Page 1

Door Koen van Bokhoven Aan het begin van dit schooljaar was het een werkelijke verademing, alweer meer jongens die de opleiding pabo gingen volgen in Den Bosch. Hij is er een van. Maar wie is hij? Waarom gaat hij de pabo doen? En wat heeft hij van huis uit mee gekregen? Dat zijn zomaar een handje vol vragen die ik aan Rick van den Dungen stelde. Wie is Rick eigenlijk?! Rick van den Dungen (18) is een scholier aan de fontys pabo in Den Bosch. Deze geboren en getogen Den Dungenaar is een fanatiek voetballer. Daarnaast is drummen een van zijn grote passies en doet hij dit dus ook al zo’n tien jaar. Verder heeft hij veel verschillende scholen achter zich gelaten. Zo ging Rick naar basisschool ’t Kiemveld in Den Dungen, volgde vmbo-t aan het Elde College in Gestel, mbo autotechniek aan het Koning Willem 1 en daar ook nog een jaar vavo. Dat heeft hem allemaal gemaakt tot waar hij nu staat: eerstejaars student aan de pabo.

Zijn ouders heb ik gelukkig nog niet gezien… Wat heeft hij thuis te zoeken?! Rick komt uit een klein, gezellig dorp. Een beetje het “iedereen kent iedereen” fenomeen. Lekker in zijn rustige wijk op het veldje voetballen of in het speeltuintje spelen deed hij als kind het liefst elke dag. Maar ook thuis kon lekker gevoetbald geworden met vriendjes, in de grote tuin die om het vrijstaande huis heen lag. Hier woont Rick samen met zijn ouders en oudere zus. Maar ondanks dat hij de jongste van het gezin is is hij nooit zo behandeld. Nooit een speciale behandeling voor hem omdat hij het broekie was.

“Maar, dat betekend erg veel voor me” aldus Rick, “het wordt gewaardeerd dat ik een kind was, maar ik werd niet als jongste behandeld. Dat heeft me goed gedaan.” Maar wat heeft Rick nu eigenlijk van huis uit mee gekregen? Met een grijnend gezicht maakt hij mij duidelijk dat dat vooral zijn looks zijn. Zijn ouders heb ik gelukkig nog niet gezien.. Verder heeft hij natuurlijk zijn verschillende normen en waarden mee gekregen van zijn ouders. Vele waar hij zijn hele leven wat aan zal hebben. Zeker ook op een opleiding zoals de pabo kom je met goede waarde en normen al een heel eind. Meester Rick. Zou het klinken?! De pabo leidt op tot leraar voor het basisonderwijs. Betekend dat ook gelijk dat iedereen die aan de pabo start een geboren leraar is? Nee. Helaas stopt een derde deel van de nieuwe studenten vroegtijdig met de opleiding. Maar of Rick gaat stoppen is nog maar de vraag. Maar zoals ik nu tegen hem aankijk gaat dat zeker niet gebeuren. Want zelf heeft Rick ook nog hele leuke herinneringen aan zijn eigen basisschool tijd. Hij heeft het erg naar zijn zin gehad bij Juffrouw Annerike en juffrouw Karia van groep 1 en 2. Zij waren aardig. Zo aardig dat onze kleine Rick zelfs stiekem een oogje op ze had. Ook meneer Jos van groep 8 is zijn favoriet. “Hij kon super vertellen, voornamelijk geschiedenis, en ook nog eens voorlezen als de beste” verklaard Rick zijn keuze. Maar Rick heeft eigenlijk alleen maar leuke leraren gehad. Zoals hij zijn tijd op de basisschool zelf omschrijft was het een super tijd. Ricks herinneringen van de basisschool gaan zelfs zo ver terug dat hij zijn eerste schooldag nog redelijk goed kan herinneren. Of althans, het eerste moment dat hij aan de hand van zijn


Zo aardig dat onze kleine Rick zelfs stiekem een oogje op zijn juffen had

moeder naar binnen liep. Er kwamen gelijk leeftijdsgenootjes en nieuwe klasgenootjes op hem af. Gelijk maakte hij vriendjes en begon zijn loopbaan aan de basisschool. Maar niet alleen zijn leuke herinneringen aan de basisschool, die hem ertoe drijven leraar te worden, zijn zijn drijfveren om het onderwijs in te gaan. Hij geeft al een tijdje training aan de kleine kinderen op de voetbalclub. Dit bevalt hem erg

goed. “Door voetbaltraining te geven aan de kleinere kinderen weet ik hoe het is om kinderen Cathelijn van Loon, scharrel / goede vriendin: “Rick ken ik nu ongeveer een klein half jaartje, dus al voor ik aan de pabo begon. Maar ik ben erg blij dat ik hem ken. Het is een leuke jongen die een goed doel voor ogen heeft en zeker een leuke leraar zal worden. Hij is zo leuk met kinderen!” Karlijn de Noord, nieuwe vriendin van de pabo: Karlijn vindt Rick een super jongen. Ook al kent ze hem pas sinds de zomercursus van de pabo, ze weet nu al dat ze nog veel met elkaar omgaan. “Ik zie hem al helemaal voor de klas staan, waarschijnlijk als echt een toffe leraar!” aldus Karlijn. Ziet Ricks toekomst er een beetje rooskleurig uit?! Ja, wat kan ik daar nog op antwoorden. Rick heeft goede drijfveren om de opleiding te halen. Zijn motivatie is hoog en vele zien hem al als de gezellige, sportieve én muzikale leraar voor de klas staan. Verder heeft hij de juiste normen en waarden van huis uit mee gekregen en zal ook zijn goede jeugd hem alleen maar helpen in een goede toekomst. Natuurlijk gaat Rick graag uit, houdt hij van een feestje en drinkt graag wat biertjes. Het is niet zo dat hij dag en nacht met zijn studie bezig is. Maar wie is dat nu wel op die leeftijd? Rick weet waar hij voor staat, welke opleiding hij gaat doen en wat hij hier mee kan bereiken. En gaat het lukken? Ach, hij heeft nog al mbo-diploma automonteur op zak. Kan hij in de garage met auto’s spelen in plaats van de auto’s bij de kleuters.

Interview Rick  

Interview van klasgenoot voor in zijn magazine, over hem.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you