zeggen zijn, maar des te gemakkelijker te ‘spelen’. Per volwassene kan één kind tussen 6 en 12 jaar gratis deelnemen.

66

WO 2/10 13U30 > 15U30

ZA 5/10 13U30 > 15U30

CC BELGICA - BELGICA BIS KERKSTRAAT 115 DENDERMONDE

OC DE STATIE SPOORWEGWEGEL 1 STEKENE

€ 17│€ 8,50

€ 17│€ 8,50

I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE, CC BELGICA BEGELEIDING LIZ CORTHALS – ACTEUR, AUTEUR EN PROFESSIONELE STEM

I.S.M. DIENST CULTUUR STEKENE BEGELEIDING LIZ CORTHALS – ACTEUR, AUTEUR EN PROFESSIONELE STEM

VORMINGPLUS


CREATIEF SCHRIJVEN MET KINDEREN “Dit moet ik opschrijven” denk je soms als ouder, als je hoort hoe crea­ tief of inventief je kinderen uit de hoek komen. Kinderen experimenteren als vanzelf met taal. Liz Corthals – opkomend talent uit Dendermonde – haalt ongelooflijk veel inspiratie uit de uitspraken van haar dochter, en zit zelf ook niet verlegen om mooie teksten. Waarom zou je al die spontaniteit niet gebruiken om er samen iets moois en leuks van te maken? Per volwassene kan één kind tussen 6 en 12 jaar gratis deelnemen.

ZA 12/10 10U00 > 12U00 CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS € 17│€ 8,50 I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING LIZ CORTHALS – ACTEUR, AUTEUR EN PROFESSIONELE STEM

CREATIEF & TECHNIEK

67


CREATIEF & TECHNIEK

KLUSSEN VOOR BEGINNERS Leer enkele basisvaardigheden om zelf eenvoudige klusjes in huis uit te voeren. Avond 1: Boormachines en pluggen. Meebrengen: boormachine met bij­ horende boren, schroevendraaiers, trektang, meter en potlood. Avond 2: Elektriciteit: stroompanne, veiligheid, lampen vervangen en een verlengkabel herstellen. Meebrengen: schroevendraaiers, knip- en striptang en breekmes. Avond 3: Sanitair: werken met siliconen, ontstoppen, vervangen lekkende kraan, ontluchten en centrale verwarming. Je schrijft in voor de volledige reeks, niet voor een aparte sessie.

3 DINSDAGEN (REEKS) 8/10 > 22/10 19U30 > 22U00 PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUT MEULENBROEKSTRAAT 15 BUS A HAMME € 33│€ 16,50 I.S.M. CC JAN TERVAERT, CULTUURRAAD HAMME BEGELEIDING PETER BRAEM – ZELFSTANDIG KLUSJESMAN

68

VORMINGPLUS

SNEL, GEZOND EN LEKKER KOKEN VOOR KINDEREN Ik heb honger! Als ouder is het vaak stressen als je thuis komt van je werk en je met hongerige kinderen in huis zit. Inspiratie genoeg, maar het is altijd wel iets. Het duurt te lang, of je kinderen vinden het maar niets. In deze workshop doe je ideeën op over hoe je het kan aanpakken, wat kinderen leuk en lekker vinden, en hoe je snel en toch gezond iets op tafel kan toveren. Meebrengen: keukenschort, snij­ plank, mesje, potje om eventuele restjes mee te nemen. Ingrediënten inbegrepen in de prijs.

WO 20/11 19U30 > 22U00 CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS € 19│€ 13 I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING KA VAN LOOKEN – CREATIEVE DUIZENDPOOT EN HOBBYKOK


CREATIEF & TECHNIEK

69


WETENSCHAP & MULTIMEDIA

WETENSCHAP & MULTIMEDIA

GROTE SCHOONMAAK OP JE COMPUTER Wil je je computer of laptop een grondige onderhoudsbeurt geven zodat die weer sneller presteert? Tijdens deze sessie leer je hoe je ongewenste software verwijdert, opslagruimte vrij maakt, je documenten netjes ordent en hoe je alles up-to-date houdt zonder veel moeite. We raden je gratis software aan om dat alles te doen, en leggen uit hoe je die ook thuis kan downloaden en installeren. Je werkt op een laptop van Vorming­ plus. Deze vorming is niet ge­schikt voor Mac/Apple gebruikers.

"HET WAS ZEER INTERESSANT. HET PRAKTIJKGEDEELTE HAD GERUST NOG LANGER MOGEN DUREN."

70

VORMINGPLUS

DI 1/10 19U30 > 22U00 VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS € 11│€ 5,50 I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING RAF SMET – ICT-COÖRDINATOR


INSTAGRAM

WERKEN MET JE ANDROID TOESTEL WORKSHOP VOOR TABLET OF SMARTPHONE We gaan in groep aan de slag en starten met het verzamelen van jullie vragen. Op basis hiervan verkennen we het toestel, de instellingen en de bijhorende apps. Op het einde van de workshop kan je vlotter werken met je toestel en trachten we jouw vragen beantwoord te hebben. Neem je toestel en oplader mee. Deze vorming is niet geschikt voor mensen met een iPhone of iPad van Apple.

Maak kennis met hét sociale media­ platform van dit moment; Instagram. Leer hoe je makkelijk een foto, verhaal of video plaatst, met of zonder filter. Instagram is een manier om je vrienden en kennissen te volgen en te zien hoe het met hen gaat. Zelf kan je je eigen leven en je mooiste foto’s tonen aan wie je maar wil. Maar Insta­ gram is ook een inspirerend medium. Recepten ontdekken of reistips? Laat je inspireren door zogenaamde influencers. Een verrassend veelzijdig en gebruiksvriendelijk medium. Breng je smartphone en oplader mee.

DI 8/10 19U30 > 22U00 ARTIESTENFOYER STATIONSSTRAAT 27 TEMSE € 11│€ 5,50 I.S.M. CC TEMSE BEGELEIDING CHRISTEL WELLENS – FOTOGRAAF EN ICT-XPERT

WO 23/10 19U30 > 22U00

DO 7/11 19U30 > 22U00

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

€ 6│€ 3

€ 6│€ 3

I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE BEGELEIDING RAF SMET – ICT-COÖRDINATOR

I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE BEGELEIDING CHRISTEL WELLENS – FOTOGRAAF EN ICT-EXPERT

WETENSCHAP & MULTIMEDIA

71


WETENSCHAP & MULTIMEDIA

SOCIALE MEDIA IS WAT JE ZIET, ECHT WAT JE KRIJGT? In deze lezing hoor je hoe de informatiesamenleving het denken en doen van ons allemaal beïnvloedt. Sinds de verkiezing van Trump klinken de kritische stemmen over de rol van sociale media en ‘op maat gesneden’ nieuws luider. Geheime algoritmes (wiskundige formules) zorgen voor een gepersonaliseerd nieuwsoverzicht. Velen zijn zich niet bewust van deze informatiefilter of filter bubble. Bovendien werken sociale media drempelverlagend, met vaak onbedoelde, impulsieve reacties tot gevolg. Hoe werkt deze online omgeving en hoe gaan we er het best mee om?

72

FOTO’S MAKEN MET JE SMARTPHONE WORKSHOP Hoe maak je de mooiste foto’s met de camera van je smartphone? Je krijgt tips op het vlak van techniek en compositie, en we vertellen je met welke apps je je foto’s kan bewerken. We gaan ook zelf beelden maken, dus breng zeker je smartphone en je op­ lader mee. Er is tijd en ruimte voor­ zien om je eigen lunch ter plaatse te nuttigen.

MA 14/10 19U30 > 21U30

ZA 26/10 10U00 > 16U00

VORMINGPLUS WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

CC LOKEREN TORENSTRAAT 1 LOKEREN

€ 9│€ 4,50

€ 12│€ 6

I.S.M. VRIJE ATELIERS BEGELEIDING BENEDICT WYDOOGHE – AUTEUR EN VIVES DOCENT NIEUWE MEDIA

I.S.M. BIBLIOTHEEK LOKEREN, CC LOKEREN BEGELEIDING MIEKE VASSEUR – COMMUNICATIEMEDEWERKER EN FOTOGRAAF

VORMINGPLUS


OP VAKANTIE MET JE SMARTPHONE Eenmaal de tickets en het hotel ge­ boekt zijn en de reisgids uitgeleend, is het misschien tijd om al eens stil te staan bij hoe je smartphone een ideale reisgenoot kan zijn. Wij onderzochten een karrenvracht aan reisapps en vertellen je welke je daarvan maar best voor je vertrek kan installeren.

FACEBOOK, TWITTER, INSTAGRAM, WHATSAPP EN PINTEREST Maak kennis met enkele sociale media (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest) en ook met WhatsApp, waarmee je berichten kan sturen. Wat is het verschil tussen een pagina en een groep op Facebook? Hoe plaats je een story op Instagram? Wat is een hashtag op Twitter? Hoe maak je een groep aan op WhatsApp? En waarom zou je afbeeldingen pinnen?

Breng je smartphone en oplader mee.

Dit is een introductie, geen praktische cursus.

MA 4/11 19U30 > 22U00

ZA 9/11 10U00 > 12U30

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

€ 6│€ 3

€ 6│€ 3

I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE BEGELEIDING RAF SMET – ICT-COÖRDINATOR

I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE BEGELEIDING MIEKE VASSEUR – COMMUNICATIEMEDEWERKER EN FOTOGRAAF

WETENSCHAP & MULTIMEDIA

73


WETENSCHAP & MULTIMEDIA

GOOGLE DOCS, FOTO’S, AGENDA EN GMAIL DEMO Heb je een Gmail-account of een Android smartphone of tablet? Dan kan je de diensten van Google gebruiken in de cloud. Je teksten, mails en foto’s staan dan op de servers van Google in plaats van op je smartphone zelf, waardoor je ze altijd en overal bij hebt. Tijdens deze sessie leer je documenten maken en bijhouden, gaan we iets dieper in op het bewaren van foto’s, maak je kennis met de handige agenda en bekijken we de Gmail app van nabij. Breng je opgeladen smartphone mee. Niet geschikt voor mensen met een iPhone of iPad van Apple.

74

DO 24/10 19U30 > 22U00

DI 12/11 19U30 > 22U00

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

BIBLIOTHEEK HAMME ACHTERTHOF 94 HAMME

€ 6│€ 3

€ 8,50│€ 4,25

I.S.M. BIBLIOTHEEK DENDERMONDE BEGELEIDING RAF SMET – ICT-COÖRDINATOR

I.S.M. BIBLIOTHEEK HAMME BEGELEIDING RAF SMET – ICT-COÖRDINATOR

VORMINGPLUS


BOUW ZELF JE FIJNSTOFSENSOR Waselucht.be is een burgerinitiatief dat de luchtkwaliteit in het Waasland in kaart brengt door fijnstofsensoren te plaatsen en de meetresultaten via een website te delen – net zoals op 6000 andere locaties over de hele wereld. Tijdens deze workshop maak je een toestel dat temperatuur, luchtvochtigheid en fijnstofconcentraties meet. Een minicomputer met wifi­ verbinding verzamelt en deelt de gegevens. Twee afvoerbochten bieden bescherming tegen weer en wind. Nadien bevestig je het toestel op een plaats naar keuze en log je in op de site. Eigen materiaal of voorkennis is niet nodig. Het materiaal is inbegrepen in de prijs.

MA 30/9 19U30 > 21U00

MA 7/10 19U30 > 21U00

OC BOERENPOORT SINT-ELISABETHSTRAAT 31 BUS A MELSELE

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

€ 40

€ 40

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, INTERWAAS, MILIEURAAD BEVEREN BEGELEIDING WOUTER OVERMEIRE – BURGERLIJK INGENIEUR, SAMEN MET ZOON EN DOCHTER JASPER EN JENTL

I.S.M. DIENST MILIEU EN PLATTELAND DENDERMONDE BEGELEIDING WOUTER OVERMEIRE – BURGERLIJK INGENIEUR, SAMEN MET ZOON EN DOCHTER JASPER EN JENTL

WETENSCHAP & MULTIMEDIA

75


WETENSCHAP & MULTIMEDIA

SAMEN OP DE DIGITALE SNELWEG Wil je duiken in de vele mogelijkheden van de digitale wereld? Tijdens drie voormiddagen verkennen we telkens een digitale toepassing. Gelieve voor elke vorming apart in te schrijven.

FOOD FOTOGRAFIE FACEBOOK, TWITTER, INSTAGRAM, WHATSAPP EN PINTEREST

76

Maak kennis met enkele sociale media (Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest) en ook met WhatsApp, waarmee je berichten kan sturen. Wat is het verschil tussen een pagina en een groep op Facebook? Hoe plaats je een story op Instagram? Wat is een hashtag op Twitter? Hoe maak je een groep aan op WhatsApp? En waarom zou je afbeeldingen pinnen?

Zit jij te watertanden als je foto’s van smakelijke gerechten ziet? Heb je altijd al willen leren hoe je dergelijke foto’s zelf kan maken? Of doe je dat al, maar wil je graag bijleren of extra tips & tricks over de styling? Dan is deze workshop voor jou. Je leert de essentie van food styling en food fotografie. Wat heb ik nodig om mooie foto’s de trekken, hoe gebruik ik het best daglicht, hoe stel ik een mooie setting samen, hoe gebruik ik props, achtergronden en ondergronden... Food blogster Marta Majewska leert je haar tips & tricks.

Dit is een introductie, geen prak­ tische cursus.

Neem je opgeladen fototoestel of smartphone mee.

WO 25/9 10U00 > 12U00

WO 4/12 10U00 > 12U00

BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS

CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

€ 4│€ 2

€ 4│€ 2

I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING CATHY CARLIER – SOCIAL MEDIA CONSULTANT

I.S.M. CULTUURBELEID BEVEREN, BIB BEVEREN BEGELEIDING MARTA MAJEWSKA – GEPASSIONEERDE FOTOGRAAF, STYLIST, BLOGGER, AUTEUR, CREATIEVELING EN DIY-GEEK PUR SANG.

VORMINGPLUS


CANVA: KAARTJES EN UITNODIGINGEN MAKEN Canva is gratis online software waarmee je op een eenvoudige, snelle en gebruiksvriendelijke manier mooie uitnodigingen, posters of flyers kunt maken. Het is een ideale manier om zonder technische kennis toch mooi beeldmateriaal te ontwerpen voor een verjaardagsfeest, kerstkaart of zelfs een omslagfoto voor je Facebook pro­ fiel. Canva is zoals dat heet freemium software; de basismogelijkheden – voldoende voor de meesten van ons – zijn gratis, maar aan sommige opties voor gevorderden hangt een prijskaartje. Dit is een demo, geen praktische workshop.

WO 20/11 10U00 > 12U00 BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS € 4│€ 2 I.S.M. BIB BEVEREN, CULTUURBELEID BEVEREN BEGELEIDING CHRISTEL WELLENS – FOTOGRAAF EN ICT-EXPERT

WETENSCHAP & MULTIMEDIA

77


‘T ACHTERPOORTJE DICHT BIJ DE DEUR

LOKAAL DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 052 45 68 51 - DIENSTENCENTRUM@OCMWZELE.BE - KOEVLIET 3, ZELE

MET PLEZIER OUDER WORDEN

ALTERNATIEVE WOON­ VORMEN VOOR SENIOREN INFOSESSIE

We leven langer en dat geeft een langere leef-tijd. Hoe hier zorgzaam mee omgaan en investeren in een mooie toekomst? Krijg inzicht en tips en maak er een actieve, positieve en creatieve periode van.

MA 23/9 14U00 > 17U00 BEGELEIDING MARK CLAUS – SCHRIJVER

HET THERAPEUTISCH VOETBAD THEORIE EN PRAKTIJK Leer en ervaar hoe je een goed therapeutisch voetbad neemt/geeft. Verschillende variaties komen aan bod. Je leert ook stap voor stap hoe je je eigen voeten masseert. Meebrengen: handdoek, twee voet­ badjes, 4 euro voor materiaal.

DI 19/11 14U00 > 16U30 BEGELEIDING VEERLE WATERSCHOOT – AROMATHERAPEUT

78

DE WELLE

LOKAAL DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 03 710 26 05 - SOFIE.FRANCKAERT@OCMWTEMSE.BE - KOUTERSTRAAT 1, TEMSE

VORMINGPLUS

Een assistentiewoning of serviceflat zegt je niets? En achterblijven in je ondertussen te grote woning ook niet? Maak kennis met alternatieven waar samenleven en zelfstandig wonen hand in hand gaan.

DO 3/10 19U30 > 21U30 BEGELEIDING JEROEN GAEREMYNCK – EXPERT GEMEENSCHAPPELIJK WONEN

MET PLEZIER OUDER WORDEN We leven langer en dat geeft een langere leef-tijd. Hoe hier zorgzaam mee omgaan en investeren in een mooie toekomst? Krijg inzicht en tips en maak er een actieve, positieve en creatieve periode van.

MA 7/10 14U00 > 17U00 BEGELEIDING MARK CLAUS ­– SCHRIJVER


DE WILG

DE BRUG

DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 03 778 55 55 - DIENSTENCENTRUM@SINT-NIKLAAS.BE - LAMSTRAAT 23, SINT-NIKLAAS

ZORGPUNT PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 052 21 09 91 - DEBRUG@STANTONIUS.ZKJ.BE - ROOTJENSWEG 77, GREMBERGEN

Opgelet, deze twee activiteiten gaan door in WZC De Spoele, Lamstraat 44, Sint-­Niklaas.

ALS SLAPEN NIET LUKT

MET PLEZIER OUDER WORDEN We leven langer en dat geeft een langere leef-tijd. Hoe hier zorgzaam mee omgaan en investeren in een mooie toekomst? Krijg inzicht en tips en maak er een actieve, positieve en creatieve periode van.

Heb je een slaapprobleem? Je krijgt uitleg en we maken ook twee producten die kunnen helpen – een spray en kruidenthee – en die je mee naar huis krijgt. Meebrengen: 6 euro voor de ingre­ diënten.

VR 18/10 14U00 > 16U00 BEGELEIDING EVY THUYSBAERT – VOEDINGS- EN GEZONDHEIDSCONSULENT

WO 23/10 14U00 > 17U00 BEGELEIDING MARK CLAUS – SCHRIJVER

ALS SLAPEN NIET LUKT Heb je een slaapprobleem? Je krijgt uitleg en we maken ook twee producten die kunnen helpen - een spray en kruidenthee - en die je mee naar huis krijgt. Meebrengen: 6 euro voor de ingre­ diënten. Koffie en gebak inbegrepen.

DO 12/12 14U00 > 16U00 BEGELEIDING EVY THUYSBAERT – VOEDINGS- EN GEZONDHEIDSCONSULENT

DICHT BIJ DE DEUR

79


DEN AFTRAP DICHT BIJ DE DEUR

DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 03 778 58 07 - GERDAPARK 14, SINT-NIKLAAS

REGEL ZELF JE LEVENSEINDE Waarover kan je zelf beslissen als je in een ziekenhuis terecht komt? Wat kan je zelf beslissen in verband met je leven­seinde? Wat kan je zelf bepalen over je uitvaart, euthanasie of orgaandonatie? Je komt het allemaal te weten.

WO 25/9 14U00 > 16U00 BEGELEIDING MEDEWERKER LEVENS– EINDE-INFORMATIEFORUM

CHOLESTEROL Leven zonder cholesterol is onmogelijk. Maar wat is goede en slechte cholesterol? Hoe kom je eraan? Hoe een optimale balans vinden? Wat kan je bereiken met geneesmiddelen, voeding en voedingssupplementen?

WO 13/11 14U00 > 16U00 BEGELEIDING LUC BOSMANS – APOTHEKER

80

VORMINGPLUS

ZIAC DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 052 44 61 31 - INFO@ZIAC.BE - ZWAANSTRAAT 7, ZELE

CHOLESTEROL Leven zonder cholesterol is onmogelijk. Maar wat is goede en slechte cholesterol? Hoe kom je eraan? Hoe een optimale balans vinden? Wat kan je bereiken met geneesmiddelen, voeding en voedingssupplementen?

DO 26/9 14U00 > 16U00 BEGELEIDING LUC BOSMANS – APOTHEKER

REGEL ZELF JE LEVENSEINDE Waarover kan je zelf beslissen als je in een ziekenhuis terecht komt? Wat kan je zelf beslissen in verband met je levens­einde? Wat kan je zelf bepalen over je uitvaart, euthanasie of orgaandonatie? Je komt het allemaal te weten.

VR 18/10 14U00 > 16U00 BEGELEIDING MEDEWERKER LEVENS– EINDE-INFORMATIEFORUM


'T BINNENHOF DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 09 368 22 69 - DIENSTENCENTRUM@OCMWLAARNE.BE - MOLENSTRAAT 35, LAARNE

Opgelet, deze drie activiteiten gaan door in Skala, Colmanstraat 51, Laarne.

VEILIG OP EEN VEILIGE FIETS Regelmatig onderweg met je (elektrische) fiets? Fris dan je kennis op over het huidig verkeerreglement voor fietsers. Bekijk ook hoe je jezelf best kan beschermen en overloop specifieke fietsrisico’s.

DO 19/9 14U00 > 16U00

CREATIEF MAAKT BLIJ Creativiteit verbindt je hoofd met je hart. En dat hoeft helemaal niet vergezocht te zijn. Sonja Van De Wal schreef een interactief boekje met zeven stappen om jouw Heppie Mie ten volle te beleven.

DI 12/11 14U00 > 16U00 BEGELEIDING SONJA VAN DE WAL – CREATIEF AGOGISCH COACH EN AUTEUR VAN HEPPIE MIE

BEGELEIDING MEDEWERKER VLAAMSE STICHTING VERKEERSKUNDE

INSTAGRAM Maak kennis met hét sociale mediaplatform van dit moment: Instagram. De nadruk ligt hier op foto’s en video’s delen met je vrienden. Breng je smartphone en oplader mee.

DI 1/10 14U00> 16U00 BEGELEIDING CHRISTEL WELLENS – FOTOGRAAF EN ICT EXPERT

DICHT BIJ DE DEUR

81


DE KOFFIEBRANDERIJ DICHT BIJ DE DEUR

LOKAAL DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 09 366 02 42 - GRIET.VANKERCKHOVE@ SOCIAALHUIS.WETTEREN.BE - MOLENSTRAAT 50, WETTEREN

HUIS VOOR ONTMOETING BINNEN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 03 778 25 53 - ZIGZAG@HIERONYMUS.BE - HAZEWINDSTRAAT 7, SINT-NIKLAAS

CHOLESTEROL

CREATIEF MAAKT BLIJ

Leven zonder cholesterol is onmogelijk. Maar wat is goede en slechte cholesterol? Hoe kom je eraan? Hoe een optimale balans vinden? Wat kan je bereiken met geneesmiddelen, voeding en voedingssupplementen?

Creativiteit verbindt je hoofd met je hart. En dat hoeft helemaal niet vergezocht te zijn. Sonja Van De Wal schreef een interactief boekje met zeven stappen om jouw Heppie Mie ten volle te beleven.

DO 10/10 14U00 > 16U00 BEGELEIDING LUC BOSMANS – APOTHEKER

NATUURLIJKE GENEESMIDDELEN Ken jij het verschil tussen geneesmiddelen op basis van planten en homeopathie? Wat kunnen natuurlijke geneesmiddelen in vergelijking met de klassieke? Zijn ze altijd effectief en veilig? En wat met voedingssupplementen?

DO 28/11 13U30 > 16U00 BEGELEIDING LUC BOSMANS – APOTHEKER

82

ZIGZAG

VORMINGPLUS

DO 28/11 13U30 > 16U00 BEGELEIDING SONJA VAN DE WAL – CREATIEF AGOGISCH COACH EN AUTEUR VAN HEPPIE MIE


ZILVERPAND LOKAAL DIENSTENCENTRUM PRIJS, INSCHRIJVEN EN BETALEN: - 052 25 17 33 - LDC.ZILVERPAND@ OCMW.DENDERMONDE.BE - NIEUWBURCHT 10, DENDERMONDE

VROEGER WAS ALLES ANDERS Sinds de jaren ‘60 nam onze welvaart spectaculair toe en veranderde het dagelijkse leven op alle vlakken. Wat aten de mensen toen? Hoe wasten of verplaatsten ze zich, en hoe vulden ze hun schaarse vrije tijd in?

DI 8/10 14U30 > 16U00 BEGELEIDING KORNEEL DE RYNCK – HISTORICUS EN AUTEUR

DICHT BIJ DE DEUR

83


PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE

INSCHRIJVEN Schrijf je in via: www.vormingplus.be/waas-en-dender. Heb je geen internet? Of lukt het niet online? Bel dan naar 03 775 44 84. We zijn bereikbaar op: Ma, wo en do: 9u – 12u30 en 13u30 – 17u Di: 13u30 – 17u Inschrijven is noodzakelijk uiterlijk 10 dagen voor de start van de activiteit. Op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan doorgaan. Jouw tijdige inschrijving is daarvoor bepalend. Gaat de activiteit door en is er nog plaats, dan kan je ook later inschrijven.

TOEGANKELIJKHEID

Rode Kruisstraat 23 9100 Sint-Niklaas T. 03 775 44 84 waas-en-dender@vormingplus.be BE33 8916 7404 6946 www.vormingplus.be/waas-en-dender www.facebook.be/vormingpluswaasendender www.instagram.com/vormingpluswaasendender

84

Onze brochure wordt gedrukt VORMINGPLUS op milieuvriendelijk papier.

Ons kantoor en alle vormingslokalen in de Rode Kruisstraat in Sint-Niklaas zijn perfect toegankelijk voor mensen met een beperking. Wanneer u vragen heeft over de toegankelijkheid van een activiteit die wij buitenshuis organiseren, aarzel dan zeker niet om ons telefonisch of via email te contacteren.


WACHTLIJST

ANNULEREN

Voor de meeste cursussen is het aantal deelnemers beperkt. Is de activiteit volzet? Dan zetten we je naam op de wachtlijst. We nemen contact op van zodra er plaats is.

Kan Vormingplus Waas-en-Dender een activiteit annuleren?

PRIJZEN We hanteren 2 prijzen: »» de standaardprijs »» de prijs met korting Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds/OMNIO-statuut, voor studenten (enkel voor voltijds dagonderwijs) en voor werkzoekenden. Bij je inschrijving meld je dat je recht hebt op korting. Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs van korting (het kleefbriefje van de mutua­liteit, een kopie van je studentenkaart, je stempelkaart of werkloosheidsattest).

Ja, bij onvoorziene omstandigheden of bij te weinig deelnemers. We verwittigen je zo snel mogelijk en betalen de volledige prijs terug. Kan je niet meer deelnemen? Verwittig ons dan meteen. Als je minstens één week voor de start van de activiteit annuleert, betalen we het volledige inschrijvingsgeld terug. Annuleer je minder dan één week voor de start van de activiteit, dan is er geen terugbetaling mogelijk. Behalve bij overmacht en na het voorleggen van een geldig bewijs. Vanaf de dag dat de activiteit start, is er geen enkele terugbetaling mogelijk. Ook niet bij overmacht. Opgelet: bij uitstappen betalen we het inschrijvingsgeld nooit terug.

BETALEN

MEER INFO

Na je inschrijving krijg je een bevestigingsmail. Nadien volgt een tweede mail met de betalingsgegevens. Betaal het inschrijvingsgeld binnen de tien dagen na je inschrijving en gebruik daarvoor de gestructureerde mededeling. Je ontvangt geen betalings­ bevestiging. We verwachten je bij de start van de activiteit.

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Bekijk regelmatig onze website: www.vormingplus.be/waas-en-dender. Geef ons een seintje als je de brochure gratis wil ontvangen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en volg ons op Facebook en Instagram: vormingpluswaasendender

Omwille van de Europese GDPR-regelgeving heeft onze privacyverklaring een update gekregen. Je kan deze nalezen op onze website via de link: www.vormingpluswd.be/privacy PRAKTISCHE INFORMATIE

85


SAMENLEVING

86

VORMINGPLUS

3/9 5/9 5/9 6/9 6/9 6/9 24/9 27/9 27/9 27/9 2/10 3/10 4/10 4/10

20 21 20 21 21 21 8 14 14 7 24 24 12 12

Sint-Niklaas Dendermonde Zele Beveren-Waas Wetteren Temse Lokeren Wetteren Wetteren Sint-Niklaas Sint-Niklaas Sint-Niklaas Temse Temse

5/10 8/10 10/10 10/10 10/10 18/10 19/10 22/10 22/10 23/10 24/10 25/10

10 10 16 16 25 15 11 11 8 26 26 13

Beveren-Waas Beveren-Waas Beveren-Waas Antwerpen Sint-Niklaas Wetteren Beveren-Waas Beveren-Waas Lokeren Dendermonde Sint-Niklaas Temse

26/10 7/11 7/11 8/11 15/11 21/11 22/11 25/11 26/11

7 17 6 15 22 18 13 27 9

Antwerpen Beveren-Waas Lebbeke Wetteren Sint-Niklaas Sint-Niklaas Temse Beveren-Waas Lokeren

29/11 2/12 3/12 12/12 13/12 17/1

23 27 19 17 15 13

Sint-Niklaas Beveren-Waas Dendermonde Beveren-Waas Wetteren Temse

23/1 28/1

17 9

Beveren-Waas Lokeren

Babbelonië Babbelonië Babbelonië Babbelonië Babbelonië Babbelonië De Laatste Dinsdag: Over het recht om mens te zijn Prikkels op vrijdagvoormiddag in Wetteren De wonderkermis in poëzie De veelzijdigheid van Marokko Ten strijde tegen armoede Slam poëzie: Scherp gebracht Prikkels op vrijdagvoormiddag in Temse Bezoek het atelier van beeldhouwer en kunstsmid Paul Dekker Stadswandeling: misdaad en straf door de eeuwen heen Minder tralies, meer mens? Prikkels op donderdagvoormiddag in Beveren Bezoek aan het Felixpakhuis voor de expo Vreugde en verdriet Naar buiten met de psychiatrie! Het leven van mensen in armoede Slachtofferzorg bij de politie Crime & punishment met gedetineerden De Laatste Dinsdag: Op grond van samenwerking Verkeert het onderwijs in crisis? Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op Artificiële intelligentie, wordt de computer slimmer dan de mens? Leren van commons in Antwerpen Elektriciteit in België: uitdagingen en mogelijkheden Het conflict tussen Israël en Palestina Johan Braeckman over het gedachtegoed van Etienne Vermeersch Persepolis, Iran anders bekeken Asbest in detail bekeken Een bijzondere relatie. Grootouders en kleinkinderen Over wegwerpwerkers en klotejobs De Laatste Dinsdag: Geluk en gezondheid voor iedereen; een utopie? Kennismaking met Iran Manu Claeys redt de democratie Asbest: leugens, chantage en mensenlevens David Criekemans over een wereld in geopolitieke transitie Bezoek aan de Heilig Hart Brouwerij in de kerk van Kwatrecht Stapvoets wijzer worden. Een pelgrimstocht, weg van de burn-out. Johan Braeckman over kritisch denken De Laatste Dinsdag: Over nationalisme en populisme


DUURZAAMHEID, MILIEU & NATUUR

KUNST EN CULTUUR

PERSOON EN RELATIES

11/9 17/9 2/10 4/10 7/10 9/10 11/10 21/10 23/10 24/10 6/11 7/11 8/11 14/11 4/12 10/12 12/12 18/12 13/1 16/1 23/1

19/9 19/9 27/9 8/10 14/10 15/10 15/10 21/10 17/11 11/1

25/9 3/10 7/10 10/10 15/10 7/11 9/11 12/11 13/11 14/11 18/11 27/11 10/12

34 30 29 36 32 36 34 30 37 37 32 30 28 29 32 35 33 31 33 31 35

Belsele Dendermonde Lokeren Gent Waasmunster Waasmunster Ternat Stekene Sint-Niklaas Sint-Niklaas Dendermonde Lokeren Beveren-Waas Sint-Niklaas Lokeren Lokeren Sint-Niklaas Waasmunster Stekene Sint-Niklaas Sint-Niklaas

Boerderijbezoek: Angelus Varken Zero Waste Rollercoaster Duurzaam voedsel kiezen? Eerlijke mode in Gent Plannen voor plaats Klimaat en water Bezoek aan een Belgische gambakwekerij Zero Waste Rollercoaster Het einde van de wereld Infosessie burgerenergiecoöperatie MegaWattPuur Plannen voor plaats Zero Waste Rollercoaster Veggie feesten Duurzaam voedsel kiezen? Plannen voor plaats Solar Bike toer Plannen voor plaats Permacultuur Plannen voor plaats Een tuin zonder groenafval Duurzaam beleggen

40 45 42 41 42 43 44 41 44 43

Mechelen Mechelen Louvain-La-Neuve Dendermonde Dendermonde Gent Lokeren Sint-Niklaas Beveren-Waas Brussel

Wandtapijten bij Koninklijke Manufactuur De Wit Bezoek aan de Mechelse beiaardschool Stadsverkenning Louvain-la-Neuve Bruegel en de tijd waarin hij leefde Lessen over architecturale schoonheid Circle of Life: werk van Lieve Blancquaert Over orgels en orgelerfgoed Eric Rinckhout over het varken in de kunst Thomas Boodts over Liszt’s sonate in b klein Europalia Roemenië - Brancusi

50 48 46 52 50 51 47 49 51 48 49 50 47

Hamme Sint-Niklaas Stekene Beveren-Waas Waasmunster Beveren-Waas Beveren-Waas Sint-Niklaas Waasmunster Sint-Niklaas Beveren-Waas Berlare Sint-Niklaas

Hooggevoeligheid, feiten en fabels Over euthanasie en psychisch lijden Eenzaamheid, de kunst van het alleen zijn Start to organise Bouwen aan zelfvertrouwen van kinderen Assertiviteit en zelfvertrouwen Dichter bij mezelf, dichter bij jou Rouw en afscheid in boeken en muziek Hooggevoeligheid bij kinderen Manu Keirse over helpen bij ziekte en lijden Rouw en afscheid in boeken en muziek Start to organise Tussen mensen. Dialoog in een veranderende wereld

KALENDER 2019

87


ZINGEVING EN FILOSOFIE

29/9 20/10 10/11 17/11 21/11 28/11

57 56 54 56 55 57

Belsele Lokeren Beveren-Waas Lokeren Sint-Niklaas Sint-Niklaas

Bezoek aan de Thaise tempel in Belsele Ludo Abicht over de erfenis van Etienne Vermeersch Rik Pinxten over leven en sterven Wat is taoĂŻsme? Afscheid nemen vandaag Filosofiereeks De Complexe Wereld

GEZONDHEID EN ZORG

17/10 17/10 24/10 18/11 21/11 14/1

58 60 60 59 59 60

Lokeren Sint-Niklaas Berlare Sint-Niklaas Hamme Temse

Metamorfosemassage Digitale detox Digitale detox Hoe hou ik mijn borsten gezond? Draag zorg voor je rug en nek Digitale detox

CREATIEF EN TECHNIEK

4/9 9/9 2/10 5/10 8/10 12/10 6/11 12/11 16/11 20/11 5/12 8/12 15/1

64 62 66 66 68 67 64 65 65 68 63 63 63

Sint-Niklaas Beveren-Waas Dendermonde Stekene Hamme Beveren-Waas Temse Dendermonde Beveren-Waas Beveren-Waas Dendermonde Beveren-Waas Beveren-Waas

Artistiek textielatelier Notenleer vanuit de praktijk Workshop drama met kinderen Workshop drama met kinderen Klussen voor beginners Creatief schrijven met kinderen Cactussen breien met Lokerse schapenwol Kledingklussen Breien voor starters Snel, gezond en lekker koken voor kinderen Juwelen maken van hout Juwelen maken van hout Kennismaken met klassieke zang

88

VORMINGPLUS


WETENSCHAP EN MULTIMEDIA

25/9 30/9 1/10 7/10 8/10 14/10 23/10 24/10 26/10 4/11 7/11 9/11 12/11 20/11 4/12

76 75 70 75 72 72 71 74 72 73 72 73 74 77 76

Beveren-Waas Melsele Sint-Niklaas Dendermonde Temse Sint-Niklaas Dendermonde Dendermonde Lokeren Dendermonde Dendermonde Dendermonde Hamme Beveren-Waas Beveren-Waas

Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp en Pinterest Bouw zelf je fijnstofsensor Grote schoonmaak op je computer Bouw zelf je fijnstofsensor Instagram Sociale media: is wat je ziet, echt wat je krijgt? Werken met je Android toestel Google Docs, foto’s, agenda en Gmail Foto’s maken met je smartphone Op vakantie met je smartphone Instagram Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp en Pinterest Google Docs, foto’s, agenda en Gmail Canva: kaartjes en uitnodigingen maken Food fotografie

DICHT BIJ DE DEUR

19/9 23/9 25/9 26/9 1/10 3/10 7/10 8/10 10/10 18/10 18/10 23/10 12/11 13/11 19/11 28/11 28/11 12/12

81 78 80 80 81 78 78 83 82 79 80 79 81 80 78 82 82 79

Laarne Temse Sint-Niklaas Zele Laarne Zele Zele Dendermonde Wetteren Grembergen Zele Sint-Niklaas Laarne Sint-Niklaas Temse Sint-Niklaas Wetteren Sint-Niklaas

Veilig op een veilige fiets Met plezier ouder worden Regel zelf je levenseinde Cholesterol Instagram Alternatieve woonvormen voor senioren Met plezier ouder worden Vroeger was alles anders Cholesterol Als slapen niet lukt Regel zelf je levenseinde Met plezier ouder worden Creatief maakt blij Cholesterol Het therapeutisch voetbad Creatief maakt blij Natuurlijke geneesmiddelen Als slapen niet lukt

KALENDER 2019

89


Verantwoordelijke uitgever: Koen Van de Merckt, Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas

BEVEREN SINT-GILLISWAAS STEKENE

SINT-NIKLAAS

KRUIBEKE TEMSE

LOKEREN

WAASMUNSTER

HAMME ZELE

LAARNE

BERLARE

DENDERMONDE BUGGENHOUT

WETTEREN

WICHELEN

LEBBEKE

VOOR MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVINGEN: WWW.VORMINGPLUS.BE/WAAS-EN-DENDER

VORMINGPLUSWAASENDENDER

Profile for Koen Van de MErckt

Vormingplus Waas-en-Dender Brochure najaar 2019  

Aanbod najaar 2019

Vormingplus Waas-en-Dender Brochure najaar 2019  

Aanbod najaar 2019

Profile for koenvdm
Advertisement