Page 1

r e s l e t Fres Inspiration från din leverantör # 5 2017

Kompetent duo EKO-satsar på Nockeby Bageri

Vi utökar sortimentet med nya dekorationer i choklad

MANDEL, NÖTTER & FRUKT GER EN NATURLIGT GOD JUL

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61


Äntligen här! En baguettepåse med fönster i Collection-serien.

NYHET!

Baguettepåse Collection 19758 FÖNSTERPÅSE COLLECTION BAGUETTE 120*50*540mm, 500 st

Se alla 52 delar av Collectionserien i shop.kobia.se


LEDARE:

Tipp Tapp...

I D ET TA NUM M ER BAGERIMÄSSAN 2017

4-7

NOCKEBY BAGERI

Med en lyckad mässa i ryggen och nysatsningar i branschen fortsätter vi mot årets största högtid. Få högtider kan mäta sig med julen när det kommer till konsumtion och kommers och därför så är den direkt avgörande för årets resultat i många branscher. Julen (som andra företeelser) har dock en särskild förmåga att vilja börja allt tidigare för varje år, vilket jag i längden tror är till nackdel för högtidernas förmåga att överleva. För vem längtar egentligen efter julmust i augusti?

JUL MED STEFAN

8-13 14-19

NÖTTER MED VAJDA

20

JULSOR TIMENT 21-35 FIRA NYÅR MED GLANS

38-39

FARS DAG

40-41

NY CHOKLADDEKOR

42-43

Vi hoppas i detta nummer kunna inspirera dig att göra din julförsäljning till en succé. Stefan J Petersén bjuder bland annat på stämningsfulla klassiker med väl avvägt nytänk. Nyckeln att hålla traditioner levande och givande ligger nog just i genomtänkt utveckling och anpassning.

KAMPANJER 44-49

I september deltog vi på Bageri- och Konditorimässan i Kista. Tillsammans med Panea satsade vi på att ha ett komplett bageri i kombination med en generös social yta. Vi tycker själva att det blev en riktig succé med många intressanta möten. Dessutom anade man en nyvunnen optimism och framåtanda i branschen som med all sannolikhet kommer att utmynna i många nya satsningar.

* Ka mp a njp rise r gä lle r e xklusive m oms och s å

Något som också är underbart är när målmedvetna entreprenörer tar sig an nya satsningar! Håkan Johansson och Fredrik Ekman och deras Nockeby Bageri tog emot oss för ett reportage i årets sista Frestelser. Andra intressanta satsningar är Mattias Ljungbergs och Roy Fares nyöppnade MR Cake och Gabiel di Grado och Linda Avings Bullar och Bröd. Olika inriktningar men alla tre med tydlig profilering och idé.

SEMLOR 50-51

långt lagret räcker. Med reservation för eventuella p risförä nd ringa r, va luta juste ringa r och t ry ck f el . V iss le ve ra nstid ka n före komma .

FRESTELSER Ges ut av Kobia AB Mediavägen 2 135 48 Tyresö

Eftersom jag inte är riktigt kontant med hösten som årstid så är denna period halvdunkel även i musikväg. Det enda som sticker ut till mera lyssning är Lordes senaste platta Melodrama och tillbakablickar med Sniff ’n the Tears.

Ansvarig utgivare Ulf Malmsten ulf.malmsten@kobia.se Chefredaktör Elsa Romare elsa.romare@kobia.se

Gillar Du julen eller har synpunkter på Kobia eller denna skrift, är Du mer än välkommen att höra av dig till mig.

Copy/Foto

Elsa Romare

Vänliga hälsningar Ulf Malmsten, VD ulf.malmsten@kobia.se

Annonsbokning Björn Julin bjorn.julin@kobia.se

Form Elsa Romare / Designkonsulatet

Kontakt

08-682 72 00

Order 020-91 00 61 www.kobia.se Facebook

3

Kobia AB


b a g e r i m ä s s a n 2 0 17

|

frestelser

STORT TACK TILL ALLA PÅ SVERIGES BAGER

4


b a g e r i m ä s s a n 2 0 17

|

frestelser

R E T N O M R Å V E T K Ö S E B M O AS ! A S S Ä IM R O IT D N O K H C O IR

5


b a g e r i m ä s s a n 2 0 17

6

|

frestelser


b a g e r i m ä s s a n 2 0 17

|

frestelser

Inspiration och action genomsyrade tre mässdagar Sveriges Bageri och Konditorimässa, 22-24/9 2017

Kobia delade i år monter med Panea vilket visade sig vara ett väldigt lyckat samarbete för båda parter. I våra olika stationer för Choklad, Konditori, Bageri, Kallskänk, Glass och Emballage huserade inbjudna inspiratörer. Cecilia Andersson gjorde tårtor med glaze från Braun, Pierre Ekelöf skulpterde i Lubeca choklad, Johan Sjöstrand och Erik Olsen bakade matbröd på kulturspannmål från Valsemöllen och Carina Ahlin gjorde inspirerande kallskänksrecept från kurserna på Kobia Akademin.

Dessutom gästades montern av våra samarbetspartners Boiron med Guilherme Guize, Lesaffre med Julien Jubin, Arla med Patrik Fredriksson, Unilever med Fredrik Juhlin och Mondelez med Cupcake Sthlm. BKI serverade alla monterbesökare kaffe eller chaite. Mässans kanske mest fotograferade bakverk blev den överdimensionerade engelska konfekten av Carina Ahlin, gjord i Diplom kavlingsmarzipans färgskala.

Fyra snabba till fyra mässbesökare. TEXT: Paul Danielsson

Sara Hjertberg, inköpare Coop Sverige

Robert Pegelow, bagare Conditori Hjärtat i Klippan

Varför besökte du mässan? – För att träffa leverantörer och titta på nytt på marknaden, alltifrån maskiner till bakprodukter.

Varför besökte du mässan? – Jag hade inte tänkt gå eftersom den inte brukar ge mig så mycket. I år var det dock mycket kring att baka ifrån grunden, och det gav oss många fina tips.

Vad tycker du att en mässa ger? – Det som är bra med en mässa är att kunna få träffa alla på samma ställe.

Vad tycker du att en mässa ger? – Vi är ett litet bageri och konditori som på så sätt kan få många idéer.

Vad gillade du Kobias monter? – Kobia är sedan länge en av våra leverantörer för våra butiker och jag var nyfiken på en del produkter och nyheter inom bake-off.

Vad gillade du Kobias monter? – Som gammal kund till Kobia var det kul att se hur man lyfte fram matbröd med de gamla sädesslagen, som Ölandsvete.

Vad äter du helst till kaffet? – En kardemummabulle!

Vad äter du helst till kaffet? – Ett nybakat wienerbröd!

Pontus Svenheimer, Cederleüfs & Svenheimers i Göteborg

Rebecka Jansson, student Varför besökte du mässan? – Jag studerar till bagare och tycker det är jätteroligt att få träffa folk från branschen och prata.

Varför besökte du mässan? – Vi ville kolla in en del nya maskiner och nya brödrecept.

Vad tycker du att en mässa ger? – Det är så mycket jag är nyfiken på...

Vad tycker du att en mässa ger? – Vi åker ofta på mässor för att få se nyheter och få inspiration.

Vad gillade du Kobias monter? – Jag vet egentlingen inte så mycket om just Kobia men det var en fin monter, och allt såg gott ut.

Vad gillade du Kobias monter? – Det var en fin monter, där vi gillade de nya bröden och fick provsmaka väldigt goda mackor.

Vad äter du helst till kaffet? – Choklad!

Vad äter du helst till kaffet? – Det blir nog en kardemummabulle...

7


nockeby bageri

Bagarvärldsmästaren Håkan Johansson med vännen, kollegan och entreprenören Fredrik Ekman på nyöppnade Nockeby Bageri.

8

|

frestelser


nockeby bageri

|

frestelser

Jordnära passion i Brommas idyll I slutet av september öppnade bagarvärldsmästaren Håkan Johansson och Fredrik Ekman, tidigare delägare i brödbutikskedjan Gateau, ett nytt hantverksbageri på Nockeby torg. Fokus ligger på råvarorna. – Vi gillar idén med att man ska kunna köpa bra mat lokalt och att vi blir ”bagaren på torget”! TEXT: PAUL DANIELSSON FOTO: ELSA ROMARE

S

olen lyser från en nästan klarblå himmel och det är varmt trots att vi närmar oss slutet av oktober, så det blir att vi sätter oss vid ett av borden ute istället för inne. Till mitt kaffe tar jag förstås Håkan Johanssons nu smått legendariska croissant, den som i Paris 2014 tog honom högst upp på prispallen vid bageri-VM. Nockeby Bageri är alldeles nyöppnat, och det i samma lokaler som konditori Gasellen tidigare höll till. Här finns nu både bageri och butik men också en kafédel med rum för ett tjugotal gäster inne och en handfull platser vid de alltså just denna dag så inbjudande kaféborden utanför. Att det här på Nockeby Bageri finns en passion både för råvaror och hantverk känner man redan på avstånd då man möts av de mest fantastiska dofter. Lika slående som det är roligt är att se att butiken är nära nog full och bara något enstaka borde ledigt trots att det är fredag och förmiddag. Helt klart verkar Håkan Johanssons och Fredrik Ekmans satsning fört liv och rörelse till ett annars lite småsömnigt Bromma. Åtminstone hit till Nockeby torg.

känner igen samma avslappnade stämning vid torget som den i den tidigare hemstaden Falkenberg: – Ja, många som köper sitt bröd här tar sig tid och pratar med andra på samma självklara sätt som i en liten stad. Det blir som en småstad i storstan. Och just att Nockeby faktiskt är ett bostadsområde gör att man får en helt annan kontakt med kunderna, konstaterar Fredrik: – Inne i city är det mycket mer anonymt med ständigt nya kunder. Det blir mer familjärt här, och vi har redan stammisar som kommer in både två och tre gånger om dagen och handlar. Ett bageri värt en omväg Att de två förverkligade sina drömmar just här var lite av en slump, för ingen av dem hade någon tidigare relation till vare sig Nockeby eller Bromma: – Vi hade länge pratat om att starta eget och ville öppna något litet utanför stan, så när vi fick höra om att bageriet här var till salu och såg detta trevliga torg så kändes det helt rätt, berättar Håkan. Med i kalkylen fanns förstås också att de här i Nockeby skulle få ett mycket större upptagningsområde än i innerstan, där det finns konkurrerande kaféer och bagerier i nära nog varje gatuhörn: – Det blir ju en lite annan kultur i förorten. Här rör man sig på ett annat sätt, man tar barnen till olika aktiviteter och tar kanske gärna en kort omväg förbi bageriet när man ändå är i farten. Förutsättningarna var alltså de rätta.

Mer småstad – 25 minuter från T-centralen Egentligen ligger Nockeby inte särskilt långt från Stockholms innersta delar, och hit tar det bara runt 25 minuter från T-centralen med metron och sedan spårvagnen vidare på Nockebybanan. Ändå känns det mer som en småstadsidyll än förort. Fast det är precis det som de båda gillar, där Håkan

9


Hållbarhetstänket märks i råvaror och sortiment. Skulle det bli några croissanter över en dag så lyxar man till dem med spritsad ekologisk mandelmassa toppad med hackad ekologisk mandel och säljer dagen efter.

Och rätt känns det inte minst nu, för även om Nockeby Bageri bara har varit igång några veckor så har allt gått över förväntan bra: – Folk är jätteglada att vi har startat och att torget nu håller på att få nytt liv, och nu inte längre bara har apotek och en liten mataffär.

utan det är att faktiskt ha en tanke när man handlar, att man vet att det är schyst producerat hela vägen till butikshyllan, fortsätter han med en bister min. Vi måste göra något för planeten och inte hålla på som vi människor gör idag… Här på Nockeby Bageri nöjer man sig förstås inte med att bara säkra upp råvarorna: – Nej, vi vill ta tänket vidare så att det finns en miljö­ medvetenhet här i alla detaljer, som förpackningsmate­ rial, kläder och rengöringsprodukter, tillägger Fredrik.

Hållbart in i minsta detalj Redan nu från starten så är alla råvaror ekologiska, och att man valt Kobia som sin största leverantör handlar just om att man på Kobia inte bara är stora på den biten utan också är villiga att utveckla det sortimentet ännu mer. På Nockeby Bageri är bara det bästa gott nog och här finns en frisk ovilja att kompromissa: – Skulle det vara så att de ingredienser som vi vill ha är svåra att få tag på, som vissa kryddor, då väntar vi med att baka de bröden tills just de råvarorna finns, säger Håkan. Det är tydligt att hållbarhetstänket här inte bara är tomma ord eller en trend som man måste hänga på: – Det ekologiska i sig är egentligen inte det viktiga,

En kommersiell utmaning Nu är det inte bara så att satsa på det ekologiska, för håll­ barhet handlar lika mycket om att affären också ska gå ihop i slutändan och att man kan leva på det man gör: – Ja, och då blir ju detta tänk helt klart en kommersiell utmaning i vår bransch eftersom det ju är mycket dyrare med ekologiska råvaror än vanliga, menar Fredrik. Ska vi kunna konsumera på ett hållbarare sätt så måste det vara kommersiellt gångbart, för annars kommer folk aldrig att välja det alternativet.

10


nockeby bageri

|

frestelser

bakat så måste brödet vara minst lika gott, för annars kan ju kunden lika gärna välja vanliga alternativ. – Hur landar ni i den diskussionen, tro? – Det blir en ganska rolig dragkamp, skrattar Fredrik. Jag är nog i det fallet lite mer på kundens sida och Håkan på hantverkets.

Frågan är alltså om det går att få ihop det ekonomiskt att baka ekologiskt och inte bara att det blir en charmig ideologi? På Nockeby Bageri har man antagit utmaningen: – Vår prisbild idag är lite lägre än många andra Stockholmsbagerier trots att vi är helt ekologiska. Det blir spännande att se om den tanken håller, säger de två kom­ panjonerna hemlighetsfullt.

”The Magic Duo” Trots att Fredrik Ekman alltså inte vare sig är bagare i botten eller bakar själv så kan han branschen som få. Han började på Gateau år 1998 och blev snart både delägare och etableringsansvarig, med bland annat över ett tjugotal nya brödbutiker på meritlistan. – Jag hade svårt att lämna branschen efter mina 16 år på Gateau, och har sedan dess kört eget bageri och kafé på Gotland under fyra somrar, berättar han och ler. Fredriks roll på Nockeby Bageri är mer den affärs­ mässiga, organisatoriska och ekonomiska sidan, medan Håkan sköter hela bageriet. Med andra ord kompletterar de två varandra bra. De jobbade ju faktiskt ihop på just Gateau en gång i tiden, där Håkan var chefsbagaren under flera år: – Vi kom överens bra då och har hittat våra roller här nu!

En rolig dragkamp Hållbarhet är precis vad många kunder också värdesätter allra högst. Det betyder inte att kunden alltid vill ha vad som finns i hyllorna: – Nej, att få Håkan och bagarna att inte ”snöa in” för mycket på vad de vill ha, menar Fredrik. Eftersom jag ju inte är bagare i botten så hänger jag inte upp mig för mycket på hantverket även om jag förstås tycker det är viktigt. Fredrik berättar att han hela tiden försöker ta ett steg tillbaka för att se hur det ser ut i hyllorna och höra vad kunderna tycker: – Oavsett om vi har bakat med jättefina råvaror och bagarna har stått där med förbundna ögon på en fot och

Håkan Johanssons berömda croissant går som en röd tråd genom hela Nockeby Bageri och syns till och med i logotypen. I sortimentet som är smalt och väl avvägt finns även bullar, pain chocolat, längder, levainbröd och en och annan smörgås.

11


nockeby bageri

Läge att starta eget – tillsammans Fredrik Ekman hann konsulta lite efter Gateau men kände snart att det är roligare att vara egen även hemma i Stockholm och då inte bara som sommargotlänning. Att driva eget är inte heller nytt för Håkan Johansson: – Nej, år 2008 flyttade jag tillbaka till Halland och öppnade kustbageriet i Varberg, som min kompanjon sedan drev vidare när jag 2012 började på Taverna Brillo. Båda två, som har haft kontakt sedan tiden på Gateau, kände att det nu var läge att starta något nytt – och det tillsammans. – Känns det pirrigt? – Ja, lite, säger Håkan och Fredrik försiktigt, som båda två har familjer med småbarn och hus att tänka på.

|

frestelser

andra sidan bordet, och Håkan verkar nästan lättad av att ha lämnat den världen bakom sig: – Att jobba för Brillo var kul men det är trots allt en restaurang och brödet kommer då inte alltid i fokus. Dessutom blev det under de fem åren på Taverna Brillo och bas för femton bagare mycket mer av möten än att stå och baka: – Nu får jag ju verkligen göra det jag vill! Världens bästa bagare Är det något som utmärker Håkan Johansson så är det kanske just det, passionen för hantverket. Här finns också ett fokus som det nästan lyser om. Det vittnar förstås hans bragd för några år sedan om, när han i stenhård konkurrens vann VM bakning 2014, och då dessutom genom att slå fransmännen på deras hemmaplan med sina croissanter säger väl allt: – Det blev faktiskt att jag tränade åtta månader innan. De första fem månaderna runt fyrtio timmar i veckan – efter jobbet. De sista tre månaderna fick jag ledigt från mitt jobb på Brillo för att kunna träna heltid, och då varje dag i tio, tolv timmar.

Från gräddhyllan tillbaka till bakbordet När det i branschen pratas om Håkan Johansson så är det ofta med epitetet ”stjärnbagare”. Det handlar inte bara om hans VM-titel utan i lika hög grad hans år som ansvarig för Taverna Brillos bageri, som levererade till systerrestaurangerna Riche, Teatergrillen, Sturehof, Ulriksdals Wärdshus och Luzette. Det är dock allt annat än en diva som sitter där på

Tydligare kommunikation får man leta efter! Texten ”Allt är ekologiskt” möter kunderna direkt när de kliver in i bageriet. I strategin och kommunikationen ingår även att man har anpassat öppettiderna till den lokala matbutikens och här bakar man hela dagen för att det alltid ska finnas färskt bröd.

12


Gästerna som besöker bageriet får närkontakt med både bröd och bagare då den fyrdäckade bongardugnen är placerad precis bredvid bröddisken. Den lugna kafédelen fungerar som kombinerat galleri och pryds av fina målningar.

Konsten att baka både i praktik och teori Redan då Håkan i början av 2000-talet efter studenten flyttade till Stockholm och fick jobb på Gateau satte han upp två livsmål: – Det var att släppa en bok om bakning och vinna VM! Hur det gick med VM-drömmen och Håkans fokus att realisera den vet vi, och därför förvånar det nog ingen att han inte bara har hunnit ge ut ett bokverk, utan två: – Ja, en om pizza också, lägger han snabbt till. En bok till är på gång, och det redan till våren: – Den nya är mer om hur viktig råvaran är. Hur man odlar spannmål, hur man framställer allting och hela den biten, berättar han.

vetesorterna. Vi vill jobba vidare mer åt det gamla, mer som man gjorde förr, berättar de. Med andra ord tillbaka till rötterna, och det med passion. För att få till ett gott bröd finns det inga genvägar. I alla fall inte på Nockeby Bageri.

NOCKEBY BAGERI Drivs av: Håkan Johansson och Fredrik Ekman Personal: Fyra bagare och fyra heltid i butik och kafé plus extra personal

Tillbaka till rötterna Det känns inte som någon slump att det tredje bokverket blir mer av en faktabok än recept, för både hos Håkan och Fredrik finns en genuin vetgirighet: – Vi bakar här mycket med kultursorter, som emmer, enkorn, dinkel, gamla sorter som man har tagit fram igen för att de är mycket mer nyttiga än de vanliga

Adresser: Nockeby Torg 9, Bromma Webb: www.nockebybageri.com Instagram: nockeby_bageri Kontakt: butik@nockebybageri.com

13


j u l m e d s t e fa n j p e t e r s ĂŠ n

14

|

frestelser


j u l m e d s t e fa n j p e t e r s é n

|

frestelser

Mandel, nötter, frukt och saffran sätter smaken för en naturligt god jul Mandeln är en klassisk ingrediens på det svenska julbordet. Stefan J Petersén har här tagit fram sex fina recept där mandeln får samspela med ingredienser som nötter, saffran, torkad frukt och kryddor. RECEPT: STEFAN J PETERSÉN

FOTO: ELSA ROMARE

15


j u l m e d s t e fa n j p e t e r s é n

|

frestelser

STOLLEN Mandelfyllning

Gör gärna stollen en månad innan jul så att alla smaker utvecklas. En gång i tiden så arbetade jag på ett ställe som hette konditori Sacher i Täby utanför Stockholm. Där gjorde vi fem ton stollen varje jul. Vi levererade till både Östermalmshallen och Hötorgshallen, därav den enorma mängden. Fruktblandning Art nr Varumärke 32782 APTUNI 86682 APTUNI 03218 LION 04234 KOBIA

Artikel APELSINTÄRNINGAR FRUKTTÄRNINGAR RUSSIN CALIF MIDGET MANDEL SKALAD HEL Mörk rom

Vikt (g) 75 75 350 100 150

Varumärke LESAFF ARLA ABDON

Artikel FÄRSKJÄST ZYMAROM FT STANDARDMJÖLK GT VETEMJÖL VINGA

Vikt (g) 30 170 250

Vikt (g) 300

Art nr 00155 00205 13938

Vikt (g) 600 300 30

Varumärke NORDIC NORDIC KOBIA

Artikel FLORSOCKER PS STRÖSOCKER 500 VANILJSOCKER BOURBON 100%

Fruktblandning: Blötlägg frukt och mandel i mörk rom över natten.

Fördeg Art nr 10993 58410 01118

Art nr Varumärke Artikel 01481 ZELL MANDELMASSA SPANSK 50/50 Sockerblandning

Fördeg/bortgöring: Lös upp jästen i den ljumna mjölken. Blanda ner vetemjölet och sätt undan att jäsa i rumstemperatur ca en timme. Blanda i ingredienserna till bortgöringen och kör samman till en smidig deg. Häll nu i fruktblandningen och vänd samman försiktigt så att russinen inte krossas. Väg upp till respektive storlek, riv runda och låt ligga på bordet övertäckta ca 1 timme. Kavla ut degen med kavlingspinne så att två falsar bildas.

Bortgöring Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 60 58410 ARLA STANDARDMJÖLK GT 50 13938 KOBIA VANILJSOCKER BOURBON 100% 10 51500 ARLA SMÖR NS 200 25340 HANSON HAVSSALT MELLANGROVT 8 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 280 Citronzest 10 72547 BODÉN KARDEMUMMAKÄRNOR GROVMALDA 5 Muskotnöt 4 07060 KRONÄGG SKALÄGG 60

Färdigställning: Rulla ut mandelmassan till en stång om ca 15 mm tjock. Vik in mandelmassan i degämnet och sätt av på plåt med papper i kyl att jäsa över natten. Tag ut ur kylen och kontrollera att den jäst färdigt. Baka i 180 grader tills den är färdig, 25-35 min beroende på storlek. Doppa avslutningsvis i rostat smör och vänd sedan i sockerblandningen. Sätt undan på plåt att torka. Sikta på ytterligare florsocker innan packning i cellofanpåse.

16


j u l m e d s t e fa n j p e t e r s é n

SAFFRANSBISCOTTI

Vikt (g) 300 600 375 200 940 10 30 300

Kör alla ingredienserna, blanda sist i mandeln. Rulla upp i längder. Baka av på 180 grader. Tag ut och kubba genast upp. Låt svalna. Sätt av på plåt igen och eftertorka i ugn tills dom är helt torra.

SKURNA PEPPARKAKOR -> Jag kommer ihåg när pappa bakade dessa pepparkakor, det luktade ljuvligt i hela bageriet. Viktigt är att man skär dom så tunna som det bara går. Deg Varumärke ARLA NORDIC ARLA KOBIA

Artikel SMÖR NS MUSCOVADOSOCKER MÖRK VISPGRÄDDE 40% MANDEL SKALAD HEL CALIF

KANEL MALEN BAKPULVER VETEMJÖL VINGA

6 2 750

Koka upp smör, socker, vispgrädde och mandel i en stekpanna. Blanda med övriga ingredinser i en blandmaskin. Forma degen till ett 4-5 cm högt block. Plasta in och kyl över natten. Använd en riktigt vass kniv att skära 1-1,5 mm tjocka skivor av degen och lägg på plåt. Baka på 180 grader tills dom börjar få lite färg.

Deg

Art nr 51500 41617 06910 14235

frestelser

72545 BODÉN 01735 KOBIA 01118 ABDON

Den italienska klassikern biscotti, från latinets ”biscoctus” - bakad två gånger, är här smaksatt med saffran.

Art nr Varumärke Artikel 51500 ARLA SMÖR NS 41617 NORDIC MUSCOVADOSOCKER MÖRK 07060 KRONÄGG SKALÄGG 72110 LUBECA MANDELMJÖL 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 01735 KOBIA BAKPULVER 01901 SAGA EXTRAKT SAFFRAN COUPE 14235 KOBIA MANDEL SKALAD HEL CALIF

|

Vikt (g) 325 500 150 100

17


j u l m e d s t e fa n j p e t e r s ĂŠ n

18

|

frestelser


j u l m e d s t e fa n j p e t e r s é n

|

frestelser

MANDELPASTEJ I SMÖRDEGSFORM

SPILLEVINKAR

Det här bakverket är inspirerat av portugisisk pastel de nata, men här med mandelmassa i äggkrämen och kanelsocker ovanpå.

På NK var vi fem personer när vi gjorde dom här små spillevinkarna. En spritsade ut chokladen och fyra stod och la på nötter eller frukt. Många gånger så skrattade vi så tårarna rann för det var minst sagt stressigt men väldigt roligt!

Mandelkräm Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 05315 KRONÄGG ÄGGULA FLYTANDE 100 01481 ZELL MANDELMASSA SPANSK 50/50 210 06910 ARLA VISPGRÄDDE 40% 400 Fodra lämpliga formar med smördeg, utkavlad till två mm. Låt dom stå och vila så att spänningen försvinner. Kör samman mandelkrämen försiktigt så att inga klumpar bildas. Låt den stå en liten stund i rumstemperatur och häll den sedan i formarna. Strö ganska rikligt med kanelsocker ovanpå. Sätt in på 220 grader och sänk temperaturen till 180 grader efter fem minuter. Baka färdigt (OBS! krämen ska inte vara helt fast). Låt svalna innan servering.

Deg Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) 04051 BODÉN PISTAGENÖT NATURELL SKALAD 04301 ORTUN HASSELNÖT HEL NATURELL 14235 KOBIA MANDEL SKALAD HEL CALIF 06008 BODÉN TRANBÄR TORKADE HELA 03218 LION RUSSIN CALIF MIDGET 72717 LUBECA CHOKL CHIPS MÖ 70% RATZEBURG Rosta nötterna och mandeln, temperera chokladen. Spritsa ut små plattor på 10-12 gram av chokladen. Lägg på frukt och nötter. Låt stelna.

<- SAFFRANSMILANO Milanopinnen passar egentligen med sin goda mandelmassa i sig väldigt bra till jul. Med saffran får den både finare färg och smak. Deg Art nr Varumärke Artikel 51500 ARLA SMÖR NS 41617 NORDIC MUSCOVADOSOCKER MÖRK 05710 CULINA POTATISMJÖL Vatten (kallt) 01901 SAGA EXTRAKT SAFFRAN COUPE 07060 KRONÄGG SKALÄGG 01735 KOBIA BAKPULVER 01118 ABDON VETEMJÖL VINGA

Färdigställning Vikt (g) 370 40 40 150 25 60 2 330

Art nr Varumärke Artikel 01481 ZELL MANDELMASSA SPANSK 50/50

Vikt (g) 600

Kavla ett treslag av degen. Låt vila en kvart och kavla ut till 4 mm. Skär längder lagom att rulla in mandelmassan i. Pensla längderna med vatten och strö över hyvlad mandel. Tryck fast försiktigt. Kyl eller sätt i frysen en stund och när dom är riktigt kalla skär du sju cm långa stänger och bakar av på 190 grader i 12-13 min till svag guldbrun färg. OBS! Degen är väldigt lös så den måste vara väl kyld för att du ska kunna kunna arbeta med den. Den är däremot helt fantastiskt god och väl värd mödan.

Blanda alla ingredienser och låt degen vila i kyl över natten.

19


NUTRITIONISTEN KRISZTINA VAJDA:

– Nötter så nyttiga är dom faktiskt

Kobias nya miljö- och kvalitetschef Krisztina Vajda är även utbildad nutritionist och delar i sin nya spalt med sig av evidensbaserad kunskap inom mat och hälsa.

Nötter är ett nyttigt och gott mellanmål med väldigt väl dokumenterade hälsoeffekter. Nötter är fulla av fibrer och nyttiga fetter som är bra för hjärtat eftersom dom hjälper till att sänka nivåerna av skadligt kolesterol. Detta har man sett i många studier, bland annat i en holländsk där man följt 120 000 personer under drygt trettio års tid och tittat på förekomst av hjärtkärlsjukdomar i relation till nötkonsumtion. En näve om dagen hade betydande hälsoeffekter(1). Något som brukar skrämma kalorijägare till att undvika nötter är att de vanligtvis består av 50-70 % fett. Där finns det goda belägg att revidera sin inställning eftersom det dels finns studier som visar att en högre nötkonsumtion är associerad med stabil normalvikt(2), dels är det numera känt att kroppen inte tar upp all energi i nötterna i och med att oprocessade nötter inte bryts ner helt i vår matsmältning(3). Mellan 60-80 procent av energin tas upp av nötternas totala energi(3). Med oprocessade nötter menas vanliga hela nötter det vill säga inte till exempel jordnötssmör. Pratar man viktkontroll finns det ytterligare råvaror att ha koll på. Huvudrollsinnehavaren i pesto, den lilla pinjenöten, är egentligen ett frö och innehåller ett ämne som ökar mättnadskänslan(4).

tittat på resultatet av 18 studier visade en minskning av dödsfall på grund av cancer och förekomst av diabetes typ II i samband med en högre konsumtion av både jordnötter och så kallade trädnötter som mandel och hasselnötter(7). Något att tänka på när vi närmar oss en av nöten- och mandelns största högtider.

Källor: (1)

Nut Consumption and Mortality. N Engl J Med 2014; 370:881-882. February 27,

2014. (2)

Effect of chronic consumption of almonds on body weight in healthy humans. Br J

Nutr. 2007 Sep;98(3):651-6. (3)

Food processing and structure impact the metabolizable energy of almonds.

Food Funct. 2016 Oct. (4)

The effect of Korean pine nut oil on in vitro CCK release, on appetite sensations

and on gut hormones in post-menopausal overweight women. Lipids Health Dis. 2008 Mar 20;7:10. (5) Nut and peanut butter consumption and the risk of esophageal and gastric cancer subtypes. Am J Clin Nutr. 2017 Sep;106(3):858-864. (6) Nut consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and

Förutom de positiva effekterna inom minskning av hjärtkärlsjukdomar och viktkontroll för nötkonsumenter, finns det även samband mellan nötter och minskad risk för cancer samt diabetes(1,5,6). En samlingsstudie där man

all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100(1):256-69. (7) Nut consumption in relation to all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis 18 prospective studies. Food Funct. 2017 Sep 6.

20


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

Mandel

04230 MANDEL NATURELL HEL 5 kg Finns även som EKO

14201 MANDEL NATURELL HYVLAD 12,5 kg

24234 MANDEL SKALAD HEL 5 kg

41491 MANDEL SKALAD FLISAD 5*1 kg

04222 MANDEL NAT 72110 MANDELMJÖL HYVLAD SMALLFLAKES 12,5 kg Finns även som EKO 12,5 kg 1799 MANDELPULVER TPT 10 kg

42002 MANDEL SKALAD 42001 MANDEL SKALAD HACKAD 2-4 MM 12,5 kg HYVLAD X-TUNN 12,5 kg

Kokos 14113 KOKOS FINE 25 kg 14110 KOKOS MEDIUM 25 kg Finns även som EKO 14222 KOKOS MEDIUM 5 kg

Nötter 04307 HASSELNÖT ROSTAD HEL 12,5 kg

04051 PISTAGENÖT NATURELL SKALAD 1 kg

04304 HASSELNÖT OROSTAD HEL 12,5 kg 01405 HASSELNÖT OROSTAD RIVEN 10 kg 04305 HASSELNÖT ROSTAD HACKAD 2-4 MM 12,5 kg 19221 HASSELNÖT ROSTAD HACKAD EKO 4*5 kg 19216 HASSELNÖTTER EKO 10 kg 99013 HASSELNÖTTER NATURELL EKO 12,5 kg

02200 VALNÖT HALVOR/BITAR 20% 11,34 kg Finns även som EKO 04017 PEKANNÖT HALVOR 13,6 kg 49899 PEKANNÖT MEDIUM PIECES 13,62 kg

21


WHAT MAKES CALIFORNIA RAISINS SO GOOD? We all know how important it is to have ve the highest level of quality control production and processing of our food.. r California Raisins are known for their rld. consistent quality throughout the world.

WHY CALIFORNIA RAISINS?

California Raisins are always of a high quality and consistency. The reason for this is the vigorous quality inspections carried out in the USA, SA, to comply with standards set by the United States Department of Agriculture ulture (USDA). The specifications of the buyer also contribute to the standards ds that California Raisin producers must meet. California Raisins are quality graded according to the USDA standards: andards: • • • • •

Consistent moisture content Graded consistent size Flavour and flavour stability General appearance Colour

CALIFORNIA RAISIN RASMUS CAKE 26 PIECES

CALIFORNIA RAISIN & CRANBERRY BARS APPROX

20 ENERGY BARS

A FEW EXAMPLE RECIPES PRODUCED BY STEFAN J PETÉRSEN Kobia’s Resident Master/ Craft Baker

IT’S BECAUSE CALIFORNIA RAISINS ARE SUBJECTED TO THESE QUALITY CONTROL STANDARDS THAT THEY CAN ALWAYS BE RELIED UPON TO DELIVER A CONSISTENT QUALITY PRODUCT. INGREDIENTS

PREPARATION

Butter, room temperature Sugar Eggs Flour Vanilla sugar Half-and-half (cream) California raisins Baking powder

175 g 250 g 175 g 250 g 50 g 500 g 150 g 16 g

Whip the butter at room temperature with the sugar (Attn. don’t whip too airily). Stir in the eggs gently one at a time. Sift in dry ingredients. Pour in the half-and-half very slowly, (scrape down from the inside off and on). Add the California raisins last. Pipe into muffin moulds, preferable silicon moulds. Bake for 15-20 min at 200°C.

Alm Almond Haz Hazenuts Apr Apricots, dried Cali California raisins Hon Honey Sun Sunflower kernels Gra Grated coconut (roasted) Pum Pumpkin seeds Cra Cranberries, dried Cocoa powder

40 g 65 g 100 g 200 g 100 g 65 g 60 g 70 g 60 g 15 g

Mix all ingredients to a smooth paste in a robot coupe.

22

Let it rest in a plastic wrapped bowl overnight at room temperature. Roll out to lengths and cut them into 9 cm pieces. Coat them in tempered dark chocolate coverture 70%.


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

Torkad frukt

32782 APELSINTÄRNINGAR 5 kg

21692 APRIKOSER TORKADE 5-7 MM 12,5 kg

21690 APRIKOSER TORKADE HELA NR 4 12,5 kg

86682 FRUKTTÄRNINGAR 5 kg

03218 RUSSIN CALIF MIDGET 12,5 kg 03217 RUSSIN CALIF SELECT 12,5 kg Finns även som EKO

06008 TRANBÄR TORKADE HELA 11,34 kg 74500 TRANBÄR TORKADE DOUBLE DICED 11,34 kg

04232 04231 60147 06003 05914 05913 05915 66401 60309

FIKON TORKADE 8*10 MM FIKON TORKADE HELA KATRINPLOMMON TORKADE SS PAPAYABITAR TORKADE 8-10 MM ROMBIGARRÅER RÖDA HACKADE ROMBIGARRÅER RÖDA HALVOR ROMBIGARRÅER RÖDA HELA RUSSIN GULA ÄPPELTÄRNINGAR 6*6MM KINA

10 KG 2*5 KG 10 KG 20 KG 5 KG 5 KG 5 KG 12,5 KG 10 KG

06034 DADLAR HACKADE 8-10 MM 10 kg

19400 SKALBITAR SYLTADE APELSIN 500 G, BOIRON Syltat tärnat skal och juice av apelsin med koncentrerad naturlig smak. Produkten finns även med citron.

23


Kryddor & vört Sätt smak och färg på julen med vört, kryddor och saffran.

Produkter och erbjudanden för Jul och Nyår

Kryddor, burk

Kryddor, säck

Art. nr

Varumärke

Artikelnamn

Vikt

Art. nr

Varumärke

Artikelnamn

Vikt

72526

Bodén

ANIS HEL

350 g

72541

Bodén

ANIS MALEN

7 kg

72527

Bodén

ANIS MALEN

450 g

72542

Bodén

FÄNKÅL MALEN

7 kg

72528

Bodén

FÄNKÅL HEL

350 g

72543

Bodén

INGEFÄRA MALEN

7 kg

72529

Bodén

FÄNKÅL MALEN

400 g

72544

Bodén

KANEL GROVMALEN

7 kg

72530

Bodén

INGEFÄRA MALEN

350 g

72545

Bodén

KANEL MALEN

7 kg

72532

Bodén

KANEL GROVMALD

480 g

72546

Bodén

Bodén

KANEL MALEN

450 g

KARDEMUMMA MALEN MED SKAL

7 kg

72531 72539

Bodén

KARDEMUMMAKÄRNOR GROVMALD

500 g

72547

Bodén

KARDEMUMMAKÄRNOR GROVMALDA

7 kg

72540

Bodén

KARDEMUMMAKÄRNOR MALD

500 g

72548

Bodén

KARDEMUMMAKÄRNOR HELA

7 kg

72533

Bodén

KORIANDER MALEN

300 g

72549

Bodén

KUMMIN HEL

7 kg

Bodén

KUMMIN MALEN

7 kg

72534

Bodén

KUMMIN HEL

400 g

72550

72535

Bodén

KUMMIN MALEN

400 g

72551

Bodén

NEJLIKOR MALDA

7 kg

72552

Bodén

POMERANSSKAL GROVMALDA

7 kg

72553

Bodén

POMERANSSKAL MALDA

7 kg

72536

Bodén

NEJLIKOR MALD

400 g

72538

Bodén

POMERANS MALEN

450 g

72540

Bodén

KARDEMUMMAKÄRNOR MALD

500 g

24


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

Vanilj 19200 VANILJSTÅNG EKO KRAV 1 kg Ekologisk bourbonvaniljstång från Madagaskar. 19201 VANILJEXTRAKT EKO KRAV 1l Extrakt av ekologisk bourbonvaniljstång. 20 % vanilj. 19202 VANILJSOCKER EKO KRAV 1 kg Ekologiskt vaniljsocker på rörsocker och bourbonvaniljstång. 5 % vanilj.

Saffran

01903 SAFFRANSTRÅ COUPE HG 100 g Rent saffranstrå.

01905 EXTRAKT SAFFRAN COUPE 1 kg Saffranextrakt för bakning. Rekommenderad dosering 60g/l för kaffebröd. Saffran 3,5%.

60401 EXTRAKT SAFFRAN 1 kg Saffranextrakt för bakning. Innehåller äkta råsaffran som förstärkts med aromämnen. Doseras 40-75 g/l. 60402 EXTRAKT SAFFRAN NATURLIGT 1 kg Saffranextrakt med råsaffran vilket gör den karaktäristiska saffransmaken något sötare och rundare. Slutprodukten får en extra fin, intensivt gul färg. Fri från E-nummer. Koncentrerad formula med låg dosering (20-40 g/l).

01901 EXTRAKT SAFFRAN COUPE 1 kg Saffranextrakt för bakning. Rekommenderad dosering 60g/l för kaffebröd. Saffran 6%.

Vört Artikel nr

Varumärke

Artikelnamn

Antal/Vikt

Förvaring

53290

Aromatic

EKO BAKVÖRT

EKO Ekologisk Bakvört används till vörtbröd i olika former för att få en aromatisk och god vörtarom, samt den karaktäristiska vackra rödbruna färgen.

14 kg

Torrt

53310

Aromatic

BAKVÖRT SPECIAL Rostat flytande maltextrakt framställt av korn. Ger en stark rostad och söt maltsmak och en karaktäristisk rödbrun färg. Används till vörtbröd av olika slag.

14 kg

Torrt

26608021

Bakels

TORRVÖRT Ett maltextrakt i pulverform, tillverkat av korn. Används till vörtbröd och andra brödtyper för att ge smak och färg.

25 kg

Torrt

25


Marsipanfigurer Lär dig rulla marsipanfigurer med personlighet för årets alla högtider och firanden.

Marsipanfigurer Stefan Petersen recepthäfte.indd 1

2016-02-10 11:04:45

För tillvägagång på bland annat jultomten så kan du läsa kuramaterialet från Kobia Akademins kurs Marsipanfigurer med Stefan J Petersén, scanna QR-koden med din smart phone eller besök kobia.se

Skapa en söt julstämning Det är både enkelt och roligt att skapa egna marsipanfigurer. Här bjuder Stefan J Petersén och Kobia Akademin på tillvägagångssättet för en stor marsipangris.

1

Rulla ut en trubbig cylinderform. Rulla ut huvudet och sedan trynet.

4

Rulla en spolform för örat och tryck till mellan tumme, pek- och långfinger.

2

3

Gör snitt för benen.

Forma benen. Skär ut klövar. Forma hudveck och böj sedan till grisen.

5

6

Öronen får en skålformad undersida och en ovansida med en nerv som stabiliserar örat.

26

Skär ut mun. Markera ögon, näsborrar och veck på trynet. Fäst knorr, äpple och öron.


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

Marsipan & Massor Saga figurmarsipan är svensktillverkad och består av kalifornisk mandel som hackas och valsas fint innan den slutligen rostas. Den är på grund av sin goda smak, höga mandelhalt och låga elasticitet speciellt avsedd för modellering och marsipanfigurer. Fråga din säljare för pris!

01275 FIGURMARSIPAN GRISSKÄR

01272 FIGURMARSIPAN RÖD

01271 FIGURMARSIPAN VIT

01481 MANDELMASSA SPANSK 50/50 5 kg Mandelmassa tillverkad av spansk mandel, hackad och valsad på traditionellt vis. En mandelmassa med fin struktur och tydlig mandelsmak. Avsedd för mandelbaserade bakverk t.ex. biskvier, mazariner, och kaffebrödsfyllningar. Den totala mängden mandel i produkten är 50 %. Tillverkad i Sverige.

02104 MANDELMASSA CALIFORNIA GROV 5 kg En mycket smakrik mandelmassa med fin- och grovhackade bitar av kalifornisk sötmandel, smaksatt med bittermandel. Används med fördel till mazarinmassor, formkakor, kaffebrödsfyllningar och semlefyllningar där mandelsmaken har en framträdande roll. Tillverkad i Sverige.

01103 MANDELMASSA 5 kg Massa av sötmandel som är finhackad och finvalsad. Lämplig för alla olika sorter av mandelbaserade bakverk. Finns även i 300 Kg förpackning. Tillverkad i Sverige. 01112 MANDELMASSA KONDITORI 5 kg Massa av sötmandel och aprikoskärnor som är finhackad och finvalsad Den har samma användningsområde som mandelmassa. Tillverkad i Sverige. 01140 BITTERMANDELMASSA 13 kg Massa baserad på enbart bittermandel. Används som smakförstärkare i mandelbaserade bakverk och semlefyllningar mm. Tillverkad i Sverige.

72706 PISTAGEMANDELMASSA 1 kg Finvalsad massa av medelhavsmandel (43 %) och pistagekärnor (9 %). Fin textur, mild grön färg och bra smak.

27


Dekorera och paketera Glöm inte pricken över i, nämligen dekoren! Ett sigill eller en skylt är ett enkelt sätt att förstärka temat för ditt bakverk.

PRISER/K AMPANJER GILTIGA 7 NOVEMBER – 31 DECEMBER 2016 Produkter och erbjudanden för Jul och Nyår

Bakform med jultema

Blomformad bakform

Hjärtformad bakform

70812 BAKFORM JUL GRANAR 50*35 mm, 1000 st

70882 BAKFORM FLOWER RÖD 49*35 mm, 1000 st

70884 KAKFORM HJÄRTA 175*175 mm, 100 st

028/

70814 BAKFORM JUL PEPPARKAK 50*35 mm, 1000 st

283:-/fp

70883 BAKFORM FLOWER BRUN 49*35 mm, 1000 st

037/

st

373:-/fp

st

199/ 199:-/fp

st

Skylta upp och skapa julstämning! 99934 SKYLTPAKET JUL 50*70=2st 16*25=3st A6=3st

Fråga din säljare för pris!

Hjärtformad bakform 63087 BAKFORM COMO RÖD 50*40 MM 300 st, tillverkad av kartong

060/ 179:-/fp

28

st


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

NYHET!

Papperskasse med julmotiv 73221 JULBÄRKASSE PAPPER 17L 350*170*245mm, 250st Skapa extra stämning med en fin bärkasse med julmotiv.

Cellofanpåsar och inlägg

0

09523 INLÄGG NR 3 COLLECTION TILL NR FIXUP 3,4,5 219:-/fp 500st /fp Inlägget är vändbart med en hög och en låg sida så att du alltid kan exponera dina varor på bästa sätt. Passar till fix up påse 3, PRODUCTOS 4 och 5. HILLBO, S.L. CIF: B-60 924 768

44

Pol. Ind. Pla de l’Estació C/Vilanova, nº. 2 Apartado correos nº. 28 08730-SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS (Barcelona) e-mail: export@hillbo.com Web: www.hillbo.com Tel: +34 93 898 07 30 Fax: +34 93 898 08 46

13353 GOD JUL

Chokladsigill

192/ 115:-/fp

st

/ st

140/65*205MM, 1000st /fp

03158 FIX UP NR 4 TRANSP PP 140/65*275MM, 1000st /fp

24/09/2015

Marsipanskyltar

FEMTORP

192/

F10

115:-/fp

05403 CHOKLADSIGILL GOD JUL F7 60 st, Femtorp

Köp till: 03153 FIX UP NR 3 TRANSP PP 140/65*170MM, 1000st /fp 03154 FIX UP NR 5 TRANSP PP

219/

st

79:-/fp

05409 CHOKLADDEK GOTT NYTT ÅR 49*55 mm, 60 st, Femtorp

03337

st

MARSIPANSKYLT GOD JUL 36 st

Marsipanfigurer

*

*

*

36305 MARSIPANFIGUR GRIS 16*96 g Stansad marsipangris.

04013 MARSIPANFIGUR GRIS VIT 04012 MARSIPANFIGUR GRIS ROSA 150*5g Stansad marsipangris.

Color Gold 236

36308 MARSIPANFIGUR GRIS 5*210 g Stansad marsipangris med handmodellerade öron.

*

Beställningsvara. 3-4 v lev.tid

29

225/ 449:-/fp

st

36300 MARSIPANFIGUR TOMTE SITTANDE 200*4 g Klassisk stansad marsipantomte till dekoration eller försäljning.


Choklad och nougat Nu har vi utökat sortimentet från Lubeca med ytterligare två fina choklader samt en bakfast nougat i pelletform. PRISER/K AMPANJER GILTIGA 7 NOVEMBER – 31 DECEMBER 2016 Produkter och erbjudanden för Jul och Nyår

Nougat 72722 HASSELNÖTSNOUGAT MÖRK EXTRA ROSTAD 12,5 kg Extra rostad, mörk hasselnötsnougat. 47% hasselnötter. Superfin textur och varsamt conchad. Delikat hasselnötsmak. 72712 HASSELNÖTSNOUGAT MÖRK 2,5 kg Medelrostad, mörk hasselnötsnougat. Superfin textur och distinkt hasselnötsmak avrundad med couvertyrchoklad. 72708 HASSELNÖTSNOUGAT LJUS 2,5 kg Lättrostad, ljus hasselnötsnougat. Superfin textur och distinkt hasselnötsmak. En av Lubecas pouläraste nougater.

NYHET! 72714 NOUGAT DROPS BAKFAST 2,5 kg Nougatdroppar som behåller sin form vid bakning. Lätta att använda och har en fin smak av nyrostade hasselnötter och choklad. Ger ett tilltalande utseende i bland annat cookies, muffins, jästa degar och glass.

30


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

Mörk choklad

Vit choklad

72700 CHOKLAD CHIPS MÖRK 60% FEHMARN 2,5 kg 72701 CHOKLAD CHIPS MÖRK 60% FEHMARN 10 kg Mörk covertyrchoklad med en perfekt balans av kvalitetskakao från Ghana och kakaosmör. Egenskaper: mild munkänsla, stark aromatisk chokladsmak. Användning: doppning, chokladskal, krämer, fyllningar och dekorationer.

72703 CHOKLAD CHIPS VIT 29% WEISSE 10 kg 72704 CHOKLAD CHIPS VIT 29% WEISSE 2,5 kg Vit choklad gjord av helmjölkspulver och högkvalitativt kakaosmör från Västafrika. Egenskaper: mild munkänsla, ljus mjuk gulaktig färg, krämig smak och lättflytande. Användning: doppning, chokladskal, krämer och fyllningar.

72705 CHOKLAD CHIPS MÖRK 70% PLÖN 10 kg Mörk covertyrchoklad med hög halt kvalitetskakao från Ghana, kakaosmör och låg halt socker. Egenskaper: mjuk glans och mjuk munkänsla, stark aromatisk chokladsmak, extra tunnflytande. Användning: tunn doppning, chokladskal och dekorationer.

72713 CHOKLAD CHIPS VIT 38% EKO, 10 kg Vit choklad av enbart ekologiskt mjölkpulver, rörsocker och högkvalitativt kakaosmör. Innehåer varken lecitin eller vanillin. Användning: doppning, chokladskal, krämer och fyllningar.

72710 CHOKLAD CHIPS MÖRK 70% EKO PERU 2,5 kg Ekologisk mörk couvertyrchoklad med kakao från ett litet certifierat koperativ i Peru. Framträdande aromatisk kakaosmak.

NYHET! 72717 CHOKL CHIPS MÖRK 70% RATZEBURG 2,5 kg Mörk covertyrchoklad i toppkvalitet. Tillverkad av kakaobönorna Arriba, Venezuela och Trinidad. Mjuk glans och len konsistens. Tydlig fin chokladarom. Användning: doppning, chokladskal, krämer, fyllningar och dekorationer.

Vi har även andra choklad- och pralinrelaterade produkter som tryfflar, pralinskal och glazer samt choklad från Callebaut i lager. Se vår webbshop för vårt kompletta sortiment.

Ljus choklad

72702 CHOKLAD CHIPS LJUS 34% MADAGASKAR 10 kg Premium-mjölkchoklad tillverkad av kakao från Madagaskar. Egenskaper: mjuk glans och mjuk munkänsla, mellanbrun färg, balanserad mjölkchokladsmak med inslag av karamell. Användning: doppning, chokladskal, krämer, fyllningar och dekorationer. 72711 CHOKLAD CHIPS LJUS 41% EKO PERU 2,5 kg Ekologisk ljus couvertyrchoklad med kakao från en litet certifierat koperativ i Peru. Ekologiskt helmjölkspulver och oraffinerat socker.

NYHET! 72715 CHOKL CHIPS LJ 42% TIMMENDORF 10 kg Ljus premiumchoklad tillverkad av de högkvalitativa bönorna Arriba, Trinidad och Venezuela samt helmjölkspulver. Mjuk glans och munkänsla, stark chokladsmak och mörk färg. Användning: doppning, chokladskal, krämer, fyllningar och dekorationer.

31


32


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

Bake off och färdigt Pikerade pepparkakor är ett av julens absoluta måsten. Köp färdiga och lägg arbetstid och fokus på att få till det där lilla extra i pikeringen som gör varje pepparkaka unik.

Produkter och erbjudanden för Jul och Nyår

Lussekatter 13231 LUSSEKATT SAFFRAN M RUSSIN OJ 144*60 g Ojäst lussekatt med saffran och russin. 29050 LUSSEKATT GLUTENFRI 32*62 g, Fryst, Fria Färdigbakade lussekatter med saffran och russin. Glutenfria.

Struvor

Klenäter

10532 STRUVOR OSÖTADE 10531 STRUVOR SÖTADE 55 st, Godbiten Friterade kakor som är ett måste på det traditionella julbordet.

05030 KLENÄTER 80*40 g, Sjöstrand & Erics Klassisk friterad kaka doppad i socker.

Pepparkakor 51432 PEPPARKAKA HJÄRTA LITET ca 485 st 51401 PEPPARKAKA HJÄRTA STORT 165 st Små eller stora pepparkakshjärtan för egen pikering.

33


RECEPT

Låt laxen ta plats på julbordet Den lättrökta laxen gör sig utmärkt i en tårta. I det här receptet från Korshags är den smaksatt med dill och papparrot och har en botten av mörk kavring.

KORSHAGS LAXTÅRTA MED DILL & PEPPARROT Botten 75 g smör 200 g kavring

Gör såhär: 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 2. Smält smöret, mixa med kavringen och tryck ut i form (gärna med löstagbar botten) ca 24 cm i diameter. 3. Strimla ner lax och blanda med gräddfil, kesella, riven pepparrot, hackad dill, salt och peppar. 4. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i kastrull. 5. Ta 2 msk från den kalla fyllningen och rör ut i gelatinet för att därefter direkt vända ner i resten av fyllningen. Rör om med snabba tag så att gelatinet inte sjunker och hinner kallna, för då bildas gelatinet till klumpar istället. Blanda noggrant och häll över kavringsbottnen. 6. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.

Botten 400 g kallrökt lax (art nr xxxxx) från Korshags 6 gelatinblad 4,5 dl gräddfil 375 g kesella 2 msk pepparrot, riven 1 knippe dill, hackad 1 tsk salt 1 krm vitpeppar

34


s o r t i m e n t s g u i d e j u l o c h n yå r 2 0 17

Sill Artikel nr

Varumärke

Artikelnamn

Antal/Vikt

33681

Abba

INLÄGGNINGSSILL MSC

3 kg

33682

Abba

MÄSTARMATJES, BITAR MSC

2,95 kg

33683

Abba

LÖKSILL MSC

3 kg

33684

Abba

INLAGD SILL MSC

3 kg

33685

Abba

1838 ÅRETS JULSILL MSC

3 kg

33686

Abba

SENAPSSILL MSC

2,9 kg

01704

Abba

SILL ANSJOVISKRYDDAD FILE

1,2 kg

33680

Abba

LÖKSILL BIT

6*540 g

02264

Abba

ANSJOVIS ORIGINAL

860 g

Fisk och rom Artikel nr

Varumärke

Artikelnamn

Antal/Vikt

Förvaring

01415

Leröy

LAX GRAVAD SKIVAD

ca 0,9-1,5 kg

Fryst

01024

Leröy

LAX KALLRÖKT SKIVAD HEL SIDA

ca 900 g

Fryst

01828

Leröy

LAX VARMRÖKT NATURELL PORTION

ca 0,9-1,5 kg

Fryst

39412

Abba

STENBITSROM RÖD

490 g

Kylt

25117

Abba

STENBITSROM SVART

490 g

Kylt

Skinka och köttbullar Artikel nr

Varumärke

Artikelnamn

Antal/Vikt

Förvaring

33140

Br. Nilsson

JULSKINKA GRILJERAD HEL

ca 3 kg

Kylt

33611

Br. Nilsson

JULSKINKA GRILJERAD SKIVAD

500 g

Kylt

05580

Findus

KÖTTBULLAR 3,5 G SANDWICH

1429 st, 5 kg

Fryst

05472

Findus

KÖTTBULLAR 15 G

333 st, 5 kg

Fryst

05473

Findus

KÖTTBULLAR 22 G

250 st, 5,5 kg

Fryst

Ost, sallader och ägg Artikel nr

Varumärke

Artikelnamn

Antal/Vikt

Förvaring

13061

Rydbergs

RÖDBETSSALLAD TÄRNAD

2,5 kg

Kylt

07052

Örneborgs

RÖDBETSSALLAD SPRITSPÅSE

900 g

Kylt

82826

Arla

OST HEL CHEDDAROST KVIBILLE

ca 2,7 kg

Kylt

06049

Arla

ÄDELOST KVIBILLE

2*1,5 kg

Kylt

05310

Kronägg

ÄGG KOKTA SKALADE

4 kg

Kylt

05311

Källbergs

LÅNGÄGG SKIVAD

10*300 g

Fryst

Dryck

13237 13280

JULMUST NYGÅRDA ORIGINAL PET 24*50 cl JULMUST NYGÅRDA ORIGINAL PET 12*33 cl

35


DET ÄR SKILLNAD PÅ FÄRSKOST OCH FÄRSKOST Philadelphia är en beprövad och omtyckt ingrediens; välkänd för sin höga kvalitet, krämiga konsistens och goda egenskaper. Tack vare sin mångsidighet, bredd och hållbarhet förenklar Philadelphia ditt arbete och

hjälper dig att leverera välsmakande upplevelser 365 dagar om året. Philadelphia ger röror som inte vattnar sig lika fort och toppingar som inte rinner ut, och kan med fördel ersätta grädde, crème

fraiche, majonnäs m m i mängder av rätter och bakverk.* Använder du Philadelphia idag? Inspiration hittar du i vår nya receptbroschyr – kontakta Sales Support Foodservice för ditt exemplar.

PEPPARKAKSBROWNIE MED TOBLERONE-CHEESECAKE OCH PHILADELPHIAFROSTING

*Baserat på flerårigt användande utfört av professionella kockar och bagare.

Brownie, Philadelphia och Toblerone blir en magisk kombination som ger 3 spännande konsistenser i denna fylliga juldessert. 10 PORTIONER

BROWNIELAGER 200 g smör, osaltat 300 g mörk choklad 70 %, hackad 4 1/2 dl strösocker 5 ägg 3 1/2 dl vetemjöl 1 msk pepparkakskrydda 1 tsk flingsalt Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme under omrörning, ta av från spisen och låt svalna lite. Rör i socker och sedan ett ägg i taget tills alla är iblandade. Blanda däref-

ter ner mjöl, pepparkakskrydda och salt. Häll smeten i en fyrkantig form, cirka 20x30 cm med bakplåtspapper i botten, ställ åt sidan och låt svalna lite, och gör under tiden cheesecakelagret.

CHEESECAKELAGER 250 g Philadelphia 1 ägg 30 g smör, rumstempererat 100 g Toblerone, bruten i 12 bitar Vispa Philadelphia mjukt, och vispa därefter ner ägg och smör. Klicka smeten ovanpå brownie-

lagret och gör små ”swirlar” med en kniv för marmorerad effekt. Toppa med Tobleronebitarna och grädda i ugn cirka 40 minuter på 170 °C. Kakan ska vara fast i kanterna men lite lös i mitten. Låt svalna i formen några timmar så att den sätter sig ordentligt. Dela i bitar och toppa med Philadelphiafrosting och Non-Stop.

PHILADELPHIAFROSTING 300 g Philadelphia 3 dl florsocker Vispa ihop Philadelphia och florsocker. Spritsa eller bred på kakan.


CRACKING COOKIE MED MARSHMALLOW- FROSTING

En cookie med crunch från pretzels och chips. Den smarriga och söta marsmallowfrostingen bryter fint av det salta i cookien. En favorit för både stora och små! 10 PORTIONER 250 g smör, rumstempererat 1 1/4 dl strösocker 1 1/4 dl mörkt muscovadosocker 1 tsk vaniljsocker 5 dl vetemjöl 1/4 tsk salt 2 1/2 dl mörk choklad, hackad 2 dl potatischips 1–2 dl små pretzels alt salta pinnar kolasås smält choklad flingsalt

Klä botten på en låg form, 30x40 cm, med bakplåtspapper. Vispa smör, socker och vanilj poröst. Blanda ner mjöl och salt. Vänd ner chokladbitar och chips. Tryck ut smeten i ett tunt lager i formen. Tryck ner pretzels i smeten. Grädda cirka 25 minuter på 175 °C, ta ut och låt svalna. Ringla över kolasås och smält choklad, strö över lite flingsalt och låt stelna. Bryt cookien i bitar och toppa dem med marshmallowfrosting och brända minimarshmallows.

MARSHMALLOWFROSTING 225 g Philadelphia 4 1/2 dl marshmallowkräm på burk (Fluff) 1 tsk vaniljsocker + små marshmallows – att bränna Vispa Philadelphia luftig och tillsätt sedan marshmallowkräm och vaniljsocker. Fortsätt vispa allt luftigt. Toppa cookiebitarna med frostingen och strö över brända minimarshmallows.

ANJKAMP R PRISE

PHILADELPHIA CLASSIC ~ 1,65 KG ~ ART. NR. 00348 106,43:-/ST PHILADELPHIA CLASSIC ~ 10 KG ~ ART. NR. 00345 565:-/ST

PHILADELPHIA BALANCE ~ 1,65 KG ~ ART. NR. 32750 106,43:-/ST PHILADELPHIA LAKTOSFRI ~ 1,5 KG ~ ART. NR. 00349

106,35:-/ST


n yĂĽ r med gl a ns

38

|

frestelser


n yå r med gl a ns

|

frestelser

RECEPT

Lättarbetad glaze ger den rätta nyårsglansen Med hög glans och 100% täckning gör vår nya glaze från Braun succé. Den finns som chokladbrun och vit. Den vita kan man även även färga hur man vill. Värm glazen lätt och häll över bakverket. Enkelt!

KATALANMOUSSEBAKELSE En snabbgjord och festlig bakelse på Alaska Express Katalana med smak av kanel och citron. Gör den gärna med en egen chokladmördegsbotten! Värm chokladglazen i mikrovågsugn till 40 grader. Rör om då och då och försök undvika luftbubblor. Tillsätt 40 g vatten om du vill få den lite lösare. Glasera bakelserna och ställ dem på bakade mördegsbottnar. Dekorera med krokellamix runt kanten och bladguld på toppen.

Katalana-Mousse Art nr Varumärke 06910 ARLA 14016 BRAUN

Artikel VISPGRÄDDE 40% MOUSSE KATALANA ALASKA Vatten, ljummet

Vikt (g) 400 200 250

Vispa grädden löst. Blanda Alaska Express Katalana med ljummet vatten. Vänd ner den lättvispade grädden i två steg. Fyll upp i önskad silikonform och frys in.

Gör den extra festlig!

Färdigställning Art nr Varumärke 65012 BRAUN 65013 BRAUN

05409 CHOKLADDEK GOTT NYTT ÅR 49*55 mm, 60 st

Artikel Vikt (g) MIRUAR GLAZE CHOKLAD 1 000 Mördegsbottnar STRÖSSEL CHOKL KROKELLA MIX 200

192/ 115:-/fp

st

Chokladglaze 65012 MIRUAR GLAZE CHOKLAD 3 kg Glaze med chokladsmak för heltäckande glasering av tårtor och bakverk. Enkel applicering. Värm bara lätt innan användning. Frysstabil och fungerar även utmärkt på glasstårtor och bakelser.

49:-/

kg

147:-/fp

Vit glaze

Krokella i tre färger

65011 MIRUAR VIT GLAZE 3 kg Glaze för heltäckande glasering av tårtor och bakverk. Enkel applicering. Värm bara lätt innan användning. Frysstabil och fungerar även utmärkt på glasstårtor och bakelser.

65013 STRÖSSEL CHOKL KROKELLA MIX 2 kg Rispuffar överdragna med en blandning av vit, ljus och mörk choklad. För inblandning eller dekoration av bakverk och glass.

44:-/

kg

132:-/fp

39

119:-/ 238:-/fp

kg


Ny chokladdekor lyfter tårtan på Fars Dag Kobia har nu utökat sortimentet av chokladdekor med sju olika varianter. Den här tårtan är skapad av Stefan J Petersén och är förutom dekorerad med ett urval chokladdekorationer, glaserad med vit miruar från Braun. Glasyren är uppblandad med tinade blåbär som ger smak, färg och struktur.

40


fa r s d a g

|

frestelser

PRISER/K AMPANJER GILTIGA 7 NOVEMBER – 30 DECEMBER 2017 Produkter och erbjudanden för Fars Dag

Chokladsigill

Kavlingsmarsipan

225/ 135:-/fp

Skyltpaket Fråga din säljare för pris!

st

Fråga din säljare för pris!

05406 CHOKLADSIGILL FARS DAG 60 st, Femtorp Chokladdekoration med tryck Fars Dag. Storlek 55x35mm ca 4,2g.

01221 KAVLINGSMARZIPAN BLÅ 4*2,5 kg Diplom Kavlingsmarzipan är svensktillverkad och består av kalifornisk mandel som är mycket finhackad och finvalsad.

99933 SKYLTPAKET FARS DAG 50*70=2st 16*25=3st A6=3st

Skimrande Chokladkulor NYHET! Dekorationskula i vit choklad med metallicskimrande yta. För dekorering av desserter och tårtor.

17507 CHOKLADBOLL BRONS 27 mm, 40 st

17506 CHOKLADBOLL GULD 27 mm, 40 st

Chokladtwist NYHET!

161/

17505 CHOKLADBOLL PÄRLEMO 27 mm, 40 st

Chokladturitella st

NYHET!

129:-/fp

17504 CHOKLADDEKOR GRÖN TWIST 80 st Chokladdekoration i form av en tunn lätt snurrad twist med mörkt och grönt överdrag. Längd 84 mm, bredd 20 mm, höjd 30 mm. Vikt ca 1,6g/st.

318/

st

127:-/fp

205/

st

240:-/fp

17503 CHOKLADDEKOR TURITELLA 117 st Dekoration av vit och mörk choklad. Längd 90-100 mm. Vikt ca 3 g/st. För dekorering av desserter och tårtor.

Marmorerade chokladplattor NYHET!

087/

NYHET!

st

225:-/fp

087/

st

365:-/fp

17502 CHOKLADDEKOR DIABLO TRIANGEL 290 st Dekoration i vit och ljus choklad. Höjd 52 mm, bredd 34 mm. Vikt ca 2 g/st. För dekorering av desserter och tårtor.

17501 CHOKLADDEKOR DIABLO KVADRAT 465 st En chokladdekoration i form av en marmorerad kvadrat. Mått 32x32 mm. Vikt ca 2,3 g/st. För dekorering av desserter och tårtor.

41


Onsdag TillvägagångOnsdag

9

10

31Surdegsbröd 1 2 med choklad, nötter och fr 1 2 3

TOrsdag k o r t fa t t a t | f r e s t e l s e r TOrsdag

312 Anna 3 2 dag 73 Pepparkakans 57 68 9 10 9 10 14 13 12 December 14 15 16 17 21 mber 16 Assar17 mber 30 19 1 2 mber 20 21 22 28 282 29 23 24 17 23 3 24 11 228 339 2 26 35 46 27 28 29 8 9 10 14 16 301599 10 1 88 30 10 1 9 10 11 12 13 15 16 17 3 4 23 21 22 15 16 17 15 16 Adam 17

Fredag Fredag

Lörd Lörd

Malin Mal 4 4 Nobelda5 8 9 9 10 11 1 1511 16 12 16 17 18 1 22 23 December 18 19 3 4 23 24 29 30 25 1 26 304 25 2 10 11 44 7 30 8 1 11 17 18 2 11 11 2 N3

Allhelgonadagen 10 st á 800 g Tobias klad, nötter och frukt 44 g Edit Edgar Allhelgonadagen Tobias Hubert H klad, nötter och frukt Ingredienser Tillvägagång Lördag söndag Kör degen i ca 12 min långsamt till en jämn och fin deg. Tillsätt Ett riktigt lyxigt surdegsbröd med frukt, klad, nötter och frukt Halloween g Art nr Varumärke ochArtikel (g) och mörk Blanda ihop alla ingredienser utom choklad, nötter och frukt. blanda tills degen gått ihop caHubert Hugo Vikt nötter choklad. Det passar utmärkt Sverker Eugen Eug g frukt, nötter och choklad Tobias erfrukt utom choklad, nötter ochi 2frukt. Blötlägg i vatten, gärna dagen innan och häll 1 min. Låt jäsa i back timmar. Väg upp degen i 800 g bitar. till julbuffén, och aprikoserna till extra goda frukostar 0000 VATTEN 1500 som gåva

Många roliga dagar under november och december!

Blanda ihop alla ingredienser utom choklad, nötter och frukt. Edit Edgar Blötlägg aprikoserna i vatten, gärna dagen innan och häll Halloween sedan av vattnet som blir över. Kladdkakans Dag, 7:e november

Alla helgons n, gärna dagen häll sedan av vattnetSverker som blir över. Rundriv ochinnan plattaoch till bröden. Sikta över lite extra vetemjöl och året runt. - Carina Ahlin 01038 ABDON VETEMJÖL STARKE EX BAGERI 2000 Tobias Hubert Hugo Eugen Eug ver. låt jäsa ytterligare 2 timmar utan jässkåp. Baka på 250 °C Mårtensafton, 10:e november 05268 nötter ABDON STENMALET GROVT 500 r utom choklad, och frukt. RÅGMJÖL Alla helgons KörVendela degen i ca 12 min långsamt till en jämn och fin deg. Tillsätt med ångainnan i 10 sek. Baka 10 min och sänk temperaturen till Ingegerd Ingela Teodor Teodora dagen ochoch hällfrukt. er, gärna utom choklad, nötter EGEN RÅGSURDEG 500 frukt, samt210 till en jämn och fin deg. Tillsätt Ett riktigt lyxigt surdegsbröd med frukt, nötter och choklad och blanda tills degen gått ihop ca °C och fortsätt baka ca 40 min. er.gärna dagen n, innan och häll Kladdkakans dag 500 utmärkt ch tills degen gått ihop ca VETESURDEG nötter och mörk choklad. Det passar 1 min. Låt jäsa i back i 2 timmar. Väg upp degen i 800 g bitar. . blandaEGEN ver. 10993 LESAFF 50 frukostar mmar. Väg upp degen i 800 g bitar.FÄRSKJÄST tillZYMAROM julbuffén, FT som gåva och till extra goda Rundriv och platta till bröden. Sikta över lite extra vetemjöl och amt till en jämn och finEugenia deg. Tillsätt Eugen Gustav Adolf Ett riktigt lyxigt surdegsbröd med frukt, en. Sikta över lite extra vetemjöl och året GUL runt. - Carina Ahlin låt jäsa ytterligare 2 timmar utan jässkåp. Baka på 250 °C 46005 NORDIC BAGERISIRAP 30 hsamt blanda tillsjämn degen ihop Tillsätt ca till en ochgått fin deg. nötter och mörk Det passar utmärkt Teodor Teodora Ett riktigt lyxigtchoklad. surdegsbröd med frukt, Ingegerd Ingela Vendela Martin Ma utan jässkåp. Baka på 250dag °C Alla helgons Gustav Adolfsdagen med ånga i 10 sek. Baka 10 min och sänk temperaturen till HANSON 75 frukostar mar. Väg 26120 upp degen i 800ihop gSmörgåstårtans bitar. ch blanda tills degen gått ca BAGERISALT till julbuffén, som gåva och till extra goda nötter och mörk choklad. Det passar utmärkt dag 12:e nov, Fars Dag, 13:e nov 0 min och sänk temperaturen Kladdkakans dagsurdegsbröd Mårtensa 210 °C och fortsätt baka ca 40 min. sätt Ett riktigttill lyxigt med frukt, 03218 LION MIDGET 400 frukostar n. SiktaVäg över litedegen extra vetemjöl ochRUSSIN CALIF mmar. upp i 800 g bitar. året runt. - Carina till julbuffén, som Ahlin gåva och till extra goda a 40 min. nötter och mörk choklad. Det HELA passar utmärkt Teodor Teodora Martin Martina Mårten Konrad 04231 BODÉN FIKON TORKADE 600 utan jässkåp. Baka påvetemjöl 250 °C och n. Sikta över lite extra året runt. - Carina Ahlin ar. till julbuffén, som gåva och till extra goda frukostar min sänk Baka temperaturen till CHOKLAD CHIPS MÖRK 70% utanoch jässkåp. på 250 °C Mårtensafton 72705 LUBECA PLÖN Emil Emilia Leopold Mårten Vibeke Viveka Konrad Teodora Martin Martina 600 ch åretTeodor runt. - Carina Ahlin min. 040 min och21690 sänk temperaturen till APRIKOSER TORKADE HELA NR 4 BODÉN 600 Napoleo Mårtensafton 400 a 40 min. 02200 IMPORT VALNÖT HALVOR/BITAR 20% Napoleonbakelsens Dag, 17:eHEL november 04307 ORTUN HASSELNÖT ROSTAD 250

45

16

Ny Beta-Shop uppe för test i vecka 46 38

Onsdag

Vecka

Orsdag

eas Anders

Konrad Kurt Kristian Krister Fars dag Emil Emilia SmörgåstårtansLeopold dag TOrsdag

Fredag

Måndag Napoleonbakelsens Tisdag dag Fredag Lördag

Oskar Ossian

Beata Beatrice

48

la Angelika ar Ossian kar Ossian

a Beatrice

Vi vill ge ett stort tack till alla er kunder och kursledare Onsdag TOrsdag som bidrog till en inspirerande höst på Kobia Akademin. söndag Lydia Barbara Barbro Planeringen inför 2018 är redan i full gång och program2 i advent met för vårterminen släpps i januari. Välkommen!

23

Klemens Beata Beatrice

Gudrun Lydia Rune

Klemens Virginia AnnaRune Nobeldagen, 10:e december Gudrun Beata Beatrice Beata Beatrice

17

Naemi Na Lördag söndag Napoleonbakelsens Cecilia Sissela Klemens Elisabet L Lillemor Moa

Helga Olga Vibeke Viveka Naemi Naima Wienerbrödets Dag, 22:a november Vårterminendagpå Akademin 47 Napoleonbakelsens dag Wienerbrödets Lillemor Vibeke Viveka Naemi Naima Moa

Pepparkakans Dag, 9:ePontus december Marina rsdag Elisabet Lisbet Fredag Lördag Helga Fredag Olga Cecilia Sissela Orsdag Lördag Domsöndagen Malte Wienerbrödets dag redag Lördag söndag 48 Malte Sune

kar Ossian

Vibeke Viveka

Lydia Pepparkakans dag Lydia

Fred

söndag söndagSune Klemens Andreas Anders Gudrun R

24

Förändrade leveransdagar under jul & nyår

Andreas AndersKatarina Katja Oskar Ossian Beata Bea L Barbara Barbro 2 i advent Katarina Katja L Malin Malena Daniel Daniela Barbara Barbro Nobeldagen 3 i advent Barbara Barbro 2 i advent 2 i advent På grund av helgdagarna under jul Angela Angelika och nyårsveckornaVirginia så kommer vi Daniel Daniela Andreas Anders Oskar Os justera datumen för våra leveranserPepparkakans 3 i advent mer om hur dina Stig till dig. Vill du veta Abraham Kobia AB | leveransdagar Tyresö - Göteborg Hässleholm Beata Beatrice Daniel Daniela kontakta | www.kobia.seL Kakans dagpåverkas 4 i -advent Daniel 3 i Daniela advent försäljningsavdelningen. Beata Beatrice L 3 i advent

Barbara Barbro 2 i advent Linus Sven Astrid Asta Nikolaus Niklas Virginia Malin Malena MalteAnna Finlands självständ.dag v Luciadagen, 13:e december1 i adventSune Nobeldagen Pepparkakans dag Sten Sixten Gottfrid Assar Andreas Anders Oskar Virginia Anna Malin MalenaOssian Virginia Malin Malena Nobeldagen PepparkakansAnna dag Andreas Andersdag Oskar Ossian Nobeldagen Pepparkakans Anna Malin Malena Daniel Daniela akans dag Nobeldagen 3 i advent Kakans Dag, 18:e december Alexander Alexis Lucia Sten Sixten Gottfrid A Gottfrid Assar 13 Stig Abraham Luciadagen kalender 2016.indd Kakans dag 4 i advent Adam Eva Tomas Natanael Lydia Jonatan Barbara Barbro Gottfrid Assar Stig Abraham rsolståndet Juldagen Julafton Drottningens födelsedag 2 i advent Gottfrid Assar Stig Kakans dag 4 Abraham i advent Kakans dag 4 i advent Assar Stig Julafton, 24:e december Abraham Kakans dag 4 i advent A Tomas Isak Israel Moses Natanael Jonatan Adam ael Jonatan KobiaEva AB | TyresöVintersolståndet - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobi Drottningens födels Juldagen Julafton Drottningens födelsedag Sylvester Benjamin Natalia Natalie Abel Set 2017 Nyårsdagen Eva el Jonatan - Göteborg - HässleholmAdam | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61 Nyårsafton asö barns dag Adam Eva el Jonatan Juldagen Drottningens födelsedag Nyårsafton, 31:a december Julafton ö - Adam GöteborgDrottningens - Hässleholm |Eva www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61 Juldagen Julafton födelsedag Juldagen Julafton ödelsedag 13 Stefan Staffan Johannes Johan Benjamin Natalia Natalie Abe Sylvester alia Natalie Abel Set Annandag jul VärnlösaNyårsdagen barns dag Nyårsafton

49

50

Lydia

Elisabet Li

16 17 18 19 20 23 24 22 ningens födelsedag 28 29 30 23 24 22 23 24 22 23 24 25 NOV 26 27 31 29 30 NOV 31 29 30 31 29 30 31 30 DEC 1

0 61

51

52

Sylvester Sylvester Nyårsafton Nyårsafton 42 Sylvester | Växel 08-682 72Nyårsdagen Abel Set | www.kobia.se | info@kobia.se Hässleholm 00 | Order 020-91 00 61 Nyårsafton

ia Natalie alia Natalie

Abel Set Abel Set

14 15 1 18 24 kalender 25 Kobias 18 18för 2018 blir21 en smidig årsöversikt! 2 22 Jula 25 31 1 25 NOV 25 2018 281 29 3 11 Nyårsdagen Nyårsdagen


k o r t fa t t a t |

frestelser

Martin Groeger ny regionchef på region Väst

Välkommen till Kobia! Kan jag hjälpa dig med något?

Martin Groeger, tidigare distriktschef på region väst, tar nu över som regionchef. Martin ersätter Hans-Olof Malmborg som ska jobba vidare med affärsutveckling inom Kobia.

Visste du att... du i vår webbshop kan chatta med försäljningsavdelningen?

Snart i Kobias sortiment

I vår Live Chat svarar föräljningsavdelningen på alla frågor som rör din online-order. Live Chat är öppen under kontorstimmar, övrig tid så kan du skicka ett snabbmeddelande. Välkommen att chatta med Walter, Cissi, Petter, Malin, Marie eller Carina.

Laktos & palmfri Vaniljkräm Snart kan vår omtyckta Diplom Vaniljkräm avnjutas av ännu fler! Lika god och lättarbetad som alltid, och självklart fri från palmfett. Håll utkik för mer info.

1 av 5

av alla som handlar av oss har upptäckt fördelarna med att lägga sin order online! När du loggar in i shop.kobia.se hittar du hela vårt sortiment och beställer enkelt och smidigt från ett digitalt beställningsunderlag. I vår webbshop kan du även inventera, anmäla returer och reklamationer, skapa recept i Kobia Receptservice och se alla dina priser och rabatter. Välkommen!

43


KÖP KAFFE FRÅN BKI, FÅ EN BRYGGARE

FÖR MER INFO KONTAKTA DIN LOKALA KOBIA-KONTAKT

Köp minst 80 krt kaffe från BKI under en 24 månaders period så fås bryggaren utan kostnad. Efter 24 månader görs en avstämning, om villkoret inte uppfyllts får kunden köpa ut maskinen till restvärde.

06545/60652450 BKI PRIME 100G MELLANROST 79,90 / kg 479,40 / krt. (60x100gr)

06582/60652230 BKI EKO RAINFOREST 100G MÖRKROST 94,50/kg 567,00/krt. (60x100gr)

100% Arabica. Mellanrostat. En elegant rund och fyllig kopp kaffe. Syrligheten är dämpad.

100% Arabica. Det är ett mörkt och fylligt kaffe med rund kopp och dämpad syrlighet.

Vi önskar mycket mys i vinter

WIENERBRÖD För recept på Wienerbröd, gå gärna in på vår nya inspirationssida. Vi har fyllt den med härligt goda recept och fina bilder. Recepten är framtagna av de rosade danska och svenska konditorlandslagen och även recept som vi själva tagit fram här på Nordic Sugar. www.nordicsugar.se/recept

BKI står för Brazil Kaffe Import och grundades i Danmark 1960. Inledningsvis importerade vi kaffe bara från Brasilien, men idag importerar vi kaffe från särskilt utvalda exportörer i flertalet länder. Vi är ett familjeägt bolag med en Europas modernaste anläggning i Aarhus i Danmark. Moderbolaget är Danmarks största kafferosteri, BKI Foods a/s. BKI AB etablerades i Sverige 1998. Vårt rosteri är certifierat enligt IFS med rankning nivå Higher Level vilket vi är ensamma om som kafferosteri i Norden. Profileringen mot kvalitetssäkring och en jämn, hög kvalitetsnivå garanteras och dokumenteras av Bureau Veritas som oberoende part.

NOVO

Melitta 170 M

www.bki-kaffe.se


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 7 NOVEMBER – 30 DECEMBER 2017

Semlefyllning 57500026 SEMLEFYLLNING 14 kg Semlefyllning med aprikoskärnor och hackad mandel.

Semlefyllning 57560026 SEMLEFYLLNING ROST. MANDEL LYX 14 kg Semlefyllning med mandelmassa och rostad, hackad mandel.

2490/

kg

348.60/hink

2950/

kg

413:-/hink

Les Fruits Apple 88308138 LES FRUITS APPLE 5,5 kg Fruktfyllning med 70% frukt. Färdig att användas. Lämpliga som fyllning till paj, muffins och tårtor, dekoration av olika bakverk, glass, mousse mm.

Nutella 03002 NUTELLA 3 kg Nutella är ett hasselnötspålägg med kakao. Nutella innehåller inga konserveringsmedel eller konstgjorda färgämnen.

2890/ 158.95/hink

59:-/

kg

Naturligt röd färg

kg

65141 FÄRG RÖD 1 kg Azo-fri livsmedelsfärg med naturligt färgämne. Passar till bakade och obakade produkter samt färgsättning av marsipan, fyllningar och krämer. Neutral smak och doft.

kg

177:-/fp

8350/

139:-/

kg

835:-/fp

Mörk Tryffel

Smör

53700021 TRYFFEL MÖRK 6 kg Tryffel med chokladsmak. Färdig att användas som fyllning och dekoration för olika slags bakverk samt som fyllning vid pralintillverkning.

81120 SMÖR NS RED LABEL 82% 10 Kg Normalsaltat smör. 82% fett.

45

2790/ 167.40/hink

kg


Art. Nr 81034 81023 81033 81037 81061 81022 81056 81038

Produkt Pris St / trp Champinjonsoppa 370,00 kr Gulaschsoppa 415,00 kr Indisk Currysoppa 370,00 kr Mexikansk Bönsoppa 370,00 kr Minestronesoppa 370,00 kr Paprika-Tomatsoppa 370,00 kr Thai Grönsakssoppa 370,00 kr Tikka Kycklingsoppa 370,00 kr

Transportförpackning 4x2,4L

1

Endast ca 12 kr per portion (3 dl)

Presentation title - insert as footer

NYHET!

Creme Fraiche

32:-/

23260 CREME FRAICHE 34% 2L Crème fraiche framställs genom syrning av grädde med en kultur av samma typ som används till filmjölk. Det ger den en frisk smak och krämig konsistens.

l

67.20/fp

Drick-kvarg

90:-/

09804 DRICKKVARG JORDG/GR ÄPP LAKTFR 6*350 G Arla laktosfria drickkvarg är en god och mättande dryck som påminner om drickyoghurt men är baserad på kvarg. Drickkvargen har ett naturligt högt proteininnehåll och låg fetthalt.

99:-/

st

45:-/l

99:-/

kg

594:-/fp

kg

594:-/fp

Wästgöta Kloster®, Munkens Röda 28%

Wästgöta Kloster®, Munkens Svarta 31%

11378 OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER RÖD 6*1 kg Bufféskivor Skivorna ligger praktiskt radade i bufféförpackning färdiga att lyfta över till serveringsfat, rationellt och tidsbesparande. Perfekt till bufféer.

71299 OST SKIVAD WÄSTG KLOSTER SVART 6*1 kg Bufféskivor Skivorna ligger praktiskt radade i bufféförpackning färdiga att lyfta över till serveringsfat, rationellt och tidsbesparande. Perfekt till bufféer.

46


PRISER/K AMPANJER GILTIGA 7 NOVEMBER – 30 DECEMBER 2017

Mjuk Pepparkaka

Muffinsmix Vanilj

38270088 PEPPARKAKA 20 kg Mix för en traditionell mjuk pepparkaka med karaktäristisk smak och bra uppbakningsförmåga.

17

37700088 MUFFINS VANILJ 20 kg Bakels muffinsbas är rationell att arbeta med och har en bra uppbakningsförmåga. Den ger höga, fina muffins med en god och fyllig smak av vanilj.

50

/ kg

350:-/fp

1690/

kg

338:-/säck

Malt och Vört 53310 BAKVÖRT SPECIAL 14 kg Rostat flytande maltextrakt framställt av korn. Ger en stark rostad och söt maltsmak och en karaktäristisk rödbrun färg. Används till vörtbröd av olika slag.

1650/

kg

231:-/dunk

53360 BAKMALT MÖRK SPECIAL 14 kg Rostat flytande maltextrakt framställt av korn. Ger en naturlig mörk färg och fyllig maltsmak. Används som ersättning för sockerkulör.

1690/

kg

236:-/dunk

NYHET!

3750/

l

187.50/fp

Syrad Grädde 06676 ARLA KÖKET SYRAD GRÄDDE 6*1 l Syrad grädde är precis vad namnet beskriver, en grädde som syrats med mjölksyrabakterier. Med sin milt syrliga smak och krämiga konsistens ger den såsen, grytan, ugnsrätten och desserten den perfekta balansen mellan syrlighet och krämighet.

Stort Pajskal

Saffransextrakt 60401 EXTRAKT SAFFRAN 1 kg Råsaffran förstärkt med aromämnen. Ger smak och färg med enkel dosering.

749:-/

05335 PAJSKAL STORT 250*25 MM alu 15*280 g Klassiskt pajskal med räfflad kant. Ogräddat. Färdigt att fylla med egna läckra fyllningar. Perfekt till både mat- och dessertpajer.

flaska

47

1387/ 208:-/fp

st


Har du någon gång önskat ningarna var lite mindre? efter din verksamhet. Så enklare att planera och köp du sparar utrymme i frysen du slipper onödigt svinn.

Klassiker från Korshags Korshags är ett familjeföretag i Falkenberg med stort fokus på råvaran och traditionellt hantverk.

Korshags förädlar enbart pinfärsk pre-rigor lax. Vi röker all vår fisk med färskflisad alved. Vi erbjuder även ett premiumsortiment inom sallader. Du

är inte ensam, för det h Korshags produkter är enkla att portionsberäkna och kalkylera då det är minimalt svinn. gjort! Därför har vi på Guld fram ett helt nytt sortiment att kalla just för ”Det lilla k Laxsallad Kallrökt laxfilé, skivad på gravad lax Välbalanserad röksmak. Kallrökt på - Guldfågelns utvalda för m gammaldags vis med färsk alved & enbär. FRYST. Hel sida, ca 1,1-1,5 kg. kr/kg Art.nr: 00121

225

Korshags gravade lax 33%, äkta majonnäs (78% fetthalt), rödlök, citron & dill. Laktos- och glutenfri. 2,5 kg Art.nr: 00126 kr/kg (182,50 kr/hink)

Sortimentet består av produ vet idag används i mindre k bröstfilé och salladskycklin sticks, kycklingspett, buffalo gets och kycklingkorv.

73

Gravad laxfilé, skivad

Gravad enligt familjens recept från 1937. Bäst i test 2015 (MittKök). FRYST. Hel sida, ca 1,1-1,5 kg. kr/kg Art.nr : 00122

Skagenröra

229

Varmrökt laxfilé

Välbalanserad röksmak. Varmrökt på gammaldags vis med färsk alved & enbär. FRYST. Hel sida, ca 1,3-1,6 kg. kr/kg Art.nr: 00119

Klassiker med grönlistad stenbitsrom, 25% räkor, dill & äkta majonnäs. Laktos- och glutenfri. 2,5 kg kr/kg Art.nr: 00127 (210 kr/hink)

Våra största produkter, i våra minsta förpackningar

84

216

39:-/ Spray med Smör och Rapsolja

NYHET!

st

234:-/fp 97.50/l

Säljs på foodservicemarknaden av Atria Klimatsmart

09575 SMÖR & RAPSOLJA SPRAY 6*400 ml Med Kockserien Smör & Rapsolja Spray får du enkelt ett krispigt och läckert gyllenbrunt resultat när du glaserar, sauterar och bryner. Några lätta tryck ger rationellt och enkelt en jämn och fin yta. Fungerar utmärkt att smörja formar och bleck eller spraya över nykokta grönsaker och pasta för den härligt goda smaken.

Wok-kyckling 02675 KYCKLING WOK STRIMLAD 1*6 kg Läckra styckfrysta strimlor av kycklinglårfilé med en neutral kryddning av salt och peppar. Passar utmärkt i wok, pizza och kycklingröror.

85:-/

kg

510:-/fp

Brietårta Färskost EKO

23208 CASTELLO GULDBRIE 1 kg Vitmögelost med mild och aromatisk smak och en doft som påminner om färska champinjoner.

09807 FÄRSKOST NATURELL EKO 4*1,5 kg Med sin friska, lite syrliga smak och fasta konsistens passar Arla® Färskost perfekt till allt från smörgåsar och varm och kall matlagning till bakning.

90:-/

104:-/

kg

540:-/fp

48

st


Den klassiska köttbullen 05472 KÖTTBULLAR 15 G 333 st, 5 kg Klassiskt saftiga köttbullar gjorda på gris- och nötkött och med lökbitar för rikligt med smak.

Västerbottenpaj 05337 VÄSTERBOTTENPAJ 60*85 g Vår Ostpaj med äkta Västerbottenost® är redan en favorit på buffén. Perfekt portionsstorlek och ljuvligt god att servera precis som den är.

59:-/

En lite större köttbulle 05473 KÖTTBULLAR 22 G 250 st, 5,5 kg De här lite större och klassiskt saftiga köttbullarna är gjorda på gris- och nötkött och med lökbitar för rikligt med smak.

kg

295:-/fp

792/

5964/ 328:-/fp

Små Köttbullar för Mackan

6880/

05580 KÖTTBULLAR SANDWICH 1429*3,5 g Små och läckert stekta köttbullar som passar till baguetter, mackor, sallader eller på en buffé. Gjorda 344:-/fp på nötkött.

st

475:-/fp

49

kg

kg


Nu kan alla unna sig en semla. Eller två. Eller två små! NYHET!

tvåpack mini

362001 SEMLEKART MINI 2-P COLLECTION 165*80*75 mm, 400 st

NYHET!

singel-semla

362002 SEMLEKARTONG 1-PACK COLLECTION 95*105*85mm, 400st

NYHET!

vanlig tvåpack

362000 SEMLEKARTONG 2-PACK COLLECTION 185*105*85mm, 400st

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61


semlor |

frestelser

Fyllningar

03262 SEMLEFYLLNING MED BITAR 11 kg 03263 SEMLEFYLLNING MED BITAR SPRITS 8*2 kg Semlefyllning med 25% mandel och mandelbitar som ger smak och struktur. Finns i hink och praktisk spritspåse. Tillverkad i Sverige.

01325 SEMLEFYLLNING 14 kg 01323 SEMLEFYLLNING SPRITS 8*2 kg Semlefyllning med mandel och aprikoskärnor. Finns i hink och praktisk spritspåse. Tillverkad i Sverige.

Favorit i repris!

03268 SEMLEFYLLNING LIMITED 2016 14 kg Årets semlefyllning från Kobia har en bas på kalifornisk mandel som vi boostat med smakrik medelhavsmandel. Medelhavsmandeln har vi valt att inte skala utan bara riva grovt och blanda i. Fyllningen är sedan lätt smaksatt med havssalt. Den tillverkas så klart i vår egen marsipanfabrik i Tyresö utanför Stockholm.

Semlebulle

Wienersemlebulle

NYHET!

Minisemlebulle

110/ 03240 SEMLEBULLE OJ 160*65 g, Kobia Klassisk semlebulle baserad på vetedeg med kardemumma. Ojäst.

60515 SPANDAU FYLLD OJ 100*70 g, Finax Bakery Till Wienersemlan. Jäses och bakas då upp och ned.

Färdigfylld Semlebulle

Glutenfri Semlebulle

st

219:-/fp

NYHET!

621/

st

149:-/fp

88820 SEMLA FYLLD SAGA T&S 24*95 g Semlebulle färdigfylld med Saga semlefyllning med mandelbitar. Tina, sprisa på grädde och servera.

29040 SEMLEBULLE GLUTENFRI 32*57 g, Fria Bröd Färdigbakad slät semlebulle fri från både mjölk och gluten.

03239 SEMLEBULLE MINI OJ 200*40 g Klassisk semlebulle i miniformat. Kryddad med kardemumma. Den bakade bullen är ca 7,5 cm i diameter. Ojäst degämne. Packa dom i vår nya minisemlekartong!

Övrigt emballage 99103

06522 SEMLEPÅSE SOS NR 3 COLLECTION 180*110*265 mm, 500 st 09524

INLÄGG SOS 3 180*110*265 mm, 500 st

51

SEMLEKARTONG 3-PACK 278*105*85 mm, 500 st


RETURADRESS: KOBIA AB BOX 322 135 29 TYRESÖ

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

Kobia Frestelser 2017 nr 5. 6 november - 30 december.  

Ett inspirerande magasin från Kobia - leverantör för bagare och konditorer.

Kobia Frestelser 2017 nr 5. 6 november - 30 december.  

Ett inspirerande magasin från Kobia - leverantör för bagare och konditorer.