Page 1

Helsinki, EK Laser 4.7 8-15 augustus 2009 De dagen vooraf... Helsingfors Segelklubb (HSK) organiseert het EK Laser 4.7. Alvast een leuke locatie, met in de verte (4 km) de skyline van Helsinki en aan de overkant van de met eilanden bezaaide baai aan- en afvarende ferries en cruiseschepen. Het terrein ligt vol “vastgebonden ijzer”, de stellingen voor de winterstalling van de zeiljachten. Dit betekent wel dat er meer dan voldoende ruimte is om een EK te organiseren. De deelnemende Belgen zijn Anouk, Karen, Levi, Loïck, Matje en Tom. De enige Nederlandse deelneemster, Dewi, wordt liefdevol door ons geadopteerd. Op dinsdag begint de eerste training. Levi, Matje en Tom worden gecoacht door Roger (SailCoach); de anderen krijgen support van “Oskar”, met Viviane als enthousiaste trainster. Tijdens het kampioenschap zal Koen M. (hier spreekt men dat uit als “Ko-ën”) met wisselende bemanning, voor de tonnetjes zorgen. Aan het groeiend aantal pijltjes en opschriften op het terrein te zien, belooft het een puike organisatie te worden (zie foto). De hele dag worden boten verlegd, lijntjes getrokken om de lasers per land te parkeren, het spiksplinternieuwe houten clubhuis wordt afgewerkt (met 2 grote sauna’s, we zitten in Finland!), ... De Belgen krijgen een plekje vlakbij de slipway aan lagerwal. Woensdagmorgen arriveren Hilde, Koen M. – De officiële meter van het kampioenschap – en Karen met de mobilhome, zodat we nu ook een eigen “thuis” hebben op het clubdomein. Op donderdag steekt de organisatie nog een tandje bij: niemand komt het domein nog op zonder toegangsbewijs. Reden: aan de overkant van de baai, een kilometer of zo verderop, komt Madonna haar ding doen, met het podium recht op HSK gericht. Om 18 uur worden alle boten van het water gehaald; drie helikopters, een fregat van de zeemacht en een tiental RIBs en jetski’s en veel security in gele jasjes aan wal houden de baai leeg. Elke boot die nog beweegt krijgt privé escorte. Zeggen dat we op de eerste rij zitten om het spektakel mee te maken is lichtjes overdreven, maar met verrekijkers en fototoestellen-met-zoom in de aanslag, zitten we toch op een (gratis) “ere”-plaats. Het optreden zelf is nogal onpersoonlijk en grotendeels geplaybackt; de clips op de grote schermen zijn wel mooi.


Op donderdagmiddag is ook de meting begonnen. Moedig, met de hulp van enkele Finse en Belgische medewerkers, heeft de hele zaak rustig onder controle. Er wordt gemeten tot vrijdagnamiddag; op 17 boten na is iedereen gepasseerd. Ondertussen arriveren ook de andere supporters: de families Slap (Maurice was er al eerder) en Van de Loock, zodat de hele delegatie, met de al aanwezige families Swaelen, Meeusen en Pelsmaekers, compleet is. De hele week schijnt hier een heerlijk zonnetje, met nu en dan ’s avonds een hitteregenbui. Sommigen gewagen al van “heter dan in Trogir”?! Hopelijk wordt het voor de zeilers een onvergetelijk en fair kampioenschap, met veel (internationale) contacten en .. laat de wind ons niet in de steek. De voorbije dagen staat er een wisselende wind van 0 tot 2 Beaufort. Voor het Belgische team (volgens Levi gemiddeld gezien het zwaarste team van het hele kampioenschap) mag het gerust wat harder gaan waaien. Hierna krijgen de zeilers zelf de mogelijkheid om dagelijks verslag van op het water te brengen. Voor uitslagen en zo kan je terecht op de event website: http://www.laser47em2009.org. Nog een laatste bericht van de eerste coach briefing: omdat Laser 4.7 een aanloopklasse is naar hogere wedstrijdniveaus zal de jury nogal actief optreden en de reglementen heel strikt opvolgen... Koen P. Zaterdag 8 augustus 2009: the practice race Loïck, Anouk, Dewi en Karen hebben de practice race meegevaren terwijl de jongens die met SailCoach meevaren getraind hebben. De practice race is goed verlopen. Ze is om 15 uur begonnen met general recalls voor de meisjes. Het was een mooie reeks met ongeveer 2 Bft. We hebben de reeks niet volledig uitgevaren, maar het was een goede oefening. Na het varen was er om 18 uur de openingsceremonie. Deze stelde niet echt veel voor... Nadien was er een chaotisch buffet. Het was een hele mooie dag met een lekker warm zonnetje. Karen. Zondag 9 augustus 2009: dag 1 We moesten om 9 uur 30 op het water, maar uiteindelijk zijn we om 12 uur 45 op het water gegaan. In de ochtend was er niet genoeg wind, maar we wisten dat de wind nog moest draaien en dat er dan wel wind, een fikse zeebries, zou opkomen. De 1ste reeks was er een goeie 3 Bft en de 2de reeks was er een 4’tje. Na het zeilen stond er voor de zeilers een lekkere pasta klaar. Het was een geslaagde zeildag met een warm zonnetje. Dewi.


Maandag 10 augustus 2009: dag 2 Vandaag stonden we op met zoals alle dagen een hemelsblauwe lucht zonder een enkel wolkje. De wind stond echter wel al uit de goede richting dus konden we meteen om half tien het water op. Er stond de ganse dag een vrij stabiele 2 à 3 Bft. Na meerdere algemene terugroepen bij de meisjes, konden de jongens om 11u40 ook eindelijk aan hun reeks beginnen. Het ging vandaag iets minder goed bij de Belgen. Levi, Matje en Loïck werden alle drie door de jury gefloten, en Loïck kreeg zelfs een dsq wegens niet correct draaien! De resultaten zullen echter pas later volgen, omdat deze blijkbaar ’s avonds laat of de volgende morgen uitgehangen worden. Morgen weer een dag met hopelijk even goed weer! Tom.

Dinsdag 11 augustus 2009: dag 3 We begonnen de dag met een licht briesje en enkele buien. Naarmate de dag vorderde kwam de wind op en viel even later weer weg. De meisjes hadden nog een leuk windje maar tegen dat de laatste groep jongens gestart was, viel deze ook weg. Dit was een tegenvaller voor de Belgen. Loïck en Levi zaten in de gele groep en zeilden een 48 en 49. Matje en Tom zaten in de blauwe groep en zeilden een 34 en 42. Algemeen besluit: een mindere dag voor de Belgen, morgen beter! Matje. [Voor morgen wordt (veel) regen en flink wat wind voorspeld...] Woensdag 12 augustus 2009: dag 4 [Net voor het uploaden van dit verslag, kunnen we nog melden dat de Belgen zich vandaag in hun “pollekes” wrijven: het blaast flink (20 tot 24 knopen) en het regent bij momenten hard. Wij vrezen zelfs even voor een uitstel, maar deze vrees wordt tijdens de coach briefing onmiddellijk weggenomen: “conditions in Finland can change rapidly in summer, no changes in the race shedule”!] Alle Belgische deelnemers zijn met een grote glimlach hun boten aan het optuigen. Er is eindelijk wind! In tegenstelling tot de andere deelnemers, die aan het stressen zijn door het teveel aan wind. Om naar de start te varen is er een goed windje. Maar tegen dat we aan de race area zijn, is de wind weg. De grote golven zijn er nog, waardoor ik een beetje zeeziek word. Na een tijdje wachten in de kou en regen (17°, dus echt Belgisch weer), komt de wind weer op en kunnen de meisjes starten. Voordat de boeien eindelijk goed liggen, is de wind nog meer toegenomen. De Belgische meisjes liggen direct in de top 10, maar de velcro aan de


giek van Karen komt los. Hierdoor verliest ze een tiental plaatsen. Voor Dewi is het duidelijk te veel. Ze vaart in survival mode haar parcours. Ze zal er wel geraken. Achter ons is het een slagveld. De helft van de vloot vindt dat het zwemtijd is. Op het voordewindse rak wordt de race afgelast. De jongens krijgen 1 start met algemene terugroep. Ook zij moeten dan samen met ons naar binnen. Op de kant aangekomen, lijkt het veel minder wind, maar op de race area, achter het eiland, is het stevig aan het waaien. Volgens de waarnemingen heeft het de hele namiddag 7 Beaufort gewaaid.

bron: www.fmi.fi/en

Een algemene afgelasting voor de rest van de dag wordt afgekondigd. De Belgen zijn teleurgesteld. Lo誰ck en Levi hebben hun plaats niet kunnen verbeteren en zullen in de Silver Fleet varen. Tom en Matje zitten in de Gold. Anouk BEL193212 Donderdag 13 augustus 2009: Karen is jarig! [De dag begint met wolken en een flauw zonnetje en ... bijna geen wind. Al snel wordt de uitstelvlag getrokken. Hopelijk zitten er nog 2 mooie races in vandaag?] Na een tijdje wachten eindelijk op het water. Mooi weer met donderwolken in het vooruitzicht. Vandaag varen we met gold en silver, de gold-jongens starten eerst dan de meisjes en daarna de silver-jongens. Na een paar mooie pin-end starten van zowel de gold-jongens als de meisjes is het mijn beurt om te starten. Grote donderwolken op de rechterkant van het parcours maken veel tactische voorbereidingen onnodig. Na een race met een matig wind van 14 knopen en voor de meeste Belgen een goede race, start de tweede race. Nog een grotere donderwolk met alles er op en der aan kwam over ons parcours, recht over de goldjongens en meisjes die zeik nat werden. Tijdens deze race een grote rechtse shift waardoor het voordewindse rak niet meer dan een halvewinds rak werd en het laatste halvewinds rak een aandewinds werd. De Belgen hebben gevaren gold-jongens: Matje 45 en 7, Tom 44 en 62. Meisjes: Karen 60 en 28, Dewi 49 en 79, Anouk 70 en 43. Silver-jongens: Loick 46 en 16 en Levi 15 en 18. Die dag sloten we af met een verjaardagsdrink voor Karen, hip hip hoera!!! Levi Vrijdag 14 augustus 2009: dag 6


Het ziet ernaar uit dat er vandaag niet gevaren wordt omwille van de zwakke wind. Het wedstrijdcomité stuurt de zeilers toch op het water om te kunnen profiteren van een kortstondige opflakkering maar tevergeefs. Na enkele uren wachten op het water komt de vloot naar binnen gevaren; de kampioenen zijn gekend.

Dit kampioenschap was een mooi evenement maar voor onze Belgische zeilers stond er net iets te weinig wind; vooral de zuiderse landen hebben enkele goede lichtweerzeilers die zich tijdens dit kampioenschap hebben kunnen bewijzen.

Boys Gold Fleet:  1 Giovanni Coccoluto (ITA)  2 Davide Domeneghetti (ITA)  3 Tom Britz (GBR)  

28 Matthias Van de Loock 68 Tom Pelsmaekers

Boys Silver Fleet:  

7 Levi Slap 23 Loïck Swaelen

Girls:  1 Patricia Coro Leveque (ESP)  2 Viktorija Andrulyte (LTU)  3 Kim Pletikos (SLO)   

57 Karen Meeusen 69 Dewi Couvert (NED) 72 Anouk Swaelen

Europees Kampioenschap Laser 4.7 2009 Helsinki  

Verslag door Koen Pelsmaekers over het Europese Kampioenschap 2009 voor Laser 4.7 in Helsinki met toevoegingen van Karen, Dewi, Tom, Matje,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you