Page 1

Linien ud Øst – 2020 Kursusoversigt

LINIENUD Øst

6.-8. Marts 2020

Foto: Johny Kristensen


Generelt om Linien ud Øst 2020 Linien ud afholdes den 6-8. Marts 2020, på Østervangsskolen, Astersvej 15, 4000 Roskilde. Tilmelding sker gennem medlemsservice, og det vil blive annonceret på vores Facebook-side, når den åbner. Derudover kan man også læse om kurserne på vores hjemmeside: www.linienud-oest.kfumspejderne.dk , hvor der også er et overordet program samt kontakt oplysninger på staben såfremt der skulle være spørgsmål.

Overnatning Der er mulighed for overnatning på skolen i sovesal, samt udendørs. Ved udendørs overnatning skal man selv medbringe telt eller hængekøje.

Mad Alle måltider foregår på faste tidspunkter i skolens fælles salen(Se programmet).Du skal medbringe eget bestik, tallerkner, krus og viskestykke. Der bliver sat baljer frem, så du kan vaske dit bestik og service. Der vil ikke være mulighed for at låne service af kurset. Hvis der er spørgsmål til special mad, skriv på andreasblomlarsen@kfumspejderne.dk

Drikkevarer Der vil under kurset blive serveret kaffe og te. Det vil være muligt at købe sodavand, øl og vin til rimelige priser til maden og senere. Der vil hele weekenden kunne købes sodavand. Det er ikke tilladt at medbringe egne drikkevarer. Lørdag festmiddag og aftenunderholdning: Vi afslutter instruktionerne lørdag aften kl. 19.30. Kl. 19.45 åbner dørene til et brag af en fest.

Kursus

Fredag

Lørdag

Medlemsservice – Intro Medlemsservice – Arrangement Medlemsservice – Økonomi Grafisk Facilitering* Knivkursus* 100 Nye ideer Mad over bål Natløb m. sårsminke Reb & rafter for begyndere Bispebjergmetoden** Familiespejder Gren Bæver Gren Unge Gruppebestyrelses kursus Leder 1 Kommunikation & Synlighed Kommunikation & Synlighed Introkursus Førstehjælp * Ekstra betaling på 100 kr til materialer. ** Min. 2 deltagere fra samme gruppe. 2

Søndag

Pris: 800 kr 400 kr 200 kr

Linien ud Øst 2020


Foto: Johny Kristensen

Medlemsservice – Intro Kom godt i gang med Spejdernes Medlemsservice og få lært de begreber, der benyttes i systemet Vi gennemgår overordnet systemets moduler og arbejder med at oprette og vedligeholde medlemsoplysninger, rykke mellem enheder, lave udtræk af lister samt systemets kommunikationsmuligheder Deltagerne skal medbringe egen bærbar eller tablet for at kunne arbejde på systemet. Kurset henvender sig til begyndere, som ikke har arbejdet med systemet tidligere eller som vil have tingene genopfrisket.

Medlemsservice – Arrangement På dette kursus lærer du at oprette et arrangement i Spejdernes Medlemsservice. Vi gennemgår hele modulet fra oprettelse af tid, sted og målgruppe til hvordan du i Medlemsservice kan se og håndtere tilmeldingerne. Vi kommer ind på arrangementstyper, autosvar ved tilmelding og hvordan du som arrangementsansvarlig kan logge ind. Du lærer bla. hvilke standard-muligheder der er og hvad du selv kan tilføje alt efter arrangementstype. Kurset henvender sig til alle, som har funktion til at oprette kurser (distriktschef, distriktskasserer, gruppeleder, gruppekasserer, medlemsansvarlig og enhedsleder). Deltagerne medbringer pc og forventes at havde været logget ind på Medlemsservice inden, så der er styr på log in og adgangskode.

Medlemsservice – Økonomi På dette kursus lærer du, at benytte økonomifunktionen i Spejdernes Medlemsservice. På kurset vil vi arbejde med at oprette regnskaber, justere kontoplan, udarbejde budget, daglig bogføring, opkrævning af kontingent, udlæg fra ledere, afstemning af regnskab m.v. på kurset vil du lære grundlæggende regnskabsmæssige begreber og vi vil komme ind på regler i forhold til Korpset og i forhold til kommunale tilskud. Deltagerne skal medbringe egen bærbar computer eller tablet for at kunne arbejde på systemet. Kurset henvender sig til kasserere i grupper eller distrikter. Det forventes, at deltagerne har grundlæggende kendskab til Spejdernes Medlemsservice, samt medbringer egen pc.

Linien ud Øst 2020 3


Foto: Steen Larsen

Reb & rafter – for begyndere Kan du trekantsprincippet? Kan du lave en vinkelbesnøring? Kan du de gængse knob? – hvis du ikke kan svare ja, på disse spørgsmål, så er dette kursus lige noget for dig. Vi vil i løbet af weekenden, arbejde teoretisk og praktisk med grundprincipperne og de forskellige knob/besnøringer. Samtidig vil vi være ude og være praktiske og bruge de forskellige grundprincipper og knob, når vi i fællesskab prøver at bygge en lejrplads. Instruktører: Mogens Lauritsen og Jeanette Andersen

4

Linien ud Øst 2020


Gafisk Facilitering Gammel vin på nye flasker Vi har altid tegnet – i hvert fald i 75.000 år! Det er alligevel pænt lang tid at øve sig – og når man øver sig så længe, så bliver man pænt dygtig! Det er en af grundene til, at børn tegner – også helt uden at have lært det. De begynder bare! Derimod skal de i skole for at lære at læse – og for nogen kan læseriet være noget af en udfordring. Men alle har tegnet – og kan sagtens lære det igen. Dit udbytte • Grafisk værktøjskasse med grundlæggende visualiseringsteknikker • Et visuelt redskab, der underbygger den fælles forståelse af beslutninger i processer og samtaler • En ny måde at skabe overblik over komplekse processer og projekter • Et anderledes måde at udfolde, udforske og udfordre vores begrebs- og meningsdannelse • Øvet dine færdigheder som facilitator, procesleder, mødeleder og formidle. Kursusform Øvelse gør bedre – og derfor er kurset lagt an på, at du i langt det meste af dagen står med en tusch i hånden. På baggrund af korte oplæg arbejder du med udvikle dine egne evner og får feedback fra både underviseren og de øvrige deltagere. Husk at tage praktisk fodtøj på, da du kommer til at stå foran et flipoverstativ i en del timer. Tegninger kan noget særligt – og det er ikke så mærkeligt! Din hjerne er nemlig designet til at afkode visuel kommunikation og derfor forstår vi komplekse budskaber langt hurtigere, hvis de er formidlet i billeder. Faktisk opfatter din hjerne billeder 50 gange hurtigere end tekst (iflg. professor Scott Galloway) og forskning viser, at både indlæring og hukommelsen øges, når der tages notater i hånden (iflg. professor og hjerneforsker Audrey van de Meer). Og hvis det ikke er nok argument, så tag med at 65% af din hjernes samlede kapacitet bliver brugt af øjnene, at dine øjne bidrager med 85% af din viden om verdenen og at øjet kan registrere 36.000 visuelle beskeder i timen! Overbevist?

Foto: Tim Reidinger

Linien ud Øst 2020 5


Knivkursus ”Kom og lav din egen spejderkniv for livet” – i løbet af weekenden skaber du et knivsblad – hårdt træ og læder om til din helt egen unikke spejderkniv. Ud fra kyndig vejledning arbejder du selvstændigt og får dermed også viden og kompetencer til, at gennemfører samme aktivitet hjemme i gruppen.

Mad over bål Er du ny i mad på bål eller er det blevet til kødsovs og pandekager? Så er dette noget for dig der enten er nybegynder eller let øvet. Du vil kunne gå hjem med ny inspiration og opskrifter. Du har prøvet dem af så de er klar til brug, når du forlader kurset.

Bispebjergmetoden BispebjergMetoden er et gruppeudviklingskursus afholdt af BispebjergSpejderne, hvor I lærer, hvordan forældrefokus, ledermotivation og benhård prioritering kan gøre jer til en succes. BispebjergSpejderne har eksisteret siden 1942. I 2006 var vi 5 aktive ledere og 10 ulve/spejdere. Vi var tæt på at lukke og måtte tænke nyt. På blot 10 år var vi vokset til 19 aktive ledere og 106 børn takket være vores nye tilgang til spejderarbejdet. Alle vores strategier, erfaringer og værktøjer har vi samlet i et kursus, som vi udbyder til grupper, der har mod og inspiration til at skifte retning. På kurset vil I bl.a. få mulighed for, at finde ind til jeres gruppes kerneværdier, få inspiration til nye metoder i at opbygge medlemstal, få indsigt i vores tilgang til frivilligt arbejde og sidst, men ikke mindst; mulighed for at få nye tanker om, hvordan I kan give indsigt til forældre og lokalsamfundet, så de kender jeres værdier og dermed blive jeres ambassadører. Vi glæder os til at udfordre jer og give jer mod på at skifte retning! Vigtigt: For at deltage i kurset, skal I deltage minimum 2 fra hver gruppe, så I er 2 til at arbejde med jeres gruppe hele dagen og tage ændringerne med hjem til gruppen.

100 nye ideer Er du tom for ideer til møde, eller temaer til sommerlejren så er dette kursus for dig. Vi skal generere en masse ideer og gøre dem til de bedste ideer vi kan. Find f.eks. ud af om stegte sild, højhælede sko og tysk kasus kan kombineres til fede spejderaktiviteter. Kun vores fantasi sætter grænser for ideerne og selvom du ikke føler dig fuld af ideer bliver du overrasket over hvad der kan findes frem.

6 Foto: Frederik Kehlet

Linien ud Øst 2020


Familiespejder Sidste år var en stor succes med 16 engagerede deltagere! I år er workshoppen blevet opgraderet med endnu en dygtig familiespejder, så nu bliver det endnu bedre ☺. Ligesom sidste år vil der være post-its og godt humør, så vi kan dele gode og dårlige erfaringer med hinanden. Vi er så meget udenfor som muligt, og vi skal både lave praktiske opgaver og sjove lege, men vi har en base indenfor, så vi kan trække indenfor, hvis vejret hæmmer vores spændende diskussioner og udveksling af idéer. Workshoppens bestyrere deltager i Future Leaders projektet. Vi har i den forbindelse blandt andet været på familiespejderkonference i Tunesien med korpset og en gruppe KFUM familiespejdere fra hele Danmark. Vi har en masse inspiration med hjem, som vi gerne vil dele med jer. Vi vil også komme ind på udviklingen af familiespejderarbejdet på nationalt plan i korpset – du kan være med til at præge det arbejde der er sat i gang for korpset – lad os bare kalde det Familiespejder version 2.0 som arbejdstitel. Uanset, om du har lavet familiespejdermøder i mange år eller står overfor opstart i 2020, så kom og vær med. Vi skal snakke om alle de ting som lægger jer på hjertet. Hvis du kunne få en drøm opfyldt, som har med familiespejderarbejdet at gøre, hvad skulle det så være? Workshoppen i år bestyres af Ulla Kallesøe og Steffen Falck, som er enhedsledere for familiespejderne i henholdsvis Vestamager Gruppe og Rosenvænget Gruppe.

Gren Bæver Hvem er Bæver og hans venner? Hvad laver en bæverleder? Hvad kan børn i den alder? Hvad er en sjov aktivitet? Hvordan planlægger man et halvårsprogram? Svarene på disse spørgsmål og meget mere håber vi I har efter Gren Bæverkurset er slut. Uanset om du er ny eller ”gammel i gårde” som bæverleder, så er du velkommen. Vi skal være både ude og inde, så varmt udendørstøj kan være en fordel. Da du vil være med til at forme kurset håber vi at du vil medbringe: Godt humør, et åbent sind, en afprøvet bæveraktivitet og mod på at lege.

Gren Unge Kurset er henvendt til trop- eller seniortropledere. Uanset om du er ny eller erfaren leder, kan du komme og få inspiration til program og metode, samt hvordan man inspirerer og motiverer de større spejdere. Vi skal desuden snakke om fastholdelse, tips og tricks til aldersgruppen og inspiration til hvad man kan lave udover det daglige arbejde i gruppen. Formen på kurset er en blanding mellem oplæg og inspiration samt rigeligt tid til netværk og erfaringsudveksling med de andre deltagende

Linien ud Øst 2020 7 Foto: Frederik Kehlet


Leder 1 Formålet med Leder 1 er, med udgangspunkt i aktuelle og nærværende temaer/problemstillinger/situationer, at ruste deltageren til at være en aktiv leder i enheden og del af gruppen. Kurset giver dig indsigt i ledelse og teamsamarbejde samt redskaber til konfliktløsning i praksis. Kurset gør dig bevidst om vigtigheden af markedsføring af, og kommunikation om, spejderarbejdet på lokalt plan for gennem denne, samt gennem de daglige aktiviteter, at omsætte KFUM-Spejdernes værdisæt til praksis. Endelig giver kurset dig viden om Verdensspejderbevægelsen og dennes kobling til, og påvirkning af spejderarbejdet i Danmark.

Kommunikationskursus Kort og langt kursus Det korte modul fredag er for dem, som ikke tænker, at de vil bruge en hel weekend, mens lørdagens workshop er en gentagelse af fredagens workshop plus ekstra og tid til at komme hjem med et konkret produkt. Gør gruppen synlig med god kommunikation På workshoppen skal vi arbejde med, hvordan du gør gruppen synlig for både nye og eksisterende medlemmer, deres forældre og lokalområdet. Gennem en blanding af øvelser og oplæg bliver du klædt på til at kunne arbejde med gruppens kommunikation og synlighed. I løbet af kurset gennemgår vi aktuelle cases, og sidder du med en konkret opgave, bliver der mulighed for at få konkrete idéer med hjem. Samtidig får du værktøjer og inspiration til, hvordan du kan vise gruppens arbejde frem til forældre • Tiltrække nye medlemmer ved at gøre, hvad du plejer • Få kontakt til lokalpressen • Arbejde med sociale medier • Skrive skarpt med et enkelt værktøj • Bruge video og billeder fra din telefon i gruppens kommunikation Undervejs kommer vi til at arbejde med emner som sociale medier, KFUM-Spejdernes vision og strategi, lokalmedier, pressemeddelelser og dykker ned i den journalistiske værktøjskasse, så du selv kan gribe enten mobilen eller pen og papir og få din historie ud på gruppens facebookside eller i lokalavisens spalter. Derudover får du viden om, hvordan du kan arbejde med billeder og video uden at overtræde reglerne i persondataforordningen Målgruppen for workshoppen Workshoppen henvender sig til dig, som arbejder med kommunikation i gruppen. Det kan både være gruppelederen, en kommunikationsansvarlig, gruppebestyrelsesmedlemmer eller ledere, som gerne vil dele de gode historier fra spejderarbejdet. Der vil også være guldkorn og inspiration at hente, hvis du er aktiv på et spejdercenter, skal lave kommunikation for en lejr eller på anden måde arbejder med kommunikation i spejderverdenen. Oplægsholderen På workshoppen møder du kommunikationskonsulent Christian Bruun, som selv er spejder gennem flere år. Han vil give konkrete idéer til, hvordan du kan arbejde videre med kommunikationen af gruppen derhjemme, uden at du nødvendigvis skal bruge meget mere end fem minutter ekstra på spejdermødet.

Foto: Johny Kristensen

8

Linien ud Øst 2020


Foto: Johny Kristensen

Førstehjælpskursus Har du brug for en opfriskning på førstehjælpen, og hvad de aktuelle regler er, så er dette kurset for dig. Der vil både blive snakket almindelig førstehjælp og hjerte/lunge redning. Instruktør Brian Nygaard fra Hjertetrumf, underviser til daglig i førstehjælp og er mangeårig spejder. I vil desuden blive præsenteret for et tilbud hjem til jeres gruppe på førstehjælpskurser både for ledere og for spejdere.

Introkursus Er du ny leder i korpset? Vil du gerne vide hvordan korpset og grupperne er bygget op? Du bliver ført igennem enheder, organisering, KFUM-slang og andet der er godt at vide som ny leder hos KFUM-spejderne. Her er der ingen dumme spørgsmål og vi svare gerne på det hele.Instruktøren har 15 års ledererfaring og 25 års spejdererfaring hos KFUM-spejderne.

Gruppebestyrelses kursus Hvad er gruppebestyrelsen for en fisk? Og hvad laver det? Eller hvad mener du at det skal lave? Kom og hør mere, få en god diskussion og en masse inspiration med hjem. Uanset om du er ny eller gammel i grupperådet er dette kursus for dig.

Natløb m. sårsminke Synes dine spejdere, også at dine weekendtur/natløb mangler det sidste pift? Mangler du fantasi til at lave de fede weekendtur/natløb? Vil du sikre at lederne også har haft en fed nat? Lære at udnyt din fantasi og kunne lave det fede weekendtur/natløb, som spejderne sent ville gemme. Lær at sætte en weekendtur/natløb sammen, så spænding og fantasi er i top.På kurset vil der være udfordringer til dine kreative evner og fantasi.Få en masse værktøjer med hjem og øv dig på de øvrige deltagere på Linien ud

Konfliktløsning Hvordan og hvorfor opstår der konflikter mellem mennesker? Hvordan kan vi løse konflikter i vores gruppe? Hvorfor kan det være svært at få taget hul på konflikten? Kurset vil give dig værktøjer til at kunne håndtere konflikter, forståelse for, hvorfor en konflikt kan opstå samt til at kommunikere konstruktivt i en konflikt. Deltagerne opfordres til at tage et eksempel med på en konflikt eller eksempler på en kommunikation der ikke havde det ønskede resultat. Kurset vil være både med teori og øvelser.

Linien ud Øst 2020 9


LINIENUD Øst

Udarbejdet af:

Kristine Nymand Jakobsen

Tak til fotos: Johny Kristiensen, Frederik Kahlet & Tim Reidinger.

10

Linien ud Øst 2020 Foto: Johny Kristensen

Profile for Kristine Nymand Jakobsen

Linien ud Øst - 2020 Kursusoversigt  

Dette er kursusoversigten til Linien ud Øst 2020 som afholdes den 6-8. Marts 2020 på Østervangskolen i Roskilde.

Linien ud Øst - 2020 Kursusoversigt  

Dette er kursusoversigten til Linien ud Øst 2020 som afholdes den 6-8. Marts 2020 på Østervangskolen i Roskilde.

Profile for knymand
Advertisement