Page 1


Ons brandbook is verrijkt met Layar.

Scan de pagina, ontdek de wereld achter Koeka.

Download de gratis Layar App

Vind & scan de pagina met het Layar logo

Ontdek de interactieve inhoud


Beste lezer, Koeka is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardig lifestylemerk. Maar wat is eigenlijk het geheim van Koeka? Waarom herken je onze baby-, kind- en homeproducten uit duizenden? Volgens sommige mensen maken de natuurlijke kleuren en verfijnde stoffen het verschil. Anderen benadrukken juist de functionaliteit of de hoogwaardige afwerking. Deze factoren spelen zeker een rol in het succes van ons bedrijf. Ze hebben elkaar versterkt en van Koeka een krachtig en herkenbaar merk gemaakt. Toch blijft die ultieme vraag in de lucht hangen: Wat is Koeka? Wat zijn de pijlers van ons succes en wat onderscheidt ons van andere merken? In dit brandbook proberen we de ziel van Koeka in woorden te vatten. We geven antwoord op de meest fundamentele vragen. Om daarmee eenduidige en inspirerende handvatten te geven aan iedereen die een rol speelt in de wereld ĂŠn de toekomst van Koeka. We richten ons in de eerste plaats tot onze directe medewerkers. Een unieke verzameling talenten, waar we trots op zijn. Daarnaast is dit boek geschreven voor alle distributeurs, agenten, klanten en toeleveranciers. Mensen die vanuit hun eigen vak te maken hebben met de communicatie of presentatie van (producten van) Koeka wereldwijd. Want of je nu een product ontwerpt, de administratie doet, een beursstand inricht of een product verkoopt: jij bent Koeka! Met dit boek willen we vooral inspireren. We vertellen wie we zijn, waar we voor staan en waar we in geloven. Vanuit die gedeelde visie op het merk Koeka, nodigen we iedereen uit om daar met maximale inzet en creativiteit mee aan de slag te gaan. Veel leesplezier!


Opgroeien De geboorte van een naam… Het verhaal van Koeka begint bij een tweejarig jongetje, het kleine neefje van Margareth. En net als de meeste kleine kinderen was hij dol op zijn speentje. Aan die speen had zijn moeder een zacht doekje vastgemaakt, waar hij altijd rustig van werd. Het doekje had geen echte naam, maar wanneer hij zijn speentje kwijt was, riep de kleine Steven steevast heel hard om zijn “koeka”. Toen Margareth en haar vriendin Jeannette de stap namen om een babykledinglijn op te zetten, hoefden ze dus niet lang na te denken over een naam! Ook het logo van Koeka verwijst naar de “koeka” van Steven. Daarnaast werd het karakteristieke, bloemvormige speendoekje, met zijn lus om de speen aan vast te maken, het eerste succesproduct van Koeka. Er zouden nog vele volgen…

De originele “koeka”


De eerste stapjes Margareth de Haas en Jeannette Kraaijeveld kennen elkaar uit de modewereld. In 1998 waren ze tegelijk zwanger. Op zoek naar babykleding en babyspulletjes konden ze binnen het bestaande aanbod nauwelijks iets leuks vinden. Margareth en Jeannette besloten van de nood een deugd te maken en richtten Koeka op. Hun visie was direct helder: Koeka moest een eigen karakter combineren met hoogwaardige kwaliteit. De spullen moesten zowel voor moeder als kind aangenaam en gebruiksvriendelijk zijn. En de stoffen en kleuren moesten perfect in harmonie zijn met de andere spullen in huis. Zo ontstond de eerste Koeka collectie.

Groot geworden met liefde voor de allerkleinsten Koeka bestaat inmiddels 15 jaar en is de afgelopen periode uitgegroeid tot een volwassen lifestylemerk. Slaap- en verzorgingsproducten voor baby’s en kids nemen nog steeds een belangrijke plaats in binnen onze collecties. Daarnaast richt Koeka zich op homeproducten. Ook deze producten worden ontwikkeld vanuit de kerngedachte dat alles perfect met elkaar moet matchen. De collectie, die ruim 160 unieke producten omvat, is verkrijgbaar bij meer dan 800 verkooppunten, verspreid over Europa. Bovendien zijn alle producten te koop in onze eigen webshop. Dankzij de ruime voorraad levert Koeka snel en geven we een ‘never out of stock’-garantie. Ook dat maakt ons uniek.

Vandaag begint de toekomst Koeka is geen merk van hoge pieken en diepe dalen. We zijn gestaag uitgegroeid tot een gezonde en volwassen onderneming en dat willen we graag zo houden. Veelzeggend is dat de vraag naar onze producten ook in economisch onrustige tijden onveranderd blijft. Ook in de toekomst blijven we werken aan een stijgende naamsbekendheid, een groeiende afzetmarkt en een blijvende klanttevredenheid.


Ons DNA Onze missie: waarvoor staan we? Kinderen zijn het grootste wonder. Daarom wil Koeka rust, gemak en harmonie brengen in het leven van kinderen, hun ouders en de wereld waarin zij samen leven.

Onze visie: waarvoor gaan we? Koeka wil kwalitatieve, innovatieve en functionele producten maken voor baby, kind en home. Ze zijn zó ontworpen dat ze perfect met elkaar matchen (‘mix ’n match’) en zorgen voor balans en harmonie. De producten hebben een frisse, pure en no-nonsense uitstraling en zijn herkenbaar door hun talloze onderscheidende kleuren en hoogwaardige materialen. Zo ontstaat een uniek en tijdloos merk dat dankzij onze never out of stock-filosofie altijd direct beschikbaar is.

Harmonie zit in het hart van Koeka We leven in een dynamische wereld. Juist dan is het belangrijk dat we de rust vinden om dicht bij onszelf te blijven en de balans bewaren tussen inspanning en ontspanning. Dat geldt zeker voor onze baby’s en kinderen. Harmonie is misschien wel de meest kenmerkende karaktereigenschap van Koeka. Het brengt rust en daarmee geluk. Die nadruk op harmonie vindt zijn inspiratie in de meest pure en diepgaande relatie die we kennen: de harmonie tussen moeder en kind. Koeka vertaalt die balans naar een brede range producten, die onderling perfect met elkaar harmoniëren, onze befaamde mix ’n match. De nadruk op balans en harmonie vind je terug in alle aspecten van ons werk en ons merk. Kijk maar naar de evenwichtige kleur- en materiaalcombinaties. Aan de ene kant geeft Koeka energie - onze kleding is net zo fris en vrolijk net als de kinderen die het dragen. Aan de andere kant brengen we rust, comfort en kalmte - net als de pasgeboren baby die zich volkomen veilig voelt. Scan deze pagina met Layar en neem een duik in de wereld van Koeka met onze brandmovie.


Onze kernwaarden Harmonie ligt diep verankerd in het DNA van Koeka. Je ziet het overal terug: van de talloze mogelijkheden van ‘mix ’n match’ van producten, tot de inrichting van beursstands en showrooms. Om die harmonie steeds opnieuw te bereiken en concrete handjes en voetjes te geven, laten we ons leiden door een drietal kernwaarden.

Innovatief Bij het ontwerpen van nieuwe producten denken we altijd vanuit de gebruiker. Daardoor is Koeka in de eerste plaats functioneel. De producten zijn handig in gebruik en veilig voor het kind. Daarnaast zoeken we steeds naar nieuwe en originele manieren om daar invulling aan te geven.

Puur Koeka zorgt voor een unieke combinatie van kwaliteit, kleur, materiaal en afwerking. Het resultaat herken je dan ook uit duizenden: het is puur, eerlijk, fris en no-nonsense. Daardoor voelt Koeka vriendelijk en vertrouwd.

Tijdloos Koeka verkent steeds nieuwe wegen. Met nieuwe materialen, nieuwe kleuren en nieuwe oplossingen. Dat maakt ons verrassend, actueel en spannend. Maar ieder nieuw product sluit ook aan bij eerdere producten. Daardoor is Koeka toch herkenbaar en perfect te combineren.


Onze identiteit Zoals je merkt weten we bij Koeka precies wie we zijn en wat we willen. Maar we vinden het ook belangrijk dat anderen ons goed leren kennen. Daarom letten we altijd op ons imago. In woord en beeld spreken we op ieder moment en in elke situatie ‘dezelfde taal’. Je herkent ons o.a. aan de volgende kenmerken:

Fris Koeka is een eigentijds merk en zit vol levenslust. We zijn jong en barsten van de energie en ideeën. Dat zie je niet alleen aan onze producten, maar ook aan onze frisse communicatie, branding, (beurs)presentatie en klantcontacten.

Betrouwbaar Koeka vindt vriendschap erg belangrijk. Daarom behandelen we anderen zoals we zelf behandeld willen worden. We hechten erg aan eerlijkheid en betrouwbaarheid: afspraak is afspraak. Ook een goede service en vlotte klachtafhandeling is bij Koeka een logisch en essentieel onderdeel.

No-nonsense Koeka houdt niet van poeha. What you see is what you get. We ontwikkelen pure, eerlijke, no-nonsense producten en op diezelfde directe en basic manier communiceren we ook met ons publiek.

Verzorgend Koeka zorgt goed voor haar klanten. We houden altijd een vinger aan de pols van de markt en nemen wensen, vragen en suggesties serieus. Een goede illustratie hiervan is onze ‘never out of stock-filosofie’, waarmee we winkels een flink stuk zorg uit handen nemen.


Onze huisstijl Het succes van Koeka is in de eerste plaats te danken aan de kwaliteit en populariteit van de producten. Maar Koeka heeft de afgelopen 15 jaar ook op een consistente manier aan haar imago gebouwd. Dat positieve imago is zowel te danken aan (het gedrag van) onze medewerkers, als aan de consequent doorgevoerde huisstijl. De huisstijl zou je het gezicht van Koeka kunnen noemen. Het verhoogt de herkenbaarheid en zorgt dat klanten op een eenduidige manier kennis maken met ons bedrijf en onze producten. De huisstijl is het geheel van grafische elementen binnen ons corporate design, dat systematisch en coherent wordt ingezet. Daarbij kun je o.a. denken aan logo, typografie, vormentaal en stijl van fotograferen.

Roepnaam Koeka Onze volledige naam is Koeka bv maar in de dagelijkse praktijk gebruikt iedereen onze ‘roepnaam’: Koeka. Met uitzondering van het logo, wordt onze naam altijd geschreven met een hoofdletter K.

Herkenbaar logo Het logo is het visuele hart van onze organisatie. Alle reden dus om hier uiterst zorgvuldig mee om te gaan. Alle letters zijn in ondercast (we gebruiken dus geen hoofdletters) en het is geschreven in het lettertype President. In de kleur en de vorm van het logo mogen geen veranderingen worden aangebracht. Het logo mag nooit door beeldmateriaal geplaatst worden. Bij gebruik in drukwerk gebruiken we voor het logo in principe de kleur grijs: 55% zwart. Door het logo op een witte ondergrond te plaatsen, komt het optimaal tot zijn recht. Wanneer we door omstandigheden toch kiezen voor een gekleurde ondergrond, is dit bij voorkeur dezelfde kleur grijs. In dat geval wordt het logo - afhankelijk van wat het sterkste communiceert - wit óf donkergrijs. Wanneer het logo wordt gebruikt in andere materialen dan drukwerk (denk aan metaal) en/of ingezet voor uitzonderlijke doeleinden (o.a. beursbekleding of displays), wordt dit altijd in overleg gedaan met Koeka.


Pay off De pay off van Koeka is: “Koeka. Because you care” De pay off legt uit waar ons merk voor staat. Deze wordt altijd in combinatie met het logo gebruikt, nooit zonder. Andersom zijn er wel enkele uitzonderingen in communicatie waarbij de pay off mag komen te vervallen wanneer het logo toch gebruikt wordt. Dit zijn echter uitzonderingen, we streven ernaar het logo altijd in combinatie met de pay off te gebruiken. Dit wordt tevens altijd op dezelfde manier conform huisstijl vormgegeven.

Eenduidige typografie Het lijkt misschien niet zo belangrijk welk lettertype we precies gebruiken. Toch draagt de typografie in belangrijke mate bij aan de herkenbaarheid van Koeka. En het onderbouwt het praktische, no-nonsense karakter van onze organisatie. Om die reden kiezen we consequent voor een simpel en toegankelijk lettertype de Helvetica Neue. Wanneer deze letter niet beschikbaar is kan de Calibri gebruikt worden. We gebruiken de letter meestal in zijn basisvorm (regular), maar hij mag ook cursief (italic) of vet (bold) gebruikt worden. We gebruiken deze letter zowel voor kopregels als bodycopy. Om het makkelijk te maken: ook in dit brandbook is de Helvetica Neue gebruikt. Als aanvullend lettertype gebruiken we “Nothing you could say” voor het aanzetten van een uitspraak, uitroep of kreet in luchtige communicatie. Dit lettertype is niet ter vervanging van de Helvetica Neue, die wordt voor alle informatieve communicatie gebruikt. Om het luchtige, frisse karakter van Koeka te benadrukken, hanteren we waar mogelijk een ruime interlinie. Afhankelijk van het medium of middel (drukwerk, e-mail, of documentatie) wordt de combinatie van de interlinie en de corpsgrootte voor kopregels, tussenkoppen en gewone tekst (bodycopy) bepaald.

Consequent kleurgebruik Koeka maakt in communicatie vooral gebruik van grijs en wit. Cool gray 8 of 55% zwart. Behalve in het logo worden deze kleuren ook toegepast in kleurvlakken en teksten. Ze vormen een van de belangrijkste en meest visuele bouwstenen van de huisstijl. Voor specifieke actiecommunicatie maken we gebruik van speciale actiekleuren. Deze kleuren zijn altijd afkomstig uit de actuele collectie van Koeka.


Herkenbare vormelementen Om nog meer eigenheid en uitstraling aan de huisstijl te geven, plaatsen we afbeeldingen altijd in een vorm met herkenbare afgeronde hoeken. Afhankelijk van de uiting worden er een of meerdere beelden (bij voorkeur een drieluik) in zo’n afgeronde vorm gezet. Voor tijdelijke actie-communicatie (denk aan ‘nieuw’) gebruiken we de bekende Koeka-vorm (zoals de bloemvormige speendoek). Dit is altijd in combinatie met het lettertype “Nothing you could say” om het actiematige karakter te benadrukken.

Natuurlijke fotografie De foto’s die we gebruiken, zijn een duidelijke afspiegeling van onze kernwaarden: puur, eerlijk, no-nonsense, functioneel en stijlvol. De foto’s benaderen het werkelijke leven. Het zijn echte situaties, ogenschijnlijk niet gestileerd. Het zijn ‘slices of life’ die laten zien dat kinderen zorgeloos en happy zijn met Koeka. Daardoor krijgt de kijker altijd een positieve associatie bij Koeka en een sterk gevoel van aspiratie. De beelden (zowel met als zonder kinderen) zijn sfeervol en laten emotie zien. De kinderen bevinden zich in een natuurlijke setting, waar ze zich vrij en veilig voelen en hun emoties ook durven tonen. Door die emotie en authenticiteit raken we de kijker en maken we de producten begeerlijk.


Herkenbare vormelementen Om nog meer eigenheid en uitstraling aan de huisstijl te geven, plaatsen we afbeeldingen altijd in een vorm met herkenbare afgeronde hoeken. Afhankelijk van de uiting worden er een of meerdere beelden (bij voorkeur een drieluik) in zo’n afgeronde vorm gezet. Voor tijdelijke actie-communicatie (denk aan ‘nieuw’) gebruiken we de bekende Koeka-vorm (zoals de bloemvormige speendoek). Dit is altijd in combinatie met het lettertype “Nothing you could say” om het actiematige karakter te benadrukken.

Natuurlijke fotografie De foto’s die we gebruiken, zijn een duidelijke afspiegeling van onze kernwaarden: puur, eerlijk, no-nonsense, functioneel en stijlvol. De foto’s benaderen het werkelijke leven. Het zijn echte situaties, ogenschijnlijk niet gestileerd. Het zijn ‘slices of life’ die laten zien dat kinderen zorgeloos en happy zijn met Koeka. Daardoor krijgt de kijker altijd een positieve associatie bij Koeka en een sterk gevoel van aspiratie. De beelden (zowel met als zonder kinderen) zijn sfeervol en laten emotie zien. De kinderen bevinden zich in een natuurlijke setting, waar ze zich vrij en veilig voelen en hun emoties ook durven tonen. Door die emotie en authenticiteit raken we de kijker en maken we de producten begeerlijk.


De look & feel in winkels De presentatie in winkels wordt voor de Nederlandse markt (en een deel van de buitenlandse markt) bewaakt door een visual merchandiser. Deze zorgt ervoor dat Koeka optimaal gestyled is en commercieel goed gepresenteerd wordt. Met deze service faciliteren we de klant, ondersteunen we de verkoop en bewaken we de look & feel van Koeka. Omdat we de styling zo belangrijk vinden, bieden we onze klanten zoveel mogelijk aan gebruik te maken van onze displays. In de meeste buitenlandse winkels zijn de agenten en distributeur verantwoordelijk voor de styling en de presentatie. Elk kwartaal rapporteren zij met behulp van beeldmateriaal bij hun Koeka salescontactpersoon. Op deze manier kan Koeka de look & feel optimaal bewaken. Twee maal per jaar organiseert Koeka proactief een bijeenkomst met de agenten en de distributeur. Dit is bedoeld om ideeĂŤn uit te wisselen en eventuele problemen op te lossen. Ben je benieuwd naar goede voorbeelden van winkelpresentaties? Neem dan contact op met Koeka.

De presentatie van de showroom In binnen- en buitenland wordt een nieuwe showroom altijd door Koeka zelf ingericht. Wij ontwikkelen het concept, terwijl de aanschaf van materialen en de logistieke keuzes plaatsvinden in nauw overleg met de agent. De agent is vervolgens verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de showroom. Koeka’s salescontactpersoon is eindverantwoordelijk voor de presentatie binnen de showroom en komt minimaal een keer per acht weken op bezoek.


Molenlaan 12-a 1401 TJ Bussum Nederland www.koeka.com


Brandbook Koeka NL  

Brandbook Koeka NL

Brandbook Koeka NL  

Brandbook Koeka NL