Page 15

111000.t'

•...

'-'a~c.1

VVo.o.l

Vee-I~-p.-...,

•• ~~.-.-"v-

..••.. -~ ..••..... -. ~

__

__ ,~_ __

.

_

berg ervaring aanwezig. De instrukteurs die er werken, zijn de meest aangewezen personen om de meeste bevoegdheden te hebben. Zij moeten uitmaken wat iedereen mag en wat veilig is. De sport is veel te dynamisch om gereguleerd te worden vanachter een bureau. Is BASE springen een nieuwe dimensie in onze sport?

Het is niet onze sport! Ik kan zeggen dat het mijn sport is! Ik ben de enige in Holland die het heeft gedaan (van EI Capitan en Trollveggen). Het is zo'n kleine groep die het heeft gedaan. Ik vind dat de afdeling er ook niets aan moet doen. Er is al een BASE organisatie (opgezet door Carl Boenish) en die heeft een soort underground status. Laat het maar zo zijn. Het is niet legaal maar het is ook niet illegaal. Het is eigenlijk iets heel persoonlijks. Ik ben er echt een nieuw mens door geworden. Ik beheerste op een gegeven moment zoveel in het springen, dat ik behoefte kreeg aan een nieuwe kick. Iets waarbij alles van topkwaliteit moest zijn: je uitrusting en je vaardigheden. Iedereen heeft dat kleine duiveltje in zich dat zich afvraagt: "Hoe zou het zijn om daar vanaf te springen?". En dan sta je daar boven, helemaal alleen met jezelf. Je neemt de beslissing en je ontdekt de mogelijkheden van je concentratie en je wilsvermogen. Voor mij was het een hele verfrissing. Door die sprongen heb ik veel plezier in het springen gekregen. Dat goede humeur en die "spi rits" neem ik nu mee als ik naar de boogies en de wedstrijden ga. Ik kan de andere springers wat bieden. Ik stop er mijn energie in om kontakten te leggen met zoveel mogelijk anderen en goede sprongen te organiseren en daar krijg ik een heleboel FUN voor terug. Die lol in het springen, daar draait het om. Dat is mijn boodschap. De openingshoogte bij BASE springen is lager dan bij het normale sprlnqen, Hoe sta je daar tegenover?

en ""CJ

C

:::7:1 ....,

~

:::7:1 :to(")

%

c:::: ~ en ....,

...•.

Jl

(((

UI

EI Capitan acht ik in ieder geval veilig. De openingshoogte is misschien iets lager, maar je hebt tijd genoeg over voor een reserveprocedure. . lets anders is het springen van bijvoorbeeld gebouwen, zoals het Crocker gebouw in LA., waar ik bijna vanaf had gesprongen. Dat gebouw is 220 meter hoog. Ik realiseerde me dat het alles of niets zou zijn. Maar ik had er films van gezien: die parachute gaat altijd open. Slider beneden en pilotchute in de hand, het is gewoon 100% safe. Ik vertrouw er volledig op. Normaliter open ik altijd op de goede hoogte. Daar let ik secuur op, want ik vind het belangrijk om tijd voor m'n reserve te hebben. Je moet gewoon kiezen . De mensen die ongelukken hebben gemaakt, hebben niet genoeg nagedacht. Ze hebben de films gezien en

~ 1

SP 1982 11(2)  

KNVvL Parachutespringen Ledenblad

SP 1982 11(2)  

KNVvL Parachutespringen Ledenblad