Page 1

Open Belgian championship Laser 2008 

                                                        Wannes Van Laer Laser BEL 193210   

      

Tijdens het weekend van 9 en 10 augustus had in Nieuwpoort het Open Belgisch kampioenshap plaats. Het was van 2005 geleden dat ik nog eens het OBK in Laser had gevaren. Het eerste dat opviel is dat er veel nieuwe jonge laserzeilers aanwezig waren. Dit is natuurlijk heel goed nieuws voor de Belgische Laserklasse.

Zaterdag toen we aan het optuigen waren werd het snel duidelijk dat er op zee een krachtige wind blies. De zon zorgde ervoor dat iedereen met een smile op zijn gezicht het water op ging. Voor sommigen was het al een tijdje geleden dat ze nog eens in een Laser zaten, maar er waren er ook veel die duidelijk veel getraind hebben. Het was leuk om te zien dat er niet alleen Belgen meededen. Er waren ook deelnemers uit Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Groot-Brittannië. Door de wind en de grote golven was het voor het Race Committee niet eenvoudig om het parcours te leggen. Toch is het hen gelukt om vrij snel een perfect parcours voor ons klaar te hebben. De eerste reeks werd een spannende reeks. Ik kon me niet permitteren om teveel fouten te maken, want Thomas en Michel waren nooit heel ver. Ik kon als eerste over de finish varen en Thomas en Michel werden tweede en derde.


Tijdens de volgende reeks gebeurde er iets ongewoon. Na het eerste kruisrak en de halve wind was het de bedoeling dat we voordewind naar de witte benedenboei voeren. Ik was toen eerste en had een kleine voorsprong. Ik wist dat we eerst een gele boei passeerden die op de lijn lag naar de witte boei. Ik kon me dus eerst oriĂŤnteren op die gele boei, maar toen ik de gele boei voorbij was en ik de witte boei zocht was die spoorloos. Ik zeilde verder in de richting van waar de witte boei normaal ongeveer zou moeten liggen en bleef zoeken achter de boei, maar ik vond niets. Ik ben dan recht in mijn boot gaan staan, wat niet echt eenvoudig was in deze condities. Zelfs zo kon ik geen boei vinden. Uiteindelijk ben ik dan gestopt, want ik was al verder dan de plaats waar de boei had moeten staan. Die reeks werd dan afgelast en het bleek dus dat het anker van de boei was losgekomen en dat de boei door de wind veel verder was weggewaaid. Een beetje later, toen ze de boei terug hadden gevonden en goed vastgemaakt hadden, konden we starten. Deze tweede reeks werd een kopie van de eerste alleen met nog een beetje meer wind. Ik had een goede snelheid, maar mijn stabiliteit was niet super, vooral niet voordewind. Daardoor ben ik twee keer gekapseisd. Na mijn tweede kapseis had Thomas me ingehaald. Het werd nog een heel spannend einde, maar uiteindelijk kon ik als eerste door de finish varen.

Het Committee besloot dat we genoeg calorieĂŤn hadden verbrand voor vandaag en stuurden ons terug naar wal. Zelfs het aftuigen was niet eenvoudig met die


wind. Zo zijn er een paar bootjes van hun trailer weggewaaid en niet iedereen kon even gemakkelijk zijn zeil naar beneden doen. Gelukkig zijn we allemaal heel vriendelijk en hulpzaam waardoor iedereen zijn boot kon aftuigen.

Tijdens de barbecue die s’avonds georganiseerd was deden er al geruchten de ronde dat er de volgende dag nog meer wind zou zijn dan wat we vandaag hadden gehad. Dit was natuurlijk een reden meer om goed te eten.

De volgende ochtend leek de wind nog niet zo hard. Het is pas toen we op het water waren en dat het stopte met regenen dat de wind serieus opgekomen is. Ook de golven waren nog een stuk groter dan de dag voordien. Het Committee aarzelde om ons te laten starten. Na een zekere bedenktijd besloten ze om ons één reeks te laten varen. Ik had er geweldig veel zin in. Ik had voor de start, tijdens mijn opwarming al serieus genoten van een paar gigantische golven. Ik startte voorzichtig, maar daarna ging ik voluit. Ik probeerde de punt van mijn boot over iedere golf te trekken en trachtte mijn boot stabiel te houden. Het werd pas een echt plezier eens ik aan de bovenboei was en mocht beginnen aan de ruime rakken. Door al het water dat ik op mij kreeg tijdens het surfen had ik een beetje moeilijk om de boeien te zien. Voor ik het wist was ik al aan de benedenboei, tijd om eens te zien waar mijn concurrenten waren. Thomas had heel goed gevaren en rondde de boei als tweede niet ver achter mij. Tijdens het tweede kruisrak bleef alles zoals het was, maar tijdens het laatste voordewind


heeft Thomas een paar problemen gehad en is daardoor gekapseisd. Ik kon dus voor de derde maal als eerste over de finish varen en Belgisch kampioen worden.

Een dikke proficiat aan alle deelnemers die zondag op het water zijn geweest.

Sportieve Groeten, Wannes Van Laer Laser BEL 193210

Open Belgisch Kampioenschap Laser 2008  

Verslag van het Open Belgisch Kampioenschap 2008 voor Laser in Nieuwpoort opgesteld door Wannes.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you